Datacenter Meta Zeewolde zou minder banen opleveren dan andere datacenters

Het datacenter van Meta, voorheen Facebook, in Zeewolde zou per hectare grond minder banen opleveren dan andere datacenters van techgiganten in Nederland. Dat is af te leiden uit cijfers die NU.nl heeft gepubliceerd.

Meta zou 410 banen creëren op 166 hectare grond, schrijft NU.nl. Dat komt neer op ongeveer 2,5 baan per hectare. Bij andere datacenters van techgiganten in Nederland komt die verhouding uit op rond 7 banen per hectare. In andere sectoren ligt die verhouding heel anders. Onderzoeker Cees-Jan Pen van Fontys Hogescholen noemt tegen NU.nl een verhouding van dertig of veertig banen per hectare voor 'normale' bedrijven.

Het zou in Zeewolde gaan om werk voor 150 technici en 260 ondersteunende medewerkers. Het is onbekend om wat voor soort expertises het precies gaat. Volgens Pen en hoogleraar Arnoud Lagendijk van de Radboud Universiteit zijn de argumenten voor het datacenter in Zeewolde niet steekhoudend.

De gemeenteraad van Zeewolde stemt donderdag over het plan voor de komst van het grote datacenter in de gemeente. Het plan staat ter discussie, onder meer door de vermeende milieu-effecten en omdat Meta actief heeft gelobbyd voor voorrang op het stroomnet. Het nieuwe Nederlandse kabinet zal strengere regels gaan stellen aan de vergunningen voor de bouw van dergelijke hyperscaledatacenters.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-12-2021 • 07:00

221 Linkedin

Lees meer

Reacties (221)

Wijzig sortering
Wel of niet in NL, er valt van alles te zeggen voor beide kanten. Wat ik vooral vind wringen in dit verhaal is hoe FB zijn macht uitoefent (lobbyen) bij mensen die daar gevoelig voor zijn om zo nog extra voordeeltjes te halen en shortcuts mogelijk te maken en zo voor te dringen op talloze andere (nationale) bedrijven. Smerig.
Wat ik vooral vind wringen in dit verhaal is hoe FB zijn macht uitoefent (lobbyen) bij mensen die daar gevoelig voor zijn
"Lieve gebruiker, ook al ben je minister, vooral JOUW FB pagina kan wat hulp gebruiken, dit doe je door ..."

Wat als FB passe is, gaat marktplaats dan geswampt worden met 2e hands disken ? Absurd dat de energie en warmte footprint eventjes daar wordt neergeplempt door 1 wethouder en 1 minister. Waarom niet (op jaarbasis) zelfvoorzienend maken met zonnepanelen en windmolens ? Combinaties maken met logistiek transport, kassenbouw, subtropisch zwembad (centerparcs ?) Beetje erg weinig rendement, zwaar ten koste van maatschappij Nederland en ten gunste van BV buitenland (energie transitie, subsidies, natuur en ruimte).
Waarom niet (op jaarbasis) zelfvoorzienend maken met zonnepanelen en windmolens ?
het datacenter is 1,66km² groot, volgens de experten heb je ongeveer 14km² zonnepanelen nodig om de verwachte energie op te wekken... als je alles met zonnecellen kan bedekken kun je nog niet eens 12% van de benodigde energie opwekken om over het aantal benodigde windmolens (rond de 115) nog maar te zwijgen, waar wil je die neerzetten.. Dat ding verbruikt evenveel energie als de NS ik denk dat daar wel iets beter bij had mogen stilgestaan hiermee brengen we 'onze' doelen wat betreft de energietransitie zeker niet dichterbij.. (zie ook: NOS)
Als FB passe is, neemt een andere partij of dienst het stokje wel over, vraag en aanbod zal de prijs betalen, maar de kans dat dit soort hardware in handen van particulieren zal komen lijkt me vrij klein.

Wat betreft "een minister en één wethouder" die hebben het natuurlijk wel lekker gepusht, maar het is de voltallige gemeenteraad die de beslissing nu moet gaan nemen.

Tot slot je ideen over combinaties, leuk, maar natuurlijk niet praktisch/haalbaar, bovendien gaat dat netto natuurlijk nog meer vruchtbare grond en energie op die plek kosten, efficientie winst of niet.
'de voltallige gemeenteraad'
Waarbij het kritische raadslid Rob Smeets, die meerdere integriteitskwesties hierover aanspande, werd geroyeerd en vervangen door een pro-datacenter raadslid... Oei!
https://www.nrc.nl/nieuws...westies-terzijde-a4068841
Ok, interessant, als het omwisselen van poppetje de doorslag gaat geven in een gemeenteraad waar 19 leden/stemmen zijn, dan liggen de meningen zo dicht bij elkaar dat ik me er geen zorgen over kan maken. Voor hetzelfde geld test een van de raadsleden positief op corona, of druk op het verkeerde knopje wat de uitslag dan om doet slaan.)

(het typische gerommel bij een (kleine?) lokale partijen over belangenverstrengelingen etc is natuurlijk altijd wel zorgelijk, maar in deze context niet echt heel relevant)
Als ze dat 8x per jaar doen krijg je alles erdoorheen :)
ehhh, het gaat zeker niet alleen om de stemming zelf. Dat is enkel nog vastleggen hoe mensen er op dat moment over denken. Die denkbeelden vormen zich nu al maanden zonder hun sterke en kritische anti-datacenter raadslid. In zo een raad verdelen ze de onderwerpen wat, kijken die totaal 19 mensen in praktijk meer als 16 in het algemeen naar wat de laatste 3 van werkgroep digitaal ervan vinden. De juiste persoon wisselen wint je zomaar de hele club. Deze bestuursmatige truc zie je met (opper)rechters en zo ook gebeuren.
Dat is nog los van overige beïnvloeding welke vermoedelijk fors zal zijn en het argument van @killerdemon. Die drie factoren komen nu in giftige combinatie samen. Dit mag dé reden worden dat waar nationale middelen benodigd zijn als zware stroomnet belasting, ook op nationaal niveau besluitvorming vooraf nodig gaat zijn.
Meta is inmiddels wel iets meer dan alleen maar FaceBook. Stel dat FB op enig moment als ene peiler inderdaad passe is, dan zijn er binnen het Meta concern nog voldoende andere peilers over. Plus wat er in de toekomst nog onder naam van dit bedrijf gebracht gaat worden.
Ik verwacht niet dat Meta als geheel erg snel passe is.
Als Facebook passé is kunnen we dat datacentrum mooi ombouwen tot een nieuw datacentrum met supercomputers. Ruimte en koelkracht genoeg ;-)
De voorrang op het stroomnet is ook onder druk van FB "aangevraagd" door onze landelijke vriend Eric Wiebes. Hierbij zijn zelfs procedures voor grootverbruikers aan de kant geschoven.

Met het track record van deze man bekruipt mij alleen maar het gevoel dat dit niet geheel op eigen initiatief is geweest.

Edit: toevoeging dat de aansluting onder druk van FB is aangevraagd en er procedures zijn overgeslagen.

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 16 december 2021 09:51]

De voorrang op het stroomnet is "aangevraagd" door onze landelijke vriend Eric Wiebes.
Noemen we dat normaal gesproken niet gewoon corruptie?
Nee, kans op een toekomstige mooie baan. Noemen we in Nederland geen corruptie.

Ik vrees, als we de definitie van corruptie uitbreiden met vriendjes politiek, toekomstige mooie baantjes. Dat we behoorlijk zakken op de corruptie index ( https://www.transparency.org/en/cpi/2020/index/nzl ). Wat naar mijn mening terecht zou zijn.
Nee, kans op een toekomstige mooie baan.
Sorry, wat? Dat valt toch gewoon onder "conflict of interest" of zo je wilt zelfs "omkoping" als deze "kans" expliciet is gemaakt?

Overigens zie ik Wiebes nog niet rondlopen bij die 2,5 mensen op dat hectare... tenzij hij die halve is wellicht, want ik heb niet het gevoel dat het zo'n fantastische systeembeheerder is.
Het lijkt me sterk dat daar systeembeheerders rondlopen. In het geval van Facebook is het meest waarschijnlijke dat er gewoon hele racks vervangen worden. Nieuwe racks uit de vrachwagen, oude racks erin. Klaar. Alle systeembeheer, etc. is remote.

Opzich dus wel geschikt voor Wiebes.
Een groot deel van het werk zal op afstand gebeuren - wat betekent dat het helemaal niet zeker is dat die 410 nieuwe werknemers uit Nederland komen. Voor hetzelfde geld worden er extra mensen in India aangenomen om op afstand dat serverpark te managen en komen er technici uit Polen aantuffen als er een compleet rack wordt vervangen. De Nederlandse werknemers zijn dan de schoonmakers.
Exact er staat in dit artikel nergens of dat ook echt banen in Nederland zijn.

Daarnaast 410 mensen klinkt veel maar het geld dat men nu uitgeeft, extra voorrang op net kan men beter aan lokale bedrijven besteden. Laat ik nu gokken dat daar netto meer werknemers uitkomen en ook nog eens bedrijven die belasting betalen en bijdragen aan de maatschappij.
gel...... belasting betalen ..bijdragen aan de maatschappij
Laat grootverbruikers maar eens evenveel betalen als jij en ik. Geef heel Nederland op kop basis co2 rechten en laat particulieren die rechten verkopen aan bedrijven ipv zaken weggeven die geld waard zijn en de nederlanders laten bloeden voor het nut van buitenlanders. Tata steel is in buitenlandse handen, ditto FB, diverse grote partijen die in NL zitten vanwege goedkope energie voor bedrijven en burgers maar bloeden voor hun verbruik, Ik zou mij diep, diep schamen stroom 2 tot 3 keer verbruiken ter gootte van Amsterdam. Wij bloeden voor klimaatdoelen om Zuck z'n portemonee te spekken... Dat is wel tot 1/5 van geheel Nederland !!!!
Betaalt Zuck voor uitbreiding van het stroomnet in Nederland ? Nope, hij krijgt zelfs subsidies op land, energie, te triest voor woorden in de huidige economie. Laat 'em driedubbel extra betalen ter grootte van 1/10 van het BBP ten minste navenant het energieverbruik.. En oh ja, die 2 kerncentrales, voor wie zijn die ? WIe gaat de aanbouw en afbraak over de komende milennia betalen ???

[Reactie gewijzigd door tweazer op 16 december 2021 21:49]

Er lopen daar straks alleen handjes rond en een manager met als hoofdfunctie administratief slaafje. Handjes moeten goedkoop, zal wel uit het Oosten van Europa worden aangetrokken of Azië met een werkvergunning. De enige Nederlander die hier straks komt te werken is de leverancier voor het vullen van de snoepjes automaat.
Sorry, wat? Dat valt toch gewoon onder "conflict of interest" of zo je wilt zelfs "omkoping" als deze "kans" expliciet is gemaakt?
Het is in Nederland niet verboden, zie afgetreden ministers. Je mag gewoon overal bij aanschuiven als minister. Ook al heb je aangeven voor een club te gaan werken, waarmee je onderhandelt hebt als minister.

Als minister, kan je er ook indirect beter van worden. We hebben een minister van VWS gehad, waarvan haar man een top positie zorg had.
Als je wilt, zijn er zoveel zaken te bedenken, om er omheen te werken. En als je gepakt wordt, zijn de gevolgen klein.
Ze maken dat natuurlijk nooit expliciet. Dat zou zeer dom zijn. Want dan kom je bij omkoping. Maar een "verstandhouding" is er nog wel eens.

Echter dat is niet uniek aan de politiek. Kruiwagens en ons kent ons komt op alle lagen van de bevolking voor. Het (naar mijn mening dwaze) idee dat dit alleen gebeurt bij de regering is gewoon niet waar.
Met mensen als Grapperhaus die met een 'slip of the tongue' aangeeft dat narcostaat Nederland geen narcostaat is omdat 'zijn achtergrond' niet overeenkomt met die van iemand uit een ver oord. Nee, onze leiders zijn niet corrupt, die komen hoogstens met een mea culpa omdat zij verkeerd geïnformeerd waren ten tijde van een controversiële handeling.
Eric Wiebes is zo'n figuur die gevoelig is voor omkoping, net zoals zijn partij- en coalitiegenoten. En aangezien zij de steun van de meerderheid hebben gaat dit probleem niet verdwijnen.
Ik ben nog verbaast hoeveel mensen er dan bij andere datacenters werken. Behalve wat maintenance en beveiliging kun je toch zo'n tent met enkele tientallen, max 100 mensen runnen in shifts? Het is toch niet dat er elke minuut een node of schijf uitvalt?

Jij verbaast je over de macht van FB. Ik heb nog meer slecht nieuws voor je in NL:er zijn zelfs vrij kleine, Nederlandse organisaties die nog veel meer dingen voor elkaar krijgen, maar dan ook nog ten koste van beschermde diersoorten, mensen, etc. etc. En provincies en gemeentes weten dat ook nog buiten het nieuws te houden, in tegenstelling tot bijv. Zeewolde, wat al weken in het nieuws staat.
Waar bij andere datacenters kabels aangelegd moeten worden, kasten geplaatst en nodes worden geracked, daar heeft Facebook compute units. Compute units zijn racks die als 1 geheel geplaatst kunnen worden. Ze rijden gewoon een heel rack aan hardware binnen en plaatsen deze. Zodra er een percentage aan servers stuk gaat zetten ze een nieuw rack neer. Deze units zijn te bekijken op opencompute pagina's, ze hebben designs geopensourced ooit en daar stonden rack designs. Inmiddels bieden leveranciers oplossingen.

Er zijn dus veel optimalisaties.

Microsoft werkte een tijd met containers, dus het moment dat een container die onder water lag een percentage kapot ging, dan vervingen ze deze gewoon. Een datacenter die een rackje verhuurt aan een KVK bedrijfje met 4 servers kan nooit dit soort dingen doen. Daar heb je hyperscale voor nodig.

[Reactie gewijzigd door init6 op 16 december 2021 09:42]

Het eerste deel snap ik heel goed, maar dat is aanleg, daar heb je altijd een stapel mensen voor nodig. Maar als eenmaal alles up & running is, kom je hooguit op wat mensen die wat vervangen. Dat kan nooit tot 1000 banen of zo leiden, dat geloof ik gewoon niet. Mensen (niet jij) verkijken zich echt op wat een datacenter of fabriek aan mensen nodig heeft.

In Limburg zou ooit een bepaalde fabriek worden neergezet (is niet doorgegaan uiteindelijk). Veel mensen waren er blij mee voor de werkgelegenheid, maar er zouden maar 20 of 30 man komen te werken in een fabriek van wereldschaal. Dat hele chemische proces is geautomatiseerd, inclusief de logistiek in de fabriek. Alleen wat mensen die moeten controlleren en evt. ingrijpen en wat vrachtwagenchauffeurs om het eindproduct weg te voeren. Meer is het niet.
Sun was de eerste met containers, die zijn o.a. in Nijmegen nog overwogen om aan te schaffen door het ziekenhuis daar. Ik weet alleen niet of ze er ooit gekomen zijn daar.

Sun is nu Oracle en heeft ook een eigen cloud. Dus Wiebes kan mss nog snel een datacentrum tekenen als hij snel is (liever niet...). Voor de 'fans' van Wiebes, er is een column van van Roosmalen op Radio 1 geweest over Wiebes.
Exact hetzelfde deden Microsoft en Google in met wethouders en ambtenaren van de gemeente Hollands Kroon (daar liggen de datacenters van , "zaken"reisjes naar de VS e.d, loze beloften van hergebruik restwarmte (dat verwaait nu allemaal over het IJsselmeer), energiegebruik van het windmolenpark en mogelijk koelen met drinkwater. Opslag bizarre hoeveelheden brandstof voor noodpompen.
Je ziet aan alles dat dit soort partijen boven de wet (denken te) staan.
Nu heeft diesel een houdbaarheidsdatum dus eens in de zoveel tijd zullen die aggregaten wel aangezet worden om problemen met de brandstof te voorkomen.
Maar om daar nu miljoenen liters voor in opslag te nemen (zonder de gemeente hierover in te lichten)

https://www.noordhollands...google&utm_medium=organic
Wel of niet in NL, er valt van alles te zeggen voor beide kanten. Wat ik vooral vind wringen in dit verhaal is hoe FB zijn macht uitoefent (lobbyen) bij mensen die daar gevoelig voor zijn om zo nog extra voordeeltjes te halen en shortcuts mogelijk te maken en zo voor te dringen op talloze andere (nationale) bedrijven. Smerig.
Lobby is niet perse slecht, talloze maatschappelijk verantwoorde organisaties doen het ook om verbeteringen te bewerkstelligen. Maar er moeten wel regels voor zijn, en een harde rode lijn waar je niet voorbij kan. (De EU heeft op een bepaald lobbyisten van een bepaald bedrijf de toegang ontzegt, ik dacht dat het Monsanto was, om die reden)
Dit is burgerorganisaties lobbyisten noemen zodat bedrijven die lobbyen minder slecht klinken. Burgers/mensen zouden door de democratie vertegenwoordigd moeten worden. Bedrijven horen niet door de democratie vertegenwoordigd te worden.
De boeren zijn een politieke partij begonnen misschien een idee voor de ICT industrie?
Dat heet netwerken, of met een 'vies' woord : vriendjespolitiek. Een nog viezer woord is geldbelangenverstrengeling of gevoelsmatig corruptie.
Dit heeft weinig te maken met de lobby-power van Meta. In de Volkskrant vanmorgen een analyse van hoe deze deal tot stand is gekomen en wat daar toch vooral uit blijkt is dat het politiek gezien (kennelijk) gewoon erg aanlokkelijk is om dit soort datacenters binnen te harken. Meta heeft helemaal niet zoveel moeite hoeven doen, anders dan ergens in het proces dreigen ergens anders heen te gaan toen bleek dat de elekra-aansluiting niet geregeld kon worden zoals ze dat wilden. Dat is niet eens zozeer lobbyen, dat is gewoon een zakelijk standpunt.
Waarom denk je dat het alleen lobby vanuit facebook zou zijn? In het nieuws is al eens aangegeven dat landen ook zelf moeite doen om bepaalde soorten bedrijven naar hun land te halen wegens zelf vermeende voordelen.
Wat ik vooral vind wringen in dit verhaal is hoe FB zijn macht uitoefent (lobbyen) bij mensen die daar gevoelig voor zijn om zo nog extra voordeeltjes te halen
Hallo. Welkom in de grote mensen wereld!
Hierin wordt landelijke en zelfs globale politiek primair door lobbyisten gevormd.
Of denk je dat een premier, een minister of staatssecretaris die zo'n 2 ton per jaar verdienen ongevoelig zijn voor bedrijven waar MILJARDEN in om gaan.
150 miljoen Euro subsidie voor de aankoop van de grond.
Korting bij het aanleggen van de infrastructuur.
1380 Giga wattuur energie gaat het gebruiken. Ze krijgen een korting van 90%. De enegierekening is voor hun ongeveer 4 miljoen euro (als een kilowatt uur 3 cent kost).een schijntje, Hiermee kun je geen groene stoom voor produceren want daar heb je 160 mega windmolens nodig.
Aanleg van een nieuw verdeel station. Voorrang bij het krijgen van energie.
Dit allemaal door lobby werk plus de rest.
Binnen de lokale politiek zijn er ook spelletjes gespeeld. Lees bijvoorbeeld dit artikel. In het kort; de wethouder die integriteitskwesties aan het licht bracht rondom de komst van het datacenter is geroyeerd uit zijn partij, om vervolgens vervangen te worden door een wethouder die positief kijkt naar de komst. De burgermeester (óók voor) lijkt verder ook niets met de problematiek rond de integriteitskwesties te hebben gedaan.
I told you so!

Bij de werkgelegenheid die het zou gaan opleveren worden hier in Zeewolde al langer grote vraagtekens gezet. En inderdaad... de verwachting is dat het gros van deze banen gevuld gaan worden door "eigen" mensen.

Ook de gevolgen voor het stoomnet, de natuur en het drinkwater zijn veel groter dan men doet vermoeden. maar ook daar gaan we helaas te laat achter komen.
Er wordt hier beweerd dat er 40 banen per hectare normaal is, maar dat geld misschien voor amsterdam en maar niet voor zeewolde. Dat terrein wordt misschien de komende 20 jaar niet eens benut zonder een data center.
Om een voorbeeld te geven, Tatasteal heeft maar 12 medewerkers per hectare.
Wat nog altijd 5 keer zoveel is als dit.

En wat eigenlijk misschien interessanter is, hoe verhoudt dat zich tot de boerenbedrijven die het wegdrukt uit dat gebied?

Hoe verhoudt het zich tot de co2 belasting? In aanmerking nemend dat het gemiddelde boerenbedrijf in de Flevopolder volgekotst wordt met megawindmolens.

Ik denk dat het een goed ding zou zijn als we dit soort keuzes eens in een wat breder perspectief plaatsen dan banen per hectare. Namelijk in dat van, hoe willen we dat de economie van Nederland eruit gaat zien.

Die waterrestwarmte zou wellicht prima gebruikt kunnen worden voor vervanging van gasgestookte cv ketels. Maar, dan moet het wel gebeuren, en hard geëist worden en meegenomen worden in de investeringsplaatjes (zowel van de kant van de genererende partij, als die van de partij die de rest van de infrastructuur moet doen).

Een zooi appartementen (of zelfs huizen) bovenop dat data center, zou misschien wel een goedkope bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het huizentekort. Ook daar, ja jammer dat het datacenter dan duurder moet worden gebouwd - hoewel huizenverkoop ook geld oplevert - maar helpt wel op een bredere manier aan de inrichting van onze economie.

Wie weet is dan een lage banen per hectare oplossing, wel heel mooi.

Dat kortzichtige, met name, dat ben ik zelf erg zat.
Het grootste voordeel voor mij als regiobewoner is dat er in elk geval op 166 hectare geen lelijke windmolen van 250 meter komt. Ze stampen de provincie al vol met die bagger. Dan liever een datacentre.
Dat ene datacenter in de regio wordt er door Facebook/MS/Google/Amazon juist neergezet omdat er groene stroom door windmolens geproduceerd wordt. Alle geproduceerde groene stroom gaat naar dat energieslurpende datacenter en om dat verlies aan groene stroom te compenseren moeten er nog veel meer windmolens worden neergezet. Dat maakt die regio weer aantrekkelijk voor nog een mega-datacenter waardoor klimaatdoelen niet worden gehaald en er nog meer windmolens nodig zijn .... en zo gaat door maar door.

Die "windmolens -> datacenter -> windmolens"-cyclus moet worden doorbroken. NL is al zo volgebouwd, onze energiebehoefte is al zo groot, dan kun je niet tot in het oneindige datacenters hier neerplempen. En zeker niet wanneer het stroomnet nu al slecht is dat er regio's zijn waar er geen extra capaciteit meer is om bedrijven op het stroomnet aan te sluiten - maar voor Facebook worden alle regels gebroken.
Ik zeg alleen dat er 166 hectare niet gebruikt wordt voor lelijke windmolens. De rest rammen ze hier toch wel vol met die lelijke dingen. Of er nu een datacentrum komt of niet. En nu is er dus in elk gavel 166 hectare waar die rotzooi niet komt. Ik heb liever een datacentrum van 25 meter hoog dan weer een straat winmolens van 250 meter hoog.. Wie die subsidie stroom gebruikt, Facebook of de stad Amsterdam boeit mij niet.
Je mist mijn punt. Met elk nieuw datacenter komen er juist MEER van die windmolens die jij zo verschrikkelijk vindt. Een megadatacenter gebruikt enorm veel energie. De datacenters die in Zeewolde de komende tien jaar gebouwd gaan worden hebben twee keer meer stroom nodig als de stad Amsterdam (!!!).

Met elk nieuw "groen" datacenter raakt Nederland verder achterop met het halen van klimaatdoelen. Als je genoeg windmolens bouwt om de stad Amsterdam 100% van groene stroom wil voorzien, moet je niet in de polders rond Amsterdam datacenters bouwen want dan moet je opeens twee keer zoveel windmolens bouwen. Bedenk ook dat de aanleg van die windmolenparken door de overheid gesubsidieerd worden. De burger betaalt en Facebook lacht.
En jij mist mijn punt. Gooi Amsterdam vol met windmolens en geef ons de datacenters.

En die klimaatdoelen boeit mij 0,0.
Zo werkt dat niet. Je wilt de windmolens dicht bij de afnemers hebben. Dus als jij het toejuicht dat Meta daar komt, juich je indirect ook de komst van meer windmolens in jouw regio toe.
Wie zegt dat ze niet wat molens tussen de gebouwen zetten?
Dat gaat niet gebeuren, de afstand van molens tussen gebouwen en andere objecten is wettelijk geregeld.
Je wil bij een calamiteit geen afgebroken wiek op je datacenter.
https://www.rvo.nl/sites/...d%20en%20windturbines.pdf
Industriegebieden zijn ideaal voor windmolens omdat er geen probleem is met geluidsoverlast. Dus die molens komen toch wel.
Alleen niet op die 166 hectare, want daar staat een pand van 25 meter hoog.
Een 166 hectare groot datacenter van 25 meter hoog is ook echt veel mooier dan een paar windmolens
Vink ik wel ja. Die dingen die ze nu in Flevoland neer plempen zijn echt verschrikkelijk. 250 meter ellende vlak bij de dorpen. Ja ik heb liever 160 hectare datacenter ipv van windmolens van 250 meter. Zet die dingen maar in de Groen Links gemeentes als Amsterdam. Geef ons die datacenters maar.
Kunnen ze daar niet bergen oid van maken, zou je er in ieder geval met wat kunstgras of borstels een megaskibaan van kunnen maken ? Zonzijde bergkant woningen, schaduwzijde apparatuur ? Zo'n zonde om blokkendozen neer te zetten... Een plaatselijke megastortbui, windhoos, gaatje in de sloot en FB ....
Dan maak je die mast toch 25 meter hoger? Vroeger hadden ze ook torenmolens die boven de gebouwen uitkwamen.

Grote windmolens staan een kilometer uit elkaar. Dus 166 hectare klinkt groot, maar dat zijn maar een paar molens.
Windmolens komen niet op een pand... die dingen zijn tegenwoordig 250 meter hoog. Zelfs de euromast is maar 185 meter.
Natuurlijk niet op het pand, er naast.
Het gaat om een bedrijven terrein waar de boeren als die er al waren al weg moeten, Trekkersveld 4 , maar een combinatie met huizen zou mooi zijn, maar dat mag niet als de bestemming bedrijven is.
Ik snap waarom je het zegt, maar:

De boeren zijn weggegaan vanwege dat terrein. Ik stel zelfs vast dat de vraag of dat slim, handig is. Dat is meer timing dan fundamenteel. Je zou het gebied (theoretisch) terug kunnen geven.

En dat tweede is een beperking die we onszelf opleggen, geen fundamentele beperking. Mijn oproep is nu juist onszelf kritisch te bekijken of dat nog wel ergens op slaat. (Zo snap ik dat in de historische industrie, het geen optie, zelfs onwenselijk was - een appartement op de hoogovens te zeten. Maar dit soort 'industrie' biedt daarvoor uitstekende, zelfs mogelijk wenselijke, mogelijkheden.

Ik snap waarom je het zegt, hoor, in de huidige context - maar die is nu juist het probleem.
Wie bepaalt de bestemming? De gemeente, niemand anders. Het werkt vrij simpel: Je dient een plan in, je betaald voor onderzoek (grofweg 10k) en je wacht af totdat je bestemmingsplan wijziging doorgevoerd wordt. Meestal wordt je verzoek afgekeurd, tenzij je de juiste ambtenaar een goed gevulde envelop toeschuift (ja, dit is nog steeds de gangbare praktijk in veel gemeentes).

Optie 2: Je bent de gemeente zelf. Je koop een boer uit voor 60k per hectare. Je verzint een bullshit plan, je keurt je eigen plan goed, bestemmingswijziging en je vraagt 800+ euro per m2 bouwgrond.

Die boeren "hoeven niet weg", ze zijn weggepest en/of ze zijn uitgekocht in de hoop dat de grond meer waard zou worden. Het is onvoorstelbaar hoeveel gemeentes op dit moment grond vasthouden omdat ze denken dat ze er niet genoeg geld voor kunnen krijgen. (dat en een paar verkeerde politieke incentives en de fictieve boekwaarde van grond, maar dat is weer een verhaal op zichzelf)
Boerderijen leveren ook geen banen op hoor het is geen 1920 meer. Als er één industrie is die helemaal geautomatiseerd is 8)7.

Ik persoonlijk zie het probleem niet zo. Je kunt er agrarische industrie neerzetten die de bodem en lucht vervuild, nog een distributiecentrum, een zooi zonnepanelen en windmolens of een Facebook server.
Een facebook status kan je niet opeten, hetgeen boeren maken wel.
Toch een belangrijke aanvulling...
Mijn stelling is dat de vergelijking niet is gemaakt.

En die boeren, die barstensvol windmolens geplempt worden, in de polder zijn iig wat stroom betreft een stuk groener dat dan meta-kreng.
Wat ik me afvraag is of ze de drijfmest, want dat is toch een groot deel van het stikstof probleem, niet kunnen fermenteren tot bruikbare chemische stoffen. Ze doen het al met gekweekte gewassen en groen restafval (bio-ethanol/methaan/...) maar waar is ons groen aarsgas ?
Misschien kan dat wel, moeten we de boeren een beetje mee helpen, gezien de prijzen van hun producten.

En voordat iedereen begint te roepen, meta is ook flink wat gemeenschapsgeld toegeschoven.

Dat is precies wat ik bedoel. Laten we de echte vragen stellen in het kader van de economie die we willen, ipv dit soort onzin
Ik heb er geen probleem mee om de boeren wat toe te schuiven. Zij betalen immers al 70 jaar voor het verplichte landbouwproject.
Daar is heel wat op af te dingen.

En het verleden op dat punt interesseert me niet. Daardoor hebben we ook een veel te grote agrarische sector gekregen.

We moeten naar de toekomst kijken.
Daar ben ik het helemaal mee eens, gooi de landbouw subsidie van "productie draaien" naar "kwaliteit".
Die waterrestwarmte zou wellicht prima gebruikt kunnen worden voor vervanging van gasgestookte cv ketels.
Voor zover ik weert gaat dit niet, omdat het nog niet voldoende opgewarmd is daarvoor.

Verder helemaal met je eens overigens.
Als je warm water hebt (hoeft niet heel warm te zijn) dan is dat prima geschikt voor een water-water warmtepomp. Voordeel t.o.v. een lucht-water warmtepomp is dat je geen luidsoverlast hebt.

Nadeel is natuurlijk dat je alles vol moet leggen met buizen. En dat dit geen oplossing biedt voor koelen.
Dan voor het verminderen van de gasbehoefte vanwege voorverwarming.

Ook goed, rutte heeft zo lang gewacht dat alle beetjes helpen
Ik denk dat het duurzamer is die grond de komende 20 jaar niet te gebruiken dan dit datacenter door te zetten.
Tatasteal heeft maar 12 medewerkers per hectare.
Slecht voorbeeld, Tata Steel is (om allerlei redenen) nou ook niet bepaald 'onomstreden' hé...
Trekkersveld 3 had nog 20 banen per hectare als vereiste.
Die berekening over Tata Steel klopt trouwens ook niet. Het terrein is 750ha groot en er zijn 9000 werknemers. Dat is dus 24 werknemers per ha. Als je rekent met een zelfde aan indirecte arbeidsplaatsen zit je op 48 per ha.

Daarnaast is het bijzonder dat er opeens wordt gesproken over arbeidsplaatsen per oppervlakte. Dat heb ik nergens anders gehoord als indicator. In die berekening komt de gemiddelde boer er trouwens ook erg slecht uit...

[Reactie gewijzigd door Raafz0r op 16 december 2021 12:30]

Je heb gelijk er werken er 11000 maar niet allemaal op dezelfde locatie. De berichtgeving is nogal verwarrend. Ze spreken overal over IJmuiden, maar de meeste werken toch echt aan de andere kant van het kanaal.
Daarnaast is het bijzonder dat er opeens wordt gesproken over arbeidsplaatsen per oppervlakte. Dat heb ik nergens anders gehoord als indicator.
Dat is hartstikke modern!! Tegenwoordig zetten we alleen het energieverbruik van mining ook uit tov landen. Bij ander energieverbruik doen we dat nooit, want stel je voor dat bijv. droogtrommels veel meer verbruiken, straks moeten we die verbieden en dat willen we niet. Daarom werknemers van datacentra per hectare is volkomen logisch, ook al doen we dat niet bij boeren of kasteelheren. Boeren en kasteelheren zijn even nuttig net als droogtrommels, ze mogen te nimmer worden gebruikt als vergelijkingsmateriaal. Vergeet het maar.

En je hebt deze tip niet van mij, maar dit is geweldig te gebruiken als je selectieve zaken bewust in een verkeerd daglicht wilt zetten. Beter bekend onder de termen: manipulatie, ondermijning en framing.

[sarcasm off] ;)
Vermoeiende vergelijkingen. Ze zeggen zo lekker weinig als je het niet structureel voor alles doet en er geen definities/verklaringen bij geeft. Wel ergerlijk, helaas zie je het wel vaker gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 16 december 2021 17:53]

Die berekening hoeveel mensen op een hectare werken is toch helemaal nietszeggend. We weten niet hoe de verhouding bebouwd oppervlak ten opzichte van Tatasteel is. En als we toch willen vergelijken met dat vervuilende bedrijf, ik zou de milieubelasting op onze leefomgeving willen weten, dat lijkt mij een veel beter criterium.
Op dit moment werken er een viertal boeren op die 160 hectare. Dat is weinig voor Nederlandse begrippen, een gemiddeld veebedrijf op de klei is op dit moment ongeveer 65 hectare.
Ik ben benieuwd wat de gevolgen zijn voor het stroomnet, behalve dat het veel capaciteit is maar wellicht niet veel pieken en dalen laat zien?

Wat betreft de natuur, is het dan beter om zo'n datacenter elders te plaatsen, levert dat klimaat technisch winst op als het in Oost-Europa staat of in Aftrika?

Die 400 arbeidsplaatsen zijn mooi meegenomen, niet te vergeten de toeleveranciers om zo'n datacenter te bouwen.

Of zijn we in het beginsel gewoon tegen grote datacenters? Want in dat geval moeten we onze manier van leven aanpassen. Ook de servers van Tweakers staan in een Datacenter en waarschijnlijk in de randstad waar het net op sommige plekken al vol zit. Dan moeten we onze smartphones inruilen voor ouderwetse Nokia's die niet al die diensten gebruiken voor je foto opslag en WhatsApp..

[Reactie gewijzigd door QuatroXL op 16 december 2021 08:33]

Een mega-datacenter van Facebook/Google/MS/Amazon bedient echt niet alleen de Nederlandse markt. Op https://datacenters.fb.com/ zie je dat Facebook datacenters in slechts een paar landen in de EU heeft: Ierland, Zweden en Denemarken. Je ziet ook dat Facebook slechts 1 datacenter heeft in Azie (Indonesie). Dat handjevol datacenters in de EU bedient dus niet alleen de rest van Europa, maar ook nog Afrika en Azie. Er staat op dit moment dus geen enkel Facebook-datacenter in Zuid- of Oost-Europa, terwijl daar genoeg vrije ruimte is itt Nederland.

De enige reden dat Facebook zo nodig in Zeewolde wil zitten is dat ze daar groene stroom kunnen krijgen en hun datacenter een groen-label kunnen geven. Da's publicitair leuk voor Facebook, maar hartstikke slecht voor Nederland omdat we hierdoor een nog hogere stroombehoefte hebben en daarom nog meer mega-windmolens moeten bouwen om al die groene stroom die straks regelrecht naar Facebook gaat te compenseren.
Niet veel boeiends aan de weilanden in de polder hoor. Het klinkt als een groot oppervlak maar maak maar eens een rondje door flevoland. Zat ruimte.
Ik rij nu al een tijdje met enige regelmatig langs Zeewolde maar dat nieuwe industrieterrein is een verschikking ten opzichte van de weilanden en bossen die er lagen. Overdag valt het nog wel mee, maar met name 's nachts met bewolking lijkt het alsof ze er kassen hebben staan. Als ik over de A9 en A2 richting Utrecht rijd zie ik ook nog genoeg weilanden die we helemaal vol kunnen bouwen, net als Flevoland.
In de nacht kun je aan het licht de positie van almere en lelystad ook zien (vanuit zeewolde).

Het industrieterrein dat in de laatste 10 jaar langs de provinciale weg is uitgebreid heeft volgens mij alleen maar wat weilanden gevuld. Tussen de vaart en de weg. Daar heeft naar mijn weten nooit een bos gestaan. Als je richting almere rijdt heb je volop bos en dat blijft
Volgens mij ook zo.

Liever daar dan in een echt natuurgebied imo.
Tsja NIMBYism. Het moet ergens maar niet in mijn regio.
Nee hoor, van mij hoeft er geen enkel facebook datacenter te zijn op de wereld. Zou de wereld weer wat beter maken.
Van mij mag dat datacenter wel hier komen, maar ik zie geen reden waarom het een subsidie zou moeten krijgen. Facebook krijgt miljoenen euro's korting op de grond en voorrang in de energielevering. Dit soort voorkeursbehandeling geef je aan bedrijven waarvan je verwacht dat deze 'investering' zich in de toekomst terugbetaald, bijvoorbeeld door werkgelegenheid. In dit geval lijken de voordelen niet in verhouding tot de geboden subsidie en is er een sterk gevoel van machtsmisbruik.

Als Facebook de normale prijzen betaald, ook voor de stroom, dan zijn ze welkom.
En "eigen mensen" zijn geen werknemers? Dat levert gewoon in Nederland FTE's op. Dat 't niet je buurman zal worden, dat mag zo zijn, neemt niet weg dat elke baan er eentje is.

Dit artikel is IMHO ook een open deur. Kleine locaties hebben per m2 altijd meer overhead dan kleine. Hoe groter hoe goedkoper. Werkt met vrijwel alles zo. Neem een datacenter manager.. Of je datacenter nog 10 voetbalvelden of 100 voetbalvelden groot is.. 1 manager volstaat waarschijnlijk. Bewaking idem, dat schaalt niet 1:1 mee met je aantal vierkante meters.

Dus wat willen ze nu eigenlijk met dit artikel zeggen? Het lijkt wel vooringenomen.
166 hectare en dan 400 baantjes. Dit is gewoon een lachertje, zal ik het even vergelijken met iets waar ECHT nood aan is? Een woonwijk en de baten die het oplevert:

De merenwijk bij Leiden is ook 160-ish hectare groot. Inclusief:
- 6000+ huizen (WOZ belasting jaarlijks in de miljoenen)
- Een winkelcentrum met tientallen winkels (enkele honderden banen die miljoenen inkomstenbelasting opleveren, BTW en nog meer WOZ)
- Een industrieterrein (idem met honderden banen en nog meer miljoenen aan belastingen)
- Een zeer gezonde verhouding groen/huizen, veel speelparken, kinderboerderij en leefgebied voor vogeltjes, egeltjes en konijntjes.
- Een VEEL lagere energiefootprint

Leg mij nou eens uit wat het voordeel is van zo'n gigantisch datacenter voor een bedrijf dat praktisch gezien nul belastingen achterlaat in ons land?
Als je zo'n wijk daar neerzet waar dat datacentrum komt, zijn er geen mensen om erin te wonen en geen bedrijven die er willen zitten. Dat is een beetje het probleem: Location location location.
Met het huidige huizentekort heb ik wel zo'n flauw vermoeden dat die inwoners vanzelf komen. Lelystad is ook neergegooid alsof het niks was (het was ook letterlijk niks) en er is nog steeds vrij weinig rondom Lelystad als ik eerlijk ben.

Zeewolde heeft meer steden om zich heen en ligt dichter bij de rest van de randstad, het is geen Friesland of iets dergelijks. En Zeewolde zelf is verder ook gewoon een prima stadje. Dus ja, location location, kom maar op. En het huidige tekort kan ook alleen maar komen van dit soort regio's, want de grond in de randstadsteden is op.

Letterlijk, want gemeente Leiden heeft bijvoorbeeld geen grond meer waar ze op kunnen bouwen. Den Haag expandeert alleen nog maar door middel van annexaties en ga zo maar door. Het is ook niet gezonde balans om die randstad alleen maar vol te bouwen. Je wilt af en toe nog wat groen tussen je steden in plaats van die volgegroeide steden als Los Angeles waar praktisch geen boom te vinden is voor de eerste 100 kilometer ofzo.
Trouwens een ander puntje op je argument.....

Wat is de reden van al die datacenters in Amsterdam dan? Equinix AM3 en AM4 zijn goed voor iets van 5 hectare bijvoorbeeld. Ik durf te wedden dat het dichtbevolkte amsterdam dat oppervlak prima kan dichtgooien met flats van 20 verdiepingen.

Location, location, location?

Ik vind overigens niks mis met datacenters, maar dan wel graag wel op eeh nuttige manier. De equinix (en vergelijkbaar) datacenters zijn (veelal/grotendeels) gevuld met servers van kleinere partijen en vooral ook lokale bedrijven die weer belasting betalen en ze nemen een fractie van de ruimte in beslag. Ik heb het niet opgeteld, maar ik denk niet dat alle amsterdamse datacenters meer oppervlak in beslag nemen dan 166 hectare en dat is slechts voor een bedrijf.

[Reactie gewijzigd door morphje op 16 december 2021 14:08]

410 banen, nul maatschappelijke waarde van het eindproduct en een enorm probleem met je energievoorziening. Niet echt de moeite lijkt me, zeker niet omdat de netbeheerder al regelmatig geroepen heeft dat ze een enorm probleem hebben. Kunnen ze die enorme lap grond niet beter gebruiken om duurzame energie op te wekken, of op te gaan slaan?

edit: typo in aantal banen (nog steeds niet veel)

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 16 december 2021 09:38]

Bedrijfseconomisch vind ik het gaaf dat je zo'n datafabriek met zo weinig mensen kan draaien, trouwens.
Ik vind dat dat ding niet in Nederland moet komen maar ik zou ook best eens in zoiets binnen willen kijken :)
Echt gaaf, heb ooit eens een rondleiding gehad in een vergelijkbaar data center.

Al mogen mega amerikaanse techs wegblijven. Jammer dat er geen Europese varianten zijn.
Ben zelf eens in een Equinix DC geweest, tier 3 of 4 ofzo. Echt bizar, dieselgeneratoren zo groot of groter dan mijn huis. En dat was niet eens een zo heel groot DC. Maar goed, beetje off topic.
Zo offtopic is dat niet.
Wanneer er overhoopt geen wind, zon of eigenlijk sowieso eventjes helemaal geen stroom is slingeren in Zeewolde ook de generatoren aan.
En al vooropgewarmd.... gegeven de grootte van de dc en redundancy, met waarschijnlijk genoeg capaciteit om heel flevoland ex almere twee dagen over te nemen.
Vergelijkbaar datacenter? Er is vrij weinig vergelijkbaars in Nederland te vinden. Het meest recente Microsoft datacenter is "slechts" 22 hectare groot op een stuk land van 50 hectare. Het google datacenter bij groningen (westpoort) is 20 hectares groot. Maar gezien de eigenaren is de kans dat je daar een rondleiding hebt gehad vrij klein. Hyperscale datacenters zijn op een onvoorstelbare schaal.

De grotere (generieke) datacenters, zoals bijvoorbeeld Equinox zijn nog echt wel een flinke factor kleiner. De meer bekendere datacenters AM3 en AM4 nemen maar een paar hectare grond in beslag en AM4 (8 verdiepingen voor colo) heeft slechts 12000 m2 aan datacenter oppervlak. Dat is een fractie van de 166 hectares die Facebook in gebruik wil nemen.

Neemt niet weg hoor dat die generieke datacenters al best indrukwekkend zijn, maar het is niks vergelijken met dit datacenter. Als je wilt weten hoeveel 166 hectare is, zoek eens op google maps de merenwijk in Leiden op (die paddestoel aan de noordkant). Dat hele gebied van spoorlijn tot het water ten noorden van de volkstuinen, dat is ongeveer 160-170 hectare.
en in welk land zou hij dan wel moeten komen staan,

zeker met de huidige politiek van veel landen wil iedereen alleen dingen voor eigenland in het land,

resultaat Azure staat nu in elk land in europa of is inmiddels in aanbouw,

Nu is er wel een heel verschil tussen AWS/Azure en een META datacenter gezien je die laatste niet gebruikt om je servers van de bedrijven naar 1 locatie te verplaatsen waar je dat bij die eerste 2 wel doet tegen een beter milue winst gezien de eco footprint van die datacenters veel lager is dan local hosting bij het bedrijf zelf.
Zeker terecht punt. Misschien moet ik wel zeggen, niet in dit land op deze voorwaarden. En op deze plek. Laat ze maar lekker op een of ander industrieterrein op de Maasvlakte gaan zitten ofzo. Verplicht bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen van een land. Bedrijf draait miljarden winst en kan dat dan alleen omdat ze in landen wat neer mogen zetten. Het is nou ook bepaald geen belangrijke voorziening, er gaat niks mis op het internet als het er niet meer zou zijn en bovendien is het nog maar de vraag hoeveel van de servercapaciteit wordt gebruikt puur voor dienstverlening aan klanten en hoeveel puur aan zaken die winst betekenen voor Facebook; algoritmes, datavergaring om te verkopen enzovoort. Het voelt gewoon niet goed dat een bedrijf dat inmiddels toch echt wel omstreden is in z'n doen en laten, alleen met de belofte van wel 2,5e baan per hectare, zoveel gebruik kan maken van onze hulpbronnen die we zelf al hard genoeg nodig hebben, nog los van landschapsvervuiling, opwarming van oppervlaktewater enzovoort. We winnen er verdomd weinig mee, we leveren vooral in en houden er bijna niks aan over. Maar het bedrijf wel miljarden.
Ik denk dat het aan de werkverdeling ligt: zoals anderen hier beschrijven: de medewerkers zijn nodig voor werk wat fysiek lokaal moet gebeuren: kabels en dozen vervangen. De rest zit waarschijnlijk allemaal in de VS of India. Dus ik weet niet of ze bedrijfseconomisch het zo goed doen: wij zien alleen de locals...
Het feit dat dit vanuit waar dan ook kan, en tot het niveau waar lokale aanwezigheid nauwelijks nodig of gewenst is, vind ik dus al ontzettend gaaf - en de mate van besturing die mogelijk is die daarvoor nodig is, indrukwekkend.

Dus ja, vanuit meta gezien, een heel mooi bedrijfseconomisch model. Dat dinos in de gemeenteraad dat niet snappen, en denken dat ze megatech binnenhalen en de eerste campuses al in hun natte dromen zien, een tweede...
En meestal ook niet de interessantste banen. Wat 'remote hands' werk, zoals kabeltjes trekken, en onderdelen vervangen. Meestal aangestuurd vanuit India ofzo. En verder security. Allemaal niet echt hoog betaalde functies dus wordt er ook niet veel belasting door afgedragen. De winst gaat ook allemaal naar het buitenland toe.

Ik vind het ook niet echt een economisch zinvolle invulling van de toch al erg schaarse Nederlandse ruimte.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 december 2021 09:18]

Een een forse verwarming van het oppervlaktewater.

En dan zijn die Nederlande datacenters er ook nog eens om Afrika en het Midden Oosten te bedienen. Het is niet dat die er voor ons zijn. We krijgen alle lasten, maar geen enkele lust.
En dan zijn die Nederlande datacenters er ook nog eens om Afrika en het Midden Oosten te bedienen. Het is niet dat die er voor ons zijn. We krijgen alle lasten, maar geen enkele lust.
Heb je hier ook een bron voor? Want mijn Office 365 en Azure diensten die ik bij Microsoft afneem worden toch echt hier in Nederland gehost.
Hij zegt dat het om Nederlandse datacenters gaat, maar dat die datacenters ook door klanten in Afrika en Midden Oosten gebruikt worden. Zou best kunnen, want veel bedrijven hebben Europe en het Midden Oosten sowieos als 1 gebied en sommige Afrika er bij (EMEA: Europe, Middle East, Africa).
Kijk 'ns hier: https://datacenters.fb.com/

Facebook heeft datacenters in de VS, Zweden, Denemarken, Ierland en Singapore. Die drie Europese datacenters bedienen dus heel Europa, plus nog Afrika en het Midden-Oosten.
Dat heeft Lubach ooit een keer geroepen.. hoewel er waarschijnlijk best een mogelijkheid is dat datacenters in het Midden-Oosten en Afrika data hier als backup op slaan is dat zeker niet de enige functionaliteit die het biedt.

Je kan in Azure gewoon vm's en andere functionaliteit gebruiken uit de datacenters van Middenmeer
140 banen, nul maatschappelijke waarde van het eindproduct en een enorm probleem met je energievoorziening.
Nou doe je net alsof ze hier alleen maar bitcoins gaan minen. Ik denk dat de wereld beter af zou zijn zonder de vormen van social media die Meta levert, maar ze verzorgen wel communicatienetwerken; dat lijkt mij wel degelijk van maatschappelijke waarde.
sterkernog , de meta verse kan wel eens een heel sterk netwerk worden wat aardig wat change kan brengen in de sociale orde,
Best knap, je spreekt jezelf tegen in dezelfde zin. Als de wereld beter af zou zijn zonder, heeft het dus geen (positieve iig) waarde. Helemaal mee eens trouwens. Dat is ook het zure van dit verhaal.

Heel veel mensen zien FB liever gaan dan komen. Dit datacenter kan ook eigenlijk niet (qua stroomverbruik etc) en toch wordt het dan door een paar mensen er door heen gedrukt.

Als we hier een referrendum over zouden houden denk ik al wel te weten wat de uitkomst zou zijn.
Negatieve waarde is ook waarde. Maar vooral, ze doen veel dingen. Ik vertrouw Whatsapp niet, maar ze leveren wel een waardevolle service.
Nou doe je net alsof ze hier alleen maar bitcoins gaan minen.
Nee, ze schreeuwen om aandacht, verzamelen likes en verspreiden desinformatie bij het leven. Vanuit mijn mond misschien een rare opmerking, maar dan zou het minen naar Bitcoins misschien nog beter zijn voor de wereld (en ik heb niet zo'n hoge pet op van Bitcons). Wanneer heeft Facebook voor het laatst wat nuttigs gedaan in jouw leven? BIj mij is dat jaren geleden....
Ik denk dat de wereld beter af zou zijn zonder de vormen van social media die Meta levert, maar ze verzorgen wel communicatienetwerken; dat lijkt mij wel degelijk van maatschappelijke waarde.
Zo belangrijk en onvervangbaar is Whatsapp nu ook weer niet. Ja iedereen gebruikt het, maar net als zijn voorganger MSN Messenger (wie? Ja die ja), kan het binnen weken voorbij zijn en zit iedereen weer op iets nieuws.
Zo belangrijk en onvervangbaar is Whatsapp nu ook weer niet. Ja iedereen gebruikt het, maar net als zijn voorganger MSN Messenger (wie? Ja die ja), kan het binnen weken voorbij zijn en zit iedereen weer op iets nieuws.
Los van je andere standpunten onder dit artikel waar ik het volledig mee eens ben denk ik niet dat Whatsapp zomaar te vervangen is, het is gratis, goed bruikbaar, heeft een enorme userbase (niet te vergelijken met MSN Messenger of ICQ) en gigantische doorloop.

Ik zie ook niet hoe je dit zou kunnen reguleren zdd een meer-partijen stelsel gegarandeerd wordt.
Los van je andere standpunten onder dit artikel waar ik het volledig mee eens ben denk ik niet dat Whatsapp zomaar te vervangen is, het is gratis, goed bruikbaar, heeft een enorme userbase (niet te vergelijken met MSN Messenger of ICQ) en gigantische doorloop.
Kan snel gaan. Je zag al toen er gerommel was rond de voorwaarden van WhatsApp dat mensen ineens Signal en Telegram hanteren. Sommige organisaties hebben als policy dat Signal gebruikt moet worden omdat Facebook niet vertrouwt wordt. Als WhatsApp een verkeerde beweging maakt is het in no-time voorbij: een account bij de concurrent is te makkelijk aangemaakt....
Supersnelle toegang tot Facebook platforms is een super mega maatschappelijke waarde in deze tijd.
Supersnelle toegang tot Facebook platforms is een super mega maatschappelijke waarde in deze tijd.
Pfrrt, maar goed dat ik geen koffie aan het drinken was. Juist in de huidige klikkerdeklik spuit maar raak tijdsgeest zou een snelheids throttle de maatschappij IMHO eerder goed doen: bezint eer gij begint ...
Jamaar het bestuur van de gemeente Zeewolde krijgt hier een harde plasser van omdat het een heul groot Amerikaans bedrijf is! Dat is toch ook wat waard?
Nul maatschappelijke waarde is natuurlijk wel weer heel makkelijk gezegd omdat jij een dienst niet leuk vindt. Er zijn vrij veel mensen die bijvoorbeeld Facebook marketplace gebruiken, redelijk grote Nederlandse bedrijven gebruiken Facebook Workplace voor communicatie en zo zijn er nog wel wat dingen.

Dus nul waarde voor jou, dat zal vast, nul totale waarde is gewoon niet waar. Dat jij iets niet waardevol vindt betekent niet dat het het niet is. Als je zo stellig claimt dat het geen waarde heeft zou ik wel voorstellen dat je daarmee met wat bewijs komt, maar dt je +2 krijgt laat zien hoe ver de Tweakers community verwijderd is van de realiteit en de maatschappij, dat het hier niet wordt gebruikt betekent niet dat het geen waarde heeft.
Totaal onnodige investering in Nederland. Ja, er zijn datacenters nodig. Maar waarom in het meest volgebouwde land van Europa? Waarom op een moment dat er een gigantische huizentekort is? En waarom niet in een land dat groene stroom over heeft in plaats van een land dat problemen heeft met duurzame opwekking van energie?

En werkgelegenheid... het is niet dat we daar nu een gigantische tekort aan hebben in de IT sector.
En werkgelegenheid... het is niet dat we daar nu een gigantische tekort aan hebben in de IT sector.
Helemaal eens met je reactie, maar vergeet niet dat de meeste banen niet eens in de IT-sector liggen. Denk aan bewakers, grondwerkers, schoonmakers, catering.

Ik ben regelmatig bij datacenters over de vloer geweest, en ik zie zelden of nooit een ICT-er in dienst rondlopen, en als ze er zijn dan is hun primaire taak het wisselen van HDD's. Nu zullen er natuurlijk wel banen ontstaan bij toeleveranciers die slecht zichtbaar/meetbaar zijn.
AMS-IX... Daarnaast snap ik niet dat dit soort datacenters niet gebruikt kunnen worden om gelijk alle huizen in Zeewolde aan te sluiten op een warmtenet op kosten van Meta. Een gemeenteraad is dan zo overboord.
Dat was ook de gedachte bij andere datacenters. Maar het blijkt dat er niet genoeg/ te lage restwarmte overijft om te gebruiken voor huizen.
Als een huis geen aansluiting heeft op een warmtenet, dan zul je hem eerst moeten aansluiten. Dus CV ketel/warmtepomp eruit, warmteleiding naar binnen en het hele huis en de straat over de kop halen om aan te sluiten. Zou mij niet verbazen als dat 50k+ per huis kost. En de bewoner moet dat ook maar net willen.

Verder produceert dit datacenter teveel warmte voor Zeewolde alleen, dus willen ze hardewijk ook aansluiten, maar met elke meter pijp die je gebruikt heb je warmteverlies, dus hoe nuttig dat plan is weten we niet.
Bij nieuwbouw was het destijds ongeveer 10k per woning wat ze vroegen (tov 3k voor gas inclusief ketel en zo). Echter is het met dit soort projecten cruciaal dat je lokale bevolking mee hebt. Dat wist de Gasunie in de jaren 60 al ;)

Het warmteverlies maakt op zich niet zoveel uit aangezien ze het anders zouden dumpen in het oppervlakte, dan is spreiden altijd beter. Daarnaast zal het niet met 60-90 graden uit het datacenter komen maar zo het lokaal met een warmtepomp (op blok/straat/wijk niveau) verhoogd moeten worden.
Aan de andere kant, we hebben hier al zo weinig echte natuur, kunnen we dan niet beter het beetje zelf gemaakte/ zogenaamde natuur hier niet beter opofferen, zodat ze in bijv. Duitsland uitgestrektere natuurgebieden kunnen houden? Dat zou misschien zomaar eens beter kunnen zijn in het totaalplaatje.
Zo werkt het niet. Duitsland heeft weer andere soorten natuur, waar weer andere diersoorten leven.

Bovendien is natuur ook voor mensen om te ontspannen. Wil je altijd naar het zwarte woud moeten rijden voor een boswandeling? Ook niet geweldig voor het milieu..
Die 166 hectare is gewoon landbouwgrond. Half Nederland roept via internet dat er minder boeren moeten zijn in Nederland. Ik zeg win-win!
"Echte" natuur verdwijnt hier niet voor.
Toch leeft er van alles in dat gebied dus er verdwijnt wel weer een stukje.
Dit is op de voormalige zeebodem aan de rand van een industriegebied, naast een provinciale weg in de vlakte van de polder.
Akkerland waar o.a. ieder voorjaar ladingen tulpen op stonden.
Dikke kabels zijn al langl de grond in gegaan, windmolens die op dat terrein stonden zijn verplaatst.
De gemeente en/of provincie hebben al flink lopen investeren in die deal, 't zal mij benieuwen of gezond verstand het nog gaat winnen van "El Plan"

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 16 december 2021 09:52]

Of je zet het om in duurzame landbouw met veel biodiversiteit. Daarom heeft Land Van Ons ook een bod uitgebracht op de grond waar Meta z’n datacenter wil bouwen.
Meer info daarover en hoe dit zelf mee te steunen op www.landvanons.nl .
Oftewel een datacentrum is slechter voor de economie, werkgelegenheid, milieu, stroom en water voorziening dan een of meerdere megastallen.
Het kost Nederland dus veel meer dan het ooit op kan leveren, en men denkt dat dit een goed idee is.
Dan denk je al snel aan omkoping, of zoals dat tegenwoordig heet lobbyen.
Zolang je maar het juiste milieueffect rapport hebt is het niet slechter voor het milieu, toch?
Idem voor werkgelegenheid, zolang de bestuurders geloven dat 10000 arbeiders gaan bouwen, dat het succesvol is voor de werkgelegenheid? Wie maakt het uit dat het slechts tijdelijk is?
/sarcasme uit
Over de rest warmte, gaat Zeewolde een nieuwe wijk bouwen, waar deze rest warmte gebruikt kan worden?
Nee, het water krijgt een temperatuur van maximaal 25*C en voor stadsverwarming heb je 75*C nodig, dus restwarmte is uiteraard ook onzin.
Nee, het water krijgt een temperatuur van maximaal 25*C en voor stadsverwarming heb je 75*C nodig, dus restwarmte is uiteraard ook onzin.
Volgens mij hoeft dat geen probleem te zijn, zolang er een duidelijk verschil is in temperatuur, is er een warmtewisselaar voor te maken. Bij ons in de wijk zijn ze bezig om een rioolgemaal te voorzien van een warmtewisselaar; dat water is zeker geen 75°C.
Nja punt is dat je die restwarmte niet 'zomaar' kan gebruiken maar altijd nog moet bijverwarmen om er iets nuttigs mee te doen. Het argument dat ze die restwarmte gaan gebruiken slaat dus totaal nergens op.
Correct maar dat is met de huidige warmtepompen die we straks allemaal moeten hebben niet anders behalve dat het dan vanaf 15 graden gebeurt.
Het kan wel, door een schakeling aan warmtebronnen die het al wat warmere water verder op te warmen. Het is daarmee geen onzin, alleen moet er dan wel een warmtenet komen. Kost ook nog eens een paar miljoen (en een lange doorlooptijd om te realiseren). Dan mogen afnemers gaan betalen voor warmte die vrijkomt uit een bron die werkt op gesubsidieerde groene stroom.

Klinkt nogal wrang.

Overigens zijn er 3 klassen voor warmtenet: hoogtemperatuur - rond de 120C (over het algemeen voor grote transportleidingen), midden - 70 tot 90C en laag 40 tot 50C voor goed geisoleerde woningen in nieuwbouwwijken.
Nadeel van dat laagtemperatuurnet is, o.a., dat je er geen warm kraanwater mee krijgt. De temperatuur is niet hoog genoeg om dit op de lange termijn veilig te doen dus hebben woningen daar extra apparatuur voor nodig.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 16 december 2021 09:29]

Over de rest warmte, gaat Zeewolde een nieuwe wijk bouwen, waar deze rest warmte gebruikt kan worden?
Het idee is geopperd voor een warmtenet. Maar er is niets concreets vastgelegd. Niet bij de gemeente en niet door Facebook. En als het niet vanaf dag 1 op papier staat, dan betwijfel ik dat je het bij de Amerikanen achteraf nog voor elkaar krijgt.

Vooraf keiharde afspraken neerleggen en keiharde garanties. Anders wurmen de bedrijven zich er steevast weer onderuit.
Nee dat gaat niet gebeuren, iets met min warmte afgifte wat hiervoor nodig is. Leuke aflevering van de hofbar hierover. Bekijk De Hofbar https://www.npostart.nl/POW_05147977
En waarschijnlijk nemen ze die mensen wel mee uit hun eigen land, gezien hoe paranoide de beheerders van grote computers zijn. Wij zijn hier maar 'crazy commies'.

Gigawatts aan stroom er in pompen om 410 Amerikanen aan het werk te houden. Lekker bezig daar.
Dat valt reuze mee, Microsoft en Google gebruiken ook gewoon Nederlande medewerkers en werven die actief. Dat werk in de datacenters is voor 95% van de functies gewoon (dom) werk en daar hoeven ze geen specialisten uit de USA voor naar nederland te hebben. Een datacenter van Microsoft zit qua monitoring gewoon in hun Global Team een Datacenter voert de hele dag changes uit welke ze van andere teams krijgen.

Bij Microsoft Middenmeer zijn de meeste functies Datacenter Technicus en die doen niks anders dan het vervangen / upgraden van hardware en cabels. Er zijn verschillende teams je werkt in het hardware team of een cable team en dat in 24/7 shifts. Een hardware guy vervangt bijvoorbeeld preventief bij 900 servers een harddisk op basis van wat het monitorings team doorgeeft. En een guy in het cable team 400 fiber kabels enz

Zoals ze het zelf omschijven:
As a successful Datacenter Technician, your day-to-day work will include:
Supporting deployment of on-site datacenter physical infrastructure
Installing, replacing and troubleshooting Cables and Hardware
Handling data bearing devices (ex. Hard drives, solid state drives, etc.)
Working within a ticket-based environment
Movement of equipment using pallet jacks or other assisted lifting equipment.
As required, assisting the Datacenter Inventory and Asset Management Team (DIAT) with shipping/receiving and inventory management to address high work volumes
Dit soort werk is gewoon vanaf MBO 2 niveau en die nemen ze gelukkig ook aan :) Uit ervaring weet ik dat Microsoft wel actief hun best doet om deze functies zoveel mogelijk uit de omliggende dorpen en steden op te vullen. Iets wat niet altijd lukt uiteraard.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 16 december 2021 07:41]

Dergelijke hyperscale datacenters zijn al jarenlang zwaar geautomatiseerd en super modulair. Als er ITers aan te pas komen uit NL dan zou me dat oprecht verbazen. Ik zou denken dat er vooral low level banen gaan zien, voornamelijk bewaking en montage personeel. De daadwerkelijke besturing kan op afstand plaats vinden, zeker in dergelijke hoog geautomatiseerde cloud datacenters.

Dus hoe levert dit langjarig voor NL hoogwaardig werk op? De enige NL industrie die hier een graantje meepikt, naast bouwend Nederland. Zal een partij als ASML zijn aangezien dit een silicion vreter zal blijken.

Het beetje warmte op relatief lage temperaturen kan je wellicht aftappen uit dit datacenter. Echter in een relatief dun bevolkt gebied haalt dat natuurlijk weinig uit.

Voor wat betreft zonnepanelen en windmolen, ik gok dat een groot deel van de Flevopolder dan tot productie faciliteit voor Facebook/Meta omgebouwd gaat worden.

Zitten we hier echt op te wachten in NL? Serieuze vraag hoor. Een US Techgigant die zijn geld overduidelijk verdient aan het verkopen van informatie van zijn gebruikers.

En als we nu de garantie hadden dat het miljarden aan belastingen voor NL zou opleveren. Maar meestal hebben dit soort multinationals voldoende maatregelen getroffen om hun winst via obscure eilandstaten te laten lopen.

Dus what’s in it for Nederland?
Ik zeg ook niet dat het om hoogwaardig werk gaat. In mijn post staat de vacature text voor een microsoft datacenter technicus en dat begint dus bij MBO 2

De high tech jobs zitten inderdaad remote.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 16 december 2021 08:00]

Dus hoe levert dit langjarig voor NL hoogwaardig werk op? De enige NL industrie die hier een graantje meepikt, naast bouwend Nederland. Zal een partij als ASML zijn aangezien dit een silicion vreter zal blijken.
En dat is echt wat je wilt in een wereldwijd chiptekort. Misschien wil je daar veel liever een chipfabriek neerzetten ...
Dat valt reuze mee, Microsoft en Google gebruiken ook gewoon Nederlande medewerkers en werven die actief.
Maar zoals je al aangeeft zijn dit alleen de mensen die fysiek op locatie MOETEN zijn.
Dit is maar een super klein aantal en relatief slecht betaald tov de "high tech" IT banen die de software maken en beheren die allemaal remote zijn.
De baten van de banenwinst zijn dus te verwaarlozen ten opzichte van de maatschappelijke kosten van een datacenter (stroom/koelwater/landgebruik etc)
De aantallen zijn met een paar 100 man per dag niet groot nee maar zijn wel nodig. Vergeleken met de high skill tech jobs verdienen ze niet mega veel maar mijn aanbod van Microsoft voor Datacenter Technician kwam ik gewoon op modaal uit op jaarbasis. Er zijn beroepen doe dag niet hebben voor wat je moet doen.

Ik werk er trouwens niet momenteel :+

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 16 december 2021 07:58]

Als je een klein industrieterrein bouwt van pak em beet 10 hectare en je plaats daar bedrijven tot milieuklasse 3 op, dan stellen die meer mensen te werk dan meta ooit zal doen. En het draagt zoveel meer bij aan de nederlandse maatschappij, oa:

- lokale productie van producten, whatever it may be
- meer variateit in scholing van de banen (en past dus beter bij de gemiddelde schoolverlater/afgestudeerde)
- Er zal nooit een expat voor in de plaats komen (wat wel een risico is bij Meta)
- meer belastingen die in Nederland blijven
- minder milieu effecten dan Meta
Maar ja hoeveel mensen werken er straks daadwerkelijk. Ze zeggen x honderd maar de werkelijkheid is vaak wel anders.
Als ik de cijfers uit het nu.nl artikel pak dan werken er bij Microsoft in middenmeer momenteel 375 medewerkers en bij Google Eemshaven + Middenmeer 475. Meta gokt volgens mij op 400+ medewerkers.
OK, dat valt dan weer mee. :)
En waarschijnlijk nemen ze die mensen wel mee uit hun eigen land, gezien hoe paranoide de beheerders van grote computers zijn. Wij zijn hier maar 'crazy commies'.

Gigawatts aan stroom er in pompen om 410 Amerikanen aan het werk te houden. Lekker bezig daar.
Stemmingmakerij zonder enige vorm van serieuze onderbouwing.

De enige zorg die ik wel met je deel is die gigantische energieconsumptie, met alle randverschijnselen daarbij (netwerkbelasting, koelwater, etc.). Mocht de gemeenteraad van Zeewolde instemmen met dit project (wat m.i. een gotspe is, leken laten beslissen over iets met zo veel milieu-impact op de wijde omgeving), dan mag ik toch hopen dat met bijvoorbeeld keiharde eisen stelt aan bijvoorbeeld die 1,6 hectare vol leggen met zonnepanelen en zoiets als de aanleg en installatie van warmtewisselaars waarmee een warmtenet kan worden gevoed. Anders kun je straks tropische vissen terugvinden in de Randmeren.
Dat is al uitgerekend. Zelfs al leggen ze het hele terrein en de gebouwen vol met panelen, dan hebben ze genoeg voor 1(!)% van het verbruik. Voor dit datacenter zijn ongeveer 150 windmolens nodig.

Bizar.
Die stemmingsmakerij heb ik in een andere reacties hierboven al uitgerekend en verklaart.

Als je die 160 hectare zinnig inzet kan je meer dan 10000 mensen een huis geven, honderden banen creeeren op alle niveau's van de samenleving en blijven alle belastinginkomsten in Nederland (die oneindig hoger zijn)
Precies! Plus nog even opgemerkt dat we een energie/ stikstof/CO2/milieu crisis hebben, we willen meer natuur en meer huizen, we hebben totaal geen behoefte aan meer banen maar aan meer werknemers.
Hier zie je dat geld altijd boven andere doelen gaat.
Dit is een onzinnige actie, bouw die dingen in landen waar ze de ruimte en de energie al hebben, Scandinavië bijvoorbeeld.
Nederlandse overheid haalt de doelen van Paris met betrekking tot de klimaat crisis niet. Een hyperscale datacenter vreet energie, lever nauwelijks banen op, en genereert vooral CO2 uitstoot en stikstof problemen op. Juist nu we in NL voor een mega uitdaging staan laten we het toe om vervuilende industrie toe te staan. Hoezo is het goed idee om een Facebook mega datacenter toe te staan.

O, ja, Meta beloofd een groen duurzaam datacenter na te streven. Zullen we simpelweg een paar eisen stellen? Wat dacht je van 100% zelfvoorzienende energie voorziening, nul CO2 uitstoot, geen stikstof belasting en 80% van alle banen ingevuld door Nederlandsers.

Als je dit doet, doe het dan duurzaam voor NL.
Regionale nederlanders dan graag..
Zou leuk zijn, maar denk dat daar ook een lekkere CO2 bijdrage bovenop komt van de expats die ze gaan invliegen.
Neenee, er gaan uitsluitend locals werken, behalve voor de jobs die we hier niet kunnen leveren. De schoonmaker komt dus gewoon uit Zeewolde (en de rest doen we remote).
Mwah dat hoeft niet eens perse. Definieer "regio" in dat geval. Moet je er een maximale reistijd aan hangen? En zo ja, is dat afhankelijk van het type vervoer? Iemand die met de trein komt en 45 minuten onderweg is, is dat beter of slechter dan iemand die 15 minuten in de auto zit bijv?
Voor Zeewolde wordt het in elk geval geen trein :-) En ook als je in Zeewolde zelf zou wonen zal de meerderheid met de auto gaan want dat datacentre komt best ver buiten het dorp te liggen.
Inderdaad. We gebruiken met zijn allen online diensten. Dat er datacentrums moeten zijn is dan ook logisch. Dan kan je je afvragen of die in Nederland moeten staan want het is hier al erg druk en elke cm ruimte wordt gebruikt. Maar van de andere kant, in andere landen is wellicht wel ongebruikte ruimte maar dat is dan natuur.

Maar als je dan een datacentrum bouwt, dan dien je in ieder geval voor de gebruiksfase zoveel mogelijk energieneutraal te zijn. 160 ha dakvlak geeft, dikke duim, 145 MWh piek en op dit terrein zouden ook enkele windmolens erbij kunnen staan. Rest van de stroom verplicht groen (dan financieren ze maar extra windmolens op zee). Dan blijft nog steeds een flink tekort maar dan zou de basis moeten zijn dat alle opgewekte warmte nuttig gebruikt wordt... Alleen koeltorens als noodvoorziening.
Het voordeel is dat ons land zowel geologisch als politiek stabiel is. Deze datacentra bedien strakjes Afrika en het Midden Oosten. We hebben onlangs nog kunnen zien in het nieuws hoe gezellig het in het Midden Oosten is. En we hebben een bedrijd dat apparatuur vermomd als natuurlijke objecten, zodat die in Afrika geplaatst kan worden zonder dat de lokale bewoners er mee aan de haal gaan. Bovendien is het ook daar in veel landen een opeenvolging van dictators.
Misschien als Facebook daar belang bij heeft dat ze het er wel rustig kunnen krijgen. Dan doen ze eindelijk eens wat goeds. Kunnen ze die miljarden winst eens inzetten voor iets anders dan het volgende prive-jacht of het verkrijgen van voordeeltjes van een regering.
Maar dat verkrijgen van voordeeltjes van een regering is nodig om de volgende miljarden binnen te halen, en dat prive jachten is nodig om de burgemeesters van middelgrote Nederlandse gemeentes mee uit varen te nemen, zodat er weer ergens een computer bijgebouwd mag worden.
Wat dacht je van de belastingvoordelen om je als bedrijf in NL te vestigen? We staan al jaren in de top 5 van belastingparadijzen.
Daarvoor hoef je alleen maar een brievenbus en secretaresse in Nederland te hebben, niet je datacenters. Juist niet je datacenters, anders kun je de royalty-laden Double Dutch Sandwich niet meer bestellen bij de overheid...
Er is geen fatsoenlijk datacenter in West-Europa dat geen groene stroom gebruikt. Dat is vanuit praktisch elke klant al een vereiste, is onderdeel van je MVO en dergelijke. Je komt er gewoon niet meer mee weg als je zegt dat je servers op kolenstroom draaien.

En dat zal deels de reden zijn dat dat pand hier moet komen.. Wij hebben een gunstige ligging voor windmolens en dus relatief goedkope windenergie. Meta kan dan een leverovereenkomst afsluiten met de uitbater van zo'n windpark. Dat kan voor een lange periode, waar zowel de eigenaar van de molens als Meta blij mee zijn. Windmolens hebben een gegarandeerde oplevering qua euro's (vinden geldverstrekkers fijner tov. moeten verhandelen op de grillige energiemarkt) en Meta kan relatief goedkoop stroom kopen.

Tel daarbij op de goede infrastructuur (AMSIX, glasvezels naar oa. de VS via Eemshaven) en het is eigenlijk volstrekt logisch dat ze hier willen zitten.
Amen to that, my brother!
Je hebt wel ballen als je nu als gemeenteraad toch doorzet. Niet alleen de publieke opinie heb je tegen, ook het nieuwe regeerakkoord is kritischer over deze energieslurpende monsters.
Dat snoepreisje hebben de heren van de gemeenteraad al gehad dus ze kunnen nu geen NEE meer zeggen tegen Mark Z.
Dat snoepje zou wel eens slecht kunnen vallen…in maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen
Dan kunnen ze met gerust hart de boel overdragen aan de volgende en genieten van een heerlijke welverdiende vakantie op een warm eiland. Ideaal geregeld, en de volgende gemeenteraad mag de troep oplossen, want die kunnen geen nee meer zeggen tegen Facebook, maar moeten dat wel van de bevolking.
Ja maar dat regeerakkoord is er pas sinds deze week en die plannen van Zeewolde zijn er al langer. Dan moet je bij die niksnut van een Wiebes zijn, die heeft dit uiteraard weer "geregeld". Juist, die flapdrol die echt helemaal NIKS kan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee