Amazon wil Project Kuiper-internetsatellieten begin volgend jaar lanceren

Amazon wil in het eerste kwartaal van 2023 twee prototypes van zijn Project Kuiper-satellieten in een baan rond de aarde brengen. De lancering van de prototypes zou eerst dit jaar nog plaatsvinden, maar is door omstandigheden verplaatst naar volgend jaar.

Naast het verplaatsen van de lanceerdatum meldt Amazon dat United Launch Alliance (UAL) de lancering overneemt van ABL Space Systems. De vertragingen en de mogelijkheid om te lanceren met ULA, waarbij Amazon 47 KuiperSat-lanceringen heeft ingepland, dwongen het bedrijf om van raket te veranderen. Dat heeft Rajeev Badyal, de vice-president van technologie voor Project Kuiper, gezegd tegen The Washington Post.

De prototypes worden vervoerd op de nieuwe raket van ULA, de Vulcan Centaur. De lancering van de satellieten wordt tevens de eerste vlucht van de raket. De Vulcan Centaur-raket is sinds 2014 in ontwikkeling, maar de eerste lancering is herhaaldelijk uitgesteld door onder meer vertragingen bij de ontwikkeling van de BE-4 motor. Deze is ontworpen door Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos. De Vulcan Centaur-raket wordt gelanceerd vanaf het Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Naast prototypes van Amazon is de Peregrine-maanlander van Astrobotic aan boord van de raket. De maanlander is in opdracht van NASA gemaakt.

Amazon werkt al langer aan het aanbieden van satellietinternet. Het bedrijf kreeg in 2020 toestemming van de FCC om voor 2029 meer dan 3200 satellieten naar een lage aardbaan te lanceren. Hiermee wil het bedrijf de concurrentie aangaan met andere satellietprojecten, zoals Starlink van SpaceX, hoewel dat ruimtevaartbedrijf zijn internetdiensten inmiddels al commercieel aanbiedt. Amazon is van plan om tien miljard dollar in Project Kuiper investeren.

Amazon Project Kuiper RS1

Door Loïs Franx

Redacteur

13-10-2022 • 19:54

42

Submitter: skimine

Reacties (42)

42
42
18
4
0
10
Wijzig sortering
Iets met ons zelf opsluiten op de aarde. 3200 satalieten, nog meer zooi in de baan van de aarde. Spacex is al nu Amazon. Stx nog 15 andere bedrijven. Gooi maar vol die ruimte
Stel je nu eens voor dat er (maar) 3200 auto's over de gehele aarde verdeeld rondrijden, wat is de kans dat er 2 auto's in botsing komen? Ze 'rijden' dan wel een flink stuk boven de maximum snelheid, maar dan nog (net als vliegtuig corridors zitten ze op specifieke hoogtes en richting).
Ik geloof dat veel mensen een verkeerd beeld hebben hoeveel ruimte er eigenlijk is, voornamelijk geholpen door die mooie animaties die elke satelliet zo groot voorstellen als een kleine stad.

P.S. er zijn nu 1,4 miljard auto's op de hele wereld.

[Reactie gewijzigd door friend op 23 juli 2024 09:31]

Het gaat natuurlijk niet om slechts 3200 satelieten. SpaceX mag er meer dan 10 000 lanceren en er is nog een derde project in de VS dat er ook duizenden gaat lanceren. En dan hebben we het alleen nog maar over de VS. Ook andere landen en regios beginnen na te denken over hun eigen sattelieten voor internet in een gelijkaardige vorm. We spreken hier mogelijks over meer dan 30 000 stuks.

En dan kan je wel zeggen: kijk eens hoeveel ruimte er is, maar dan vergeet je enkele andere dingen.

Neem nu de snelheid. Stel je even voor dat er maar 30 000 auto's op aarde rondrijden, maar zij doen dat met een snelheid van meer dan 20 000km/h. Je weet dat er 1 gaat aankomen, denk jij dat je veilig gaat kunnen oversteken? Hoeveel afstand denk je dat je moet bewaren?

Het is net die snelheid die er voor zorgt dat er veel minder ruimte beschikbaar is dan dat jij denkt. Als de verwachting is dat iets tot op enkele kilometers gaat naderen, dan zit je in essentie al veel te dicht op elkaar want de kleinste fout kan er dan voor zorgen dat je elkaar gaat raken op die snelheid. En je hebt ook geen mogelijkheid om te wachten tot het laatste moment om te proberen elkaar te ontwijken, dat is iets dat je uren vooraf al in gang moet zetten.

En dan hebben we het nog niet gehad over de impact die dat alles heeft op zowel wetenschap alsook milieu en klimaat. Met de huidige duizenden satelieten van SpaceX zien we al de impact op astronomie. Foto's genomen met telescopen vertonen artefacten door de satelieten die ervoor passeren, radiotelescopen die signalen opvangen of die onverwacht signalen teruggekaatst krijgen vanuit deze satelieten.

Alle lanceringen, en de benodgide grondstoffen ervoor, en de uitstoot ervan. Vele mensen zeggen dat de uitstoot van de ruimtevaart verwaarloosbaar is in vergelijking met bijvoorbeeld vliegtuigreizen of het autogebruik. En dat klopt, zolang we het op enkele tientallen lanceringen per jaar houden in naam van de wetenschap, maar we zijn op weg naar honderden lanceringen per jaar in naam van commercie en kapitalisme. Is het dan nog te verantwoorden? Van ons worden enorme inspanningen verwacht om de vervuiling terug te dringen, om ons energieverbruik te verminderen. Moeten wij deze inspanning leveren terwijl bedrijven zoals SpaceX en Amazon net steeds meer en meer gaan vervuilen met hun lanceringen?
Ook al heb je allemaal valide punten. Het is toch hetzelfde als zeggen; "en als we dan allemaal in een metalen doos gaan rondrijden die ook nog eens veel harder gaan dan paarden". Toch gebeurt en idd gebeuren er ook ongelukken (Maar je kan ook van je paard vallen).

Alle vooruitgang die we als mensheid realiseren lijkt vervuiling met zich mee te brengen en kost sowieso veel energie. En waarschijnlijk meer dan voorheen omdat de schaalgrootte toeneemt (er rijden nu meer mensen in een auto dan er vroeger mensen op paarden reden). Wat ook toeneemt is de frequentie van gebruik - dus ook weer meer energie gebruik. Het is een kenmerk van onze samenleving dat elk jaar het energie verbruik toeneemt. Ook al bedenken we zuinige oplossingen voor bestaande systemen.

Het aanleggen van wegen was ook niet bevordelijk voor de bossen. Wel noodzakelijk.

Dus het punt blijft: er is veel(!) meer ruimte in de ruimte ( :9 ) dan op het aardoppervlak. Ook is de milieu impact van die 'rommel' in de ruimte vooral initieel (de lanceering) en daarna hebben we er op aarde geen last van (qua opwarming, CO2 uitstoot e.d.)
Je verliest wel uit het oog dat een botsing in de ruimte pijn veroorzaakt. Met paard, kar en auto blijft dat lokaal, maar in de ruimte absoluut niet. Het exponentiële gedrag daarvan is waar het risico vnl. zit. Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Kessler_syndrome
Nee, dat was ik niet vergeten. Het ging mij enkel om de reactie van mensen. Alsof we niet op een gegeven moment beseften dat er heel veel plastic in de oceaan rond dreef. Het punt is nu juist dat we vanwege de economische ,belangen doorgaan en dat telkens wordt gereageerd met "hoe konden die fabrikanten dat nou doen?" - nou, vanwege geld dus maar ondertussen zijn wel degelijk voordelen voor ons als maatschappij. Natuurlijk ook nadelen en die moeten we dan weer proberen weg te nemen. Is dat een slimme manier van werken? Misschien niet - maar hebben we op dit moment dan alternatieven? Ten tijde van de stoom-energie kon je ook niet zeggen "waarom gebruik je niet gewoon een diesel-motor of zonnepanelen?".

We zijn een beetje hypocriet zeg ik dus. Misschien is een klein aantal mensen principieel genoeg om dan ook geen deel meer te nemen aan deze kermis maar dat zijn er niet veel. Ik vind het schandalig dat olie wordt verloren in de zee maar ik wil ook graag met het vliegtuig / auto / bus / trein. En die kunnen (nog) niet zonder brandstof - de we maken van diezelfde olie die dus milieurampen veroorzaakt.

We willen wel graag GPS - dus zijn er satelieten nodig. Als er oorlog is willen we ook graag zo min mogelijk slachtoffers. Als een techniek met satelieten daarbij helpt dan is dat mooi. Maar ondertussen mopperen we op al die satelieten boven ons. We moeten dus wel blijven kijken hoe we de nadelen kunnen mitigeren. Maar stoppen met satelieten gebruiken, dat zit er niet in en willen we eigenlijk ook niet.

Natuurlijk hebben we het probleem van exponentiele toename van ruimte-puin. Hebben we eindelijk geen bossen, oceanen of andere biotopen om te verknoeien, is er weer een ander probleem.
Naja niet zo zeer de hoeveelheid. Maar de puin die achter blijft. Een stukje puin van een paar centimeter die met +10.000km per uur door de ruimte vliegt. Kan fataal zijn voor een raket of sataliet. Doe dat maar eens X 3200 (plus de rest). Dan gaat het wel hard. Dat puin ruim je niet zo makkelijk op dan een auto die botst.

Dit doel ik dan op; http://astria.tacc.utexas.edu/AstriaGraph/

Voor de rest ben ik het met je eens hoor ;)

Edit: link.

[Reactie gewijzigd door Extreamspeed op 23 juli 2024 09:31]

Leuk zo'n plaatje, maar het geeft nauwelijks weer wat de afstand tussen twee van die dingen is. Ten eerste projecteert het op een klein scherm. En daarnaast probeer je als mens te kijken naar de afstand op aarde. Maar je zit daar 100km boven waardoor de afstanden nog groter worden.

Ook zit er hoogte verschil in dus ook dat kan nog meespelen.

Maar ik ben het wel met je eens dat er moet worden nagedacht over het opruimen van oude satalieten.
Uiteindelijk moet je ook de tijdschaal waar je rekening mee houdt ook meenemen vind ik.
En mensen kunnen niet exponentieel denken, dat is al zo vaak aangetoond.
En ook niet verder dan 1 of 2 generaties.

In een kettingreactie leidt:
1 botsing tot 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024
2048, 4096, 8192, 16384, 32768, 64000, 128000, 256000, 512000, 1024000 (.. 4 stappen tot x10)
Van 1 tot een miljoen ruimte deeltjes in 20 stappen.
Iedere 10 jaar 1 botsing, betekent 1 miljoen extra miniscule deeltjes (succes met opruimen) in 400 jaar tijd.
En 1 botsing leidt niet eens tot 2 deeltjes die ook weer botsen binnen 10 jaar, waarschijnlijk meer.
opruimen van oude satalieten.
Dat laatste is dus ook de oplossing van het probleem dat kan (en zal) ontstaat met space-debris.
Waar je ook rekening mee moet houden is de snelheid die die objecten afleggen.
Het is geen 28km/u wat ze doen, maar 28000km/u.
Dus heb je meer afstand nodig om veilig door zo'n puinlaag te komen.
Stel je voor dat die 3200 auto's met duizenden meters per seconde zich voort verplaatsen over de aarde. Hoeveel zou jij je op je gemak voelen bij het oversteken van de weg?

Starlink gaat straks meer satellieten bevatten dan dat er in de 50 jaar ervoor de ruimte ingeschoten zijn. Starlink is nu al een zooitje satellieten 'kwijtgeraakt' die gewoon wat rondzwerven. Leuk dat ze binnen enkele jaren weer neerstorten, maar in de tussentijd blijven ze een risico en bij botsingen kan het puin in hele elliptische banen terecht komen die weer botsingen kunnen veroorzaken met satellieten die hoger zitten.

Er botsen nu elk jaar wel een paar satellieten, meerdere raken beschadigt door puin. Het ISS zit vol gaten en butsen, die moet bijna maandelijks uitwijken voor puin.

Starlink is 1 van de ~5 projecten die momenteel op aarde loopt om per project vele tienduizenden satellieten de ruimte in te gooien.

We hebben onze zeeëen en oceanen verkloot, niet zo heel lang geleden dachten we ook "Oh maar weet je hoe groot de Atlantische oceaan is, daar gaan we nooit een effect op hebben". De atmosfeer naar de klote geholpen. Er is geen stuk land meer over dat we niet aangetast hebben als mensheid.

Volgende stap is de ruimte om deze planeet heen. We gaan daar een teringzooi veroorzaken waarmee we toekomstige generaties met de problemen zullen opzadelen. De geschiedenis blijft zich herhalen.
Je kan ons als mensheid wel bekritiseren dat we matig omgaan met onze natuur / milieu maar ondertussen is dat wel de reden dat we nu niet allemaal rondlopen op akkers of in bossen, op zoek naar voedsel.

Het is daarbij ook een kenmerk van de 'huidige' generatie om hele nieuwe ontwikkelingen sceptisch te beoordelen (zal ik ook wel doen hoor). Maar dat geldt op alle vlakken, van entertainment, landbouw, industrie en oorlog. Op al die vlakken is vooruitgang geboekt maar altijd waarschuwde men dan voor de gevaren van die nieuwe technologie.
  • Van 1 shots geweer naar vol-automatisch repeteer geweer naar drone naar autonome robot...
  • Van met een zeis oogsten naar een diesel verbrandende oogstmachine.
  • Van open lucht theater naar TV naar prive scherm (met schijnbaar oneindig veel content).
  • Van hallen vol met mensen die doosjes inpakten naar robots die dat elektrisch doen naar Replicator :*)
Dat neemt niet weg dat we moeten bekijken hoe we negatieve impact kunnen minimaliseren. Maar impact zullen we hebben - hoe dan ook.

Jij zegt: de geschiedenis zal zich herhalen - is dat dan hetzelfde als: we zullen blijven ontwikkelen?
Moeten onze kinderen dan boos zijn dat kleren, auto's, mobieltjes uit fabrieken komen? Dat je al je eten in de supermarkt kan kopen?
Klinkt als een steeds beter idee, gezien hoe Elon Musk af en toe los gaat. Concurrentie is ook hier goed. Ook al heb ik ook wel bezwaar tegen hoeveel satellieten er voor in de ruimte moeten.
Ik ben serieus benieuwd hoe Elon Musk af en toe los gaat.
Concurrentie daarentegen, daar ben ik het zeker mee eens.
Terugkrabbelen op het gebruik van Starlink door het leger van Oekraïne. Problemen met verbindingen in bevrijd gebied (oke logisch, geofencing zodat de Russen het niet konden gebruiken) weigering om het op de Krim te kunnen gebruiken.

Word gespeculeerd of Elon mogelijk chantabel is en onder druk word gezet vanuit Rusland.

Hoe verstandig het is dat zo veel macht, want dat is wat zoveel invloed op een communicatie medium hebben geeft, bij een individueel ligt.

Van alle artikelen die ik kon vinden hierover zou ik deze aanraden
https://www.ft.com/conten...23-4308-80a1-afa05111351c
Het zogenaamde "terugkrabbelen' als blijk van "af en toe los gaan" is m.i. een compleet verkeerde interpretatie van deze situatie.

SpaceX is in de week van de invasie begonnen met het doneren van Starlink en connectivity die cruciaal is gebleken voor Oekraine. SpaceX heeft tientallen miljoenen gedoneerd. De kosten blijven echter stijgen en SpaceX raamt dat op 400 Miljoen voor de aankomende 12 maanden. Jij verwacht dat een particulier bedrijf maar even jaarlijks bijna een half miljard gaat doneren? Welk ander bedrijf doet dat? Welk ander commercieel bedrijf heeft zo een cruciale rol gespeeld in het succes van het oekrainse leger?

Deze hulpvraag aan het Pentagon wegzetten als terugkrabbelen doet echt geen recht aan wat SpaceX en Starlink technologie heeft betekent.
Starlink mag met de huidige regels en sancties geen service aanbieden in de Krim en andere gebieden die door Rusland bezet zijn.
Aangezien de Oekrainers spaarzaam zijn met informatie welke gebieden ze in handen hebben, blijft het aanmodderen met geofencing.
En zo'n sateliet beslaat een enorm gebied dus met deze snelle ontwikkelingen zijn er simpelwel beperkingen aan Starlink.
De Oekraine had gewoon moeten investeren in goed communicatie middelen want ze zijn al militair actief in deze gebieden sinds 2014. In 8 jaar moet toch iemand op het idee zijn gekomen dat goede communicatie belangrijk is.

En bovendien zit Musk niet alleen aan de knoppen te draaien bij al zijn bedrijven.
Een hoop van die ontvangers gratis landen met internet censuur insmokkelen en dan gratis toegang tot de satellieten aanbieden (Rusland, China, Iran,...).

Financieel natuurlijk totaal niet aantrekkelijk, maar wellicht wel een manier om de toegang tot niet gecensureerde informatie te verbeteren.

Heeft al die zichtvervuiling nog een positieve kant.
Hoe dan ook, teveel macht voor één persoon in onze democratie.
Ik begrijp even niet of dit een verwijt is?
Starlink is een commercieel bedrijf.


Moedig jij hierbij aan dat ze hun diensten aan het leger van Oekraïne moeten aanbieden?


Voor de goede orde;
zowat alle NATO landen, waaronder VS, VK, Duitsland, Frankrijk, ondersteunen Oekraïne met allerlei mogelijke middelen, en waarschijnlijk ook satelliet-internet ed,
maar dat is dusdanig niet voldoende dat een commercieel bedrijf als Starlink de diensten ook verplicht zonder enige beperkingen moet aanbieden.


Ik ga niet eens de moeite doen om artikelen aan te halen dat medewerkers van oa Microsoft, Google, Amazon letterlijk de straat zijn opgegaan om te protesteren dat de werkgever diensten aan wou leveren aan millitair industrieel complex.


Wat dat betreft is Starlink al veel verder gegaan dan menigeen bedrijf.
Hij stelde vorige week voor dat de VN een referendum moet houden in Oekraïne om te beslissen of ze bij Rusland moeten. En dat Taiwan eenzelfde status moet krijgen als Hong Kong.
Ik snap wel dat hij het bijna-onvermijdelijke wil accepteren omdat ie dan meer dingen kan ondernemen. Het maakt hem niet uit hoe we naar een marskolonie moet komen, als die er maar komt. Als het alleen Chinezen zijn vindt hij dat ook prima; elke machthebber verandert tenslotte uiteindelijk. Daarnaast is het voor hem als Amerikaan allemaal ver van zijn bed.

Eens kijken of hij dat nog steeds zo ziet als Rusland Alaska annexeert. Misschien wel.
@RocketKoen
Het zou ook heel goed kunnen dat hij heel goed weet dat de Oekraïne, met groot overmacht, beslist dat ze dat niet willen. Een gigantische domper voor Rusland.
Hij probeert enkel zijn visie veilig te stellen.
Hij kan wel naar Mars en andere planeten willen maar als Zelensky en Putin de wereld volgende jaar vernietigen dan heb je weinig aan mooie dromen over spacereizen.
En hij heeft gewoon gelijk dat het een onnodig conflict is waarbij mensen irrationeel oordelen door alle propaganda die ze gevoed krijgen.
Hij bedoelde vast de jointjes bij Joe Rogan. :+
Dat los gaan is iets wat normale mensen ook wel eens doen. Dus of dat nu perse slecht is?

Juist Musk is eindelijk een CEO die af en toe eens abnormaal doet. Of ik het er altijd mee eens ben is iets anders. Maar het is wel verfrissend in alle tussen alle politiek correcte meuk.
Blue Origin heeft toch sowieso nog geen raket in orbit gebracht? Ambitieus om je product dan al te verkopen aan klanten.
ja en dat zal nog wel even duren, het gros van de rocket-scientists zijn allemaal opgestapt en naar spacex gegaan.
Fake it untill you make it.
Maar met de ULA gaat dit zeker niet werken.
Zonder enige binnenlands concurrentie kon de ULA lekker aanmodderen tegen de hoofdprijs.
Met SpaceX erbij slaan ze keer op keer een modderfiguur.
De SLS werkt niet en van deze nieuwe Centaur raket is het ook maar de vraag of ze het in 1x gaat lukken.
Meestal gaat het de eerste paar keer grandioos fout met een mooie vuurwerk show op de koop toe.
SLS heeft zich nog altijd niet kunnen bewijzen, beetje vreemd om te zeggen dat ie niet werkt als er nog geen lancering is geweest. Ja, er is vertraging, ja er zijn problemen geweest, maar dat heb je met elke nieuwe raket. Of dacht je dat SpaceX bij een nieuwe raket vanaf de allereerste poging succsvol is? Ga dan eens kijken in Texas hoeveel daar al ontploft en gecrashed is.

En de Centaur is dan weer vertraagd omdat de motor, die ze inkopen bij Blue Origin, al jaren vertraagd wordt. Dat kan je dan weer niet op ULA steken. Je vergeet daarnaast ook dat ULA zijn ontwikkeling van raketten doet op een manier die ze vanuit NASA hebben aangeleerd: elke stap in de ontwikkeling goed testen, elke integratie goed testen zodat wanneer je die eerste lancering hebt, de kans op mislukking zeer klein is.
Apart dat er meerdere payloads aan boord zijn voor verschillende orbits. Aangezien de maan de eindbestemming is en de satellieten in een lage baan om de aarde komen moeten die er dus uit. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Op Wikipedia staat er niets over in elk geval.
Trans-lunar injection

Zo een raket gaat altijd eerst in een baan rond de aarde als ik mij niet vergis
Apart dat er meerdere payloads aan boord zijn voor verschillende orbits. Aangezien de maan de eindbestemming is en de satellieten in een lage baan om de aarde komen moeten die er dus uit. Hoe gaat dat dan in zijn werk?
Die gaan er op dezelfde manier uit als wanneer niet een deel vd lading nog aan boord blijft om een zet richting Maan te krijgen.
Inderdaad fijn om te weten dat de raket doorvliegt naar de maan, ik vroeg me al af waarom een maanlander aan boord was om satellieten in baan te brengen.
Is dat toevallig vernoemd naar dé André Kuipers?
Nee, maar het schijnt dat genoemde astronaut zijn achternaam wel te danken heeft aan de Kuipergordel. /sarcasme
Nee, hij is genoemd naar https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gerard_Kuiper, een Nederlandse wetenschapper die het bestaan van de Kuiper Gordel voorspelde.
Ach, de andere ruimte speeltjes van Jeff Bezos lopen nou ook niet zo best dus voorlopig kan Musk nog rustig zijn riante koppositie verstevigen.
Alleen spijtig dat onze kinderen nimmer de echte sterrenhemel gaan kunnen zien over een paar jaar. Dan denkt men van iedere satelliet dat zijn de nieuwe sterren die niet bestaan uit gas maar uit internet en technologie
De kinderen en de kinderen van je kinderen krijgen misschien wel de kans om de sterrenhemel vanaf de maan of mars te zien of een toeristen station dat in orbis is rond de aarde.
Het word wel vol in de hogere regionen binnen de atmosfeer op deze manier, als elke ISP zijn weerballonen eh... satelliet ballonen op zou laten. :/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.