Microsofts op Chromium gebaseerde Edge-browser is online verschenen

De nieuwe Edge-browser die Microsoft ontwikkelt en die het bedrijf op Chromium baseert is via een Chinees forum beschikbaar gekomen. Gebruikers kunnen bij de versie van Edge extensies van de Chrome Web Store installeren.

In het Chinese PCBeta-forum verscheen een link naar een gecomprimeerd bestand voor de op Chromium gebaseerde Edge-browser. Het gaat om een bestand van 112,2MB die na uitvoeren van het installatiebestand versie 75.0.107.0 van Edge installeert. Aangezien het niet om een door Microsoft zelf vrijgegeven bestand gaat is voorzichtigheid geboden bij het installeren.

Bij het eerste gebruik vraagt de browser of browsergegevens gesynchroniseerd moeten worden met bestaande data, waarbij er een mogelijkheid is gegevens van andere browsers te importeren. De weergave is nagenoeg identiek aan die van de bestaande Edge op basis van de EdgeHTML-engine.

Enkele eigenschappen van die browser missen nog bij de nieuwe versie, zoals de mogelijkheid om tabs opzij te zetten en notities te maken op geopende webpagina's. Er is ondersteuning voor extensies aanwezig. Standaard kan de gebruiker die uit de Microsoft Store downloaden, maar ook is er een optie om extensies van andere browsers te accepteren. Daarbij krijgt de gebruiker de waarschuwing dat deze niet door Microsoft geverifieerd zijn. Ook is er geen mogelijkheid pagina's in het niet langer als veilig beschouwde Internet Explorer te openen.

Wanneer Microsoft de browser zelf vrijgeeft is niet bekend, maar de ontwikkeling van Edge op basis van Chromium lijkt vergevorderd waardoor een publieke preview mogelijk niet lang op zich laat wachten.

Microsoft Edge Chromium
Microsoft Edge ChromiumMicrosoft Edge ChromiumMicrosoft Edge ChromiumMicrosoft Edge ChromiumMicrosoft Edge ChromiumMicrosoft Edge Chromium

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-03-2019 • 08:28

164

Submitter: nickurt

Reacties (164)

164
155
106
7
2
39
Wijzig sortering
Edge Chromium werkt in deze fase al heel snel en betrouwbaar en ondersteunt voor zover ik kan zien alles dat Chrome ondersteunt, incl extensions van de Chrome Web Store. Het lijkt erop dat deze browser al veel langer in ontwikkeling is. E.e.a. ziet er moderner uit dan Chrome en wat ook mooi is is de automatische detectie van dark mode, wat de reguliere Edge (en Chrome) nog niet heeft. Wat opvalt is het resource gebruik bij veel sites significant beter is. https://twitter.com/raulpesch/status/1110089193655599104
Ik ben vooral benieuwd hoe die het doet m.b.t. energiegebruik. Ik merkte op mijn Surface Go tablet dat ik met Edge veel langer kon browsen dan met Chrome. Ik hoop dat Microsoft ook op de achtergrond meehelpt om Chromium efficiënter te krijgen. Dat zou dan ook moeten doorwerken op Chrome en dat zou een flinke energiebesparing zijn. Gezien het gebruik van Chrome zal het op wereldschaal echt heel wat energie schelen...
Ik ben het met je eens, Edge gaat veel langer mee op mijn Go.
Daarnaast ben ik ook compleet niet tevreden met de manier waarop Chrom(e/ium) omgaat met touchscreen functionaliteit.
Ik vind swipen met Edge vele malen functioneler en fijner aanvoelen dan wanneer ik Chrome gebruik.
Ik denk dat Microsoft de samenwerking vooral zal beperken tot werking aan de web-kant. Zorgen dat iedere site op Chrome en Edge exact hetzelfde werkt en de mogelijkheden voor die sites verbeteren. Zaken onder de motorkap die de werking aan de OS-kant betreffen, zoals snelheid, efficiëntie, geheugengebruik, zullen ze vooral voor zichzelf houden.
Edge is de strijd met Chrome om de aandacht van de webdevelopers aan het verliezen en de strijd om de gebruikers hebben ze allang verloren. Wanneer ze enkel een clone van Chrome met een eigen jasje gaan bouwen, dan winnen ze daar geen gebruikers mee terug. Met dezelfde ondersteuning voor sites, maar met een betere integratie in het OS en daardoor een beter ervaring op internet, kunnen ze wel gebruikers terugwinnen.
Heeft die dark mode detectie niet vooral te maken met UWP? Is Edge Chromium nu een UWP app zoals Edge EdgeHTML is?
Dat is Edge Chromium niet.
Chromium is namelijk zelf niet UWP.

https://tweakers.net/nieu...omt-met-macos-versie.html

Quote hieruit:
De overstap naar Chromium maakt een crossplatform browser mogelijk die ook op oude maar nog ondersteunde Windows-versies draait. Dit betekent wel automatisch dat Edge geen Universal Windows App meer zal zijn, maar een Win32-programma.
...wat onzin is. Het ene sluit het andere niet uit. Ja, Anaheim is geen UWP, maar dat het een Win32 app is heeft daar geen zier mee te maken. Win32 is een tegenhanger van WinRT (wat Spartan is), niet van UWP. Als Microsoft wil kunnen ze Edge ook gewoon publiceren als UWP voor Windows 10 en aangezien deze browser uiteindelijk ook op andere platformen moet gaan komen, zoals Holographic, etc. zal dat ook wel ergens gebeuren in de een of andere vorm.
Waarom in plaats hiervan dan niet gewoon Chrome (blijven) gebruiken? Wellicht omdat het standaard aanwezig is op Windows 10. Maar je werkt dus met Chrome in een ander jasje.
Chromium is niet chrome

Chromium is een opensourceproject dat de broncode voor Google Chrome en afgeleiden (ook wel chromium-builds genoemd) levert. De broncode wordt vrijgegeven onder de BSD-licentie. De layout engine is WebKit.

maar dat blijkt ieder artikel niet helemaal duidelijk hier :+ Gezien het opensource/bsd-licentie is, kun je er zelf ook mee knutselen. En jouw eigen chromium browser bouwen; http://lazplanet.blogspot...r-in-3-minutes-using.html (oude instructie, maar klopt nog wel)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 03:07]

Ik weet dat chromium niet gelijk is aan chrome. Voor zover mij bekend is chromium de basis voor Chrome. Tis meer dat als je Edge op chromium gaat gebruiken, je vervolgens de chrome webstore gaat gebruiken voor eventuele toevoegingen. Naast de synchronisatie zoals @basmilius aangeeft, welke voordelen heeft Edge dan nog?
Niets naar Google sturen, heerlijk toch? Principieel punt, wat mij betreft.

Dát zou ik trouwens wel geverifieerd willen zien, of dat gedeelte er echt uit is.
Anoniem: 1092407 @Chinco25 maart 2019 10:15
Principieel maar ook naïef. Chromium zit nog vol met Google code die data doorstuurt. Er is wel een Chromium project dat dat eruit heeft gesloopt maar de Chromium basis code is verre van privacy beschermend.

Ik begrijp niet waarom mensen die om privacy geven zo stug vasthouden aan Chromium browsers. Als je echt wat om je privacy geeft dan stap je simpelweg over op Firefox. Dat is al sinds jaar en dag de onafhankelijke browser bij uitstek. Het heeft langer geleden eigenhandig Internet Explorer van de troon gestoten. En sinds de Quantum engine zit het ook met de performance helemaal snor. Je kunt ook gewoon elke zoekmachine instellen die je wenst en je bent daarbij niet afhankelijk van een derde partij zoals Google.

De browser draait perfect en is ook niet voor niks de standaard browser in veel Linux distros. Firefox en Kubuntu, I'm a happy camper. 8-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1092407 op 23 juli 2024 03:07]

En bovendien: men zegt nu wel "ja, geen data naar Google", maar zelfs al zou Microsoft alle Chromium-code eruitgesloopt hebben, dan gaat er nu wél data naar Microsoft... Nee, Microsoft is lekker betrouwbaar, die doen heus niks met je data 8)7

(overigens niks tegen MS an sich: ik gebruik heus wel een paar producten van ze, maar stellen dat ze geen data verzamelen en zo is naïef)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 03:07]

Echter heeft google baat bij het verzamelen van je data als direct commercieel belang.
Bij microsoft zou de insteek voor het data verzamelen anders zijn (met name stats en debugging), althans, dat hoop ik. Tegenwoordig heb ik echt geen idee wie er data aan wie loopt door te verkopen.
Google verkoopt geen data, ze verzamelen en gebruiken jouw persoonlijke data alleen om jou gerichter reclame te geven. Zit wel een verschil in t.o.v Facebook bijvoorbeeld.
Dat mag ik inderdaad hopen voor je, want je vertrouwt ze nu op hun blauwe ogen, maar feit blijft dat je niet weet wat ze met die data doen.
Was Firefox laatst geen ads op de landing page aan het plakken? En ook in die browser wordt er data verzonden.
Was Firefox laatst geen ads op de landing page aan het plakken? En ook in die browser wordt er data verzonden.
Die ads waren 'advertorials' over een samenwerkingsverband met een ander bedrijf in de VS, niet straight-up ads die voorzien waren van tracking oid. Desalnietemin heeft de verantwoordelijke marketing-afdeling op z'n kloten gekregen dat de landing page snippits niet voor dat soort naar advertenties ruikende zaken bedoeld waren.

Netjes afgehandeld, dus.


De informatie die Firefox optioneel naar Mozilla terugkoppelt is telemetry waaronder informatie over crashes; error logging en debug asserts die geraakt worden; etc. En heel belangrijk: je krijgt zelf de keuze of je dat toe wilt staan of niet. In de user interface.
Anoniem: 420148 @R4gnax25 maart 2019 21:11
Die ads waren booking.com ads, en Booking trackt je links en rechts behoorlijk: https://www.neowin.net/ne...m-ad-in-the-new-tab-page/


Voor zover ik weet is booking een Nederlands bedrijf, met een Nederlands hoofdkwartier, en een Nederlandse CEO. Volgens mij is alleen de eigenaar een Amerikaans-gebaseerd bedrijf.
Die ads waren booking.com ads, en Booking trackt je links en rechts behoorlijk: https://www.neowin.net/ne...m-ad-in-the-new-tab-page/
Die ads waren voor zover bekend simpele content geserveerd vanaf Mozilla's eigen domeinen zonder JavaScript in de mix. Plaatjes met een linkje. Als je dat volgt naar de booking.com site; ja, dan heb je het risico getracked te worden. Maar anders niet.
Voor zover ik weet is booking een Nederlands bedrijf, met een Nederlands hoofdkwartier, en een Nederlandse CEO. Volgens mij is alleen de eigenaar een Amerikaans-gebaseerd bedrijf.
Het samenwerkingsverband en de promotie was gelimiteerd tot de VS. Heeft niets te maken met waar het hoofdkantoor zit.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 03:07]

Verdeel en heer: niet alle info naar 1 partij is nog te prefereren boven het alternatief: alles naar 1 partij.
Anoniem: 420148 @latka25 maart 2019 15:25
Ik ging in op zijn "Als je echt wat om je privacy geeft dan stap je simpelweg over op Firefox. Dat is al sinds jaar en dag de onafhankelijke browser bij uitstek."

Lijkt me niet helemaal een juiste statement als je data aan het harken bent voor commerciële bedrijven en advertenties aan het tonen bent.
Helemaal met je eens hoor, firefox is praktisch de enig 'niet chromium' browser.

Maar vergeet niet dat mozilla grote zakken geld aanneemt van Google op regelmatige basis (om vooral de zoekmachine op google te houden).. Dus echt 'los van Google' zijn ze dus ook weer niet. Wie weet wat er nog meer afgesproken word ...
Anoniem: 1092407 @DutchKevv25 maart 2019 21:04
Mozilla neemt geen zakken geld aan van Google. Dat is echt onzin. Mozilla verdient aan search engine opdrachten. Elke zoekopdracht in Firefox krijgt Mozilla een heel klein beetje geld voor. Daarbij staat het jou als gebruiker vrij welke zoekmachine je gebruikt. Je zit nergens aan vast. Waar het om gaat, is dat de software ontwikkeling bij Mozilla 100% onafhankelijk is. Dat is net zo gescheiden als bijv de redactionele vrijheid van een commerciële website als tweakers. Je kunt en moet altijd kritisch blijven kijken naar de scheiding tussen commercie en genoemde vrijheid maar dat neemt niet weg dat die vrijheid er kan zijn en en bij Mozilla zijn voor zover ik weet geen redenen te vinden dat je je als gebruiker zorgen moet gaan maken. Chrome en in mindere mate Chromium daarentegen is een heel ander verhaal...
Ik begrijp niet waarom mensen die om privacy geven zo stug vasthouden aan Chromium browsers. Als je echt wat om je privacy geeft dan stap je simpelweg over op Firefox.
Behalve dat Firefox ook data naar Mozilla stuurt, vandaar dat ik al jaren Waterfox gebruik. Voor zover ik weet is dat de meest privacyvriendelijke browser momenteel.
Om dit aan te vullen, als je Firefox installeerd is het handig om deze guide te volgen: https://spyware.neocities.org/guides/firefox.html
Mocht je dat teveel moeite vinden kan je ook de fork GNU IceCat gebruiken, die doet ongeveer hetzelfde.
Anoniem: 1092407 @Riyyi26 maart 2019 13:57
Ik zie daar de nodige flash gerelateerde zaken tussen staan. Dat is op mijn systeem sowieso allang verleden tijd. Updates komen via de package manager uit de Ubuntu repo's dus daar krijgt Mozilla verder niks van mee. Een aparte update manager draait hier dus niet. Usage statistics gerelateerde zaken staan in de settings al uit. Ik snap dat je nog veel meer uit kunt zetten maar op een gegeven moment raak je wel de basale functionaliteit van de browser die uiteindelijk wel gewoon contact moet kunnen maken met servers. Maar zoals altijd maken we allemaal onze eigen afwegingen en het is mooi dat dit kan natuurlijk.
Exact. Wat er in de Chromium code zit wordt nog steeds door Google bepaald. Ik vind het een enge gedachte dat Google straks heel veel macht heeft over webstandaarden met haar Chromium project. Ik hoop eigenlijk dat Edge gebaseerd is op Chromium is en niet gewoon Chromium met een schil, zoals Opera is.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 03:07]

Wat een Bull, chromium is Open Source, dus je kan precies nagaan wat evt wordt gebruikt.
Leer lezen, ofzo?

NotCYF ageert tegen het feit dat Google via Chromium te veel dominantie krijgt over welke features er in de vorm van web-standaaarden geimplementeerd worden. Het is fijn dat je in hun code mee kunt kijken hoe die features geimplementeerd worden, maar dat geeft je nog steeds nul inspraak.

free as in beer; not free as in speech dat is Google's vorm van open source. Altijd al zo geweest en zal altijd wel zo blijven.
Anoniem: 1092407 @digifan26 maart 2019 14:03
Weten wat er in code zit, doet niets af aan het feit dat die code veelvuldig wordt gebruikt door mensen. En daar zit het probleem. Je ontkomt straks bijna niet meer aan Google want ze zitten overal in. Web standaarden, DRM, en nu ook de standaard browser van 's werelds meest gebruikte OS. De wereld wordt steeds een stukje enger.

Microsoft stapt dus over op Chromium en dat betekent dat je dan helemaal niet meer aan Google ontkomt als je Windows gebruikt. Uiteraard hoef je de browser niet te gebruiken maar Microsoft kennende wordt de browser engine in alle Windows onderdelen geïntegreerd. Nog even en Google kan alle Windows gebruikers volgen. Geen prettige gedachte.
Maar wel naar Microsoft? En je weet inderdaad nog niet zeker dat de Chromium-broncode niet gegevens doorstuurt naar Google, dat zou je nog moeten verifieren (door de broncode door te spitten, of wellicht door goed naar Wireshark te kijken)
Chromium is niet van Google, het is open-source en dus iedereen kan gemakkelijk de broncode doorchecken. Ik kan je nu al vertellen dat het niks naar Google door stuurt. Als je daarnaast Windows gebruikt dan weet Microsoft sowieso al alles van je.
Ik heb het net even geverifieerd met Wireshark.

Een schone download van Chromium opgestart, en het eerste wat Chromium doet is encrypted data naar google.com sturen.
Kan je specifiekere informatie hierover geven?
Wat wil je weten? Ik heb Wireshark aangezet, Chromium opgestart, en je ziet als eerste encrypted TCP-verkeer voorbijkomen naar een aantal IP-adressen die naar google.com gaan als je er naar toe browsed.
Anoniem: 420148 @RedPixel25 maart 2019 21:18
Niet echt interessant, aannemend dat Chromium ook auto-update, certificaten controleert op geldigheid, en wellicht zelfs een check doet of er een internetverbinding is. Interessant is wat er in die packets zat.
Waar browste je dan specifiek naar toe? Welke DNS servers heb je ingesteld? Kort gezegd, is het verkeer dat je naar Google zag gaan niet te verklaren door eigen keuzes?
Ik browsete nergens naar toe, ik heb alleen de browser opgestart. De DNS-servers zijn mijn lokale DNS-servers, maar het is überhaupt TCP-verkeer, dus geen DNS (want dat is UDP op poort 53). Ik heb geen extensies geïnstalleerd. Ik kan verder niks bedenken waardoor hij bij mij wel naar Google zou moeten connecten.
Je post bracht me in verwarring omdat je schreef dat je ergens naar toe browste. Nu begrijp ik dat je naar de ip-adressen ging die je tegenkwam in Wireshark.
Anyways, het zal best dat je gevonden hebt wat je claimt en dat dat verkeer er is als je chromium start. Maar goed, Google is een groot voorstander van encryptie op het internet (juist voor de veiligheid van diens gebruikers) dus het zou vooral interessant zijn als je verkeer zou zien wat niet encrypted zou zijn eerlijk gezegd.

Google is vast niet heilig maar ook niet alles wat Google doet is dan automatisch evil. Ik ben ze in ieder geval erg dankbaar voor alles dat ze in ieder geval wél in de openheid doen.
Ik browsete nergens naar toe, ik heb alleen de browser opgestart. De DNS-servers zijn mijn lokale DNS-servers, maar het is überhaupt TCP-verkeer, dus geen DNS (want dat is UDP op poort 53). Ik heb geen extensies geïnstalleerd. Ik kan verder niks bedenken waardoor hij bij mij wel naar Google zou moeten connecten.
Certificate revocation lists; checks voor updates; etc.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 02:49]

Klopt, maar dit is een check of je extensies e.d. up to date zijn. Dat iets versleuteld is wilt niet zeggen dat het jouw persoonlijke gegevens zijn. Daarnaast worden er een paar DNS checks gedaan als het goed is die jouw verbinding checken, om te zien of jouw ISP niet bepaalde zaken blokkeert. Wil je echt weten wat Chromium allemaal doorstuurt naar Google dan moet je door de code gaan spitten.

[Reactie gewijzigd door lepel op 23 juli 2024 03:07]

Chromium is wél van Google. Het is wel open-source en volgens Wikipedia zit de "feature" "Tracking mechanisms for usage and crash reports" niet in Chromium, en daar kun je misschien wel van uit gaan, maar dat weet je pas zeker als je de broncode hebt doorgenomen.
Ja en nee, kun je het project echt “van” Google noemen wanneer het Free/Libre Open Source Software (FLOSS) is?

Edit: Okay ik zat er naast, my bad. Mijn doel was vooral te willen zeggen dat Chromium geen data door stuurt naar Google want dan zou iedereen dat zo kunnen zien.

[Reactie gewijzigd door lepel op 23 juli 2024 03:07]

Jahoor dat kan je prima. Chromium is nog steeds grotendeels een google feestje en de richting die dat project opgaat is nog steeds merendeels door google bepaald. Open source betekend puur dat de code beschikbaar is maar zegt vrij weinig over de sturing en richting van het project.

Open source betekend niet dat het magisch goed is en vind ik in dit soort discussies echt een dooddoener, dat de code open is betekend niet dat het project ook echt open is.

Opensource is niet hetzelfde als zonder directie of overkoepelende richting. Er is nog steeds een "eigenaar" van het project die daar de grootste stempel op zal zetten in de meeste gevallen. In dit geval is die eigenaar dus heel specifiek google en niet één of ander overkoepelende democratisch orgaan waar de toekomst besproken word.

Open source is letterlijk alleen maar dat de source open is. Het zegt niks over hoe open de richting van ontwikkeling is, in hoeverre er echt sprake is van community bijdragen, etc.
Met andere woorden, open source is niet iets waarmee alles automatisch goed komt.

Om te kunnen spreken van een open product en open standaarden moet het hele proces er omheen dat ook faciliteren. En dat is wellicht in deze context nog het meest belangrijk.
Hey betekent wel dat je dus de code kan zien en je kán weten wat het allemaal wel en niet doet.
Open maakt de code niet beter maar wel inzichtelijk en er zal wel sneller op misstanden aangesproken worden waardoor de software potentieel wél beter kan worden.
In theorie heb je helemaal gelijk maar in feite bij een project zoals Chromium beperkt zich dat voornamelijk tot misstanden op het gebied van beveiliging waar Google nog gevoelig voor zal zijn. Maar andere zaken op het gebied van functionaliteit e.d. wordt simpelweg de koers van Google aangehouden.
Zeker, want Google bepaalt welke code er wel en niet wordt opgenomen in Chromium (en daarmee indirect in Chrome). Je kunt uiteraard een fork maken onder een nieuwe naam en daar zelf dingen wel of niet in stoppen, maar daardoor blijft Chromium zelf nog altijd van Google.
Zeker, want Google bepaalt welke code er wel en niet wordt opgenomen in Chromium (en daarmee indirect in Chrome). Je kunt uiteraard een fork maken onder een nieuwe naam en daar zelf dingen wel of niet in stoppen, maar daardoor blijft Chromium zelf nog altijd van Google.
Yup. Google's idee van open source is met Chromium het "free as in beer; not free as in speech" model.
Dus die projecten als Bromite die alle Google-doorstuurmeuk uit Chromium slopen zijn nep want er is geen Google-doorstuurmeuk in Chromium?
Volgens mij is Bromite gewoon Chromium met ingebouwde adblocker en anti-tracking software. Het gaat dan dus niet zozeer over wat de browser doorstuurt maar wat websites met cookies, etc. doen. Zover ik begrijp stuurt Chromium enkel je lijst met extensies door naar Google om te checken of die up to date zijn (want die staan natuurlijk op de Chrome Store).
Natuurlijk, ik verwachtte al dat je op één stuk software zou reageren, terwijl ik toch echt zei "projecten als". Dus andere projecten die claimen Google-meuk eruit te slopen zijn dus nep (Bromite dan even in het midden gelaten)?
Chromium is slechts de basis engine, zonder GUI, die door verschillende projecten wordt gebruikt om er een browser mee te maken. De bekendste daarvan is uiteraard Chrome, van Google. (Een andere browser die van de Chromium engine gebruik maakt heet zelf ook weer Chromium, om het allemaal lekker simpel te houden.)

Om de Chromium engine te gebruiken kun je bij de basis (die Chromium engine dus) beginnen en daar zelf een complete browser omheen bouwen, zoals Microsoft heeft gedaan met deze nieuwe op Chromium gebaseerde Edge browser. Wanneer je niet zoveel resources tot je beschikking hebt, kun je ook de rest van Chrome er bij pakken en daar de specifieke delen die Google gebruikt om data te verzamelen uit te slopen.
En het zal ook gewoon marketing-praat zijn. De consument wil gewoon Chrome, omdat ze die goed vinden, maar dan zonder de datagraaierij van Google. Dan kan je uit gaan leggen dat je dezelfde basis hebt gebruikt en daar je eigen browser omheen hebt gebouwd. Maar dat snappen ze niet, want de consument wil de browser van Google, maar dan zonder Google. Dus zeggen die alternatieve browser bouwers gewoon dat ze Chrome hebben genomen en Google er uit hebben gesloopt, dat snapt iedereen. Dat maakt het niet nep.
Dit is niet helemaal correct.
Er is wel degelijk een Chromium GUI.

Je bent in de war met de engines dat zijn Weblog/Blink voor rendering en V8 voor JavaScript.
Naja als je één project noemt dan kan ik alleen checken wat zij zeggen. Maar ja, zover ik begrijp zit er geen data collectie voor Google in Chromium. Het verzamelen van gegevens door websites voor Google dmv analytics etc. is natuurlijk een ander verhaal. Noemen ze dan ook specifiek Chromium of toch Chrome? Want mocht het Chrome zijn dan snap ik het er uit slopen van Google meuk wel, maar bij Chromium niet want daar zit dat eigenlijk niet in.
SRWare Iron is misschien wel het bekendste voorbeeld: https://nl.wikipedia.org/wiki/SRWare_Iron
En nu gaat het naar Microsoft ? :)
Dat heeft nogal mijn voorkeur. Aangezien ik geen goed alternatief voor Android weet, weet Google al meer dan genoeg van mij. Daar hoeft mijn desktop gebruik niet ook nog bij... En dat heeft niet eens alleen met Google zelf te maken, but don't put all your data in one basket.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 03:07]

Er is ook geen alternatief voor Android naar mijn idee of liever gezegd er is na het (helaas) sterven van Window 10 mobile geen ander alternatief meer dan iOS... Android is geen alternatief. :) Veel te veel rotzooi en verschillende versies en nogsteeds maar afwachten hoelang je updates krijgt op redelijk recente toestellen (is iets verbeterd, maar kan nog niet tippen aan voor heen Microsoft en Apple).

Ik ken verschillende organisaties (High Security) die wel maatregelen hebben klaar staan (nogsteeds) alle Android devices uit hun net werk te weren/dumpen, maar dit niet nodig achten dit ook voor iOS en voorheen Windows Phone/Mobile 10 te doen. Om maar een ander voorbeeld te noemen.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 03:07]

iOS is voor mij géén alternatief. ;) En inderdaad baal er stevig van dat Windows op de telefoon gefaald heeft. Dat werkte gewoon echt fijn en zag er ook nog eens beter uit dan beide anderen.

Ik heb overigens Android One dus updates gaan prima. Is iets waar ik eerder bij HTC ook nooit iets over te klagen had.
Probeer 'Brave' eens zou ik zeggen
De browser? Ik ben zeeeeer tevreden over Firefox. Al is het alleen maar vanwege de cookie-instellingen. Tweede was voor mij altijd Edge(eerder IE)maar weet niet of dat nu met Chromium base zo blijft. Dus misschien dat Brave mijn 'tweede keus browser' wordt.
Ja, maar het verdienmodel is MS is wezenlijk anders dan dat van Google. MS moet het vooral van licenties hebben en heeft minder baat bij data dan dat Google dat heeft.
van licenties? onder welke steen heb jij geleefd, office365 is daar het duidelijkste voorbeeld van, je betaald niet langer voor een office 2013 licentie om die vervolgens tot jaren na de houdbaarheidsdatum te gebruiken, nee, je tikt ieder jaar netjes 80 euro af en krijgt dan toegang tot een aantal online en offline diensten (waaronder de office software).

ook windows 10 lijkt die kant op te schuiven als is dat nu nog niet zo duidelijk, dat hele roling release gedoe en enkel nog maar OEM-licenties (lees: één pc activeren en weg is je licentie). is daarvan het begin. maar dit zal zeker nog veranderen naar een supscription systeem.

Het enige verschil met google, is dat MS diensten levert die zodanig in de markt liggen dat mensen bereid zijn er cash voor te betalen (deels dan, want als het te duur is gaat men weer lopen piraten). Denk dus maar niet dat MS met hun outlook.com hun skype en hun windows-10-store niet het zelfde doet als google met zijn G-Apps en Android
Ja, licenties kun je toch gewoon jaarlijks betalen? :) Het zijn en blijven licenties hoor.. juist Office 365, Azure, dat soort diensten. Licenties op servers, liefst per CPU natuurlijk of per core, et cetera.
Azure is volgens mij niet echt een licentie, maar betaal je puur naar gebruik toch.
Met IAAS betaal je dan weer wel voor licenties.
In principe betaal je in Azure beide, een fix fee en een fee naar gebruik. E.e.a. afhankelijk van het contract dat je afsluit.
Het enige verschil met google, is dat MS diensten levert die zodanig in de markt liggen dat mensen bereid zijn er cash voor te betalen (deels dan, want als het te duur is gaat men weer lopen piraten).
Én daarom zit Microsoft niet meer in licenties, maar in subscriptions. Piraatje spelen wordt erg lastig als je een license server moet zien te misleiden. Daarnaast blijft het geld binnen komen ipv een interval van 4-5 jaar. Hierdoor hoef je als zakelijk koper ook niet in één keer het volledige bedrag neer te tellen. Bij (lease) auto's is dit al de norm.
Dat is inderdaad wel de keerzijde. Aan de andere kant is de kans al groot dat mensen een microsoft account hebben voor bepaalde zaken (one drive, office, etc) en nu de keuze kunnen maken om niet meer gebruik te maken van Google diensten.
Afhankelijk welke diensten je gebruikt kan je dit als een voordeel of nadeel zien.

Zo vind ik het niet heel erg als de informatie die ik niet gecontroleerd kan afgeven gefragmenteerd bij meerdere partijen ligt.
(informatie die ik wel gecontroleerd kan afgeven hou ik liever bij me, anonimiseer ik of maak ik opzettelijk corrupt).

Echter als je al bijna al je diensten afneemt bij microschoft dan zou je eventueel kunnen zeggen van, shiit al me data en info bij 1 grote databoer, of (en hier val ik buiten) yayyy al me data in 1 grote tent en nu is alles lekker synchroon en nu kan ik mogelijk net iets meer voordeel uit kleine features halen waar ik eerst geen mogelijkheid toe had.
Daarom ben ik van Chrome afgestapt en heb ik FireFox en daarnaast Firefox Developer edition geinstalleerd. Super snel, en als je de juiste vinkjes uitzet gaat er niets naar de servers van Mozilla :)
Daarom gebruik ik nu al een tijdje Brave browser.
Werkt voor mij perfect zowel op de gsm als desktop.
GPO,
Persoonlijke smaak, maar ik vind het uiterlijk van Edge ook echt het beste bij Windows 10 passen.

Maar de echte lijst met voor en nadelen kan natuurlijk pas worden gemaakt als hij officieel uit is.
Je hebt ook officiële GPOs voor Chrome, waar je een hoop kan uitzetten.
Weet ik, maar is toch fijner als je straks die additionele settings niet meer hoeft te importeren op je domain controllers. Gewoon lekker out of the box.
Dat je één account minder nodig hebt om je data te synchroniseren. Stel je hebt al een Microsoft mail account, maakt voornamelijk gebruik van Microsoft diensten dan wil je ook het synchroniseren van je bookmarks e.d. met hetzelfde account doen en niet nog een Google account nodig hebben.
Dezelfde reden waarom mensen Opera, Vivaldi,... gebruiken.
Niet iedereen vindt de interface van Chrome goed (zoals ik), maar ik ben ook geen fan van Edge.
Synchronisatie met andere Edge Browsers wanneer je die gebruikt, en synchronisatie met Microsoft Launcher op Android. En dat is ideaal, zeker wanneer je meerdere Office 365 profielen hebt zoals ik, kan je eenvoudig schakelen op Android, neemt web credentials over en history.

Daarnaast is er geen account nodig bij Google voor synchronisatie wat ook handig is.
De layout engine is WebKit.
Beetje verouderde bron die je daar quote. Google heeft al jaren geleden WebKit geforked naar Blink. Verder heb je natuurlijk helemaal gelijk.
Dat is maar hoe je het bekijkt. Veruit de meeste developers van het Chromium project werken allemaal bij Google. In feite onderhoud Google ook het Chromium Project kun je dan ook zeggen.

Chromium is Google georiënteerd en maakt vaak contact met de Google servers. Afwachten maar of dit anders wordt nu Microsoft dit ook gaat gebruiken.

https://www.howtogeek.com...ween-chromium-and-chrome/

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 23 juli 2024 03:07]

En alle synchronisatie etcetera gaat via Microsoft ipv Google, kan me best voorstellen dat iemand dat wil :)
En wellicht ook dat Microsoft je als gebruikers iets meer controle geeft over wat er dan precies verstuurd wordt en niet, zoals Google vaak doet, de instellingen van de gebruiker negeren en toch die data verstuurt. Oh ja dat was een bug.
Het juist andersom: Microsoft negeert de privacy instellingen en stuurt je data door wanneer je dat niet wilt. en niet Google.

https://www.techzine.nl/n...iviteitsgeschiedenis.html

Of heb jij hier een bron voor?
Microsoft is dus vele malen erger dan Google. Dat was het punt.
Waarom precies? Google doet hetzelfde.
Omdat Microsoft met Windows vele malen meer aan telemetrie aan heeft staan die nooit is uit te zetten.
Plus je data doorverkoopt aan 'derden'. Lees de EULA er maar eens op na.
Telemetrie vind ik persoonlijk vele malen minder erg dan je locatiegegevens en ander zeer persoonlijke data
telemetrie is ook locatie en zeer persoonlijke data. Lees je eens verder in zou ik zeggen.
https://www.security.nl/p...e+lastig+uit+te+schakelen
Ik gebruik persoonlijk Edge alleen voor Netflix omdat je in Chrome maximaal 720p krijgt en ik me op mijn monitor op een gegeven moment toch ging storen aan pixelig beeld.
Alleen is Edge wel merkbaar trager dan Chrome, specifiek met Netflix ook... In Chrome werkt alles heerlijk soepel en snel, in Edge steeds vertragingen voordat dingen laden. Van mij mag die chromium versie dus vlot komen, hopelijk is het dan ongeveer zo snel als Chrome maar dan wel met hogere resoluties in Netflix...
Als je windows 10 draait waarom gebruik je de netflix app niet hoef je ook niet hier op te wachten.
Hmmm, zal hem inderdaad nog eens testen maar ik meen dat die ook nogal issues had. Is wel lang geleden dus wie weet is die verbeterd ondertussen. Bedankt voor de tip.

Edit: oh ja, shortcuts waren rot... Zie bv https://www.google.com/am..._10_app_keyboard_hotkeys/
Als dat ondertussen verbeterd is dan ga ik die inderdaad gebruiken, maar als je niet makkelijk even 10 seconden terug kan als je even wat gemist hebt dan blijf ik liever in de browser.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 03:07]

FYI: Je kan 10 sec voortspoelen én terugspoelen in de Netflix app :)
Klopt, gisteravond geprobeerd en ze hebben het inderdaad verbeterd :)
Chromium realiseert alleen de webpagina weergave. Andere functionaliteiten (bijvoorbeeld het parkeren van tabs, menu structuur, en kleurenmanagement) zijn specifiek voor de browser. Ik vind bijvoorbeeld de interface van Chrome niet fijn en kleurenmanagement was ook niet goed geregeld. Dus ik pak Edge.
Chromium realiseert alleen de webpagina weergave.
Dit is natuurlijk pertinente onzin, Chromium heeft ook gewoon een gebruikersinterface aan boord. Het deel van Chromium dat de rendering van webpagina's verzorgt heet Blink.
Omdat er geen tracking van Google in zit, omdat Bing waarschijnlijk de standaard zoekmachine is, omdat er integratie is met een Microsoft-account in plaats van Google, omdat het in een toekomstige Windows versie de standaard browser is (lekker makkelijk), omdat het features krijgt als tekenen op een webpagina e.d.
Het grote voordeel is het niet 'aan google' te hoeven zitten, dus geen extra accounts nodig. Edge synced heel erg netjes cross-platform, en heeft erg goede timeline integratie (wat chrome nu pas een beetje begint te krijgen en dan zelfs nog via extensies...). Ik heb een tijd Edge geprobeerd te gebruiken (het slikte al chrome-stijl plugins zodat ublock relatief makkelijk was...), maar de WebGL performance was wel een dingetje waardoor ik helaas weer naar Chrome terug moest (hoewel ik juist vanwege privacyredenen juist voor Chromium ben gegaan).

Ik denk dat standaard, off-the-shelf een goede browser, die de meerwaarde van Edge (want tabs opzij zetten is best handig, en als je een pennetje hebt: wat notes maken ook) combineerd met de performance en het "alles is er op gebouwd want 90% was al webkit" van Chrome, dat er best wat mensen (inclusief mijzelf, draai de Microsoft Launcher op m'n android telefoon dus het zal logisch zijn) over zouden gaan... of iig: minder noodzaak zouden zien voor een extra browser installatie.

Google verdient geld aan je data, Microsoft verdiend geld aan abo's en software. Ik vertrouw de laatste partij meer met m'n surf gedrag.
Omdat er features op zitten die chrome niet heeft zoals timeline integratie, op je mobiel browsen en dan op je laptop verder gaan, etc. Verder zou ik Edge meteen gebruiken omdat Chrome van Google is. Hoe minder Google in mijn leven, hoe beter het zal zijn.
Privacy bijvoorbeeld
Chromium en Chrome zijn absoluut niet hetzelfde, zelfs al zijn de engines tanden van dezelfde fork (als je niet weet wat forken is, moet je dat even opzoeken).
Los van het hele Google verhaal, de reden waarom ikzelf nu Edge gebruik:
  • Scrollen gaat véél soepeler. Zeker als je een goed touchpad (precision touchpad) of touchscreen hebt is dit direct te merken.
  • Zoomen werkt heel goed op touchscreen en touchpad
  • Ik kan op backspace drukken om terug te gaan :+
  • Support voor DRM waar onder andere Netflix gebruik van maakt.
  • Op Run kunnen drukken bij een download in plaats van alles per default opslaan in de downloads map. Dit zorgt er voor dat m'n downloads map schoon blijft.
  • Voelt sneller in starten/openen van de browser. Zodra ik op Edge druk zie ik meteen wat gebeuren, dit gevoel heb ik minder bij andere browsers helaas. Dit is slechts een gevoelskwestie, maar wel een die fijn voelt.
Ik hoop dat in de nieuwe Edge deze pluspunten nog steeds verwerkt zitten!
Gewoon omdat Microsoft wil dat hun browser gebruikt wordt, en genoeg zullen het gaan gebruiken.
Want ja het zit op de pc geleverd je krijgt geen browse keuzer scherm, dus ja dan maar gewoon de standaard gebruiken van win10.

Er zijn er zat die een andere browser zullen downloaden, maar ook genoeg van niet.
Die denken dat ze nog steeds in internet explorer werken, terwijl ze eigenlijk Edge open hebben(Op werk al aantal keer mee gemaakt).
Vandaar dat Edge zo’n hoog gebruikerspercentage heeft? Iets van 6 procent?

Edit: 4%.
Bron: https://www.netmarketshar...ments%22%3A%22-1000%22%7D

[Reactie gewijzigd door Chinco op 23 juli 2024 03:07]

Als Edge een hoog gebruikspercentage had, was het niet nodig geweest om van engine te switchen.

Developers willen niet rekening houden met nog een browser dus Edge support zal altijd achterblijven. Geen of weinig Edge support betekent ook weinig gebruikers. Dan kun je als bedrijf beter overstappen op een engine waar developers weinig voor hoeven aan te passen en hierdoor zullen gebruikers ook een betere reden hebben om Chrome te ditchen.

De reden waarom ik nauwelijks Edge gebruik is omdat developers Chrome specifieke features bouwen die niet in een browser werken die zich volledig aan de standaard houdt.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 23 juli 2024 03:07]

Als developer kan ik je zeggen dat "nog een browser" niet echt een probleem is. Ik ontwikkel volgens de standaard. In Edge, maar vooral IE gaan er dingen kapot, omdat Chrome voorloopt en nieuwe features sneller implementeerd dan Edge en IE. En daarmee doel ik niet op experiementele functies of api's die geen onderdeel uitmaken van een standaard.

De reden dat Edge en IE vaak kapot zijn, is omdat ze iets achter lopen, en niet voorzien zijn van goede "dev tools" (ontwikkelaars tools). En ik begrijp niet waarom. MS heeft al jarenlang 's werelds beste IDE (Visual Studio), heeft nu een zeer populare editor (VS Code), maar is niet in staat om een goede dev-experience te bieden in IE of Edge. Dat is waar ze hun ontwikkelaars mee verloren hebben, en daardoor op de langere termijn ook de gebruikers. Zoals Balmer zei; "developers, developers, developers....". Helaas zijn ze ze webdevelopers volledig vergeten, door geen fatsoenlijke devtools te leveren.

Overigens gaat ook Safari hier regelmatig kapot. Waarom? Omdat ik geen Mac heb, en dus niet kan testsen. En Safari loopt nog verder achter.

Goed ondersteund, Chrome + Firefox. Redelijk ondersteund, Edge + IE. Op goed geluk: Safari.
Overigens gaat ook Safari hier regelmatig kapot. Waarom? Omdat ik geen Mac heb, en dus niet kan testsen. En Safari loopt nog verder achter.
Ze lopen niet alleen achter. Apple heeft er ook een handje van om elke major iOS release een versie van Safari af te leveren tjok-vol bugs, die niet gepatched worden totdat de eerst volgende major version van iOS afgeleverd wordt.

Dat geintje hebben ze ondertussen al drie keer geflikt met bugs in hun JavaScript engine die het halve internet gemold zouden hebben als ontwikkelaars niet als de wiede-weer workarounds uitgerold hadden. En keer op keer bleef een nood-patch uit, terwijl deze upstream al lang en breed beschikbaar was.

Het is jammer dat Apple zo'n groot niet-verwaarloosbaar marktaandeel heeft. Maakt het zo moeilijk om ze gewoon eens een keer kneiter-hard op hun plaat te laten gaan, want het gaat dan ten koste van een flink bezoekerssegment. Maar op de lange termijn, zou het eigenlijk beter zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 03:07]

Gewoon de standaarden volgen. De tijd dat je browser specifieke hacks moest toepassen licht al lang achter ons. Maar omdat Blink nu zo een groot marktaandeel krijgt bestaat de kans dat je terug de verkeerde kant uitgaat waarbij Google nu kan gaan bepalen welke richting het internet uit zou moeten gaan. Zij zetten de trend en de rest moet maar volgen of riskeert achter te blijven. En dat is niet goed.
De reden waarom ik nauwelijks Edge gebruik is omdat developers Chrome specifieke features bouwen die niet in een browser werken die zich volledig aan de standaard houdt.
Dat is eigenlijk een behoorlijk slechte zaak en zou eigenlijk een reden moeten zijn om Chrome te ditchen met de geschiedenis van IE6. Maar goed, hopelijk met straks bijdragen van Microsoft aan het Chromium project dat het project de standaarden beter gaat volgen. Als Microsoft zich vooral richt op het schrijven van unit tests ... die dan vervolgens allemaal valen ... dan moet dat best lukken.
het gebrek aan google-spyware ;)
Net even snel een build van deze Chromium-gebaseerde versie van Edge geprobeerd. Ik ben niet echt tevreden over touch-support. Net als Chrome kan deze versie van Edge niet omgaan met simultaan scrollen in meerdere vensters tegelijkertijd (bijv. wanneer je twee vensters naast elkaar heb staan). :/
Hoe heb je deze kunnen installeren? Bij mij wil die Chinese site me dingen aansmeren of 1 of andere client installeren...
Via het Chinese forum vind je een zip-bestand. Daarin staat dat je voor details @wbpluto op Twitter moet volgen.
Inderdaad, bij mij wil ie ook een of andere client downloaden, iemand die de setup kan reuploaden op een mirror? Zou wel zo fijn zijn voor de rest
Ik vind juist de touch support prettiger dan reguliere Edge. Net als in Chrome kan ik bij nu swipen om terug te keren naar de vorige pagina. Voorheen zag je dan eerste een lege pagina en werd daarna pas de vorige pagina geladen. Dat werkt nu veel vloeiender en laat direct de vorige pagina zien. Ook heeft Edge Chromium niet meer het 'page bounce' effect als je het einde van een pagina bereikt. Iets wat heel irritant was in Edge met Web apps die uit 1 pagina bestonden.
Die web apps van 1 pagina waren dan fout, als je website uit 1 pagina bestaat zou deze niet moeten luisteren naar scroll events. Daar zijn gewoon standaarden voor, maar developers werken alleen nog maar voor chrome (die dit niet support) en helaas volgt MS nu lekker de weg naar een chromium monopoly.
Die web apps van 1 pagina waren dan fout, als je website uit 1 pagina bestaat zou deze niet moeten luisteren naar scroll events. Daar zijn gewoon standaarden voor, maar developers werken alleen nog maar voor chrome (die dit niet support) en helaas volgt MS nu lekker de weg naar een chromium monopoly.
UHm.. nee. Nu zit je er toch echt even naast.
Het "page bounce" effect wat hier bedoeld wordt is over-scrolling en dat gebeurt gewoon als onderdeel van de native scroll ervaring. Dat heeft geen zier met scroll events in JavaScript te maken.

Het is ook iets wat elk scrollbaar element standaard doet. En niet alleen de viewport.
Google heeft in Chromium een nog niet officieel gestandaardiseerde API geintroduceerd om dit stuiter-effect teniet te doen. MS heeft dat in hun engine simpelweg (nog) niet geimplementeerd omdat het (nog) niet ver genoeg gevorderd is als standaard.

En dat is gelijk het probleem met Google: ze maken een draft specificatie voor een standaard en zonder boe of bah pompen ze dat Chrome/Chromium in. Waarna 80% van het internet er gebruik van kan maken; web developers dat logischerwijs dus ook gaan doen; en vervolgens de API op slot zit.

Andere vendors en leden van de W3C of WHATWG werkgroepen zien dat er eigenlijk nog wijzigingen nodig zijn, maar krijgen het standaard antwoord dat die niet doorgevoerd kunnen worden "because that would break the web."

En iedereen heeft mooi het nakijken en Google drukt hun visie er door.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 03:07]

Je kunt je website zo maken dat alleen de content die behoort te scrollen het ‘bounce’ effect heeft. De meesten doen dit inderdaad echter niet vanwege de redenen die je aankaart
De touchsupport (en touchpad-support) van edge blijft inderdaad superieur, net als alle UWP apps. Scrollen heeft wel minder lag dan vroeger met chromium, maar de performance is maar matig net als op chrome/opera. Daarnaast heb je ook niet de effecten die je mag verwachten van een modern microsoft programma, het rubber-band effect met scrollen onder en boven en bij maximaal uitzoomen.
Natuurlijk werkt het nog niet perfect. Dit is slechts een prille proefversie.
Waarschijnlijk is het ze net gelukt om de engine om te zetten zonder dat de hele browser om de haverklap down gaat. Het is niet eens officieel vrijgegeven voor de meest experimentele insiders-ring.
Zeker waar, maar ik blijf sceptisch of ze daadwerkelijk chromium de uwp ‘feel’ gaan geven. Ik zie het gebeuren dat het een beetje net aan blijft, zeker omdat ze het crossplatform willen maken.

Maar misschien maken ze het wel heel erg goed, daar zullen we maar op hopen.
Waar ik erg naar benieuwd ben, als je deze nieuwe versie van Edge gebruikt, geef je je privacy dan nu weg aan Microsoft EN Google of heeft MS Google buiten gesloten?
Niemand heeft elkaar uitgesloten. Microsoft baseert zijn browser op de opensource versie net als dat Chrome ook hierop gebasseerd is. MS en Google kunnen beiden profiteren van de toevoegingen en verbeteringen aan de opensource chromium build.

On top of de chromium browser kun je doen wat je wil. Privacy features is productspecifiek en wordt niet met elkaar gedeeld.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 23 juli 2024 03:07]

Dat geeft geen antwoord op mijn vraag over het minen van data uit chromium door beide bedrijven?
Google haalt net als uit Chrome zo veel mogelijk data uit Chromium (bron, ik gebruik Chromium als whatsapp/werk browser, Firefox voor alle andere dingen). Chromium wil ook graag dat je inlogd met je google account, met alle gevolgen van dien.
Wat is dat toch met al die mensen die een inlogscherm tegenkomen, en er gelijk een (of hun) account inkloppen?
het inloggen op je browser zorgt dat je ervaringen over meerdere machines hetzelfde zijn, EN dat Google/Apple/Microsoft/Mozilla het een en ander aan gegevens over je krijgen.
Nu zie ik niet helemaal in waarom ik mijn zakelijke bookmarks en zoekgeschiedenis op mijn privé-machine wil hebben en andersom. Ook gebruik ik mijn telefoon op een andere manier dan bovengenoemde machines. Ik log dus gewoon NIET in op mijn browser(s) en deel dus ook veel minder data. En ik hb echt niet het idee dat mijn browser minder goed werkt omdat ik niet mijn mailadres deel (en wat daar allemaal bij komt kijken).
Je vermeldt een bron maar geen bron. Ik gebruik dagelijks dingen waarvan ik niet weet welke data ze wel of niet verzenden. Ik ben dus wel benieuwd naar je bevindingen.

Aan de andere kant is Chromium opensource, dus MS kan zelf kiezen wat ze wel of niet verzenden. Als ik een bron ben, heb ik uit goede bron dat het waarschijnlijk is dat MS de concurrentie zoveel mogelijk uitsluit.
Gevalletje “if you cannot beat them, join them.”?

Slim dat Microsoft dit heeft gedaan. Als echt alle Chrome extensies werken in Edge Chromium is dit een hele goede zet geweest.

Al ben ik wel echt benieuwd of mensen nu Edge wel echt massaal gaan gebruiken.
Gevalletje “if you cannot beat them, join them.”?

Slim dat Microsoft dit heeft gedaan. Als echt alle Chrome extensies werken in Edge Chromium is dit een hele goede zet geweest.

Al ben ik wel echt benieuwd of mensen nu Edge wel echt massaal gaan gebruiken.
Ik denk meer een gevalletje van wat de boer niet kent dat vreet hij niet. Plus dat de almachtige chrome/Firefox mafia je meteen de grond in trapt als je zegt Edge te gebruiken "want dat kan/mag/moet je niet doen want blabla", terwijl de meesten het zelf niet eens een eerlijke kans gegeven hebben.
Valt me hier ook op ja. Ik vind het altijd vrij frappant dat frontenders andere browsers van Chrome negeren en daar niet goed in testen.
Kom op Microsoft, nu nog een op Ubuntu gebaseerde Windows ontwikkelen. :*)
Dat zeg je nou wel, maar ze zijn inderdaad nogal actief met Linux. Ze zullen niet Ubuntu gaan forken, maar we gaan de komende jaren nog wel het een en ander zien.
Kom op Microsoft, nu nog een op Ubuntu gebaseerde Windows ontwikkelen. :*)
Ze hebben al een eigen distro die ze voor Azure gebruiken. En met het Windows Subsystem for Linux (WSL) heb je al basale support in Windows 10 zelf zitten.

Wat het echt interessant zou maken, zou inderdaad zijn als men een volle desktop distro zou wegzetten, en de crew achter o.a. Wine in zou schakelen om bestaande Win32 software compatible te krijgen.

Het grote probleem met Wine is dat alles eigenlijk black box is en de mogelijkheden om zaken 100% goed neer te zetten, laten we zeggen, 'iets of wat gelimiteerd' zijn door dat feit. Maar als MS toegang zou geven tot alle details, en ondersteuning zou geven vanuit hun eigen engineers... dan zou het een ander verhaal worden.

Het zou zelfs een enigzins logische zet zijn om de concurrentie voor de Windows Store een hak te zetten. Valve en Steam zijn immers nog steeds bezig om win32 games geschikt te proberen te krijgen voor Linux. (Of liever gezegd: SteamOS Linux geschikt te krijgen voor win32 games, daar het om aanpassingen aan een runtime zoals Wine gaat.)
Zou Edge Chromium ook voor server 2016 en 2019 uitkomen?
Daar is IE de browser en heb je geen optie om Edge te installeren.
1. We will move to a Chromium-compatible web platform for Microsoft Edge on the desktop.
linkje

Edge is wel beschikbaar in sommige edities van Windows server (niet kunnen vinden in welke wel, maar zeker niet in de LTSB waartoe 2016 en 2019 normaliter hoort) Overigens zal Edge ook daar niet werken in een administrative sessie.
linkje

Het idee is duidelijk: op een server hoort geen webbrowser, en al zeker niet als die zo regelmatig geüpdate wordt met nieuwe functionaliteit als Edge.
De enige usecases zijn terminal servers - waar Microsoft focus legt op de verhoogde veiligheid en betere gebruikerservaring van VDI, en applicatieservers met oude software met vreemde IE afhankelijkheden (waarvoor ze IE dus meeleveren).

Het is ook volgens mij om problemen vragen als users toegang krijgen tot het web op een gedeelde machine (server).
Anoniem: 733707 @Tiny25 maart 2019 13:17
De Insider build draait bij mij op een Server 2012 systeem. Denk dat het wel moet kunnen in de final release, aangezien Chromium Edge een reguliere Win32 app is die ook op 7 en 8.1 zal kunnen draaien volgens Microsoft.
Super. ben benieuwd wanneer hij via reguliere kanalen beschikbaar komt, daar ga ik dan ook op wachten. maar de eerste berichten zijn dus zeer positief. Ik was al fan van Edge vanwege zijn stabiliteit, snelheid en looks, maar dat wordt dus wellicht allemaal nog beter. Voor mij is Edge de beste browser die er is.
Persoonlijk vind ik Edge ook erg fijn werken. De enige reden dat ik niet volledig op Edge werk is het gebrek aan het kunnen toevoegen van meerdere accounts. Op de screenshots van het artikel lijkt ineens alsof dat straks wél kan (profielfoto aanwezig en de optie 'Profiles' in de instellingen). Als ik op die manier een werk- en privéprofiel kan syncen ben ik weer volledig over.
Dat lijkt inderdaad wel te kunnen. Op WindowsCentral staat een uitgebreide video van 15 min waarin ze alles laten zien.

Je kunt je Werk (Azure AD) en Microsoft Accounts gewoon toevoegen, op dezelfde manier zoals je in Chrom ook profielen kunt maken. Fantastisch lijkt mij dat...eindelijk een reden om Chrome te dumpen.
In het Chinese PCBeta-forum verscheen een link naar een gecomprimeerd bestand voor de op Chromium gebaseerde Edge-browser.
Wie deze download en installeert is af.
Je, gaat toch geen software van een Chinese site installeren?
Af, in welk spel ueberhaupt? Op tweakers.net heet het spel tweaken, en kan je juist levellen door vage software nader te onderzoeken.
Huh, dus omdat iets van een Chinese website af komt is het niet goed om te installeren? Dat is wel een beetje kort door de bocht..

We zitten hier toch niet op Tweakers om niks uit te proberen? Ik heb genoeg handige programma's van russische en chinese sites gedownload zonder problemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.