Huawei presenteert volgende maand 5g-smartphone met vouwbaar scherm

Smartphonemaker Huawei gaat volgende maand een 5g-smartphone met vouwbaar scherm presenteren. Dat heeft de fabrikant bekendgemaakt op een eigen evenement in de Chinese hoofdstad Beijing.

Huawei-directeur Richard Yu zei volgens de livevertaling tijdens de presentatie dat het zal gaan om een vouwbare smartphone met Huaweis eigen HiSilicon Kirin 980-soc, die onder meer ook in de Mate 20 Pro Honor View 20 zit. Het is onbekend of het gaat om één model of dat het om meer telefoons van de Chinese fabrikant zal gaan.

Het was al bekend dat Huawei werkte aan een dergelijke smartphone, maar tot nu toe wilde de Chinese fabrikant niet zeggen wanneer de presentatie zou plaatsvinden. Huawei houdt doorgaans op de zondag voor de start van het Mobile World Congress een persconferentie. Als dat nu weer zo is, zou die plaatsvinden op zondag 24 februari. Het MWC vindt plaats van 25 tot en met 28 februari in Barcelona.

Samsung kondigt zijn vouwbare smartphone een paar dagen eerder aan, op een eigen evenement. Ook Oppo zou tijdens de beurs details van een vouwbaar model bekend willen maken, maar het is onbekend of het daarbij gaat om een aankondiging of het tonen van bijvoorbeeld een concept.

Veel fabrikanten hebben inmiddels al aangekondigd een evenement te houden rond de telecombeurs. Na Samsung op 20 februari houden LG, Xiaomi en Microsoft op zondag 24 februari evenementen, terwijl Sony zijn nieuwe smartphones op maandag laat zien.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-01-2019 • 13:07

40 Linkedin

Reacties (40)

40
39
14
2
0
20
Wijzig sortering
Het 5G modem in het toestel is de Balong 5000 ontwikkeld door Huawei zelf en het ondersteund Non-Standalone (NSA) en Standalone (SA) 5G netwerken. Door die combinatie en de maximiumsnelheid van 1.4GB/s is het een van de krachtigste 5G modems van dit moment.

Wat ik mij wel afvraag is of toestellen met het zo'n Balong 5000 modem wel worden toegelaten op bijvoorbeeld de Amerikaanse markt i.v.m de steeds sterker wordende spionage geruchten die rondom Huawei en hun topmensen opduiken.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 24 januari 2019 13:20]

Dit gaat niet om de consumenten toestellen.
De 5G apparatuur waarmee je een 5G netwerk opzet is verboden. Dus denk aan de torens waarmee jouw telefoon verbinding maakt, en het hele netwerk daarachter.

Hiermee willen ze voorkomen dat China erg simpel een heel 5G netwerk kan platleggen. Als een consument een Huawei toestel wilt kopen moet de consument dat zelf weten en vormt niet echt een risico op de veiligheid van het land.
Het boycot gaat verder dan alleen het verbieden van de infrastructuur van Huawei.
Juist ook voor het gebruiken van de telefoons wordt door meerdere partijen gewaarschuwd of geboycot.

nieuws: Inlichtingendiensten VS raden Amerikanen af om Huawei- en ZTE-telefoo...
nieuws: VS wil gebruik telecomapparatuur Huawei en ZTE door overheid verbieden
nieuws: 'Grootste Amerikaanse elektronicawinkel stopt met verkoop van Huawei-...
nieuws: Huawei-ceo uit onvrede over providers in VS wegens uitblijven verkoop...
nieuws: Belgacom-voorzitter blijkt adviseur bij van spionage verdacht Huawei

Ook in Nederland, in verschillende "informatie-industrieën" die hoog gevoelig zijn voor bedrijfsspionage zie ik dat er keuze's worden gemaakt heel bewust buiten Huawei om. Maar hebben we wel grote Telco's die voor hun 4G in zeer hoge mate afhankelijk zijn van Huawei.
NSA, dus zal wel goedgekeurd worden door de NSA :+
De idee van China is om een monopolist te worden op gebied van chip en modemproduktie om zo ook(niet alleen economisch) technologisch hun wil op te kunnen leggen en natuurlijk hun militair gedreven expansie te ondersteunen.
Op dit moment is er nog keus. Zometeen hebben we(westen) weinig meer te willen. Of het bewustzijn dat Chinees kopen een investering in zelfdestructie is op tijd is doorgedrongen tot de consument moet nog blijken. Ik weet niet meer zeker, maar kan zijn dat dat omslagpunt op deze twee produckten al een aantal jaar terug is gevallen. Hou me er iets minder mee bezig.
Waar haalt men vandaan dat mensen zitten te wachten op een vouwbaar scherm? Zie totaal niet het nut er van in. Net als 600 camera's aan de achterkant.
Het nut is nochtans duidelijk: een groter scherm in een pocketable vormfactor.

Hoe bruikbaar en wenselijk het is, dat zal volledig afhangen van de uitwerking van het concept. Ik zie een aantal knelpunten:
1. Materiaal waar je tegenaan zit te tikken. Voor gewone smartphones is dat glas, en dat is heel prettig. Voor deze vouwbare schermen is dat een plastic, dat lijkt me minder prettig. Dat zou ik dus eerst eens moeten zien.
2. De effectieve pocketability. Als het geheel 2cm dik wordt oid krijg je wel een serieuze baksteen om in je broek te steken, daar zit ik op zich ook niet te wachten.
3. De UI en vooral het intuïtief en betrouwbaar overschakelen van "halve scherm modus" naar "volledige scherm modus" en omgekeerd.
4. Duurzaamheid
5. Prijs

Vooral het eerste punt lijkt me een serieus probleem te worden. Tenzij het iets wordt als pakweg de Nokia Communicator van vroeger waar je een relatief normale smartphone hebt met gewoon scherm, en bij openklappen de binnenkant een groter scherm herbergt. Dan zou ik er wel mee kunnen leven.
Waar haalt men vandaan dat mensen zitten te wachten op een vouwbaar scherm? Zie totaal niet het nut er van in. Net als 600 camera's aan de achterkant.
Waar haal jij het vandaan dat niemand er op zit te wachten? Lees de reacties eens door op Tweakers onder de artikels over vouwbare schermen. Je ziet direct toepassingen en mogelijkheden... Als je dat wil natuurlijk, maar reageren zonder kennis/research lukte al zag ik...

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 24 januari 2019 13:18]

Als ze mij daar mee een telefoon kunnen leveren die makkelijk in mijn broekzak past en ik dan uitvouwen tot een kleine tablet dan zit ik daar op te wachten ja :D
Waar haalt men vandaan dat mensen zitten te wachten op een vouwbaar scherm? Zie totaal niet het nut er van in. Net als 600 camera's aan de achterkant.
Nou ik zit daar best wel op te wachten! Ik neem nu regelmatig mijn tablet mee onderweg om artikelen en/of boeken te lezen. Op mijn telefoon een boek lezen vind ik helemaal niks. Dus hoe mooi zou deze oplossing dan wezen?

Uiteraard zullen de eerste generaties wel flink wat mankementen hebben, maar denk dat eigenlijk weer sinds de introductie van de smartphone een stormachtige ontwikkeling in handheld is.
Anoniem: 310408
@Aschtra24 januari 2019 13:15
Wat dacht je van market research? Huawei besteed daar een godsvermogen aan, net als iedereen andere firma in de branche.
Waarom hoor ik meer dan genoeg mensen klagen over de grootte van telefoons? Ik lees het overal, was er maar weer een kleine high-end smartphone. Dit lees ik overigens niet alleen in comments op tweakers, maar ook in comments op macrumors etc. Bovendien in mijn omgeving zijn er zat mensen die balen dat het formaat van een iphone SE niet meer bestaat en geforceerd een grootte telefoon kopen. Als er zoveel markt research is, waarom is er dan geen kleine high end telefoon?
Even bedenken hoeveel mensen jij ziet/hoort en wat de aantallen binnen professioneel market research zijn, denk je echt dat jouw scope zo groot is als dat?
Je bent sowieso biased want je hangt (net als ieder) vooral rond op plekken waar jij wil rondhangen en ziet dus vooral lui die al 1 of meer dingen gemeen met jezelf hebben, de plekken waar ze willen rondhangen en babbelen, interesses (total non-techies komen niet op tweakers bv).
Feit dat je op tweakers hangt is dus al een hint dat je in de tech-interesse groep valt en dus waarschijnlijk praat met meer tech-lui dan niet tech-lui.
Wij techies zijn een kleine minderheid van mensen/de markt.

Denk dat market research met een betere sample size en distributie dan persoonlijke ervaring heel iets anders kan laten zien dan jouw of mijn dagelijkse ervaring op de plekken waar wij rondhangen.

Als een van m'n aannames onjuist is, excuses :)
Wil hiermee overigens niet zeggen dat market research 't nooit fout heeft. :)
Wat wel heel veel lijkt te schelen is het land waarin de telefoon verkocht wordt. In het land zelf zijn de verschillen minder groot lijkt me. Helaas is nederland een klein land en gaat een fabrikant zich daar niet op richten. Eerder op de chinese markt. Ik durf te wedden als chinezen een kleine high-end telefoon willen, dat hij er deze week nog is.
Vast ja :)
Blijkbaar is er voornamelijk vraag naar gimmicks en groter :|

Vouwbaar is eigenlijk de eerste keer in jaren dat me een nieuwe ontwikkeling bij smartphones kan boeien.
Kan aan mij liggen maar ik heb altijd ruzie met 't kleine formaat tegenover handen/vingers en touchscreens }:O
Dus op zich een fablet of tablet maat interface spreekt me wel aan, maar dan past 't weer niet in broekzakken, als ze vouwbaar een beetje goed en betrouwbaar/stevig kunnen maken lijkt 't me wel interessant. Ik doe bijna niks meer met m'n smartphone, incidentele touches e.d. irriteren me teveel, te snel. 't is vooral nu een camera die ook wel kan bellen/msgen geworden hier.

Het is in elk geval niet iets waar op ga springen als 't ware, eerst eens afwachten hoe lang 't duurt voor consumenten zitten met kapotte scharnieren en weet ik wat. Even aankijken hoe stevig 't blijkt te zijn.
Kleine high-end telefoons zijn er nog hoor. Sony maakt uitstekende modellen.
ik bedoel te zeggen toestellen zonder concessies op hun grotere broer. Bv wat apple doet met hun iphone 8 en iphone 8 plus, allebei high-end, maar toch heeft de 8 plus een langere accu en betere camera.
Sony doet precies dit met hun XZ line-up. Minder goed scherm in dit geval bv, wat zichtbaar (voor mij) minder goed is.
De XZ2 Compact heeft een scherm met 483 ppi. De XZ2 heeft 424 ppi. Beiden hebben dezelfde resolutie. Bron www.gsmarena.com
De compact versie heeft dus een beter scherm in dit geval.

De compact versies hebben doorgaans geen mindere specs. Misschien een mindere batterij maar dat is vrij logisch in een kleinere behuizing. Er zit wel een ondergrens aan wat je in een kleine telefoon kan proppen natuurlijk.

edit: De XZ1 compact heeft inderdaad een minder goed scherm maar hier is de resolutie en oppervlakte ook kleiner waardoor dit doorgaans minder merkbaar is. I stand corrected ;)

[Reactie gewijzigd door binair op 24 januari 2019 14:57]

ben ik met je eens... het formaat Xs is in ieder geval voor mij meer dan groot genoeg. Maar huawei bijvoorbeeld zit allemaal nog een stapje groter wat echt te gek is.
Misschien in Westerse landen is de vraag naar kleinere high end telefoons groot maar in Azië hebben veel mensen geen PC of laptop. Juist hier zijn grotere smartphones populairder omdat dat het enige is wat ze hebben voor digitaal vermaak.
Ik heb ook liever een iPhone formaatje 5/5S/SE. Maar als ik om me heen kijk zie ik iedereen hier met grote smartphones. In tegenstelling tot Nederland, waar nou juist de niet-plus modellen van Apple in de meerderheid lijken te zijn.
Als er dan echt zo veel mensen klagen over te grote telefoons, dan waren er niet zulke grote telefoons, of was het formaat SE er nog steeds.
Geen reeële vraag naar 5G? De providers misschien die met met 5G veel beter hun netwerk load aankunnen? Die vraag is er toch wel degelijk.
En vraag naar een opvouwbaar scherm is er misschien niet direct, maar indirect toch wel. Vooral voor de mensen die vaak met een telefoon en een tablet rondlopen is het best wel handig als dat in 1 device kan. Market research betekend niet dat je gaat kijken wie er letterlijk om vraagt, maar je kijkt naar hoe mensen in dit geval omgaan met mobiele apparaten.
IMO gewoon weer de volgende marketingtruc om mensen telefoons te laten kopen. Eerst was het de megapixel race, toen de "curved display" race, toen de grotere telefoon race, daarna kwamen de notches en dan nu de "vouwbare" schermen.

Als ze nou eens serieus de telefoons zouden verbeteren, bv in accuverbruik, software, etc. Maar nee, dat verkoopt niet 8)7

[Reactie gewijzigd door MrNinja op 24 januari 2019 13:17]

Ben 't wel met je eens met de dingen die je noemt (heb al lang geen foon upgrade meer gedaan, niet boeiend die dingen.), maar vouwbare schermen zie ik toch echt wel wat in, iets wat in je broekzak past maar opengeklapt niet zo'n irritant klein touchscreen heeft.

Elke foon is prielerig klein imho, doe er dan ook niet graag veel mee, onbedoelde touches enz. Heb niet eens dikke vingers ofzo.
M'n s2 werkt nog altijd, koop wel een nieuwe als ie ooit overlijdt. :O
Vouwbare schermen is misschien juist eindelijk een reden om te upgraden ook als de S2 nog niet kapot is.
Zou het op zich niet erg vinden als m'n S2 maat foon open kan vouwen tot bv een note of tablet maat scherm.
Persoonlijk vind ik telefoons groter dan de iPhone 8 te groot. En wil ik een groter scherm pak ik mijn iPad Pro.

Maar bv een telefoon die een week op een acculading zou gaan? Voor mij een Day One.

[Reactie gewijzigd door MrNinja op 24 januari 2019 21:23]

Zit ik ook niet op te wachten nee, leuke camera, enorm lange accu duur, fysiek qwerty toetsenbordje, uitbreidbare opslag voor muziek, goede audiochip.
Waar je whatsapp op kunt draaien en spotify, een beetje internetten en een wekker.

Dat is alles wat ik nodig zou hebben.
Fabrikanten verzinnen meestal dingen die goed verkopen, althans die inschatting proberen ze telkens te maken. Huawei is niet de enige die komt met zo'n toestel dus de kans dat het handel wordt is behoorlijk aanwezig. Omdat ze vooruitstrevend zijn en inmiddels naast Samsung en Apple toonaangevend, mogen ze de boot in niets missen.
Mocht het een flop worden is het waarschijnlijk niet eens helemaal weggegooid geld, want er zijn meer toepassingen te maken met opvouwbare schermen... Tablets bijvoorbeeld, je zou dit exemplaar al een opvouwbare tablet kunnen noemen waarmee je kunt bellen :+
Ik zou het wel overwegen. Heb soms meer scherm nodig maar wil niet met een grote telefoon rond lopen.
Denk je dat deze bedrijven met deze techniek komen omdat het ze leuk lijkt?
Er zijn al heel simpel voordelen te bedenken aan een vouwbaar scherm, naast marketing.
Ze hebben ook een nieuwe modemrouter voor thuisgebruik aangekondigt met 5G in zowel sub-6GHz als mmWave, met ondersteuning voor Wi-Fi 6 (802.11ax). Best wel indrukkwekkende downlink snelheden:
 • 5G sub-6GHz: Up to 4,6 Gb/s
 • 5G NR (mmWave): Up to 6,5 Gb/s
 • Wi-Fi 6: Up to 4,8 Gb/s,
En in een praktijktest claimen ze tot 3,2 Gb/s. Dat zal wel onder ideale omstandigheden zijn, maar zelfs als je een kwart haalt is het sneller dan de meeste glasvezel lijnen, en zelfs als je maar 5% haalt is het sneller dan praktisch alle (V)DSL-lijnen.

Huawei announces 5G CPE Pro: Combining 5G SA & Wi-Fi 6
Ik wacht hier al op sinds 2004-2008, ooit toen ergens een artikel gelezen over flexibele schermen en dacht meteen dat er een vouwbaar scherm zou worden uitgebracht... nu eindelijk het moment!.

Het enige wat in de buurt van mijn droom kwam was deze Sony tablet:
https://i.ytimg.com/vi/vO00goRilro/maxresdefault.jpg

Wou hem graag kopen maar de specs waren te laag bij release.
Had het toen maar gepatenteerd :)
Hmm twee dood normale scharnieren patenteren xD, lijkt me geen strak plan.
Sommige reacties zijn aardig vergelijkbaar als destijds met de 1 smartphones. Ook dit is een ontwikkeling, geen revolutie maar een evolutie. Het moment dat je geen apparaat meer nodig hebt om iemand te mailen of bellen dat is de volgende grote stap.
Dat 5g moet gewoon tegengehouden worden, het is gewoon schadelijk.

Scientists and doctors warn of potential serious health effects of 5G
We the undersigned scientists and doctors recommend a moratorium on the roll-out of the fifth generation, 5G, for telecommunication until potential hazards for human health and the environment have been fully investigated by scientists independent from industry. 5G will substantially increase exposure to radiofrequency electromagnetic fields (RF-EMF) on top of the 2G, 3G, 4G, Wi-Fi, etc. for telecommunications already in place. RF-EMF has been proven to be harmful for humans and the environment.

http://www.5gappeal.eu
Dank je. Hij lijkt uitgeklapt iets krom te staan. Om het scherm strak te krijgen?
Apple ipad pro ontwerp denk ik :+
Ieder z’n ding. Ik laat deze nieuwe rage graag aan me voorbij gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee