WhatsApp begint met uitrol emoji-reacties in bètaversie voor Android

Meta voegt emoji-reacties toe aan de WhatsApp-bèta voor Android. WABetaInfo meldt dat deze functie voor enkele gebruikers is verschenen in bètaversie 2.22.8.3. Het is niet bekend wanneer de functie beschikbaar komt voor alle WhatsApp-gebruikers.

Met de reactiefunctie kunnen gebruikers lang op een bericht drukken om vervolgens te reageren met een emoji, schrijft WABetaInfo. Er zijn daarvoor zes verschillende opties: een duimpje omhoog, een hartje, een huilende emoji, een lachend gezicht, een geschokt gezicht en biddende handen.

Vooralsnog is de functie alleen beschikbaar voor een beperkt aantal WhatsApp-bètagebruikers op Android. Meta lijkt de reactiefunctie geleidelijk aan meer gebruikers beschikbaar te stellen. Er zijn in de afgelopen weken ook aanwijzingen verschenen dat de functie naar iOS en WhatsApp Desktop komt. Bètaversies voor die twee platforms kregen onlangs de functie om notificaties van reacties te beheren, merkt WABetaInfo op. Wanneer de reactiefunctie wordt uitgerold naar de stabiele versie van WhatsApp, is niet bekend.

Er gaan al langer berichten rond dat er een reactiefunctie beschikbaar komt voor WhatsApp. Het platform volgt daarmee verschillende andere chatdiensten. Diensten als Discord, Slack, iMessage, Google Messenger en Twitters DM-functie bieden al emoji-reacties. Facebook Messenger, een andere berichtendienst van WhatsApp-eigenaar Meta, biedt ook zo'n functie.

Emoji-reacties in WhatsApp. Klik voor een gif. Bron: WABetaInfo

Door Daan van Monsjou

Redacteur

22-03-2022 • 13:48

56 Linkedin

Lees meer

Reacties (56)

56
55
40
3
0
7
Wijzig sortering
En wat is er mis met het bericht quoten met die desbetreffende emoji?
Uiteraard wat @Ram-G-maN zegt maar ook handig in een groepen, waarbij meerdere mensen kunnen reageren, en het de chat verder niet overflood.
Perfect voor bevestigingen etc, dat je toch weet dat het gelezen is, maar geen commentaar op is.
Ook vervelend als in de groep meerdere mensen het zelfde antwoorden, of emoji sturen, terwijl zo'n emoji reactie dan perfect is!
Ik zit in meerdere appgroepen en nooit heb ik gehad dat wanneer je een vraag stelt of iets stuurt dat de hele groep dan de app overflood met emoji reacties.

Je kan natuurlijk ook wel overal een probleem in zien, die blauwe vinkjes geven al aan of iedereen het heeft gelezen(of je drukt op info op bericht en dan zie je specifiek wie wel en wie niet het heeft gelezen).
En als meerdere mensen dezelfde antwoorden geven dan weet je ook dat men het met elkaar eens is.

Ik zie dit echt als een nutteloze toevoeging, en een excuus om een dood normale gang van zaken te zien als een probleem wat aangepakt moet worden.
Moet iedere toevoeging dan een oplossing voor een probleem zijn?
Dit is duidelijk een nice to have, een quality of life improvement die iedere populaire chat app vandaag de dag al heeft. (Discord, Teams, Signal, etc..)
Als je Discord gewend bent is dit inderdaad al snel een gemis. Heerlijk lichte vorm van reageren zonder dat de chat te druk wordt.
Het is een beetje een Tweakers dingetje. "Bedrijf X komt met een extra functie Z uit" "User A vindt functie Z niet leuk want gebruikt al eeuwen functie Y". Als het geen functies vervangt snap ik niet zo goed waarom (vocal) minority zo hard tegen vernieuwing is.
Je hoeft het toch niet te gebruiken? Jij vindt het niks toevoegen, terwijl juist iemand anders dit wel handig vind. Op mijn werk gebruik ik Teams (wie niet?) en daar is deze functionaliteit en heel handig, en veel gebruikt. Ik snap dus heel goed dat whatsapp dit ook implementeert.
Zo is ieder zijn ervaring en gebruikwijze anders, niks mis mee toch? Ik zit wel in groepen waar dit ideaal voor is.
Je kan natuurlijk ook wel overal een probleem in zien, die blauwe vinkjes geven al aan of iedereen het heeft gelezen(of je drukt op info op bericht en dan zie je specifiek wie wel en wie niet het heeft gelezen).
Lezen is bij mij geen antwoord. Ik verwacht ook niet als iemand het heeft gelezen, direct een antwoord kan of wil geven.
Verder ziet niemand dit ook als een 'probleem' die opgelost moet worden, is gewoon een toevoeging en je bent vrij om het wel of niet te gebruiken.

Vind daarnaast de 'status' feature (aka snap) veel nuttelozer in een app als Whatsapp, dan de mogelijkheid te hebben om te reageren met emoji's veel logischer. (Verder gebruik ik en bijna al mijn contacten dat ook niet, terwijl er vast wel genoeg andere zijn die het gebruiken, prima toch? Ik heb er in iedere geval geen last van)

Ieder zijn ding, het veranderd verder ook helemaal niks aan de werking van Whatsapp.
Reageren met alleen een emoji is leuk om te doen, zeker als je even niet veel te zeggen hebt en toch een bijdrage wilt doen. Maar een nieuw bericht met alleen een emoji zorgt ervoor dat de chat snel te druk wordt en je teveel moet scrollen. Daarbij leidt dat ook af van het bericht zelf wat boven de emoji reacties staat (huidige gang van zaken op Whatsapp). Wat mij betreft is deze toevoeging zéér nuttig :9
In Slack gebruiken we binnen ons team kanaal erg vaak dit type reactie.
"Ok voor volgende week vrijdag verlof?" bv, paar duimpjes erbij en klaar.

Het is vooral een gemakkelijke extra optie die in de praktijk erg veel wordt toegepast.
Mooi jij dat vindt, maar dit is een bewezen veel gebruikte functie op andere platformen, zoals facebook en slack. :)

Erg welkom dit!
Het probleem met die vinkjes is dat als je even door de chat scrolt dat je de berichten dan ook "leest". En dat gebeurt heel vaak als je in een drukke groepsapp zit.
Maar los hiervan, wie zegt dat het een probleem oplost? Het is gewoon een leuke toevoeging.
Dit idd. In de korte periode dat ik mijn vriendenkring aan de Signal had, was dit de nummer 1 feature waarbij Sognal het beter voor elkaar had dan Whatsapp. Kijk er naar uit dat dit naar WA komt!
Wij gebruiken nog steeds steevast Signal, het is een bruikbare feature.
Het is zeker handig. Telegram heeft het ook al een tijdje (niet heel lang). Het jammere is dat je op telegram niet alle emojis kan gebruiken, het is gelimiteerd op 11 vgm (limitaties, dat zien we vaker terug bij Whatsapp die een functie implementeerd dat Telegram al heel lang heeft). Bij Instagram is het ook al mogelijk, echter volgensmij alleen via een gemodificeerde client. Dan kan je alle emojis gebruiken, hoewel je wel de emoji "hotbar" daarvoor moet aanpassen, en dus kan je alleen uit 6 emojis kiezen voor een snelle reactie. (zie twee screenshots hier)
Ik ben inmiddels gewend aan Slack en daar zit dat ook in, en ik merkte dat ik dat juist mistte in WhatsApp.

Maar goed, 't is wel praktisch, maar niet heel belangrijk, eigenlijk hebben we hier al teveel getypte woorden aan verspild... :Y)
En wat is er mis met het bericht quoten met die desbetreffende emoji?
Niets maar dan blijf jij dat toch gewoon doen?
Ik ken dit vanuit iMessage/Teams/Slack en vind het daar wel handig eigenlijk, het een heft het ander niet op.
Wat is er mis met een emoji bij de comment zelf? Kan hem precies terug spelen.

Je kan het beiden gebruiken in de praktijk dus zie het als een verbetering. In teams wil ik op werk ook bijvoorbeeld echt niet bij iedere opmerking of vraag een geschreven antwoord sturen. 1 klik boven de comment met een duimpje en ze weten dat ik het gelezen heb en er mee aan de slag ga.

Bovendien bespaart dit een heleboel scrollen. Ik weet zeker dat als jij wat grappigs stuurt naar mensen dat ze nog gewoon op de ouderwetse manier gaan lachen maar dit vind ik persoonlijk veel beter dan 12 anderen die een losse reactie emoticon sturen bij een enkel bericht in een groep.

Ik zie nu al een perfect voorbeeld. Een tikkie in de groep. Heb je hem betaald gewoon de tikkie liken. Klaar. 20 man in die groep dan liever 20 likes op de tikkie dan 20 duimpjes die je langs moet scrollen.
Dat het meer ruimte in beslag neemt op je beeldscherm wat zal leiden tot een fractie meer scrollen.
Is dat nou zo'n groot probleem dan?
Ik heb eerlijk gezegd liever een mooi design en dan wat verder scrollen dan dit.
De coloribus et gustibus..., maar ik vind WhatsApp eerlijk gezegd toch echt al een vrij lelijke app. De tekstballonnetjes hebben een onaantrekkelijke vorm en ik snap echt niet waarom die standaard achtergrond in een gesprek nog altijd, wel, de standaardoptie is.

Afgezien daarvan gaat het potentieel over meer dat 'wat verder scrollen'. Als 20 mensen afzonderlijk een duimpje sturen als bericht, gaat dat over meer dan een heel scherm verder scrollen dan te zien dat er 20 duimpjes aan 1 bericht hangen.

Maar het lijkt me dat dit gewoon een onderdeel is van de eenmaking van de chatplatforms van meta. Messenger ondersteunt het al, dus WhatsApp moet volgen om de samenvloeiing te kunnen realiseren.
Maar wat is 'dit' dan? Hoe beïnvloedt 'dit' het design volgens jou? De snelle reacties zijn alleen zichtbaar als je het bericht selecteert en niet als je gewoon de chat leest. Er verandert dus niets aan design, behalve dat er een paar emoji's zichtbaar worden bij het selecteren van een bericht.

En ja, dat is een probleem. Groot probleem? Wat is groot? Losse reacties met emoji's voegen zelden tot nooit iets toe aan een chat en zorgen er alleen maar voor dat belangrijke info moeilijker te vinden is en het zorgt voor onnodige meldingen in een (groeps)chat.

Wat krijgen we ervoor terug? Iets dat je niet kunt zien als je gewoon chat en 5 smilies die zichtbaar worden wanneer je een bericht selecteert. Om je vraag even terug te kaatsen:
Is dat nou zo'n groot probleem dan?
Het gaat niet om de moeite, het gaat om de ervaring. Voorbij nietszeggende smilies en duimpjes scrollen is gewoon irritant. Waarom zouden we apps onnodig vervuilen als er ook overzichtelijke oplossingen zijn zoals deze feature.

Vrijwel alle grote chatdiensten gebruiken deze feature al. Dat is met een goede reden. En die reden is niet dat mensen te lui zijn om te scrollen.
Schrijven bedoel. Het gaat om een reactie geven.
Nog iets wat ze van signal kopieren...
Signal? Uhm... FBMessenger, Discord, Telegram, Slack, iMessage, Teams. Heb je enig idee hoeveel messenging apps dit al hadden. Zo ver ik weet was Facebook juist zelf de eerste die dit had bedacht met hun eigen services. Zowel FBMessenger als InstagramPM(liken) als Facebook zelf had je dus reacties op comments.

Facebook heeft letterlijk de like button uitgevonden. Dus wat kopiëren ze dan precies? Ze hebben gewoon jaren lang vast gehouden aan het niet voorzien van updates aan Whatsapp hoppend dat mensen over gingen stappen op FBMessenger. Dat gebeurde echter nooit en nu hebben ze eindelijk opgegeven op dat belachelijke plan en komen er na jaren van klachten updates op Whatsapp. Messenger heeft al deze functies al heel lang. Ook functies zoals support voor meerdere apparaten tegelijk zonder mobiel waren altijd al ingebakken in messenger, gifs, stickers voice en video bellen en ga zo maar verder. Whatsapp was altijd later.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 maart 2022 16:53]

Ja, omdat ze nu dus last krijgen van signal. Ik zeg niet dat signal origineel is, maar ze proberen duidelijk een inhaalsslag te maken omdat ze concurrentie voelen.
Last van Signal? Geen drol gebruikt signal lol. Snap uberhaubt niet waarom mensen nu steeds signal blijven roepen omdat Elon Musk het een keer heeft getweet. De wereld gebruikt Whatsapp en enkele landen gebruiken Telegram. Verder heb je WeChat in China en heb je nog een paar apps in Azië. Op Noord Amerika na gebruikt in het westen, latijn Amerika en Afrika vrijwel iedereen Whatsapp. En dan heb ik het niet over jou en je 5 vrienden die Signal hebben. Daar heeft werkelijk geen enkel merk "last" van. 40 miljoen gebruikers(Signal) die de app 1x per maand("actief") opstarten vs 2 miljard(Whatsapp) lol. En een groot deel van die 40 miljoen gebruiken whatsapp er gewoon nog naast.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 23 maart 2022 01:43]

Hou het gewoon on topic. Je eerste reactie was goed. Je hoeft Signal niet de grond in te trappen simpelweg omdat je het niet eens bent. Signal heeft een hele duidelijk usecase; privacy. Ik gebruik momenteel meer Signal dan WhatsApp en kan het iedereen aanbevelen die niet alles bij Facebook onder wilt brengen.
Ik trap ze niet in de grond. Ik kijk er gewoon realistische naar want ik wil persoonlijk ook liever dat een ander partij het voortouw neemt dan Facebook met Whatsapp. Maar ook ik heb het jaren geprobeerd met Telegram. Helaas gaat de massa niet verschuiven en feit blijft dat Signal geen schijn van kans maakt in deze markt. Dus ik zeg ook terrecht als reactie dat Whatsapp absoluut geen last heeft van Signal. Ze zitten in een heel andere league.

Dat zegt verder niks over wat wel of niet fijn is aan Signal dus daar moet je mijn reactie niet mee verwarren.

En ik was on topic in mijn 1e reactie. Dit was een reactie op de gene die een offtopic argument bracht waar ik het niet mee eens ben. Zelf signal 1x geprobeerd maar precies 0 vrienden die het gebruiken dus binnen 2 dagen weer verwijderd. Tenzij Whatsapp als service geblokkeerd gaat worden door europa of de playstore en appstore uit wordt gegooid door een schandaal zie ik de markt absoluut niet verschuiven.

Enige kans van verschuiving zou wellicht iMessage kunnen zijn als stand alone app op Android als crossplatvorm service.

Maar als we werkelijk de geschiedenis erbij willen pakken was BBM van BlackBerry de eerste. Maar door hun exclusiviteit tussen BlackBerry's en het feit dat je mensen moest toevoegen met friend codes ipv een telefoon nummer in je contact boek heeft Whatsapp het uiteindelijk gewonnen. Ze waren de eerste die de contact boek inscande en dit automatische liet verlopen, en ook de eerste die crossplatform beschikbaar was tussen BlackBerry's, iPhone's, Nokia's en Androids. Uiteindelijk zelfs Windows Mobile en Windows Phone.

Een search engine of messenging standaard wijzigen voor mensen is vrijwel niet te doen tenzij het compleet geblokkeerd wordt. Daarom gebruikt vrijwel iedereen Whatsapp, Youtube, Google Search, Google Maps, Spotify & Instagram voor precies de redenen waar ze voor zijn gemaakt. De concurrenten komen niet in de buurt omdat mensen dit massaal als standaard zien en slechts een kleine fractie tegen deze stroom wilt in gaan.

Denk niet dat er veel mensen Bing, Apple Maps of Signal gebruiken. Enkel in Social media is er nog een overlap tussen Snapchatters, TikTokkers, YoutubeShorters en Insta gebruikers.
En wat Signal weer gekopieerd had van Slack/Discord/Telegram/..
Vergeet Facebook niet. In feite is dit gewoon een 'like' functie. En aangezien Whatsapp nu (al een tijdje) van Facebook(Meta) is, is het niet gek dat ze reeds bestaande gewenste features overnemen van hun andere platform.
Of Teams...of..of...of

Er zijn er meerderen die dit doen. Het maakt ook niet uit. Het betekend dat je nu direct zo op een reactie kunt reageren ipv dat je los de emoji doet sturen. Handig vooral als het een snelle chat is met veel mensen in.
Dit is zeker niet iets wat Signal als eerst mee kwam. Bestaat veel langer bij andere chat apps (zoals Discord, Slack), zit ook al maar paar jaar in Facebook. Dus ze voegen gewoon een feature van hun ene platform toe aan hun andere.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 maart 2022 15:03]

Je bedoelt een feature van Instagram overnemen. Insta heeft dit al langer dan een jaar (en dus ook langer dan Telegram), echter zijn al die features op instagram achter slot en grendel en alleen te gebruiken met een gemodificeerde client. Ik snap niet waarom deze features niet vrijgegeven zijn.

Ooit had instagram ook reply op berichten, maar wegens bepaalde Europese wetgevingen hebben ze o.a. die feature weg gehaald en een groot aantal andere features (die ook achter slot en grendel zaten).
Dan stel je een gewone vraag en dan krijg je zo'n nietszeggende emoji terug...
Ideaal voor een poll in de vrienden app.
Daar heb je toch gewoon een poll functie voor? Of heeft WhatsApp die nog niet?
Officieel nog niet, daar wordt op dit moment wel aangewerkt.
https://wabetainfo.com/wh...-ios-22-6-0-70-whats-new/
Die heeft WhatsApp inderdaad nog niet. Al was er laatst ook een nieuwsbericht dat er in de Beta wel aan geknutseld wordt. https://tweakers.net/nieu...end-to-end-encryptie.html

[Reactie gewijzigd door HikariMisako op 22 maart 2022 14:13]

Moet er wel een duimpje omlaag bij.
Dat ligt echt niet aan de feature, maar meer aan je kennissenkring. Als je daar nu al bang voor bent, tja, dan heb je waarschijnlijk pech.
Soms is een emoji ook een prima antwoord natuurlijk :+
-'Ik sta bij de groenteboer, moet ik nog wat voor je meenemen?'
-🧅

Verwacht dat het in de praktijk het meeste gebruikt wordt voor het duimpje omhoog of een 'ok', ter kennisgeving, 'ik heb het gelezen'. Of ter vervanging van de 10 keer '🤣' als iemand een grap verteld in een groepsgesprek.
Maar dan weet je nog niet wat je moet meenemen : tomaten, bloemkool, spruitjes, sla, uien, ... :+
In mijn voorbeeld alleen een ui, maar als jij ook bloemkool, sla en de beruchte aubergine wil hebben gaat het feest al niet door verwacht ik :+
Dat kan nu toch ook al?
Merk in Signal dat dit wel fijn is en vooral echt heel erg handig is in groepen, dus goed voor WhatsApp-gebruikers dat ook zij het in gaan bouwen.
Welkom in 2015 whatsapp.
Vooralsnog is de functie alleen beschikbaar voor een beperkt aantal WhatsApp-bètagebruikers op Android. Meta lijkt de reactiefunctie geleidelijk aan meer gebruikers beschikbaar te stellen.
Ik heb echt een bloedhekel aan die server side modificaties. Waarom bestaat een beta kanaal dan voor een app? Om geen beta features te testen?
Google is daar zelf ook goed in, met complete server side UI updates voor vrijwel alle Google apps.

Dan installeer je een keer een beta versie en dan kan je er alsnog niks mee (zelfs als je de beta versie krijgt via de play store door je aan te melden als beta tester).

De changelog sectie op de play store is ook altijd leeg en/of nietszeggend, dus dan ben je afhankelijk van 3e partijen zoals WABetaInfo om jou te vertellen wat er nieuw is, terwijl dit eigenlijk de taak is van de ontwikkelaar. Dit maakt het testen van nieuwe features ook wel lastiger natuurlijk, want je weet niet wat je kan testen.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 22 maart 2022 21:55]

Nu nog filteren op conversaties met nieuwe berichten…
Fijn dat dit eindelijk komt. Zeker in groepchats.
Hopelijk komt Whatsapp ook nog eens met een goede delete functie. Delete for everyone en dan ook voor berichten ouder dan 1 week. Hard naar op zoek. FB Messenger heeft dit wel, waarom niet bij Whatsapp?! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee