Het probleem nu is, dat als je een Toren ergens wilt plaatsen, dat je enorme kosten hebt voor de glasvezel want je komt er niet zonder. Afnemen van een andere provider = hoge kosten, terwijl je al je eigen verbinding hebt met je sats ... 1 + 1 = $$
Stroom:
Als we spreken over de boeren buiten, stroom kan je oplossen tegenwoordig basic paar van X V kabels van in de buurt, en geholpen met beetje zon/wind, en een gen als backup. Elektriciteit is VEEL makkelijker om te vinden / aftakken, dan glasvezel.
Vergeet niet, je mag niet enkel denken in EU termen waar we nogal op elkaar wonen, maar in VS termen, waar enorme gebieden zijn waar er genoeg mensen wonen voor 5G maar niet genoeg om te kosten te doen voor glasvezel te installeren. En er is ook vaak staat subsidies om hoge snelheid internet te brengen naar die gebieden.
Je spreek snel van een paar miljoen gewoon om een gebied van een paar 10.000 mensen te overbruggen met 5G. Verwijder je de noodzaak van de glasvezel en je kan stroom aftakken / of alternatieve, dan is je kost ineens maar de grond/toren enz.
Smijt daarbij nog eens de enorm tijd, TIJD ... om al die grondwerken te laten goedkeuren enz. Als je gewoon toren kan oprichten op een plek met stroom in de buurt, dan smijt je die dingen snel snel omhoog.
Vergeet ook niet, dat in bijvoorbeeld de VS, ze enorme monopolies hebben, waar zelf in de grote steden, alternatieve glasvezel projecten de grond ingeboord worden met $$$... Vertragen, + grote investering van geld + grote investering van tijd = monopolies dat niet gebroken worden want iedere nieuwkomer loopt op dezelfde muur.
Als dat glasvezel component wegvalt + SpaceX/Starlink geld erachter om die omkoop pogingen... Snap je?
> 5g heeft van zichzelf een vrij lage latency. Als daar (positief genomen) 30-50 ms bovenop komt vanwege de backend, dan is dat vervelend. En hoe gaat zo'n schotelverbinding zich gedragen als er 60 apparaten tegelijk mee aan het praten zijn? (ik zou het oprecht niet weten)
Eigenlijk heb ik een deel informatie buiten gelaten, want wat ze aan het testen zijn, is laser based signalisatie tussen de ontvanger en zender. In de praktijk doen ze dat al, want de sats communiceren met de grond stations via laser. En het doel was, dat de sats konden communiceren met een laser verbinding tussen elkaar voor hogere handover. Geen idee hoever dat nu staat of hoe het werkt met de handoff van de verbindngen..
> Dan moeten er dus nog meer satellieten de lucht in geschoten worden
Ik raad je eens aan om beetje te googlen want de nummers waar men over spreekt is niet 10 dingen zoals vroeger.
https://satellitemap.space/
Yep ... En dat is nog maar het begin want ze blijven ieder jaar constant bijsmijten. Denk dat een single launch rond de 40 sats de lucht ingaan. En SpaceX, ongeveer 80% van hun launches zijn de StarLink sats.
In de praktijk is SpaceX de goedkoopste manier om iets te lucht in te krijgen, dat geld gebruiken ze dan om nog meer recoverable launches te doen met hun eigen product.
> The mission deployed the 1,000th Starlink satellite of 2024, bringing the total in orbit to over 6,600
Voordeel is, dat nieuwere generaties nog meer capaciteit krijgen enz. Dingen zijn enorm goedkoop, is beetje wegsmijt producten dat ontworpen zijn voor compact, goedkoop, en capaciteit naar de grond.
In de praktijk zie ik StarLink in heel wat gebieden een enorme verstoorder worden van de lokale markten, zeker als ze 4G/5G gaan.