Mozilla brengt Firefox 70 uit met meer beveiliging tegen trackers

Firefox versie 70 is uitgebracht. In deze uitgave worden cross-site trackingcookies van sociale media standaard geblokkeerd. Ook kan de browser een overzicht geven van wat voor trackers er allemaal geblokkeerd zijn door Enhanced Tracking Protection.

Verder is in Firefox-versie 70 de Lockwise-wachtwoordmanager standaard aanwezig en zijn hierin ingevoerde gegevens ook beveiligd met Firefox Monitor, dat dezelfde dienst verleent als HaveIBeenPwned.com. Ook kan Lockwise synchroniseren met mobiele versies van Firefox en in de losstaande Lockwise-app.

Enhanced Tracking Protection, dat zijn intrede deed in versie 63, blokkeerde al cross-site-tracking, tracking content, cryptominers en fingerprinters. Volgens de browsermaker zijn er naar schatting sinds de introductie van de functie in juli 450 miljard trackingverzoeken geblokkeerd.

In de nieuwe versie is in de adresbalk aan een icoontje te zien of een website de locatie van de gebruiker ophaalt en is het https-slotje niet meer groen, omdat dit onterecht een te sterk gevoel van veiligheid en privacy zou geven, legt Firefox-engineer Johann Hofmann uit. Het http-slotje heeft nu een rode streep erdoorheen.

Aan de technische zijde stelt Mozilla dat dankzij een snellere Javascript baseline interpreter pagina's tot acht procent sneller laden. Bij macOS is dat zelfs tot 22 procent dankzij verbeteringen in de compositor, die tevens moeten leiden tot maximaal 37 procent minder bronnengebruik bij video's afspelen.

Firefox 70 is te verkrijgen via de ingebouwde updater en de downloadpagina. Op macOS en Android wordt de update gefaseerd uitgebracht, wat betekent dat de ene gebruiker de update sneller vanuit zijn appwinkel krijgt dan de andere.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

22-10-2019 • 17:54

47

Submitter: jandem

Reacties (47)

47
47
28
4
0
12
Wijzig sortering
Wat betreft de baseline interpreter voor JS, het idee is dat alle niveau's van de JavaScript engine nu dynamisch gecompileerd worden door Firefox. Hierdoor heb je geen lastige interacties meer tussen gecompileerde code van clang of gcc (met alle verschillende calling conventions, stack layouts etc.) en de JIT compilers van Firefox en worden transities tussen de verschillende lagen eenvoudiger en sneller.

Daarnaast is de baseline interpreter ook sowieso al sneller dan de interpreter die ze gebruikten, en de meeste javascript code wordt maar 1 keer uitgevoerd waardoor dit een positief effect heeft op de laadtijd van pagina's.

Misschien leuk om te weten trouwens, het JIT compiler team wordt aangevoerd door Nederlander Jan de Mooij; de baseline interpreter was ook zijn initiatief :)

[Reactie gewijzigd door Mitsuko op 22 juli 2024 18:33]

Wat betreft de baseline interpreter voor JS, het idee is dat alle niveau's van de JavaScript engine nu dynamisch gecompileerd worden door Firefox. Hierdoor heb je geen lastige interacties meer tussen gecompileerde code van clang of gcc (met alle verschillende calling conventions, stack layouts etc.) en de JIT compilers van Firefox en worden transities tussen de verschillende lagen eenvoudiger en sneller.

Daarnaast is de baseline interpreter ook sowieso al sneller dan de interpreter die ze gebruikten, en de meeste javascript code wordt maar 1 keer uitgevoerd waardoor dit een positief effect heeft op de laadtijd van pagina's.

Misschien leuk om te weten trouwens, het JIT compiler team wordt aangevoerd door Nederlander Jan de Mooij; de baseline interpreter was ook zijn initiatief :)
clang en gcc? Werd Firefox niet juist om gebakken naar Rust?

Of geldt dat alleen voor de renderer?
Er worden inderdaad onderdelen herschreven in Rust, waaronder de CSS engine (een groot succesverhaal). Ook Spidermonkey (de JavaScript engine) heeft onderdelen die in Rust geschreven zijn, zoals de assembler die voor WebAssembly gebruikt wordt.

Maar de engine van Firefox, Gecko (omgedoopt naar Quantum i.v.m. de integratie van onderdelen geschreven in Rust) is gigantisch complex, en Spidermonkey is een groot (en grotendeels onafhankelijk) onderdeel. Het is geen doen om dat alles te herschrijven in Rust.

Daarnaast gebruikt Spidermonkey relatief veel moderne C++ functionaliteit waardoor de voordelen van Rust kleiner zijn. Mozilla heeft beperkte middelen dus ze richten zich wat betreft de conversie naar Rust liever op ouderwetse en moeilijk te onderhouden onderdelen.

Het is wel zo dat grote delen van Firefox al afhankelijk zijn van Rust - de integratie is inmiddels vrij naadloos en de conversie zal gestaag doorgaan.
Gecko (omgedoopt naar Quantum i.v.m. de integratie van onderdelen geschreven in Rust)
Nitpick: Gecko is niet omgedoopt naar Quantum. Quantum is nog steeds gewoon een project-/marketingnaam.
Mooie aanvulling:
Iedereen die een ESR versie van Firefox zit (nu versie 60.x) gaat vanavond of morgen de push krijgen naar 68.2 ESR (Stable)

Daarin 1 zit bijzondere functie die erg handig is voor Bedrijven: About:Policies
Verbeterde en vooral versimpelde GPO ondersteuning:
Niet langer een heel profiel bouwen via Notepad++ en XML, maar gewoon klikken en rollen

8-)

[Reactie gewijzigd door D_Jeff op 22 juli 2024 18:33]

Klikken en rollen ? Waarom niet de ADMX in je GPO's laten en daarlangs instellen?
Tabbladen crashen hier om de haverklap na de laatste paar updates!

Edit: En net weer, en dat met een schone Windows 10 met alle drivers up-to-date en maar 2 tabs open (Facebook en Tweakers). Waardeloos...

Ach. Uw tabblad is zojuist gecrasht.

[Reactie gewijzigd door Dessie op 22 juli 2024 18:33]

Stuur je diagnostische gegevens naar firefox? anders merken ze niet dat t een probleem is.
Net geupdate naar 71 beta 3. Fx 70 crashte alleen als ik op een link klikte in de chat tijdens een livestream op youtube. Vreemde was dat als ik de 2e keer er op klikte dan crashte de tab niet. Verder geen crashes. Heb je al eens een refresh gedaan of alles geleegd zoals cache, cookies enz.?

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 22 juli 2024 18:33]

Precies, ik wil ook graag veiligheid en privacy maar iedere keer klapt Firefox of Thunderbird er gewoon uit of blijft hangen. Tja, dan maar Chrome en Outlook... 8)7
Thunderbird en privacy gaan niet samen. Zelfs met ww erop kan iedereen mijn mail lezen want je klikt gewoon naast ww scherm. Nooit begrepen waar FF wel veilig is te maken en TB niet.
Gelukkig krijg ik nooit belangrijke post.
Ik heb nog steeds met FireFox een hoog CPU gebruik waardoor de fan snel aanslaat en de batterij sneller leeg gaat, dit is met MacOS. Veel over gelezen maar tot nu toe nog geen oplossing voor gevonden. Tot die tijd gebruik ik toch weer Chrome. Zou de overstap naar FireFox wel graag maken.
Maak je ventilatoren schoon. Serieus. Wereld van verschil nadat die stofnesten eruit waren.

Als hij niet goed kan koelen throttled je CPU en gaat ie langzamer, het percentage omhoog, gebruikt veel meer stroom, word warmer en maakt veel meer herrie, en als je batterij oud is valt hij snel uit.

Zie ook mijn tweet hier: https://twitter.com/Grauw/status/1172257403158564864

[Reactie gewijzigd door Grauw op 22 juli 2024 18:33]

Thanks voor je tip! Echter is dit wel echt een probleem met FireFox. Hetzelfde doen onder Chrome geeft geen problemen. Zie b.v. ook: https://www.reddit.com/r/...y_drain_on_macos/etwhafe/
Vreemd. Ik heb ook FF op mijn Mac (MBP 2018) maar geen enkele verhoogde CPU load. Niet onder Mojave en nu ook niet onder Catalina.
Heb je een andere versie van macOS of andere hardware ?
Ik heb High Sierra draaien, op een MBP early 2015. Echter is het niet beperkt tot HS. Zijn diverse topics op Reddit etc met lotgenoten. Maar ik kan blij vermelden dat de komst van FF v70 dit probleem voor mij opgelost heeft! :*) :*)
Sinds vanochtend happy aan het browsen met FF en geen enkele fan aanslag meer gehad en mijn cpu blijft dan ook op mooi niveau.
Compositor improvements in Firefox for macOS that reduce power consumption, speed up page load by as much as 22 percent, and reduce resource use for video by up to 37 percent.

[Reactie gewijzigd door WRT54G op 22 juli 2024 18:33]

Beetje lastig gezien hoe Apple hun producten dichtmaakt.

Ik hoor graag hoe ik een iMac En MacBook Retina schoonmaak
Je hebt een kleine Pentalobe schroevendraaier nodig (lijkt op Torx maar met 5 hoekjes), die zijn niet duur maar ze liggen ws niet bij de Hornbach oid, je moet ook even googelen voor precies welke maat. Daarmee maak je hem makkelijk open, tenminste in het geval van mijn 2012 Macbook Pro Retina. Daarna was het een kwestie van met een pincet de stofnesten uit de schacht van de ventilators peuteren.

Verder heb ik geen grote verschillen tussen Firefox en Chrome opgemerkt, de CPU-belasting hangt ook heel erg af van welke website je naar kijkt. Firefox gaat met name beter om met de grote hoeveelheid tabs die ik open heb, maar beiden zitten over het algemeen in de lage regionen van CPU-gebruik en de ventilator is over het algemeen niet hoorbaar tenzij ik hoge resolutie video ga kijken oid. Dat was wel anders toen mijn koeling niet goed werkte, dat vergroot elk verschil enorm uit, vandaar dat ik het benoemde als tip, de simpele handeling van het schoonmaken zorgde in mijn geval voor een enorme verbetering.

[Reactie gewijzigd door Grauw op 22 juli 2024 18:33]

Hi, helaas is sinds de 2014 versies alles verlijmd. 2012 kon dat nog inderdaad
Is nog steeds mogelijk aleen iets lastiger.
kijk anders even bij ifixit.com voor complete handleidingen en wat je precies nodig hebt (voordeel zij verkopen ook alle onderdelen)

https://www.ifixit.com/Gu...t+Board+Replacement/27656
Op de link van wilfredk hieronder ziet het 2014-model er vrij vergelijkbaar uit als mijn 2012-model. Ook een iFixit van 2018 ziet er vergelijkbaar uit. Je hoeft alleen maar de bottom cover eraf te halen, daarna kan je het stof dat in de ruimte tussen de fans en de grill bij het scharnier zit eruit peuteren.

De verlijmde delen waar je het over hebt zitten denk ik elders (toetsenbord oid), daar hoef je niet bij.
Sorry, ik redeneer teveel vanuit de iMac Retina die ik heb en graag een keer schoon zou maken. Hier is het wel allemaal aan het scherm verlijmd. De Macbooks zijn minder erg idd.

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 22 juli 2024 18:33]

Energieverbruik is een stuk beter op MacOS in Firefox 70:
Compositor improvements in Firefox for macOS that reduce power consumption, speed up page load by as much as 22 percent, and reduce resource use for video by up to 37 percent.
Zie https://www.mozilla.org/en-US/firefox/70.0/releasenotes/

Geen idee of de verbetering genoeg is, ik gebruik geen MacOS en heb dit niet echt gevolgd.
I’m seeing a huge improvement over here too (2015 13″ MacBook Pro with scaled resolutions on internal display as well as external 4K display). Prior to this update I literally couldn’t use Firefox because it would spin my fans way up and slow down my whole computer. Thank you, I’m very happy to finally see Core Animation being implemented.
Dit klinkt als de problemen die ik ervaar...
Ga hem gelijk even updaten en morgen eens uitvoerig testen!

[Reactie gewijzigd door WRT54G op 22 juli 2024 18:33]

Hoe zit het met de uitrol van DNS-over-https en deze versie?

nieuws: Firefox begint deze maand met uitrol van dns-over-https

En nog belangrijker, hoe zet je uit dat automatisch al je DNS-queries naar het Amerikaanse Cloudflare gaan?

Valt me tegen van Firefox, het enige (redelijk privacy-vriendelijke) alternatief voor Chrome, doet dit, zonder opt-in. Je kunt dit heel makkelijk opt-in maken door na een update een pop-up te laten verschijnen, met een uitleg van de voor- en nadelen..
Die uitrol was toch US only?
DoH staat helemaal niet standaard aan, dus nee je DNS queries blijven gewoon bij je lokale provider of whatever je dan ook hebt ingesteld.

Verder zet je deze functie aan/uit met een vinkje onder options -> network settings -> enble DNS over HTTPS.
En nog belangrijker, hoe zet je uit dat automatisch al je DNS-queries naar het Amerikaanse Cloudflare gaan?

Standaard gaan ze naar een lokale proxy, en niet naar de VS.

Mocht je bezwaar hebben tegen elke Amerikaanse DNS is de enige optie uitzetten. Je ruilt dan theoretische indirecte spionage van de Amerikaanse overheid tegen gegarandeerde directe spionage van je ISP en mogelijk AIVD. O-)
Iemand enig idee of extensies zoals Privacy Badger en Ghostry nu overbodig worden?
Geen idee, maar als je deze twee goed vindt is Sponsorblock ook een goede addon om te proberen op Firefox.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/sponsorblock/
Volgens mij kan je met Privacy Badger het fijnmaziger instellen en ook domeinen blokkeren die niet behoren tot de standaard trackers van Facebook, Google etc.

Dus overbodig zou ik het niet noemen.
Zolang die Firefox Lockwise niet crossbrowser werkt is het geen echte vervanging voor andere password managers natuurlijk. Tegenwoordig is het delen van een wachtwoord binnen een team (vb. voor klantenlogin) of familie (vb. voor login scouts dochter of bib) een belangrijke feature. Hiermee zou je andere mensen gaan verplichten om een bepaalde browser te gebruiken, dat is een brug te ver.

Ik vind het jammer dat Mozilla met dit soort zaken bezig houdt als ze het niet ten volle goed doen. Een Bitwarden vervanger is het dus nog niet. Voor mensen die geen wachtwoorden delen is het natuurlijk meer een non-issue...
Ze kunnen toch de app downloaden? alleen autofill zal niet werken maar das ook niet t einde van de wereld.
Ik vind het niet zo'n probleem. Paswoord beheer binnen een team is een redelijk niche oplossing en wil je meestal ook met extra dingen beveiligen (denk aan single sign on en MFA). En in zo'n geval verplicht je ook mensen om een bepaalde paswoordmanager te gebruiken.

Vergeet ook niet dat Firefox aan het zoeken is naar meerwaarde. Ten eerste voor marktaandeel, ten tweede voor betaalde extra's later. Zou goed zijn als ze minder afhankelijk worden van de Google deal. Dus ik denk niet dat ze zelf een plugin voor andere browsers gaan maken. Niettemin is het open source dus die plugins gaan wel komen natuurlijk.

En er is ook gewoon een app voor trouwens.
Op macOS en Android wordt de update gefaseerd uitgebracht, wat betekent dat de ene gebruiker de update sneller vanuit zijn appwinkel krijgt dan de andere.
Voor zover ik weet wordt Android toch niet meer voorzien van nieuwe features? Mozilla is een tijd geleden begonnen aan een vervanger van de huidige Firefox for Android browser en voor zover ik weet wordt de huidige versie alleen nog van patches en onderhoud voorzien.
Ik gebruik de beta en wordt nog steeds geupdate, maar blijft 68.2b7. Stabiele is 68.2. Dus denk inderdaad niet dat er nog veel aan gedaan wordt. Ik heb ook Preview, maar heeft nog geen extensies en de standaard adblocker blokkeert niet alle ads.
Hoop op een soort keychain/icloud integratie.

Ben blij dat Mozilla zo denkt over beveiliging en dat ook implementeert.
Denk niet dat dat komt. Een focus van Firefox is juist cross-platform compatibiliteit. Waarom zou je dan aan functies gaan hangen die maar op 1 platform werken?

Ik gebruik Macs (werk en privé) maar ook Windows, Linux en Android. Dus veel van de Apple ecosysteem speeltjes met hun coole namen zijn sowieso niet relevant voor mij.

Het zou heel tof zijn als ik dingen als Continuity, AirDrop, Facetime, iMessage, iCloud (Keychain) etc op alles kon gebruiken maar tot dan heb ik er niets aan. Daarom gebruik ik bijvoorbeeld ook Safari heel weinig.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:33]

Dat is wel heel actueel van Mozilla: Beveiliging tegen trekkers 🚜

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.