Viaplay wil 'klanten die daar recht op hebben' compenseren voor slechte streams

Viaplay, de streamingdienst die in Nederland onder andere Formule 1 uitzendt, gaat 'klanten die daar recht op hebben' compenseren. De dienst zegt dat toe aan de Consumentenbond, waar veel klachten binnenkomen over de kwaliteit en prestaties van de dienst.

Hoe de compensatie er precies uit gaat zien, is niet duidelijk. De Consumentenbond schrijft dat Viaplay heeft toegezegd dat er compensatie komt als klanten kunnen aantonen dat zij problemen ervaren met de streamingdienst en dat die niet komen door problemen of beperkingen in het thuisnetwerk. Volgens Viaplay zijn er in de eigen infrastructuur geen oorzaken gevonden voor de klachten van consumenten.

De Consumentenbond merkt op dat klanten recht hebben op compensatie in de vorm van bijvoorbeeld een prijsverlaging voor de periode dat de dienst haperde of het beëindigen van het abonnement. Klanten zouden dan geld terug moeten krijgen. Het is nog niet duidelijk welke compensatie Viaplay wil aanbieden.

Klanten van Viaplay klagen onder andere over lage beeldkwaliteit, haperingen en streams die uitvallen. De klachten gaan vooral over problemen met de streams van Formule 1-uitzendingen en de slechte bereikbaarheid van de klantenservice. Tv-programma Kassa besteedde daar eind mei aandacht aan. De Autoriteit Consument en Markt liet destijds weten bij de Zweedse markttoezichthouder aan te dringen op een 'oplossing voor Nederlandse klanten'. Viaplay is een Zweeds bedrijf.

Inmiddels reageert Viaplay op berichten op de Klachtenkompas-pagina, meldt de Consumentenbond. De streamingdienst is daarmee begonnen op aandringen van de consumentenorganisatie. Ook is er een speciaal telefoonnummer opengesteld voor mensen die problemen ervaren. De Consumentenbond is 'gematigd positief' over de acties van Viaplay. "Het is goed om te zien dat het bedrijf in beweging komt. Dat is hoognodig, want ook afgelopen raceweekend kwamen er weer veel klachten binnen", zegt directeur Sandra Molenaar. De directeur benadrukt dat Viaplay niet onder de klachten uit kan komen door te stellen dat de oorzaak van de problemen niet bij het bedrijf zelf liggen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-06-2022 • 08:41

386 Linkedin

Submitter: HKLM_

Reacties (386)

Wijzig sortering
Op mijn Sony bravia uit 2015 is het live kijken via de viaplay app ronduit DRAMATISCH. Schokkende beelden bij alles dat live is. En niet continue, maar mist regelmatige een frame, schokkend etc. en dat is bij Formule 1 echt zeer matig. Hier heb ik bij Netflix, curiositystream, Disney etc helemaal geen last van. (TV is via Cat5e verbonden aan 1gb glazvezel)

Bekijk ik diezelfde stream via een laptop (met de zelfde internetverbinding), sluit ik dat beeld aan op de TV. dan is het beeld prima. Maar ik ga echt niet iedere keer met stekkers lopen hannessen. Die app via de TV moet gewoon ook goed werken. Bitrate omhoog, betere app, weet ik het...De andere aanbieders laten zien dat dit op een sony uit 2015 ook gewoon prima kan. (en zo moet het ook zijn)
Reageer
Natuurlijk zou je wel verwachten dat het soepel werkt, maar dan moet je app en stream aanbieder hier wel moeite voor doen, zeker voor een TV uit 2015. Ik weet niet hoe andere aanbieders het doen, maar ik ga er eigenlijk vanuit dat er feitelijk niet 1 stream word uitgezonden, maar een stuk of 10 tot 24. Waarbij elke stream met een ander codec/profiel/resolutie/bitrate combinatie is gecodeerd. In de app moet je dan de passende stream kiezen voor de betreffende hardware, plus de juiste bandbreedte voor het netwerk. Ik kan me voorstellen dat het best een leertraject is om dat goed te krijgen.

Waar je ook nog mee zit is buffering / bufferfloat, latency (spikes), etc.De gemiddelde consument weet en ziet dat niet, maar het is er soms wel. De aanbieder van een stream kan daar weinig aan doen, buiten dat ze eromheen moeten werken. Maar ook dat is een leertraject.

[Reactie gewijzigd door Klaus_1250 op 20 juni 2022 09:17]

Reageer
Viaplay bestaat al langer in Scandinavië en dat soort landjes…. en Dan nog hadden zij dit moeten testen.. maar ipv is standaard de consument die fout zit. Nooit Viaplay…
Reageer
Maar als de stream correct werkt via de laptop, maar niet rechtstreek op de TV, hoe is dit precies de schuld van ViaPlay? Neemt niet weg dat het niet werkt en dat de kijk ervaring daar sterk onder lijd. Omdat ViaPlay eerst aaangaf dat het opstart problemen waren en pas daarna het probleem bij de consument neer legde, moet je wel gewoon (kosteloos) je contract kunnen opzeggen...

In de begin dagen van F1TV heb ik ook voor enkele weekenden compensatie gekregen (2018 en 2019) en ik kijk nog steeds via F1TV..
Reageer
Crappy player implementatie in de tv app is toch niet zo raar gedacht? Te meer omdat mensen aangeven dat andere apps wel goed functioneren, dus dan is het geen algemeen probleem in de tv.
Reageer
Is het een klacht als je tv als 3-4 jaar oud is en niet voldoet aan de voorwaarden van een app. terwijl die zelfde app on android of op je windows computer wel goed werkt. Ik denk dat medewerkers van viaplay dat gaan vragen en dat gewoon adviseren een andere tv te nemen. De app werkt wel op je mobiel:).

Ik weet dat nieuwe LG tv's viaplay niet goed draaien en doe je het verzenden via chromecast wel ? blijft bizar terwijl disney,netflix weg is

De vraag is ook kan de klantenservice dit aan van viaplay als die nu al slecht bereikbaar is. ?

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 20 juni 2022 15:59]

Reageer
Joh het is toch ViaPlay die die app voor de oudere tv maakt die niet goed werkt? Netflix, Disney+ enz kunnen kennelijk wel een app programmeren die probleemloos werkt op oudere hardware. Als ViaPlay dat niet kan zonder haperend beeld dan moeten ze de app niet maken en niet aanbieden. Vanaf het moment dat ViaPlay de app zelf aanbiedt mag je als consument verwachten dat die gewoon probleemloos werkt: simpel. Dat de app op andere apparaten wel goed werkt boeit echt niet. Je koopt het specifiek omdat ze beloven dat de dienst op de apps die ze aanbieden werkt: *alle* apps die ze aanbieden.

Het is echt schokkend hoeveel mensen toch excuses voor ViaPlay aan het bedenken zijn ;(

[Reactie gewijzigd door BurrowedLurker op 20 juni 2022 13:38]

Reageer
En wat zeg je dan als ze die app niet maken voor "oude TV x" en de klant klaagt dat andere streamingdiensten dat wel voor elkaar krijgen? Want ook dan gaat er geklaagd worden als Netflix/Disney+ wel verschijnen en een Viaplay niet.
Reageer
Niet heel relevant. Als ze de app niet maken, dan ondersteunen ze jouw TV dus niet native. Daar kun je prima over klagen als klant, maar dat is geen reden tot restitutie.

Op het moment, echter, dat ze die app wél maken voor jouw TV, dan is dat, zonder disclaimer, gewoon een prestatie verplichting voor ViaPlay. Dan zullen ze die app goed moeten laten werken, met dezelfde technische mogelijkheden als alle andere apps en de website van ViaPlay. Doen ze dat niet, dan is dat wel degelijk reden tot restitutie.
Reageer
Dan sluit je dus geen abonnement af en mist Viaplay een klant?
Reageer
Heb hier een tv staan die precies aan jouw verhaal hier voldoet. Netflix werkt er nog zonder problemen op. Maar veel andere apps van aanbieders staan er niet op. Je hoort mij en anderen met tv’s rond die leeftijd niet klagen dat er geen nieuwe apps meer voor uitkomen. Dat is net als met een telefoon gewoon al geaccepteerd. Ik zou er wel een stuk geïrriteerder van worden als er wel een app is, die beloofd is om goed te werken en dat vervolgens niet doet.

-heb trouwens wel een ViaPlay abonnement lopen die we bekijken via laptop en Chromecast.
Reageer
Hier hetzelfde. Philips van 2018 met android tv en viaplay app. Netflix, Disney+ etc. Gewoon okay. Viaplay werkt niet goed. Schokkende beelden. Normaal stream ik naar chromecast en dit werkte altijd goed maar laatste race wel bijna 10 disconnects gehad. Heel frustrerend. Maar op m’n mobiel verder gekeken. Kijk t nog een paar races aan en dan switch ik naar f1tv
Reageer
Ik denk dat de misvatting begint met het idee dat het 1 app is. Het is in werkelijkheid een codebase die naar platforms wordt geport, elk platform heeft andere API's en vaak ook een andere DRM plugin. Die zijn namelijk, vaak net als de player zelf, third-party black box binaries die je als app-releaser in jouw applicatie moet bundelen, maar geen controle over hebt. Als de third-party dan een brakke DRM plugin heeft gebakken (zeg de complete boel laat hangen als het een time-out naar het backend krijgt) dan krijg je ook dit soort gedoe op een (vaak minder actueel) platform terwijl de rest 'gewoon werkt dus wat zeur je nou'. Dat is toch echt aan Viaplay om te gaan uitzoeken, en helaas dus niet goed van tevoren heeft getest in de userbase.

Ik vermoed vanuit mijn achtergrond in de OTT wereld dat ze dit grotendeels hebben uitbesteed en hebben beknibbeld op de ontwikkeling en testfase onder het idee van 'dat kan die partij wel' en dan komt de aap uit de mouw dat ze dat bijvoorbeeld alleen op de modernste iOS en Android platforms kunnen en niet de portering naar oudere platforms goed in de vingers hebben.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 20 juni 2022 19:20]

Reageer
en dan komt de aap uit de mouw
Ik zag een onmiddellijk een taalgrapje: en dan komt de APP uit de mouw
Reageer
Bij mij 'hapert' Viaplay ook (als of het variabele framerate heeft). Nog maar te zwijgen van de beeldkwaliteit. En dat is gewoon via Chromecast. Alle andere streamingdiensten incl. F1 Pro werken wel soepel.
Reageer
“Maar als de stream correct werkt via de laptop, maar niet rechtstreek op de TV, hoe is dit precies de schuld van ViaPlay?”

Zij maken de app. Hun app voor WebOS (LG) bijvoorbeeld zit echt ramvol bugs en werkt vaak niet naar behoren. Andere apps zoals Netflix, Amazon en Disney+ hebben nergens last van en leveren 4K HDR. Dat de stream dan prima op een laptop werkt is geen excuus voor de brakke app die men aflevert op de LG.
Reageer
Ik zat de reaccties te scannen op zo één als van jou; is dus niet persoonlijk ;) . Ik heb ook een LG tv met een ViaPlay app geïnstalleerd (een C9). Ik heb nog nooit issues gehad (bedraad aangesloten). Kijk ook ViaPlay via laptop (draadloos) Google Chromecast (draadloos); beide ook geen issues. Ik vond het al raar toen ik een tijdje terug las over de Consumentenbond die in de bres sprong voor ViaPlay klanten omdat er zo veel issues waren. Toen herkende ik dat al niet. En vandaag weer. Ik heb gisteravond zonder issues op de LG tv kunnen kijken.
Voor het eerst gespeeld met deGranPrix Radio app voor ander commentaar (geluid via soundbar), maar vond het teveel gedoe om het in sync te krijgen met het beeld. Dat zal mij een volgende keer weerhouden (tip voor GP Radio: noem tijdens de formationlap een aantal unieke elementen die in beeld verschijnen; kunnen luisteraars nog voor de start proberen geluid en beeld in sync te krijgen; ik weet, OT).
Reageer
Het is vrijwel uitgesloten dat je nooit problemen hebt gehad, want de eerste 2 raceweekenden alleen al hadden ze enorme CDN en login problemen dus dan zou het heel vreemd zijn als jij daar toevallig van uitgezonderd was. ;)

De LG-app is gewoon heel lange tijd een drama geweest. Streams die niet willen starten of niet verschijnen, optie om terug te kijken die niet verschijnt, spontaan uitloggen en dan weigeren in te loggen als het druk is (eg: voor start race) en ga zo maar door. Ik heb de afgelopen tijd de races dan ook maar gewoon lineair via KPN (ViaPlay Xtra); dan weet je zeker dat het werkt. En anders pak ik de AppleTV erbij, die app werkt wel. Maar de beeldkwaliteit blijft heel vaak echt om te janken bij ViaPlay.

Misschien hebben ze het intussen opgelost met die WebOS-app al heb ik geen update gezien, maar het vertrouwen in deze zeer asociale partij is zo laag dat ik niet durf te riskeren nog een weekend door ze te laten verzieken met hun ruk app en zeer brakke platform. Als ze de beeldkwaliteit eind van het seizoen nog niet op orde hebben met tenminste 1080p dan gaat ViaPlay op Pauze en komt er volgend jaar F1TV Pro, zelfs als KPN weer aanbiedt om het voor me te betalen.
Reageer
Het spijt mij voor jouw ervaringen. Herken het echt niet. Ik gebruik de apps alleen om lineair de wedsctrijd te kijken. Een enkele keer de kwalificatie. Ben de enige hier thuis die F1 kijkt, De rest vlucht weg in een boek, serie of whatever. Dus voor mij is het ook niet veel aan om alles rond de F1 wedstrijden te kijken. Ik denk dan ook dat ik veel minder F1 kijkuren via ViaPlay heb dan andere abonees.
Reageer
Mwah, via een oude Chromecast werkt het op de gloednieuwe Philips OLED van mijn vader perfect, maar met de ViaPlay app op de TV op een bekabeld netwerk is het drama. Canal Digitaal en Netflix werken daarentegen als een zonnetje. Ook kun je zonder problemen films e.d. kijken met Viaplay, maar de F1 streams zijn gewoon bijzonder slecht. Moet je van goeie huize komen om dan te zeggen dat het niet aan Viaplay ligt...
Reageer
Ja kunst, LG is sowieso een goed en modern app platform en de C9 heeft genoeg performance in huis om een bloated/buggy app draaiend te houden. Je ziet juist de meeste klachten uit de hoek van de minder goed presterende dan wel oude tv's komen.
Reageer
Makkelijkste manier om voor de race GP Radio gelijk te krijgen met het beeld is als je de lampen aan hoort gaan vlak voor de start de radio te pauzeren. Ik luister GP Radio al vanaf het begin i.c.m. F1TV en radio loopt hier letterlijk altijd voor, dus door te pauzeren tot het moment dat je op je TV gelijk loopt gaat het eigenlijk altijd goed.
Reageer
Omdat wellicht hun stream goed is, maar in de APP een bug zit en deze niet de goede stream pakt voor wat het Device aan kan. Of wellicht kan de APP op Android minder goed met even een dipje overweg als de IOS app (buffer). Niet alleen is ViaPlay verantwoordelijk voor de stream maar ook voor hun APP.

Ze zeggen nu te snel zonder te onderzoeken wat echt het probleem is.

Is het altijd bij device x ?
Altijd via provider y ?
Komt het bij OS W, A en I voor?
Reageer
Jij gebruikt dan de app van Viaplay, het is dan hun verantwoordelijkheid dat die het ook goed doet.
Reageer
Maar als de stream correct werkt via de laptop, maar niet rechtstreek op de TV, hoe is dit precies de schuld van ViaPlay?
Ik weet niet wat er aan de hand is maar de laptop is waarschijnlijk ordes van grote sneller dan de TV.

Er is een hoop in te stellen aan videostreams maar een van de belangrijkste is driehoek "beeld kwalitieit" - "cpu gebruik" - "bandbreedte gebruik". Klanten geven natuurlijk alleen om beeld kwaliteit terwijl de aanbieder alleen geeft om bandbreedte gebruik. De vrije parameter is dan de CPU. Het zou dus kunnen dat de stream te zwaar is gecomprimeerd om bandbreedte te besparen waardoor de TV niet snel genoeg is om het af te spelen.

Ergens is er iets voor te zeggen dat de TV te langzaam is maar er is geen standaard voor wat "snel" of "langzaam" is. De aanbieder kan altijd nog een paar cent meer besparen door nog wat harder te comprimeren. Helaas is er dus geen standaard maar ook objectief meetbare factor waaraan je kan zien of een apparaat snel genoeg is om een bepaalde video af te spelen. Er zal dus een inschatting gemaakt moeten worden wat de apparatuur bij mensen thuis aan kan, je kan/wil niet te veel klanten teleur stellen.

Een eenvoudige manier om er van afstand naar te kijken is de leeftijd van televisies. Het zijn dure apparaten en mensen verwachten (naar ik schat) dat een TV minstens tien jaar mee gaat. De prijs die ze bereidt zijn te betalen hangt af van de verwachte levensduur. De meeste mensen kunnen echter niet beoordelen welke TV's een snelle chip hebben en welke niet en dus is het aantrekkelijk om hier op te bezuinigen, zeker voor budget merken die geen reputatie hoog te houden hebben, tegen de tijd dat klanten door hebben dat hun tv ondermaat is kunnen ze toch niet meer terug en aan garantie heb je niks.
Binnen een generatie zou er zomaar 10x performance verschil kunnen zitten tussen een "snelle" en een "langzame" TV. Over een periode van 10 jaar is er een gigantisch gat tussen de langzaamste TV van toen en de snelste van nu.

Aanbieders van videostreams kunnen daar rekening mee houden door minder te comprimeren maar dat kost ze geld dus logischerwijs zoeken ze de grens op.

Dan hebben we het alleen nog gehad over de hardware, daarnaast zijn er grote verschillen in software. Om te beginnen met het OS dat je TV (of laptop/telefoon/...) en gevolgd door de app die de videoaanbieder heeft gebouwd voor het OS dat op jouw apparaat draait. Windows, Mac, Linux, Android, iOS, WebOS, Android TV, Apple TV, Chromecast, noem maar op, alles bij elkaar zijn er best wel veel platformen. Dat een app compatible is betekent overigens nog niet dat het ook een goede en bruikbare evaring oplevert, de verschillen tussen TV's (en andere apparaten) zijn daarvoor te groot. Komt nog bij dat een hoop mensen nooit upgraden dus je moet ook nog met talloze verschillende versies rekening houden. Als je 10 jaar oude TV's wil ondersteunen is het aantal verschillende combinaties van hardware en software eindeloos groot.

Een van mijn stokpaardjes is dat dit model onhoudbaar is en slechte software oplevert. Door de enorme hoeveelheid varianten van software kun je per versie niet heel veel tijd/moeite investeren. Innovatie gaat enorm langzaam als iedere nieuwe feature in tientallen varianten van de applicatie moet worden toegevoegd en getest en moet werken over een breed assortiment aan hardware. De meeste van die apps zijn dan ook pijnlijk primitief en hebben niet veel meer dan een play knop en volume slider. Als je verschillende diensten gebruikt verschilt de interface ook nog eens per aanbieder wat niet echt een fijne gebruikerservaring oplevert, net als het afstruinen van verschillende apps om de gewenste content te vinden.

Ik pleit dus dat we moeten stoppen losse apps voor iedere videostreamer maar over moeten naar een standaard voor dit soort diensten zodat ieder apparaat aan iedere dienst gekoppeld kan worden via dezelfde app. Dan kunnen de videostreamers stoppen met crappy apps bouwen en dit overlaten aan specialisten. Als je ziet wat een applicatie als VLC kan dan is het verschil in kwalteit en gemak pijnlijk groot.
De standaarden voor het streamen van video zijn er al, dat is geen enkele probleem. De beperkende factoren zijn vooral in de branding en secundaire features zoals bijhouden wat de kijker al gezien heeft en aanbevelingen doen. Het lijkt mij niet moeilijk om dat ook te standaardiseren maar ik ben bang dat de grote spelers geen zin hebben om samen te werken als dat het leven van kleinere concurrenten makkelijker maakt.

Verder zou het mooi zijn als we een standaard voor perfomance opstellen zodat je kan voorspellen of een bepaalde stream op een bepaald apparaat gaat werken. De volgende stap is dat we dat gebruiken om garanties voor de toekomst te geven. Stel dat we ieder jaar een zekere minimumperfomance afspreken en dat tot standaard verheffen. liefst kijken we een beetje vooruit en leggen we al ruim van te voren vast waar TV's over X jaar aan moeten voldoen. Fabrikanten kunnen dan de levensduur van hun apparaat garanderen door een standaard te kiezen die ver in de toekomst ligt. Videostreamers doen het omgekeerde en kiezen een standaard zo ver mogelijk in het verleden als ondergrens.

TV's moeten dan aangeven welke standaard ze (minimaal) halen ("voldoet aan de minimimumspecs voor 2030") en videostreamers geven aan welke standaard ze nodig hebben (bv minder dan 10 jaar oud). Als beide kanten garanderen dat ze aan de standaard voldoen dan kan de klant veel beter voorspellen of iets gaat werken en hoe lang hun apparaat mee gaat. Als een TV dan standaard van 2030 ondersteunt dan weet je zeker dat tot dan kan kijken. Als de stream garandeert dat ze aan de standaard van 10 jaar geleden genoeg hebben dan weet je of je op jouw apparaat kan kijken en hoe lang het (minimaal) zal blijven werken.
Als we dat doen kunnen consumenten zelf keuzes maken over de verwachte levensduur van hun apparaat en het beschikbare aanbod en kan marktwerking dit gaan sturen, of, indien nodig, kan de overheid een minimaal ondersteunde periode verplichten (vergelijkbaar met garantie en de verplichting tot security updates).


* iedereen mag natuurlijk ook meer dan het minimum doen en bv een betere kwaliteit videostream aanbieden aan kijkers met apparatuur die dat aan kan.
Reageer
Streams kunnen volgens mij via verschillende apparaten verschillende routes nemen. Via andere servers wellicht zelfs. En het ene apparaat heeft misschien een betere implementatie om te bufferen. Andere Bitrate.
Reageer
Een TV uit 2015 zit nog niet eens op de helft van de nomale levensduur. Waarom dient dat niet ondersteund te worden?
Reageer
Op het moment dat een TV uitkomt is de SoC vaak al achterhaald en heeft het zo'n 500mb RAM.

En dan op de WiFi van een brakke router van een brakke provider met het goedkoopst mogelijke abbonnement aan de andere kant van het huis.

Nee, dat zou ik niet ondersteunen.
Reageer
Kom op, een 3.5MB/s 1080p streampje? Dat kunnen we al echt heel lang hoor.
Reageer
Jammer genoeg krijgen TVs ook niet erg lang updates. Heb zelf een 2018 model Samsung TV en volgensmij is November 2021 de laatste update die uit is gekomen en zal blijven. Samsung post nergens changelogs of een notitie dat er geen firmware updates zullen zijn. In die drie jaar zijn er zo'n 8 updates geweest, wel weinig in vergelijking tot de maandelijkse Android updates, wel te vergelijken met hoe Xiaomi hun apparaten "ondersteunt".
Reageer
Voor wat het waard is, de start van je comment moet denk ik andersom zijn kwa klemtoon. Natuurlijk moet een aanbieder moeite doen voor een TV uit 2015, dat zijn nog hele recente jonge schermen. Er is immers geen reden geweest te upgraden de afgelopen pakweg 15 jaar, had je eenmaal LED FullHD was formaat de enige reden om nog iets te doen. TV's worden daarbij gemaakt met 15 jaar levensduur in het design.

Dus vanzelfsprekend zijn er daarvan nog heel erg veel in omloop en hoor je daarin rekening te houden met je ontwerp. Als gezegd alle andere streaming diensten doen het wel, want zo normaal zijn TV's van dergelijke leeftijd.


Nu komt langzaam OLED/4K op gang voor de massa, maar bestaan ervan is voor de meeste huishoudens nog geen reden om te upgraden (gemiddeld huis zit dusdanig ver van de TV af, dat je 100+ inch scherm moet hebben om 4k te ervaren dus 0 meerwaarde) totdat de TV kapot is -> 10 a 15 jaar levensduur dus.
Reageer
Voor wat het waard is, de start van je comment moet denk ik andersom zijn kwa klemtoon. Natuurlijk moet een aanbieder moeite doen voor een TV uit 2015, dat zijn nog hele recente jonge schermen. Er is immers geen reden geweest te upgraden de afgelopen pakweg 15 jaar, had je eenmaal LED FullHD was formaat de enige reden om nog iets te doen. TV's worden daarbij gemaakt met 15 jaar levensduur in het design.
Dit is natuurlijk een vreselijk achterhaald standpunt. Kijk je puur naar een tv als beeldscherm dan heb je helemaal gelijk. Ik heb stok oude TFT monitoren staan die nog steeds werken. Bijvoorbeeld een 17 inch pilips uit 2004. Maar de 15 inch Belinea die nog ouder is geeft ook nog beeld.

Echter het stuk waar we het nu over hebben heeft betrekking op AndroidTV. Dat zijn gewoon tablet chips die in je tv zitten. Wat is de verwachte levensduur van een android budget tablet? Op basis van mijn ervaring zou ik die op maximaal 2 jaar zetten. De google Nexus was binnen een jaar eigenlijk al onbruikbaar traag.

Dan kun je heel kwaad en boos worden op de wereld. Of gewoon ermee omgaan en een externe speler op je TV aansluiten. Denk aan een Mibox, AppleTV, Shield, GoogleTV, enz. Zelf heb ik mijn 2015 Sony Bravia dit jaar toevallig vervangen voor een LG G1. Maar ook hier heb ik op dag1 de Mibox aangesloten. Gebruik je de tv als scherm dan is er niks aan de hand.
(gemiddeld huis zit dusdanig ver van de TV af, dat je 100+ inch scherm moet hebben om 4k te ervaren dus 0 meerwaarde)
Dat is natuurlijk onzin. De 4K streams hebben een hogere bitrate en geven dus beter beeld:
Standaarddefinitie (SD) 1 Mbps
720p: 3 Mbps
1080p: 5 Mbps
4K/Ultra HD (UHD): 15 Mbps
Het verschil tussen 5 Mbps en 15 Mbps bitrate ga je echt wel zien, ook op kleine formaten. Heb je een fullhd tv dan kun je die 4K streams niet afspelen en moet je het doen met een veel lagere bitrate. Netflix is daar in 2014 mee begonnen dus die Sony Bravia uit 2015 had er al profijt van. En hoewel de UI van die tv's op full hd draaide kon Kodi tijdens het afspelen van content ook overschakelen naar 4K. Een 4K tv voegt dus al zeker 7 jaar iets toe.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 20 juni 2022 13:34]

Reageer
De hele vraag van het verhaal is natuurlijk. Als ik nu bijvoorbeeld een nvidia shield aanschaf, werkt het dan wél naar behoren.

Mijn situatie is niet iets anders. Ik heb een android tv uit 2018, dus iets nieuwer dan het voorbeeld. Gigabit glasvezel bedraad en stotterend beeld in de viaplay app. F1 tv werkt prima, net als andere streamingdiensten op die tv (netflix, disney, videoland, nlziet, prime video, youtube) ook in de 4k varianten. De interface werkt gewoon normaal, en is niet heel traag.

In een andere reactie ook al verteld. De viaplay app op m'n xbox series x vertoond precies dezelfde stottering. En dat zou qua hardware toch meer dan voldoende moeten zijn voor een 1080p/50 stream.

De streams in een webbrowser op een NUC / andere pc's werken wel zonder stotteren, maar hebben maar matige kwaliteit. Ik heb het idee dat dat andere streams zijn dan in de apps.

Dus ja, uiteraard doet hardware ertoe. Maar ik vraag me wel erg af of dat ook de oorzaak is van de problemen met viaplay.

[Reactie gewijzigd door riotrick op 20 juni 2022 15:48]

Reageer
Hier een Nvidia Shield Pro, gigabit verbinding. Full hd gaat vlekkeloos maar met enige regelmaat (3-4x) per race valt de stream gewoon weg. Back toets en de stream herstarten lost dit op. Alle andere diensten/apps draaien vlekkeloos op de Shield alleen Viaplay weet het te verzieken. Inmiddels een abbo bij de andere partij, kijken hoe het daar gaat, los van het feit dat het goedkoper is.
Reageer
Ik ervaar hetzelfde als @Gulpener. De android tv app op mij philips android tv is dramatisch. Vooral erg schokkerig beeld. Maar dat is alleen met de live uitzendingen. Ik kan er prima een serie / film mee kijken op viaplay. Ik heb 1 gbit glasvezel, en alles bekabeld aangesloten.

Overigens doet de app op m'n xbox series x precies hetzelfde. Die zou toch voldoende rekenkracht moeten hebben om een stream normaal weer te geven.

De stream in een webbrowser op een pc schokt niet. Maar de kwaliteit is maar matig (veel compressie, slechte kleurweergave).

[Reactie gewijzigd door riotrick op 20 juni 2022 09:59]

Reageer
Hoe krijg je Viaplay op de Xbox werkend? Want met een Nederlands account kun je er gewoon niet op inloggen.
Reageer
Vorige week heb ik een enquete van viaplay ingevuld. Een van de vragen betrof welk platform ik het meest gebruikte om viaplay te kijken. Een van de opties was de xbox. Zou zo maar een strikvraag (antwoord) kunnen zijn. Ik heb niet gehapt. (ik gebruik de tv zelf het meeste, 2de optie is een chromecast) Ik ben niet tevreden met de beeldkwaliteit, Te veel compressie "fouten"

[Reactie gewijzigd door W1ck1e op 20 juni 2022 22:06]

Reageer
Ik heb m'n xbox even op zweden gezet. Daarmee de app uit de store gedownload. Vervolgens weer terug naar Nederland. En dan kan je gewoon inloggen met je Nederlandse viaplay account.
Reageer
Als je z'n reactie volledig leest zie je dat de Android TV APP ook niet goed werkt voor hem.
Reageer
Het is één van apps die het niet goed doen. De app op m'n android smart tv doet precies hetzelfde.

Ik heb dat juist op de xbox series x geïnstalleerd zo, omdat dat veel snellere hardware is. Dat was voornamelijk om te proberen of het daarmee wel beter liep. Dat is niet het apparaat wat ik normaal voor streaming gebruik. Overigens staat de viaplay xbox app gewoon in de ms store. Wordt alleen in nederland (nog?) niet aangeboden. In de scandinavische landen wel.

Verder hen ik het volgende geprobeerd:
 • Philips android tv (PUS8303 uit 2018) - stotterend beeld
 • Chromecast ingebouwd in bovenstaande tv - stotterend beeld
 • Philips smart tv - eigen platform (2019) - app crasht continu
 • Xbox series x app - stotterend beeld
 • NUC (i5-6260U) met webbrowser - geen stotteringen, wel slechte kwaliteit stream, veel compressie, slechte kleuren
 • Andere pc's hetzelfde als de NUC
Dat is dus met gigabit internet van kpn. Alles bekabeld aangesloten. Ik heb zowel met de modem/router van kpn zelf geprobeerd, als met een eigen router. Maakt allemaal geen verschil.

Ik kijk nu dus via de nuc, die aan m'n tv hangt. Wat sowieso al niet zo handig is, moet dat met een draadloos toetsenbord bedienen ipv met m'n afstandbediening. Maar goed. Dat geeft in ieder geval beeld zonder stotteren. Maar de kwaliteit is niet om over naar huis te schrijven.

De streams lijken op m'n telefoon (S20 FE) verder wel goed te draaien. Al is de kwaliteit lastig in te schatten op zo'n klein scherm.

Vorig seizoen heb ik via f1 tv pro gekeken. Dat werkte prima met de app op m'n tv, en ook op de nuc. Vorige maand weer even een maandje f1 tv pro erbij genomen. En dat draait nog steeds zonder problemen. De streamkwaliteit is ook een wereld van verschil. F1 TV is veel scherper, betere kleuren etc.

Zit helaas voor een jaar vast aan viaplay. Compenseren is allemaal leuk en aardig hoor. Daar zit ik niet per sé op te wachten. Ik zie liever gewoon een dienst die werkt.

[Reactie gewijzigd door riotrick op 20 juni 2022 15:39]

Reageer
Dan hadden ze het niet via een stream moeten aanbieden maar gewoon integraal via een zender. Nog steeds de verantwoordelijkheid van ViaPlay.
Reageer
Wat een onzin, als je een dienst verkoopt moet je gewoon leveren...
Reageer
Over het algemeen gebruiken ze ABR hiervoor - adaptive bitrate - dwz: de client meet tijdens het streamen de bandbreedte en kan dan dynamisch naar een minder/meer intensieve stream springen voor het volgende segment (duur van een segment moeten ze dan wel een beetje praktisch kiezen maar daar zijn best practices voor; in de praktijk zit je dan ergens tussen de 2 en 10sec per segment).

Wat devices betreft: aan de hand van het client device kiest de app een profiel waar dan meestal een stuk of wat sub-streams bijzitten in de juiste codec. De app bekijkt waarschijnlijk lokaal naar je model tv, je OS, etc.. en kiest dan het profiel dat streams bevat die voor jouw device werken...
Daarna gaat de player component aan het bufferen en meten/re-tunen op een andere substream als het nodig is. Netwerk, drukte, etc...kan best een vervelende factor zijn in dit hele verhaal.

De vraag is of Viaplay de juiste profielen heeft voor de apparaten die problemen geven...en de sustained bandbreedte om de segmenten tijdig bij de klant te krijgen zodat het niet begint te rammelen/bufferen/etc....

Daarnaast kan de player component ook nog eens vervelend doen als die niet lekker draait op je device... developers van apps zijn vrij snel geneigd om alleen latest/greatest te supporten in deze maatschappij want iedereen krijgt toch elke week de nieuwste android update, toch? Oh, wacht...

iig, success aan alle klanten - hopelijk lossen ze het snel op want dat is wel hun plicht...
Reageer
moeite voor doen, zeker voor een TV uit 2015
Ik moest hier best om lachen om eerlijk te zijn.
Reageer
Mijn oude tv uit die tijd draait amper meer fatsoenlijk apps. De soc is ook zo traag dat m’n Nokia 3310 nog sneller websites laad, bij wijze van spreken
Reageer
Volgens hem werken Netflix en andere allemaal wel heel soepel.

Verder geloof ik niet dat de chips 7 jaar geleden zo traag waren dat ze geen full HD streampje aankonden, want 10 jaar geleden speelde ik op een laptop BF3 op full HD op medium met 60 FPS.
Reageer
Tv’s zullen wel enorm bezuinigd hebben daarop. Prio lag vast niet bij de snelheid van t menu of werking van de apps.

Denk ook niet dan gemiddelde koper daar in eerste instantie over nadenkt.
Reageer
Je maakt mij niet wijs dat een tv uit 2015 geen huis tuin en keuken OTT HD stream kan afspelen door ‘bezuinigingen’. Als viaplay allerlei problemen heeft een de rest niet dan is dat een indicatie voor een buggy player, wellicht ontwikkeld op een moderne tv en niet rekening houdend met oudere modellen.
Reageer
Alles wijst er in deze situatie op dat de TV het gewoon aankan, maar dat viaplay gewoon te beroert is een beetje een normale app te maken.
Reageer
Ik heb ook zo'n 'oude' TV. Netflix en Youtube allemaal vrolijk en vlot op full HD dus dat is echt het probleem niet.
Reageer
Als je de reacties leest dan zou je hebben begrepen dat ik moest lachen dat mensen met droge ogen dingen zeggen als:"uit 2015 dus verwacht geen hd steam". Best grappig niet.
Reageer
Op z'n minst verbazingwekkend. Alsof 2015 net na de middeleeuwen was.
Reageer
Was het ook wel een beetje. We hadden toen nog TVs uit 2008! :P
Reageer
Mijn 4k Philips TV uit 2019 met lampies die tegen de muur schijnen speelt ook alles netjes 4k af met HDR op Netflix, youtube, videoland en disney+ maar heeft ook problemen met de ViaPlay app. Heb het na de 3e race de deur uit gedaan....
Reageer
Gewoon erg brakke app. Toch gek want normaal gesproken worden dit soort apps best goed getest op dit soort basisfunctionaliteit.
Reageer
Mijn oude tv uit die tijd draait amper meer fatsoenlijk apps. De soc is ook zo traag dat m’n Nokia 3310 nog sneller websites laad, bij wijze van spreken
Nu kan het zijn dat de computing power misschien wat laag is, maar een video decoden kan bijna compleet via de decoding ASIC in de SoC.

Hierdoor kan een apparaat nog zo traag zijn maar daarna zonder moeite 1080p60f afspelen, daarom zou het niet uit moeten maken hoe oud de TV is. Zolang de stream maar in een formaat is die hardwarematig gedecodeerd kan worden zou deze net zo goed moeten werken als in 2015
Reageer
Maar daar zit de clou. De stream moet hardwarematig gedecodeerd worden door een apparaat van 7 jaar oud met een SoC die misschien 9 jaar oud is. En waarbij het dan misschien ook nog een budget versie betrof. Ofwel, wat de chip kan decoderen qua codec, profiel, resolutie en bitrate is misschien heel anders als een TV van 3 jaar later. De ontwikkelingen gaan echt heel hard en er is best wat hardware geweest die eigenlijk behoorlijk gebrekkig was vanuit decoding oogpunt. Stuikelde als er bepaalde of teveel b-frames werden gebruikt etc.

Om daar allemaal mee rekening te houden en te blijven houden, is echt heel lastig. Dan moet je het als bedrijf gewoon goed voor elkaar hebben en de juiste mensen hebben. Dat is niet altijd zo makkelijk als het lijkt.
Reageer
Als je een app uit brengt voor type x of model y dan moet je daarvan de werking ondersteunen. Anders moet je gewoon zeggen wij van ViaPlay ondersteunen alleen TV's uit 2022 en later...
Reageer
Als je de reacties leest dan zou je hebben begrepen dat ik moest lachen dat mensen met droge ogen dingen zeggen als:"uit 2015 dus verwacht geen hd steam". Best grappig niet..
Reageer
Chrome > Cast desktop (of tabblad) > klaar
Geen stekker geneuzel.
Reageer
Geen stekker geneuzel inderdaad. Ik gebruik m'n telefoon om de stream te starten, en cast het naar m'n chromecast.

Echter, geen stekker geneuzel wil nog niet zeggen dat m'n stream zonder geneuzel werkt.

ViaPlay app wil alleen werken als ik Wifi op m'n telefoon uitzet. Zodra de uitzending dan loopt, zet ik wifi op de telefoon weer aan, zodat ik de chromecast in m'n thuisnetwerk kan bereiken (het cast icoontje verschijnt). Vervolgens start/verloopt de stream dus via de chromecast. En kan ik kijken.

Maar één volledige wedstrijd / uitzending kijken zonder onderbrekingen, nope. Als de stream stops, moet 't weer helemaal vanaf voor af aan.

Gister sprong in de 63ste ronde het scherm zomaar ineens op 'loading'.. .

Viaplay app starten met wifi aan; Nope. werkt niet.


Thuisnetwerk: 1gb Glasvezel. Netwerk intern overal cat 6, managed switches. Chromecast is ook bedraad aangesloten.
Obstakels: Ik heb een pi-hole draaien, en op m'n telefoon gebruik ik Wireguard om zo altijd via VPN met thuis verbonden te zijn. Geen enkele app heeft daar problemen mee, maar als ik viaplay wil gebruiken, moet wireguard uit én de wifi uit.

[Reactie gewijzigd door JayPe op 20 juni 2022 11:09]

Reageer
Dus de wifi moet niet uit begrijp ik, de viaplay app loopt stuk op je pi hole? En die bypass je door wifi uit te zetten weliswaar maar dat is de oplossing niet de reden. Je doet het nu voorkomen alsof de app niet wil werken als er een wifi verbinding actief is.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 20 juni 2022 11:25]

Reageer
Om de viaplay app te kunnen gebruiken, moet wifi uit en vpn uit. Loopt via de app dus waarschijnlijk stuk op de pi-hole. Maar via de website (PC staat boven, niet in de woonkamer) kan ik probleemloos via het thuisnetwerk inloggen (loopt niet vast op de pi-hole).

Als ik via de app of via de pc de stream start, en vast naar de chromecast, dan werkt dat.. Maar niet geheel probleemloos: Elke wedstrijd hapert ie wel één keer waardoor je moet herstarten.
Reageer
Kan je niet in de pihole logs terugzoeken wat dat contact zou kunnen zijn geweest en dat evt whitelisten of aan Viaplay melden? Als het een third party callback is (doubleclick.net of een soortgelijk advertentie CDN bijv) dan zou je het zelf aan de app store kunnen verklikken als AVG/GDPR schendend.
Reageer
Dan zou je even in de logs van je Pi-Hole moeten duiken om te kijken wat je moet whitelisten om de app goed aan de praat te krijgen. Je moet sowieso 'sdk.split.io' whitelisten om in te kunnen loggen. Dit is duidelijk geen probleem van de app maar van jouw configuratie. .
Reageer
Duidelijk probleem van de app, want via de website inloggen (op de PC, achter dezelfde pi-hole) werkt 't wel, en de stream kan gecast worden naar de chromecast. Ja, nee, natuurlijk kan een app net wel iets moeten aanvragen dat via de pi-hole geblokt wordt, maar alsnog: De stream is nog geen enkele wedstrijd stabiel genoeg gebleken.
Reageer
Beetje off topic maar een app kan zich behoorlijk anders gedragen dan een site, kijk bijvoorbeeld naar Youtube.
Reageer
Issue is je PiHole, als je die even voor je de ViaPlay app opstart disabled zet en inlogt op de app werkt het wel.
Ik heb het zelfde euvel op mijn Xiaomi TV stick, standaard dus eerst ff Pihole disablen (ik doe altijd 1 minuut) en dan de app starten. Dit was in het begin van het seizoen niet nodig inmiddels wel. Heel kneuzig wat ViaPlay via de browser werkt gewoon wel zonder enige issue.

Maar ook ik heb heel veel gezeik en blijf gezeik houden met ViaPlay, app klapt er standaard minimaal 2x per race uit (en dan begint het riedeltje weer opnieuw). En het is echt alleen tijdens live streams.
Verder is de beeldkwaliteit om te janken, om over het commentaar van die misselijk makende Albers maar te zwijgen.

Ik ben er klaar mee, na dit seizoen ga ik lekker F1TVpro nemen, goedkoper en beter in alle opzichten.

[Reactie gewijzigd door cyclone op 20 juni 2022 12:52]

Reageer
"ViaPlay app wil alleen werken als ik Wifi op m'n telefoon uitzet", dit had ik ook. Maar na whitelisten van de urls in AdGuard Home (Pi Hole) werkt dit als een zonnetje
Reageer
Check wel of je TV 1gb ethernet heeft. mijn LG OLED uit 2020 heeft dus een 100mbit port en wifi is daarop sneller. |:(
Reageer
Niet dat het uitmaakt voor een stream van 5Mbit/s.
Reageer
Theoretisch gezien is dat genoeg om zelfs 4k content te streamen.
Reageer
In de praktijk is dat voldoende om zelfs 8K te streamen. Zelfs met een 10mbit poort kun je gewoon stabiel een FHD stream binnenhengelen. Is wel krap aan, maar mensen met een 20 mbit download lijntje kunnen ook netflixen op UHD.
Reageer
Want 100 Mbit/s is niet ruim voldoende voor een stream? Er is echt geen enkele reden om een ethernet poort van 1 Gbit/s in je TV te hebben.
Reageer
Precies. een 1Gbit/s poortje mag natuurlijk wel, maar voor streamen (intern of extern) is het echt niet vereist. De lijn naar buiten, die door veel verschillende apparaten wordt gebruikt, die moet wèl lekker breed zijn, want dan kan je tenminste met 10 apparaten op 100Mbit/s die 1 Gbit/s lijn dicht trekken.

Maar zolang de bottleneck op het apparaat ruim genoeg is,.hoeft dat echt geen belemmering te zijn. Ik kijk op een Full HD beeldscherm, via een chromecast. Dat is geen 8K, dat is geen 4K, maar nog net geen 2K.
Reageer
Ik heb via sky sports gekeken, zelfs via een VPN.. gewoon HD beeld… terwijl Viaplay dat niet geeft en dat is dan zonder VPN…
Viaplay moet echt nadenken of deze manier van werken echt de juiste is, ik zelf zeg van niet. Vooral omdat wij nu geen 4K beelden meer hebben terwijl de rest dat wel heeft.
Reageer
Ik heb in 2017 via torrent streams HD gekeken zonder problemen. Was gewoon een of andere gast op Reddit (HennoStreams) die een capture card aan zijn settop box gehangen had en dat streamde via AceStream.

Het is gewoon nogal een slechte zet geweest van ViaPlay om gelijk zo groot in te zetten. Ze hadden het beter eerst even kunnen proberen met Pepa Pig ofzo, en dan later uitbouwen.
Reageer
Dat had Viaplay kunnen doen, ze hadden in 2021 al darts en voetbal rechten in handen… maar besloten dit via YouTube uit te zenden ipv via hun eigen dienst.
Dus ze hadden test tijd kunnen gebruiken maar hebben dit nagelaten en dan ook nog eens de consument beschuldigen dat die fout zit? Als ik hun stream via hun site bekijk is het vaag SD beeld, geen HD…eigenlijk eis ik gewoon 4K kwaliteit terug omdat Ziggo dat wel had.
Reageer
Mja 'gewoon 4k' is wel een beetje makkelijk gezegd. Ziggo kon gewoon een deel van hun frequentie op de coax opofferen voor een kanaal. Voor OTT streaming moet je dan opeens caching servers in alle exchanges hangen, lijntjes aanleggen naar providers, deals sluiten over bandbreedte etc etc en dan heb je alsnog niet dezelfde kwaliteit. Dat is natuurlijk wel mijn punt, kijk maar hoe lang Netflix gebouwd heeft aan haar netwerk om stabiel te kunnen leveren (en dat is niet eens live).
Reageer
Ziggo had al voordat Max F1 coureur werd een OTT dienst draaien (Horizon Go), dus ze hebben al die tijd (de stijging van F1 populariteit) al zowel de coax als OTT klanten bediend. Ook niet altijd zonder problemen, maar dat beperkte zich meestal tot backend issues als je pas de client startte vlak voordat de race begon. Zat je al langer te kijken dan liep het meestal goed door. Al zijn er wel incidenten geweest dat de stream stopte precies bij de start van de race (indertijd ook breed in de media gekomen).
Reageer
Ik weet niet of het bij Viaplay kan, ik gebruik F1TV. Maar ook bij F1TV hapert de streams heel soms. De stream 10 of 20 seconden vertraagd afspelen hielp bij mij enorm.
Reageer
Maar om dan de stream en GP radio gesynced te krijgen is wel een hele uitdaging!
Reageer
Haha dat deden we vroeger ook met voetbalwedstrijden. Veel leuker commetaar was dat :)
Reageer
Zit ik alleen in de knoei met de timing app op de telefoon, dan zie je daar een minuut eerder dat er een gele vlag is, weet je wel dat je op moet letten ;-) Maar ja, ik heb F1TVPro en dat werkt bij mij vlekkeloos, was alleen even knutselen om dat idiote nederlandstalige commentaar uit te zetten. Jemig wat is dat slecht zeg.
Reageer
De F1 timing app zit ook een pauzeknop op, links onder :)
Maar inderdaad wat een geknutsel, timing, beeld, onboard en GPR syncen...
Reageer
Ik heb de F1TV app op een chromecast met google tv, soms schiet ie terug naar 360p ofzo, om dan een paar seconden later weer naar full HD te gaan. Niet perfect, maar het is allemaal kijkbaar.

Wat ik het meest irritant vind is dat ie nu standaard op Nederland (viaplay) commentaar gaat, en ik wil Engels commentaar, aangezien ik dat veel beter vind. Bij iedere stream eerst weer de taal aanpassen, kan niet standaard Engels invullen oid.
Reageer
Je kunt in de app/website bij de instelling "audicommentaar" (dus niet in de videoplayer oid) je taal kiezen - je krijgt dan op de internationale stream de gekozen taal - Bij Engels is dat van Sky (Crofty/Brundle), beter dan de "F1 Live" commentatoren imo.
Reageer
Ja klopt, maar als ik dat heb gedaan bij de kwalificatie, en ik ga de volgende dag de race kijken, begint ie weer op Nederlands...
Reageer
ok, apart, dat doet hij bij mijn iOS app wel goed.
Reageer
Ik had op de Chromecast ook dat ie soms even naar lage kwaliteit sprong. Sinds ik een Chromecast Ultra ben gaan gebruiken (die kan bekabeld) nergens meer last van gehad. Goed beeld een geen haperingen of verspringende resoluties.
Reageer
Ik merk de laatste tijd dat de app op GoogleTV heel soms de neiging heeft om te gaan bufferen en hij komt daar dan niet meer uit. Even heen en weer spoelen werkt soms en anders de stream opnieuw starten. Toevallig had ik het gisteren tijdens de podiumceremonie en 2 weken terug aan het einde van de kwali. Heel sporadisch dus, maar voelt als een software bugje.
Reageer
Helaas ligt dat niet helemaal aan ViaPlay.

Ik had hetzelfde Bravia model en echt -alles- was dramatisch traag. Vergeleken met andere TVs uit die tijd was het een absoluut beschamende performance. Wellicht de slechtste Bravia ooit gemaakt. Hij ging ook redelijk snel stuk.

Sinds een jaar of 2 hebben we het nieuwere model - een verademing.
Reageer
Ik vraag me af of het probleem echt de APP is, ik denk eerder dat het probleem bij de realtime live streaming zit, daardoor krijg je een enorm hoge piekbelasting als iedereen tegelijk gaat kijken waardoor streamingsservers en netwerken het moeilijk krijgen. Daar heb je met andere streamingsdiensten eigenlijk nauwelijks last van.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 20 juni 2022 11:43]

Reageer
Op mijn Sony bravia uit 2015 is het live kijken via de viaplay app ronduit DRAMATISCH.
Sony Bravia AG9 en het beeld is (nu) perfect en zelfs scherp te noemen zonder een noemenswaardige hapering, dit alles bekabeld via de Viaflop App.

Ze kunnen het dus wel.
Reageer
Als je zo'n stream hebt en dan nog eens pech met de director van de race mis je echt wel grote dingen.

Bijvoorbeeld gisteren was er een shot met de laatste auto die aansluit, die stond ook stil. Naar de lampen zijn uit. Als je dan nog eens pech hebt met je stream zie je nog minder van de start.
Reageer
Apps op een tv draaien is altijd al driewerf ruk geweest, ik krijg ook de F1tv app er niet op geinstalleerd. Ik heb ook een Sony van 2015 en eigenlijk alleen Youtube en Netflix doet het nog.

Volgende tv wordt geen smart-tv, maar een grote monitor of misschien zelfs beamer en een Chromecast. Dan kun je het 'smart' gedeelte gewoon vervangen als die niet meer ondersteund wordt.
Reageer
Dat wilde ik ook doen toen ik een paar jaar geleden een nieuwe tv zocht. Maar een 'domme' tv, lees: een OLED scherm van 55 inch zonder tuner, smart-deel en speakers, is onbetaalbaar. Waarom? Geen idee. Is uiteindelijk een LG OLED 55C9 geworden met een chromecast erachter. Echter vooralsnog kan ik alle apps zonder problemen op het WebOS van LG zelf gebruiken; Cromecast was eigenlijk niet nodig geweest (niet voor die paar foto's van oma haar vakantie...).
Reageer
Je hoeft toch ook niet persé een TV zonder die smart pruttel te hebben?
Gewoon niet aan internet knopen en al die meuk er op werkt niet en kan ook niet met het moederschip praten en vormt dus ook geen risico ten aanzien van je beveiliging ofzo.

Ik snap dat je liever niet betaald voor iets wat je niet gebruikt.
Maar dat al die tv's smart tv's zijn tegenwoordig en het dus sowieso goedkoper is een smart tv te kopen en die dom te maken dan te zoeken naar iets wat expliciet die features niet heeft is een beetje een realiteit waar je niet zo veel aan kan doen.
Die animo voor "domme" tv's is er gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 20 juni 2022 15:26]

Reageer
Is dat niet gewoon je TV die een 25/50hz signaal aanziet voor 30/60hz? Wanneer ik mijn Chromecast niet op ‘forceer’ 50hz zet, dan zijn bepaalde streams altijd schokkerig, zoals ZiggoGO, Telenet en dus ook Viaplay live sport. Dan heb je last van judder omdat het aantal beelden niet past bij de ververssnelheid van je scherm.

En dan rijst de vraag, is dat de schuld van Viaplay of van de TV fabrikant? Sommige TV’s schakelen immers wel automatisch naar 25/50/100hz in de app zelf.
Reageer
Bij mij werd dezelfde tv (eerste generatie Sony Bravia 49 inch 4K tv) al wat jaren geleden te traag. Als ik op het menu drukte om bijvoorbeeld de brightness aan te passen kon ik gerust 5 seconde wachten. Er zit maar 8 GB opslag ruimte in en die opslag ruimte wordt door het OS gebruikt, hoe voller hij staat des te trager het wordt. Je zag dit vroeger ook bij tablets. Bijvoorbeeld de Nexus tablet werd ook snel dramatisch traag. Ik heb toen een Mibox met AndroidTV aangesloten. Hetzelfde OS, maar met een snellere SoC. Ik raad je aan hetzelfde te doen. Bijvoorbeeld zoiets: https://tweakers.net/medi...-tv_p1188442/vergelijken/

Heb je al geprobeerd de stream kwaliteit handmatig lager te zetten? Dit zouden de opties moeten zijn die Viaplay gebruikt
Representation id="video=299968" bandwidth="299968" width="320" height="180" frameRate="25" codecs="avc1.4D400C" scanType="progressive"> </Representation>
<Representation id="video=600000" bandwidth="600000" width="640" height="360" frameRate="25" codecs="avc1.4D401E" scanType="progressive"> </Representation>
<Representation id="video=1200000" bandwidth="1200000" width="960" height="540" frameRate="25" codecs="avc1.4D401F" scanType="progressive"> </Representation>
<Representation id="video=2400000" bandwidth="2400000" width="960" height="540" frameRate="25" codecs="avc1.4D401F" scanType="progressive"> </Representation>
<Representation id="video=3800000" bandwidth="3800000" width="1280" height="720" frameRate="50" codecs="avc1.640020" scanType="progressive">
Wellicht dat de SoC 50 fps niet kan bijbenen.
Reageer
Op een tv van die leeftijd zou ik toch eens een chromecast eraan hangen. Want er zullen steeds meer apps niet meer gaan werken en dan is de chromecast een prima alternatief (viaplay heeft deze ondersteuning ook). Maargoed, ik ga er dan ook al vanuit dat het smartgedeelte van een tv sowieso waardeloos is waardoor het mij meevalt als iets wel werkt. Ik ben dan ook positief verrast dat alle apps op mijn lg c9 nog steeds goed werken (is toch 'alweer' 3 jaar oud). Maar er hangt ook een 4k chromecast aan die ik af en toe wel gebruikt omdat heel af en toe nlziet een programma niet af wil spelen terwijl het via de android app wel gaat.
Reageer
Heb je ook problemen als je via viaplay een series of film kijkt? Die situatie komt overeen met de dienst die de andere aanbieders leveren, waar je mee vergelijkt.

Neemt niet weg, dat als er problemen zijn met de app op je voor live kijken deze opgelost moeten worden. Maar zo kan je beter achterhalen waar het issue zit.
Reageer
Hoe de compensatie er precies uit gaat zien, is niet duidelijk. De dat Viaplay heeft toegezegd dat er compensatie komt als klanten kunnen aantonen dat zij problemen ervaren met de streamingdienst en dat die niet komen door problemen of beperkingen in het thuisnetwerk
Ik kan al een klein beetje invullen hoe dat gaat. Hoe ga jij in vredesnaam aan kunnen tonen dat het probleem niet bij jou ligt? Dit is zo'n "verzekerings zinnetje" waardoor je bijna iedere vorm van compensatie af kunt wijzen.

Maar laten we positief afsluiten. Ik hoop dat Viaplay niet te moeilijk doet en hun klanten gaat compenseren. Nog beter zou zijn als iedereen die een jaar abbo heeft, dit om kan zetten naar een maand abbo, zodat iedereen vrij is om eventueel weg te kunnen gaan als ze willen. Dan ben je in mijn ogen bezig met compensatie, en ben je er voor je klanten.
Reageer
Dat zou zeer welkom zijn want dan kan ik een deel van mijn betaling terugkrijgen. De app heb ik al niet meer, want is m'n opslagruimte niet waard.
Reageer
Viaplay heeft toegezegd dat er compensatie komt als klanten kunnen aantonen dat zij problemen ervaren met de streamingdienst en dat die niet komen door problemen of beperkingen in het thuisnetwerk.
FWIW; dit is wederrechtelijk.
Volgens de relevante EU richtlijn 2019/770 inzake levering van digitale inhoud geldt in een geval als deze omgekeerde bewijslast. Dwz. de bewijslast ligt bij Viaplay om bij een klacht inzake conformiteit contract aan te tonen dat de klacht ongegrond is. Dat kunnen ze doen door te bewijzen dat de oorzaak van het probleem ligt bij de klant - in acht genomen wat de door Viaplay opgegeven systeem- en netwerk-vereisten zijn en waar bij ontbreken van die vereisten de klant aan mag nemen wat in soortgelijke situaties gewoon is.

Dwz. laat je niet kisten. Ze zijn gewoon zo schuldig aan het leveren van een ondermaatse dienst die niet voldoet aan contract, als maar zijn kan. Alleen gaan ze lekker consumentje-pesten om hun reet er onderuit te draaien.

Dat de consumentenbond hier in mee gaat ipv op de hoogte te zijn van de geldende wetgeving geeft ook maar weer aan wat voor een toko aan lapzwansen dat is. (Niet de eerste keer; en zal ook niet de laatste zijn.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 20 juni 2022 15:19]

Reageer
Tjah, sowiese balen dat er Nederlanders waren die deze dienst hebben afgenomen. Het is namelijk enorm duur t.o.v. concurrentie en hiermee denkt Viaplay dat ze een marktconforme prijs hebben. Neem gewoon F1 TV, heb je ook nog eens betere kwaliteit. Nu hopen dat klanten massaal opzeggen (mochten ze dat nog niet gedaan hebben na de slechte ervaringen tot nu toe).
Reageer
Ik was er ook ingetrapt. Korting op het jaar abonnement van viaplay. Baal er enorm van.
Eerste 2 race weekenden had ik soms stilstaand beeld, soms viel de kwaliteit ineens terug naar vingerverf kwaliteit.
Meerdere mails naar support gestuurd, geen enkele reactie. uiteindelijk een reactie gehad na het 3e race weekend dat het niet aan hun ligt, maar aan mijn tv of internet verbinding (kpn glasvezel 1gb en een samsung 65Q95 gekocht begin 2022).

Uiteindelijk de moed opgegeven en een f1 tv pro abonnement afgesloten. Wat is dat genieten qua beeld kwaliteit. Geen enkel probleem. Zo kan het dus ook.
Sinds f1 tv de nederlandse audio van viaplay eronder gezet heeft, ook maar begonnen met grand prix radio over de sonos tijdens het kijken via f1 tv pro. weet je, ik heb gisteren weer ouderwets genoten van alle rijders. De extra kosten voor f1 tv naast mijn 1 jaar abonnement viaplay zijn de moeite meer dan waard.
Uiteraard mijn abonnement alvast opgezegd bij viaplay voordat ik het vergeet volgend jaar.
Reageer
OT:
Op TV apps kun je onderin tijdens de stream de audio selectie aanpassen naar Engels (of een andere taal).
Reageer
Dit gaat ook prima op de website overigens, niet alleen (TV) apps.
Reageer
Oh, dan moet ik eens een andere browser proberen. Ik zie enkel de ondertitel knop.
Reageer
1 week geleden had ik dat ook, maar dit weekend kon ik het wel gewoon aanpassen. (Chrome)
Reageer
In de browser heb je aan de rechterkant van de stream een uitklap menu zitten.

F1TV live = De standaard F1TV stream (deze heeft regelmatig Picture in Picture die de internationale stream niet heeft. Maar alleen in het engels beschikbaar)
F1TV International = Hier kun je met het tandwieltje alle overige talen kiezen. Dit is basically de livestream zoals die ook naar de TV-zenders gaat.

En dan nog de verschillende datastreams en drivercams.
Reageer
Je kan ook switchen naar F1 Live - dan krijg je engels commentaar van F1 zelf ipv SkySports.
Reageer
Vraagje: Hoe krijg je het geluid gesynchroniseerd van grand prix radio met viaplay of f1 tv? lukt mij niet.
Reageer
Ik heb de grandprix radio app op mijn iphone gezet en die sream ik via airplay naar mijn sonos Arc.
In de app op de iphone kan ik dan +0.5 seconde en -0.5 seconde stappen doen. Let op: als je grandprix radio gestart hebt (play button in de blauwe onderbalk) klik dan nog een keer op het zwarte vierkantje wat daar verschijnt met de witte I erin. Anders zie je de knoppen om het geluid gelijk te stellen niet.
Reageer
de radio stream loopt eigenlijk standaard wel voor. Ik zet deze op pauze na een duidelijk moment (tijdaanduiding, onboard radio, start, etc). Zodra ik dat op beeld zie druk ik weer op play.
Reageer
gewoon de incasso stopzetten en wachten op een reactie. Aangeven dat het gewoon niet goed werkt. En dan de boel traineren dus hun behandelen zoals zij jou behandelen. Je kunt ze alleen raken in de portemonnee.
Reageer
Dat is echt het allerslechtste wat je kan doen. Je hebt een contract en zolang dat niet ontbonden is heb je dus ook een betaalverplichting. Daar zetten ze dus gewoon een incassobureau op die een hoop extra kosten gaat maken. Helpt dat nog niet, dan zullen ze het voor laten komen en de gerechtskosten ook op je proberen te verhalen. Dan komt uiteindelijk de gerechtsdeurwaarder langs om het te innen met al die bijkomende kosten erbij. De kans dat je het wint in een rechtszaak is nihil, je moet immers de juiste stappen doorlopen om een contract te ontbinden. Gewoon de incasso stoppen is dus geen oplossing Sta je straks ook nog voor jaren bij de BKR genoteerd als wanbetaler, wat nog jaren nare gevolgen voor je heeft.

En stel je gaat proberen de rechtszaak te winnen, dan levert dat je sowieso een hoop stress, kosten en slapeloze nachten op, terwijl zij er gewoon mensen voor in dienst hebben die dat werk graag doen en er geen moment van wakker liggen. Goeie kans ook dat je VIA Play sowieso niet in de portemonnee raakt, aangezien zij de vorderingen waarschijnlijk gewoon verkopen aan een incassobureau. Dat is voor hun gewoon ingecalculeerd risico.
Reageer
In dat zelfde contract staat ook dat zij een product moeten leveren, en dat doen ze niet, gewoon automatisch incasso stop zetten, en laat ze maar afzonderlijke rekeningen sturen, Dat alleen al kost ze een hoop geld, en als iedereen dat doet gaat er zeker wat veranderen.
Reageer
Inderdaad, zij hebben een leveringsplicht. Gewoon aanzeggen dat ze het voor een bepaalde datum moeten oplossen, zo niet dan is het contract wat jouw betreft ontbonden. Een deurwaarder moet zich ook aan de wet houden en als jij een conflict met de leverancier hebt en de vordering betwist, dan kan de deurwaarder helemaal niets doen en moeten ze eerst naar de rechter. Als je goed onderbouwd naar de rechter gaat (screenshots/video-opname van de slechte beelden en aanzegging aan Viaplay dat het voor een datum opgelost moet zijn en dat die termijn niet gehaald is), dan zal een rechter daar meestal in meegaan. Hier heb je geen advocaat voor nodig. Consumenten staan over het algemeen sterker in hun recht dan menigeen denkt.
Reageer
en niet vergeten op te zeggen. dalende abonnee cijfers doen het bijzonder goed bij dit soort bedrijven :-)
Reageer
Als zij niet leveren, dan moet je hun daar op wijzen en vragen het op te lossen. Jouw betaling stopzetten heb je geen recht op tot het contract ontbonden is. Dus zomaar stopzetten is het domste dat je kunt doen.

Zoals @friend en @tvtech al noemen zul je echt de juiste procedure moeten doorlopen. Pas als het contract ontbonden is stopt je betalingsverplichting. Zomaar stoppen met betalen heb je alleen jezelf mee.
Reageer
Ik heb het niet over betaling stop zetten, gewoon betalen via over maken, soms een paar weekjes later.
En dan hebben ze wel oor naar het probleem zeker als velen dit doen.
Reageer
Hoezo, het aanmaningsproces gaat toch ook automatisch? Hoe moeten ze ruiken dat je dat allemaal zo ingewikkeld doet vanwege problemen? Je maakt het enkel ingewikkeld voor jezelf qua gedoe met betalen. Voor hen maakt het niet uit.

Gewoon eerst klagen, dan als ze in gebreke blijven ze in gebreke stellen, afhankelijk van hun reactie daarop kun je dan eventueel tot ontbinding overgaan. Niet betalen of laat betalen is niet slim.
Reageer
zo is dat, heb ik destijds ook met Telfort gedaan die eerst het netwerk van KPN of Vodafone gebruikten en toen ze het zelf goed genoeg vonden de overeenkomst met hen opzegden. En ik zonder bereik zat. Klacht per brief gestuurd waar na 6 weken geen antwoord op kwam, terwijl ze in hun eigen voorwaarden hadden gezet dat ze binnen 6 weken moeten reageren. Nadat ik de incasso stop gezet had kwam er wel reactie. Uiteindelijk 2 maanden niet hoeven betalen en de rekening erop heb ik niet betaald, opgezegt en verder niets meer gehoord.
Reageer
ik zeg niet dat je het tot aan een deurwaarder moet laten komen of zelfs een rechtszaak. Gewoon stopzetten en wachten op een reactie. En daar op acteren. Uiteindelijk zul je moeten betalen maar dan onder protest. Niets doen geeft direct een verliezersgevoel
Reageer
Je hoeft ook niet niks te doen, je moet gewoon de juiste procedure doorlopen waarbij je hen in gebreke stelt. Maar zomaar de betalingen stop zetten heb je hooguit jezelf mee. Dan alsnog betalen, dat is pas verliezen.
Reageer
Als ze niet reageren blijven ze ook in gebreke. Dit allemaal vastleggen zodat je sterk staat. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je een ondeugdelijk product koopt waarvoor je maar gewoon voor moet betalen zonder enige rechten verder.
Reageer
De enige reactie die je krijgt is gewoon een automatisch mailtje als er van de bank een storneer-bericht komt. Veel te duur om daar iemand handmatig mee bezig te laten gaan. Je hebt het meeste geluk als een financiële afdeling wanneer het tijd is om door te zetten naar een incassobureau een kant-en-klaar mailtje krijgen wat ze kunnen doorsturen en er zelf nog een blik op werpen. Maar dat is alleen zodat ze zeker weten dat het niet per ongeluk gebeurd. Maar die gaat echt geen contact met de klant opnemen, dat boeit echt niet. Wanneer ze dat mailtje sturen is het geld zo goed als binnen.
Ze hebben zelfs misschien nog meer verdiend want jij hebt het contract verbroken maar ze nul moeite meer voor jou meer te doen en als uitzendrechten per 1000 mensen gaat ofzo kan ze dat gecombineerd met nieuw instroom ook nog eens schelen in kosten. (Ze moeten uitzendrechten kopen voor alles wat ze uitzenden, en niet alles zal per se met een all-round vaste prijs gaan)
Reageer
Eerste 2 race weekenden had ik soms stilstaand beeld, soms viel de kwaliteit ineens terug naar vingerverf kwaliteit.
ik heb alleen f1tv, maar de eerste 2 weekenden had ik daar ook last van, stream herstarten hielp, maar is niet leuk tijdens de race. daarna gaan problemen meer ervaren.
Reageer
F1TV was in het begin een hele slechte service. Het duurt even om een stream te starten. maar sinds vorig jaar niet echt meer problemen met stabiliteit gehad.
Reageer
Abonnementen zijn na het eerste jaar altijd maandelijks opzegbaar. Bedrijven melden het vaak niet maar volgens de wet heb je 1 maand opzegtermijn. Na opzegging krijg je de teveel betaalde maanden terugbetaald.
Reageer
Vreemd, ik heb de 65Q90R 2 jaar geleden gekocht en niet zo heel veel problemen, af en toe loopt de stream vast en de kwaliteit is om te janken, maar draait verder zonder problemen.
Reageer
Volgens mij heb ik €100 betaald voor een jaar, dat is goedkoper dan f1-tv. dat is niet veel duurder dan f1-tv. En het is het me volledig waard om niet meer naar reclameblokken vlak voor de race te hoeven kijken.
Overigens nooit last gehad van storingen en slechte streams

[Reactie gewijzigd door lastlong op 20 juni 2022 09:43]

Reageer
Reclame bokken voor de race? waar is dat dan? niet bij F1TV.
Reageer
Voorheen bij Ziggo barstte het van de reclame. F1tv is door gebrek aan voorbeschouwing en andere programmering geen optie voor mij
Reageer
F1TV heeft wel degelijk een voorbeschouwing en een hele goede zelfs. Beter dan die niets zeggende gasten vroeger bij Ziggo of die Giedo en Christiaan bij Viaplay. Live op de grid met interviews
Reageer
De f1tv interviews zijn leuk om naar te kijken, maar heb toch altijd het gevoel dat ik naar een ‘wij van wc-eend’-gesprek zit te kijken. F1tv laat de controverses van binnen de organisatie toch wat onderbelicht.
Ik weet niet hoe viaplay dat contractueel heeft geregeld, maar er is tenminste een basis van minder afhankelijkheid.
Reageer
Voorbeschouwing is er wel degelijk (welliswaar in het Engels) in de vorm van Weekend Warm-up. Overigens kun je die ook via YouTube kijken. Geen idee wat je verstaat onder "andere programmering", maar F1TV maakt veel content rond een F1 weekend, waarvan het meeste ook via YouTube te bekijken is.
Reageer
Precies, daarvoor hoef je geen abonnement te nemen, dat staat allemaal direct op youtube
Reageer
Op F1TV is er ook een uur lang voorbeschouwing, daarnaast nog een nabeschouwing na de race en diverse technische beschouwingen en interviews rondom alle sessies.. Op Youtube komen deze later dan op F1TV.
Reageer
Ik weet niet precies wat je wilt, maar f1tv heeft dacht ik wel voor- en nabeschouwingen en diverse tech analyses.

Ik heb overigens niet altijd heel stabiele beeldkwaliteit bij f1tv. Soms zakt de resolutie dramatisch. Geluid loopt wel altijd goed door en dat is toch het belangrijkste voor een goede kijkervaring :)
Reageer
Er is bij F1tv gewoon een pre-race en post-race show hoor.
Reageer
Nope, dat is duurder dan F1TV. Wij betalen €64,99 per jaar
Reageer
Volgens mij heb ik €100 betaald voor een jaar, dat is goedkoper dan f1-tv.
F1 TV kost €64,99 per jaar. En aan het begin van het jaar, voor het seizoen begint hebt je meestal een aanbieding voor rond de €55 voor een jaar.

[Reactie gewijzigd door riotrick op 20 juni 2022 09:35]

Reageer
Ik betaal 48 euro voor een jaar F1 TV. Er is altijd aan het begin van het seizoen een aanbieding. Dus dat is heel wat goedkoper dan 100 euro. Zonder aanbieding is F1 TV 65 euro voor een jaar.
Reageer
Goed om te vermelden dat die aanbieding alleen geldt voor het eerste jaar. Tot nu toe kun je wel elk jaar simpelweg een nieuw gebruikersaccount aanmaken en weer gebruik maken van de aanbieding.
Reageer
Ik heb op hetzelfde account 2x de aanbieding gebruikt (vorig jaar en dit jaar).
Reageer
Bijzonder, ik kreeg een mededeling te zien dat mijn bestaande account niet meer in aanmerking kwam. Volgend jaar eens opnieuw proberen en anders is een nieuw account zo weer aangemaakt ;)
Reageer
Je mag geen actief abonnement hebben op het moment dat je gebruik maakt van de aanbieding, wellicht was dat het issue. De eerste keer dat ik gebruik wilde maken van een aanbieding, kon ik dat ook niet vanwege actief abo. Toen de mijne net verlopen was, kwam er weer een aanbieding en toen werkte het wel.
Reageer
Ik stoor me er juist aan dat Viaplay steeds meer reclameblokken toevoegt. Weliswaar is dat vooral reclame voor de eigen programmering (darts, vechtsport, Billy the Kid), maar toch. Ook dat bumpertje vooraf en na afloop dat de boel gesponsord wordt door de toto.
Reageer
Klopt, de darts-reclame ben ik ook ontzettend zat.
Reageer
Vind ik ook vervelend. Zo’n enorm dure dienst die zich als premium in de markt zet moet niet de godganse tijd reclames tonen. Al helemaal niet voor discutabele verslavende activiteiten.

Ik had overigens ook best interesse in Billy the Kid. Maar na dit raceweekend hoef ik het uit principe al niet meer via ViaPlay te zien. Je werd er mee doodgegooid door die Amber en tijdens de lead-in.
Reageer
Viaplay heeft ook reclame, Toto en reclame voor eigen shows, F1 tv pro heeft geen reclame, en ze worden steeds beter, nu een post en pre show , kwaliteit is zeer goed , alleen zit er een vertraging op van +- 20 seconden t.o.v. #viaplay
Reageer
Ik heb F1 tv na vorig seizoen voor 48 euro en een paar centen aangeschaft. Kan ik weer een jaar kijken en daar vallen alle races van dit jaar binnen.

Gezien ik alleen maar F1 kijk, en de prijs lager is dan bij Viaplay, was F1 tv voor mij de juiste keuze.

F1 TV is dit jaar met DRM begonnen en op mijn telefoon is dat dramatisch. Je leest ook veel over schokkende beelden e.d., maar op tv werkt de app echter prima (ondanks dat ik deze moet sideloaden om dat deze niet in de Playstore te vinden is op een Sony tv).
Reageer
Nu krijg je reclame van ViaPlay zelf met andere sporten en films… net zo irritant.
Reageer
Het is de dubbele prijs van f1tv bij aanvang van het seizoen.
Het is maar wat je niet veel duurder vind.
Reageer
Helaas heeft viaplay wel reclame, het programma wordt mede mogelijk gemaakt door….. een van die gok aanbieders, en het promoten van eigen content. Steeds het gepromoot van een serie (billy the kid) en dat darts evenement hangt mij de keel uit. Dat je vooruit kijkt naar andere f1 uitzendingen of andere race sport zoals de f2 dat weekend prima. En zelfs als er dat weekend een dart of ander sport wedstrijd is met NL inbreng begrijp dat je dat noemt. Maar gewoon volledige promo’s starten is gewoon reclame
Reageer
Niets mis met een nieuwkomer op de markt een kans geven. Ik heb het ook genomen en ben niet volledig tevreden met de kwaliteit maar heb niet de voorgenoemde klachten.
Commentaar en de uitgebreidere setting is voor mij beter dan Olaf destijds bij Ziggo.

De extras wilde ik proberen en kwaliteit cq betrouwbaarheid had een opstart probleem kunnen zijn. Helaas buiten Billy the Kid niets nieuws of interessantes voor ons. Conclusie F1pro volgend jaar, maar dat weet ik pas na het uitgeprobeerd te hebben (en gaat de prijs omlaag dan blijf ik misschien zelfs nog wel).
Reageer
Toch nog iemand die dus blij is met het commentaar.... ik wist niet dat ze bestonden ;)
Was gisteren ook weer om te janken zo slecht; halverwege over gestapt naar de britse vrienden. Ook niet ideaal, maar beter dan dat onzinnige geleuter wat die 2 weten te presteren. Om nog maar te zwijgen van het dwars door alle radio-communicatie heen ouwehoeren...
Reageer
Je kan de f1tv commentatoren proberen, weet niet wie t allemaal zijn maar o.a. Palmer geeft daar commentaar
Reageer
Deze race was f1tv commentaar erg goed en ook nog eigen split view af en toe met extra's wat wel nice is.

Al wisselt het nog wel eens omdat ze niet een vast team hebben.
Reageer
Vond Gangs of Londen ook wel een goede serie, maar verder is het niet veel idd.
Reageer
Ik was eerst wel tevreden met het commentaar, maar begin me steeds meer te ergeren aan de fouten die ze maken. Bv sainz op medium (ik zie thuis duidelijk dat het hard is) nee toch op hard. Ik krijg het idee dat ze de gehele race trager dan bij mijzelf zien of zo, en toch zitten ze daar te plekke.

Ook de hebt en wilt vouten van 2 heren, 1 daarvan is een van die 2 live commentatoren. Ik ben geen taal purist, maar come on…..

Voor Silverstone zal,ik mijn schotel maar eens aanslingeren, voor engels commentaar…. Of duits bij rtl D…..

[Reactie gewijzigd door jeanj op 20 juni 2022 16:10]

Reageer
Het is namelijk enorm duur t.o.v. concurrentie en hiermee denkt Viaplay dat ze een marktconforme prijs hebben.
Zelf ook slechte ervaring met Viaplay en inmiddels geen klant meer, maar de prijs is enigzins marktconform.
Als je het alleen F1 doet, is het zeker niet marktconform, maar je krijgt veel meer dan F1 natuurlijk.
Eindstand, F1TV valt niet 1 op 1 te vergelijken met Viaplay, ook al is 90% van het aanbod niet gewenst, omdat zij alleen F1 willen kijken.

Maar nu dat F1TV Nederlandse commentaar heeft toegevoegd, is F1TV inderdaad de logische keuze als je alleen F1 wilt.
Reageer
Velen hebben geen idee wat F1 tv is... Weten ook niet dat je Olav ook gewoon als commentaar kan hebben..
Reageer
Dan kan niet ‘gewoon’ bij F1tv.

Dat moet via een aparte audio stream die daar los van staat en pas later krijgt F1TV Nederlands audio commentaar van diegenen die het nu ook bij Viaplay doen.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 20 juni 2022 11:12]

Reageer
Dat Nederlandse commentaar zit er nu al 2 races bij (eerder dan verwacht inderdaad) echter vind ik dat wel bedroevend slecht. Ik hou f1tv lekker op Engels.

Weet iemand trouwens of de f1tv app bouwers nog plannen hebben om android tv beter te ondersteunen? ik moet nu steeds updates downloaden op de telefoon en als apk naar de tv uploaden om te updaten..
Reageer
Smaken verschillen. Ik kan die Engelsen niet pruimen met hun veel te beleefde grappen en grollen. 1 commentator heeft bovendien een te schelle stem. Kan hij niks aan doen maar het leidt mij teveel af. Daarnaast wordt de naam Lewis mij iets te vaak in de mond genomen.

Het Viaplay Gooise commentaar vind ik ook ondermaats. Er wordt vooral verteld wat ze zien gebeuren. Dat zie ik zelf ook wel. Dus dan maar Olaf en Jack. Dan krijg je toch de meeste real-time achtergrond info erbij bijv bandenstrategie en andere zaken waar ik als kijker niet constant mee bezig ben. Natuurlijk is hun commentaar wat meer biased richting Max maar dat maakt mij niet uit want dat is het mijne ook. ;)
Reageer
Je hebt twee keuzes mbt engels commentaar. Skysports of F1 Live.
Reageer
OT: Je kan in de app kiezen voor f1 internationaal met engels commentaar of F1 engels (sky sports) commentaar... wellicht is dat wat? ik kijk zelf vaak die van sky sports (bij androidtv app.)
Reageer
staat bij mij gewoon in de Store voor Android TV ( MiBox 4 ). Werkt prima
Reageer
Thx, die kende ik nog niet. Ik sideload de f1tv app op mijn Philips android tv. Voor op de slaapkamer heb ik ooit een roku ultra gekocht voor Netflix maar die doet geen amazon prime of f1tv...
Reageer
Voor mij dit moment de beste combi F1 tv icm Grand Prix radio. Sync tip: de audio loopt voor op het beeld.
Gebruik de start als ijkpunt. Zodra de lichten uitgaan pauzeer je GP radio en houdt het beeld in de gaten zodra daar de lichten uitgaan herstart je GP radio en ben je klaar voor de rest van de race.

Als een Tweaker een truc heeft om dit te automatiseren dan hoor ik dat graag!
Reageer
Bij de start moet je naar de start kijken :)

Er zijn al eerder goede plekken om te syncen. Bij het voorstellen van de grid (daar doe ik het), bij het voorstellen van de banden, maar ook geven Olav of Jack ruim voor tijd wat aftelmomentjes.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 20 juni 2022 09:31]

Reageer
Die kijk ik ook, kan best tegelijk op play drukken :) Er zijn inderdaad meerder momenten waarop het kan.

[Reactie gewijzigd door Jimijames75 op 20 juni 2022 09:41]

Reageer
Waar hoor je ruim op tijd die aftelmomentjes dan? Ik zelf vind dat GP radio wel heel laat overstapt op Olaf en Jack. Soms begint de formation lap al bijna, je hebt dan weinig tijd om de stream goed af te stellen.

Of doe ik iets verkeerd?
Reageer
Ze gaan live op het moment dat de starttune begint op de mainstream, minuut of 5 voor de start. Het aftellen of refereren aan een punt in het beeld doen ze op verschillende momenten in die tijd. Vind 5 minuten voor tijd ook erg laat, eerste paar keer dacht ik nog: zit ik wel goed? Maar ik begrijp wel dat ze heen-en-weer moeten rennen tussen hun plekje en de Ziggo-studio.
Reageer
Viaplay is niet duurder want Ziggo sport kost voor mij als Ziggo klant gewoon €15,- en dan heb je alleen sport (geen films en series)
Alleen het uitzenden van live beelden is vaak een probleem bij Viaplay en het commentaar is om over je nek te gaan
Reageer
F1 zat bij Ziggo op het gratis Ziggo sport kanaal. Alleen als je geen Ziggo hsd dan moest je Ziggo Sport afnemen.
Reageer
Dat zei ik ook niet , niet iedereen heeft Ziggo Sport of Viaplay alleen voor de F1 en als je dus meer wil zien bv darten en Première League voetbal zal je toch ook Viaplay moeten hebben
De gratis F1 kijkers lopen nu het hardste te schreeuwen , dat is erg
Al zijn de live streams vaak goed maar net zo vaak ook niet
Reageer
Vanaf augustus hebben ze ook het britse voetbal. Als je dat ook nog wil volgen dan valt het kwa prijs weer mee.
Reageer
Het is idd een duur grapje als je alleen F1 kijkt.

Als voetbal fan krijg ik naast F1 straks ook nog premier league erbij, dan is het ineens value for money. Alleen voor premierleague betaalde ik al 15 p/m bij ziggo..
Reageer
...en hiermee denkt Viaplay dat ze een marktconforme prijs hebben.
ViaPlay biedt natuurlijk een compleet afwijkende dienst aan ten opzichte van de andere spelers in Nederland.
ViaPlay biedt verschillende live sporten aan zoals darts, verschillende keusporten, formule 1, verschillende voetbaltournooien, mixed martial arts maar ook andere zaken als beach volleybal. Daarnaast zijn ze ook een (op het moment nog relatief kleine) videotheek (net als Netflix/Disney+/enz). (volgens mij concurreren ze niet met Discovery+ en dergelijke)

De prijzen van de videotheken gaan alle kanten op van 3 euro per maand bij Amazon Prime tot Cinemember van 10 euro per maand (en Netflix van 14 euro voor 4k). Wat noemen we dan marktconform? De meeste videotheekaanbieders zijn rond 6 à 8 euro per maand.

Vanaf 1 augustus is ViaPlay 14 euro per maand. Als ik dat neerleg naast de 6 à 8 euro per maand van de andere aanbieders en dan de 5,40 per maand van F1 Pro erbij pak, dan denk ik niet dat het een heel erg afwijkend bedrag is. Als je het alleen maar hebt voor de Formule 1, dan is de F1 Pro inderdaad aanzienlijk goedkoper, maar als je ook interesse hebt in die andere sporten en de videotheek, dan zie ik niets dat heel erg afwijkt. Maar zoals al ik schreef. Ze zijn een vreemde één in de byte qua dienst.

N.B. Ik heb zelf geen ViaPlay-abonnement. Ik heb persoonlijk nul-komma-nul interesse in welke sport dan ook (en ik heb al voldoende videotheekdiensten die me voldoende entertainen), en ik weet dat ik wat dat betreft tot een kleine groep behoor (erg veel mensen houden heel erg van sport kijken). Ik denk zelf in elk geval, dat als ik wel echte interesse zou hebben in de sporten die ViaPlay aanbiedt, dat ik dan zeker wel een abonnement zou nemen voor dat bedrag. (met de aanname dat de dienst goed functioneert natuurlijk)
Reageer
KPN betaalt het leeuwendeel voor me, daar ging ik geen nee tegen zeggen. Uiteindelijk moet ik geloof ik €20 dokken om het hele F1-seizoen te kijken. Als ik het zelf moet gaan betalen wordt het wel linea recta F1TV Pro… ViaPlay is gewoon zeer klant onvriendelijk. Slechte apps, je mag een race maar 2 dagen kijken en daar is ‘t voor altijd verloren (dat is echt mega ruk!!), ze hebben opnemen en terugkijken laten blokkeren door KPN en Ziggo, onbereikbare klantenservice, slechte beeldkwaliteit, slecht commentaar, slechte presentatrice en vooral ook doodsaai. Het geld totaal niet waard als je voor minder geld bij F1TV Pro een goede app kan krijgen met keuze uit verschillend commentaar, onbeperkt terug mag kijken (zelfs oude seizoenen!) en de klantenservice gewoon netjes antwoordt.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 20 juni 2022 13:04]

Reageer
F1TV heeft ook zo zijn problemen. De afgelopen jaren was het ieder weekend wel wat met die dienst. Met enige regelmaat konden streams niet worden opgestart, liep de audio niet synchroon, bleef de stream hangen in een lage kwaliteit of lag de stream enorm achter tegenover Ziggo Sport.

Ik blijf vooral wel bij Viaplay, en ik kan dat ook iedereen aanraden die zonder gehannes met streams F1 wil kijken. Gewoon je abonnement afsluiten via je provider en je kijkt probleemloos het Viaplay Xtra kanaal. Gezien alle problemen verwacht ik dat dit kanaal er in 2023 ook weer gewoon zal zijn.
Reageer
Zelden zijn er zoveel klachten over een streamingsdienst, maar het ligt niet aan Viaplay. Dit klinkt als een strategie conform de Minister van Informatie van Irak.

Dat je als consument nu moet bewijzen dat het niet aan jou ligt, lijkt me ook erg lastig. Hoe ga je bewijzen dat er geen problemen waren met je internetverbinding destijds?
Reageer
Wij hebben ViaPlay en ervaren nooit problemen. Niet op een SmartTV, niet op telefoons.. Nergens. Het werkt altijd prima. De bitrate mag van mij wel wat omhoog, maar 't hapert niet, werkt altijd goed.

Nu heb ik (uiteraard) een fatsoenlijk netwerk thuis, maar bij eigenlijk iedereen bij wie ik thuis kom is WiFi gewoon altijd kut. Routers achter routers, soms 3 a 4 achter elkaar met dus 4x NAT.. WiFi Extenders.. 3/4 SSIDs waarbij te telefoon blijft switchen.. Of minder complexe setups waar 't WiFi routertje in de meterkast hangt en je in de woonkamer al amper bereik hebt.

De SmartTV hangt dan aan WiFi, want over een UTP naar de TV is niet nagedacht.. En ja, dan kan ik mij voorstellen dat het streamen van video wel eens problematisch kan zijn.

Zeker met livestreams is het vrij complex. Een stuk complexer dan bv. Netflix dat vrij eenvoudig kan bufferen.

Ik vind 't wel een hele lastige.. hoe zorg je als ViaPlay dat je onderscheid maakt tussen daadwerkelijke problemen in je eigen dienst of simpelweg gebrekkige infrastructuur in iemand z'n woning?
Reageer
Er zit gewoon veel verschil in. Ik heb 1gbit glasvezel van kpn. Ik heb veel ellende met viaplay. Constant stotterend beeld met de android tv app en de xbox app (series x) -> dat is echt het meest irritante. Resolutie die vaak naar heel laag terugschakeld. Al m'n apparatuur is overigens bedraad aangesloten.

De stream in een webbrowser op een pc doet het redelijk. Dat stottert in ieder geval niet. Maar de kwaliteit laat te wensen over -> lage bitrate, veel compressie, slechte kleurwergave.

Als ik F1 TV ernaast aanzet is dat echt een wereld van verschil. Dat werkt bij mij vele malen beter.

Maar dan om te vergelijken, een vriend van mij heeft glasvezel van delta. Op een veel lagere snelheid (150mbit). Daar werkt de app op zijn android tv zonder probleremen. Beeld is gewoon soepel, ziet er redelijk ok uit.
Reageer
Je suggereert nu wel heel erg dat het aan WiFi bij mensen thuis ligt ;)

Ik heb alles bekabeld verbonden, bij mij melden de apps niet eens aan op m'n android TV. Blijft gewoon draaien. Cache geleegd, app opnieuw ingesteld, zelfs zo ver gegaan om firmware van de TV opnieuw te flashen, alle apps werken behalve die van Viaplay (Android 11).

Dus ik moet op desktop kijken, die ik vervolgens met hdmi naar TV verbind, maar de kwaliteit in de browser is echt om te huilen. De stream is dan wel vloeiend, maar het beeld lijkt zo gecomprimeerd dat je gewoon al het detail in het beeld mist. Ze krijgen 1080p beeld al niet op orde, wat toch wel heel treurig is anno 2022, waar je naar mijn mening gewoon 4K moet aanbieden.
Reageer
Zeker met livestreams is het vrij complex. Een stuk complexer dan bv. Netflix dat vrij eenvoudig kan bufferen.
Live of niet live heeft hier helemaal niets mee te maken. Althans niet aan de klant-kant. De app ontvangt een datastroom. Of die datastroom een uitgelezen MKVtje (bij wijze van) is of een kopie/multiplex van een inkomende datastroom is, die ergens 10-15 seconden geleden is opgenomen, staat daar los van. Als daar een verschil in zit, dan ligt het dus per definitie niet aan de klantenkant.

Kijk bijvoorbeeld naar de verschillende vertragingen die zichtbaar zijn op analoge tv, digitale tv en IPTV en zelfs tussen de providers onderling. Als je ze allemaal naast elkaar aan zet lopen ze geen van allen synchroon met elkaar. Er kan makkelijk 15-30 seconden verschil in zitten. (ik kan me van jaren en jaren geleden herinneren met een voetbaltoernooi, waar ik de buren pakkenbeet 45 seconden later hoorde juichen en 'oeoeoeoe-en' dan dat ik de goal of misser zag op mijn 'live stream'. Ik had analoge TV, zij hadden digitale TV.

Ik heb persoonlijk geen ViaPlay, maar wat ik overal en nergens voorbij zie komen, is dat HEEL veel mensen last hebben (inderdaad niet iedereen). Veel mensen hebben problemen met hun bekabelde televisie (die één op één naar een switch en daarna naar de Ziggo-modem/router gaat).
Ik zal zeker niet zeggen dat het probleem dan niet aan hun apparatuur/infra kan liggen, maar als je het zo hebt aangesloten en er zijn dan problemen aan de "klantkant" maar dan alleen maar met ViaPlay (dus niet met Youtube live streams, NLZIET live televisie, Disney+, Netflix en consorten), dan betekend het wat mij betreft dat het probleem toch wel in de ViaPlay dienst zit. Mogelijk is dan de ontvangende app niet toereikend (die draait natuurliljk ook aan de klantkant).

De ontvangende app moet er vanuit gaan dat de datastroom kan stotteren of in elk geval imperfect is, en zal dus ook intern moeten bufferen voordat hij iets weergeeft. Hij moet eventueel een soort 'noodoproep' kunnen doen. 'Ik moet binnen 0.65 seconde datablok H34GSDKJLHG (opnieuw) hebben' en dat soort zaken. Diezelfde app moet er dus ook vanuit gaan dat niet iedere consument (en (vooral?) prosumer) goed weet waar hij/zij mee bezig is in z'n LAN (ook al denkt hij/zij van wel). Ofwel. De app moet niet blind uitgaan van een "happy flow". Er zitten uiteraard grenzen aan, aan wat je redelijkerwijs kan verwachten van zo'n app, maar als alleen jouw dienst, die in grote lijnen exact hetzelfde doet als (vele) anderen, er last van heeft, dan is het toch wel aannemelijk dat het probleem toch echt in jouw dienst zit.
hoe zorg je als ViaPlay dat je onderscheid maakt tussen daadwerkelijke problemen in je eigen dienst of simpelweg gebrekkige infrastructuur in iemand z'n woning?
Dit kan ViaPlay doen via haar app. De app ontvangen blokken aan data met een bepaalde frequentie en volgorde. De app kan dus relatief simpel de kwaliteit van de binnenkomende data analyseren. Ze kunnen de app simpelweg laten switchen tussen verschillende netwerksegmenten (aan de ViaPlay kant). Als er grote afwijkingen zijn tussen de netwerksegmenten, is het aannemelijk dat dit niet aan de klanten-infra ligt (het kan nog eventueel bij de ISP liggen, maar ook daar kan je op meten).
De app hoeft niet eens wat uit te zenden/weer te geven om dat te testen.

Echter, zal de app dat dus 'eerlijk en zonder oordeel' moeten doen en nog belangrijker. De mensen die die data moeten analyseren moeten dat ook doen. Tot nu toe hield ViaPlay natuurlijk heel erg zijn poot stijf 'Het ligt niet aan ons!'. Ik heb er, mede om die reden, geen goed gevoel over, over hoe eerlijk zij hier in zullen zijn. Maar dat is puur op mijn gevoel en de toon waarop zij communiceren.
Aan de andere kant. Het feit dat ze nu in eens dit wereldkundig hebben gemaakt, betekend misschien toch dat ze iets hebben ontdekt dat niet optimaal is/was in hun dienst? Maar het kan natuurlijk ook een vorm van 'pappen en zoet houden' zijn of een soort imagoschadebeperking (zover dat nog nut heeft :) ).

De tijd zal het leren.
Reageer
Hoe denk je dat je route naar de servers van ViaPlay opgebouwd wordt? Hoeveel routers passeer je dan wel niet? Overigens vier routers thuis klinkt wel een beetje raar, vergis je je niet in tussen een router en een switch?

KPN Glas zet het modem standaard in de meterkast. Heb je Wifi vanuit de meterkast. Het is echt de snelste Wifi die ik ooit gezien heb en werkt prima over meer dan tien meter afstand.

Als KPN, Disney, Netflix en al die andere stream providers bij mensen over de Wifi prima werken, waarom zou die van ViaPlay dan problemen moeten geven? Besef wel, een HD stream vraagt helemaal niet zoveel van je Wifi netwerk, met 7Mbit/s heb je al genoeg bandbreedte. KPN Glas levert full HD streams op 12,5 Mbit/s. Alles vanaf protocol 802.11a is dus al meer dan voldoende. Besef dan even dat de KPN Glas Wifi6 inmiddels al boven de 1Gb/s zit.
Reageer
Nee ik vergis me niet in een router en een switch. Er zijn zat mensen (mijn buren bijvoorbeeld) die bv. op zolder geen WiFI bereik hebben. Dan hebben ze nog een oude router in de kast liggen, sluiten de WAN-kant van de oude router aan op de LAN-kant van de bestaande router.. En dan heb je dubbel NAT. herhaal dat een paar keer per verdieping en je hebt een dergelijke mega gare setup.

Of WiFi in je meterkast werkt of niet hangt van je woning af. Ik heb een accesspoint aan het plafond in mijn woonkamer hangen (nieuwbouw). Mijn WC zit ongeveer 3 meter daar vanaf. In de WC heb ik geen WiFi bereik meer. Telefoon valt dan terug op 4/5G. Dat 't in een jaren 30 huisje werkt wil ik best geloven.

Als ik op mijn terras zit, letterlijk nog geen meter van mijn accesspoint aan het plafond, heb ik in de tuin geen bereik. Komt ongetwijfeld door de spouwisolatie, wat van dat steenwol is met zo'n metaalfolie er overheen.

Mijn accesspoint in de woonkamer heeft op de 1e verdieping amper nog bereik. Ik zie 'm wel, maar is nauwlijks verkeer doorheen te krijgen.

Verschil met Disney en Netflix is dat Disney en Netflix fors kunnen bufferen. Als je een film start, dan buffered ie misschien eerst even 5 seconden. Dan begint de film, maar waar jij kijkt met een kijksnelheid van bv. 7 Mbit kan die client op de achtergrond downloaden met bv. 10 Mbit, zodat ie gedurende het spelen een buffer op kan bouwen van misschien wel enkele minuten speeltijd.

Met een livestream kun je niet tijdens het spelen 'vooruit bufferen'. Je kunt alleen het afspelen vertragen (wachten met start livestream totdat je genoeg gebuffered hebt). Als die buffer leeg is, dan stopt de stream en moet er eerst weer gebuffered worden.

En nogmaals, Disney/Netflix zou in theorie op de achtergrond de hele film al in een buffer kunnen gooien. Theoretisch kan Netflix na bv. 10 minuten bufferen de hele aflevering van 45 minuten wel zonder Internet afspelen, omdat de hele aflevering al in een buffer/cache staat.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 21 juni 2022 14:46]

Reageer
Wel werkt in een jaren 30 huisje? Mijn huis is gebouwd in 2006. A+ geïsoleerd. Ik heb HR++ glas, zit dus metaal in verwerkt maar dat geen enkel probleem met Wifi of de mobiele telefoon, de signalen gaan daar prima door heen.

Waarom zou ViaPlay geen 5 seconden buffer op kunnen bouwen? Live stream maakt niks uit, hij kan gewoon de uitzending licht vertragen waardoor er buffer ruimte genoeg is.

7Mbps of 10 Mbps doet er toch helemaal niet toe als je een Internet capaciteit van 200Gbps hebt?

Het probleem met ViaPlay is juist dat ze kennelijk moeite hebben een stabiele bit stroom aan te bieden al heeft de klant een uitstekende Internet verbinding.
Reageer
Netwerk hier is prima, zowel bekabeld als draadloos zit het prima in elkaar. Vol bereik tot en met de zolder, lage latency, hoge snelheid, device roaming en noem het allemaal maar op. Alle streamingdiensten leveren dan ook probleemloos 4K HDR over bekabeld of WiFi met geen enkele hint van haperingen, bufferen of wat dan ook.

Maar ViaPlay…? Vooral de eerste paar F1 raceweekenden was gewoon puur drama. Streams die niet wilden starten op meerdere apparaten (hun WebOS-app is ‘t ergste), login problemen, niet kunnen terugkijken van streams, haperingen/lags, slechts half beeld of enkel artefact, algemeen enorm slechte 480p-beeldkwaliteit en ga zo maar door. De beeldkwaliteit is overigens veel te vaak nog slechter dan de interview vragen van Stéphane Kox, dus kijk het ook liever via ViaPlay Xtra; dan levert KPN de stream en werkt het wel. Maar dat kanaal zal op den duur verdwijnen.

Maar zelfs als het netwerk hier behoorlijk kut was geweest, dan ga je mij niet wijsmaken dat wanneer Netflix, Amazon, Disney, YouTube en Apple allemaal 4K kunnen afspelen dat het dan bij ViaPlay opeens toch aan mijn netwerk zou liggen. :+
Reageer
Het zal in een aantal gevallen ook ongetwijfeld wel aan ViaPlay liggen. Al dan niet een combinatie van hardware die niet lekker werkt met de techniek van ViaPlay.

Je argument mbt. 4K van bv. Netflix, Amazon en Disney gaat niet op. Dat zijn geen live streams en kunnen dus tijdens het spelen op de achtergrond blijven bufferen. In theorie kunnen die een hele episode of film met maximale snelheid downloaden in cache/buffer/disk/whatever om onderbrekingen in de verbinding op te vangen. Met een livestream kan dat niet. Je kunt een livestream niet vooruit bufferen.

Je kunt wat ik bedoel zien op bv. YouTube. Als je een filmpje speelt daar zie je het grijze lijntje (buffer) en het rode lijntje (waar je bent in de video). Het grijze lijntje loopt altijd voorop het rode lijntje. In mijn geval loopt het grijze lijntje ook harder door dan het rode lijntje. Kortom, YouTube buffert gedurende het kijken steeds meer data. Voor andere streaming diensten die content spelen dat niet live is geldt hetzelfde.

Livestreams bij YouTube hebben soms wel het probleem dat live streams haperen, omdat het 'grijze lijntje' zoals ik hierboven beschrijf bij een live stream niet vooruit kan bufferen.

Daarom is het streamen van een live-uitzending technisch een stuk uitdagender dan een aflevering van een serie of film. Daar kun je veel meer bufferen en cachen, theoretisch zelfs hele seizoenen in 1x. Dat is in feite wat Netflix aanbiedt als optie om bv. in het vliegtuig series te kunnen kijken.Hij "buffert" dan 't hele seizoen, zodat je dat zonder Internet kan kijken.
Reageer
Ook geen enkel probleem ondervonden. Ook niet op het vakantie adres waar we afgelopen weken zaten en waar de verbinding vele malen trager is als thuis.
Reageer
Gewoon stemmen met de voeten. Dag viapay.
Reageer
Ik meen dat de consumentenwetgeving zo is ingericht dat het Viaplay is die moet bewijzen dat het wel aan jou ligt.
Reageer
Denk dat het, gezien de strekking van het verhaal, erg lastig gaat worden om een compensatie te krijgen van ze. Alleen als het aan Viaplay ligt, kun je aanspraak maken. Hoe moet je dat aan gaan tonen van een race die x-weken geleden is uitgezonden.

Ik herken wel deel van de problemen, ondanks een prima internet verbinding springt de kwaliteit soms terug naar 480p ipv HD. Na een minuut oid springt hij weer naar HD. Niet onoverkomelijk, wel vervelend.
Reageer
Denk niet dat het heel moeilijk wordt voor mij.
De GoogleTV is bedraad aangesloten, met de officiele apps van viaplay en f1tv.
En de eerste geeft beduidend minder scherp beeld dan F1TV. Voor de rest is alles hetzelfde. Vermoed nog steeds dat het in de Viaplay app ligt.

Ben benieuwd hoe Viaplay het wil beoordelen. Komen ze dan langs om het te controleren tijdens een race?
Moet ik een of andere test draaien?
Foto's maken van hetzelfde momemt? (gaat vrij lastig in een live stream als ik alles gelijk wil houden)
Of zijn de foto's die op twitter naar ze toe zijn gegaan, genoeg?

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 20 juni 2022 08:59]

Reageer
Er zal normaal wel een check in de app komen die kwaliteit kan detecteren ? Netflix verlaagt ook de kwaliteit als het internet te slecht is. Dit is wel iets anders dat weet ik
Reageer
Verander "het internet slecht is" naar "de verbinding niet toereikend is".

Je internet kan een 1000/1000 glas verbinding hebben, maar als ViaPlay hun netwerk niet op orde hebben. C.q. een slechte outgoing verbinding of overbelaste servers, dan kan ook de verbinding slecht zijn.

Als voorbeeld; Netflix streamed niet altijd vanuit het datacenter in Amerika. Dat zou hoge latency geven, extra kosten voor netwerkverkeer en de kans op een slechte verbinding vergoten. Wat doet Netflix? Die bieden de optie aan om een "content cache" bij ISPs te installeren: https://openconnect.netflix.com/en/.
Reageer
Een content cache werkt uitstekend voor films en series, gezien je die gewoon kan uploaden naar de cache alvorens ze aan te bieden aan klanten. Zodra de klant het wil bekijken zit de content dus al dichter bij de klant.

Echter voor livestreams kan je deze wel aanbieden via verschillende CDNs, maar deze uploaden naar zo'n cache bij elke ISP is natuurlijk extra delay richting de klant toe, in elk geval als de ISP cache de stream oppakt en live weer uitzendt, dan zal het over maximaal seconden delay gaan.

Denk ook niet dat Viaplay groot genoeg is om zo'n caches bij ISPs te plaatsen.
Reageer
Sowieso zit er al vertraging in de live uitzendingen via streams. Als je een cache server bij Ziggo en KPN zou plaatsen, heb je al een overgroot deel van de NL-markt voorzien van een kwalitatief hoogwaardige stream. En met de capaciteit die daarmee vrijkomt, kan je de overige klanten bedienen. Er is geen enkel excuus voor Viaplay om geen goede FullHD/4K streams te bieden, buiten armoedige eigen infrastructuur. Misschien hadden ze minder moeten bieden voor de rechten en meer moeten investeren om live streaming in hoge kwaliteit en zonder problemen aan te kunnen bieden. Het is dan ook een schande dat de fans voor meer geld een mindere ervaring krijgen dan het geval was voordat Viaplay de rechten in handen kreeg.

Het huidige aanbod van Viaplay qua compensatie is dan ook een farce. Hoe wil je bewijzen dat het niet aan jouw eigen netwerk ligt? Een filmpje maken tijdens de stream zegt helemaal niets, want het zegt niets over de bezettingsgraad van je eigen netwerk. Moet je dan ook nog eens live routerlogs qua bandbreedte verbruik aanleveren, met een kopie van het contract van je internetprovider? Snap dan ook niet dat de consumentenbond het een stap in de goede richting vind. Zeker omdat Viaplay hiermee wegwuift dat er compensatie gaat plaatsvinden voor de slechte streams over de afgelopen wedstrijden. Want achteraf filmpjes maken voor live streams wordt een beetje lastig. Nee, dat de streams van slechte kwaliteit zijn, dat ligt aan alles en iedereen, behalve aan Viaplay zelf. En dat zeggen ze nu nog steeds, want intern onderzoek heeft toch geen problemen geconstateerd?

Blij dat ik vanaf dag 1 al geen zin had in een abo bij hun. Blij met F1TV Pro, hoewel die af en toe ook even terugvallen in kwaliteit. Gisteren moest ik bij de start even de stream opnieuw starten en daarna bleef het de hele race goed.
Reageer
Denk je dat KPN en Ziggo graag een cache willen plaatsen om de service van een concurrent te verbeteren voor hun klanten?
Reageer
Als daar goede afspraken over gemaakt worden, dan zal dat vast kunnen ja. Het scheelt ook die partijen qua dataverkeer op de externe interconnect. Er komt 1 stream binnen op de cacheserver en de rest gaat via het interne netwerk van de provider naar de klant. Zo werkt het ook voor bijvoorbeeld Netflix.
Reageer
Ik weet hoe het werkt, maar ik denk dat het in dit geval niet gaat gebeuren. Er zijn andere belangen in dit geval buiten efficiëntie.
Ik denk ook niet dat ze het vervelend zullen vinden dat er zoveel klachten zijn over viaplay.

Ik vraag mij ook af of al deze sporten er op de langere termijn beter van worden om achter een betaalmuur van het gewone publiek te verdwijnen. Ik denk dat ze uiteindelijk beter af zijn met een brede laagdrempelige manier om zoveel mogelijk publiek te bereiken.
Nu is er gekozen voor de partij die het meeste geld geboden heeft, in plaats van een van de partijen die in het verleden al bewezen hebben een goede kijkervaring te bieden.
Dat is ook precies wat er nu te zien is, nieuwe speler op de markt die de infra en afspraken met de partijen waarvan ze afhankelijk zijn niet heeft en dus ondermaats presteert.
Laten we het daarbij maar niet over het commentaar hebben. XD
Reageer
Streams verschillen gewoon enorm.
Hier 600mbit alles via lan en ben alleen.
Gebruik een LG G1 als scherm waarbij de LG Viaplay app er veel beter uitziet dan de chrome player op hoogste kwaliteit ipv auto met een 3070, wanneer ik Blu-ray bestanden bekijk van 70gb met de 3070 ziet het er fantastisch uit.
Vorig jaar de LG G1 gekocht.
Het verschil met Ziggo icm een Next is groot waarbij Ziggo 25mbit voor de DVB-C gebruikte tijdens de race.(Discovery+ heeft nu ook een LG app en is 4K met de nieuwe Deadliest Catch)

[Reactie gewijzigd door Vage_Karel op 20 juni 2022 09:31]

Reageer
Dat hele viaplay is een grote grap, zitten te constant te adverteren met hun grootste zelfgemaakte productie ooit (Billy the kid).
Ik dacht eens even kijken naar die nieuwe serie, blijkt nog geen eens in HD kwaliteit maar in SD in2022 voor €15 p/m 8)7 |:( :?
Blijkt ook dat er mondjes maat een oude film in HD te kunnen zien!
Wij NL kijkers worden echt voor de gek gehouden in streamingland met Viaplay, alle grote streamingdiensten leveren op papier (max 25Mbit) 4K ZONDER STORING aan.
Het is gewoon heel eenvoudig hoe meer data naar de klant, hoe groter is de capaciteit die je moet inkopen, wat meer geld kost, en dat er minder winst overblijft voor de investeerders.
Ze hebben zich hier op verkeken, en kunnen dit waarschijnlijk niet op korte termijn inkopen naar een grotere capaciteit.
Reageer
Voor streaming over het net moet per resolutie worden afgedragen voor HVEC aan General Electric, Technicolor, Dolby, Philips, en Mitsubishi Electric.
Reageer
Waarschijnlijk wordt het iets van: "Je krijgt de hoogste kwaliteit die we binnen deze configuratie aan kunnen bieden." Oftewel, er is geen "probleem". Voor zover ik weet garanderen ze ook niet dat ze dezelfde beeldkwaliteit leveren als F1TV.

offtopic:
Hoop uiteraard voor je dat ze het wel serieus nemen en actie ondernemen.
Reageer
Er is alleen opgegeven tot 1080p. 4k is voor de stream nooit beloofd.
Reageer
Google TV is ook geen heilig apparaatje. Sterker nog, het is best een instabiel ding. Gisteren met de F1 TV stream niets als problemen met de kwaliteit. 480p was denk ik het beste wat ik kon krijgen. Modem reset, stream via de app van F1 TV zelf en ook via Chromecast.

Uiteindelijk maar een reset gedaan van de Google TV, en ja hoor daarna een goede stream. Dus het kan ook aan issues met Google TV liggen.
Reageer
Ik denk ook idd dat het erg lastig wordt om aan te tonen als consument waar het aan ligt.
Het enige dat wat jij merkt is slechte kwaliteit beeld / ontvangst.
Reageer
Jouw laatste is precies wat ik al heb sinds het begin. En mijn hele netwerk is Ubiquiti en geeft nooit problemen. Soms kan ik de tijdens in de linkerkolom gewoon niet lezen zo vaag zijn ze.

Helaas is het commentaar niet de schuld van de verbinding. Die ene commentator laat het zelfs tijdens een safetycar situatie klinken alsof ze nek aan nek over de finish gaan. En zet voor ieder woord het woord ultra. Zeer Amerikaans, zeer irritant.
Reageer
Ik denk dat er ook veel opportunisten zullen ze in die willen profiteren ook al hebben ze geen problemen.
Reageer
Groeipijntjes. Ik weet nog dat F1TV er net was. Een aantal mensen nam toen ook een abonnement. De klachten kwamen ongeveer overeen. F1TV heeft ervan geleerd en tegenwoordig is het Content Delivery Network prima op orde.

Voor wie perse NL commentaar wil bij de beelden, de heren van ViaPlay zijn nu ook te horen bij F1TV. Als je alleen F1 kijkt lijkt me niet dat je nog een reden hebt om bij ViaPlay te blijven.

[Reactie gewijzigd door asing op 20 juni 2022 09:01]

Reageer
Klopt, maar F1TV was toen compleet nieuw.
Viaplay (Nordic Entertainment Group) bestaat al wat langer, zouden hun zaakjes op orde moeten hebben.
Reageer
En dat hebben ze. In elk geval hier in de Nordics.

Uitzondering daargelaten tijdens het EK waren bepaalde wedstrijden (de Deense, bvb) soms slecht te kijken omdat er letterlijk honderdduizenden meer via Viaplay keken dan normaal. Andere wedstrijden nooit problemen ondervonden.

We weten niet hoe specifiek hun infrastructuur is in Nederland tov bvb Denemarken of Zweden, en Nederland is qua inwonersaantal ook gelijk Zweden+Denemarken bij elkaar opgeteld. Verder is dit een van de eerste keren dat ze uitbreiden naar nieuwe gebieden waar er direct grote vraag is vanaf dag 1 owv de F1.

Ze zullen vast wel verbeteringen doorvoeren.
Reageer
Het hele jammere aan het verhaal is, dat ze gewoon blijven beweren dat er aan hun kant niks aan de hand is.
Reageer
Dan moet je niet zaniken dat de klant de schuldige is, en Viaplay kwam zelf met beloftes als Full HD… dat komt viaplay niet na…
Reageer
Voor de digibeten hier (en mijn vader..) is het voordeel dat je Viaplay gewoon via zender 200 (bij Ziggo) kunt bekijken en je de F1TV stream via een chromecast oid moet regelen.
Reageer
Dat is maar tot de zomerstop, daarna verdwijnt kanaal 200.
Dit was bedoeld als een soort van overgang, maar Viaplay wil een 100% streamingdienst zijn en geen liniaire TV zender.
Reageer
Hij blijft in ieder geval tot december via KPN en Ziggo doorgegeven worden

(Bron: https://www.rtlnieuws.nl/...nder-commentaar-f1-tv-pro)

Dus het gehele F1 seizoen moet je via kanaal 200 kunnen kijken.
Reageer
Ah wist ik niet, thanks!
Dan wordt het een stuk makkelijker om hem over te halen :D
Reageer
Ook erbij genomen, maar ga dan straks weer annuleren… ze beloofden dat je via die zender alle trainingen etc zou kunnen zien, niet dus… alleen 3de vrije training en kwalificatie en de race…
Reageer
Dan moet je wel Viaplay via de provider hebben afgesloten.
Als je Viaplay (met grotere korting) rechtstreeks bij Viaplay afneemt krijg je geen toegang tot die zender.
Reageer
Mensen hebben nu een ander referentiekader (Disney+ werkt, Netflix werkt, etc.)
Voor een groot deel waren mensen gewend dat ze gratis bij Ziggo de races konden kijken.
Het beeld was hoge kwaliteit, en werkte.
Hoe irritant sommigen de commentatoren ook vonden, ze kenden en herkenden ze. Veel mensen zijn met hen 'gegroeid' toen verstappen bekender werd.
Veel nieuwe Nederlandse kijkers zijn gekomen vanwege chauvinisme.

En toen kwam viaplay.
We gaan het helemaal anders doen.
De verwachting wekken dat ze het kunnen, want het is een groot concern.
Ipv gratis, nu 14,99 euro betalen.
Beeldvorming dat wedstrijden niet gekeken kunnen worden door problemen met streams.
Lagere kwaliteit dan wat ze gewend waren, of ook maar de F1TV Pro app.
Nieuw commentaarduo, welke anders is dan men gewend is.
De opmerking dat ze "geen bier en polonaise in studio na zege verstappen" meer doen, dus de verwachting van minder chauvinisme.
Het in eerste instantie ontkennen van problemen en de schuld bij de gebruikers neerleggen.

Groeipijnen kan, maar met bovenstaande combinatie maken ze het zichzelf wel erg lastig.
Reageer
Als ik alle berichten hoor, ben ik toch 'blij' dat ik Viaplay via Ziggo heb afgenomen. Tot en met augustus kan ik de kwalificatie en race 'gewoon' als tv kanaal bekijken. Tot op heden geen enkel probleem gehad. Overigens stream ik meestal wel de onboard als PiP naar mijn TV. Omdat dat beeld relatief klein is heb ik nog geen problemen gehad met de kwaliteit. Je merkt wel dat het beeld af en toe even hapert en dan is de timing weer verkeerd met het TV beeld. Het Tv beeld loopt altijd een paar seconden achter op de stream.

Al met al ga ik denk ik na augustus (dan stopt de Tv uitzending) overstappen op een F1TV abonnement. Het verdere aanbod op Viaplay vind ik niet echt interessant.
Reageer
Kanaaldoorgifte is verlengd tot december :)
Reageer
Ik verwacht ook dat ViaPlay met alle TV aanbieders waar ze deze service aanbieden wereldwijd. Een goede pijp heeft van de stream. Waarbij de link naar een aanbieder voorrang krijgt op een losse persoon die zelf streamt.

Voor Ziggo is zo iets als dit natuurlijk peanuts.
Reageer
De 'pijp' levert het signaal 1 maal af bij de grote telco's waarna dezelfde stream middels multicast via het tv-netwerk gedistribueerd wordt naar de kijker/stb. Deze methode werkt anders dan unicast en is er de oorzaak van dat het zo probleemloos werkt.
Reageer
Ja, anders gaat ViaPlay heel veel klanten verliezen... Want ze zeggen het niet, maar weten wel dat Ziggo en KPN hun nog heel veel klachten besparen wanneer ze echt IPTV only zouden zijn...
Reageer
Al met al ga ik denk ik na augustus (dan stopt de Tv uitzending) overstappen op een F1TV abonnement. Het verdere aanbod op Viaplay vind ik niet echt interessant.
Kan ik van harte aanbevelen. Commentaar van viaplay is nu ook beschikbaar op F1TV maar dat is een stuk droger en saaier vergeleken met Jolyon Palmer en Sam collins
Reageer
Ik gebruik mijn abo van F1TV en kijk via mijn computer browser. Meerder sessies heb ik dan open: main, data en -zeker bij de start- de eerste 4 onboards. Af en toe hapert er een sessie en in dat geval zijn het altijd twee of drie sessie die tegelijk haperen en dan ook tegelijk weer herstellen. Dit had ik voorheen veel minder bij het gebruik van Race Control (snik :'( ). En ook het gelijk-timen van die sessies blijft nodig, door domweg de beelden op-het-oog te vergelijken.

Wat mij betreft beter dan ViaPlay, maar ook met F1TV heb je naar mijn dee als klant die op mijn manier via een computer kijkt... nog niet helemaal de klant experience.
Reageer
Meh ze nemen niet eens de moeite om op vrijdag uit te zenden op hun tv kanaal als de kwalificatie op vrijdag is (ivm sprintrace). Hierom direct opgezegd ookal was het 5e/2maanden en F1TV genomen. Als ik al op een app moet kijken dan kies ik de betere. Kan ik ook na de race elke onboard kiezen die ik wil terugzien.

[Reactie gewijzigd door xtrmx op 20 juni 2022 22:10]

Reageer
De Consumentenbond schrijft dat Viaplay heeft toegezegd dat er compensatie komt als klanten kunnen aantonen dat zij problemen ervaren met de streamingdienst en dat die niet komen door problemen of beperkingen in het thuisnetwerk. Volgens Viaplay zijn er in de eigen infrastructuur geen oorzaken gevonden voor de klachten van consumenten
Viaplay; We’ve allready got your money so Fuck you!

Man man man. Ben blij dat ik van Ziggo naar F1tv ben overgestapt. HD, terugkijken wanneer je wil (tot 1972 ergens aan toe) professioneel en optioneel commentaar, kies je eigen camera view en een heel race weekend aan programming voor minder geld.

Zo veel beter!

[Reactie gewijzigd door er0mess op 20 juni 2022 08:52]

Reageer
Tja, ik moet zeggen dat F1TV bij mij ook niet zonder de spreekwoordelijke horten of stoten is. Het duurde gisteren een minuut of 5 voordat mijn Chromecast eindelijk eens overging op een goede bitrate. Daarvoor waren de namen en tijden gewoon schier onleesbaar. Op mijn telefoon kan ik de bitrate forceren (en dat moet vaak ook, hij schakelt anders behoorlijk vaak terug zonder dat dat nodig is), maar helaas kun je die optie niet meer kiezen bij het casten.

Ook jammer is dat hij de audio stream niet meteen meepakt bij het overschakelen tussen kijken op device en casten. In dit geval dan weer niet zó erg, want mijn telefoon default naar Nederlands en de Chromecast naar Engels, en ik kijk liever in het Engels, maar toch een schoonheidsfoutje.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 20 juni 2022 09:28]

Reageer
ik had dat eerst ook, maar toen was ik genoodzaakt om te casten op een plek met slechte wifi, nu gister ging het vanaf moment 1 goed. Terugspoelen en vooruitspoelen met chromecast gaat soms lastig, maar herken niet wat je zegt met een goede wifi verbinding. Anders proberen je chromecast te bedraden?
Reageer
Mijn chromecast ultra is bedraad aangesloten op gbit, en ik heb 500mbit glas. :).

Ik moet zeggen dat hij het er sowieso moeilijk mee had. Bij het activeren van het casten kwam er geen beeld en audio. Pas na een paar keer seeken kreeg ik eindelijk de stream te pakken, maar echt in de allerlaagste kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 20 juni 2022 09:13]

Reageer
dan heb ik niets gezegd ;-).
Reageer
ik kijk F1 tv via een Apple TV en ook regelmatig via mijn iPad en iPhone. Thuis nooit problemen (Delta 1Gbps glas), via 4G logischerwijs af en toe een terugschakeling. Zeer tevreden dus.
Reageer
Toch wel apart. Op de MoBox draaide het hier prima.
Reageer
Ik kijk F1TV via mijn Apple TV 4K en heb gisteren totaal geen problemen gehad. Alleen het commentaar gaf in het begin wat problemen maar nadat ik weer van Nederlands naar Engels was gegaan was dat probleem ook opgelost.
Reageer
Hier F1tv pro voor 1 jaar voor 50 euro, vorig jaar via aanbieding genomen.
Gisteren Canada gekeken op de iPad in een vakantiehuisje in Duitsland. Super kwaliteit, geen enkele dip gehad. F1tv is een complete no-brainer ipv kiezen voor viaplay.
Reageer
Ben er ook klaar mee. F1 TV here I come.
Reageer
1 2 3 ... 8


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee