'Onbekende Amerikaanse datareus' koopt 80 hectare grond in Zeewolde

Een Amerikaans bedrijf heeft via tussenbedrijf Polder Networks in Zeewolde ruim 80 hectare grond van de gemeente aangekocht voor de ontwikkeling van een datacenter. Dat schrijft regionale krant De Stentor op basis van informatie opgevraagd bij de gemeente en het Kadaster.

Begin april kocht de gemeente 115 hectare grond op van de vorige eigenaren van het gebied, verdeeld over meerdere transacties. Een deel daarvan, 80 hectare, is doorverkocht aan Polder Networks. Dat bedrijf regelt de aankoop voor een nog onbekende Amerikaanse partij die een datacenter wil bouwen in het gebied, de grootste van Nederland.

De Stentor zegt dat 35 hectare van het bedrijventerrein Trekkersveld vooralsnog in bezit blijft van de gemeente en bedoeld is voor uitbreiding van het reguliere bedrijventerrein. Het Amerikaanse bedrijf achter Polder Networks heeft in totaal 166 hectare nodig voor het datacenter. De helft heeft het nu aangekocht. De andere helft is volgens de Stentor nog in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat wordt pas verkocht als het bestemmingsplan is vastgesteld.

Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat Polder Networks 25 maart zo'n 22 hectare grond kocht voor 11 miljoen euro van de gemeente. Twee weken later verkocht de gemeente 24 hectare aan Polder Networks voor 11.999.999 euro. Ook een derde stuk grond van 24 hectare is door Polder Networks aangekocht. Het bedrijf betaalde maar ongeveer 50 euro per vierkante meter, terwijl in het exploitatieplan van Trekkersveld een grondprijs staat van 115 euro per vierkante meter. Dat is ook de prijs die de gemeente betaalde voor diens 35 hectare grond.

Exploitatieplan Trekkersveld Zeewolde
Eigendomskaart volgens het exploitatieplan Trekkersveld. Het groene, paarse en blauwe deel zijn afgelopen weken gekocht door de gemeente. De helft van het blauwe en de volledige groene en paarse delen zijn doorverkocht aan Polder Networks. Beeld: Gemeente Zeewolde.

Wie er achter Polder Networks zit, is volgens De Stentor nog steeds een mysterie. De mysterieuze dataverwerker is mogelijk Facebook. Zo zijn de bouwplannen een-op-een op andere datacenters van Facebook te leggen in de VS en heeft het datacenter een vergelijkbare toegangsweg als het datacenter van Facebook in Ohio, zo ontdekte Tweakers eerder.

Het is nog niet bevestigd dat het om Facebook gaat. Ook namen als Google, Amazon, Microsoft en Apple worden nog genoemd. Google heeft vandaag gezegd dat het geen plannen heeft voor een nieuw datacenter in Nederland. Microsoft breidde onlangs uit in Middenmeer. De verwachting was dat Amazon zich in 2018 zou vestigen in Middenmeer, dat bleek niet zo te zijn. Wel kocht het onlangs de halve stroomproductie op van een windpark dat gebouwd wordt op zee voor de kust van Beverwijk.

De aankoop van de gemeente gebeurde in alle stilte, omdat over de aankoop geen open gemeenteraadsvergadering is. Alle gesprekken gebeuren in besloten vergaderingen en de gemeenteraad wordt ook in besloten vergaderingen bijgepraat.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

26-04-2021 • 14:25

379

Reacties (379)

379
342
157
18
1
85
Wijzig sortering
Het bedrijf betaalde maar ongeveer 50 euro per vierkante meter, terwijl in het exploitatieplan van Trekkersveld een grondprijs staat van 115 euro per vierkante meter. Dat is ook de prijs die de gemeente betaalde voor diens 35 hectare grond.
Afgezien van de ellende die wordt benoemd in andere reacties (energie, watervervuiling, uitzicht, geen ruimte voor woningen), vind ik dit toch heel bizar.
Ik weet dat ik in een relatief arme gemeente woon, waar weinig financiele draagkracht is, maar een stuk land kopen voor 115 euro per m2 en doorverkopen voor maar 50 euro per m2 lijkt me toch een erg slechte deal!

Of begrijp ik iets verkeerd?
Ja maar... Amerikaans techreus... dan loopt het een aantal wethouders nat door de broek, en al het denkvermogen verdampt dan als sneeuw voor de zon.
Aan de ene kant heb je clubs met een waarde die richting de biljoen gaan, aan de andere kant de gemeente met C-tier politici en juf Jannie die 3 straten verder woont. Als je denkt dat er hier ook nog maar een half woord burgerinspraak zal zijn en dat hele gebeuren 100% eerlijk verloopt dan ben je echt grenzeloos naïef.

Of het nou het uitnodigen is van wat lokale ambtenaartjes is op het hoofdkantoor van facebook om ze zich heel wat te laten voelen, omkoping voor een paar duppies of een andere vorm van stimulans om dit soort plannen goed te keuren, het is niet meer dan een fruitvliegje op de voorruit van de facebooks & co.

Als maar een micrometer ruimte is om dit soort plannen te ontwikkelen en facebooks & co hebben zich voorgenomen dit te gaan doen, dan gaat het gewoon gebeuren. Linksom of rechtsom. Er is maar 1 manier om het te stoppen en dat is de bouw vooraf onmogelijk maken, zodat men uberhaupt niet op het idee komt om dat hier te doen.
en nu, wie gaan er protesteren/het gesprek aan met die gemeente? :-|
Ja dat kan dus niet. Besloten. Haha. Het is om te janken dit. Nederland kampt met huizentekort, tekort aan natuur, boeren die biologischer moeten gaan verbouwen, groene hoofdstructuren voor de bevolking, arme regio's die graag kwalitatieve werkgelegenheid krijgen, gebrek aan duurzame bronnen, windmolens die het landschap vervuilen, vogels die doodgaan in de blades. En wat doen we als antwoord:

Een datacenter bouwen.
De hele polder wordt volgebouwd met windmolens, telkens met de reclamekreet 'Groene Energie voor 100.000 huishoudens'. Alleen komt die energie dus nooit bij huishoudens, want die wordt voor een appel en een ei verkocht aan die datacenters. Die tech giganten kunnen vervolgens koketteren met hun groene 'klimaat neutrale' datacenter, terwijl de Nederlandse burger meervoudig met de gebakken peren zit. Landschap naar de filisteinen, gezondheid op het spel, belastingdruk door het dak om F. Timmermans te verblijden, en nog eens een forse klimaat opslag op de energierekening om het elektriciteitsnet aan te passen aan de fluctuerende leveranties. Briljant allemaal.
Al die Nederlanders maken toch ook massaal gebruik van al die diensten van de techreuzen? Daar verander je niks aan of dat datacentrum wel of niet in Nederland staat, en die energiebehoefte van dat datacentrum is ook niet ineens weg. De wereld wordt er ook niet beter van als je dat datacentrum ergens ver weg neerzet en aansluit op een kolencentrale, zodat de Nederlandse Facebook gebruikers lekker groene stroom uit hun stopcontact krijgen van een windmolenpark.
klopt maar moeten Nederlands belasting betalers facebook en google gebruikers subsidie verlenen of zouden facebook en google die groene energie zelf moeten financieren?
Moest je echt betalen voor “groene” energie zou niemand het willen betalen.

Zonder subsidies en met de kosten van onderhouden en recyclage kost het ~4x zoveel voor wind en zon (16c/kWh) dan kernenergie (4c/kWh) en de opbrengst is onvoorspelbaar, op land levert een “groen” energie park 25% van de geïnstalleerde capaciteit aan, een windmolen op zee kan tot 50%.

Een datacenter aan/uit met de wind? Nee, dus verkopen ze de dure energie aan de energieleveranciers voor jouw en mij (waar de regering hun verplicht een factuur te sturen met een reeks belasting en accijns op koolstof en “groene” investering toeslag) en kopen met die opbrengsten goedkope stabiele bronnen maar 50-75% van de tijd komt de energie eigenlijk wel van kool of gas en de rest is creatieve boekhouding tussen Duitsland, Rusland en andere landen die hun gas en kool verkopen in ruil voor koolstof krediet en onze gesubsidieerde overschot energie “groen” noemen ze dat dan maar tonnen in uitstoot gaat wel omhoog.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 09:55]

Je bedoelt denk ik als individuele consumenten een keus hebben tussen groen en grijze stroom dat ze dan kiezen voor grijze stroom, klopt ook, maar daarom moet de staat eigenlijk in zijn geheel grijze stroom gaan verbieden. Daar is ze tergend langzaam mee bezig, gelukkig in vrijwel alle omringende landen een stuk sneller.
En ja hierdoor worden alle producten en diensten duurder en zal consumptie afnemen maar dit stuwt dan weer de innovatie in echt groene energie, wie weet ooit een thorium reactor.
Denk je dat er niet betere locaties voor een soortgelijk pand zijn dan in het dichtbevolkte Nederland?
Inderdaad. Maar ja, dit zijn van die mensen van hetzelfde soort als "er worden te veel wegen gebouwd!!!", maar wel huilen als ze een dagje zonder auto moeten doorbrengen. Of "we moeten iets doen aan de plasticsoep!!!", maar ondertussen elke dag thuiskomen met een scala aan plastic verpakkingen.
En dat nog niet eens, de gemeente betaald blijkbaar graag ook de grond.

Liggen bouwprojecten stil vanwege stikstof en hier gaat men gesubsidieerd een datacenter bouwen welke indirect veel co2 gaat uitstoten.
"Nederland kampt met huizentekort"

Klopt, maar door huizen op een industrieterrein een heel stuk buiten het dorp zelf te gaan bouwen los je dat niet op, want niemand wil daar wonen.

"tekort aan natuur"

In zijn algemeenheid wel, maar ben je wel eens in/rond Zeewolde geweest? Er is daar relatief veel natuur.
Dat is lang niet het enige in Zeewolde…
Ja dat kan dus niet. Besloten. Haha. Het is om te janken dit. ...
"Besloten", wat bedoel je daar mee?
Dat die vergadering besloten is, is niet zo erg. Als je het er niet mee eens bent, vecht je het aan via de Raad van State.

Echter, als het in de gemeenteraad besloten is, dan heeft aanvechten geen zin. Een gemeenteraadsbesluit kan niet worden teruggedraaid.

Dat weet ik nog uit mijn lessen maatschappijleer van VWO 4 of 3 ergens in 1987/1986/1985. Les behandelde destijds een geval van waar de gemeenteraad had besloten de straat genoemd naar Werner von Braun (Werner von Braunstraat oid) te hernoemen (naar Mandelastraat of zo) en waar de bewoners niet zaten te wachten op weer een adreswijziging (2 jaar daarvoor of zo, was die straat ook al eens hernoemd) en de bijhehorende kosten (aanpassen briefpapier) en in die tijd waren er nog geen postcodes, dus een straatnaam was de essentieel in de addressering.

En zo worden we langzamerhand een bananenmonarchie.
Lijkt me zeker niet dat mensen die niet in die gemeente wonen daar wat over gaan roepen...
Ik ben wel eens benieuwd hoeveel mensen hier in Zeewolde wonen en er daadwerkelijk een serieus probleem mee hebben.
In Zeewolde is de afgelopen jaren flink aan nieuw bouwen van huizen gedaan. Ze kunnen best nog een stuk bij bouwen er is veel vraag... En mensen willen die 115 euro de meter grondprijs best betalen voor een mooie woning. We wonen dicht tegen de natuur. Ik woon nu een paar maanden in de kost hier. Maar Data centers daar is geen vraag naar in de gemeente... De CEO van de gemeente heeft er een hard schijfje van. En de Nederlandse burgersdie weer 600 miljoen and windmolen subsidie moeten betalen zien het ook niet zitten.
De grond prijs voor woningen is minstens het dubbele. Er zijn verschillende prijzen voor verschillende type bouwgrond, je mag niet zomaar op een bedrijvenpand grond of een weiland een woonhuis bouwen. Er zijn nog lappen grond beschikbaar in de nieuwbouwgebieden voor particulieren om te kopen en daar hun eigen huis op te (laten) bouwen.

Je doet ook alsof de gemeente op magische wijze woningen bouwt, dit zijn bedrijven die het geld er voor neerleggen en er vervolgens weer geld mee verdienen door de woningen die klaar zijn weer te verkopen. Die gaan echt geen onnodig risico lopen en extra kosten maken omdat er niet genoeg woningen zijn. Want het is momenteel zo dat hoe later een huis verkocht wordt, hoe meer het oplevert.

Men mist de drijvende kracht vanuit de staat die in het verleden dit soort zooi landelijk coördineerde.
Ooh dat is er jaren geweest Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) maar mensen die op de VVD stemmen hebben er voor gezorgd dat het niet meer bestaat. Net als de Nederlandse ziekenhuizen... 1/2 is al opgedoekt.
En dan een leuke, als je ziet hoeveel huizenbezitters er in Zeewolde zijn en hoeveel mensen er hebben gestemd op de VVD toen het hele hypotheek aftrek verhaal speelde (net na het laatste paars kabinet), is Zeewolde er zelf voor verantwoordelijk dat gemeenten dergelijke zaken nu zelf mogen/moeten regelen ipv. dat dit landelijk gebeurde. Idem met de huisvesting.
Sinds wanneer kan de VVD met ongeveer 20% van de stemmen iets in haar eentje bepalen dan? Er is nog minimaal anderhalf keer de grootte van de VVD extra nodig om een voorstel door beide Kamers te loodsen. Beetje raar om dan de VVD de schuld te geven. En nee, ik stem geen VVD. Ben alleen allergisch voor het toeschrijven van problemen aan één partij terwijl om een voorstel door beide kamers te loodsen de instemming van ongeveer 5 partijen nodig is.
Het huisvestingsprobleem is niets iets van de afgelopen jaren. Het speelt al 50 jaar waarvan het door jouw genoemde ministerie gewoon 40 jaar in functie was en het probleem niet heeft kunnen verkleinen.
Denk dat de inwoners niet graag de rekening betalen voor de grond welke voor minder dan de helft wordt doorverkocht. Hier doen ze erfpacht en daar geven ze het gewoon weg.

Ik dacht dat de overheid van de burgers was, maar blijkbaar in de praktijk voor een leuke reisje naar de US.
Dan moet je goed lezen, die 35ha die de gemeente heeft gekocht, is niet verkocht voor €50/m2 en gekocht voor €115/m2. Deze grond heeft de gemeente nog steeds in handen, wat voor €50/m2 is verkocht zijn de landerijen ernaast waar het datacenter op wordt gebouwd.
Ik woon er, en ik in ieder geval niet :-)
Je hebt vast meer last van CenterParcs :)
Ik woon en werk in Zeewolde, en je hoort mensen er wel veel over. Over het algemeen niet te enthousiast door de al genoemde nadelen. Aan de andere kant wordt er ook geroepen dat, ondanks dat zo datacenter zelf niet heel veel doet voor de werkgelegenheid, er vaak wel meer bedrijven op afkomen die maar wat graag in de buurt van zo datacenter willen zitten. We gaan het zien, het lijkt allemaal al redelijk beklonken zo.
Er zijn in Zeewolde diverse actiegroepen die zich tegen dit plan verzetten. Maar de gemeente Zeewolde staat er om bekend nogal eigenzinnig te zijn.
Er zijn in Zeewolde diverse actiegroepen die zich tegen dit plan verzetten.
Yes! Wel een paar honderd mensen van de 22k+ inwoners...
Ik zou als ik wethouder was, dat nooit accepteren.. dan maar geen datacenter van Facebook/Apple/Microsoft of iets dergelijks.
En daarom ben je ook geen wethouder.
Klopt, wantik zou er voor mijn eigen burgers zijn.. niet voor Zuckerberg en Ellon Musk...
Jij zou er ook niet zijn voor je 'eigen' burgers, want je zou nooit wethouder worden. Politici doen een hoop dingen die het gros van die 'eigen' burgers niet leuk vinden, maar toch nodig zijn voor die burgers...
Klopt als een bus.
We betalen politici geld om beslissingen te nemen voor ons. Niemand wil bv een windmolen in zijn achtertuin maar ze moeten er wel komen. Zo ook met datacentra. Iedereen heeft een mobieltje, een tablet en een laptop en wil Tweakers.net altijd en overal kunnen bekijken. En verrassing, tweakers.net komt ook uit een datacenter.
Dus net als windmolens moet er ook datacenters bijkomen.

[Reactie gewijzigd door erwinb op 23 juli 2024 09:55]

Je weet dat deze datacenters, uit onderzoek van Lubach, totaal niks met NL te maken hebben allesbehalve dat ze mega onze resources gebruiken? En dat de hardware die er komen te hangen voornamelijk gericht is voor Afrika en Azie? En dat de server van T.net daar al helemaal niet komt te hangen?

Het zijn voornamelijk datacenters voor datavergaring. Iets waar we allemaal inmiddels wel een hekel aan hebben gekregen. Denk maar niet dat je even kan aanbellen om je 1U’s er op te komen hangen en er even een bakkie doet met de beheerders.

Nee ons kostbaar land waar heel wat huizen op gebouwd had kunnen worden wordt verkocht aan buitenlandse multinationals welke de onwetende wethouders flink in de zak lullen. Maar het heeft amper maatschappelijke voordelen hoor. Ze vreten onze energie als water en de output ervan wordt niet besteed aan ons landje.
Nee ons kostbaar land waar heel wat huizen op gebouwd had kunnen worden
We hebben in Flevoland heel, heel veel grond waar huizen op kunnen worden gebouwd, dat gebeurt echter niet op het tempo wat men graag zou willen zien. Wil je een huis bouwen in Zeewolde, dat kan (dit zijn flinke lappen grond en zeker niet goedkoop!):
https://www.zeewoldenieuwbouw.nl/kavels

Het is niet of-of maar en-en. Het issue is: Prijs, enorm oppervlak en de huizen moeten nog gebouwd worden.
Heb je de geplande routes van aankomend en vertrekkend vliegverkeer van Lelystad Airport al eens bekeken? Die kisten vliegen straks zo laag dat ze krassen op de lak krijgen van de wieken van windmolens. Daarmee is een groot deel van het beschikbare land ongeschikt voor bebouwing geworden, want de overlast wordt niet te harden.
En beschikbaarheid.

Er is op dit moment geen kavel beschikbaar ;)
Dan loopt de site achter want daar stonden ze nog als te koop of ze zijn allemaal verkocht in de afgelopen twee dagen...
De verkoop van bouwkavels gaat in Zeewolde vrij vlot naar mijn ervaring.

Hangt een beetje van de kavel af, maar uitzicht op het water is gewoon 1x bieden met dichte envelop.
Hoogste bieder krijgt de kavel.
Datacenter bouwen levert de burger echter bar weinig op. Het is niet alsof de lokale bevolking de werklui levert. De gemeente profiteert relatief weinig van de verkoop en gebruikscontracten leveren een schijntje op. Je ziel verkopen aan een datacenter pakt zelden goed uit, ik raad u aan het nieuws omtrent datacenters rond Middenmeer, haar wethouders en de lokale bevolking te volgen.

Kortgezegd: achteraf is niemand blij met de datacenters en zijn een paar rebelse en corrupte wethouders verantwoordelijk voor het falende beleid.
De bron is al niet heel duidelijk geschreven, Tweakers.net gaat nog net een stapje verder waardoor nu bergen Tweakers die niets er van weten en er niet wonen hele rare conclusies gaan trekken.

Die 35ha die de gemeente heeft gekocht voor €115/m2, heeft de gemeente nog en is zo te zien niet doorverkocht aan bedrijf X. Dit is van het huidige Trekkersveld voor zover ik kan achterhalen. Waar het datacenter komt te staan volgens de kaartjes staan nu boerderijen, dus landbouwgrond, waar men zeker geen €115/m2 voor heeft betaald.

Het is een beetje politiek drijven via de media...
Dat (ontwerp) exploitatie kan je gewoon inzien.

Daar staat dat de grondprijs voor het gewone bedrijventerrein 107,50 is, maar dat voor het datacenter een factor .68 meetelt want:
Ervan uitgaande dat de gemeente vanwege de maatschappelijke meerwaarde van een datacenter geen winst behoeft te halen op het resultaat van de grondexploitatie en genoegen neemt met een sluitende grondexploitatie
Voor een 'sluitende grondexploitatie' (lees: de gemeente lijdt er geen verlies op) moet je wel met meer rekenen dan de aanschafprijs. Denk aan bouwrijp maken, wegenaanleg e.d.
Ervan uitgaande dat de gemeente vanwege de maatschappelijke meerwaarde van een datacenter geen winst behoeft te halen op het resultaat van de grondexploitatie en genoegen neemt met een sluitende grondexploitatie
Het ligt ongetwijfeld aan mij, maar.. ik snap niet hoe je dit met droge ogen kunt stellen in een land dat:

- al voor 70% uit landbouwgrond bestaat wat kennelijk nog steeds als veel te weinig wordt ervaren want er wordt al gekeken naar oplossingen om op zee te gaan boeren

- heeft ervaren dat datacenters nu niet bepaald bekend staan om hun grote bijdragen aan werkgelegenheid

- problemen heeft de energiehuishouding duurzaam op orde te krijgen
Het vervelende is natuurlijk dat soort landelijke, of zelfs globale, overwegingen helemaal geen rol spelen. Dit zijn gemeentes die hun eigen broek proberen op te houden, en zich van dat soort overwegingen kennelijk niets aan hoeven te trekken.
Ik heb het idee, dat gebruik van de grond voor woning meer oplevert. In de afgelopen decennia zijn vooral gemeenten waar veel werd gebouwd "rijke" gemeentes geworden.
Men koopt namelijk de gronde relatief goedkoop en verkoopt het relatief duur wanneer de gemeente het bouwrijp heeft laten maken. Als je globaal op 80ha 3000 huizen kan bouwen á €250.000 dan praten we over een omzet van € 750 miljoen. Grondprijs is wat de prijs die wij voor woningen betalen, zit hem voornamelijk in de grondprijs. Naast dat de gemeente al initiaal meer verdient aan de grond.
Daarnaast krijgt Zeewolde dan € 1,5 miljoen per jaar meer aan WOZ.
De lokale economie krijgt een boost, omdat deze mensen uiteindelijk ook geld in Zeewolde uitgeven.
(Zeewolde heeft volgens de cijfers die ik heb gevonden zeker afgelopen 5 jaar +/- 20 miljoen per jaar overgehouden (baten - lasten))
"Daarnaast krijgt Zeewolde dan € 1,5 miljoen per jaar meer aan WOZ."

Die krijgen ze al van de huishoudens van de andere kant van Zeewolde - daar wordt namelijk flink gebouwd momenteel. Trekkersveld is al van oudsher een industrieterrein en ligt niet bepaald gunstig voor woningen. Het is leuk dat mensen hier allerlei ideeën opperen, maar het is jammer dat bijna niemand daar lokaal/regionaal bekend is. Ideeën hebben geen zin als je niet weet hoe het lokaal zit. Ik ben daar wél regionaal bekend, dus ik weet hoe dat zit.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 09:55]

Hier in Nederland is de grens industrieterrein / woningbouw heel scherp in tegenstelling tot België.
In het kader van de woning schaarste of beter gezegd woningcrisis zou ik echter niet zo kieskeurig zijn waar er gebouwd wordt.
Ik heb het dan niet over huizen bouwen tussen bedrijven op een industrieterrein, maar met een 80 ha kan je een complete wijk op zichzelf bouwen.
Uitgaande van de onafhankelijk bepaalde inbrengwaardering van de ruwe bouwgrond (complexwaarde van circa € 30,-per m2)
Als ik dit lees ga ik er vanuit dat de landbouwgrond is aangeschaft voor een prijs van €30/m2 (ex. btw.) en dat alle kosten die erbovenop komen te maken hebben met het 'veredelen' van het enorme kavel.
Da's nog laag.. Hier in 't centrum van het land (Barneveld/Putten) zijn prijzen van € 400/m2 heel normaal...
Ik weet niet of bedrijven ook een soort OZB betalen aan de gemeente, want als dat zo is, dan is de winst na een jaar/paar jaar snel binnen...

Edit:

Ja dus: https://ondernemersplein.kvk.nl/onroerendezaakbelasting-ozb/

[Reactie gewijzigd door Swerfer op 23 juli 2024 09:55]

(Laten we alsjeblieft over hectares praten en niet over vierkante meters, aangezien het over een enorme lap grond gaat: 160 voetbalvelden.)

Doordat het zo chaotisch wordt omschreven, precies wat @Cergorach zegt, kun je het onmogelijk zien zonder er een kladblok en calculator bij te pakken, maar in feite verkoopt de gemeente alle grond voor dezelfde prijs van € 500 K / ha.

Of 5 ton per ha een redelijke prijs is, laat ik aan de experts. Ik weet wel dat alleen de allerduurste landbouwgrond in Nederland voor 100 - 125 weg gaat. In het noorden, met zijn zware kleigrond waar je vaak alleen gras op kunt kweken, zal dit vaak eerder de helft of eenderde zijn.

Dat de gemeente op het derde stuk grond € 7,5 miljoen toelegt, moet je wel zien tegen in het licht van een verkoop van in totaal 23 miljoen die betaald wordt voor de genoemde drie stukken van in totaal 70 ha.

Overigens blijft het onduidelijk hoe men dan aan 80 ha komt in de kop.

Als ik het goed lees in het gelinkte artikel, heeft de gemeente zélf de eerst 46 ha rechtstreeks van de boeren gekocht. Het zou dus zomaar kunnen dat die er maar 30 - 50 K / ha voor gehad hebben. Want bestemming: agrarisch, op dat moment. Laten ze nou eens een goede deal gehad hebben en er 100 K / ha voor gehad hebben, maar dan is het waarschijnlijk wel op. In dat geval verdiend de gemeente nog steeds 400 K x 46 ha = 18 miljoen aan dat stuk.
Ik snap er ook niks van. Bouwgrond in Flevoland wordt gemiddeld 314 euro per vierkante meter voor betaald als ik deze site mag geloven https://www.itx-bouwconsult.nl/informatie/kavelprijzen... En dat was nog in 2019...

Waarom zou je dan verlies maken op een gigantisch gebouw wat verder niks opbrengt voor de gemeente?
Bouwgrond in Flevoland wordt gemiddeld 314 euro per vierkante meter voor betaald
Je heb verschillende soorten bouwgrond, daarnaast pak jij ook de prijs inclusief btw. Gemiddelde prijs van een kavel voor woningen is €264/m2 (ex. btw). Voor industrie is die prijs over het algemeen een heel stuk lager en voor een boerenveld nog veel lager.

Grondprijzen en overige kosten Trekkersveld III:
Zichtlocatie € 125 m2
Niet zicht locatie € 116 m2
https://www.zeewoldezakel...venterreinen/trekkersveld
Ik bedoelde inderdaad de bouwgrond voor woningen. Terecht dat je zegt dat de prijs inclusief btw wellicht onterecht is tov bedrijven gekeken vanuit de gemeente.

Feit blijft wel dat de gemeente 2x zoveel kon verdienen aan woningen, maar ze dit blijkbaar liever niet doen, omdat grond beter rendeert als het onbebouwd in eigendom van de gemeente blijft natuurlijk.

Waarom er dan WEL voor een datacenter gekozen wordt is op z'n minst frappant, juist ook voor de mensen in Zeewolde.
Waarom er dan WEL voor een datacenter gekozen wordt is op z'n minst frappant, juist ook voor de mensen in Zeewolde.
Omdat het simpel gezegd niet in de buurt ligt van de woon infra van Zeewolde en er helemaal aan de andere kant van Zeewolde nu hele wijken worden bijgebouwd.

Het was geen woningbouwgrond, dat is het nu nog steeds niet.
Wat bedoelde je eigenlijk met "woon infra"?

Een datacenter heeft naar mijn weten alles nodig wat een woning ook nodig heeft; grond, water, stroom, internet, bereikbaarheid met een auto. Kon dan toch net zo goed een woonwijk zijn?
Bedrijven consumeren resources heel anders dan woonhuizen (afhankelijk van de dichtheid), je heb openbare wegen nodig, openbare parkeerplaatsen, groen, speeltuinen, scholen, winkels, OV, etc. Wil je bij de rest van Zeewolde komen, moet je door of het industrie terrein heen, onder een klein tunneltje door of een stukje over Autoweg en dan ook weer over een eenbaansweggetje heen.

Er is letterlijk 3x de oppervlakte aan de andere kant van die autoweg die daarvoor ingezet kan worden, tegen een woonhuis kern aan. Dat is nog decennia lang huizen bouwen voor Zeewolde. Ze zijn nu namelijk al jaren bezig met 1/3e van de oppervlakte wat het datacenter gaat gebruiken te bebouwen met huizen en het gaat nog jaren duren voordat ze klaar zijn. Dat kunnen ze daarna nog 9x doen. Het issue is niet zo zeer dat er geen ruimte is, het is eerder dat men het dorp niet 2x zo groot wil/kan maken in een paar jaar tijd.

Je gaat toch ook niet in 1x Almere of Amsterdam 2x zo groot maken? Dat doe je stukje bij beetje.
Inderdaad. En het OV, wat je ook al noemde, bij Trekkersveld is ook niet om over naar huis te schrijven met 1 halte aan de rand van het terrein die alleen doordeweeks overdag 1-2x per uur bediend wordt.
En het OV, wat je ook al noemde, bij Trekkersveld is ook niet om over naar huis te schrijven met 1 halte aan de rand van het terrein die alleen doordeweeks overdag 1-2x per uur bediend wordt.
Dat is ongeveer net zo vaak als dat bij ons de bus stopt bij het centrum van de stad. In beide richtingen rijdt die bus 2× per uur, en 's avonds 1× per uur. Grootste stad van de provincie, kom daar maar aan.
>Je gaat toch ook niet in 1x Almere of Amsterdam 2x zo groot maken? Dat doe je stukje bij beetje.

Waarom niet? Flevoland is toch ook niet stukje bij beetje drooggelegd? Liefste ziet men hele woonwijken uit de grond komen ipv hier en daar een huis
Flevoland is ook in twee delen gedaan, maar dat is land, geen woning infra. Wat er in '76 werd opgeleverd is maar een heel klein beetje ivm. wat er nu staat in Almere, zelfde geld voor Lelystad, Dronten en Zeewolde. Daarnaast zaten er ook heel wat jaartjes tussen de daadwerkelijke drooglegging van de verschillende delen als de bouw van de verschillende steden/dorpen. De verschillende steden en dorpen hebben ook verschillende groei/stadia gehad.
De huizen in Lelystad/Almere zijn niet stuk voor stuk gebouwd. Hele stadsdelen zijn aangelegd. Dat gebeurde in die tijd overal in Nederland. Vandaar dat je op veel plekken die standaard 3-hoog appartementgebouwen ziet die er overal vrijwel hetzelfde uitzien. Gezien de gigantische woningnood kan Nederland nog zo'n bouwgolf goed gebruiken.
Natuurlijk zijn er hele wijken uit de grond gestampt, maar zeker niet alles tegelijkertijd, ga maar eens kijken op oude luchtfoto's uit 1975-1980, ben er daarna als kind geweest, hele wijken nog in het zand en nog vol open velden die nu helemaal zijn volgebouwd. Er worden nu ook hele nieuwe wijken in Zeewolde gebouwd, maar je gaat niet 1 dorp in Nederland in oppervlakte vergroten. Ten eerste is dat niet werkbaar voor de gemeente, ten tweede is dat niet wenselijk voor de gemeente en ten derde is dat slechts een drup in emmer (5,000-10,000 woningen erbij).

We hebben 2.500 steden en dorpen, als elke stad/dorp 200 woningen doet, dan hebben we een half miljoen woningen erbij en zijn we uit het woning tekort. in 2020 werden er in Nederland bijna 80.000 woningen geproduceerd, dat is 32 per stad/dorp. Zeewolde zit ver boven dat gemiddelde, maar het is ook een groter dorp. Echter de boel vol bouwen in een dorp waar jaren en zelfs gedurende de 'woningsnood' de woningen niet bijzonder goed gewild waren is natuurlijk vrij nuts, want de enige reden dat alles nu omhoog is geschoten is omdat men letterlijk nergens anders wat kan krijgen wat men kan betalen.

De realiteit is echter dat de bedrijven die het moeten bouwen, het niet bouwen en als ze wat bouwen ze er ook de hoofdprijs voor willen hebben. De staat dient landelijk op te treden, dat kunnen ze echter nu niet meer omdat ze landelijk coordinatie hebben opgeheven. En waarom bouwen bedrijven niet meer? Omdat de vraag zo hoog is en de prijs constant nog hoger wordt, bedrijven gaan niet extra geld lenen voor nog meer land, nog meer bouwvakkers, etc., want daar moet men rente over betalen. Als ze klaar zijn met de huidige woningprojecten kunnen ze het verdiende geld in het volgende project steken en nog meer marge maken. Daarnaast is er natuurlijk het risico dat de staat wel ingrijpt en dan zit je met dure woningen die men aan de straatstenen niet kwijtraakt en leningen die men niet kan afbetalen. Het zijn bedrijven die niet rekenen met wat nodig is, maar wat het meest winstgevend is en het minst risicovolle.
Let op: de woningen die in 2020 erbij zijn gekomen betreffen ook het opsplitsen van bestaande woningen ! Zie het CBS artikel hierover: https://www.cbs.nl/nl-nl/...kingen-woningen-2012-2018
Is het verlies als de gemeente een grote lap grond aan een partij verkoopt in plaats van tijd investeren in het verkopen van verschillende kavels en alle infrastructuur bouwen en onderhouden zoals wegen, verlichting etc?
Het is al jaaaren normaal dat de gemeente niet betaalt voor infra als wegen, verlichting, afwatering, riool, toevoer etc etc maar dat lekker afschuift naar de betreffende projectontwikkelaar.
Dat is zeker geen regel. Het kan, maar is volledig afhankelijk van de uitkomst van de onderhandeling tussen gemeente en ontwikkelaar. Ook zaken als archeologisch onderzoek, sanering of andere risico’s kunnen naar keuze binnen of buiten de overeenkomst gehouden worden.
Haha, ja; de Flevopolder werd inderdaad betaald met de staatskas. Toen waren huizen ook nog betaalbaar.

Tegenwoordig betaalt de nieuwbouwkoper middels de projectontwikkelaar ook gewoon de aansluitingen en ontsluitingen waar jij het over hebt.

Laten we overigens niet vergeten dat koopwoningbezitters ook nog gemeentelijke belastingen betalen; fors meer dan bedrijven. Op lange termijn is het sowieso een goeie investering, dus. Het betekent dus ook dat andere koopwoningbezitters in de gemeente defacto een verlaging in hun belasting zouden kunnen krijgen.
De lokale ambtenaren zijn mislukte mensen die totaal niks kunnen bijdragen of produceren. Met dit soort "deals" hebben ze dan toch nog een leuk verhaal voor op de verjaardag en het gevoel dat ze "iets" kunnen.
Het zijn gewoon criminelen want volgend jaar gaan de gemeentelijke belastingen weer omhoog omdat er een tekort is.
Ik ken er helaas een aantal. Tegen de muur met dit soort lieden.
https://www.zeewolde.nl/trekkersveld-4/datapark
De layout die je op de impressies ziet lijkt precies op hoe FaceBook datacenters bouwt.

https://www.omroepflevola...ontwerp-wijst-op-facebook

[Reactie gewijzigd door HSL op 23 juli 2024 09:55]

Een goed jaar geleden was dit ook al besproken op een forum omtrent hoogspanning. Daar werd ook facebook als opdrachtgever aangeduid.

http://www.hoogspanningsf...viewtopic.php?f=11&t=1602
Dat hebben ze goed op weten te sporen :) nou dan is t helemaal duidelijk!

Toch raar dat ze er zo geheimzinnig over doen.
Dat geheimzinnig doen is gebruikelijk in die wereld. Veel van m’n klanten waren betrokken bij de bouw van het Google center in Groningen. En er zaten allemaal brievenbusbedrijven tussen de échte opdrachtgever en de aannemers. Tot de dag van oplevering waren er op papier allemaal geheimhouding clausules en boetes als de naam uit zou lekken. Terwijl iedereen natuurlijk wist dat het Google was, leek het alsof niemand de naam hardop uit durfde te spreken.

Daarom vond ik het zo raar dat ze daar zo hard in waren. Elke boer in de omgeving wist dat het Google was. Dan weten de partijen voor wie het dan zo bijzonder geheim moet blijven het niet al lang?

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 09:55]

Weet je toevallig ook waarom dat de gebruikelijke zaak is in die wereld?
De enige reden die ik kan bedenken is een onderhandelingspositie met andere gemeentes om niet in de kaarten te laten kijken.

Maar dat zou niet verklaren waarom ze er tijdens de bouw nog steeds zo’n punt van maken.
Zal vast ook iets te maken hebben met de weerstand tegen de datahonger (en energiehonger) van zowel FB als Google. Als de deal rond is, is het te laat voor protest.
Ook bij 'Zondag met Lubach' vorig jaar in oktober was het al naar voren gekomen dat er interesse was om het stuk grond op te kopen. Het betrof toen al exact het stuk grond wat hierboven staat genoemd in het artikel.

https://youtu.be/OiPoR9OvD0Y?t=545
Dankjewel voor deze rabbit-hole. Weer 4 uur van mijn leven kwijt....
Ze hebben een leuke kaart met alle kabels op :+
Heerlijk. Bedankt voor de grote (doch, vervelende) grijns op mijn gezicht. :+
Gaat hier inderdaad 99% zeker om Facebook.
Wellicht handig om je uitspraak te onderbouwen met bronnen als je zo stellig bent.
Ja de overeenkomst is opvallend!

In eerste instantie dacht ik 'Dat zal vast Cloudflare zijn" omdat ik had begrepen dat Clouflare zich ook aan het oriënteren is op een aanvullende plek in Nederland, maar deze overeenkomst met FaceBook is zeer opvallend.
De aankoop van de gemeente gebeurde in alle stilte, omdat over de aankoop geen open gemeenteraadsvergadering is. Alle gesprekken gebeuren in besloten vergaderingen en de gemeenteraad wordt ook in besloten vergaderingen bijgepraat.

Daar gaan we weer......

Rutger (PowNed) kan weer op pad.

Hoezo inspraak van de burgers? 8)7
Inspraak heb je, maar wordt toch niets meegedaan. Gemeentes zien alleen maar euro tekens. Had een mooi uitzicht op een paar mooie weides. Zou nooit gebouwd gaan worden, want zo stond het in het bestemmingsplan. Paar jaar later bestemmingsplan aangepast en gewoon vol gebouwd, weg uitzicht. Dan moet je ook nog minimaal 10% waarde verlies van je woning hebben om voor een vergoeding in aanmerking te komen.
Er is niet iets als een recht op uitzicht. En een bestemmingsplan is leuk, maar geeft nooit een garantie. Benieuwd wie dat dan ooit tegen je heeft gezegd.

Daarom is er ook het instrument van planschade in het leven geroepen. En het is logisch dat deels een waardevermindering als eigen risico wordt gezien, want anders zou Nederland helemaal ruimtelijk op slot komen te zitten.
Maar het is natuurlijk wel een beetje raar dat je in veel gemeenten geen schuurtje in je besloten tuin mag bouwen of een kleine serre aan een woning in heel open gebied, want bestemmingsplan. Maar als de gemeente geld ruikt, dan is aanpassen van het plan ineens geen probleem meer.
Weet je wat me wou? Dat jij een modaal inkomen hebt en nu een huis nodig hebt en
dat iemand zijn uitzicht belangrijker vind dan dat jij een woning krijgt en dat jij over 5 jaar nog steeds geen woning kan kopen of huren.

Ja, het komt altijd beter uit als er in iemands anders "achtertuin" wordt gebouwd.
Hoezo inspraak van de burgers? 8)7
Inspraak in Nederland betekent dat je iedere 4 jaar mag kiezen welke politici je de volgende 4 jaar mogen belazeren, en verder jaar op jaar meer moeten betalen en je mond houden.
Want Amazon, Facebook, Google, Microsoft e.d. zijn geen verlengstuk van de NSA of CIA? ;)

Het zal gewoon een van de grote commerciele partijen zijn, die de boel gewoon geheimhouden in verband met juridische en commerciele overwegingen (protesten bijvoorbeeld) totdat de zaak beklonken is.

Maar de NSA/CIA hoeft weinig meer af te luisteren want alles wat jij in de cloud hebt, krijgen ze met een FISA dwangbevel toch gewoon op een presenteerblaadje aangeleverd. Dat heeft Snowden wel aangetoond. Geheime gebouwen met rare antennekoepels zijn gewoon nauwelijks meer nodig want ze hebben alles al.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 09:55]

Bovendien: hebben gebouwen van de NSA e.d. niet ook enorme ondergrondse ruimten? Dat zou bij Trekkersveld een beetje moeilijk gaan omdat de grond daar ongeschikt voor is. Is misschien wel geschikt te maken, maar dat zou ontiegelijk veel geld gaan kosten.
Of de gemeente? Kopen wat vogeltjesland, rijden er een paar vrachtwagens zand op en veranderen het bestemmingsplan. Kassa!!
Wat had daar een mooie wijk met starterswoningen gebouwd kunnen worden, maar dat levert niks op. O wacht, dit bijna ook niet.
*zucht*
Dit terrein is deel en/of staat direct naast een relatief druk industrie terrein (grote distributie centra op datzelfde terrein). Aan de andere kant direct een snelweg. Aan de andere kant van Zeewolde worden al hele nieuwe wijken uit de grond gestampt. Dat klinkt allemaal heel mooi, echter is de realiteit heel anders.

Ik woon nu bijna 13 jaar in Zeewolde en de eerste 5-10 jaar daarvan stonden er heel veel woningen in Zeewolde te koop/leeg, vaak voor relatief lang en als er wat verkocht/verhuurd werd, kwamen er rustig weer twee daarvoor op de markt. Dat is zo gegaan tot diep in het woningen te kort, slechts de afgelopen paar jaar is dat net even anders gegaan. Dus je kan Zeewolde vol bouwen met woningen, maar niet iedereen gaat er wonen en als er op andere plaatsen in Nederland meer woningen uit de grond worden gestampt kan Zeewolde weer met een overschot aan niet te verkopen woningen komen te zitten. Zeewolde is over het algemeen geen 'starterswoning' gemeente, het gros van de starters die opgroeien in Zeewolde willen maar wat graag naar de grote steden wanneer ze kunnen.

Daarnaast koopt en bouwt een grote Amerikaanse datareus geen starterswoningen...
*zucht*
Vroeger was er geen vraag, maar nu wel. Er is woningnood. Wil je nu echt niet meer bouwen omdat er vroeger geen vraag was?

Het gros van de starters kan heel veel willen, maar de meeste starters kunnen allang niet meer de grote stad betalen, en trekt juist massaal de totaal andere kant op, waar het vorig jaar nog betaalbaar was.

Ik denk dat je binnen een week voldoende starters bij elkaar hebt verzameld die voor de dubbele vierkantemeterprijs daar een nieuwbouwwoning zou willen bouwen; dat is immers nog altijd ruim onder de gemiddelde prijs van bouwgrond in Flevoland...

Tijden veranderen.
Je wil bouwen waar er vraag is. Je kan prima een berg huizen bouwen op Ameland, maar dat helpt de starters in de Randstad niet. Ik heb de keuze gemaakt voor 2 uur OV (4+ uur op een dag) door naar Zeewolde te verhuizen vanuit Amsterdam, met de auto kan dat sneller, maar ook alleen maar buiten de spits/file. Een hoop starters/mensen willen dat absoluut niet.

Je kan ipv. een lap boerenland ergens in the middle of nowhere gebruiker voor starterswoningen of diezelfde oppervlakte net buiten de ring van bv. Amsterdam (net achter Banne 2, aan de andere kant van de Ring). Of veel betere plekken in Zeewolde, het is niet alsof we een gebrek aan ruimte hebben. Er is een gebrek van bedrijven dat wil investeren in nieuwe woningen.
Ik durf je te garanderen dat het fors, fors goedkoper is om te bouwen in Zeewolde dan op een waddeneiland :+

De denkfout is dat woningvraag een algemeen getal is. Er is vraag in verschillende prijsklassen, en bouwbedrijven pikken logischerwijs enkel de meest profitable krenten uit de pap. Dat maakt niet dat er helemaal geen vraag is.
Er wordt volledig ontgaan aan het idee dat er echt wel mensen naar Zeewolde zouden verhuizen, als het daar 1 of 2 ton goedkoper is. Heel veel starters zijn tot dezelde concessies bereid, als de prijs maar juist is.

Natuurlijk zijn er betere plekken aan de andere kant van Zeewolde, die inderdaad fors beter geschikt is voor woningen. Ik vind het jammer dat de gemeente zijn prioriteit niet anders legt. Ik werk zelf in Almere, en als Zeewolde zo betaalbaar was geweest was ik er allang heen verhuisd.
Ivm. vergelijkbare woningen in veel delen van Amsterdam, was het al tonnen goedkoper en nog stonden hier woningen soms jaren lang te koop. Ivm. Almere was het zeker geen tonnen, wellicht enkele tienduizenden voor een vergelijkbare woning. Significant goedkoper was zo een 13 jaar geleden Lelystad.

Maar nog steeds zag het gros van de mensen heel erg op tegen dergelijke afstanden forenzen, want dat moeten ze dan nog de komende 30 jaar doen terwijl de hypotheek wordt afbetaald. Dat zou nu wel eens kunnen gaan veranderen ivm. het thuiswerken wat bij veel bedrijven na corona gewoon door zal blijven gaan.

In Zeewolde is de gemiddelde leeftijd wat hoger (relatief veel 55+ woningen) dan in bv. de grote steden en het inkomen is gemiddeld ook een stuk hoger, dat zich weer uit in grotere/ruimere woningen die meer kosten. Het rijtjes huis waar ik in zit is ~130m2 woon oppervlakte op een perceel van ~160m2, de ene kant van de straat loop je het bos in, de andere kant effectief een strandje op, ~10 jaar geleden te koop voor zo een €180k, tegenwoordig zo een €250k+.

In Amsterdam Noord betaal je 60% meer voor 80% van de oppervlakte, 10 jaar geleden was dat verschil nog groter.
Ik snap dat je wil vergelijken met Amsterdam, maar gelukkig is Nederland groter dan dat. Verder kijk je naar een procentueel verschil, niet naar de harde euro's. Het inkomen is de drukkende factor waardoor je er helemaal niet tussen komt, en de prijzen zijn zo hoog dat spaargeld geen deuk meer in een pakje boter slaat.

Voor 3 ton heb je twee modale salarissen nodig, op papier. En dan heb je geen modale woning. In Zeewolde, of all places.
Dit is precies de reden dat bedrijven niet allemaal op een klutje in Amsterdam moeten gaan zitten maar gaan spreiden over Nederland. Goed voor je personeel want die kan goedkoper wonen en scheelt enorm veel files/uitstoot etc. Veel groener dan al die mensen elke dag in hun lease tesla naar Amsterdam te forensen.
Maar als je gespecialiseerd personeel nodig hebt, is het fijn als je in de buurt van een grote stad (of andere gespecialiseerde bedrijven) vestigt.

En als je een gespecialiseerd beroep hebt, dan is het fijn als je in de buurt van enkele grote steden woont, zodat je makkelijker een baan vindt.
Dat is precies het kip en ei probleem. En omdat niet iedereen in of rond Amsterdam woont staat het nu elke dag vast.

Bijvoorbeeld Eindhoven bewijst dat het ook prima kan dat daar gespecialiseerde bedrijven zitten.
Maar dat is het dus het probleem: mensen hier op Tweakers denken te simpel en denken dat elk stukje grond meteen geschikt is voor woningen.

Ik wil niet heel persoonlijk worden, maar ik krijg de indruk dat het dezelfde mensen zijn die roepen dat ze een probleem bij een gemeente of groot bedrijf in 5 minuten met een scriptje kunnen oplossen ;)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 09:55]

Zelf woon ik sinds 2017 in Zeewolde, toen was er nog voldoende aanbod inderdaad. we hebben echt veel mazzel gehad met de verkoop van ons appartement in Hilversum die zoveel opleverde dat we het huis in Zeewolde ervoor konden terugkopen, tegenwoordig is dat echt niet meer mogelijk omdat overal de woningen duur zijn geworden.

Wat betreft woningen op de plek van het datacentrum, zou inderdaad een heel erg slechte plek zijn om te gaan wonen dan nog liever in de nieuwe wijk bij de sluis die in aanbouw is. Zelf woon ik liever niet in een nieuwbouw wijk (voor zover Zeewolde oud genoemd kan worden) i.v.m. weinig groen wat betreft bomen etc. dat komt vaak pas na een aantal jaar.
Zelf woon ik liever niet in een nieuwbouw wijk (voor zover Zeewolde oud genoemd kan worden) i.v.m. weinig groen wat betreft bomen etc. dat komt vaak pas na een aantal jaar.
Mijn ervaring is dat dat er vanwege het woningtekort sinds de jaren zestig steeds minder ruimte is voor groen. Dus zelfs na een aantal jaar blijft het straatbeeld in bijvoorbeeld Leidsche Rijn kaal.
Maar dat komt ook door de mensen zelf die er wonen. We hadden in de straat prachtige hoge bomen staan aan beide kanten van de straat, maar omdat daar vogels in gaan zitten die de auto's onder flatsen waren er een aantal fanatieke autofanaten die er een issue van maakte, nu zijn die mooie grote bomen foetsie en moeten we het in de hele straat doen met van die kleine pruts boompjes. Welkom in Zeewolde... ;-)
Flevoland heeft momenteel het grootste woningtekort van Nederland. Appartementen in Dronten zijn inmiddels duurder dan in veel steden, en ze zijn nog steeds binnen een week verkocht.
Bron

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 09:55]

Nee, Flevoland heeft dat niet want je moet de verhouding tussen vraag en aanbod bekijken om het tekort te bepalen en niet alleen het absolute aanbod. Het totale aanbod in Flevoland mag dan lager zijn dan in de randstad, maar de vraag in de randstad is vele malen hoger.
Almere is natuurlijk net zo goed randstad.
Weet niet wanneer jij voor het laatst hebt gekeken, maar Flevoland valt tegenwoordig officieel onder de Randstad.
Ben het met u eens. Al komt de bouwcapaciteit wel ten nadele van woningbouw.

Verder vind ik dat gemeentes wel heel makkelijk goedkeuring geven voor zo'n datacenter onder het mom van "maatschappelijke" winst. Een datacenter levert geen maatschappelijke winst op. Echt niet. Enkel vervuiling en grondverbruik. Grond en energie zijn schaars in Nederland dus waarom zou je zo'n vierkant blok in je landschap willen? In ieder geval niet voor de werkgelegenheid.

Big tech betaalt wereldwijd geen belasting. Misschien is het goed als Europa hun onder druk zet door uitbreidingen aan hun netwerk en datacenters te verbieden zolang ze niet klimaatneutraal zijn en eerlijk belasting betalen.
Al komt de bouwcapaciteit wel ten nadele van woningbouw.
Is dat zo? Ik verwacht dat dit net iets anders wordt gebouwd dan een woonwijk, met andere specialisten/bedrijven...
Noem je de N305 nou een snelweg? :+
Oeps! ;-)
Meestal rijden ze er wel op alsof het een snelweg is (want stel je voor, met normaal rijden zou je wel eens een paar minuten later thuis kunnen zijn)...
Het is een Autoweg.
To be fair, overdag mag je er tegenwoordig net zo snel als op de snelweg :Y)
Daar ben ik het niet mee eens. Het bouwen van een starterswijk levert zeker wel wat op, veel meer dan een datacenter. Echter is deze locatie letterlijk naast een industrieterrein en niet echt geschikt voor bebouwing omdat het relatief ver van het dorp af ligt. Het gebied aan de andere kant van die provinciale weg is daar in tegen een stuk geschikter...

[Reactie gewijzigd door peize9 op 23 juli 2024 09:55]

Zeker gezien ze stroom slurpen. Zelfs al zou het hele land groene stroom gebruiken, dan nog leveren alle datacentra opgeteld een enorme hitteproductie. Bovendien betalen de grote techgiganten ook nog eens bijna geen belasting. We hebben er als land geen fuck aan. Wat mij betreft breken ze ze allemaal af en bouwen ze ze maar op een boorplatform op zee.

Dit zou ook niet overgelaten moeten worden aan gemeentes maar landelijk moeten worden aangestuurd: hoeveel datacenters mogen er maximaal waar worden gebouwd.

[Reactie gewijzigd door Morkatog op 23 juli 2024 09:55]

Oh, wie gebruikt al deze datacenters? Dat zijn wijzelf. Denk niet dat zeker wij als tweakers zijnde niet zonder kunnen.
Als deze gebruik maken van duurzaam opgewekte stroom is op zich dat beter dan dat deze elders gebouwd worden.
het probleem is dat europa zich voorgenomen heeft X % duurzame stroom op te wekken, als we dan van alle kanten datacenters gaan neer plempen die per stuk meer gebruiken dan een complete stad als Amsterdam (en dan ga ik er even vanuit zonder het westelijk havengebied). Dan moet je is bij jezelf nagaan waar zijn we mee bezig....

Want door al die datacenters, krijg ik hier in de achtertuin midden in het groene hart uiteindelijk windmolens in me gezicht. Terwijl je daar in centrum utrecht geen last van hebt....

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 23 juli 2024 09:55]

Anoniem: 882605 @aadje9326 april 2021 15:36
EDIT: verkeerde bron, datacentres verantwoordelijk voor 2,7 procent van het Nederlandse stroomverbruik, niet 0.3

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 882605 op 23 juli 2024 09:55]

Heb je daar een bron van?

Mijn bron zegt 10x zoveel: https://www.cbs.nl/nl-nl/...aan-datacenters-2017-2019

In 2019 was het aandeel hernieuwbare energie 8,7% https://www.cbs.nl/nl-nl/...energie-in-nederland-2019

Dus je kunt zeggen dat een derde van de windmolens en zonnepanelen er staan en liggen voor datacenters. Dat is niet 0,3%.

[Reactie gewijzigd door casberrypi op 23 juli 2024 09:55]

Zonder bronvermelding geloof ik dit niet. Een quicksearch leverde mij dit :
https://www.cbs.nl/nl-nl/...aan-datacenters-2017-2019

"Dit is gestegen tot 2,7 miljard kilowattuur in 2019. Hiermee ging 2,7 procent van het totaal geleverde elektriciteit via het openbaar net naar datacenters."

edit: quick toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 162126 op 23 juli 2024 09:55]

Behalve dat wij als Nederland er voor worden afgerekend als wij onze klimaatdoelen niet halen, ook als dat komt omdat we diensten leveren voor het buitenland.
Ach we kopen gewoon wat boeren en zo af en dan zijn de cijfertjes voor Nederland weer mooi. Dat dat vlees weer in een ander (EU)land geproduceert wordt is niet zo belangrijk.

Teveel ikke ikke ikke op dit moment. Zelfs met grote globale afspraken.
Ehm nee, de datacenters die hier veelal gebouwd worden slaan data op voor gebruikers uit andere landen. Lubach had hier een goed stuk over.

https://youtu.be/OiPoR9OvD0Y

[Reactie gewijzigd door peize9 op 23 juli 2024 09:55]

Anoniem: 882605 @peize926 april 2021 15:35
Lubach had hier een goed stuk over terwijl hij helemaal niet weet welke data er waar opgeslagen wordt.
Jamaar wie gebruiken ze echt, dat is de hele wereld... en waarom ze allemaal op onze paar vierkante meter moeten staan weet niemand... (komt ze handig uit)... en miss omdat we genoeg windmolens hebben om het MVO marketingbeleid te kunnen ondersteunen, want groen!

We gaan als landje die gigantische energiezuipers nooit kunnen compenseren met groene stroom.. en ja die groene stroom doen we natuurlijk ook voor de wereld maar we worden er als land onder de streep wel op aangerekend (en dat voel je dan weer in je portemonnee). Zo kan je wel 1000 windmolens bouwen en dan bij de optelsom er achter komen dat je uiteindelijk een lager percentage groene stroom opwekt dan voor die hele investering. Ze moeten zulke dingen niet aan gemeentes overlaten, die maken allemaal rare beslissingen welke ten koste gaan aan onze natuur/het hele land.
Big tech heeft praktisch eindeloos geld. Dat dan een zwakke gemeente als Zeewolde overstag gaat is helaas te verwachten (eerder ook gebeurd met Middenmeer, daar heeft menig politicus nu wel spijt van).

Overheid en de EU zouden hier moeten ingrijpen.
De ECHTE Tweaker heeft zijn eigen personel cloud. (PC/Server/NAS).
Dat is niet alleen voor de inwoners van NL. Dit gaat over vaak over datacenters voor heel EMEA.
Ja inderdaad. Net als dat "de boeren" zichzelf altijd framen als "zij die ons voeden" terwijl eigenlijk ruim 80% voor de export bestemt is. Nog niet te spreken over al die afzichtelijke bloemen die ze hier in de omgeving telen op NL gas in een lelijke kas die geen hond hier koopt. Gaat dan weer in het vliegtuig naar Rusland. Schiet mij maar lek. Laat ze daar lekker met hun miljard hectare grond en gratis gas hun eigen lelijke bloemen telen ;)

Oke RANT off ;) Volgende keer type ik weer wat genuanceerder. Maar mensen; we hoeven niet alles hier. Dichtbevolkte land van de wereld. Mega luchthaven, mega haven, mega landbouw, mega datacenters, mega overslag. Stop ermee.
Dat we data gebruiken wil nog niet zeggen dat we dit datacenter en de extra last op stroom, water en ruimte dus hiermee nodig hebbben. Het is te makkelijk om te stellen dat er genoeg afhankelijkheid is of de prioriteit dus bij de komst van dit datacenter zou moeten liggen terwijl het onze voorzieningen en investeringen wel belast, zonder zelf met een redelijker onderbouwing te komen.
We hebben er als land geen fuck aan.
We hebben als land bv. ook geen fluit aan een opleiding Egyptologie en nog laten we onze kinderen dergelijk opleidingen volgen om uiteindelijk alsnog de IT in te gaan... ;-)

Moeten we alle opleidingen sluiten waarvan een klein groepje meent dat we daar "geen fuck aan" hebben en dit maar volgooien met starterswoningen? Nee, natuurlijk niet!

Maar ik ben het met je eens, dit moet eigenlijk landelijk worden aangestuurd. Echter de politiek onder leiding van de VVD heeft juist dat landelijk over de schutting gegooid naar de gemeenten, net als het plannen van voldoende woning voor alle Nederlanders. Dat zou de 'markt' van zelf wel oplossen... Er zal veel meer landelijk en Europees moeten worden gedaan aan capaciteitsplanning (en zeker voor de lange termijn).
Er zijn, behalve zorgen over het energieverbruik, ook zorgen over het waterverbruik en de waterverontreiniging.
Ik zie het anders.

Laat ze lekker zo'n datacenter bouwen, maar vraag een tegenprestatie. Ik zelf zou het bijvoorbeeld wel wat vinden als de datacenters dan mee moesten betalen aan de bouw van een aantal kerncentrales door het land heen. Ik zit gewoon hard te wachten tot we meer gaan bouwen want het klimaat holt achteruit en de linkse partijen zijn hebben nog steeds het waanbeeld dat we het met windmolens en zonnepanelen kunnen redden... Er zit geen schot in de zaak.
Dat kerncentrales nodig zijn tijdens de transitie naar duurzame energie is net zo'n waanbeeld. Als argument wordt altijd aangevoerd dat er centrales nodig zijn om de energie uitval bij gebrek aan zon en wind op te vangen. Daarvoor zijn kerncentrales nou net niet geschikt. Daarvoor heb je een energiecentrale nodig die makkelijk is bij te schakelen op het moment dat die vraag ontstaat, en makkelijk af te schakelen als er weer voldoende zonne- en windenergie beschikbaar is. Een kerncentrale zet je aan, en daarna moet je de energie altijd afnemen, dus op het moment dat je een kerncentrale aanzet, moet je, zelfs als er voldoende aanbod is van andere bronnen, die duurzamere bronnen uitzetten of laten.
Een waanbeeld is kernenergie zeker niet. Het zou ook niet gebruikt worden als secundaire bron van Energie maar als primaire bron. Zonne-energie en windenergie zijn niet efficient genoeg om de benodigde stroom te leveren. We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om over te schakelen op duurzame energieproductie en wind en zon leveren nog geen 5% op. Er is veel meer nodig om de energiebehoefte te voorzien en dat gaat met deze methoden niet lukken. Ook andere methoden zullen de komende jaren nog niet klaar zijn om op grote schaal uitgerold te worden. Tot er betere opties zijn zou ik zeggen bouw een paar centrales bij, geef deze een contract voor 40 jaar waarna ze weer afgebroken moeten worden en dan zou hopelijk de fusiereactor klaar voor gebruik zijn.
Hoe meer kerncentrales we bouwen, hoe sneller kernfusie eraan komt. De budgetten voor kernfusieonderzoek zitten vast aan de totale budgetten voor kernenergie. Kernenergie is nodig voor de baseload. Al vele jaren ontlopen we dit met alle gevolgen van dien. Zie Frankrijk bv met een groot gedeelte van hun energiebehoefte dat is voorzien van kernenergie. Ze hebben ook zo'n beetje de goedkoopste energie van Europa, die betalen ~5 cent per kwh minder dan ons.

Maar ja, kernenergie is eng en slecht. Dus we pompen nu al decennia tonnen aan radioactieve rotzooi via o.a. kolencentrales de atmosfeer in :) Met honderduizenden doden, kortere levensduren, medische problemen, verklote natuur en het opwarmen van de planeet tot gevolg.

Wind- en zonne-energie is niet op korte termijn bruikbaar om ons in een baseload te voorzien. Mensen negeren voor het gemak de negatieve gevolgen van het plaatsen van vele vele duizenden windmolens waar we geen plek voor hebben. Ze in de Noordzee dumpen is absoluut niet ecologisch verantwoord, dan redden we de planeet door de planeet verder te slopen. Zonne-energie zal zonder fatsoenlijke opslag nooit meer dan een leuk extraatje worden.

Gelukkig besteed de overheid momenteel 12-15 miljard euro per jaar om energie productie te subsidiëren en te stimuleren. Daar kunnen we dan mee ophouden, elk jaar een kerncentrale voor in aanbouw nemen en dan houden we nog een paar miljard over ook. Dan zijn we over max een jaar of 20 helemaal CO2 neutraal met een stabiele en goedkope vorm van energie (kernenergie is namelijk helemaal niet zo duur). Dan hoeven we ons ook geen zorgen te maken waar we in godsnaam al die energie vandaan moeten halen voor elektrische auto's en warmtepompen (we komen nu al een paar procent te kort elk jaar dat we importeren uit... Frankrijk _O-)

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 09:55]

Ik zie niet dat de budgetten voor fusie iets met de budgetten voor splijting te maken hebben. Duitsland geeft veel geld aan fusie uit terwijl splijting inderdaad maar heel griezelig en gevaarlijk is.
Zolang datacenters de energie van windmolens opslurpen niet nee.
En lul niet zo over linkse partijen
Rechts is al tijden in de meerderheid en ik zie nog geen enkele kerncentrale verschijnen.
Ja om maar te zwijgen over dat "draaien op subsidie".
Gaan we maar even voorbij aan windmolens, waarvoor dat op z'n minst zo erg geldt.
En dat zelfde geld voor de windmolens, en ook voor een groot deel van de zonnepanelen. De reden dat die centrales nu zo duur zijn komt ook alleen door de (soms te) strenge veiligheidseisen, en daar mag de overheid wat mij betreft wel een beetje aan meebetalen. Nog een groot ding met kerncentrales is dat deze op de lange termijn heel erg rendabel zijn, het enige nadeel is de hoge kosten in het begin.
...
Die dingen draaien alleen op subsidie. En je verwacht dat een multinational even de 6-15 miljard op gaat hoesten :? Kan je wel kankeren over linkse hobbies, maar de waanbeelden liggen ergens anders.
Tip: als je wil dat mensen je boodschap serieus nemen, breng dan enige nuancering aan en let een beetje op je taalgebruik.
Dat het zo in Vandale staat, betekend niet dat je het ook moet gebruiken..
Het is geen scheldwoord.
Mongool en lul staan ook gewoon in VanDale...

Kan ik je voortaan als mongool aanspreken? [/sarcasme]
Anoniem: 882605 @Andros26 april 2021 17:05
Grappig dat je nu wel snapt dat het aan de context ligt of een woord gepast is of niet. Kankerhond = ongepast

Kankeren = mopperen = gepast

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 882605 op 23 juli 2024 09:55]

Kijk eens even op wie je reageert oid, ik heb dat woord niet genoemd...
Laten we het erop houden dat de meningen daar over verdeeld zijn, zeker onder mensen die geliefden zijn verloren aan die rotziekte.
nee, dat is geen "normaal" woord. Ook al staat iets in de vandale betekend nog niet dat je het maar overal moet gaan gebruiken. Je weet zelf dondersgoed dat je daar mensen mee tegen het zere been kan schoppen die er van dichtbij mee te maken hebben.
Het komt te staan op een bedrijventerein en niet in de buurt van een woonwijk. Het lijkt me niet dat ze daar anders een woonwijk hadden gebouwd. Maar dat doet niets af of het de juiste keuze is.
En als ze daar wel een woonwijk hadden gebouwd, wie had daar dan willen wonen? Je woont ver buiten het dorp Zeewolde, ook te ver van Almere, naast bedrijven met alle overlast vandien, een nauwelijks om over naar huis te schrijven busverbinding, een wegenpatroon op en rond het terrein van likmevestje… (en dat kan niet zomaar worden aangepast zonder bedrijfsgebouwen plat te gooien en omliggende natuur te verwoesten)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 09:55]

Dat ze er geen woonwijk bouwen begrijp ik volledig. Maar waarom ze grond zo goedkoop verkopen is raadsel. Aan alle kanten gaan belastingen omhoog maar blijkbaar mag een multinational wel gematst worden.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik vind het ook een domme zet om die grond zo goedkoop te verkopen terwijl ze er veel meer voor hadden kunnen krijgen.
Met deze grondprijs kan je er vrijstaande woningen met aardige tuin neerzetten van 150-200k voor thuiswerkende starters. Dat naast industrie maakt genoeg mensen niet uit. En terecht ook. Maargoed men zou alsnog 350k vragen, omdat het kan.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 09:55]

Bouw- en woonrijp maken van weiland ten behoeve van een nieuwbouwwijk is natuurlijk veel duurder dan voor een groot datacentrum. Veel meer openbare ruimte, die aangekocht is en geld kost om in te richten en minder m2's om door te verkopen
De bouw van woningen in Nederland is uberhaupt al slecht. Een van de factoren voor de hoge woningprijzen......
Starters maakt het echt geen reet uit welke voorzieningen er zijn, als er maar een dak boven hun hoofd zit voor minder dan €1000 per maand...

Uiteindelijk zullen de voorzieningen vanzelf volgen als je schaal maar groot genoeg is.
Dat is een hoop BS! Geen uitgaansgelegenheden, geen parkeer mogelijkheden, geen OV, geen boodschappen in de buurt, geen fatsoenlijk internet, etc. Als alleen een dak boven het hoofd belangrijk was dan zijn er zat opties om ergens aan de Duitse grens voor €35k een lappie grond te kopen en daar een blokhut van €30k op te proppen (plus fundering, aanleg van elektriciteit/water/riolering/etc). Ben je onder de €100k klaar... Je zou op datzelfde lappie grond zelfs een twee ondereendak woning kunnen laten bouwen met een andere starter...

Maar ik zie ze niet met hordes richting Duitse grens vertrekken...

@Richh Net voor de Duitse grens (dus nog in Nederland). En of iemand die woont/werkt in Amsterdam verhuist naar Zeewolde of iemand die woont werkt in Zwolle, verhuist naar Emmen. Met het OV is het in ieder geval sneller naar Emmen dan naar Zeewolde...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 09:55]

Omdat je het in Duitsland niet gefinancierd gaat krijgen, en de Duitse grens echt wel een afzienbare reistijd verderop ligt. Ook is het prijsverschil niet zo groot.

Ik woon in Zwolle en heb dit daadwerkelijk overwogen, don't worry ;)
Dat klopt helemaal.

Aan de andere kant, schuif je de woongrens wel steeds meer op stukje bij beetje op deze manier.
Over wat voor industrie praten we in Zeewolde?
Echt geen zware industrie maar voornamelijk een paar distriebutiecenter, die direct de N305 opgaan richting A6, A27 of A28.

Daar was echt wel een woonwijk te bouwen.
Geloof me daar wil je niet wonen :D bron: woon zelf in Zeewolde. Meer dan zat nieuwbouw wat veel gezelliger dicht bij het dorp ligt. En tussen het trekkersveld en het dorp in ligt nog meer dan voldoende bouwgrond voor de komende jaren! Dus in die zin... verre van zonde.
Ik ben toevallig aan het kijken naar nieuwbouwprojecten in het nieuwe deel van Zeewolde en dat is ook niet mals voor een starterswoning €169,000-€175,000 voor een woninkje van 48m2, al helemaal uitverkocht. Wat er over blijft zijn significant duurdere woningen die allemaal boven de €310,000 uitkomen (wat kennelijk de grens is van een 'starterswoning')...

Wellicht moeten we een paar megatowers neerzetten vol met starterswoningen...
Starterswoningen zijn qua prijs net de nieuwe smartphones: €500 is tegenwoordig ‘goedkoop’ voor een smartphone, net zoals een starterswoning van ‘230.000’ als goedkoop wordt gezien.
Volgens mij is er in Flevoland voldoende ruimte naast dit datacenter nog wel 100 woonwijken te bouwen. Maar hoeveel vraag is er naar woningen in Zeewolde?

Een schatting voor een bestaande tussenwoning van ca. 100 m2 op Funda:

220-250k Zeewolde
350k+ Houten
250-300k Gouda

Dus een stukje minder populair dan de randstad.

@Richh Starters kijken misschien niet kritisch naar voorzieningen, maar ze kijken wel naar reistijd. Hoewel, Google zegt drie kwartier rijden naar Amsterdam/Apeldoorn en 25 minuten naar Amersfoort/Hilversum, dus misschien is het niet een heel gekke bouwlocatie.
Flevoland is heel erg populair onder starters want daar is het nog betaalbaar. Bijvoorbeeld op de veluwe eo worden alle huizen gekocht door randstedelingen waardoor starters bijna nergens meer naartoe kunnen.

De reistijd naar de rest van nederland is goed , daardoor zitten ook al die distributiecentra en transportondernemingen daar.

Verder is zeewolde voor heel noord/west gelderland nog de enige plek waar bedrijfsterreinen zijn.
Het is een foute denkwijze dat vraagprijzen per se gebaseerd zijn op de kwantiteit van vraag ;) de vraagprijs wordt gebaseerd door de enige koper met het hoogste inkomen die het huis uiteindelijk koopt.

Er zijn letterlijk tienduizenden mensen die maar wat graag wat zouden willen kopen voor 200.000 euro. Dat is haalbaar in Zeewolde, niet in Gouda.

Daarnaast wonen er enkele miljoenen Nederlanders buiten de Randstad; er is meer dan Amsterdam/Amersfoort/Apeldoorn ;)
Barendrecht/Beverwijk/Bovenkarspel
Castricum/C.- ehhh... }:O
Nee, inderdaad. Werk levert een datacenter volgens mij nauwelijks op.
Een datacenter is wel een goede stroomafnemer. Dus het gaat misschien wat extra windmolens opleveren?
Windmolens die draaien op subsidie. m.a.w. de burger draait op voor het stroomverbruik van het datacenter.

Er gaat ooit nog wel eens een tijd komen dat er veel datacenters leeg komen te staan, zodra iedereen helemaal klaar is met tiktok en facebook en instagram. Dan krijg je een landschap net als de voetbalstadions in Zuid-Afrika. Misschien kunnen we ze dan ombouwen tot apartementen.
whisful thinking...
Maar het zou mooi zijn.
Na 2100 staat de Flevopolder sowieso onderwater als we zo doorgaan.
Nu worden de Wieringerwaard en de Flevopolder volgegooid met datacenters. Wat zou igr. Lely er zelf van zeggen mocht hij nu nog leven? Dat land is ooit gewonnen als landbouwgrond en uitbreiding voor vooral Amsterdam, een titanenwerk dat vrij uniek in de wereld is. En nu geven lokale wethouders het voor nop weg aan grote buitenlandse techbedrijven...
Anoniem: 882605 @Andros26 april 2021 15:42
Wat denk je dat meer oplevert, een paar koeien in de wei of een datacentre op hetzelfde oppervlakte?
Voor ons? Die koeien. Tech gigant betaalt toch geen belastingen en als zo'n gemeente de grond ver onder kostprijs weg geeft schieten we met zo'n datacenter weinig op.
Anoniem: 882605 @Andros26 april 2021 16:02
Datacenters dragen 1,5 miljard euro bij aan het bruto binnenlands product in Nederland.
En die zijn allemaal van de VS techreuzen? Je scheert ze nu allemaal over een kam, ook de bestaande Nederlandse bedrijven die alles netjes volgens normale regels en fatsoen doen. Hier gaat het over nieuwbouw van grote buitenlandse bedrijven met rare belastingconstructies die wethouders in de polder gek maken met beloftes en grond onder kostprijs krijgen. Dan zegt zo'n dooddoener oneliner over 1,5 miljard bijzonder weinig. Ik kan ook met een google hit komen dat aangeeft dat de landbouw totaal 49 miljard bijdraagt aan het BNP. In deze discussie zegt dat cijfer alleen zo weinig (ondanks dat het 30 keer groter is).
Anoniem: 882605 @Andros26 april 2021 17:03
>En die zijn allemaal van de VS techreuzen? Je scheert ze nu allemaal over een kam, ook de bestaande Nederlandse bedrijven die alles netjes volgens normale regels en fatsoen doen

En jij doet precies hetzelfde voor de grote techbedrijven... Alleen dan het tegenovergestelde.
Voor Nederland? Die koeien. Dat datacenter levert een handjevol banen op en kost alleen maar veel stroom.
Dat is wel een oud adagium hoor, windmolens die draaien op subsidie. Dat wordt steeds minder. En je moet ergens beginnen...
Verder, mooi toekomst perspectief. Ik moet zeggen dat het mij motiveert om minder flauwekul in de cloud op te slaan :) Eens mijn google-photo's leeg trekken... Want al die meuk die we met zijn allen bewaren wordt uiteindelijk een soort oneindig archief. Dat heeft natuurlijk veel ruimte nodig.
Dumbasses zijn wij mensen soms :-), denken dat de cloud buiten het zicht is, en intussen iedereen klagen over nieuwe datacentra...
Dus het gaat misschien wat extra windmolens opleveren?
Zeker!
U vraagt, wij draaien, windpark Zeewolde: https://windparkzeewolde.nl/waar-komt-het-windpark-2/.
Nu in aanbouw, gedeeltelijk ter vervanging van de huidige molens.
Rustig wonen tussen de windmolens, hoogspanningsmasten, industrieterrein en provinciale weg.
Heerlijk wat een fantastisch uitzicht.
Waarom denk je dat er gekozen moet worden tussen datacenters of starterswoningen?
Je kunt ook prima allebei doen. Bouw gewoon een woonwijk bovenop zo'n datacenter, en gebruik datacenterwarmte om de huizen op te warmen.
Nederlandse eenlaagsdenken moet eens ophouden.
LoL
Met een grote, biologische tuin in het midden. Het afvalwater van de tuin en van de woningen sijpelt vervolgens door om het datacenter koel te houden.
Er zijn zat woningen in Nederland alleen wil iedereen op de zelfde plek wonen. Laat staan naast een industrie terrein ver van het dorp...

Als je een (goedkopere) woning wil moet je naar het noorden of naar Limburg
Dat was 2 jaar geleden het geval, ook daar is het allang niet meer zo betaalbaar.

Uiteindelijk is er veel werkgelegenheid in de Randstad. Zeewolde is nog op afzienbare reistijd tot Amsterdam gelegen; beter dan Drenthe of Limburg.

En dat terwijl dit datacenter natuurlijk net zo goed in Drenthe of Limburg kan staan.
Dat is altijd zo'n onzin redenatie, mensen moeten nu eenmaal wonen binnen redelijke afstand van hun werk en dat werk is er een stuk minder in Limburg.
Ver van het dorp? Trekkersveld ligt hemelsbreed nog geen 2 km van de rand van bebouwing van Zeewolde. Ik woon 300 km van me werk vandaan en kan er nog niet mee zitten :P
In Zeewolde wordt genoeg gebouwd, en er staan al meerdere nieuwe wijken in de planning.
Geloof me, ik woon in Zeewolde... dat terrein is gelegen op het industrieterrein Trekkersveld, redelijk ver vanuit het dorp; zou daar voor geen goud willen wonen. Er zijn echter zat nieuwbouw projecten dichterbij het dorp waar het een stuk gezelliger is. Ben vooral benieuwd wie de “nieuwe buren” zullen worden.
Het bedrijf betaalde maar ongeveer 50 euro per vierkante meter, terwijl in het exploitatieplan van Trekkersveld een grondprijs staat van 115 euro per vierkante meter. Dat is ook de prijs die de gemeente betaalde voor diens 35 hectare grond.
Slaat de "dat" in de laatste zin nu op de 50 of de 115 euro per vierkante meter? Indien het laatste, dan heeft de gemeente dus even de helft verlies geleden?
Iets meer achtergrond, met wat andere bronnen:
Miljoenentransacties
Uit de gegevens van het kadaster blijkt dat de gemeente op 25 maart ruim 22 hectare grond verkocht aan Polder Networks voor ongeveer 11 miljoen euro. De gemeente had die grond eerder diezelfde dag gekocht.

Twee weken later verkocht de gemeente enkele kort daarvoor gekochte percelen van in totaal 24 hectare aan Polder Networks voor - op 1 euro na - 12 miljoen euro.

Dat is in beide gevallen ongeveer 50 euro per vierkante meter. Ook een derde perceel, van 34 hectare, is inmiddels eigendom van Polder Networks.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat ‘alle gronden inmiddels zijn verworven’, met uitzondering van de percelen van de staat. Hij doet geen uitspraak over de hoogte van de bedragen, maar volgens hem hebben deze transacties de gemeente ‘geen euro’ gekost.

Eind maart kocht de gemeente wel voor eigen rekening de 35 hectare voor uitbreiding van het reguliere bedrijventerrein. Daarvoor betaalt de gemeente ruim 37,5 miljoen euro ofwel 115 euro per vierkante meter. Dat is de grondprijs zoals die ook staat vermeld in het exploitatieplan voor Trekkersveld.

Het prijsverschil heeft volgens de gemeente te maken met de toekomstige bestemming en met de toegestane bebouwing.
Dus: de gemeente beweert dat ze de grond hebben gekocht, en voor hetzelfde bedrag hebben verkocht aan de andere partij. Dit is een bedrag van 50,- per m2.

Buiten deze transactie wilde de gemeente het bedrijventerrein uitbreiden. Dit is een ander bestemmingsplan, en hier betaalden ze de hogere prijs voor van 115,- per m2.

[Reactie gewijzigd door gorgi_19 op 23 juli 2024 09:55]

"Het heeft de gemeente geen cent gekost."
Maar in het exploitatieplan staat wel dat het 115 euro waard is...

Dus heel letterlijk genomen kost het ze inderdaad niks. Maar het lijkt me dat ze dan wel een inkomsten verlies hebben van 65 euro per m2?
"Het heeft de gemeente geen cent gekost."
Maar in het exploitatieplan staat wel dat het 115 euro waard is...

Dus heel letterlijk genomen kost het ze inderdaad niks. Maar het lijkt me dat ze dan wel een inkomsten verlies hebben van 65 euro per m2?
Niet echt, want als je het 115 euro waard vind had de gemeente het ook voor 115 euro moeten kopen en zit je netto dus op hetzelfde winst of verliesbedrag (namelijk 0)
Zolang het bestemmingsplan geen bouw toestaat ... kan die grond nog prima 50,- kosten, maar zodra je er een industrieterrein op mag bouwen, is het wel ineens 115,- waard.
Dus ja, de gemeente had hier prima flink op kunnen verdienen, die bepalen per slot van rekening de bestemmingsplannen.
Mogelijk ging de gemeente er van uit dat de grond op de rest van het industrieterrein €115 waard is omdat de buurman een datacenter is? Een bedrijventerrein levert alleen maar wat op als er ook daadwerkelijk bedrijven gaan zitten.
Voor 50m2 wil ik ook wel een kavel kopen.
Ik lees hetzelfde als jij.
De gemeente heeft 115 euro per m2 betaald, en verkoopt het voor 50 euro per m2.

Als dat zo is vind ik het heel bizar dat een overheid daar mee weg kan komen...maar ja er gebeurt wel meer in ons landje.

edit: ha -=> m2

[Reactie gewijzigd door Lange_Slurf op 23 juli 2024 09:55]

Gelukkig houden ze het bij 50 per m2, en niet per ha, maar dit lijkt me alsnog een gigantische financiële fuckup van de gemeente.

Ze hebben nu voor de grond samen 22 miljoen gevangen, en deze grond was 40+ waard... Even 20 miljoen down the drain. Daar moet iemand persoonlijk wel héél goed voor zijn beloond, als je dat in de boeken durft te zetten.
Veel simpeler: afhankelijk van de bestemmingsplan, heeft grond een andere waarde.
Landbouwgrond is goedkoper dan regulier bedrijventerrein. Specifieke bedrijventerrein zit daartussen.

De gemeente koopt land in (onteigenen) op basis een prijs afhankelijk van het bestemmingsplan.
Vervolgens verkoopt de gemeente het land binnen korte tijd en pakt minder dan 10% winst.
Met die winst zijn alle kosten van de gemeente gedekt.

Een gemeente mag alleen onteigenen voor een tarief dat in lijn ligt met de bestemming. Gemeenten mogen, wettelijk gezien, geen 'grondbedrijfje' spelen. Zij hebben immers 'onteigeningsmacht'. Dus, geen grote winsten en geen verliezen voor de gemeente.
25 ergens in iemand zijn zakken en de andere 25 is korting ?
De gemeente lijdt pas echt verlies als je zou uitrekenen hoeveel de grond had opgeleverd voor woningbouw. Er is extreme vraag in dat gebied naar woningen in letterlijk ieder prijssegment, maar we bouwen liever gigantische datacenters met dito energievraag... En houden huizen onbetaalbaar.
Zoals ik het lees gaat het over grond op een bedrijventerrein. Dat heeft, een enkele uitzondering daargelaten, een heel ander bestemmingsplan dan grond voor woningbouw en die twee mag je op veruit de meeste plekken simpelweg niet zomaar mengen. Het is een utopie om te menen dat overal zomaar woningen gebouwd mogen worden.
Bestemmingsplannen zijn niks meer dan een politieke keuze.

Een primair verdienmodel van gemeenten is het opkopen van landbouwgrond en vervolgens dit voor het tiendubbele als bouwgrond verkopen.

Het is overigens wel zeer winstgevend voor gemeenten om een schaarste aan grond te behouden voor woningen. Zeker als je in de boeken zet dat je volgend jaar de grond voor meer zou kunnen verkopen... De enige reden waarom we in Nederland geen huizen bouwen is deze rare prikkel bij zowel gemeenten als bouwbedrijven; 'als we het pas volgend jaar doen levert het meer op'.
Bestemmingsplannen zouden er in de eerste plaats vooral moeten zijn om de leefbaarheid van de inwoners van een gemeente te waarborgen. Je weet wel, om te voorkomen dat mensen onder een landingsbaan van een luchthave gaan wonen om vervolgens te gaan lopen miepen over geluidsoverlast van vliegtuigen. Of op een industrieterrein gaan wonen om vervolgens steen en been te klagen over rondrijdend vrachtvervoer of overlast van draaiende machines. Maar uit de moderaties begrijp ik alweer dat dat er blijkbaar niet toe doet. Waarvan akte :)
Nouja, het probleem met bestemmingsplannen is dat het vooral ter interest is van de eigenaren van een koopwoning die al wonen in de gemeente.
Er zijn duizenden jongeren die maar wat graag een koopwoning zoeken, maar zeker als ze in een andere gemeente geboren zijn hebben ze geen enkele stem.

Woningbouwplannen worden vrijwel altijd geblokkeerd door bewoners. Want oei, mijn woningwaarde. Of ze nou een modaal jaarsalaris hebben 'verdiend' met hun woning door helemaal niks te doen: bezwaar maken tegen de WOZ waarde doen ze massaal.

Wellicht moeten we bestemmingsplannen volledig herzien zodat de mensen zonder koopwoning ook nog een kans gaan maken in deze wereld.
Nou, in de kelder zou het een aardige vloerverwarming zijn voor in de winter ? Die heb ik graag als onderburen (liefst wel wat dik beton tegen het trillen) ! Plat tegen centerparcs aanbouwen geeft een heerlijk tropisch zwembad!

Wat ik alleen niet snap (behalve dan de grondprijs en de afstand tot AIX) is waarom men zo nodig onder NAP wil zitten ? Ik zou liever ergens tussen Dusseldorf en Amsterdam willen zitten, zeg NIjmegen/Arnhem/Enschede ?

[Reactie gewijzigd door tweazer op 23 juli 2024 09:55]

Precies die twee zaken: in een polder kan men typisch een groot stuk land kopen zonder bomen te hoeven kappen of zo, want voorheen enorme akkers. Dus niet in coulisselandschap Twente, langs de uiterwaarden van de Ijssel of in de Achterhoek, met soms kronkelende wegen en cultuurhistorische waarde.

En natuurlijk, latency en bekabeling ten opzichte van AIX is vanaf Flevoland letterlijk naast de deur.

Polder-risico is een goed punt. In Amstelveen ligt een drijvende datacentrum, het hele centrum in een drijvende betonconstructie, net een betonnen woon-ark. Dus, in de klei, in plaats van op palen. De heipalen verankeren het geheel. zoals bij een woon-ark. Bij een ramp drijft het hele gevaarte. Dit kan gewoon en wordt in Nederland gedaan.

[Reactie gewijzigd door mambo5 op 23 juli 2024 09:55]

De gemeente betaalde 115 per m2
Een van de beste landbouwgronden van West Europa en wat gaan we erop verbouwen, datacenters. Daar hebben we toendertijd niet de polders voor drooggelegd.
Als boer zakt de moed mij hierbij ook in de schoenen.

Wij moeten aan kringloop landbouw doen. Daarvoor hebben we juist.meer grond nodig.
Ondertussen speculeren de gemeentes met grond. En vaak moeten dit soort projecten gecompenseerd worden met een evengroot natuur oppervlakte waarvoor ze nog een keer grond van een boer opkopen.

Wij als beste en efficiëntste boeren van de wereld met de allerbeste voedzame bodem kunnen hier niet tegenop.

Straks staat heel het land vol blokkendozen maar dan zijn gelukkig alle vervuilende dier onvriendelijke boeren het land uit gewerkt. /S
Geen zorgen, er komen zeker 15 banen bij om dit datacenter draaiende te houden. Werkgelegenheid voor iedereen!
De jongens die de landbouw doen zijn het probleem niet hoor, het zijn de blokken dozen van de intensieve veehouderijen die het probleem zijn. Maar die passen dan weer perfect op een gewoon industrieterrein.
Anoniem: 882605 @Nienix26 april 2021 15:47
De bebouwde oppervlakte van datacenters in Nederland is zo’n 105,8 hectare

Landbouwgrond is 2 236 317 hectare

Nederland is totaal 4 154 303 hectare

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 882605 op 23 juli 2024 09:55]

Ik zou het al heel wat vinden als boeren hier eens gemixt gras zouden verbouwen ipv alles maar 1 soort... lijkt toch nergens meer op met die weilanden tegenwoordig.. tis voor een kat een koud kunstje om alle kivietsjongen op te sporen in die strakke bakken.. plus praat me niet van de genetisch gemodificeerde koeien... honderden liters melk per dag want alles kan hier nog efficienter... misschien kan het allemaal wat minder efficienter.. dan hou je ook nog wat over voor de toekomst.
Ik fiets nog weleens door de polder en denk dan 'in Amsterdam is het asfalt niet groen maar zwart en we hebben meer eenden'.
bovenop een datacenter zou prima kassen gebouwd kunnen worden ?
Dit is maar een klein stukje van alle grond die toen is doorgelegd, zou mij verbazen als dit 0,01% is van alle landbouwgrond in flevoland.
De drooglegging is nog in de tijd waarin men dacht dat de wereld wellicht toekon met vijf computers.
Er zijn wel meer computers bijgekomen maar heel erg weinig goede landbouwgrond. Onderschat het probleem niet van schaarse landbouwgrond en een stijgende wereldbevolking.
Dat schaars is relatief, landbouwgrond kost maar een euro of 7 per M2
Goedkoop eten werkt ook verspilling in de hand, weet je hoe veel consumenten weggooien? En anders wel de industrie en horeca? En waarom eten we niet wat minder vlees?
De opa van mijn vader liet zich voor 3 eieren knippen, eten is veel goedkoper geworden en er wordt veel weggegooid tegenwoordig. Dat is een probleem vind ik.
weet je hoe veel consumenten weggooien? En anders wel de industrie en horeca? En waarom eten we niet wat minder vlees?
Iedereen moet eten. Alsof soja, koffie, thee, suikerriet, cacao, noten, honing, melk, vis enzovoort allemaal "duurzaam" is.
Wij voeden als Nederland net zoveel monden als dat de Verenigde Staten dat doet, zoveel exporteren wij met ons kleine landje.
Over landbouwgrond zou ik me niet echt druk maken.

Je kan je beter druk maken over waar de stijgende wereldbevolking kan wonen, want die primaire levensbehoefte is in ieder geval lastiger en duurder dan het verbouwen van aardappels.
Als je import van de export af trekt klopt dat niet. Je interpreteert de cijfers verkeerd. Wat wij in Nederland groeien voor export is vaak relatief duur en heeft een lagere voedingswaarde dan bijvoorbeeld bonen/granen.
Waar baseer je dat op? Volgens mij klopt het namelijk wel degelijk wat ik zeg: https://www.cbs.nl/-/medi...-agrarische-producten.pdf

Als je de import van export afhaalt blijft er een gigantisch bedrag over. Zeker als je bedenkt dat dit inclusief het doorvoeren is; de balans wat we binnen Nederland opeten en exporteren is nog veel erger uit balans.

Welke cijfers interpreteer jij?
Een samenhang van heel veel bronnen. De VS export (mij onbekend of dit ook wederexport betreft) van agrarische producten was $129 miljard in 2016, tegenover €85 miljard in (uit?) Nederland. In 2016 was 1 EUR 1.1 USD.

Een tomaat is duurder per kilo dan graan. Datzelfde geldt voor vrijwel alles wat we in kassen groeien, en ook voor bloemen. Het gaat niet om de geldelijke waarde als je het hebt over 'de wereld voeden'. Dat doet Nederland amper; ondanks dat we goed verdienen op onze export.

[Reactie gewijzigd door a fly op 23 juli 2024 09:55]

Die 115 ha is een aardige lap grond maar ook weer niet verschrikkelijk veel. Het probleem is dat het daar waarschijnlijk niet bij blijft en er wellicht nog meer zullen volgen. Immers, betaalbare grond en betrouwbare infrastructuur in NL.

Hoeveel FTE levert zo'n datacenter op de lange duur uiteindelijk echt op? Een stuk of 30 wellicht maar dan heb je het waarschijnlijk ook wel gehad. Als het eenmaal draait moeten er af en toe wat componenten worden vervangen en dat is het dan ook wel.

De hoeveelheid landbouwgrond is in Nederland niet het probleem. Er zijn immers voldoende technieken beschikbaar om de opbrengst te verhogen. Al blijft overeind staan dat de conversie van proteïnen veel efficiënter moet worden om alle mensen te kunnen blijven voeden. Of te wel, minder verbouwen voor veevoer en meer direct de mens voeden.
geweest...
De polders zijn ernstig verzilt door intensieve landbouw.
Dat proces is wel weer terug te draaien met andere teelten. Het is trouwen meer dat de bodem uitgeput is door intensieve landbouw die weer wordt veroorzaakt door hoge pachtprijzen. Maar daar kunnen we wet en regelgeving voor maken.
Landbouwgrond, en daarnaast is natuurlijk de polder vooral aangelegd voor woningbouw.

Het is bizar dat we in de huidige woningnood grond voor zo weinig gaan verkopen, terwijl er letterlijk tienduizenden starters maar wat graag meer zouden betalen voor een kavel daar.
En wat hebben we aan groenten die geëxporteerd wordt? Begin daar aub niet over, onze Hollandse groenten en bloemen gaan de hele wereld over en wij importeren als een malle Avocado’s en alle andere hippe groenten of dry aged biefstuk

Aardbeien en komkommers smaken al jaren nergens meer naar omdat alles maar in kassen verbouwd moet worden.

Zo’n DC komt er toch, of het nu in NL is of BE/DE, kan je er beter zelf ook maar op verdienen
Zo’n DC komt er toch, of het nu in NL is of BE/DE, kan je er beter zelf ook maar op verdienen
Als je kijkt naar het datacenter in de Wieringen eer dan weet je dat we er niets aan verdienen, op geen enkel vlak.
De Gemeenteraad is er voor de bewoners. Het zijn volksvertegenwoordigers. Dus dat dit allemaal achter gesloten deuren moet plaatsvinden is op zich al absurd.
Ik kan me ook geen reden verzinnen waarom dit achter gesloten deuren zou moeten plaats vinden? Dit soort besluitvorming hoort gewoon een open en transparant proces te zijn. Dat je bij militaire operaties (tijdelijk) geheimhouding hebt kan ik nog wel begrijpen, maar waarom mag Facebook zich ergens stilletjes gaan vestigen, maar moet ik voor een verbouwing al een open procedure in werking stellen zodat een ieder bezwaar kan maken?
Je kan je afvragen waarom de grond voor deze prijs verkocht is. Echter;

De reden dat een gemeente heel geheimzinnig omgaat wat betreft de 'grondposities' is dat er ook wordt besloten waar er bv in de toekomst nog gebouwd kan worden, welke plannen de gemeente heeft met welke grond etc etc.

Mocht dat uitlekken dan heb je direct de grondcowboys die volop gaan speculeren. De kans dat er ergens een nieuwbouwwijk komt is soms al genoeg om alle mogelijke weilanden rond een stad op te kopen. De gemiddelde grondprijs van weiland en bouwgrond is enorm, dus als er een wijziging bestemmingsplan komt wordt iedereen zenuwachtig.

In een nieuwbouwgemeente gaat het snel om honderden miljoenen.
heel normaal imo. Je moet niet overal iets achter zoeken.
Dat er mensen geld aan verdienen is al zo oud als de weg naar Rome. Nu nog zien of de
Staat er ook blij mee is.
Het lijkt er op dat de gemeente de grond verkocht voor minder dan de helft van waar het voor gekocht was. Daar mag toch wel iets achter gezocht worden als er verder geen uitleg is.
Nope. Dat gaat over die 35ha van het industrieterrein.
De grond voor het datacenter is landbouwgrond. En die kost geen 115. Eerder tussen de 7 en de 30.
Maar als ik het goed lees, heeft de gemeente het gekocht voor €115/m2 en verkoopt het voor minder, veel minder. Lijkt me ook niet handig.
Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat Polder Networks 25 maart zo'n 22 hectare grond kocht voor 11 miljoen euro van de gemeente. Twee weken later verkocht de gemeente 24 hectare aan Polder Networks voor 11.999.999 euro. Ook een derde stuk grond van 24 hectare is door Polder Networks aangekocht. Het bedrijf betaalde maar ongeveer 50 euro per vierkante meter, terwijl in het exploitatieplan van Trekkersveld een grondprijs staat van 115 euro per vierkante meter. Dat is ook de prijs die de gemeente betaalde voor diens 35 hectare grond.
Het exploitatieplan van Trekkersveld mag dan €115/m2 rekenen, waar het datacenter komt te staan is nu echter nog verschillende boerderijen, wat zeker niet €115/m2 heeft gekost. Als dat datacenter daar niet zou komen te staan zou de gemeente dat NOOIT hebben omgedoopt naar een stuk Trekkersveld, want er is nog heel veel ruimte beschikbaar op Trekkersveld zelf, alleen niet voldoende om zo een groot datacenter te plaatsen (er zijn nog al wat bedrijven midden in een open stuk gaan zitten).

En als je denkt dat Bakker Logistiek ook €115/m2 heeft betaald voor de grond van hun distrocentrum dan heb ik nog wel ergens een brug te koop voor je voor heel weinig geld... ;-)
Daarnaast zijn gemeenten vaak bereid om met de grondprijs te zakken bij de gedachte aan investeringen en werkgelegenheid.
Werkgelegenheid levert zo'n park amper op. Wel veel Oost Europeanen die 6 dagen per week doorweken tegen een hongerloon (minimumloon en als ze de kans krijgen minder). De stroomvoorziening van Microsoft in Middenmeer is ook idioot van schaal (grote 150 kV onderstation is daar zo goed als enkel geplaatst voor de datacenters, deels voor de windmolens). Wist al dat er het een en ander speelde omtrent onderstation Zeewolde dus een datacenter als klant is dan geen verassing meer voor mij.
Maar die Polen moeten ook ergens slapen en eten, dat zorgt weer voor geld en werkgelegenheid in de lokale economie. Daarnaast nog de werkgelegenheid voor aanpassing van de omgeving, de levering van de bouwmaterialen. Je moet een beetje als een ambtenaar denken om dit soort dingen te begrijpen, en niet zozeer kijken naar dat van de bijvoorbeeld 2 Miljard investering 1,99 Miljard naar buiten de eigen gebied druppelt, je moet kijken naar die 0,01 Miljard :D

(en dat 20 kleinere bedrijven op de lange termijn meer lokale werkgelegenheid bieden, en ongetwijfeld een hogere grondprijs zullen betalen boeit allemaal niet zo, want grond genoeg aldaar.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 09:55]

Die polen slapen met 4 a 8 man in een jaren 70 starterswoning. Geloof mij. Ik zit er voor mijn werk zeer dicht op en ken de praktijk. Het is voor hun niet anders dan voor al de medewerkers van kascomplexen.

Ik merk dat u (gelukkig) sarcastisch bent.

Feit blijft inderdaad wel dat dit soort projecten echt geen voordeel bieden voor de gemeente en de omgeving, een veld monocultuur draagt meer bij aan de omgeving dan een datacenter.
Oh ik ken het (Onder andere van de Eemshaven maar ook van andere grote projecten) ze mogen al blij zijn met een woning, een karavaan containerkrotten uit Duitsland, gehuurd door een buitenlandse partij en gebracht door chauffeurs uit het oostblok waar Nederland financieel helemaal niets van ziet doet het ook prima bij de wat grotere projecten.

Maar die blije ambtenaar van die kleine gemeente die een grote partij binnen kan halen die zit daar tegenover de grote jongens van de investeerders en zakken vol geld hebben en gouden bergen beloven. Eigenlijk zou het rijk een stel verstandige koppen moeten inhuren en bij projecten groter dan een bepaald bedrag moet een gemeente zo'n kop erbij hebben bij al dat soort gesprekken zodat iemand er lekker doorheen kan prikken.
Anoniem: 1486766 26 april 2021 14:30
Politiek/gemeentes hebben teveel macht en er is amper bescherming voor de bevolking.
Sorry, maar de bevolking kiest de politici. Ben je het er niet mee eens kun je 3 dingen doen 1) op een andere partij stemmen, 2) naar de rechter gaan en 3) zelf de politiek in gaan.
Je theorie zou opgaan als partijen ook daadwerkelijk uitvoerden wat in hun verkiezingsprogramma staat.
Wat in theorie ook zou opgaan als niet de punten waarom ik voor de partij heb gestemd worden weggeruild..
De partij die aan de macht is, is niet altijd de partij waar je op gestemd hebt.
Daarnaast kun je ook nog bezwaar maken tegen bouwplannen volgens mij..
Dat kan in theorie maar realiteit is anders. De toeslagenaffaire is een goed voorbeeld waarbij je als burger geen schijn van kans maakt tegen een overheid en/of lokale autoriteit.
Daarom ben ik ook een groot voorstander van bindende referenda.
Hopelijk zetten ze hier een beetje netjes in op de omgeving. Dus zowel de energie toevoer als ook de energie afvoer zou goed geregeld moeten zijn. Voor alle energie die er in gaat zou een verantwoording moeten zijn waar die energie naar toe gaat.

Voor de warmte die zo'n datacentrum over houdt zou op zijn minst aan een warmte net geleverd moeten worden. En daarnaast zou het nog mooier zijn als die warmte wordt opgeslagen zodat ze in een ander seizoen gebruikt kan worden.

De (lokale) regelgeving zou daar zomaar kunnen zijn dat de energie afgifte van het gebouw en de installaties op het terrein niet meer mogen zijn dan wat een hedendaags kantoor of huis nu afgeeft. Dat dan wel omgerekend naar vierkante en/of kubieke meters. De rest van de (warmte) energie moet worden doorverkocht.
De restwarmte uit dit datacenter staat al heel lang vast, gebruikt koelwater is maar 30 graden en voor het warmtenet is 75 graden nodig. Er moet dus flink bijgestookt worden om het bruikbaar te maken.

Verder is het energieverbruik “groen” (lees grijze stroom dat ze “groen” maken met certificaten uit Scandinavië).
Met iedere warmtepomp, airco en koelkast is te zien dat de temperatuur heel goed kan worden opgewerkt naar de gewenste waarde. Dat het koelwater 'maar' 30 graden is en er voor een warmte net 75 graden nodig is maakt echt niets uit. Voor het millieu is die 30 graden al veel te veel.

Dat het energie-gebruik 'groen' zou zijn waag ik te betwijfelen. Gaan ze echt 1-op-1 de energie van windmolens en/of zonne-cellen gebruiken? En gaan ze dus echt uit in een wind-stille nacht?

Bij energie-afnames door (middel-) grote bedrijven zou bij het gebruik van certificaten ook het gebruik van koppel-netten vanaf de leverancier tot de afnemer van de certificaten in de juiste maten zijn voorzien. Volgens mij is de koppeling vanaf Noorwegen naar Nederland in certificaten veel groter dan in elektriciteit. (700 MWatt, https://nl.wikipedia.org/wiki/NorNed-kabel)

Toegevoegd: zie ook de info (pasop: mogelijk samenzweringtheorie) over groene-e-certificaten op http://www.allesduurzaam....oene_stroom_uit_noorwegen.

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 09:55]

De restwarmte uit dit datacenter staat al heel lang vast, gebruikt koelwater is maar 30 graden en voor het warmtenet is 75 graden nodig. Er moet dus flink bijgestookt worden om het bruikbaar te maken.
Je kan de computers ook iets minder diep koelen, zodat er water van 75 graden uit komt, als dat nodig is.
Het is een kwestie van voorwaarden stellen.
[...]

Je kan de computers ook iets minder diep koelen, zodat er water van 75 graden uit komt, als dat nodig is.
Het is een kwestie van voorwaarden stellen.
Dit kan absoluut niet, onthoud dat de 75 graden niet direct van je CPU afkomt, dit is uit de lucht. Als je een tempratuur van 75c hebt op de datavloer gaat het toch wel echt goed mis. Sterker nog, je schrijven overlijden er aan en je hardware gaat ineens veel minder langer mee.

CPU's gebruiken daarnaast ook nog eens al snel 15% meer stroom als ze veel warmer zijn. (50c vs 90c oa.) Dus het zou alles alleen maar minder efficiënt maken

[Reactie gewijzigd door smiba op 23 juli 2024 09:55]

[...]
Dus het zou alles alleen maar minder efficiënt maken
Je moet het totaalplaatje zien. Iets minder voordeel voor de computerkoeling levert een betere afvoewarmtekwaliteit. De datacenters moesten immers (nuttig bruikbare) warmte leveren!
Zodat de CO2 uitstoot vermindert.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 09:55]

Ja alleen jammer dat we nu ineens 3 keer zo vaak alle hardware moeten vervangen, de performance verlaagd is en dat het stroomverbruik met 200kWh per dag verhoogt is

Doei milieu 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.