EA brengt F1 22-game met VR-ondersteuning en nieuwe F1 Life-modus in juli uit

De nieuwe Formule 1-game van Codemasters en EA komt op 1 juli uit. Het spel krijgt voor het eerst ondersteuning voor VR. Codemasters introduceert ook een F1 Life-spelmodus en de Mijn Team-modus keert wederom terug.

Het nieuwe F1-spel is gebaseerd op de nieuwe Formule 1-reglementen die in 2022 werden ingevoerd. Spelers kunnen daarmee nieuwe auto's verwachten, die volgens de ontwikkelaar tijdens het rijden anders zullen aanvoelen dan de auto's uit voorgaande F1-games. EA bevestigt ook dat de pc-versie van F1 22 voor het eerst VR-ondersteuning krijgt. Het spel kan overweg met de HTC Vive en pc-vr-headsets van Oculus. Dat is een feature waar spelers al langer om vragen.

Ook nieuw is de F1 Life-modus. De ontwikkelaar schrijft dat spelers daar 'een proefje van de glitter en glamour van de Formule 1' krijgen. Die modus omvat een nieuwe ruimte waar spelers onder meer meubilair, kunst, dure kleding en andere accessoires kunnen verzamelen. Spelers kunnen ook supercars verzamelen en deze uitproberen op circuits.

Verder wordt het sprintraceformat ook voor het eerst doorgevoerd in een F1-game. F1 22 bevat daarbij het Miami International Autodrome-circuit, dat dit seizoen zijn debuut maakt. Verder zegt EA dat F1 22 meer controlemogelijkheden biedt voor zaken als pitstops en formatierondes en een nieuw AI-systeem voor minder ervaren spelers krijgt.

De bestaande Mijn Team-modus keert ook weer terug. In deze modus worden spelers de baas van een eigen F1-team. Deze is volgens het bedrijf uitgebreid met meer department events, waarbij spelers beslissingen moeten nemen over zaken als de teamstrategie en het budget. Er komen ook meer uitgebreide opties om het uiterlijk van F1-auto's aan te passen. Ook de carrièremodus zit wederom in het spel en spelers kunnen deelnemen aan het volledige Formule 2-seizoen. Er lijkt geen alternatief te zijn voor de Breaking Point-verhaalmodus die vorig jaar werd geïntroduceerd.

F1 22 verschijnt op 1 juli voor de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Xbox One en de pc. Spelers die de Champions Edition vooruitbestellen, kunnen het spel op 28 juni al spelen. F1 22 is dit jaar niet het enige Formule 1-spel dat verschijnt. Deze zomer verschijnt ook F1 Manager 2022 van Frontier Developments.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

21-04-2022 • 17:34

82 Linkedin

Lees meer

Reacties (82)

82
80
33
5
0
34
Wijzig sortering
Eindelijk VR. Welcome to the future.

Als er één genre is waar VR echt veel toevoegt, is het racen. Vond het altijd onbegrijpelijk waarom de F1 serie dit al die jaren compleet negeerde.
Veel gehoorde klacht met VR racing is dat de resolutie nog te laag is van de meeste headsets. Race fanaten die ik ken geven aan dat je vrij ver van je af moet kijken en dat de baan op zo'n afstand nog te onduidelijk is om bepaalde rem punten goed in te schatten. Een monitor is dan nog beter. Voor casual/arcade racers zal het vast goed gaan en wellicht gaat het beter met de nieuwe headsets. Maar ik weet dat de HTC Vive eigenlijk niet goed genoeg was voor serieus racewerk.
Nou dat is toch behoorlijk achterhaald met de huidige reeks aan headsets. Zelfs met een normale Vive kun je prima racen, is het zo scherp als een monitor? Nee. Maargoed een circuit is gewoon hetzelfde rondje he, op een gegeven moment ken je een baan. En op dat punt maakt het minder uit of je een enkele monitor of 3 of een VR headset hebt. Ik heb zelf nooit het gebrek aan scherpte als storend ervaren op iets sinds een Oculus DK2.

Hier een mooie vergelijking, duidelijk dat het gevoel en inschatten van snelheid in VR een stuk intuïtiever is.
Een hogere resolutie en soepele gameplay is zowat alleen weggelegd voor de 3090's en 6900 xt's. Maar kan je vertellen dat ik van een oculus rift naar quest 2 ben gegaan en dat is al zo goed als kraakhelder, mits je pc het trekt!
Ik rijdt standaard sneller in vr, en voor het serieuze racewerk is vr een must, helemaal met wagens naast je etc;) De beleving/ emmersie is ongekend!

[Reactie gewijzigd door Beandeh op 21 april 2022 20:00]

In F1 2021 haal met een 3060 Ti / 6700 XT gemiddeld 80fps in 1440p Ultra High met Ray Tracing. F1 haalt doorgaans hele hoge frames t.o.v. andere games.

https://youtu.be/pnZRuY-jFVM?t=457
Laat ik nu net een 3060ti hebben, idd met dlss zelfs hoge fps op 4k :*) Echter in VR (quest 2) moet ik serieuze consessies doen, iig in Assetto Corsa Comp en project cars 2, wil ik daar met een soepele stabiele framerate rijden. Wil ik echt die hoge reso in VR gebruiken, dan heb ik echt meer juice nodig.
Ik moet zeggen dat Dirt 2.0 heel goed gaat (codemasters) dus ik heb goede hoop op een top VR ervaring in F1
Dan moet je toch echt eens een race setup proberen met een seat, stuur en zoiets als een Vive PRO 2. Ik wil niet anders meer in ieder geval O+
De beste simracers op bv iracing rijden allemaal VR. Immersive is 100 keer beter. En resolutie met bv een Pimax 8k is echt wel goed.
Je hebt wel de beste hardware nodig die er is. En dan nog is het niet snel genoeg.
Dit is echt complete onzin.
Leg maar uit dan voordat je gaat minnen.
Als je kijkt op Twitch en ook naar heel veel e-events (F1, Nascar, Indy, Formule E, Virtual 24) zijn het eigenlijk altijd setups met meerdere schermen en weinig tot geen VR.
Ik ken echt nauwelijks tot geen topracers op iRacing die met VR racen. Bijna iedereen heeft ultrawides of een triple monitor setup. Team Redline rijden afaik allemaal met triples, Verstappen? Triples. Norris? Triples. Benecke? Triples.
En dat terwijl er inmiddels prima hardware is om goed in VR te racen, zoals de Varjo Aero of de XTAL 3 die in Juni uitkomt (deze is wel duur, 10.000 EUR, wordt veel voor training van piloten gebruikt maar voor prof. teams zal dat geld geen probleem zijn)
Wie dan? Want iracing wordt door de meesten juist niet in VR gebruikt.
Als je de iracing forums erop naslaat zie je echt heel veel VR gebruikers.
Alleen publieksgeile streamers zitten nog op platte schermen omdat ze anders hun gezicht niet in beeld kunnen brengen. Geld idd ook voor teams zoals redline.
Maar iedereen is het er over eens. VR in racespellen is de toekomst. Blijven steken op platte schermen is echt ouderwets. De beleving is zoveel beter in VR. Enige echte grote nadeel zijn de kosten. Een goed VR systeem kost je gewoon 5k. Je moet maar eens een keer een laatste generatie VR proberen. Dan wil je echt niet meer terug naar een plat scherm.
Bron? Want ik zie Max, F1 en coureurs uit andere classes zoals Indy car en nascar alleen maar met triple monitor setups rijden…
Omdat ze met hun gezicht in beeld willen. VR streamen werkt gewoon niet lekker voor de kijker. Nog niet althans.
onzin, oculus link en het werkt
Verkeerd geschreven, ik bedoel dat het niet mogelijk is om continu scherpe beelden te krijgen. Ik heb eens Pavlov geprobeerd op de PC maar dan krijg je steels dikke pixels te zien.
Wireless, zou het daaraan liggen? Doe jij het altijd wired?
Ik doe ook wel Wireless maar heb een AP in elke ruimte waar ik de quest 2 gebruik, met WIFI AC
Maar dan alleen de HTC Vive en Oculus (Facebook) headsets.. Is het bekend of er ook support komt voor de Valve Index?
Wat dacht je van support voor de PSVR.
Bij Star Wars Squadron kon dat wel. Daar gebruikte Origin en Epic gewoon Steam VR.
Moest je eerst steam vr starten en headset op. En daarna het spel starten via Origin of Epic. Ik schat 90% kans dat het bij F1 hetzelfde gaat worden.
Thanks voor de info! :)
HTC Vive (wat meerdere modellen zijn) verloopt via Steam VR en vrijwel alle headsets werken daarmee. Ga er dus maar vanuit dat het met alle headsets gaat werken. Wanneer dat niet het geval is zullen ze dat met opzet hebben tegengewerkt wat ik me niet zou kunnen voorstellen.
Hopelijk is het niet zo realistisch dat ook het stuiteren in de game zit... Dat wordt geen pretje in VR. De laatste versie die ik kocht was F1 2010, maar nu er VR support is, is de kans toch groot dat ik deze ook ga halen. Het is mij wel nog niet duidelijk wat je nu met de supercars gaat kunnen. Gewoon in je eentje rondjes rijden op een circuit? Daar was nog onduidelijkheid over. En hopelijk sturen ze ook goed, anders laten ze het er beter uit.
Hoe zal het zijn als je het speelt met een motion seat? Dan voel je de proposing pas echt.
"Porpoising" (maar dat gaat een auto correction vast mee aan de haal)
Denk het ook. Had het zelf kunnen constateren als ik het zou hebben gecontroleerd.
Tegen de tijd dat de game uit is zijn die problemen vast wel opgelost.
Geen MS Mixed Reality headset support? Dat is erg jammer. :'(
Zal ook gewoon werken. Als de Vives worden ondersteund zal het SteamVR zijn, en daar kunnen WMR headsets ook op werken. Ik kan het uiteraard niet garanderen, maar ik ben 95% zeker dat WMR prima zal werken.
Ik hoop het, maar dan wel apart dat ze specifiek HTC Vive en Oculus noemen. Dat wekt de indruk dat het niet met andere headsets werkt. Al kan dat ook zijn omdat zij misschien een overeenkomst hebben met Codemaster om zo hun headsets te promoten.
Het is eerder vreemd dat ze de Valve Index niet noemen. Die staat op de tweede plaats qua populariteit in de Steam Hardware Survey.
Codemasters loopt op technisch vlak een paar jaar achter, dus die zijn misschien pas net op de hoogte van de Vive en Rift :+

Ik ben niet zo bekend met het Oculus ecosysteem maar als een Vive headset werkt, werkt een Vive Pro en een Index headset ook (en ik vermoed WMR ook), want dit werkt gewoon met SteamVR. Wat ik begrijp worden de termen "Rift" en "Vive" bij aankondiging van games wel vaker gebruikt om algemene VR ondersteuning mee te vermelden. Ik kan me voorstellen dat "Vive" meer mensen iets zal zeggen dan "SteamVR", maar aan de andere kant geldt datzelfde dan denk ik niet voor "Rift", want die naam wordt al een tijdje niet meer gebruikt en de "Quest" is denk ik een heel stuk bekender.
Geen informatie over multiplayer? Geen nieuwe opzet van het brakke lobbysysteem? De ruk-penalties? De belabberde matchmaking? Dan houd ik het bij '21 (prima game, maar wel offline). Online is dat namelijk een half uur lang pingpongen tussen lobbies waar meer dan 4-5 mensen in zitten en dan na 1 bocht eraf worden geketst door een gek die niet remt.

En ja - ik weet dat er iets is als league races, maar anno '22 zou ik toch gewoon op een moment wat mij uitkomt even moeten kunnen racen. GT-Sport (PS4) deed dit bijvoorbeeld prima.

Leuke games, maar voor multiplayer ga ik binnenkort wel eens aan Asetto beginnen.
Multiplayer is al jaren brak in deze game... They don't care laten we maar zeggen. Om die zelfde reden heeft Norris vaak errors en Verstappen het nooit speelt.
Coureurs als Norris en Leclerc spelen dit voornamelijk als puur entertainment voor kijkers, dit neigt te veel naar arcade om er meer uit te halen. Dat zie je ook wel aan hoe serieus ze zijn tijdens dergelijke races.
Buiten leagues om heb ik bijna nooit goede races gehad in public lobbies van elk ander spel. Enige uitzondering hierop is in mijn mening Iracing door de grote kostendrempel. Ook wat serieuzere race games zoals Assetto Corsa (Competizione) en Automobilista hebben deze problemen.

Als je echt goede races wilt rijden dan zul je toch echt bij een league en het daarbij komende schema moeten kijken.
Had old gen niet meer verwacht, hopelijk gebruiken ze wel de volledige kracht van de Series X|S en Playstation 5.
Even de reviews afwachten, maar VR support zorgt ervoor dat ik deze graag wil spelen.
Eindelijk voor het eerst de officiele f1 game spelen nu er VR support is!
Super gaaf in VR! Perfect voor F1.
Zouden ze nu ook eens de moeite nemen om de PC versie eindelijk muis support in het menu te geven? Ik blijf het namelijk belachelijk vinden dat ze je door allerlei opties laten scrollen terwijl een enkele muisklik voldoende zou kunnen en moeten zijn.
Remember no pre-orders !

Sinds vr race ik enkel nog in vr. En er zijn veel spellen met f1 mods en vr…
Leuk dat ea eindelijk vr probeert met codemasters die al ervaring heeft in het veld.
Precies, mochten de reviews nou echt lovend zijn (wat ik niet verwacht) wil ik het overwegen maar sinds ik de HP Reverb G2 heb geen F1 meer gespeeld. Asetto Corsa (zeker met mods) is de veel betere keuze.
Alleen wordt de G2 dus niet ondersteund... Heb dezelfde headset en Codemasters kan het wel getuige de Dirt Rally spellen in VR.
Assetto Corsa in combinatie met de f1 mods van RaceSimStudio is echt geweldig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee