Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
×

Tweakers Awards 18/19

Wat vind jij de beste tech- en elektronicaproducten van het afgelopen jaar? De Tweakers Awards stembussen zijn nog drie dagen open. Laat je stem gelden en ontvang 50 ippies. Bovendien maak je kans op een Sony PlayStation 4 Pro 1TB, GoPro Hero 7 of Sonos One.

Stemmen

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Honor View 20 Preview

De eerste met een subtiel cameragaatje

13-01-2019 • 06:00

136 Linkedin Google+

Artikel

Hoewel hij pas anderhalf jaar terug te vinden is op telefoons, is de notch al bijna niet meer weg te denken uit het ontwerp van de moderne smartphone. Dankzij deze inkeping weten moderne telefoons meer oppervlak te benutten voor het scherm. Fabrikanten willen echter altijd meer en het lijkt erop dat de notch in 2019 deels vervangen gaat worden door, tja, hoe noemen we het eigenlijk? In het Engels hebben ze het over 'hole punch', wat zich laat vertalen naar 'perforatie', maar dat bekt niet lekker. Laten we het voor nu op 'cameragat' houden; een ronde uitsnede uit een hoek van het scherm waar de frontcamera doorheen kan fotograferen.

De eerste telefoon met zo'n cameragat die wij in onze handen kregen, is de View 20, het komende toptoestel van fabrikant Honor. Op de Huawei-stand op de CES was een klein hoekje voor Honor gereserveerd, waar vier exemplaren van de View 20 waren uitgestald. Daar spraken we uitgebreid met een medewerker van Honor over de technische uitdagingen rondom het cameragat en de bijzondere features van de camera. En natuurlijk konden we ook zelf met de telefoon aan de slag.

Van notch naar cameragat

Honor is behoorlijk trots op hoe het cameragat geproduceerd wordt. Simpelweg een gat in de 6,4"-lcd maken is namelijk geen optie, dat zou het glas te zwak maken en zorgen voor problemen met lichtlekkage bij de camera. Honor maakt enkel een gat in de light guide, de laag van het scherm die het licht van het backlight egaal verdeelt over het schermoppervlak. De frontcamera fotografeert dus door de lcd heen. Deze aanpak zorgt er ook voor dat het gat relatief klein kan blijven. Honor benadrukt dat zijn cameragat met 4,5mm kleiner is dan bijvoorbeeld het cameragat in de Galaxy A8s van Samsung.

De sensors die vroeger boven het scherm of in de notch zaten, zijn bij de View 20 bovenop de telefoon geplaatst. Dat alles zorgt ervoor dat de voorzijde van de telefoon volgens Honor voor 91,8 procent uit scherm bestaat, een claim die we wel geloven, want als je de telefoon vast hebt is het inderdaad vrijwel alleen scherm dat je ziet. Doordat het gat in een hoekje zit in plaats van in het midden, zoals bij de notch, valt hij minder op en al met al vinden we het een mooie vondst. Hij zal natuurlijk niet op elk soort telefoon toegepast kunnen worden; zo kiezen sommige fabrikanten voor een notch omdat ze dan een grotere speaker in kunnen bouwen en als een telefoon uitgerust wordt met een infraroodcamera voor gezichtsontgrendeling zal een klein gat in het scherm ook niet volstaan.

Honor View 20

In gebruik is deze oplossing niet veel anders dan de notch en eigenlijk werkt het nog wat subtieler. De informatie op de notificatiebalk schuift een klein stukje op en wanneer apps fullscreen weergeven, zoals bijvoorbeeld het homescreen, is er maar een klein deel dat bedekt wordt. En kijk je een video, dan heb je meestal sowieso zwarte balken aan de zijkant omdat het scherm breder is dan 16:9.

Gekke reflecties en veel pixels

De achterkant van Honors nieuwe topmodel is misschien wel net zo interessant als de voorzijde. Om te beginnen vanwege de aparte afwerking. Er is een trend ontstaan van toestellen met behoorlijk spiegelende achterzijdes waarin verschillende kleuren naar voren komen, zoals bij de Huawei Mate 20 Pro of de Oppo R17. Ook de View 20 gaat hierin mee met een achterzijde waardoor verticaal een soort streep loopt, waarbij de reflectie aan de rechter- en linkerkant schuin omhoog afloopt in een v-vorm. Het lijnenspel dat ontstaat in de reflecties verandert voortdurend als je de telefoon beweegt en ziet er uniek uit. Zoals met alle spiegelende behuizingen zal je wel veel moeten poetsen om het geheel mooi te houden.

Technisch interessant is de cameraopstelling aan de achterkant. Honor heeft gekozen voor een enkele camerasensor, de IMX586 van Sony, een sensor met een resolutie van maar liefst 48 megapixels. Hoewel het in eerste instantie lijkt dat Honor daar een beetje mee wilt pochen - het getal staat in ieder geval trots genoemd op de informatiebordjes bij de CES-stand - snapt het bedrijf ook wel dat enorme resoluties uit een relatief kleine sensor niet per se tot beter beeld leiden. Standaard maakt de Honor 20 dan ook foto's met een resolutie van 12 megapixels.

De sensor heeft zeer kleine pixels van 0,8μm. Sony legt daar een Quad Bayer-filter overheen, waarbij vier pixels in een 2x2-configuratie van één kleurenfilter zijn voorzien. Bij goede lichtomstandigheden worden de kleuren van alle afzonderlijke pixels met algoritmes berekend aan de hand van de omliggende kleurenfilters. Bij slechte lichtomstandigheden zorgt het aangepaste filter er volgens Sony voor dat de prestaties vergelijkbaar zijn met die van een twaalfmegapixelsensor met pixels van 1,6μm.

Een beurs is niet de beste plek om fototests te doen vanwege de wisselende lichtomstandigheden, drukte en het feit dat telefoons vaak met een touwtje vastzitten aan de tafel. Toch hebben we voor het idee drie foto's met de Honor View 20 genomen; een in de 12-megapixelstand, een in de 48-megapixelstand en eentje in een modus waarbij de telefoon verschillende 48-megapixelfoto's neemt en die dan samenvoegt.

Foto's gemaakt met de View 20. V.l.n.r: 12-megapixelstand, 48-megapixelstand en 48-megapixelstand met meerdere frames.

Wat opvalt is dat Honor in de stand waarbij de volle 48 megapixels worden ingezet, weinig nabewerking doet. In de andere twee modi probeert de software de highlights in toom te houden en uitgebeten gebieden te voorkomen. Dat werkt heel aardig als je kijkt naar de felverlichte vitrine in het midden van de foto, maar van de grote lichtbakken boven de tafels wordt een gekke blauwe kleur gemaakt. Uitgebreide tests moeten uitwijzen hoe goed deze camera in de praktijk echt is, maar deze eerste indruk benadrukt nog maar eens hoe belangrijk beeldverwerkingsalgoritmen tegenwoordig zijn voor het eindresultaat.

Zien met diepte

Naast de cameralens lijkt een tweede camera te zitten, maar dit is een time-of-flight-sensor. Deze infraroodsensor kan de afstand berekenen tot objecten in de ruimte en zo een driedimensionale voorstelling van de omgeving maken. Dit kan bijvoorbeeld ingezet worden voor nauwkeurigere augmented reality, maar ook voor betere verwerking van portretfoto's waarbij de achtergrond softwarematig wazig wordt gemaakt. Later komt Honor nog met een app waarmee je de sensor en camera kunt gebruiken om een 3d-model van een echt object te maken, waarna die je weer zou kunnen 3d-printen.

Een vlugge blik op de portretstand gaf ons niet de indruk dat het resultaat van de sensor heel anders is dan van een tweede camera, want de bekende problemen met overgang tussen bijvoorbeeld haar en achtergrond zagen we ook hier terug.

Op de stand was tenslotte nog een andere implementatie van de tof-sensor te zien: gaming. Door de View 20 in een behuizing te prikken die aangesloten was op een televisie, fungeerde de telefoon als een soort gameconsole met gebarenherkenning. In de beschikbare demo was het de bedoeling om te darten door simpelweg een gooibeweging met je arm richting het scherm te maken. Dit werkte zeer matig, maar de aanwezige Honor-medewerkers verzekerden ons dat dit kwam door het feit dat er constant mensen door het beeld liepen. In een huiskameromgeving zou het beter moeten werken.

Prima specs en hopelijk een scherpe prijs

Hoewel Honor enigszins bekendstaat als budgetbroertje van Huawei, is bij de View 20 niet enorm bezuinigd op de hardware. Zo wordt hij aangedreven door dezelfde 7nm Kirin 980-soc die we bijvoorbeeld ook in de dure Huawei Mate 20 Pro terugvinden. Daarnaast heeft het basismodel 6GB ram en 128GB opslag, terwijl er ook modellen met 8GB en 256GB komen. De forse 4000mAh-accu ondersteunt Honors SuperCharge-technologie waarbij geladen wordt met maximaal 4.5A bij 5V.

Wat dat alles moet kosten wordt op 22 januari bekendgemaakt, wanneer Honor de View 20 officieel introduceert voor de Europese markt. In thuisland China waar de telefoon al te koop is kost hij 2999 yuan, omgerekend ongeveer 385 euro. Nu kunnen we dat niet direct omrekenen en zal hij in Europa vast meer kosten dan dat, maar waarschijnlijk minder dan de andere toestellen met dezelfde krachtige chip.

Reacties (136)

Wijzig sortering
De camera's op een smartphone zijn een leuke bijkomstigheid handig voor als je even snel een foto wilt maken, ik denk hierbij aan zaken als kleine rij schade aan de auto of je ziet iets bijzonders dat je wil laten zien.

Voor het maken van echt goede foto's gaat er voor mijn beleving toch niks boven een goede spiegelreflex of systeem camera, nadeel is weer de omvang en gewicht dan.

Daarom kan ik vaak niet begrijpen waarom er zo veel aandacht wordt besteed in de reviews van smartphones aan de camera terwijl andere punten m.i. belangrijker zijn.
Voor het maken van echt goede foto's gaat er voor mijn beleving toch niks boven een goede spiegelreflex of systeem camera, nadeel is weer de omvang en gewicht dan.
De beste camera is de camera die je bij je hebt. M'n smartphone heb ik altijd bij me, m'n DSLR niet. In mijn ogen dus wel fijn als een smartphone ook een prima camera aan boord heeft.
En daarbij is het vaardigheidsniveau voor een DSLR of MILC enorm hoog vergeleken met een compactcamera of telefoon.
Welnee; vrijwel alle systeemcamera's en DSLR's (op enkele extreme uitzonderingen na) zit gewoon een vol-automatische stand, en vaak nog standaard scene's ook, net als op een telefoon.
Misschien is het gebruiken van automatische standen minder stoer, maar je hebt dan nog steeds het voordeel van beter glas en grotere sensoren, en maakt dus in veel gevallen toch echt technisch betere foto's dan dat je met een telefoon doet.
Ben ik niet helemaal met je eens, alhoewel een spiegelreflex camera natuurlijk veel mooiere fotos maakt is de kwaliteit van de highend smartphones ondertussen ook zo goed dat er zeker mooie fotos mee te maken zijn
Dat is tegelijk de reden waarom DSLR’s en andere stand alone camera’s marktaandeel verliezen in de consumentenmarkt. En ook de reden waarom full-frame meer en meer common wordt in stand alone. Ze moeten het veschil blijven maken tegenover smartphones.

Nog 5 jaar en de nood voor een aparte camera is helemaal verdwenen. Enkel professionals zullen nog voor een camera-body kiezen met aangepaste lens.
''Nadeel is weer de omvang en gewicht dan''. Voeg hier prijs aan toe en je hebt de antwoorden op jouw onbegrip.

Ik zal twee persoonlijk situaties voor je schetsen waarbij ik simpelweg geen ruimte heb of gewicht kan toevoegen. Ik ben zelf naast het studeren een vrij actieve backpacker en motorrijder. In beide gevallen weegt de kwaliteitswinst voor mijn doeleinden (social media, ingelijste foto in klein framepje, familie/vrienden) simpelweg niet op tegen het ongemak dat ik erbij krijg. Als backpacker zijnde is het echt niet prettig een spiegelreflex mee te zeulen (diefstal, overval, ruimte, backpack is softcase) en als motorrijder zit je ook snel vol. Zo zijn er nog wel meer situaties te bedenken waar ik graag altijd een fatsoenlijke camera op zak heb.

Dan zou ik nog een compactcamera kunnen overwegen, maar in alle eerlijkheid is het soms nog maar de vraag of dat beter is dan een telefoon. Ik ben dus erg blij dat de camera breed wordt geïnspecteerd, aangezien die vrijwel bovenaan mijn package of requirements staat.
Als backpacker(en ik ga met eentje die je niet hoeft in te checken, maar mee kan met de handbagage) kan er makkelijk een spiegelreflex of ILC camera mee. Gewoon los in de tas dumpen overigens, die dingen zijn niet kapot te krijgen. Diefstal, overval etc geldt ook voor een smartphone.
Kosten zijn laag aangezien je er heel lang mee doet(die van mij is alweer een jaar of 8 oud) en bij bespaart bij een smartphone op de camera.

De camera is juist altijd het ding waarvan ik spijt heb als ik hem niet meeneem op reis. Elke smartphonecamera is namelijk ruk, zonder uitzondering.
Het is uiteraard persoonlijk, hoewel ik naar eigen observatie onder backpackers een steeds grotere beweging van spiegelreflex af zie en meer overstappen naar smartphone.

Ik doel hiermee enkel te beargumenteren waarom het camera gedeelte júist erg belangrijk is onder smartphone reviews. De markt is er simpelweg voor en ik begrijp de voor- en nadelen zeer goed. Ik heb ook een tijdje een spiegelreflex gebruikt en ja, ik weet zeker dat ik mooiere foto's van bijvoorbeeld Torres Del Paine had kunnen schieten dan dat ik nu heb gedaan, maar het comfort weegt voor mij momenteel zwaarder.

Als ik eenmaal ben gepensioneerd en dure tripjes in een Jeep kan doen zonder een poot te verzetten, tsja, dan is voor mij wellicht een spiegelreflex weer interessant.

Edit: Ik vind je laatste zin overigens te kort door de bocht. Ik vind het doeleinde leidend om te kunnen spreken van ruk of niet en voor de meeste (mijn) doeleinden is het simpelweg niet ruk. Kosten/diefstal/overval ben ik het deels mee eens, hoewel je met een spiegelreflex op je buik toch wat interessanter bent.

[Reactie gewijzigd door Pesu op 13 januari 2019 11:35]

Wat ik met ruk bedoel: fletsere kleuren, dynamische bereik is veel minder, enorme vervorming (grote neuzen, waardoor mensen schijnbaar vaker voor een neuscorrectie kiezen), geen mogelijkheid om objecten te isoleren zoals op de foto's hierboven (behalve met de nep-bokeh), geen fatsoenlijke zoom, een led-lichtje dat als flitser moet dienen etc. Het compacte formaat van zowel de sensor, als de lens, als de flitser zorgt er gewoon voor dat de mogelijkheden beperkt zijn. De verschillen tussen de smartphones zijn al jaren miniscuul, vandaar dat ze maar met meerdere camera's komen. Qua kwaliteit is de grens bereikt.

Soms kan je ondanks alle beperkingen nog een leuke foto schieten, naar er blijven gewoon veel situaties waarbij je gewoon amper een fatsoenlijk kiekje eruit kan persen. Bijvoorbeeld als je bij slecht licht een foto wil maken van bewegende dingen (aka mensen). Of probeer in het Kruger Park maar eens een foto van een dier te schieten met een smartphone. Dan was ik blij dat ik voor 60 euro een 200mm lens in een tweedehandswinkel kon vinden.

Een spiegelreflex op je buik is trouwens een moordwapen ;) . En als jonge god meestal prima mee te slepen. Verder zijn er natuurlijk genoeg compactere opties tegenwoordig. Een micro 4/3 camera is enorm klein en hetzelfde geldt voor een goede compactcamera die wel degelijk een groot verschil maakt. Ik ken iig geen backpacker met een camera die daar een minuut spijt van heeft gehad.

Bedankt voor de reistip trouwens :7 . Op de to-do.
Ik gebruik zelf en goede compact, lekker klein en zeer goede scherpe foto's ook op groot scherm. En vooral fatsoenlijke optische zoom erbij 8x op vakantie erg fijn.
Wel eens vergeleken met mijn DSLR op regenachtige dag en verschil was zo klein dat ik dacht daar ga ik de Nikon niet voor meeslepen.

Foto's op mijn mobiel zijn prachtig bij mij totdat ik ze op groot scherm bekijk. Dan blijken ze toch fletser en minder detailrijk dan ik dacht. En ook qua lichtgevoeligheid al schijnt dat tegenwoordig al stukken beter te gaan op google phones met nightmode.

[Reactie gewijzigd door ErikRo op 13 januari 2019 19:43]

😄😄😄 briljant. Mits cynisch bedoeld. Toch..??
'' en hij bespaart bij de smartphone op de camera''

Slecht argument, sinds als je op een smartphone kosten gaat besparen voor de camera, je ook op andere vlakken een slechtere smartphone hebt. Of ken jij goede smartphones met een slechte camera? ( los van dat jij alle smartphone camera's ''ruk'' vind'' )
Je nadeel geeft het al aan. Ik pak sneller mijn smartphone waarop ik ook RAW kan schieten dan mijn camara tas voor mijn spiegelreflex. Ik gebruik mijn spiegelreflex steeds minder. inderdaad kwaliteit is hoger, maar snel en overal een plaatje schieten is er niet bij. Smartphone heb ik altijd bij me.
Camera is intussen misschien wel het belangrijkste onderdeel van een smartphone geworden. Kijk eens hoeveel hedendaags met een smartphone wordt geschoten (en nog mooie plaatjes ook), dat overstijgd de spiegelreflex en systeem camera’s.
Omdat een goede smartphone camera tegenwoordig al betere plaatjes schiet dan menig digitale compact camera van een paar jaar geleden, die camera's van smartphones zijn gewoon hartstikke goed geworden, zeker in daglicht, niet iedereen is fotograaf voor ze beroep, natuurlijk is je spiegelreflex beter, maar die neem je niet mee als je niet verwacht ergens snel een plaatje van wilt schieten.
Misschien omdat 99% van de bevolking alleen maar foto's maakt met zijn telefoon?
Precies wat je zegt. Alleen moderne goede spiegelreflex of systeem camera maakt beter foto's dan mobiele telefoon. Alle andere gevallen zijn mobiele telefoons die beter doen dan compact camera of een oude spiegelreflex.
Omdat voor veel mensen de telefoon de Camara vervangt. Alleen hobbyisten en professionals investeren in een aparte Camara.
Voor mij is het vrijwel omgekeerd. De camera is ongeveer het enige relevante waarop telefoons zich van elkaar onderscheiden. Ze zijn allemaal wel snel genoeg om een beetje te browsen en appen. De camera is voor mij de enige reden om een duurder model te kopen.

Maar ik realiseer me heel goed dat andere mensen andere criteria kunnen hebben. Dat is persoonlijk. Dus als jij de camera onbelangrijk vind, dan sla je dat stuk van de review gewoon over.
Voor mijn werk ben ik regelmatig met fotografie bezig. Maar als ik op vakantie ga, laat ik mijn DSLR lekker thuis. Ik heb al een aantal mooie fotoboeken gemaakt met vakantiekiekjes van mijn telefoon. En tuurlijk als ik echt op pad ga om foto's te maken dan neem ik hem mee. Maar ik ben echt heel blij dat ik dat onding thuis kan laten als ik op vakantie ga, omdat ik met mijn telefoon ook prima kiekjes kan maken.

Ik lach dan altijd om mensen die net als ik een pittige wandeling door de bergen maken met zo'n grote foto tas om hun nek terwijl het 35 graden is :)

[Reactie gewijzigd door Tusk op 14 januari 2019 08:59]

Precies, het doel vereist de middelen.
Ik heb ook een DSLR met wat goed glas die ik zelden gebruik.
Ik gebruik hem pas als ik er echt op uit ga om te fotograferen. Dus met fotografie als doel.
Voor de rest is de camera van mijn S9 uitstekend, want inderdaad is de beste camera degene die je bij je hebt en meestal is dat toch voor kiekjes.. En tevens heb je hiermee een hele goede videocamera bij je, want die maakt wél veel betere opnamen dan de camcorders van een paar jaar geleden.
Zelfs de meest doorgewinterde amateurfotograaf heeft niet altijd zijn tas/rugzak met body en lenzen bij zich, dus is de kwaliteit van de camera die je wél bij je hebt best wel een belangrijk punt voor veel mensen.
Het is toch echt een persoonlijk iets. Ik vind de camera misschien wel het belangrijkste van de telefoon. Als je kinderen hebt en niet altijd een spiegel reflex camera bij de hand hebt, dan wil je wel een goed vervangend product om belangrijke levensgebeurtenissen vast te leggen.

Daarnaast praat je nu een beetje voor een bepaalde (kleine) doelgroep. Niet iedereen heeft een goede camera. Een hoop mensen zijn niet zo ambitieus, of willen wel ambiteus zijn, maar kunnen een goede spiegelreflex niet permitteren.

Als laatste punt, heb het idee dat de grootste innovaties de laatste jaren in de camera zit. Dat is ook niet voor niks, goed dat daar aandacht aan wordt gegeven!
Het klopt dat er niks boven een goede spiegelreflex gaat, echter zijn de camera's in telefoons zo goed geworden dat ze voor het overgrote deel volstaan. Ik zou er geen bruiloft mee willen fotograferen, maar afgelopen zomer heb ik welgeteld zes foto's met mijn spiegelreflex geschoten en de rest allemaal met mijn telefoon. Het gemak van een compacte camera gaat voor mij boven het slepen van 2 kilo aan glas en camera.

Bij thuiskomst een aantal foto's geselecteerd in Google Foto's en via datzelfde platform een boekje laten printen. Kwaliteit is gewoon prima!
Ze kunnen boven links hoekje beter zwart maken, zodat de camera hier binnen valt.

Nu het binnen de scherm valt, lijkt me dat net als een dode pixel, het leid af...

En aan de linker kant heb je meer ruimte dan aan de boven kant, dat maakt het er niet mooier op.
Ze kunnen boven links hoekje beter zwart maken, zodat de camera hier binnen valt.
Dit was wat me zo aansprak in de renders van de Mi Mix 2(s): https://goo.gl/images/Tdnkq6. Vind ik heel elegant opgelost, jammer dat dit nooit op deze manier op de markt is gekomen!
Precies! Nu is er een display dat rondom het rondje oplicht, dat valt op! misschien kun je dat wel uitzetten net zoals bij de notch maar dat had best ingebakken kunnen worden.

Was naar mijn mening wel een mooier oplossing geweest, maar iedereen heeft z'n eigen smaak.
Persoonlijk vind ik dat meer afleiden dan het gaatje. Daar zit wat symmetrie in met de bezel curve. Ik denk dat met een leuke wallpaper dit gaatje (maar ook het hoekje) mooi "weggewerkt" kan worden. Dit ipv. een verberg balk wat bij Notches gebruikt word.
Ik vind het ook heel afleidend, zo'n gaatje. Geef mij dan maar een notch, is ten minste symetrisch
Precies, ik ben ook erg symmetrisch ingesteld en heb gewoon een hekel als iets niet symmetrisch is. Ik hou er dan ook van dat de camera achterop een smartphone gewoon boven in het midden zit en niet zoals bij deze Honor en toestellen van Apple e.d. ergens in een hoek. Bovendien vind ik een notch ook mooier dan zo'n raar gaatje in het scherm.
Camera in de hoek vind ik dan weer wel mooi, maar ja, dat komt ook door de afwerking. Camera's in het midden vind er altijd zo goedkoop plastic-achtig uitzien.
Een dode pixel zou mij veel meer storen. Die hoort er namelijk niet, dit gaat wel :)

Maar het is allemaal heel simpel, als je dit niet mooi vindt zijn er 100den andere opties...
In smartphoneland blijkt meestal dat de 1000den andere opties binnen een half jaar extreem op elkaar lijken …
Ik vind zo'n cameragat niets. Het is lelijk en ook nog eens niet symmetrisch bij dit toestel. Dan vind ik een notch mooier.

Maar ach... Waar hebben we het over... Een eerste wereldprobleempje.
En je kan hem minder makkelijk afplakken.
Het afplakken vind ik nogal een hoog "aluminiumfolie-hoedje" gehalte hebben. Ik verwacht echter dat er ongetwijfeld van die perfect passende cirkelvormige stickers komen die je over dit soort gaatjes kan plakken...
Met een perforator en een stickervel kom je een heel end.
Inderdaad, zo heb ik het ook gedaan, een stickertje mooi zwart gekleurd met een stift, geperforeerd en op de camera van mijn werklaptop gekleefd. Mooie oplossing eigenlijk, niemand merkt het op :)

[Reactie gewijzigd door D-Three op 13 januari 2019 12:17]

Daar zijn toch veel nettere oplossingen voor?
https://nl.aliexpress.com...-Mobiele/32890898794.html

Hier op kantoor zijn alle laptops er standaard mee uitgerust.
ja der komen heus wel screen protectors die het gaatje kunnen dichten... maar het word wel je wel steeds moeilijker gemaakt om dan nog een leuke selfie te maken, anders zet ik ergens in de zijkant wel een webcam(camera) cover... persoonlijk vind ik het niet lelijk een gaat je in het scherm.een handmatige uitschuif camera of een automatische camera die er uit schuift lijkt me ook wel wat.
is kijken welke trend er wordt gevolgd !

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 13 januari 2019 09:53]

Mja, zijn zat verhalen van telefoons die gehacked worden en daarna misbruikt.
Echter als je hier bang voor bent dan is er de Xiaomi mix 3.
Daar zit de camera achter het scherm en schuif je als het ware het scherm er voor vandaan weg.

Bijkomend voordeel scherm is de gehele voorkant.
Zoek maar eens op Vivo Nex en QQ.
Omdat de Vivo Nex een popup camera heeft en in China mensen klaagde dat de camera op random momenten op popte kwamen ze erachter dat dit door QQ kwam (soort van messenger) en die dus op bepaalde momenten zonder interactie van de gebruiker de camera opende.
Heb het even opgezocht. Is wel creepy.. en vooral het idee dat mensen zonder popup cameras waarschijnlijk al een hele tijd worden bekeken.. als ze die app hebben natuurlijk
Dat afplakken is bij heel veel bedrijven die ik bezoek gewoon vereist. We zullen wel weer teruggaan naar telefoons afgeven bij de ontvangstbalie.
Ik vond het ook niets. Tot ik hier de foto's bekeek en dat het me opviel dat het eigenlijk gewoon een hardwarematig icoontje in de statusbalk is. Niet meer storend dan de providernaam ofzo is.
Klopt. Die van samsung is wel iets aanweziger..
Oh provider namen in de statusbalk, daar erger ik mij echt al jaren aan. Ja ik zit bij tele2, wat een compleet nutteloze informatie om dat constant weer te geven. En ik had een ipad, stond er altijd, ipad. Nee goh, het is een ipad, dat weet ik, heb het ding zelf gekocht, ik ben er van op de hoogte dat het een ipad is hoor. Ik zet ook niet koellast op mijn koelkast.
Genoeg landen waar roaming mogelijk is en geld kost als je op het verkeerde netwerk zit. Dan is die provider informatie wel nuttig :)
Hoe weet je op welk netwerk je hoort te zitten bij roaming? Ik ben wekelijks in duitsland (woon dichtbij de grens), en op vakanties ook, als ik een bundeltje afsloot wist ik echt niet op welk netwerk ik moest zitten. Doet de telefoon zelf, en ik had gewoon internet.

Mijn gevoel zegt mij dat vrijwel niemand in nederland weet of die in belgië op base of proximus moet zitten. Dus ook dan is die info nutteloos. En wil je het echt per se weten? Staat in mijn quick toggle menu. Maar gelukking niet altijd linksbovenin mijn scherm.
Welk deel van "genoeg landen" snap je niet? Hier in West-Europa zijn deze dingen duidelijk maar elders ligt dat soms anders. Telefoons worden overal verkocht he.
"Camera dot" zou een betere naam zijn imho, maar hoe dan ook lijkt geen enkele oplossing de mensen hier te kunnen bekoren, het begint wel een beetje op zeuren om te zeuren te lijken.
Het is mij om het even, dit of een notch etc, het is maar een telefoon en leuk dat je er ook een plaatje mee kan schieten, is mijn persoonlijke mening.
Camerastip? Of inkeping? Niks mis toch met Nederlandse woorden? :)
Nee hoor maar in het Engels klinkt camera dot beter dan hole punch imho.
Behalve dan dat Nederlands geen internationale taal en de woorden camerastip of inkeping een beetje lastig worden :)
Snap niet geheel waarom fabrikanten dit willen. Ze kunnen toch net zo goed het design van de Vivo Nex overnemen met uitschuifbare camera achter het scherm? Geen notch of gat nodig, maar wellicht zit je dan weer met patenten of iets dergelijks.
En een mechanisch systeem in je camera wat je nou juist zo veel mogelijk probeert te verminderen.
Ik ben het ermee eens dat des te meer mechanische onderdelen sneller resulteren in failure, maar een elektromagnetisch schuifje (dus zonder motor) mag het probleem toch niet zijn.

Waterdichtheid zal parten spelen, maar dit is voor vele mensen meer marketingpraat dan een daadwerkelijk gebruikte functie. Ik hoor met regelmaat "maar ik laat hem wel eens in het toilet vallen". Nou sorry hoor, als je daar al moeite mee hebt moet je je maar eens achter je oren krabben. Zelfde geldt voor 5 keer per dag laten vallen zoals mijn broertje van 14, dan vind ik ook niet dat je mag klagen als er iets kapot gaat.
Je kunt natuurlijk de Vivo Nex kopen. Als voldoende consumenten dat doen, dan nemen andere fabrikanten het concept vanzelf over.
Mee eens. Ik vind het dan ook jammer dat de notch inmiddels geaccepteerd is onder de consument. Ideeën als de VIVO Nex/Dual screen vind ik zelf veel innovatiever. Het is dat ik nog even vast zit aan mijn Mi Mix 2S, anders was dat een serieuze mogelijkheid geweest.

Stiekem wacht ik met smart op de eerste phone waarbij de camera achter het scherm zit. Ik heb van meerdere tweakers op verschillende fora begrepen dat dit bij OLED zou moeten kunnen.
Ja, dat laatste is natuurlijk fantastisch. De smartphone als een multifunctioneel "plaatje" zonder randen en uitstulpingen. Pure SF!
Esthetisch lijkt een gat in het midden mooier maar heb het idee dat je hier sneller vergeet dat hij er zit. Het gaat de goede kant op wat mij betreft.

De achterkant interesseert mij niets, gooi er sowieso een hoes omheen. Voor een betere grip en algehele bescherming.
Ik zou 'm rechts boven geplaatst hebben. Tekst begint links.
Bij ons wel, dat geldt overigens niet voor alle schriften ;)
Daar dacht ik ook aan nadat ik klaar was met tikken.... |:(

Voor elke schrijfrichting een apart model? :+
De volgende stap is een camera achter het scherm die standard onzichtbaar is, waarbij de pixels voor de lens uit gaan en licht doorlaten bij het maken van een foto ofzo?
Jup, op dezelfde manier als een optische vingerafdrukscanner achter het scherm.
Al gaat dat niet werken bij LCD schermen, wel bij OLED.
Qua afplakken heb je dan wel een behoorlijk functioneel probleem zoals @Loggedinasroot bij deze stap ook al opmerkte.

-edit-
De ambient light sensor kan inderdaad rustig naar de bovenkant maar vraag mij af of de nabijheidssensor ook door dat gat werkt.(de sensor die ervoor zorgt dat je scherm geen touches registreert wanneer je je toestel tegen je oor houd.)

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 13 januari 2019 08:16]

Ze kunnen die proximity sensor, net als het notificatie lichtje (zie video), in de speaker kwijt. Bij mijn praktisch bezelless telefoon zit hij in de minieme bezel. Je kan hem zien zitten als je de telefoon een beetje onder een lamp heen en weer beweegt.
Voor mij is de notch of punch hole allang ingehaald door de vivo nex of mi mix 3. Voor de niet selfie verslaafde is een slider uitschuiven IMHO de beste "oplossingen"
Als de Mi Mix 3 nu een grotere batterij had had ik hem direct gekocht. Ik vind het uitschuifsysteem ideaal! Wie weet de Mi Mix 4.. :9
Waar steken ze eigenlijk het LED notificatielicht in zo'n smartphones met "cameragat" .

[Reactie gewijzigd door CrimInalA op 13 januari 2019 17:55]

Meestal is zo'n notificatie belangrijk als het scherm uit staat, dus je kunt makkelijk het scherm gebruiken om dit te doen.
Dat geldt zeker als het een (Am)oled scherm betreft waarbij alleen de pixels hoeven op te lichten die het betreft en geen complete backlight. Wel zou ik dat notificatielichtje dan steeds op een iets andere plek laten verschijnen om inbranden te voorkomen.
Anders daar ook een gaatje voor, net als de camera? ;)
Ook hier weer een reden dat ik een notch in het midden mooier vind. Naast de camera een ledje voor de notificatie.
Zouden de fabrikanten zich ooit realiseren dat er ook consumenten zijn die helemaal geen frontcamera WILLEN hebben? Het zou echt top zijn als bijv. de Galaxy S10 in twee smaakjes komt: 1 met cameraholletje en 1 zonder camera. Ik gebruik die camera vrijwel nooit.
Je slaat de spijker op zijn kop, precies hoe ik er ook over denk. Waarom zoveel moeite doen voor een front camera die wellicht nooit wordt gebruikt? Ik heb er welgeteld 1x gebruik van gemaakt, maar de camera aan de achterkant is veel beter en dus veel logischer om te gebruiken.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True