F1 TV Pro krijgt Nederlands commentaar van Viaplay-commentatoren

F1 TV Pro-abonnees krijgen bij de Formule 1 commentaar van Nelson Valkenburg, Melroy Heemskerk en Allard Kalff. Dit drietal verzorgt nu het commentaar voor de Viaplay-uitzendingen van de Formule 1. F1 TV Pro zei eerder Nederlands commentaar in juni toe te gaan voegen.

Op een onlangs aangepaste ondersteuningspagina geeft F1 TV aan dat Kalff, Valkenburg en Heemskerk de Formule 1 van commentaar zullen voorzien. F1 TV zal daarbij de commentaarstream van Viaplay overnemen en bij de F1 TV-beelden afspelen, net als de dienst bijvoorbeeld doet met de Sky-commentatoren. Valkenburg en Heemskerk verslaan de races, Kalff voorziet bij de Formule 1 vooral de vrije trainingen van commentaar.

De ondersteuningspagina vermeldt niet wanneer de Nederlandse stemmen te selecteren zullen zijn. F1 TV zei eerder Nederlands commentaar vanaf juni mogelijk te willen maken. Het volgende raceweekend begint op 10 juni.

F1 TV Pro had jarenlang Nederlands commentaar en gebruikte daarvoor de stream van Ziggo. Sinds dit jaar liggen de Nederlandse uitzendrechten echter bij Viaplay en niet meer bij Ziggo. Waarom het vijf maanden duurde voordat F1 TV Pro de Viaplay-stream kon overnemen, is niet duidelijk. Over Viaplay zijn veel klachten, onder meer de ACM en de Consumentenbond willen dat er actie wordt ondernomen om de beeldkwaliteit te verbeteren.

F1 TV Pro commentaar

Door Hayte Hugo

Redacteur

01-06-2022 • 13:16

534 Linkedin

Submitter: Waah

Reacties (534)

534
524
191
12
1
287
Wijzig sortering
De keuze wordt zo wel heel makkelijk als het je puur om F1 gaat.

Beeldkwaliteit
F1TV: 6 Mb/s
Viaplay: 5 Mb/s

Audiokwaliteit
F1TV: 192 kbps
Viaplay: 128 kbps

Commentaar
F1TV: Valkenburg & Heemskerk, plus de keuze uit Engels (tweemaal), Duits, Frans, Spaans en Portugees
Viaplay: Valkenburg & Heemskerk

Terugkijken
F1TV: onbeperkt
Viaplay: 48 uur

Aantal gelijktijdige streams
F1TV: zes (waarvan officieel slechts eenmaal het hoofdkanaal; in de praktijk werkt zesmaal het hoofdkanaal ook prima)
Viaplay: twee

Prijs
F1TV: € 7,99 per maand of € 64,99 per jaar (zo nu en dan kortingscodes beschikbaar, vaak hier te vinden)
Viaplay: € 13,99 per maand (vanaf 1 augustus de vaste standaardprijs), eventuele kortingen met alles-in-1 via je provider daargelaten

[Reactie gewijzigd door NY_Giant op 2 juni 2022 00:00]

Dat klopt allemaal als het je puur eb alleen omnde F1 gaat.
F1TV biedt daarnaast F2 en F3 aan. Alleen live en met commentaar.

ViaPlay is echter meer dan alleen F1.

En ook F1TV Pro kent streamingsproblemen. Af en toe haperen, tot stilstaand beeld en het teruggaan naar een lagere resolutie voor enkele tot tien seconden.

Dat laatste is dan mijn ervaring en ik hoor meedere mensen hierover.

En inderdaad. Goede tip.
Ik heb 1 jaar F1TV voor 48 euro voor een jaar. Let dus op de kortingsacties.
ViaPlay biedt echter wel iets meer sport waar de gemiddelde kijker meer in is gedesinteresseerd. Zoals Premier League en Bundesliga. F2 en F3 is toch wel flinke niche.
Bestaat die gemiddelde kijker?
In mijn kring kijken de mensen die premier league en Bundesliga niet en is er een andere gemiddelde kijker. Denk dat als je het loslaat op alle Nederlanders ook de gemiddelde kijker die zaken niets boeit, net als ze de f1 niet boeit.

Maar zoals je al zei, Viaplay biedt wel meer sport waar de kijker in is gedesinteresseerd ;) (om nog maar te zwijgen van de rampzalige interface van de app)
F2 en F3 vind ik veel interessanter dan voetbal :)
De streamingsproblemen bij F1TV kan ik meestal voorkomen door de uitzending iets van 30 seconden te pauzeren en dan vanaf het gepauzeerde punt verder te kijken. Dat is meestal een prima 'buffer' om de hele uitzending zonder problemen te kijken.
Aha bedankt. Dat verklaart ook waarom mijn laptop nooit deze issues heeft.
Op mijn tv chromecast draait de main show, op mijn laptop de driver cam dat ongeveer 30 sec voorsprong heeft (en ik deze dus ook zelf 30 sec buffer)

[Reactie gewijzigd door VySio op 1 juni 2022 22:50]

Beide diensten zijn inderdaad niet volledig vrij van streaming-problemen. Dus dat punt speelt in mijn keuze verder geen beslissende rol.

Maar op basis van de overige punten (prijs, kwaliteit, functies, autosport-aanbod) is F1TV voor mij de overduidelijke winnaar.
Inderdaad ook F1TV Pro kent nog wel storingen, waarbij het beeld hapert of teruggaat naar een lagere resolutie.

De stream is bij mij volledig bedraad:
- laptop met HDMI verbonden aan de TV
- laptop met kabel verbonden aan internet (zit 1 switch en 1 router tussen)
- internetverbinding: glasvezel, 650Mbit symmetrisch met een gemiddelde latency van 3ms (meting over een periode van 6 maanden)
Hun website werkt slechter om 1 of andere reden via de app van f1tv heb ik het bijna nooit die issues.
Ik kijk via de app op 🍎. Geen storingen. Alleen als ik slecht WiFi heb. Apple TV bedraad en geen storing.
Enig idee wanneer de kortingen meestal zijn en waar je die kan vinden?
Korting krijg je als je voor de testdagen hebt geabboneerd. Zo ver ik weet zijn er geen andere kortings mogelijkheden.
Black Friday hebben ze vaak een mega korting.
Bij de F1 PS4 game die ik vorig jaar kocht zat ook een F1TV Pro code, die tot volgens mij half november geldig bleef.
Onlangs was er rond de Grand Prix van Miami nog een kortingscode (MIAMI22) die 50% korting gaf op een jaarabonnement. Vaak worden ze hier op het forum wel besproken. En je kunt ook Pepper in de gaten houden.
Af en toe haperen, tot stilstaand beeld en het teruggaan naar een lagere resolutie voor enkele tot tien seconden.
Had ik met Safari op 'n Mac ook, bijzonder irritant. Las hier ergens de tip om Firefox te gebruiken en dat heb ik de laatste twee, drie wedstrijden gedaan en nergens meer last van.
Ga ik de eerste volgende race eens proberen.

Bedankt voor de tip
Nu nog een app voor LG OS en dan haal ik het ook!
Zou er niet op rekenen... Ontwikkeling bij F1TV is zeer traag (chromecast heeft 2 jaar geduurd, de Android TV apps ook zoiets) dus dat zal niet snel gebeuren.

Als je een iphone hebt: Airplay. Anders zul je toch met een chromecast of iets dergelijks in de weer moeten helaas.
Helaas, F1TV heeft de Airplay ondersteuning ~een jaar geleden omgegooid. Chromecast werkt wel, maar ik sluit voor de race gewoon een pc aan de hdmi.

edit n.a.v. reacites: Ik zal volgend raceweekend weer een poging wagen. Waren jullie (@Paprika
en @christiaan1978) succesvolle Airplay streams i.c.m. LG WebOS?

[Reactie gewijzigd door addefinnr op 1 juni 2022 16:20]

Ik heb afgelopen race via telefoon naar tv met AirPlay gestreamd. Geen problemen. Dit na buffer issues met streamen naar chromecast 4K.

[Reactie gewijzigd door christiaan1978 op 1 juni 2022 15:24]

ah dat wist ik niet 8)7
Dan maar via de PC of toch iets van een chromecast.
Ik gebruik gewoon AirPlay, zowel rechtstreeks naar de TV als via de AppleTV geeft dit 0 problemen. Wel ervaar ik het via de AppleTV als 'stabieler', maar soms gebruik ik ook gewoon de F1 app die al op de AppleTV zit. Dat ligt er maar net aan of ik slim streams wil combineren of niet.

Ongeacht zal ik naar het Engelse commentaar blijven luisteren. De eerste sport waarbij enige vorm van Nederlands commentaar neutraal (en dus zonder voorkeur voor een team of coureur in dit geval) wordt gepresenteerd moet ik nog ontdekken.

[Reactie gewijzigd door Paprika op 1 juni 2022 15:53]

Airplay werkt hier prima naar een LG G2.

Het Engelse commentaar is ook verre van neutraal en wat mij stoort is dat doordat ze met zijn tweeën er nooit even een stilte is, er moet gepraat worden lijkt het waardoor er (mijn mening) een hoop onzin uitkomt, maar goed zo is er altijd wel wat :) In ieder geval is er genoeg keuze en hopelijk voor ieder wat wils.
Denk dat dit een kwestie van smaak is, Maar Sky sport commentaar is zeker neutraal. Geef me eens goede voorbeelden waarom ze dat niet zijn? Ze besteden overal aandacht aan, elke coureur, elk team, en weten bijna elk nieuwtje. Maar het is voor hun ook makkelijker omdat hun team zo verschrikkelijk groot is, dat bijna elke informatie bijna direct voor hun beschikbaar is. Ze praten veel, maar onzin? heb ik zelden gehoord. Natuurlijk praten ze ook over hun Engelse coureurs, maar er word net zoveel aandacht gegeven aan de andere. Het komt maar zelden voor dat ik het met een beslissing van Sky sport in de race of achteraf niet mee eens ben. Ik was het bijvoorbeeld niet eens wat Brundle zei bij de race van Silverstone afgelopen jaar. Ik kijk al heel lang F1, en hoewel ik Verstappen geweldig vindt, zet ik mijn tv niet uit als deze uitvalt. Als ik iets kan aanmerken dan is het op Damon Hill, die vind ik niet altijd onpartijdig.

Neutraal zijn net de Nederlandse zenders niet, of je nu van Olav Mol houd, of van het commentaar van Viapay. Ik geef Viaplay zeker een kans, maar op dit moment maken die commentatoren van elke scheet op de baan een nooit eerder vertoonde happening. Soms zeer overdreven. Ook zit er totaal geen emotie in hun commentaar op dit moment.
Hun oog is meestal op Verstappen, en zien gewoon vaak niet, of te laat, wat er voor de rest op de baan gebeurd. En dan heeft Viaplay nog veel meer middelen dan Olav Mol. Op Olav heb ik me soms scheel aan geërgerd, omdat ik vaak nooit de informatie kreeg onder de race die belangrijk was, of dat hij op de baan zoveel miste. Maar ik begrijp dat deze commentator wel zeer geliefd is. hij doet het al zo lang, en heeft zeker verstand van F1, en had ook de middelen niet die Sky sport of zelfs Viaplay had.

Ik kijk elke race bijna 2 keer, 1x Nederlands (Viaplay of Olaf radio commentaar) en daarna Sky sport. Bij Sky Sport heb ik soms het gevoel dat ik naar een andere race aan het kijken ben, want zei missen zelden wat. iedereen komt aan bod, of je nu Hamilton, verstappen, of Albon heet. En dat wil ik hebben als ik F1 kijk.
Voor mij is er gewoon geen beter commentaar dan Sky Sport. Live commentaar van David Croft is gewoon zo goed. Zelfs het Duitse Sky sport heeft in mijn ogen, velen malen beter commentaar dan het Nederlandse, en velen malen neutraler.
Anoniem: 1312488
@Paprika2 juni 2022 05:23
Ik gebruik de appletv-app. Werkt bij mij vlekkeloos.
ik heb er begin van dit seizoen bij 1 race last van gehad.
vorig jaar 0 problemen
Ja kan succesvol streamen naar mijn LG G1. Na het flingen van de streamen kan je zelfs pauzeren met de reguliere remote.

Afgelopen race alleen een keer gehad dat ik eruit geknikkerd werd. Maar kwestie van opnieuw flingen
Werkt bij mij ook weer sinds een aantal races. iOS icm LG C9, blij mee want scheelt weer de laptop aansluiten.
Ik zou super blij zijn als er een officiele F1TV app is voor Android TV, maar die is er niet.
Er is zeker een officiele F1TV app voor Android TV. Deze is alleen niet zichtbaar in de play store op sommige TV's, waarom begrijp ik ook niet helemaal.

Je kan de APK gewoon sideloaden en dan werkt het prima, alleen even opletten als er verplichte updates zijn van de app ;-)
Misschien omdat de app niet overal goed werkt.
Ik heb zelf een Philips met AndroidTV.
De F1tv app draait er na handmatige installatie wel op. Maar als ik een ander camera beeld wil selecteren crasht de tv, en start opnieuw op.

De vraag is dus of ik straks wel Nederlands kan kiezen zonder crash.

[Reactie gewijzigd door Madman_K op 1 juni 2022 16:34]

Heb dit zelf ook je kan er omheen werken door de stream te starten op je laptop/telefoon en taal/channel te kiezen en dan casten naar de app. Voor de rest werkt de app gewoon goed.

[Reactie gewijzigd door madcow22 op 1 juni 2022 18:58]

Die is er wel. Alleen niet elke android tv (regio?) laat hem je downloaden uit de play store. Je kunt de app wel sideloaden op je android tv en dan werkt het prima:

https://www.apkmirror.com...limited/f1-tv-android-tv/

[Reactie gewijzigd door riotrick op 1 juni 2022 15:45]

Het daarna op de tv zetten gaat super makkelijk met X-plore. Deze file manager is er voor telefoon en AndroidTV. Op de telefoon even kort de wifi server aanzetten en op de televisie naar de juiste map browsen en installeren. Heb al veel geprobeerd, maar blijf dit het makkelijkst vinden.
Ah vreemd dat er ook nog verschil tussen Android TVs in zit. Ik heb een model dat net een jaar of 2 oud is, ik had gehoopt dat ik geen gedoe met apps waar de TV te oud o.i.d. voor is.
Blijkbaar worden smart tv's nog niet officiëel ondersteund:

TV Box / Casting
 • Chromecast Generation 2 and above
 • Apple TV
 • Android TV (Not supported via TV App)
 • Amazon Fire TV
 • Apple TV Airplay (To an Apple TV Box only)
 • Roku 3900x and above
Bron: https://support.f1.tv/s/a...ch-F1TV-on?language=en_US

Ik heb de app zelf gesideload op m'n tv (Philips 49PUS8303) en dat werkt gewoon prima.

[Reactie gewijzigd door riotrick op 3 juni 2022 10:04]

Ik heb de app via mijn smartphone gedownload en daarna een kopie naar mijn tv verzonden en geïnstalleerd. Het enige probleempje waar ik vorige week tegenaan liep, was dat het updaten dan niet gaat. Opnieuw side-loaden (installeren via USB stick of netwerkmap), is dan een oplossing. Gelukkig is Android TV open genoeg voor dat soort "Tweaks".
Zie mijn tip over X-plore. Super simpel en geen USB stick nodig.
Voor de Nvidia Shield (= Android TV) is er gewoon een native app beschikbaar.
Op mijn Nvidia Shield Pro heb ik gewoon de F1TV app geïnstalleerd. De Shield draait op Android TV.

Dus het zou gewoon moeten werken. Hooguit is het niet compatible met het apparaat wat je wilt gebruiken. Maar dat zou je in de Google Play store moeten kunnen zien.
Dankje, specifiek deze versie of kan ik ook een nieuwe versie pakken?
Apk mirror is een soort archief waar veel grote ontwikkelaars steeds de nieuwe versies op zetten. F1 tv werkt ook alleen met de laatste versie. Dus ff voor je raceweekend controleren of er geen nieuwere is. Been there, heel irritant.
Chromecast functie werkt anders ook nog steeds niet voor mij. Zie het logo voorbij komen, maar blijft vast zitten in het laden.
Welke Chromecast heb je? Ik heb hetzelfde met de eerste generatie uit 2013, maar op het 2018 model doet hij het prima.
Gewoon een smart tv met Android die hij zie als chromecast. Dus helaas werkt het daar niet op, ook net te oud om de app te installeren.
Ik heb een Nvidia Shield gekocht, puur voor F1TV, maar de nieuwe Google Chromecast die binnenkort ook in NL te koop is zal ook werken.
Ik gebruik m'n Chromecast er tussen, werkt perfect
Chromecast werkt bij mij ook niet al te lekker icm de F1TV app.

Vaak springt hij zomaar terug naar live als ik een race aan het kijken maar bijv. een halfuurtje achterloop en een paar minuten wil skippen vanwege een rode vlag die lang duurt (zoals vorige week in Monaco).

Daarnaast is het verbinden met de Chromecast echt een ramp. Een andere app zoals Spotify ziet hem direct maar de F1TV napp iet, soms moet ik de app wel 4-5 keer opnieuw openen voordat het cast icoontje in beeld komt.

Gaat overigens om een ingebouwde Chromecast in Android TV.
Bij mij hetzelfde!

Ik heb regelmatig dat de beeldkwaliteit plots heel slecht wordt en het een paar seconden duurt voor het weer beter is. Denk dat dit ligt aan de F1 app. Met geen enkele andere app heb ik dit en ook de internetverbinding in mijn huis is super voor de rest.
Hier ervaren we precies hetzelfde helaas.
Internet verbinding blijft stabiel.
Na enkele seconden krabbelt de kwaliteit wel weer wat op.

Chromecast V2 en F1 app op een OnePlus 6T.
Dat probleem heb ik inderdaad wel. Ook V2 en een OnePlus Nord 2.
Hier ook OnePlus 6... Is het toeval dat we allemaal met OnePlus hetzelfde probleem hebben?
Hier ook hetzelfde....en ik zet de OnePlus traditie voort....ik heb een 6.
CC ultra met pixel 4a zelfde.

Lees hierboven dat je 30 seconden op pauze kan zetten en dat de isseus dan over het algemeen verdwenen zijn .
Helaas is dit niet de oplossing bij mij.
Ik heb het meermaals tevergeefs geprobeerd.

Momenteel neem ik het voor lief, maar het zorgt niet voor een geweldige F1 beleving.
Die overigens vorig jaar perfect was met dezelfde opstelling.
Ik gebruik zelf de Xiaomi TV STick 4K, werkt prima, geen haperingen en of andere problemen, kan ik op een 2e of 3e scherm de rondetijden en on-boards bekijken en switchen tussen onboard cams.
Ik heb alleen de Chromecast 1 en dat werkt voor mij niet helaas :( de spinner/laden komt inbeeld en breekt vervolgens de boel weer af.
Dat komt omdat F1TV alleen vanaf Chromecast V2 functioneel is.

https://support.f1.tv/s/a...ou-support?language=en_US

[Reactie gewijzigd door panomi op 1 juni 2022 16:00]

Als je een chromecast met Google TV (en afstandsbediening) op je tv aansluit dan kun je daar de F1TV op installeren. Scheelt dan weer dat je dan niet hoeft te casten vanaf een telefoon.
Heb vandaag gedaan door dit draadje en heb ook een Bluetooth toetsenboordje
aangesloten op de F1TV app (tip eerder in dit draadje)
Nu nog een andere voeding die ik op me router kan aansluiten.
heb zo'n ding voor mijn 4Kchromecast maar die is te zwak voor de chromecast met Google TV
Wat is het voordeel van een toetsenbordje?

En kan je als je het via Google TV streamt ook kiezen om meerdere schermen naast elkaar weer te geven? Dus op je TV een venster met de live race en een venster met de ronde tijden?
Je kan dan wel kiezen tussen de streams en dus ook de onboard beelden, maar je kan ze niet langs elkaar zetten. We hebben vaak nog een iPad met de F1 timing app om de ronde tijden in de gaten te kunnen houden en om te zien of er coureurs dichterbij elkaar komen en bijna gaan inhalen.
Dank voor je reactie :). Ik zal het dan maar op mijn laptop blijven streamen, waarbij ik het wel naast elkaar kan zetten.
Er is ook een app voor Amazons Fire TV Stick, dus mocht je een Amazon stick overwegen is dat ook nog een oplossing.
Dat werkt idd prima, op basis van mijn ervaring. Gebruik een Fire TV Stick 4K Max (zijn met regelmaat rond de 37-38 euro), geen enkel probleem met streamen met de officiele F1TV Pro app. Schaalt netjes naar de maximale bandbreedte binnen een paar seconden en nog nooit een hapering gehad. Voor de andere toepassing (Moto GP) doet (binnen de resolutie beperkingen ervan) Ziggo Go het ook prima op zo'n stick.

[Reactie gewijzigd door LiGHtNiNG! op 1 juni 2022 20:40]

Zelfde ervaring. Ook de 4K max kunnen kopen voor €37. F1 TV werkt gelukkig perfect erop.
Ik zou niet gokken op het aanbod van "smart"tv's, maar maak je collectie streamingdiensten compleet met een mediaspeler van zo'n €60,- en haal bijvoorbeeld een Xiaomi MiBox in huis.

Als een applicatie niet in de Google TV Play store staat, dan kun je hem vaak alsnog sideloaden zodat je de app alsnog kunt gebruiken om je Android mediaspeler. Deze boxjes krijgen na 4-6 jaar vaak nog steeds updates en dat is 2x langer dan mening TV fabrikant.
Koop dan gewoon een "Chromecast (Google TV)" voor 'nog geen 70 euro', vanaf vandaag officieel verkrijgbaar in Nederland:
https://store.google.com/...hromecast_google_tv?hl=nl
Dat is eerder een tegenhanger van de Mi-Stick en ook met dezelfde beperkingen:
Weinig / geen aansluitmogelijkheden voor bijvoorbeeld een (draadloos) toetsenbord, USB stick om te side-loaden of bedraad netwerk (USB->lan converter niet mogelijk) en aansluiten op een receiver lijkt mij ook niet heel erg fijn.
Dat zijn voor mij wel standaard dingen waar onze gebruikers behoefte aan hebben.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 1 juni 2022 17:07]

Onze gebruikers hebben dat gelukkig niet. Die doen gewoon onveilige dingen buiten China om :o
Op mijn LG G1 stream ik vanuit de F1 app op m'n mobiel m.b.v. Airplay. Werkt bij mij goed.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 1 juni 2022 16:30]

Is LG OS hetzelfde als WebOS?
Want met de airplay functie werkt het prima.
Haal de Chromecast met Google TV die over 3 weken uit komt! Ga ik ook doen. Dan heb je gewoon de app op de Chromecast met afstandsbediening.

Of een normale chromecast, daar kun je al mee casten via je telefoon uiteraard.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 1 juni 2022 17:37]

Waarom 3 weken wachten? De Chromecast met Google TV is al op veel plekken (ook bij veel Nederlandse webshops) al langer dan een jaar te koop. En werkt verder helemaal prima in Nederland. Alleen dus nog niet "officieel" uitgebracht.
Klopt, persoonlijk wil ik het risico niet nemen straks bepaalde features mis te lopen die wel direct op de Nederlandse versie staan. Er zal waarschijnlijk geen verschil in zitten maar dit is gewoon mijn voorzichtigheid. Kwam het pas over 3 maanden uit had ik het wel gewoon nu besteld via 1 van de webshops.
Je zou kunnen proberen te kijken met de webbrowser van LG, want deze is op Chromium gebaseerd. Niet heel gebruiksvriendelijk maar wel te doen als je gewoon een race kijkt op één kanaal.
Werkt niet meer. Zo keek ik vorig jaar. Later wekte het een tijdje via de ge-update edge browser van m’n Xbox. Uiteindelijk maar een vuurstok gekocht. Werkt als een tierelier en gaat makkelijk mee op vakantie 🙂
2 weken geleden geprobeerd. Ik kreeg niet eens de login knop bij F1TV. Laat staan dat je dan de stream kunt bekijken. ;(
Ik heb het maar mis inderdaad een goede app voor mijn LG's. Streamen vanaf iPhone gaat overigens prima.
Heb het zelf opgelost met een Amazon Firestick. Is nog steeds goedkoper in totaal dan Viaplay. Maar een dedicated app in WebOS zou inderdaad beter zijn.
Dat was ook mijn reden voor Viaplay, de LG app, alleen wat ze er niet bij vertellen is dat de app slechts half werkt. Live kijken en dergelijke gaat wel (los van wat bugs hier en daar). Maar bv terugkijken wordt niet ondersteund op LG tv's van 2018 of ouder..
Als het goed is zit er ook een browser in LG OS. Die kun je gebruiken om in te loggen bij f1tv.formula1.com. Dan zou het moeten lukken.
Je vergeet er alleen wel aan toe te voegen dat Viaplay voor veel klanten een lineair kanaal heeft, dat is toch van behoorlijke meerwaarde. Want als je je irriteert aan matig werkende streams, dan zou ik F1TV ook niet aanraden. Ik heb het 2 jaar gehad, bijna ieder weekend was er wel wat.

Bij Ziggo betaal je van maart t/m november de eerste 4 maanden 5 euro, één maand 10 euro en 4 maanden 14 euro, in totaal 86 euro. Wat meer dan F1TV, maar die paar euro meer is het mij wel waard om gezeur te voorkomen.
Dat lineaire kanaal op 200 is maar tijdelijk tot 1 augustus.
https://www.ziggo.nl/televisie/zenders/viaplay-xtra
Nee hoor, eind 2022, vandaag naar buiten gekomen dat het kanaal nog even blijft bestaan na 1 augustus.

https://www.totaaltv.nl/n...1kanaal-langer-aanbieden/
https://www.totaaltv.nl/n...e-f1kanaal-viaplay-xtra-/

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 1 juni 2022 18:49]

Dat nieuws had ik gemist, dank je wel :) (Mogen ze hun site ook wel eens aanpassen)
Juist dat ene voordeel dat je noemt van dat lineaire kanaal op 200 vervalt over een maandje of wat.
Geen enkele reden om dan maar ineens 14 euro te gaan betalen, voor minder service.

Viaplay zuigt aan alle kanten en de kwaliteit ook.
Het is zojuist verlengt tot eind 2022, wat ook de verwachting was.
Is de verwachting ook dat de kwaliteit belachelijk slecht blijft? Voor méér geld?
Dan denk ik er nog even over na.. :o
Er is echt helemaal niks mis met de beeldkwaliteit via het lineaire kanaal, de beelden zijn exact hetzelfde als voorheen bij Ziggo Sport (Select) HD. Maar ik heb vooral het idee dat je gewoon je gal wilt spuwen op Viaplay, i.p.v. een discussie aan te gaan.
Commentaar
F1TV: Valkenburg & Heemskerk, plus de keuze uit Engels (tweemaal), Duits, Frans, Spaans en Portugees

Eigenlijk kunnen ze dus ook 2 Nederlandse streams er onder hangen, Viaplay en Grand Prix Radio. Kunnen ze meteen zien waar meer naar geluisterd wordt.
Op zich geen gek idee! Maar het zou waarschijnlijk alleen kunnen als de complete Grand Prix Radio-branding ervan afgaat. De Engelstalige 'F1 Live'-audio is namelijk de eigen in-house audio (en video) van F1TV, altijd ook met meerdere mensen op locatie aanwezig. De andere Engelstalige audiostream komt van het Britse Sky Sports.

Ik betwijfel of Mol & Co Grand Prix Radio snel op zouden geven. Er wordt waarschijnlijk behoorlijk verdiend aan de advertentieinkomsten. En ook Viaplay zou er waarschijnlijk niet blij van worden. Maar het zou inderdaad wel een goed beeld geven van de commentaar-voorkeuren van de Nederlandse kijker.

[Reactie gewijzigd door NY_Giant op 1 juni 2022 15:17]

Waarom denk je dat er flink verdient wordt met advertentieinkomsten bij GP Radio? Alleen bij het starten van de stream heb je een keer reclame en daarna niet meer. Ik zie juist het hele businessmodel van GP radio niet.

Overigens zou de app wel een verbetering kunnen gebruiken. Dat synchroniseren met die back/forward knopjes is enorm irritant. Ik spoel meestal maar helemaal vooruit en wacht totdat ze aftellen en zet hem dan op pauze. Als het beeld dan "bij" is, dan start ik hem maar in. Maar dit kan enkel als ze zelf aftellen.

Het zou veel fijner zijn als ze in de stream ook de klok mee zouden sturen. Dan kan je altijd goed timen. Ik weet niet wat voor stream ze gebruiken, maar meeste containerformats kunnen wel extra data aan.
Zelf gebruik ik deze website: http://gpradio.hole1988.nl/. Dan heb je net even wat meer mogelijkheden om te synchroniseren.

Je kunt daarmee ook precies zien hoeveel seconden de audio-stream achterloopt op 'live'. En je kunt het bolletje in de balk verschuiven. Ik weet inmiddels hoe ver ik de audio moet vertragen voor F1TV. Als ik hem rond 34 seconden zet, zit ik vaak al vrij goed in de buurt. Dan nog een beetje finetunen en je bent er. Verder zijn de deuntjes waarmee een teamradio of een herhaling wordt ingestart ook handige ijkpunten.

Maar met een klok of iets dergelijks erbij zou het inderdaad nog makkelijker zijn. Geen idee of ze dat technisch voor elkaar kunnen krijgen.

[Reactie gewijzigd door NY_Giant op 1 juni 2022 16:18]

Zo'n slider bedoelde ik inderdaad als basic optie. Thnx.
Nice, kon deze niet. Gaan we zeker gebruiken
Ik doe het afstellen op dezelfde wijze, Olav loopt een seconde of 30 voor op Via en met alleen de pauze timen lukt het wel. Ik doe het tijdens het voorstellen van de grid of als de banden worden gepresenteerd dan hoef je niet te wachten op aftellen. Afgelopen weekend viel het mij voor het eerst op dat ze ook tijdens de race af en toe met de klok hardop meetellen. Waarschijnlijk zagen zij ook dat er veel buffer was vanaf om-en-nabij de oorspronkelijke eindtijd.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 1 juni 2022 18:13]

Dat kwam waarschijnlijk doordat er vanwege de rode vlaggen een eindklok gehanteerd werd die het einde van de race bepaalde. Normaal bepaalt het aantal verreden rondes het einde van de race en is er überhaupt geen klok. Nu kon het volledige aantal rondes niet verreden worden, omdat de race maximaal drie uur mocht duren.

[Reactie gewijzigd door NY_Giant op 1 juni 2022 18:36]

Engels is dan wel tweemaal, maar dat zijn geen twee licentie houders, wat bij Nederland dan wel het geval zou zijn (Viaplay & GP Radio).

1 Engelse stream is van Sky Sports, een licentie houder
De andere Engelse stream is een productie van F1 zelf, "F1 Live".
Nu alleen nog de commentators van NL weer vervangen door Olav Mol en Jack Plooij. Het hele team van Ziggo was vorig jaar top bezig en de enthausiasme straalde er vanaf. Ik heb F1TV Pro maar ook 3 maanden ViaPlay geprobeerd. Wat walgelijk slecht zijn de commentators van ViaPlay en de kwaliteit is spuuglelijk. De 720P stream op F1 TV Pro laat zelfs nog beter beeld zien. Gelukkig kan het daar gewoon op 1080P. Maargoed, vorig jaar had ik 4K bij Ziggo en geen stotterend beeld, buffering of kleur issues. Ik had wel screen tearing af en toe wat helaas ook met de instellingen van de Mediabox of TV niet te fixen was maar dat was zo minimaal dat het het absoluut waard was voor 4K. Wat zag dat er mooi uit zeg. En dan dit jaar wordt je gewoon boos als je naar een (voor mijn gevoel een) 540P stream zit te kijken waar de kleuren niet kloppen en constant haperingen in zit.

F1 TV Pro is daarin veel beter maar ook lang niet perfect. Er wil wel eens een buffer plaatsvinden en dat combineren met GrandPrix radio die ook constand bufferd is onmogelijk.

Mijn kijk ervaring is nog nooit zo slecht geweest voor F1. Breng F1 weer terug naar linaire providers die 4K kunnen uitzenden en geef ons de optie om F1 TV Pro in 4K te kunnen streamen met commentaar van Olav en Jack. Viaplay mag van mij echt in brand vliegen morgen wat een vreselijk fiasco daar.

Ja ik ben best heftig maar ik kijk altijd weken uit naar de race en als dan de kwaliteit niet goed is en hij steeds vastloopt wordt ik ieder weekend weer razend.
Het hele team van Ziggo was vorig jaar top bezig en de enthausiasme straalde er vanaf.
Ja, omdat er een Nederlander goed mee deed.. Het NL commentaar is chauvinistisch en regelmatig ronduit incorrect/incompleet/etc. Ik had Ziggo maar heb destijds een F1TV abo genomen juist om EINDELIJK een optie te hebben om Sky commentaar te kunnen krijgen.
Het Engelse commentaar is namelijk altijd enthousiast. Ook als Lewis (UK) ingehaald wordt door Max (NL). Die houden van F1, niet van een coureur.
Enthousiast zijn ze zeker, maar na vorig seizoen zijn ze wel minder onpartijdig. Zeker in het begin van het seizoen en tijdens de testfasen was het veel gezeur over RB en alleen maar Mercedes de hemel in prijzen, en ook wel vaak terugverwijzen naar hoe Max het kampioenschap “gewonnen” heeft.

Ik vind het “officiële” commentaar van F1 TV international wel erg goed. Sky is iets te schreeuwerig voor mijn smaak.
Bij viaplay doen ze niet beter dan Ziggo of beter gezegd slechter.. Om voorbeeld te nemen; bij laatste GP van Monaco. Tijd verstrekken dan nog 1 ronde rijden. Bij viaplay stonden versteld dat er nog een ronde werd gereden en zo worden meerdere fouten gemaakt zonder correctie.
Denk idd dat het wel een gemiste kans is van f1tv. Als ze het commentaar van Olav eronder had gezet zonder dat je moeilijk moet doen met de gp radio app om de boel synchroon te krijgen, hadden ze direct de concurrentie met Viaplay aan kunnen gaan. Denk dat ze dat best hoop had opgeleverd.

Overigens zijn f1tv als gp radio bij mij zonder buffering. Het is in het begin Ff lastig de boel gelijk te trekken, maar ben er nu zo goed in geworden dat ik die 17-18sec vertraging in paar minuten goed trek met het beeld (en vaak al gelijk heb lopen direct na de f1 intro)
Ben ik dan echt de enige die het NL commentaar bij Viaplay gewoon prima vindt, en absoluut stukken beter dan ‘vrienden en vriendinnen van de sport’ Olav Mol? :+
Olav was prima, maar hij moet niet zo eigenwijs doen en gewoon een co-commentator toestaan. En dan alleen Ho Pin Tung alstublieft. De enige die echt weet hoe zo'n auto in elkaar steekt en goed uit kan leggen waarom bepaalde dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Jack daarentegen vind ik zelf ook niks. Kox is ook geen goed alternatief. Misschien Giedo er heen sturen?
Via de Nvidia Shield met 4k upscaling is de F1TV app superieur. Uiteraard met commentaar van Olav Mol & Jack Plooij via Grandprix Radio. _/-\o_
Heb je hier ook een voorbeeld van Met en Zonder 4k Upscaling? ben wel benieuws
Wat ik vooral lastig vind bij Viaplay is dat, als je op een later moment kijkt, je meteen naar de live uitzending gaat. Bij F1 TV Pro krijg je de keuze om vanaf het begin te kijken of live.
Apart, bij mij vraagt hij wel altijd of ik live wil kijken of vanaf het begin wil kijken zodra ik F1 aanklik.
Bedankt voor dit heldere bericht. Wat een geweldig nieuws dit.

DE tv pro laat hier wel zien dat er snel gehandeld kan worden als het nodig is

Dat gezegd hebbende, heb ik nog steeds liever Olaf Mol terug.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 1 juni 2022 17:54]

Viaplay is niet F1Play

Engels, Duits voetbal
Darten
Series en films

En vast nog wel meer
Letterlijk de eerste zin......
De keuze wordt zo wel heel makkelijk als het je puur om F1 gaat.
En dan noem je nog niet eens het vrij wisselen tussen alle on-board camera's. Ik heb nu vanaf het eerste jaar F1TV Pro omdat ik weigerde enkel voor F1 over te stappen naar Ziggo en RTL op een gegeven moment niet meer alle race uitzond en ik zie werkelijk geen enkele reden waarom mensen eerst naar Ziggo en nu weer naar ViaPlay zijn overgestapt. Met of zonder Mol en met of zonder Nederlands commentaar. Zowel van Mol als andere commentatoren is dat sowieso altijd behoorlijk ondermaats geweest. Uiteindelijk wil je vooral de beelden zien en ook als je geen woord Engels spreekt, krijg je nog meer dan genoeg mee van een race als je ook zelf live timing, pitstops etc. in de gaten houdt.
F1TV: Geen WK darts :Y)
Hoeveel streams mag je tegelijk kijken bij de platformen? Als je vergelijkt, doe dat dan wel voor alle belangrijke features :)
Dat had ik inderdaad ook nog kunnen toevoegen!

Bij Viaplay mag je maximaal twee streams tegelijk geopend hebben. Dat wordt ook exact zo toegepast.

Bij F1TV mag je maximaal zes streams tegelijk geopend hebben. Officieel is het hoofdkanaal slechts eenmaal te bekijken, maar in de praktijk wordt die beperking niet toegepast. Als je het wilt, kun je het hoofdkanaal dus op zes verschillende apparaten (of zelfs zes verschillende locaties) tegelijk bekijken.
Kun je met F1 tv ook met twee personen vanaf verschillende locaties gelijktijdig inloggen en F1 kijken?
(Als ik me niet vergis kan dat niet met F1tv en wel met Viaplay)


(Niet dat ik natuurlijk ooit mijn abonnementskosten van Viaplay ooit met een maatje zou delen he O-) )

[Reactie gewijzigd door Bloedvat op 1 juni 2022 18:03]

Volgens de voorwaarden van F1TV mag je het hoofdkanaal maar op één apparaat tegelijk bekijken. In de praktijk wordt die beperking echter niet toegepast. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen hoofdkanaal en extra kanalen.

Je mag zes streams tegelijk bekijken. Dat kan dus ook zes keer het hoofdkanaal zijn. Dat mag op hetzelfde apparaat, maar ook op verschillende apparaten en zelfs op verschillende locaties. In de praktijk dus ideaal.

Bij Viaplay mag je maximaal twee streams tegelijk geopend hebben. Die beperking wordt in de praktijk ook daadwerkelijk toegepast.

[Reactie gewijzigd door NY_Giant op 1 juni 2022 18:28]

Ah dat wist ik niet (of had ik iig niet goed begrepen)...

Dat veranderd de zaak nogal :o
Was voor mij inderdaad een makkelijke keuze 😉

Als je naar het grijze gebied gaat kijken kon het zelf nog goedkoper. F1TV heeft namelijk verschillende prijzen per land.
Ik heb nu met begin van het seizoen korting + Turkse VPN verbinding €18 voor een jaar betaald.
Geldt die 5Mb/s van Viaplay ook voor de zender van Ziggo? Heb namelijk het idee dat deze beter dan de stream via de app is.
Ik heb F1 TV Pro sinds het in Nederland beschikbaar is.
Echter, F1 TV heeft ook echt veel problemen gehad. In de afgelopen jaren vlogen streams er soms uit, of de beeldkwaliteit was soms slecht.
Het is nu al een tijdje stabiel gelukkig. Helaas hebben ze wel DRM toegevoegd waardoor de Race Control app niet meer werkt.
klopt en mijn zwager, broertje hebben beide F1pro en zijn dik tevreden en daarbij draait de F1pro app ook goed op een LG smart TV , De viaplay happerde op een LG scherm van mijn broertje en mijn zwager die compleet F1 fan is zei F1pro te nemen veel goedkoper op jaarbasis.
Ook is het belangrijk om te kijken welke codecs worden gebruikt. Als je een hele oude codec gebruikt vs een nieuwe is die 1 MB/s verschil ineens niet boeiend meer, want de nieuwe codec compressed beter dus ookal is die lager, is het beeld beter.
In theorie zou dat zeker kunnen. Maar check de F1-topics maar hier op Tweakers (inclusief foto's). Als je de streams vergelijkt is F1TV in alle gevallen veel scherper en kleurrijker dan Viaplay. Het kwaliteitsverschil is eigenlijk zó groot dat je een groter verschil dan 1 Mb/s zou verwachten.

Wat mij betreft zou de stream van Viaplay nauwelijks de naam 'Full HD' mogen dragen (hoewel het dat qua resolutie officieel wél is).
Zo jammer ik zit niet op dat waardeloze commentaar van deze mensen te wachten. Fantastisch dat ik nog steeds naar het Engelse commentaar kan luisteren of gewoon lekker Grand Prix radio via AirPlay naar m’n speakers
Zonde, dat commentaar is echt verschrikkelijk slecht. Ergerde me wel eens aan Mol, maar vergeleken met dit team (m.u.v. Allard, die ze om onbegrijpelijke redenen enkel vrij nutteloos commentaar uit “race control” (ook zoiets doms…) laten bijdragen.) leverde hij nagenoeg perfectie af. :+ Maar ik kan me voorstellen dat mensen die niet zo goed Engels kunnen verstaan of simpelweg helemaal niet liever iets dan niets hebben. En dat klooien om GPR in-sync te krijgen is ook niet voor iedereen weggelegd… Toch had F1TV beter de GPR-stream kunnen oppikken of desnoods een Mol of Winkelman inhuren. Maar zal contractueel wel lastig zijn.

Hoe dan ook is er wel een lichtpuntje: voor de mensen die ViaPlay hebben genomen omdat ze geen Engels kunnen is dit natuurlijk heel erg goed nieuws. Die kunnen nu naar het duidelijk superieure F1TV Pro overstappen en hoeven niets te missen. Betere beeldkwaliteit, geen compleet achterlijk limiet dat je streams maar 48 uur mag kijken en het daarna permanent verloren gaat (en opnemen op je TV-kastje blokkeren ze ook), minder technische problemen, volwassen apps en third-party apps, optie voor ander commentaar, voorgaande seizoenen terugkijken, etc. etc. en nog een stuk goedkoper dan ViaPlay ook!

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 1 juni 2022 13:30]

Luister nu naar F1TV Live commentaar, kan slecht tegen het overdreven sensationele gedoe van een Mol maar ook van het team van Sky. Ik luister naar commentaar om dingen te begrijpen die ik niet begrijp (maar dan niet aub op het niveau van 'de rode band is zachter dan de gele die weer zachter is dan de witte, dat weet ik wel) of kan zien, niet of de commentator er een harde plasser van krijgt.

Hoe is dat bij het huidige Via Play duo?

Beste blijft een commentator met co-commentator die een race(rij) carrière heeft imho. Houden elkaar scherp en heb je meer (technische) achtergrond kennis paraat.
Luister nu naar F1TV Live commentaar, kan slecht tegen het overdreven sensationele gedoe van een Mol maar ook van het team van Sky. Ik luister naar commentaar om dingen te begrijpen die ik niet begrijp (maar dan niet aub op het niveau van 'de rode band is zachter dan de gele die weer zachter is dan de witte, dat weet ik wel) of kan zien, niet of de commentator er een harde plasser van krijgt.
Heb je het de "F1 Live" stream van F1TV wel eens geprobeerd? Het kanaal dat voorheen "Pitlane Channel" heette? Daarop geeft een team van F1 zelf commentaar, momenteel zijn dat Alex Brundle, Sam Collins,
Rosanna Tennant, Matt Gallagher en Jordan King aangevuld met gasten als Jolyon Palmer. Dit kanaal lijkt (iets) meer gericht te zijn op fans in plaats van het algemene publiek zonder F1 kennis. Over het algemeen gaat het er daar wat minder hijgerig toe.
Bijkomend voordeel is dat die afzending nooit afwijkt van de beelden. Sky (en andere lokale partners) voegen namelijk nog eigen materiaal toe dat je niet op F1TV ziet. Dan hebben ze het bijvoorbeeld opeens over een replay of analyse die niet in beeld is of staan ze ergens langs de baan te vertellen wat ze zelf zien en voorzien dat van eigen beelden.
F1 Live is het officiele hoofdkanaal en dat komt dus altijd overeen met de beelden die je ziet.

Uiteraard is het vooral een kwestie van smaak, de mensen en de stijl moeten je maar net liggen, maar het is goed genoeg dat ik iedereen die niet tevreden is kan aanraden om het eens te proberen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 1 juni 2022 14:31]

"F1 Live" is juist gericht op de "nieuwe" "onwetende" fans, overdreven simple uitleg en zelfs video voorbeelden. In tegenstelling tot wat je net zegt wijkt het "F1 Live" kanaal wel af van de "World Feed". Er wordt bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van PIP.
Overigens vind ik persoonlijk "F1 Live" niet om naar te luisteren mede door Will Buxton.

Mijn voorkeurs volgorde is nu:
Sky F1 (Voor F1 Fans met kennis)
Gran Prix Radio (Voor F1 Fans die kijken voor Max)
F1 Live (Voor nieuwe F1 fans met iets minder kennis)
Via Play (Wat doe je hier, ben je wel f1 fan? Oh je hebt het gekocht voor de voetbal)

Aah ik wil nog zeggen dat ik race control erg mis :(
Ik mis het Pitlane Channel zoals het vorig seizoen was nog wel steeds. Ik vond de 3 streams tegelijk in beeld super!
Ik kijk tegenwoordig ook altijd naar F1 Live en dat bevalt prima. Eerder keek ik altijd naar "Crofty", maar wat je zegt, is dat veel meer gericht op sensatie en ook wel heel erg Brits georiënteerd. Het commentaar op F1 Live is dan echt een verademing. Niets ten nadele van de kennis van Brundle, maar F1 Live is gemiddeld genomen wat neutraler en relaxter.
Je noemt de namen van de analisten dat per race kan verschillen. De hoofdcommentator is Ben Edwards en die is inderdaad erg goed. In de tijd dat de BBC nog de uitzendrechten had was ook de hoofdcommentator vanaf 2012, daarvan kennen de meesten zijn geluid nog wel.

P.s. Crofty heeft wel wat weg van James Allen die kan je misschien nog herinneren van zijn commentaar voor de Sony Playstation F1 games (die hadden toen nog TV commentaar).
"Hoe is dat bij het huidige Via Play duo?"

Wat mij betreft (t.o.v. Ziggo):
- minder fouten, er wordt minder over het hoofd gezien dankzij het duo-commentaar
- minder diepgaand, voornamelijk benoemen wat er in beeld te zien is. M.a.w. het 'begrijpen wat er gebeurt' valt behoorlijk tegen
- neutraler van toon, minder gericht op Verstappen

[Reactie gewijzigd door DeadMetal op 1 juni 2022 14:20]

Te weinig racegeluid/achtergrond
zeer kundig maar ongelofelijk saai
Te druk duo commentaar, zelfs crofty laat wel eens een stilte vallen, volgens mij worden Nelson en Melroy per woord afgerekend.
 • Ze missen ook nog regelmatig dingen hoor, voorbeeld uit de laatste race was dat Sainz op Start/Finish bijna eraf ging, dat zagen ze pas bij de herhaling.
 • Kundigheid spat er ook niet vanaf, dat ze niet wisten dat je nadat de tijd verstreken was je nog 1 ronde door moest, dat kon je bijv. wel aan Olav Mol overlaten, die kende de meeste regels wel uit z'n hoofd.
 • En minder gericht op Verstappen? Ze komen minder enthousiast over dan Olav Mol, maar zijn toch erg gericht op Verstappen als je het mij vraagt. Zeker niet meer of minder dan Ziggo vorige jaren.
Dat niet alleen, Bij F2 kwalificatie was het code geel in sector 1 en 2.. kallard bleef zeggen dat je tijd dan wordt afgepakt.. als jij snelste ronde neerzet.. terwijl dat alleen zo is als jij in die sectoren bewust niet van het gas gaat.
Olaf Mol zag inderdaad wel veel over het hoofd, sinds Jack Plooij ernaast zit gaat dat een stuk beter. Ik heb het commentaar van Viaplay nog niet gehoord, maar ik vind GP radio eigenlijk prima. Alleen jammer dat je steeds loopt te klooien met synchroniseren.

Wat ik wel jammer vind van F1TV pro zijn de gortdroge voor- en nabeschouwingen. Dat was bij Ziggo echt veel leuker. Volgens mij lijkt Viaplay wat dat betreft ook meer op F1TV, maar nogmaals, dat heb ik nog niet gezien.

[Reactie gewijzigd door Stiegl op 1 juni 2022 17:34]

"Hoe is dat bij het huidige Via Play duo?"

Wat mij betreft (t.o.v. Ziggo):
- minder fouten, er wordt minder over het hoofd gezien dankzij het duo-commentaar
- minder diepgaand, voornamelijk benoemen wat er in beeld te zien is. M.a.w. het 'begrijpen wat er gebeurt' valt behoorlijk tegen
- neutraler van toon, minder gericht op Verstappen
Minder fouten. Dat weet ik niet, ze hebben een extra set ogen, dus er ontgaat ze minder snel iets. Vind ik minder zwaar wegen.
Minder diepgaand. Er wordt zovel gepraat, maar nauwelijks iets gezegd. Agelopen race in Monaco bleven ze maar de indruk wekken dat er misschien wel ingehaald zou worden (ALO treintje). Gaat gewoon niet gebeuren daar, dus er wordt een volstrekt onwaarschijnlijk scenario geschetst.
Neutraler. Absoluut niet, het is doordrenkt van Verstappen en de "titanenstrijd" met Leclerc die zij constant zien, wat m.i. nogal over the top is, zeker in Monaco.
Ik vind alleen jammer dat bij het F1TV team soms Will Buxton erbij zit. Die gast kan beter bij de tabloids werken. Hij zuigt wel vaak geruchten uit zijn duim. Zag je ook bij Drive to Survive.
Zijn Drive to survive tussenkomsten zijn gouden mememateriaal.
Aan de andere kant is hij ook een kenner. Zijn boek "my greatest defeat" is echt een aanrader.

[Reactie gewijzigd door stijn014 op 1 juni 2022 14:46]

Wat dacht je van die dame die overal een klemtoon op legt (Rosanna Tennant), no thnx ook.
Je kunt veel van Will Buxton en zijn stijl vinden, maar hij is absoluut niet van het geruchten verzinnen. Dat zou hem ook niet in dank afgenomen worden gezien zijn werkgever.
Je hebt (naast de andere kanalen) 2 kanalen met F1TV, Live en International. 1 met F1TV commentaar en ander met Sky Sports commentaar.
https://support.f1.tv/s/a...ernational?language=en_US

[Reactie gewijzigd door Crp op 1 juni 2022 16:05]

Grappig, ik ben juist enorm blij met Valkenburg en Heemskerk. Of in ieder geval het duo-commentaar. Heb het idee dat ze met z'n beiden een stuk minder missen c.q. foute uitspraken veel sneller corrigeren. Mol nog geen moment gemist. Grootste ergernis voor mij is de pit reporter. Geen fan van Plooij maar de standaard vragen die nu gesteld worden missen echt enige vorm van creativiteit/utidaging.
Nou ik heb me echt groen en geel geërgerd laatste race, race was al geen kont aan maar Olaf had nog wel wat meer interessante dingen te vertellen. Die 2 van Viaplay missen ook nog redelijk wat hoor, vond de eerste races wel ok maar hoe vaker ik ze hoor hoe minder OK ik het vind en heb Viaplay ook stop gezet.

Die Pits reporter, Stefanie (of hoe heet ze precies ?) vind ik ook slecht hoor.
Kan niet eens Normaal Alfa Romeo uitspreken, en dat Brabants dialect in haar Nederlands vind ik echt niet om aan te horen.

Jack Plooij was ruk maar denk dat ik toch liever Jack heb dan Stefanie.

Denk dat volgende race gewoon een variantje F1TV + Olaf wordt.
Of gewoon geen pitreporter. Voegt toch bijna niks toe.

Heb Stefanie nog nooit gehoord (want geen Viaplay), maar als Jack al beter is mis ik daar blijkbaar ook niks aan.

Het enige dat Jack doet/deed is 'nieuwtjes en geruchten' voorlezen die elke F1 fan al kent. Daarnaast mocht hij tot en met vorig jaar de uitgevallen coureurs soms interviewen. Afgezien van het feit dat zijn 'interviewtechniek' om te huilen is heb je mijns inziens werkelijk drie keer niks aan zo'n interview.
Toch opvallend dat Olav wordt veroordeeld op wat voorheen een solo performance was, waarmee het logisch is dat je dingen mist als je in je uppie naar vier schermen tegelijk moet kijken, en de twee nasale commentatoren van Viaplay worden geprezen omdat ze elkaar corrigeren. Nu met GPR doen Olav en Jack het commentaar samen waardoor er ook veel meer gecorrigeerd en aangevuld wordt, maar dat telt dan blijkbaar weer niet mee.
Je hebt misschien niet meegekregen dat Olav niemand naast zich wilden hebben zitten. Dat was de reden dat hij alles alleen deed, en daarmee dus ook de reden dat hij zoveel miste / te laat zag / fout zag.
Nu met GPR doen Olav en Jack het commentaar samen waardoor er ook veel meer gecorrigeerd en aangevuld wordt, maar dat telt dan blijkbaar weer niet mee.
Of je realiseert dat men gewoon niet naar GPR luistert en vooral uitgaat van de eigen ervaring van Olav Mol bij Ziggo in de tijd voor dit seizoen. In plaats van je zo passief agressief op te stellen zou je het natuurlijk ook gewoon kunnen houden bij de toelichting dat het een stuk verbeterd is sinds Olav Mol het samen doet met Jack Plooij. Dat wist ik zelf ook niet, en het gemis van dat gegeven is de voornaamste reden dat ik het niet eens geprobeerd heb. Misschien dat ik het nu eens een kans ga geven dan :).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 1 juni 2022 15:29]

Zo betuttelend corrigeren is eveneens nergens voor nodig toch? Je had natuurlijk ook kunnen laten bij "Dat wist ik niet, misschien dat ik het eens een kans ga geven :)". Ben toch benieuwd of je zijn commentaar dragelijker vindt nu ze het samen doen, ondanks dat ik zelf de oude situatie ook prima vond is het nu een stuk minder eentonig en oppervlakkig om naar te luisteren :)
Toen ze samen begonnen had ik zoiets van: wat een arme-mannen oplossing dat we door alle veranderingen tot hier zijn gekomen. Jack hoorde gewoon rond de grid rond te hangen… Maar hoe langer ze het samen doen hoe leuker en ook beter ik het vind worden. Corrigeren, maar ook: hoor je Jack ff niet, dan weet je dat ie ff wat aan het uitzoeken is en zo met een weetje komt….
Onbegrijpelijk. Volledig nutteloos commentaar tot nu toe gehoord. Het Engels is perfect en spectaculair. Ze zitten er ook wel eens naast maar hebben goeie in-race analyses IPV het letterlijk vertellen wat ik toch al op het beeld zie van ViaPlay.

Maar het is beter dan niks natuurlijk. Ik had liever Olav terug gezien bij F1.
Maar ik kan me voorstellen dat mensen die niet zo goed Engels kunnen verstaan of simpelweg helemaal niet liever iets dan niets hebben. En dat klooien om GPR in-sync te krijgen is ook niet voor iedereen weggelegd…
Op de international stream is het alsof je naar paardenrennen zit te kijken. Als de eerste buiten adem is van zijn doordravende hyper zinnen neemt de tweede het over.

Het f1live kanaal is gelukkig rustiger maar die zitten voor mij regelmatig iets te gemoedelijk. Als het moet is het wel te pruimen.

Bij viaplay vertellen ze letterlijk wat je in beeld ziet. Die twee voegen echt bar weinig toe aan het beeld.

Dus toch maar gpradio opgezet de laatste races...

Met Engels leren heeft dat dus niets te maken.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 1 juni 2022 13:57]

Ik heb op moment toegang tot zowel Viaplay via Ziggo en F1TV Pro en weet oprecht niet welke van de twee ik ga opzeggen. Uit principe en volledige ontevredenheid over de commentatoren en de voor- en nabeschouwingen wil ik Viaplay opzeggen, maar F1TV Pro loopt bij mij (zowel van iOS als desktop naar Chromecast) om de haverklap vast waarna ik de stream opnieuw kan starten en GPR weer opnieuw mag syncen. Buiten de races om ben ik wel zeer tevreden met F1TV Pro maar superieur is mijn ervaring absoluut niet. De meest stabiele kijkervaring is nog kanaal 200 via Ziggo.
Probeer het eens in de Chrome browser
Bedoel je via de F1TV mediaplayer in de Chrome browser naar Chromecast casten, of het gewoon afspelen op de desktop en met de cast functie van Chrome de gehele desktop casten in plaats van de stream? In het eerste geval is het resultaat namelijk hetzelfde, het tweede heb ik nog niet geprobeerd.
Afspelen op de desktop. Mijn situatie is niet helemaal hetzelfde, maar merkte een hiccup elke paar minuten op Safari. Met Chrome was het probleem opgelost.
Ga het proberen, thanks!
Stream eens met je smartfoon
Ik stream ook via een brakke oude trage laptop via chromecast
naar mijn TV en heb geen uitval en wel een prima beeld.
en mijn internet komt via een telefoon kabeltje bij mij maar binnen.
(tMobthuis 80/30)
Ik stream normaal van F1TV app op iPhone naar Chromecast, en dan ervaar ik dezelfde vastlopers als wanneer ik via de mediaplayer in Google Chrome browser naar Chromecast cast. Kan het nog wel via een Android toestel proberen, of de cast functie in Chrome om de hele desktop te streamen. Dank voor de tip :)
Mol kon niets, zag niets, en wist niets. Viaplay nooit gehoord. Ik spreek al 20 jaar Engels, elke andere set commentatoren dan de "International" stream van F1TV Pro is een pure lijdensweg.
Dat jij niet van zijn commentaar houdt kan, maar velen hier zijn met hem opgegroeid. Persoonlijk heb ik goede herinneringen aan de tijd dat hij nog bij RTL verslag deed van de races in de jaren '90, samen met Allard in de pits. De hoogtijdagen van Schumacher, rijdend voor Ferrari. Daardoor draag ik dat Italiaanse team nog altijd een warm hart toe en respecteer ook Kees - Bridgestone - van de Grint, die toen ook al vaak te horen en te zien was. Smaken verschillen en dat mag en gelukkig kun je tegenwoordig vrij makkelijk een andere voiceover over dezelfde beelden leggen. Maar ongeacht wat je van hem vindt, vind ik dat Mol wel wat respect verdient voor zijn toewijding aan de sport, op zijn manier.
Maar Mol van de jaren '90 en Mol van de afgelopen jaren is echt een groot verschil. Hij maakte de afgelopen seizoenen wel veel fouten hoor en sinds de komst van Verstappen begon ie steeds irritanter to worden. Dus ik begrijp wel dat mensen die niet met hem zijn opgegroeid en pas de afgelopen jaren begonnen te kijken totaal geen respect voor hem hebben
Ik vind hier en daar foutje helemaal niet erg. Emotie vind ik veel belangrijker en dat is iets wat Mel en Nel totaal niet hebben. Lijkt wel of die niet 1 sec. hun klep dicht kunnen houden en daarnaast ook nog een heleboel randzaken uit spuwen waar mijn ogen van draaien..
Hij maakt veel fouten maar dat Viaplay commentaar is wel zo ontzettend slecht dat ik inmiddels het geluid van Grand Prix Radio (Mol dus) stream op het beeld van Viaplay.
Zijn stijl kun je van houden, en daarover kunnen de smaken natuurlijk verschillen. Maar dat hij na zo lang in de sport gewerkt te hebben er nog zo weinig van begrijpt is toch wel kwalijk. Hij weigerde ook om iemand naast zich te hebben bij Ziggo, waardoor er niemand was om alles dat hij miste of verkeerd had te corrigeren.
Ik ben 40 en opgegroeid met Brits commentaar sinds ik 8 was :) Hij is/was/blijft een sukkel die niets van F1 snapt, beetje charme of ancienniteit doen daar nix aan af.
Die twee stuiterballen??
Die doen net of zij een wedstrijd zijn. NIet normaal dat ADHD commentaar
Vooral de laatste 15 ronden Monaco waren echt verschrikkelijk 8)7

En maar doen alsof het zoooo mega spannend was terwijl iedereen met een klein beetje verstand van F1 wist dat er niemand ingehaald zou gaan worden… |:(
<never mind...>

[Reactie gewijzigd door gysman11 op 2 juni 2022 10:24]

Ik denk dat Mol meer 'weet' dan al die mensen van viaplay bij elkaar opgeteld. Maar hij was wel gehandicapt, omdat hij alles alleen moest doen. Ik denk dat het meeste wat hem verweten kan worden is dat er blijkbaar moeilijk met hem was samen te werken en dat is jammer. Zijn ego ligt vrij hoog, dat zie je tegenwoordig ook meer als hij bij ziggo op bezoek komt.

Maar zijn stijl van verslaggeven viel bij mij iig wel in de smaak. Ik heb hem niet nodig om mij te vertellen wat ik zelf ook kan zien (wat hij inderdaad - en steeds meer - nog wel eens vergat). Maar hij bracht het soort verslaggeving dat enthousiasmeert en wist mooie momenten een extra lading mee te geven. Prima als dat je smaak niet is, maar de man deed al verslag toen de meeste hier nog niet eens van F1 gehoord hadden dus om te zeggen dat hij niets kon/wist is wel erg kort door de bocht.

Voor mij is de sky sports stream van F1TV de fijnste commentaar op het moment omdat ik te lui ben gpradio te syncen
Maar waar haal je vandaan dat hij weinig begrijpt? Hij mist dingen .. ok, je moet bedenken dat hij tijdens de webstrijd ook vanuit teams berichten krijgt, hij meerdere schermen moet volgen en ook nog een coherent verhaal moet ophangen. Hij zal ook wel eens een regel verkeerd hebben o.i.d. die veranderen tenslotte ieder jaar of zelfs gedurende het jaar. In Monaco snapten de Sky reporters ook niet helemaal waarop er nu precies gewacht werd. Hij zal misschien ook wel eens speculeren waarom een team een bepaalde actie wel/niet doet en het dan ook wel eens fout hebben, maar dat betekent niet dat hij de sport niet begrijpt. Bij alle commentators gebeurt dat. Ik heb er al redelijk wat versleten, van Bert Devies bij Eurosport, de oude BBC commentatoren, Allard Kalff, zelfs nog wat lui van Studio Sport, maar er is niemand die zoveel historie kent en persoonlijke relaties heeft met de coureurs in Nederland en zelfs daarbuiten zijn ze zeldzaam. Dus wat is het volgens jou dat hij niet begrijpt?
Qua historische kennis en qua relaties met coureurs zit het goed bij Mol. Dat zijn belangrijke kwaliteiten voor een studiogast of een interviewer ter plaatse. Maar een commentator moet (ook) een race kunnen lezen en de technische aspecten van de sport kunnen doorgronden. En daarin is Mol teleurstellend wat mij betreft. Wat betreft het lezen van de race lijkt het of het allemaal te snel gaat voor hem, waardoor hij steeds achter de feiten aanloopt. Bij iemand die al zo lang mee draait en alles al gezien heeft mag je een hoger niveau verwachten. Een Martin Brundle zit bijvoorbeeld echt op een totaal ander level. Wat betreft de technische aspecten weet Mol gewoon te weinig, maar goed daar ligt voor mij de lat misschien ook (te) hoog.
Op die lofzang over Kalff na ben ik het met je eens.
Nou nou een lofzang is ook wat overdreven, hij is simpelweg niet zo slecht als de rest en dat mag wel gezegd worden denk ik. :P Overigens wel lof voor één ding: toen Allard de presentatie had overgenomen van Amber was er eindelijk een fatsoenlijke uitzending...
Was inderdaad een verademing. Jammer dat hij geen RTL GP met Kees van de Grint meer doet. Die hadden verreweg de beste analyses en vooruitblikken.
Allard in zijn tijd op motorstv/motorsport.tv was echt irritant. Als je hem op iets wees via Twitter dan was het steeds "ja dat bedoelde ik ook. Ik heb namelijk al erg veel geracet".

Zijn RTL GP uitzendingen waren inderdaad wel leuk
Ik erger me mateloos aan Allard, maar dat komt puur omdat hij voor elke term die er bestaat een nederlandse variant wil verzinnen. Als hij gewoon de termen zou gebruiken die iedereen overal anders gebruikt, had ik 0 bezwaar tegen hem.
Jeroen Bleekemolen vult hem ook prima aan tijdens de trainingen. Als ze per direct de situatie omwisselen, zou ik daar geen probleem mee hebben.
Wel eens naar Viaplay geluisterd/gekeken? Die hebben zelfs een officiële samenwerking met Max Verstappen... Dus ja..
Dat had ziggo ook...
ja maar toch een heel stuk objectiever, overigens kijk ik meestal via SKY. stuk beter.

[Reactie gewijzigd door Nark0tiX op 1 juni 2022 14:34]

En Sky is niet objectief? Woordjes als "aggressive driving" komen toch echt bij hun vandaan en net zoals Hamilton in Monaco, Ocon aanrijdt :F, was het Ocon zijn fout? In mijn ogen niet, maar zelfs de F1 stewards dachten er anders over, maar alle comments zeggen genoeg, voorwiel tegen achterwiel, is het voorwiel de foute en niet andersom, zelfde verleden jaar op Silverstone.

Dus nee, niet alle commentaar van welke journalist ook, is objectief, er spelen altijd emoties mee en voorkeuren.

edit; typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 1 juni 2022 15:05]

Bijna niks is objectief als je het niet meetbaar maakt :) Je kan het alleen zo objectief mogelijk proberen te benaderen. Maar er is altijd kleur.
Toch is Sky naar mijn mening veel minder fanboy van Hamilton, George of Lando dan Ziggo van Max en Nick de Vries. En dat mét de emotie van voornamelijk Crofty en de analyses van Martin Brundle maakt het leuker om naar te luisteren voor veel mensen.

[Reactie gewijzigd door QErikNL op 2 juni 2022 10:04]

Die samenwerking had Ziggo ook maar is een fancy manier om te zeggen dat ze hem als eerste mogen interviewen na de race en andere sessies. Niet dat er dan echt wat anders uit komt ten opzichte van de andere interviewers. Daarvoor is Stéphane net zo kritisch als Jack. En dat kan ook niet echt in de F1 wereld. Ja alleen als je Skysports heet en de F1 meer van je afhankelijk is dan jij van hun. Objectiviteit bestaat gewoon niet op de racebaan. Toegang wordt je gemakkelijk ontzegt en als een team je vragen niet aanstaat, dan zijn ze ook niet verplicht om je te woord te staan. Hoewel de oorzaak kinderachtig was, gaf de situatie tussen Ziggosport en Renault destijds goed zicht in hoe die wereld werkt. Kritische mensen werken niet in de paddock maar hebben daardoor ook weer weinig te zeggen omdat ze geen nieuwe informatie hebben. Je ziet dit ook steeds meer bij andere sporten gebeuren overigens.
Misschien dat we op een dag ook te horen krijgen waarom Kalff opeens niet meer in de studio was bij F1 uitzendingen in 2015, nadat hij het voor Kaltenborn opnam die Gieo vd Garde een oor aan naaide
Je kan in elke taal kijken als je wilt en dan het commentaar van Olav en Jack erbij via GPR https://grandprixradio.nl...-mol-terug-te-luisteren-1
Je hebt voorstanders en tegenstanders, maar wat ik zie en hoor bij Viaplay, dan weet ik waar ik voor kies.
Persoonlijk hoop ik niet dat ze allemaal naar F1Pro overstappen, dan wordt de kwaliteit ook daar slecht.
Het synchroon krijgen van Grand Prix Radio met de stream van de F1Pro app is wel een ding. M.i. vrijwel onmogelijk. Hopelijk werken ze eraan om dit veel eenvoudiger te maken.
Nu nog die drm er af zodat racecontrol het weer doet.
Met tampermonkey en dit script: https://github.com/najdek/f1tv_plus kan je in iedergeval weer iets terug krijgen
Maar wat doet het eigenlijk? Want ik zie een screenshot met gesplitte streams, maar kan verder niet zien hoe je dat dan instelt of wat ie verder aan "plus" features toevoegt.
Klopt was voor mij ook even zoeken, maar je krijgt er bovenin 3 knoppen bij links van je account naam met multiview en popout. Multiview moet je hebben.
Nouja moet moet. Ik heb het lange tijd gedaan met meerdere beeldschermen maar ben weer terug naar 1 scherm. Dan blijf ik tijdens de race wat rustiger en kijk ik meer voor mn lol dan alles te moeten zien. Het is vrij vermoeiend om zo te scannen over meerdere beelden heen.

Ik heb zelf wat CSS aangepast om de player het scherm te laten vullen, dat vind ik al prima.
Wellicht al bekend maar als je F1 TV pro hebt kun je daarnaast ook de officiële F1 app aanzetten op een tweede scherm, niet hetzelfde maar ook leuke functies. Heb het idee dat veel mensen (waaronder in mijn eigen omgeving) dit niet weten.
Ja tuurlijk kan je op je pc meerdere browsers/apps openen. Racecontrol is een stuk makkelijker en onthoud je inrichting, zodat je niet elke keer loopt te hannesen.
Werkt de oude truc nog om het geluid van de live wedstrijd op TV uit te zetten en het geluid van de live radio-uitzending aan te zetten? Mijn ouders deden dit nog wel eens omdat ze dan wat meer uitleg kregen.
Ja, grandprix radio heeft er zelfs tooltjes voor om je ermee te helpen het gelijk te trekken aan het beeld.
Ik heb het idee dat je hier doelt op meer mogelijkheden dan alleen de slider en de +5s en -5s knoppen in de Grand Prix Radio app? Zo ja, waar doel je nog meer op?

[Reactie gewijzigd door Fab1Man op 1 juni 2022 15:06]

Of je fan van Olav bent of niet, Nelson Valkenburg is tergend slecht. Ik begrijp niet wat die jongen daar doet en ik begrijp helemaal de keus van F1 niet om juist het commentaar van Viaplay erbij te voegen.
Ik had liever de optie gehad om direct grandprixradio te selecteren.
De keuze om Viaplay commentatoren in F1TV Pro op te nemen is niet echt 'een keuze'. Dit is simpelweg een rechten dingetje, Viaplay heeft de uitzendrechten en dus zijn zij degenen die het Nederlandse commentaar aan kunnen bieden. Grandprix Radio is een volledig losstaand iets, met geen enkele officiële verbintenis richting FOM.
Dat lijkt me sterk. Grand Prix Radio moet volgens mij ook gewoon een contract afsluiten met FOM om radiocommentaar te leveren.

https://grandprixradio.nl...diorechten-voor-2020-2023
“We zijn ongelooflijk trots op deze bijzondere deal met Formula One Management, dank daarvoor ook aan Ballentine Tax & Legal voor hun inzet”, aldus Olav Mol, mede-oprichter van Grand Prix Radio.
De samenwerking met Formula One Management zorgt er ook voor dat Grand Prix Radio nu een rol gaat spelen in promotionele activiteiten van FOM. Zo zal Grand Prix Radio bijvoorbeeld een actieve rol spelen in het introduceren van de Formula 1 Pro TV app in Nederland, waarmee toegang verkregen wordt tot exclusieve F1-content in beeld en geluid. Grand Prix Radio is te horen in het complete Koninkrijk der Nederlanden en de website zal ook alleen vanuit daar te bezoeken zijn.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 1 juni 2022 13:33]

Dit is niet waar. Een radiozender mag niet zomaar verslag doen van de F1 zonder daar de juiste rechten voor te hebben, Olav heeft jaren nodig gehad om dit mogelijk te maken. Het zou me ook niets verbazen als Viaplay er een stokje voor steekt zodra ze de kans hebben om ook die rechten weg te kapen.
dan zouden ze daar zelf ook voor moeten betalen, gezien viaplay nog nergens iets met radio doet, lijkt het mij sterk dat ze hierop inspelen.
De radio is nou niet bepaald een concurrent, en zelfs als mensen de commentaren via de radio luisteren, zullen ze nog steeds via televisie de beelden volgen.

Ik zie het dus niet gebeuren dat viaplay zich druk maakt om deze radiorechten.
Ze mogen wel exclusiviteit afdwingen. GPR heeft nog de rechten t/m 2023, dus daar hoeven we ons sowieso nog niet echt zorgen over te maken.
ik zeg niet dat ze dit niet mogen of kunnen.
Maar realistisch staat er een prijskaartje tegenover deze eis. De vraag is of ze bereid zijn daarvoor te betalen, en dat is iets wat ik dus betwijfel.
naar mijn weten heeft Olav de rechten alleen dit jaar nog en dus maar afwachten of hij het volgend jaar weer kan doen.
Maar als Viaplay de uitzendrechten heeft moet F1TV dan betalen aan Viaplay?
Het zal over en weer onderdeel zijn van het contract waarbij netto een stevig bedrag naar de F1 gaat: ViaPlay betaalt aan F1 in geld en door het leveren van NL commentaar.
Niet helemaal. Olaf Mol heeft met Grand Prix Radio de radiorechten van de F1.
Mja je mag niet zomaar de audio van de race uitzenden. Want die zit er gewoon onder. Zonder die audio zou het ook een stuk minder handig zijn.
dat is niet helemaal waar, olaf mol heeft de radiorechten.
Grandprix Radio is een volledig losstaand iets, met geen enkele officiële verbintenis richting FOM.
Klopt niet mbt "offcieel". Men heeft de officiele radiorechten: https://grandprixradio.nl...diorechten-voor-2020-2023

Staat dus volledig los van de beeldrechten.

[Reactie gewijzigd door pdukers op 1 juni 2022 13:31]

Ik snap het vanuit de F1 wel. Ze bieden overal eigenlijk het commentaar aan van de rechthebbende en dat is in Nederland Viaplay.

Gelukkig is er het commentaar van F1 zelf nog, is meestal prima om naar te luisteren. Alleen laatst op met (volgens mij) Imola vond ik het niet prettig en ben ik naar het commentaar van Sky geschakeld.
Croft en Brundle vind ik een verademing ten opzichte van Nelson en Melvin.

Olav laat de laatste jaren steeds meer steekjes vallen, maar hij heeft een rustige en prettige stem en loopt niet de hele tijd die ‘f1 kreten voor dummies’ in de microfoon te blèren.
Sky, F1 en GP Radio zijn alle drie meer dan prima gelukkig.
Ik luister bijna nooit naar Sky, maar het commentaar van F1 TV Pro zelf. Die vind ik persoonlijk wat neutraler.

Sky vind ik wel beter dan Mol inderdaad. Grootste probleem bij hem is dat hij arrogantie heeft, waardoor hij solo het commentaar wilde doen. Dat hij in zijn eentje dingen mist snap ik wel, maar accepteer dan een co-commentator...
Wellicht is dat juist het prettige wel. Wat rust. Waar ik al vanaf mijn 5e gek op de F1 ben is mijn vriendin fan geworden in de laatste jaren. Het is voor veel Nederlanders natuurlijk leuker wanneer een Nederlander meerijdt en ook nog eens presteert.

Ik denk dat Olav met name voor de nieuwere kijkers interessanter is. Nog altijd legt hij regelmatig dingen uit waarvan ik dan denk: “man, dat wist ik 25 jaar geleden!”, maar voor bijv. mijn vriendin is dat zeer prettig.
Het wilt niet zeggen dat je met 2 personen minder rust hebt, het kan ook juist meer inzichten geven. Zeker als je het concept aanhoudt van meerdere buitenlandse zenders. 1 commentator en 1 ex coureur.

Ik vind zelf, voor Nederlands commentaar, het commentaar van de Indy 500 altijd wel prettig met Robert Doornbos en Rene Hoogterp
Mja of laat je op zijn minst inseinen door iemand die wel op zit te letten. Hoe moeilijk kan het zijn om even in zijn oor te roepen of chat window open te hebben waar iemand even meldt dat Magnussen al echt eerder was uitgevallen...
Ik vind Croft juist erg irritant met zijn opgewonden geschreeuw.
https://youtu.be/PR-3r8DG7OQ

Ik vind het voornamelijk heel erg enthousiast.
ik hoor iedereen klagen dus ik ga niet eens proberen naar het commentaar van Nelson Valkenburg te luisteren.
maar waarom ze het commentaar van ViaPlay overnemen zal waarschijnlijk met rechten en licentieafspraken te maken hebben die horen bij het recht van de tv beelden.
Verslag op radio is anders dan verslag op TV, dat is ingesteld op iemand die geen beeld heeft.

Een eigen commentator (i) kost extra geld, en (ii) zorgt voor extra concurrentie met Viaplay (wat ze licentietechnisch wellicht ook niet willen). Eea is dus zo gek nog niet.
En toch klinkt Olav op Gpradio hetzelfde als op tv. :)
:+ Niet met een bitterbal in zijn mond _O-

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 1 juni 2022 14:56]

Ik heb wel eens geprobeerd GPRadio te volgen zonder beeld, dat viel me nog vies tegen...
Ok maar kan ik dat ook uit zetten?
Zeker, je kan bij f1tv gewoon kiezen welk commentaar je wilt. Je kan ook zonder commentaar kijken als je dat wil.
Ik heb gezocht maar kan niet vinden waar. Hoe doe ik dat?
Volgens mij kan dit alleen tijdens de live uitzending. Als je een GP in z'n geheel wilt terugkijken dan krijg je automatisch het commentaar van de Engelse F1TV commentatoren die @RocketKoen beschrijft. Bij het terugkijken kan ik ook niet het commentaar uitzetten, ervan uitgaande dat je dit zojuist geprobeerd hebt.
Het gekke is dat ik laatst de samenvatting van de race Monaco opstartte en ik NL commentaar hoorde i.p.v. Engelstalig die ik liever hoor.
Taalinstelling in de app. Vroeger kon je dat in de stream zelf kiezen, tegenwoordig is het een centrale instelling helaas.
Voor de een helaas, ik vind het wel prettig. Moest vorig jaar steeds weer schakelen naar Engels commentaar.
Een default instellen zou inderdaad handig zijn, maar nog wel makkelijk in de stream kunnen aanpassen ook.
Via F1TV pro kun je alle streams, video(geschakeld/onboards) en audio(alle beschikbare talen en FX only), terugkijken en luisteren.

[Reactie gewijzigd door HMBakker op 1 juni 2022 13:35]

Bij het terugkijken kan ik ook niet het commentaar uitzetten, ervan uitgaande dat je dit zojuist geprobeerd hebt.
Dit leek me apart. Zojuist even ingelogd in de F1TV app en ik kan gewoon alle talen kiezen bij de race van afgelopen zondag die ik ook tijdens de live uitzending kon kiezen.
Om commentaar te kiezen moet je de internationale uitzending kiezen in de F1tv app. De F1TV exclusive stream heeft geen taalkeuze.
Ligt er aan op welk platform je zit.
In sommige gevallen kun je direct op de video duwen, dan op het speaker icoontje of radar icoontje en de taal kiezen. In andere gevallen moet je in de instellingen van de app kijken.
De F1 TV app draait op mijn Nokia Streaming Box. Daar zitten bijna geen opties in. Vandaar mijn vraag.
Is dat niet gewoon een Android TV boxje? Daar zit dit ook gewoon in.
De officiële F1TV app voor Android TV (wat jouw boxje is), heeft alle mogelijkheden beschikbaar die er maar zijn, je zou bijna denken dat je deze verwart met een andere app?
Is er een officiële F1TV app voor Android TV ? Op mijn Sony Android TV (2020) kan ik het ding niet vinden in de play store, ik moet casten vanaf tablet of telefoon. Allerlei andere apps (Netflix, NLZiet, HBOMax, Amazon Prime, ...) kan ik wel installeren en werken prima.
Ik zou het wel prettig vinden om de app direct op de TV te hebben, scheelt weer gepriegel met een tablet of telefoon.
Die is er ja, echter niet vrijgegeven voor ALLE apparaten met Android TV, zoals diverse TV's. Sideloaden van de Android TV app is echter een alternatief in dit geval. Daarna moet de app wel handmatig worden geupdate.

Edit: en dan met name de laatste reacties; [F1] Kwaliteit van uitzendingen en waar te kijken? - Deel 3

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 1 juni 2022 15:21]

Op het 'International' kanaal moet je als het goed is een 'FX' audio optie hebben. Dat is de audio track zonder commentaar. De Monaco race VOD heeft die optie ook dus ik ga er vanuit dat het live ook gewoon mogelijk is.
Open de stream of VOD, je luistert standaard naar het F1 Live commentaar (volgens mij vaak van Will Buxton + gast?)

Klik nu op de tweede knop van boven in de channel switcher: "International". Je luistert standaard naar het SkySports commentaar.

Als je nu op het settings tandwieltje rechtsonder klikt, heb je keuze tussen Engels (SkySports), Duits, Frans, Spaans, Portugees en FX, zijnde het baangeluid zonder commentaar.
Bij F1TV op je mobiel kan je rechts kiezen voor een aantal 'streams': De bovenste is standaard en voorzien van 1 commentaar spoor. De volgende, volgens mij het wereldbolletje, heeft het zelfde beeld maar daarna de keuze uit diverse talen en ook de keuze "FX", dat is zonder commentaar, dus alleen de track-audio. De keuze voor welk commentaar is in de audio-stream, die kan je kiezen achter het wieltje rechts boven in het zelfde menuutje als de ondertitels en de audio kwaliteit.
Je kan op de internationale stream kiezen welke taal je krijgt. Engels levert je bijvoorbeeld het commentaar van Sky op. Bij de f1tv exclusive stream zit je vast aan hun Engelse commentatoren (andere dan sky).
Die heb het liefst of de duitse, die engelsen(sky) schreeuwen zo en hypen zodra er een engelse racer voorbij komt.

[Reactie gewijzigd door gp500 op 2 juni 2022 21:07]

Vindt persoonlijk het F1tv commentaar best wel goed. Sam Collins voor de tech en Jolyon Palmer vanuit het oogpunt van een rijder. Skysports is inderdaad heel Engels geil.
Precies, die engelse commentator moet eens adem halen tijdens zijn commentaar.
Wat een ongelooflijk adhdér ...
Er zijn tegenwoordig 2 engelse kanalen. 1 van sky (ADHD to the max) en 1 " internationale" die een stuk rsutiger is.
ja dat bedoelen we ook
Precies dit, vind het Engelse commentaar eigenlijk wel leuk
Je kan altijd naar de engelse taal kijken ;)
Bij F1 TV kun je zelf schakelen tussen de verschillende audio streams.
Ja hoor, je kan het commentaar van een andere taal kiezen, commentaar uitzetten (alleen track geluiden) of Grand Prix Radio opzetten
Gemiste kans, ondanks dat ik me irriteerde aan Olav Mol hadden ze beter voor Mol kunnen kiezen. Nelson en Melroy krijgen het gewoon voor elkaar om nog irritantere trekjes te hebben dan Olav.

Opsomming:

- Deze "input driver name here" in elke zin gebruiken.
- Het woord ultra teveel gebruiken, wie gebruikt uberhaupt ultra?
- Coureurs noemen bij hun daden, de 7 voudig wereldkampioen, de regerend wereldkampioen of oud wereldkampioen (alonso, vettel etc).
- Te veel praten en niet over de situatie op de baan verslag geven.

Zet de gemiddelde voetbal commentator neer met kennis over F1 en je hebt iets veel beter waarschijnlijk.
De gemiddelde voetbal commentator komt ook niet veel verder dan de naam opdreunen van degene die op dat moment balbezit heeft ...

Nelson en Melroy vind ik zo slecht nog niet. Olav Mol hing mij al jaren de strot uit en ik ben al lang blij dat er nieuwe commentatoren zitten. Waar ik mij vooral aan stoor is dat ze vaak verkeerde info geven (dat deed Mol ook), bijvoorbeeld tijdens de race: Verstappen heeft 2,4 sec voorsprong op nummer 2, terwijl in beeld al lang staat dat dat al 3,0 seconden is of zo. Dat soort dingen kan gewoon niet in deze snelle sport waar tijden centraal staan.

Ik vind juist dat Kalff weinig toevoegt, het zijn vaak nutteloze opmerkingen die je al lang zelf had opgemerkt tijdens de race. Die "race control" naam slaat ook letterlijk nergens op.

[Reactie gewijzigd door TTLCrazy op 1 juni 2022 13:47]

Oneens over de voetbal commentatoren alhoewel daar ook een paar zeer slechte bij zitten.

Eens over Kalff, als "racecontrol" (hoe verzien je het, hahah). Bij F2 is Kalff de commentator en daar vindt ik dat hij het prima doet, geeft verslag van wat er gebeurd op het veld en doet hij gewoon prima. Als racecontrol is het echt een aanfluiting en komt ook vaak geforceerd over vanuit Nelson en Melroy, owja we gaan nog even naar racecontrol die niks te melden heeft terwijl er iets leuks op de baan gebeurd maar daar geven we geen verslag van.

Zinnetjes als "Deze max verstappen remde ultra diep en laat en haalde daarmee de monegask (leclrec dus) in" daarna volgt de andere commentator "Ja dat was een uitstekende actie van de wereldkampioen".
Het stem geluid zint me al niet, het is gewoon slaapverwekkend. Het veelvoudig gebruik van "deze" en "ultra" irriteerd me dus nog meer dan de rollende RRRRRRRRRRRRRRRRRR van Olav en Jack.
Vergeet niet:

- Deze "nationaliteit" in elke overige zin gebruiken (vooral "deze Chinees" en "de Monegask" vinden ze erg tof en interessant klinken).
- Het woord "daadwerkelijk" te veel gebruiken, niemand die dat in normaal Nederlands elke drie zinnen gebruikt. Alsof je in het Engels altijd "actually" gebruikt en denkt dat dat in het Nederlands ook interessant klinkt.
- Wanneer ze wel commentaar geven wat er op de baan gebeurt alleen datgene vertellen dat je letterlijk zelf kunt zien.
- Geen emotie voelen of kunnen uiten en dan maar een zin met de tanden op elkaar, een lagere toonhoogte en korte, haperende pauzes tussen woorden in beginnen om drama toe te voegen en vervolgens de zin in normale spraak afronden.

Dan nog het nasale stemgeluid waarmee ze beiden hetzelfde klinken en een microfoon zonder enige diepte maakt het alles behalve prettig om naar te luisteren. En dan hebben we het nog niet over Christijan "hij hep" Albers en Kalff die niets zinnigs toevoegt behalve een derde vervelende stem om naar te luisteren.
Haha, ik sluit volledig bij jou aan! Zie ook mijn reactie op TTLCrazy. Vooral het stemgeluid van de twee heren maken het gewoon saai, zit niks enthousiast in.

Ze kunnen er beter gewoon mee stoppen en terug gaan naar eurosport (komen ze daarvandaan? Zou me niks verbazen gezien het dezelfde kwaliteit is als de gemiddelde commentator daar).
Voeg daar ook de constante nutteloze bruggetjes van het ene onderwerp naar het andere aan toe… Om gek van te worden.
Oef, van de gemiddelde Nederlandse voetbalcommentator krijg ik acute aambeien.
Zoveel nutteloze feitjes over spelers en hun moeders, invullen wat ze zeggen en denken en daarmee een beetje te framen wat er gebeurt...alsjeblieft niet.

Ik vind het commentaar dat standaard aan staat bij F1tv wel prima eigenlijk. Geen idee of dat van sky sports komt of ergens anders vandaan. Maar voor een stel Britten vind ik ze opvallend neutraal over Verstappen en Hamilton en naar mijn mening een aardige balans in wel uitleggen zonder dat ze het te simpel of te ingewikkeld maken. Maar dat kan ook te maken hebben met mijn eigen 'niveau' :p
Jij hebt het over Sierd de Vos, hij is anders dan de gemiddelde commentator en je moet ervan houden.
Wat mij vooral stoort bij Valkenburg is dat ie niet natuurlijk praat. Hij praat een beetje alsof ie een paar euro extra krijgt om extra enthousiast te klinken. Hij heeft het zichzelf nu aangeleerd en daardoor komt het niet echt normaal over. Dat merkte ik al toen ik bij Dakar het commentaar gaf. Daar was Frank Weeink afgelopen keren ook al de betere RTL commentator.

Kijk dat je wat enthousiaster doet dan de situatie werkelijk is, dat kan nog prima. Crofty en Mol doen dat ook wel, maar dan moet het wel oprecht klinken en dat doet het nu gewoon niet. Dat stoort me nog het meest. En daardoor klinkt het ook een stuk saaier, want je gaat niet mee in het enthousiasme. Dan kom je weer in het straatje van Ronald van Dam terecht, nog zo'n commentator die de F2 en F3 laat lijken alsof er een rouwstoet voorbij komt. Bij René Hoogterp en Rick Winkelman klinkt het dan nog wel een stuk beter, al trekt ook niet iedereen het stemgeluid van Rick.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 1 juni 2022 19:43]

Ik riep zelf al 2 jaar dat Rick Olav Mol moet vervangen, vindt zijn commentaar erg fijn en schud het zo uit zijn mouw. Schijnbaar zijn er mensen die Rick niet fijn vinden?
Nice, kan ik ook eens kijken waar alle problematiek om draait. Ben benieuwd.
Binnen 10 minuten ga je wisselen naar Sky. Gegarandeerd.
Liever het F1 TV commentaar zelf. Dat hyper commentaar van Sky ben ik beetje klaar mee.
Dat is dus het commentaar van Sky.

F1TV heeft geen commentatoren (wel presentatoren die de pre-race and post-race rapportages en interviews maken).
Er zijn twee kanaalstreams op F1TV. F1Live en International. De eerste door een team van de FOM zelf en de ander door Sky Sports.
Inderdaad, ik ontdekte dat ook per toeval. Die van F1TV zelf zijn wat 'rustiger' dan die van Sky. Wel fijn dat er straks dus ook een NL keuze is, al zal ik wel bij die van F1TV zelf blijven verwacht ik.
De F1TV stream heeft ook een eigen regie die regelmatig dingen in split screen laat zien naast de officiële beelden. Veel beter dan de internationale stream.
Persoonlijk verkies ik de sky commentaar of de pitlane channel. De pitlane channel is naar mijn mening de beste optie omdat ze niet partijdig zijn voor engelse piloten.
De pitlane is qua commentaar dezelfde als de F1tv zelf.
Dat was voorheen de pitlane channel voordat Alex Jacques naar Channel 4 (UK) ging. Enorm jammer dat die gozer weg is, want de huidige crew vind ik wat minder boeiend. Ook Jack Nicholls ging al naar BBC en Formule E toe, waarmee wat goede stemmen weg zijn uit F1. Al kijk ik nog graag naar FE met zijn commentaar via EurosportPlayer.
Dit seizoen gaat het wel. Vorig(e) seizoen(en) zaten ze zo diep in de kont van Lewis dat het favorietisme van Olav tov. Max bijna neutraal begon te klinken.
Helemaal mee eens. Die Croft is zo gigantisch luid.
Ik heb totaal geen probleem met het commentaar van Viaplay maar ben blijkbaar een van de weinige.
Ik vind het wat saai, emotieloos. Aan de andere kant is het inhoudelijk sterker dan Olav en helemaal dan Jack (ik vind hem een vreselijke man die niet kan interviewen). Ik had liever Olav met Allard gehad. Maar goed, het zal nooit perfect zijn!
Saai en emotieloos vind ik prima, hoef geen entertainment uit het commentaar te halen. Die Olav vertelde me teveel onzin. Dat haal ik wel uit de race.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 2 juni 2022 08:57]

Mee eens. Vind het veel beter als Mol, Yo Hee Yo Fucking Hee, hij voelt zich vertieft en al dat gelul kan ik prima missen. En Allard voegt ook echt wat toe t.o.v. Jack. Nee, doe mij maar ViaPlay (of eventueel Sky). Geen Mol meer voor mij.
Het is pure slapstick
De truuk is om te tellen hoe vaak ze roepen: die banden zijn aan bonken.
of "dat is zo belangrijk", "hier gaat het om", "gaat hard hè"
Wat een teleurstelling. Ik kijk nu F1 via ViaPlay op Ziggo kanaal 200 en daarom geen last van de beruchte slechte streamingkwaliteit van VP. Maar het commentaar was een reden voor mij om F1tvPro te overwegen. Nu ik lees dat VP het commentaar gaat verzorgen, valt F1tvPro automatisch af.
Waarom? F1TVPro is goedkoper en je kan ook nog eens alle races terugkijken wanneer je wilt. Daarnaast ook leuk om de stream per auto terug te kijken in leuke situaties (zoals Leclerc van het weekend).

Tenzij je de ander viaplay series en films bekijkt.

[Reactie gewijzigd door rothmans op 2 juni 2022 00:44]

Het gemak van direct de quali en race kijken via Ziggo vind ik erg prettig (hoe is de streaminkwaliteit van F1tvPro nu?). Terugkijken doe ik niet, en mis ik ook niet. Goedkoper is een goed argument, ware het niet dat ik nu VP met flinke korting kijk waardoor het elkaar niet zo ontloopt. Enige argument dat over blijft is het commentaar. Misschien toch maar Olav streamen over mijn Sonos-surround setje.
Dat is mijn setup nu ook; heb jaarabo voor 99 euro genomen en die gedeeld met een vriend van me.
F1 radio gaat over de bluetooth en de tv op mute.

En dat gaat dus ruk, want viaplay buffert om de haverklap waardoor je F1 radio weer moet syncen.
Als je ook tv van Ziggo of KPN hebt, kun je Viaplay kijken via resp kanaal 200 of 225. Kwaliteit is dikke prima.
TV van KPN, maar los Viaplay abo, werkt dat?
Je kunt Engels selecteren. Dus geen commentaar van het huidige VP team.
Is er dan ook een alternatief voor David Croft? Daar kan ik nog minder lang naar luisteren... Bij hem is alles wat er gebeurt op de baan sensatie. dodelijk vermoeiend als je het mij vraagt.
Er is een internationale geluidsspoor van Sky en een geluidsspoor van F1TV zelf waarbij meestal Palmer één van de commentatoren is. Veel rustiger en erg prettig moet ik zeggen.
Je kunt het commentaar van F1 zelf of van Sky selecteren.
Zelf filter ik Crofty een beetje en luister eigenlijk vooral naar Brundle. Probeer het gehype een beetje te negeren.
Och jemig, is dat een echte commentator. Ik kijk soms een samenvatting op YouTube en ik dacht dat dat gewoon zo'n amateur was die zelf wat erbij schreeuwde. Haha, maar deze wordt er dus voor betaald. Echt zeldzaam verschrikkelijk vind ik die ook :)
Niks mis met de streamingkwaliteit van VP. Iedere race tot nu toe zonder enige glitch.
Viaplay App op LG TV die bekabeld is aangesloten. FttH
Ik kijk het rechstreeks via kanaal 200 van Ziggo en ervaar ook geen problemen. Vorige race gedeeltelijk onderweg (via 4G) gekeken en daar toch zeer regelmatig een freeze of buffering.
Goed nieuws! Ziggo kanaal 200 gaat ook verdwijnen vanaf augustus dacht ik. :Y)
dus dan mag je kiezen! Slechte streaming? of " slecht" commentaar? (ik vind zelf het commentaar beter dan van Olav, maar dat is smaak)

EDIT: nee toch niet, Ziggo blijft uitzenden

[Reactie gewijzigd door Waah op 1 juni 2022 14:52]

Inderdaad, Ziggo en KPN blijven tot het einde van het seizoen Viaplay uitzenden.
Mooi, dan kan ik per 1 juli het abonnement bij Viaplay opzeggen en alleen nog F1TV kijken. Voor het gelul voor en achteraf, de beeldkwaliteit en beschikbaarheid op lineaire TV hoef ik niet te blijven.
Hou rekening met een maand opzegtermijn.
Je zou dus nu al kunnen opzeggen ;)
Nee, mijn vader wil nog tot 1 augustus lineair kijken. Als het goed is trekken ze op die datum de stekker er bij Ziggo uit en bovendien gaat de prijs dan ook omhoog van €9,99 naar €13,99.

[Reactie gewijzigd door Martin_Z op 1 juni 2022 13:36]

Jij weet heel goed dat ze dat lineaire kanaal echt nooit eraf gaan gooien. Gaat niet gebeuren echt niet.
Dat wist ik niet. Bedankt voor de info. Fijn om te weten.
Heel graag gedaan jij ook dank voor jouw reactie.
KPN nu overigens ook..
Totaal TV
@TotaalTV
Ziggo blijft lineair Formule 1-kanaal langer aanbieden
https://twitter.com/TotaalTV/status/1531968487358402560

[Reactie gewijzigd door leen vr op 1 juni 2022 15:26]

F1 TV heeft ook geluk voor- en achteraf (hoewel ik de analyses van Doornbos vroeger soms best leuk vond en wat vond toevoegen in de nabeschouwingen).
Daarvoor hebben ze op (race-) zondag middag/avond RaceCafe op het menu. Afgelopen weekend hadden ze er zelfs 2: 1 na Monaco over F1 en 's avonds nog 1 voor de indi500.
Tsja, leuk, maar daar ga ik geen Ziggo voor nemen (ik zit niet in Ziggo gebied, dus moet speciaal Ziggo Sport Totaal of hoe ze het vandaag de dag ook noemen nemen). .
Zelf zit ik hier wel in ziggo-country. Die heb ik alleen maar voor alle tv diensten (standaard pakket), bewust via de kabel (dvb-c). Voor internet is het hier gelukkig al een paar jaar glasvezel.

Je zou overigens, in ieder geval rond Zantvoort, toch eens bij ziggo kunnen kijken, het schijnt dat ze dan 'free to air' gaan.
Voor die race heeft iedereen geloof ik de rechten, zelfs de NOS zend hem dan uit. Dat zien we dan wel weer dan. Voor normale races heb ik F1TV, al dan niet met GP Radio (als zoontje meekijkt).
Dat beloofd wat: ViaPlay, Ziggo en de NOS, elk met eigen commentaar. Dan zal GrandPrixRadio wel als audio bij Ziggo zitten dat weekend.

Bij de NOS dan vast met Jan Lammers als commentaar en voor/nabeschouwing. Kunnen we schakelen en zelf bepalen welk commentaar we het beste vinden.
Mja was weer een ouderwets gezellige voorbeschouwing. Al was het wel weer jammer dat ze dan na de F1 doorlullen en pas in ronde 6 inhaken. Hadden ze nog iets langer gewacht, dan hadden ze de deelname van Rinus helemaal gemist. En waar ze het over hadden, had prima kunnen wachten tot na Indy.

Maar goed, wie weet gaan ze het vaker doen. Sowieso zou ik een voorbeschouwing bij Indycar wel leuk vinden, maar ze geven er toch net wat te weinig aan uit. Ook zonde dat vaak de kwalificaties niet met Nederlands commentaar van René Hoogterp is, de Indycar zelf heeft maar matig commentaar als je het vergelijkt met vroeger.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee