Steekproef Mozilla: 10 procent van smartphonegebruikers schakelt ad-tracking uit

Ongeveer 10 procent van de smartphonegebruikers heeft ooit een instelling voor advertentietracking uitgezet. Dat blijkt uit een steekproef die onderzoeksbureau Ipsos heeft gedaan in opdracht van browserbouwer Mozilla.

Van de 887 ondervraagden met een smartphone waren er 84 die de instelling ooit hadden aangepast, zo blijkt uit de resultaten van de steekproef. De steekproef heeft een foutmarge van ongeveer 5 procent door de geringe grootte van de onderzoeksgroep. Veel smartphonegebruikers weten niet van het bestaan van de optie. Van de gebruikers die ervan weten, heeft een kleine minderheid die ooit uitgeschakeld.

Mozilla roept Apple op om de IDFA - ID For Advertisers - af en toe te resetten om het tracken van gebruikers over langere tijd tegen te gaan. De browserbouwer zou dat vinden passen bij Apples focus op privacy. Resetten kan nu alleen handmatig onder iOS. Het uitschakelen van de Advertising ID is onder Android ook mogelijk, mits de telefoon Google-diensten heeft. Met dergelijke identificatienummers kunnen adverteerders gebruikers tracken in veel apps en gepersonaliseerde advertenties tonen.

In iOS zit het uitschakelen van tracking onder Instellingen-Privacy-Reclame-Beperk Reclametracking, terwijl het in Android te vinden is onder Instellingen-Google-Advertenties-Afmelden Voor Personalisatie Van Advertenties. Het resetten van de ID kan onder Android met een optie boven het schuifje om tracking uit te schakelen, in iOS zit die eronder.

Uitschakelen Advertising ID/IDFA in Android en iOSUitschakelen Advertising ID/IDFA in Android en iOS

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-11-2019 • 19:44

46

Reacties (46)

46
45
27
6
0
15
Wijzig sortering
Voor mij is dit het zoveelste teken dat dit de gemiddelde persoon totaal onverschillig laat. Ik kan maar niet begrijpen dat zo weinig mensen beseffen hoe belangrijk privacy en baas zijn over eigen (meta) data zijn is.
Ik weet er al een hoop van, maar deze NPO tegenlicht docu kleurt het echt goed in war de risico's zitten:
De Grote Dataroof en dat helpt ook om andere mensen wakker te schudden, anders blijft het blijkbaar te abstract.
Geen idee waarom die vrouw liegt over de mic in Nest, dat was bekend geworden doordat Google functionaliteiten toe heeft gevoegd (assistant), niet door een onderzoeker en er is ook 0 bewijs dat doe mic daarvoor idd gebruikt, het kan in theorie uiteraard wel, maar de wereld kan morgen in theorie ook vergaan. Dat betekend ook niet dat het gebeurd (ook niet dat het niet gebeurd).
Vorige week is er een tweakers meetup geweest waar Huib Modderkolk heeft gesproken. In zijn boek heeft hij het onder andere over een verhaal van een medewerkster die voor een Australisch bedrijf 'delen van gesprekken' moet veertalen. Op een zeker moment hoort ze een deel van een gesprek van haar ex. Zij belt haar ex en vraagt of hij weet dat zijn gesprekken op straat liggen. Hij ontkent ten stelligste. Hoe deze gespreksfragmenten bij het Australische bedrijf zijn gekomen is onbekend, maar een 'educated guess' is dat hij gewoon afgeluisterd is. Of door een overheidsdienst, of door een commerciële dienst (a la Google)
Verder hebben zowel Apple als Google letterlijk toegegeven dat audio van smart speakers / siri /home assistant etc 'geanalyseerd' worden (lees: afgeluisterd worden)
Je kan wel in de ontkenningsmode schieten, maar wat de grote tech bedrijven doen met hun big-data is gewoon heel eng en oplossingen als home assistant / siri / alexa / nest etc zijn echt fantastisch qua techniek maar bedreigen het fundamentele recht van een mens op privacy.
Persoonlijk zou ik heel graag dat soortr technieken gebruiken. Ze intrigeren mij enorm, maar alleen als ik de enige ben die van de (meta) data gebruik kan maken. Dus helemaal NIETS naar online servers die niet 100% in eigen beheer zijn.
het kan in theorie uiteraard wel, maar de wereld kan morgen in theorie ook vergaan.
Lees jezelf nog even na. Best wel een dooddoener, vind je niet?

[Reactie gewijzigd door michielRB op 23 juli 2024 15:38]

Anoniem: 468653 @Uchy14 november 2019 04:17
Ik heb weggezapt toen ze begon over hoe Pokemon Go kinderen naar winkels lokt. Ik speel het nu bijna 2,5 jaar, en dit klopt gewoon niet. Althans, niet hier in Nederland voor zover ik weet. In de usa misschien anders? Want daar zijn inderdaad wel een lading aan gesponsorde pokestops.
Oh... je bent weggerent omdat er iets fundamenteels aan het licht wordt gebracht?
nieuws: Kleine bedrijven kunnen tegen betaling Pokéstop of Gym aanvragen in P...

Het is een kwestie van tijd voordat dit ook in Europa gemeengoed wordt.

[Reactie gewijzigd door michielRB op 23 juli 2024 15:38]

De gehele docu leerde me niets nieuws, vandaar dat 1 enkele leugen me deed wegzappen.

Want natuurlijk is het een tijd voordat usa toestanden onze kusten bereiken. Maar om dan lekker dramatisch taal als "they are luring children to stores" te gaan gebruiken... het leert je ook niets nieuws. Een simpel iets wat eigenlijk maar 1 boterham waardig is proberen uit te smeren op een brood..

De reacties hier... die leren je ook niets nieuws. Er gebeuren vervelende dingen, maar we commenten erop via teh internet. Tweakers leert onze interesses en ooit gaat er een 'lekje' komen waarbij er wat e-mail adressen op straat komen te liggen (tegen de hoogste bieder).

Ik zap weg zodra ik doorheb dat ik niets nieuws ga leren. Vandaar dat ik het hierbij ga laten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 468653 op 23 juli 2024 15:38]

En ik vind het flauw dat als de onderzoekster met hele goede voorbeelden komt die haar stelling goed onderbouwen, jij dan wegzapt bij voorbeeld n, omdat dit dan toevallig niet voor Nederland zou gelden, terwijl de onderzoekster in de VS wordt geïnterviewd. En dan ook nog deze steengoede documantaire op Tweakers daarna hierom gaat lopen afzeiken. Erg flauw Nopefiend. Onderbouw je kritiek beter.
Ik denk niet dat dat de hoofdreden is. Ik denk dat de reden meer is dat ze het niet perse weten en voor de 'veilige' optie kiezen, en dat is alles laten zoals het nu is "want nu werkt het in ieder geval".

Recent voorbeeld: Mijn moeder heeft een telefoon met vingerafdruk scanner. Werkt heel simpel, en (iig voor haar) sneller en praktischer dan een vormpje/pincode te moeten toetsen elke keer. Ze heeft het nog nooit ingesteld want "straks gaat er iets fout".

Ik overzie t wel want, nouja, ik val in de Tweakers doelgroep :p Ik heb even met haar gezeten, ik heb alles aangeklikt en gezegd "Oke, nu je vinger hier boopen". Ze is er erg blij mee en blij dat t nu veiliger is.

Ander voorbeeld is die cookie melding. Ik hoor 'veel' mensen zeggen "Ja, ik snap niets van dat cookie gedoe, dus ik klik gewoon accepteer".

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 23 juli 2024 15:38]

Ik wil sowieso geen reclame ontvangen op m'n smartphone. Dat ding is om te bellen en om zakelijk de bonnenstroom in goede banen te leiden. Verder niets.
https://blokada.org/ houdt vrijwel alles tegen, reclames en trackers. Soort van pi-hole voor android. Als ze ook zoiets makkelijks zouden maken voor ios of windows... _/-\o_
Ja leuk, maar die doet alsof ie een VPN is en dat is erg onhandig als je al een VPN hebt draaien, wat op je telefoontje sowieso een interessant idee is.
Blolada heeft sinds kort een eigen vpn die je ook kunt gebruiken als je blolada draait.
Ik heb buiten de deur altijd een vpn-verbinding naar huis en gebruik zo overal mijn pi hole voor ad blocking. Sowieso beter dan een commerciele vpn want het is nog maar de vraag of dat zo goed is voor je privacy.
Top, die kende ik niet. Dankjewel want die werkt prima.
Helaas is de praktijk anders.
Het is gewoon een draagbaar en een vrij duur reclamedoosje.
Niet wanneer je er zelf controle over neemt. Niet voor een gewone consument, wel voor een tweaker.

Dat is dan ook het probleem van privacy. Alleen bij de zwakkeren wordt genormaliseerd dat privacy dood is. Non-technici die niet de know-how hebben om aanpassingen te maken. Mensen die het financieel zwaarder hebben en een aanlokkelijke korting op hun zorgverzekering kunnen krijgen. Het zijn de zwakkeren in de samenleving waar de pijlen op gericht worden, want dat zijn ook de mensen die het minst protesteren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:38]

Inderdaad, ik heb pas eens LineageOS met Micro-G op een test telefoon geinstalleerd en ik ben onder de indruk moet ik zeggen. Echt alles van Google is er uit gesloopt maar je hebt er weinig nadelen van, want de meeste dingen worden vervangen voor privacyvriendelijke alternatieven (zoals de lokatie DB van Mozilla). Werkt niet even goed maar wel behoorlijk.

Zelfs als je google push messages nodig hebt, registreert hij zich via een alternatieve App die Google veel minder informatie doet ontvangen dan normaal. Helemaal top. Ik dacht dat het veel meer gedoe was allemaal maar het valt me heel erg mee. Wellicht ga ik er helemaal op over (maar dan wel met een wat moderner toestel dan die Xperia XA2 waar ik mee testte want dat is een lomp ding met een relatief klein scherm).

Voor een gemiddelde tweaker of gewoon iemand met een slim neefje is het prima te doen.

Nadeel vind ik alleen wel dat LineageOS zich normaal richt op de wat oudere toestellen (voor langere support) en daardoor veel huidige modellen niet ondersteund zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 15:38]

Ook voor een normale consument kan dat gewoon hoor. Je kiest zelf wat je installeert en je kunt alles bij bijvoorbeeld Google uitschakelen en uitloggen. Een adblocker doen ook de meeste browsers.

Wil je helemaal losgaan dan neem je een Huawei en gebruik je de ingebouwde firewall en blokkeer je de internetverbinding voor alle apps die je niet vertrouwt.
Helaas kun je niet je microfoon uitzetten :+ , laat die nu het meeste gebruikt worden om gericht ads te maken voor je.

Praat maar voor de grap een poos over iets waar je nooit op zou zoeken, je hebt heel toevallig een uur later ads erover.
Dat is al gedebunked.
Zelfs mijn vriendin valt het op. als er 1 iemand is die hier totaal niet mee bezig is dan is zij het.

'debunked' komt vast van een wc eend partij af.
Belangrijk verschil is natuurlijk wel.

Komen deze ads omdat er op de microfoons wordt meegeluisterd?
Of bijvoorbeeld omdat iemand uit de groep er naar gezocht heeft (evt voor- of achteraf) en er een sociale link tussen de personen bestaat obv locatie en andere connecties?
Gelukkig kan je er ook andere dingen mee doen.
10% van alle smartphone gebruikers? Yeah right. Ja, n=1, maar ik heb nog nooit iemand iets over deze feature horen zeggen, stugger nog als ‘tweaker’ wist ik er zelf niet eens van. Statistics....
Tegenwoordig krijg je dit vziw gewoon bij de standaard introductie bij het eerste keer inschakelen; hetzelfde heb je bijv. ook met Windows. Ik zet het in ieder geval altijd uit, en gebruik daarnaast op de pc uBlock Origin (+ Pi-hole in het netwerk). Op de telefoon gebruik ik een OpenVPN VPN naar huis zodat deze ook altijd achter de Pi-hole zit.
Voor telefoons die je niet wilt rooten, kun je ook Blokada gebruiken. Als jij je telefoon root, kun je natuurlijk gebruik maken van AdAway, wat nog steeds de beste is.
Of anders (vanaf Pie) www.adguard.com als private dns instellen?
Blokada heb ik veel gebruikt onder Android inderdaad, maar OpenVPN werkt prima zonder root en ik heb nog wat extra's door via huis te gaan ook (toegang tot mijn data daar, overal een VPN ook op rare onveilige wifi-netwerken, enz..).
Op je gsm (of toch op een Android) kun je ook uBlock Origin gebruiken. In Firefox. Ze ondersteunen gewoon add-ons, net als op desktop. Ik snap niet goed hoe Chrome zelfs bij Tweakers zo populair is, zonder enige vorm van ad- of trackingblocking.
Één van de eerste dingen die ik doe op mijn smartphone.

Google en Apple stoppen die opties natuurlijk goed weg... En zelfs als je ze activeert is daarmee nog niet alle tracking weg.

You're the product.
You're the product.
Ook als je Apple gebruikt neem ik aan?
Een groot deel van de apps in de appstore hebben advertenties die deze configuratie nodig hebben om gericht te werken. Die apps halen hun inkomsten uit die advertenties en het lastig of onmogelijk maken om goed en effectief te adverteren is slecht voor de aantrekkelijkheid van het platform.

Apple heeft dus in zekere zin ook wel baat bij effectievere advertenties. Bedenk dat Apple voor Search Ads advanced en ook gewoon je advertisementID gebruikt. Je kunt gewoon user groepen targeten, op, onder andere, leeftijd, geslacht en of ze je andere apps al in gebruik hebben, via het Apple eigen netwerk. Dat ze alleen in de app store nu werken en alleen apps adverteren doet daar niets aan af. Apple verdient er al 1miljard aan per jaar.
Ik ook niet maar ben ook niet echt een expert op dit gebied. Bedankt voor de "tip".

[Reactie gewijzigd door Rixter223 op 23 juli 2024 15:38]

Is het eerste wat ik doe in ieder OS en iedere browser. Personalized advertenties uitschakelen. Ik en om de zo veel tijd even aanzetten en weer uitzetten om ID te killen.
Ik duik eigenlijk na iedere update van veel gebruikte programma's even de settings in om te zien wat er gewijzigd is, en wat dat voor mij betekend. Dat is wat voor mij 'Tweaker' zijn inhoudt ;)
Over het algemeen vind ik het vervolgens wat overbodig daar een blog over te schrijven of over te gaan lopen roepen naar iedereen.
Wist niet eens dat de “advertising identifier” te zien is in Safari, via bv. Javascript.

Is dat iets wat universeel is, dus op alle platforms ?

Als ik Apple was zou ik dat ding gewoon randomizen, targeted ads kunnen mij de boom in.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 23 juli 2024 15:38]

Ik denk dat apple er baat bij heeft dat het iets is wat universeel is.
"an de 887 ondervraagden met een smartphone waren er 84", dat voelt als, "ad-tracking" add-ons dit niet delen. Kom op nou,
Voorbeeld: Ghostery tracks zelfs en ze weten de data's en verkeer gerust en hoe en wat, wat je doet. Kan alleen maar mensen adviseren, als dat "onderwerp" valt.
Gelijk maar even aangezet en gereset.
Kleine testgroep. Maar ik wist niet eens dat dit kn in iOS. Natuurlijk wel ff met tracking protection. Meteen aangezet.
Bij mij stond dit bijvoorbeeld al uit in ios, had het toevallig zien staan bij het doorgraven van alle instellingen waarbij ik al dit soort zaken uitzet. Tegenwoordig moet je overal naar zo'n instellingen op zoek. Dat is in Android, Ios, Windows 10,... Nu ja, vroeger was dit ook reeds het geval maar het is er niet op verbeterd.

Wat betreft reclame blokkeren op ios zonder jailbreak, android heeft het fantastische Blokada, er is ook een manier maar dan door de DNS te veranderen. Dit kan met de opensource app DNSCloak. Daar stel je dan bvb. de DNS van Adguard in. Ik heb dit geïnstalleerd maar gebruik het niet want ik mijd bijna alle apps met reclame, maar het is wel een handige tool om te hebben, ook als de DNS van je eigen netwerk problemen ondervindt.

In Safari wordt reclame door de Adguard plugin geblokkeerd.

[Reactie gewijzigd door GuNNiX op 23 juli 2024 15:38]

heb ik ook meteen maar uitgezet
Best verwarrend aangegeven in Android, je moet het afmelden aanzetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.