Maar als de stream correct werkt via de laptop, maar niet rechtstreek op de TV, hoe is dit precies de schuld van ViaPlay?
Ik weet niet wat er aan de hand is maar de laptop is waarschijnlijk ordes van grote sneller dan de TV.
Er is een hoop in te stellen aan videostreams maar een van de belangrijkste is driehoek "beeld kwalitieit" - "cpu gebruik" - "bandbreedte gebruik". Klanten geven natuurlijk alleen om beeld kwaliteit terwijl de aanbieder alleen geeft om bandbreedte gebruik. De vrije parameter is dan de CPU. Het zou dus kunnen dat de stream te zwaar is gecomprimeerd om bandbreedte te besparen waardoor de TV niet snel genoeg is om het af te spelen.
Ergens is er iets voor te zeggen dat de TV te langzaam is maar er is geen standaard voor wat "snel" of "langzaam" is. De aanbieder kan altijd nog een paar cent meer besparen door nog wat harder te comprimeren. Helaas is er dus geen standaard maar ook objectief meetbare factor waaraan je kan zien of een apparaat snel genoeg is om een bepaalde video af te spelen. Er zal dus een inschatting gemaakt moeten worden wat de apparatuur bij mensen thuis aan kan, je kan/wil niet te veel klanten teleur stellen.
Een eenvoudige manier om er van afstand naar te kijken is de leeftijd van televisies. Het zijn dure apparaten en mensen verwachten (naar ik schat) dat een TV minstens tien jaar mee gaat. De prijs die ze bereidt zijn te betalen hangt af van de verwachte levensduur. De meeste mensen kunnen echter niet beoordelen welke TV's een snelle chip hebben en welke niet en dus is het aantrekkelijk om hier op te bezuinigen, zeker voor budget merken die geen reputatie hoog te houden hebben, tegen de tijd dat klanten door hebben dat hun tv ondermaat is kunnen ze toch niet meer terug en aan garantie heb je niks.
Binnen een generatie zou er zomaar 10x performance verschil kunnen zitten tussen een "snelle" en een "langzame" TV. Over een periode van 10 jaar is er een gigantisch gat tussen de langzaamste TV van toen en de snelste van nu.
Aanbieders van videostreams kunnen daar rekening mee houden door minder te comprimeren maar dat kost ze geld dus logischerwijs zoeken ze de grens op.
Dan hebben we het alleen nog gehad over de hardware, daarnaast zijn er grote verschillen in software. Om te beginnen met het OS dat je TV (of laptop/telefoon/...) en gevolgd door de app die de videoaanbieder heeft gebouwd voor het OS dat op jouw apparaat draait. Windows, Mac, Linux, Android, iOS, WebOS, Android TV, Apple TV, Chromecast, noem maar op, alles bij elkaar zijn er best wel veel platformen. Dat een app compatible is betekent overigens nog niet dat het ook een goede en bruikbare evaring oplevert, de verschillen tussen TV's (en andere apparaten) zijn daarvoor te groot. Komt nog bij dat een hoop mensen nooit upgraden dus je moet ook nog met talloze verschillende versies rekening houden. Als je 10 jaar oude TV's wil ondersteunen is het aantal verschillende combinaties van hardware en software eindeloos groot.
Een van mijn stokpaardjes is dat dit model onhoudbaar is en slechte software oplevert. Door de enorme hoeveelheid varianten van software kun je per versie niet heel veel tijd/moeite investeren. Innovatie gaat enorm langzaam als iedere nieuwe feature in tientallen varianten van de applicatie moet worden toegevoegd en getest en moet werken over een breed assortiment aan hardware. De meeste van die apps zijn dan ook pijnlijk primitief en hebben niet veel meer dan een play knop en volume slider. Als je verschillende diensten gebruikt verschilt de interface ook nog eens per aanbieder wat niet echt een fijne gebruikerservaring oplevert, net als het afstruinen van verschillende apps om de gewenste content te vinden.
Ik pleit dus dat we moeten stoppen losse apps voor iedere videostreamer maar over moeten naar een standaard voor dit soort diensten zodat ieder apparaat aan iedere dienst gekoppeld kan worden via dezelfde app. Dan kunnen de videostreamers stoppen met crappy apps bouwen en dit overlaten aan specialisten. Als je ziet wat een applicatie als VLC kan dan is het verschil in kwalteit en gemak pijnlijk groot.
De standaarden voor het streamen van video zijn er al, dat is geen enkele probleem. De beperkende factoren zijn vooral in de branding en secundaire features zoals bijhouden wat de kijker al gezien heeft en aanbevelingen doen. Het lijkt mij niet moeilijk om dat ook te standaardiseren maar ik ben bang dat de grote spelers geen zin hebben om samen te werken als dat het leven van kleinere concurrenten makkelijker maakt.
Verder zou het mooi zijn als we een standaard voor perfomance opstellen zodat je kan voorspellen of een bepaalde stream op een bepaald apparaat gaat werken. De volgende stap is dat we dat gebruiken om garanties voor de toekomst te geven. Stel dat we ieder jaar een zekere minimumperfomance afspreken en dat tot standaard verheffen. liefst kijken we een beetje vooruit en leggen we al ruim van te voren vast waar TV's over X jaar aan moeten voldoen. Fabrikanten kunnen dan de levensduur van hun apparaat garanderen door een standaard te kiezen die ver in de toekomst ligt. Videostreamers doen het omgekeerde en kiezen een standaard zo ver mogelijk in het verleden als ondergrens.
TV's moeten dan aangeven welke standaard ze (minimaal) halen ("voldoet aan de minimimumspecs voor 2030") en videostreamers geven aan welke standaard ze nodig hebben (bv minder dan 10 jaar oud). Als beide kanten garanderen dat ze aan de standaard voldoen dan kan de klant veel beter voorspellen of iets gaat werken en hoe lang hun apparaat mee gaat. Als een TV dan standaard van 2030 ondersteunt dan weet je zeker dat tot dan kan kijken. Als de stream garandeert dat ze aan de standaard van 10 jaar geleden genoeg hebben dan weet je of je op jouw apparaat kan kijken en hoe lang het (minimaal) zal blijven werken.
Als we dat doen kunnen consumenten zelf keuzes maken over de verwachte levensduur van hun apparaat en het beschikbare aanbod en kan marktwerking dit gaan sturen, of, indien nodig, kan de overheid een minimaal ondersteunde periode verplichten (vergelijkbaar met garantie en de verplichting tot security updates).
* iedereen mag natuurlijk ook meer dan het minimum doen en bv een betere kwaliteit videostream aanbieden aan kijkers met apparatuur die dat aan kan.