Microsoft brengt Edge-browserversies met Chromium-engine uit voor Windows 10

Microsoft heeft voor het eerst twee officiële testversies van de op Chromium gebaseerde Edge-browser voor Windows 10 uitgebracht. Eind vorig jaar werd duidelijk dat Microsoft zijn Edge-browser op Chromium gaat baseren.

Microsoft licht toe dat het gaat om een Canary-testversie die dagelijks wordt geüpdatet en een ontwikkelaarsversie die wekelijks van updates wordt voorzien. Deze kunnen nu gedownload worden door gebruikers met een Windows 10-pc. Het gaat om previewversies; bètaversies van Edge op Chromium komen ergens in de toekomst beschikbaar en datzelfde geldt voor de ondersteuning voor macOS en andere versies van Windows.

Volgens Microsoft gaat het bij deze testversies om de fundamentele eigenschappen; er is dan ook nog geen groot aantal features of een brede taalondersteuning beschikbaar. Dat soort zaken volgen op een later moment. Het bedrijf zegt dat gebruikers met de testversies ten opzichte van het reguliere Edge onder meer subtiele ontwerpveranderingen kunnen zien, ondersteuning voor een grotere selectie van extensies aantreffen en de mogelijkheid krijgen om het ingelogde profiel aan te passen.

Het bedrijf uit Redmond maakte vorig jaar bekend dat het Edge op Chromium gaat baseren en dat er een macOS-versie uitkomt. Deze overstap maakt dat Microsoft in staat is de browser naar Windows 7, Windows 8.1 en macOS te brengen. Ook zouden gebruikers betere web-compatibiliteit krijgen en ontwikkelaar minder met fragmentatie te maken krijgen. Eind vorige maand verscheen er al een op Chromium gebaseerde Edge-browser online, al ging het om een niet-officieel bestand dat niet door Microsoft was uitgebracht.

Door Joris Jansen

Redacteur

08-04-2019 • 20:13

122

Submitter: riesm

Reacties (122)

122
121
77
10
1
33
Wijzig sortering
Waar we met IE6 zo bang voor waren, begint zich nu te ontplooien. 1 engine die het web in handen heeft. Erg jammer maar vanuit MS een begrijpelijke keuze. HTML is nu dus 'goed genoeg' om die applicatie achtige ervaring te geven dus van hun uit is er geen druk meer nodig. Mozilla doet ook amper nog mee en hun aandeel krimpt met de dag. Bij Apple interesseert ze dat WWW niet zo heel erg. Dan blijft Google over.

Ik hoop dat ze die voordelen van Trident/EdgeHTML wel over weten te brengen. Het scrollen voelt vaag, de tekst wordt helemaal wazig. De fonts zelf zijn ook wat dikker om ze er smooth eruit te laten zien. Ik gebruik Edge o.a. voor Tweakers omdat Microsoft hun font rendering en 'smoothness' van het site gebruik altijd zo dik voor elkaar had. Niet zo boeiend minpuntje, maar ik hoop dat ze de stijl ook gaan meenemen. Ik houd wel van die strakke simplistische GUI's. Die ronde hoekjes waren met Vista al niet interessant meer. Verder is het in snelheid e.d. niet merkbaar sneller of trager.

Ergens denk ik dat we niet zo heel veel meer hoeven te verwachten van het WWW en dat is best jammer. Maar misschien is het WWW ook gewoon volwassen en zitten we ondertussen bovenin de S curve qua ontwikkeling. Maar heel benieuwd naar dit volgende hoofdstuk in de browser wars.

https://i.imgur.com/86pfSg0.png Ja ik weet niet, geef mij de oude Edge maar :/

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 04:01]

Ik hoop stiekem dat ze EdgeHTML ook open-source maken zodat andere mensen er mee aan de slag kunnen. Ik ben namelijk echt bang dat Chromium een monopolie aan het krijgen is.
Monopoly van een open source project 8)7

Het is open source he, Ben je het niet eens met de richting van Google kun je het gewoon forken.

De zorgen van Mozilla zijn begrijpelijk natuurlijk, maar kom op jongens. Liever dit, dan het IE6 tijdperk. Open source for the win :Y)
Chromium is nog steeds grotendeels een Google feestje en de richting die dat project opgaat is nog steeds merendeels door Google bepaald. Open source betekend puur dat de code beschikbaar is maar zegt vrij weinig over de sturing en richting van het project.

Open source betekend niet dat het magisch goed is en vind ik in dit soort discussies echt een dooddoener, dat de code open is betekend niet dat het project ook echt open is.

Opensource is niet hetzelfde als zonder directie of overkoepelende richting. Er is nog steeds een "eigenaar" van het project die daar de grootste stempel op zal zetten in de meeste gevallen. In dit geval is die eigenaar dus heel specifiek google en niet één of ander overkoepelende democratisch orgaan waar de toekomst besproken word.

Open source is letterlijk alleen maar dat de source open is. Het zegt niks over hoe open de richting van ontwikkeling is, in hoeverre er echt sprake is van community bijdragen, etc.
Met andere woorden, open source is niet iets waarmee alles automatisch goed komt.

Om te kunnen spreken van een open product en open standaarden moet het hele proces er omheen dat ook faciliteren. En dat is wellicht in deze context nog het meest belangrijk.

"Ja maar, je kan het toch forken?!

In theorie kan dat, in de praktijk is dat natuurlijk niet zo makkelijk als het lijkt. Het forken van een project kan inderdaad iedereen doen maar daarmee ben je er nog lang niet. Als je puur als doel hebt om de verbetering die jij doet weer in chromium te krijgen moet je in feite nog steeds Google overtuigen want Google is de partij die de grootste vinger in de pap heeft bij het Chromium project.

Mocht je besluiten om een compleet andere kan uit te gaan dan heb je simpelweg het probleem dat jij niet de resources hebt die google wel heeft dus het bijna onmogelijk voor jou (of jullie als je enige mensen hebt) om ontwikkelingen bij te benen en te kunnen concurreren op zo'n manier dat mensen ook echt kunnen en willen overstappen.

Dus ja in theorie kan je het prima forken. In de praktijk ben je er dan natuurlijk nog niet want een levensvatbaar project heeft genoeg bijdragen nodig. In de praktijk zie je dit ook terug want er zijn praktisch geen forks die echt in de basis de concurrentie aangaan. Bijna alle projecten maken gebruik van chromium of iig blink (de engine) as is aangezien het aanzienlijk meer resources kost om meer te doen dan dat.
Wat maakt dat Chronium project van Google is?
De korte versie:
Chromium is het open source project dat door Google is gestart en in beheer is voor de ontwikkeling van Chrome. Chrome is in feite niks anders dan Chromium met daarin nog closed-source toevoegingen van Google.
Google geeft dan ook sturing aan het Chromium project.

Lange versie:
Geen idee hoe goed je bekend bent met software ontwikkeling dus ik start vanaf de basis. Software bestaat uit code, die code moet ergens opgeslagen staan. Daarnaast is er vaak sprake van documentatie rondom de software, dit moet ergens worden opgeslagen.

Daarnaast kan code en de documentatie niet zomaar op een schijfje ergens staan aangezien je a) aan versiebeheer wil doen b) je wil dat mensen die aan code werken niet andere mensen verstoren die ook aan code werken.

Daarom maken dit soort projecten gebruik van een versiebeheer systeem en een hele mikmak aan infrastructuur eromheen.
Github is bijvoorbeeld een bekende provider van dit soort infrastructuur rondom het git versiebeheer systeem.

Degene die dit in beheer heeft is ook eigenaar van het project en kan dus ook bepalen wie welke code op welk moment kan toevoegen.

In het geval van Chromium is dat dus Google.
Maar dan kan een andere partij natuurlijk nog wel de repository forken en daarmee verder gaan.

Uiteindelijk is Chromium ook gebaseerd op Blink, een fork van WebCore uit WebKit van Apple, wat op zijn beurt weer een fork was van KHTML.
Chromium gebruikt blink, niet gebasseerd op is enigzins een ander verhaal. Je geeft eigenlijk in je tijdslijn al aan waarom Forken geen oplossing is voor de geschetste situatie. Als kleine partij die niet de middelen heeft die grote bedrijven zoals Apple en Google hebben is het behoorlijk lastig om mee te doen en relevant te zijn en te blijven.

Je hebt immers KHTML en "echt" open source project bestuurt door de KDE community waar op een gegeven moment Apple aan begon bij te dragen. Vervolgens zie je dat Apple niet echt geïnteresseerd is in het community gestuurde gedeelte en eigenlijk alleen nog maar oppervlakkig bijdraagt en veranderingen min of meer forceert door grote stukken code in een keer te toe te voegen waarin al dingen zitten voor niet gedocumenteerde toekomst zaken.

Uiteindelijk heeft Apple dus KHTML geforked in webkit en de regie helemaal overgenomen waar je ook ziet dat het oorspronkelijk project eigenlijk nauwelijks meer relevant is.

Dus ja, andere partijen kunnen wel Forken maar dat betekend nog niet dat ze er ook iets mee kunnen bereiken. Iets wat ook overigens twee reacties naar boven ook al aankaartte.

De controle is simpelweg de afgelopen jaren weer grotendeels bij een paar grote commerciële bedrijven komen te liggen. En hoewel in vergelijking met de hoogtijdagen van IE de huidige projecten wel de code open hebben is dat absoluut geen garantie voor een rooskleurige toekomst. Het is eerder een wassen neus en dooddoener in discussie want "het is toch open source en je kan het forken".
'Gebaseerd op' vs 'gebruiken' lijkt me meer syntactische discussie dan een semantische.

Verder ben ik het ook niet met je oneens, hoor. Maar het lijkt me altijd een betere situatie dan wanneer er een dominante speler is met 0,0 openheid, zoals je zelf ook aangeeft. Natuurlijk blijft het lastig voor andere spelers om marktaandeel te veroveren, maar er was dus ooit een dominante browser die closed source was. En die is toch redelijk gemarginaliseerd. Het kan dus verkeren!
> 'Gebaseerd op' vs 'gebruiken' lijkt me meer syntactische discussie dan een semantische.

Nee is een daadwerkelijk verschil. Browser engine vs de gehele browser. Afgezien daarvan inderdaad niet erg relevant voor de discussie dus ben er niet dieper op ingegaan.

En ja, een dominante speler met een browser die je in theorie kan forken is marginaal beter dan een closed source dominante speler. Qua openheid zijn we iets opgeschoten maar een hoop daar van is nog helaas oppervlakkige openheid. Zie ook dit bericht van vandaag
Mocht je besluiten om een compleet andere kan uit te gaan dan heb je simpelweg het probleem dat jij niet de resources hebt die google wel heeft dus het bijna onmogelijk voor jou (of jullie als je enige mensen hebt) om ontwikkelingen bij te benen en te kunnen concurreren op zo'n manier dat mensen ook echt kunnen en willen overstappen.
'Ik' en 'wij' misschien niet, maar Microsoft natuurlijk wel.
Een open source monopolie is even gevaarlijk, al dan niet gevaarlijker, als een closed source monopolie. Het is onzin om een monopolie te accepteren puur en alleen omdat het een open source project is. Google is nog steeds in controle van Chromium, en de enige die die controle heeft, en de browser forken gaat daar absoluut geen verschil aan maken. En het is niet alsof Google zo'n goed trackrecord heeft met open source (*kuch* Android *kuch*).

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2024 04:01]

Anoniem: 58485 @Loller19 april 2019 07:59
Maar, Chrome is gewoon goed! Chrome gaat netjes met resources om. Chrome is snel. Chrome was het antwoord op de destijds tragere IE/FF en vooral de onderlinge browserverschillen. Dat zit nu gelukkig op 1 kam en eerlijk gezegd wil ik geen andere browser meer dan Chrome.

Bedoel het inloggen op locatie en direct syncen met je PC thuis is ideaal.
Firefox en Firefox Sync doen anders alles wat je hierboven noemt zonder problemen hoor. Chrome is een prima browser maar er zijn de afgelopen tijd wat keuzes gemaakt waar ik zelf mijn vraagtekens bij zou zetten.

Google probeerde vorig jaar eigenlijk updates door te voeren waardoor sommige ad blockers niet meer zouden werken. Dit leverde toen zoveel verontwaardiging op dat ze dit toch maar niet gedaan hebben. Maar dan nog zou dit zomaar doorgevoerd kunnen worden in de toekomst.
ja dat kan, en dan zal de chromium basis zeker worden geforked in de linux wereld en zullen er backports blijven zijn van nieuwe stukken code ed. er zijn in de render engine maar heel weinig dingen te bedenken die addblockers onmogelijk maken of die het onmogelijk maken om vervolgens een stukje aan de DOM toe te voegen zodat het wel weer kan.

Zodra google crhome, geen adblockers meer heeft, zullen heel veel mensen overstappen naar een andere 'schil' die dat wel heeft.

Ik snap de zorgen van mozilla zei zijn de strijd duidelijk aan het verliezen (en dat is om meerdere redenen logisch). MS heeft de strijdbijl ook opzij gesmeten en zijn verlies erkend.

Chrome(ium) is gewoonweg de betere browser, het is opensource en dus fork-baar maar zeker is wel dat men zo lang mogelijk zal wachten met daadwerkelijke afsplitsing (die kosten immers (ontwikkel)tijd en dus geld). Maar maak niet de fout chromium met IE6 te vergelijken. in de tijd van IE6 moest men op basis van gecko (een totaal niet ondersteunde engine) een product ontwikkelen dat goed snel en veilig genoeg was om voor websitebouwers te rechtvaardigen er tijd in te steken EN tegelijk features genoeg had (en compatible genoeg was) voor gebruikers zodat zij IE6 links lieten liggen en voor iets non-conforms te kiezen.
Google heeft Chromium gebruikt om zijn eigen mening omtrend de richting waar standaarden heen moeten gaan door te drukken met als gevolg dat vele superieure implementaties werden gewijgerd omdat door Googles toedoen hun versie "al wijd gebruikt werd". Ze hebben onlangs nog geprobeerd adblockers praktisch onmogelijk te maken (wat gelukkig tot voldoende ongenoegen heeft geleid). Chrome is een "goede" browser omdat Google ondertussen al jaren dicteert waar het web naartoe gaat, niet persé omdat het daadwerkelijk een goede browser is. Je lijkt ook te vergeten dat een grote reden dat google ooit populair is geworden niet is omdat het goed was, maar omdat Google het met alles pushte, inclusief talloze third party applicaties.
Heb je voorbeelden van vele de superieure implementaties die geweigerd zijn uit de standaard? Ik ben daar eerlijk gezegd eens benieuwd naar.
ORTC bijvoorbeeld. Pointer-events heeft ook lang geleden onder deze situatie vanwege touch-events. Microsofts idee rondom filters was een extreem goede implementatie voor diens tijd. Internet Explorer's geschiedenis is letterlijk bedolven onder de implementaties die al waren bedoeld om standaard te worden totdat ze uiteindelijk geschrapt werden omdat andere browsers een mindere implementatie sneller op de markt brachten.
"Een open source monopolie is even gevaarlijk, al dan niet gevaarlijker, als een closed source monopolie. "
Dat lijkt me vrij onzinnig. Ten eerste, inderdaad, is spreken van een monopolie in het geval van open source een beetje vreemd, daar er geen enkele factor van dwang bij kan komen kijken. Iedere partij kan met het open source product aan de haal gaan en er hun eigen dingen mee doen. De typische problemen van een monopolie qua prijs, vendor-lock-in etc spelen allemaal dus niet.

Niet dat ik het er niet mee eens ben dat het goed zou zijn als er meer diversiteit is, maar die is er: apple's WebKit is nu afgesplitst van Chrome, dus alle iPhones en Safari gebruikers zitten al op een andere browsing engine.

Je kunt dit vergelijken met de positie van Linux in de besturingssysteem-markt. Ja, Linux heeft vrijwel een monopolie, de meeste apparaten met een volledige CPU in de wereld draaien Linux. Maar toch zou ik me er geen zorgen over maken - er zijn zoveel partijen die een Linux gebaseerd OS uitbrengen dat er voldoende diversiteit is.
Wat maakt dat Chronium project van Google is?

De broncode is niet van Google, anders laat google dat niet toe.

Dat ze een grote vinger in de pap hebben, dat is ook logisch, ze zijn ook de grote gebruiker ervan.
Wat Chromium een project van Google maakt?

Meen je dit? Is dit echt een vraag?

Het feit dat Google de eigenaar van het project, de repo, etc. en het op Google Git staat is is niet voldoende bewijs dat Chromium van Google is?
Het is zeker beter.

Alleen het probleem is als je het forked en afwijkt van de 'standaard' van Chromium, waarom heb je dan überhaupt voor Chromium gekozen? Als Google een kant opgaat en jij gaat de andere kant op, dan krijg je alsnog fragmentatie. Ik snap je wel hoor, maar Google zit er nog steeds achter.

[Reactie gewijzigd door Bose321 op 23 juli 2024 04:01]

Het is niet dat sites ineens niet meer werken, het is dat je daarmee sommige zaken uit de browser kan slopen wat je niet wilt.
Ik kijk er meer naar als wat er met OpenOffice gebeurde, een groot aantal developers waren het niet meer eens met de richting dat OpenOffice op ging en nu is libreoffice zo'n beetje de defacto standaard voor open source office pakketten.

De mogelijkheid is er en dat vind ik een grote vooruit in vergelijking met de situatie die we hadden in het IE6 tijdperk.

Tuurlijk schreeuwt Mozilla dit van de daken want chromium is nu de standaard en nu gaan nog minder developers hun sites testen op compatibiliteit met Firefox.

[Reactie gewijzigd door aileron op 23 juli 2024 04:01]

Je hebt gelijk totdat er een monopolie id waardoor de standaarden door Google bepaald worden ipv w3c. Dit proces is nu al gaande en zal met de tijd erger worden.
De standaarden worden nu toch al compleet door Google gedicteerd? Je kan met angularjs etc geweldige sites maken die meer functioneren als App dan als site, maar niemand doet het, why? Vindbaarheid in Google. Nee je moet wel netjes je unieke tekst hebben met je h1 tags etc. mweh. Google is al jaren de baas over het www en bepaald al jaren hoe jouw site eruit moet zien en werken. Doe je niet mee aan Google’s spelletje? Dan ben je per definitie niet vindbaar en al verloren van je concurentie.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 04:01]

Je weet dat AngularJS ook uit de stal van Google komt? Bovendien is er met de opvolger, Angular, server side rendering mogelijk zodat de search engine spiders deze pagina`s wel kunnen lezen (en sneller lijkt te laden)
Lol, ik heb zat op angular/angularjs gebasseerde sites gemaakt.
De tijd dat deze niet geïndexeerd werden is al zo'n jaar of tien geleden ;)
En inderdaad server side rendering is gewoon een optie.
Dan zou ik je toch maar eens verdiepen in SEO. Dit is namelijk klink klare onzin. Ja misschien als je gevonden wil worden op bakker in de buurt van hillebroek dat het nog gaat. Maar wil je echt mee doen met de major competitive keywords dan ga je dat niet redden met een site die gewoon moeilijk door google uitleesbaar is. Dan moet je je hele site in de basis al opgebouwd hebben op basis van hoe Google het graag ziet.
Chromium is toch niet van Google of wel?
Zeker wel, het is weliswaar open source maar gecreëerd door Google en aangestuurd door google
Zou heel tof zijn, want het is puur naar het renderen gekeken IMO de beste engine. IE/Edge hebben verder altijd hun eigen gebrekkig- en eigenaardigheden gehad. Maar reken er maar niet op ;( Ik denk dat het ook een beste klus is om die browser van Windows af te krijgen en ergens heb ik het idee dat dat wel eens de aanzet kan zijn geweest van de overstap. "Als we nu weer die browser van de grond op moeten bouwen, ja dikke doei"
Ik vraag me op basis van je screenshot ineens iets af. Werken deze Chrome themes van Google ook in deze Chromium based Edge browser?

https://chrome.google.com.../collection/chrome_themes

Zelf gebruik ik de donkere theme sinds ze beschikbaar zijn. Ik kan het zelf vanavond pas proberen. Mocht iemand zin hebben om dit te proberen, keep me posted!
Dat werkt helaas nog niet.
Wat betreft je opmerking "Bij Apple interesseert ze dat WWW niet zo heel erg.", ze zijn wel degelijk bezig met het optimaliseren van Safari voor een betere WWW ervaring.

De resultaten zijn daarbij ook nog eens verbluffend. Uiteraard zal dit mogelijk alleen op een Mac zo goed performen vanwege de hardware/software afstemming, echter kunnen de andere browsers er wellicht nog wat van leren.

Gezien ik nooit op een Mac werk hou ik het voorlopig bij Chrome. Op m'n werk gebruik ik geregeld ook Edge, echter heeft deze naar mijn ervaring niet altijd de beste weergave en performance. Ik kijk uit naar de uiteindelijke release van Edge op basis van Chromium.
De resultaten zijn daarbij ook nog eens verbluffend
De bron is van blog.macsales.com.

Ik zou er een korrel zout bij nemen. Ik gebruik Safari op mijn Mac bijna dagelijks voor mijn werk en ik kan niet zeggen dat het een goede browser is. Sterker nog ze beginnen steeds verder achter te lopen op de concurrentie. Ik kan dit niet met een bron onderbouwen omdat ook een gevoel is (ik kom steeds meer problemen, tekortkomingen tegen) maar ook omdat er genoeg sites zijn die die roepen maar ik mijn twijfels heb qua oprechtheid.

Het is bijna ironisch aan het worden dat ze "een goede ervaring" willen garanderen dus dat je geen andere browsers mag gebruiken op iOS terwijl bijna (zo niet alle ) alle grotere browsers het juist beter doen....
Daar kan ik mij in vinden. Bij ons op het werk werkt een meerderheid op een Mac, maar wanneer ze op zware pagina's van onze portal komen (waarbij enorme tabellen met dynamische filters en content ed getoond worden), dan switchen ze naar Chrome omdat deze een aanzienlijk snellere Javascript engine lijkt te hebben.
Waarom begrijpelijk. Er is nog altijd een alterantief welke net zo goed werkt. Namelijk de firefox engine.

Een keuze daarvoor was in mijn ogen ook logischer geweest omdat ze dan niet een echte concurrent steunen.
Mozilla gaat daar niet blij mee wezen, gezien de geschiedenis. Microsoft gaat dan 0 invloed hebben op de engine.

Waar met Chromium Microsoft de community kan gebruiken om hun zin als het ware door te drijven bij Google. Ik denk dat de engine keuze voornamelijk hier terug te vinden is. Microsoft gaat wel invloed krijgen op de ontwikkeling van Chromium in de toekomst, maar never nooit in de ontwikkeling van Gecko.

Mozilla is ook wat dat betreft een enorm koppig en eigenwijs bedrijf. Google ook, maar daar kan Microsoft lak aan hebben :)
één hele grote sterke speler creëren lijkt mij ook geen goede optie.

In vind google nog steeds niet fijn op de desktop. Dus ik zit nog altijd prima bij firefox. (welke overigens meestal ook beter werkt).
Ik ben zelf niet blij met de keuze van Microsoft om de Edge browser die ik graag gebruik om te bouwen naar een versie met de Chromium render engine. Voor mij een reden om of te proberen deze update te excluden en op de huidige versie te blijven werken of over te stappen naar Mozilla Firefox.
Ik kijk het zelf nog even aan.

Ergens hoop ik dat Microsoft straks Google enorm te kakken gaat zetten door die veredelde document viewer van een engine, om te zetten tot een soort native draaiende applicatie zoals IE/Edge dat al sinds IE9 doen en Firefox sinds een jaar of 2.

Maar ik ga straks denk ik gewoon weer fulltime over naar Firefox. Het is nu al enkele jaren mijn 2de browser. De nieuwe Edge zal die positie gaan innemen omdat ik bang ben dat ze die engine nooit zullen fixen.
Ik snap niet zo goed waarom er bij jou zo'n verschil is in de fonts.. Bij mij zie ik totaal geen verschil: https://imgur.com/LaogtRj

Het scroll verhaal snap ik wel, Chrome scrollt heel precies (scrollen stopt als je scrollwiel stopt), bij Edge ijlt hij nog even na (scrollen gaat heel even door als je scrollwiel stopt). Ik vind het juist wel fijn om precies te scrollen.
Hmm, apart. Behalve de custom CSS wat de kleurtjes aanpast zodat het wat rustiger leest (al dat wit is echt idioot wat dat betreft)

Maar het scrollen is niet zo zeer de beweging zelf dat het wat smoother is. Het hakkelende scrollen van Firefox en Chrome is naar mijn idee net zo prettig. Maar de tekst wordt overduidelijk een stuk waziger. Ik kan hier op de huidige Edge op tweakers tijdens het scrollen blijven lezen. Op ChromEdge lukt mij dat gewoon niet. De tekst wordt veel te wazig.

Bij mij zijn die fonts allemaal net een pixeltje dikker dan 'zoals het hoort'. Ik kan op jouw screenshot geen onderscheid maken tussen de tekst van beide browsers, lijkt identiek. Beide is 100% zoom, resolutie 1080p of 4k maakt niet uit. Misschien hardware? Ik heb een RX 580.
Gaandeweg wordt er meer toegevoegd aan Edge. O.a. smooth scrolling (inderdaad vaag) en dark mode in de eerstvolgende builds, als ik de aankondiging mag geloven. Rendering zal blijven zoals ie is, vrees ik.. dat is jammer inderdaad.
Ik snap dat ze met de tijd mee zouden moeten gaan maar waarom ontwikkelen ze zelf niet iets nieuws.
Op mijn pc staat internet explorer die dus niet ondersteund word meer door microsoft met de updates, verder heb ik Firefox en natuurlijk de edge browser voor geinstalleert vanuit windows zelf.
Tevens is het zo dat dus die microsoft internet explorer sommige websites niet meer zien of niet kan weergeven, bij sommige downloads laadt hij de desbetreffende pagina ook niet meer.
En dat terwijl in edge en firefox wel alles doet.Ik vind het goed dat ze met een nieuw project beginnen
maar een beetje jammer dat het op chrome gebaseert is.Voor de zwaardere taken gebrui,m ik Firefox laad tijd ietjes langer maar doet het altijd.@batjes internet explorer kan natuurlijk html wel aan maar sommige scrips die meer moderene programeer werk door vericht is kan hij niet meer aan.
Tweakers kan ik wel nog laden met iexplorer.tumblr soms ook niet.En pinterest al helemaal niet.
Ben wel blij dat ze met iets nieuws komen.
@Tjref edge is idd sneller dan welke browser dan ook, maar ik ben bang met chrome erbij dat ie weer langzamer word.
Edge is ook idd sneller dan Firefox.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 23 juli 2024 04:01]

IE11 krijgt nog security updates. IE heeft nooit tijdens de levensduur van zo'n versie nieuwe features gekregen. Edge is IE12, maar nieuwe naam en dat was voornamelijk omdat ze de legacy van voor IE9 gedropped hebben. (en poging die slechte naam van IE kwijt te raken + het omzetten van een Win32 APi naar UWP). Edge bestaat al sinds IE9.

IE11 loopt ondertussen gewoon hopeloos achter en is enorm outdated in veel opzichten. De enige reden dat het nog gebruikt wordt is de zakelijke wereld die hun shit maar voor 1 browser bouwen. Edge doet het verder prima op het publieke WWW behalve op sommige Google sites (echt idioot hoe crap YouTube werkt op Edge >.>). Al ontbreekt het veel IE11 features zoals een fatsoenlijke popup blokker bv.

Opzich leuk dat ze een nieuw project beginnen. Maar Edge is nog niet eens volwassen. Er ontbreekt nog altijd van alles aan, wat in IE11 gewoon er in gebakken zat. En dan beginnen ze nu al weer opnieuw? Ik begrijp het wel, maar ergens is dit als gebruiker gewoon kut. Al die troep wat in zo'n browser zit is meer bijzaak. Het belangrijkste is die render engine. En Microsoft had dat prima voor elkaar :/ Is hiermee een onverslagen eindbaas sinds IE9. Het enige unieke wat IE/Edge hadden, gooien ze nu ook weg… wtf? Die render engine is 95% van de reden dat ik Edge gebruik, de overige 5% is die strakke kale simpele UI. Beide ontbreekt momenteel.
Ben benieuwd wat de responsiviteit gaat zijn t.o.v. edge. Vooral met gebruik van touch vind ik edge veel soepeler reageren dan bijvoorbeeld Chrome. En buiten YouTube ook de rest van de beleving is gewoon snel.
Misschien is dit een soort placebo effect op mij hoor, maar als ik de originele Edge browser pak en ik scroll daarmee door het web dan is dat echt soepel. Pak ik de nieuwe dan is het toch niet zo soepel meer, dat vind ik dan erg jammer. Misschien heeft dat te maken met de rendering engine, want Chrome scrollt bij mij ook niet zo soepel als de originele Edge.
Dat klopt en er wordt aan gewerkt. Het probleem bij Chromium en ook (een deel van/alle) andere browsers behalve "oude" Edge is dat scrollen op dezelde thread gebeurt als het renderen en Javascript. Als je scrollt en er schiet dan Javascript in actie of er is iets van rendering nodig blijft je scroll daardoor telkens even blijft hangen. Dit kan een hakkelig effect geven.

Bij oude Edge gaat het scrollen van de pagina op een andere thread waardoor die beweging niet heel de tijd "op pauze wordt gezet" als er aan een JS- of rendertaak wordt gewerkt.

Bij oude Edge was hier van in het begin rekening mee gehouden. Ik kan me voorstellen dat zo iets achteraf nog toevoegen in een bestaande browser best wel moeilijk kan zijn. We zullen zien hoe ze het er vanaf brengen... :)

[Reactie gewijzigd door Stannieman op 23 juli 2024 04:01]

Dat is geen placebo effect, edge is altijd al snel en vloeiend geweest, dat was een van de grote USP's. Ook werkte edge veeel beter en vloeiender met touch input. Microsoft had dat altijd heel goed voor elkaar. Chromium is wat dat aan gaat behoorlijk wat minder en dat merk je nu ook in een chromium edge. Aangezien het aan de engine ligt, verwacht ik niet dat het met chromium edge ooit op het oude niveau gaat komen. Daar ligt simpelweg de aandacht niet bij chromium en Google. Kijk maar hoe lang het duurde voor Android wat vloeiender werd en zelfs nu laat android nogal wat te wensen over. Ook op de snelste telefoons stottert chromium nog bij het scrollen. Zo ook op de snelste desktops.

Nou gaan er vast een paar zitten stuiteren dat ze er niets van merken, maar dat krijg je als je geen tot weinig ervaring hebt met edge en vloeiende mobile platformen (W10M) of je de lat niet zo hoog legt.
Nu je het zegt inderdaad, edge op mijn surface pro 4 werkt perfect met touch control. Chrome dan weer net niet, hoop dat ze de oude edge nog beschikbaar stellen als download als de nieuwe eenmaal mainstream is.
Of natuurlijk dat ze het probleem gewoon oplossen.
Zal allemaal best kunnen wat jij zo verteld, ik heb Edge te weinig gebruikt. Één ding staat vast. MS developed nu actief mee aan Chromium dus hopelijk wordt het allemaal nog veel beter in de toekomst.
De tijd zal het leren. Microsoft heeft er nu ook baat bij dat chromium goed werkt, dus er komen vast wel bijdragen aan de source om de boel te verbeteren.
Als je kijkt naar de 'upcoming features' tab staat er dat er aan 'smooth scrolling' wordt gewerkt. Nog even afwachten dus.
Onder flags vind je die instelling al, echter maakt dat (nog) geen verschil uit.
Chromium en chrome hebben al jarenlang allerlei flags en halve implementaties gehad die ze smooth scrolling noemden. In de blog zeggen ze zelf dat ze ideeën hebben maar nog niets geïmplementeerd.
Dat hangt denk ik van de website af. De iCulture website bijvoorbeeld draait bij mij veel beter op Chrome (en dus ook Edge Chromium) dan op de oude Edge (de animaties stotteren en bij Chrome niet)
Klopt, het scrollen van Edge is echt perfect. Ik ben benieuwd of ze het net zo soepel krijgen op de nieuwe Edge.
Net geinstaleerd en werkt wel goed moet ik zeggen.
Ik draai hem al een paar weken en eigenlijk maar tegen 1 probleem aangelopen. In dark-mode geeft hij de automatische formulierinvulfunctie weer met witte tekst in een wit venster. Niet leesbaar dus tot je met je muis hovert...

Edit:

Ook Chome extensies zijn prima te installeren. Inschakelen van andere extensies dan de Microsoft Store hebben ze wel weggestopt onder privacy...

Edit 2:

Wel jammer dat favorieten in het menu zit weggestopt en niet zoals de oude Edge naast de adresbalk. Kost weer een klik extra.

[Reactie gewijzigd door Swerfer op 23 juli 2024 04:01]

Ik krijg die hele dark mode niet eens ingeschakeld :)
Werkt zeker alleen als je windows helemaal in darkmode zet ?
Yep.. Er is nog geen losse optie om dark-mode te forceren.
Je kunt in de 'flag' van de browser dit toch forceren?

DIt: https://windowsreport.com/enable-dark-theme-chromium-edge/
Ja, maar dan neemt hij de Windows instellingen over. Heb je Windows in Light staan, dan heb je dus nog steeds geen Dark in Edge. Je kunt Dark dus niet forceren.
Ah so..

Goed punt... Daar heb je dan weer gelijk in..
Dat is alleen in de previewversie? In mijn normale Edge heb ik de optie namelijk gewoon.
Ik hoop inderdaad dat ze de flyout (hub) van edge overnemen, met geschiedenis, favorieten e.d. De variant van chrome heb ik altijd gek gevonden, met een heel nieuw scherm als je alles wilt zien
Ja, hoop ik ook. Echt handig om zo snel toegang te hebben tot je favorieten (die niet meer op de Favorieten balk passen).
Ah thanks, had "Allow extensions from other stores" linksonder over het hoofd gezien.
Dus als ik het goed begrijp gaan ze Edge fundamenteel veranderen en op Chrome baseren? Is dit zodat ze van al die extensions gebruik kunnen maken die er al voor Chrome te gebruiken zijn? Dat is namelijk de nummer 1 reden waarom ik Chrome boven Edge verkies. Omdat ik al mn passwords opnieuw moet intypen en al mn extensies weer moet zoeken, die er vaak niet zijn voor edge.
Edge wordt niet gebaseerd op Chrome, maar op Chromium. Wezenlijk verschil...
Chrome, Firefox en Edge gebruiken nu al dezelfde standaard voor extensies.
Als je niet gek doet, kun je heel eenvoudig de extensie al maken voor al deze verschillende browsers.
Extensies met specifieke Chrome/Chromium dingen kunnen dan dus ook makkelijker werken in Edge.
En Opera ook, kan gewoon extenties uit de play store installeren
Dat lijkt me sterk, in de Play Store staan geen extensies. De Chrome Web Store wel.
Je hebt gelijk, ik noem beide play store, maar ze hebben verschillende namen.
Je kan inderdaad Chrome extensions installeren op deze versie van Edge.

Maar dingen zoals je geschiedenis en wachtwoorden etc. kan je natuurlijk gewoon met extensies syncen.

[Reactie gewijzigd door Bose321 op 23 juli 2024 04:01]

Anoniem: 24916 @Xipotec8 april 2019 22:03
Met alle respect, maar heb je het artikel gelezen? De antwoorden stonden er al zo goed als in...
Wereld op z'n kop. Microsoft gaat open source browser van Google gebruiken.
IE is dood, lang leve IE!

Als je dit 20 jaar geleden tegen iemand had gezegd hadden ze je keihard uitgelachen.

Zal ik het dan maar zeggen..... Eindelijk een goeie browser van MS :+
Edge is best een prima browser hoor. Super snel en efficiënt, rendered mooi.

Grote reden waarom mensen het niet gebruiken is het gebruik aan extensies die ze gewend zijn van FF of Chrome (bij mij zeker). Verder ondersteund het gewoon de meeste en belangrijke HTML5-standaarden en heb ik eigenlijk (bijna) nooit compatibility issues als developer zijnde (juist wel met Chrome).
Dan vraag im me wel af wat voor compatiblity issues jij (met Chrome) tegenkomt. Moet zeggen dat ~99% gewoon op alle major browsers werkt zonder problemen. Als er iets misgaat is het vaak eerder internet explorer, safari of Firefox.

Chromium/blink an sich vind ik geen slechte engine. Chrome als browser kun je uiteraard meer van vinden.
Voor mij precies het tegenover gestelde, Microsoft gaat nu van een goede browser naar een browser met een render engine die naar mijn mening echt niet goed is :( R.I.P. edge
Waar ik persoonlijk ook blij van wordt is dat ze Edge ook voor Windows 7 en 8, Mac en Linux gaan uitbrengen. Lekker multiplatform en ik hoop ook dat ARM wordt ondersteund, voor mijn oude maar prima tv-tablet Surface 2 en ik hoop dat hij dan ook op mijn Lumia 950 XL te installeren is (zonder dat ik Windows 10 op mijn Lumia moet zetten en ik er niet meer mee kan bellen). :P
Deze overstap maakt dat Microsoft in staat is de browser naar Windows 7, Windows 8.1 en macOS te brengen

Er staat dat ze het zouden kunnen doen, denk je echt Microsoft nog moeite in Windows 7 gaat steken.
Wellicht 8.1 komt die nog en Mac en Linux, maar Windows 7 is hele kleine kans.
Mwa, tenzij ze zeer specifieke zaken als DX12 oid gaan implementeren in de browser zie ik niet in waarom deze niet op Windows 7 zou gaan werken. Dat Microsoft het niet actief gaat ondersteunen lijkt me nogal logisch, maar als het werkt dan werkt het.
Dat het kan werken en dat ze willen werkend maken zijn 2 hele verschillende dingen :)
Microsoft geeft nog 3 jaar (betaalde) support op Windows 7 na 14-01-2020. Reken maar van Yes dat ze Edge op W7 actief gaan onderhouden de komende 3 jaar. IE is door ze onveilig verklaard en (juist) ook op W7 willen ze van IE af.

Toekomstperspectief is het juiste woord.
Alleen wordt IE onderliggend nog door veel applicaties gebruikt als bv html viewer.
Betaalde support is dus voor security fixes, niet voor nieuwe producten te ontwikkelen op dat OS.
Het is inderdaad de bedoeling dat ARM op ten duur ondersteund wordt.

Van de website: We've also started making contributions back to Chromium in areas like accessibility, touch, ARM64 and others. Our plan is to continue working in Chromium rather than creating a parallel project. We’re working directly with the teams at Google, and we're looking forward to working even more with the open source community.
Microsoft Edge komt - tot dusver - niet naar Linux, en al helemaal niet naar Windows RT of Windows 10 Mobile.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2024 04:01]

Iemand die hem heeft geïnstalleerd en kan zeggen hoe de browser zich identificeert? Is dat Edge 19 of anders?
Microsoft Edge Dev 74.1 en Microsoft Edge Canary 75.0. Microsoft gaat mee in de nummering van Chromium (spijtig genoeg).

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2024 04:01]

Thanks (PDZ ook) voor de antwoorden. Kan ik er rekening mee houden in de dashboards.
Heb 'm zelf geïnstalleerd. Zo uit m'n hoofd identificeert 'ie als Edge 75, maar pin me er niet op vast. EDIT: Dit betrof de onofficiële versie die ik eerder al had gedownload, deze Dev-versie identificeert zoals Loller1 al zei als 74.1.

[Reactie gewijzigd door PDZ op 23 juli 2024 04:01]

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/74.0.3729.48 Safari/537.36 Edg/74.1.96.24
Werkt best prima, heb de uitgelekte versie al een paar dagen in gebruik. Vooral het F12-menu is veel fijner als ontwikkelaar.

Echter had ik veel liever gezien dat ze Gecko hadden gebruikt ipv. Chromium, want bepaalde keuzes zijn een beetje discutabel wat mij betreft, en ik vind dat Mozilla dat allemaal veel netter doet. Maar zeker wel een vooruitgang, zal een hoop geneuzel schelen als web developer zijnde, ook al zal het wel even duren voor deze versie van Edge gemeengoed is.
Gecko is wel een heel stuk ouder en trager en minder goed uitgewerkt. Vreet ook meer resources en vereist veel meer moeite om een custom schil overheen te leggen, Chromium is wat dat aan gaat kant en klaar. Ook de license is anders. Chromium is grotendeels BSD, Gecko een of andere vage Mozilla license die veel beperkter en onhandiger is. MPL is een heel irritante om mee te werken, ik snap niet dat Mozilla nog met die onzin bezig blijft. Maarja het is een extreem conservatieve organisatie, dus misschien daarom.
Sorry hoor maar Firefox is sneller dan Chrome en vreet minder resources! Ik weet niet waar je die onzin vandaan hebt!
Deze meting geeft anders niet weer dat Firefox sneller is, in tegendeel zelfs:
Welke browser is de snelste? 5 toppers getest

Een recentere test geeft hier nog grotere vershillen (bron artikel).

Ik zou dus niet te lang vast blijven houden aan zeer oude resultaten. Inmiddels zijn de kaarten opnieuw geschud, met een wonderlijke nieuwe upcoming: Safari Technology Preview.
Wellicht werkt die juist alleen op een Mac optimaal vanwege de hardware/software afstemming, maar de resultaten zijn wel verbluffend!

Voorlopig hou ik het nog bij Chrome op Windows en Android vanwege de cross-platform compatibiliteit inclusief de extensions in combinatie met veiligheid en snelheid. Tenslotte gaat om de gebruikerservaring op alle vlakken tegelijk en niet om specifiek één onderdeel.
Een test uit 2017 vóór Firefox quantum ( op de oude Gecko engine! ). Dat is alles behalve representatief.

https://www.techradar.com/news/the-best-web-browser
https://www.toptenreviews...nternet-browser-software/

Alhoewel Edge in de meeste (pageload) metingen als snelste uit de bus komt, maar Firefox en Chrome het completere pakketje leveren m.b.t. usability en extensies.

Deze test laat het verschil zien tussen Firefox Gecko en Firefox Quantum:
https://www.zdnet.com/art...-fast-is-firefox-quantum/

https://zdnet2.cbsistatic...1c/2017-11-1515-56-24.jpg

[Reactie gewijzigd door quintox op 23 juli 2024 04:01]

Anoniem: 80910 @quintox9 april 2019 09:59
Wel, plus het feit dat je onderdelen moet testen, dom speed, css speed, image rendering, canvas rendering. Op canvas getest in 2016, eigen test: edge, firefox, chrome, die volgorde van snel naar langzaam, zal binnenkort weer eens een testje doen welke wint
Hoe is het representatief als je een browser hebt getest met een andere engine? In 2016 bestond Quantum nog niet ( wellicht als closed beta? ), maar de performance gain t.o.v. de oude Gecko variant was enorm.

Het is onmogelijk om de huidige Firefox versie te vergelijken met tests uitgevoerd in 2016 :P

Deze test gebruikt 7 benchmark tools:
https://zdnet2.cbsistatic...1c/2017-11-1515-56-24.jpg
Safari bestaat dat nog?
Yup, krijg je automatisch opgedrongen als je een Apple device koopt. Microsoft was daar ooit voor gestraft dat ze IE standaard mee leverden zonder browser keuze. Apple komt er vandaag de dag nog steeds ongestraft mee weg.
Gecko trager en minder goed uitgewerkt? Kan je dat bewijzen uitleggen? In mijn ervaring is Firefox namelijk veel sneller dan Chrome en gebruikt het veel minder geheugen en CPU.

Verder geen ervaring met licenties en wil ook niks weerleggen, maar kan je uitleggen waarom het onhandig zou zijn? Weet niet of conservatief het goede woord is voor Mozilla, ik zie toch veel vernieuwende ideeën en technologieën en diensten bij Mozilla vandaan komen.
Echter had ik veel liever gezien dat ze Gecko hadden gebruikt ipv. Chromium, want bepaalde keuzes zijn een beetje discutabel wat mij betreft, en ik vind dat Mozilla dat allemaal veel netter doet. Maar zeker wel een vooruitgang, zal een hoop geneuzel schelen als web developer zijnde, ook al zal het wel even duren voor deze versie van Edge gemeengoed is.
Daar ben ik het met je eens. Dan zou de browser monopolie ook een beetje tegengegaan worden.
Toch werkt het beter dan ik verwacht had eerlijk gezegd!
Er is ook gewoon een Dev channel beschikbaar. Deze wordt elke week geupdate. Deze is naast de Canary versie op de download site te vinden:

https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/download/

[edit] ik las zelf niet goed genoeg :P excuus!

men kan overigens een dark mode enablen via de volgende flag:
edge://flags/#edge-follow-os-theme

[Reactie gewijzigd door Jaguar645 op 23 juli 2024 04:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.