Starlink maakt Residential Lite en 10GB-Roam beschikbaar in Nederland en België

De Residential Lite- en 10GB-Roam-abonnementen van Starlink zijn nu ook beschikbaar in Nederland en België. Residential Lite biedt onbeperkte data met lagere snelheden dan Residential en kost 35 euro per maand. Het Roam-abonnement met 10GB data kost 9 euro per maand.

Residential Lite biedt net als Residential onbeperkte data aan op een vaste locatie, maar dan met snelheden tussen de 50 en 100Mb/s. Bij Residential krijgen gebruikers een snelheid tussen de 150 en 250Mb/s. Met een prijs van 35 euro per maand in Nederland en België is Residential Lite 15 euro goedkoper dan Residential.

Naast Residential Lite is nu ook het Roaming 10GB-abonnement beschikbaar in Europa, blijkt uit een reactie van Starlink op vragen van tweaker Pilovali. De productpagina op de website is op het moment van schrijven nog niet aangevuld met dit abonnement, maar bestaande klanten krijgen de 10GB Roaming-optie te zien bij het wijzigen van hun abonnement. Het 10GB-Roam-abonnement is volgens Starlink bedoeld voor 'weekenduitjes of als back-up' en kost 9 euro per maand.

Update 13.30 uur - Aangepast dat de abonnementen beschikbaar zijn in Nederland en België. Residential Lite was voorheen al beschikbaar in enkele andere Europese landen.

Door Sabine Schults

Redacteur

02-04-2025 • 11:05

206

Submitter: Pilovali

Reacties (189)

189
169
96
2
0
49
Wijzig sortering
Vraag me serieus af welke Europeanen dit nodig hebben of al afnemen in de vorm van residential.
Tegen de 12% van de huishoudens in de EU had in 2023 geen toegang tot technologie (zowel 5g als bekabeld, 4g is niet meegenomen) tot hoge snelheid internet. Dat wil grofweg zeggen: >=350mbps voor draadloze technieken en >=1gbps voor bekabeld, volgens de definitie die de EU hanteert (al zit er nog wel een zut andere vereisten aan, zoals latency, uptime etc). Starlink residential voldoet hier waarschijnlijk net niet aan, maar zal dan waarschijnlijk at best concurrentie hebben van adsl of een brakke 5g verbinding.

Voor veel bedrijven kan het trouwens een goede back-up zijn. Mocht je vaste verbinding en nog wel eens uit liggen, dat je dan toch nog cruciale processen via star link stuurt voor 35-50 euro per maand. Als je dat maar één dagdeel per jaar inzet gemiddeld dan verdiend het zich al goed terug.
Starlink gaat niks doen aan de 12%; starlink haalt de 350mbps niet en de latency is - hoewel voor satellietcommunicatie laag - nog steeds relatief hoog. De eisen om die 12% op te lossen zijn best bizar; vaak dat er nog wel ergens een stukje geen glas heeft en dan haal je het praktisch gezien al niet. Coax haalt de download wel maar upload blijft achter. Ik verwacht dat van de 12% er toch 10% wel de beschikking heeft tot andere vormen van Internet > 20 Mbps wat ik wel als een bruikbare verbinding beschouw om nog te kunnen browsen, bankieren, tv kijken enz.

Dat die grens niet gewoon op 100Mbps ligt; is er een of andere poweruser die de eisen heeft opgesteld? Waar is een gigabit voor nodig wat niet op 100Mbps kan? Enige wat er last van heeft zijn enorme files downloaden, maar wie doet dat nog (en dan is een bestand van een gigabyte niet 'enorm')

Het is leuk voor op vakantie als je in de middle of nowhere zit; maar anders...
Ik haal gemiddeld ongeveer 300 mbps down met Starlink. Latency relatief hoog ? POP ping zit gemiddeld rond de 25 ms, dus afgezien van glasvezel valt dat nogal mee vergelijken met de alternatieven. Vergeleken met mijn oude hybride ADSL/4G is het stukken beter.
Ik zit met dsl op 5ms, hooguit 10 als ik een host wat verder weg pak. Dat is toch een factor 5, en ik haal met starlink niet constant de 25ms die fluctueert nog wel eens en soms heb ik wat loss. Coax zat ook altijd wel onder de 10ms en glasvezel heb ik thuis niet gehad maar dat zal wel snor zitten, op kantoor 1-2ms.

De 300Mbps is ook alleen op goede momenten, regelmatig ook onder de 200 gedoken. Ten opzichte van een 2mbps klapperlijntje natuurlijk veel beter, maar het haalt niet de eisen van de EU (die dan ook wel erg hoog zijn).
Zit jij soms dicht bij de wijkkast

Coax haalt bij mij gemiddeld 20 ms laterncy en varieert tussen de 15-30 ms
Ik vermoed vooral de afstand tot de dichtsbijzijnde node van google en cloudflare waar ik heen ping. Afstand tussen wijkkast moet niet veel boeien; dat zijn enkele kilometers wat voor een rf-signaal over koper nagenoeg niks doet. Ping ik een host aan de andere kant van het land duurt dat ook langer. Ik woon zo'n km of 40 van het datacenter waar gepeerd wordt. Apparatuur zelf voegt vaak ook niet veel toe. Maar als ik iets ping waarvan ik weet dat het 150km verderop staat is het al 10ms. Het is vooral de route die je packets af moeten leggen; weet niet hoe die bij ziggo precies lopen voor je bij cloudflare of google uit komt en of het datacenter waar je peering plaatsvindt ook de nodes van de host heeft. Cloudflare en google zitten op 1ms vanaf kantoor, facebook weer op 4ms. Kantoor zit op een kilometer of 3 van het datacenter dus dat scheelt significant.

Bij coax speelt ook mee dat TDM, time division multiplexing wat vertraging kan geven. Alle modems hebben zendtijd op de upstream en mogelijk dat daar nog wat vertraging kan optreden? Ben er niet heel erg in thuis.

[Reactie gewijzigd door Nox op 2 april 2025 15:01]

Afstand tot de wijkcentrale is voor zover ik weet één van de grootste bepalende factoren voor de 'performance' van een DSL-verbinding, dat tezamen met of er überhaupt nieuwere DSL-technieken zoals bonded VDSL2+ aanwezig zijn. Een redelijk recent voorbeeld wat ik ken is een afstand van 4km tot de wijkcentrale, IPTV kon hier niet eens aangeboden worden. Bandbreedte zat op zo'n 4 Mbps / 0,5 Mbps, de latency was enkele tientallen MS als de lijn niet belast wat, maar als de download verzadigd was kon je gewoon niet fatsoenlijk internetten. Steentijd taferelen, je kunt 't je bijna niet meer voorstellen. Nu is die locatie inmiddels verglaasd. Het enige voordeel wat DSL en Coax boven glasvezel hebben is dat het er op veel plekken al is.
Dus .. power to the fiber! Dan haal je de requirements makkelijk.

Een dienst als Starlink is met 30ms-60ms (my experience) en voldoende bandbreedte bijzonder geschikt voor algemeen gebruik. Dus de use-case is er zeker.
Die 300 mbps is gemiddeld over een week met meerdere testen per dag. Lager dan 200 mbps zie ik zelden, het overgrote deel van de testen zit tussen de 200 en 400.
Wie doet dat nog enorme files downloaden? Zeker geen puber in huis die een Xbox of PlayStation heeft die ff van 3 spellen updates binnen haalt van in totaal bijna 100 gb bij elkaar
Nee die heb ik niet. Voor 100GB heb je een complete AAA game die je in 3 uurtjes binnen hebt met 100Mbps. Met een gigabit, als je die al vol krijgt en de PC/console het aan kan is dat nog steeds bijna een half uur. In beide gevallen is het niet een bakkie koffie verder en gamen, dat je moet wachten is evident, en zeker met zulke volume's is dat gewoon acceptabel.

Enige voordeel van verbindingen met zulke snelheden zijn die momenten dat je moet wachten op zo'n download, nou be my guest, ik wacht wel ff, zelfs met mijn 25mbps komt dit gewoon binnen uiteindelijk. De meerprijs van tiental(len) euro's per maand kan ik wel beter gebruiken. En ik ben een pc-gamer, steam krijgt die gigabit niet vol ivm de decompressie tegelijkertijd op de PC. En bij consoles zit er nog installatie/updatetijd bij.

Websites laden niet sneller met 100 of 1000mbit per seconde, netflix start niet sneller met streamen en de kwaliteit is niet hoger. 99,9 procent van de tijd gebruik je je bandbreedte niet dus zou er ook niet voor betalen. (bij 1gbps is dat 324GB per maand)

[Reactie gewijzigd door Nox op 2 april 2025 15:14]

Steam haalt bij mij anders prima rond de 900 Mbps+.
Dat je je de voordelen niet kunt bedenken wil niet zeggen dat deze er niet zijn.
Dat de value proposition belangrijk is kan ik me prima in vinden, fijn als je minder kunt betalen als je (nu) minder nodig hebt. De prijs kan nogal uiteenlopen voor glasvezel, in sommige gebieden kun je al lange tijd voor een prikkie 1 Gbps krijgen.
Dat moeten we nastreven want dit maakt op termijn ook meer mogelijk.
Nou, de filesize van de gemiddelde game van tegenwoordig is behoorlijk groot, en aangezien iedereen van een gamingplatform download tegenwoordig doen de meesten dat dus lijkt me
Dat is meer dan ik had gedacht die 12%
In veel delen van Europa was Coax helemaal niet zo gemeengoed, tv ging via de ether of de satelliet. Daar deed men internet dus via de telefoonlijn en is men afhankelijk van de aanleg van glasvezel of 5G voor snel internet. Neem je VDSL, dan mag je in Nederland ook al blij zijn met 50/10. Dit is voor veel mensen trouwens ook gewoon genoeg, maar voldoet niet aan de vereisten die de EU stelt.

Kijken we naar 5 jaar terug, dan voldeed Nederland maar voor 2/3 huishoudens aan deze norm (5g werd dat jaar pas geïntroduceerd): nieuws: 'Bijna 5,5 miljoen adressen in Nederland hebben 1Gbit/s-aansluiting'
In Europees verband had ik een hoger percentage verwacht
De 12 procent had ik wel in Nederland verwacht
Er zijn nog heel veel gebieden waar alleen maar een koperdraadje beschikbaar is.
Ik gebruik KPN buitengebied koper+ 4G.
Odido heeft ook zo iets gebasee6 op 5g.
Maar ja die 5 haal je in het buitengebied niet ..
Die Starlink light gaat m voor mij worden..
>=350mbps voor draadloze technieken en >=1gbps
Ik vindt die grens wel erg hoog liggen.
Zou die percentages wel eens willen zien bij ondergrens van 100 mbps.
De grens is hoog, maar het betreft hier wel een doelstelling voor 2030. Er is dus een keus gemaakt om de ondergrens hoger te zetten dan wat noodzakelijk werd geacht ten tijde van het opstellen van de doelen.

Ik vermoed trouwens dat het voor 100mbps alleen voor draadloze technieken veel verschil zal maken. Bedrade technieken die 100mbps aanbieden (Coax kabel/docsis en glasvezel) zijn vaak ook goed op te schalen naar 1gbps zonder nieuwe kabels van de wijkkast naar de woningen te leggen.

De Docsis 3.0 standaard voor kabel, de laagste variant die 1gbps download ondersteund, stamt al weer uit 2006. Vrijwel elke wijkkast ondersteund dit toch wel ondertussen. De nieuwste standaard is trouwens docsis 4.0 uit 2017, maar je ziet geloof ik vooral veel docsis 3.1 uit 2013 (3.1 en 4.0 kunnen in theorie 10gbps download aanbieden).

Glasvezel voor huishoudens is bijna overal wel van begin tot eind minimaal 1gbps ready aangelegd. VDSL haalt juist zelden de 100mbps.
Dan heb je dus ook niets aan dat nieuwe starlink abbo want die heeft snelheden lager dan die 350 Mbps.
Ik heb er drie. Eentje in vakantiehuis in Italie, omdat daar geen alternatieven zijn. Eentje in Zeeland, omdat ook daar geen kabel/glasvezel is en mobiel internet extreem traag was. En zelfs eentje in Breda omdat ik direct na overdracht van het huis internet wilde hebben en ik genoeg heb van de praktijken (aggressieve sales, en prijsverhogingen) van de traditionele partijen als Ziggo en KPN.
Nu heb je ook Klik en Klaar van Odido op basis van 5G dus voor gebieden waar je voldoende bereik hebt en moet wachten op je glas lijkt klik en klaar wel een mooie oplossing.
Zat plekken in Europa waar je als je (écht) afgelegen zit alleen heel langzaam DSL hebt. Starlink is dan een heel stuk sneller.

Voor de meeste mensen geen probleem, maar zelfs die 1% (als het al zo weinig is) zijn nog steeds heel veel mensen.
Genoeg plekken waar geen goede alternatieven zijn, geen glasvezel of coax. Matige mobiele dekking. Dan is Starlink een uitkomst. Het is gewoon een goed product, hopelijk komt er snel vergelijkbare (Europese) concurrentie.
Collega is een vakantiehuis in Spanje aan het bouwen. Schijnnt dat er niets aan internet ter beschikking is. Met starlink en wat camera's kan hij de bouw een beetje in de gaten houden.
Ik heb het meerdere malen gebruikt op de camping in Nederland (zijn vaak afgelegen in bebost gebied), in IJsland en op meerdere plekken in Duitsland.

Genoeg mensen die dit gebruiken. Vooral in Duitsland zijn veel consumenten.
Nouja, kijk eens naar de rustige gebieden in landen als zuid frankrijk, zuid duitsland, italie, en dan zal Starlink ineens toch een hele interessante oplossing zijn.
Woon je in een grote stad hier in Nederland, dan zal het allemaal niet zo'n probleem zijn. Maar zelfs hier in Nederland kan het zijn dat op afgelegen buitengebieden er amper tot geen goede dekking is wat betreft G4/G5 en wil je dan toch fatsoenlijk internet, dan is ook zelfs in Nederland Starlink een goed alternatief.
Gewoon in Nederland, KPN ADSL enige mogelijkheid hier 12/1 down/up. Kan met 4G hybride nog wat sneller maar met sterk wisselende snelheid en vooral trage upload en hoge ping.

Starlink gemiddeld 300/20. Echt een fantastisch product, snel, stabiel en het nieuwe lite abonnement is met 35 euro per maand ook nog stukken goedkoper. Ik wacht eerst even af wat de ervaringen daarmee zijn en hou voorlopig mijn residential abo, 50 euro per maand betaal ik graag.

[Reactie gewijzigd door Lecenten op 2 april 2025 11:53]

Nou.....

Mijn ouders wonen nogal afgelegen in het oosten van het land. Tijden was er geen ADSL omdat de afstand tot de centrale een kilometer of 5 was. Toen het er kwam was de snelheid om te janken. 1MBit was de norm op een 40MBit verbinding. Puur vanwege de afstand en een berg lassen in de leiding. Ze ramden bijvoorbeeld wat van die weg markeer paaltjes door de KPN lijn heen.

Op een gegeven moment was dat niet meer houdbaar, je hebt in dit leven iets meer nodig dan een gammele 1MBit lijn. Dus zette ik ze over op een 4G verbinding. Officieel viel het buiten het gebied, maar met een fake adres en een buitenantenne was er toch internet mogelijk. 25MBit Yeah! Probleem is echter dat ook deze mast 2-3km verderop staat.

Uiteindelijk kwam er glas, en ze hebben nu een betrouwbare, snelle en betaalbare verbinding. Maar als je dat niet hebt dan zit je met je 1MBit.
Ik had internet van Ziggo dat dagelijks meer dan een uur uitviel omdat de router maar bleef herstarten (omdat er iets in de wijkcentrale verkeerd zat waar Ziggo niks aan wilde doen). Toen StarLink beschikbaar kwam heb ik Ziggo gelijk de deur uit gedaan. Het was wel langzamer, maar veel betrouwbaarder (en toen Ziggo er door graafwerkzaamheden een keer in de hele buurt een week plat lag, had ik daar geen last van).
Orange heeft een goedkopere satelliet oplossing gelanceerd begin dit jaar. Misschien eens naar kijken
Goede tip! Het is duurder dan Starlink en de uploadsnelheid is ook niet om over naar huis te schrijven, maar voor gewoon huis-, tuin- en keuken gebruik is het (in verhouding tot wat je bij Ziggo betaalt) zeker interessant!
Je bent allesinds zeker dat ze het niet uitzetten als er een handelsoorlog is.
Elon musk dreigde ook oukraine al om het uit te zetten.

Het is een beetje griezelig dat de US tech bedrijven zo maar alles kunnen uitzetten gewoon als trump het eist of als musk vind dat eht neit met zijn ideologie overeenkomt.

Overlaatst zijn ze dat ook teweten gekomen over onze straaljagers en tesla's, beidde kunnen van op afstand uitgezet worden...

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 5 april 2025 13:11]

Is denk ik vooral voor de mensen op vakantie die een betere en veiligere internet verbinding willen dan de openbare camping wifi
Dit inderdaad, in Italie is het over het algemeen RUK kwa verbinding.
Dan is dit wel lekker met een simpele verbinding
Het zal beperkter zijn dan de VS maar ook in Europa heb je afgelegen dorpen of woningen waar weinig tot geen bereik is of dit niet betrouwbaar genoeg is.
IDD, weet dat er bepaalde plekken zijn in spanje regio [Alicante], waar je campings hebt in het midden van nergens waar de telefoonverbinding ruk is. waarbij Satelite beter en sneller is
Laat me raden, jij woont in de randstad?

Internet is echt niet overal zo vanzelfsprekend zoals het in de steden is. Zelfs in kleine dorpen in NL is het soms bedroevend wat er leverbaar is. Laat staan een bergdorpje in Italie of Noorwegen.

Er is echt heel HELE grote markt voor Starlink wereldwijd, ook in Europa.
Het huis waar mijn ouders tot twee jaar geleden woonden in zuid Frankrijk (wijk in een redelijk groot dorp) had een adsl verbinding met 0,3 up 6-7 down mbit/s dat was behoorlijk onwerkbaar moet ik zeggen. Daar zou dit toch wel een flinke verbetering zijn geweest.
Binnenvaartschippers en andere mensen op een boot maar ook in het buitengebied in bijv Overijssel of Friesland waar 5G soms geen optie is.
Ik. Hier op Kreta, net geen 20km van Chania. Ik heb rural Internet als enige optie: VDSL2 45/20Mbs en geen haast voor progressie. Geen 5G, 4G, 3G soms Edge... Frequente stroomonderbrekingen maar dan ligt heel het netwerk plat want Cosmote (de lokale historische telecom operator) heeft geen UPS'en voorzien in het 'boerenInternet'. Dus thuis een UPS of PV met thuisbatterij doen er ook niet toe...
Er zijn alternatieven richting enkele geostationaire satelieten met 10, 20of 50GB/maand. Verder is het huilen met de pet op...
Ik neem het toevallig af aangezien ik daardoor 300+ mbps kan krijgen ipv de 100mbps welk KPN tegen een dezelfde prijs verkoopt.
En ik woon geen eens in een boerengebied of ver afgelegen, gewoon in de grote stad Rotterdam, er is nog geen glasvezel beschikabar, dat is het enige nadeel.
Geen coax dan ook?

Raar toch nederland in vlaanderen heb je dat wel zo goed als overal gigabit coax liggen.
Gewoon Ziggo in Rotterdam
Ik vermoed iemand die uit principe/kosten geen lineaire TV meer wil of een hekel heeft aan Ziggo (ajax).
Dan vrag ik me toch af wat ziggo dan wel zo immoreel doet in nederland?
ligt denk aan de persoon en het netwerk,

10 jaar ziggo gehad op oude adress zonder issues en super service.

inmiddels al weer 4 jaar op het nieuwe adress met super stabiele en snele verbinding, haal altijd 95+ %

En ik zit in buitengebied met oude kabels huis is van 1850.
Beide ouders hebben het ook en 99% goed, geen gedoe, maar geen eens televisie kunnen kijken als ik op een ander netwerk zit, moreel meer problemen mee, niet maandelijks opzegbaar, mij blijven lastigvallen over een zakelijke lijn terwijl ik ruim zeven maal heb aangegeven geen interesse te hebben, dat is voor mij wel genoeg redenen om niet met hun in zee meer te gaan.
Oh en het downloaden van films welke ik fysiek op DVD heb heeft Ziggo een probleem mee, Starlink geeft er niets om, dat is ook belangrijk.

Criterium voor mij was: maandelijks opzegbaar of direct overstappen naar glasvezel en dus geen coax-troep die Ziggo aanbiedt en valselijk aangeeft dat het glasvezel is.
Prijs rond de 45 euro in de maand voor minimaal 200mbps(KPN valt hierdoor helaas af)

Altijd ook fijn om een backup te hebben indien, in de toekomst, mijn glasvezel verbinding eruit klapt.

Overigens stappen mijn ouders ook over naar KPN door de verhoogde bedragen + de kortingen welke zij bij KPN krijgen is het op jaarbasis goedkoper, ik heb nog geprobeerd te bellen met Ziggo en aangegeven een korting te willen, maar mocht niet helpen, dan maar daadwerkelijk overstappen ipv dreigen :P
Deze Europeaan.

Ik woon in Frankrijk in een dorp (~15K inwoners, dus niet super klein) waar 80% van de huizen met glasvezel verbonden is en de wijk met de overige 20% kan kiezen uit trage, maar consistente ADSL (8 Mbps op mijn locatie) of sneller, maar zeer wisselvallig mobiel internet (4G/5G, 100 Mbps op rustige momenten, maar als iedereen in de auto zit in de spits is het zeer slecht). Of Starlink dus.

Sinds 2022 woon ik nu in dit huis (daarvoor aan de andere kant van het dorp waar wel glasvezel zit) en ik heb 2 jaar lang een 4G modem gehad dat acceptabel was. Maar met een aantal nieuwe flats in de buurt is de kwaliteit flink gedaald.

Sinds vorig jaar gebruik ik Starlink en qua techniek werkt het perfect. De verbinding is stabiel en vlot. De prijs is vergelijkbaar met andere internet aanbieders, 40 euro per maand voor onbeperkt data. Het enige grote nadeel is meneer Musk.

Zodra glasvezel hier beschikbaar komt, gaat Starlink de deur uit. En hoewel de aanleg op het programma staat, blijft het Frankrijk en is er geen concrete tijdlsijn.

[Reactie gewijzigd door Rannasha op 2 april 2025 11:49]

Maar het mooie van Frankrijk is wel dat het erop lijkt dat ook de kleine plaatsjes wel langzaam glasvezel krijgen.
Ik woon sinds 4 jaar op het prachtige Curacao en net als jij hebben we hier te maken met gedeeltes waar ze nog koper hebben met een max 16mbps.
In mijn vorige huis had ik een snelheid van 300mbps en zelfs vrij stabiel maar 3 weken geleden verhuisd naar een nieuwbouwhuis en nu zit ik op de 16mbps lijn en heb ik tot overmaat van ramp maar een MiFi oplossing gekocht waarmee ik iig 50mbps haal.

Ik zit te echt te wachten totdat Starlink hier officieel verkrijgbaar is, en zal het in een blink of an eye aanschaffen. Helaas horen we al 3 jaar hier, het komt eraan en hopelijk dit jaar...
zeer wisselvallig mobiel internet
Ik vraag me af of het een eerlijke vergelijking is in de zin van:
De meerste consumenten hardware met een GSM-modem hebben geen losse antenne.
Terwijl bij Starlink, heb je een richtantenne die buiten geplaatst moet worden.
Ik denk dat de ervarig een stuk beter zou zijn als er iets vergelijkbaars wordt gedaan voor een GSM-verbinding.
En welk grote nadeel van meneer Musk is er dan?

Mijn Starlink was 10 Gbps down en 10 Gbps up, maar omdat meneer Musk is er nog maar 200/20 Mbps over. Zoiets?

Of trekt meneer Musk af en toe een kabeltje eruit en moet je deze er zelf weer in doen?
Dan snap ik het grote nadeel wel.
Meneer Musk (zelf al onbetrouwbaar als de pest) is direct verbonden met een sinds januari onbetrouwbare president van een land wat niet echt een bondgenoot meer genoemd kan worden. Het is bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat Musk de stekker uit Europa's Starlink trekt omdat hij het niet eens is met verhoogde importheffingen.
En welk grote nadeel van meneer Musk is er dan?
Meneer Musk besteed honderden miljoenen van zijn geld aan het steunen van rechtste extremisten die vrouwenrechten inperken en LBTQi+ mensen niet al gelijkwaardige mensen willen zien, steun voor mensen met beperkingen op scholen intrekken, alle sociale vormen van zorg wil inperken.
Daarom heb ik een hekel aan Elon Musk en wil hem niet sponsoren.
Elke cent naar hem is geld naar ultra rechts fanatisme en kan ik niet verantwoorden. En ik ben best wel een fan van de technologische vooruitgang van zijn bedrijven maar mijn principes tellen zwaarder dan tech.
Weg met Musk producten!!
Starlink werkt ondanks meneer Musk.
Ik haal gewoon wat feiten aan hoor waarom mensen problemen met musk hebben.
Tja musk steun en werkt voor trump, een fascist. Als hij niet die ideologie aanhangt (even negeren dat hij idd wat armgebaren maakte die daar wel heel hard bij aanleunen) dan vraag ik mij toch af waarom hij zoveel geld uitgegeven heeft om trump verkozen te krijgen en er nu voor werkt.


Ik gebruik dan deze definitie :

Wikipedia: Ur-Fascism

Past perfect voor trump
Het gaat dan natuurlijk ovr deze 14 punten :
  • "The cult of tradition", characterized by cultural syncretism, even at the risk of internal contradiction. When all truth has already been revealed by tradition, no new learning can occur, only further interpretation and refinement.
  • "The rejection of modernism", which views the rationalistic development of Western culture since the Enlightenment as a descent into depravity. Eco distinguishes this from a rejection of superficial technological advancement, as many fascist regimes cite their industrial potency as proof of the vitality of their system.
  • "The cult of action for action's sake", which dictates that action is of value in itself and should be taken without intellectual reflection. This, says Eco, is connected with anti-intellectualism and irrationalism, and often manifests in attacks on modern culture and science.
  • "Disagreement is treason" – fascism devalues intellectual discourse and critical reasoning as barriers to action, as well as out of fear that such analysis will expose the contradictions embodied in a syncretistic faith.
  • "Fear of difference", which fascism seeks to exploit and exacerbate, often in the form of racism or an appeal against foreigners and immigrants.
  • "Appeal to a frustrated middle class", fearing economic pressure from the demands and aspirations of lower social groups.
  • "Obsession with a plot" and the hyping-up of an enemy threat. This often combines an appeal to xenophobia with a fear of disloyalty and sabotage from marginalized groups living within the society. Eco also cites Pat Robertson's book The New World Order as a prominent example of a plot obsession.
  • Fascist societies rhetorically cast their enemies as "at the same time too strong and too weak". On the one hand, fascists play up the power of certain disfavored elites to encourage in their followers a sense of grievance and humiliation. On the other hand, fascist leaders point to the decadence of those elites as proof of their ultimate feebleness in the face of an overwhelming popular will.
  • "Pacifism is trafficking with the enemy" because "life is permanent warfare" – there must always be an enemy to fight. Both fascist Germany under Hitler and Italy under Mussolini worked first to organize and clean up their respective countries and then build the war machines that they later intended to and did use, despite Germany being under restrictions of the Versailles treaty to not build a military force. This principle leads to a fundamental contradiction within fascism: the incompatibility of ultimate triumph with perpetual war.
  • "Contempt for the weak", which is uncomfortably married to a chauvinistic popular elitism, in which every member of society is superior to outsiders by virtue of belonging to the in-group. Eco sees in these attitudes the root of a deep tension in the fundamentally hierarchical structure of fascist polities, as they encourage leaders to despise their underlings, up to the ultimate leader, who holds the whole country in contempt for having allowed him to overtake it by force.
  • "Everybody is educated to become a hero", which leads to the embrace of a cult of death. As Eco observes, "[t]he Ur-Fascist hero is impatient to die. In his impatience, he more frequently sends other people to death."
  • "Machismo", which sublimates the difficult work of permanent war and heroism into the sexual sphere. Fascists thus hold "both disdain for women and intolerance and condemnation of nonstandard sexual habits, from chastity to homosexuality".
  • "Selective populism" – the people, conceived monolithically, have a common will, distinct from and superior to the viewpoint of any individual. As no mass of people can ever be truly unanimous, the leader holds himself out as the interpreter of the popular will (though truly he alone dictates it). Fascists use this concept to delegitimize democratic institutions they accuse of "no longer represent[ing] the voice of the people".
  • "Newspeak" – fascism employs and promotes an impoverished vocabulary in order to limit critical reasoning.
Laten we beginnen bij trump, zeg gerust welke van deze 14 trump NIET (om het makkelijk te hounde) heeft. De rest van je post slaat gewoon nergens op.
Nee langs geen kanten.
? Dat gaat over ngo’s die lobbyen.

Zeg gerust hie timmermans dan plots doordta alle 14 die eigenschappen heeft
Fraude eh? Heb je daar wel enig bewijs van?

Geen enkel land en zijn boekhouding is perfect, want we zitten met mensen, maar de meeste doen toch hun best en de rekeningen moeten kloppen, al zijn er altijd enkele die er de kantjes aflopen of het in hun eigen zakken doen verdwijnen maar om daarom te zeggen dat gans het systeem corrupt is, is net beweren dat we allemaal winkeldieven zijn, omdat er nu eenmaal een paar percent van de bevolking zich daaraan bezondigt.

Ik vraag me af hoeveel miljarden van het defensiebudget er verkwanseld worden, maar dat is blijkbaar allemaal geen probleem! Is dit geen fraude: Pentagon can't account for 63% of nearly $4 trillion in assets.
Dat ze hier eens iets aan doen, verdomme!

En Musk is zelf een fraudeur en doet nu op grote schaal aan belangenvermenging met zijn overheidscontracten in de VS, of probeert de democratie verder te ondermijnen door o.a. de verkiezing van rechters te beïnvloeden door de mensen geld te geven om er tegen te stemmen, dat is eigenlijk illegaal en politiek onwaardig, los van de rest.
Bewijs is bijvoorbeeld dat mensen van > 120 jaar aow ontvangen.
Defensiegeld ben ik het helemaal met je eens, war is a racket Smedley Butler.
Wat dacht je van mensen die hun computers beginnen te vernietigen, de telefoonlijnen doorsnijden en zich barricaderen als Doge langs komt?https://www.zerohedge.com/geopolitical/big-balls-rescue-doge-saves-terabyte-data-destroyed-exiting-usip-employees
Hier zo, geloof je echt die nonsens? Kom eens uit je konijnenpijp!
https://www.google.com/se...al%20security%20age%20150

En ben je echt wappie?

Zero Hedge (or ZeroHedge)[a] is a far-right[13] libertarian[18] financial blog and news aggregator.[14][15][19] Zero Hedge is bearish in its investment outlook and analysis, often deriving from a strict adherence to the Austrian School of economics and credit cycles.[20] It has been described as a financial "permabear".[21][22]

Wat het Amerkaans vredesinstittuut betreft vind ik dat een grap, de VS is een oorlogszuchtig land en hun economie draait op oorlogstuig.

En nog een uitsmijter van Musk zelf: Any government institution is most likely to be the opposite of its name.
Dat is dus ook het geval voor DOGE... :+
Wat klopt er niet dan?
Tot nu toe hebben de wappies meer gelijk dan degenen die het staatsnarratief volgden.
Hunter Biden laptop, lab leak theorie, veiligheid vaccin, effectiviteit vaccin, ivermectin, Michael Mann klimaat hockey stick, Trump Russia collusion hoax, nazis are fine people hoax, etc. Etc.
Wanneer treedt de nederigheid toe bij de wappieroepers?
Nooit of te nimmer!
Want zelfs al liggen er vuistdikke wetenschappelijke werken met duizenden dubbelblinde tests die onafhankelijk van elkaar geproduceerd en herhaald zijn voor jullie, die daarna nog eens door meerdere peers in de materie proefgelezen zijn (en die die knakkers hebben letterlijk tientallen jaren extra school gelopen tegenover ons op dat vlak) trekken jullie dat in twijfel.
Jullie denken echter na het lezen van flutartikels zonder al deze vereisten voor wetenschappelijke onderzoek en wat desinformatie opgezocht te hebben het allemaal een complot is en leugen zijn. Influencers zijn geen experts, behalve in liegen en narcisme...

Ik heb zelf nog meer dan 5 jaar bij een onderzoekgroep op de VUB gewerkt en genoeg gezien hoe gans dat proces gaat om een van je onderzoeken gepubliceerd te krijgen, men gaat heus niet over een nacht ijs en het kan altijd dat men de boel opzettelijk saboteert, maar ook die vallen vrij snel door de mand en worden terecht geroyeerd.
Net zoals men dat eigenlijk met liegende politici en bedrijfsleiders zoals Trump en Musk zou moeten doen mocht men daar nog enige ruggengraat en ethiek hebben, maar helaas...

Dat brengt me naadloos bij die laptop, die afgegeven werd aan een blinde man door iemand die zei dat hij Hunter Biden was, kan het nog doorzichtiger? Zeker als een leugenachtige, veroordeelde zielige oude zak zoals Rudy Giuliani en zijn toenmalige beste maatje Donald dat juist voor de verkiezingen 'in handen viel'... Wat is er daar van tastbaar bewijs van? Noppes. Voor zover ik weet heeft Trump ook die onder de bus gegooid.

Ook is het vaccin niet anders qua bijwerkingen en efficiëntie dan andere vaccins voor muterende virussen zoals dat van griep.

Je zit volgens mij al veel te diep in je pijp en moet misschien dringend eens meer buiten komen en gedeprogrammeerd worden.

Succes!
Dus je gelooft in samenzweringstheorieen?
Want zelfs Hunter B zelf heeft erkend dat het zijn laptop was.
Maar je bent er van overtuigd dat anderen niet door bewijs te overtuigen zijn

[Reactie gewijzigd door modelmark op 17 april 2025 09:50]

Kijk, ik heb er in de tijd niet veel aandacht aan besteed en de een zegt dit en de ander dat, al kan het wel zijn dat het zaakje stinkt.

Maar om dat er dan uit te pikken, terwijl alle andere zaken die je opsomt voor 95% van de pot gerukt zijn...
En er was danig veel info over te vinden dat ik het dan uiteindelijk aan ChatGTP gevraag heb om samen te vatten: https://pastebin.com/6Phtc4yG

De meeste politici zijn niet te vertrouwen en handelen uit eigenbelang, de huidige oranje gek en zijn 'raketgeleerde' op kop. Die doen niets anders dan liegen en de boel opjutten.

Edit: Zefs Elon zijn AI is er ook niet zeker van: https://grok.com/?q=hunte...%20explained%20in%20short

[Reactie gewijzigd door Wim Cossement op 17 april 2025 19:38]

We zullen het wel niet eens worden. Ik ga iig niet met een AI in discussie. Het leven is kort, als je al die dingen wilt blijven geloven moet je een steeds grotere berg bewijs over het hoofd zien. Ontwijken zelfs. Het Drosten paper was in 24 uur door de peer review. Dat kun je allemaal zelf nagaan. Maar kennelijk kies je er voor dat niet te doen en het te geloven.
Nog nooit van jullie paper gehoor, wat wens ik hierover te negeren volgens jou?
En wat met al de rest van je beweringen?
Blijkbaar ben je ietwat geobsedeerd door COVID en vaccins, hoeveel doden door mazelen en kinderverlamming moeten er nog vallen?

[Reactie gewijzigd door Wim Cossement op 18 april 2025 14:39]

Heb tot 10j geleden 13j in Noorwegen gewoond, een klein beetje achteraf op een familie boerderijtje, maar nog steeds 25min vanaf centrum bergen, maar ergste was, ik woonde was 13km van de telefoon centrale, en we haalde 0~50KB (afhankelijk van het weer) met de ADSL verbinding, over antieke telefoon lijnen.

Dat was in een modern land als Noorwegen, er zijn nog genoeg landen waar dat gewoon is, zeker als je niet in de stad woont.

Ik had geluk, had +13j geleden een vriend die op de juiste afdeling bij Telenoor (Noorse KPN) werkte, en op Alibaba 13km 12 aderige fiber kabel gekocht, en die zelf samen mijn zwager en een kennis, een gecertificeerde installateur, in een dag aan de aan de telefoon palen gehangen, en een voor toen supersnelle verbinding aan gelegd, van wel een 200mbit.
Op die kabel zitten nu, een lokale lan, met 7 huizen (familie) aangesloten op twee Gbit verbindingen, en nog eens 2 buren die gebruik maken van de reserve aderen die in de kabel zaten.
Originele post over aanleg op ArsTechnica
Een vriend van mij reist al meer dan twee jaar met zijn busje door Europa en werkt ondertussen ook op afstand. Omdat hij vanwege zijn type baan afhankelijk is van stabiel internet — wat lang niet overal in Europa vanzelfsprekend is — heeft hij een abonnement genomen op Starlink. Dat geeft hem letterlijk overal in Europa betrouwbare internettoegang.
En als Musk het op z'n heupen krijgt omdat we niet extreem-rechts genoeg stemmen of omdat we z'n maatje Putin tegenwerken of zo dan trekt hij de stekker eruit?

Nee, ik zou niet graag afhankelijk zijn van die idioot.
Tsja. Is het slim om anno 2025 je internet-toegang in handen te gaan leggen van Amerikaanse partij, eentje waarvan je weet dat er korte lijntjes zijn met de nogal vijandig opererende regering.

Als consument? Misschien? Maar ik zou er wel nog een keertje over nadenken.

Voor nu werkt "roam-like-at-home" voldoende voor mij, maar dan ben ik ook maar een stedentripper en ga niet voor 3 weken lang de Karpaten in, of kanoen bij de Noorse fjorden.

Wat dat betreft kan er nog wel wat stimulans uit vanuit de EU om de mobiele dekking in Europa te verbeteren, ook in de meer afgelegen gebieden. Heeft ook voordelen voor bvb. de nooddiensten.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 april 2025 11:14]

Europa werkt aan een eigen Starlink alternatief als ik het goed begrijp.

Als Europeaan zou ik me inderdaad niet met de bedrijven van Musk inlaten.
Ja dat heet IRIS² maar zal pas rond 2030-2031 in gebruik worden genomen
Aangenomen dat de Europese raketindustrie uit het slop komt met de problemen met de Ariane 6 die jaren vertraging opgelopen heeft en waardoor er lanceringingen uitbesteed ziijn aan SpaceX . Vorige maand was weliswaar de succcesvolle vlucht Ariane 6, maar een zwaluw maakt nog geen zomer.
Alternatief is een vrij groot woord; de plannen voor Iris2 zijn ongeveer 1% (264 tegenover ~30.000 satellieten) van Starlink.
Logisch is enkel voor europe
Satellieten vliegen rond de aarde, dus dat maakt (bijna) niet uit voor de capaciteit van regio Europa
Satellieten vliegen rond de aarde,
Dit hoeft dus niet (op de manier die jij bedoelt). Iris gaat zover ik kan vinden beide satellieten rond de aarde krijgen maar ook geostationary satellieten, die blijven dus met snelheid van de aarde meedraaien en voor ons dus altijd op dezelfde positie.
Van wat ik heb gelezen zijn er geen plannen voor geostationary. Dat zou ook minimaal 600ms ping geven voor het internet, dus is wat dat betreft een best andere use-case.

"IRIS2 will comprise 264 satellites in low orbit and 18 satellites in medium orbit"
Bron: https://www.polytechnique...w-european-constellation/
Overdrijven is ook een kunst. Er zijn sinds 28 maart 2025, 7135 Starlink satellieten in orbit, waarvan er 7105 werken. Géén 30.000.


bron: https://www.space.com/spacex-starlink-satellites.html
Iris2 heeft er 0, ook alleen maar plannen. Starlink heeft plannen inclusief een vergunning voor 42.000.

30.000 satellieten wanneer Iris2 er 264 heeft lijkt me een realistische en zelfs pessimistische schatting.
Erg fanatiek vind ik het niet lijken. Het moet concurreren met de kosten van een gangbare grond-lijn.Dat moet toch wel goed haalbaar zijn met een stuk defensie-budget erin?
Nee, dat is niet slim. Starlink is een indrukwekkende techniek. Maar gezien de gebeurtenissen van het afgelopen jaar is het zeer onverstandig om je internetverkeer langs Musk's bedrijven te laten gaan.
Of om überhaupt dienstverlening van Musk's bedrijven te gebruiken. Je moet wel eens een kort geding aanspannen voor je rechten:

nieuws: X verliest kort geding nadat het weigerde om Nederlander inzage in da...
Het levert je echter wel weer een aardig zakcentje op. De dwangsom in bovenstaande rechtszaak (die is aangespannen omdat de journalist 6 dagen shadowbanned was) is inmiddels opgelopen tot meer dan een miljoen euro, daar komt dagelijks 4.000 euro bij, en die krijgt Musk niet meer van tafel. Allemaal belastingvrij voor de journalist. Je zou het afnemen van een abonnement op diensten van Musk dus wellicht ook als businessmodel kunnen zien.
In Nederland kennen we geen punitve damages zoals in Amerika. Die dwangsom gaat naar de Nederlandse staat en niet naar Danny Mekic. Mekic kan wel zelf een schade vergoeding indienen.
Dw dwangsom gaat toch echt naar Mekic. En als je de rechtszaak erop naleest zie je dat ie al een rekening van 344.000 euro bij Twitter/X heeft neergelegd:
Bij exploot van 10 (betekend op 16) december 2024 heeft [gedaagde] aan Twitter dwangsommen laten aanzeggen, met bevel tot betaling van € 344.000,00 aan verbeurde dwangsommen op grond van de Beschikking
En jij denkt dat het anders zou geweest toen het nog gewoon Twitter was? think again.
Ja toen liep dat anders dat hele proces, musk heeft de dienst die zich daarmee bezig hield ontslagen.
En wat is er dan onverstandig aan ten opzichte van een andere sateliet internet provider?
De bedrijven van Musk doen het op zich gewoon goed, de blinde haat voor Musk is soms echt tenenkrommend. ja, je hoeft het nog niet eens te zijn met zijn ideeen, maar idioten die bv Teslas, superchargers en dealers vernielen moeten keihard aangepakt worden want dat slaat werkelijk nergens op.
Ga je echt eens nuchter kijken naar wat de man werkelijk gedaan heeft, dan is er eigenlijk helemaal niets aan de hand, niet anders dan een ander persoon, maar omdat het Musk is wordt alles ineens zwaar onder loep gelegd en compleet uit context gerukt.
Als ik in de markt zou zijn voor sateliet internet, dan is hoe je het ook wendt of keert, Starlink op dit moment echt wel de betere keuze.
Ga je echt eens nuchter kijken naar wat de man werkelijk gedaan heeft, dan is er eigenlijk helemaal niets aan de hand, niet anders dan een ander persoon, maar omdat het Musk is wordt alles ineens zwaar onder loep gelegd en compleet uit context gerukt.
Als ik zie wat die werkelijk doet dan heeft die geholpen een fascist aan de macht te krijgen om vervolgens al de rechtzaken tegen zijn bedrijven stop te zetten, zichzelf wat te bedelen van belastingsgeld en eventjes de democratie in de VS en de wereld aan het helpen onderuit halen.
Er zijn helemaal geen rechtzaken stop gezet door zijn invloed in de regering. En hij bedeelt zich geen belastinggeld toe, en hij haalt helemaal niet de democratie onderuit.
Leuk die links, maar ze zeggen niets. 1e link, omdat hij in OA die departments gesneden heeft, betekent niet dat ook rechtszaken tegen zijn bedrijf gestopt zijn. 2e link, contracten die al van toepassing earen voordat Trump in office zat en verder geen inmenging van Musk. 3e link, Musk geeft commentaar op rechters die DOGE tegenwerken, maar verder geen invloed hierop direct uit kan voeren, dus geeft ook niets aan wat jij beweert.
Ik heb geen blinde haat voor Musk. Ik heb een goed geïnformeerde afkeer van hem. Ooit bewonderde ik Musk juist. Ik las de biografieën van Ashlee Vance en Walter Isaacson. Ik keek naar de Tesla-presentaties. Ik ben tegen het afschrijven van mensen zonder mogelijkheid tot verbetering en ik walg van het vernielen van Tesla-auto’s, dealers en superchargers.

Tegenwoordig is Musk niet alleen iemand met wie ik het grondig oneens ben, maar door zijn ongekende welvaart en politieke invloed is hij een gevaarlijk persoon geworden. Zo’n mate van welzijn en rijkdom zou ik niemand toewensen, ook niet iemand met wie ik het wél eens ben. Musk haalt zijn welvaart, en daarmee zijn invloed, uit zijn bedrijven. Daarom zou ik hem nooit bewust willen steunen.
Als je nuchter kijkt naar wat de man gedaan heeft zie je vooral leugens om investeerders en overheid te paaien zodat hij weer geld kreeg. Zijn bedrijven op zichzelf presteren niet zo fantastisch.
Bekijk het eens andersom en ga een nuchter kijken naar deze man en ga je eens verdiepen in wat hij heeft gedaan, en vooral wat hij nu doet. En bekijk dan het hele verhaal ook, hoe vervelend hij al was bij Paypal bijvoorbeeld en hoe erg dat is bij SpaceX en consorten. Om nog maar niet te spreken over hoe hij zich mengt in de politiek van de USA op dit moment.

En daarna praat ik graag verder met je.
Maar wat verwacht je dan precies dat er met je data gebeurt? Waarom is het niet slim? Dat behoeft dan wel enige uitleg.
Eens maar het is ook weer geen lockin, zeker niet als consument. Je kan natuurlijk vrij snel doorschakelen naar een andere (5g) aanbieder, mocht de ventilator echt vies worden.
Telenet in belgie is ook in handen van amerikanen.
Telenet is nog altijd een Belgische onderneming, naar Belgisch recht met hoofdkwartier in Belgie.
Telenet is zo Amerikaans als het maar zijn kan.

Liberty Global is een Amerikaans internationaal telecommunicatiebedrijf dat in 2005 is ontstaan uit de fusie van Liberty Media International en UnitedGlobalCom. Het bedrijf is actief in meerdere Europese landen en heeft belangen in diverse telecom- en mediabedrijven.​

De relatie tussen Liberty Global en Telenet begon in 2007, toen Liberty Global een meerderheidsbelang verwierf in Telenet, een Belgische aanbieder van kabeltelevisie, breedbandinternet en telefoniediensten. In de daaropvolgende jaren vergrootte Liberty Global zijn aandeel in Telenet stapsgewijs. In maart 2023 kondigde Liberty Global aan het resterende belang in Telenet te willen overnemen door een bod van 22 euro per aandeel uit te brengen, wat neerkwam op een totale investering van ongeveer 930 miljoen euro. Na een initiële aanvaardingsperiode en een heropening van het bod, verwierf Liberty Global uiteindelijk 100% van de aandelen van Telenet in oktober 2023. Hierdoor werd Telenet volledig eigendom van Liberty Global en werd het bedrijf van de beurs gehaald op 13 oktober 2023.

[Reactie gewijzigd door masterfragger op 2 april 2025 12:02]

Dan blijft Telenet volgens mij nog steeds een Belgische ondernemening. Liberty Global is slechts aandeelhouder.
Liberty Global is gewoon voor de 100% eigenaar zal je bedoelen.
Liberty is 100% aandeelhouder van Telenet. Het lijkt mij dat Liberty dus alles kan bepalen wat er bij Telenet gebeurd.

Telenet voorziet haar internet klanten van de Liberty ConnectBox en het bijbehorende Liberty service platform OneConnect.

Interconnect verkeer van Telenet loopt over het Liberty Platform (Aorta).

Theoretisch ben je daarmee de sjaak als je als Telenet klant wat naars over Trump de wereld in slingert.
En Ziggo is hartstikke van Liberty Global.
Nee, het bedrijf VodafoneZiggo is 100% Nederlands. De aandeelhouders zijn 50% Vodafone Group en 50% Liberty Global.
En de Vodafone Group is Nederlands? Wikipedia: Vodafone
Het hoofdkantoor van de groep bevindt zich in de Britse plaats Newbury.
Veel bedrijven zijn in zijn geheel of gedeeltelijk in buitenlandse handen, soms is dat geen enkel bezwaar, maar van Starlink blijf ik heel ver weg, net als iedereen trouwens :z https://stuffin.space/

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 2 april 2025 12:11]

Liberty is best wel Amerikaans, de groep is bv ook eigenaar van F1. Liberty Global zit veel in Europa, maar bijvoorbeeld ook in Zuid-Amerika. Liberty is feitenlijk een investeerder. Deels vermomd als Telco. Ze kopen en verkopen en halen daar groei uit.
Op zich mee eens, al is het niet zo dat je er niet makkelijk vanaf kunt. Het kost geen duizenden euros en wat dat betreft zie ik het niet anders dan mijn internet abbo thuis. Ik ben totaal niet loyaal aan mijn internetaanbieder en stap ieder jaar over.

Tot het moment dat er een gedegen Europees alternatief is, zou ik prima Starlink gebruiken. Ik overweeg het ook voor de zomervakantie.
Nu ja. In een land als Nederland is Starlink wellicht niet nodig. Vrijwel overal is wel een of andere kabel te vinden die langs het pand komt. En of dat nu glasvezel, coax of een ouderwetse koperlijn van KPN is. En voor die plekken waar die niet ligt, is er hoogstwaarschijnlijk wel een GSM mast te vinden waar je gebruik van kunt maken.
In het buitenland zijn er echter nog genoeg plekken waar dat niet het geval is. Ik ga regelmatig naar Frankrijk naar een plek waar pas sinds vier jaar meer dan een Edge verbinding op mijn telefoon verschijnt. Als je op zo'n plek een beetje goed internet wil, dan ben je op dit moment wel veroordeeld tot Starlink.
Anno 2025?

Hopelijk zijn Musk en Trump de druppel, maar het was sowieso al geen goed idee om al onze diensten en data via het VK en VS te laten lopen.

Dat wij als Europa meer naar ons zelf toe moeten trekken wordt al jaren geroepen. Het is gewoon te makkelijk om te kiezen voor een Amerikaanse gigant, maar het nadeel is wel dat Europese alternatieven zo geen eerlijke kans krijgen.

DNB heeft pas nog (EINDELIJK!!) zijn zorgen geuit over het feit dat al ons betaalverkeer wordt verwerkt door Amerikaanse bedrijven.
https://nos.nl/artikel/25...-invloed-op-pinbetalingen

Dan denk ik, waarom is daar nog steeds geen alternatief voor? Het wil maar niet lukken om die duopolie te doorbreken, omdat iedereen nog steeds richting Mastercard of Visa rent.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 2 april 2025 12:18]

Tja ik overweeg het als back-up internet particulier. Bij storingen gewoon door kunnen.
Het zal mij daarbij worst zijn wat Elon allemaal uitspookt :) .

Wat ik nog niet helder heb is of je dit te pas en te onpas kunt inschakelen.

Want dan is het een eenmalige hardware investering die je inschakelt zodra je het nodig hebt. Vind ik wel interessant.

[Reactie gewijzigd door gevoelig op 2 april 2025 13:23]

Voor 9,- per maand is een backup lijn niet verkeerd...

Op de site kom je overigens op Roaming 50gb uit, a 40/mnd :+

[Reactie gewijzigd door pOZOR jED op 2 april 2025 11:19]

backup lijn voor wat?

Wat is het scenario waar je hier een dag dekking wilt "verzekeren"? (En vergeet niet dat je ook de terminal nodig hebt).
Backup voor als internet er uit ligt? Zodat je gewoon online kunt blijven.
Daar gebruik je een mobiele hotspot voor.
Voor een enkele pc/laptop kan dat ja, maar niet ideaal voor meerdere devices.
Meerdere apparaten op een mobiele hotspot werkt prima. Doe ik vaak genoeg op lange reizen met de kinderen in de auto.

Maar als je het serieuzer wil aanpakken zijn er genoeg routers waar je een 4G/5G sim kaart in prikt en die je vervolgens kunt gebruiken voor een internetverbinding voor je hele netwerk. Mijn thuis-internet heeft 2 jaar lang op deze manier gewerkt. Zolang je in een gebied zit met een degelijk mobiel netwerk is dat een prima oplossing en heb je niet per se Starlink als backup nodig (zeker gezien de Starlink hardware ook nog eens ruim 300 euro kost).
Er bestaan ook LTE routers. Werkt perfect als backup voor een thuiswerkend gezin. Afhankelijk van het bereik uiteraard. En als de kids beginnen streamen tegelijkertijd natuurlijk ook niet meer. Maar de kost is dan ook zeer beperkt, in sommige gevallen zelfs gewoon een kwestie van een extra gratis data simkaartje aan te vragen bij je provider.
tuurlijk wel, gewoon zorgen dat je een mifi hebt met ethernetpoort en je deze gewoon in je router thuis kunt pluggen zodat die het internet verder kan verdelen. Als je toch al een setup met backuplijn gaat maken zal dit voor vele mensen een goedkopere oplossing zijn.
Elke prosumer-grade router heeft toch een USB poort waar je een sim-card reader in kunt prikken?
Wat bijna iedereen al jaar en dag doet met hun mobiele (data)verbinding dus? Lijkt me veel goedkoper dan nog een abonnement erbij nemen als backup.

Had even een refresh moeten doen :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 april 2025 11:26]

Als je maar 1 pc/laptop hebt is een mobiele hotspot inderdaad een leuke optie ;)
Hier in huis liggen al 4 mobiele telefoons die kunnen hotspotten. Dan kan ik op vier plekken tegelijk werken/streamen.
Als thuis mijn vaste lijn eruit ligt, dan hotspot ik wel eventjes/gebruik mobiel.
Als op kantoor de vaste lijn eruit ligt, en het duurt me te lang/geen zin in hotspot, dan ga ik lekker naar huis en werk vanaf daar verder :-)
Als ik onderweg ben en mobiel internet doet het niet... dan gebruik ik een publieke wifi. (Ik zou niet snel standaard een Starlink terminal gaan meeslepen).
Alleen ben je er niet voor die €9. Je hebt nog een Starlink Antenne nodig. De mini kost ongeveer €350 en als je de gewone nodig hebt, dan is dat €650. En dan heb je nog maar 10 gig. Voor dat geld kun je ook andere opties doen. Ik heb de laatste keer op vakantie een oude iPhone genomen. Die heeft een kapot scherm, maar doet het verder nog goed. Ik heb hier een lokale prepaid sim met unlimited internet in gestopt. De telefoon heb ik bedraad met een oude laptop verbonden en via connectify me heb ik daar een hotspot van gemaakt. Voordelen van deze setup:
- De iPhone heeft als je er een hotspot van maakt de irritante eigenschap om het hotspot automatisch uit te schakelen als er een bepaalde tijd geen data overheen gegaan is. Op deze manier heb ik daar geen last van.
- De Wifi op de laptop is beter dan die van mijn iPhone.
- Ik kan via Connectify reclames automatisch weren. Dat scheelt weer een hoop data.
- Ik zie van ieder apparaat realtime hoeveel data hij aan het gebruiken is en kan eventueel tijdelijk een apparaat uitzetten of beperken.
- De apparaten zien elkaar onderling en kunnen zo met elkaar praten. Heel handig voor applicaties die lokaal syncen ondersteunen. Die hoeven dan niet via het Internet.
- En de belangrijkste: Ik kan op router niveau een VPN naar huis instellen, zodat veel apps denken dat ik gewoon thuis ben en mij dus de de content in het Nederlands aanbieden.

En zoiets zou je ook kunnen inrichten voor als het thuis eens een keer mis gaat en je verbinding eruit ligt.
Ja, of als het echt zo belangrijk is, dan neem je Klik & Klaar.

Over 24 maanden TCO:
Klik & Klaar: 24 maanden * 25 euro/maand = 600 euro
Starlink: 24 maanden * 9 euro/maand = 216 euro + 350 euro voor de mini = 565 euro

Bij Klik*Klaar geen datalimiet (nou ja, 4 Terabyte/maand ofzo) vs. 10 GB Starlink, gemiddeld heeft K&K hogere snelheden (beetje lokatie-afhankelijk, maar meeste plekken haal je wel +-300 Mbps) en ws. betere latency.

StarLink kun je dan weer buiten Nederland meenemen, terwijl Klik&Klaar alleen in Nederland werkt.

Als *pure* internet-backup is Starlink op de kosten net iets goedkoper, alhoewel als je een ander Odido abonnement hebt, dan is K&K slechts 480 euro over 24 maanden (ff inflatiecorrecties bij beide buiten beschouwing gelaten) en je kunt hem buiten Nederland meenemen.

Maar qua kwaliteit en als je iets zwaarder gebruik verwacht, dan is K&K waarschijnlijk een betere optie.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 april 2025 13:36]

Op de website van Starlink kun je die nog niet zien, maar als je je abonnement wilt veranderen, staat de 10 GB Roaming er wel tussen.
Plus de kosten van de hardware natuurlijk.
Met een prijs van 35 euro per maand is Residential Lite 15 euro goedkoper dan Residential.
Wel een mooie prijs zeg! Dit gaat nog een keer concurreren met Odido Klik en Klaar zo. :P
Sommigen in Europa hebben weinig keuze qua internet. Geen internet, een brak internet of Starlink. Dan kan de situatie in Amerika nog zo raar zijn, uiteindelijk willen de meesten toch kunnen internetten. Zal het zelf niet aanschaffen, ik heb al een handige backup/vakantie oplossing.

Persoonlijk heb ik een 4G LTE simkaart router als backup voor het vaste internet. Die routertjes zijn relatief goedkoop, 50 euro o.i.d. Ik keek naar de reële internet snelheid. Waarom zou ik dik 100 euro uitgeven als de snelheid nooit hoger is dan 30/30 mbps? Dan is een oude 100 mpbs wan/lan/wifi meer dan genoeg. Wat utp flatcable erbij, heerlijk compact oprollen. Prepaid simkaartje erbij en voor een paar euro een unlimited dagbundel aanzetten indien nodig. Twee maal per jaar een sms-je sturen via de router om het simkaartje geldig te houden en voor 20 euro beltegoed kan ik 3 dagen internetten. Op vakantie kan er een lokale simkaart in.
Die routers met 4-5G kaartjes werken prima als je behoeftes niet al te groot zijn.
Ik woon in het binnenland van Portugal, heb geen "landlijn" dus al 14 jaar via een simkaartje.
Snelheid is laag door beperkte ontvangst maar met 10 Mb down kan ik alles wel, zelfs tv streamen.
TV via Portugese schotel, "vaste telefoon" met gratis bellen en onbeperkt internet voor 30 euro per maand is prima voor mij.
Dit zou ik niet durven afnemen. Musk kan zomaar de stekker er uit trekken en ik vertrouw hem daarnaast absoluut niet met mijn gegevens. Ja niks is veilig, maar Musk ik wel heel erg politiek gekleurd en maakt rare sprongen.
Alles waar Musk zijn handen in heeft, is te politiek afhankelijk en dus instabiel. De ene dag staat z'n pet in de goede richting, maar de andere dag heb je niets meer en ben je bestolen ...
sure, zo kan je er naar kijken.

Ik zie het anders, heb al 2 camper vakanties van 4-5 weken door Amerika gemaakt, starlink mee, overal internet. Met die 2 trips was voor mij de aanschaf al terugverdiend, want doordat ik gewoon onderweg een teams meeting kon joinen kon ik langer onderweg blijven.

Daarnaast heeft dishy zijn diensten ook bewezen toen Ziggo ons hier 2 weken lang zonder werkende verbinding liet zitten. En neem ik hem af en toe mee als er voor het werk een nieuwe locatie ingericht moet worden waar nog geen internet is.

Misschien stopt het morgen met functioneren, zal niet zomaar gebeuren want dan wordt er ook niets meer aan verdiend, maar zoals gezegd, bij mij is de aanschaf en het abbo allang terug verdiend. Vooral het simpel kunnen switchen tussen de abbonementen, in mijn geval van Global roaming(vakantie) naar local roaming(thuis en op de zaak) is iets waar veel providers nog wat van kunnen leren. Evenals het niet meteen een jaar lang eraan vast zitten, gewoon per maand aan en uit te zetten.

Momenteel gelukkig glasvezel thuis dus dishy ligt netjes in zijn koffer te wachten tot ik hem weer een keer nodig heb, dan is het zo simpel als abbo weer aanzetten in de app en je hebt binnen 2 minuten een werkende verbinding.
Mooi stukje techniek weer, voor die prijs een simpele backup lijn niet verkeerd.

offtopic dingetje:

Leuk al die satellieten en dat de eu dit zelf ook wil gaan doen etc...

Wie gaat die zooi opruimen als je een soort keppler effect krijgt? hoop dat ze allemaal dicht bij de lage orbit hangen zodat dit nog vanzelf opruimt als het fout gaat.
Even mijn aluhoedje op:
Maar in het geval van een grootschalige cyberaanval door een vijandige buitenlandse mogendheid die de ISP of het elektriciteitsnetwerk platlegt is het leuk om dit als backup te hebben.

Met mijn grote thuisbatterij met UPS functie kan ik mezelf zeker enkele dagen van elektriciteit voorzien; zeker met de huidige zonnige dagen.

Zolang die vijandige buitenlandse mogendheid niet de VS is natuurlijk…
Hangt je batterij ook aan het internet ?
Niet om te stangen hoor, maar zag laatst een item over Chinese batterijen die eventueel gehacked kunnen worden in geval van ....
Neen, de omvormer en dus de batterij zitten niet aan het internet. De omvormer is inderdaad Chinees, maar ik heb de wifi module eruit gesloopt.

Alles zit gekoppeld aan een lokale OpenEMS instance via RS485
Aha, dank je voor de uitleg.
Ai, dat komt voor mij net een dag te laat; wachtende op een glasvezel verbinding heb ik nu Residential genomen om internet in huis te hebben.

Die 10 GB backup per maand is ideaal als backup in combinatie met bv een Ubiquiti router die automatisch kan switchen als de hoofdverbinding uitvalt. Benieuwd hoeveel die Ubiquiti aan data verstookt over de Starlink lijn als hij in backup modus staat.

Extra leuk is dat de Starlink ontvanger kan dienen als stratum-1 device. Als hij dan toch aanstaat...
Benieuwd hoeveel die Ubiquiti aan data verstookt over de Starlink lijn als hij in backup modus staat.
Gewoon hetzelfde als op de andere lijn. Of je moet zelf regels gaan instellen waarbij je bepaalde apparaten niet toestaat op WAN2.
Ik bedoel meer als hij standby staat, dus de glasvezel werkt, dus de Starlink op WAN2 staat op standby. Ik vermoed dat de Ubiquity router dan wel ping-tests e.d. doet om de beschikbaarheid van de lijn te testen. Dus afhankelijk van hoe hij dat doet, snoept dat natuurlijk al wat data van die 10 GB af.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn