WhatsApp laat gebruikers spraakberichten terugluisteren voor verzending

WhatsApp heeft een functie toegevoegd waarmee gebruikers hun spraakberichten stop kunnen zetten en terug kunnen luisteren alvorens ze te verzenden. Voorheen verstuurde de chatapp spraakberichten altijd direct, als ze niet tijdens de opname al weggegooid werden.

Om een spraakbericht stop te zetten moeten gebruikers het microfoonicoontje omhoog vegen en op de vierkante stopknop drukken. Van daaruit is het mogelijk om het bericht terug te luisteren, weg te gooien of te versturen. Als gebruikers niet omhoog vegen, zal het spraakbericht net als voorheen automatisch worden verstuurd wanneer het microfoonicoontje losgelaten wordt. De functie werkt naast iOS en Android ook op de desktopapp, waarbij al meteen de stopknop in beeld staat.

De functie werd in oktober al door WABetainfo ontdekt in een bètaversie van de chatapp. In tegenstelling tot die versie is het nu niet mogelijk om het spraakbericht te pauzeren en daarna weer verder te gaan, maar wellicht verschijnt die functie nog los in een toekomstige update. WhatsApp lijkt verder te werken aan een transcriptiefunctie voor stemopnames en aan een optie om spraakberichten te blijven beluisteren terwijl gebruikers uit de chat gaan.

WhatsApp spraak

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

15-12-2021 • 15:45

18

Reacties (18)

18
17
9
0
0
6
Wijzig sortering
Vanaf dag 1 vroeg ik me al af waarom dit niet kon. Als je van MSN komt, was dat toch wel een achteruitgang (eigenlijk heel WhatsApp was dat).

Maar beter laat dan nooit. :)
Nu nog een optie om buzzers te kunnen versturen! }>
He, zo waar een nuttige toevoeging! Dacht dat ze dat niet meer konden.
Met het omhoog swipen zou het nog wel eens mis kunnen gaan denk ik. Het had beter geweest als je bij loslaten gewoon nog op verzenden zou moeten drukken.
Valt reuze mee! Het omhoog vegen is al een lange tijd een functie trouwens, daarmee lock je de opname knop, waardoor je deze niet ingedrukt hoeft te houden.

Nu als je de opname knop locked, heb je een extra stop knop, waarmee je de opname kan stoppen en kan beluisteren.
Het omhoog vegen doe je dus voordat je opname is begonnen, niet pas wanneer je de opname wilt beluisteren.

De screenshot in het artikel is dan vergelijkbaar wat je ziet tijdens het opnemen.
Prima functie, is alleen even wennen als je de lock knop nog niet gebruikte, maar wel je opnamens wilt herbeluisteren, maar dat wennen is een kleine moeite.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 16:12]

Gebruik deze functie al jaren op iMessage.
Eindelijk weten ze een functie toe te voegen een functie die wel nuttig is. Soms stuur je wat wat niet om aan te horen is en moet je het nog een keer sturen. Beter als verwijder text x na x minuten/uur.
Een spraakbericht kun je prima later beluisteren wanneer het jou uitkomt maar wel inspreken in bijvoorbeeld de auto. Telefoneren vereist dat je tijd daar voor maakt wanneer een ander dat wil.
Dat het wettelijk is toegestaan om je telefoon te bedienen achter het stuur wanneer die in een houder zit (of zelfs los op je bovenbeen ligt) maakt niet dat het een goed idee is. Dat soort afleidingen moet je niet willen in het verkeer. Volgens die redenering is het zelfs minder moeite om iemand te bellen aan het stuur (mits handsfree) omdat je dan niet de hele tijd die opnameknop ingedrukt moet houden.
Je mag prima je telefoon gebruiken als hij in een houder zit. Ik zie je probleem niet.
Je mag prima je telefoon gebruiken als hij in een houder zit. Ik zie je probleem niet.
Dat mag helemaal niet.... NOS 2017 Ook boete voor bedienen telefoon in houder op dashboard.

Op schoot houden mag dan weer wel, aanraken dan weer niet: nieuws: Hof oordeelt dat automobilist met telefoon op schoot boete niet hoeft...

In Duitsland is zelfs het aanraken va je touchscreen van je auto verboden, als te veel in menu's moet duiken: nieuws: Duitse Tesla-rijder is veroordeeld voor aanpassen ruitenwissers via t...

Naar mijn mening heel logisch, je aandacht gaat van de weg naar je telefoon. Een plotseling overstekend kind of goederen die vallen van een vrachtwagen en je hebt een ongeluk.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 16:12]

https://www.rijksoverheid.../mag-ik-bellen-in-de-auto
Wel mag u uw telefoon bedienen als deze in een houder zit.
Toch gek dat de overheid zelf zegt dat het wél mag. Een vonnis van de rechter wil niet zeggen dat het verboden is. Het is alleen blijkbaar in de beoordeelde situatie onveilig bevonden. Dat is wat anders.

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 22 juli 2024 16:12]

https://www.rijksoverheid.../mag-ik-bellen-in-de-auto


[...]


Toch gek dat de overheid zelf zegt dat het wél mag. Een vonnis van de rechter wil niet zeggen dat het verboden is. Het is alleen blijkbaar in de beoordeelde situatie onveilig bevonden. Dat is wat anders.
Volgens het NOS artikel
Volgens de rechter is iemand die met één hand appjes stuurt of sociale media checkt op zijn telefoon, afgeleid van het verkeer en minder goed in staat zijn auto te besturen, ook als de telefoon in een houder zit. De rechter stelt dat gelijk aan het toestel zelf vasthouden.

Dat komt overeen met wat op de website rijksoverheid staat:
Wel mag u uw telefoon bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren. Verder mag u altijd spraakbediening gebruiken.

Eigenlijk is dat dus vergelijkbaar met de situatie in Duitsland. Je mag je telefoon wel bedienen voor een snelle actie. Maar je mag niet de telefoon induiken. De grens is blijkbaar nog een beetje vaag. Maar langdurig aan je telefoon zitten, is verboden (want als je dat doet, lijkt het ook alsof je je telefoon vast houdt).
Je telefoon opnemen of je navigatie bedienen, dan weer niet. Whatsapp openen en daarin berichten lezen of luisteren, lijkt mij gelijk aan je feed op Insta/ Facebook/Tiktok.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 16:12]

Niemand verplicht je om ze te beluisteren!
Ik heb daar een super oplossing voor gevonden: de mensen die voiceberichten sturen vragen om dit niet te doen omdat ik ze liever spreek als ze iets willen vertellen of iets lees als bellen niet uitkomt.

Je hoeft niet alles technisch op te lossen ;)
Ja dat wil ik ook, maar dan bij Telegram. Ik heb van die enkelingen die te lazy zijn om te typen en ze je dwingen om je muziek te moeten pauzeren om hun verhaal te luisteren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.