Microsoft krijgt toestemming voor bouw datacenter Middenmeer 'op eigen risico'

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft Microsoft toestemming gegeven om de bouw van zijn tweede datacenter in het Noord-Hollandse Middenmeer te starten. Het gaat nog niet om een definitieve vergunning dus de bouwstart is op eigen risico.

Microsoft mag beginnen met de bouw van zijn geplande datacenter op Het Venster in Middenmeer, op industrieterrein Agriport A7 in de gemeente Hollands Kroon. Maar het gaat vooralsnog om een zogenaamde gedoogbeslissing van OD NZKG . De dienst neemt die beslissing omdat deze verwacht dat er 'op korte termijn' een definitieve omgevingsvergunning bouw en milieu wordt verleend.

De dienst baseert zich daarbij onder andere op de gedane toetsing voor brandveiligheid en constructieve eisen. Op korte termijn volgt nu een ontwerpbeschikking op de aanvraag, die belanghebbenden zes weken lang kunnen inzien. Ze kunnen ook reageren op de beslissing. Ten slotte komt er een definitieve beschikking, die eveneens zes weken in te zien is en waar beroep tegen kan worden ingesteld. In de tussentijd kan Microsoft dus beginnen met de bouw.

De bouw van het datacenter kent een lange politieke voorgeschiedenis en is omstreden. In juli trok de provincie een streep door het bestemmingsplan van de gemeente vanwege zorgen over de verkeerssituatie rond het datacenter. De gemeente Hollands Kroon meldde met de provincie een oplossing voor de verkeersafwikkeling te zoeken. Daarvoor was onder andere onduidelijk of noodstroomvoorzieningen meetelden voor de vergunningplicht en of de provincie of gemeente daarbij het bevoegde gezag zou zijn.

Microsoft datacenter
Plek van Microsofts datacenter volgens bestemmingsplan

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-09-2021 • 16:49

228

Submitter: Technomania

Reacties (228)

228
225
89
11
0
90
Wijzig sortering
Ik volg het niet. We gebruiken allemaal data. In Nederland gebruiken we veel data. We willen ook graag thuis werken en data liefst niet lokaal opslaan. De reden dat het datacenter in middenmeer komt is de betrouwbaarheid van het stroomnet en een acceptabel klimaat. Belastingwetgeving lijkt me irrelevant, immers daar heb je alleen een hoofdkantoor of brievenbus voor nodig, geen datacenter.

Het is niet bijzonder vervuilend, het maakt geen herrie, het neemt alleen ruimte in. We laten al onze spullen al in het buitenland maken, mogen wij als Nederland dan ook wat bijdragen aan een goede data-infrastructuur voor onszelf en omringende landen. Anders komt er een megastal of een chemische fabriek.
Verschillende plannen voor woningbouw worden geblokkeerd door de overheid en dit mag wel. Makelaars uit de omgeving van Heiloo zeiden onlangs nog tegen de regionale krant dat hun klanten gingen huilen omdat een plan niet door mocht gaan. De woningnood is zo nijpend in NH (en elders) dat mensen er overspannen van worden.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20210910_42625608

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 563525 op 22 juli 2024 21:43]

Verschillende plannen voor woningbouw worden geblokkeerd door de overheid en dit mag wel.
Dat is natuurlijk populistisch geneuzel dat voorbij gaat aan de feiten:

-Gedeputeerde staten heeft het bestemmingsplan van de gemeente Hollandse Kroon (voor Microsoft) in eerste instantie afgekeurd omdat de verkeers-situatie niet goed geregeld was,
-De gemeenteraad heeft een amandement op het bestemmingsplan aangenomen, om ervoor te zorgen dat dit alsnog gegarandeerd wordt,
-Waarschijnlijk is met het amandement de situatie wel goed, dus de bouw wordt voorlopig gedoogd.

In het geval van Zandzoom Heiloo (1300 woningen):
-Het plan is afgekeurd, want de verkeers-situatie is nog niet goed geregeld,
-Het plan mag dus ook gewijzigd worden,
-Daarna, als het goed geregeld is, mag er gebouwd worden.

Met andere woorden, allebei de plannen worden gelijk behandeld, maar ze zijn alleen in een verschillende fase.

Dus het is niet zo dat A wel mag en B niet; enkel dat ze allebei aan regels moeten voldoen. Het is een traject; en A is al iets verder gevorderd dan B.
Anoniem: 563525 @kidde17 september 2021 10:04
Inderdaad, laten we even bij de feiten blijven. Vorig jaar schreef het NRC toch iets anders.

https://www.nrc.nl/nieuws...-bouw-datacenter-a4021316
https://www.nrc.nl/nieuws...k-komt-later-wel-a4021302
Dat is leuk, maar het eerste artikel kan ik niet lezen en in het tweede artikel wordt niets gezegd over het verkeer.

Nogmaals: Het plan waar het hier over gaat was in eerste instantie door de provincie afgewezen, toen is het verkeersplan aangepast en daarna mocht het bouwen beginnen in gedoogvorm.

Het plan in Heiloo heeft de raad van State uitspraak over gedaan. Voor dat plan is het verkeer gewoon niet goed geregeld.:

https://www.raadvanstate.nl/@126632/202002509-1-r1/
Dus ook die luitjes kunnen samen met de gemeente wat amandementen indienen, en als dat er goed uit ziet zullen ze ook gewoon vast kunnen beginnen met op eigen risico wat kabels trekken in de grond voordat het volledig rond is, zoals Microsoft doet.

Iedereen had ook over het plan voor het datacentrum kunnen procederen tot aan de Raad van State, maar kennelijk is dat niet gebeurd.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 21:43]

Anoniem: 563525 @kidde17 september 2021 10:29
In de artikelen staat dat de bouw is begonnen zonder dat de vergunningen rond waren. Dat had geen gevolgen.

Als woningbouw niet mag vanwege een weg dan kan dat niet snel geregeld worden. Daar kan zelfs jaren overheen gaan. Waar ik woon is de gemeente tegen hoogbouw en de provincie houdt al tientallen jaren woningbouw buiten de stadsgrenzen tegen.

De woningnood is dermate ernstig dat dat niet uit te leggen is.
Dat is leuk, maar het eerste artikel kan ik niet lezen en in het tweede artikel wordt niets gezegd over het verkeer.
De tekst wordt gewoon geladen voor men je probeert te pushen naar een abonnement.

Hier is een mirror: https://archive.is/qT0QG
Dat is natuurlijk populistisch geneuzel dat voorbij gaat aan de feiten:
Tja, noem het maar populistisch:
Feit is dat er sommige gemeentes wachtlijsten hebben van jaren, ik dacht purmerend 22 jaar, en ik ben zelfs ooit 29 jaar tegengekomen. Dat is geen kwestie meer van populisme, dat is dat men bij de diverse overheden decennialang de prioriteiten verkeerd heeft gelegd.
-Gedeputeerde staten heeft het bestemmingsplan van de gemeente Hollandse Kroon (voor Microsoft) in eerste instantie afgekeurd omdat de verkeers-situatie niet goed geregeld was,
-De gemeenteraad heeft een amandement op het bestemmingsplan aangenomen, om ervoor te zorgen dat dit alsnog gegarandeerd wordt,
-Waarschijnlijk is met het amandement de situatie wel goed, dus de bouw wordt voorlopig gedoogd.

In het geval van Zandzoom Heiloo (1300 woningen):
-Het plan is afgekeurd, want de verkeers-situatie is nog niet goed geregeld,
-Het plan mag dus ook gewijzigd worden,
-Daarna, als het goed geregeld is, mag er gebouwd worden.
Dat zijn procedurele zaken, en die zijn niet zo heel belangrijk. Ja het levert vertragingen op, en dat is iets dat ook al minstens 20 jaar speelt, maar de zaken liggen aanmerkelijk dieper, en breder.

Waar het op neer komt, is dat voor projecten zoals nu dit datacentre, er vanwege het commerciëel belang dat er mee gemoeid is, en bij prestigeprojecten van overheden zelf, zoals een nieuw stadskantoor, een betuwelijn, een HSL, er veel meer kan.
Nogmaals, ik vind dat nogal populistisch ja.

Zelf woon ik vlak langs de HSL; en het duurde ook ca. 30 jaar voordat die er lag. Daar werd bijvoorbeeld ook over geklaagd bij de Raad van State door omwonenden. En op dezelfde wijze, als je dus inhoudelijk kijkt naar de plannen van de woonwijk, zie je dat het omwonenenden zijn die geklaagd hebben, en in het gelijk gesteld door de Raad van State.

Diezelfde Raad van State zet ook altijd zonder pardon een streep door overheidsprojecten; door de uitpsraak omtrent PAS (stikstop) zijn vele overheids-projecten (bouw / wegenuitbreidings-projecten) tegengehouden.

Bij het prestige-project van Microsoft is er door de gemeente inderdaad veel te soepel gehandeld, de bouw is begonnen middels een discutabele gedoog-consttructie. Maar wat ik nergens zie, is dat omwonenden een zaak hebben aangespannen bij de Raad van State. Niet de omwonenden hebben geklaagd, maar de provinciale staten.

Dus ja; als er niet bij de Raad van State geklaagd wordt, en de Raad van State een project niet tegenhoud, kan er bij prestige-projecten veel meer; dat lijkt me hier de juiste conclusie. En gezien ons rechtssysteem lijkt me dat ook niet meer dan normaal?
Dat is meer een probleem van de idiote huizenmarkt van nu dan een datacenter, die overspannen mensen.

Zolang ze allemaal denken in een vrije omgeving te kunnen wonen hebben. Ze moeten een paar dikke woontorens bouwen en klaar. Maar dáár willen ze opeens niet meer wonen. Dus nood? Meh.
Er wordt telkens met twee maten gemeten. Als er een plan ligt om woningen te bouwen dan mag dat vaak niet en moet het landschap of het stadsgezicht beschermd worden. Maar als er een datacentrum komt dan zijn de instanties soepel met de regels en is men de waarde van het landschap plotseling vergeten.
Mee eens, heb het van dichtbij meegemaakt en het is te gek voor woorden. Heb bedrijven zien opgekocht worden die flink winst maakten en een hoop mensen hadden ingehuurd om vervolgens een paar koeien en gras erop te gooien.. dit midden in de brand van de recessie van 2008 waar werk juist nodig was.. een moment die ik nooit zal vergeten...
Er moet gezegd worden dat de locatie van dit datacentrum nou niet echt effect gaan hebben op het stadsgezicht of zo, dat hele stuk daar is al 1 grote blokkendoos.
Dit is zonder meer waar. Ik woon nabij een grote slachterij. Die plaatste illegaal twee grote tanks (ruim 20m hoog) op het terrein en ondanks dat het illegaal was mochten ze blijven als ze het maar in procedure brachten (want 'vergunbaar'). Nu kan dit wettelijk wel allemaal kloppen, maar leg de overbuurman die veel overlast van de slachterij ervaart en zijn schuur wil uitbreiden maar eens uit waarom hij daar niet alvast aan mag beginnen. Als je geld hebt voor goede juristen mag je in Nederland vaak net iets meer, lijkt het.
Ja want flatjes in hoogbouw raken ze aan de straatstenen niet kwijt!?
Het probleem is dat die er daar niet zijn. Dus jazeker dat er meer bij moeten. Teveel mensen te weinig ruimte. Dan moet je iets toch?
te weinig ruimte?
Als we NL zouden bouwen zoals New York, zou heel NL passen in een stroom van 2 km breed over de lengte van heel brabant.

Ruimte is een keuze...

De zgn woningnood is al decennia lang in de maak.
Al vanaf de jaren 70/80 wordt er al te weinig gebouwd. Er wordt niet ingesprongen op de wijzigende gezinssamenstelling in NL, wetgevingen en procedures zijn te traag, etc etc.
Dan hebben we een crisis gehad in 2008. 1 waarin heel veel bouwprojecten gewoon stil zijn gezet (want geen geld meer voor handen, faillissementen of te weinig zicht op rendement).
Nou ging dat in eerste instantie over sociale woningbouw (huur)...maar ja...als op een gegeven moment geen huis meer te krijgen is, gaan ook die mensen natuurlijk proberen te kopen.
Combineer dat met een hele lage rente, beleggers op de markt die ook hun geld kwijt moeten, etc etc en je hebt de perfect storm op de woningmarkt.
Helaas is het wel vervuilend. Het koelwater is een lokaal maar groot probleem, is geen drinkwater zeg maar. Daarnaast is de energie die gebruikt wordt wel deels groen maar verdingt dat groen energie verbruik door consumenten. Dus krijg je in het beste geval landschapsvervuiling door zonnepanelen en windmolens die enkel en alleen dienen voor die datacenters. Dat vinden de omwonenden niet leuk, wel de lasten maar niet de lusten.
Er ligt een IJsselmeer naast. Een artificieel zoetwater meer. Lijkt me dus niet zo'n probleem, dat koel water.
Wat energie betreft, energie wordt ergens opgewekt, daarna gaat het door kabels heen en wordt het ergens verbruikt.
Die kabels kunnen best lang gemaakt worden tegenwoordig.

Edit:
En voor bonus punten, de combinatie:
Windmolen / zonne park midden in het IJselmeer met kabels naar datacenter.
Problem solved.

(of natuurlijk datcenter zelf midden in het IJselmeer. Microsoft had ooit een test lopen met onderzee datacenters dacht ik?)

[Reactie gewijzigd door Vampyre op 22 juli 2024 21:43]

Je Zit erg op de halve waarheden stoel met je reactie.
ja het ijsselmeer in totaal heeft voldoende koelcapaciteit voor de hitte opgewerkt in het datacenter.
het probleem is alleen vloeistof dynamica. er zit geen grote pomp in die het water steeds circuleert. de dump zal dus onbehoorlijk opwarmen wat wel degelijk problemen geeft voor omliggende natuur, hoe nieuw of oud die ook is, niemand houd van de geur van gekookt wier in z'n achtertuin.

En voor de groene energie is het verhaal ook ingewikkelder. de ontwikkelingen van windmolen parken op land en in zee in Noord-Holland zijn een direct gevolg van het klimaat akkoord. gemeenten willen massaal aan de groene stroom en ook hollandsnoorderkroon bouwt zodat ze eigen verbruik kunnen compenseren. met dat idee is de gemeenteraad en dus de bevolking akkoord gegaan.
vervolgens is de wethouder gaan dansen met microsoft, die claimen nu de hele opwek voor hun data centers zodat ze die als groen mogen bestempelen. en de bevolking compenseerd dus nog niets.
Wat exact is een halve waarheid?
Dat er in Middenmeer een meer is met voldoende watercapaciteit er naast om een datacenter te koelen?
Je kan het natuurlijk over warmte en vloeistof dynamiek gaan hebben, maar dat klinkt meer een beetje als goal posting, vind je niet?

Als jij beweerd dat dit allemaal maar de halve waarheid is, en dat warmte en vloeistof dynamiek inderdaad aantoont dat er geen DC in Middenmeer moet komen die kan koelen via het IJsselmeer, dan zie ik die berekeningen graag. Als je die niet hebt? Dan leg ik deze halve waarheid kritiek verder respectfully gewoon naast mij.

PS.
En wat energie betreft, energie producenten en vooral de net beheerder houden heel erg van verbruikers die een vast verbruik hebben, zoals DC's.
Daar kan namelijk het netwerk omheen gebouwd worden.
Als men geen chemicaliën zou toevoegen is er geen probleem.
Helaas is het niet alleen chemicaliën dat een probleem is maar het dumpen van "warm" water is ook al vervuiling en kan een behoorlijke invloed hebben.
Buiten dat het eco systeem veranderd kan verwarmd water minder zuurstof vasthouden en in sommige gevallen kan het ook voor extreme algen groei zorgen. Beide zorgen voor verstikking.
Het IJsselmeer heeft geen enkele originele natuur meer over. Het wat vroeger een zee.
Daarnaast is het IJsselmeer ongeveer 8 biljoen ton water met een totale heat capacity van ongeveer 32EJ (exajoule. 10*18) per graad Celsius.
Het hele energie verbruik van Nederland per jaar is ongeveer 4 EJ. Daarmee kunnen we het hele meer dus ongeveer 0.1 graad warmer maken.

Denk je nu echt dat datacenters het probleem zijn voor het IJsselmeer?
Ik denk het niet.
In de Biesbosch is ook heel veel water en toch moet de Amercentrale afschakelen op hele warme dagen omdat het water anders teveel opwarmt.
de Biesbosch is een vloedgebied en beschermd natuurgebied.
Daar kan warm water inderdaad een behoorlijke invloed hebben omdat na een langere warme periode de boel kan uitdrogen (het is een oorspronkelijke moeras delta).
Is nogal een verschil met het IJsselmeer, me dunkt?

Dus. Geen DC in de Biesbosch, wel in Middenmeer. Lijkt me vrij goed over nagedacht door de Nederlandse plan bureaus?
Of niet? Of gewoon nergens een DC van Microsoft, is dat jouw oplossing?
Misschien toch iets beter kijken of ze de restwarmte ook nuttig kunnen gebruiken? "kon geen nuttige bestemming vinden voor restwarmte" is toch niet meer van deze tijd? Desnoods bouw je er kassen naast, of een paar woningbouw wijken. Het inmiddels verder afgekoelde water kan dan misschien beter geloosd worden.
Uiteraard koelt het IJsselmeer niet in z'n geheel op door ergens warmwater te lozen :z
Mede daardoor kunnen/worden duizenden gasmotoren (wkk's) in Nederland aangesproken tijdens warme zomers. Grote aantallen wkk's staan dan mooi gas weg te stoken en als daar toevallig een grote tomatenkas bij hoort dan zet de boer de ramen netjes open om de warmte te laten vervliegen :+ dus ipv warmte in water krijg je warmte in lucht.

Vraag mij af of deze datacenters ook gebruik maken van de wkk's. Daar in middenmeer staan ook een flink aantal
Inderdaad, grote problematiek met de subsidie wkk's die met lege kassen soms staan te blazen.

De wkk's voeden direct weer in op het net, dus ja de eerste beste gebruiker (huis, bedrijf, DC) zal deze energie opstoken
Daar hebben we al ongeveer een kleine 150 jaar warmte wisselaars voor.
Een kern centrale naast een rivier koelt de reactor ook niet direct met rivier water,
Dat koelwater kan gebruikt worden voor stadsverwarming.
Dan moet men eerst inzage geven in de chemische toevoegingen. Dat weigert men tot op heden.
De manier waarop je het formuleert lijkt aan te duiden dat er bewust en expres chemicaliën worden toegevoegd? Hoe kom je hier bij? En wat zou het doel hiervan zijn?
Eerste zoekresultaat:
Al dat water dient behandeld te worden tegen onder andere kalk- en andere minerale afzetting en corrosie. Daar zijn veel chemische toevoegingen voor nodig, die eveneens sterk vervuilend kunnen werken.
https://datacenterworks.n...n-in-dc-s-kan-fors-omlaag
Het is al eerder genoemd: daar zijn warmtewisselaars voor. Je gaar geen ijsselmeerwater door je processorkoelers laten stromen....
Het primaire warmtecircuit in het datacenter is een gesloten circuit en dat zit via een warmtewisselaar aan het open circuit dat met oppervlaktewater gekoeld wordt. Dat is technisch en financieel sowieso beter voor alles en iedereen. Geen engineer zal dat nalaten.
Correctie: je zou daar warmtewisselaars voor kunnen / willen gebruiken. Het probleem is Nederland is echter dat ons drinkwater dermate goedkoop is, dat men liever drinkwater vervuild met chemicaliën en vervolgens dat in de natuur dumpt. Want dat maakt de aandeelhouders blijer dan ecologisch verantwoord een duurder gesloten systeem gebruiken.
Thanks, dat is een heel nuttig artikel!
Het gedeelte van de stadsverwarming hoeft niet direct op het koelsysteem van het datacenter worden aangesloten...sterker nog, dat moet je niet willen, zowel als datacenter als leverancier van de stadsverwarming.
Omdat die er niet zijn lijkt me? Ze koelen de boel met verdampt water, als er niet met lucht gekoeld kan worden. Chemicaliën zijn niet nodig.
Dat kan op papier altijd mooi, maar daar moet je wel een hele infrastructuur voor aanleggen. Ligt die daar al? Zijn er al huizen in de omgeving op een warmtenet aangesloten?
Dat gebeurd al niet in Amsterdam waar het dichtbevolkt is met huizen en datacenters, waarom zou het daar dan wel werken, voor de paar boerderijen in de omgeving?
Welk probleem met koelwater bedoelt u ? Meestal wordt met lucht gekoeld:

https://eenvandaag.avrotr...een-nieuw-probleem-inzet/
Dank voor de input. Maar bij hete(dus droge) zomers is water schaars, dus het idee is leuk maar praktisch slecht tot niet uitvoerbaar.
Dus het is een pleister op een wond, geen oplossing. Ik was een klimaat scepticus maar het is niet zo lang geleden dat de waterinname van het IJsselmeer moest worden gestopt omdat het te zout werd. Als Microsoft (of welke andere) daar ook nog meet zoet water wil innemen dan loopt de drinkwatervoorziening gevaar.
Het blijkt dat ze voor 95% van de tijd met lucht koelen dus het valt allemaal wel mee denk ik zo...

https://pulse.microsoft.c...ndaard-voor-duurzaamheid/

Vergeet niet de positie die Nederland krijgt met dit soort innovatieve datacenters. Het is goed voor de werkgelegenheid (nee idd beperkt in het DC zelf maar alles er omheen). Daarnaast Nederland is een economisch/politiek stabiel land dus perfect voor dit soort zaken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176636 op 22 juli 2024 21:43]

Welke werkgelegenheid? Alsof de bouwbedrijven in Nederland het op dit moment rustig hebben. Je moet al een half jaar tot een jaar wachten als je een aannemer kunt krijgen. Of bedoel je Douwe Egberts die er 3 koffiemachines plaatst en 1 keer per week serviced en de snoepautomaat bijvult en 6 bewakers die achter de receptie zitten?
Je dacht dat een DC enkel uit een bouwer bestaat en DE? Ik zal je uit de droom helpen:

Security analists
Network engineers
Delivery managers


Dan hebben we nog alle toeleveranciers, alle extra mensen die nodig zijn niet physiek op locatie maar die Microsoft in haar kantoorpanden zal moeten aannemen.

Kortom iets verder kijken dan enkel de punten die je geeft.
Die mensen kunnen ook prima in het buitenland zitten. Dit is helemaal geen garantie voor Nederlandse banen. Zeker omdat dit datacenter niet alleen Nederland bedient.
Dat maakt toch ook niet uit. We leven in een mondiale economie.

Belangrijkste voor NL is dat we door IT multinationals gezien worden als een prettig datacenter land. Bekijk het positief en niet negatief. Er is al genoeg negatief senitiment in de wereld...
Gaat erom dat we een enorm stikstof probleem hebben waardoor er 100 gereden mag worden, er minder huizen ge en verbouwd kunnen worden. Zo'n energieslurper helpt dan niet mee...
Jij wilt toch ook naar Tweakers kunnen surfen of een Zoom of Teams call kunnen bijwonen? Het een hoeft het ander niet uit te sluiten...
Die werken bij Microsoft allemaal vanuit de US

Op het datacenter zelf zijn er alleen bewakers, onderhoudspersoneel voor de gebouwen/terrein en een klein team voor het hardware onderhoud van de apparatuur
Pertinent onjuist.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Anoniem: 17663619 december 2021 13:52
Ben je wel eens in een datacentre geweest? Deze functies werken vrijwel allemaal remote.
5 % van de tijd dus niet en dat is voor iets dat 24/7, 365 dagen per jaar draait nog best veel tijd. Bij een groot datacenter zal het niet gaan om een paar liter per uur.
Maar die 5% is dan wel weer verwaarloosbaar. Ik denk dat de rest van de industrie een groter probleem oplevert.
En wanneer is die 5% v/d tijd? Juist als het buiten heet is! En wanneer is drinkwater schaars? Inderdaad op precies dat soort momenten.
Dit is een inhoudelijk goed punt. Het ijsselmeer is aan het verzilten. Het is sowieso geen heel goed idee om drinkwater te maken van IJsselmeerwater. Immers de lozing van echt vervuilende industrie, rioolwaterzuiveringen en afstroming uit de landbouw komt daar terecht. Een datacenter levert m.i. een kleine bijdrage. Daarbij moet je in de polder ook denken aan zoute kwel (ook in het IJsselmeer).
Als er alleen met lucht gekoeld wordt zouden er geen problemen met de lozing van geheime chemicaliën zijn die toegevoegd worden aan het water dat men loost. Deze problemen zijn uitgebreid in het nieuws geweest.
Ik heb eens even wat gezocht, maar ik kan niks vinden over geheime chemicaliën die worden toegevoegd aan het water? Hoe kom je hier bij? Is dit insider info of heb je een verifiëerbare bron hiervoor? Ik kan geen nieuws artikelen vinden.

Het enige wat ik wel kon vinden is dat het gebruikte water, in de datacenter koelingsystemen, soms zeer vaak/lang gecirculeerd wordt, voordat deze wordt afgevoerd. In dat gevak kan het aantal vaste deeltjes in het water (de zogenaamde total dissolved solids), in dit geval m.n. metalen, boven bepaalde grenswaardes kan stijgen. Deze deeltjes zijn op zich niet direct schadelijk, maar mogen niet in hoge concentraties voor komen in water.

Is dit wat je bedoelt? Of wat?
Microsoft koelt hoofdzakelijk met buitenlucht. Alleen als die te warm is gaan ze onthard water vernevelen in de lucht. Dat is adiabatische koeling. Erg energie-efficiënt. Het wat wat geloosd wordt is vooral afkomstig van ontharding en ontzouting. Zeg maar vergelijkbaar met het water wat vrijkomt bij uw waterontharder in huis. Geloof me dat de bollenkwekers en kassen minimaal net zoveel watervervuiling opleveren.
Laten we gewoon weer terug gaan naar pen en papier. Vergeet ook niet de paard en wagen.
Minder vervuilend. Terug naar de levensstijl van 2000 jaar geleden.
Nou, nu zegt u wat. Als wij bij het paard waren gebleven dan hadden wij nu geen klimaatcrisis :9

Maar goed dat betekent ook dat wij nog in het stenen tijdperk zouden vast zitten.
vergeet de stikstof belasting niet van paard en wagen, schijnt belangrijker te zijn als co2 belasting
Dus alle data van Afrika moet hier in NL worden opgeslagen? Wij hebben hier een stuk minder ruimte.
tja, ook in Nederland is er genoeg ruimte, je kan ze ook gewoon onder de grond bouwen een honderd of vijftig meter de grond in de polder.in kroatie,zwitersland, daar kan je ze wel kwijt als je daar gewoon wat gaat boren in de bergen en alpen.

het is niet goedkoop, maar er is meer dan genoeg ruimte in de wereld, zet er een paar goed afzuigkappen boven voor de hitte, die opgewekt wordt met groene energie en je bent er.

grote bedrijven nemen daar niet de moeite voor, ze kijken gewoon wat de regering voorstelt, en dat is het.ze doen niet meer dan wat nodig is.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 22 juli 2024 21:43]

Je denkt daar veel te makkelijk over een datacenter onder de grond kost een gigantisch vermogen, en denk bijvoorbeeld ook aan overstromingen risico.
Dat overstromingsrisico is maar een paar meter. kwestie van kitieke shizzle op de 1e verdieping zetten. Dat zie je in ieder datacenter rond Amsterdam/ Haarlem
Nou ja, er is natuurlijk wel een beetje een verschil met stabiliteit en al bestaande infrastructuur.
Maar no joke, delen van Afrika zijn verbazend goede investering gebieden.
(example, Somaliland, noorden van Somalie. Al jaren verbazend stabiel, hoop technische kennis door de Somalische diaspora, dicht bij alle zeekabels naar Azie en perfect klimaat)
Tsja, er wordt ook veel geproduceerd in het buitenland met bestemming Nederland. Ik zie het probleem niet.
Maar ook een stuk minder bommen en granaten en terroristische/opstandige groeperingen.
En afrika heeft een stuk minder data.
Een hoop bijzondere aannames maak je hier.
In Nederland gebruiken we veel data. We willen ook graag thuis werken en data liefst niet lokaal opslaan.
Als ik mij de uitzending van Lubach hierover goed herinner, is dit datacenter bedoeld om te voorzien in de datahonger van Saoedi-Arabië. Dat valt denk ik niet in de categorie 'omringende landen'.
Het is niet bijzonder vervuilend, het maakt geen herrie, het neemt alleen ruimte in.
Wrong, wrong en true. En dat laatste is geen klein probleem.
Anders komt er een megastal of een chemische fabriek.
Denk je echt dat enkel datacenter, megastal of chemische fabriek de enige opties waren voor Middenmeer? Wat denk je van behoudt van de landbouwgrond of een paar woningen in een tijd van woningnood?
Het was de slechtste Lubach uitzending met voorsprong. En ik spreek als fan van Lubach.
1. Data kent geen grenzen, net als energie.
2. Benoem aub de vervuiling. Een beetje ingedikt leidingwater, en …?
3. Landbouw is vervuilend en neemt 70% van het oppervlak van NL in.
Fan van Lubach is geen argument of excuus om je mening meer waarde te geven. Als je er een oordeel over hebt, onderbouw het dan. Ik ben lang niet wappie genoeg om me te laten overhalen met zo'n loze uitspraak.

1) Je had het zelf over NL en buurlanden. Nu flip je het. Zwak.
2) Een paar vierkante kilometer beton? En kost het niet een idiote hoeveelheid stroom om dat draaiend te houden. Iets waar ze onze groene stroom voor gebruiken. Wij kunnen zeggen dat we groene stroom maken, zij kunnen zeggen dat ze groen draaien en presto, iedereen blij. Behalve dan dat we dus nog fossiel moeten opwekken voor ons eigen gebruik. Maar deze info heb ik van Lubach, dus jij weet het vast beter.
3) Letterlijk alles is vervuilend, wat is je punt precies? Ik gaf aan dat er andere opties zijn, die mij nuttiger lijken.
Jouw ‘wrong wrong, blonk niet bepaald uit van onderbouwing. Het was eerder Trumpiaans. Lubach was in de uitzending m.i. tendentieus en selectief. Het is hypocriet om als dichtbekabeld en internethongerig land op andere landen te willen leunen voor datacentra. Ik weet niet of je de locatie kent, maar daar gaat geen woningbouw komen, alleen landbouw (kassen, bollen) en windturbines. Waar denk je dat die landbouwproducten heen gaan?

Verder is het alleen een groot gebouw. Beetje water nodig, lozing van ingedikt leidingwater, veel energiegebruik en geen significante geluidbronnen (naast de A7). Daarbij is er veel aandacht voor het gebruik van een hernieuwbare bronnen. Prima toch. Ik snap oprecht niet hoe men vlakbij aanvliegroutes van Schiphol en op fietsafstand van Tata nu juist hier tegen te hoop loopt.

Overigens is het op eigen risico starten met de bouw daadwerkelijk ‘op eigen risico’. De omgevingsdienst heeft geoordeeld dat de aanvraag vergunbaar is. De aanvrager mag dan starten met voorbereiding van de bouw maar bij gegronde bezwaren moet daadwerkelijk alles teruggedraaid worden.

[Reactie gewijzigd door deadmeatsubs op 22 juli 2024 21:43]

Je argumenten gaan weer veel kanten op. Lastig om dan kort te reageren..
Het is hypocriet om als dichtbekabeld en internethongerig land op andere landen te willen leunen voor datacentra.
Jij vindt het hypocriet, mening. Je zou dan netzo goed kunnen stellen dat bijna alle andere landen op de wereld meer ruimte hebben voor ditsoort data dozen, en dat het hypocriet is om het hier te bouwen voor een land dat zelf die ruimte wel in overvloed heeft. Het is niet alsof we met NL niks doen voor het internet en dat we de wereld iets verschuldigd zijn.
Ik weet niet of je de locatie kent, maar daar gaat geen woningbouw komen, alleen landbouw (kassen, bollen) en windturbines. Waar denk je dat die landbouwproducten heen gaan?
Woningbouw, landbouw (ook als het export is) en windturbines heeft NL iets aan. Ik had niet de indruk dat we veel zouden opschieten met de bouw van dit datacenter. Maar ik laat me graag overtuigen als je daar meer van weet.
Daarbij is er veel aandacht voor het gebruik van een hernieuwbare bronnen.
We bouwen groene energiebronnen, met subsidie zoals @Joop hieronder aangeeft, om onze klimaatdoelstellingen te halen. Het lijkt mij niet slim om dat dan meteen in een nieuwe energieslurper te steken waar we, zo ver ik zie, weinig mee opschieten.
Ik snap oprecht niet hoe men vlakbij aanvliegroutes van Schiphol en op fietsafstand van Tata nu juist hier tegen te hoop loopt.
Dat is toch geen argument? Omdat we al zaken hebben die niet goed voor de gezondheid en het milieu zijn, maakt nu niets meer uit? Natuurlijk wel, misschien juist des te meer. En zorgen dat het niet gebouwd wordt, is makkelijker dan zorgen dat het verbetert of verdwijnt. Juist dat hebben we geleerd van Schiphol en Tata.
En kost het niet een idiote hoeveelheid stroom om dat draaiend te houden. Iets waar ze onze groene stroom voor gebruiken.
Voor het klimaat doet het er niet toe van wie de stroom is. Als het datacenter niet hier gebouwd wordt, dan wel ergens anders. Als het daar op grijze stroom draait en "wij" kunnen dan "onze" groene stroom voor huishoudens gebruiken, dan heeft dat onderaan de streep hetzelfde resultaat voor het klimaat.

Een ander argument is dat deze groene stroom meen ik wordt opgewekt mede door subsidies. Die subsidie pot is niet door Microsoft gevuld, maar dat is dan wel degene die er van profiteert. Dat is m.i. wel scheef en niet de bedoeling. Als MS (of welk bedrijf) gebruik wil maken van gesubsidiëerde groene stroom, dan moeten ze m.i. ook substantieel bijdragen in de subsidie pot. I.p.v. belasting ontwijking op grote schaal, wat vrijwel elke multinational doet. Al is dat wel deels weer omdat onze wetten dat mogelijk maken...
Die subsidie pot wordt gevuld door de Nederlandse consumenten. Staat netjes op je energie nota, opslag duurzame energie. En wordt vervolgens nu door grote datacenters opgeslurpt.
Las vanmorgen op het ad dat de kolencentrales overuren draaien in Nederland.
Ja, als je data datacenter 50 meter over de grens plaatst dat komt de CO2 uitstoot op het bordje van Belgie te liggen en daarmee is Nederland veeeeel beter af.... Dan overstroomt Belgie en niet Nederland als de zeespiegel stijgt....
Het maakt natuurlijk voor het milieu geen reet uit waar dat datacenter staat. Het verbruikt een bepaalde hoeveelheid enegie en die moet ergens vandaan komen. Zo lang niet 100% van de stroom groen opgewekt wordt, is het een kwestie van het verschuiven van het predicaat groen/grijs van de ene naar de andere verbruiker...wat voor het milieu ook geen reet uit maakt (alleen voor marketing). Het is niet dat ze afrika gaan afsluiten van het internet omdat men in NL dat DC niet wil. Dat DC dat komt er. Niet hier? Dan elders.

Dus dan komen we op de kern van de zaak uit. Men wil het ding niet hebben omdat het lelijk is, omdat we ons (milieus)straatje (op papier) schoongeveegd willen hebben. En omdat men prioriteit wil geven aan het bouwen van zaken die dringender zijn...zoals huizen. (ivm beperkte grond, materialen, uitstootvergunningen, mankracht)

[Reactie gewijzigd door Vogel666 op 22 juli 2024 21:43]

Elk land moet voldoen aan de klimaatdoelen. Als er dus in je achtertuin een datacenter komt, moet je die op een andere manier compenseren.
Als dat datacenter in België (Of elk ander land) komt, dan heeft Nederland dus minder maatregelen nodig om de doelstellingen te halen. En dat scheelt de burger geld. Los van dat zo'n datacenter zo goed als niets oplevert in ons belastingparadijs voor multinationals.
You fail to see my point
Het maakt voor het milieu namelijk niet uit waar dat datacenter staat en wie daarvoor de zwarte Piet toegespeeld krijgt.
Er is een politiek spelletje gecreerd waardoor het hebben van data datacenter milieu-technisch een betekenis lijkt te hebben. Dat is echter alleen een issue als je jezelf een anderen graag voorliegt. Voor het milieu is het irrelevant.

Dan kunnen we dat spelletje wel mee gaan spelen, maar dat lost geen fysiek probleem op, maar alleen een papieren probleem... Ik lieg niet graag tegen anderen en al helemaal niet graag tegen mezelf.

Als je dan toch graag het papieren-tijger-spel wenst te spelen:
Minimum belasting tarieven worden as-we-speak erdoor gedrukt door de Europese Unie. Dan kun je maar beter al begonnen zijn met de bouw...voordat men zich gaat bedenken.
Jouw punt is dat het datacenter sowieso ergens uitstoot genereerd. Dat klopt ook wel, mijn punt is dat elk land moet voldoen aan bepaalde uitstoot regels. Als je vervolgens een paar datacenters neer gaat zetten die meer energie gebruiken als een grote stad, dan moet je dat dus extra mee compenseren. Dat komt allemaal uit de portemonee van de burger. Natuurlijk is het milieuprobleem wereldwijd even groot als het datacenter in Duitsland, België of hier in Nederland staat. Alleen hoeft de Nederlander niet deze uitstoot te compenseren door woningbouw aan banden te leggen, snelheid op de snelweg omlaag, boeren beperken in bedrijfsgrote etc.

Wat betreft belasting, hoeveel zet een datacenter om in Nederland? Als je als Amerikaans bedrijf diensten in Duitsland of Afrika verkoopt en dat draait toevallig op een Cloudserver in Nederland. Wat ziet de Nederlandse staat daar dan van terug? Microsoft gaat echt niet omdat die bitjes toevallig in Nederland staan hierover belasting betalen. Zo werkt omzet belasting namelijk niet.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 21:43]

Zijn er niet problemen om uberhaupt energiepieken op te vangen in het westen van Nederland en dan komt er nog een datacenter bij, terwijl in het Noorden nog genoeg capiciteit is ( sterker een overcapaciteit).

Dacht dat we beter met milieu moesten omgaan en dat die kolencentrales weg moesten.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 21:43]

In het noorden is gevaar voor aardbevingen vanwege de gaswinning.
Je kan het aardbevingbestendig bouwen :) Er gaat niks boven Groningen en dat klopt wel. Vanaf Haren tot de waddenzee hebben ze er last van . In De stad wat lichte scheuren etc, maar in het gebied zelf is het onbegonnen werk. Je verbouwd alles en de volgende aardbeving en je mag weer opnieuw beginnen. Dat gebied zal over 30-50 jaar uitgestorven zijn tenzij ze aardbeving bestendige huizen gaan bouwen.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 21:43]

Een gebouw kan maar wat te doen met de kabels in de grond?
Wat volg je niet? Los van het feit dat ik je analyse vrij kortzichtig en eenzijdig vind, het bericht gaat over groen licht. Het komt er waarschijnlijk. Word je dat van het feit dat er überhaupt tegenstanders zijn? Die zijn er altijd van alles
Is niet om NL data op te slaan en of te gebruiken
En begin jij maar eens met een bouw zonder vergunning , ik denk dat je geen dag red voor ze op de stoep staan
En vaak is de stroom die ze verbruiken via groene stroom (windmolens) waar die gemeente subsidie op heeft gehad van de staat voor het bouwen hiervan
En dat klopt toch ook al niet dat een gemeente dat uitlevert aan een bedrijf en niet aan de burgers die volgens iedereen aan de groene stroom moeten
Dat is belastinggeld waar alleen de gemeente beter van wordt ipv de burger
groen/grijs....het is maar een marketing labeltje dat voor grof geld verhandeld wordt. Zo lang niet 100% groen opgewekt wordt, kun je alleen het labeltje verschuiven van de ene verbruiker naar de andere, maar de totale hoeveelheid uitgestoten CO2 wordt er niet meer of minder van...
Kortom het maakt geen reet uit welke stroom je koopt, het komt uit hetzelfde stopcontact en de productiecapaciteit van groene stroom is de limiterende factor.
Je volgt het denk ik niet omdat je niet uit de buurt komt. De polder staat hier sinds een paar jaar vol met windmolens, wat geweldig is, maar alle stroom daarvan wordt nu dus 'opgebruikt' door MS om zichzelf groen te wassen. Ondertussen krijgen bedrijven in de buurt geen toestemming om uit te breiden omdat er blijkbaar niet genoeg capaciteit meer is. Alhoewel dat ondertussen miss is opgelost: volgens dit bericht gaan de datacenters in de komende tien jaar nog eens acht keer zoveel stroom verbruiken...

Qua grondverbruik, de boeren en tuinders uit de buurt hebben daar een iets andere blik op.

Verder zijn de windmolens natuurlijk neergezet met subsidie. MS betaalt voor zijn stroom, maar hebben daar een bodemprijs voor afgesproken. Het wrange is dat bedrijven als Microsoft en Alphabet met tientallen miljarden winst en honderden miljarden in kas, nul komma nul investeren in de omgeving waar ze hun datacenters neerplempen, en hier dus met medewerken van de overheid zichzelf met de minst mogelijke inspanning groen wassen.

[Reactie gewijzigd door Revolvist op 22 juli 2024 21:43]

Helemaal mee eens, maar doe het dan wel even netjes volgens de regels. Nu is de pest dat de verschillende overheidsorganen niet echt in de meewerkmodus staan. We hebben zo veel clubjes en regeltjes dat het onmogelijk is geworden om te innoveren met ruimte en bebouwing. Dat gaat in dit geval op, maar ook zeker op de woningmarkt.
Maar ja... politiek... Dat is sowieso een doodlopend spoor de laatste tijd.
Vorige artikel: nieuws: Elektriciteitsnet Liander bereikt capaciteitslimiet in delen van Noor...

Straks kan deze beslissing natuurlijk niet worden ingetrokken want "ze hebben nu al wat gebouwd/zijn aan het bouwen" (ondanks het zogenaamd eigen risico is).

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 22 juli 2024 21:43]

Het datacenter wordt direct aangesloten op het hoogspanningsnetwerk van TenneT, dus daar zal het netwerk van Liander weinig last van hebben. Alsnog wel jammer dat vrijwel alle groene stroom wordt opgeslokt door zo'n groot DC.
Waarom is het jammer, had je dan liever op kolen draaiende datacenters? Of liever helemaal geen?
Ik zeg niet dat er wat mis mee is dat datacenters op groene stroom draaien. Liever zelfs. Wat ik wel jammer vind is dat we het hele land volbouwen met windmolens, waar we vervolgens weinig aan hebben omdat alle opwek van die parken wordt opgekocht door datacenterboeren
Wat maakt het nou uit wie die "groene" stroom verbruikt. Of het nou door een draadje naar een DC gaat of door een ander draadje naar jou, de hoeveelheid opgewekte groene stroom veranderd er echt niet door. Sterker nog, ik vermoed dat door de DC's er meer groene stroom opgewekt gaat worden.

Even los van het feit dat veel groene stroom in het buitenland opgewekt wordt en alleen in certificaatvorm ons land bereikt.
Dan heb je de boel niet gevolgd. Vooral dit datacenter. De gemeente wilde vergroenen en windmolens bouwen. Er waren er aardig wat nodig volgens de berekeningen. De groene stoom zou naar de bedrijven gaan die er al waren en vooral naar de inwoners. Onder die belofte stemden de bewoners voor die foeilelijke dingen. Wat milieu technische gingen ze er op vooruit.

Ondertussen onderhandelde de gemeente met datacenterbedrijven. Knalde de windmolens uit de grond en nu gaat de bijna volledige capaciteit van de windmolens naar de burgers? Nee naar dat datacentrum natuurlijk!

Ik mag hopen dat we een droge zomer krijgen. Dan kan de gemeente en provincie nog zo hard roepen maar draait het waterschap gewoon de waterkraan dicht. Hopelijk ligt er nog ergens een veendijkje in de buurt die niet uit mag drogen. }> Dat zal ze leren! :Y)
Voor de geïnteresseerden wordt hier alles haarfijn uitgelegd. Laat dat een waarschuwing zijn voor de rest van Nederland.
Vertel er ook even bij dat al die windmolens voor groene electriciteit gebouwd zijn met vele miljoenen Euro's subsidie, betaald van jouw en mijn belasting geld.
Vervolgens koopt een data grootgrutter de energie op voor een bodemprijs.

Wij, met z'n allen, betalen van de pak-hem-beet 21 cent per KwH ongeveer 2 cent aan 'vergroenings opslag'. Geloof maar niet dat Microsoft of Google die extra 2 cent per KwH betaalt. Bij mij voelt dat heel erg scheef.

[Reactie gewijzigd door michielRB op 22 juli 2024 21:43]

We hebben slechts beperkte fysieke ruimte in Nederland om onze HUIDIGE groeiende stroomverbruik (minder gas betekent meer stroom) via windenergie op te vangen. Dat wetende geeft het geen pas die beperkte mogelijkheden nog eens verder te beperken, en ook nog eens deels op onze eigen kosten. We hebben tenslotte geen plicht om ons datacenter-gebruik zelf op te vangen met eigen datacenters. Nederland is qua oppervlakte gewoon een klein land. Dát maakt het dus uit.
We schieten er niks mee op. Met de geleverde energie hadden we ook ook een kolen of gas centrale kunnen uitzetten. Nu blijven deze vol gas bij draaien omdat de groen opgewekte energie opgeslurpt word door deze reus.

Nog niet te spreken als we eens een donkere windstille dag hebben…
Doordat dit bedrijf de groene stroom van Nederland opslokt, mogen wij als bv nl weer zorgen voor meer groene stroom.

En hoe meer stroom we in het land gebruiken, hoe meer groene stroom we moeten gaan maken en hoe meer windmolens we overal weer moeten gaan neerzetten.

Nederland is al zo vol, mogen we lekker weer een zooitje windmolens gaan neerzetten omdat wat corrupte ambtenaren een bedrijf een plek hebben aangeboden in ruil voor een snoepreisje.

Bovendien moet er flink geïnvesteerd worden in het stevige houden van het stroommeters op het moment dat er geen zin is of geen wind.

Wij als burger betalen daar dik belasting voor, dit soort bedrijven nauwelijks.

Door dit soort bedrijven moeten we steeds weer grote hoeveelheden groene stroom stabiel maken.

De bedrijven betalen dit klemhaak niet, maar de Nederlandse burger mag het weer ophoesten.
Wat maakt het nou uit wie die "groene" stroom verbruikt. Of het nou door een draadje naar een DC gaat of door een ander draadje naar jou, de hoeveelheid opgewekte groene stroom veranderd er echt niet door. Sterker nog, ik vermoed dat door de DC's er meer groene stroom opgewekt gaat worden.

Even los van het feit dat veel groene stroom in het buitenland opgewekt wordt en alleen in certificaatvorm ons land bereikt.
Als je het stroomverbruik net zo hard laat stijgen als je vergroent (en dat is wat Middenmeer doet) bereik je netto niets. En dat is echt een probleem.
Ze moeten gewoon hun eigen stroomvoorziening bouwen.
Nu worden gewoon de molens bedoeld voor de burgers gekaapt door iemand die heel goed voor zich zelf kan zorgen.
Of ze nu hun eigen of andermans stroom kopen, of het nu groen of grijs is, of het nu hier of in de Sahara is... Dat data centrum komt er toch wel ergens en de elektriciteit daarvoor moet opgewekt en betaald worden

De CO2 en vervuiling komt allemaal op vroeger of later op ons bord. Het klimaatprobleem kent geen grenzen, we leven allemaal op een en dezelfe aarde
Ik lees net op de site van AD: "Nederlandse kolencentrales produceerden in het eerste half jaar van 2021 bijna vijftig procent meer stroom dan in dezelfde periode een jaar eerder. Door torenhoge gasprijzen is de meest vervuilende bron van elektriciteit na jaren van daling weer in trek".
https://www.ad.nl/binnenl...al-gek-geworden~a68e151a/
Volgens mij worden ze aan ECW gekoppeld? https://www.ecwenergy.nl/elektra/
Jup, inderdaad. Het trafostation van ECW staat op het terrein van Microsoft. Ik kende die site nog niet
Alsnog wel jammer dat vrijwel alle groene stroom wordt opgeslokt door zo'n groot DC.
Of de bewoonde omgeving nu op groen stroom zit, en het datacenter over de grens op grijs stroom moet draaien, of dat het datacenter op groen zit, en de omgeving weer op grijs, de netto uitstoot blijft min of meer hetzelfde.
Wel zou het een verschil maken als een datacenter een eigen duurzame energiebron heeft, bijvoorbeeld een eigen windmolenpark, of dat het datacenter naast een kerncentrale neergezet zou worden.
Kerncentrales opereren nou eenmaal beter onder een hogere afname, zo'n datacenter kan dan prima het overschot opvangen als op zonnige of winderige dagen de afname van zo'n centrale eigenlijk te laag is.
Het probleem is dat die CO2 (los of een al bestaand bedrijf, een gezin het opwekt met energie) al een NL wordt toegerekend. Het plaatsen van DC's vergroot dan ook links- of rechtsom de CO2 uitstoot voor Nederland. En wij worden erop afgerekend.
Het is dus in mijn ogen van de zotte dat een gemeente in staat is om landelijk beleid om zeep te helpen.
Komt het DC in Duitsland oid, dan is dat hun afweging die zij dan in de EU mogen verantwoorden, maar hier willen we eerst weer eens huizen bouwen (het hangt ook allemaal samen).
Je kernenergiepunt is valide, laten we die dingen in Frankrijk neerzetten, daar hebben ze er genoeg van en kernenergie laat zich slecht schalen, net zoals datacenters.
Kan je die bewering onderbouwen? Want dat liander problemen heeft met capaciteit wil niet zomaar zeggen dat levering door wie dan ook geen gevolgen heeft voor die problemen. Daarbij lijkt het me hoe dan ook sterk dat dit datacentrum buiten liander elektriciteit afneemt.
Datacenter zijn eigenlijk extreem efficiënt en maatstaf voor andere magazijnen en hallen.


Met de techniek die wordt binnengehaald kun je andere magazijnen (ver)bouwen met soortgelijke standaarden en daar valt veel meer te besparen.

De focus wordt gelegd op dergelijke grote hallen omdat het lekker makkelijk is maar het grut en de energie die daar verloren gaat vergeet men.
De stadsverwarming draaien op servers is ook geen slecht idee (:
Dat is allemaal leuk gezegd, maar ik lees nauwelijks terug dat van die mooie woorden genoeg terecht komt om te stellen dat uitbreidingen effectief besparing opleveren of neutraal zijn. Ondertussen wil iedereen wel bedrijfszekerheid en minder verspilling, geen marketing en vage beloftes. Dus tenzij een nieuw datacenter op die gebieden zekerheid geeft is het daarvoor niet zomaar van waarde. Niemand zit er op te wachten dat in hele gebieden de stroomvoorziening uit valt of niet kunnen uitbreiden met waar lokaal behoefte aan is omdat een datacenter vast wel iets kan betekenen.
Maar jouw perceptie is juist ook het probleem, niet verkeerd bedoeld.


Zoals het er nu naar uit ziet zal rond tussen 5 en 7 pm in de toekomst een piek in verbruik komen en blijft het aanhouden tot ver in de nacht en is het maar waar je woont hoe dat wordt opgelost.

Het fenomeen noemen ze duck-curve;
https://www.pathto100.org...the-duck-curve-explained/

In meer noordelijke landen is dat in de koudere maanden de opbrengst van groene energie een heel stuk lager is waardoor die piek aan de rechterkant extreem hard zal oplopen.


Bedrijven zijn hier niet het probleem want hun verbruik is redelijk stabiel en zouden mogelijk kunnen bufferen of in geval van nood aggregator, maar de wagens die we massaal aan de stekker gaan stoppen maar ook van het gas en dat daar electriciteit nodig is voor zowel bakken/koken en in koudere maanden verwarmen.

Als je 2 mln electrische wagens hebt en de helft laad thuis 1x in de 7 dagen met 11 Kw,
dan heb je 1,6GW per uur extra nodig op lokaal niveau.

Een ander interessant gegeven is dat een gemiddeld huishouden iets meer dan 3000kWh verbruikt,
als je per week iets meer dan 35kW laad dan is dat per jaar ruim 1800kW wat ruime verdubbeling is van de belasting op lokaal niveau dat je nooit fatsoenlijk kunt uitsmeren.
Wat is er dan verkeerd aan mijn perceptie? Want dat je feiten noemt zorgt er helaas nog niet voor dat het efficient zijn van een nieuw datacentre relevant is bij het genoemde probleem van deze discussie. Het elektriciteitsnetwerk is al te zwaar belast en de efficiëntie en theoretische gemakken van een nieuw datacentre gaat niet zomaar van een extra probleem een oplossing zijn. Je kan namelijk de perceptie dat iets kan helpen niet zomaar gelijk stellen aan een werkelijke oplossing. En die vrijheid hebben ze daar helaas ook niet, omdat het probleem nu al is dat je daar niet zomaar mee kunt experimenteren in de hoop dat het wel helpt.
Straks kan deze beslissing natuurlijk niet worden ingetrokken want "ze hebben nu al wat gebouwd/zijn aan het bouwen" (ondanks het zogenaamd eigen risico is).
Dat er reeds is gebouwd is later geen argument. Het komt af en toe voor dat bouwwerken weer moeten worden afgebroken. Een voorbeeld kun je vinden in deze rechterlijke uitspraak.
Ik zat net eerst het bericht te lezen dat de stroomvoorziening te kort komt....
…maar niet in deze gemeente. Zie dat artikel voor een lijstje met gemeenten/locaties waar het tekortkomt.
Ja, want stroom houdt op bij de gemeentegrens.
Euhm ja best wel eigenlijk, ten minste, als je het artikel dan ook daadwerkelijk leest voordat je reageert ;)
Dat artikel gaat over een tekort aan capaciteit bij:
elektriciteitsverdeelstation Oterleek bij Alkmaar
wat levert aan:
Amsterdam-Noord en delen van de gemeenten Oostzaan, Landsmeer en Waterland
Stroom is er genoeg. Het is de infrastructuur die tekort schiet. Dat is wel lokaal.
Datacenters van deze omvang worden over het algemeen direct op het hoogspanningsnet aangesloten, waar niet Liander maar TenneT over gaat. Desalniettemin heeft ook TenneT genoeg problemen met het uitvoeren van de benodigde netuitbreidingen t.b.v. de energietransitie (naast regulier onderhoud en netinvesteringen), dus die zitten overal het algemeen ook niet te wachten op het moeten aansluiten van dit soort afnemers.
Dit datacenter gaat ook voorzien worden van stroom dat opgewekt is met windmolens en Noorse groene stroom licenties, ik neem aan dat de gemeente Hollands Kroon daardoor geen (groene) stroom tekort komt. ;)
Dit datacenter gaat ook voorzien worden van stroom dat opgewekt is met windmolens en Noorse groene stroom licenties, ik neem aan dat de gemeente Hollands Kroon daardoor geen (groene) stroom tekort komt. ;)
Stroom licenties?

Noorwegen producteert 99.5% groene stroom en exporteert stroom naar aandere landen.
Er liggen kabels vanuit Noorwegen naar Nederland, Engeland, Denemarken, Duitsland met terawatts aan capaciteit. Wanneer wij meer stroom hebben dan we nodig hebben leveren wij dit aan Noorwegen die de energie gebruikt om als waterkracht op te slaan.
Tijdens windstille periodes kunnen wij elektriciteit uit Noorse waterkracht importeren.
De Nederlands-Noorse NorNed (gelegd in 2007) was de eerste verbinding met dit principe.

Alle netwerken zijn gekoppeld met HVDC verbindingen. Zie bijvoorbeeld BritNed, VikingLink, NorNed, North Sea Link, Nemo link, COBRAcable.

Hier zie je een mooie visualisatie met de real-time flow en prijzen per megawatt uur.
https://www.statnett.no/e...ta-from-the-power-system/
Ja, of certificaten, same difference denk ik in deze. De video van Arjen Lubach heeft het er uitgebreid over.
Er worden GvO’s bedoelt lijkt me ipv licentie
Dankzij het filmpje van Arjen Lubach heb ik nu het idee alsof er eerst nog even een snoepreisje naar Amerika gemaakt moet worden alvorens de vergunning alsnog komt...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 21:43]

Anoniem: 421923 @CH4OS16 september 2021 16:59
ze zijn er alleen nog niet over uit of ze business class kunnen declareren of dat ze toch maar voor economy moeten gaan om extra gezeur te voorkomen.

Vind het van de zotte. Geen vergunning is geen vergunning.
Als ik alvast m'n huis begin te verbouwen in de veronderstelling dat de gemeente wel akkoord ga heb ik ook een probleem als de vergunningaanvraag uiteindelijk wordt afgewezen.
In geval van een armzalige burger als ik gaat de vlieger genaamd 'ja maar heb al investeringen gedaan dus...' natuurlijk niet op.
Maar grote bedrijven hebben meer macht dan een gewone burger.

Slechte zaak dit.
Misschien dat er alsnog een stokje voor gestoken wordt. Laat Microsoft de uiteindelijke vergunning maar afwachten. De regels dienen voor iedereen te gelden, ook voor bedrijven.
Er staat toch dat de verwachting is dat die vergunning afgegeven gaat worden. Dus hoe is dat dan een slechte zaak dat je iemand daarvan op de hoogte brengt.

Wees blij dat bedrijven willen investeren hier.
Voor de werkgelegenheid? Mweh, menig datacenter bezocht. Veelal is het personeel op paar handjes te tellen; persoon bij de balie/security (1-2fte), beetje support + administratie (8-10fte), ongetwijfeld ergens nog een hippe sales medewerker met kek stropdasje . Maar het loopt niet over. (Meeste zal toch remote gebeuren)

Ongetwijfeld dat de plaatselijke broodjes zaak wat meer bestelling krijgt, en de constructie (tijdelijk) een boost krijgt. Voor mijn gevoel draagt de locale Hema meer hij aan werkgelegenheid :X

(Lichtelijk genuanceerd, maar begrijpt mijn insteek)

Lijkt vooral een PR praatje van de (semi)lokale overheid; onderaan de streep biedt het niet echt meerwaarde. Maar misschien zie ik het wat negatief in :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 21:43]

Je vergeet het onderhoud van de airco of waterzuivering je vergeet de hygiëne mensen je vergeet de kleine electro aanpassingen, infrastructuur aanpassingen, de keuring van de sprinklers of co systeem enz , de mensen die de (computer)onderdelen naar daar brengen al is het maar maandelijks (leveranciers) bij de electriciteit levering komt er meer druk op het netwerk . Dat is waar maar er zijn dan ook weer meer jobs op die problemen op te lossen ,(ik werk in een heel groot bedrijf die dit best bijna allemaal zelf zou kunnen regelen maar dit doen ze ook niet , kosten technisch is dit beter).
Er zijn heel veel radartjes die moeten draaien om dit daar draaiende te houden. Er is veel meer dan die 10 fte's nodig. Niet full time maar dat speelt ook geen rol. En de constructie moet je zeker meetellen want al die manuren die daar ingaan tellen ook. Iemand die prefab maakt rekent net op de bouw van fabrieken/magazijnen. De electriciteit installatie enz

My2cents

[Reactie gewijzigd door derooke op 22 juli 2024 21:43]

Ware het niet dat de bouw niet door Nederlandse bedrijven gebeurd, en ik moet ook nog ontdekken wie het on-site infra onderhoud gaat doen - volgens mij geen Nederlandse bedrijven namelijk.
Geen iedee maar zou niet weten waarom want de Europese wetgeving is niet voordelig meer voor externe buitenlandse bedrijven. (een wet van een aantal jaar geleden) ze moeten evenveel betaald krijgen als iemand van hier de moment dat ze hier werken enz.(voor de bouw vroeger hadden ze "interim" personeel van Polen die dan voor een fractie van de prijs dit deden ,dit kan niet meer nu).
En we zien wel wat er van is binnen x aantal tijd
Want in die beroepsgroepen zitten nu mensen werkeloos thuis en heb en we dit datacenter nodig om die mensen aan het werk te krijgen?

Volgens mij is er al genoeg werk en hebben we dit niet nodig voor die paar fte.
10 fte is toch een stuk meer dan wanneer het veld vol met koeien of tulpen zou staan?
Alsof dat het enige criteria is. Zal vast meer zijn. Weet je wat ook meer is? De corruptie ter vergunning van de bouw, de belasting die ontweken wordt, de subsidies die verdwijnen voor nietszeggende* energiebesparingen, het extra oppervlaktewater dat wordt verbruikt, verwarmd en verdampt voor de koeling en het nut voor Nederland of uberhaupt Europa. Het is allang bekend dat Microsoft dit datacenter voor Afrika bouwt. Daar heeft niemand iets in Nederland aan.

*nietszeggend, omdat afgezet tegen het gigantische energieverbruik het niets voorstelt.
We dwalen van het punt af, er zitten daar op dit moment democratisch gekozen mensen die voor/namens de (lokale) bevolking bepaald beleid uitvoeren en die kiezen voor de economie IPV milieu.

Ik zeg alleen dat de economie meer heeft aan data dan aan koeien.

Als je geen data wil, moet je op andere partijen en personen stemmen die ander beleid op een minder "corrupte" manier uitvoeren.

Als dan het data centrum afgebroken moet worden voor het goed en wel draait (zoals de Eemscentrale die op kolen draait |:( ) levert dat ook wel even meer werk op dan die koeien.
Want die koeien melken zichzelf en de tulpen gaan wandelend naar de bloemist?
Koeien melken tegenwoordig inderdaad zichzelf (zo goed als) zoek naar eens op wat een melkrobot is :P


En bloemen is seizoenswerk, er staan niet het hele jaar door 10 mensen fulltime in het veld..
10 fte is toch een stuk meer dan wanneer het veld vol met koeien of tulpen zou staan?
Daar heb je wel een punt. En een datacenter heeft ook 24*7 bezetting, dus waarschijnlijk zijn het snel 40 FTE.
Er zit best veel seizoenswerk aan bijv. tulpen. Ik heb als scholier er vele uren in mijn vakantie bij verdiend. Dat kan niet met dit datacenter...
Heb ik ook gedaan, maar er staan niet het hele jaar door 10 mensen fulltime in het veld.
Werkgelegenheid in de zin van dat zo'n datacenter ook gebouwd moet worden. Of dacht je dat de 10-11fte die jij daarvoor inschatte voldoende was? :)
Ik ben ook in veel datacenters geweest. Daar loopt dan 2 tot 4 man rond van de security/balie.
Om 1 persoon dag en nacht aan de balie te laten zitten heb je 5 FTEs nodig.
2 tot 4 personen, betekend 10 tot 20 FTEs voor security alleen al.
Een datacenter levert niet zoveel jobs op als een autofabriek, maar het zijn meer jobs dan "een paar"
Dat heeft twee kanten. We hebben onvoldoende groene stroom voor de burgers en bedrijven die er nu zijn. Uiteindelijk kunnen burgers de rekening betalen. En na de bouw valt het tegen hoeveel Nederland er aan gaat verdienen.
Had Noord Holland niet sowieso een probleem met stroom, groen, grijs of blauw.

Elektriciteitsnet komende jaren vol in Amsterdam en andere delen van Noord-Holland - https://nos.nl/l/2398016
Anoniem: 421923 @911GT216 september 2021 17:14
ik vind het een slechte zaak dat men alvast mag beginnen met bouwen terwijl de vergunning nog niet rond is.
Ja, de verwachting. Maar er is een uitspraak over iets als 'assumptions being the mother of...'

Zoals iemand anders al zei: lekker beginnen met bouwen zodat je een stok achter de deur hebt waar de vergunningverlener dan weer voor kan zwichten: 'ja maar we hebben er al geld in gestoken'.

Ik zeg: nee, gewoon wachten. Loop je ook geen risico.
Is er echt haast bij? Valt er iets om als ze iets later mogen starten?
Bij mijn vorige werkgever waren ze een jaar bezig met de vergunning voor een extra hal van 1000m2.

Ze zijn eerder begonnen met de graaf/grondwerkzaamheden (weiland +-1,5 meter ophogen) en de dag nadat de bezwaartermijn verliep ging het beton erin voor de fundering. Je kunt dus eerder beginnen met een acceptabel risico.
Dr staat toch duidelijk "op eigen risico". Ik wordt een beetje moe van al die mensen die doen alsof Nederland zo super corrupt is dat het argument "maar we hebben al geïnvesteerd" betekend dat de vergunning dus een grotere kans heeft om toegekend te worden.

De verwachting is dat de vergunning wordt toegekend, maar als dat zo is zien al die types daarin de bevestiging van hun gelijk... |:( |:(

Als je wil weten wat corruptie is, ga eens een paar jaar in Malta wonen, of (EU) landen in het oosten van Europa.
Uhm je weet dat het Omtzigt was die Malta achter de tralies gooide en ver naar het oosten. In Duitsland heeft hij er ook een paar laten vervolgen.

Wat betreft corruptie. Je weet niet hoeveel macht o.a. supermarkten hebben in NL en andere lobbygroepen.
Daarom noem ik juist Malta als voorbeeld van corruptie.

En net zo als belasting ontwijking niet ontduiken is, is lobbyen niet omkopen - beide niet zijn niet per definitie corrupt en/of illegaal. Het ligt wel heel dicht bij elkaar, en er zijn overal mensen die de grens wel over gaan/de verleiding niet kunnen weerstaan, maar politiek is nu eenmaal een moeilijk en smerig spelletje van poppetjes.

Ben trouwens blij dat Omtzigt weer terug is, ben net nieuwsuur aan het kijken en hij zegt in mijn ogen alweer een boel harde waarheden.
Als de vergunning afgewezen wordt hebben een sloop- en een rerecyclingbedrijf er een mooie klus bij?

Belasting paradijs is geen corruptie, belasting ontwijken is geen ontduiken en mag dus gewoon, of je het nu leuk vindt (en het ethisch is) of niet.

Edit:
maar alleen definitief telt in mijn ogen
in mijn ogen trouwens ook hoor, maar met de toevoeging "uiteindelijk". Als zij in de tussentijd het risico durven nemen, gaan ze maar lekker hun gang

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 21:43]

Wees blij dat bedrijven willen investeren hier.
Op zich is dat best een gewaagde uitspraak. Ik zou zeggen, bekijk https://www.youtube.com/watch?v=OiPoR9OvD0Y nog even, wat precies over het datacenter uit dit artikel gaat.
Wees blij dat bedrijven willen investeren hier.
Nee, dat ben ik totaal niet. Oprotten kunnen ze. Veel te veel multinationals in het belastingsparadijs genaamd Nederland.
Tsja, ze betalen hier minder belasting, maar netto is iedere euro wel extra inkomen voor de BV Nederland.

Als die bedrijven wegblijven mogen jullie* allemaal extra betalen voor al het achterstallige onderhoud aan alle bruggen en dijken, gezondheidszorg, huizen crisis etc etc

*Jullie ipv wij omdat ik m'n belasting ergens anders betaal (ik geloof dat het hier in de zakken van een corrupte koning belandt :P )
Welke investering maken ze dan precies en hoe is dat gunstig voor ons?
Dus een verwachting waarop je dan maar alvast een vergunning geeft. Volgens mij is het normaal voor iedere andere burger heel duidelijk. Je hebt een vergunning of niet. Totdat die vergunning verleend is heb je geen vergunning. Een verwachting is niets meer dan dat een verwachting.

Blij dat ze hier willen investeren. Je heb de problematiek gevolgd over probleem aan stroom in veel gebieden in Nederland. Fan groene stroom die naar datacenters gaat en niet naar de nederlandse burger. Die datacenters zullen op papier 0 euro winst draaien en dragen dus geen vennootschapsbelasting af en dragen dus 0,0% bij aan onze economie. Eenmalig moeten wat bouwbedrijven iets gaan bouwen waarbij je ook nog eens kan stellen met alle stikstof regels voor deze bouw dar er daarvoor ook x aantal huizen gebouwd had kunnen worden.

Het zijn prestige projecten van een paar geile ambtenaren die kunnen roepen kijk wij hebben er voor gezorgd dat MS hier een datacentrum komt bouwen.
Dit is niet volledig juist.

De mensen die daar werken krijgen loon die betalen accijns.
De electriciteit die ze afnemen betalen ze voor.
Het water betalen ze voor .
Alle onderdelen die binnenkomen betalen ze voor .
Accijns dus
- Er werken mensen, die betalen loonbelasting, geen accijns.
Accijns betaal je op goederen.
- De electriciteit die ze afnemen is accijnsloos, de burger mag dik betalen, maar grootverbruikers betalen nauwelijks belasting op energie.
- Hetzelfde geldt voor water
-Er zit BTW op goederen voor deze bedrijven, maar die zijn voor bedrijven belastingaftrekbaar. Ze betalen die dus niet.

Al met al gebruiken ze heel veel groene stroom, water, ruimte, verwarmen het oppervlaktewater en ze leveren nauwelijks iets terug aan de maatschappij.

De consument mag weer zorgen dat de energietransitie gedaan wordt en dat wordt fors bemoeilijkt door dit soort bedrijven. Wij als consument mogen zorgen dat de stroom stabiel is als er geen zin of wind is, daar betalen wij dik voor, bedrijven nagenoeg niets.
Ik woon in België en daar zit het toch wat anders in elkaar. Ok ze betalen minder maar ze betalen. En van die btw die ze niet moeten betalen is waar maar de mensen die die producten verzorgen /bezorgen dragen wel bij aan de maatschappij en zijn dus geen last voor Nederland (net zoals vele multinationals in België)
En een land heeft zo een bedrijven nodig om hun status te beteren en hoe veel of weinig mensen ook aan het werk te krijgen. Winst op lange termijn voor NL
Draai het of keer het maar als je hen weigert zullen andere grote spelers ook mss niet willen investeren en gaan ze naar een buurland

[Reactie gewijzigd door derooke op 22 juli 2024 21:43]

De meerwaarde van zo’n datacenter is nihil voor de economie van Nederland, maar belast het drukke land wel heel erg.

De burger is daar weer de dupe van.

We hoeven echt niet alles maar binnen te halen omdat het banen oplevert.

Ja, dat is de VVD-praat die de afgelopen 20 jaar al aan de macht is en economie altijd boven het milieu stelt.

Daarom zijn wij ook het slechtste jongetje van de klas op CO2-uitstoot.

Een bedrijf betaalt ongeveer kostprijs voor energie, zo’n 6-7 cent. De burger betaalt 22 cent.
Ik zeg zeker niet dat alles rozegeur en maneschijn is .
En ik heb geen iedee wat te tewerkstelling is in Nederland.
Maar het is iets genuanceerder hier .
Een bedrijf betaald minder voor energie door 2 redenen
- politici in de jaren 80 die dit "klimaat gemaakt hebben en geen enkele die dit durf aan te pakken" (nieks aan te doen dus net zoals hier in België)
- en het feit dat bedrijven een continue afname hebben weinig piek meer continue waardoor de energie levering beter kan worden voorspeld (zo leggen ze het hier uit(elctrabel)
Het is niet dat savonds iedereen thuiskomt en allemaal een piek veroorzaakt (wat particulieren allemaal doen) en waardoor ze een gascentrale moeten bijschakelen en en het net extra belast enz .
Een bedrijf is veel voorspelbaarder

Dat het slecht is voor het milieu is duidelijk,dat zeg ik niet .

Maar doen ze het hier niet doen ze het ergens anders. Dan best in een gereguleerd land dan een ander .

Bij ons wekken ze energie zelf op (deels a 25 procent)door gisting afvalwater -->gas --> verbranding en recupereren ze heeeeel veel warmte om her te gebruiken om water op te warmen en energie te maken enz

Ons water is het grootste privé zuiveringssysteem van België die water in drinkbaar water terug omzet (we gebruiken het niet in afgewerkt product omdat dit moreel moeilijk ligt terwijl dit nog beter gecontroleerd word). Dus die dingen zorgen ervoor dat ik vertrouwen heb ik de toekomst.
Ps ik heb geen iedee wat VVD is

Pss als jij iets besteld krijg je ook korting voor grote hoeveelheden dus de fout ligt daar denk ik

[Reactie gewijzigd door derooke op 22 juli 2024 21:43]

België of Nederland, bedrijven zijn een doorgeefluik voor btw het kost ze niets en ze verdienen er niet aan.
Een consument betaald btw.

Het enige dat een bedrijf als MS betaald is loonbelasting voor haar werknemers maar ook daar komen ze voor een groot deel onderuit. Loonbelasting is alleen van toepassing voor werknemers die fysiek in Nederland werken. Laat veel werk in een datacenter ook vanuit elders in de wereld gedaan kunnen worden dus daar ziet Nederland, België niets van terug.
Een Amerikaanse of Indische MS werknemer werkt gewoon vanuit huis en krijgt lokaal betaald.
Ze betalen geen vennootschap / winstbelasting daar komen ze onderuit tenzij het Amerikaanse 15% m,minimum belasting er door komt.
De toegevoegde waarde van zo een datacenter is beperkt.
Het is iets genuanceerder vermoedelijk, een omgevingsvergunning wordt verleend maar die is dan nog niet onherroepelijk. De omgeving kan dan nog bezwaar indienen wat soms jaren kan duren. Echter wanneer die vergunning is verleend al is die nog niet onherroepelijk is het eigenlijk een gegeven en zijn die rechtzaken meer voor het verhalen van schade. Ook dit is normaliter reeds al vastgesteld maar je dient eerst je beklag te doen alvorens je je centen krijgt. Natuurlijk mag je in beroep maar dat is meer voor de bühne en gebeurd enkel door onervaren partijen.
Dit is ook gebeurd in zuid-Holland bij de aanleg van windmolens.

Of beter gezegd een zogenaamde procedure fout. Nu op 400meter afstand windmolens en een hoop gezeik en afbreken dat word niet gedaan. Want ze staan er nu toch en het is goed voor het milieu.

https://www.rijnmond.nl/n...n-windmolens-Hartelkanaal
Zo werkt het dus tegenwoordig. Plannen worden gemaakt. Gemeente/provincie roept iets van ja prima begin maar alvast we passen er op de een of andere manier wel een mouw aan. Dan kun je als burger nog niet in bezwaar. Vervolgens ligt er een halve vergunning en kun je in bezwaar (hoewel dat volgens mij ook al niet meer kan of heel erg lastig gemaakt). Gemeente/provincie veegt alles aan de kant. Okay misschien zeggen ze ergens oh dat passen we wel iets aan, (hey waar kennen we dat van??? :X :X ) rammen vervolgens alsnog het plan er doorheen (terwijl ze al aan het bouwen zijn). Dan mag je naar de raad van state (toch? Ben effe kwijt hoe het ook alweer zat) En dat is het laatste eindstation vziw. Die zullen 99 van de 100 keer als het over dit soort dingen gaat ja en amen zeggen en hup burger buitenspel. Geld voor een rechtzaak heeft een burger vaak niet en overheid heeft ongelimiteerde fondsen...

Lang verhaal kort. Het komt er gewoon of je nou op je kop gaat staan of niet. Burger is in deze tegenwoordig compleet buitenspel gezet.
Dankzij het filmpje van Arjen Lubach heb ik nu het idee alsof er eerst nog even een snoepreisje naar Amerika gemaakt moet worden alvorens de vergunning alsnog komt...
Natuurlijk niet. Gewoon een dikke witte envelop door de brievenbus van de betrokken politici. Dat is veel beter voor het milieu.
Natuurlijk niet. Gewoon een dikke witte envelop door de brievenbus van de betrokken politici. Dat is veel beter voor het milieu.
Ik denk dat gezien het filmpje, men liever een snoepreisje naar de states heeft, dan een witte envelop door de brievenbus en dat men dan echt niet kijkt naar wat beter is voor het milieu.
[...]
Ik denk dat gezien het filmpje, men liever een snoepreisje naar de states heeft, dan een witte envelop door de brievenbus en dat men dan echt niet kijkt naar wat beter is voor het milieu.
Het was ook sarcastisch bedoeld.
Het is gewoon verschrikkelijk hoe die omgeving daar verkloot wordt door die lelijke energieslurpende datacenters.
Inderdaad,en wij burgers hebben helemaal niets te vertellen.
Hoe democratish...
Hoezo wie zegt dat de meerderheid tegen is? Ik ben voor.
Ja dat kan,heb je waarschijnlijk aandelen in MS,anders is er weinig reden om geen problemen te hebben met een techgigant die een flink deel van onze groene stroom bijna voor niets krijgt terwijl wij ons in allerlei bochten moeten wringen om ons deze eigen te maken.
Maar ieder zn mening.
Aandelen MS, of gewoon denken aan lage ping tijden. Blij zijn als veel applicaties in Nederland draaien en dus voor ons sneller zijn. Bewust zijn dat door de aanwezigheid van dit data center, ook ander graag in de buurt willen zitten.
Trots zijn dat we hier in Nederland koploper zijn. Er bewust van zijn dat het om het even is waar deze staat, overal wordt energie gebruikt, hier hebben wee nog invloed hoe het wordt opgewekt. Bewust dat tijdens de bouw 1 to 3 jaar honderden bouwvakkers aan het werk zijn. Transport van server e.d. plaatsvind, waar wij aan verdienen.
Ee zijn best wel voordelen. En iedereen weegt deze anders, en komt dus tot een andere conclusie.
Juist in een democratie beslist niet de burger zelf, maar de door de burger gekozen volksvertegenwoordigers.

De situatie waarin het volk middels een volksraadpleging zelf besliste, is een systeem dat nog stamt van voor de democratie.
"Juist in een democratie beslist niet de burger zelf, maar de door de burger gekozen volksvertegenwoordigers."
Klopt,maar dat is het theoretische deel,ik het het over de uitvoering ervan.
De situatie waarin het volk middels een volksraadpleging zelf besliste, is een systeem dat nog stamt van voor de democratie.
In de tijd van voor de democratie waren er vooral diverse vormen van dictatuur; koningen, keizers e.d.
Waar en wanneer werd een land bestuurd dmv volksraadpleging (itt af en toe een referendum)?
Wie heeft het over land? :)

Besluitvorming door de stam / dorp / nederzetting is nog van lang voor landsgrenzen.
tja ze moeten ergens gebouwd worden en voor elk landschapstype zijn wel fans die het jammer vinden dat de omgeving erdoor vernield wordt.
Ja en dat ze die stroom voor bijna niks krijgen is ook niet erg. En dat ze miljoenen liters drinkwater vergiftigen is ook niet erg. Lekker bezig joh.
waar zei ik dat het niet erg was?
Jij vind die kassen wel wel een horizon verrijking?
Helemaal eens, liever een DC dan zo’n kas met lichtvervuiling
Niet is zo definitief "akkoord" als een "voorlopige vergunning" :+

M.a.w. al valt de lucht naar beneden, dat DC komt er 100% zeker weten. Maar dat wisten we allang natuurlijk :X
Alsof Microsoft het datacenter weer gaat afbreken als de vergunning er niet komt :+
Dan zeggen ze wel "Het staat er nu toch al, dus doe meer een vergunning"

[Reactie gewijzigd door ADT_Phantom op 22 juli 2024 21:43]

Hoe verhoud dit zich tot wat vanmiddag in het nieuws was over het stroomnet in Noord Holland? (Linkje AD)

Op NOS wisten ze te vertellen dat liander ‘hoopt’ dat nieuwe huisaansluitingen niet in het geding komen, maar het lijkt me dat een datacenter op dit moment ondergeschikt is aan de opgave voor huisvesting?
Dit deel is Holland op zijn smalst “De bouw van het datacenter kent een lange politieke voorgeschiedenis en is omstreden. In juli trok de provincie een streep door het bestemmingsplan van de gemeente vanwege zorgen over de verkeerssituatie rond het datacenter. De gemeente Hollands Kroon meldde met de provincie een oplossing voor de verkeersafwikkeling te zoeken. Daarvoor was onder andere onduidelijk of noodstroomvoorzieningen meetelden voor de vergunningplicht en of de provincie of gemeente daarbij het bevoegde gezag zou zijn.”

Wat er aan de hand is, is een discussie over wie hier de eindbaas over de vergunning is. De gemeente heeft het datacentrum binnengehengeld. Ze rollen de rode loper uit, want ja die bloembollen en kassen zijn ook wat weinig meeslepend. De Provincie is van mening dat zij het bevoegd gezag zijn en niet de gemeente. Vervolgens gebruiken ze het slechtste argument ooit om weer aan de bal te komen. Hoezo verkeer, die paar beveiligers die buiten de spits aan en afrijden?
Een datacenter is en blijft een enorme energievreter en doet dus een aanslag op onze energievoorziening. Die staat al onder druk. Dus moeten we onze infrastructuur nog meer laten overbelasten ? En maar weer een extra windmolenpark erbij op zee ? Ga lekker naar Duitsland dat is dichtbij genoeg en daar hebben ze toch een overschot aan windenergie ! En mijn data via een Amerikaans bedrijf zonder enige AVG bescherming van persoonsgegevens . Liever niet.
Ironisch, net na het Liander nieuws van vandaag.. Het verbaast me overigens dat dit niet groot in de media is gekomen vandaag, er is geen bedrijf met dat zich kan vestigen in noord Holland noord

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.