In real life weet je absoluut niet of iemand iets heeft verwijderd.
Nee klopt. Maar dat geldt voor beide systemen: je weet niet of iemand iets heeft verwijderd en je weet niet of iemand een backup heeft van iets dat jij voor ze verwijderd hebt.
Dacht je dat de wereld altijd simpele oplossingen had die zwart wit stonden dan? Als we op deze manier gaan denken en nooit proberen dingen beter te maken dan kunnen we net zo goed stoppen met innoveren en het aanpassen van regels/wetten.
Ooit hadden we auto's zonder airbags. Toen die werden uitgevonden bleken ze auto's veiliger te maken. Niet honderd procent veilig, maar het hielp enorm. Dat vind ik een goede oplossing, zelfs als ie niet perfect is. Jouw suggestie om eigenhandig data te kunnen verwijderen op het apparaat van iemand anders is wat mij betreft geen airbag, maar een kussen dat je met ducktape op je stuur plakt. Ja okee, het zal in theorie vast een klein beetje helpen, maar het zet geen zoden aan de dijk. En als je meerekent dat mensen het
gevoel hebben dat het veiliger is geworden en ze daarom meer risico gaan nemen (zoals allerlei foto's die mensen nooit via email verstuurd zouden hebben, maar wel via Snapchat "want dat kan niet doorgestuurd worden") dan wordt het netto juist
onveiliger.
En als jij een individu bent die zijn device root of jailbreaked om toch alles te kunnen omzeilen dan ben jij niet meer dan 1 individu uit 1000en die niet langer iemand kunnen lastig vallen met die info.
Ik heb geen idee wat je hier probeert te zeggen?
Ik denk dat jij overschat hoe de massa gebruikers omgaat met data. Hier op tweakers weten we zat manieren om iets voor elkaar te krijgen.
Het verschil is dat we hier op Tweakers weten hoe de techniek achter de schermen werkt. Maar de grote massa gebruikers weet prima hoe ze iets voor elkaar kunnen krijgen. Als Whatsapp deze mogelijkheid daadwerkelijk invoert, dan duurt het niet lang voor je op ieder schoolplein kan vragen welke instelling je aan moet passen of welke extra app je moet installeren om te voorkomen dat iemand anders jouw gespreksgeschiedenis kan verwijderen.
Dat is wellicht meer een taak van Android en iOS op termijn, om mensen de opties aan te bieden om gesprekken geheim te houden en screenshot vrij.
Screenshots blokkeren okee, dat zie ik een OS nog wel doen (los van de vraag of het een gewenste feature is, het is in elk geval technisch mogelijk). Maar hoe gaat een OS ooit gesprekken geheim houden? Om het over selectief wissen van berichten helemaal maar niet te hebben. Het OS ziet alleen dat een app een boel data opslaat; of die data een geheim gesprek is of compleet onschuldige data kan het onmogelijk weten.
Waarom zou jij 15 jaar lang een archief van vroeger van mij kunnen inzien met gesprekken. Wie beschermt ons van die data.
Waarom niet? Als je mij 15 jaar geleden een sms, email of een papieren brief hebt gestuurd, dan kan ik dat ook nog steeds inzien. Als dat een naaktfoto is, dan wil je niet dat dat kan. Als het een foto is van de eerste stapjes van je kind die je zelf per ongeluk verwijderd hebt, dan ben je dolblij als ik nog een kopie heb die ik terug kan sturen. En ja, jij bent niet zo onhandig om zo'n waardevolle foto weg te gooien, maar hij was gemaakt op de telefoon van je vriendin, zij stuurde hem naar jou door via Whatsapp... en na de scheiding gaf ze een trap na door die foto van jouw telefoon te verwijderen.
Want vrijwel iedereen hier op tweakers kan jou hierop vertellen dat het heel dom is om een wachtwoord in een plain txt bestandje te stoppen. Denk je werkelijk dat iemand die een PC hacked of simpelweg op kantoor op jouw laptop of PC gaat dat txt bestand niet kan vinden?
Zoals gezegd, ik kan me de details niet meer herinneren, maar er was een reden waarom het niet anders kon. Maar het punt was niet het opslaan van wachtwoorden, het punt was het gevoel van veiligheid. Het ging me erom dat schijnveiligheid niet alleen zinloos is, maar zelfs schadelijk is, zeker als gebruikers het aanzien voor échte, fatsoenlijke beveiliging. (Voor mijn gevoel is "ik kan alles doorsturen, als ik er ooit spijt van krijg kan ik het toch wel weer weggooien" een voorbeeld van schijnveiligheid.)
Als iets niet veilig kan, geef dan alsjeblieft eerlijk toe dat het niet veilig is, zodat mensen een afweging kunnen maken of ze dat risico wel of niet willen nemen. Door de indruk te wekken dat het veilig is zullen veel mensen die afweging niet maken en dingen doen waar ze later, als blijkt dat het toch niet zo veilig was als je beloofd had, spijt van krijgen.
En ja mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere bronnen dus voor ik het wist was ik gehackt op verschillende platformen. Het is bizar dat je dit benoemd als veiliger dan encrypted, en dat op tweakers.net nog wel.
Totaal off-topic, maar mag ik er de humor van inzien dat je boos bent dat de slechte beveiliging van iemand anders een enorm probleem veroorzaakte doordat jijzelf je beveiliging niet op orde had?

Het feit dat er een drempel bij komt en je daadwerkelijk moeite moet doen
Als een beveiliging niet waterdicht is omdat je je telefoon via een debug-connectie aan je laptop kunt hangen, de verwijderde blokken data uit kunt lezen en die handmatig in de goede volgorde terug puzzelen totdat er een geldig jpeg-bestandje uitkomt, dan ben ik het met je eens. Maar wat mij betreft valt "een tweede telefoon pakken" niet onder "moeite doen": het is niet moeilijk (in de zin van "benodigde intelligentie"), het is niet lastig (in de zin van "waar haal ik een tweede apparaat vandaan") en het vereist geen specialistische kennis.
Het hebben van deze extra dempel zal 95% van de mensen er al van weerhouden een screenshot te nemen.
Als je, heel algemeen, zegt "veel mensen", dan is dat een inschatting en daarover kunnen we van mening verschillen. Als je een concreet getal noemt, zoals "95%", dan wil ik graag een onderbouwing zien waar dat vandaan komt.
Ben jij zelf wel het type die er een 2e telefoon bij gaat pakken omdat je perse een screenshot wil van een gesprek met een vriend van je om dat te kunnen delen?
Ik ben al niet het type die een vriend voor gek zou willen zetten, dus dat is geen goed voorbeeld. Maar ja, ik denk dat er een boel mensen zijn (zeker in de groep "niet zo lieve mensen" die privé-gesprekken en foto's zonder toestemming doorstuurt) die dat zouden doen.
Die onzin over terrorismebestrijding is nooit belangrijk.
Beter lezen. Ik zeg dat het uiteindelijke doel (het voorkomen van terrorisme) belangrijk is. Ik zeg niet dat alle methoden die daarvoor gebruikt worden (zoals zwakke encryptie) een goed idee zijn. Om precies te zijn zeg ik nou juist dat een stel van die methoden een heel slecht idee is. Dat komt precies overeen met jouw betoog over privacy. Ja, het uiteindelijke doel (privacy) is belangrijk. Maar niet elke methode die bedoeld is om privacy te verbeteren (zoals de mogelijkheid om eenzijdig te kunnen beslissen dat bepaalde data van iemand anders zijn apparaat verwijderd moet worden) is automatisch een goed idee.
[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 00:20]