Consumentenbond: Viaplay moet klanten compenseren voor beeldkwaliteit F1-streams

De Consumentenbond wil dat Viaplay zijn klanten compenseert voor de haperende streams en 'slechte beeldkwaliteit' tijdens Formule 1-streams. Dat vertelt de vereniging in het tv-programma Kassa. De ACM dringt de Zweedse toezichthouder aan om actie te ondernemen.

De Consumentenbond claimt in een aflevering van Kassa dat de streamingdienst onder het Europees recht verplicht is om klanten te compenseren wegens de 'slechte beeldkwaliteit' van de Formule 1-streams. De vereniging geeft Viaplay een week de tijd om met een voorstel te komen. De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt laat weten dat het bij de Zweede markttoezichthouder 'aandringt op een oplossing voor Nederlandse klanten'.

Klanten klagen volgens Kassa onder meer over lage beeldkwaliteit, beeldhaperingen of streams die uitvallen. In de uitzending van het televisieprogramma zijn voorbeelden van klanten te zien waarbij de stream meermaals hapert tijdens een race. Volgens Kassa komen er ook klachten binnen bij de Consumentenbond en ACM over de bereikbaarheid van de klantenservice. De streamingdienst heeft de Consumentenbond inmiddels al wel beloofd om te reageren op alle klachten op de website Klachtenkompas.

Viaplay laat in een reactie aan Bnnvara weten de feedback van klanten 'serieus te nemen'. "Gezien het grote aantal klanten en de intense interesse in onze live sportevenementen in het bijzonder, zijn we positief over de prestaties van ons platform tot nu toe, en het aantal klachten is zowel binnen onze verwachte bandbreedte en in lijn met onze andere markten", schrijft het bedrijf. Viaplay zegt daarbij dat de dienst nog kan verbeteren en roept gebruikers die problemen ondervinden op om direct contact op te nemen met de dienst.

Viaplay bezit sinds dit jaar de uitzendrechten voor de Formule 1. De streamingdienst zendt deze motorsport dit seizoen voor het eerst uit. De streamingdienst is onderdeel van het Zweedse media- en entertainmentbedrijf Viaplay Group, dat voorheen bekendstond als NENT. De dienst richt zich onder meer op sport en zendt naast de Formule 1 bijvoorbeeld ook Bundesliga- en Premier League-voetbal uit.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

31-05-2022 • 07:54

339 Linkedin

Submitter: juliank

Reacties (339)

339
338
116
9
1
197
Wijzig sortering
Voorgaande jaren keek ik zonder problemen via Ziggo F1 op 4K kwaliteit met leuk commentaar van onze Nederlandse presentatoren en vaste gasten. Dit ging nagenoeg altijd zonder problemen. Een aflevering terugkijken, pauzeren, een stukje vooruit of terug spoelen ook geen punt. Dit werkte altijd naar behoren. Het was altijd fijn om uit te kunnen kijken naar de raceweekeinden. Echt een spektakel.

Deze hele kijkbeleving is naar mijn mening vakkundig om zeep geholpen. Ziggo heeft de uitzendrechten niet meer in handen waardoor F1 kijken met een Ziggo tv abonnement niet meer mogelijk is. Ziggo heeft er voor gekozen om het tarief voor TV kijken te verhogen i.p.v. te verlagen terwijl het aanbod beperkter is geworden. Oftewel meer betalen terwijl je minder krijgt, dit klinkt inderdaad heel logisch. Aangezien ik slechts een tv abonnement had om F1 te kunnen kijken, heb ik Ziggo opgezegd.

Om toch te kunnen blijven kijken naar F1 heb ik gekozen voor een F1-TVpro abonnement. Al schijnt de kwaliteit beter te zijn dan die van ViaPlay, de hele beleving van de F1 is bij mij geheel verdwenen. De maximale resolutie is 1080p, maar dan moet je geluk hebben. Ondanks razendsnel internet hapert het beeld regelmatig en zit je naar dansende pixels te kijken. Terugkijken, vooruit en achteruit spoelen werkt zeer slecht en resulteert in lange laadtijden en complete vastlopers. Het is gewoon bagger vergeleken met een jaar geleden.

Ik baal hier enorm van en vind het zeer teleurstellend dat het belang van het grote geld voor machtige bedrijven vooropgesteld wordt aan de belangen van de kijkers en liefhebbers. Als de kwaliteit niet verbetert, dan zeg ik mijn abonnement liever op en is F1 een liefhebber kwijt. Ik hoop dat de grote bazen die in het geld zwemmen zich even flink achter de oren krabben...

[Reactie gewijzigd door Raptorles op 31 mei 2022 16:01]

Ben hier wel helemaal mee eens. Ziggo had het gewoon goed voor elkaar. Ook de invulling (F1 cafe op vrijdag, voorbeschouwing kwalificatie / race) zat goed, ik ook ieder weekend uit naar het F1 feestje.
Nu is het iedere keer maar hopen dat de stream het goed doet, de voorbeschouwing vind ik persoonlijk erg sfeerloos. Ik vond Olav Mol ook gewoon prima, ja hij maakt fouten maar dat doen ze bij Viaplay en F1TV ook genoeg. Doodzonde dat Ziggo de rechten kwijt is.
Over de invulling van Ziggo verschillen de meningen ook gelukkig. Persoonlijk ben ik erg blij niet meer met Kamphues, van Gameren, overactieve Tom Coronel en de zoveelste zogenaamde BN-er te maken te hebben.

Ik zeg niet dat de programma's van viaplay al op alle vlakken beter zijn, maar het gaat wel de goede kant op. Je merkt gewoon dat het daar meer om de sport gaat dan om de kijk-ons-eens-lollig-zijn mentaliteit. Ervaringsdeskundigen als Allard Kalff, Kees van de Grint, Ernest Knoors, Ho-Pin Tung zijn een verademing. Zelfs een gekalmeerde Tom Coronel is goed te pruimen.

Helaas is Amber Brantsen als presentatrice een zwakke schakel, zet daar Allard Kalff neer en ik ben blij. Christian Albers schuift ook wat te vaak aan en de commentatoren hebben nog steeds moeite met stiltes. Hopelijk gaat dat ooit nog veranderen.

Zelf kijk ik via kanaal 225 op KPN en daar heb ik geen klagen over. De app daarentegen en dan met name die op Android TV is om te huilen. Ik heb meestal geluk met de streamingkwaliteit, maar het programma Track-Talk is na dinsdag gewoon niet meer terug te vinden. De app geeft gewoon minder streams en minder categorieen weer dan op m'n Android tablet. Zoeken op "track-talk" of "tracktalk" geeft 0 resultaten. "track talk" geeft 1 resultaat en wel de allereerste uitzending. Als ze die apps qua functionaliteit gelijktrekken, heb ik nog maar weinig ècht te klagen.
Ze hadden het goed voor elkaar en Olav Mol blijft de beste troef.

Desalniettemin, tijdens de hele partij uitzendingen rondom F1 van vrijdag t/m maandag per raceweekend werd je zoveel blootgesteld aan m.n. Kamphues en Van Gameren die werkelijk in bijna elke zin "effûh" en "effûhtjus" misbruiken dat het steeds meer ging tegenstaan. Doen ze trouwens nog steeds en je merkt dat de stoelenman en gasten dat beginnen te kopiëren. Ziggo opgezegd en naar KPN met 4K tv kado.

[Reactie gewijzigd door multilayer op 31 mei 2022 17:21]

Heel erg vervelend dat dit jouw ervaring is met F1 TV Pro.
Ik gebruik zelf ook F1 TV Pro en herken praktisch niets van wat je zegt.
Bijna altijd de volledige 1080p stream zonder haperingen, en vrij snel vooruit en achteruit 'spoelen'.
Installatie hier is Nvidia Shield (2019, bekabeld internet), maar ook draadloos naar mobiels werk het perfect via Ubiquiti Wifi 6 Access Points. Internetverbinding is 1 Gbit up/down glasvezel via T-Mobile (vorig jaar ook Ziggo na 10 jaar vaarwel gezegd nadat ze de F1-uitzendrechten kwijt waren geraakt inderdaad...).
Wellicht eens wat testjes doen naar de prestatie van je internetverbinding en netwerk?
Als je gericht mogelijke issues oplost zou het mogelijk moeten zijn om de 'oude' Ziggo F1 tv ervaring terug te krijgen (uiteraard geen Rob Kamphues en Robert Doornbos, maar evt. Olav Mol via zijn eigen mobiele app te streamen).

Bijkomend voordeel van de Shield is ook nog de 4K-upscaling functie die een soort van DLSS-achtig resultaat bereikt, waardoor 1080p beeld (niet alleen F1 TV Pro, maar ook bv. Netflix Standard) er serieus veel beter/scherper uitziet op een 4K-beeldscherm dan de originele 1080p inputstream. Zelf gebruik ik de 'AI-upscaling' optie, maar dan wel op 'laag' waardoor ik eigenlijk nog nooit ongewenst beeldartefacten heb gezien.

[Reactie gewijzigd door Relaxations op 31 mei 2022 16:51]

Kan dit alleen maar bevestigen, 1 shield draadloos en een linux laptop/chrome/hdmi/wireless en totaal geen issues, switchen tussen de verschillende feeds ook geen issue. Engelse commentaar some wel veel ratel maar ach beter dan olaf
Shield bedraad en inderdaad als een zonnetje
Sluit mij daar volledig bij aan. Shield bekabeld en alles draait als een zonnetje.
F1TV Pro is voor mij prima maar ik mis wel het commentaar van Olav. Kijk Olav maakte wel eens fouten maar ik vindt zijn emotionele commentaar geweldig want het voegt iets toe. Heel vroeger had je Theo Koomen en een Jack van Gelder die ook met emotie commentaar gaven en dat vindt ik een extra beleving en dat mis ik aan F1TV Pro. Nog geprobeerd om GrandPrix Radio te synchroniseren met de uitzending maar dan moet ik het beeld 90 seconden later zetten dus geen optie.
Ik heb ook een Gigabit internet en deze is zeer stabiel. Om F1 naar mijn tv te kunnen streamen moest ik gebruik maken van een Chromecast (had er één hangen aan de tv in de slaapkamer, deze heb ik nu maar beneden aangesloten op mijn tv). Ik heb het modem direct naast de tv, dus de WiFi zou uitstekend moeten zijn. Ik kan alles streamen zowel via telefoon als direct op mijn tv met LG webOS op 4k (netflix) zonder problemen. Maar F1tvpro hapert regelmatig. Als ik een stuk wil terugspoelen of vooruitspoelen, dan duurt dit ontzettend lang en dit heeft regelmatig ook niet het gewenste resultaat. Daarnaast is het de combinatie van dit soort geneuzel, samen met het gemis van het commentaar zoals het was en de achteruitgang in beeldkwaliteit (1080p op 65 inch 4K scherm is gewoon niet ideaal) waardoor mijn f1 raceweekend beleving niet meer is zoals het was. Ik zie en lees dat mensen allerlei apparaten en/of oplossingen moeten gebruiken om enigszins stabiliteit te kunnen krijgen (Nvidia shield? Nog nooit van gehoord). Dit zou wat mij betreft niet nodig moeten zijn. Als ze een dienst aanbieden, dan hoort het gewoon te werken. Niet alleen in combinatie met nog meer apparatuur die je extra moet aanschaffen.
Jep, begrijp je verhaal en ervaring.

Persoonlijk heb ik 8 maanden geleden de keuze gemaakt om Ziggo eruit te gooien en alles volledig op internetabonnementen te gooien, en de NVIDIA Shield is daarbij dé mediaspeler die echt alles kan en ook de beste beeld- en geluidskwaliteit levert, en, zoals blijkt, ook de meest stabiele verbinding levert, zeker wanneer bedraad aangesloten op internet.
Ik kan je toch aanraden er eens naar te kijken. Zeker als de (wifi)router vlakbij je tv staat kun je eenvoudig een kort UTP-kabeltje trekken.
Rob en Robert krijg je er niet mee terug, maar je F1 TV Pro kijkervaring zal er een stuk beter van worden, inclusief dus ook de AI-upscaling (o.a. van 1080p naar 4K) die die NVIDIA Shield aan boord heeft.
Bedankt voor je feedback. Fijn dat er zoveel reacties komen. Ik heb nog niet eerder gehoord van een NVIDIA shield mediaplayer. Ik zal me hier eens in verdiepen. Als dit inderdaad veel beter werkt dan een Chromecast, dan is het het overwegen waard om er één aan te schaffen. Kan ik trouwens ook de wedstrijd streamen vanaf mijn pc (Ryzen 9 3900x, RX6800xt, bekabeld internet UTP cat6, 1000 Gb/s internetsnelheid) naar mijn LG 4K televisie die beneden staat (ook met UTP CAT6 kabel aangesloten). Ik vind het trouwens wel heel bijzonder, want ik kan zonder problemen Netflix Streamen door het hele huis via de Wifi op 4K. Waarom zou F1tv dan zo'n slechte beeldkwaliteit geven. Alsof hij steeds moet bufferen. En minutenlang moeten laden als je een stuk wil spoelen? Ik blijf het erg bijzonder vinden.
Geen dank!

V.w.b. het verschil in je gebruikerservaring met Netflix zijn er meerdere redenen.
Fundamenteel verschil zit hem tussen een live stream (F1 TV Pro) en een niet-live stream (Netflix).
De F1 TV Pro steam moet namelijk real-time gecodeerd worden:
- wat minder efficiënt is (bitrate 1080p F1 TV Pro stream ws. groter dan Netflix 1080p stream);
- meestal lagere beeldkwaliteit oplevert (moet real-time, minder/geen analyse/optimalisatie mogelijk);
- veel gelijktijdige streams/gebruikers (met bijkomende hogere kans op bottlenecks in verbinding);
- (bijna) geen mogelijkheid tot lokaal bufferen van de stream (want je wilt zoveel mogelijk 'live' kijken).

Dit zijn m.i. op hoofdlijnen de redenen van wat je ervaart. Maar dat geldt eigenlijk voor iedere live stream. Het enige wat je er zelf aan kunt doen om de maximale gebruikerservaring te krijgen is:
- zeer snel/stabiel internetabonnement (bv. glasvezel 1Gbit up/down)
- zeer snel/stabiel huisnetwerk (bv. Ubiquiti WiFi 6 AP's, liever nog bekabeld)
- zeer snelle/hoogwaardige streamer (bv. Nvidia Shield TV Pro, liefst bekabeld aangesloten)

Succes ermee!
Wireless op een firestick 4K. Werkt eigenlijk zonder problemen. Stream is 3 seconden na starten en audiostream wisselen low-res, maar daarna constant 1080p. 500mbit up/down glasvezel. Zondag de race pas om 4 uur gaan kijken, kan je mooi door 60 min red flag geleuter heenspoelen. Kan ook de voorbeschouwing van F1TV wel waarderen en de tech talks.
Heb ook F1 TV pro, verbinding slechts 75/10 en toch een (vrijwel) storingsloze ervaring. Kijk via Apple TV, draadloos via de ziggo connectbox. Ook voor/achteruit spoelen gaat met slechts een paar seconden vertraging.. Ga van 1080i naar 1080p dus bij mij is de beeldkwaliteit er ook nog op vooruit gegaan ook :) Als ik het vergelijk met vrienden die via Viaplay kijken ben ik blij dat ik daar niet voor gekozen heb. Duidelijk minder scherp beeld..
Daar heb je helemaal gelijk mee ziggo ging na de race op na de kwalificatie er zeker nog een uurtje door.
Bolides bekijken wat voor een vleugel ze gekozen hadden.Bovendien vind ik dat het commentaar van ziggo beter was.Ze gingen er dieper op in.Bij viaplay krijg je gewoon op de TELEVISIE alleen practise 3 te zien de kwalificatie en de race.ik hebt tevens ook geen zin om met mijn smartphone te kijken alleen al omdat het beeld veel te klein is.Plus wat ze allemaal laten zien van reclame op de tv die moet je maar achter je pc kijken of op je smartphone nee ik vind viaplay niks maar ik heb het nodig alleen om formule 1 te zien, maar idd wel slechte beeldkwaliteit en ook geen 4k.Het commentaar is kut en ze zijn naar mijns ogen veel te snel uit de lucht,ja max heeft gewonnen chapain shower effe half uurtje na kletsen met onze professionals en ze gaan uit de lucht.Plus komt er nog bij dat filmaanbod wat ook NIET op de televisie komt heb ik allemaal al gezien.Misschien komen ze nog met nieuwere tv series op de proppen neen nee laat maar daar heb ik netflix voor.Puur en alleen voor de formule 1 heb ik viaplay voor en de rest niks.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 31 mei 2022 19:14]

het eerste deel van je reactie deel ik volledig. maar met F1 Pro TV heb ik echt 0 issues. Zowel op de shield tv als op de ipad, ben ik super tevreden. nog niet 1x uitval gehad. ernaast heb ik grandprix radio en zo heb ik mn beste vrienden olaf en jack als ouderwetse commentatoren…

Jammer dat jij de issues wel hebt. Maar als het in de stream zelf zat, had ik er ook last van moeten hebben. Trace het pad eens met wireshark, wellicht lopen de stream routeringen voor jou geheel anders (interconnects). wellicht helpt een VPN verbinding dan juist.
Inderdaad hier ook 0 issues met F1TV, ook terug kijken, alle kanten op spoelen, no problem. En commentaar is nooit beter geweest.
Ik had ook veel haperingen, afgelopen weekend maar eens op Edge in plaats van Firefox geprobeerd en het liep vlekkeloos. 1080p is nog wel jammer.
Je zou verwachten dat in een sport waar miljarden in omgaan, 4K inmiddels wel de norm zou zijn. Dat is inderdaad wel teleurstellend.
Ik heb hier ook F1TV pro abbonement, maar hier totaal geen problemen met de kwaliteit er van, maar ik gebruik dan ook een nvidia shield pro 2019* om te kijken. Ja het is wel 'maar' 1080p, maar ziggo was meen ik ook pas een jaar geleden met 4k begonnen.

Wel wat issues gehad met het telkens opnieuw in moeten loggen, maar dat is de afgelopen 5 weken ook niet meer voorgekomen.

* bekabeld natuurlijk; draadloos is gewoon geen optie... ;)

[Reactie gewijzigd door MDKlapwijk op 1 juni 2022 08:19]

Meerdere mensen reageren hier over dat zij geen problemen hebben gehad, en dat kan inderdaad prima.

Partijen zoals ViaPlay maken gebruik van multi-CDN oplossingen waarbij meerdere CDN's zoals Akamai of Fastly de stream verspreiden. Als kijker is het soms een beetje willekeurig of je nou het ene of het andere krijgt.

Als er één CDN bij zit wat het niet bij kan benen en zij hun analytics niet op orde hebben en dit dus niet door hebben, dan kun je de sjaak zijn als kijker. Helaas lijkt het er niet op dat ze hebben geïnvesteerd in goede analytics en in een goede totaaloplossing óf ze zijn enorm over hun maximaal ingekochte capaciteit gegaan. In beide gevallen is het verwijtbaar en is er gebrek aan voldoende kennis om het probleem tijdig op te lossen.
Moet ook zeggen, de officiele F1TV Pro streams haperen af en toe ook, of vallen random ineens terug naar 480p voor 10 seconden om dan weer terug te gaan naar 1080p. Of even snel een loadingspinner.

Aan het internet hier kan het haast niet liggen, als 1gbit down niet genoeg is, is er iets anders aan de hand :+

Over het algemeen valt het wel mee overigens, niet storend genoeg om over te gaan klagen. Hoe het zich verhoud met de problemen bij Viaplay ben ik wel benieuwd naar.
Ik kijk ook via F1TV Pro - inderdaad er zijn soms kleine happeringen, maar niet op een storend niveau. Toen ik F1 via de Ziggo TV app keek, had ik soms hetzelfde (sterker nog, het duurde vaak langer).

Hoewel de bandbreedte van de aansluiting hier ook ruim voldoende is, weet ik dat de modem en router wel eens voor wat latency spikes kunnen zorgen. Wat zich dan vaak vertaald in het kort terugvallen van beeldkwaliteit.
Ik heb hier ook last van. Wat voor mij de beste oplossing is (hoe simpel ook) is de stream 60 seconden laten achterlopen (dus een minuutje pauzeren aan het begin). De buffer is dan groter; geen kwaliteitsverlies of haperende/vastlopende stream meer!
10 seconden is voor die van mij al goed genoeg meestal. Al blijft bij mij wel af en toe het beeld hangen (max 2x per weekend), maar ook dat is simpel opgelost door even van "kanaal" heen en weer te switchen.
Hier ook last van. Even 2 seconden eerder aanklikken op de tijdbalk is hier al voldoende.
Scheelt weer laden.
Ik merk het ook. Sinds Race Control niet lekker meer werkt kijk ik via de browser en daar moet ik toch met regelmaat even verversen, de liveknop aanklikken of zit ik tegen een hapering aan te kijken. Vorig jaar was dat beter, maar toen keek ik via Race Control. Ik kan alleen maar hopen dat die weer fatsoenlijk gaat werken want via browser is toch niet helemaal lekker.
De "snelheid" van je netwerk/internet zegt in principe natuurlijk niet zo heel veel... hoe snel reageert de verbinding? Exacte technische kennis heb ik niet, maar als ik mijn huidige glasvezel vergelijk met voorheen Ziggo, dan heb ik nu wel een veel hogere up- en download, maar heeft de lijn die ik heb wel meer tijd nodig om 'op gang' te komen zal ik maar zeggen... naar zeggen komt dat door het modem van KPN. Bij Ziggo was het bij een speedtest vrijwel meteen naar volle klap snelheid waar ik bij de glasvezel verbinding zie dat die een seconde of 5 nodig heeft om op snelheid te komen... en dit soort "gedrag" kan streamingkwaliteit beïnvloeden omdat streamen vrijwel nooit een constante stroom aan data is, maar telkens het binnenhalen van nieuwe chunks.
Merk ik eigenlijk niks van. In online games is mijn ping ook een stuk lager dan eerst met Ziggo had (tussen de 11 en 15ms, bij ziggo destijds meestal 25 a 30. Ook downloads van grote bestanden via steam gaan gewoon direct met ~100MBps en blijft daar ook zonder terugvallen.

Zou toch zeggen dat als het de verbinding of thuis apparatuur is, dat je op meer plekken last heb van happeringen, lag of uitval, maar dat heb ik nergens.
Klinkt eerder als DNS latency of IPv6 issues die een falback naar v4 veroorzaken. Download eens iets van een v4 IP, bijvoorbeeld een ISO van http://213.136.12.213/ubuntu-releases/cdimages/ubuntu/ (NL mirror van bit.nl) en meet met bijv Wireshark hoe veel latency er zat in de opbouw en hoe de window size zich aanpaste (dus de bandbreedte toenam).
Ik heb hier vrijwel nooit last van, alleen als het mijn internet mij in de steek laat heb ik de zelfde klachten als jij. Indien je over wifi kijkt kan het soms toch zijn dat het wifi signaal iets onderbroken wordt. Anders heb ik geen ander idee waar het aan kan liggen.
Glas komt bij mij binnen in de woonkamer, gaat met een glaskabeltje van 20cm mijn modem in, en dan een UTP kabel van ~1m naar mijn TV. Alles bekabeld :)

Het is ook geen schering en inslag hoor, ik kan over het algemeen prima kijken, maar helemaal foutloos is het niet.
Ik heb F1TV pas sinds dit jaar, maar heb nog geen enkele hapering gehad. Dat het beeld soms wat onscherper wordt kan ik beamen en is gelukkig niet zo erg. Haperingen wil ik echt niet zien en gelukkig dus ook nog niet meegemaakt.
Dit seizoen heb ik weinig problemen met F1 TV Pro, ik kijk nu via de android tv app op een shield tv. F1 TV had zeker ook opstartproblemen hoor het is een wereld van verschil met bijv. 2 jaar geleden, waarbij ik eigenlijk altijd Race control gebruikte om iets stabielere streams te forceren.
Ik ben zo iemand zonder problemen. Maar hoe zou je dan een andere CDN kunnen forceren bij problemen? Gewoon even browser opnieuw opstarten? Of is zoiets ip-afhankelijk?
Dat is niet zomaar te sturen helaas, van buitenaf is het vaak niet zomaar te zeggen welke methode er wordt gebruikt.
Ik kijk Viaplay via de browser en elke keer liep het soepel. Bij 1 race had ik even wat onscherper beeld bij start maar daarna weer goed.
Meerdere mensen reageren hier over dat zij geen problemen hebben gehad, en dat kan inderdaad prima.

Partijen zoals ViaPlay maken gebruik van multi-CDN oplossingen waarbij meerdere CDN's zoals Akamai of Fastly de stream verspreiden. Als kijker is het soms een beetje willekeurig of je nou het ene of het andere krijgt.
Heb je hier een bron voor, dan wel de route gemeten tijdens het live event? Een veel logischere optie is namelijk het plaatsen van servers bij elke grote ISP. Dan stuur je de stream maar één keer naar deze ISP en verbinden de klanten hierna lokaal met deze servers. Scheelt enorm veel peering/dataverkeer voor iedereen.

Voorbeeldje van netflix.
Er zijn meerdere partijen die dozen bij ISP's plaatsen, onder andere CDN's doen dit, maar niet ieder CDN. Ook heeft Netflix niet bij iedere ISP dozen staan. Vaak zijn er wel private peerings tussen grotere ISP's en grotere CDN's. En hebben de grotere CDN's vaak dozen bij grotere ISP's staan.

De route meten heeft niet zo veel zin want dat is n=1. Bij mij kan die anders zijn dan bij jou, zelfs als we bij dezelfde ISP zitten. Bij Netflix is het trouwens ook niet zo dat je altijd op lokale servers zit. Weinig bekeken content komt wel vanaf CDN.

Multi-CDN is de standaard bij content delivery, alleen al om het risico dat je loopt als een CDN een keer regionaal of globaal down gaat, maar ook om grote hoeveelheden kwijt te kunnen bij grote evenementen.

Overigens betwijfel ik dat Viaplay zelf dozen bij ISP's heeft staan, vergeet niet dat je ook de kennis in huis moet hebben om dat te doen en dat dat al gauw prijziger is dan inkopen.
De uitzending van Kassa was niet erg overtuigend. Het waren voorbeelden waarbij mensen hun tv filmden, zonder concreet te bewijzen dat de haperingen niet aan hun internet ligt.

Er werd geen internetsnelheid/stabiliteit gemeten terwijl de stream aan stond. Lijkt mij dus niet dat je een rechter kan overtuigen zonder concrete bewijzen te hebben dat het niet aan de internetverbinding ligt.
Niet flauw bedoelt, maar hoe denk je het te kunnen meten/laten zien met spullen die iedereen in huis heeft en ter beschikking heeft?

Er werd bij Kassa ook gesproken 'doe een speedtest' om te laten zien dat het niet aan je verbinding ligt. De standaard-speedtest die iedereen doet van Ookla, is een korte test van een paar seconden die effectief een soort piek-snelheid laat zien.

Zo'n stream heeft slechts maximaal 8-20Mbit nodig, maar wel continue. Zo'n speedtest laat dan bijvoorbeeld zien dat je 300Mbit downloadt van een compleet andere server. Op het moment dat je zelf 'minder' dan 8-20Mbit haalt, had je dat best wel aan andere dingen gemerkt.

Stel dat ze tijdens de stream een snelheids-meting doen. Dan zie je 12Mbit of 3Mbit of 20Mbit. Dan weet je nog steeds niks. Ligt het aan je switch, je 'internetmodem', ergens op de lijn, enz. enz. enz.

Als je al een soort stabiliteitsmeting wil kunnen doen, moet je dus eigenlijk 100GB aan willekeurige data downloaden, en dan continue de snelheid meten. Dan meet je de stream. En idealiter meet je die bij de eerste hop bij je ISP. Dan kan je in elk geval jouw eigen lijntje verifiëren.
Vervolgens moet je een soort jitter-meting doen, door heel lang heel veel pings naar iets te sturen, en dan gaan meten wat de maximale en gemiddelde afwijkingen zijn. Dit ook weer zo kort mogelijk bij je ISP.

Echter. Bovenstaande metingen moet je niet met z'n allen tegelijk doen, want dan meet je eerder de capaciteit van de testapparatuur dan van je internetverbinding.

En laten we eerlijk zijn. Kassa is natuurlijk primair een 'klaag-programma'. Geen onderzoeksprogramma. Kassa haal natuurlijk echt dingen aan die echt niet goed zijn of door de beugel kunnen, maar ze zorgen over het algemeen niet voor echte oplossingen. Hooguit dat de algemene 'media-druk' op hun 'klaag-toon' ergens voor kan zorgen, maar veel meer dan dat ook weer niet.


Dit gezegd hebbende, en als ik alles lees en hoor over Viaplay, klinkt het echt als een probleem aan hun kant. Ik vermoed dat zij onvoldoende caching-servers hebben bij ISPs/CDNs/enz. Dit is uiteraard puur een vermoeden en gebaseerd op de klachten die men heeft. Voornamelijk omdat niet 'iedereen' er last van heeft, maar 'slechts veel' mensen er last van hebben.
Een andere optie is, is dat hun applicaties niet goed genoeg kunnen tegen haperende streams. Voor een streaming-app is het heel erg van belang dat ze tegen 'haperingen bij de inkomende data' kunnen. Dit is deels op te lossen door diepere caching en aan piek-streams te down. (dus steeds een 'burst' aan data opsturen, ipv een continue stroom. Dus dat je iedere keer in 0.5 seconden voor 2.5 seconden aan data opstuurt en dat iedere 2 seconden), zo kan je dus met 4x zoveel klanten voorzien van data in dezelfde tijd met dezelfde bandbreedte (niet snelheid!) (Dit is echter kort door de bocht berekend, er komt meer bij kijken natuurlijk qua overhead e.d.). Dit zijn echter zaken die zowel aan de versturende kant als aan de ontvangende kant geregeld moet worden en wat zij uiteraard ook weten.

Zolang Viaplay niet zelf met technische informatie komt, kunnen we het alleen maar gissen, naar waar het aan ligt.
Zelfde problemen soms met HBO, MUBI, Criterion Channel en ga zo maar door. Nooit met Netflix. Wanneer ik mijn VPN op de UK aanzet doorgaans geen problemen. Ik zou bijna denken dat we in Nederland door buitenlandse partijen soms gewoon naar goedkope maar instabiele servers worden gezet.
Goede kans dat Nederlandse ISPs te weinig caching servers hebben geplaatst voor bepaalde diensten. Dus misschien te weinig gebruikers/animo. MUBI en Criterion zijn in Nederland natuurlijk vele malen kleiner dan Netflix. (HBO weet ik niet hoe groot dat is, maar gevoelsmatig groter dan MUBI of Criterion)
Worden die servers niet door de streamingpartijen (evt via hun CDN provider) zelf bij de providers geplaatst?
Van Netflix weet ik dat je als ISP zijnde 'speciale servers' kan kopen/huren/lenen (in elk geval afnemen). Netflix noemt dit Open Connect:
https://openconnect.netflix.com/en/#sample-architectures

Ik maak nu even de aanname dat andere streamingpartijen dit ook doen. (al is het maar omdat het goedkoper is om populaire titels niet duizenden keren over CDNs hoeft te sturen). Uiteindelijk zijn het de netwerken van de ISPs. Dus de ISPs moeten hier wel toestemming voor moeten geven dat er netwerkapparaten in hun domein worden geplaatst.
Ja precies maar zover mij bekend ligt het balletje bij de content partij en niet de ISP zoals je hierboven zegt (dat de ISP's de te weinig servers geplaatst hebben).
Netflix levert aan providers caching appliances (https://openconnect.netflix.com/en/#sample-architectures). Dat kan wellicht jouw ervaring van verschillen verklaren met de andere content providers.

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 31 mei 2022 09:59]

Kan ook aan je provider liggen zoals hieronder ook wordt gezegd. Sommige providers hebben wellicht ook te weinig capaciteit en juist tijdens zo'n event zou dat aan het licht kunnen komen.
Leuk en aardig die technische verhalen hier, maar dat is allemaal tweakers praat en de meerderheid hier weet echt wel hoe het aan te pakken.

Maar voor de meeste mensen, of het nu om internet, Netflix of F1 gaat, moeten bedrijven gewoon aan bepaalde verwachtingen kunnen voldoen. Een 4K stream zonder haperingen is tegenwoordig de norm, als je dat aanbiedt, moet je kunnen leveren.

De opmerking ""Gezien het grote aantal klanten en de intense interesse in onze live sportevenementen in het bijzonder, zijn we positief over de prestaties van ons platform tot nu toe, en het aantal klachten is zowel binnen onze verwachte bandbreedte en in lijn met onze andere markten"" laat voor mij heel duidelijk, en niet verassend, zien waar het probleem ligt. Ipv extra te investeren om problemen te voorkomen, accepteren ze te veel klanten en kinderziektes/opstartproblemen wimpelen ze die gewoon op een deel van de klanten af.

Helaas heb je ivm de exclusieve contracten natuurlijk geen keuze om ergens anders de kijken, dus als consument heb je het maar gewoon te slikken.
Maar voor de meeste mensen, of het nu om internet, Netflix of F1 gaat, moeten bedrijven gewoon aan bepaalde verwachtingen kunnen voldoen. Een 4K stream zonder haperingen is tegenwoordig de norm, als je dat aanbiedt, moet je kunnen leveren.
Ik vind dat toch net iets te makkelijk. Niet uit sympathie met Viaplay overigens, want zelfs met glasvezel en gigabit ethernet ben ik niet erg te spreken over de kwaliteit en de stabiliteit van hun streams. Maar ik gok dat veel mensen gewoon die Viaplay app op hun smart tv of apple TV of wat dan ook gooien, die bij de meeste mensen alleen een WiFi verbinding hebben, en dan verwachten dat je daar stabiel live TV zonder buffering en hoge bitrate mee kunt kijken. Voor de meeste thuis WiFi situaties is dat gewoon niet realistisch, mensen gooien de router van de provider ergens in de meterkast met 3 betonnen muren er tussen, configureren er niks aan om niet met de WiFi van de buren te hoeven concurreren etc. Die hebben geen flauw idee dat de kwaliteit en stabiliteit van hun Wifi signaal gewoon best wel ruk is, en elk dipje in de latency of bandbreedte direct die live stream over de zeik helpt. Daar kan ViaPlay natuurlijk niks aan doen...
Helemaal met je eens, maar ik focus mij op het gedeelte van de discussie waarbij het probleem bij de aanbieder van de dienst ligt (en je internet dus goed genoeg functioneert)

Natuurlijk is een bedrijf als Viaplay of Netflix niet verantwoordelijk voor hoe het netwerk in jou huis is, wat, zelfs je internet aanbieder trekt daar als het ff kan zijn handen vanaf (verantwoordelijk tot waar het draadje binnenkomt toch sinds de vrije modem keuze?)

Een internet aanbieder weet precies wat het effect van een modem/router in de meterkast is, maar ze kiezen er niet voor om dat aan te pakken, want blijkbaar kunnen ze ermee weg komen. (dus eigenlijk precies hetzelfde als wat viaplay doet) Het is natuurlijk beter om klanten nog een extra versterker te verkopen dan een monteur te sturen die de plaatsing en (kanaal) instellingen optimaliseert.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 31 mei 2022 13:25]

De vraag is wel even of het echt 100% aan Viaplay ligt en niet bijvoorbeeld ook aan overboekingen ergens bij providers (van straatswitch tot peering link). Het probleem van unicast OTT is en blijft een enorme verkeerspiek precies als het evenement begint (thundering herd) en dit soort problemen kunnen ook een weergave zijn van deels Viaplay's CDN provider(s), deels internetproviders intern en deels natuurlijk gebruikersfouten (slechte Wifi, bandbreedtetekort etc). Dus jouw insteek
aat voor mij heel duidelijk, en niet verrassend, zien waar het probleem ligt
Is voor mij het tegenovergestelde, mijn gevoel zegt dat het een combinatie van factoren is en ik wil wel eens een diepgaande analyse zien die duidelijk de schuld bij Viaplay legt. Juist op een site als tweakers hoort tweakerspraat en een onderdeel ervan is op technisch vlak analyseren en niet je onderbuik het werk laten doen.
Dat maakt toch niet uit. Viaplay bied de dienst aan, dus moeten ze leveren. Dat is hetzelfde als dat je iets bij Bol besteld en het geen zak uit maakt of ze leveren met DHL of PostNL, het is hun verantwoordelijkheid.
Zo staat het niet in hun voorwaarden, en voor iets als uitzendingen over internet gelden niet de klantbeschermende wetten die wel voor particuliere aankopen gelden, zoals verantwoordelijkheid van het vervoer bij koop op afstand. Best wel een appel/peer vergelijking dus, en er is geen wettelijke basis voor.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 31 mei 2022 20:28]

Natuurlijk pakt Bol.com ook een marge op "toelaatbare klachten over PostNL" en blijven ze gewoon met PostNL werken ondanks dat daar soms ook wel eens een pakketje verloren gaat of vertraagd wordt.

Zeker in België met de verzegelingen van hun distributiecentra de afgelopen maanden.

Viaplay zal vast hetzelfde doen met streaming: we weten dat er mensen klagen, we zien 0.2%* klachten in onze andere landen, en Nederland doet hetzelfde, dus het is acceptabel.

Wil dat dan zeggen dat ze op hun lui kont blijven zitten? Tuurlijk niet. Er zal ergens wel een OKR zijn om dat met X procent te verlagen tegen datum Y. Maar dat gaan ze allemaal niet in een perscommunicatie zetten, dat doet geen enkel bedrijf.

*0.2% is een fictief cijfer, geen idee wat hun interne benchmark is.
Dus omdat consumenten te lui zijn om zich te verdiepen in wat ze aanschaffen moet Viaplay in 4k gaan streamen?

Was van begin af aan al duidelijk dat ze de Formule 1 in HD gingen streamen. Dat sommigen 4k verwachten terwijl er maar 720p beloofd is kun je echt Viaplay niet kwalijk nemen.
Sorry, mijn fout, ik wist niet (en vind het raar) dat Viaplay geen 4K biedt. Daar moet je trouwens wel goed naar zoeken, want dat staat nergens op hun site. Ik zie wel dat ze op hun site expliciet vermelden dat je voor de beste ervaring geen mobiel internet of wifi moet gebruiken, maar dat is ook lekker makkelijk. In principe kun je prima zelfs 4K mobiel of via wifi streamen

Maargoed, mijn punt blijft onveranderd, je moet aanbieden wat je belooft, of dat nu HDR (van HD ready), FHD of 4K is. Het artikel gaat er over dat de beeldkwaliteit zo slecht is dat de consumentenbond er zelfs werk van heeft gemaakt en oproept klanten te compenseren, dus er lijkt me wel degelijk wat aan de hand?
In mijn geval is het soms wel, soms niet, slecht gesteld met de haperingen op ViaPlay.
Het is wel degelijk duidelijk uit te sluiten dat het aan mijn internet verbinding ligt. Thuis heb ik een gigabit internet verbinding en met speed tests en bijvoorbeeld downloads via andere servers zoals die van steam wordt de snelheid vrijwel altijd voluit benut en voor langere tijd. Ook andere streaming services als netflix gaan zonder problemen en daarmee cover je load en duur.
Momenteel kan ik zien dat de snelheid exact op de limiet van mijn router stopt die ook 1gigabit internet ondersteund. Zou ik die vervangen dan denk ik dat mijn snelheid nog net iets boven dat uit komt. Uiteraard alles bedraad.

Daarnaast draai ik soms voor de vriendengroep gameservers en deze worden soms weken achter elkaar gebruikt zonder dat ik in logging/events kan zien dat er disconnects zijn geweest. Ook stabiliteit ben ik dus wel volledig zeker van.

Met die 2 feiten kan ik wel met volle overtuiging zeggen en aantonen via logs dat mijn internetverbinding zowel snel als stabiel genoeg is. Daarnaast heb ik meerdere tv's in huis via IPTV en andere zenders hebben nergens last van dus ook met 1 op 1 vergelijking kan ik dingen aantonen.

Het is daarmee wel overduidelijk dat het probleem bij ViaPlay ligt.

Los van het haperen/bufferen/etc wat ik soms ervaar, laat zeggen 1 op de 4 uitzendingen vind ik ook dat de beeldkwaliteit van de ViaPlay zenders zeer laag is. Het lijkt er op dat ze op hele lage bitrate uitzenden of enorme compressie gebruiken. De kwaliteit en zuiverheid van het beeld is echt beduidend lager dan dat van andere zenders.

Zelf ook zeer ontevreden met ViaPlay maar afgezien van internet streams (iets wat mijn ouders niet snappen) heb ik geen andere keus. Zodra ik wel een andere keus krijg stap ik meteen over.
Ligt sowieso aan de kant van Viaplays en haar CDN. Ik heb Fibre to Home en dan alles met Draka lan kabels Cat.6 onderverdeeld en netjes verswitched. Daarnaast ook nog een MESH netwerk met een lan-backbone. Maar ik heb Viaplay dus ook opgezegd.

Streams kijken viw CcwGTV, of native app in Android TV bekabeld, of draadloos op tablet met het zelfde resultaat zonder aanleiding naar 240p of als je gelukt hebt naar 480p en meerdere keren per livestream gewoon verbinding verbroken en alleen te hervatten door de stream opnieuw te starten. En dan ook nog het ontbreken van de mogelijk verder te gaan waar je was gebleven...waren de druppels.

F1 TV doet het wat dat betreft veel beter net als YT of Twitch.

Grappige was wel dat ik via Akamai VPN inderdaad geen problemen met Viaplay ondervond (anekdotisch helaas). Maar nog meer vermoeden aan een oorzaak op het hierboven gestelde. En dit gaat ze ook niet binnen 6 maanden opgelost krijgen. Echt niet.

[Reactie gewijzigd door StraightOn.NL op 31 mei 2022 11:11]

Ligt sowieso aan viaplays CDN
Dat is dus niet gegarandeerd. Hoe je het beschrijft zal het voor jou inderdaad niet in jouw LAN zitten, maar aan 'hun kant'. Het kan prima ook een probleem in de app zijn, hun verzendende servers of iets in hun upstreams (dus waar de CDNs het vandaan halen).

Net wat ik al schreef. Zolang Viaplay niks aangeeft kunnen we niet met zekerheid zeggen 'waar' het probleem zit. Het enige dat mij duidelijk lijkt is dat het probleem wel aan 'hun kant' (ten opzichte van de 'ons') ligt. Of dat bij ISP-caching/CDNs/upstream/wat-dan-ook ligt kunnen wij heel moeilijk bepalen. (hebben we onder aan de streep ook niks mee te maken natuurlijk. Het doet niet wat het moet doen)
Je hebt gelijk. Maar ik bedoelde dat het aan de kant van Viaplay en haar CDN ligt. Het verweer van Viaplay "ligt aan je thuisnetwerk" zal zeker soms een rol spelen, maar ik sluit het bij mij echt uit en kan daarmee stellen dat het aan hun kant ligt.

In theorie doen de Nederlandse ISPs aan actieve filtering van het verkeer en zetten ze de Viaplay streams op een zijspoor. 8)7

[Reactie gewijzigd door StraightOn.NL op 31 mei 2022 11:14]

Dan zijn we het met elkaar eens ;-)
Ik weiger ook te geloven dat het aan 'onze netwerken' of 'onze internetlijnen' ligt. Althans. Bij de grote bups. Er zullen vast wat mensen zijn die een één of andere rot-switch hebben die voor problemen zorgt. Ik blijf er overigens wel bij, dat hun apparatuur moet kunnen omgaan met imperfecties van 'onze apparatuur' en internetlijnen. Daar moeten hun apps en services op gebouwd zijn. (buffering, jittercompensatie, enz. enz. enz.)
Dat is zeker wel een probleem aan hun kant. Ik heb glasvezel met een internetsnelheid boven de 800mb/s (gemeten met mijn telefoon) en ik ervaar ook problemen met het streamen.
Netflix en Disney+ nooit problemen mee! Overigens zie je netflix voor de film/serie start bufferen en tijdens het kijken werkelijk nooit problemen.

HBO, gedeeld met vriend.
Bufferen in het begin, maar verder OK. Alleen geen HDR wat wel gepromoot wordt en geverifieerd moet werken op Samsung uit 2017 (MU8000) nog mee bezig want krijg maar geen HDR. Zijn Sony uit 2019 werkt prima met HDR.

Viaplay gedeeld met zelfde vriend: allebij problemen. Continu haperen!

Wij beide hebben goed Wifi (bedraad is zelfs langzamer) meerdere malen getest met de standaard Ookla test altijd 250Mbit+/s. Stabiliteitstest van 100GB is onzin, want je cached nooit 100GB tijdens een stream, je cached hooguit 10-30 seconden om fluctuaties te dekken. dus een duurtest van zeg 1 minuut is meer dan genoeg. Dit zou neerkomen op een GB of 1 tot 2 afhankelijk van je verbinding.

Het grootste probleem is de live uitzendingen, omdat je daar in theorie niet kunt cachen of je moet altijd een minuut achterlopen op de "daadwerkelijke" live evenement. Ter vergelijking: via Ziggo was het nooit een probleem en altijd 4K.

Zal eens kijken vanavond wat de duurtest doet. Misschien werkt deze via de browser van de tv: http://startrinity.com/In...nuousBandwidthTester.aspx

Maar... Als er zoooo veel klachten zijn kun je het gewoonweg niet onder het tapijt vegen met opmerkingen als, het ligt aan jou internet, niet aan ons. Nederland heeft volgens mij behoorlijk stabiel internet en over het algemeen is de techniek dik in order in huizen door de WIFI service etc die providers bieden mocht er problemen zijn.

Het maakt niet uit of ViaPlay met technische informatie komt. zij bieden een product tegen betaling en veel te veel klanten hebben problemen. Dat zegt genoeg.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 31 mei 2022 10:45]

Stabiliteitstest van 100GB is onzin, want je cached nooit 100GB tijdens een stream, je cached hooguit 10-30 seconden om fluctuaties te dekken.
Misschien is 100GB inderdaad wat veel. Ik reageerde op het feit dat je een stabiliteitstest kan doen van je internetlijn. Dat is in de praktijk best ingewikkeld om goed te doen. Ik bedoelde het breder dan alleen voor het testen voor videostreaming. Gewoon echt een test van je lijn zelf. Een standaard speed-test (van bijvoorbeeld Ookla) is daar in elk geval niet geschikt voor. Het enige wat je daar mee meet is je pieksnelheid van dat moment gedurende zoveel seconden.
Het maakt niet uit of ViaPlay met technische informatie komt. zij bieden een product tegen betaling en veel te veel klanten hebben problemen. Dat zegt genoeg.
Klopt helemaal. Onder aan de streep moeten zij het gewoon oplossen. Het is overduidelijk dat de problemen aan 'hun kant' liggen en niet aan de LANs van de Nederlanders of zelfs maar bij de kwaliteit van onze internetlijnen.
Wat ik wilde zeggen is dat als we (vanuit ons Tweakers-hart) willen weten wat er technisch mis gaat dat we dan de facto afhankelijk zijn van informatie van ViaPlay, en dat we als klant alleen maar kunnen gissen.
Zo'n stream heeft slechts maximaal 8-20Mbit nodig, maar wel continue. Zo'n speedtest laat dan bijvoorbeeld zien dat je 300Mbit downloadt van een compleet andere server. Op het moment dat je zelf 'minder' dan 8-20Mbit haalt, had je dat best wel aan andere dingen gemerkt.

Stel dat ze tijdens de stream een snelheids-meting doen. Dan zie je 12Mbit of 3Mbit of 20Mbit. Dan weet je nog steeds niks. Ligt het aan je switch, je 'internetmodem', ergens op de lijn, enz. enz. enz.
Als je nú de race highlights via de browser bekijkt dan begint hij met het opbouwen van een buffer (40 - 70 Mbps) en daarna zie je eigenlijk elke 2e seconde een puls binnen komen; 10 Mbps, 0 Mbps, 10 Mbps, 0 Mbps, 10 Mbps, 0 Mbps, 10 Mbps, enz. Ik vermoed dat dit hetzelfde gaat, behalve dat de buffer er dan mogelijk niet/minder is tijdens het live event. F1tv bouwt bij het terugkijken overigens uberhaupt geen buffer op die gaat steeds van 11 Mbps naar 0 naar 11 Mbps.

Dit zou het geheel an sich best kwetsbaar maken. Immers als iemand inderdaad geen perfect netwerk heeft dan is het prima mogelijk dat je elke x minuten even niet de 10 Mbps binnen krijgt op het moment dat die nodig was. Denk aan haperingen in de lijn, gebruik van andere apparaten (dan wel buren) van de wifi, beperkte bandbreedte van DSL klanten.

Mijn ervaring met f1tv is dat op mijn nieuwste laptop (5600H, RTX 3050) de stream elke x minuten pauzeerde, hij bleef dan een seconde of 30 hangen tenzij je op spatiebalk ging drukken. Op mijn Surface Pro 7 gebeurde dit niet. Dus is er ook zeker ruimte voor 'user error' in dit verhaal. Dat maakt het zo lastig.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 31 mei 2022 11:50]

Je weet toch dat andere diensten op je tv wel goed werken.

Alles draait hier al jaren heel stabiel en snel (YouTube, Netflix, Prime etc). De enige dienst waar ik problemen mee heb is Viaplay.

En ja ik heb er niet altijd last van, want heb een aardig stabiel en snel netwerk, maar dat ik met geen enkele andere dienst problemen heb, zegt wel genoeg.

Het is vooral ook de arrogantie en de houding van Viaplay die het allemaal erger maakt.

Overigens ben ik zelf al over naar F1 tv pro. Dan maar Engels commentaar. De manier waarop Viaplay omgaat met hun klanten is echt niet van deze tijd.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 31 mei 2022 14:56]

De houding van Viaplay is echt een doorn in het oog.

Er is een groep mensen die problemen ervaren. Dat is duidelijk, ga opzoek naar een oplossing en gooi het niet bij de gebruiker neer zal wel aan jullie liggen...
Ook niet hoe Viaplay verbonden was met TV; draadloos of bekabeld, via ChromeCast, app op TV, AppleTV e.d.

Eigenlijk heb ik er vrij weinig last met met bekabeld 1GB internet & AppleTV. Of ben ik de uitzondering?!
300mbit Ziggo met Sony Android TV bekabeld aangesloten ook niet. Daartussen Unifi switch, Accesspoint en Pfsense firewall.
300 mbit Ziggo bekabeld via de Viaplay app op een Philips TV. De stream keilt er soms uit en dan krijg ik een fullscreen versie van de thumbnail, maar of dit aan de stream ligt of aan de app zou ik niet kunnen zeggen.

[Reactie gewijzigd door Marrtijn op 31 mei 2022 08:24]

Ik heb zelf ook het idee dat het meer voorkomt bij apps op diverse tv’s dan op bijvoorbeeld een apple tv. Zelf eigenlijk nooit problemen op diverse apple producten op diverse locatie’s. (Zelfs in het buitenland)

Het hele bandbreedte verhaal geloof ik ook niet zo. Heel veel providers zeggen in hun marketing als u met meerdere personen internet en streamt neem 500 mbit. Dat slaat echt nergens op. Als je 100 mbit heb die stabiel is kun je echt veel bereiken.

Wat mijn tijdens corona wel is opgevallen is dat ik bij veel mensen bij ziggo hun modem erg oud is en vaak de signaalwaardes slecht. Deze mensen ziggo laten bellen met de info op een presenteerblaadje voor ziggo klantenservice, modem werd vervangen plus soms ook de aop (abonnee overgifte punt) en weg problemen met rds/citrix)

Tip: Op fast.com (van netflix) kun je een test doen die 120 seconden loopt.
Of speed.cloudflare.com voor verschillende tests.
Mijn connectbox is veel minder stabiel en snel dan mijn oude overleden cisco.


Ik zou graag terug willen.
Ik had in het begin nog F1TV, en kon dus nog kwaliteit vergelijken. F1TV is veel hogere kwaliteit dan Viaplay, ViaPlay is nogal matig
Ik had afgelopen zondag met mijn F1TV stream ook wel dat hij regelmatig terugviel naar lager-kwaliteit signaal. Dus ook daar is niet alles koek en ei.
Maar als het goed werkt, heb je wel 1080p...
Zelfde ervaring bij F1TV. Het is niet ondoenbaar, maar af en toe wel best irritant. 1gbit download hier overigens.

Waar ik veel bozer over ben is dat ze de API's op slot hebben gegooid, waardoor de enige (OSS) f1tv viewer op androidtv niet meer werkt. Ik moet nu casten via chromecast, maar daardoor kan ik de channel/stream switcher niet gebruiken, en dus de international commentary met brundle en co niet horen....
Ik kijk dit hele seizoen op F1TV, en inderdaad: tijdens Monaco zag ik ook 2x kort downscalen en bleef de stream één keer kort hangen (op het internationale kanaal, de onboard camera die ik aan had staan bleef wel overeind). Dit is de eerste keer in het seizoen dat ik dit merkte bij F1TV. Hoop dat het bij een incident blijft, hoewel het slechts een paar seconde was per keer.
Wow 1080p... en daar betaal je dan (extra) voor?
Ja, daar betaal je voor. 65 euro per jaar, hoewel er af en toe aanbiedingen zijn voor minder.

https://www.formula1.com/en/subscribe-to-f1-tv.html#nl-NL
F1 Tv Pro was de eerste pakweg twee GPs prima.

Daarna ging het telkens wat minder. Ik ervaar net als anderen af en toe bufferen en downscaling van resolutie, gelukkig kort. Geluid is een groter probleem, als 5 minuten voor aanvang de themamuziek start is het geluid prima, maar zodra dat is afgelopen en geschakeld wordt naar het commentaar (Sky team) begint het geluid te knetteren en vervormen, soms gigantisch.
Ik heb dat bij streamen via Firestick, die bij andere apps geen probleem geeft.
Tegelijkertijd is F1 Tv Pro op Android phone perfect zoals een keer getest en met ander (minder irritant) Engels commentaar.
Gelukkig is er Grand Prix radio met Olav Mol, wel even synchroniseren, en opnieuw na buffering beeld, maar GPR is na aanloopproblemen steeds beter.

Support bij F1 Tv Pro is beneden alle niveau, chatteam lijkt zonder training van de straat geplukt, mailform werkte bij start van het seizoen überhaupt niet. En als je mail met gedetailleerde klacht doorkomt krijg je na vijf dagen een reactie met vragen om details die je al had gegeven en geen antwoord op klacht en vragen.
ik heb een betere ervaring met F1TV Pro gelukkig. Ik kijk verschillend op iPhone, iPad en Apple TV4K zowel thuis via Delta glas als Tele2 mobiel en T-Mobile pre paid internet voor een dag via de T-Mobile 4G voor thuis router. Dit alles zonder problemen en met een goede 1080p stream. En dan kijk ik de vrije trainingen en de kwalificaties en de race.
Ik heb al jaren F1TV . Eerst naast Ziggo omdat ik er van hou om oude wedstrijden te kijken.
Nu heb ik ooknog ViaPlay omdat mijn vader die genomen heeft, ,maar beiden maken er geen gebruik van .

Kwaliteit is vele malen minder dan F1TV (op een Nvidia Shield 2015, bedraaad, 300Mbit verbinding)
En laten we dan maar ook ophouden over uitzending zelf en commentaar.

Dus ik blijf voorlopig wel lekker bij F1TV
Eens, dit miste ik ook in de raportage, maar ik denk dat ze dan ook kijkers verliezen in de "technische brei".

Ik heb hetzelfde als jij, behalve dat ik 100Mb heb, maar wel op AppleTV, en bedraad. Haperingen heb ik niet (een enkele keer), maar wel gewoon een lage bitrate, iets dat echt bij Viaplay vandaan lijkt te komen. Dan is Full HD natuurlijk leuk adverteren, maar zonder een goede bitrate schiet het nog niet op.
Heb precies hetzelfde ervaren afgelopen weekend. Heb een Apple TV 4K die op de WiFi gewoon continue 400-500 Mbit/s haalt op mijn 1Gbit/s abonnement. Kwaliteit via de ViaPlay is echt ondermaats voor 2022. Echt belachelijk dat ze aangeven dat de klachten binnen hun verwachtte bandbreedte past. Daarmee geven ze eigenlijk toe dat ze bagger kwaliteit voorschotelen maar dat de mensen het gewoon slikken.
Vrij weinig last. Dus wel last ?
Zowel met mobiel internet op de telefoon, of vast internet op Apple tv via wifi (zonder dat bij plaatsing rekening is gehouden met een goede wifi verbinding (nota bene in een gesloten meubel geplaatst), eigenlijk bijzonder weinig problemen gehad tot nu toe.
Ik wist niet dat je 1GBps/8Gbps af kon nemen tot ik je bericht las. Schijnbaar biedt oa. Delta deze snelheid via glasvezel aan aan consumenten in hun service gebied.
Viaplay moet goed bufferen en zorgen voor voldoende aanvoer. Als die mensen geen probleem hebben met Netflix dan zou Viaplay ook geen probleem moeten zijn.
Netflix is niet live natuurlijk. Verder huren zij cache ruimte in bij providers waardoor het een stuk stabieler is.
Dat maakt in dit geval niet uit. Je betaald gewoon voor een dienst en dan mag je verwachten dat je krijgt waar je voor betaald en wat je beloofd is. De meeste mensen kregen diezelfde dienst voorheen "gratis" en zonder haperingen of downscaling via hun Ziggo kanaal. En nu moeten ze er opeens voor betalen en hebben ze constant last van problemen. Dus ik kan me goed voorstellen dat ze in hun geval niet tevreden zijn met het geleverde product, los van de technische aard van het probleem.
De meeste mensen kregen diezelfde dienst voorheen "gratis" en zonder haperingen of downscaling via hun Ziggo kanaal.
Niet de meeste mensen, Ziggo klanten. Ik als KPN klant was duurder uit als je F1 via Ziggo wilde kijken.
Ik zou denken dat de Ziggo klanten niet zo erg veel problemen ervaren, omdat zij een lineair kanaal hebben met F1? Als ze die kunnen/willen gebruiken natuurlijk.
Ziggo had het eerste jaar ook grote problemen met F1 kijken via de app.
En, in tegenstelling tot Viaplay, beaamden ze de problemen, en storten zonder pardon het geld terug als je melding maakte van issues. Ik heb de eerste 4 maanden Ziggo Sport Go gratis gekeken omdat er elke race wel ergens een sessie niet wilde starten.
F1 is Live maar met een flinke buffer. Is vanaf de servers naar de TV's gelijk. Die data op de servers komt vast wel goed binnen. Te weinig bandbreedte naar de gebruikers kan een probleem zijn bv.
maakt geen verschil, de gebruikte technieken zijn gelijk, vooral dat laatste zou viaplay ook moeten gaan doen, maar men wil dubbeltje eerste rang in zweden, klanten zo veel mogelijk uitpersen, en transit partijen zo min-mogelijk tot niets betalen voor eenzelfde doorgifte en potentieel marktbereik als een Netflix.
Live gaat vroeger of later toch ook altijd via een buffer/cache ergens? Het lijkt mij gewoon een kwestie van te weinig hebben ingekocht voor de hoeveelheid klanten om de kosten zo laag mogelijk te houden ipv de ervaring zo goed mogelijk. Zolang dit maar een (klein) deel van de klanten treft is dit business as usual en accepteren ze het gewoon.

Je kunt mij niet vertellen dat ze niet al vanaf dag 1 hier budget voor opzij hebben gezet, maar toch proberen om ermee weg te komen onder het mom van "we werken om geld te verdienen, niet om het beste product neer te zetten".
Dat is een probleem voor Viaplay, niet voor de consument. Aan de ontvangende kant zou er geen verschil in ervaring moeten zijn. Technisch is een livestream ook gewoon een videostream net zoals Netflix.
Het probleem is het grote aantal gelijktijdige mensen wat kijkt, het kan fout gaan op veel plekken in de diverse netwerken, je kunt wel een 1 Gbit internet lijn hebben maar die wordt uiteindelijk qua bandbreedte op zoveel plekken gedeeld tussen jou en de viaplay streamservers dat het onmogelijk is om te garanderen dat het niet ergens te druk wordt. Internet aansluitingen zijn nu eenmaal op basis van gedeelte bandbreedte, anders zou het internet veel duurder worden.

Viaplay had dit kunnen zien aankomen want in andere landen speelt hetzelfde verhaal, het concept moet gewoon volledig lineair worden, kun je het terug kijken alsnog via on demand doen.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 31 mei 2022 09:37]

Als ik de reacties hier zo lees gebeurt dit met zowel Viaplay als met F1TV Pro. Wellicht meer Viaplay gebruikers en een iets minder netwerk in verhouding en daardoor meer gezeur?
De hogere prijs van ViaPlay maakt dat ik daar eerder over zou klagen, ook ervaar ik dat bij F1TV de kwaliteit soms iets teruggeschaald wordt, maar uiteindelijk loopt de stream bij mij wel gewoon door. (via laptop)

Bij ViaPlay (inmiddels dus opgezegd) bleef de stream soms in een buffer-scherm hangen en in een enkel geval knalde de stream er helemaal uit, zonder een optie te hebben om verder te gaan waar je gebleven was. (via laptop en via LG-app)
(Je werd gedwongen om de stream te openen ( en hopen dat je geen spoilers zou zien ), om vervolgens handmatig terug te spoelen)

[Reactie gewijzigd door ph03nix80 op 31 mei 2022 11:25]

Viaplay moet goed bufferen en zorgen voor voldoende aanvoer. Als die mensen geen probleem hebben met Netflix dan zou Viaplay ook geen probleem moeten zijn.
Netflix is niet te vergelijken, dat is geen continue stream. Die start gerust met 109 Mbps om vervolgens 15 seconde niks te downloaden. Met een live event gaat dat eigenlijk niet, tenzij je de stream opzettelijk achter gaat laten lopen.
Met een delay van 30 seconden is het nog steeds live en heb je genoeg buffer tijd. Dat doen ze nu ook al. Het is echt niet 1 seconde later op je TV dan in het echt....
Met een delay van 30 seconden is het nog steeds live en heb je genoeg buffer tijd. Dat doen ze nu ook al. Het is echt niet 1 seconde later op je TV dan in het echt....
Dat er een vertraging van X is betekent niet dat die vertraging lokaal plaats vind, wat wel een vereist is voor het opbouwen van een buffer. Je vergeet de tijd die het kost voor Viaplay om de binnenkomende content om te zetten in de stream(s), het encoderen, en vervolgens op het netwerk aan te bieden.

Netflix encodeert de steams vooraf (met variabele bitrate).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 31 mei 2022 12:36]

Kwestie van de boel goed voor mekaar hebben lijkt me :) Technisch gezien kan het prima.
Mij valt op dat bij terugkijken van F1tv er helemaal geen buffering plaats vindt. De stream van Monaco haalt elke 2 seconde 11.7 Mbps binnen (dus 2 frames van 6000 KB/s). Dat kun je doen, maar dan ben je dus wel gevoelig voor storingen. Niet alleen aan de ISP kant maar ook aan de kant van het netwerk van de eindklant. Hoe viaplay dit doet kan ik niet zien, de 'live' race is al van het platform af.

Je zou het wel zelf kunnen proberen door de stream 5 seconde te pauzeren.
Waarschijnlijk werd de opname van het filmen direct naar de cloud gestreamed, waardoor de beschikbare bandbreedte alleen maar lager werd.... Maar ja, alles moet kunnen tegenwoordig.
Soms hoeft het geen internet te zijn maar gewoon het apparaat waarop gekeken wordt. Afhankelijk van wat voor een codec er gebruikt wordt en de in browser player kan het voorkomen dat een beetje verouderde, simpele of vervuilde computer/tablet niet eens soepel HD kan afspelen. De player forceren op een lagere 720p of zelfs 360p (vaak nog prima aan te zien) kan dan ook helpen.
Ook de mogelijkheden van de consument werden in Kassa onderbelicht door te zeggen dat de consument naar de rechter moet stappen, wat gewoon niet nodig is. Als een (abonnements)dienst niet voldoet geef dat dan aan aan de aanbieder en een termijn waar binnen het opgelost moet zijn. Als dat ze niet lukt, gewoon abonnement ontbinden/opzeggen en vanaf dan alle afgeschreven bedragen storneren. Jij hoeft niet naar de rechter te stappen, laat ViaPlay dat maar doen (doen ze toch niet en gaan ze waarschijnlijk toch verliezen (zolang jij enige bewijzen hebt verzameld)) en tegen evt. deurwaarders zeggen dat er sprake is van wanprestatie, dan mogen ze verder ook niets doen, ook dan moet ViaPlay naar de rechter.
Nou er zijn superveel klachten over Viaplay, terwijl deze klachten er nooit waren over Ziggo (maar dat ging ook gewoon via kabel), maar ook niet over Netflix, Videoland etc. en ook niet over de officiële F1TV, en ook niet over YouTube ofzo
Als je geen Viaplay kan streamen kan je ook geen andere streams kijken
Het 'bewijs' is vrij makkelijk te leveren. Doe een speedtest, zet HBO Max aan, zet Viaplay aan. De ene streamt zonder problemen verder, de ander hapert/breekt af. Het argument dat HBO Max dan Viaplay in de weg zou zitten gaat niet op aangezien je met de speedtest bewezen hebt dat de bandbreedte ruim voldoende is.
Hier kijk ik op een Android TV met een gigabit glaslijn. Het heeft nog nooit goed gewerkt, terugkijken lukt wel maar live werkt zelden. Ook op andere locaties en kijken vanaf telefoon en laptop is het niet stabiel te krijgen. F1TV Pro draait vlekkeloos en ook alle andere streamingdiensten (NLZiet, Netflix, Amazon) draaien zonder problemen.

Al tijdens het eerste F1 weekend (18 maart) contact opgenomen echter met een response tijd van 6+ weken en standaard antwoorden ben ik niet veel verder gekomen. Je voelt je vrij machteloos, ik wil gewoon mijn geld terug.

[Reactie gewijzigd door WoutR op 31 mei 2022 15:01]

In hoeverre staat vast welke (objectieve) 'kwaliteit' je recht op hebt, en in hoeverre is het aan de eindgebruiker om te bewijzen dat eventueel verlies hiervan niet komt door zijn of haar eigen netwerk/apparatuur?

In het artikel wordt nergens verwezen naar de eventuele Europese regelgeving hier omheen, enkel dat de Consumentenbond in Kassa beweert heeft dat die er is. Dat beetje extra diepgang ben ik wel benieuwd naar. :)
In hoeverre staat vast welke (objectieve) 'kwaliteit' je recht op hebt, en in hoeverre is het aan de eindgebruiker om te bewijzen dat eventueel verlies hiervan niet komt door zijn of haar eigen netwerk/apparatuur?

In het artikel wordt nergens verwezen naar de eventuele Europese regelgeving hier omheen, enkel dat de Consumentenbond in Kassa beweert heeft dat die er is. Dat beetje extra diepgang ben ik wel benieuwd naar. :)
https://eur-lex.europa.eu...TML/?uri=CELEX:32019L0770

Wat volgt uit artikel 7 en 8 inzake objectieve en subjectieve conformiteitseisen is dat waar een dienst niet expliciet haar kenmerken in zake compatibiliteit; interoperabiliteit; kwaliteit (waaronder beeld; geluid; algemene prestaties; etc.) kenbaar maakt, een consument mag verwachten dat een dienst voldoet aan wat voor andere diensten van deze aard die voor een soortgelijke prijs aangeboden worden, normaal is.

Uit artikel 11 en 12 volgt dat de bewijslast inzake conformiteitsgebreken bij de handelaar ligt. Dwz. het is aan de handelaar om te bewijzen dat een claim onterecht of vals is.

Het is discutabel of het hier een geval van continue levering of een geval van een serie van discrete leveringen betreft. (Kun je achteraf terugkijken wanneer je dat wilt? Dan is er wss. sprake van continue levering? Kun je enkel afstemmen op een live-stream en daarna is het over? Dan is het wss. een serie discrete leveringen.)

In geval van discrete levering geldt omgekeerde bewijslast voor een gebrek dat binnen een jaar na levering kenbaar wordt.
In geval van continue levering geldt omgekeerde bewijslast gedurende de gehele periode dat er levering plaats zou moeten vinden.


Voor dit laatste bestaat overigens vziw een hiaat in de Nederlandse implementatie van deze richtlijn. Nederland implementeert deze afwijking in omgekeerde bewijslast voor continue levering namelijk niet in haar nationale wetgeving. Dat kan op den duur nog eens voor problemen gaan zorgen, want de richtlijn vereist een harmonisatie-niveau waarbij niet ten nadele van de consument van de richtlijn afgeweken mag worden. Dwz. Nederland moet deze afwijking implementeren aangezien het een sterkere bescherming voor de consument betreft.

We waren ook al een jaar te laat met onze implementatie in wet gereed te hebben en ter goedkeuring aan de EU voor te leggen. En een half jaar te laat met de wet daadwerkelijk in te laten gaan. Dus verbaast me niet dat er gaten zijn gevallen. Zal op het eind wel weer een haastklus geworden zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 31 mei 2022 09:06]

Gezien de houding van Viaplay gisteren vraag ik me af of ze überhaupt iets aan de problemen gaan doen.

Wat een misplaatste arrogantie heeft die club zeg….

Het enige wat denk ik gaat helpen is massaal naar F1TV overstappen.
Ja, F1TV Pro draait echt als een zonnetje hier. Gewoon de App op de Shield TV en geen gedoe of gezeur.
Als een zonnetje met wat bewolking.

Ja, de laatste zijn zijn er weinig problemen, maar ze zijn er wel. Heel heel heel af en toe wordt de stream gedownscaled om daarna weer vrij snel te herstellen. En nee, dat ligt niet aan de internet verbinding.
Waarom zou het niet aan de verbinding kunnen liggen? Als de buffer leeg raakt dan is dat de zekerste manier om niet stil te vallen. En waar het probleem zit is zeer moeilijk te achterhalen want er zitten vele netwerken en diensten tussen you TV en de servers van F1 en elk van die netwerken kan de oorzaak zijn.
Waarom zou het niet aan de verbinding kunnen liggen?
Als elke streaming dienst het prima doet in 4k terwijl F1TV vaak terugschakelt naar de laagste kwaliteit, dan kun je toch wel redelijk de conclusie trekken dat het probleem bij hen ligt.

Bovendien, als ik 'm forceer op de hoogste kwaliteit dan werkt dat prima op mijn telefoon zonder bufferingproblemen. Dus het lijkt er op dat hij overgevoelig is en vaak terugschakelt terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Jammer genoeg werkt die setting dan weer niet als je de stream cast.
Omdat F1 Live-isch is, die streamingsdiensten kunnen een grotere buffer opbouwen
YouTube buffered (op de pc) ook max maar een seconde of 10 vooruit. Twitch meestal enkele seconden. Een buffer van 5-10 seconden moet toch geen probleem zijn voor Viaplay?
YouTube buffered (op de pc) ook max maar een seconde of 10 vooruit.
Dat is niet per se zo. De eerste de beste livestream op Youtube buffert al netjes 30 seconden. Ok, de 2e de beste stream buffert wel maar 10 seconden maar dat is dus een optie. :+

Maar goed, ik denk dat de infra achter Youtube en Twitch wel iets grootschaliger is dan die van F1TV.
Maar goed, ik denk dat de infra achter Youtube en Twitch wel iets grootschaliger is dan die van F1TV.
Dat denk ik ook wel, maar F1TV doet het best goed. Viaplay schijnbaar niet. En dat terwijl je het meeste betaalt voor Viaplay en het minste voor YouTube en Twitch, waardoor juist zij relatief makkelijker geld tegen het probleem zouden moeten kunnen aangooien.

Het is natuurlijk een kostenbaten probleem. Als 50% van de gebruikers weg zou lopen door deze problemen, dan zou er waarschijnlijk snel veel geld tegenaan gegooid kunnen worden. Maar schijnbaar zijn er (nog) niet genoeg mensen weg gegaan om dit een prioriteit te maken.
F1TV doet het op dit moment idd best goed, maar dat is in het verleden ook wel eens anders geweest.
Maar dan kwam er ook een vergoeding. In het eerste jaar kreeg ik daadwerkelijk geld terug gestort op de rekening, vorig jaar werd het abonnement verlengt waardoor ik pas in juni opnieuw voor een jaar betaal ipv maart...
Het voordeel voor Viaplay is dat Henk & Ingrid niet weten van F1TV, en dat ze geen andere keuze hebben als ze maandag ochtend in de kantine willen meepraten over Max.
Ook is Henk & Ingrid tevreden met Videoland die meestal in SD en soms in HD met alléén in stereo geluid!
Vooral die geluids en beeldkwaliteit die Videoland al jaren aanbied met een fanbase van ...K verbaasd mij al jaren, en dat Henk & Ingrid al snel tevreden is :+
YouTube buffered (op de pc) ook max maar een seconde of 10 vooruit. Twitch meestal enkele seconden. Een buffer van 5-10 seconden moet toch geen probleem zijn voor Viaplay?
De twitch delay is 5 tot 30 seconde. Wil jij 5 seconde na de buren horen dat je favoriete coureur de bocht uit vliegt? Wellicht zou viaplay met een optionele buffer moeten komen.
Deze buffer is niet naar keus. Het is een technische limitatie van het RTMP protocol. Wil je subsecond delay moet je al snel kijken naar WebRTC/SRT/RIST/FTL protocollen
Ze kunnen die buffering ook wat dynamisch ophogen: als er een hapering is dan maar 2 a 3 keer zo lang bifferen zodat dit niet meer voorkomt. Het nadeel is dat je bij een hapering wel langer moet wachten.
Behalve dan dat het niet zo ontzettend live is dat de buffer niet groog genoeg kan zijn. Het is echt niet erg als hij een seconde of 10 achterloopt. Bovendien, als je niet live kijkt heb je exact dezelfde problemen.
Wat een onzin, ik kijk voetbal en eerder F1 via Ziggo app (of kpn) en die werken gewoon goed zonder haperingen.
Via play is waardeloos met hun systeem. Misschien hadden ze het aantal niet verwacht wat ze nu hebben. Maar dat live verhaaltje is maat een onzin verhaal als andere het wel kunnen.

[Reactie gewijzigd door mathy_ op 31 mei 2022 09:12]

Is geen streaming dienst , dus is niet et vergelijken zoals gisteren door een expert bij Radar aan gegeven
Via streaming via de apps van deze partijen. Of is dit geen streaming?
Die apps lopen achter met de gewone tv uitzendingen die die partijen ook uitzenden en worden daarna pas door gestreamd
Is heel anders dan iets gelijk live streamen lijkt mij want je hebt alleen maar de stream zelf
Het maakt mij verder niet uit heb hier nog 0 keer een probleem gehad met VIA Play , ik heb alleen met de mensen in beeld en de commentatoren een probleem het is of ze verslag doen van een begrafenis
Sport verslaggeving zonder emotie en een beetje chauvinisme is in mijn ogen geen sport verslaggeving , want bij welke sport zijn de Nederlandse commentatoren niet voor de Nederlanders dat hoort gewoon bi sport verslaggeving
Welke van de voorbeelden is geen streaming dienst?

@mathy_ vergelijkt voetbal en F1 (via Ziggo/kpn) met F1 via ViaPlay. Dit lijkt me toch een eerlijke vergelijking, het streamen van een live event naar apps toe.
Wat is het dan? De Apps van KPN en Ziggo gebruiken ook gewoon een video stream om het beeld op je scherm te toveren. In dat opzicht verschilt het niets van de overige streaming apps.
Ziggo en KPN via de app live een wedstrijd kijken is toch streaming? of ben ik nou gek? Die ziggo go app hoef je echt geen COAX stekker in je telefoon te drukken om te kunnen kijken hoor.
Verschil is waarschijnlijk dat het lokaal verkeer is voor KPN en Ziggo.
Ik kijk ook op You tube naar live streams zonder buffers. Als er problemen zijn met de live stream dan is het probleem altijd bij de computer/verbinding van degene die de stream heeft gestart.
Zelfde ervaring hier hoor, het ligt echt niet aan mijn Gbit glasvezelverbinding. Youtube, ook live streams, gaat in 4k prima, Netflix, Disney+, HBO Max, allemaal geen enkel probleem om de hele avond zonder haperingen door te komen. Maar F1TV schakelt soms terug naar een onmogelijk lage resolutie (je kunt de tekst van de posities en gaps linksboven niet meer lezen) om daarna snel weer te herstellen.

Maar laten we eerlijk zijn: F1TV was in het begin ook drama. Ik heb een paar keer geld terug gehad omdat ik gewoon een hele race niet kon kijken (!). Zo te horen is Viaplay nog in dat stadium, wat me best tegenvalt, want streamen was toch niet nieuw voor die toko?

Overstappen naar F1TV heeft volgens mij niet heel veel zin, als ik het goed heb, stoppen die met aanbieden van hun diensten in Nederland vanaf het volgende seizoen, toch? Dan zit ik dus ook aan Viaplay vast :(
Overstappen naar F1TV heeft volgens mij niet heel veel zin, als ik het goed heb, stoppen die met aanbieden van hun diensten in Nederland vanaf het volgende seizoen, toch? Dan zit ik dus ook aan Viaplay vast :(
Ik meen begrepen te hebben in het F1 topic op het forum dat wanneer je lid bent, je tot opzegging lid zal mogen blijven zou F1TV stoppen met het aanbieden van nieuwe abonnementen in Nederland. Hopelijk klopt dat, ik heb namelijk geen zin in Viaplay (Monaco voor het eerst kennis gemaakt met Viaplay en ik vond het echt niet veel soeps, en dan heb ik het niet alleen over de beeldkwaliteit, maar ook over het team dat ze neergezet hebben).
Ik gebruik sinds dit seizoen ook de F1TV-app en cast deze via de Chromecast. De eerste paar races geen problemen gehad met downscaling/lage bitrate. Sindsdien is dit bij elke live race en/of terug kijken van Q1/2/3 etc. wel aan de hand. Je zou zeggen bij het terugkijken dat je hier geen last van zou moeten hebben, helaas wel.

Er is dus nog zeker ruimte voor verbetering bij F1TV, zo ook de inrichting van de app (mobile). Van de navigatie wordt je niet vrolijk en elke keer moet ik weer 'zoeken' waar ik heen moet. Tevens, als ik cast, verdwijnt de player? Pauzeren of eventueel de cockpitview selecteren is dan niet te doen. Een app uitbrengen voor WebOS zou ook wenselijk zijn.
Recent heeft men drm toegevoegd bij f1tv. Mogelijk dat deze wat problemen veroorzaakt. Het kan ook aan het decoden liggen. Met mijn HTPC heb ik nooit problemen terwijl mijn vader via de telefoon of tablet kijkt. Vooral bij de niet zo krachtige tablet gaat het beeld veel haperen terwijl de telefoon op dezelfde wifi het beter doet. Mijn bekabelde HTPC werkt bijna altijd perfect.
Ik heb een Chromecast met Google tv in mijn LG oled geprikt en draai daar de F1TGV-app op. Dat werkt redelijk, op de switch naar lage resolutie na. Ik zal de tip van het vastzetten van de resolutie eens uitproberen komende weekend.
Is dat zo dat F1TV stopt?

Alles wat ik er over vind is uit 2021 toen er alleen nog bekend was dat Ziggo ging stoppen en ViaPlay het over ging nemen.
Verschil is dat F1TV toen een heel nieuw product was voor het bedrijf wat het leverde (zijnde F1). Viaplay is al actief in ik weet niet hoeveel landen met hun streamingdienst, waar ook al sportwedstrijden op te zien zijn.
Bovendien, als ik 'm forceer op de hoogste kwaliteit dan werkt dat prima
Zelfde ervaring hier, downscaled regelmatig tenzij vast gezet op 4K HD. Alsnog een stuk beter dan mijn ervaring met Viaplay.

Thanks @itsgreen, bedoelde natuurlijk HD

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 31 mei 2022 08:54]

Maar F1TV heeft geen 4K...
Maar ligt die overgevoeligheid dan niet alsnog aan je verbinding. Ik kijk bijv. op een Nvidia shield (heeft de app, dus geen casting), en ik herken dit helemaal niet. Heb sinds dit jaar F1TV, als vervanging van Ziggo (kan dus niet spreken over eerdere jaren), en tot op heden is die ervaring eigenlijk perfect, op een paar seconden pixelig beeld bij de start. Je zou eigenlijk misschien eens moeten kijken op meerdere apparaten tegelijk op verschillende locaties en kijken of eventuele haperingen zich voordoen op quasi hetzelfde moment.

Maar mijn shield is wel bedraad aangesloten, dus geen afhankelijkheid van vaak matige wifi netwerken en mijn internet verbinding is een zeer stabiele glasvezel verbinding.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 31 mei 2022 09:07]

Mijn chromecast is ook bedraad, en hier ook glasvezel
ik heb het zelfde probleem. Netflix en Disney doen het goed, maar F1TV zakt de kwaliteit, bij de trainingen heb ik hier geen last van alleen tijdens de race.
Ik heb precies hetzelfde en of,ik nou via PC, Apple TV of telefoon kijk maakt niets uit.
PC en Apple TV zijn bekabeld, en internet via glasvezel waar praktisch niets anders overheen gaat als ik F1 kijk.
F1 TV is de enige die regelmatig downscaled.
Waarom zou het niet aan de verbinding kunnen liggen? Als de buffer leeg raakt dan is dat de zekerste manier om niet stil te vallen. En waar het probleem zit is zeer moeilijk te achterhalen want er zitten vele netwerken en diensten tussen you TV en de servers van F1 en elk van die netwerken kan de oorzaak zijn.
Omdat de commentatoren van SKY er OOK over klagen.
Afgelopen week bij de VT! was het regelmatig jaren '80 beeld, met dikke strepen if gewoon missende audiotracks.
Geen enkele andere streamingservice geeft issues, van NPO tot aan Netflix en Amazon prime.
Alleen F1TV pro hapert met regelmaat.

Het excuus dat er miljoenen kijkers zouden zijn is onzin, ze verkopen een dienst, en weten dus op welk aantal ze moeten rekenen.
Ziggo was nog een stap erger, je merkte exact de momenten dat Verstappen uitviel, dan ging elk device ineens vloeiend in HD weergeven, zonder problemen
Tja, is dat dan zo'n probleem? Tijdens de vorige GP is het bij mij twee keer gebeurd gedurende maximum een seconde of drie. Liever een paar seconden downscalen dan een stream die gewoonweg stopt. Dan zit er soms niets beter op dan de stream te stoppen en opnieuw te beginnen.

Liever niet natuurlijk maar het downscalen is toch "the lesser of two evils"
F1TV stopt bij mij ook regelmatig op Android TV. Alle andere diensten geen lasr van.

En dan bedoel ik niet dat downscalen maar echt dat ie stopt en een spinner in beeld komt en blijft. Afgelopen race vier keer.

[Reactie gewijzigd door Phusebox op 31 mei 2022 08:34]

Dat heb ik maar één of twee keer gehad dit seizoen tijdens 1ste of 2de GP weekend. Denk zelfs dat het tijdens quali was. Dacht toen van "ah, is nog maar het begin, alles moet nog op toeren komen, ze moeten gewoon beetje extra kolen op het vuur gooien".

Dan zette ik gewoon op pauze, minuutje of zo "terugspoelen" en terug op play. En de stream begon weer.
Kan ook gewoonweg geluk geweest zijn dat het werkte.

Gebruik zelf ook F1TV op Android TV (Mi Box)
Ja hier ook. Ook klote dat die F1tv viewer app niet meer werkt... Welke app gebruik jij nu op je TV om te kijken? Ik cast het nu maar naar de TV via de telefoon, maar dan heb je geen channel switcher of intl. commentary....
F1TV stopt bij mij ook regelmatig op Android TV. Alle andere diensten geen lasr van.

En dan bedoel ik niet dat downscalen maar echt dat ie stopt en een spinner in beeld komt en blijft. Afgelopen race vier keer.
Ik heb dit afgelopen race ook gehad, maar alleen op mijn nieuwste laptop. Op de TV (Mi Box), telefoon (s10 FE) en Surface Pro 7 geen last van.
Bij mij gebeurt het echt een stuk vaker dan twee keer. Zeg maar gerust elke 10 minuten wel een keer. Zelfde als hierboven genoemd wordt: elke willekeurige andere streamingdienst doet het in 4K prima en ook op de telefoon zie ik het niet gebeuren. Blijkbaar is de Chromecast gevoelig ofzo.

(Chomecast Ultra bekabeld)

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 31 mei 2022 08:36]

Dat merk ik op mijn chromebook ook maar op de Shield TV App heb ik dat afgelopen race geen één keer gezien. Wellicht een combinatie van app / verbinding? Chrome webapp lijkt minder goed dan de android app.
Ach, vaak aan het begin van de race even als iedereen intuned. Daarna is het hier eigenlijk vlekkeloos. Via de browser.
Gewoon vast zetten op 1080p, downscaled het niet.
Dan stopt de stream er helemaal mee natuurlijk.
Simpel te verhelpen door de stream een tiental tellen in pauze te zetten en dan weer te hervatten, dan heb je een extra buffer en geen last van scaling of gestotter.
Da's geen oplossing ... een live evenement pauzeren ?
Grappige is nog wel, als ik destream op mijn chromecast+tv opstart, en daarna op de iPad, de iPad een seconde of 5 voorloopt.
Dus het bufferen gebeurt al ergens.F1TV moet dit gewoon oplossen, andere (live) streams kunnen het toch ook, men weet het aantal potentiele kijkers ... die betalen ervoor.
Het is niet een spontaan event waar iedereen zomaar op inlogt
Ik heb een totaal andere ervaring, F1 pro geprobeerd, geluid viel vaak weg en beeld ging vaak op zwart. (op pc in Chrome)
Had liever het Engels commentaar gehad maar helaas werkt F1 pro bij mij niet.
Viaplay heeft minder commentaar maar werkt wel goed.
Sinds f1tvpro DRM op hun live uitzendingen heeft is het een drama met chrome. Je zou Firefox kunnen proberen, die draait bij mij als een zonnetje (ik had hetzelfde probleem op chrome). De cpu schoot ook altijd gigantisch omhoog, de hardwareacceleratie werkt niet helemaal goed door die drm (op chrome).
Nou, zondag was F1TV wel bal hoor. Vaak downscalen en een paar keer bevroren. Dat heb ik bij eerdere races niet tot nauwelijks gehad.
Bij mij draait F1TV ook prima (Apple TV app). Alleen als je bijv. naar een specifieke coureur overschakelt is de stream 1..2 seconden van mindere kwaliteit en herstelt zich dan naar een goede beeldkwaliteit.
Aangezien mijn tv geen native app en de support voor Airplay in de F1TV niet goed werkt (BM2101 error) heb ik een chromecast in mijn LG OLED hangen waar ik naartoe cast.
Ik heb geen last van haperingen, maar wel dat de buffering te wensen over laat. Elke 10 min kijk ik even naar een homevideo uit de jaren 90. Dan trekt de buffering weer bij en is het beeld weer scherp.
Gelukkig heb ik geen stilstaand of wegvallend beeld. Ik ben heel benieuwd wat een vaste verbinding biedt.
Ja, F1TV Pro draait echt als een zonnetje hier. Gewoon de App op de Shield TV en geen gedoe of gezeur.
Viaplay draait hier ook als een zonnetje, telefoon, laptop, tablet en chromecast geen probleem.
Nou ik kwek bij mijn broer maar letterlijk alles haperde en stotterde, geluid viel weg, beeld viel weg, streams beëindigen zichzelf.

F1TV was gewoon niet klaar voor deze enorme toevlucht aan kijkers terwijl ze weten dat ze het zelf veroorzaakt hebben door zonder enige check aan de hoogste bieders te verkopen.

En zelfs als het wel werkt is er vanalles mis met regie en commentaar.
Ik heb juist constant problemen met F1TV. Heb 500mbit/s in huis en de computer en tv aan de kabel. Zowel op m'n computer als streamend naar m'n tv heb ik standaard elke 30 seconden een drop naar 240p.

Heb erg veel spijt dat ik F1TV heb aangeschaft...
Ik heb in het begin ook veel last hier van gehad. Waar ik al snel achter kwam was dat het gebruik van bepaalde DNS servers deze problemen veroorzaakte. Ik heb de boel omgezet naar cloudfare en de problemen waren zo goed als verdwenen. Wellicht helpt dat jou ook?
Ik gebruik de google DNS en niet die van Ziggo en heb geen problemen. Wellicht dat Ziggo loopt te klooien? Lijkt me niet, maar toch......
Ik weet niet wat voor problemen Viaplay heeft en hoe erg, maar mijn eerste gedachte bij dit artikel was of f1tv dan ook iets moet compenseren want dat loopt ook bepaald niet vlekkeloos. Het is te doen en ik heb het omdat ik Viaplay te duur vind maar het haalt het in de verste verte niet bij hoe het bij Ziggo was (en dan keek ik nog vaak via Ziggo go wat maar 720p is).

Gebeurt heel regelmatig dat de bitrate even in elkaar zakt en het een pixelige brei is. Gelukkig komt dat tegenwoordig wel sneller terug. Ook heb ik al vaker gehad dat het beeld blijft hangen en ik de stream moet herstarten (dus je mist een stuk), dat laatste op de website in Chrome. Eerste gebeurt zowel bij mij op de website als bij een vriend van me die het vanaf zijn Android naar zijn Android tv cast, en gebeurt dus zowel op zijn 300 Mbps Ziggo lijn als op mijn oude 300 Mbps Ziggo lijn als op mijn nieuwe 1 Gbit glasvezel lijn, dus dat ligt echt niet bij ons.
Gebeurt heel regelmatig dat de bitrate even in elkaar zakt en het een pixelige brei is. Gelukkig komt dat tegenwoordig wel sneller terug. Ook heb ik al vaker gehad dat het beeld blijft hangen en ik de stream moet herstarten (dus je mist een stuk), dat laatste op de website in Chrome. Eerste gebeurt zowel bij mij op de website als bij een vriend van me die het vanaf zijn Android naar zijn Android tv cast, en gebeurt dus zowel op zijn 300 Mbps Ziggo lijn als op mijn oude 300 Mbps Ziggo lijn als op mijn nieuwe 1 Gbit glasvezel lijn, dus dat ligt echt niet bij ons.
Je geeft hierbij niet aan of je met een draadje of draadloos werkt. Zo heb ik zelf ervaring met F1TV op Shield TV's met Gigabit Ethernet op twee verschillende locaties met twee verschillende ISP's. Nog geen haperingen gezien. Soms start de stream pixelig, maar dat corrigeert zich binnen enkele seconden waarna de rest van de stream goede beeldkwaliteit heeft. Geen haperingen of verlies van kwaliteit.

Wij hebben natuurlijk beiden een N=1, dus dat zegt ook niet veel. Wat men zou moeten doen in het geval van ViaPlay en F1TV is per dienst het aantal klachten verzamelen en dat in verhouding zetten met het aantal afnemers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 mei 2022 09:52]

Hier dezelfde ervaring met F1TV in combinatie met een shield. Tot op heden vlekkeloze ervaring. Zoals je aangeeft inderdaad een paar seconden pixelig wanneer de stream start, maar daarna een zeer goede ervaring iedere race en kwalificatie (VT's moet ik normaliter missen i.v.m. werk).

Afgelopen weekend voor het eerst Viaplay gezien (keek niet thuis) en dat vond ik direct een mindere ervaring. Wat dat betreft was ik blij dat ik voor F1TV heb gekozen en niet voor Viaplay tot op heden.
Heb doorgaans een goede strram met F1TV op de Shield TV, heb alleen wel eens dat ie er in begin eruit klapt(stream start low res--> auto refresh rate switch --> Stream gaat kort daarna - of tegelijkertijd - naar high res --> refresh rate switch --> klapt eruit). Komt waarschijnlijk eerder door de auto refresh rate app, maar toch, dat switchen van resoluties is niet ideaal(ik wil geen low res sowieso). 2e keer op play drukken, dan gaat het meestal wel goed.
Heb doorgaans een goede strram met F1TV op de Shield TV, heb alleen wel eens dat ie er in begin eruit klapt(stream start low res--> auto refresh rate switch --> Stream gaat kort daarna - of tegelijkertijd - naar high res --> refresh rate switch --> klapt eruit). Komt waarschijnlijk eerder door de auto refresh rate app, maar toch, dat switchen van resoluties is niet ideaal(ik wil geen low res sowieso). 2e keer op play drukken, dan gaat het meestal wel goed.
Zoals vaak aangegeven in het Shield TV topic: gebruik niet de auto refresh rate functie van de refresh rate applicatie. Laat die bij het starten van een applicatie de refresh rate veranderen. Dan heb je geen problemen. Voor F1TV is dat 50 Hz.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 mei 2022 09:09]

Dat heb ik zo ook voor NLziet ingesteld inderdaad. voor F1TV leek het in het begin "gewoon" automatisch te werken. Maar heb het vermoeden dat "drukte" toch invloed heeft op het switchen van resoluties(alsof hij extra pingpongen van high res, naar low res omdat de backend het drukker heeft dan normaal), ik merk dit probleem eigenlijk vooral op tijdens het start van een de race op zondag. Nooit gezien tijdens trainingen of kwalificaties. Is geen issue verder. Ik zet hem of fixed op 50hz, of ik druk nog een keer op play af en toe.
Hier:
Bedraad via Apple TV en via WiFi naar Safari en Chrome op Mac, iPhone en iPad.
Internet verbinding: 500Mbps glasvezel via Freedom.
Netwerk: Alleen maar Ubiquiti Unifi spul.

Allemaal stotteren af en toe en zakt de bitrate in elkaar.

Sowieso is het vrij makkelijk bij F1TV te leggen, aangezien geen enkele andere streaming dienst hier problemen heeft, behalve F1TV en dan eigenlijk alleen maar live (terug kijken buiten race tijd is gewoon vloeiend)
Krijg een beetje het idee dat het per gebruiker verschillend is. Alsof ze je elke keer met een andere server verbinden. Begin van het seizoen had ik via de nieuwe aTV en bedraad ook problemen, nu bijna niet meer. Echter loopt de stream via de aTV bijna 20 seconden achter tov kijken via de laptop in de browser.
Ze gebruiken 2 verschillende content delivery providers.
Via VroomTV (de onofficiële AppleTV app) kun je zelf kiezen welk CDN je naar verbind.

Maakt overigens weinig verschil, beiden hebben hun problemen.
Weet je toevallig of er bij VroomTV dan ook zoveel vertraging is? Ik heb die app er nog steeds op staan maar eigenlijk nooit meer gebruikt sinds de officiële app er is.
Ik gebruik ook alleen nog maar F1TV als app. Ik merk dat de stotteringen en bitrate switches vloeiender gaan bij F1TV dan bij VroomTV die nog wel eens blijft hangen.

Overigens heb ik helemaal geen last van vertraging bij F1TV.
Ik heb dit ook enkel tijdens races op F1TV. Met FP en Q heb ik nergens last van maar zodra het de echte race is heb ik regelmatig last van stotteren en een lage bitrate.

Edit: Dit is via Firefox op een bedrade pc die via HDMI op mn tv uitkomt.

[Reactie gewijzigd door Trekfolie op 31 mei 2022 09:25]

Ook mijn ervaring.

ChromeCast is trouwens ook niet heilig met deze lange lopende streams, worden heet en hierdoor gaat hij soms bufferen. Zeker als de koeling bij de TV niet op orde is, rondom de ChromeCast.

Er zit wel een dikke bug in de F1TV app met het casten, maar dat is niet blokkerend, maar met regelmaat heb je een dikke foutmelding in je scherm en de cast start dan wel keurig. Maar ohwee als je de foutmelding weg klikt, dan verbreekt de cast uiteindelijk.
Dit gebeurde op wifi netwerken die relatief zwak waren.
Ik kijk Viaplay via een chromecast, veel bufferen en regelmatig even stilstaand beeld. Of dat het beeld donkerder word alsof je het beeld op pauze zet. Vooral bij wisseling van beeld door regie of als er gewisseld word in commentaar dat Allard Kalf gaat praten.

Ik heb een glasvezel verbinding van KPN 50MB. Met een ubiquiti AC pro op nog geen 5 meter afstand in vrije zicht.

Als ik naar YouTube of Netflix 4K kijk ervaar ik geen enkel probleem hetzelfde met Videoland. Elk jaar kijk ik naar de Goodwood live stream zonder problemen. Toen mij dochter nog thuis woonde keek zij ook naar meerdere streams tegelijkertijd en was aan het videochatten. Dit alles zonder problemen.

Als ik jouw reactie lees dan moet ik dus een Shield van € 200,00 kopen deze bedraad aansluiten en dan zou het probleem opgelost moeten zijn. Hoewel dat heel logisch klinkt en ik mijn tv bedraad heb aangesloten. Verklaard het voor mij niet dat als ik via YouTube naar een livestream kan kijken zonder buffer problemen en goed beeld. En bij Viaplay niet.
Ja alles is bedraad aangesloten, was ik inderdaad vergeten er bij te vermelden.
Als ik uitzendingen terug kijk zijn er ook nooit problemen met de bitrate, het is alleen als ik tijdens de race of kwalificatie zelf kijk. Voor mij een duidelijke indicatie dat f1tv hun eigen bandbreedte niet op orde heeft.
Klopt inderdaad. Zeker de eerste paar races was het huilen bij F1TV, maar de laatste paar races gaan weer prima. Monaco maar 1x kortstondig even mindere kwaliteit gezien, zo vlak na de start, maar daarna geen probleem meer gehad. Wat mij betreft kan het niet snel genoeg weer terug naar ziggo gaan, want echt praktisch werkt het niet zo. Vorig jaar was ideaal met Ziggo én F1TV
Voor zover ik weet ligt dit probleem met F1TV vooral bij het casten. Dit werkt inderdaad niet optimaal, de app werkt wat dat betreft niet perfect. Echter met de app op een TV zelf of zoals ik zelf op de Chromecast met Google TV zelf is mijn ervaring en wat ik van anderen hoor dat het gewoon vlekkeloos werkt. Daarnaast werkt het via PC (er is tevens een open source app voor waardoor je meerdere schermen tegelijk kunt zien) ook perfect in mijn ervaring.
Die open source app werkt helaas niet meer volgens mij, is laatst kapot gemaakt door encryptie vanuit f1tv. Al moet ik zeggen dat ik het niet meer echt gevolgd heb of het ondertussen opgelost is.

Een app voor LG web os is er helaas niet, daarom kijk ik via de pc (op de tv aangesloten).
Ik vind het inderdaad ook jammer dat er geen app voor LG is, maar ik had gelukkig al een Chromecast met Google TV, die over 3 weken officieel ook naar Nederland komt. Die kan ik wel aanraden!

Het is al even geleden dat ik die app op de PC had gebruikt, jammer dat ze die hebben gesloopt.. kan het me ergens wel voorstellen, want je kon zoveel streams tegelijk opende als je wilde op die manier, maar het werkte wel lekker! Hopelijk krijgen ze die weer (deels) aan de praat.
F1tv heb ik opgezegd, hier in België is het via Telenet te doen, alleen ik moet een sportspack nemen met voetbal etc. Maar ik kan via tipik of la une kijken. En die franse commentaar kan ik wel smaken. Ok het is geen eddie jordan of brundle, maar het is in elk geval een pak beter dan de commentaar die ik op f1tv kreeg en van telenet. En daar heb ik ds geen problemen mee.
Nu heb ik wel verstaan dat je via f1tv ook later kan beginnen te kijken, wat vroeger al niet kon. Ze zijn de formule 1 eigenhandig om zeep aan het helpen.
Dat laatste is inderdaad het enige dat echt zoden aan de dijk zet.

Het is met al die bedrijven hetzelfde; volledig doof voor de individuele consument, het afsluiten van een abonnement kan met één muisklik, maar bij klachten of opzeggingen is men totaal onbereikbaar.

Zodra er echter publieke reuring ontstaat komt men met een set marketing-oneliners waar je precies niks mee kunt.

Gewoon overstappen naar een ander, wees blij dat het in dit geval überhaupt kan.
Het grappige is... Viaplay-app draait hier als een zonnetje op een Apple TV 4K. Alleen de eerste 2 weekenden incidenteel wat lagere bitrate gehad, maar verder vlekkeloos tot nu toe. Zelfde geldt voor F1TV Pro... ja, ik heb ze beide.
Hier ook beide en nergens last van, maar het beeld is bij F1TV echt veel scherper.
Ik ben vanaf het begin overgegaan naar F1 tv en dat is echt prima kwaliteit. Tijdens de race zo nu en dan een dipje, maar over het algemeen goed
Tja en F1TV Pro heeft er 3 jaar over gedaan om enig sinds foutloos te werken, nog steeds niet perfect. Krijg ik daar ook geld voor terug?

Als je terug denkt hoe bagger F1TV in 2019 was dan doet Viaplay het nu heel goed!

Daarnaast komt denk ik de meeste klachten van mensen die hun eigen netwerk niet op orde hebben en van mensen die het commentaar niks vinden
F1tvpro core business was dan ook geen streamingsdienst. Viaply's core business is dat wel degelijk. En het klopt f1tvpro was waardeloos in het begin, maar daar ben ik netjes voor gecompenseerd. En als je nu ziet welke mogelijkheden je hebt dan is het wel uitgegroeid tot een volwassen podium, zelf met eigen pre en past show, met zeer goede commentatoren Ben Edwards, Jolyon Palmet , WilBuxton, Alan McNish en John Watson. Btw als netflix/prime/ HBO het goed doen op je netwerk dan zou je minimaal van viaplay hetzelfde mogen verwachten, maar het is niet alleen Nederland dat klaagt, dat wordt nog wel erger als volgend jaar de premier leaque door viaplay wordt uitgezonden.

btw het commentaar is zeer kundig maar te druk en te weinig achtegrond geluid, doordat ze geen minuut stilte laten vallen
F1tvpro core business was dan ook geen streamingsdienst.
Euhh niet ?

De naam zelf alleen al F1TVpro ??

Hun aankondigingen
"Kijk live de races"
En de laatste mail : Volg de GP van Monaco met F1 TV Pro
( van vandaag nota bene, knap als ze me die live kunnen aanbieden, maar goed )

Het probleem is hun backend, het is bekend hoeveel portentiele kijkers er zijn.
Maar het is te duur ( levert te weinig op ) om dit op te tuigen.
Hun usecase is het uitzenden van de F1, en he is een gewild item, dus vrij weinig klagers zeggen daadwerkelijk op, omdat ze domweg géén andere of betere/voordeligere keuze hebben.

Zou Netflix, Disney of AppleTV+ deze kwaliteit leveren, zijn de klanten weg, en stappen over.
Ik heb geen viaplay. Maar ik mis in dit hele verhaal. Je kan toch ook viaplay kijken via je TV pakket is het probleem er dan ook?
Ik heb geen viaplay. Maar ik mis in dit hele verhaal. Je kan toch ook viaplay kijken via je TV pakket is het probleem er dan ook?
Als extra service hebben Kpn en Ziggo een kanaal open in de raceweekenden en die draaien idd zonder problemen. Maar in de basis blijft Viaplay een streamingdienst en zal je voor andere content toch moeten streamen als je het op de TV wil zien.
Niet te vroeg juichen hoor. Ik heb F1TV en heb daar ook altijd problemen mee. Heb 500mbit/s in huis en de computer en tv aan de kabel. Zowel op m'n computer als streamend naar m'n tv heb ik standaard elke 30 seconden een drop naar 240p.

Heb erg veel spijt dat ik F1TV heb aangeschaft...
Tot nu toe geen problemen. Niet via de app op mijn Shield, de app op mijn telefoon en op de laptop via de browser. Ben tevreden met Viaplay.
Het is ook maar wat je gewend bent natuurlijk. De mensen die via Ziggo in 4k naar f1 hebben kunnen kijken zullen de huidige beeldkwaliteit niet kunnen waarderen ook al hebben ze geen last van haperingen.

En als de beeldkwaliteit van de bundesliga een voorbode is wat we kunnen verwachten voor de premier league dan is dat echt een betaalzender onwaardig.

Heb zelf weinig last van de haperingen, maar het beeld is echt wel een stuk minder dan toen het bij ziggo werd uitgezonden (in 4k). Over het commentaar hoeven we het niet te hebben. Nooit gedacht dat ik Olav Mol zo zou gaan missen.
Ik vind het commentaar toch wel prettiger.

Olav Mol was de laatste jaren echt niet scherp genoeg meer. De passie die hij erin legt is leuk, maar voor daadwerkelijke informatie over de race moest je niet bij hem zijn; dat was een aaneengesloten stroom van vergissingen en extreem late reacties. Nelson Valkenburg en met name Melroy Heemskerk hebben veel meer zinnige teksten en zitten veel dichter op de race. Het helpt natuurlijk dat er een redelijke coureur achter de microfoon zit, maar ook gewoon dat ze het werk kunnen verdelen. Ik heb ook begrepen dat Olav alles in z'n eentje moest doen, want dat is nogal een klus als je echt meerwaarde wilt bieden. Bij hem vond ik het al een verademing als er af en toe een gastcommentator aanschoof.

Hetzelfde geldt voor Jack Plooij. Hij was wel goed hoor, maar natuurlijk kan hij niet op tegen Coulthard, Hakkinen, en Kristensen. Stephaan Kox is wat minder, maar die mist natuurlijk nog een berg ervaring t.o.v. Jack. Zij zal nog wel in haar rol groeien; dat zie je nu eigenlijk al gebeuren.
Bedankt voor dit bericht. Ik merk dat er bij veel klagers toch een basis van rancune ligt, omdat gratis F1 van ze is afgenomen. Natuurlijk is een deel van de klachten terecht, maar zo slecht als sommigen het doen voorkomen is het echt niet. Ik heb nooit Ziggo gehad, en ben erg blij dat de rechten bij een neutrale partij liggen. Ja, de kwaliteit moet omhoog, en ja, de commentators moeten nog in hun rol groeien. Mijn oordeel wordt geveld na het eerste jaar.
Volledig eens, het enige jammerlijke is dat Allard Kalff net zo een verschrikking is als Jack Plooij was
Niemand heeft in 4k kunnen kijken, voor zover ik weet bestaat die stream niet :P

Wel is F1 in 1080p/60hz beschikbaar. F1tv Pro biedt dat aan. Viaplay niet...
Bij ziggo was het gewoon in Native 4k hoor (bij bezit mediabox next)
Misschien was het signaal van Ziggo Sport dat. Het beeld dat vanaf de grand prix verzonden wordt is nooit in 4k geweest.
Heb je daar een bron voor? Ziggo zelf zegt namelijk heel wat anders :?
Ziggo gaat vanaf 26 maart 2021 alle trainingen, kwalificaties en races van de Formule 1 in ‘4K’ uitzenden. Deze hoogst haalbare beeldkwaliteit is te zien vanaf het eerste raceweekend van het nieuwe seizoen, exclusief op Ziggo Sport (kanaal 14). Dit is het eerste grote sportevenement dat Ziggo in 4K uitzendt.
Je hebt helemaal gelijk, ik had het fout. Ziggo heeft idd in 4k uitgezonden. Erg jammer dat die stream eigenlijk niet meer in Nederland te krijgen is.

Overigens begrijp ik uit verschillende topics op Reddit wel degelijk dat de camerafeed van de auto's en rondom de track 1080p/60 is, en dat de graphics eroverheen wel in 4k worden aangeboden over dat beeld upscaled.

In the end is het denk ik vooral bitrate dat het verschil maakt :)
Ziggo heeft idd in 4k uitgezonden. Erg jammer dat die stream eigenlijk niet meer in Nederland te krijgen is.
Ik leer dit ook pas net :) Eigenlijk heel bizar dat je een jaar later zomaar (flink) achteruit gaat in kwaliteit. Duidelijk voorbeeld waar commerciële belangen de techniek tegenhoudt!
Overigens begrijp ik uit verschillende topics op Reddit wel degelijk dat de camerafeed van de auto's en rondom de track 1080p/60 is, en dat de graphics eroverheen wel in 4k worden aangeboden over dat beeld upscaled.
Interessant, dat geloof ik best! Kan me voorstellen dat met die streams wat moeten inleveren op kwaliteit. Alsnog knap dat er überhaupt beelden vanuit dit auto's gestreamd kunnen worden :)
Dat sowieso: het is echt bizar hoeveel data er per seconde bij seconde er verwerkt wordt daar :)
'native'. 4k van Ziggo komt nog niet eens in de buurt van een native 1080p video. 25mbit is niets.
Wel is F1 in 1080p/60hz beschikbaar. F1tv Pro biedt dat aan. Viaplay niet...
Volgens Tweakers en F1TV zelf biedt F1tv Pro 1080p/50hz aan.
F1 TV via web browser will broadcast up to 50fps (frames per second).
Dit is dezelfde kwaliteit als ViaPlay
Viaplay gaat live sport inclusief Formule 1 in Full HD 1080P/50 aanbieden
Dat bericht kan ik me ook nog wel herinneren, en toen bleek dat de eerste vrije trainingen in 720p werden uitgezonden. Inmiddels zie ik inderdaad dat Viaplay ook 1080p/50 beschikbaar heeft en dat ze hun zaakjes dus op orde hebben.
Volgens Tweakers en F1TV zelf biedt F1tv Pro 1080p/50hz aan.

Dit is dezelfde kwaliteit als ViaPlay
Waar het echter om draait is de bitrate, de resolutie op zichzelf zegt eigenlijk vrij weinig. F1tv heeft als beste kwaliteit 1920x1080 6000 KB/s en Viaplay gaat tot 1920x1080 5000 KB/s.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 31 mei 2022 12:24]

Klopt het beeld is wel "minder" dan bij Ziggo. Maar hier overigens geen klachten over de kwaliteit van de streams. Geen haperingen etc etc. Dit is ook een lastige materie. Viaplay/Ziggo/KPN etc kan alles nog zo goed voor elkaar hebben maar als je thuis een slechte netwerk hebt liggen dan gaan zij jouw probleem echt niet oplossen.
Via F1TV geen enkel probleem en dat is een hogere kwaliteit, het licht dus zeker niet aan mijn netwerk of internetverbinding.

Overigens werkt Viaplay (afgezien van de matige beeldkwaliteit vanwege de beperkte bitrate en resolutie) voor series en bijvoorbeeld darts ook gewoon prima. Alleen tijdens de F1 lijkt er structureel een capaciteitsprobleem bij Viaplay waardoor het een loterij is, soms werkt dat ook een keer goed maar meestal niet.

Ik heb Viaplay direct opgezegd, helaas zit ik er een jaar aan vast…
Gewoon incasso storneren, en laat ze maar naar de rechter gaan. Ze leveren niet wat ze moeten. Dat risico gaan ze nooit nemen.
Bij maandelijks abonnement is dat makkelijk (al kun je daar per maand opzeggen). Het jaarabonnement hebben de meeste mensen voor 1 maart aangevraagd (waarvan vast ook een groot deel via iDeal / Creditcard heeft betaald). Ik zelf half februari (I know, dom dom dom), en kan nu niets meer storneren.

Nu heb ik zelf gelukkig geen haperend beeld, maar gewoon te lage bitrate waardoor ik regelmatig blokken kan tellen, en soms teksten gewoon niet of slecht kan lezen (Apple TV 4k 2e generatie icm 100Mb bedraad internet op een 4k TV).

Ik hoop serieus op een goede oplossing, of desnoods dat ik alsnog kan opzeggen en dan 75% van mijn betaalde bedrag terug krijg (want nu 3 maanden gebruikt). Dan kan ik voor F1TV gaan.
Kan je uit ervaring zeggen dat ze daar bij F1TV echt 0 van onder de indruk zijn.
Had twee jaar geleden hun jaar abonnement en ze hadden het echt niet voor elkaar. Paar keer de start van de race gemist, of halverwege problemen. Geld terug? Nee dus. Consumentenbond en Kassa deden toen helemaal niets (ja heb ze aangeschreven). Maar ja, NU is het een hot onderwerp om dat Max kampioen is en er een lading nieuwe fans zijn die het ook nog eens prachtig vinden om tegen een nieuwe leverancier te bashen. Ja, dat levert natuurlijk publiciteit op....
Die ervaring heb ik totaal niet. Ik heb voor een aantal gemiste races geld terug gekregen van F1 tv.
Kinderziektes, ik heb het ook sinds het begin, echter is het nu zonder issues. Plus geld terug, jawel. Althans soort van, ze hebben steeds je abbo verlengd, volgens mij ook een keer deels geld terug. Hoe en wat precies met data kan ik even niet posten, maar 1 ding is 101% zeker, een absolute betere the ervaring en oplossing dan Viaplay.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 31 mei 2022 14:11]

Ik denk wederzag je een deurwaarder pose stoep krijgt, ik zou al beginnen met je rechtsbijstand in te schakelen om ze bijv. In gebreke te stellen.
Hulde aan de Consumentenbond, want hier hoopte ik al op! :)
Ja je vergeet even de factoren mee te nemen:

WiFi geen WiFi
Dikke glas pijp tov mager dsl lijntje
Brakke cpu in een oudere tv
Netwerk loop
Sweet rotte switch
Brakke router
Brakke is op een tv
Zitten er in huis nog meer mensen 4K te slurpen met andere dienst
Vpn of geen vpn

Hoe je het wendt of keert, er zijn teveel factoren die verstoring kunnen opleveren om via play hier voor aansprakelijk te stellen. En anders wens ik je succes om het te laten voorkomen voor die 13€ per maand in het worst case scenario.

Mijn persoonlijke situatie: ik kijk sinds het begin via Viaplay op een Apple TV 4K en ik heb welgeteld met alle races bij elkaar denk 4 of 5x een downscaling gezien in kwaliteit en die duurde niet langer dan 5 seconden.

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 31 mei 2022 08:31]

Ik kan je niet helemaal tegenspreken want er zullen vast genoeg zijn die in een van de bovenstaande punten vallen.

Maar gelukkig val ik er niet onder met mijn Sony Oled AG8 met een lan poort van 100Mbit/s, Smart Netwerk Switch van Netgear 1Gbit/s, 1Gbit/s internet van KPN, Internet kabels van Cat6 en toch ervaren wij wel alle onderstaande problemen al sinds de testdagen. Waardoor het soms niet alleen aan de apparatuur van de klant ligt :)

Wij ervaren:
 • Schokkend beeld / frameskips.
 • Stream klapt er om de haverklap uit.
 • Geen 720 of 1080p kwaliteit ( letters onscherp of korrelig beeld )
Het word tijd dat Viaplay stopt met negeren van hun problemen en mensen gaat helpen
Want ik ben al een paar keer gaan kijken via F1TV omdat de stream van Viaplay simpelweg niet kijkbaar was en toen was alle vlijmscherp 1080p zonder frameskips of wisselende kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door G_Dragon op 31 mei 2022 08:40]

Hoezo val jij er niet onder?
De Sony AG8 draait op Android TV versie 8.0 Oreo van Google. Zoals bij alle televisies die op Android TV draaien, is gebruikgemaakt van een goedkope soc van MediaTek. In dit geval de MT5891, die is voorzien van vier Cortex-A53 ARM-cpu-cores. Hij heeft 2GB ram en er is 8GB flashopslag. Hiervan is ongeveer 6,7GB vrij te gebruiken en in te zetten voor het installeren van apps. De soc bevat een Mali T860-gpu, die van twee cores is voorzien
Bron: reviews: Sony AG8-oled-tv Review - Geluid uit het scherm óf eronder

Volgens mij is de gebruikte SoC in combinatie met een niet geoptimaliseerde app het grootste probleem en zou me niet verbazen dat dit ook speelt bij de gefilmde klagers. Denk als die app goed gemaakt zou zijn, er een stuk minder problemen en klachten waren geweest.
Dan moet Viaplay geen android TV app uitbrengen.
Doen ze wel, moet je het dus ook goed voor elkaar hebben.
En waarom werkt dezelfde F1 TV app op deze socs dan wel normaal?
En Netflix?
En Disney+?
En Amazon?
En..
En..
En..

Dan had ViaPlay maar niet voor die soc moeten uitbrengen toch?

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 31 mei 2022 14:10]

Ligt inderdaad aan de smarttv soc, die is achterhaald, je moet niet via de app kijken, bijna alle problemen zijn gerelateerd aan Google /Android wat ik hier zo lees
Ligt inderdaad aan de smarttv soc, die is achterhaald
Het zware werk dat verricht moet worden voor het decoden van de videostream en dat gaat als je je app goed opgezet hebt gewoon via hardware-assisted decoding. Die Mediatek SoCs zijn inderdaad troep; maar moeten nog steeds meer dan voldoende capaciteit hebben om te voorzien in de rest van een app om een 1080p stream heen. Zonder haperingen.
Mijn persoonlijke situatie: ik kijk sinds het begin via Viaplay op een Apple TV 4K en ik heb welgeteld met alle races bij elkaar denk 4 of 5x een downscaling gezien in kwaliteit en die duurde niet langer dan 5 seconden.
Mijn ervaring ook. En dat met mijn 'magere DSL lijntje' :Y)
Dat gezegd hebbende, de bitrate moet wel echt omhoog...
na 2x gekeken te hebben bij hun heb ik viaplay er uit geflikkerd. zit prima nu bij F1 TV.
"Gezien het grote aantal klanten en de intense interesse in onze live sportevenementen in het bijzonder, zijn we positief over de prestaties van ons platform tot nu toe, en het aantal klachten is zowel binnen onze verwachte bandbreedte en in lijn met onze andere markten", schrijft het bedrijf. Viaplay zegt daarbij dat de dienst nog kan verbeteren en roept gebruikers die problemen ondervinden op om direct contact op te nemen met de dienst.
Vrij vertaald vanuit marketingspeak:

Onze diensten zijn ruk omdat er veel klachten zijn over de gehele linie heen. Onze kwaliteitseisen zijn dan ook laag, dus dit zien wij niet als onverwacht.
vooral "en het aantal klachten is zowel binnen onze verwachte bandbreedte en in lijn met onze andere markten" duidt in mijn ogen op: "we hebben overal slechte kwaliteit en iedereen klaagt, dus hier is dat niet anders"

Ben blij dat ik andere mogelijkheden heb om de races te bekijken.
De grap is dat de dienst waarschijnlijk vanzelf zal 'verbeteren' als er maar genoeg klanten weglopen.
Het aantal te leveren streams zal dan steeds kleiner worden net zolang tot hun platform het aankan.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee