[...]
Nee, jij zei dat ze energie kopen voor erg lage prijzen in
Andyk125 in 'nieuws: Microsoft krijgt vergunning voor bouw tweede datacenter .... Je impliceerde dat dat komt door subsidie. En/of dat dat slecht is in het algemeen ofzo. Ik probeer die prijsstructuur uit te leggen. Ja ze betalen minder per kWh (kale stroom, i.e. zonder vergroening toegepast) omdat ze een grootverbruiker zijn, net als elke andere Nederlandse grootverbruiker. Dit is volgens belastingregels die al tientallen jaren in Nederland gelden en niets te maken hebben met duurzame energie. Dus ja, ze betalen minder, maar dat heeft geen enkele toevoeging aan deze discussie. Je had net zo goed kunnen zeggen dat gras groen is. Ik ging er van uit dat je er daadwerkelijk wat mee wilde zeggen wat relevant was voor deze discussie, daarom ging ik er op in. Elke manier waarop ik kan bedenken waarop anderen zouden kunnen wijzen dat dat 'een lagere prijs' relevant is voor deze discussie, daarvan probeer ik aan te geven dat dat echt niets met elkaar te maken heeft. De hoogovens van IJmuiden betalen nog véééél minder. Maar ik zie niet waarop belastingtarieven hier echt iets te maken hebben.
Nee, ze betalen niet minder voor hun vergroening van de stroom dan wie dan ook in Nederland, inclusief de huishoudens. Er is geen speciale subsidie voor MS of Vattenfall ofzo om GvO's goedkoper aan MS aan te bieden dan aan huishoudens.
Nee dat is dus eigenlijk de enige reden! Afgezien van een groter volume en een beter profiel, wat inherent is aan hun bedrijfsvoering, maar dat geldt voor duizenden andere bedrijven in Nederland. Heeft weer niets met subsidies te maken. Welke subsidie dan? Hoe dan?
Ik meld alleen de zaken die ik kan bewijzen, maar ik weet zeker dat men ook lagere prijzen betaald dan andere grootverbruikers. Een partij al Microsoft heeft niet voor niets een speciaal contract en afspraken gemaakt met Vattenval en garanderen 100% afname. Als dit standaard tarieven zijn zoals jij doet vermoeden dan hoeft men ook geen speciaal contract of een onderlinge afspraak nodig.
Als een Multinational 100% afname garandeert van een stroomleverancier, dan staat daar zeker wel wat tegenover en betaald men echt niet het reguliere tarief zoals jij blijft herhalen.
Misschien heeft men wel een wederzijds contract waarbij Microsoft ook diensten of software levert voor met een leuke korting. Maar dit is natuurlijk alleen speculatie, maar als jij denkt dat Multinationals net zulke hoge tarieven betalen als een ander nationaal MKB of groot bedrijf dan droom vooral verder.
Fout. Het is altijd het plan geweest om heel Nederland van groene energie te voorzien, niet alleen de huishoudens. De helft, misschien nog iets minder zelfs, van al het stroomverbruik in Nederland is voor huishoudens. Het is een achterlijke gedachte om alleen de huishoudens van groene stroom te voorzien.
Het gaat mij er persoonlijk niet om of de huishoudens of de industrie gebruik maken van de 'groene' stroom. Het gaat daar om dat die windmolens daar zijn geplaats met de veronderstelling en de gedachte dat men meer dan 100.000 huishoudens van 'groene' stroom ging voorzien.
Hiervoor heeft de overheid subsidie vrij gemaakt, om het te steunen met ons belasting geld. Maar in plaats van de huishoudens wordt nu de volle 100% gebruikt voor de industrie terwijl Microsoft geen enkele cent meer hoeft uit te geven om een duurzame onderneming neer te zetten (op papier dan).
Daarbij is het onmogelijk voor Nederland om geheel op 'groene' energie over te gaan. We hebben niet het landschap of de ruimte om dit mogelijk te maken. De landen die hoog staan op dit gebied gebruiken het landschap zoals water voor veel energieopwekking, wat hier onmogelijk is. Daarbij is de bevolkingsdichtheid hier in Nederland vele malen hoger dan de landen die veel 'groene' stroom hebben.
Afhankelijk van welke belasting je bedoelt. ODE geldt dus voor elke stroomverbruiker, het is alleen afhankelijk van je verbruik. Energiebelasting geldt hetzelfde, alleen is het effect daar nog veel sterker (meer verbruik is relatief minder belasting). Dit geldt voor iedereen. Ook alle Nederlandse grote verbruikers. Of bedoel je algemene vennootschapsbelasting of andere belastingen waardoor buitenlandse bedrijven Nederland gebruiken als een doorvoerland om minder belasting te hoeven betalen? Dat heeft volgens mij, wéér, niets met deze discussie te maken. De redenen dat de overheid daar voor heeft gekozen, komen héél ergens anders vandaan.
Hoe je het went of keert is het nog steeds krom en betaald de gewone burger in
verhouding veel meer dan grootverbruikers. Daar waar men de burger wil aansporen om zo veel mogelijk te besparen, krijgt een bedrijf bij een veel hogere afname belastingtechnisch maar ook met de tarieven een veel groter voordeel. Zelfs afgezien van de onderlinge contracten tussen multinationals en energiemaatschappijen.
De andere belastingen zijn inderdaad een andere discussie, maar laten wel duidelijk zien dat bedrijven hier in Nederland altijd voorgetrokken worden en dat de innovatie en subsidies voornamelijk betaald worden door de burger en niet door de bedrijven.
[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 22 juli 2024 22:11]