Privacytoezichthouder heeft nog 'enkele weken' nodig voor advies over corona-app

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog zeker enkele weken nodig om een advies te geven over de corona-app. Dat is langer dan de minister wil. Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil volgende week een definitieve beslissing nemen over de app.

Bij het definitieve advies over de inzet van de corona-app in Nederland neemt minister De Jonge ook het advies van de privacytoezichthouder mee. Die moet bepalen of de app aan de privacywet en andere privacyeisen voldoet. De AP toetst de app op risico's van privacyinbreuk, maar dat onderzoek gaat nog lang duren, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

Normaal gesproken duurt een onderzoek van een dergelijke grootte zo'n acht tot veertien weken, zegt de toezichthouder. In dit geval wil de AP het sneller doen. De waakhond heeft een speciaal team opgericht dat 'binnen enkele weken' met een advies wil komen.

Die 'enkele weken' zijn echter nog steeds niet in lijn met de tijdlijn van de minister. Die gaf eerder aan dat hij halverwege juli een definitief besluit wilde nemen over de inzet van de app. Een woordvoerder van het ministerie zegt tegen NU.nl dat de planning niet verandert.

De toezichthouder is vaker kritisch geweest op de corona-app. Onder andere na de weinig succesvolle 'appathon' concludeerde de AP dat er te weinig informatie beschikbaar was om een goed oordeel te vellen over de app.

Eerder deze week begon een eerste proef met de app, die de naam CoronaMelder krijgt. De proef vindt plaats onder enkele honderden inwoners in de regio Twente, maar draait alleen om de ux van de app. Om de daadwerkelijke functionaliteit te toetsen, zoals het waarschuwen bij een positief contactmoment, is de testgroep te klein. Wel wil de minister de resultaten van de Twentse proef meenemen in zijn definitieve beslissing.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

10-07-2020 • 17:23

37

Lees meer

Reacties (37)

37
37
29
5
1
5
Wijzig sortering
Onze oosterburen hebben al maanden zo'n app. Waarom zelf het wiel uitvinden...De source code is zelfs gepubliceerd op GitHub. Even vertalen en klaar.
Mijn naam is Edo Plantinga en ik ben communitymanager van de CoronaMelder app in opdracht van het ministerie van VWS.
De Duitse app is sinds 16 juni uit, nog geen maanden. De reden dat we hem in Nederland niet direct kunnen forken, is dat de processen aan de backend moeten aansluiten bij die van de GGD's. Die moeten namelijk betrokken zijn, zodat niet zomaar iedereen kan claimen dat ie corona heeft.

Er wordt internationaal samengewerkt rondom de diverse apps. Uiteraard kijkt het team daarbij ook naar broncode van andere apps, en ook naar de DPIA's en andere documentatie. Ook kijken we naar internationale samenwerking tussen apps (wat gebeurt er als je met je Nederlandse app op de camping staat in Frankrijk?).

Ook de broncode van de Nederlandse app is openbaar. Op de community website, geheel gemaakt door vrijwilligers overigens, kun je meekijken met de broncode, de documentatie en de gebruikersonderzoeken https://minvws.github.io/...on-app-community-website/. Ook kun je het gesprek aangaan met anderen.

Het concept--DPIA wordt, en dat is best bijzonder, binnenkort vrijgegeven. Volgens mijn laatste informatie zal dat volgende week gebeuren, wanneer er ook weer een kamerbrief uitgaat. Hij zal op Github worden gezet, zodat het makkelijk is om er gestructureerd over te discussiëren.
Oostenrijk idem dito: lopen al weken voorop en de App lijkt sterk op de Duitse App. Eigenlijk door gebruik van de Apple/Google API lijken de twee ook heel erg op elkaar. Eigenlijk verschillen de twee alleen op gebied van informatie voorziening van elkaar.
In zowel Oostenrijk en Duitsland is privacy een enorm ding en je ziet dat terug in de uitvoerige uitleg binnen de app.
Ik vraag me nog wel een ding af: de API is bij Apple sterk geïntegreerd in iOS 13.5. Dat betekent dat een device (iPhone 6 en lager) de App niet zou kunnen installeren?
Hoe zit dat bij Android?

[Reactie gewijzigd door Birdstrike op 24 juli 2024 14:29]

De API is beschikbaar middels een update van de Google Play Services voor Android 6 en hoger. Dit betekent dat serieus privacy-minded mensen deze app niet zullen kunnen gebruiken, want de Play Services zijn - naast een op zich elegante manier om later functionaliteit toe te voegen aan oudere versies - echt Google's grootste en engste black box in hun gehele ecosysteem.

[Reactie gewijzigd door guillaume op 24 juli 2024 14:29]

Vraag me af als de IC bedden nog 150% vol gelegen hadden. Of men er dan ook weken over gedaan had?
Ik denk dat je dan een hele andere discussie had gehad. Dan was er namelijk meer een noodzaak vanuit het oogpunt van volksgezondheid om een app als deze te hebben dan dat er nu is. Dus het privacy vraagstuk is nu veel belangrijker dan in de situatie die jij noemt.
Waarom moet het nu dan langer duren?
Omdat een situatie op basis van nood anders is dan een situatie zoals nu.
Denk dat bv de financiële verliezen nog aanzienlijk zijn, kortom snelheid is nog steeds geboden. Nood nog steeds erg hoog.
Wat gaat een corona app aan financiële verliezen oplossen? De app is bedoeld om het contactonderzoek te automatiseren. Het is niet zo dat als de app er is alle beperkingen komen e vervallen en alle (financiële) problemen de wereld uit zijn.

Laat ze wat mij betreft maar lekker de tijd nemen die nodig is. Een corona app waarbij ook maar enige privacy twijfel is komt er hier sowieso niet in. En als het advies van de AP niet wordt meegenomen omdat de minister liever heeft dat ze het onderzoek afraffelen komt die app er bij mij dus in ieder geval niet in.
Tja, het probleem met deze minister is dat als er een negatief advies wordt gegeven dan worden de adviseurs meteen genegeerd. Als er bijvoorbeeld sterke argumenten zijn om het gebruik van Bluetooth in twijfel te trekken, dan wordt dat toch gebruikt.
Als er wordt gevraagd naar het nut van de app, dan komt er geen antwoord.

Kortom, het vertrouwen in automatiseringsprojecten van de overheid was al laag, maar deze app gaat sowieso nooit op mijn telefoon komen.
Vooral ook omdat nog nergens in de wereld is aangetoond dat een app enige bijdrage heeft geleverd aan het voorkomen van de verspreiding van het virus. Het omgekeerde is eerder zo. De schijnveiligheid is groot en met een app kan er gedacht worden dat nu alles opgelost is en we weer kunnen gaan feesten.
Stel er is geen probleem met privacy dan vraag ik me nog steeds af hoe de app zal evolueren.

- Gaat de app verplicht worden over tijd?
- Gaat uw ID gekoppeld moeten worden?
- zoja, gaat men ooit boetes uitdelen voor mensen die de app niet aan hebben staan op straat?
- Wat als je een red alert krijgt?
- Met andere woorden, zal justitie zich ooit mengen met zulke tracing app.

Het zou leuk zijn moesten er grondwettelijke garanties zijn dat het nooit kan uitgroeien tot een mass surveillance app. Of een verplicht iets om te reizen via het OV of vliegtuig.

Voor de eerste keer in de europese geschiedenis gaan overheden apps bouwen om mensen te tracken om de publieke veiligheid te garanderen.

Voor mij is dat de hoofdreden om kritisch te blijven. Ondanks ik besef dat een goed uitgewerkte app zo zijn voordelen heeft.
Antwoord op alle vragen lijkt me nee, daar is de minister altijd erg duidelijk over geweest. Die verliest gelijk alle draagvlak mocht hij het toch meer gaan pushen.
Volgens mij is de nood nog steeds erg hoog.
In welk opzicht? De uitbraak is op dit moment onder controle. Het aantal nieuwe besmettingen per dag is laag en beheersbaar voor de klassieke methode van contactopsporing. Het normale leven is voor een goed deel ook gewoon hervat. Dat de economie nog niet op het pijl van begin dit jaar zit is dan weer normaal en die zal nog een lange tijd nodig hebben, zelfs al zou het aantal nieuwe gevallen per dag tot 0 zijn gedaald.
In welk opzicht? De uitbraak is op dit moment onder controle. Het aantal nieuwe besmettingen per dag is laag en beheersbaar voor de klassieke methode van contactopsporing. Het normale leven is voor een goed deel ook gewoon hervat. Dat de economie nog niet op het pijl van begin dit jaar zit is dan weer normaal en die zal nog een lange tijd nodig hebben, zelfs al zou het aantal nieuwe gevallen per dag tot 0 zijn gedaald.
Je slaat wel een paar sectoren over die nog altijd grotendeels stilstaan.
Reizen en toerisme is nog maar een schim van wat het was. 80% van de ondernemers in Amsterdam staat alleen al daarom op omvallen. Ook de luchtvaartsector loopt op z'n tandvlees.
De culturele sector ligt nog altijd compleet op z'n gat. Ruim 300.000 werkende en/of zelfstandigen zitten daar thuis. De ontslagen en faillissementen zijn inmiddels aardig begonnen.
Het OV draait nog altijd maar op halve capaciteit. Bij NS verdwijnen 2300 banen (gelukkig grotendeels niet gedwongen, maar toch). Kleinere vervoerders in het stads- en streekvervoer hebben het ook moeilijk.
Sierteelt heeft het ontzettend zwaar door enorme klappen die de lockdowns door heel Europa teweeg hebben gebracht.

De uitbraak is misschien onder controle, maar de nood is nog steeds hoog. Een veel snellere vorm van contactonderzoek d.m.v. een dergelijke app zou een aantal van die sectoren enorm kunnen helpen.
Alleen is financieële nood geen reden om privacy zomaar uit het raam te gooien.

Dit is waarom er geen overhaaste beslissingen nu zijn.

Voor mensen die op omvallen staan zijn er al meerdere systemen in werking getreden.
En wat gaat die app daartegen helpen? Naar mijn weten blijft de 1.5m gelden, ook als de app er is. Dus of de genoemde sectoren daar veel baat bij hebben valt maar te zien. Tenzij mensen massaal gaan denken dat ze alle maatregelen aan hun laars kunnen lappen, omdat ze die app hebben geinstalleerd.
"Een veel snellere vorm van contactonderzoek d.m.v. een dergelijke app zou een aantal van die sectoren enorm kunnen helpen".
Hoe dan?
Het is een hulpmiddel, wat data genereert. Geen preventieve maatregelen, acties kan doen, zodat de mensen, bedrijven veilig kunnen draaien.
"Een veel snellere vorm van contactonderzoek d.m.v. een dergelijke app zou een aantal van die sectoren enorm kunnen helpen".
Hoe dan?
Het is een hulpmiddel, wat data genereert. Geen preventieve maatregelen, acties kan doen, zodat de mensen, bedrijven veilig kunnen draaien.
In combinatie met een antiviraal medicijn zou je meer ruimte kunnen geven (bijvoorbeeld tot 200 man de 1,5m loslaten). Die medicijnen worden nu getest.
Nu het aantal besmettingen op een redelijk laag niveau ligt en ook stabiel lijkt te zijn, is er geen noodzaak om de app zo snel mogelijk in te voeren. Er is dus gewoon tijd om het advies van de AP af te wachten.
De AP heeft zowel de informatie van de makers als van Apple en Google nodig om te beoordelen of de privacy inderdaad voldoende gewaarborgd is.
De app is ook uit de noodwet gehaald. Een eventuele schending van de privacy ter bescherming van de volksgezondheid kan daardoor niet meer. Bij snelle invoering zou de AP achteraf een boete op kunnen leggen.
Ik ben het niet met je eens: juist nu het aantal besmettingen nog laag is, graag zo snel mogelijk deze app.

Nu heeft het zin, omdat straks als er een grote tweede golf is, we dan toch weer in lockdown moeten.

Bij een klein aantal besmettingen is de invloed van een kleine constante wijziging van ‘transmissie getal’ R veel invloedrijker dan bij een groot aantal.

Kortom: Zorg dat je vooral ook nu je handen blijft wassen en die 1.5m pakt en bij klachten thuisblijft en laat testen.

De kans is klein dat je Covid hebt, maar bovenstaande kleine ingrepen zorgen dat het ook klein blijft voor anderen, terwijl intussen het gewone leven langzaam weer opgepakt kan worden.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 14:29]

Ik ben heb de redenering van de minister en de AP gevolgd. Zelf ben ik het daar niet mee eens. De app is gewoon een uitermate handig hulpmiddel bij het contactonderzoek van de GGD. Alleen met zo'n app kunnen ze mensen opsporen waarmee je toevallig samen in de trein, bioscoop, restaurant enz. hebt gezeten. De GGD hoeft ze niet eens op te sporen, maar als die mensen extra alert blijven kan zo'n hotspot in een later stadium wel opgespoord worden.
Juist bij een laag aantal besmettingen is het zaak om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Als de app pas in gebruik komt op het moment dat aantal besmettingen weer toeneemt is het eigenlijk dood zonde, omdat je dat misschien had kunnen voorkomen.

De AP had ook pro actief kunnen zijn en het onderzoek alvast kunnen starten. Men wist dat de api van Apple en Google gebruikt zou worden en juist daar zit een heel groot deel van het privacy vraagstuk.

Binnen goed ventileren, afstand houden, handen wassen en vooral thuisblijven als je (verkoudheids)klachten hebt blijft natuurlijk het belangrijkst,
Het probleem hier is dat de AP al jaren en jaren structureel unferfunded en understaffed is. Ze hebben überhaupt geen tijd voor proactief onderzoek. Ze hebben een enorme backlog van belangrijke onderzoeken. Dat ze nu binnen enkele weken al wat voor elkaar krijgen is enorm snel. Normaliter zou dit onderzoek zo'n 15 weken duren.

Misschien laat dit een keer een belletje rinkelen bij de regering en de kamer en gaat er _eindelijk_ meer geld naar die club toe.
https://www.tubantia.nl/e...oelen-zich-goed~a0d997f6/

https://www.tubantia.nl/t...zonder-klachten~a5214450/

Ook zonder klachten kun je positief zijn. Dit komt veel vaker voor ook ben je misschien niet zo besmettelijk als bij klachten zoals hoesten. Maar het advies van de GGD alleen testen bij klachten.
" Maar het advies van de GGD alleen testen bij klachten".
Dat vind ik ook 1 van de zwakke punten in het gehele beleid, is erg reactief. Weinig preventief
Natuurlijk kost het geld en enorm veel laboratorium-capaciteit, als je bijvoorbeeld even bij de huisarts kan langs gaan voor een test.
Toch zou op meerdere fronten, wat meer gedaan kunnen worden, waardoor voorkomen kan worden i.p.v. constateren, brand te blussen.
Er komen andere testen aan met de uitslag binnen een uur.
https://www.tubantia.nl/e...nnen-45-minuten~aeb7dbbe/

Een test kost geld maar dat is te verwaarlozen t.o.v de totale kosten van de coronacrisis. Ze hebben op dit moment meer dan genoeg capaciteit in Nederland en in Duitsland er nog meer capaciteit in te kopen (wat trouwens ook al in april had gekund om toen meer te testen).

Ik heb 2 weken geleden een onderwerp over de Poolse mijnen op tv gezien.
Veel besmettingen maar ook zonder klachten.
https://nos.nl/nieuwsuur/...ector-kapot-te-maken.html
In Nederland heb je dat in slachthuizen gezien. Ook daar wordt nu niet iedereen regelmatig getest. Arbeidsmigranten gaan niet bij lichte klachten testen omdat als ze positief zouden zijn zijn ze het baan en huisvesting kwijt.
Normaal gesproken duurt een onderzoek van een dergelijke grootte zo'n acht tot veertien weken, zegt de toezichthouder. In dit geval wil de AP het sneller doen. De waakhond heeft een speciaal team opgericht dat 'binnen enkele weken' met een advies wil komen.

Het gaat al sneller, alleen niet zo snel als deJonge t wil.
Omdat het op basis van noodzaak (of gebrek eraan) wordt aangepast?
Als we dan toch 'als' gevalletjes doen, wat als in maart ineens bleek dat ibuprofen corona geneest, hadden we dan ook de app uberhaupt gemaakt?
Of als de hele wereld er al aan overleden was, wie had dan die app gemaakt...
De directe noodzaak is weg (of in ieder geval flink minder) dus waarom onnodig haasten ipv het gewoon zo goed mogelijk proberen uit te voeren.

Over x weken zal ergens een brand plaatsvinden, zullen we nu alvast de brandweerwagens 'ergens' heen sturen of dat pas doen wanneer we weten wat, waar en wanneer nodig zal zijn? :)
Een fatsoenlijk onderzoek was ook op dat moment niet binnen een paar dagen klaar geweest. In zo'n situatie was de kwaliteit van het onderzoek enorm verlaagt om het snel af te ronden. En jij haalt de economische schade aan, maar veel meer versoepeling is ook met die app helemaal niet mogelijk. Het is meer geschikt om een tweede golf sneller te stoppen en dus de kans op een nieuwe lockdown te verlagen dan dat het de veiligheidsmaatregelen die er nu zijn overbodig maakt.
Goed neergezet!
De App kan slechts een beperkt " hulpmiddel" zijn bij, en geen "oplossing" ter voorkoming van besmetting/uitbraak.
Er zou veel meer ingezet moeten worden, op goede op de concrete situaties afgestemde, effectieve veiligheidsmaatregelen.
Er zou veel meer ingezet moeten worden, op goede op de concrete situaties afgestemde, effectieve veiligheidsmaatregelen.
Dat wordt toch ook juist gedaan. Het is alleen niet iets dat over nacht even voor alle sectoren of altijd na wens van de (gastronomische) industrie kan gebeuren.
De algehele lockdown maatregelen zijn juist genomen om dat scenario te voorkomen.

Er kan in Nederland snel en met harde hand ingegrepen worden als het moet, daarna mag iedereen erover zeuren. O-)
Kan iemand mij uitleggen waarom zoiets zolang moet duren? Hoeveel mensen werken we fulltime aan? En wat doen die dan de hele dag... Ik neem aan dat ze korte lijntjes hebben met het ministerie en de makers van de app
Tja, het is nooit de tijd die het kost om de code uit te braken, die bepaalt hoe lang een project duurt. En zelfs als er “alleen wat geprogrammeerd hoeft te worden”, onderschat de programmeur met Minstens een factor 3-5 hoe lang het zal duren om iets op te leveren.
Het vertraagt omdat men echt van 0 moet vertrekken - ook qua juridische checks. Niets was klaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.