WhatsApp laat gebruikers het opnemen van spraakberichten pauzeren

WhatsApp brengt in de komende weken verschillende nieuwe spraakberichtfuncties uit, waaronder de mogelijkheid om het opnemen van spraakberichten te pauzeren. Daarnaast wordt het mogelijk om opnamen van anderen buiten de chat te beluisteren.

De chatdienst spreekt over zes nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid om spraakberichten terug te luisteren voor verzending. Deze functie zit echter al sinds december in de app. Onder meer het kunnen pauzeren van spraakberichten tijdens het opnemen is wel nieuw voor de chatapp.

De pauzefunctie werd in oktober in een bètaversie van de dienst ontdekt en is een aanvulling op de mogelijkheid om chats terug te luisteren. Gebruikers kunnen op de pauzeknop drukken in de chatapp, waarna de opname pauzeert. Nu kan de opname vervolgens alleen nog worden teruggeluisterd, maar binnenkort verschijnt er dan op de plek van de pauzeknop een microfoon. Met het drukken op die microfoonknop gaat de opname verder.

Andere nieuwe functies zijn de mogelijkheid om spraakberichten buiten de chat te beluisteren. Nu moeten gebruikers nog in de chat blijven om de berichten af te luisteren, en stoppen de berichten als de chat wordt gesloten. Gebruikers krijgen boven in beeld een player te zien voor het spraakbericht.

WhatsApp gaat verder onthouden tot waar een gebruiker een spraakbericht heeft beluisterd, ook als de chat wordt afgesloten. Openen gebruikers de chat weer, dan kunnen gebruikers de opname verder beluisteren vanaf dat punt. Voor de update start de opname weer van het begin af aan. Spraakberichten zitten al sinds 2013 in WhatsApp. Tegenwoordig worden er dagelijks zeven miljard spraakberichten verstuurd, stelt WhatsApp.

WhatsApp krijgt nieuwe functies, zoals het pauzeren van het opnemen van spraakberichten

Door Hayte Hugo

Redacteur

31-03-2022 • 09:57

57

Reacties (57)

57
57
22
2
0
29
Wijzig sortering
Offtopic

Persoonlijk heb ik een hekel aan spraak berichten. Krijg er vaak een van iemand die dan begint met “Sorry, ik doe het even zo want ik heb geen zin om te typen”. Dan denk ik, ja leuk, maar nu moet ik extra moeite nemen (telefoon ontgrendelen, what’app openen, op die specifieke contact klikken, en vervolgens het spraak bericht afluisteren terwijl ik ook nog moet zorgen dat ik op een plek sta waar ik het kan horen maar andere niet) omdat meneer zelf te lui is om te typen. Terwijl als hij het zelfde korte berichtje gewoon had getypt ik het in 2 sec had kunnen lezen op mijn homescreen zonder verdere extra handelingen.

/rant
Ik ben er zelf ook geen fan van, maar ik heb wel een tip voor je.

Als je op de play-knop drukt van een spraakbericht, en je houdt je toestel vervolgens aan je oor, dan zal het spraakbericht via die kleine oorspeaker worden afgespeeld. Het is dan niet anders dan bellen. Ook gaat je scherm uit zodat je niet per ongeluk met je oor of wang dingen doet. Ook dit lijkt erg op wat er gebeurt als je aan het bellen bent.

Dit maakt het voor mij in ieder geval iets dragelijker :)
Weer wat geleerd, zeer nuttige info!
Is dat een ding ja? Noicee
Ik luister ze gewoon niet, eigenlijk. Ik antwoord terug met "sorry, te lui om te luisteren". Ik wacht op de feature om spraakberichten te disablen. "Sorry, u kunt naar deze persoon geen spraakberichten verzenden"

Lijkt me sowieso ook handig voor andere zaken zoals foto's en video's. Dat je als vrouw kunt instellen dat bepaalde telefoonnummers geen afbeeldingen naar je kunnen sturen. Cockblocking zegmaar.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 03:12]

Wanneer zie je wel een legit use case voor spraakberichten?
Ik vind ze soms wel handig.
Ik ben niet te lui om te typen. Maar ik vind ze wel fijn om te luisteren en of in te spreken soms.

Soms doe ik het spontaan omdat ik het gewoon qua spraak wil delen i.p.v. typen.
Is persoonlijker.
De enige use case die ik zie is tijdens het autorijden oid. Je kunt vanaf android auto dan op die microfoon knop drukken.

Verder nooit. Persoonlijker ben ik het subjectief geheel mee oneens. Ik vind niets persoonlijks aan een stem opname. Bel me dan maar gewoon.

Maar ieder zn ding

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 03:12]

Als de auto stil staat dan vind ik het ook een goede usecase ;) .

Ik vind de opmerking "te lui om te typen" ook ass.
Dan vind ik je reactie "sorry, te lui om te luisteren" een passende en komische reactie :+ .

Dat je er persoonlijk subjectief mee oneens ben respecteer ik.
Ik heb de microfoon geblokkeerd om dit te voorkomen. Ging vaak per ongeluk fout. Nadeel is wel dat whatsapp bellen dan ook niet werkt maar dan bellen ze maar normaal.
WhatsApp bellen is sowieso niet al te best.
Hoezo? Ik bel heel vaak via whatsapp (met en zonder video) en heb nog nooit problemen ondervonden. Zowel via Wi-Fi als via 4g.
Bijvoorbeeld dat Do Not Disturb op iOS geen zak uitmaakt voor WhatsApp bellen. Telefoontjes komen er gewoon doorheen, vreselijk vervelend als je niet gestoord wil worden.
Dat is een bug in iOS, niet van WhatsApp
In Android is WhatsApp gewoon stil als DND aanstaat.
Ik heb dat zojuist getest, werkt prima. Als een focus aanstaat worden inkomende oproepen gewoon opgehangen. Als het bij jou wel doorkomt heb je Whatsapp (of specifieke personen) toegestaan als uitzondering.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 03:12]

Inderdaad, enorm irritant. Het zou mooi zijn als je spraakberichten kon blokkeren, zodat men je er geen kan sturen.

Wat je hierboven schrijft, ofwel luistert iedereen mee ofwel moet je de telefoon tegen je oor houden, notificaties op je horloge werken niet meer (je krijgt dan "Spraakbericht" te zien ipv de tekst), en je kan achteraf niet meer in je geschiedenis zoeken.
Ik ken iemand die bij voorkeur spraakberichten gebruikt ipv getypte berichten, omdat dat authentieker/persoonlijker is.

Er zijn dus ook goede redenen om gesproken berichten te gebruiken.

Maar wat jij zegt, niet typen ivm luiheid, is idd irritant.
Kun je dan niet reageren met "Sorry, ik heb even geen zin om het af te luisteren"?
Dat is wederom meer moeite vanuit de ontvanger
Maar wel leerzaam voor de geadresseerde :-)
Niet als je die reactie als spraakbericht stuurt :)
Het zou handig zijn als er automatisch ook een functie spraak naar tekst zou zijn. Kun je het alsnog lezen. Ook als een archieffunctie is het veel handiger. Als ik een oud bericht wil terugvinden, dan kun je dat wel vergeten met spraakberichten.
Google keyboard kan dit
De meeste toetsenborden kunnen dit. Maar je kunt niet al ontvangen spraakberichten omzetten naar tekst.
En zelfs dat kan anders zouden bepaalde mensen een toestel niet kunnen gebruiken.
Google Keyboard (en anderen) doen speech to text voor tekstberichten, dus wat je zegt wordt getypt in het tekstveld. Je kunt er geen spraakberichten mee omzetten naar tekst om ze te lezen. Tenzij je met 1 telefoon het spraakbericht afspeelt en dit weer op een andere telefoon via Google Keyboard opneemt.
Nou ja, als typen te veel moeite is dan zal het wel niet zo belangrijk zijn. Ik zou het luisteren naar die berichten lekker uitstellen tot het uitkomt, als het belangrijk is dan typen ze het bericht wel.

Er zijn goede redenen voor spraakberichten, maar luiheid is daar geen van vind ik.
Spraakberichten zijn lekker oldschool, terug naar het antwoordapparaat. Past helemaal in de back-to-the-90s sfeer.
Het is simpelweg velen malen sneller dan typen op een smartphone 'toetsenbordje'.
voor de schrijver, voor de ontvanger is het veel omslachtiger
Attendeert ze op "speech to text".
Heb zelf namelijk ook een hekel aan spraakberichten dus ga er beetje vanuit een ander dus ook. Maar gezien m'n werk kan ik niet altijd typen dus spreek ik (met Gboard) de tekst in. Gaat niet altijd even vlekkenloos maar men snapt mij wel
Gruwelijk irritant. Net als dat iemand me belt via Whatsapp. Maar ik denk dat ik @Justevo's oplossing ga gebruiken: sorry, ik heb geen zin om te luisteren, dus geen idee of het belangrijk is.
Ik was laatst in Mexico en daar gebruikt "iederen" juist liever voice i.p.v. tekst in Whatsapp vanwege de snelheid en bijv. tijdens autorijden. Ik moest er even aan wennen.
Persoonlijk heb ik een hekel aan spraak berichten.
Helemaal mee eens, en als ik een spraakbericht zie dat langer is dan 15 seconden luister ik het niet af. Kennissen van mij die het graag gebruiken zijn 'toevallig' ook mensen die slecht to the point kunnen komen, dus die nemen denkpauzes tijdens de opname en veel omhaal van woorden waar ik geen tijd voor heb..
Anoniem: 454358 @er0mess31 maart 2022 13:42
ik haat het ook, in mijn omgeving krijg ik die trouwens alleen van vrouwen. En dan express pas een uur later luisteren, worden ze nog boos ook.
Ik snap je irritatie met mensen die te lui zijn om te typen. Maar ik ken ook mensen die fysiek niet in staat zijn om fatsoenlijk te typen, combineer dat met autocorrect en het bericht is vaak volkomen onleesbaar.

Dicteren aan een ADL'er kan niet altijd of is niet altijd wenselijk, niet alle ADL is even discreet en sommigen veranderen het taalgebruik van een persoon dusdanig dat je gewoon weet dat hoe het daar staat niet is hoe diegene het gezegd heeft.
Dicteren aan een Spraak-naar-tekst functie werkt vaak slecht voor mensen die spastisch zijn of die door een spierziekte minder goed articuleren of niet luid genoeg spreken.

Maar ik heb vaak zat momenten dat ik dan terug app dat ik hun bericht nu niet kan luisteren vanwege de omgeving. Of dat ik het laat wachten tot ik tijd en ruimte heb om te luisteren.
Ik ook, je zou als tip aan die mensen kunnen geven om hun berichten te dicteren. In je toetsenbord nml zit ook een microfoon-tekentje en als je daar op drukt kun je berichten inspreken die dan uitgetypt worden. Je moet wel een beetje duidelijk ar-ti-cu-le-ren maar het werkt verhipte goed. Zelfs als je snel kan tikken kun je hier haast niet tegenop.
Het enige wat ik van spraakberichten wil is die knop weghalen bij de chat. Ik gebruik het nooit en heb ook geen intentie om dat ooit te gaan gebruiken. Zet er maar speech-to-text in voor wie dat wil en laat het spraak gedeelte maar lekker bij de bel-functionaliteit...

Hoe vaak ik wel niet de spraakknop indruk ipv foto of bijlage is echt te vaak. Het zit enorm in de weg.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juli 2024 03:12]

Helemaal eens. Het zou een optie moeten zijn. Speech to text gebruik ik wel vaak.
Gboard heeft text to speech dus dat is een prima optie om te gebruiken.
Speech to text zit bij de iPhone standaard op het toetsenbord. Daar gebruik ik het vaak
Dat is altijd irritant inderdaad. Maar ook de slechte foto kwaliteit bij het versturen van fotos. Je kunt ze als document versturen om de kwaliteit te behouden, maar dan heb je de preview weer niet.

Waarom niet net zo als video's uploaden, selecteer je kwaliteit.
Jij kunt dat doen. Maar omdat ik graag foto's van anderen wil, is dat veel te ingewikkeld.
Sowieso vind ik het bizar dat er verschil is tussen foto en bestand. Waarom moet ik me daar mee bezig houden? Ben blij dat iMessage daar vele malen praktischer in is.
Heel goed van iMessage totdat iemand veel grote fotos stuurt en je data opvreet.
Anoniem: 454358 @moonlander31 maart 2022 13:40
foto kwaliteit is goed genoeg om een fotootje te bekijken op een telefoon. Ik krijg in oudergroepen soms honderden foto's per dag. Leuk als die allemaal 25MB per stuk zouden zijn.

Voor die ene keer dat een foto in print kwaliteit moet zijn, vraag ik wel of ze die opnieuw willen sturen als document.
daarom zeg ik ook, laat de gebruikers zelf de kwaliteit selecteren zoals dat nu bij videos ook gaat.
@moonlander
Blackberry Messenger kon je op de foto klikken en "request high quality" kiezen, dan kreeg je automatisch (mits de verzender niet heeft ingesteld dat het handmatig goedgekeurd moet worden) het orgineel. Volgens mij kan het niet idealer dan dat.
Dat is inderdaad een hele mooie oplossing
In heel veel landen worden de spraakberichten gebruikt omdat niet iedereen kan lezen. In die zin is het wel echt top functionaliteit. Maar waarom er nog geen text to speech is voor die berichten, dat is de echte vraag 😂
? Mensen kunnen niet lezen maar hebben wel een smartphone? Gebruiken ze dan voor ALLES text to speech?
Misschien dat dit iets is van de jongere generatie maar vindt spraakberichten af en toe juist een perfecte uitkomst. Als iets niet duidelijk is en ik wil dit goed uitleggen of wanneer het uit typen gewoon heel erg lang duurt. Om het nog maar niet te hebben over intonatie en je getypte bericht "afraffelen" en er maar vanuit te gaan dat de andere precies begrijpt wat je bedoeld. Via spraak ben je toch eerder geneigd om wat extra uitleg/context te geven aangezien spreken tov typen gewoon een stuk minder moeite kost. Heel je gesprek voeren via spraakberichten vind ik persoonlijk wel onzin.
De afkeur van spraakberichten hier op Tweakers zegt meer over het karakters van de reaguurders, dan over de functionaliteit op zich!
Bevestigd het Tweakers imago ;)
Daarnaast wordt het mogelijk om opnamen van anderen buiten de chat te beluisteren.
wat bedoelen ze hiermee?
Lees verder en u zult leren.

-edit- schijnbaar is de informatie later toegevoegd

[Reactie gewijzigd door DrBackBeat op 24 juli 2024 03:12]

bericht was aangepast stond er eerst nog niet. bedankt.
ik vind het alsnog slecht verwoord maar dat ben ik.
In dat geval neem ik mijn opmerking terug.
Nou nou... We krijgen weer technische hoogstandjes hoor die we 20 jaar geleden nog niet konden maken!

/sarcasm

Hoe deze bedrijven hun gebruikers blijven dripfeeden is echt astounding, dit is zo niet nieuwswaardig als het op technisch niveau aankomt.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 24 juli 2024 03:12]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.