Thanks! Ik had verwacht dat het duidelijk was wat ik bedoel met "weinig multithreaded" in deze context: de context van het artikel, het filmpje, de hedendaagse uitdaging in het overclocken van CPU's om ze goed mogelijk te laten werken voor zowel workloads waarbij er maar weinig cores maximaal worden belast als workloads waarbij alle cores maximaal worden belast waar deze overclocker dus omheen heeft weten te werken, en de opmerking van de Tweaker waar ik op reageer.
Met deze "weinig multithreaded" applicaties/games bedoel ik dus praktisch alle games, inclusief de 3 die worden getest in het filmpje (voor de resultaten zie
https://youtu.be/90UBUq1mLGY?t=1515). Er zijn uiteraard games die uitzonderingen betreffen. Bijv. een game als Factorio zou je grotendeels relatief goed multithreaded kunnen t.o.v. de meeste andere games, en bijv. het turn based deel in Turn based RTS games zijn waarschijnlijk goed te optimaliseren voor volledige belasting van alle cores.
Maar over het algemeen, en inherent aan de werking van een game, zijn games maar een bepaalde mate te optimaliseren voor multi-threading. Als het huidige moment 1 is weet je niet per se wat er allemaal berekent moet worden in game op moment 2, 3, en ieder ander toekomstig moment (misschien bestaat het object waarvoor iets berekend moet worden op een bepaald moment niet meer of is het in ieder geval niet in beeld). Het zou goed kunnen dat er op die momenten niets te berekenen valt, dus dat de overige cores op dat moment niets te doen hebben. Het is dus in de praktijk zeer zinvol om de processor zelf individuele cores te laten (turbo) boosten, waarbij een enkele core bijv. op 5,5Ghz loopt en de processor in zijn geheel daarmee de beste performance haalt.
Dit is in tegenstelling tot batch-achtige jobs zoals een Cinebench of Geekbench, waarbij van te voren helder is of bepaald zou kunnen worden wat er allemaal berekend moet worden als onderdeel van die batch. Daarmee kun je de workload dus ook perfect verdelen over alle cores en een balans vinden waarbij alle cores over het algemeen allemaal maximaal presteren (bijv. allemaal op 5 Ghz). Hiervoor is het simpele overclockwerk dus uitermate geschikt, want daarvoor ontneem je de CPU vaak de mogelijkheid om individuele cores te boosten, maar er hoeven in dit soort workloads helemaal geen individuele cores te worden geboost omdat de workload zo zwaar multithreaded is (in tegenstelling tot bij games).
En omdat men bij het eenvoudigere overclocken vaak de mogelijkheid van de CPU ontneemt om individuele cores te boosten, behaal je vaak maar minimaal betere en vaak zelfs slechtere resultaten in games als je overclockt. Er zijn legio voorbeelden hiervan te vinden online, bijv.
https://www.gamersnexus.n...rdrive-benchmarks-auto-oc (let op de 1% lows en 0.1% lows!).
Waar het hier om gaat is dat deze fanatieke overclocker dus zowel die mooie overclockresultaten heeft gehaald in applicaties als Cinebench (+7% of +8%), zonder in te boeten in games (hij haalt maar liefst +1% tot +3% meer FPS in games), door gebruik van de redelijk bijzondere feature met 2 externe klokgeneratoren. Dat is eveneens een groot deel van de nieuwswaarde van de artikel. Het lukt de meeste mensen wel om met een enigszins normaal moederbord en PBO een +10% score te halen in synthetische benchmarks waarbij alle cores constant maximaal kunnen worden belast. Echter help je daarmee de resultaten in games tot op zekere hoogte om zeep: vaak een vergelijkbare (meestal slechtere) average frames per second, lagere 1% low en 0.1% low fps, en meer energieverbruik en warmteontwikkeling. Daar heeft hij dan veel ervaring en moeite voor nodig gehad, inclusief dure hardware zoals een moederbord van minimaal 669 euro (
uitvoering: ASUS ROG Crosshair X670E Hero). Dus ik val in herhaling als ik laat doorschemeren dat ik het veel moeite en geld vind voor resultaten waar ik zelf niet zoveel aan heb.
Ik zou bijna denken dat je alleen mijn laatste alinea hebt gelezen in de opmerking waar je op reageert. Desalniettemin heb ik dit stukje aangepast om het duidelijker te maken.
Hierbij nog enkele voorbeelden van de workload over cores in de voor mij bekendste titels die DSO Gaming heeft getest (ik gebruik deze site vaker om te checken hoe een game de cores daadwerkelijk gebruikt), waarbij ik voornamelijk op first en third person shooters focus, omdat maximale frames per second hierbij het belangrijkst kunnen worden geacht aangezien het grotendeel reactievermogen en snelle pixel-precisie games betreft (bij een RTS speelt hoge FPS toch net wat minder, al zouden deze games in theorie beter met meer cores moeten kunnen omgaan). In bijna al deze games presteert een 6 core CPU beter dan een 4 core CPU (ik heb ook nooit gezegd dat dit niet zo is):
https://www.dsogaming.com...-pc-performance-analysis/ --> maakt gebruik van alle cores, maar leunt voornamelijk op 1 core en 1 tot 4 threads. Het kunnen (turbo) boosten op 1 of 2 cores blijft dus erg belangrijk.
https://www.dsogaming.com...-pc-performance-analysis/ --> Wederom 2 cores waar voornamelijk op wordt geleund.
https://www.dsogaming.com...-pc-performance-analysis/ --> 1 Thread waar op wordt geleund
https://www.dsogaming.com...-pc-performance-analysis/ -> interessante workload: geen enkele core wordt erg zwaar belast. Vermoedelijk doordat de GPU hier de bottleneck is. Dat zie je ook terug in de resultaten: de 2 core CPU komt aardig in de buurt van de 8 core CPU.
https://www.dsogaming.com...-pc-performance-analysis/ -> een van de eerste first person shooters die ik ken waarbij 8 cores nuttig kan zijn voor de frames per second, al zie je hierin ook terug dat er voornamelijk op 1 core wordt geleund (dus het kunnen (turbo) boosten blijft hierbij erg belangrijk)
Hier nog een recente RTS:
https://www.dsogaming.com...-pc-performance-analysis/ -> Deze lijkt alle cores evenrediger zwaar te gebruiken. Alle 8 de cores worden voor meer dan 50% tot 95% belast. Als je dat zo ziet zou je denken dat een 4 core CPU beduidend minder presteert. Echter zie je terug dat een 4 Cores / 8 Thread CPU het praktisch net zo goed doet als een 8 cores / 16 Thread CPU. Dit geval vind ik lastig te verklaren!
[Reactie gewijzigd door xtlauke op 23 juli 2024 23:56]