Telecombeurs MWC gaat niet door

De GSM Association heeft telecombeurs Mobile World Congress afgeblazen wegens toegenomen zorgen om het coronavirus 2019-nCoV. Afgelopen dagen trokken veel standhouders zich al terug. De hele beurs gaat niet door, maar over evenementen eromheen is nog niets bekend.

GSMA-directeur John Hoffman heeft laten weten dat het onmogelijk was geworden om de beurs te organiseren. Belangrijke standhouders waaronder grote Europese providers als Orange, Vodafone en Deutsche Telekom, netwerkleveranciers Nokia en Ericsson en smartphonemakers als LG, Sony en HMD Global hadden zich al teruggetrokken.

Het is onbekend of de evenementen rondom de beurs wel doorgaan. Onder meer smartphonemakers Oppo, Huawei en Lenovo hadden aankondigingen gepland in het weekeinde voorafgaand aan de beurs via evenementen op locaties in Barcelona. Onder meer Sony, LG en HMD Global hebben die persconferenties afgelast, maar Huawei plaatste woensdag nog een teaser voor zijn evenement.

De annulering van de beurs hangt samen met 2019-nCoV, het nieuwe coronavirus dat afgelopen maand is opgedoken in China en wereldwijd voor onrust zorgt. Tot nu toe had de GSMA in officiële berichtgeving steeds volgehouden dat de beurs volgens planning doorgaat. De organisatie stelde wel maatregelen voor zoals een 'no-handshake'-beleid en een temperatuurmeting bij bezoekers. MWC had moeten plaatsvinden van 24 tot en met 27 februari in Barcelona.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-02-2020 • 19:51

118 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Lees meer

Intel zegt telecombeurs MWC af Nieuws van 11 februari 2020

Reacties (118)

Wijzig sortering
Ik vernam op BNR Radio dat ze hoopten dat de overheid een staat van medische noodtoestand in zou zetten (niet zeker of ik de naamgeving goed heb onthouden). Dat daarmee de kosten van ~$500.000.000 gedekt zouden worden door de verzekering. Dat zou de organisatie van de beurs in iedergeval moeten reden van de ondergang. Daarbij zouden ze vrijdag pas beslissen of ze het wel of niet door zouden laten gaan.

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 12 februari 2020 20:04]

Kan me niet voorstellen dat zo'n beurs een half miljard dollar zou hebben gekost, ze hebben niet een heel nieuw gebouw neergezet ofzo..
Nee eerder een kleine wijk: https://floorplans.mwcbarcelona.com/

Om en nabij 2.5miljoen square feet
https://www.google.nl/amp...feet-of-mwc-2017/%3famp=1


https://www.firabarcelona.com/en/who-we-are/
Volgens Fira de barcelona zelf een kleine 400.000 vierkante meter = 40 ha.

Iedere stand die je ziet is maatwerk die dan ook slechts 1 keer gebruikt kan worden. (Onderdelen, kabels en schermen daargelaten).
Een echte grote stand daar heeft meer technische faciliteiten dan een gemiddeld groot kantoor gebouw. Heb zelf een aantal jaren meegewerkt bij een van de grotere stands in het kader van een demo. Daar hadden we beschikking over meerdere compleet ingerichte server ruimtes inclusief airco, backup stroom, dedicated glasvezelverbindingen naar buiten, aparte stroom groepen voor iedere demo op de vloer zodat ze elkaar niet konden verstoren en ga zo maar door en alles wat naar MWC wordt meegenomen behalve de echt dure of speciale hardware blijft gewoon achter omdat het te duur is om het allemaal netjes uit elkaar te halen. En dit geval was het budget voor alleen infrastructuur al ruim boven de 2 miljoen dollar. Dit is zonder de kosten voor de demo's puur het invliegen en neerzetten van de benodigde infastructuur. Daar boven komt dan custom standbouw, reis en verblijf, representatie etc etc.
Exact. Ik heb zelf geen ervaring met dergelijke projecten, maar heb wel vrienden die af en toe spul leveren voor veeeel kleinere events. En daar gaat al een hoop geld in zitten. Een goede projector of led wall kost al gauw enkele duizenden tot honderduizenden euros. Voor een paar dagen.
Even in context, dat is 2,5x de jaarbeurs en dus zeker groot.

Stands van 2 tot 5 miljoen is niet vreemd

[Reactie gewijzigd door Bender op 12 februari 2020 23:54]

Als het goed is 1 van de grootste conferentiecentra van Europa. MWC is dan ook geen kleine beurs ofzo.
100.000 bezoekers in 4 dagen...
Ja ik hoorde het ook idd. Wat een geld! Waarom zoveel?
Het is binnen de telecom de beurs van het jaar. Daarom zijn er dingen anders dan voor iedere andere beurs. Ten eerste de stands van vooral de grote partijen die zijn enorm Ericson en Huawei hebben allebei een stand zo groot als een voetbal veld! Alles voor MWC is maatwerk voor deze partijen omdat ze niks van hun stand kunnen hergebruiken voor kleinere events. Wanneer je deze week het congres centrum in zou lopen dan zie je al duizenden mensen aan het werk omdat allemaal mogelijk te maken dat kost echt giga veel geld. In die zin zal die 500.000.000 miljoen alleen maar om de beurs organisatie gaan. De echte kosten voor stand en personeel die nu worden afgeschreven zijn nog vele malen hoger.
Je hebt over een half miljard miljoen, vermoed dat je alleen de half miljard bedoelt (500 miljoen dus) en dat dan de (directe) kosten zijn van de organisatie zelf: of ik begrijp je bericht verkeetd.
Ik ben het met je eens dat het een hele grote beurs is en dat veel standhouders daar veel geld insteken: maar een half miljard voor alleen de organisatie geloof ik echt niet: dat zou (grofweg) ruim 2x de netto JAARwinst zijn van de hele Schiphol groep over de laatste jaren. Winst en kosten zijn hele verschillende contacten, maar een half miljard aan directe kosten voor de organisatie voor een tijdelijke beurs lijkt me erg hoog (laat staan de half miljard miljoen)

Latere edit: las in wired (https://www.wired.co.uk/a...-world-congress-cancelled ) dat de beurs 492 miljoen inkomsten genereert voor de stad (via tijdelijke extra banen, uitgaven van alle bezoekers, standhouders en organisatie; extra omzet toeleveranciers, hotels etc etc). Veel van dat geld is inmiddels al uitgegeven door de stanhouders etc. Maar de hotels en restaurants etc zullen gezamenlijk natuurlijk veel omzet missen. Maar deze (misgelopen) bedragen komen niet voor rekening vd organisatie zelf. Maar tegelijkertijd zal annulering een hele zware dobber zijn voor standhouders waarbij de kleinere bedrijven naar verhouding het zwaarst getroffen worden: wel bijna alle kosten, maar geen nieuwe klanten en orders voor hun produkten en diensten.

[Reactie gewijzigd door tonkie_67 op 13 februari 2020 01:38]

Sorry foutje in het bedrag :)
Inderdaad de spin off voor de stad barcelona ligt rond de 500 miljoen. De totale kosten voor MWC liggen echter veel hoger hier komen namelijk alleen al de toegangskaarten en huren voor de stands boven op, dat was afgelopen jaar ongeveer 200 miljoen euro, geld dat voor het grootste gedeelte naar de GSMA gaat.
Locatie is natuurlijk 1 ding wat veel geld kost, maar het geregel en manuren is 1 van de grootst kostenposten. Normaal verdien je dat ongeveer terug met je ticketverkoop, maar die zullen nu ook misschien terug worden gegeven. Met een ticket prijs van minstens €700 tot ergens boven de €2.5K gaat het dan enorm hard als je enkele tien duizenden tot honderdduizenden attendees verwacht.
Wat denk je dat het zou kosten om zelf een tech launch evenement te organiseren?
Een songfestival is begroot op € 26,5 miljoen. Hoe kan zo'n tech launch € 473,5 miljoen meer kosten?
Omdat een decor voor een songfestival gemaakt wordt uit herbruikbare delen. Podium, led schermen, verlichting en truss worden allemaal ingehuurd. Voor dit soort beurzen worden custom stands gebouwd en ontworpen die veelal niet herbruikbaar zijn. Spandoeken, merch, speciale demo apparatuur. Allemaal kosten die je in 1 keer moet dragen. Geen inhuur. Is echt totaal andere categorie dan een songfestival. Standbouw is dan ook heel ander werk dan AV/Podium bouw.
Een samsung, of welk ander bedrijf dan ook die financiert zijn eigen podium. Er waren al veel bedrijven die afhaken, dat betekend dat ze ook zelf de financiële strop dragen.
Een songfestival wordt ook compleet nieuw gemaakt. Je ziet echt geen led paneel, stoel of podium van vorig jaar in nederland.

[Reactie gewijzigd door wifikabelhuren op 13 februari 2020 20:30]

Zoals hierboven al gemeld de 500 miljoen gaat om de impact op de lokale economie. Het totale bedrag wat aan mwc besteed wordt door de standhouders ligt daar ver en ver boven. Alles van de grote stands is custom en one off en dus voor eenmalig gebruik. Budgetten zijn feitelijk ongelimiteerd het song festival budget zal voor sommige standhouders zelfs nog niet voldoende zijn om hun stand en aanverwante kosten rond te krijgen,
+1Anoniem: 474132
12 februari 2020 20:17
Jammer voor de tech journalistiek, maar ik denk dat de gemiddelde tweaker er niet zoveel aan mist. Tegenwoordig wordt informatie toch meest via het Internet gedeeld.
Ik denk dat je er als tweaker zeker last van krijgt omdat allerlei afspraken en deals nu vertraagd gaan worden of helemaal niet doorgaan, die uiteindelijk resulteren in nieuwe diensten die jij als consument kunt gebruiken. Onderschat echt niet het verschil tussen een beurs waar bijvoorbeeld van alle grote telco's in de wereld beslissers aanwezig zijn. Je kunt daar echt binnen een dag via de juiste mensen op enorm hoog niveau een afspraak regelen waar je normaal gewoon nooit zult komen.
Of we krijgen betere deals doordat de deals nu via een videoconference plaatsvinden en het alcoholgehalte een pak lager ligt. ;) Je moet die beurzen ook niet overschatten. Voor redelijk wat participanten is dit vakantie en de focus ligt een pak lager.
Op MWC worden meestal wel in korte tijd veel aankondigingen gedaan. Dat is voor tech journalistiek heel praktisch omdat de persconferenties op elkaar worden afgestemd. Nu krijg je info uit veel hoeken en gaten.
Het is dan ook geen beurs voor consumenten, maar een vakbeurs waar mensen uit de industrie elkaar kunnen treffen. En voor hen is dit wel minder prettig.
Fabrikanten "lekken" tegenwoordig zoveel dat er weinig valt te ontdekken op die beurzen.
Fabrikanten "lekken" inderdaad heel veel voor wat betreft consumenten spul. MWC draait echter voor een heel groot deel om de infrastructuur die je nodig hebt voor dat consumenten spul. Dat wordt allemaal toch wat minder gelekt hoor.
En eerder vandaag werd nog gemeld dat ze vrijdag pas gingen beslissen en het voor nu nog door lieten gaan? Waar komt dan ineens die sudden change of mind vandaan?
Waarschijnlijk teveel definitieve afmeldingen. Als je een beurs organiseert en 3/4e van je oppervlak is leeg dan heeft het weinig zin wel door te gaan. Verlies nemen en doorgaan.
Snap ik, maar als ze eerder vandaag nog zeiden dat ze vrijdag pas zouden beslissen, dan ben ik toch benieuwd waarom ze die beslissing vervroegd hebben.
Omdat dat nog op basis was van de eerdere afzeggingen. Nu hebben meerdere bedrijven zich afgemeld en was het verstandig om het helemaal af te kappen.
Nadat ze naar buiten hadden gebracht dat het door zou gaan, zijn er nog een paar bedrijven geweest die zich afgemeld hebben. Dan wordt de draagkracht wel erg klein, imho konden ze ook bijna niet anders meer.
Als je al weet dat het niet door gaat heeft het niet zoveel zin om nog dagen te gaan wachten met dat aankondigen. Diegenen die allerlei plannen aan het maken zijn om af te reizen kunnen die plannen dan nog wat makkelijker wijzigen.
Van de belangrijke bedrijven had alleen Huawei nog niet afgezegd. Dan heeft het ook weinig zin meer om door te gaan.
Grappig dat een van de grootste partijen die uit China zelf komt, waar de grootste dreiging voor besmetting vandaan komt, niet had afgemeld terwijl partijen uit Europa en USA juist wel afzegden...
Terwijl je nu niet (meer) kan zeggen dat "de chinezen' de boel onderschatten/bagetaliseren. Als ik zie welke invloed de overheids maatregelen die binnen China gelden mijn werkgever raken en idem voor alle import/export beperkingen van overheidswege was ik verbaasd dat Huawei niet eerder had afgezegd. Begrijp dat ze ook veel werknemers buiten China hebben en de apparatuur waarschijnlijk al voor de uitbraak in de containers richting Spanje zaten.. maar toch
Begrijp dat ze ook veel werknemers buiten China hebben en de apparatuur waarschijnlijk al voor de uitbraak in de containers richting Spanje zaten.. maar toch
Ik denk dat je daar de kern te pakken hebt. Veel Chinese bedrijven zullen kort na de uitbraak en de quarantainemaatregelen na gaan denken over hoe zij stand toch nog konden vullen. Zij zullen in eerste instantie uit zijn gegaan van een drukke beurs, waar zij geen lege stand wilden hebben.
Veel bedrijven buiten China zullen zich in de eerste plaats hebben afgevraagd wat het risico voor hen is wanneer één van hun medewerkers besmet terug komt en andere medewerkers besmet.
Dat kan tot verschillende redenen leiden om wel of niet af te zeggen, of dat in een vroeger of later stadium te doen.

Misschien had Huawei goed plan in werking gesteld om medewerkers van buiten China de stand te laten bemannen. Maar misschien werden daar nog net de laatste puntjes op de i gezet voor hun eigen persbericht waarmee ze hun afzegging bekend zouden maken.
Cisco heeft daarnet ook Cisco Live Melbourne afgelast was voor 1e week van Maart

https://www.ciscolive.com/apjc.html

Cisco Statement on Cisco Live Melbourne
Due to ongoing concerns about the current outbreak of Coronavirus, Cisco has made the difficult decision to cancel Cisco Live Melbourne scheduled for March 3-6, 2020 in Australia. Our customers, partners and employees are our top priority and we strongly believe this is the right decision given the current circumstances. Our thoughts are with those directly impacted by this situation.

Vorige was Cisco live Europe in Barcelone eind januari dus 3 weken geleden die is doorgegaan.

[Reactie gewijzigd door Tomsworld op 13 februari 2020 00:02]

Idd. Cisco Live in Barcelona was ook in dezelfde Fira als waar deze MWC zou zijn geweest.

Verschil is wel dat Cisco Live ‘maar’ 18.000-20.000 bezoekers had (wat ik al ongelofelijk druk vond), maar MWC heeft er volgens Wikipedia >100.000, dus ruim 5x zoveel.

Daarnaast is Cisco Live 3x per jaar, en heeft elke regio zijn eigen beurs. Aziaten gaan mogelijk eerder naar Live in hun regio (die dus net gecancelled is), of misschien naar de US, dan naar Europa. De MWC is maar 1x per jaar, waar dus wel de hele wereld op af komt.

Volgend jaar zou het in Amsterdam zijn. Maar ik ben benieuwd hoe de wereld er dan uitziet.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 13 februari 2020 01:56]

Niet alleen dat, maar Barcelona heeft 2 grote congrescentra:

Fira Montjuic (aan de Plaza España) en Fira Gran Via vlakbij Plaza Europa en het commercieel centrum Gran Via 2.

Cisco Live zal in (een van de) hallen van 1 van de 2 congrescentra plaats gevonden hebben (hal 8 als ik het goed heb op Fira Gran Via), maar Mobile World Congress palmt sinds enkele jaren *beide* congrescentra in (alle hallen op Fira Gran Via, en de helft op Montjuic).

Samen is dat 400.000 m2, of 40ha. Hal 8 alleen is 13.800 m2 (1.38ha).

Edit: sorry, @Mandera @RefriedNoodle - ik vond op Google enkel hal 8.
Hal 3: 43.000 m2
Hal 5: 17.000 m2
Hal 6: 20.000 m2
Hal 7: 17.000 m2
Hal 8: 13.800 m2
Totaal: 110800 m2, 11,08ha.

[Reactie gewijzigd door bramvandeperre op 13 februari 2020 09:38]

Cisco had 2 weken geleden in Barcelona op Fira Gran Via meerdere halen in gebruik waaronder hal 3, 6, 8 en nog een aantal anderen. Het was voorlopig de laatste keer in Barcelona. De komende 3 jaar is Cisco Live Europa in de RAI Amsterdam.
Cisco Live zal in (een van de) hallen van 1 van de 2 congrescentra plaats gevonden hebben (hal 8 als ik het goed heb op Fira Gran Via)
Cisco Live was in hal 3, 5, 6, 7 en 8.
Goed dat er in het artikel niet wordt gesproken over HET coronavirus. Echter is COVID-19 niet een virus maar de ziekte die veroorzaakt wordt door het virus SARS-CoV-2 (ook 2019-nCoV genoemd).

edit: Zie dat de inhoud van het artikel inmiddels is gewijzigd voor een juiste benaming van het virus!

[Reactie gewijzigd door Superschaapie op 12 februari 2020 21:46]

WHO kwam al naar buiten met dat we het gewoon COVID-19 moeten noemen, dus dat lijkt me dan ook prima.
CO = Corona
VI = Virus
D = Disease
19 = 2019

CO VI D - 19

Het is dus een virus en een ziekte!
Het virus is iets anders dan de ziekte die erdoor ontstaat.
Is het niet D van december?
Die 'no-handshake'-maatregel wordt het einde van TLS
Ik kom in het hele stuk geen tls tegen maar ja, zal waarschijnlijk wel een bedrijf zijn wat daar heen zou gaan.
Persoonlijk vind ik het een goede zaak dat ze dit evenement nu annuleren, op dit moment wil je niet dat het virus zich verder gaat verspreiden en om dan een hoop mensen uit verschillende landen bij elkaar te gaan brengen is niet een goed idee. Er hoeft er maar eentje te zijn die toevallig besmet is en dat niet weet of waar het nog niet zichtbaar is en hij kan een grote groep anderen besmetten.
Gezien er ook al patienten via een water afvoer besmet te zijn zou je op een wc alleen al een hoop mensen kunnen besmetten, laat staan als je in je t-shirt in een rij staat en andere aan raakt of op een bali leunt wat honderden na je ook nog doen.
Ik kom in het hele stuk geen tls tegen
Het was meer een netwerk engineer joke: https://en.wikipedia.org/...er_Security#TLS_handshake
:+ Goeie, compleet langs me heen gegaan... 8)7
Nog geen koffie gehad? Of gewoon geen netwerk techie?
De TLS-handshake is al verdwenen bij Edge op build 19559.

legacy.dumpert.nl werkt niet meer :'(
Logische beslissing
En waarom precies?

Virus is eigenlijk enkel in een enkel deel van China een probleem. Dit wordt gehouden in Barcelona. Ik gok dat de kans dat mensen op de beurs de griep oplopen vele en vele malen groter is.

Overtrokken reacties van de aanwezige bedrijven om zich terug te trekken.
Heb je er wel bij nagedacht dat veel van de bedrijven die zouden komen chinees zijn of chinese werknemers hebben en dat die eigenlijk geen kant op kunnen? Buurlanden hebben de grenzen dicht, reizen met openbaar vervoer in Hunei kan niet en vliegen is helemaal uit den boze. Visa worden ook niet verstrekt dus zelfs als je wel op een vliegtuig weet te stappen kom je nergens binnen.

Er is niks overtrokken aan het feit dat een partij als HuaWei of LG zegt we komen niet. Ze kunnen waarschijnlijk niet eens.
Huawei en Oppo hebben evenementen gepland staan rond deze beurs, en die waren gewoon voornemens te komen.

Hebben die geen Chinese werknemers denk je?
Huawei en ZTE hebben hun chinese medewerkers dan ook vorige week al afgemeld.

https://www.google.nl/amp...-staff-from-mwc-2020/amp/

Vivo heeft ook gecanceld.

Xiaomi en Oppo hebben aangegeven wel te willen komen maar dat hun staff twee weken voor het event in barcelona aankomt en direct in self isolation zal gaan en dagelijks health rapportages afgeeft.

https://www.google.nl/amp...c-2020-confirmed_id122154

Het is natuurlijk ook politiek, maar er zijn ontzettend veel afmeldingen van grote belangrijke partijen geweest. Met meer dan 45 afzeggingen best wel een grote groep.

https://www.google.nl/amp...cancellations-so-far/amp/
Precies ga er maar vanuit dat er veel klanten en bedrijven uit china zouden komen.

Ik probeer voor zakenreis me chinese vriendin mee te nemen naar NL ( woon in china) en ja ze hebben chinezen niet verboden om naar europa te komen maar alle schengen visa centrums zijn dicht dus met andere woorden heb je geen visium dan kun je er ook geen 1 krijgen op dit moment. Wij zitten met regelmaat in europa dus meeste van mijn chinese collegas hebben 6 maanden of 3 jaar multiple entry visa maar dat zou vast niet voor alle deelnemers op MWC gelden.
Het is een vak beurs met andere worden heel veel mensen die in de industrie werken en of er geld aan verdienen komen hier op af (naast de pers natuurlijk). Gezien electronica zo als mobiele telefoons voor een groot deel in China gemaakt worden zullen veel van de aanwezige banden hebben met China, daar met enige regelmaat naar toe gaan, daar vandaan komen of mensen van daar ontmoeten in andere landen. Met andere worden er is een goede kans dat in ieder geval een persoon op zo'n beurs besmet is. Gezien de berichten die deze mensen van vrienden kennissen en collega's horen of zelf kunnen lezen en verstaan omdat ze de taal machtig zijn zullen veel mensen het risico liever niet hebben willen nemen om zelf besmet te raken en mogelijk ook hun familie en vrienden te besmetten en zo voort.

Als bedrijf hoor je als je een beetje verantwoordelijk bent aan je personeel te vragen of zij gezien de angst voor dit virus nog wel bereid zijn naar de beurs te gaan, of als je het risico als bedrijf niet wil lopen om jouw mensen er aan bloot te stellen dan kun je als leiding van het bedrijf ook er voor kiezen om niet te gaan en jouw mensen in bescherming te nemen.

Hoe dan ook ik denk dat de bedrijven zeker gezien de grote namen die al afgezegd hadden eigenlijk weinig keuze meer hadden. Toch gaan en mensen vertellen dat het allemaal wel mee zal vallen om daarna de rechtszaken te moeten voeren is ook weer zo iets dat niet echt fijn is voor de PR en zo. Aan de andere kant het voorbeeld van de rest volgen en afzeggen betekend geen gezichtsverlies, mensen die niet ziek zullen worden door jouw schuld etc... kan alleen maar goed uitpakken.

Dat het voor de organisatie vervelend is kan zijn maar dat is niet direct het probleem van het bedrijf. Niet direct omdat veel van de bedrijven leden zijn van de organisatie en er dus zelf geld in steken, maar dat is nog steeds minder vervelend dan zieke mensen laat staan dode mensen en rechtszaken waar er op gewezen wordt dat de concurrenten wel de juiste keuze hadden gemaakt en dat jouw bedrijf over lijken gaat etc etc...

Ik zou dus zeggen zeker niet overtrokken eerder verstandig.
Met andere worden er is een goede kans dat in ieder geval een persoon op zo'n beurs besmet is
Dat zou ik graag onderbouwd zien. Waarom is die kans volgens jou zo groot?

De officiele cijfers zijn nu +- 40k bevestigde besmettingen, bijna allemaal in China zelf. Laat het het puntje van de ijsberg zijn en eigenlijk 10x zoveel zijn: Dan heb je het over 400.000 Chinezen. Hoeveel daarvan werken in de telecomsector? Hoeveel daarvan wonen niet in Wuhan (die sowieso niet mogen reizen)? Hoeveel daarvan zijn uberhaupt van plan om naar MWC te gaan? Hoeveel daarvan voelen zich dusdanig kiplekker en dusdanig laag risico, dat ze inderdaad naar Barcelona gaan?

Eerlijk gezegd lijkt de kans me ontzettend laag. En dat is ook de reden dat de beurs niet vooraf gecanceld is (of uit voorzorg verboden door de overheid). Omdat dat iets is dat je bij echt risico natuurlijk moet doen en niet aan individuele bedrijven moet overlaten.

Dat Chinese bedrijven afzeggen, snap ik. Dat is een verstandige voorzorg (en er zijn terechte reisrestricties, bijvoorbeeld voor Wuhan zelf). Dat Westerse bedrijven afzeggen, vind ik overdreven. De kans dat werknemers Coronavirus op deze beurs oplopen lijkt me niet veel groter of kleiner dan op hun wintersportvakantie.

Dat de beurs afzegt, snap ik overigens ook. Zonder deze bedrijven heeft het weinig zin.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 12 februari 2020 21:43]

In een Frans ski resort komt een Engelse familie een weekje op bezoek man lief had de week daar voor een meeting met in Singapore. En hop 11 mensen besmet in Frankrijk...
https://www.bloomberg.com...alps-contract-coronavirus

Dat geeft maar eens aan hoe het idee dat het alleen een Chinees probleem is onzin is, hoe makkelijk het kan zijn dat iemand die helemaal nooit in China geweest is toch besmet raakt.

Natuurlijk hoeft er helemaal niets te gebeuren en kan het allemaal overtrokken zijn. Maar er is een flink risico omdat er nu eenmaal wel erg veel mensen wel naar China/uit China en de omringende landen reizen die ook naar deze trade show zouden komen.
Om die reden is het simpel weg verstandig om weg te blijven en het risico niet te lopen. De argumenten dat het maar een klein deel van de populatie raakt en dat alleen mensen met een zwakker immuunsysteem echt gevaar lopen lijkt leuk maar als jij een weekje in het buitenland werkt dan kan het zo maar zijn dat bij thuis komst een partner, kind, vriend of kennis ziek is zeker tijdens het griep seizoen...
Zou jij het risico nemen? Of zou jij als je nu gevraagd wordt naar een grote beurs in Singapore te gaan voor een paar dagen misschien toch bedanken voor de eer of je ziek melden en maar even thuis blijven?

Persoonlijk zou ik het risico niet lopen want tussen de verwachte +100k bezoekers en tienduizenden mensen die de stands bemannen, schoonmaken, eten verkopen etc is er een zeker niet verwaarloosbare kans dat er een ziek persoon tussen zit. Zeker om dat de incubatie tijd tot wel 24 dagen kan zijn wat zo maar kan het zo maar zijn dat deze persoon helemaal niet weet dat ze ziek zijn maar al wel het virus verspreiden.
In een Frans ski resort komt een Engelse familie een weekje op bezoek man lief had de week daar voor een meeting met in Singapore. En hop 11 mensen besmet in Frankrijk...
Ik plaats exact *die* link!

Mijn punt is dat er weinig verschil in risico zit tussen die vakantie en de MWC. Beide kan het gebeuren, maar de kans is extreem klein.

Als je jezelf volledig wilt isoleren, dan kan dat natuurlijk. Dat reduceert je besmettingskansen. Maar gaan we nu alle ski-oorden sluiten? Moeten we misschien ook preventief de Jaarbeurs in Utrecht nu gaan sluiten? De kans bestaat dat er een besmet iemand rondloopt.

Of het treinvekeer in Nederland stilleggen? De kans bestaat dat er een besmet iemand meerijdt.

Het antwoord, wat mij betreft, is gewoon "nee". Het risicoprofiel is dusdanig laag, dat het buitenproportioneel zou zijn (en doet me denken aan mensen die nu niet meer naar de Chinees durven, vanwege nCov). Wat mij betreft gold dat ook voor MWC. Ik zie niet dat dat significant hoger risico zou hebben gehad op dit moment.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 12 februari 2020 22:58]

Deze week is de ise, de uber chinezen beurs in Amsterdam.
Onder andere ondergetekende is er geweest. Merken als lg en samsung hebben idd afgezegd maar waren bewonderingswaardig geen groot gemis.

Wat eerder gezegd is storm in een glas water omdat er niks nieuwswaardigers op tv te vinden is.
Het is misschien niet rationeel. Maar als een grote groep bedrijven zich terug trekt, kan de organisatie niet veel anders.

Van een half lege beurs met weinig bezoekers wordt niemand blij.

Afgezien daarvan... Met 100.000 bezoekers uit de hele wereld is het risico wel hoger dan bijv de Huishoudbeurs

[Reactie gewijzigd door cire op 13 februari 2020 13:13]

Veel tech bedrijven komen uit china, of laten hun producten produceren in china.
Je wil niet het bedrijf zijn dat een dodelijk virus naar europa brengt dan kan je de boel wel opdoeken.

Als je op een populatie van 18 miljoen mensen het virus brengt waarvan 50% besmet raakt, waarvan 2% dood gaat, heb je het over 180.000 doden.
Het zou wel het huizen tekort in nederland tijdelijk oplossen, maar dit is niet iets waar je blij van word als je er zelf tussen zit. En het zijn niet alleen maar oudjes en bejaarden die doodgaan ook 40 plussers gaan er aan dood.
Alleen aan de griep gaan er wereldwijd al tussen de 290.000 en de 690.000 mensen dood. Ik zeg niet dat je het virus zijn goddelijke gang moet laten gaan, maar hoe er nu op wordt gereageerd is echt volstrekt overtrokken.
Het verschil is dat er tegen de meest voorkomende griepvirussen vaccins zijn en tegen het Corona-virus nog niet. Dus worden er veel meer mensen besmet en het klopt dat vooral oude mensen, kinderen en zieke mensen eraan doodgaan. Geen hand geven en hand voor je mond houden bij het niezen helpt al veel.
In je elleboog niezen wordt aangeraden, die hand voor je mond ga je vervolgens gebruiken om iemand de hand mee te schudden, of pak je een deurklink mee vast, dus daarmee heb je een net iets hogere besmettingskans.
Alleen aan de griep gaan er wereldwijd al tussen de 290.000 en de 690.000 mensen dood.
De WHO schat dat op 250.000..500.000, maar laten we van die 690.000 uit gaan. Dat lijkt heel wat, maar op een wereldbevolking van 7.8 miljard is dat maar 0.009%.
Ga je ervan uit dat 50% van de bevolking besmet raakt met het coronavirus, dan kom je op ruim 100x zoveel sterfgevallen. Ik denk dat je dit virus nogal onderschat.
Het is geen Chinees probleem meer: er zijn al besmettingen in onder andere Duitsland en Frankrijk, in de Filipijnen is er al een dode gevallen.

1 besmet persoon op de beurs en je weet dat het virus vervolgens vrijwel probleemloos de hele wereld over zal gaan. Kortom: ik zie niet wat er aan overtrokken is om de beurs af te lasten.

@DigitalExorcist niet alleen, maar die groepen zijn extra kwetsbaar.
Precies, éxtra kwetsbaar, en de westerse geneeskunde is toch wat verder dan die in bijv. Afrika of India. Laat ik zo zeggen, als het virus je treft ben je beter af in Nederland dan in Oezbekistan.
Dat is zeker.
Maar aangezien er niet alleen mensen uit Nederland naar die beurs gaan, maar ook bedrijven uit de landen waar de gezondheidszorg minder ver ontwikkeld is, is het cancellen van de beurs best begrijpelijk:)
Het artikel gaat over het annuleren van de beurs.

Of de bedrijven, welke zich al teruggetrokken hebben, overtrokken hebben gereageerd, valt over te argumenteren.

Maar dat de beurs geannuleerd wordt nadat er al zoveel hebben afgezegd is logisch;
Dan kunnen ze het beter een andere datum houden wanneer iedereen wel aanwezig wil zijn
Dit zullen ze niet op een andere datum organiseren. Het is een enorm evenement en kost het hele jaar (zo niet meer) om voor te bereiden. Dat is reden één.
Twee is dat de bedrijven een schema hebben op welke data hun producten aangekondigd en de deur uitgaan, als dat op deze beurs is gepland kan dat niet opeens 3 weken later want dan valt de productielijn in de soep en als alles al is aangekondigd is er geen nieuwswaarde meer.
Nee, alle bedrijven die nu hun kans hebben gemist om een nieuw product te lanceren zullen dit of online doen of privé persconferentie houden.
En ook alleen dodelijk voor kinderen, zwangere vrouwen en oudere mensen.
Graag met bronnen komen, ook jonge midden oude mensen kunnen flink ziek hier aan worden..
Flink ziek is iets anders dan chronisch dood.

Je kan er een longontsteking van oplopen. In het westen bij ons is dat behandelbaar maar als je al iets onder de leden hebt kan dat gevaarlijk zijn.

De gewone griep gaan duizenden mensen per jáár aan dood, ook hier in het westen.

Oh en hier is je bron.

https://www.worldometers.info/coronavirus/#age
Older people, and people with pre-existing medical conditions (such as asthma, diabetes, heart disease) appear to be more vulnerable to becoming severely ill with the virus.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 12 februari 2020 20:46]

Er zijn alleen best wel veel mensen die last hebben van die pre-existing aandoeningen zoals asthma, diabetes en een hartaansoening. Ik denk dat je met die 3 samen over de 25% van de populatie gaat.
Beetje de gemiddelde griep epidemie dus... Het is ook allemaal 1 grote bangmakerij in mijn ogen. Daarnaast als je het nu krijgt ben je er meteen weer tegen bestand. En komt de volgende mutatie niet zo hard aan.
Was juist in het nieuws dat jonge kinderen niet tot nauwelijks ziek schijnen te worden van dit virus...

https://www.rtlnieuws.nl/...kinderen-nauwelijks-china
Die aan het coronavirus overleden arts in China was anders geen kind, geen zwangere vrouw en met 34 jaar niet erg oud...
Nee, maar waarschijnlijk wel een overwerkte arts met nauwelijks slaap en lange dagen. Ik kan je vertellen, dat je dan geen sterk lichaam meer hebt. Je bent daardoor dus erg vatbaar voor ziektes.
Het is op z'n minst zeer, zeer verdacht. Ook wel een verschrikkelijk persoonlijk drama. Je werkt heel je leven hard om arts te worden. Je behoedt de wereld voor een pandemie en vervolgens krijg je eeuwige schaamte met de dood tot gevolg... :|
Eeuwige schaamte? Volgens mij wordt hij geroemd wereldwijd en met lof toegesproken. Ook was China "in schok" na de dood van de arts, althans volgens de NOS.
Eeuwige schaamte in China...
Heel praktisch: als Nokia en Ericsson niet komen heeft de beurs als bijna geen zin meer. Als dan ook nog partijen als Amazon, Facebook en Intel niet komen heb je een paar lege beurshallen.
Het formaat van MWC, het aantal mensen dat hier rondloopt is vrijwel niet voor te stellen. Ik vond het eigenlijk geen prettige beurs als je in meerdere hallen moet zijn en daarbij ook regelmatig terug moet naar een eerdere hal. Je loopt makkelijk een halve marathon. En mensen komen uit bijna alle landen van de wereld.

Het virus is inmiddels al naar zoveel landen verspreid, met een beurs als deze faciliteer je wel erg makkelijk een exponentiële verspreiding.

Dit is geen paniek actie maar gewoon gezond verstand.
Er komen mensen uit de hele wereld, ook uit China. Daaronder zitten misschien ook mensen die contact hebben gehad met mensen uit de risicogebieden.
Misschien is het risico vanuit de organisatie gezien laag en misschien laten ze het inschatten van het risico over aan de bezoekers. Maar het probleem is in dit geval niet het risico vanuit de organisatie bezien, het probleem is dat standhouders afzeggen, waardoor er teveel gaten vallen en het voor velen niet interessant meer is om de beurs te bezoeken. Dan kan je als organisator maar beter je verlies nemen en de boel afblazen.
Klagende standhouders die te weinig bezoekers krijgen, klagende catering die niet genoeg klanten krijgt om de torenhoge huurprijs te betalen, te weinig betalende bezoekers om zelf uit de kosten te komen en nieuwsberichten dat het door wegblijvende bedrijven een verschrikkelijk saaie beurs is, zijn geen zaken waar je als organisatie op zit te wachten. Wanneer je daarna nog wekenlang in het nieuws bent omdat één of twee bezoekers bij thuiskomst besmet blijken te zijn, kan dat de doodsteek van het evenement zijn.

Als bedrijf maak je een andere afweging wanneer is het risico nog acceptabel dat één van je marketingmensen of ontwikkelaar besmet terug komt en voor dat hij daar achter komt de halve afdeling besmet, die via het bedrijfsrestaurant/ koffiecorner/ vergaderzaal weer mensen op andere afdelingen besmetten? Dan is zelfs een extreem laag risico onacceptabel. De kans dat iemand met griep terug komt is natuurlijk redelijk groot (zeker gezien de vele contacten, en de aanslag die lange dagen, twee jetlags en een paar 'borrels' op je lichaam doen). Maar dat is een risico dat altijd al gelopen wordt en diezelfde griep wordt ook wel door een medewerker die niet naar Barcelona gaat het bedrijf binnen gebracht. Maar je hoeft daarvoor niet complete afdelingen in quarantaine te plaatsen en de kans personeelsleden het niet overleven is een stuk kleiner.
Was te verwachten met al die afmeldingen. Ik ben benieuwd wat Huawei nu gaat doen. Die had het event net aangekondigd voordat dit nieuws kwam.

https://m.gsmarena.com/hu...ebruary_23-news-41510.php

[Reactie gewijzigd door WhySoSerious? op 12 februari 2020 22:19]

Nou nou, de angst zit er kennelijk goed in.. Krijgen we straks een wereldwijde ophokplicht voor mensen? :Y)
Wie gaat die verliezen dragen? Hopelijk zijn ze verzekerd.
Zonder de noodtoestand van de overheden ( Barcelona ) zal de verzekering het niet zomaar vergoeden.
Ze hadden hier al op gehint, dat ze daar op aan het wachten waren.

Mijn hoop is meer dat de bezoekers hier iets van terugkrijgen, zijn geen goedkope tickets, en evt. vliegreizen kunnen ook niet zomaar geannuleerd worden zonder kosten.
Die hangen ook samen met evt negatieve reisadviezen, welke er niet zijn ( in NL ) voor Spanje.
Met noodtoestand erbij is het sneller overmacht en gaat de verzekering ook niet zomaar over de brug kopen.

Pandemie, natuurrampen, en oorlog bijvoorbeeld zorgt 999 van de 1000 keer ervoor dat er net uitgekeerd hoeft te worden.
Ligt heel erg aan de verzekering. Mijn familie kreeg van de verzekering ook gewoon extra hotel overnachtingen en nieuwe tickets toen in IJsland de vulkaan uitbarstte en ze niet terug konden vliegen. Zonder enig gedoe kregen ze van alles aangeboden.
"Mijn hoop is meer dat de bezoekers hier iets van terugkrijgen"

Van wie dan?
Reizen is nooit zonder risico en evenementen kunnen worden afgeblazen. Daarbij zal MCW veelal op kosten van de baas worden gedaan.
Prima, en acceptabel dat iets kan worden afgeblazen.

Maar grappig om te zien dat omdat het waarschijnlijk 'op kosten van de baas' zou zijn, het ineens geen probleem moet zijn.
Dat zou dus betekenen dat het betreffende event er nagenoeg "schadevrij" vanaf kan komen, omdat de tickets niet terugbetaald worden.

Onder de noemer 'overmacht' .

Nee, daar zou ik het toch niet mee eens zijn.
Als je iets organiseert, maar het niet kan doorzetten om welke redenen dan ook, moet dat niet bij de bezoekers liggen.
Die beurs is geen liefdadigheidswerk, daar wordt vet aan verdiend, OOK door de organisatie.
Hangt er vanaf wat er in de voorwaarden staat.
Ik denk dat de meeste bedrijven een keer flink slikken, het verlies nemen, en doorgaan met ondernemen...
Anders moet men er maar een plezierreisje van maken. Zo verkeerd is Barcelona niet om een paar dagen te vertoeven.
Ik sta altijd open om een ticket over te nemen en een sangria te gaan drinken na de siësta :)
Ik ben in maart twee dagen en in april nog eens een week.
De andere vraag is of ze aansprakelijk zijn als het wel fout gaat, wat nu als er mensen op dit evenement besmet raken en dood gaan (met dit virus zeer waarschijnlijk)
Dat het virus op het evenement is opgelopen is nog wel aantoonbaar als er meerdere zieken zijn die er heen zijn gegaan, de claims die er dan volgen zullen veel hoger zijn dan de kosten die ze nu maken met het afzeggen.
Het risico om het virus op zo'n beurs op te lopen is niet zo heel groot. De uitbraak zit nog steeds voornamelijk in China en als de mensen uit China en mensen die daarmee fysiek in contact hebben gestaan wegblijven is de kans op besmetting nihil. In elk geval niet serieus genoeg om zo'n beurs te verbieden of om een negatief reisadvies af te geven. Via de CES in Las Vegas zijn ook geen mensen besmet, terwijl het virus toen ook al een maand rondwaarde.
Voor wie gezond en in goede conditie is, is het virus niet eens zo gevaarlijk. Het overlijdensrisico lijkt nu net boven de 2% te liggen, maar er zijn nauwelijks mensen onder de 30 die zich met het virus hebben gemeld. Ook daar moet het virus toegeslagen hebben, maar zijn de klachten vermoedelijk zo mild dat het niet veel verder komt dan een (flinke) verkoudheid.

Het lijkt mij zelfs niet uitgesloten dat de WHO uiteindelijk besluit dat het virus niet in de hand te houden is en dat het als één van de vele griepvarianten moet worden geaccepteerd. Dat is met de Spaanse en Hongkong griep ook gebeurd. Zeker de Spaanse griep was veel dodelijker, maar is uiteindelijk uit zichzelf afgezwakt. Van de Hongkong griep bestaan nu nog vele varianten die we nu gewoon griep noemen. Hier bestaan wel vaccins tegen (jaarlijkse griepprik).
Ook de gewone griep eist jaarlijks vele doden, maar omdat dat ouderen en mensen met andere ernstige kwalen zijn, hoor je daar niet veel over. Soms kan een "onschuldig" griepje wel schade aan het hart toebrengen, met ernstige gevolgen van dien. De uitbraak is serieus, maar we moeten ons geen ongegronde angst aan laten praten.
Ons bedrijf ( chinees bedrijf en de 3 medewerkers die meegaan + mij zijn allemaal in Beijing) heeft een beurs in NL over een maand.

Echter wij komen 2 weken voor de beurs naar NL en ik blijf bij me ouders terwijl hun een airbnb pakken voor die 2 weken voor de beurs zelf om er zeker van te zijn dat we niemand infecteren ( alhoewel de kans miniem is aangezien beijing 10-50 cases heeft op een bevolking van 22 miljoen)

In principe als er al een besmetting is ( kans is zo klein) dan komen de eerste symptonen naar 5-10 dagen.

en tevens ons bedrijf dagelijks temperatuur meting doet en iedereen mondkapjes verplicht draagt gecombineerd met thuiswerken. Maar better safe then sorry.

Echter temperatuur wordt ook opgemeten als je de supermarkt binnenkomt en als ik me appartment gebouw binnenkom :+

Opzich niet heel erg :P ik heb toestemming om 5-6 weken in NL te vertoefen na de beurs en klantebezoeken in duitsland / NL / Polen alhoewel me vriendin minder blij is aangezien ik 8 weken van huis ben

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 12 februari 2020 23:08]

Met een wat extra hygiëne en voorzorgen is het nog steeds goed te doen, maar dat geld voor de gewone griep ook.

Tip: De mondkapjes regelmatig vervangen, anders maken ze de kans op besmetting eerder groter dan kleiner.
Ja uiteraard maar mij hoor je niet klagen dat ik twee weken extra in NL mag zijn ( baas betaald voor het eten en drinken terwijl ik bij me ouders blijf :+ )
Voor wie gezond en in goede conditie is, is het virus niet eens zo gevaarlijk.
Dokter Li Wenliang (34) overleefde de infectie niet.
Er zijn altijd uitzonderingen en over zijn gezondheid/conditie is niets bekend gemaakt.
Je wilt die uitzondering natuurlijk niet zijn....
Voor wie gezond en in goede conditie is, is het virus niet eens zo gevaarlijk. Het overlijdensrisico lijkt nu net boven de 2% te liggen, maar er zijn nauwelijks mensen onder de 30 die zich met het virus hebben gemeld. Ook daar moet het virus toegeslagen hebben, maar zijn de klachten vermoedelijk zo mild dat het niet veel verder komt dan een (flinke) verkoudheid.
Jonge mensen gaan over het algemeen niet zo erg snel naar de dokter. Ze kunnen langer functioneren totdat de ziekteverschijnselen het werken te zeer in de weg staan (op zich al een groot verspreidingsrisico) en blijven langer ziek thuis totdat medische hulp gezocht wordt. Veel van de mensen die zelf beter worden zullen waarschijnlijk nooit in de statistieken verschijnen, tenzij zij thuis huisgenoten besmetten.
Het overlijdensrisico is heel erg vertekend, omdat dat gebaseerd is op het bekende aantal besmetten en het aantal overlevenden. Veel van de besmetten zijn nog niet in het stadium waarin bekend is of ze het wel of niet zullen overleven. Het zou realistischer zijn om van het bekende aantal besmetten van een maand of drie weken geleden te kijken hoeveel daarvan zijn overleden. Dergelijke cijfers heb ik nog niet gezien.
Het overlijdensrisico is altijd berekend over de bekende gevallen. Een (groot) deel van de gevallen van griep-achtige ziekten wordt gewoon niet gemeld. Wie niet ziek genoeg is om naar de dokter te gaan blijft buiten schot.
Er is een enorme ondervertegenwoordiging van de mensen tot 30/35 jaar. Een virus doet niet aan leeftijdsdiscriminatie, dus moeten er in die categorie ook mensen met het virus rondlopen. Hoe besmettelijk die zijn is onbekend. Dat geldt overigens ook weer voor alle griepachtige ziekten.

Als iedereen die zich niet helemaal jofel voelt wat extra op de hygiëne let is de besmettingskans niet zo heel groot. Wuhan is een stad met 11 miljoen inwoners. Daarbij betekent een aantal van zo'n 45000 besmettingen (en dat is zelfs het getal voor wereldwijd) nog geen half procent van de bevolking.

Met de huidige "diagnose" methode wordt eigenlijk elke flinke griep als Corona geteld. Het aantal mensen dat weer genezen wordt verklaard wordt kennelijk nergens bijgehouden (is niet te vinden), maar is zeker zo interessant om het risico van de ziekte vast te stellen.
Lijke me gewoon risico van het vak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee