Orange België start aanbieden satellietinternet van 200Mbit/s

Orange België start met het aanbieden van onbeperkt satellietinternet. De dienst kost 49 euro per maand exclusief de eenmalige aanschafkosten van een 'satellietkit' van 399 euro. De provider belooft download- en uploadsnelheden van respectievelijk 200 en 10Mbit/s.

Orange België SatelliteOrange Satellite kost maandelijks 49 euro en eenmalig 399 euro voor de hardware die nodig is om de internetdienst te ontvangen. De satellietkit bestaat uit een schotelantenne van 67x93 centimeter, een mast met 'trillingswerende verstevigingen', kabels en een satellietmodem. De modem moet vervolgens op een ondersteunde Wi-Fi 6-router aangesloten worden. Het bedrijf noemt specifiek de NordnetBox-router. Het is niet duidelijk of er ook andere routers ondersteund worden.

Voor de dienst belooft Orange down- en uploadsnelheden van 200 en 10Mbit/s. De satellietoperator kan volgens het bedrijf de snelheden op drukke momenten verlagen om 'een eerlijk internetgebruik tussen de gebruikers van het satellietnetwerk te garanderen', bijvoorbeeld tijdens piekuren. Dit is van 17.00 tot 23.59 uur. Het bedrijf raadt online gaming via de dienst in principe af, aangezien het signaal van de internetverbinding tweemaal een afstand van zo'n 36.000 kilometer moet afleggen, wat al tussen de 600 en 700 milliseconden duurt.

De satellietdienst van Orange is volgens het bedrijf bedoeld voor Belgen die niet in aanmerking komen voor een glasvezelaansluiting, bijvoorbeeld als zij heel erg afgelegen wonen. Om de service aan te bieden werkt het bedrijf samen met Nordnet. De twee bedrijven brachten eerder een vergelijkbaar product.

Orange België Satellite
Bron: Orange Belgium

Door Yannick Spinner

Redacteur

16-12-2024 • 14:45

61

Submitter: vverbeke

Reacties (61)

61
60
19
1
0
37
Wijzig sortering
Voor €372 eenmalig en €50/mnd heb je Starlink Residential in België. Sneller, lagere latency, goedkoper. Geen datalimiet of snelheidscap.

Waarom zou je dan dit kiezen van Orange?
Sneller in theorie, in de praktijk heb ik al heel veel wisselvallige resultaten gezien met momenten ook korte periodes zonder dekking, al zal dat bij elke lancering weer net dat beetje beter gaan vermoed ik. Goedkoper valt ook nog maar te bezien op lange termijn en ik vraag me af of je wel wenst te vertrouwen op een bedrijf waarvan de grote baas nu niet direct de meest stabiele persoonlijkheid heeft.
Sneller in theorie, in de praktijk heb ik al heel veel wisselvallige resultaten gezien met momenten ook korte periodes zonder dekking, al zal dat bij elke lancering weer net dat beetje beter gaan vermoed ik.
Ik heb tien jaar gebruik gemaakt van ('ouderwets') sat internet voor ik Starlink kon krijgen. Verschil van dag en nacht. Starlink is vele malen minder storinggevoelig door weersinvloeden (zowel aan de klantzijde als aan de provider kant!), veel meer wisselende snelheid etc. Ook de installatie is hele anders. Bij de setup van Orange moet een grote schotel bijzonder nauwkeurig afstellen (en heel stevig anders is een windje genoeg om problemen te krijgen), bij Starlink gooi je de ontvanger op het grasveld en be je klaar.

Dag en nacht.
Maar nordnet heeft intussen toch ook wel haar satelieten geupdate of niet?

Ik ben erg benieuwd naar je mening, want ik zag dat starlink ook 50 euro is?

Wat zijn de specs van starlink voor 50 euro?
Check de website en vul je adresgegevens in zou ik zeggen.
Heel België geeft ie aan 75-100mb download
25+ mb upload.

NL waar ik woonachtig ben is het 150mb +download maar bij gebruik merk ik 200mb snelheid en 15-70ms ping

[Reactie gewijzigd door BabyRattle op 16 december 2024 21:05]

Een ding kan niemand verbeteren, dat is de snelheid van het licht en van electromagnetische golven. 300.000km/sec is die absolute snelheid in ons heelal.zelfs in vacuum.

En een satelliet op 36.000km (dit is de nodige hoogte om geostationair te zijn, maw om stil te hangen boven hetzelfde punt) levert een totale weg van uw toestel tot de webserver van 144.000km heen en terug; Nog wat landlijnen en apparatuur voor dit netwerk (zelfs glasvezel) en je komt aan 600milliseconden.als minimum. Moderne apparatuur kan daar niks aan doen.

300.000km/sec draadloos luchtledig, +-210.000km/sec in glasvezel, +-200.000km/sec via koperdraad
Koperdraad of glasvezel vervangen door laser of draadloos is de enige te halen winst.

De maan is op +-360.000km, er zit dus altijd een vertraging van 2 seconden op de gesproken communicatie met een maansonde.
Kan ik bevestigen. Reeds 3 jaar de overstap gedaan van een van de verre (36.000km) geostationaire satelliet (SkyDSL) naar de laag-vliegende (500km) Starlink satellieten. Van onderbrekingen in de verbindingen bij Staelink is intussen allang geen sprake meer. Meestal zijn 4 tot 5 satellieten binnen bereik. De 180Mbps download en de 40 Mbps upload is er altijd, met een lage round-trip delay van 60ms.

Ook de fair-use limiet is nooit van toepassing geweest. Met een 70 tal verbonden toestellen halen we 8TB (8000GByte) per maand. Daar zijn ook een 8 tal streaming devices tussen (Apple en andere smart TV , en ook TV Vlaanderen en Netflix users). Hoog-seizoen problemen zijn er niet, zoals met SkyDSL (Duits) het geval was (teveel gebruikers in de groep op hetzelfde kanaal zodat de bandbreedte per betalende gebruiker terug viel tot 10, zelfs 2 Mbps)

Een 4G mobiele verbinding ( 25Mbps met 30ms round-trip delay) geeft een veel aangenamere ervaring dan een geostationaire satelliet bij het surfen op internet. Een enkele web pagina heeft verschillende round-trips (verbindingen) nodig om die pagina op te bouwen, en de vele malen 600ms laten zich ingeval van een geostationaire satelliet heel erg voegen dan.

Starlink verslaat gedurende 3 jaar steeds de 3 load-balanced 4G verbindingen, qua snelheid, comfort, betrouwbaarheid, volume limiet, kostprijs. Ooit terug naar geostationair zoals Nordnet od SkyDSL (zelfde satellieten) ... geen denken aan.

[Reactie gewijzigd door Bernard Pauwels op 16 december 2024 23:52]

Ik ben vooral benieuwd naar ping tijden over grotere afstanden. Stel ik ben in de VS en ik verbind met werk in Nederland. Gaat het signaal dan pas bij Nederland naar de grond of al in de VS en dan de rest via kabels? SpaceX heeft al laser communicatie tussen de satellieten in gebruik maar ik kan nergens vinden of dat al merkbare verbetering oplevert tav pingtijden over lange afstanden. Licht in vacuüm gaat veel sneller dan in glasvezel.

[Reactie gewijzigd door watabstract op 17 december 2024 05:36]

Ik heb er geen enkel probleem mee, met ouderwets satelliet waren de problemen groter.
En jij denkt dat een satelliet die op 36000km staat minder wisselvallige resultaten zal laten zien dan starlink waarvan de satellieten tussen de 335 en 1325km hoogste staan en uiteindelijk er ruim 7500 van komen slechter is dan wat starlink heeft? 600 a 700ms latency...en dan nog de sites erbij...yikes!
Wat is de latency van Starlink? Kan je er online mee gamen? (niet competatief maar met vrienden ofzo)
Dat laatste punt zal ik niet ontkennen maar in de maanden dat ik en mijn vriendin met Starlink vanuit Frankrijk, Spanje en Portugal remote hebben gewerkt (met veel video-meetings) heb ik geen noemenswaardige dips in snelheid ervaren, en ook geen 'korte periodes zonder dekking'.
Waarom niet gewoon sim kaart gebruiken? Als er ergens elektriciteit is, dan is er toch ook 3G ?

Gewoon uit curiositeit vraag ik het. Want ik zit nu bij mijn ouders met een 4G modem van tadaam, maar ik weet niet of dat beste oplossing was.
Dat hadden we hiervoor maar op veel plekken was de 4G-ontvangst niet goed genoeg voor de wat intensievere taken zoals videobellen en grote files down/uploaden. En daarnaast elke keer weer gedoe met een simkaart met X aantal GB kopen in het betreffende land, daar dan vaak weer niet mee kunnen roamen in een ander land e.d.
Het was wel te doen hoor (1 jaar op die manier gedaan) maar Starlink is echt zoveel stabieler, sneller en makkelijker.
Ah ja, de no data limit is in jou geval interessant.
Dit lijkt op een cop-out om geen glasvezel aan te hoeven leggen.
Omdat je Musk niet wilt steunen?
En hoe vermijd je verdere routering van uw packets via Amerikaanse bedrijven/interconnects?

Beetje belachelijke nutteloze deugereactie van u... 🙄
Is geen nutteloze reactie! ;(
Is mijn vrij keuze om die Musk niet extra te sponsoren/steunen!
Ik ben heel blij dat de EU nu een alternatief gaat lanceren voor Starlink van Musk _/-\o_
U geeft geen antwoord op mijn vraag..
Welk weldenkend mens wil Musk wel steunen?
Ik ken de baas van Orange niet. Misschien is dat wel een net zo grote eikel. Alleen minder media aandacht en draagt hij verder niks bij aan echte technologische ontwikkelingen zoals SpaceX doet?
Starlink financiert namelijk het Starship project. Daar draagt een Tweaker toch graag aan bij?
Geen idee waarom dit een nul krijgt, want het is een eerlijk antwoord op de vraag. Verder voeg ik daaraan toe dat ik sowieso niet wil dat mijn internetverbinding via een Amerikaans bedrijf loopt, en dat ook gewoon een reden is om Starlink niet te willen.
De echt kortzichtige reactie is niet die van Aiii. Hij geeft aan niet te willen dat zijn internet verbinding via een amerikaans bedrijf loopt en wil daarom niet via starlink. Dat is zijn goed recht toch?
Dat hij daarna zijn auto vult met benzine dat met Amerikaanse dollars wordt verhandeld doet daar niets aan af net zo min als dat de gebruikte apparatuur wellicht niet 100% belgisch/eu is.
Of dat hij vervolgens elke site die hij bezoekt via Amerikaanse root DNS servers loopt en met zn ouders via Amerikaanse servers loopt te communiceren enzovoort 8)7
Kortzichtigheid is ook een goed recht. Blijft kortzichtig natuurlijk.
Het bedrijf raadt online gaming via de dienst in principe af, aangezien het signaal van de internetverbinding tweemaal een afstand van zo'n 36.000 kilometer moet afleggen, wat al tussen de 600 en 700 milliseconden duurt.
Dit is dus echt ouderwets satelliet internet, niet de LEO-satellieten zoals Starlink gebruikt. Is daar echt nog vraag naar?

600-700ms betekent gewoon dat menig website helemaal niet of heel slecht gaat werken, tegenwoordig zijn er zoveel assets die worden ingeladen en vaak dynamische calls die gedaan worden dat het echt heel lang gaat duren allemaal. 50 euro per maand + eenmalig 400 euro is een stevig bedrag voor brak internet dat nog niet eens te vergelijken is met 4G
Kan het zo zijn dat de vraag aan het afnemen is omdat (bedrijven?) overstappen naar LEO satellieten, ze daarom het maar goedkoper aan de consument gaan aanbieden om de ruimte op te vullen?
Nouja, dit zijn prijzen die niet echt concurreren met bijv. Starlink, die betere latency heeft voor vergelijkbare prijzen. Het moet nog wel een flink stuk goedkoper om interessant te zijn.
Maar Orange bereikt een grote doelgroep, het is een bekende naam.

Starlink is voor Tweakers een bekende naam, maar als ik iemand zonder tech achtergrond maar gewoon internet wil vraag wat dat is zegt het ze echt niks.

Ze hebben dus het voordeel van de bekendheid, omdat ze reclame maken.
In Belgie, hoeveel mensen zouden beter zijn met dit internet ivm met VDSL?
Ik bedoel zijn er zoveel eigendommen die nog geen VDSL / Coax / 4g hebben in Belgie?
Elke internet is beter dan dit satelliet internet met > 0.5 seconde latency.

Starlink houdt steek, omdat het veel dichter aanleunt qua latency dan de alternatieven. Deze aanbieding houdt in Belgie imho geen steek. Ik voorspel dat deze dienst niet langer dan een jaar, max 2 jaar zal bestaan.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 16 december 2024 15:35]

De meesten hebben inderdaad toegang tot VDSL, maar dit topt bij de meesten dan ook uit op 100mbps qua snelheid als ze bij die few lucky ones behoren.
Velen hebben 60, 40 of zelfs maar 20mbps downloadsnelheid. Dit hangt erg hard af van de afstand tot de wijkcentrale.

Op zo'n moment is 200mbps voor wat Netflix of zo een godsgeschenk.
Zeker als je spreekt over de Ardennen of bepaalde buitengebieden in Wallonië.
Voor Netflix heb je toch geen 200 mbps nodig? Ok als je met heel vveel mensen tegelijk wilt streamen...Als het 10mbps gebruikt voor UHD zal het veel zijn, misschien dat sommige titles tot 20 mbps gaan.
Trouwens die 200 mbps zal eerder theoretisch zijn, zal ook een pak lager zijn in de praktijk en hangt er ook van af hoevveel de latency uitmaakt (afhankelijk van hoe de website alles streamt)
En >0.5 s latency internet dat wil je niet gebruiken tenzij het echt niet anders kan.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 16 december 2024 15:45]

Starlink houd ook geen steek , enkel misschien voor heel specefieke gevallen waar er echt geen vast of zelfs mobiel internet is.
Ja Starlink zal in Belgie ook al heel niche zijn. Maar tenminste is dat in de buurt van bv. 4g als je op een camping zit zonder 4g of als je bv. als landbouwer toch ergens afgelegen zit. Geen idee of dat in Belgie daadwerkleijk ergens het geval is, in Duitsland / Frankrijk zullen die situaties veel vaker voorkomen.

Het feit dat Starlink bestaat maakt eigenlijk elke vorm van internet via geostationaire satellieten overbodig.
Cijfers durf ik niet te zeggen.
Maar de bergen in Belgie kunnen voor problemen zorgen met 4g.
De grond is zo hard dat er niet overal kabels lopen, sommige uiteraard wel boven de grond.

Maar dat wil niet zeggen dat ze up to date zijn, kan me zeker voorstellen dat er veel verouderd materieel hangt.
Ik ken mensen met afgelegen huizen (niet in België) en die kiezen juist voor satelliet omdat kabels naar een huis leggen schrikbarend duur is (dat is niet terug te verdienen).
Er zijn in wallonië nog plaatsen zonder 4g/5g
Wanneer een onwetend iemand dan naar de telecom winkel gaat kunnen ze dit afnemen ipv starlink.
Ja maar dit kost 400 euro upfront kost...dan informeer je je toch goed?
Ja, ik weet bij mijn schoonouders dat het bereik met 4G zeer slecht is door de bergen welke om hun huis staan.
Werd daar niet vroeger als uplink een inbelmodem gebruikt?
Yep!
Wij hadden ergens eind jaren 90 (richting millennium wissel) een satellietverbinding voor internet voor de leerlingen op school.
Geen idee meer wat de snelheden waren, maar het was een stuk sneller dan een 128kbit ISDN lijn die we daar voor hadden (en daardoor was 'internet' beperkt tot 4 machines in het Open Leer Centrum)
Door die verbinding kon het hele OLC (20 machines) het internet op. (via een interne proxy server)
De dubbele ISDN werd daarbij gebruikt voor de upstream.
"Wij" (personeel, OOP etc) moesten genoegen nemen met een 2e ISDN bundel.
En starlink kost ook die zelfde 50,-.... ik vermoed dat ze weinig klanten hiervoor vinden.
Wut?! 200Mbit/s via een GEO satelliet? En dat voor 49 euro per maand? Klopt dit wel? Het verhaal was toch altijd dat ze bijvoorbeeld op schepen op de Atlantische Oceaan etc geen internet hadden, want vreselijk duur, dus alleen voor even een belletje naar familie en thats it. Is dit dan door de tijd / innovatie zo veel goedkoper geworden?

Als ik de prijzen van bijvoorbeeld Immersat vandaag de dag pak, dan lijkt dat eerdere verhaal toch nog echt wel van toepassing. :P
Consumenten vs business... geen SLA, vs wel een SLA... keus om een andere dienst te gebruiken vs 'je moet 't met ons doen of zonder'.
Maar nu starlink voor een heel schappelijk bedrag veel sneller internet levert, zal ook oud-satteliet-internet toch aan de bak moeten
Misschien hebben ze geen satelliet boven de oceanen maar wel boven het land van Europa.
De afname van internet per satelliet op de oceanen zal ook een kleinere markt zijn en daarmee duurder voor de afnemers.
700ms met SSH sessie :'(
VOIP bellen is ook een uitdaging.
Het staat zelfs op hun frontpage. "Bellen via Wifi" => VoWiFi.
Nu weet ik niet of het zo hard zal opvallen, die 700ms vertraging.
Ik heb ouderwets satelliet internet gehad, je merkt het echt wel goed. Maar misschien doen zij het beter :) .
700ms is 07 seconde. dat is ongeveer 2 woorden. Ja dat merk je in een gesprek.
Op die 700ms komen nog de land and en converterings latencies.
Je zal ver boven de seconde zitten.
Dat lijkt me de grote achilleshiel, niet?

Ik werk vaak van thuis, SSH icm met remote desktop. Dat lijkt me haast niet werkbaar.
aangezien het signaal van de internetverbinding tweemaal een afstand van zo'n 36.000 kilometer moet afleggen
Eerder 2x38000km, België ligt niet op de evenaar.
600 en 700 milliseconden duurt.
Vergeet RDP of ssh dan ook maar of welke andere manier van remote werken.
De satellietdienst van Orange is volgens het bedrijf bedoeld voor Belgen die niet in aanmerking komen voor een glasvezelaansluiting, bijvoorbeeld als zij heel erg afgelegen wonen.
Heel provincie Limburg moet dan gaan overschakelen naar satelliet?

Er zijn nog steeds geen plannen om fiber aan te leggen in stedelijke gebieden in Limburg buiten Hasselt en Genk. Terwijl onze landgenoten al bijna voor 80% fiber hebben aangelegd, zitten wij maarop een uitrol van minder dan 10%.

We zijn thuis echt aan het sukkelen met vier gezinsleden op 100mbps download.
Fiber moest als in 2020 beschikbaar zijn. Huidige planning ziet er naar uit dat we in 2035 nog geen fiber zullen hebben in Limburg.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 16 december 2024 16:42]

In Lommel (belgisch limburg) is bij de herinrichting van de stadslaan alvast glasvezel gelegd. Deze wordt pas geactiveerd in de toekomst als een groter deel van Lommel van glasvezel is voorzien.
100mbps en sukkelen?
dus jullie streamen tegelijkertijd een 4k stream?
wat wil je hierbuiten nog doen dan? :)
Als er 1 iemand download, dan is de hele snelheid al gekaapt en blijft er 1mbps over aan andere gebruikers.
In Wallonië nog erger.
De enige werkende provider is hier Proximus met een snelheid van twee tassen koffie om 3 x scherm te verversen, zelfs internetradio werkt hier niet op.
Ben al heel tevreden met een SkyDSL verbinding die weliswaar soms een fractie onderbreking heeft maar waar de radio toch blijft mee spelen.
En fiber? Is dat een vezel waar ze de carrosserie mee herstellen?
Neem Telenet 1000/40Mbps en je kan 10 jaar verder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.