Stabiele versie van Edge op Chromium verschijnt in zoekmachines

Microsoft heeft een stabiele versie van zijn Edge-browser op basis van Chromium online gezet. Het bedrijf heeft de stabiele release nog niet officieel aangekondigd, de versie is via zoekmachines te vinden. Mogelijk volgt een officiële aankondiging op zeer korte termijn.

Een link naar de release via het stable channel van Microsoft Edge op Chromium is nu publiekelijk te vinden via een Google-zoekopdracht, schrijft Techdows. De link, die wordt aangeduid als 'Microsoft Edge - Stable', start direct een download van een installatiebestand. Dit installatiebestand is ondertekend door Microsoft en installeert daadwerkelijk een non-bèta-versie van Edge. Het gaat om versie '78.0.276.19', wat doet vermoeden dat deze versie van Edge is gebaseerd op Chrome 78, die op 22 oktober uit moet komen.

Mozilla komt 22 oktober ook met versie 70 van zijn Firefox browser. Mogelijk worden er deze week dus drie nieuwe versies van grote browsers uitgebracht. De stabiele versie van Edge is nog niet te vinden op de insider-website van Edge. Een officiële aankondiging van Microsoft ontbreekt vooralsnog ook.

Wanneer gebruikers de stabiele versie van Edge Chromium installeren, wordt de originele variant van Edge verwijderd. Dit is niet terug te draaien door de Chromium-variant te de-installeren.

Microsoft kondigde vorig jaar al aan dat het een nieuwe versie van zijn Edge-browser gebaseerd op Chromium uit zou brengen. Een bètaversie van de browser is sinds augustus beschikbaar, waarbij Microsoft aangaf dat deze stabiel genoeg zou zijn voor dagelijks gebruik.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

22-10-2019 • 09:59

113 Linkedin

Reacties (113)

Wijzig sortering
Is er ook de mogelijkheid om de opgeslagen wachtwoorden in mijn google account te koppelen aan de Edge browser met inloggen of iets dergelijks?

Ik wil wel switchen maar zou mooi zijn als ik dat mee zou kunnen nemen doormiddel van een soort “setup” als je de nieuwe Edge voor het eerst start.
Is er ook de mogelijkheid om de opgeslagen wachtwoorden in mijn google account te koppelen aan de Edge browser met inloggen of iets dergelijks?
Dat gebeurt reeds. Zowel mijn bookmarks als alle in Chrome opgeslagen wachtwoorden zijn plots ook in edge beschikbaar (autofill werkt).

En ik vraag me af of dit geen gigantisch security-issue is? Hoe kan dit eigenlijk? In Chrome moet ik specifiek inloggen met mijn Google-account om mijn persoonlijke gegevens te gebruiken. Dan installeer ik edge, ik log in Edge ook echt niet in met mijn Google-account, maar alle wachtwoorden zijn ineens daar?

Kan iemand hier wat meer info geven?
[...]


Dat gebeurt reeds. Zowel mijn bookmarks als alle in Chrome opgeslagen wachtwoorden zijn plots ook in edge beschikbaar (autofill werkt).

En ik vraag me af of dit geen gigantisch security-issue is? Hoe kan dit eigenlijk? In Chrome moet ik specifiek inloggen met mijn Google-account om mijn persoonlijke gegevens te gebruiken.
Nee hoor, opgeslagen wachtwoorden kun je syncen door in te loggen, maar de functionaliteit op zich vereist geen inloggen. Het beperkt zich dan gewoon tot de lokale machine.

Op zowel Win, Mac, als Linux maakt Chrom{e,ium} gebruik van systeem-APIs om wachtwoorden op te slaan. Ik vermoed dat Edgemium daarom geen probleem heeft ze te 'zien'.
Je haalt nu twee dingen door elkaar. Jouw opgeslagen wachtwoorden worden zowel in de cloud als lokaal opgeslagen. Microsoft Edge maakt gebruik van de lokale bestanden.
Je haalt nu twee dingen door elkaar. Jouw opgeslagen wachtwoorden worden zowel in de cloud als lokaal opgeslagen. Microsoft Edge maakt gebruik van de lokale bestanden.
(ook @lilmonkey )

OK, lokale bestanden, dat begrijp ik. Maar dit is toch een andere applicatie, dus dan zou ik toch niet verwachten dat dit zomaar gedeeld mag worden? Ik heb wel degelijk aangegeven dat instellingen van Chrome mochten overgenomen worden, maar dan dacht ik eerder aan niet-gevoelige zaken als bookmarks etc. Ik had niet verwacht dat al mijn wachtwoorden verzameld via applicatie A, ook in applicatie B bruikbaar zijn.

Nu goed, als ik naar de passwords in edge ga kijken zie ik het lijstje maar kan ik de passwords zelf enkel bekijken door me eerst even te authenticeren via fingerprint. Ik vermoed dat het dan wel in orde zal zijn qua security.
Chrome slaat je wachtwoorden al heel lange tijd lokaal op. Wanneer je ingelogd bent zijn deze benaderbaar via je account. Via tools als ChromePass zie je pas hoe simpel het is deze uit te lezen/te migreren. Om deze reden ben ik ook overgestapt op Lastpass en in Chrome alles verwijderd.
Maar dit is toch een andere applicatie, dus dan zou ik toch niet verwachten dat dit zomaar gedeeld mag worden?
Bij default worden wachtwoorden, favorieten, geschiedenis en betaalmethoden geimporteerd. Die vraag krijg je tijdens de installatie.

[Reactie gewijzigd door iFap op 22 oktober 2019 15:09]

Zal misschien met de Chromium basis te maken hebben, met de "oude" Edge browser kon je wachtwoorden alleen uit Internet Explorer halen (dat zal te maken hebben met het feit dat de wachtwoorden dan in Windows zijn opgeslagen). Misschien dat het nu ook met Chrome kan omdat die op dezelfde basis werkt.
Hier ben ik ook wel benieuwd naar. Heeft iemand het antwoord?
Voor zover ik weet hangen opgeslagen wachtwoorden niet achter een wachtwoord (zoals de gegevens bij Firefox wél lokaal kunnen worden versleuteld met een Master Password) of achter je Google-account, maar worden ze versleuteld op basis van een machine ID en een sleutel die hangt aan je Windows-account. Edge Chromium zal deze versleuteling dus kunnen achterhalen en zo de wachtwoorden migreren. Als dit zonder tussenkomst van de gebruiker gebeurt, dan vind ik dat een zeer slechte zaak.

[Reactie gewijzigd door guillaume op 22 oktober 2019 13:59]

Dit is inderdaad een slechte zaak maar al sinds jaar en dag de standaard. Je kan eenvoudig je cookies, wachtwoorden, geschiedenis en andere zaken importeren in andere browsers.

Ik kan mij voorstellen dat hier europese regelgeving achter zit uit de tijd dat Internet Explorer de dominante browser was. Iets in de trend van: het moet zeer eenvoudig zijn om alle instellingen over te zetten naar een concurrerende browser.

Ik weet in ieder geval zeker wat er gebeurd als je er standaard een eigen willekeurig wachtwoord op zet. Niemand onthoudt wachtwoorden
Is dat allemaal zo? Ik hoef nooit in te loggen met mijn Google-account. Ik hoefde zelfs niet Google Chrome als standaard browser te hebben, ik kon gewoon zonder meer Chrome incidenteel gebruiken. Momenteel is Chrome wel mijn standaard naar aanleiding van de problemen die Edge de laatste tijd vertoonde, o.a. met internetbankieren. Ik twijfel of ik nu of binnenkort terugkeer naar Edge, want ik vind het wel goed zo, maar dat even terzijde. Volgens mij alleen maar een kwestie van smaak.

Ik heb wel een Gmail adres, dat betekent dat ik een Google account heb, maar dat gebruik ik verder zelden. Dus inloggen, hoezo?

PS:
Ik zag over het hoofd wat je er aan toevoegde:
Chrome moet ik specifiek inloggen met mijn Google-account om mijn persoonlijke gegevens te gebruiken. Die heb ik niet bij Google.

[Reactie gewijzigd door Techneut op 23 oktober 2019 19:02]

Edge Chromium is een fijne browser, maar ik mis nog wel wat extensies. Het aanbod is nog wel beperkt. Verder zeer snel. De DEV versie gebruik ik al maanden en is verrassend stabiel voor een testversie.

Edit:
Je kunt eenvoudig Chrome extensions installeren door "Allow extensions from other sources" en dan naar de Chrome Extensions te gaan.

Ook crasht de DEV browser nu continue bij het openen van web pagina's, bij (gok ik) het laden van de cookie waarschuwing. Alle websites die open waren werken, maar de rest niet. Dus ik gok dat ze iets in DEV hebben gedaan wat niet zo handig is.

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 22 oktober 2019 10:52]

Dan installeer je toch gewoon de Chrome extensies? ;-) Dat kan gewoon he. Dan heb je dus de voordelen van beide browsers.
Idd, zelfde als bij Opera. Die gebruikt ook de chromium engine en je kan Chrome extension installeren na installatie van een extensie die weer ervoor zorgt :p
Ook hier veel crashes, voornamelijk als ik Google Drive open.
Apart dat die wel te vinden is maar de release nog niet bekend is. Zou eigenlijk denken dat een bedrijf als mircosoft wel genoeg af weet van webcrawlers en dergelijke :9

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 22 oktober 2019 10:22]

Voor alsnog alleen in het Engels. Ik denk dat zodra er meerdere talen beschikbaar zijn (kwestie van dagen?) dat hij officieel uit komt.

edit: Taal is al handmatig in te stellen via settings:
https://www.pcleek.com/ti...-het-nederlands-instellen

[Reactie gewijzigd door PROnline op 22 oktober 2019 11:54]

ik zit op het beta channel en heb blijkbaar dezelfde versie Version 78.0.276.19 (Official build) beta (64-bit)
Apart dat die wel te vinden is maar de release nog niet bekend is. Zou eigenlijk denken dat een bedrijf als mircosoft wel genoeg af weet van webcrawlers en dergelijke :9
/klinktals: opzet.
Als developer gebruik ik verschillende browsers: Chrome, Firefox (developer), Safari, Vivaldi, de "oude"/huidige-Edge en de nieuwe Edge (gebaseerd op Chromium).

De nieuwe Edge is sinds de beta release mijn favoriete browser. Ik gebruik het dagelijks en werkt prima. Sneller dan de huidige Chrome. Ook simpel in gebruik en geen Google laag meer.

En je kan Chrome extensions ook in deze Edge gebruiken.
Je hebt nu geen Google laag, maar wel een Microsoft laag. De vraag voor mij is dan ook, in hoeverre verzamelt Microsoft logs en dergelijke via Edge? En hoe zit het met andere privacy dingen zoals container tabs en het blokkeren van tracking? En kan Edge nu ook extensions gebruiken?
Google gaat schandalig met persoonlijke gegevens om. Genoeg voorbeelden op het Internet hoe Google toch zonder toestemming gegevens via Chrome verzameld (bv. locatie gegevens). Logisch, het is hun core business. En tuurlijk, Microsoft verzamelt vast ook gegevens maar is niet hun core business.

Blokkeren van tracking kan je in edge aanzetten.

Edge ondersteund Chrome extensions.

[Reactie gewijzigd door robertpNL op 22 oktober 2019 11:08]

Daarom gebruik ik de Brave browser, ook gebaseerd op Chromium, maar geen Google of MS laag. Had er veel goede dingen over gelezen, en moet zeggen dat ik er ook zeer over te spreken ben. :)
Ik blijf het herhalen omdat Brave toch echt wel goed is in wat in feite ook de core business is, marketing.
Brave gebruikt privacy als marketing tool. Ze zijn niet transparant over hun doen en laten en richten zich niet op het belang van individuen. In mijn ervaring is Brave een nogal shady bedrijf.

Ze hebben meerdere malen dingen gedaan waaruit blijkt dat ze gebruikers en andere niet echt respecteren en helemaal geen oog hebben voor privacy. In die gevallen zie je dat ze eigenlijk pas het hoognodige doen op het moment dat er genoeg negatieve publiciteit ontstaat. Dat is toch echt niet in orde. Zeker voor een bedrijf die pretendeert een browser te ontwikkelen expliciet gericht op privacy. Je mag toch verwachten dat je dan ook op zo'n manier opereert in het ontwikkelen van die browser waarin dat tot uiting komt.

Persoonlijk vind ik van alle browsers firefox toch echt één van de weinigen die oprecht kan claimen oprecht oog te hebben voor privacy en tegelijk groot genoeg is met de resources om mee te komen en niet afhankelijk te zijn van andere partijen (een probleem bij veel op Chromium gebaseerde browsers).

Bij firefox (mozilla) weet ik dat die aandacht er is en dat het onderdeel is van de gehele cultuur. Ook omdat het bedrijf achter de browser simpelweg de browser als "product" heeft.

Bij Brave is de browser niet het core product, dat zijn de cryptocurrency zaken en het alternatieve advertentiemodel. Beide zijn afhankelijk van gebruikers maar dienen niet de gebruiker.

En in de context van de discussie zou ik nog eerder voor Microsoft kiezen dan voor Brave. Bij microsoft is het heel erg duidelijk dat het verdienmodel zit in het maken van software en (zeker tegenwoordig) alle diensten daarom heen. Dus van de drie echt commerciële partijen is het de enige die niet direct advertenties als core business heeft.

Mocht je dan echt niet voor Microsoft willen kiezen en wel een Chromium browser gebruiken i.p.v firefox dan zou ik nog eerder voor Vivaldi gaan waar de browser wel de core business is ze ook erg duidelijk zijn over waar de inkomsten vandaan komen, expliciet aangeven dat ze geen profiel van jou bijhouden en diverse privacy tools ook in de browser meeleveren.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 22 oktober 2019 13:55]

Het inkomstenmodel van Mozilla is anders de betalingen vanuit Google. Google heeft dus enorme macht over Mozilla en we weten niet in hoeverre ze daar ook iets voor terugeisen naast het standaard maken van de zoekmachine.
Dat weten we wel want dat maak Mozilla openbaar, daarnaast hebben ze ook een tijd lang yahoo gehad voor dat contract en is yandex geloof ik in andere delen van de wereld de standaard zoekmachine. Het is dus niet Mozilla in een wurgcontract zit aangezien ze regelmatig zaken zijn aangegaan met andere search providers.

En zoals ik al aangaf is Firefox mijn voorkeur maar vind ik in de context van de discussie Edge ook een goede keuze en is Vivaldi ook een optie. ;)

[Reactie gewijzigd door Creesch op 23 oktober 2019 08:41]

Zucht, de ene megacorp is beter dan de andere megacorp...
Microsoft en Google hebben zoekmachines, verkopen advertenties, leveren internet diensten en hun voorwaarden zijn precies hetzelfde. Of heb je de privacy instellingen van Windows 10 nog nooit gezien?

Dus vertrouw er maar niet op dat MS anders omgaat met je data dan Google. Het is gewoon business..
Als je zonder megacorp wilt draaien dan moet je kijken naar firefox of plain chromium.
Helaas, Mozilla leeft van Google inkomsten
Microsoft verzamelt ook veel gegevens zonder toestemming en dat doet het ook met de beta versie van Edge Chromium die ik heb getest. Dus ik zie daar eerlijk gezegd helemaal geen vooruitgang in ten opzichte van Chromium.

Microsoft past ook een aantal onethische methoden toe, zoals het uitvoeren van telemetry uploads vanuit de temp directory. Daardoor kun je niet de ingebouwde firewall gebruiken om dit soort dingen tegen te houden. Als tegenmaatregel kun je wel het uitvoeren van bestanden in de temp directory onmogelijk maken, maar dat heeft weer consequenties voor de installatie van programma's. Als het installeren van programma's niet lukt moet je dan weer een aparte tijdelijke temp/tmp variabelen maken om daarna vanaf de command line setup uit te voeren vanaf een directory met execute rechten.

Als je wat privacy betreft beter wil browsen dan is Firefox een optie met een flink aantal aangepaste settings (zoals online beschikbare [mono]user.js[/mono] versies) en add-ons. Helaas gaat Mozilla vaak flink de mist in met hun visie om hoe het zou moeten en ze dwingen dat vaak af door settings te verwijderen en gebruikers geen keuze te bieden. Dat gaat ten kostte van de doorsnee gebruiker die [mono]about:config[/mono] niet gebruikt.
offtopic: holy shit, nadat AMD intel aan het verslaan is, maakt microsoft weer de beste browser?

Ik weet niet wat ik mee maak.

Vanavond meteen installeren thuis
het zijn verwarrende tijden ja. Browser draait prima, ik heb dagelijks 2 schermen open met ieder 10+ tabs, veel beheerwerk wat gelukkig vrijwel altijd met de browser kan tegenwoordig en heb eigenlijk nooit crashes met Edge op chromium, werkt uitstekend. Ik draai overigens al Version 79.0.301.2 (Official build) dev (64-bit)
Hoe is het RAM gebruik(misbruik) tov chrome? chrome blijft een zooitje qua RAM..
Edge chromium ongeveer de helft van Google Chrome
bij mij andersom.. beide browsers naast elkaar open met elk één tabblad (deze van Tweakers). Edge heeft 11 processen open en Chrome 9. Edge gebruikt 524MB en Chrome 148MB.
ik heb 't eerlijk gezegd de laatste paar weken niet meer gecheckt, toen ik een aantal maanden geleden met Edge Dev begon was 't verschil zo spectaculair dat je je afvroeg 'wat kunnen Microsoft developers dat Google developers niet kunnen?' Zal ze nog 's met elkaar vergelijken
Dan gaat er iets goed mis bij je. Want bij mij doet Edge met 1 tabblad open maar 69MB gebruiken... Met 3 processen... :?
Geen idee, maar het geeft in ieder geval aan dat het nog steeds een zooitje is.
Nu geeft hieronder @Ed Vertijsment terecht aan dat het geen probleem hoeft te zijn. Ik heb 16GB geheugen en het zou zonde zijn als dat niet benut wordt.
Ik zit nu op 2684 MB in gebruik door Edge, 51 processen. 2 vensters open met 7 tabs en 19 tabs open. Waarbij 4 tabs met Office 365 mail en agenda en 2 VMware vcenter en onze backup applicatie. Best zware tabs dus.
Maar ik heb 16GB ram dus geen probleem voor mij
Hoeft niet per se een zooitje qua RAM te zijn. RAM dat leeg is heeft geen nut, RAM dat volzit met cache wel. Je wilt natuurlijk niet dat je andere software geen RAM meer kan aanspreken omdat Chrome nog wat cache heeft maar je wilt ook niet elke keer naar de bekende weg vragen en altijd alles opnieuw uitrekenen.

Daarnaast, de tijden zijn veranderd, een webpagina is niet langer meer een statisch documentje met een kop en 3 paragrafen, maar bevat allerlei complexiteit, die qua geheugengebruik niet gratis is.

Ik denk dat Chrome een afweging maakt om veel te cachen, dat is niet per se goed of slecht, dat hangt van het gebruik af. Daarnaast heeft de webpagina (en het specifieke bezoek) veel invloed op het geheugengebruik.
En heb je "linux-ondersteuning" op windows, en Microsoft-software voor linux
Dan is het nu wachten op een nieuwe Netscape die alle andere browsers verslaat ;)
Ik heb dezelfde ervaring. Gebruik als office-werker de Grote Drie, en daarvan FF het meest. Maar thuis heb ik de Edge beta draaien; en die is zo prettig dat ik daar Chrome en FF niet meer aanraak. De extensions even koppelen en hop, een lekker snelle browser die doet wat ik wil.
Maar dus wel een nadeel dat de Chromium Edge versie de oorspronkelijke Edge vervangt. Dat maakt het als webdeveloper een stuk lastiger zolang Chromium Edge niet globaal gepusht wordt over Edge.
Dat zal waarschijnlijk in de komende maanden gebeuren bij een Patch Tuesday is mijn verwachting
Maar waarom? Wat maakt deze beter? Dan huidige ff bijv?
Firefox was voor Edge mijn voorkeur maar het bleef "zwaar" aanvoelen. Soms traag met opstarten, relatief veel geheugen gebruik. Ook de Developers tools van Firefox had lags en crashes.

Toen Edge beta uitkwam die ging proberen uit nieuwsgierigheid was dit een verademing. Ook de Developers tools ging veel sneller. Dus ik was gelijk om.Ook mijn collega's. We zitten allemaal op Edge beta.

Chrome heb ik al een tijdje niet gebruikt maar was ook een prima browser. Alleen het is Google en daar wil ik iets meer afstand van nemen.
Wij hebben op de zaak (zoals bij veel bedrijven) erg veel aanvragen voor Chrome omdat mensen niet met edge / IE kunnen of meestal willen werken. Nu komt er eindelijk een standaard met de beste van beide werelden. Hoop ik iedergeval.
Ik heb dezelfde ervaring!

Ik gebruik Edge Beta sinds deze uit is. Sinds die tijd gebruik ik geen Chrome meer (was eerder noodzakelijk voor Azure). Daarnaast gebruik ik voornamelijk Firefox.
Heb na installeren Edge Dev Chrome niet meer aangeraakt. En dat daar bij je settings, favorieten en website password syncen naar Edge op iOS en MacOS maakt 't helemaal prettig
Ik gebruik de nieuwe Edge ook en ik ben vreselijk onder de indruk hoe snel deze browser is vergeleken met de andere browsers. Ik gebruik voor m'n werk ook veel configuratie pagina's voor Hardware gebaseerd op diverse talen (html, Java, javascript etc.) en de nieuwe Edge doet alles vrijwel sneller dan de rest...
Erg blij met de nieuwe edge, behalve dat bepaalde fonts erg blurry ogen op sommige websites. Gebruik ze nu nog naast elkaar, zal straks dus ook niet meer kunnen.
Bijzonder, dat is toch al wel veel sneller dan in eerste instantie verwacht ?
Ik ben benieuwd wanneer de eerste releases voor Linux (en Mac) zullen verschijnen.
Ik lees allemaal juichberichten over de snelheid van deze op Chrome gebaseerde Edge browser. Kunnen we daaruit concluderen dat Microsoft zijn eigen inspanningen om een snelle browser engine te bouwen met Chakra zijn mislukt?
Technisch gezien is het niet mislukt, de non-Chromium Edge was lekker snel. Microsoft heeft echter ingezien dat ze het niet meer kunnen winnen met een eigen browser engine en leggen zich neer bij de dominantie van Chromium.

En dat is niet erg. Microsoft verdiend zijn geld met Office 365, Azure, etc. Het maakt ze niet heel veel uit met welke browser je dit benaderd. Sterker nog, een eigen browser engine hebben is alleen maar een nadeel in deze situatie.
Ik snap niet wat er precies "gewonnen" moet worden. Ik ben niet zo'n fan van de monocultuur waar we steeds meer naar toe lijken te gaan op het internet en Microsoft lijkt me nu juist een partij die groot genoeg is om Google wat tegengewicht te geven.
Dat ben ik met je eens, maar het was niet meer te winnen door Microsoft.

Google heeft mobiel gewonnen en heeft daarin iets van 80% aandeel, Apple heeft de rest. Mobiel kan Microsoft dus geen browser pushen, en daarmee heb je in feite al verloren.

Google heeft verder ook zeer populaire web diensten zoals Youtube, Search, Gmail, Maps, e.d. Ook daar wordt Chrome gepushed. Microsoft heeft geen enkele web dienst met vergelijkbare aantallen gebruikers.

Edge (non-Chromium) heeft nooit echt een kans gehad. De marketing was slecht, met name die enorme grote groep verstokte IE gebruikers zijn niet goed benut. De investering in het Edge team was ondermaats vergeleken met de enorme investeringen die Google in het Chrome team doet. En het Edge team kon niet uitrollen, ze hebben Edge aan major updates van Windows gekoppeld ipv de 6 wekelijkse release die andere browsers hebben. Ze konden het dus niet bijbenen.

Moreel had Microsoft het juiste kunnen doen door samen te werken met Mozilla om zo nog iets van tegenwicht te bieden. Maar dat hebben ze niet gedaan, ze hebben gekozen voor wat het beste voor hunzelf is.

En daarmee is het geschiedenis. Chromium heeft het web gewonnen. Mozilla is afgegleden van 30% op hun piek naar minder dan 10% op desktop en nog heel veel minder als je mobile meetelt. Dan kom je op schrikbarend lage cijfers uit, ik meen iets van 5% en dalende. Dat maakt Firefox is inmiddels net zo onbelangrijk als Opera, Vivaldi, dat soort browsers.

De enige tegenhanger die overblijft is (mobile) Safari. Met een minderheidsaandeel maar wel een belangrijk minderheidsaandeel. Apple investeerd nauwelijks in hun browser, dus je kunt het zien als de nieuwe IE.

Toch is Safari de enige manier om Google geen al te gekke streken te laten uithalen. Immers, als iets niet op een iPhone werkt, dan is dat een probleem. Het is een belangrijke groep gebruikers.
Daarnaast heeft Microsoft wel zelf een paar grote fouten gemaakt:
1)De Edge browser te vast geintegreed aan de Windows (10) versie, tussentijdse upgrades van de browser niet mogelijk
2)Niet platform onafhankelijk; de nieuwe Edge Chromium werkt zelfs op Android, Windows 7, 8.x en Server 2008R2 t/m 2019.

Aanvulling op wat zo nog meer deze browser noodzakelijk maakt: aanmelden op je bedrijfs en/of privé Microsoft account voor synchronisatie van persoonlijke instellingen. Scheelt weer een nutteloos account voor (zakelijke) gebruikers en rondstrooien van (zakelijke) data op een ander (privé) platform.
Maar kan deze nieuwe Chromium Edge dan wel onafhankelijk geupdate worden? En elke 6 weken? Los van de Windows/Patch Tuesday cycles? Anders blijft het probleem in stand
Tot nu toe net als Chrome, automatische update via eigen service.
En daarmee is het geschiedenis. Chromium heeft het web gewonnen. Mozilla is afgegleden van 30% op hun piek naar minder dan 10% op desktop en nog heel veel minder als je mobile meetelt. Dan kom je op schrikbarend lage cijfers uit, ik meen iets van 5% en dalende. Dat maakt Firefox is inmiddels net zo onbelangrijk als Opera, Vivaldi, dat soort browsers.
Ach, dat komt wel weer goed. Microsoft, en met Microsoft vele anderen, heeft de gewoonte producten die succesvol of juist zonder succes zijn te verwaarlozen. Zolang Edge in de middenmoot presteert zal het dus goed blijven, maar zodra het een aanzienlijk marktaandeel verovert gaan ze bij MS op hun lauweren rusten en komt er weer ruimte voor een veel betere browser. Zo is Firefox ooit uit de as van Netscape verrezen, en die geschiedenis zal zich weer herhalen.

Tot die tijd zitten we vast aan een internet waar Google het voor het zeggen heeft.
Edge is niet echt een middenmoot in gebruik, het is de absolute bodem. Het heeft ongeveer 2% market share.
Het maakt ze niet heel veel uit met welke browser je dit benaderd. Sterker nog, een eigen browser engine hebben is alleen maar een nadeel in deze situatie.

Je snapt dat deze stelling nogal tegenstrijdig is met het feit dat Microsoft een browser bouwt?
Nee, dat is niet tegenstrijdig. Ik zei browser engine, niet browser. De nieuwe Edge heeft geen eigen engine, het is gewoon Chromium met een schilletje er omheen.
Je zei beide. Niet dat het uitmaakt, want Microsoft werkt ook actief aan de browser engine.
ZIe anders hun eigen statement:
https://github.com/MicrosoftEdge/MSEdge
Het maakt Microsoft wel afhankelijk
Wanneer gebruikers de stabiele versie van Edge Chromium installeren, wordt de originele variant van Edge verwijdert.
Oei, dat is niet handig voor ontwikkelaars.
Tegelijkertijd ook handig voor ontwikkelaars, zo blijven we veel minder lang de wens in leven houden om meerdere edge versies te ondersteunen.
Ja dat is zeker waar, maar het probleem is dat grotere bedrijven vaak achter blijven met updates juist vanwege dit soort updates.
Dus ontmoediging is goed, maar helemaal weghalen kan vervelende gevolgen hebben.

Overigens ben ik zelf een zeer tevreden gebruiker van Edge Chromium, dus wat mij betreft mag iedereen meteen overstappen.
Ik verwacht alleen niet dat er veel websites en applicaties gericht worden op de huidige Edge browser. Dus ik denk dat het nu mee zal vallen.
Als je als bedrijf anno 2019 nog geen Chromium ondersteunt en IE11 als fallback OOK niet werkt moet je eerder eens met je IT-leveranciers gaan praten dan boos worden op MS
Nu nog ontwikkelen voor de oude Edge is niet verstandig. Het voordeel is nu dat je nog maar een beperkt aantal browsers hoeft te ondersteunen.

Ik gebruik de Canary versies nu al een tijdje en dat bevalt prima
Microsoft biedt VM's aan met specifieke versies van Internet Explorer en edge, daarnaast zijn er tools als browserstack. Hoeft dus niet zo'n probleem te zijn. Ik liever dat snel geüpdate wordt en dat we niet net zo als bij Internet Explorer jaren na dato nog steeds er mee moeten dealen.
Volgens mij wordt de oude Edge niet verwijderd, maar niet meer standaard aangeboden (alle snelkoppelingen en verwijzingen weg). In elk geval was dit tijdens de ontwikkelingsfase de bedoeling en het geval.
Correct, net getest, Edge Chromium Stable erop gezet. Edge Chromium Beta bleeft bestaan, orginele Edge is 'weg'. Na uninstall van Edge Chromium Stable zoeken op Edge in de zoekbalk en je ziet hem weer.
Ouch, ook dit gedaan, niet wetende dat de oude Edge verdween. Echter heb ik de optie niet om de 'Edge chromium stable' te verwijderen vanuit 'Add or remove programs.' Heb je dat via een andere methode gedaan? Helaas de oude Edge ook nog ... nodig en nu niet beschikbaar. |:(
Ik kon hem gewoon uninstallen..
Inmiddels heeft Microsoft kennelijk iets gedaan, want zojuist kon ik 'Microsoft Edge' uninstallen via normale weg (Add and remove programs). :) Daarna had ik de huidige 'oude' Edge netjes terug. Wellicht heeft iemand hier nog weer iets aan. Dit was in de week na de eerste keer echt onmogelijk op mijn installatie, zoals ik ook las in enkele overige reacties in andere fora. Geduld loont.
Toch vreemd dat ik die optie meteen had. Nou ja, mooi dat het is opgelost.
Wat bedoel je eigenlijk?
"wordt verwijdert" in je quote,
is in het artikel inmiddels aangepast.
Vind Bing hem ook? :P

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee