Starlink verhoogt prijs Unlimited-roamingabonnement naar 72 euro per maand

Starlink verhoogt de prijs van zijn Roam Unlimited-abonnement naar 72 euro per maand. Dat is een prijsstijging van ongeveer 22 procent. Eerder dit jaar daalde de prijs van dit abonnement juist van 99 naar 59 euro per maand.

Starlink biedt met het Unlimited-abonnement onbeperkte toegang tot internet via satellieten. Om gebruik te maken van het abonnement is hardware vereist. De Starlink Standard-satellietschotel is verkrijgbaar voor 349 euro, terwijl de onlangs aangekondigde Starlink Mini 399 euro kost.

Sinds maart van dit jaar kostte het onbeperkte roamingabonnement 59 euro per maand, waar dat voorheen nog 99 euro per maand was. Het roamingabonnement met maximaal 50GB data blijft beschikbaar voor 40 euro per maand.

Roam Unlimited is bedoeld voor gebruik onderweg. Starlink richt zich met de satellietinternetdienst op reizigers en kampeerders. Het bedrijf biedt ook een Residential-abonnement aan met satellietinternet voor thuisgebruik. In maart verlaagde Starlink de prijs van dit abonnement van 65 naar 50 euro per maand.

Starlink prijzen september 2024

Door Sabine Schults

Redacteur

11-09-2024 • 11:58

95

Submitter: ard-e

Reacties (95)

95
95
54
4
0
35
Wijzig sortering
Heeft iemand ervaring met deze dienst?


Ik heb jaren geleden bij een ISP gewerkt waar we ook satteliet-internet aanboden. (Let wel. Dit betreft de 'inbel-tijd'. Kabel-internet was nog niet overal beschikbaar en DSL bestond nog niet in Nederland voor consumenten.)
De latency was echt om te janken (1300-1500 ms). De dienst compenseerde dit met een 'slim' lokaal kastje en het grondstation.

Je stuurde je verzoek (van de browser) via het lokale kastje en de schotel, via de satelliet naar het grondstation. Het grondstation ging als een soort proxy aan de slag en haalde heel de internetpagina op, inclusief alle externe dependencies. (dus die deed alle GET-jes die op de pagina stonden.) Wanneer de pagina op het grondstation 'klaar' was, stuurde het grondstation heel de bups in één keer terug naar het kastje dat bij de schotel hoorde, waarna hij de gecachte pagina netjes kon versturen naar de browser (die dus z'n GET'jes stuurde en door het lokale kastje werd afgevangen).

De gebruikerservaring was 'rot'. Je klikte en vervolgens duurde het heel lang (30-40 seconden) voordat je wat terugkreeg. Je kreeg echter wel heel de pagina in een keer, waar je met je inbelverbinding de pagina plaatje voor plaatje zag inladen (en in totaal ook 30-40 seconden aan het laden was, maar je zag wat gebeuren.)

Maar goed. Dit was heel erg toen. Ik neem aan dat er tegenwoordig meer slimmigheden beschikbaar zijn.
Ik zelf heb een Starlink schotel zakelijk in gebruik.
Kort: Je merkt niet dat je op een schotel werkt.

Het iets langer verhaal: Soms* heb je even 1tot 3 sec geen verbinding. (ping van 3 seconden)
En daarna gaat het weer door. video stream naar een platform durf ik dan ook nog niet aan. Maar alle andere toepassing bellen, teams, FaceTime etc. via deze verbinding merk je geen verschil met je ADSL of Ziggo verbinding.

Soms: is 1x per dag

[Reactie gewijzigd door kartoenweb op 11 september 2024 12:41]

Het lijkt me toch moeilijk mogelijk dat je tijdens real-time applicaties zoals (video)bellen geen verschil merkt als je soms 1-3sec geen verbinding hebt. Het lijkt me dan eerder dat er wellicht drops qua bandbreedte zijn, niet zulke hoge latency issues. Of je hebt het tijdens het bellen gewoon nog niet gemerkt.

[Reactie gewijzigd door guillaume op 11 september 2024 16:07]

Nou als het 1x per dag gebeurt merkt niemand dat
Niet mee eens, heb eindgebruikers gehad die een constante verbinding nodig hebben anders vallen hun applicaties uit. Kan zeker tot veel klachten opleveren.
Ik geef dit als opmerking omdat Kartoenweb aangeeft dat het meestal slechts één keer voorkomt.

Zelf heb ik ook een Starlink Mini die ik vaak gebruik wanneer ik op het platteland ben of veel reis (zoals in de Sahara, de jungle, en afgelegen gebieden in Europa). Ik probeer zoveel mogelijk van de wereld te zien terwijl ik werk en reis tegelijk. Mijn ervaring is dat ik in Europa en de Sahara meestal een ping heb van rond de 10-30 ms met nauwelijks uitval. In de jungle of de Amazone ligt de ping echter een stuk hoger, meestal tussen de 50-80 ms. Persoonlijk heb ik daar geen last van, en uitval komt soms nog voor, maar dit was vooral in het begin het geval. Nu er meer satellieten in een baan om de aarde zijn, merk ik dat dit steeds minder gebeurt.
Is erg vervelend voor je eind gebruikers.

Zelf maak ik gebruik van VPN/ssh/web/voip etc.
En merk er zelf helemaal niets van. (1-3) sec bedoel ik niet mee dat het standaard 3 sec duurt, maar maximaal.
Ik vraag me al een tijdje af of je als Nederlandse starlink gebruiker ook een Nederlands IP adres krijgt (en zo niet, resulteert dat ooit in problemen)?
Wij hebben wel satteliet internet wat geen Starlink is, en hebben daardoor een Duits IP address.
Geeft opzich geen problemen, maar wel irritant met normaal browsen denkt elke website dat je in Duitsland bent. Ook Google resultaten e.d. zijn altijd met Duitse relevantie.
Je kunt je region vastklikken in je browser. Dan is dat probleem verholpen.
Deze satelieten werken via low earth orbit, en hebben dus stuk betere ping dan de satelieten ervoor ( 20-40 MS ). Het verschilt niet veel meer van normaal thuisinernet en het is ook snel, vaak meer dan 100mbps

Er is ook een volledig topic op tweakers met ervaringen :
https://gathering.tweaker...sages/2054106/42#80090506
Heeft iemand ervaring met deze dienst?
Geen ervaring maar ik kan een beetje simpel Googlen en Youtube videos bekijken waar mensen hun download/upload en latency tonen.

Je ervaring is enorm is veroudert. De sats dat je vroeger gebruikte zitten in een geo synchrony baan en dat is enorm ver van onze planeet. Gevolg, je signaal is enorm lang onderweg...

De Starlink sats zitten in low orbit, en hebben een vrij goede latency. Zie vaak mensen tussen de 50 a 90ms. Het nadeel voor low orbit is dat die dingen maar X aantal jaar kunnen meegaan tot de brandstof op is, om ze in positie te houden en dan gaan ze terug naar onze planeet (hopelijk gecontroleerd).

Ik zie in de toekomst dat ze die dingen gaan gebruiken niet enkel meer puur met je eigen dish maar dat ze 5G torens bouwen met een direct dish naar de sats. Beetje grond, toren, plop ... geen kabels nodig, geen grote vergunningen van bouwwerken (buiten de 5G zelf). Of op een gebouw, 5G + Sat .. en verkopen.
Je ervaring is enorm is veroudert.
Ik had niet anders verwacht ;) Daarom vroeg ik er ook om. Ik vind het fijn om te lezen dat dit tegenwoordig dus 'bruikbaarder' is dan waar ik vroeger mee werkte.
Ik zie in de toekomst dat ze die dingen gaan gebruiken niet enkel meer puur met je eigen dish maar dat ze 5G torens bouwen met een direct dish naar de sats .....
Dit zie ik in de praktijk niet 'veel' gebeuren. Niet voor permanente torens in elk geval. Je hebt tenslotte ook stroom nodig. En als je dan toch al stroom aan het aanleggen bent, kun je net zo goed ook een datakabel ernaast leggen.

5g heeft van zichzelf een vrij lage latency. Als daar (positief genomen) 30-50 ms bovenop komt vanwege de backend, dan is dat vervelend. En hoe gaat zo'n schotelverbinding zich gedragen als er 60 apparaten tegelijk mee aan het praten zijn? (ik zou het oprecht niet weten)

Zeker bovenop gebouwen, waar redelijkerwijs al signalering in de buurt is, denk ik niet dat daar veel animo voor zal zijn.

Het enige wat ik me kan bedenken voor permanente masten, is dat men dat doet op een plek waar nu nog helemaal niets is en waar men echt in 'the middle of nowhere' zit. Maar effectief staan de masten overal en nergens al. En bekijk het ook is organisatorisch. De telecomboeren zijn nu al panisch om elkaars infra te gebruiken. (( Ik ben geen specialist, maar ik durf er om te wedden dat het prima mogelijk moet zijn dat ze met één glasvezel en de helft van de antennes precies dezelfde dienstverlening kunnen aanbieden aan hun klanten. ))
Laat staan dat ze dan ineens zichzelf afhankelijk gaan maken een bedrijf met een "relatief grillige" grand poohbah. Dan moeten er dus nog meer satellieten de lucht in geschoten worden voor iets waar we al wat goeds voor hebben (namelijk kabels).

Nu ik dit zo schijf. Uiteindelijk staan die masten altijd wel ergens in de buurt. Namelijk 'de buurmast'.

Ik zou het wel begrijpen voor tijdelijke masten. Dus als je bijvoorbeeld een evenement hebt (tijdelijke extra piekcapaciteit), of eventueel voor militaire doeleinden.
Het probleem nu is, dat als je een Toren ergens wilt plaatsen, dat je enorme kosten hebt voor de glasvezel want je komt er niet zonder. Afnemen van een andere provider = hoge kosten, terwijl je al je eigen verbinding hebt met je sats ... 1 + 1 = $$

Stroom:

Als we spreken over de boeren buiten, stroom kan je oplossen tegenwoordig basic paar van X V kabels van in de buurt, en geholpen met beetje zon/wind, en een gen als backup. Elektriciteit is VEEL makkelijker om te vinden / aftakken, dan glasvezel.

Vergeet niet, je mag niet enkel denken in EU termen waar we nogal op elkaar wonen, maar in VS termen, waar enorme gebieden zijn waar er genoeg mensen wonen voor 5G maar niet genoeg om te kosten te doen voor glasvezel te installeren. En er is ook vaak staat subsidies om hoge snelheid internet te brengen naar die gebieden.

Je spreek snel van een paar miljoen gewoon om een gebied van een paar 10.000 mensen te overbruggen met 5G. Verwijder je de noodzaak van de glasvezel en je kan stroom aftakken / of alternatieve, dan is je kost ineens maar de grond/toren enz.

Smijt daarbij nog eens de enorm tijd, TIJD ... om al die grondwerken te laten goedkeuren enz. Als je gewoon toren kan oprichten op een plek met stroom in de buurt, dan smijt je die dingen snel snel omhoog.

Vergeet ook niet, dat in bijvoorbeeld de VS, ze enorme monopolies hebben, waar zelf in de grote steden, alternatieve glasvezel projecten de grond ingeboord worden met $$$... Vertragen, + grote investering van geld + grote investering van tijd = monopolies dat niet gebroken worden want iedere nieuwkomer loopt op dezelfde muur.

Als dat glasvezel component wegvalt + SpaceX/Starlink geld erachter om die omkoop pogingen... Snap je?

> 5g heeft van zichzelf een vrij lage latency. Als daar (positief genomen) 30-50 ms bovenop komt vanwege de backend, dan is dat vervelend. En hoe gaat zo'n schotelverbinding zich gedragen als er 60 apparaten tegelijk mee aan het praten zijn? (ik zou het oprecht niet weten)

Eigenlijk heb ik een deel informatie buiten gelaten, want wat ze aan het testen zijn, is laser based signalisatie tussen de ontvanger en zender. In de praktijk doen ze dat al, want de sats communiceren met de grond stations via laser. En het doel was, dat de sats konden communiceren met een laser verbinding tussen elkaar voor hogere handover. Geen idee hoever dat nu staat of hoe het werkt met de handoff van de verbindngen..

> Dan moeten er dus nog meer satellieten de lucht in geschoten worden

Ik raad je eens aan om beetje te googlen want de nummers waar men over spreekt is niet 10 dingen zoals vroeger.

https://satellitemap.space/

Yep ... En dat is nog maar het begin want ze blijven ieder jaar constant bijsmijten. Denk dat een single launch rond de 40 sats de lucht ingaan. En SpaceX, ongeveer 80% van hun launches zijn de StarLink sats.

In de praktijk is SpaceX de goedkoopste manier om iets te lucht in te krijgen, dat geld gebruiken ze dan om nog meer recoverable launches te doen met hun eigen product.

> The mission deployed the 1,000th Starlink satellite of 2024, bringing the total in orbit to over 6,600

Voordeel is, dat nieuwere generaties nog meer capaciteit krijgen enz. Dingen zijn enorm goedkoop, is beetje wegsmijt producten dat ontworpen zijn voor compact, goedkoop, en capaciteit naar de grond.

In de praktijk zie ik StarLink in heel wat gebieden een enorme verstoorder worden van de lokale markten, zeker als ze 4G/5G gaan.
Holy crap. Hoe hebben ze het zo geregeld dat er nooit eentje met een ander botst??
Holy crap. Hoe hebben ze het zo geregeld dat er nooit eentje met een ander botst??
Het ziet er druk bevolkt uit maar in de praktijk moet je rekening houden dat zo een sat, 2.0x1.4x0.2m is, kleiner dan een micro auto. En dat op een oppervlakte dat, wat? 2, 3* groter is dan de planeet?

6.000 lijkt veel omdat je een grote indicator hebt op de kaart, maar als hetzelfde zou doen voor iedere auto. dan ziet de aarde op de wegen eruit als 1 passieve kleur. *lol* ... In de praktijk als je de map gebruikt, is een sat de grote van 1/100's van een pixel op je monitor (als het niet kleiner is).

Er is er enorm veel plaats. Men heeft enkel schrik van een ongecontroleerde defect en de rommel van dat dan rondvliegt. Ironisch genoeg, is de meeste junk in de ruimte niet van sats dat op elkaar botsen maar van landen dat hun wapens uittesten. En de oude rommel is van in de tijd dat we minder accurate tracking hadden.

Zeg niet dat niks kan misgaan maar men roept soms een beetje veel paniekachtig met misinformatie. Ja, als mensen die map zien schrikt dat, maar de weergaven is enorm uitgeblazen.

Soms raad ik mensen eens aan om skytracking te doen van vliegtuigen en dat ziet er ook schrikwekkend uit, tot je realiseer hoe kleine een vliegtuig is. Elkaar raken is vaak enkel een probleem bij landen/opstijgen waar ze soms vliegtuigen enorm dicht op elkaar plakken, op een relatieve enorm kleine oppervlakte.
Er is verrassend veel ruimte, in de ruimte..
Op aardoppervlak 6000 satellieten is ongeveer 1 per 75000 km2 dus zeker 300km in alle richtingen voordat je een ander tegenkomt. Deze hangen hoger, dus nog meer oppervlak. De kans dat er twee botsen is te verwaarlozen.
Voeg er nog een bij, dat je berekening enkel gebaseerd is op 2D, waarbij in de ruimte we nog een extra axis hebben, voor nog meer "plaats".

Het is enkel lastiger als je iets daartussen lanceert or passeert, beetje zoals een straat proberen over te steken. Goed links en rechts kijken ;)
Je hoeft dus eigenlijk niet links en rechts te kijken want de kans dat je tegen die ene starlink satelliet aan botst in een vlak van 300x300km is echt behoorlijk klein
Stroom kan ook draadloos met een zonnepaneel en accu. Voor afgelegen gebieden zal dat de oplossing zijn.
Direct to cell wordt op dit moment al getest en komt binnenkort in de VS beschikbaar.
Ik zie in de toekomst dat ze die dingen gaan gebruiken niet enkel meer puur met je eigen dish maar dat ze 5G torens bouwen met een direct dish naar de sats. Beetje grond, toren, plop ... geen kabels nodig, geen grote vergunningen van bouwwerken (buiten de 5G zelf). Of op een gebouw, 5G + Sat .. en verkopen.
Ik zie eerder dat telecom providers samenwerkingen aangaan met een tent als SpaceX en klanten direct via satellieten laten werken - waar geen 5G coverage is - dan dat ze bij nagenoeg iedere mast backup stroomvoorzieningen aanleggen en daarnaast dan ook nog zorgen voor een satellietschotel.

De hardware bij masten willen ze steeds verder verminderen (i.p.v. zoals jij aangeeft, verder uitbreiden). Verder uitbreiden betekent in dit geval niet alleen meer plaats verkrijgen voor hardware maar ook eigenaren van gebouwen etc. ervan overtuigen dat het noodzakelijk is. En laat die noodzaak nu net ver te zoeken zijn.
Dat was inderdaad ‘toen’. Inmiddels is er een hoop veranderd. Hier in Italië is Eolo vrij populair. Heb hier op de vakantiestek ook een klein schoteltje aan het huis. (https://eolo.it) en de internetervaring is net zoals thuis. Kijken hier gewoon Netflix zonder issues en performance is echt super.
Eolo is geen satelliet internet voor zover ik kan zien. Dat is een FWA netwerk wat alleen werkt met grondstations en radiogolven. Je hebt er wel een schotel voor nodig, maar gaat niet naar een satelliet.
In die tijd ging de communicatie via satellieten die in een geo-stationaire baan hingen.
Toen was de satellite delay 300mSec. Ik heb nog met X.25 verbindingen gewerkt over satelliet en die draaiden Modulo 128 vanwege die delay (aantal uitstaande packets liep aardig op).

De Starlink satellieten (en die van Iridium) draaien hun rondjes veel lager: op zo'n 240KM hoogte, tegen 35.786KM voor hun geo-stationaire broertjes. Nadeel van Iridium is dat je af en toe moet wachten tot er een satelliet binnen line of sight is. (Starlink heeft dat beter voor elkaar, dacht ik). Bij een geo-stationaire satelliet heb je dat niet, maar dat gaat dus ten koste van o.a. delay.
Ja zeker,

Ik begin eerst even over de satelliet verbinding van eerder, dit was een schotel die op de KU band sat gericht stond, latency inderdaad hoog 600-900ms en abonnement verschrikkelijk duur (1000+ euro/maand voor 8/2mbps verbinding).

De starlink werkt echt super simpel, kind kan de was doen.
Je download de starlink app op je mobiel.
Je zet het ding op het dak
je mobiel verbinden met wifi van de starlink
keer rondje draaien met je camera en hij is ingesteld.

Ik haal dik 200mbps download op een locatie waar geen telefonie, kabel of glas vezel ligt, dus echt win win situatie vergeleken met eerder.
De ping is ook echt laag, zo rond de 35ms maar dit komt omdat de starlink sattelieten relatief 'laag' hangen.
De KU band sats hangen op 30-35.000 km hoogte, die van starlink op 525km als ik me niet vergis.

Nog een ander ding;
Starlink dekt niet wereldwijd, wij hadden dekking nodig in een bepaald land en dit verzoek was binnen een week geregeld en we konden internet leveren op die locatie. Hier stond ik helemaal van te kijken!
Langzaam veroverd Starlink de binnenvaart en ik kan niet anders zeggen het een hele verbetering is ten opzichte van mobiele data, veel minder vaak onderbrekingen, alleen af en toe bij een brug of hoge bomen. En als je met hoog water stroomafwaarts gaat (dus veel snelheid, 25kmh) dan valt ie ook wat vaker weg. Maar voorderest merk je niets van dat sateliet gedoe. Met een mobiele router had je vooral in Duitsland om de haverklap geen bereik. Om dan nog niet te beginnen over de drama met abonnementen, het is gewoon niet mogelijk om een unlimited EU abonnement af te sluiten. Ze geven je allemaal een paar Gb's in het buitenland en daar moet je het mee doen. Om dan nog niet te spreken over landen als Servië. In dat opzicht is het echt een game changer voor ons.
Wij hebben op de vloot ook 4g maar als je daar een fatsoenlijke router neerzet met fatsoenlijke antennes heb je echt bijna 0 uitval, zelfs tot een paar mijl uit de kust. Is wel een investering van rond de 2k ipv 30 euro voor een 4g modempje…
Voor zover ik me herinner werkte dat met ADSL/inbel voor de uplink naar het grondstation waarnaar alle requeste data in een "caroussel" geplaatst werd en meekwam met de satelliet-data in een aan jouw geassigned time-slot.

Daarom was het ook zo extreem traag.

Starlink werkt met bidirectionele communicatie met de satelliet.
Dat bestond inderdaad ook. Wij hadden ook een upstream via de satelliet.
145mbs down 12,3 up en 53 latency albufeira camping starlink mini
Ik ben wel tevreden
We hebben zakelijk honderden abbonementen (zijn langzaam aan het overstappen naar Starlink, wanneer andere abbonnementen eindigen). Het ligt er aan waar je bent. Midden op de oceaan heb je inderdaad die latency die je gewend bent en bij sommige landen is er regelgeving waardoor het niet gebruikt mag worden. Rond zuid afrika bijvoorbeeld mag het niet gebruikt worden. Bij land opstellingen kijken we goed naar waar het mogelijk is op de kaart van Starlink. Zo kun je grote delen van Australie vergeten. De EU dekking is tot nu toe perfect.

De eerste tests hebben we gedaan op kantoor met redelijk vrij zicht, niet perfect, toen Starlink net nieuw was. De eerste weken dat ze in Nederland waren. Toen haalde ik een gemiddelde van 104/21mbit. Nu zit ik functionaliteit testen rond de 220/40mbit. Latency ligt aan maar meestal bij ons onder de 50ms. Heel soms een keer een spike. Denk dat gamen niet zo goed werkt, maar voor normaal werk is het perfect. Je merkt bij niet-gamen echt niet dat je via satteliet werkt.
Zuid-Amerika is ook problematisch. Zat eraan te denken om het als een backup-verbinding te gebruiken. Echter beloofde men al 3 jaar terug dat het geleverd zou worden. De website zegt dat dit land wel ondersteund is, maar in de praktijk zit ik nog altijd zonder.

Heb het in Juni dit jaar maar opgegeven en ben naar wat anders uitgeweken.
Ik zat twee maanden geleden in jungle op Borneo. 2 uur met de motorboot en dichtbijgelegen nederzetting vele kilometers ver. Nul mobiel bereik.

Bij aankomst op Ecolodge voor de grap even WiFi aangezet. Supersnel internet tot mijn verbazing. Speedtest 143Mbps download en 34 Mbps upload. Bleek Starlink te zijn. Ik was verkocht.

Alleen als de stroomgenerator uitviel, wat ook om de haverklap het geval was, heb je natuurlijk wel een probleem. Het blijft de jungle, hè. :-)
Ik heb een Starlink voor bij de caravan. Ideaal. Iedereen in ons gezin wil internet in de vakantie en de databundels zijn zo op met alle streaming en socials. Ik zet voor de zomervakantie Starlink aan voor 5 tientjes en we hebben vier weken lang perfect internet, overal waar we naartoe gaan. Hardware aanschaffen is ff prijzig, maar daarna flexibel aan en uit te zetten wanneer je wilt. Ideaal. Oh en meestal 120mbit+

[Reactie gewijzigd door MacDokie op 11 september 2024 22:02]

Ik heb in die tijd die jij beschrijft ook een keer zo'n set geïnstalleerd.

Het verschil met starlink is dat die satellieten van vroeger veel verder van de aarde stonden.

Starlink satellieten zitten rond 550km. Daarom is de latency ook vele malen beter.

Ik heb zelf starlink omdat ik in het buitengebied woon.

Het bevalt me uitermate goed.
De latency kwam voornamelijk door de hoogte van de satteliet. Hebben wij nu ook nog bij het gebruik van onze V-SAT die op 36km hoogte vliegen.
Starlink sattelieten vliegen veel lager, dat merk je ook in de latency.
Klinkt als het oude by-sky, de verbinding destijds liep via een Geo-stationaire satelliet welke vele duizenden kilometers vanaf de aarde "vliegt" De round trip is daarom al snel 70.000km netto 300ms+ betreft. Mijn ervaring met die verbinding qua latency 700-2500ms.

Starlink heeft zijn satellieten niet geo-stationair maar in Low Earht Orbit, ze komen "voorbij" vliegen op een hoogte tussen de 550-1200km. De round trip is hiermee vele malen korter, effectief 3-4ms.

Zelf gebruik ik deze op locaties waar geen 4/5G dekking betreft (paddocks en evenementen met veel GSM's). En zit rond de 30ms, de drops is sporadisch, zolang je een goeie Line of Sight hebt naar de horizon. Dus geen bomen, schuttingen, punten van daken etc. etc.
Deze gegevens zijn overigens goed terug te vinden in de Starlink App, prima om te zien waar je blokkades zijn.
Starlink gebruikt "LowEarth Orbit (LEO) satellites which orbit the Earth much closer than ViaSat or HughesNet. Since the signal doesn’t have to travel as far, it’s speeds and latency perform much better than the competition."
Latency is mi niet om mee te gamen, maar de rest gaat prima. Fiber blijft op dit vlak ongeslagen.

incinerator82 was me voor :)

[Reactie gewijzigd door appies op 13 september 2024 08:51]

Tja 72 euro lijkt me opzich een nette prijs voor sateliet internet. Wel gek dat het dus van 99 naar 50 gegaan is nog geen paar maanden geleden en nu weer omhoog. Mooi lullig, want je moet wel een investering maken in de ontvanger om hieraan te beginnen.

Weet iemand hoe deze contracten werken? Is het net als energie oid dat je een tarief vast zet, of kan starlink gewoon te pas en te onpas het per maand veranderen? Dat is toch wel een groot risico, die initiele 350 euro is opzich prima te begrijpen, maar toch erg vervelend als ze zomaar de prijs kunnen veranderen terwijl je net gecommit hebt
Op de site staat duidelijk:
GEEN CONTRACTEN
Langetermijncontracten verhinderen zowel u als Starlink om verstandige veranderingen door te voeren wanneer dat nodig is.

Met Starlink is het een eerlijke deal voor beide partijen. Starlink kan de voorwaarden en prijzen zo nodig aanpassen, en u kunt op elk moment annuleren, om welke reden dan ook.
Opzich past dit wel bij een product dat nog per markt aan het uitzoeken is wat de beste positie is, maar het is inderdaad wel zuur als je net een schotel hebt gekocht en de prijs gaat weer omhoog.
Ware het niet dat je jezelf wel inkoopt met een duur paneel. Dus blijft het zuur als de prijs plots flink omhoog gaat. Persoonlijk snap ik niet waarom Starlink dit doet, is hun interne boekhouding zo'n zooitje dat ze zo zwabberen?
Je kunt de schotel ook huren.

Ik denk dat ze zo zwabberen omdat ze de prijs afhankelijk maken van het aantal gebruikers. Het moet zo laag mogelijk om zo veel mogelijk gebruikers aan te trekken, maar het kan ook weer niet té laag want daar hebben ze (nu) de bandbreedte niet voor (door de beperkte capaciteit van de satellieten).

Overigens betaal je bij een vaste verbinding maandelijks ook een (groot) deel voor de kabel die in de grond ligt, en dat blijf je (net als bij de huur van een schotel) nog jarenlang betalen. Op sommige plekken in Nederland hebben mensen bijvoorbeeld de aanleg van hun glasvezelkabel zelf bekostigd, en zij hebben nu abonnementen van enkele tientjes.
Met andere woorden de schotel behoudt zijn prijs. Die verkoop je zo.
Moeder had er 2 weken geleden eentje gekocht om mee te nemen naar Frankrijk. Het is maandelijks en je kan die stopzetten via de app. Het is wel zo dat je de volle maand betaald (2sept-1okt) en niet terugkrijgt als je maar enkele dagen gebruik van maakt.

PS: Op onze account staat er nog steeds 59€/m met verbod op maritiem gebruik. (Contract "Mobile - Regionaal")

[Reactie gewijzigd door PVTD op 11 september 2024 12:16]

Waarom is er een verbod op maritiem gebruik?
omdat je daar gerust €1000 per maand voor kan vragen.
€1000 en zelfs bijna €5000 per maand.
Oké, maar de meesten onder ons hebben geen cruise schip op de trekhaak hangen.
De meesten hoeven ook niet een maand te kunnen Netflixen of Counter-Striken midden op de Stille Oceaan. ;)

Op termijn komen ze vast met nog goedkopere abbo's. Je begint natuurlijk eerst aan de premium kant.
Stille Oceaan? Dat is toch waar (vracht)schepen vaak door piraten worden overvallen?

Dan zou je kunnen stellen dat die "counterstrike"-sessies intensief genoeg zijn om dat soort spelletjes niet meer te willen spelen in je vrije tijd...

:+

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 12 september 2024 04:36]

Dan kost het 299 euro. :)
Ander "product", andere hardware, andere pricing
https://www.starlink.com/maritime
Het betreft hier geen verbod, het werkt gewoonweg niet met de roaming abbo/setup. De martime versie is hiervoor beschikbaar, een andere techniek wordt gebruikt en deze is heel veel duurder overigens.
Je maakt meer gebruik van de onderlinge laser verbindingen tussen de sat's, dus meer netgebruik. Immers er zijn geen grondstations op zee ;)
Bedrijf is onderdeel van Elon Musk zijn imperium. Als je ziet hoe de prijzen van Tesla auto's schommelt; dan omhoog, dan omlaag. Dan zal hij hier misschien ook wel achter zitten...
Ze geven wel meer voor jouw geld en verwijderen zo enkele andere contracten. Nu mag je voor de 72€ wel op zee mee gaan terwijl die optie véél duurder was. Ik snap dat de meeste mensen dit niet nodig hebben maar het is wel mooi meegenomen. Dat het nu Elon is of iemand die je wel graag hebt, 72€ valt best goed mee voor starlink (ik heb er ervaring mee and holy <curse> wat een fantastisch toestelletje!)
Nu mag je voor de 72€ wel op zee mee gaan terwijl die optie véél duurder was.
Waar staat dat het nu wel maritiem gebruikt mag worden dan? Dat lees ik nergens op de site van Starlink.

Daar hebben ze toch hele specifieke andere abo's voor:
https://www.starlink.com/nl/service-plans/business
https://www.starlink.com/nl/service-plans/personal

Of is het enkel vlak bij de kust en dus niet echt maritiem?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 september 2024 15:13]

Included with the Starlink "Roam" Service Plan:

Coastal coverage in territorial waters for up to 2 months per trip
https://www.starlink.com/...e1-b29b-2d7d-a7ffd0541988

Dus inderdaad niet echt 'maritiem', maar het is toch iets. Ik weet alleen niet of dit eerder ook al was toegestaan.
De prijs schommelt voor veel markten, alleen dat lijkt me niet zo’n probleem. Alleen in deze markt zijn we alleen gewent dat het jaarlijks omhoog gaan. We zien prijs schommelingen overall…. Bij de pomp, supermarkt, huizen… auto’s noem maar op…
Ze gooien er gewoon hun eigen algoritme tegenaan dat voorspelt dat dit de meest winstgevende strategie is op basis van resultaten van andere bedrijven.
Er zou in het artikel iets duidelijker mogen gezegd worden dat je hierook meer voor terug krijgt.

De Roam voor 59€ was enkel stationair en mocht je vrij verplaatsen.
Nu kan je met Roam gebruiken tijdens je verplaatsing en aan de kust (op een boot)
Dit kon gewoon al met de bewegende roam schotel tot snelheden van +/_ 20km/h
Dat is zo'n 11 knopen, de gemiddelde zeilboot vaart een stuk langzamer en daar zie je al dat er veel gebruik wordt gemaakt van Starlink. (Zelfs tijdens intercontinentale overtochten van enkele weken)

Snellere en commerciële schepen kunnen dan weer voor de Maritieme Starlink variant gaan.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 11 september 2024 13:08]

Nu kan het tot 160 km/h. Dus ook gewoon tijdens het rijden in je camper op de snelweg kan je lekker navigeren op je telefoon en kunnen de kinderen lekker series streamen.
Wij hebben de Gen.2 (beweegbare) schotel aan boord, en heeft vanaf het begin af aan prima gewerkt tijdens het varen. Over de prijsstijging heb ik zelf nog geen bericht gehad, en in het account is het ook nog altijd €59. Ben benieuwd.
In Amerika is dynamic pricing de nieuwe cashcow voor de conglomeraten. Maandelijkse prijsveranderingen gaan we hier ook zien. Dit is in Europa toegelaten zolang dit vooraf duidelijk is wanneer men een overeenkomst aangaat.

Erg leuk bijvoorbeeld zoals bij begin van COVID wanneer toiletpapier door de 'surge' in prijs omhoog zou gaan.

[Reactie gewijzigd door SamSid op 11 september 2024 12:15]

Ja, het is echt absurd. We lijken gemiddeld gezien achteruit te gaan qua persoonlijke welvaart met dit soort ontwikkelingen. Je zou denken dat technologie de zaken gemakkelijker en beter zou maken, zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken en de prijzen realistischer lager zouden worden. Maar nee, aandeelhouders moeten tevreden gehouden worden, dus we krijgen jaarlijks overbodige prijsverhogingen onder het mom van inflatiecorrectie, plus nog een extra excuus: “Ja, salarissen zijn gestegen,” waarbij vooral de topfunctionarissen de meeste verhogingen krijgen.

Sorry, ik moest even mijn frustratie uiten. 😅 Het is zo vermoeiend om te zien hoe de markt maar blijft groeien zonder enige afremming, terwijl veel mensen achterblijven. Alles moet steeds sneller en harder, terwijl er zoveel mensen worden vergeten. We hoeven niet altijd zo hard te groeien.. geef mensen wat meer ruimte om te ademen en te sparen..
De inkomensongelijkheid in Nederland is heel laag hoor! En is nog steeds op ongeveer hetzelfde peil als in 2007 (bron: CBS).

Het klopt dat er veel mensen zijn die achterblijven, maar dit gaat wel in rap tempo al jaren de goede kant op: het percentage mensen dat in armoede leeft neemt sinds 2013 gestaag af (bron: CBS).

[Reactie gewijzigd door Defi15 op 11 september 2024 12:37]

Komt dat omdat mensen een hoger inkomen hebben of omdat we nog meer subsidies en toeslagen aan het geven zijn?
Dat laaste, want het gaat om besteedbaar inkomen daar zijn dus alle (vaste) lasten al vanaf gerekend.

Maar hoezo is het relevant? Heb je het dan toch slecht al is je besteedbaar inkomen gewoon redelijk? Oftewel wat wil je eigenlijk zeggen door daarnaar te vragen?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 september 2024 15:11]

Hier in Australië zie je de starlink schotels op elke camping wel staan. Je merkt niet dat je over de satelliet gaat echt bizar. Het mobiele internet voelt ouderwets in vergelijking.

Op veel plekken is de 4g/5g goed genoeg om te bellen en sms’en maar meer dat dat lukt buiten de steden/dorpen niet.

Met starling heb je midden in de outback gewoon een paar MB’s per seconden download.

Waar Afrika het kabelinternet heeft overgeslagen en direct naar mobiel gegaan is. Denk ik dat in veel westerse landen satelliet internet het gaat winnen van de aanleg van glasvezel
Inderdaad, hier in Mongolie hetzelfde. In 2011 had net 10% van de bevolking internet, nu met Starlink vrijwel iedereen. Met grote landen zoals Australie en Mongolia lijkt het me ondoenlijk om glasvezel naar elk hutje op de hei aan te leggen. Zeker niet naar de rondrekkende nomaden in Mongolie.

Kosten hier:
Statische schotel: 40 Euro p/m
Nomaden: 67 Euro p/m
Dat is wel 1 van de redenen om niet voor een product van Musk te kiezen. Het kan volgende maand zomaar weer 99 euro p/m kosten.
Die voorbeelden zijn niet in de vorm van een abonnement. Noem mij 1 abonnementsvorm dat zo schommelt? En met zulke percentages.
Ze hebben alle info: hoeveel sets zijn er verkocht, hoe worden ze gebruikt (home of roam).
Mn aantal nieuwe sets, zal wel klant blijven: na 1 maand gebruik zet je het niet aan de kant.
Moet wel bekennen: is op vakantie wel heel goede service, stuk beter dan betaalde Wifi die hier erg duur is.
Ik vind het wel humor dat er een reclame van Red Unlimited (voor EUR 32) bij het artikel staat (iig bij mij). Overigens afgelopen vakantie gemerkt hoe slecht mobiel internet in sommige landen (DE, FR) nog is.. in de minder druk (of niet) bevolkte gebieden vaak geen of matige verbinding. Dus dan biedt de satelliet wel een voordeel
Starlink loopt als een tierelier (terecht want het werkt gewoon). Ze produceren 6.400.000 van die dingen per jaar!
Ik mis wat belangrijke informatie in dit nieuws artikel.

1) Met de prijs verhoging krijgt het abonnement een duidelijke meerwaarde. Je kunt dan Starlink ook onderweg gebruiken. Dat wil zeggen al rijdend in een auto, vrachtwagen of camper. Dat werkt echt heel goed. Voor de grotere versie van de Starlink setjes zijn conversie kits beschikbaar om hem op 12 volt te gebruiken.
De mini versie van de Starlink is al direct op 12 volt te gebruiken.
Het oude roam abonnement stopte zodra je meer dan 16 km/u reed.
Hier moest je dan een veel duurder abonnement voor afnemen.

Ook kan je de Starlink in de kust wateren gebruiken, ook dat kon voorheen niet met het Roam abonnement.

2) Huidige gebruikers van het oude abonnement kunnen dit a € 59,- blijven gebruiken tot ze het pauzeren of zelf overstappen.

(Ik zie dat Matanza dit al heel erg beknopt ook meldde)

[Reactie gewijzigd door Erik van Putten op 11 september 2024 14:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.