Microsoft brengt Edge-browser op basis van Chromium op 15 januari uit

Microsoft heeft een release candidate van zijn nieuwe Edge-browser op basis van Chromium uitgebracht. De definitieve versie komt uit op 15 januari in negentig verschillende talen. Zondag onthulde Microsoft al een nieuw logo voor de browser.

De release candidate van de nieuwe Edge-browser is beschikbaar via de Microsoft Insider-website voor Windows en macOS. De versie moet wat functionaliteit betreft vergelijkbaar zijn met de definitieve versie die begin volgend jaar uitkomt. In de laatste testversie zit ondersteuning voor het synchroniseren van wachtwoorden, geschiedenis, favorieten en instellingen. Gebruikers kunnen die zaken synchroniseren in de Edge-browser voor Windows, macOS, iOS en Android.

Ook bevat de release candidate ingebouwde bescherming tegen trackers, die standaard aan staat. Verder krijgen zowel de browser als zoekmachine Bing een InPrivate-modus, waarmee gebruikers kunnen browsen en zoeken zonder dat hun handelingen gevolgd worden.

Microsoft introduceert ook een nieuw logo voor de browser. De vorm staat volgens de maker voor 'de golven van innovatie' die het bedrijf naar de nieuwe Edge-versie wil brengen. Zondag zette Microsoft al een easter egg hunt op reddit op, waarbij de uitkomst leidde naar het nieuwe logo.

Met de nieuwe Edge-browser maakt Microsoft de overstap naar Chromium. Dat is de browserengine die ook gebruikt wordt voor Google Chrome, Opera, Vivaldi en Brave. Microsoft heeft dit jaar meerdere bètaversies uitbracht. In augustus zei de maker dat de bèta geschikt was voor dagelijks gebruik.

Tracking prevention in Microsoft Edge

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-11-2019 • 15:35

110 Linkedin

Lees meer

Brave-browser komt uit bèta Nieuws van 14 november 2019

Reacties (110)

Wijzig sortering
Als je via deze site van MS zelf downloaden:

https://www.microsoftedgeinsider.com/nl-nl

En dan de URL van het downloaden kopiëren:

https://go.microsoft.com/...0b-5fdd-8f1d-dffcafbe8bd4

Kun je het kanaal beta aanpassen naar Stable:

https://go.microsoft.com/...0b-5fdd-8f1d-dffcafbe8bd4

Dan krijg je de executable ook voor de nederlandse, stable versie.

Na 3 maanden gebruiken als sysadmin, moet ik zeggen dat hij erg goed bevalt. Geen google meer nodig voor synchronisatie, maar gewoon lekker geïntegreerd met office 365 :)

[Reactie gewijzigd door p0linskie op 4 november 2019 16:12]

Je krijg dan niet de nieuwe logo als ik het goed heb? hij verving wel de ''oude edge'' bij de installatie.
Dat logo is geweldig;
Het lijkt zowel op het Chrome als het Firefox logo, maar is ook MS blauw.
Maar eens kijken of Edge weer een in de gratie kan gaan vallen.
[edit: Ik ga het zelf dus ook weer eens proberen]

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 6 november 2019 13:52]

Ikzelf brows nog af en toe met internet explorer.Die edge browser gebruik ik bijna helemaal niet meer.
Maar daarin tegen Firefox wel, omdat deze beter te beschermen is met plugins van derden.
De internet explorer is en blijft de snelste, maar sommige websites krijg je er niet meer mee geladen en sommige apps ondersteunen hem niet meer en doen het ook niet meer.Of is niet compatible met elkaar.
Het nieuwe logo wordt nog nergens gebruikt behalve in de easter egg in de Edge Canary builds.
Het nieuwe logo heb ik er zelf al even ingeknutseld. Van het jpg plaatje een transparante png gemaakt en in de snelkoppelingen gezet :)
Hmm, bij mij is de oude Edge gewoon blijven staan, hoor...
Ja, maar hij was toen nog niet officieel aangekondigd, en ook de officiele release datum was nog niet bekend. Dit is nu dus wel het geval.

Verder een prima browser, gebruik hem al een tijdje. Bevalt veel beter dan Chrome (stukken lichter en stabieler, en minder resource gebruik), lekker snel en erg stabiel tot nu toe :)
Infeite gewoon Edge maar met een andere render engine. Het ziet er net wat anders uit, maar in functionaliteit en gebruik zie ik maar weinig verschil met de 'oude' Edge.

Ergens vind ik het erg vreemd en jammer dat de browser nu wel als redelijk alternatief gezien wordt. Want we geven leggen nu veel te veel invloed/macht bij 1 partij neer, dat ging de vorige keren ook zo goed.
De browsermarkt wordt nu grotendeels gedomineerd door Chrome, en Edge of Firefox kunnen daar niet goed tegenop. Mocht Edge door deze stap weer populairder worden, dan zou dat dus vooral tot meer balans leiden en niet minder. Edge is nu een underdog, dus kan een hoop groeien voordat ze te veel invloed zouden hebben o.i.d.
Indirect bevoordeelt het Chrome dan toch weer, omdat de engines eender zijn.
Maar er zit nu wel een andere grote partij mee te trekken om te zorgen dat Chrome op de goede koers blijft en het internet niet één groot Google feestje wordt.
Maar waarom zou Edge door deze stap populairder worden? De meeste gebruikers hebben niet eens weet van wat voor engine er in zit.

Bovendien vind ik het nogal een zwaktebod. "Nu Verbeterd! Nu met dezelfde engine als Chrome!!!". Daarbij geef je eigenlijk al toe dat Chrome een beter produkt is. Waarom dan niet de echte Chrome pakken? Hoewel ik wel bezwaren had tegen Edge, was de engine daar absoluut geen van.

Alleen voor zakelijk gebruik kan ik me er wat voorstellen, officiele compatibiliteit met dingen als SAP, SalesForce enz. Maar dat is niet iets waar browsers hun populariteit uit halen: In de tijd dat Chrome allang #1 was, was IE nog steeds de grootste browser op zakelijk gebied vanwege die oude software.

Persoonlijk gebruik ik beiden niet, ik gebruik (bijna) alleen Firefox. Ik gebruik zowel Mac, Linux als Windows dus dit is de beste privacy-garanderende cross-platform sync oplossing.

Maar de meerwaarde van Edge boven Chrome zie ik niet zo (en zag ik overigens ook niet toen ze nog wel een eigen engine hadden). Ik kom nooit sites tegen die met een bepaalde browser niet werken. Alleen op mobiel nog wel eens. (En Apple Business Manager die niet met Firefox wil werken maar dat is gewoon flauw doen van Apple).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 november 2019 19:29]

Maar waarom zou Edge door deze stap populairder worden? De meeste gebruikers hebben niet eens weet van wat voor engine er in zit.
Nee, maar daar zijn de marketingjongens voor. Microsoft heeft het geld om een gigantische mediacampagne op te zetten, en voor je het weet zit half Amerika op Edge. Europa volgt daarna dan wel. Momenteel loopt Google in Brusselse stations op gigantische reclameschermen te verkondigen hoe enorm privacy-vriendelijk ze wel zijn, je zou ze bijna geloven. "De meeste gebruikers" pikken dat op en geloven al die reclameslogans zonder er veel vragen bij te stellen. Onderschat de kracht van de media niet.
Maar dan nog.. Die marketingcampagne hadden ze ook met de oude Edge kunnen houden. Op zich was het ook een prima browser. Ik had altijd het idee dat ze het eigenlijk wel prima vonden zo met een derde plaats (met de eerste plaats hebben ze immers als eens flink problemen gehad).

Grappig van Google trouwens, dat wist ik niet. Wat zeggen ze dan precies? Online zie ik er niet zo veel over.
Het oude Edge was inderdaad een prima browser. Maar het had hier en daar last van compatibiliteitsproblemen omdat meer en meer developers voornamelijk sites voor Chrome ontwikkelden of optimaliseerden. Het is lastig om gebruikers over te halen Edge te gebruiken en Chrome links te laten liggen wanneer één of twee van hun populaire sites niet meer exact doen wat ze onder Chrome deden.
Eigenlijk geen bal anders als het IE6-8 tijdperk toen veel websites brak gerenderd werden in Firefox en Opera. Toen is 'het internet' een offensief begonnen tegen IE, waar rond IE8 ook Google mee ging doen. En zo hebben 'wij tweakers' het internet een beetje terug in balans gekregen. Een paar jaar lang hadden we een mooi balans tussen IE, Firefox en Chrome. Dit kwam de ontwikkeling ook ten goede.

Maar nu kijkt iedereen toe en laten we het gebeuren. Mozilla is nog het laatste bastion, want de enige andere beetje veel gebruikte browser is Safari, maar Apple houdt zich afzijdig.
Ja ik vind het ook jammer dat Apple met Safari voor Windows is gestopt. Het was een heel fijne browser en ik heb de Mac font rendering altijd al mooier gevonden. Die kon je aanzetten in Safari voor Windows.
Maar in de tijd dat IE dominant was vonden veel mensen dat onwenselijk en werden alternatieven gretig aangenomen en kreeg Microsoft veel kritiek.
Nu is de situatie omgekeerd. Chrome is dominant en wanneer je problemen ervaart met alternatieve browsers is de standaard vraag waarom je niet gewoon Chrome gebruikt.,
Grappig van Google trouwens, dat wist ik niet. Wat zeggen ze dan precies? Online zie ik er niet zo veel over.
Heb er vanavond wat foto's van genomen. Er zijn een stuk of acht verschillende reclames, allemaal met die typische helderwitte achtergrond waar je echt niet naast kunt kijken als die op van die reuzendisplays oplichten. Ze willen je vooral het gevoel geven dat je data bij hen veilig is en je er volledige controle over hebt. "You control what data gets saved", "Safe Browsing protects 4 billion devices, including yours", "Set an expiration date for your data. Turn on Auto-delete.", "Gmail blocks over 100 million phishing attempts, every day", "Choose what data gets saved", "Choose to delete your data altogether", "Choose how long your data is saved"... De reclames fungeren ook als een soort tutorial die laat zien waar deze privacy-instellingen zich bevinden. Aan de onderkant van het scherm besluiten ze telkens met "We keep your data private, safe, and secure". Het zal allemaal wel. De reclames staan bovendien niet alleen in de grote treinstations, maar ook ik zowat elk metrostation. Het mocht wat kosten blijkbaar. Brainwashing on steroids noem ik het.
Maar waarom zou Edge door deze stap populairder worden? De meeste gebruikers hebben niet eens weet van wat voor engine er in zit.
Goeie vraag, vandaar ook de verwoording die ik koos. Ik verwacht hier verder ook niks van. Volgens mij doet Microsoft het ook vooral omdat ze dan zelf geen engine meer hoeven onderhouden (of veel minder), plus het feit dat Chromium een goede en snelle engine is met de meest uitgebreide ondersteuning van standaarden. Ik denk dat niemand hier zomaar wonderen uit verwacht qua marktaandeel.
Dat de engine hetzelfde is betekend zeker niet dat de hele browser hetzelfde is.

Zo gebruik ik Brave welke ook op chromium draait, maar deze browser is veel vriendelijker voor je geheugen.

Zo kan MS ook zijn eigen implementatie aan de gehele browser geven. Het renderen word alleen generiek.

Chromium self is ook weer Open source, misschien wel opgezet door Google en ze zullen vast wat meer kunnen pushen qua features. Edge implementeert ze nu wel, maar loopt vaak achter. Tevens kan edge gebruik maken van de gehele browser plugin store van Google (wat opzich wel raar voelt vanwege branding in die store).

Als ik mijn pc nu herinstalleer is het eerste wat ik doe een andere browser instellen. Nu de engine hetzelfde is zou ik dat misschien later kunnen.

Ik merk ook dat bij software ontwikkeling mensen minder geïnteresseerd zijn om Edge te testen, dat hoeft straks ook (bijna) niet meer...
Edge op Chromium ondersteund in 1 klap al veel meer (experimentele) features dan de oude Edge. Ik ben er zeker wel blij mee eigenlijk. Maar je punt wat betreft macht klopt, minder diversiteit is achteruitgang. Denk echter dat Edge nu wél een kans maakt serieus aandeel te vangen.
Ik geef die macht liever aan Microsoft dan aan Mozilla, nog niet te spreken over Google.
Ik zou het mooi vinden als ze nu ook hun eigen Fluent design op de browser los zouden laten. Dat maakt het dan nog net even af.
Daar heb je wel gelijk in ja... Toen IE de koning was, is er weinig geinnoveerd. IE 6 (2001) is gewoon 5 jaar lang de gangbare versie geweest (IE 7 kwam in 2006). Dat kan je je nu gewoon niet meer voorstellen. Geen nieuwe rendering engines, javascript verbetering, GPU offloading enz. Gewoon 5 jaar lang niks veranderd. En juist toen was de computermarkt en het internet nog zo in ontwikkeling.

Aan de andere kant: Chromium is natuurlijk wel open source. Juist daardoor zijn er zo veel browsers op gebaseerd, en als Google er niks meer aan doet kan een andere partij het gewoon overpakken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 5 november 2019 02:09]

Wat ik mis in het artikel is: Wat gebeurd er met de bestaande Egde browser? Wordt deze met een Windows update vervangen door de nieuwe?
Aannemelijk is van wel, het huidige stable installatiebestand doet de oude Edge verwijderen.
De huidige edge wordt inderdaad vervangen
Wat heb ik er als gebruiker aan dat Edge nu op Chromium draait?

Ik mis de voor- en nadelen een beetje in dit artikel.

[Reactie gewijzigd door bed76 op 4 november 2019 15:41]

Op m'n MacBook uit 2007 met Windows 10 scoort Chrome Canary ~18 op Speedometer 2.0, terwijl dat Edge Dev ~23 haalt, dat is toch best veel beter (+28%)

Of op een HP Probook 450 G6. Chrome Canary: 85.6 ± 1.0; Edge Dev: 92.7 ± 0.98 (+8%)

Microsoft heeft veel geïnvesteerd gehad in tooling om Edge energie zuiniger te maken. Die optimalisatie truuks weten ze nu goed toe te passen.
Lijkt me niet. Blink is een *hele* andere engine dan EdgeHTML. De kennis die ze hebben, hebben ze niet automagisch voor iedere engine.

Daarbij is het onduidelijk of ze Chakra blijven gebruiken, of overstappen op Google's V8. Het eerste zou een flinke verschuiving in die (synthetische) test kunnen betekenen tussen Chrome en de nieuwe Edge.
Ze hebben laptops en PCs die geïnstrumenteerd zijn om precies het stroomverbruik bij te houden en dat te koppelen aan 'profiling' van programma's. Dat is allemaal generiek hoor.

Voorbeelden:
 • Als je dezelfde test suite draait op EdgeHTML en Chromium, dan het nog wel even een werkje om een zinnige 1-op-1 koppeling te maken met hoe EdgeHTML het doet. Maar dan kan je zien waar Chromium in verhouding meer energie spendeert om hetzelfde te doen. Dat zijn dan plekken om beter naar te kijken, om te optimaliseren.
 • Dat wat ze voorheen al deden met EdgeHTML, namelijk het stroomverbruik van van nieuwe patches vergelijken met de vorige versies, dat doen ze nu natuurlijk ook. Daarmee moedig je ontwikkelaars aan om efficiëntere code te schrijven.
 • Bij Microsoft hebben ze nu al een paar jaar ervaring met deze ontwikkelmethode, dus hun programmeurs zullen ook langzamerhand wel gevoel hebben van wat zinnige aanpassingen zijn en welke niet.
Even een terugblik in te de tijd Browser Power Consumption—Leading the Industry with Internet Explorer 9

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 6 november 2019 08:49]

Het testen van stroomverbruik is natuurlijk maar één stukje van de kennis die nodig is voor het *testen* van stroomverbruik. Maar het *fixen* van problemen ermee is een hele andere tak van sport.

Ik kan testen of mijn auto nog rijdt, maar ik kan het niet fixen als dat niet meer het geval is.
er staat hierboven bij "Lees meer" reviews: Microsoft Edge op Chromium - Nieuwe ronde in browseroorlog met daarin wat meer info.
Wat heel super vriendelijk is (had ik niet verwacht) is dat ze aangeven ook voor Win 7 en 8 installeerbaar te maken. Win 7 mag dan wel in januari uitgefaseerd worden, het gebruik zal wel gewoon doorgaan.
Ik heb het op Windows 8 onlangs uitgeprobeerd. Zoiets als een adblocker was nog niet beschikbaar dus dan hoeft het voor mij niet ookal heb ik zeker wel interesse.
Je kunt gewoon de Google Chrome extensies gebruiken.
En hoe doe ik dat dan? Google Chrome extensies gebruiken voor Edge browser?
zoeken naar "adblock plus chrome" ..

Als je daarna naar de store gaat voor chrome -- store.chrome.com (oid?) daarna op de knop klikken dat je "3rd party" toestaat, daarna kan je gewoon op de "standaard" knop klikken zoals je in chrome gewend bent.
De mogelijkheid om .epub en dergelijke bestanden te lezen, is in ieder geval verwijderd. Balen.
De mogelijkheid om .epub en dergelijke bestanden te lezen, is in ieder geval verwijderd. Balen.
Dat heeft niets met de verhuizing naar Chromium te maken, maar met het feit dat Microsoft haar eigen e-book winkel de bons gegeven heeft.

Er zijn overigens legio Chrome extensies (en die werken in Chromium Edge ook gewoon!) waarmee je DRM-vrije .epub kunt lezen.
De browser extensies en support, Chromium is namelijk open source.
Edge is een hele andere browser, met ook een mobiele versie waar dan (neem ik aan, t.ov. Chrome) wél addons mogelijk zijn. Ik betwijfel dat addons dus hetzelfde werken.

Puur het gebruik van een bepaalde layout engine betekent niet dat je de features krijgt van een willekeurige andere browser die die layout engine ook gebruikt.

Kijk maar naar Chrome vs Opera vs Brave.

En trouwens, zo open source is het niet. Naar mijn idee heeft de Blink engine een redelijk gesloten community. Er zit immers een groot commercieel advertentiebedrijf achter. Een ander voorbeeld is de Linux kernel, ook die is technisch wel opensource, maar dat zegt niets over hoe makkelijk je er features in kan krijgen. Opensource in dezen zegt alleen iets over hoe makkelijk je de source kunt inzien, en de eindgebruiker zal het echt jeuken of er nou source van is of niet.

Ik zou het verstandiger gevonden hebben als ze de Gecko engine hadden gepakt. Daar zit een non-profit organisatie achter, en is daarmee per definitie meer "open" dan de Blink engine.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 4 november 2019 16:32]

Lees artikel die Xfade deelde. Daarin staat dat extensies werken in Edge en dat Microsoft volop meebouwd aan de source.

Het gaat niet zo zeer om de open source voor de eindgebruiker, maar wel de support. Deze zal veel beter zijn dan een closed source engine.
Je kan ook gewoon eens de andere artikels lezen die al voorbijgekomen zijn. Het artikel gaat niet over de functionaliteit en een vergelijking met andere browsers. Gewoon het nieuws dat het op 15 januari uitkomt
Daar gaat dit artikel niet over. Als je dat wil weten moet bij een artikel zijn die daar wel over gaat.
Het is veel sneller, is licht op resources, werkt met chrome plugins en werkt heel erg prettig.

Voor mij en velen anderen al de beste browser die er op dit moment is.
Dat je ondanks dat Google nu de halve werking van het web bepaald, toch zonder Google kan :) _/-\o_
Het draait een stuk sneller op Chromium. Edge op Chromium draait zelfs beter dan Google chrome.
Een fatsoenlijke browser zonder Google zooi _O_ Gebruik de dev versie al een tijdje, heelijk :)
Ben er ook erg blij mee. Wat mij betreft de nieuwe default browser
Wisselt ene megacorp om met andere megacorp en viert feest |:(
Anders gebruik je gewoon een browser die je privacy wel hoog in het vaandel heeft: Mozilla Firefox....
Dat is Firefox al sinds het begin, voordat Chrome bestond. Als je een browser zonder Google wilt, dan is er te kust en te keur. Ook als je om de een of andere per se de Blink engine wil gebruiken.
Met Microsoft zooi...? Kun je voorbeelden geven van Microsoft zaken die er volgens jou in zitten die vergelijkbaar zijn (aantoonbaar graag) met de Google varianten?
Je moet inloggen met een Google Microsoft account. Al je surf data wordt verstuurd naar Google Microsoft. Al je instellingen worden gesynced (en geanalyseerd) door Google Microsoft. Iedere letter die je in de URL balk intikt wordt gebruikt om suggesties te geven bij Google Bing. Ga zo maar door....

Kan iemand mij eigenlijk überhaupt een verschil aangeven?
Oke...en dat heb je waar precies gevonden?
Dat staat gewoon in de privacy voorwaarden die niemand leest:
https://support.microsoft...privacy-microsoft-privacy
En je hebt de datum gelezen van die link (datum is april 2019)? Dat stamt nog uit de tijd van de voorgaande Edge versie. Dus dat toont niet aan dat het bij de Chromium versie van Edge net zo werkt.

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 6 november 2019 00:12]

Nee, die is nog niet uit :X
Maar ben je echt zo naïef om te denken dat ze ook maar 1 letter gaan veranderen?
Laten we het even omdraaien, waarom denk jij dat Microsoft dit zal veranderen?
Syncen van instellingen en suggesties in de URL balk kun je uitschakelen.
Maar de grote vraag is natuurlijk: Wat doet Google met die data en wat doet Microsoft er mee? Ik heb die gegevens liever bij Microsoft dan bij Google.
Microsoft en Google doen precies hetzelfde met de data.

Jij betaald voor het product? Data is van jou.
Jij betaald niets voor het product? Dan ben jij het product.

Ze hebben beide een zoekmachine, advertentie platform, maps, email service, OS, ga zo maar door.
Ik heb geen idee waarom mensen denken dat de één beter is dan de ander.
Ik zou je slogan graag zien veranderen in: Ik heb mijn gegevens liever niet bij beide.
Hij probeert iig niet elke keer in te loggen en te syncen met je gmail account :r
Microsoft apps, van foto's en plaknotities tot Onenote en de store, vragen voortdurend om in te loggen met je Microsoft account. En als je dat doet dan wil hij deze ook direct aan windows toevoegen zodat je altijd met al je andere apps bent ingelogd.. Handig, je wordt niet meer lastig gevallen en alle data gaat naar Microsoft.

Ik zeg niet dat het slecht is maar enkel dat het allemaal precies hetzelfde is als Google.
Probeer op de "new tab" pagina de (Bing) zoekbalk maar is uit te schakelen :)
Eerlijk, is even zoeken, maar kan prima.
Geen probleem...even zoeken en dan kun je rustig je zoekmachine wijzigen naar DuckDuckGo etc.
in chrome/chromium logde ik in met mijn google account,
in Edge moet ik inloggen met een microsoft account.
Is er een manier dat ik toch mijn google account hiervoor kan blijven gebruiken ? ivm synchronisatie van bookmarks, wachtwoorden, plugins etc ?
Nope....het is de Microsoft browser he, dus syncen met je Microsoft (of Office 365 / Werk) account.
jammer :(
dacht dat een eerste beta dit wel kon.
dan maar chrome :/
Tja...je kunt heel makkelijk alles importeren vanuit Chrome. Plugins nog niet geloof ik, maar die zet je eenvoudig over. Wachtwoord in een browser opslaan is sowieso niet zo'n heel goed idee volgens mij. Zou daar altijd een wachtwoordmanager voor gebruiken, maar goed...dat is misschien ook persoonlijk.
Ik merkte wel bij overgang naar Brave dat wachtwoorden te importeren waren, de browser is namelijk compatible.
Importeren vanuit Chrome kan wel, dat is vrij gronding. Je kan daarna je google account desnoods opzeggen :).
Wat jij wil is hetzelfde als willen inloggen met je Microsoft account in Google Chrome zodat je kunt syncen met je MD account. Dat gaat niet werken.
Google Chrome - > Google
Microsoft Edge - > Microsoft
Voor degene die de canary build draaien. type edge://surf/ in de browser balk. Leuke easter egg.
Naar het schijnt is er een manier om een uitgebreidere versie van die spel pagina te krijgen, ik ben er nog niet achter hoe dat dan moet werken.
Ah, die "Collections" zijn een alpha feature. Ik dacht eerst dat het een Engelse Microsoft term was voor bladwijzer mapjes.
Slimme zet, if you can't beat them, join them.

De nieuwe Edge browser is het logische gevolg dat steeds meer websites enkel lekker werken met Google Chrome. De Edge Chromium heeft een aantal punten waardoor, zeker als bedrijf, deze browser boven Chrome te prefereren is. Zo kan je alle geschiedenis, favorieten, wachtwoorden en etc. Syncen naar je bedrijf Office365 omgeving. Bedrijfsinformatie eindigt daarom niet meer in privé accounts bij Google. Ook kan je gemakkelijk policies configureren en pushen middels InTune.

Nog een paar jaar en Edge Chromium staat bovenaan t lijstje meest populaire browsers.
Ik wil niet aan Google en niet aan MS gebonden zijn. Daarom speel ik al een tijdje met slimjet. (ook Chromium) Het is een vrij lichte variant met toch veel instelling's- mogelijkheden.
Ze geven zelfs de garantie dat, als een site werkt op IE én Chrome maar niet in de nieuwe Edge, ze er alles aan gaan doen om het te fixen zodat de site wél werkt.

[Reactie gewijzigd door nextware op 4 november 2019 23:05]

Wanneer een site wél werkt op Chrome, maar niet op de nieuwe Edge, dan betekent het dat ze een bug hebben geïntroduceerd in de nieuwe Edge. Logisch dus dat ze dat dan aan willen pakken.
Kan de op Chromium gebaseerde versie dit keer de bladwijzers wel normaal synchroniseren zoals Google Chrome dat doet? De reden waarom ik Edge momenteel niet gebruik is omdat ik al een hele lange tijd problemen met het synchroniseren via mijn Microsoft account en ik kan er maar niet achter komen waarom.
Ik heb één keer bij een nieuwe installatie van Windows meegemaakt dat de synchronisatie de verkeerde kant op ging. De maagdelijke favorieten van de nieuwe installatie werden gesynchroniseerd over de oude favorieten in OneDrive. Met een export die ik had gemaakt voor de nieuwe installatie was dat weer snel ongedaan gemaakt.
Kostelijk, een Microsoft browser die is gebaseerd op opensource Google technologie. Volgende stap is een Windows versie die is gebaseerd op Linux (of Chromium OS, feitelijk ook Linux).
Overstappen op Chrome OS zie ik niet zo snel gebeuren. Wat wel tot de mogelijkheden behoort is dat Windows steeds verder de kant van Linux op beweegt en misschien ooit de kernel vervangt voor een Linux kernel.
Uh, er is een verschil tussen Chrome OS en Chromium OS, Chromium is open source, Chrome niet. Er is een gratis Chromium OS om op je PC of laptop te installeren: Cloudready van Neverware.

www.neverware.com
Vergeet de Surface Duo dan niet. Telefoon van MS op Android (Google)
Wat is er mis met Linux?
Er is helemaal niets mis met Linux, integendeel, ben al ruim 20 jaar Linux-fan. Voormalig Microsoft topman Steve Ballmer noemde Linux in 2001 nog een kankergezwel:

https://webwereld.nl/nieu...nux-kankergezwel-3708144/
Microsoft omarmt (integer of niet, who knows) Linux al een tijdje met bijv. WSL waarvan de nieuwe versie eerste helft van volgend jaar uit komt.
Microsoft heeft niet stilgestaan, Linux ook niet. Waarom kunnen deze twee elkaar niet mooi aanvullen?
Ik ben blij met WSL dus daar ben ik het mee eens.
Ver van de waarheid zit je niet:
Er zit al een tijd "WSL" in windows "Windows subsystem for linux" waardoor je al een tijdje wat linux tools kan draaien binnen windows.

De volgende versie WSL2 gaat ook daadwerkelijk de Linux kernel bevatten.

Dus waarschijnlijk vanaf volgend jaar, heb je ook linux als je windows installeert. dat zal draaien in een soort custom windows VM met diepgaande integratie met windows zelf.

Vermoed niet dat de kernel van windows zelf snel vervangen wordt ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee