Provincie stopt bouw tweede datacenter bij Middenmeer wegens verkeersproblemen

Met een ingreep bij de gemeente Hollands Kroon heeft de provincie Noord-Holland de bouw van een extra Microsoft-datacenter aan de westkant van de A7 bij Middenmeer stilgelegd. Deze ingreep draait vooral om het toegenomen verkeer dat door het extra datacenter zou ontstaan.

De reactieve aanwijzing van de provincie draait om een onlangs aangenomen gewijzigd bestemmingsplan van de gemeente Hollands Kroon. Met dit bestemmingsplan kon Microsoft een nieuw datacenter bouwen aan de westkant van de A7, maar daar zetten de Gedeputeerde Staten voorlopig een streep door.

De zorgen van de provincie draaien voornamelijk om hoe het toegenomen verkeer van het extra datacenter zal verlopen. Het gaat daarbij niet alleen om het bouwverkeer, maar ook om het verkeer als het datacenter gebouwd is. Er zijn namelijk twee kruispunten die het verkeer zou kunnen nemen; een aan de noordzijde en een bij de N239. Dit laatste kruispunt kan volgens de provincie niet nog meer verkeer verwerken, omdat anders de verkeersveiligheid in het geding zou komen.

Hier uitte de provincie eerder al zorgen om. De gemeenteraad paste daarom de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan aan om deze zorgen weg te kunnen nemen. Dit amendement zou voor de provincie echter niet ver genoeg gaan. De provincie vreest er nog steeds voor dat verkeer niet uitsluitend via de noordzijde zal rijden, maar dat verkeer ook via het kruispunt bij de N239 zal gaan.

Daarnaast is de provincie bezorgd over hoe de bouw van datacenters past in het landschap en zijn er vragen over het energie- en koelwaterverbruik. De provincie kan echter op deze punten juridisch gezien geen reactieve aanwijzing geven; de ingreep van de provincie draait dus alleen om de verkeerssituatie.

Als gevolg van de reactieve aanwijzing kan er op dit moment geen extra datacenter worden gebouwd; Microsoft zal de bouw dus voorlopig stil moeten leggen. Volgens planning had het datacenter er over twee jaar moeten staan. De gemeente kan wel in beroep gaan via de Raad van State of moet het bestemmingsplan wijzigen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

14-07-2021 • 14:10

151 Linkedin

Submitter: systech2

Reacties (151)

151
142
82
11
0
40
Wijzig sortering
Welk verkeer bedoelen ze dan? Die paar bewakers en schoonmakers die op een dag dat ding bevolken? Het is nou niet dat er dagelijks vrachtwagens met bitjes binnen en buiten rijden lijkt me.
Het gaat echt niet om die paar auto's extra. Dat is te verwaarlozen.
Het is gewoon de laatste stok die de provincie heeft gevonden om mee te slaan.
De provincie Noord-Holland en de gemeente Hollands Kroon zijn al een tijdje met elkaar aan het vechten wie de zeggenschap heeft over het wel of niet toestemming geven voor de bouw van het datacentrum.
De gemeente ziet het datacentrum graag komen, terwijl de provincie daar bezwaar tegen heeft. Allebei zijn ze zeer inventief en creatief gebleken om hun wil door te drukken.

Ik zou niet verbaasd zijn wanneer de gemeente straks met een luchtbrug komt om het verkeersprobleem op te lossen en dat de provincie dan een broedend paartje van een al 100 jaar uitgestorven gewaande gevlekte tureluur op het bouwterrein vindt.
Jep, maar de gemeente krijgt nu een koekje van eigen deeg. Ik moet hier wel om lachen. _/-\o_
Immers volgens de gemeente zorgt het voor veel werkgelegenheid ook op de lange termijn.
En nu komt de aap uit de mouw van de provincie: (die hebben waarschijnlijk zitten rekenen) En weten dat er hooguit een paar mensen op een dag rondlopen.
De gemeente is nu schaakmat gezet }> : valt het verkeer mee dan klopt de werkgelegenheid dus niet. En heeft de gemeente de boel belazerd. Valt het verkeer niet mee. Dan klopt de werkgelegenheid wel maar is de gemeente buiten zijn boekje gegaan door de provincie inspraak te omzeilen. :Y)

By the way: wat ik mij afvraag. Provincie heeft dan weinig te zeggen over het water. Maar er waren toen stemmen opgegaan om internet in NL tot een basisbehoefte te maken net zoals voeding enz. Volgens mij is dat toen niet doorgegaan. Dat is dan maar goed ook, want dan kan het waterschap gewoon verbieden om water in te nemen in geval van nood. En die boetes zijn niet mals kan ik je zeggen...... :X Veel mensen onderschatten nog wel eens de onafhankelijkheid en macht van de waterschappen. O-)

P.S.: ik las in de verdere reacties dat er kassen naast staan. Dan wordt hij nog mooier als er voeding in geproduceerd wordt--> watervoorziening heeft dan voorang daarnaartoe :X

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 14 juli 2021 18:35]

valt het verkeer mee dan klopt de werkgelegenheid dus niet.

Er vanuit gaande dat iedereen met de auto naar het werk komt, zeker in deze tijd, nogal onwerkelijk?
valt het verkeer mee dan klopt de werkgelegenheid dus niet.

Er vanuit gaande dat iedereen met de auto naar het werk komt, zeker in deze tijd, nogal onwerkelijk?
Dat deel van Nederland heeft niet echt heel veel OV. Hoorn is wel te doen, maar middenmeer? Een bus (139) iedere 2 uur vanaf station Hoorn, en dan heb je ‘t wel gehad.

Ik acht het zeer realistisch dat iedereen met de auto komt, tenzij ze misschien dichtbij genoeg wonen om de fiets te pakken.
Ik doelde op thuiswerken. In de DCs waar wij racks afnemen werkt al het personeel zoveel mogelijk thuis.
Nee, ze kunnen ook met de bus. Maar die concessie is vaak in opdracht van de provincie ;) (waardoor deze dus indirect voor de kosten opdraait)

Daarnaast gaat het om plaatselijke werkgelegenheid natuurlijk. Immers de monteur in Dubai die de software installeert koopt geen brood bij de lokale bakker. ;)

Dus linksom of rechtsom het klopt niet.

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 14 juli 2021 21:19]

Ik denk ook dat het verkeers argument grote onzin is,
maar wel een argument dat de Provincie nu wettelijk snel kan gebruiken.
.
Het "energie- en koelwaterverbruik" vind ik meer zorgelijk.
Voor energie graag geen windmolens, maar eerst een kerncentrale bouwen (duurt ff... :-) )
Voor koelwatergebruik de datacenter beheerder verplichten om oppervlaktewater
te gaan gebruiken met een circulair systeem. Kost ff wat meer...
.
Dit mag wmb ook landelijk geregeld gaan worden,
zodat deze bestuurlijke kromheid niet meer nodig is.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 15 juli 2021 13:59]

De gemeente Hollands Kroon gaat echt alles op alles zetten om dit door te zetten. De datacentra zijn cruciaal omdat deze gemeente enkele jaren geleden bijna onder financiële curatele werd gesteld ivm financieel wanbeleid. En dit is de goudpot geworden waardoor de gemeente financieel 'gezond' is geworden.
Een kleine lokale aanpassing aan de wegen lijkt te volstaan. Dat die wordt afgedwongen met dit geweld, lijkt vooral aan te geven dat ze niet meer 'on speaking terms' zijn.
Dit zie je ook terug in hun opmerkingen waar ze überhaupt geen zeggenschap over hebben. Het is niet aan de provincie om een mening te hebben over de welstand noch over waterverbruik an zich mits deze vergunning reeds is verleend. Het lijkt hier dus dat de provincie een welstandswijzing terugtrekt, iets wat ik nog nooit heb gezien. Het zal mij dan ook niet verbazen als Microsoft, de grondeigenaar en de aannemer hier met een forse claim komt aanzetten.

Hier is dan ook het laatste woord nog niet gezegd en dit geeft zeker geen vertrouwen in het provinciaal bestuur. Ronduit kinderlijk wat hier gebeurd.
Dat zeg je nu, maar Microsoft heeft wel een dienst daarvoor (alleen naar binnen, dan, naar buiten krijg je het niet): Azure data box :+ .

Alle gekheid op een stokje, er zijn toch gewoon een man of 50 dagelijks aan het werk in een datacenter. Een simpel ding wat je kan doen is op Google Maps met sattelietbeeld een datacenter opzoeken, en dan autotjes op het parkeerterrein tellen (bijvoorbeeld hier). Niet dat 50 extra auto's super relevant zijn, maar de gemeente is natuurlijk op zoek naar een excuus.
Auto's op een parkeerplaats lijkt me een slechte indicatie. Veel van die datacenters zijn cohosters, waar je dus regelmatig gasten over de vloer hebt die aan hun server komen werken. Dat is dus incidentele bezetting, geen structurele.

In dit geval is dat niet relevant omdat dit DC van MS zelf is. Er komen dus geen servers van derden te hangen.

Enige personeel wat je, na de bouwperiode, dan nog hebt is wat bewaking en af toe wat onderhoudspersoneek etc.

Per vierkante meter oppervlakte werken er in een DC maar zeer weinig mensen.
Tsja, andere bron dan, de factsheet van de gemeente zelf:
Het operationele datacenter heeft momenteel bijna 300 fulltime medewerkers in dienst, een aantal waarvan we verwachten dat het uiteindelijk zal uitgroeien tot ongeveer 400
Dit is niet 100% op locatie natuurlijk, maar ik zou graag een bron van jouw zeer weinig hebben om te vergelijken met de getallen die ik al googelend vind.
Ik zit voor mijn werk in de datacenter- en It-wereld.

Die 300 mensen klinkt inderdaad impressive, maar zoals je zelf al zegt: een fors deel daarvan zit gewoon in de control centers die ze over de hele wereld hebben zitten (ivm het follow-the-sun principe met 24/7 beheer etc).

Voor vervangen van defecte hardware zie je vaak vliegende teams. Er worden een hoop defecten opgespaard en eens in de zoveel tijd wordt een team ingevlogen om alles in een klap te vervangen. Wel wordt dit personeel vaak ook meegerekend in de cijfers. Want ze zijn in dienst. Klopt, alleen niet lokaal..

Tevens wordt vaak het bouwend personeel meegerekend, waarbij men er niet bij vertelt dat dat maar tijdelijk is. En dat zijn doorgaans teams (vaak Engelsen en Polen) die dit soort klussen over de hele wereld/heel Europa doen. Tuurlijk, die worden ingehuurd door lokale bouwbedrijven, maar dat is dus hooguit voor een paar maanden, en geen structurele werkgelegenheid.

Vergeet niet dat bedrijven belang hebben met het schermen met grote aantallen personeel. Dat maakt het lobbien wat makkelijker, want welke gemeente wil geen extra werkgelegenheid?

Ja, er werkt lokaal personeel in (en voor) de meeste DCs. Nee, het zijn geen enorme aantallen, en de banen die er zijn, zijn doorgaans ook niet echt high tech, maar meer ondersteunend (denk aan bewaking, facilitaire zaken etc).

Koppel dat aan de hoge druk die een DC legt op energie- en watervoorziening, de landschapsvervuiling, de toch al schaarse bouwgrond etc etc en je kan je afvragen of we deze DCs wel zouden moeten willen. Ig in deze omvang en aantallen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 14 juli 2021 15:05]

Waar wil je ze dan? Wij pronken steeds met de AMS-IX en onze infrastructuur maar als er DC's komen moeten ze maar ergens anders?

Enige wat dit kan stoppen is onze eigen data honger aanpassen
Heeft niks met onze data-honger te maken.
Dit heeft puur met centjes te maken, die met stroom dat voor huishoudens bedoeld was, wordt voorzien, waardoor het vergroenen van Nederlander nou niet bepaald opschiet, en onze doelstellingen dus niet gehaald worden.
Zelfs het veel duurdere wind-op-zee kan subsidie vrij. Zie het grote windmolenpark op zee van Vattenfall waarvoor geen subsidie nodig was. Wind-op-land is al de goedkoopste stroom opwek (onlangs nog in een rapport aangetoond). Dus dan heb je daar ook geen subsidie voor nodig. Alleen is de SDE+ subsidie al jaren geleden toegekend en daar ligt het probleem dat Lubach aankaart maar het wel in een bepaalde hoek zet dat het allemaal fout is.

Onze doelen om 70% van de stroom-opwek duurzaam te hebben in 2030 zijn haalbaar als we doorgaan met wind-op-land te realiseren waarvan 1/3 van de windmolens wel al de vergunning hebben maar nog niet geplaatst zijn. Wat je echter ziet is dat er ineens een felle discussie in bepaalde delen van het land.

Het heeft een voorkeur om meer wind-op-zee te plaatsen, o.a. voor groene waterstof voor flexibiliteit. Waterstof is te gebruiken voor CO2 arme productie van staal en cement.
Waterstof is inderdaad een interessant oplossing.
Mijn collega en ik hebben daar vaak genoeg discussies over gehad, alleen is het aanmaken van waterstof nog steeds niet duurzaam. Als dit duurzaam en goed te produceren valt, zal naar mijn mening de waterstof auto's en andere voertuigen, beter en groener zijn, dan de huidige volledige electrische auto's.

Maar goed, mijn punt met deze post, was om het hypocriete gedrag aan te kaarten.
Er wordt reclame gemaakt dat het windpark wat aangelegd zou worden, bedoeld was om de vele huishoudens te voorzien van energie, wat uiteindelijk gewoon niet gebeurd, want alles werd opgekocht door Microsoft. We moeten vaart maken om zoveel mogelijk groen te worden met onze energie productie, maar als we dit soort initiatieven blijven opzij zetten voor andere bedrijven, die tevens waarschijnlijk niet zo heel snel een datacenter hier in Nederland zetten, als de stroom te duur is, schiet het vergroenen nou niet bepaald echt op. Dat er geen subsidie nodig is voor het aanleggen van de windmolens, vind ik een nonsense reden.
Precies dit.
- energiebedrijf start plan voor zonnepanelen- of windmolenpark
- overheden starten subsidiestroom in het kader van 'vergroenen energiebehoefte'
- grote onderneming koopt/leaset in een keer de totale opbrengst, voor t.b.v. datacenter
- overheden starten subsidiestroom vanwege baangaranties grote onderneming
- vergroenen energiebehoefte mislukt doordat bestaande woningen/bedrijven niet meeprofiteren
- ...dus start energiebedrijf een nieuw plan voor zonnepanelen- of windmolenpark
- ...worden er zo miljoenen aan overheidsgelden in een energiebedrijf en een grote onderneming gestopt
- ...zonder dat de (lokale) gemeenschap of overheid daar wezenlijk van profiteert
- ...en milieudoelstellingen ook niet worden gehaald

En zoals @The Zep Man dat ook al aangaf, Lubach heeft dit haarfijn uit de doeken gedaan.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 14 juli 2021 15:50]

ah, grootte bedrijfen kopen gewoon een "CO2" Certificaat en voldoen op papier weer aan de eisen..
Das goeie handel die CO2 certificaten hoor.. maken de mega bedrijven goed gebruik van.
Bijzonder filmpje.
Sneu dat het dan zo laat in het proces pas eindigt. Nationaal en provinciaal bestuur steken te laat een stokje in het wiel van het locale bestuur en beide multinationals. Maar een datacenter is inderdaad een energieverslindend pandje dat aan 100 werknemers werk bied en wat eenmalig bouwvolk en wel forse m2 “ontginning” van de “natuur” Met te laat bedoel ik proceskosten. zuid afrika helaas tijdelijk een een lagere latency. Idee: Graaf een extra kabeltje naar marokko naast een zonnepark.

[Reactie gewijzigd door Fiberbleiswijk op 14 juli 2021 23:43]

Onze eigen data honger? Voor zover ik weet zijn de betreffende DC's bedoeld voor landen buiten Nederland.
Het internet is niet alleen Nederland. Ik heb zelf ook servers in Duitsland, maar Duitse datacenters die Nederlandse klanten hebben mag dus niet volgens jou?

Het moet ergens staan, of het nu Nederland of Afrika is. CO2 is ook geen lokaal probleem (stikstof wel)
Dat zeg ik toch ook niet? Het internet is inderdaad niet alleen Nederland, maar je had het over onze eigen data honger. Daar reageerde ik op.

Het klopt dat het ergens moet staan, maar je kan je afvragen of het wenselijk is dat ze in ons kleine kikkerlandje komen te staan. CO2 is niet het enige waar het om gaat. Zoals al eerder gezegd is beperkt grondoppervlak en overmatig gebruik van oppervlaktewater ook iets om rekening mee te houden. Of lijkt het jou een goed idee om het hier vol te stampen met DC's voor de hele wereld door ons aantrekkelijk belastingsklimaat? En ja ik weet dat er meer redenen zijn. Er kunnen veel betere dingen gedaan worden met die grond.
Eigen data honger als van de internetters in het algemeen , ik heb het nergens over Nederlands …

Een datacenter zie ik niet anders als een kas waar waterige tomaten worden verbouwd voor de export. Die zorgen ook nog eens voor een bak lichtvervuiling. In de randstad zie je al amper sterren meer.

En de supermarkten maar weer importeren

[Reactie gewijzigd door GrooV op 14 juli 2021 17:19]

Onze eigen data honger? Voor zover ik weet zijn de betreffende DC's bedoeld voor landen buiten Nederland.
Dit nieuwe DC was volgens mij bedoeld om EMEA te bedienen: dus Europa, Middle East, en Africa. Nederland zelf valt daar dus ook onder.

Welk gebied het andere, reeds bestaande DC bedient weet ik overigens niet.
Western Europe , het is onderdeel van de Dublin AMS Pair
Lubach was lachen, maar heeft idioterij de wereld in geholpen met zijn stuk over datacenters. Die staan waar de mensen zijn. Azure (dat is wat in Middenmeer draait) staat niet alleen in NL, maar over de hele wereld. Kan iemand in Amerika gebruik maken van de resources hier? Jazeker, maar wij ook van resources in Amerika, of waar dan ook in de wereld. Maar als je je (Nederlandse) gebruiker niet wil pesten met hoge latency, zet je je workload hier, eventueel met failover in een ander land. Zelfde geldt voor andere Azure datacenters.

[Reactie gewijzigd door ExtremelyBroken op 14 juli 2021 20:55]

Vooral het enorme energie- en waterverbruik baart bij zorgen. Daarom zo'n datacenter liever ergens anders.
Dat maakt het lobbien wat makkelijker
Dat is altijd een vies spelletje wat typisch door de politiek wordt bedreven. Men is verplicht om onderbouwing aan te leveren (bij nieuwe ontwikkeling) maar bijna alles wat verteld wordt, is 'aangepast'. De positieve punten zijn aangedikt (zoals werkgelegenheid) en de negatieve punten wordfen afgezwakt (milieu-impact). Dankzij zero-accountablity van de politiek ('wist van niets' - 'lag op het bureau maar meer niet' of gewoon glashard liegen), blijft dit zo doorgaan.
Hoe kan dit nog als zinvol worden bestempeld?

Vergelijk dat met hoe de burger zijn verzoek tot ontwikkeling (bv. de bouw van een huis) moet aanleveren. In dat geval wordt elk negatief punt aangedikt (door de beoordelaar) en positieve punten bestaan niet... Gek genoeg wordt het voorstel dan afgewezen. Pas als men 'vrinden' in de gemeente dan komt men verder. Daarom hebben project-ontwikkelaars het prima naar hun zin (want die hebben 'vrinden').
Het is nog steeds geen directe omkoping maar het scheelt niet zo heel veel.
DC legt op energie- en watervoorziening, de landschapsvervuiling, de toch al schaarse bouwgrond

Ik dacht dat het de bedoeling was het koelwater van deze centrales te gebruiken voor het verwarmen van kassen. Maar in de praktijk lijkt dat voorlopig nog niet het geval te zijn, althans volgens dit achtergrond artikel.
De provincie Noord-Holland werkt aan een datacenterstrategie waarin naast energiegebruik en warmtelevering aan de omgeving ook watergebruik aan bod komt. In Kamervragen die minister Cora Nieuwenhuizen deze week beantwoordde over watergebruik bij datacenters, zegt zij dat het rijk samen met provincies, waterschappen, drinkwaterbedrijven en de industrie er een verkennend onderzoek naar gaat doen, waarna er een beleidsnota over drinkwater komt. Deze is niet specifiek bedoeld voor datacenters, maar ze worden er wel in opgenomen.
reviews: Is het koelen van datacenters met water echt een probleem?
https://www.google.nl/map...!3d52.8110945!4d4.9948975

Op welke parkeerplaats wil je die autos kwijt dan ?

er kunnen hooguit 50 autos op de parkeerplaats van middenmeer, en dat is alleen voor aangemeld personeel, zelfs voor de rondleidingen etc kom je niet met eigen auto aangezien je met de bus wordt opgehaald,

#MSFT employee
Kijk zelf ff lekker goed op je eigen link, en je telt zo > 150 parkeerplaatsen rond de gebouwen die al klaar zijn en die waar nog omheen gewerkt worden krijgen er vast ook nog wel een aantal naast.
Bovendien zie je onderaan nog een (tijdelijke?) brug over de sloot naar nog een parkeerterrein met meer dan 100 plaatsen dus het loopt best op daar in Middenmeer.
Dat gezegd hebbende, wat een bullshit verhaal dat om een paar 100 autootjes de wegen in de omgeving te gevaarlijk worden is wel een van de slechtste smoezen om onder een eerder gemaakte beslissing uit te komen die ik in tijden heb gehoord. Konden die echt niks beters bedenken?
400 medewerkers, maar geen klanten.
Een plaatselijke bakker zorgt voor meer dagelijkse verplaatsingen...
Wie gaat er nou met de auto naar de bakker? ;)
Iedereen heeft een bakker op loop/fiets afstand?
Op fietsafstand denk ik wel 90% van de mensen in Nederland.
Ik woon naast een slager, ik kan je verzekeren dat het merendeel met de auto komt.

Dus:
400 medewerkers, maar geen klanten.
Een plaatselijke bakker slager zorgt voor meer dagelijkse verplaatsingen...
Echt? Ik ken werkelijk niemand die ooit met de auto naar dat soort winkels gaat.
Echt.
Je wilt zelfs niet weten hoe mensen hun auto op de stoep & voor mijn garage zetten om toch maar een halve meter dichter bij de deur te staan...
Dat is een politiek spelletje om te laten lijken dat het datacenter veel werkgelegenheid op zou leveren. In een regio waar niet zo heel veel banen zijn is dat een mooi lokkertje om wat soepeler te zijn met het geven van vergunningen.
In de praktijk zit het gros van die mensen lang niet dagelijks of zelfs nooit op het datacenter. Een ander deel komt incidenteel eens langs om groot onderhoud te plegen. Deze teams kunnen overal vandaan komen.
dat, en natuurlijk 24*7

de hypothetische 300 a 400 man/vrouw/watdanook die er werken, zullen in teams werken.
meestal in 3 shifts over de dag, nog wat weekend personeel.
dan zul je normaal max overdag 150 personeel hebben, en 2x50 voor de andere diensten op de dag, en dan nog weekend.
Dat zeg je nu, maar Microsoft heeft wel een dienst daarvoor (alleen naar binnen, dan, naar buiten krijg je het niet): Azure data box :+ .
Lijkt me wel wat, zo'n Data Box in de schuur, als NAS ....
Kan ik wel een jaar of 5 mee vooruit hoor
Het zal niet enorm veel zijn, maar: bewakers, personeel dat de boel moet monitoren/onderhouden, er zal wel dagelijks een harddisk sterven en wekelijks een machine vervangen worden dus levering van goederen. Nog eens wat onderhoudspersoneel voor koeling, UPS en andere dingen.
Tegenwoordig gaan ze echt zo vaak niet meer naar de daadwerkelijke fysieke servers; ze kunnen het datacenter zo lekker warm laten draaien (meer dan 50 graden). Als er een harde schijf of machine sterft wordt de workload e.d. gewoon door een andere server overgenomen. Eens in de zoveel tijd komt er iemand langs die alle stukke hardware eruit trekt en vervangt. Ik weet niet eens of ze de moeite nemen om de stukke hardware vervolgens te repareren.
De hardware in dat soort datacenters bestaat uit grote containers die nooit opengaan. De container wordt geplaatst en aangesloten op stroom, netwerk en koeling. Als een bepaalde percentage servers een hardware storing heeft wordt de hele container vervangen.
Dan hebben we het over max 30 man p/d....
OK, maar het gaat om verkeer, of zorgen rondom verkeer.

Over hoeveel verkeer hebben we het dan, voor de beeldvorming?

Gaat het dan over honderden of zelfs duizenden auto's, bussen en vrachtwagens voor dit DC op dagbasis, of zal het hooguit enkele tientallen verkeersbewegingen zijn?
Alles bij elkaar zijn het er ongeveer 10 waarvan maximaal 5 beheerders die wisseldienst draaien.

Ik snap ook niet dat men 'ten gunste van werkgelegenheid' durft aan te dragen met het goedkeuren van dit soort datacenters.
Er zullen dagelijks leveranciers komen. Een eigenschap van apparatuur is dat het kapot kan. In eek groot dara center wordt dagelijks gewerkt om de boel te repareren. Als ik in het data center van een grote klant ben zijn er vrijwel altijd ook mensen van andere leveranciers bezig.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 14 juli 2021 15:05]

Heb voor HP bij Middenmeer rond gelopen voor onderhoud werkzaamheden van de Azure cloud hardware etc. Het is wel wat meer dan een paar bewakers en schoonmakers.
Lees deze reactie van @wildhagen maar eens: reactie 14-7-21 14:40 of deze

Hij stelt dat Datacenters weinig lokaal personeel nodig hebben en onderbouwt dat ook.

[Reactie gewijzigd door bed76 op 15 juli 2021 09:31]

Dit gaat om het tweede datacenter, niet het eerste. Deze zijn ze nog aan het bouwen. Er is dus waarschijnlijk veel bouwverkeer.
Het gaat daarbij niet alleen om het bouwverkeer, maar ook om het verkeer als het datacenter gebouwd is.
Wat ze bedoelen is we zien te weinig geld van Microsoft. Als Ook heeft Microsoft besloten de bouw te beginnen voor alle goedkeuringen er waren als ik het nog goed weet: nieuws: Microsoft begint bouw nieuw datacenter in Noord-Holland zonder vergun...

En dus is de provincie boos, niet alleen hebben ze schijnbaar te weinig lobby geneugten genoten, aam ook heeft Microsoft in haar arrogantie besloten dat men wel kon beginnen met bouwen omdat ze genoeg gedaan hadden om dit allemaal wel geregeld te krijgen.

Wat er nu gaat gebeuren is dat Microsoft, boos zal doen in de media, zal roepen dat ze heroverwegen of ze de werkgelegenheid naar Nederland moeten brengen, en achter de schermen hun vriendjes met meer macht in de Nederlandse politiek om hulp vragen. Er zal een kleine vertraging zijn en uiteindelijk wordt het allemaal toch goed gekeurd en kan Microsoft gewoon door met de bouw. Wel zal het project wat duurder uitvallen omdat men met vertragingen te maken heeft meer geld aan lobby en andere "niet smeergeld" activiteiten uit moet geven maar ach de bedragen waar we hier overpraten zijn minimaal en echt geen reden voor Microsoft om hun plannen niet door te zetten.
Als er echt geen goedkeuring komt dan kan het heel goed zijn dat Microsoft als wraak actie een flink aantal medewerkers in Nederland de laan uitstuurt omdat ze besluiten dat het werk ook in het oosten van Europa gedaan kan worden want strategische heroverweging en zo...

Maar zo'n vaart zal het niet lopen waarschijnlijk is er al een belangrijke Microsoft bobo die een zijn personal assistent een vlucht naar Amsterdam laat boeken om dit allemaal even recht te praten. De knuppeltjes van de provincie buigen als een knipmes en na een potje golf, een fijn etentje en eventueel een uitnodiging voor een van de kinderen om eens een paar maandjes stage te lopen in Redmond komt alles weer helemaal goed. Maar dat heet lobby'en en mogen we niet verwarren met corruptie :+
Als een datacenter er staat heb je inderdaad nog maar een kleine crew nodig om die draaiend te houden. In de aanbouw ervan heb je echter makkelijk 1500 mensen aan het werk, inclusief enorm werkverkeer voor de aanlevering van bouwnateriaal en dergelijke.
Daarnaast is de provincie bezorgd over hoe de bouw van datacenters past in het landschap en zijn er vragen over het energie- en koelwaterverbruik. De provincie kan echter op deze punten juridisch gezien geen reactieve aanwijzing geven; de ingreep van de provincie draait dus alleen om de verkeerssituatie.
Het lijkt er dus op dat de provincie het verkeersprobleem als excuus gebruikt, bij gebrek aan andere middelen om maar te voorkomen dat de uitbreiding er komt. Is dit een geval van 'het verkeerde doen om de juiste redenen'? ;)

Voor de niet ingewijden, een aardig stukje van Zondag met Lubach.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 juli 2021 14:16]

Voelt ook wel een beetje als 'door toegenomen maatschappelijke verontwaardiging zoeken we reden om alsnog de boel een beetje te frustreren en zodra de gemoederen weer wat zijn gekalmeerd, gaan we weer verder'. En dan is het handig dat we de provicie de schuld kunnen geven - want die staat toch wat verder van de onderhandel-tafel.
Sorry maar welk verkeer?? Zouden de 10-15 IT’ers voor de dagelijkse business zoveel uitmaken in de polder?? Vwb ik begrepen heb vergt het centrum na voltooiing slechts een handjevol mensen voor het bedienen en dagelijks bestuur.
Het lijkt er dus op dat de provincie het verkeersprobleem als excuus gebruikt, bij gebrek aan andere middelen om maar te voorkomen dat de uitbreiding er komt. Is dit een geval van 'het verkeerde doen om de juiste redenen'?
Inderdaad. Ook wel détournement de pouvoir genoemd.
Yup, de honderden hectares aan kassenbouw er naast, waar daadwerkelijk bijzonder veel verkeer voor nodig is (alle plukkers) die vinden ze geen probleem.
Die zijn er al, het gaat om een toename.
In hoevere is het echt een toename na ingebruikname van Datacenter, als dit DC daadwerkelijk enkel voor Microsoft is, zal er misschien over de hele dag een auto of 50 extra zijn. Als dit nou een DC voor bedrijven waar rackspace te huren is, kan ik er nog op in komen, maar ook dan, praat je over honderden auto's geen duizenden per dag extra.
Het gaat me niet om de getalsmatige verschillen, het gaat me er om dat het in welke omstandigheid dan ook een oneigenlijk argument is
eens hoor, de vuilnisbelt? Langs de grens bij Opperdoes. De overslag? Naast Medemblik. Alle kassen? Bij Abbekerk tot aan Medemblik, zo ver mogelijk van eigen woonkernen af. Mega-windmolen? op 2Km van het historisch stadsgezicht van Medemblik. Gas-meng-station en bijbhorende leidingen? Zo ver mogelijk zuid in eigen gemeente, tegen de grens aan.
Windmolen staat wel binnen de 2km met zijn 200 meter hoog (rotor tip) aan het einde van de historische binnenstad met beschermd stadsgezicht mag je soms zelfs de kleur van je raamkozijn niet veranderen maar de buurgemeente dumpt in het verlengde de grootste windmolen van de EU op het land ter vervanging van de grootste van NL. Het gaat ze puur om de €€€ en hebben lak aan alles.

“2011 De grote jongen die niet gebouwd had mogen worden. De grootste windmolen van Europa staat bij Medemblik” keer op keer flikken ze het weer.

Voor wie denkt hoe ziet het er uit hier een foto reportage van de oude die al groot was en de nieuwe

https://www.wieringermeer.net/de-ambtenaar.html

[Reactie gewijzigd door vavoem op 14 juli 2021 16:50]

Bij de allereerste ontwikkelingen van Agriport werd al aangegeven dat het hele gebied een eigen aansluiting op de A7 zou moeten krijgen gezien de enorme bedrijvigheid die (rondom 2006) voorzien werd. Maar te dicht bij de bestaande aansluiting van de N239 aldus Rijkswaterstaat een extra aansluiting was sowieso al onbespreekbaar en combineren was toch ook weer een enorme ingreep...
Toch zou dit industrie en kassengebied alsnog een eigen aansluiting op de A7 moeten krijgen. De meest logische plek daarvoor is helaas nu al bestemd en ingenomen door datacenters.
Los van de motivatie en de voorgeschiedenis, is het goed dat je als overheid een betrouwbare partner bent voor het zakenleven. Dit soort beslissingen kunnen voor de reputatie van Nederland best schadelijk zijn.

Een gemeente en provincie die in hun gedeelde amateurisme een beetje lopen te ruziën over wat er moet gebeuren maakt het plaatje af.
Zeker een excuus. Als je het gebied kent weet je dat de files richting amsterdam staan s’ochtends en in de middag andersom. Er woont daar geen hond maar er loopt gewoon een snelweg dus de groei in verkeer/capaciteit issue is echt minimaal.
Ter aanvulling voor wie weet wie waarvoor vergunningen af kan geven:
Een gemeente kijkt of een bouwaanvraag in het bestemmingsplan past. De inpassing van het gebouw in het landschap maakt daar deel van uit. Het energie bedrijf gaat over het energie verbruik en het hoogheemraadschap en waterschap gaan over het (koel)water gebruik. Die kunnen beperkingen stellen aan de maximale inname en de maximale lozingstemperatuur van het gebruikte koelwater.
De gemeente gaat over het verkeer binnen de bebouwde kom, maar de provincie gaat over de provinciale wegen.
Tegelijk is er ook een industrieterrein in aanbouw, aan de overkant van de A7, waar nu een paar bedrijfjes zitten en nog groot deel van de kavels over zijn. Ik schat zo in dat enkel naar dat industrieterrein (wanneer die zich door ontwikkelt) evenveel vast woon-werk verkeer komt dan al die data centers bij elkaar ;) Wat mij betreft is de aanvoer route van dat industrie terrein ook al niet bepaald briljant, het voelt alsof je via sluipweggetjes daar moet komen....
Ik weet niet of de provincie daar iets mee doet of vind, maar blijkbaar heeft dat ook z'n doorgang gevonden.

Tevens ligt dat hele Agriport terrein zeer dicht tegen de A7 aan en de afrit Medemblik. Ik kan mij zomaar voorstellen dat met een redesign van de weg dat de verkeersstromen van/naar A7, van/naar N239 doorreis en/of van/naar Agriport geleid best mogelijk is, maar dat dit de provincie ook klauwen met geld kost.
En dat terwijl de gemeente het zo graag wilt..

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 14 juli 2021 19:09]

[...]


Het lijkt er dus op dat de provincie het verkeersprobleem als excuus gebruikt, bij gebrek aan andere middelen om maar te voorkomen dat de uitbreiding er komt. Is dit een geval van 'het verkeerde doen om de juiste redenen'? ;)

Voor de niet ingewijden, een aardig stukje van Zondag met Lubach.
't is ook niet te verkopen dat de burger wordt opgezadeld met dure energietransitie kosten, verplicht van het gas af, duur water en aanmaningen dit te besparen terwijl multinationals gesubsidieerde(lees: van belastinggeld betaalde) groene stroom krijgen(die anders de burger ten deel zou komen) én ook nog eens allerlei belastingvoordelen genieten 'want multinational'. Als burger wordt je dan gewoon 3x genaaid en waarschijnlijk is bij het provincie en gemeente ook ingedaald dat ze aan het kortste eind trekken in deze deal.
Misschien is dat een reactie op papier, gebaseerd op 'op papier' waardes.

Men schermt bij dit soort projecten vaak op heel veel werkgelegenheid. Bij het verhaal in Zeewolde wordt bv geroepen '1200-1500 FTE bij de bouw, 410 FTE als ie operationeel is'.

Dat is in de praktijk een lekkermakertje naar mijn mening om het bij de politiek erdoor heen te krijgen, maar aan de andere kant is dat nu misschien juist hetgene wat ze dwars ligt. 1200FTE = 2500 verkeersbewegingen... (overheid rekent altijd op de beste manier die voor hun uitkomt om een beslissing te rechtvaardigen)

Kan dus goed zo zijn dat iets vergelijkbaars hier meespeelt in de beslisredenen.
De bouw van een hal is niets meer dan een team voor grondwerk (2 a 3 man), palendraaier met support 3 man, een team voor betonwerk vloer/fundering (4 a 5 man) en een hallenbouwer, een electra boer en ventilatie specialist met een soortgelijk klein team en dan nog een hoofdaannemer met 3 man.

Hallenbouwen zeker dit soort kleine projecten stellen planningsmatig niets voor en daar komen zeker geen honderden mensen aan te pas. Zelfs voor logistieke centra van 50/70.000 M2 heb je geen mensen nodig. Dit soort projecten blinken uit in snelheid en lage kosten.
Zijn er nog acties die MS kan nemen? Kan dit bijvoorbeeld tot een flinke schadevergoeding leiden voor de gemeente?
En theorie kan de schade heel groot zijn als Microsoft de gevolgschade gaat declareren. Behalve alles wat er al is voorbereid moeten ze gaan uitwijken met wederom alle procedures en kosten.
Iets zegt mij dat de juridische afdeling van Microsoft iets steviger is dan de landsadvocaat (als ze die al in mogen zetten).
Gelukkig hebben we TTIP nooit uitonderhandeld anders had MS onze overheid aan kunnen klagen voor dit soort beslissingen:
TTIP nooit getekend
(Nota bene dankzij Trump; nou ja, heeft ie toch nog iets goed gedaan)
Als ze de grond gekocht hebben en/of significant geïnvesteerd hebben op basis van toezegging van de gemeente dan kun je er vanuit gaan dat alle kosten op de gemeente verhaald worden, maar hoe veel ze precies kunnen eisen en hoeveel ze krijgen is lastig in te schatten
En wie betaald hier dan weer uiteindelijk voor? Juist de burger...

Kunnen ze beter extra wegen van aanleggen.

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 14 juli 2021 14:21]

Yes, en niet vergeten dat er ook flink wat subsidie uitgetrokken wordt voor het gebruik van groene stroom. Hopen dat ze die meerekenen, want anders dan zouden ze nu dus geld terug krijgen dat ze al van het belastingpotje gekregen hebben
Er gaat subsidie naar opwekkers van groene stroom, maar niet naar de verbruikers van groene stroom. Dus MS krijgt geen subsidie gestort of zo voor groene stroom. Al helemaal niet voor stroom die ze nog niet gebruikt hebben / niet gaan gebruiken in een datacenter niet gebouwd wordt.

Wel mag je als bedrijf voor 'groene' investeringen onder bepaalde voorwaarden de winst waarover je belasting moet betalen, verminderen met een groter percentage van het bedrag van de investering, maar alleen als je die installatie daadwerkelijk in gebruik genomen hebt. Dat is niet het geval. En dat staat los van de al dan niet groene stroom die je gebruikt.
Als er geen subsidie zou zijn, wie zou er dan meer moeten betalen voor zijn groene stroom denk je?
Zonder subsidie zouden er in Nederland geen of nauwelijks windmolens zijn en zou er dus nauwelijks groene stroom opgewekt worden.

Dan zou Microsoft dit datacenter ergens anders plannen. Noorwegen bijvoorbeeld, waar ze altijd al veel stroom met waterkracht – dus groen – opwekken.


Vergeet niet dat grijze stroom óók op allerlei manieren wordt gesubsidieerd ;) De Amer-centrale produceert veel te veel CO2, fijnstof etc, maar krijgt gewoon een ontheffing. De in verhouding verwaarloosbaar kleine boerenbedrijven aan hetzelfde natuurgebied niet.
Door het stikstof probleem mogen momenteel bijna geen wegen worden veranderd, laat staan dat er nieuwe wegen worden aangelegd. Ook mogen er bijna geen nieuwe woningen worden neergezet om dezelfde reden..
Anoniem: 30722
@svenk9114 juli 2021 14:45
Zonde als het de burger wederom bakken geld gaat kosten aan zo'n partij.
Als ze ook maar een beetje hadden gepolst in de regio wisten ze al lang dat niemand op de komst van ze zat te wachten, al helemaal niet op hun 2e DC.
Dus mag hopen dat ze kunnen stoppen, en ophoepelen! (zonder de burger een poot uit te draaien)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 14 juli 2021 14:46]

Vreemde reactie richting Microsoft? Wat hebben die jouw ooit misdaan?

Lijkt me dat MS toch akkoord heeft gehad van de gemeente en dat die fout blijken te zitten. Hierdoor moet MS nu stoppen met bouwen en gaan ze die kosten, logischerwijs, verhalen op de gemeente. Je kan dus beter boos zijn op de gemeente daar zij de kosten van deze flater gaan verhalen op de burger.

[Reactie gewijzigd door DonJunior op 14 juli 2021 17:12]

Anoniem: 30722
@DonJunior14 juli 2021 17:09
Uiteindelijk is het ook de schuld van de gemeente, al had MS op voorhand kunnen weten dat er alles aan gedaan zou worden om ze tegen te houden ;)
Dit is niet voor het eerst.... En met zo veel weerstand, kun je bedenken "Misschien moeten we dit niet doen!"

Ik verwacht dan ook snel een mooie Apple Store in hartje Middenmeer :+ (oke, dat niet)
apple fanboy?

Wat maakt MS het uit of iemand op ze zit te wachten? Ze willen een extra datacenter bouwen en zoeken daar een geschikte plek voor. De gemeente zegt ja en de provincie nee op een onzinargument.
Er werken geen honderden mensen in een datacenter.
Eerst zullen ze naar de Raad van State moeten
Dat is toch juist een laatste stap normaal?
Ik hoop dat het vooral om het klimaat gaat, in een datacenter werken denk ik niet zoveel mensen die de verkeersaders doen vollopen. Wat wel volloopt denk ik maar zeg gerust als het niet zo is zijn de sloten met verwarmt water dat slecht is voor de visstand en de omgeving in het algemeen.
Ik hoop dat het vooral om het klimaat gaat,
Wieringemeer is door een Zweeds bedrijf volgezet met windmolens die exclusief energie aan een Amerikaans bedrijf verkopen. Die energie had ook naar Nederlandse huishoudens en bedrijven kunnen gaan, om de Nederlandse CO2 uitstoot omlaag te drukken. Helaas, want die blijft nu gelijk. En Vattenfall en Microsoft maar lachen, met alle belastingvoordeeltjes en subsidies. En de hoge dames en heren van gemeente Hollands Kroon maar lachen, want ze mogen zich belangrijk voelen door zich voor het karretje te laten spannen van de genoemde organisaties, door mee te doen in hun reclamefilmpjes.

Het kan wel eens zijn dat gemeente Hollands Kroon erg van drop houdt, maar dat is uiteraard speculatie. Als ze niet van drop houden, dan zijn ze gewoon dom bezig door zoveel weg te geven voor weinig. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 juli 2021 07:26]

Die windmolens zijn, met tegenzin van de bewoners, geplaatst om voor die bewoners duurzame energie op te wekken! Ze stonden er nog niet of opeens kwam daar een datacenter die alles opslokte....

Daarbij zou er "veel werkgelegenheid" komen, dit bleek ook een leugen.

Onder aan de streep: veel windmolens, geen groene stroom, geen werkgelegenheid en een berg lelijke bouwwerken.

Het levert niemand iets op, behalve een paar ambtenaren die zich "CEO" van de gemeente mochten noemen! :+
Dat laatste zou interessant zijn om te weten, wie zijn er nu wijzer van geworden? Dat is zeker voor de grondeigenaren die goed hebben kunnen verkopen, na op voorhand (voorkennis?) slim grond inkopen. Interessanter is te weten welke politici en/of ambtenaren hieraan verdiend hebben. Kan niet anders, waar de belangen zo groot zijn en veel geld rondgaat zou je denken, niets voor niets.
Normaal vangt een boer iets van 30k voor een paar vierkante meter per jaar, maar dat zal nu wel iets lager liggen.
Helaas gaat de CO2 uitstoot zelfs omhoog, omdat wiskunde nou helaas zo werkt. Als je totale energiebehoefte toeneemt en de groene energie toeneemt met diezelfde hoeveelheid, dan is het relatieve aandeel groene energie juist lager. In Nederland wordt juist afgerekend op een relatief groen aandeel, dus dit soort idiote energieslurpende datacenters zorgen juist voor een verslechtering op onze mondiale doelen. Dat zou maatschappelijk nog te overwegen zijn als het desbetreffende energieslurpende object ook nog een doel dient voor nederland of europa.

Hetzelfde met bijvoorbeeld de metaalindustrie. Het is te prefereren om in de EU staal te produceren met CO2 efficiente processen. Je hebt immer staal nodig, je kan als maatschappij niet zonder staal. De huidige status quo is dat we staal importeren uit India of China en doen alsof CO2 niet bestaat.

Niet alleen is het productieproces slechter, het moet ook nog vervoerd worden en je maakt jezelf ook nog eens zwaar afhankelijk van een externe vermogendheid. Echte milieumaatregelen kosten echt geld. Wat nu gebeurd is pure symboliek terwijl de echte problemen onopgelost blijven.
Hmm … misschien begrijp ik je verkeerd. Hoezo daalt het relatieve aandeel groene stroom als het absolute aandeel groen evenveel stijgt als je totale energiebehoefte?!?

Energiebehoefte 100, volledig grijs => % groen: 0 / 100 = 0%
Energiebehoefte 110, 100 grijs, 10 groen => % groen: 10 / 110 = 9,1%
Energiebehoefte 200, 100 grijs, 100 groen => % groen: 100 / 200 = 50%
Energiebehoefte 400, 100 grijs, 300 groen => % groen: 300 / 400 = 75%

Dat ziet er toch als een stijging van % groen, niet als een daling.

Of in een algemene formule:
Energiebehoefte x + y, x grijs, y groen => % groen: y / (x + y) * 100%

Als y positief is, dan nadert % groen uiteindelijk de 100% bij toename van y.
energie behoefte 100, volledig grijs. 0%
energie behoefte 100, 10 groen want windmolens: 10% <<< dit is de belofte, huizen groene energie.
energie behoefte 110, 10 groen. meer energie dankzij DC: 9% <<<< DAAR zit je afname.

Ergo, indien er geen DC geweest zou zijn dan zou de windmolen ingezet worden voor onze energiebehoefte en niet die van een derde partij. Maar het gaat ook verder dan dat. Het gaat ook om de wenselijkheid van het DC. Ook is er nog het nadeel van standby centrales die minder efficient produceren totdat ze een piekje mogen opvangen. Nu wordt het probleem nog gebagetaliseerd, maar dat wordt ook steeds groter.

Waarom CO2 reductie ruilen voor een toename aan energie zonder een bijbehorend voordeel zoals significante banen (en dus niet die 100 schoonmakers en hardeschijf wisselaars) of een bijdrage aan onze nationale voorzieningen (dus geen clouddiensten voor Afrika). Wij dragen dus de kosten voor windmolens (zowel in harde euro's als afbreuk aan onze levenssfeer), maar wij krijgen niet de voordelen (die krijgt het DC)

[Reactie gewijzigd door morphje op 15 juli 2021 14:40]

Als je totale energiebehoefte toeneemt en de groene energie toeneemt met diezelfde hoeveelheid, dan is het relatieve aandeel groene energie juist lager.
Het relatieve aandeel groener energie is juist hoger. Meer energie verbruik maar de gehele toename daarvan is direct gecompenseerd door groene stroom. Het percentage duurzame energie is groter, maar je totale "Zwarte" energie blijft wel gelijk.
Ja dat is de pest altijd, je hoort vaak dat er zoveel huishoudens op kunnen draaien maar dat gebeurt niet want het gaat naar grote bedrijven die het ook nog eens tegen goedkoop tarief kunnen inkopen...scheve boel hier altijd, zogenaamd groen doen maar het niet is
De overheid redeneert: We geven wat belastingvoordeeltjes en eenmalige subsidie weg, maar daar staat een grotere belasting-inkomst tegenover via bouwbedrijf en andere dienstverleners. Plus dat over het pand, werknemers etc volgend jaar ook nog belasting wordt betaald.

En verder maakt het qua CO2 niet uit of die hier of in Zweden of Amerika of waar dan ook geproduceerd wordt.

Het CO2-systeem is broken by design en dat kun je niet oplossen zonder het aan te passen.

Het slaat gewoon nergens op om Nederland – of welk land dan ook – af te rekenen op de productie terwijl de consumptie elders plaats vindt. Als we onze landbouw etc uitbesteden aan het buitenland en al onze CO2-consumptie aan Azië etc toegerekend wordt, zijn wij dus op papier goed bezig, maar we zitten nog steeds in dezelfde CO2-atmosfeer.
De vervuiler betaalt. Dankzij het opkopen van windenergie van een buitenlands bedrijf dat profiteert van energieopwekking in Nederland, ontspringt een Amerikaans bedrijf de dans. Immers 'zijn zij zo schoon bezig'.
Iemand moet het voortouw nemen, ik neem aan dat jij wil dat andere het voor jou doen, zolang het maar ver weg staat en jij niks hoeft te doen.
Het voortouw van wat?
Grootschalige projecten die groene stroom inkopen.
Alleen als je een grote afnemer heb kan je iets groots realiseren.
Met roeptoeters die 5000 kWh per jaar afnemen bouw je geen windpark.
Er wordt nog steeds net zoveel grijze stroom gebruikt als voorheen. Potentieel zelfs meer, met de reactie van @morphje in het achterhoofd.
Terwijl het hele dak vol gelegd kan worden met zonnepanelen en het koelwater prima teruggekoeld kan worden middels grote radiatoren voordat het geloosd wordt (of gewoon een interne koeling-loop hebben).
zolang altijd alles nog om geld blijft draaien, zal klimaat altijd het ondergeschikte kindje zijn met name voor de happy few waar geld het allerbelangrijkste is.
Ik vind het vrij dubieus, het lijkt bijna alsof de provincie in wilt grijpen vanwege andere zorgen dan het verkeer, maar omdat dat geen juridische basis heeft, ze maar teruggrijpen op de verkeerssituatie.
Ook onderstaande quote suggereert dat
Cees Loggen, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening: “Dit dossier speelt al een tijd. Gedeputeerde Staten en het college van B&W van Hollands Kroon hebben veel overlegd om tot een oplossing te komen.In deze overleggen hebben wij veelvuldig onze zorgen uitgesproken over de verkeerssituatie, de ruimtelijke inpassing in het kader van de bovenregionale functie van datacenters in Deelgebied B1 en de kwesties netbelasting en gebruik van koelwater. Wij vinden het spijtig dat Hollands Kroon desondanks en ondanks zorgen die duidelijk ook leven in de samenleving volhardt in haar standpunten. Wij dienen een reactieve aanwijzing in die ingrijpt op het onderdeel verkeer.”
.
Ben erg benieuwd naar het beroep.
Dat komt ook uit het artikel hier naar voren:
Daarnaast is de provincie bezorgd over hoe de bouw van datacenters past in het landschap en zijn er vragen over het energie- en koelwaterverbruik. De provincie kan echter op deze punten juridisch gezien geen reactieve aanwijzing geven; de ingreep van de provincie draait dus alleen om de verkeerssituatie.
Persoonlijk denk ik dat hier iets anders speelt. De provincie zoekt natuurlijk al langer naar een manier om de door de gemeente Hollands Kroon verleende vergunning terug te draaien. Ik vermoed dat dit de volgende zet in een nog lang lopende kwestie is
Tijdens de bouw snap ik dat er veel verkeer zal zijn, maar hoeveel verkeer kan je verwachten eens zo'n datacenter werkende is?
Ik dacht altijd dat er relatief weinig mensen werkten?
Dit klinkt mij als een "smoesje" om het hele plan stil te leggen. Aan alle kanten stinkt dit naar politieke macht spelletjes tussen gemeente en provincie.

edit: We hebben het hier wel over 150 tot 200 medewerkers/autos. Dat kan natuurlijk geen enkele weg aan, daar moet minstens een driebaans snelweg naast |:(

[Reactie gewijzigd door david-v op 14 juli 2021 14:55]

dat is het gekke :P dit DC ligt letterlijk langs de A7. De kassenbouw, en de daarbij behorende distributiecentra leveren echt tientallen malen meer en zwaarder verkeer op. En zijn daarbij allemaal voorzien van een Warmtekrachtkoppeling die gas omzet in warmte + c02, en daarnaast zien er ook niet uit in het landschap.

Het "landschap" met grote bedrijven:
https://www.google.com/ma...n1358w!2e0!7i16384!8i8192

Het "landschap" met lelijke datacenters:
https://www.google.com/ma...qpFF8Q!2e0!7i16384!8i8192

Ja, dat kan *echt* niet.
En dan nog dik 10km aan deze natuurlijke bebouwing, die duizenden arbeiders aantrekt om te plukken, aan de overkant van waar dit nieuwe MS datacenter moet komen:

https://www.google.com/ma...n1CfDQ!2e0!7i16384!8i8192
Als de gemeente de bewering lijkt te doen dat het lokaal veel werkgelegenheid oplevert, maar niet duidelijk maakt hoe dat invloed op verkeer heeft, dan is het geen smoes te noemen dat de Provincie eerst meer duidelijkheid eist. Het een bangrijke taak is namelijk zorgen voor (verkeers)veiligheid en dat doe je als gemeente en provincie niet door onduidelijkheid te laten bestaan op mogelijle gevolgen van besluiten. Dat jij een mening hebt over het aantal verkeer is dus niet zo relevant. Het is aan de gemeente om daar op tijd aan te tonen wat ze aan gevolgen verwachten, waarom dat redelijk is en besluit te nemen dat daarop gebaseerd is en ook andere eisen mee laat tellen. De gemeente en provincie zijn er niet om zomaar iets te besluiten omdat het goed uit komt.
Volgens mij is dit echt zoeken naar een manier om te stoppen.
Want kan mij niet voorstellen dat daar echt veel meer verkeer door komt in een toch al redelijk rustig gebied.
De aansluiting op de N239 is nou niet echt rustig te noemen, groot deel van het (vracht)verkeer voor geheel Agriport gaat daar langs én het is een belangrijke weg voor andere dorpen om naar de A7 te komen.
Ik had verwacht dat het verkeer van en naar het datacenter via glasvezel zou lopen :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee