Bètaversie WhatsApp laat gebruikers chatten met niet-opgeslagen nummers

In WhatsApps bètavesie kunnen gebruikers een chat starten door op een telefoonnummer te drukken zonder dat ze dat nummer hebben opgeslagen. Dat telefoonnummer moet dan wel aan een WhatsApp-account zijn gekoppeld.

WABetaInfo merkt op dat het in WhatsApps bètaversie 2.22.8.11 mogelijk is om te drukken op telefoonnummers die in chatberichten zijn gestuurd, waarbij een pop-upmenu verschijnt. In dat menu kunnen gebruikers ervoor kiezen het nummer op te slaan, het nummer te bellen of met dat nummer te chatten. Dat laatste is alleen mogelijk als het nummer al op WhatsApp wordt gebruikt.

In de huidige stabiele versie gaat de gebruiker bij het drukken op een telefoonnummer naar de belapp en verschijnt er geen menu. Het is wel mogelijk om te chatten met telefoonnummers zonder dat deze worden opgeslagen, maar daarvoor zijn externe websites of apps vereist.

Het is niet bekend wanneer de functie naar de stabiele versie van WhatsApp komt. De makers van de chatapp werken aan verschillende nieuwe functies voor de app, zoals een vernieuwde camera-interface, extra spraakberichtenfuncties en het delen van grotere bestanden.

Bron: WABetaInfo

Door Hayte Hugo

Redacteur

04-04-2022 • 14:29

56 Linkedin

Reacties (56)

56
54
23
4
0
27
Wijzig sortering
Ik gebruik hiervoor al jaren deze shortcut voor iOS. Ideaal om even snel een telefoonnummer te checken of een bericht te sturen.

https://www.icloud.com/sh...1c8384a70a556fe1dca81c3df
Noice! Thanks! Scheelt iedere keer weer een contact aanmaken voor de support van een webwinkel, marktplaats verkoper etc.
http[:]//wa.me/31612345678

Internationale notering pakken, voorloopnullen er af halen, dan achter wa.me plakken in je browser ;-)
Kan ook ja, ik had de shortcut ff uitgeplozen en zag dat inderdaad naar voren komen. Alsnog wel handig om gewoon een shortcut te hebben, scheelt weer een browsertabje openen :P
da's enkel in Nederland een ding, in België word/werd je amper serieus genomen als je whatsapp gebruikt(e), omdat het lijkt/leek alsof je geen deftig support-kanaal op kan/kon zetten.
Mwah, ik vind WhatsApp wel een prima toevoeging aan de reguliere socials voor support, het is vooral heel erg laagdrempelig wat voor de consument weer beter is. Laat ik het anders wat breder trekken: alle socials zijn een laagdrempelige manier om contact te zoeken met een klantenservice. Ja, het is minder snel dan bellen maar voor een introvert zoals ik zijn de socials echt top, vooral omdat veel grote bedrijven langzaamaan afstappen van een algemeen support-mailadres.
Misschien als eindklant dat je zoiets leuker vindt, maar ik kom persoonlijk veel meer in het kader van B2B in contact met bedrijven en dan wil ik als lid van een afdeling kunnen communiceren via onze tools, wat wil zeggen dat collega's contacten ook moeten kunnen opvolgen en dan is het zeker niet de bedoeling dat ze plots ongevraagd berichten naar een direct nummer sturen als er algemene contactgegevens zijn aangeleverd (vaak dan nog informeel zonder dat je weet met welk bedrijf je te maken hebt).
Whatsapp wordt voor B2B-support ook amper gebruikt in Nederland maar zelfs dan is het met de verschillende tools die Whatsapp Business biedt in combinatie met een API nog steeds een prima inzetbaar middel.
voor het bedrijf dat het zélf gebruikt misschien wel, maar absoluut niet voor alle andere bedrijven.
Nogmaals: Whatsapp wordt voor B2B-support ook amper gebruikt in Nederland. Voor B2C is het een uitstekend middel. Kan je discussie over voeren maar er is een reden waarom steeds meer bedrijven het opzetten. Ook voor de kleinere bedrijfjes is het een toegankelijk opstapmiddel naar een beter supportsysteem.
Het was meer als voorbeeld bedoeld, ik heb er ook zo mijn ideeën over, mij lijkt het dat het ook op een professionelere manier kan maar goed.
Hoezo zou een WhatsApp-support kanaal niet professioneel zijn? Je weet dat er op de achtergrond ook profi-systemen meedraaien voor logging en koppelingen met klantsystemen?
Omdat WhatsApp een chat app is die veelal voor informele communicatie wordt gebruikt, dit maakt uiteraard de drempel wat lager om contact op te nemen. Het klopt dat WhatsApp for Business bestaat, maar daarmee geef je als persoon dus gelijk je telefoonnummer bloot of mogelijk zelfs je profielfoto (als je dat zo ingesteld hebt). Een bedrijf gaat dit echt niks aan, tijdens het bellen heb je nog de optie om anoniem te bellen, en voor de vraag of iets op voorraad is o.i.d. vind ik persoonlijk het onzin dat een bedrijf mijn nummer krijgt. Het bewaren van de chatgesprekken heb ik ook zo mijn vraagtekens over, ik weet niet of je ze na x tijd kan laten verwijderen via WhatsApp for business. Plus je gesprekken staan op een facebook server, dat maakt mij persoonlijk wat minder uit maar goed.

Voor contact voor B2B denk ik dat er zeker professionelere oplossingen zijn, je gaat toch niet zitten whatsappen als bedrijven onderling?
Voor Android is er de app Click to Chat.
Of een Automate Flow:
https://llamalab.com/automate/community/flows/35279

Wel even landcode wijzigen van +2 naar +31.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 4 april 2022 20:31]

Tnx.. Mooie opdracht...
Misschien nog meer mooie opdrachten?
En waarom verwacht ik dat zodra dit bij de "OFFICIELE" versie komt het binnen 2 maanden ongedaan wordt gemaakt, omdat scammers nog sneller, mensen kunnen oplichten.
ach welnee, je kunt al berichten sturen naar iemand die niet in je adresboek staat door gewoon een linkje aan te maken. Zoals https://wa.me/0612345678
Wel als je het goed gebruikt zoals https://wa.me/31612345678 met jouw methode zal het niet werken iig.
ja oke, het was sowieso een placeholder natuurlijk :+
Ben ik nou gek of kan dit al tijden? Ik gebruik het regelmatig om iemand in een groep even een privé bericht te sturen zonder het nummer op de slaan. Is overigens op Android. Misschien dat het in iOS anders werkt?
Het gaat waarschijnlijk over onbekende nummers die niet in een groep zitten.
Een echt onbekend nummer dus.
Bij mij viel het kwartje ook niet gelijk maar dit gaat over het starten van een whatsapp gesprek met een telefoon nummer dit niet in je contactlijst staat. Voorheen kon je inderdaad naar onbekende nummers antwoorden sturen als zij het gesprek starten of in een groepsgesprek een gesprek starten met een telefoon nummer die jij niet als contact hebt. Maar je kon dus nooit (eenvoudig) een gesprek starten met een volledig onbekend telefoon nummer
Maar je kon dus nooit (eenvoudig) een gesprek starten met een volledig onbekend telefoon nummer
Ik maak al een aantal jaar gebruik van de wa.me methode waarbij geregeld het nummer niet in mijn contacten stond en gesprekken starten en voeren alsnog geen probleem was, en neen... mijn nummer staat dan ook niet bij hen in de contacten.
Een methode om dat te starten met een links reken ik niet onder eenvoudig.
Eenvoudig is as je op de knop ‘nieuw gesprek’ drukt dat je dan een telefoon nummer kan invoeren

Edit: misschien had ik beter niet het woord nooit kunnen gebruiken in mijn eerste reactie :p

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 8 april 2022 06:43]

Ik zie dit wel als een nuttige functie. Nu kan ik tenminste sneller mensen vragen om wat geld te lenen aan mij als ik vanuit een ander nummer moet appen omdat mijn telefoon in de wc is gevallen.
(Serieus; hoe kan Meta zich nog harder hiermee in de voet schieten?)

Persoonlijk gesproken hoop ik dat we spoedig over kunnen stappen naar e-mail en chat systemen die via een whitelist in plaats van een blacklist werken. Niet in de adressenlijst? Geen mogelijkheid om te communiceren.
Of het idee om 06 en overige telefoonnummers eens verplicht te koppelen aan een paspoort of KvK ? Loop er al jaren mee in het hoofd. Zo'n domme QR code voor een griepje kan wel, maar mijn idee is dan waarschijnlijk weer inbreuk op de privacy. Had in ieder geval een hoop oplichtingspraktijken kunnen schelen.

Kan trouwens als je Whatsapp op je computer hebt al heel lang

Typ maar volgende commando:
Whatsapp://send?phone=31612345678

[Reactie gewijzigd door Renegade89 op 4 april 2022 14:47]

Elk telefoonnummer koppelen aan een bedrijf (of persoon) lost het probleem niet echt op. Dan ga je in plaats van een of ander onbekend nummer gebeld worden door "applecomsupportcompany" uit Belize. Is dat die enorme papierberg waard?
Een dergelijke naam zou ook direct bij inschrijving bij KvK alarmbellen moeten doen afgaan. Maar dat is niet waar ik op doel. Een 06 nummer aanvragen is nu een kwestie van een 10 euro prepaid kaartje kopen. En je kan lekker mensen oplichten. Niemand die weet wie er achter zit. Met mijn idee (en ja, ik besef dat de implementatie daarvan heel veel juridische obstakels kent) zie je een nummer, welke je gelijk kan aangeven bij politie. Door het systeem en hup, je hebt een paspoort. Het houdt een hoop ellende tegen. Want nu geef ik het aan bij politie, hebben ze geen tijd, geen auto beschikbaar. Deze oplichter had zo met een heterdaadje kunnen worden ingerekend. Anonieme telecom biedt een platform. Een identiteit hierachter hangen is logisch in de strijd tegen malafide praktijken. En hinderlijke belletjes rond etenstijd wellicht...
Want dan krijg je natuurlijk geen katvangers die nu ook al veelvuldig voor bankrekeningen gebruikt worden...

Misschien maak je het de lokale dealer om de hoek wat lastiger, maar de "grote jongens" betalen een katvanger een paar tientjes en hebben een nummer...
Meh, telecom is in Nederland al redelijk duur en zo'n constructie zou het nog duurder worden door de papierwinkel die erbij komt kijken.

De QR-code werkt trouwens echt heel anders en iemand die scant kan alleen maar een deel van de persoonsgegevens zien waardoor dit volledig binnen de AVG valt en kan. Het CTB is verder ook echt totaal niet relevant aan dit onderwerp.

Daarbij zou de volledige telecomwetgeving anders ingericht moeten worden om zoiets überhaupt mogelijk te maken en iedere provider (ook de virtuele zoals Simyo, Ben, Budget etc) zouden dan een koppeling moeten hebben met het BRP. Het is nu namelijk al zo dat ondanks je met Ben het netwerk van T-Mobile gebruikt, T-Mobile geen enkele persoonsgegevens te zien krijgt.

Vooral in de zakelijke markt zie je toch best veel managed-IT bedrijven die naast IT-beheer ook dienst doen als provider voor een bedrijf op zowel vast als mobiel. Dan spreken we over duizenden bedrijven die dan volledige toegang zouden moeten krijgen tot het BRP. Moet je dat willen? Moet je willen dat jan en alleman in de database kan waarin iedere Nederlander staat opgeslagen? Klinkt eerder als een gigantisch veiligheidsrisico dan een goede oplossing.

En wat doen we dan met telefoonnummers uit het buitenland waar zoiets niet gebeurd? Wat doe je met arbeidsmigranten die een simpel pre-paid kaartje willen om hier in Nederland gewoon te kunnen bellen en SMS'en aangezien niet iedereen 'roam like home' kan gebruiken? Hoe ga je de miljoenen nummers die er nu zijn registreren? What about 097-nummers?

Nee, ik zie meer haken en ogen dan daadwerkelijke voordelen.
Heb je helemaal gelijk in. En het vertrouwen in dit soort systemen bij de overheid leggen zie ik ook niet zitten. Zwarte lijst functie om een 06 nummer via Whatsapp een malafide status te geven welke wij als eindgebruiker dan zien is dan een betere, anonieme oplossing. Er moet simpelweg meer gebeuren om de zogenaamde 'Ik heb een nieuw nummer pap' berichten en het gevolg ervan drastisch te beperken.
In bijvoorbeeld China zijn telefoonnumers wel aan je id gekoppeld. Betaalapps en dergelijke zijn daar uitermate ingeburgerd en ongetwijfeld erg makkelijk. Nadeel is dat je je geld ook zomaar kwijt kunt zijn; als je denkt dat 'civil asset forfeiture' in de VS erg is (hier bestaat het ook maar is enige rechtsgang meestal wel noodzakelijk), kijk dan maar eens in China. En sowieso gebruiken ze die koppeling tussen nummer en persoon om basale vrijheden onder de duim te houden.

Het "waarschijnlijk weer inbreuk op de privacy" slaat inderdaad de spijker op zijn kop. Privacy is bescherming tegen misbruik. Niet alleen door overheden, want als jij je identiteit verknoopt met van alles, is het ook een groter risico als iemand je identiteit steelt.

Het gaat dus om het afwegen van een risico tegen andere risico's. Ik denk dat het huidige systeem redelijk optimaal is.
Die situatie in de VS moeten we hier helemaal niet willen. Kijk maar naar de toeslagen affaire:(
Dit is GEEN beveiligings functie. als ik een contact aanmaak met jouw nummer (of via een nummer generator van alle 06 nummers) dan kan ik nu ook al gewoon berichtjes sturen.

Het altijd moeten opslaan van een contact voordat je een berichtje kan sturen is gewoon heel irritant.

Stel je voor in outlook dat je alleen mails kan sturen naar mensen die in je contacten lijst staan ook al heb je hun mail adres. Dat is wat we NU hebben. Met deze functionaliteit kun je makkelijker bericht sturen naar mensen daarbuiten.

Ik heb me al vaak geirriteerd aan dat als ik 1x een berichtje moet sturen naar iemand dat ik dan eerst die persoon aan mijn contacten moet toevoegen.
Dit lijkt me dan ook een functie die is opgezet voor de bedrijven die een Whatsapp account hebben en niet voor de gewone consument. <sarcasme>Bedrijven moeten natuurlijk de mogelijkheid hebben om iedereen te kunnen spammen</sarcasme>. Daar betalen ze tenslotte flink geld voor dus ze moeten wel waar voor hun geld krijgen.
Jammer. Voor telefoongesprekken heb ik een mooie filter op mijn telefoon waarbij alles wat niet in mijn contactenlijst staat automatisch naar voicemail gaat. Hoop dat ze dan ook additionele filters gaan maken in Whatsapp maar ik vrees het ergste.
Wat je nu zegt, klopt niet.
Met een WhatsApp-business-account kun je alleen maar reageren op mensen die jou een berichtje hebben gestuurd en ook maximaal binnen 24 uur nadat je het laatste berichtje hebt ontvangen.

Wil je iemand vanuit je bedrijf een berichtje sturen? Dan kunnen er alleen templates verstuurd worden die zijn goedgekeurd door WhatsApp.
Een template van ons is bijvoorbeeld: "Uw reparatie met nummer <nr> staat voor u klaar en u kunt deze komen afhalen. Graag tot ziens in onze winkel"
Deze tekst is goedgekeurd door WhatsApp (handmatig, het is een medewerker die hiernaar kijkt) en dit bericht kunnen wij dus altijd naar iedereen sturen. Maar we kunnen dus niet sturen 'onze nieuwe folder is uit!' of iets dergelijks.
Dus WA doet er veel aan om spam te voorkomen en dat werkt volgens mij prima. Ik krijg nooit spam in elk geval.
Wel handig voor al je klanten als je WhatsApp als business gebruikt
Het enige voordeel wat ik hier voor zie ik zakelijke gebruikers die makkelijk een berichtje willen door sturen bijv een helpdesk/webshop.

Hopelijk maak ik het nog mee dat MSN messenger terug komt. Heerlijk aanmelden met een email adres en wachtwoord. Voegt iemand je toe kun je hem acepteren ken je hem niet dan weiger je hem. Zo jammer dat ze dit niet door ontwikkeld hebben. Sinds kort kun je Whatsapp gebruiken zonder telefoon (bling bling).
Huh? Dit kan toch al lang? Ik heb website-integraties met de standaard Whatsapp-API gemaakt waarbij bezoekers op het 06-nummer kunnen klikken/tikken en dan wordt automatisch een chat via Whatsapp opgestart. Werkt zowel op desktop als mobiel probleemloos.

Edit: je hoeft alleen het telnr aan te passen:
https://api.whatsapp.com/send/?phone=316********

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 4 april 2022 15:16]

Dit werkt niet onder Firefox?
Je moet op je device wel de whatsapp app hebben geïnstalleerd, dus evt. ook op je laptop/pc.
Snap ik (alhoewel ik denk dat WA hiervoor ook wel iets had kunnen bedenken zodat dit in https://web.whatsapp.com/ zou werken) maar ik zou deze pagina niet aan mijn bezoekers willen voorschotelen :) :
https://tweakers.net/foto...HMbwkng7mbBdXgKiBBZlG.png

Dan is de Chrome-pagina toch een stuk beter:
https://tweakers.net/foto...U6QCZkDsse2FugacffmAI.png
Je kunt gewoon een linkje maken naar https://wa.me/+31612345678
wa.me is een url-shortener, maar doet exact hetzelfde.
Of je gebruikt op Android de app Click to chat. Werkt eenvoudig, snel, en haast zonder permissies. _O_
I don't care dat je nu iedereen kan appen. Kunnen ze niet eerst de multi-device beta fixen? Ipv iedereen erin forceren en dan het knopje om het te kunnen verlaten verwijderen :S. Die beta-feature werkt echt nog veel slechter dan de oude manier met dat je mobiel altijd online moet zijn, en je kan niet meer terug :(.
Dus: ik zou het fijn vinden als ze eerst de ene functie goed afmaken voordat ze aan iets anders beginnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee