Meta is opdrachtgever hyperscaledatacenter Zeewolde

Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp wil een groot datacenter bouwen in Zeewolde. Er wordt al lange tijd gesproken over die plannen, maar tot nu toe was niet officieel bevestigd welke partij er achter de plannen zit.

Het bestemmingsplan voor het datacenter is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders en wordt doorgestuurd naar de gemeenteraad, die zich daar op 16 december over zal uitspreken. Het college maakte dat bekend in een persconferentie die uitgezonden werd door Omroep Flevoland.

Volgens het college is de komst van het datacenter van Meta goed voor Zeewolde en Flevoland. Meta zou willen investeren in de gemeenschap en de komst van het datacenter zou nieuwe soorten werkgelegenheid bieden. Ook ziet het college mogelijkheden om restwarmte te gebruiken.

Het is al lange tijd bekend dat een Amerikaans techbedrijf plannen heeft voor een groot datacenter in Zeewolde. Vorig jaar bleek dat daarvoor een bedrijventerrein werd uitgebreid. Meta heeft via tussenbedrijf Polder Networks ruim 80 hectare grond van de gemeente Zeewolde gekocht, bleek in april. Toen waren er al aanwijzingen dat het om het Facebook-moederbedrijf ging, maar dat werd niet bevestigd.

Volgens Omroep Flevoland was de gemeente Zeewolde sinds 2019 in gesprek over de komst van het megadatacenter op bedrijventerrein Trekkersveld. Meta wilde uit de openbaarheid blijven tot er definitieve toestemming was gegeven. Het bedrijf heeft nu toch openheid van zaken gegeven, omdat de gemeente Zeewolde binnenkort documenten publiceert waarin de naam genoemd wordt.

Eerder dit jaar werd de komst van het datacenter uitgesteld vanwege mogelijke impact op de natuur. Het milieueffectrapport zou onvoldoende en te optimistisch zijn geweest. Dat werd vervolgens onderzocht door een commissie. Die concludeerde dat er veel minder sprake zou zijn van stikstofneerslag in de Veluwe dan werd gedacht.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-11-2021 • 12:16

215 Linkedin

Submitter: ebbeling

Lees meer

Reacties (215)

215
213
103
19
0
89
Wijzig sortering
Volgens het college is de komst van het datacenter van Meta goed voor Zeewolde en Flevoland. Meta zou willen investeren in de gemeenschap en de komst van het datacenter zou nieuwe soorten werkgelegenheid bieden. Ook ziet het college mogelijkheden om restwarmte te gebruiken.
Hey, hetzelfde lijstje excuses dat je bij elk datacenter ziet. Dit terwijl je weet dat een datacenter voornamelijk met een skeleton crew draait, en het met name op afstand wordt gebruikt. Die restwarmte plannen komen er ook nooit echt van. Zie het Microsoft datacenter in Wieringermeer.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 november 2021 12:39]

Exact hetzelfde wat ik dacht bij het lezen van het nieuwsbericht. Daarnaast vindt ik ook niet meer dat gemeenten zich hier over moeten richten, maar bij zulke grote stukken grond en hoge investeringskosten dient de landelijke politiek ook naar de belangen te kijken.

Het is bij meerdere datacenters al goed fout gegaan waarbij fraude, omkoping met steekpenningen zijn aangenomen waardoor je kunt concluderen dat gemeenten niet zijn opgewassen tegen dit soort grote concerns en de belangen die erbij spelen. De landelijke politiek staat echter veel meer onder een vergrootglas waarbij dit soort fraude veel minder snel gepleegd zal worden.

Er is daarnaast geen datacenter in Nederland die daadwerkelijk ook investeringen doet in de gemeenschap of het milieu. Op papier zijn ze zogenaamd allemaal groen, omdat ze alle 'groene' energie opkopen, maar daarvoor hoeven ze niets te investeren. Allemaal wassen neus en wij als burgers betalen alle initiatieven voor "groene" stroom waar deze datacenters gebruik van maken.
Je zegt het goed een kleine gemeente die gaat onderhandelen met een miljardenbedrijf dat regels aan haar laars lapt.

De enige lap die de bestuurders daar voor hun ego hebben is hun eigen ego. Leuk voor je cv dat je facebook hebt binnengebracht.

Bijdragen aan de lokale economie, pfff facebook omzeilt belastingen, betaald geen vennootschapsbelasting end raag 0 euro bij.

Dan hebben we het nog niet over energie die men nodig heeft. Er zijn in Nederland in sommige gebieden al tekorten aan energie en hup nog een datacenter erbij dat dan op groene stroom draait. Groene stroom betaald met subsidies, betaald door ons burgers voor een bedrijf dat geen belasting wil betalen.

Het wordt eens tijd dat er landelijk tegen dit soort hobbyprojecten van kleine lokale bestuurders wordt opgetreden.
Net alsof onze landelijke overheid goed is in deals maken. Heb je wellicht wat meer informatie voor ons waaruit blijkt dat deze deal niets oplevert voor de economie?
Wellicht heb jij informatie waaruit blijkt dat het op lange termijn wel wat oplevert voor onze economie.
Misschien gaat Facebook bijv magisch ineens wel winstbelasting betalen ?
Gaan ze niet remote de boel beheren maar met lokaal personeel ?
Kan enkel aangeven dat we juist bewijs hebben verkregen dit jaar dat zelfs DC's die je voor FB/Meta mission-critical kan noemen hoofdzakelijk op afstand beheerd worden;
reviews: Storing bij Facebook en de rol van een stokoud internetprotocol.
Mja elk datacenter wordt vanaf afstand beheerd :p wij hebben een dc op ons terrein en maar een handjevol medewerkers mogen in het fysieke pand komen. Zelfs ik al architect kan alleen onder begeleiding het pand in.

Boeit verder niet of we het beheer doen vanuit een kantoorpand op hetzelfde terrein, vanuit huis of vanuit een plek ergens aan de andere kant van de wereld
Fysieke toegang is veelal root, je hebt dus vooral beveiliging nodig bij een datacenter, en mensen die de hardware fysiek moeten beheren. Al het softwarematige kan, zodra de boel aan het netwerk hangt, via internet. Dat was voor 'de cloud' zo, en dat is na 'de cloud' nog steeds zo.
Op de omzet van alles wat ze hier lokaal inkopen zal toch marge zitten, of het nou stroom is of stroopwafels of onderhoudsmensen. De hele logistiek er omheen van mensen en apparatuur, Schiphol, haven Rotterdam, etc... Sluiten ze dit hier aan op de internet exchange en carriers dan werken daar ook weer mensen en gaat daar ook weer omzet naartoe.
Ja maar er gaat meer geld naar Meta. Uiteindelijk betalen Nederlandse bedrijven geld aan Meta waar ze geen belasting over hoeven te betalen (want kosten) voor de reclames die jij bekijkt. Een datacenter zonder locale entiteit is gewoon een last voor een land met een paar winnaars (de ambtenaren die geen idee hebben wat ze aan het doen zijn en de investeerders/onteigenaren). En dat terwijl we bijna het dichtst bevolkte land ter wereld zijn met een hele hoop overbevolkingsproblemen.(zoals woningtekort, en slechte luchtkwaliteit). In de toekomst zullen de negatieve effecten hiervan nog groter worden.
Ik heb ook een Nederlands bedrijf en betaal liever ook geen belasting, loonbelasting is hier heel hoog en daar kom je niet onderuit.
Blijkbaar hebben we nog grond zat want het droogleggen van het Markermeer was niet nodig, die optie is er nog.
Ik ben hier niet degene die allemaal beweringen maakt, daarom vroeg ik naar je informatie. Verder kan het best dat je gelijk hebt hoor :) viel me alleen op dat je wel erg gemakkelijk statements maakt terwijl je volgens mij geen enkele rol speelt in het aanbestedingsproces.
Eenmalig een enorme grote, platte doos neerzetten en volstouwen, een kleine onderhoudscrew die defecte hardware vervangt en verder alle werkzaamheden worden remote gedaan. 0 toevoeging aan je (locale) economie.
Afgezien van het kabeltjes trekken en latency zou je iets dergelijks ook in de middle-of-nowhere in Finland neer kunnen zetten.
De enige echte toevoeging zou kunnen zijn wanneer die 80 hectare verplicht voorzien moet worden van zonnepanelen, maar ook dat wordt niet gedaan want wordt gezien als gedoe. Groene winstroom ergens inkopen, warmte lozen in de sloot en klaar.
Groene stroom inkopen die door ons consumenten wordt gesubsidieerd met de "opslag duurzame energie" inderdaad.
Windenergie van de windparken in aanbouw is minimaal gesubsidieerd, alleen de aansluiting aan het net wordt betaald door de overheid / netbeheerder.
Ik vraag me af wat dit alles voor impact heeft op ons energienet waarvan ik begreep dat dat al aan zijn max begint te geraken.
Tuurlijk levert het iets op. Het is 250 voetbalvelden groot, en er komen wel 400 mensen te werken. Daarnaast gaat het zoveel energie gebruiken dat Facebook het lokale netwerk niet vertrouwt en dus een aansluiting op het hoogspanningsnetwerk wil. Daarmee krijgen ze voorrang op de rest van Flevoland. Er zijn nu al tal van bedrijven, scholen die geen gebruik kunnen maken van het stroomnetwerk, en dan ga je dit doen?

Het wordt hoog tijd dat de landelijke politiek ingrijpt bij dit soort ego-tripperij van een lokaal wethoudertje.
Heb je wellicht wat meer informatie voor ons waaruit blijkt dat deze deal niets oplevert voor de economie?
Nou, laat de dealmakers maar eens met concrete cijfers korte- en lange termijn o.a. milieu en investering komen i.p.v. vage projecties.
Exact, dat kwam ook goed naar voren tijdens een uitzending van Lubach die op een populaire manier duidelijk maakte dat lobbyisme nog de netste uitdrukking is voor (lokaal) bestuurlijk verantwoordelijken die zich voor dit soort buitenlandse digitale grootgrutters (lees digitale overheden) laten gebruiken.

Daarnaast, we hebben het hier over een bedrijf dat feitelijk slaveware host en doet aan grootschalige vorm van digitaal kolonialisme, losstaande van alle privacy schandalen en rol dat het heeft op het sturen van de publieke opinie en allerlei (geo)politieke processen. Je zou je als gemeente moeten schamen dat je dit in je gemeente wil hebben.
Het is juist die landelijke politiek die met haar afschuifbeleid (zorg, uitkeringen, handhaving) ervoor heeft gezorgd dat gemeentes het water aan de lippen staat en (te goedkoop) grond moet verkopen om wat geld binnen te krijgen.

Gemeentes moeten steeds meer regelen met onvoldoende financiële steun. Ondertussen halen wij Nederlanders wit voetje bij de EU want zogenaamd voldoen we aan de begrotingscriteria. En natuurlijk de enorme grote, rode, glanzende kers op de taart, gratis geld lenen omdat we het op papier zo fantastisch voor elkaar hebben.

Laat die landelijke politiek eerst maar weer eens verantwoordelijk nemen voor de meest belangrijke zaken in plaats zich met dit soort dingen te bemoeien.
Klopt landelijke politiek schuift het af. Wat er nu gebeurt is fusie van gemeentes om krachten te bundelen.
Spot on. Tuurlijk de bouw zou wellicht nog wat verschillende aannemers kunnen aantrekken, maar na oplevering blijft er weinig meer over...

Maarja, zijn leuke projectjes om als gemeentelijke ambtenaar mee te shinen.
Ierse aannemers gaan het datacenter bouwen. Misschien met hulp van wat NL onderaannemers maar de bulk van de investering vloeit daarmee naar het buitenland.
Nou, dan blijft er dus niet heel veel over :+
Jawel een gestreeld ego bij een paar geile politici die dat op hun CV kunnen zetten. Voor hun is dat goed waard, voor de burgers ach ja wat maakt het die politici uit.
Jij denkt dat die Ieren hun werkvolk, zwaar materiaal en bouwmaterialen allemaal gaan verschepen? Het klopt dat een deel van de winst naar Ierland zal gaan in dat geval, maar het merendeel blijft netjes in de regio.
Het aantal banen in een normaal datacentrum lopen uiteen van 5 tot 30 werknemers. En de technische mensen worden dan vaak nog ingevlogen. Het argument dat een datacenter banen genereerd is de grootste onzin die ooit is verkocht.
ja maar die pizza bezorger voor die 30 man die daar werken, das toch ook extra arbeid? En das helemaal prima dat daar zo'n energieslurper komt staan. Je moet toch iets op je CV zetten als wethouder van hierisalleenmaargrassum?
In de Wieringermeer komt een expathotel voor die 5 tot 30 werknemers. Oftewel heel weinig lokale banen.
Ik vraag me dan altijd af van wie die 'shine' komt?! Is er echt iemand blijk met Facebook hier? Als de potjes door hen leeggezogen zijn en er amper belasting wordt betaald?
gemeentelijke ambtenaren in kleine gemeentes niet altijd even intelligente figuren.
Je hoeft niks gestudeerd te hebben om de politiek in te gaan, he? Een vlotte babbel is genoeg.
Zelf een vlotte babbel is niet meer nodig. Als je loyaal als stemvee meestemt met de partijleider kom je ook al op een lijst. Je moet dan vooral geen vlotte babbel hebben, stilzitten jaknikken en af en toe met goedkeuring van de partij mag je iets zeggen.
Nee hoor, in middenmeer werken ook gewoon buitenlandse bedrijven die de bouw verzorgen. Dan hoef je niet voor elk datacenter het spreekwoordelijke wiel opnieuw uit te vinden en blijft de vaart er lekker in.
En toch moeten er mensen patches maken, stroom- en klimaat installaties onderhouden, UPS testen doen, generator testen draaien, 't moet worden schoongemaakt.. Er moet beveiliging zijn...

Ik zeg niet dat het halleluja is wat betreft werkgelegenheid.. Maar het levert toch wel een aantal FTE op.
Een klein aantal FTE en de prijs daarvoor is de hoeveelheid energie die zo'n ding verbruikt. Waar dan weer met overheids subsidie windmolen parken voor gebouwd moeten worden. Waardoor wij dus weer geen centimeter dichterbij komen bij de CO2 doelstellingen.
Tja als je daar een vakantieparkje had gebouwd had je al meer werkgelegenheid gehad. Of een woonwijkje desnoods. De huizen hebben al meer onderhoud nodig dan een datacenter...
Een woonwijk heeft wel hele andere eisen qua o.a. locatie en infrastructuur dan een datacenter, dat stamp je niet zomaar in een willekeurige polder uit de grond. Bovendien denk ik dat een moderne nieuwe woning relatief onderhoudsarm is en hoeveel onderhoud er gepleegd wordt is sterk afhankelijk van de situatie van de bewoners zelf. Ja er wordt onderhoud gepleegd als het goed is maar dat gaat vaak pas spelen over tientallen jaren: verf, vervanging houten delen, evt. dakbedekking zijn de grootste, en dan nog vervanging van huisgebonden HVAC apparatuur en witgoed, maar dat valt erg mee als je bedenkt dat die ook makkelijk 10 jaar meegaan en dat je van al die apparaten er maar 1 hebt op een oppervlak waar je in een DC een veelvoud aan serverracks hebt staan. Die servers worden elke 3 tot 5 jaar vervangen, en dat is voor elke server weer een aardig klusje. Het verschilt natuurlijk sterk afhankelijk van de grootte van het DC maar we hebben gemiddeld over vele duizenden servers als je rekent op 500-1000 racks a 30-35x 1U servers. Dan heb ik het nog niet gehad over onderhoud aan de complexe systemen voor energietoevoer, koeling en netwerken in een datacenter.

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 24 november 2021 15:43]

Als jij tientallen jaren wacht tot je de boel een nieuwe laag verf geeft... :+
Huizen hebben ook een tuin, schuttingen, worden ingericht, er wonen mensen die willen eten (winkel, horeca).
Als het om die 35 man werkgelegenheid gaat zijn woningen een stuk gunstiger.
Dat het bouwen meer moeite kost is ook prima - ook dat is werkgelegenheid.
Die servers worden elke 3 tot 5 jaar vervangen, en dat is voor elke server weer een aardig klusje. Het verschilt natuurlijk sterk afhankelijk van de grootte van het DC maar we hebben gemiddeld over vele duizenden servers als je rekent op 500-1000 racks a 30-35x 1U servers. Dan heb ik het nog niet gehad over onderhoud aan de complexe systemen voor energietoevoer, koeling en netwerken in een datacenter.
Ergens heb je gelijk maar toch ook weer niet. Ja je hebt vraagstukken m.b.t. energie, koeling en netwerken maar we leven niet meer in het jaar 2000 :p

Ik kan me niet voorstellen dat op deze schaal in servers wordt gerekend. Je hebt een fundamentele ondergrond waarbovenop kasten worden geplaatst. Bijv hyperconverged met alles erin (top of rack switches en vol met servers. Een kast heeft een levensduur van 3 tot 5 jaar en een x aantal servers wat kapot mag gaan. Na die 3 tot 5 jaar of x aantal servers komt op die kast ofwel een uitsterf beleid of de complete kast word vervangen.

Hoewel het natuurlijk leuk is om te denken dat iemand in het dc daadwerkelijk individuele servetjes gaat vervangen kan ik me het niet voorstellen
We leven niet in 2000 nee, toen datacenters een fractie van de omvang hadden van nu en dus veel minder zware eisen aan al die zaken stelden en daardoor minder onderhoud nodig hadden.

Hoe komt een nieuw rack inclusief inhoud in het DC? Materialiseert ie vanuit het niets op zijn plek? Nee, dat ding wordt in onderdelen verscheept en ter plekke geassembleerd, en het tegenovergestelde voor het vervangen exemplaar. Offsite assembleren en verschepen is veel kostbaarder als je de extra ruimte en potentie voor stukgaan tijdens transport meerekent.

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 25 november 2021 09:39]

Tov het stroomverbruik en de oppervlakte is het aantal bijkomende FTE minimaal. Het is gewoon een verdeel en heers tactiek. Vindt een gekke gemeente die te paaien zijn, en hoppa bouwen daar. Zonder dat de bewoners er ook maar iets over te zeggen hebben, zonder dat we er landelijk ook maar iets over te zeggen hebben. Het lijkt bijna een maas in onze democratie.
Ik vind dit inderdaad zo fascinerend: het onderwerp van Lubach (?) over dat Microsoft datacenter sprak boekdelen. Ik begrijp niet waarom wij onze <alles> willen opgeven voor dergelijke clubs. Ze willen goedkoop de grond en het gebouw. En liefst met allerlei subsidies en zeker weinig belastingen. Ondertussen hebben wij die lelijke bakken in het landschap en valt het werk dat er uit voortkomt altijd tegen.
we willen dit omdat we snel bij de foto's van onze lunches en diners willen die we in Instagram hebben opgeslagen.
We willen snel bij onze vlogs en bij onze facebook updates.
En dus wil je het dichtbij hebben staan.
Aangezien licht met zo'n 300.000km per seconde door zo'n glasvezeltje gaat lijkt het me niet zo heel relevant waar dat datacenter precies staat. De meeste mensen boeit 2 milliseconden meer of minder helemaal niks en zeker niet als er zo'n doos in de achtertuin moet staan daarvoor.
Licht door glasvezel gaat met 'maar' 70% van het lichtsnelheid. Het licht zelf gaat wel bijna met de volledige snelheid, maar het pad dat afgelegd wordt is veel langer omdat het binnen de kabel heen en weer stuitert.
Laat ik dan eens heel genereus zijn en ook geen probleem maken van 3 milliseconde meer...
Als je het vergelijkt tussen een goed met de AMS-IX en andere IX'en verbonden datacenter in Flevoland of een datacenter ergens in de VS, dan heb je het echt wel over meer dan 2-3 ms. hoor.

Ik voer dagelijks werkzaamheden uit via SSH terminals op VM's in Phoenix Arizona en in London Heathrow en ik weet heeeeel zeker welke ik veel liever heb.....

Nou zal je dat via een app als Facebook minder drastisch merken, maar ook op microservice-niveau merk je al vlot het verschil in 'snappyness' ......
Ik zeg ook niet dat alles in de VS gehost moet worden, maar of je die datacenters hier of een paar honderd km verderop neerzet is gewoon niet spannend als ze maar een paar goede uplink glasvezels hebben. Ze hoeven in ieder geval niet per se in Nederlands dichtbebouwd gebied te staan.
Het gebied waar dit datacenter komt te staan is niet bepaald dichtbebouwd.......
Volgens mij doelt @bzzzt op heel Nederland. Op deze lijst van landen naar bevolkingsdichtheid, staat Nederland bovenaan van alle Europese landen (dwergstaten, e.d. als Monaco, Gibraltar en Malta daargelaten).

Hoewel omgeving Zeewolde dus wellicht niet dichtbevolkt is, zijn we dat als land in z'n geheel wel. Het zou misschien beter zijn om een datacenter ergens in Scandinavië neer te zetten. Daar is meer ruimte en kan men waarschijnlijk ook makkelijker beschikken over groene stroom.
Ik snap best dat @bzzzt daarop doelt. Maar ik zie niet in waarom een vergelijking op dat niveau relevant is, als je iets ter grootte van een postzegel neerplempt op een stuk land dat bijna leeg is.

En het blijft gewoon een feit dat Nederland qua internetknooppunten national én internationaal het best bedeeld is.
Onthoudt het woord: Technocratie.
Dat is wat hier gebeurd.
In lijn met corona aanpak, stikstofproblemen en andere globale invloeden & belangen.
Verwijderd

[Reactie gewijzigd door Zynth op 24 november 2021 15:15]

En die restwarmte plannen komen er ook nooit echt van. Zie het Microsoft datacenter in Wieringermeer.
Ik hoop dat provincie en gemeente dit in de vergunning hebben vastgelegd, anders komt het er niet van.

De 'nieuwe' kolencentrales op de Maasvlakte hebben ook toestemming gekregen met de toezegging dat ze CSS zouden toepassen maar op een of andere manier is dat helaas nooit in de bouwvergunning terecht gekomen. De lokale politiek is vast niet zo naïef als de landelijke, toch?
Ik hoop dat provincie en gemeente dit in de vergunning hebben vastgelegd, anders komt het er niet van.
Ook al staat het er in en doen ze het niet dan zijn de concequenties doorgaans minimaal.
Woon zelf in zeewolde en hier gaat helemaal NIKS van waargemaakt worden. Meerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat restwarmte gebruik gewoon niet mogelijk gaat zijn. Ook de werkgelegenheid zal minimaal zijn, hooguit een handje beveiligers, schoonmaak en iemand voor de catering de rest kwa techneuten wordt gewoon ingevlogen naar lelystad als er iets aan de hand is. De gemeente heeft zich weer mooi laten inpakken met mooie verhalen en een snoepreisje! :+ over 6-7 jaar horen we hier wel weer meer over in het nieuws!
Misschien een idee om de verantwoordelijke wethouder(s) online te shamen?
Zodra lokale bestuurders zich meer bewust zijn van de potentiële digitale fallout, zullen ze wellicht meer integer het belang van de gemeente dienen IPV hun persoonlijke belang.
Hoe waardevol is een meta project op je CV als de eerste 10 Google pagina's over die persoon gaan over hoe Pietje gezwicht is voor de druk van meta en dat er van zijn beloftes niets is waargemaakt.
Ja maar Faceb<kuch>Meta is het bedrijf bij uitstek om op hun blauwe ogen te vertrouwen dat ze het dit keer écht anders gaan doen. Écht waar. Déze keer écht.
Yep, copy, paste, en we proberen het bij een gemeente die we nog niet gehad hebben en er weer in kan trappen.

"Investeren in de gemeenschap": ze zetten een boompje neer voor de blokkendoos zodat ze groen lijken. Bovendien nemen ze groene stroom af zodat interregionaal de hoeveelheid beschikbare groene stroom afneemt. En o ja, we leggen ook nog even beslag op een flinke capaciteit van het stroomnetwerk, zodat de burger of het MKB bedrijf in Zeewolde geconfronteerd wordt met tekorten aan netwerkcapaciteit en die zonnepanelen niet kan leggen.
"Nieuwe soorten werkgelegenheid": daarmee zeg je dus eigenlijk dat de lokale bevolking er helemaal niets aan heeft, er in de meeste gevallen ook niet dat soort personeel woonachtig is in je gemeente, en dat je noodgedwongen weer arbeidskrachten van buitenaf (reisafstand) of op een andere manier (arbeidsmigranten) gaat halen.
"Restwarmte!": Al jaren geleden is dat geprobeerd door een datacenter in Amsterdam, maar die kregen het niet van de grond. Het mocht niet, want de warmte was te laag calorisch. Buurman wilde dolgraag afnemen, datacenter wilde dolgraag leveren, overheid stak er een stokje tussen.
Onze economie is data en internet driven. Dan kun je de buren natuurlijk gewoon opzadelen met onze datacenters. Maar in de categorie dat je je eigen rommel bij je moet houden kun je ook zelf de 'lasten' dragen.
Maar nee, we willen niet dat "onze" groene stroom verbruikt wordt door een buitenlands bedrijf (dat zijn diensten aan ons levert).
Nee, wij willen alles wat vervuilend is in een ander land plaatsen. Dan is onze groene stroom van ons en mogen we met ons vingertje naar het buitenland wijzen, want die zijn heel fout....
Het is eerder omgekeerde ben ik bang. Nederland heeft naar verhouding al heel veel datacenters per vierkante kilometer of per inwoner.

Kijk bijvoorbeeld maar eens op https://www.datacentermap.com/western-europe/map.html
De groene stroom is ook van "ons" en niet de datacenters als je maar kijkt naar hoe het verkrijgen van die energie zowel gefinancieerd wordt als dat je kijkt naar de lakendheid in een passende belastingafdracht over die (verhoudingsgewijs enorme) energie-afname.
Zwart-wit gesteld wordt het ingepikt van de mensen die er eigenlijk voor betalen, en dan nog tegen verhoudingsgewijs een lagere energiebelasting óók.
Eigenlijk zou alle type verwarming alleen van restwarmte moeten komen. Maar dat is misschien moeilijk te realiseren.
Graag zelfs. Hoe warm is het water van zo'n datacenter eigenlijk? Ik kan mij voorstellen dat dit maar 30-40 graden Celsius is. Dat is eigenlijk bijna nergens goed voor.
Als het een noemenswaardig temperatuurverschil zou zijn zou het DC zelf er al baat bij hebben wat peltiers/TECs te monteren tussen de lijn en wat koellichamen, bijvoorbeeld naast/bij de radiatoren.

Als het voor de DC zelf al niet rendabel is om die restwarmte te gebruiken, heb ik al snel de twijfel of dat rendabel is voor een gemeente die ook bij andere projecten al oordeelde dat het onrendabel is omdat de infra ervoor zou missen.
In Noorwegen is dit ook in het nieuws, daar bouwt Google bijvoorbeeld een datacenter en doet niks met de restwarmte.
Per MegaWatt zou je 714 appartementen kunnen opwarmen stellen ze (ze = nationale nieuws in samenwerking met een bedrijf dat in Oslo al 5000 appartementen opwarmt via een datacenter).

Dat Google datacenter zal 500 MW worden (!!!) en 114 liter warm water per seconde uitspugen. Temperatuur staat er niet bij. Maar het zou 357000 appartementen kunnen opwarmen.

https://www.nrk.no/vestfo...gar-til-spille-1.15695226
enige wat ik zou kunnen verzinnen is als Meta echt de boel goed gaat aanpakken en er een bedrijvencentrum bij maakt.
Bijv. ook eigen winkels of presentatiestudio's. Het is niet meer alleen Facebook, maar Meta.
ls ze een soort Second Life willen maken proppen ze er een tech demo studio bij in een apart gebouw ernaast. Kunnen mensen met VR-producten aan de slag enzo.
Stop er vervolgens meer winkels bij, een paar fastfood ketens en de rest van de shopping mall volgt vanzelf.

Enige manier die ik kan verzinnen om meer werkgelegenheid erbij te krijgen want alleen puur een datacenter wordt inderdaad niks.
Tijdelijke werkgelegenheid voor de bouw. Maar dat zeggen ze er niet bij.
Maar.... We hebben volgens onze overheid toch een CO2-probleem? Dat lijkt me niet gebaat bij een energie slurpend datacenter van hyperscale-afmetingen... :?
Er is wel een verschil tussen een DC van een cloud provider zoals Microsoft en Facebook. MS heeft een partner landschap en je kan je voorstellen dat de investering in een lokaal DC een boost zal geven aan lokale IT-diensten leveranciers. Een DC voor facebook zal dat effect niet hebben... denk ik
Een echt groot probleem is de energie die deze bedrijven gebruiken. Er moeten hele windparken worden aangelegd om 1 datacenter van energie te voorzien. En dat is dan ook nog gesubsidieerde energie. Betaald met geld van alle mensen in Nederland. Wat krijgen we er voor terug. Heel veel groene energie die meteen op gaat aan dat ene datacenter. En belasting betalen doen bedrijven als Meta toch al niet in ons mooie land. Wij krijgen wel de lasten, zoals extra windparken en belastinggeld dat wij moeten ophoesten maar geen lusten. Niet helemaal waar, ze hebben warmte over, die willen ze wel kwijt aan ons.
Dit is wat mij ook dwars zit. Stel we leggen alle daken vol zonnepanelen en we bouwen de hele doggerbank vol met windmolens. Dan is er maar X kiloWattuur aan groene energie die we per jaar met zijn allen te verdelen hebben. Wij hebben, collectief als Nederland, de verantwoordelijkheid om al die kWhs zo snel mogelijk 100% groen en hernieuwbaar op te wekken. Ik denk dat we dan erg kritisch moeten kijken naar nieuwe partijen die een groot deel van dat 'budget' opsnoepen en daarbij mee moeten wegen wat we er aan hebben: levert het banen op, belastinggeld, levert die partij diensten of goederen waar we wat aan hebben, misschien investeren ze enorm in het energienet waar wij allemaal de vruchten van plukken, noem maar op.

Maar als dat niet opweegt: is dit een energieslurper, overbelast het datacentrum het energienet, claimen ze 100% groen te zijn terwijl diezelfde kWh al als groen verkocht is aan een ander, werkt 2 man en een paardenkop of wordt alles wat het datacentrum 'produceert' geconsumeerd over de grens, dan zouden we misschien echt moeten kijken of we dat datacentrum hier wel willen en kunnen plaatsen en zo ja: wie dan welke kosten draagt. Ik ben er in elk geval niet bijster enthousiast over.
Het is toch op te lossen door de energiebelasting voor iedereen gelijk te maken? Dan betaalt Meta een keertje wel.
Ik zie liever dat dit soort, vooral nieuwe, grootverbruikers méér energiebelasting gaan betalen en een verbod op energieverbruik uit niet-hernieuwbare bronnen.

Geef ze maar voldoende motivatie om hen eigen dak met o.a. zonnepanelen vol te leggen in plaats van gesubsidieerde bronnen leeg te trekken; zoals bijvoorbeeld ook hier in de polder bij west-friesland al gebeurd is. Op die manier is het dwijlen met de kraan open, en de waterrekening is voor jan-modaal.
Met dat soort gepraat jaag je ze alleen weg naar een ander land, waar de uitstoot waarschijnlijk nog erger is.

Als je deze afwegingen wil maken, maak ze dan als gebruiker: stop / blijf Meta gebruiken als je tegen / voor hun datacentra bent.

Uiteindelijk kan de extra afname van energie juist positief zijn voor extra investeringen in het groene net. Vergeet niet dat lokale datacentra (ipv 1 in Amerika) juist beter op en af kunnen schalen qua energie ('s nachts zitten er maar weinig mensen op Facebook bv).

Kwestie van de kosten juistverdelen, niet wegjagen.
Dus, dan plaatsen we die dingen elders..... Hoe is het klimaat daarmee beter af? CO2 stopt niet bij de grens en het water ook niet. De plaats waar er gebouwd wordt is totaal niet relevant voor de energieconsumptie.
Overigens zijn wij in onze economie erg afhankelijk van data en internet. Je zou dus (in het algemeen) kunnen stellen dat we als land grootverbruikers zijn van datacenters. Dan past het toch om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de nadelen die daarbij horen?
Wat had je liever gehad? Dat dit datacenter in Polen had gestaan gevoed met bruinkool? Uiteindelijk hebben we 1 klimaat en moeten we 't toch met z'n allen doen.

Nederland heeft door onze kustlijn veel capaciteit op zee. Op zee waait het aanzienlijk harder, regelmatiger en langer/vaker dan op land. Dat maakt ons land gewoon aantrekkelijk voor groene energie.

Lees ook: https://vandebron.nl/blog/draaien-windmolens-op-subsidie

Het verhaal is niet zo zwart wit als jij doet voorstellen.
Dat is het wel; in theorie bouwen we windparken en zonnepanelen om de huidige 'bruine' energie te vervangen met 'groene' energie, maar in de praktijk is het productie bovenop de bruine energie, het overblijfsel gaat naar datacenters en / of bitcoin miners.

De politiek moet hun focus veranderen; niet alleen groene stroom, maar ook het totaal / nationaal energieverbruik verlagen.
Interessant om het verbruik van dit datacentrum (1,38 Twh) af te zetten tegen de plannen die gemaakt worden voor de Regionale Energie Strategieën (RES). In heel Nederland moeten die 35 Twh opleveren in 2030, in Flevoland 4,76 Twh (bron). Een paar van deze datacentrums slurpen dus een groot deel van die nieuwe opwek al weer op. En de context daarbij is dat die windmolens en zonnepanelen (de twee grootste energieopwekkers in de RES) heel veel gedoe en overlast veroorzaken voor veel Nederlanders. Wat mij betreft dus tijd voor regie van het rijk, want dergelijke energieslurpers maken het halen van klimaatdoelstellingen natuurlijk alleen maar lastiger. Heel veel inzet en moeite aan de opwekkant, wordt weer 'weggegooid' aan de andere kant.

Van het rijk verwacht ik voorlopig trouwens niet te veel want zoals de Raad van State onlangs constateerde ontbreekt het in de klimaatwet aan doelstellingen voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.
Nou, daar mag je als land/provincie/gemeente trots op zijn… Meta… 8)7
Ik vind het ook wel opvallend dat ze zo lang mogelijk anoniem wilden blijven. Niet "kijk ons eens ambitieus zijn" maar "protest zo lang mogelijk voorkomen". Daarbij vraag ik mij oprecht af hoeveel werkgelegenheid zo'n datacentre nu echt verschaft. Nadat zo'n ding gebouwd is kan ik me nauwelijks voorstellen dat je veel mensen aan het werk kan houden daar (vergeleken met een bedrijf dat productie draait op een vergelijkbaar oppervlak)
Ik denk ook dat een gemiddelde magazijn van een (grotere) online winkel meer werkgelegenheid aanbiedt dan dit.

Maar dat is natuurlijk niet de hoofdredem dat dit er komt, men weet al van te voren waar ze aan beginnen hiermee.
Het mkb is de banenmotor van Nederland. Dat zijn ondernemers die gewoon winstbelasting betalen, geen trucjes om er onderuit te komen.
Daarbij veel werkzaamheden in een datacenter gebeuren op afstand en ja dus niet Nederland maar grote kans landje met lagere lonen. Blijft over de kruimels waar de dan blij van moeten worden.
Ook dat valt zwaar tegen. Ga een kijkje nemen in de grote distributie centra en zie dat het werk voornamelijk door arbeidsmigranten wordt uitgevoerd.
Is toch ook zo met al die LinkedIn uitnodigingen. “Voor onze grote internationale klant in de Eemshaven zoeken wij nog systeembeheerders”. Ja Google we wéten dat jij het bent. Zeg dat dan gewoon.
Nee, want je zult maar net die ene nitwit tippen die daarom nu ineens direct bij Google gaat solliciteren en anders jouw recruitment-bureautje weer van een nieuw CV en (bij succesvol bemiddelen) een leuke aanbrengcommissie zou hebben voorzien.
Waarschijnlijk zit er weer een aparte BV onder die specifiek de datacenters bouwt en beheert. Dan is dan technisch niet Google.
Nou wil ik dit niet goedpraten hoor maar het is uiteraard redelijk normaal als je afspraken aan het maken bent en/of in onderhandeling over grond/bouw/offerte van whatever dat je niet meteen al je kaarten op tafel legt natuurlijk.
Ik dacht sowieso dat we wel een beetje klaar waren met die grote datacenters.
"Grote" datacenters die bij elkaar een paar honderd hectare bezetten. Terwijl meer dan 2.2miljoen hectare in NL een landbouwbestemming heeft, en waar dus veel meer lelijke, stinkende en verontreinigde schuren op staan.

Eens, ze zijn lelijk, daar moeten ze beter over nadenken. Maar het probleem wordt gigantisch overdreven, vooral door mensen die 1 aflevering van ZML hebben gezien en denken te weten hoe de vork in de steel zit.

[Reactie gewijzigd door Masvic op 24 november 2021 12:26]

Eens, ze zijn lelijk, daar moeten ze beter over nadenken. Maar het probleem wordt gigantisch overdreven, vooral door mensen die 1 aflevering van ZML hebben gezien en denken te weten hoe de vork in de steel zit.
Het probleem wordt ook onder het kleed geveegd, vooral door mensen die geen redenen geven over waarom het probleem overdreven zou zijn.

Een verschil met landbouwgrond is dat landbouwgrond direct bijdraagt aan de Nederlandse economie. Een datacentrum van Microsoft doet dat bijvoorbeeld niet. Microsoft koopt via het buitenland energie bij een buitenlands bedrijf met windmolens op Nederlandse grond (gebouwd met Nederlandse subsidie), waarmee men belasting vermijdt.

Het zaakje stinkt, wat suggereert dat de mensen bij de betreffende gemeentes van drop houden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 november 2021 12:38]

Dat doet het wel. Allereerst verstevigd het onze positie als Internet knooppunt. Dat alleen al is een grote pre, want het zorgt er voor dat wij koploper zijn als het om verbindingen aankomt.

Ten tweede zorgt dit ook voor een hogere prijs voor groene energie. Een hogere prijs per kWh voor uitbaters van windmolenparken zorgt er voor dat er meer investeringen gedaan kunnen worden in nieuwe parken of bijvoorbeeld oude molens eerder kunnen worden vervangen door betere exemplaren. Dat sterkt dus de vergroening van ons energienet.

Daarnaast zorgen deze datacenters voor een administratieve zekerheid. De energie wordt vaak voor meerdere jaren afgenomen tegen een vaste prijs. Dat is gunstig voor beide partijen, want er is minder risico op prijsfluctuaties. Dus ook gunstig voor bijvoorbeeld financieringen die een windmolenpark moet opnemen. Minder risico is een lagere rente van de bank.

Jij geeft af op 't feit dat sommige windmolens van buitenlandse eigenaren zijn.. Nou en! Geen enkel beursgenoteerd bedrijf is Nederlands, want iedereen kan die aandelen kopen. Jij koopt je energie ook niet van een Nederlandse partij. En wij zitten net zo diep in buitenlandse ondernemingen als dat buitenlandse ondernemingen hier zitten.

Last but not least draagt landbouwgrond vrijwel niet bij aan onze economie. Het levert geen ene kut op als je kijkt naar de opbrengst per hectare. Een datacenter doet 't wat dat betreft waarschijnlijk een stuk beter. Ook qua werkgelegenheid doet een datacenter het veel beter qua FTE per hectare dan een stuk weiland.
Over punt 2; Ons stroomnet zat de afgelopen jaren al vol. Wie betaald de aanleg van nieuwe / vernieuwde hoogspanningsnetten?

We zijn nog lang niet allemaal over op groene stroom, wat echt nog een rooskleurig verhaal is, en nu al beginnen over dat we kunnen verdienen over doorverkopen. Nee, dat is voor mij geen pluspunt.
Dit zijn wel echt kleine voordelen tegenover grote nadelen (die allen extreem voordelig zijn voor immorele megacorporaties als Meta).
Last but not least draagt landbouwgrond vrijwel niet bij aan onze economie. Het levert geen ene kut op als je kijkt naar de opbrengst per hectare. Een datacenter doet 't wat dat betreft waarschijnlijk een stuk beter. Ook qua werkgelegenheid doet een datacenter het veel beter qua FTE per hectare dan een stuk weiland.
Nederlandse boeren zijn zó effectief dat ze een van de hoogtste opbrengsten per hectare realiseren en dat mét de laagste impact op het milieu van alle landen in de wereld!
Ben je ooit wel een buiten de stad geweest of blaat je de media gewoon na?

Ik heb liever zorgvuldig geteelde Nederlandse groenten, fruit of vlees dan geimporteerde zooi uit het buitenland. En ook veel liever dan een datacenter voor Facebook.
Het mag een hoge opbrengst zijn per hectare t.o.v. andere boeren in andere landen... t.o.v. andere sectoren heeft het een zeer lage opbrengst per m2.

Ik woon overigens niet in een stad.
Ik heb liever zorgvuldig geteelde Nederlandse groenten, fruit of vlees dan geimporteerde zooi uit het buitenland. En ook veel liever dan een datacenter voor Facebook.
Het gros van onze landbouw- en veeteelt opbrengsten gaat naar 't buitenland. Je kunt de Nederlandse boeren decimeren en nog steeds in Nederland geteelde groenten eten.

Ik pleit daar niet perse voor, maar je moet niet aankomen zetten dat landbouw zo goed is voor onze economie en een datacenter niet. Dat datacenter draagt waarschijnlijk meer bij qua werknemers per vierkante meter en indirecte werkgelegenheid dan een boer die wat koeien op die grond laat graze.
Als men nou eens echt naar de cijfers zou kijken in plaats van onderbuik en meepraten zie je dat landbouw helemaal niet zo'n goot aandeel van onze economie en het banenlandschap is. ICT is met 450.000 banen een aanzienlijk grotere sector op zijn minst qua banen. En natuurlijk, niet al die banen hangen samen met datacenters, maar ook niet alle banen in de landbouw hangen samen met de idylische boerderijtjes waar iedereen het altijd over heeft.

Datacenters mogen op zichzelf misschien niet al te veel opleveren, maar de extreem goede infrastructuur die daar bij komt kijken zijn wel trekplijsters voor allerlei (fin)tech bedrijven die baat hebben bij dergelijke grote en goede infrastructuur. Dus dat datacenter mag dan wel niet al te veel direct bijdragen, maar de winst zit hem in de bedrijven die gebruik maken van die infrastructuur en de voordelen die daar weer bij komen kijken.

Dan hebben we ook het eeuwige gezeur over de stroom van "onze" windmolens die naar die datacenters gaat. Maar maak je geen illusies, als die datacenters in duitsland staan zou de stroom van die windmolens nog steeds naar dezelfde datacenters gaan (op papier, want in realiteit gaat de stroom gewoon naar de dichtsbijzijnde verbruiker) door de handel op de certificaten op groene stroom. Het maakt dus geen bal uit waar die molen of dat datacenter nu staat, de stroom wordt toch virtueel verhandeld, net zoals de groene stroom die je eventueel zelf thuis gebruikt die op papier wel eens uit noorwegen kan komen.

Het zou fijn zijn als we eens ophouden om met zijn allen de specialist uit proberen te hangen en alleen maar naar een van de radertjes in het totale geheel te kijken. Of verdiep je in het totale plaatje en kom met een gefundeerde, onderbouwde mening, of, hoe gek dan ook, houd eens je mond en laat de discussie aan je voorbij gaan, of nog gekker, geef gewoon toe dat je niet genoeg weet van het totale plaatje om er wat zinnigs over te zeggen. Het is niet erg om overal over mee te kunnen praten.

Bronnen (onder andere):
https://www.cbs.nl/nl-nl/...zaam%20in%20de%20landbouw.

https://longreads.cbs.nl/...0Nederlandse%20ICT-sector.
Gezien je moderatie heb je gelijk inderdaad, liever grote bigtech dan weilanden met koeien. In wat voor wereld zijn we terecht gekomen zeg, abnormaal.
Als ex-boer ken ik de mensen die zijn uitgekocht voor dit datacenter natuurlijk krijgen die een klap met geld, ze zien met lede ogen toe hoe de mooie polder inmiddels vol staat met mega logistieke panden en nu dit datacenter.

Maar ik praat klaarblijkelijk uit m'n onderbuik en internet knooppunten en FTE's zijn veel belangrijker |:(
Zo te horen praat je inderdaad wel uit je onderbuik, maar dat is niet perse erg.

Maar je geeft sarcastisch aan dat IX'en en FTE's belangrijker zijn dan.. Weilanden met koeien? Maar is dat niet zo dan? Beargumenteer eens waarom wat koeien in een wei met de nodige problematiek qua stikstof en dergelijke beter zijn dan glasvezel in de grond en werkgelegenheid?
De molens zijn eigendom van een Nederlands bedrijf, dat toevallig een buitenlandse moedermaatschappij heeft. De inkoop geschiedt in Nederland, bij een Nederlands bedrijf. Die claim van belastingontduiking/ontwijking mag je gerust staven.

De subsidie was voor iedereen beschikbaar, als er dan een buitenlands bedrijf komt om voor die prijs te bouwen is dat geen probleem, ze doen gewoon wat wij willen, windmolens bouwen.

Wil je de garanties van oorsprong van die molens niet naar een datacenter laten gaan? Kost je per jaar enkele euro's per huishouden als je nu nog geen groene stroom afneemt. Een bedrag dat we vervolgens in mindering kunnen brengen op de subsidie die ze krijgen.

Genoeg redenen om aannemelijk te maken dat er helemaal geen probleem is?
Belastingontwijking, je leeft nog een een groot.
Iedere Multinational inclusief MS en facebook ontwijken de belasting.
Ze zijn er trots op vaak minder dan 1% winstbelasting te betalen. Waarom denk je dat landen bezig zijn om een minimum belasting in te voeren, omdat deze bedrijven zo braaf zijn ?

Die groene energie is mede tot stand gekomen met subsidies, je weet wel subsidies uit belastinggeld betaald door mensen zoals jij en ik en ondernemers die wel winstbelasting betalen. winstbelasting is iets waar deze bedrijven niet aan mee willen doen, maar wel profiteren van groene stroom mede betaald door de belastingbetaler.

Dan hebben we het nog niet over problemen op ons stroomnet qua capaciteit. Dat moet op de schop en jawel wederom betaald door overheidsgeld.

dit soort bedrijven binnenhalen is puur prestige van een geile politici. Laten we beter investeren in lokale bedrijven die meer werkgelegenheid bieden, ook op langere termijn en gewoon netjes wel belasting betalen en daarmee bijdragen aan onze welvaart.
Die groene energie is mede tot stand gekomen met subsidies, je weet wel subsidies uit belastinggeld betaald door mensen zoals jij en ik en ondernemers die wel winstbelasting betalen.
En niet alleen geldelijke subsidie's.
Gemeente Hollands Kroon staat nu vol met windmolens voor de datacentra van Microsoft.
Terwijl de bewoners voor is gehouden dat die molens goed waren voor X-duizend huishoudens.
Weg uitzicht, weg rust en gemeenteraadsleden met snoepreisjes.
https://www.npostart.nl/de-hofbar/08-12-2020/POW_04779835
dat gaat nooit lang meer duren want tegen de tijd dat die dingen in gebruik genomen gaan worden verplicht de EU een minimum belasting tarief van 15%
Ga eens rekenen, 500ha aan hectares vs 2.2miljoen aan landbouwgrond, hoeveel omzet realiseren die vierkante meters denk je?

https://veeteelt.nl/nieuw...ddeld-34-ton-mais-hectare
34 ton snijmais per hectare. Kost 50 euro per ton. Da's ongeveer 1600 euro per hectare. 500ha aan snijmais zou dus 800,000 euro per jaar opleveren.

Denk je dat alle datacenters samen meer omzet opleveren dan 800k?
Die boeren die de landbouw doen maken producten die we zelf af kunnen nemen en ze betalen netjes belasting aan de staat.

Die grote bedrijven ontwijken belasting door internationaal geboekhoud, bouwen datacenters met subsidie, en gebruiken stroom van windparken die gebouwd zijn, jawel met subsidie. Verder leveren ze geen (niet direct althans) product, maar een dienst, en is in tegenstelling tot voedsel dit bij lange na geen primaire levensbehoefte.

Bovendien lijken de voordelen minimaal tov de nadelen. Het stroomnetwerk heeft het al ontzettend lastig door alle pieken van zonnepanelen, en omdat het gedecentraliseerd is neemt niemand verantwoordelijkheid om dat te fixen, maar we gaan vrolijk door met het electriciteitsnet complexer maken door dit soort datacenters aan te sluiten.
https://www.ad.nl/binnenl...wart%20door%20de%20export

"onze boeren" exporteren meer dan je denkt. Daarnaast wordt er geen btw betaald over geexporteerde goederen.

En dan hebben we ook nog bedrijven als Tata Steel, denk je dat die alleen voor de Nederlandse markt produceert?
Of dat er op schiphol alleen maar vliegtuigen aankomen/vertrekken met nederland als bestemming.
En dat alle containers in Rotterdam voor de Nederlandse markt zijn.

Nederland is gewoon een handelsland / doorvoerland. En dat is iets waar we trots op mogen zijn. Het is alleen wat slechter voor het milieu, maar ook dat is op te lossen met boekhoudkundige trucjes als CO2 certificaten kopen etc.
Dat klopt helemaal dat er flink geëxporteerd wordt en daar is inderdaad ook niet per se iets mis mee. Schiphol is ook een dienstverlener voor buiten Nederland inderdaad. Maar daarboven gaat het ook om het principe. Laat ik het anders zeggen; boeren hebben bij mij de gun-factor. Ze voorzien in een belangrijke behoefte. Stel dat er ooit hongersnood komt, kunnen we de export verminderen en het zelf consumeren.

Die datacenters voegen niks toe op onze levensstandaard en "in geval van nood". Het is alleen maar een stap in de richting van "Big Brother". Hierin vind ik een cloudhosting (IaaS en PaaS) ook weer anders dan een bedrijf als Meta die het voor SaaS gebruikt. We hebben al genoeg bedrijven die denken dat de wereld nog meer fancy SaaS-toepassingen nodig heeft :) Om terug te komen op Schiphol, dat is in wezen ook IaaS en PaaS. Als we nu een bedrijf krijgen dat volledig in eigen beheer vluchten gaat aanbieden inclusief nieuw vliegveld en de hele rambam, zou je denk ik ook een hele hoop weerstand ondervinden.

Ik begrijp dat dit betoog tamelijk subjectief is. Maar dat is wel de tendens die ik voel en leeft dus ook bij mij sterk.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 25 november 2021 11:32]

Het probleem is niet het pand. Het probleem is energie.
En de subsidies en ook de politiek die dit regelt voor de techreuzen, die geld zat hebben, maar voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten.

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 24 november 2021 14:55]

waarom zou je op uiterst vruchtbare landbouwgrond gebouwen neerzetten terwijl je met de grond de wereld kan voeden?
Ik vind het schandalig tegenover het naderende wereldvoedselproductieprobleem (hogere voedselprijzen).
Laat ze het maar ergens op een zandvlakte of rotsgrond neerzetten. Ergens in de bergen naast een rivier/stuwdam met hydrocentrale voor stroom.
Ja, goed idee.... Zet ze op allemaal plekken neer waar geen fatsoenlijke verbindingen met internetknooppunten beschikbaar zijn 8)7
da's ook de enige reden waarom ze dit soort datacenters in Eemshaven en Amstedam en omstreken neerzetten, weet ik, I get the concept :+
Volgens mij gaat het niet zozeer om de ruimte maar om de grote impact op het energie en water verbruik.
Juist. Dat we in Nederland nog meer grote stroomvreters binnenhalen terwijl we al genoeg uitdagingen op energiegebied voor de komende decennia hebben.

[Reactie gewijzigd door downtime op 24 november 2021 13:06]

Het milieu kent geen landsgrenzen. We kunnen wel alle datacentrum in België / Duitsland / VK neerzetten, maar als ze vervolgens daar alsnog fossiele energie gebruiken, is de mileuwinst alsnog nul.
Exact. Dus kunnen we er beter geen bouwen. En aangezien wij iets te zeggen hebben over ons land, moet je dus dat datacentrum niet hier in de Nederland willen zetten.
Situatie blijft hetzelfde, behalve dat wij een hogere latency op facebook/instagram/whatsapp hebben.
En bovendien als dit datacenter in Duitsland had gestaan hadden wij als Nederland met alle liefde onze groene stroom naar Duitsland willen transporteren.
Wat is er dan anders dan wanneer het datacentrum hier staat?
Dan hebben we nog de werkgelegenheid van het datacenter en de toeleveranciers daarvan. Denk aan onderhoudmonteurs, glasvezelblazers, TenneT infra, etc, etc. Als het pand in Duitsland staat ben je dat allemaal kwijt, maar kan Meta nog steeds de groene stroom van onze windmolens kopen.
Het hele argument van de tegenstanders is dat we "onze" groene stroom voor onszelf moeten gebruiken.
Als we de stroom verkopen aan het buitenland vervalt heel dat argument toch?
Ja, het is ook geen valide argument. Die groene stroom gaat gewoon naar de hoogste (Internationale) bieder. Althans, op papier. In werkelijkheid gaat de stroom naar de weg van de minste weerstand, dus in praktijk zullen dat de verbruikers zijn die het dichtst bij zitten. Daardoor kan het zijn dat een woning grijze stroom inkoopt maar toch volledig op groene stroom draait, terwijl die groene stroom administratief is opgekocht door een bedrijf in Frankrijk zodat het kan wapperen met certificaten, terwijl die volledig draait op Franse kolenstroom.

In die zin is het niet anders dan de handel in olie. Olie dat in een olietanker de wereld over gaat veranderd gedurende zijn 5-weekse trip misschien wel 100 keer van eigenaar, allemaal op marktplaatsen. En ongeacht wie de uiteindelijke eigenaar is verdwijnt 't gewoon in dezelfde raffinaderij en gaat 't naar dezelfde benzinestations.

Met stroom is dat niet anders.
Jawel, maar zij zijn nog niet klaar met ons, en gaan ons nog zo lang mogelijk te grazen nemen als ze kunnen. Er is altijd wel ergens een wethoudertje te vinden met een ego-issue die met alle plezier de broek even wil laten zakken.
Zeewater kun je gebruiken als koeling,
heb je minder energie nodig en krijg je groen stickertje omdat je binnen de lijntjes plast. Overigens mag je zeewater als koeling gebruiken mits binnen de normen.

Dat geintje halen ze ook uit in oa Finland.

edit; overigens is er in Flevoland ook veel kassenbouw wat elkaar kan “opheffen” en/of langer produceren tijdens kortere dagen.

[Reactie gewijzigd door Iblies op 24 november 2021 16:39]

Als er al een datacenter moest komen dan liever van Google of Microsoft (of misschien een andere echt nuttige partij)

hmm alweer een grote datacenter huh...

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 november 2021 12:22]

Bouw datacenters gaat hand in hand met Groene-Energie. Bekijk op YouTube the documentaire Headwind '21 gemaakt door een Nederlander.
Die hele klimaat business is één grote zwendel.
Dat datacenter huist straks meer van die zwarte 'gegevens-vampieren'. Of nu Alphabet, Microsoft of Meta bijt, het allemaal negatief voor ons.
Dat datacenter huist straks meer van die zwarte 'gegevens-vampieren'. Of nu Alphabet, Microsoft of Meta bijt, het allemaal negatief voor ons.
Buiten het vergaren van gegevens kan je ze niet over een kam scheren.

Hoe gaan ze er mee om? Met welk doel doen ze dat? Delen ze die gegevens met 3de? Wat doen ze tegen het scrapen van hun data door 3de?

Zelf heb ik ook veel meer moeite met Meta dan met de rest die je noemt (Apple en Samsung mogen ook in die rij, die verzamelen net zo goed data) en dat heeft niet te maken met het wel/niet vergaren van data maar hoe ze er mee om gaan! Dat is veel en veel belangrijker (voor mij althans)...

Dat gezegd hebbende van mij mogen al die grote bedrijven in kleine stukjes gehakt worden, die macht die ze hebben verstoort de marktwerking waarvan de gevolgen veel groter zijn dan dat beetje data wat ze bij elkaar harken...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 november 2021 12:48]

[...]
Buiten het vergaren van gegevens kan je ze niet over een kam scheren.
Dat kan wel. Het zijn allemaal buitenlandse multinationals die hier te weinig/geen belasting betalen maar wel weten hoe ze Nederlandse en Europese subsidies moeten gebruiken.

Zoets noemen ze een parasiet.

En dan heb ik het nog geeneens over data policies

[Reactie gewijzigd door veltnet op 24 november 2021 15:58]

je vergeet Alphabet, want die hebbenzelfs zichzelf uit het rijtje verwijderd met "companies that do no harm"
Nou, daar mag je als land/provincie/gemeente trots op zijn… Meta… 8)7
Dat je na alle privacy-schandalen nog met die club geassocieerd wilt worden, ja.
Bah.

Nog los van de hele discussie over datacenters wel/niet toestaan om redenen zoals uitstoot; waterverbruik; of stroomverbruik. ... voor zoiets frivools als (a)social media ...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 november 2021 12:25]

Ach, dan wordt het wolderwijd iig een verwarmd meer ;)
Ik vraag ook me altijd af, ben je dan trots als wethouder als er een grote doos in een weiland wordt neergerzet met een paar medewerkers voor beheer ? Je verkoopt een paar m2 grond, slaat een paal of legt een eerste steen en dan komt er een bordje, is dat genoeg voor je ego ?
Krijg een beetje een slappe van al die DCs laatste tijd.
Die wethouder(s) van de gemeente die erbij betrokken zijn ongetwijfeld niet.
Die lopen continue met "een tent" omdat het grote machtige meta voor hun troosteloze dorp gekozen heeft.

En ze zullen hier en daar ook ongetwijfeld gefêteerd zijn, zoals gebruikelijk bij dit soort projecten.
De discussie over "waarom moet dat allemaal in Nederland", is een goede.
Maar vaak wordt het strategisch landelijk belang daarbij vergeten.

Veel datacenters van techgiganten op jouw grondgebied hebben, levert op termijn "leverage" op.
Zowel naar de techgiganten zelf, als naar de landen waar ze "vandaan komen".

Willen we als Nederland een grote internationale speler blijven waar je op wereldniveau rekening mee dient te houden, dan moeten we leverage creeeren.
Wat mij betreft is datacenters vergaren daarin een verstandige zet.

2 simpele voorbeelden, en bedenk er zelf nog 30;
- Amerika zal ons land beschermen als een derde partij de stroomvoorziening van Nederland wil platgooien. Of erger.
- Als we eisen willen stellen over waar de data van Nederlanders mag worden opgeslagen (verplicht in NL?), helpt het als je de datacenters al op je grondgebied hebt.
- Etc.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 24 november 2021 15:21]

Veel datacenters van techgiganten op jouw grondgebied hebben, levert op termijn "leverage" op.
Zowel naar de techgiganten zelf, als naar de landen waar ze "vandaan komen".
BS

Europese klimaateisen zijn aangescherpt en Shell verhuist.
Kan iemand mij uitleggen waarom deze centra bovengronds gebouwd worden? Waarom geen zand erover? Uit het zicht. Lekker fris ook ondergronds. Landbouw, zonnepark, of windmolens er op.
Een distributiecentrum kan ik me voorstellen boven het maaiveld: veel logistieke bewegingen er om heen, docks en zo. Maar een datacenter... :/

[Reactie gewijzigd door Marcva op 24 november 2021 13:27]

Dat is natuurlijk veel duurder om te realiseren.
Duurder snap ik, maar als "wij" niet meer van die dozen in het landschap willen...
Wat je bovengronds overhoudt heeft ook waarde, al dan niet financieel. Denk dat de tijd wel rijp is om niet alleen meer lineair vanuit de portemonnee van de ondernemer te denken. De shit is dan altijd voor een ander. Lees: klimaat, natuur en milieu, uitzicht, bewoners.
Daarbij: denk dat Facebook wel een paar euro stuk kan slaan. Anderzijds: bij een anglosaksich bedrijf ligt dit verhaal wel lastig geef ik toe.
Neo-liberale tijden: Winst >> klimaat, natuur en milieu, uitzicht, bewoners.
Nu ze van de naam “Facebook” denken af te zijn, lijkt t alsof je plots overal Meta ziet opduiken, met allerlei shenanigans en praktijken :/
De naam Facebook als bedrijfsnaam is gewijzigd omdat ze om meerdere vlakken ongein uithalen en niet alleen op het product dat Faccebook heet. Een logiische keus, maar dat zegt weinig over de zin of onzin van dit datacenter..
Dit zijn dingen waar van mij democratisch gestemd over mag worden door het volk. Oh nee, dan krijgen ze waarschijnlijk een nee.
Nee, dan heb je een ongeldig referendum omdat niet meer dan 5% van het electoraat kwam opdagen.
Waarschijnlijk. Maar dan komt er waarschijnlijk geen enkele toestemming meer, want het volk reageert vaak vanuit emotie. En ondertussen klagen over het gebrek aan werkgelegenheid.
Of ik nou blij moet worden van Facebook, een bedrijf wat bekend staat om zijn malpraktijken, wat hier een DC uit de grond stapt... Ik heb eerlijk waar geen idee. Ik krijg er in elk geval geen prettig gevoel bij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee