Mozilla schakelt Flash in Firefox standaard uit vanaf september

Bij zijn release in september 2019 zal Firefox 69 standaard de Flash-plug-in uitgeschakeld hebben staan, blijkt uit een bericht van Mozilla-ontwikkelaars. Het is een nieuwe stap van Mozilla richting het volledig stoppen met Flash-ondersteuning, in 2020.

Het standaard uitschakelen van Flash in Firefox 69, te beginnen met de Nightly, staat in een melding op Bugzilla. De publieke release van Firefox 69 staat voor 3 september op de roadmap van Mozilla. Tot nu toe was alleen bekend dat Mozilla ergens in 2019 zou stoppen met het standaard inschakelen van de Flash-plug-in.

Het uitschakelen betekent dat gebruikers geen melding meer krijgen om Flash in te schakelen, maar dit blijft wel mogelijk in de instellingen. Firefox-gebruikers kunnen nu al 'nooit activeren' bij de instellingen kiezen, in plaats van het standaard 'vragen om te activeren'. Anders dan bij Chrome is Flash bij Firefox nog een npapi-plug-in, verouderde technologie waar risico's aan kleven, hoewel de plug-in bij Firefox op 64-bits Windows sinds versie 62 in een sandbox draait.

Begin 2020 staakt Mozilla de ondersteuning voor Flash volledig in de consumentenversies van Firefox. Voor de Firefox Extended Support Release eindigt die ondersteuning eind 2020. Zodra Adobe stopt met beveiligingsupdates voor Flash, weigert Firefox nog langer de plug-in te laden, volgens Mozilla's roadmap.

Adobe stopt 1 januari 2021 met die beveiligingsupdates; vanaf dat moment is Flash end-of-life, zo maakte Adobe halverwege 2017 bekend. De software verscheen in 1996 als Macromedia Flash en werd populair als webtechniek voor games, sites en video, maar kende ook een lange geschiedenis van beveiligingsproblemen. Ook was er kritiek op de invloed op de accuduur, instabiliteit en prestaties, met name op mobiel. Onder andere Steve Jobs keerde zich tegen Flash op mobiel.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-01-2019 • 10:52

92

Lees meer

Reacties (92)

92
89
58
2
0
16
Wijzig sortering
Anoniem: 30722 14 januari 2019 10:55
Stond dat nog niet uit dan???
Flash is toch nergens meer geïnstalleerd anno 2019?
In NL wordt het zo goed als niet gebruikt, maar wij zijn 'verwend' hier. Bijv. in de UK gebruikt https://channel4.com het nog gewoon.
Vergis je niet in de grote hoeveelheid lesmethodes voor basis en middelbaar onderwijs die nog gebruik maken van Flash voor het onlinegedeelte van hun methodes.
Dat klopt, daar kwam ik helaas ook achter toen mijn zoon huiswerk moest maken online.
Moest daarom (wederom helaas) Flash installeren :'(
Ziggo Sport GO (Ziggo sport kanalen via de internet browser) vereist gewoon heel fijn Java EN Flash.

Maar ja, Nederlandse media daar kan je niet zo veel van verwachten, toch?
Ik weet nu niet of je iets anders/aparts bedoeld van Ziggo Go, maar dit was voorheen altijd Silverlight en is sinds ruim een jaar een HTML5 player geworden.
Hmm interessant. Ik weet dat Chrome al geen Flash meer ondersteunt, en daar stottert (een systeembrede stotter elke 2 á 3 seconden met vaste intervallen) mijn Ziggo Sport stream ook altijd. In Firefox werkt het wel prima. Soms doet de website een check om te kijken of alles klopt, en de Flash check valt daar ook onder. Dus ik ga er daarom vanuit dat flash gewoon gebruikt word.

Bedoel je niet de TV speler van Ziggo zelf op hun eigen site? Want ik heb het idee dat die site door een compleet ander team gemanaged word en dus ook op een andere manier draait.

Anyway, als Ziggo Sport Totaal GO zo lekker ouderwets blijft, dan zal ik geforceerd worden om Internet Explorer weer uit de kast te halen na 15 jaar oid. IE zal wel Flash blijven ondersteunen tot 2020 meen ik.

[Reactie gewijzigd door kevz op 22 juli 2024 22:05]

Ja ik weet dus niet zo goed of wij verschillende dingen bedoelen. Ik ben zelf klant bij Ziggo, maar heb niet het extra Ziggo Sport abonnement, maar wel de basis zender (kanaal 15 volgens mij?). Ik log in op ziggogo.tv en kan (vrijwel) elk kanaal kijken waarop ik ben geabonneerd, inclusief Ziggo Sport en FOX Sports, met HTML5 player.

Dus hij zou mij logisch lijken dat je de extra Ziggo Sport kanalen daar ook kunt bekijken, maar zoals ik uit jouw reactie begrijp is dat dus niet het geval?
De url van Ziggo Sport Totaal GO is http://go.ziggosporttotaal.nl/

Ik denk inderdaad dat jij TV kijken op internet als Ziggo abonnee bedoeld. Dat zijn verschillende websites.
Ziggo Sport Totaal GO geeft je de kanalen Select/Voetbal/Golf/Racing/Docu/Extra. Als je dat via Ziggo op TV neemt zal je daar ook extra voor moeten betalen.

Ik heb geen TV en wil wel voornamelijk Racing hebben, dus kijk ik via het internet. Kost een tientje per maand, streams zijn van redelijke (maar lager dan een TV abbo) kwaliteit.
Ja inderdaad, ik zie het. Vreemd dat ze je dan niet gewoon toegang geven met een Ziggo Go account, met alleen die zenders. Dan zouden ze maar een plek hebben om te onderhouden.
Belgische Play Sports gebruikt ook nog een flash player op hun website.
Binnen VMware is Flash helaas nog nodig. De Update Manager van VMware werkt alleen in de flash versie (in ieder geval tot aan VCenter 6.5).
De HTML5 client is nog steeds niet volledig.

Dus niet alleen scholen hebben Flash nog nodig voor hun online leermodules, ook het bedrijfsleven zal helaas nog gebruik moeten blijven maken van Flash.
Vanaf vCenter 6.7 U1 is de HTML 5 client qua functionaliteit volledig.

https://blogs.vmware.com/...vsphere-6-7-update-1.html
Dat zou tijd worden ook.
Ik geloof dat VMware al vanaf het moment dat ze de webclient aanboden (in eerste instantie alleen flash) al kritiek kregen op die keuze, vanwege de slechte reputatie van Flash (qua security).
Dus binnenkort alle VCenters maar gaan upgraden naar 6.7.
Draai zelf 6.5 hier, maar ben eigenlijk nog nooit in aanraking gekomen met Flash, ook niet tijdens updates?
Er zijn helaas nog websites die om Flash lopen te zeuren, gelukkig maar een enkele die ik tegen kom.
Tevens heb ik een paar leuke Steam games die helaas ook gebruik maken van Flash.

Wat me tevens verbaasd is Edge browser die standaard Flash heeft geïnstalleerd. Beetje vreemde keuze van Microsoft die laatste tijden erg aan beveiliging toevoegt in hun OS. Zoals bijvoorbeeld hun gratis anti virus en de sandbox modus.
Die Steam games speel je niet in de browser. Daar zit Flash dan toch 'mee' verpakt? Daar merk je weinig van denk ik.

Die websites zullen moeten omschakelen, of langzaam maar zeker hun gebruikers zien verdwijnen.
Ik heb zeker nog Flash aan staan.

Een bedrijfssite waarvan ik gebruik moet maken, heeft Flash nodig (voor o.a. een PDF viewer, waarom ze geen PDF.js of browser built-in doen, geen idee).

Natuurlijk zou ik het liever niet hebben, maar veel keuze heb ik niet, en anderen zullen vast in dezelfde situatie zitten.
Er is shumway van Mozilla. Maar daar zijn ze een paar jaar geleden al meer gestopt. Het werkt redelijk, maar niet goed genoeg om het te kunnen gebruiken.
interne corporate sites willen nog wel eens flash gebruiken voor hun online learning tools.
Windows zelf doet het zelfs nog om IE en Edge te kunnen voorzien.
We zouden het er inderdaad gewoon niet meer over moeten hebben: Flash is gewoon verleden tijd.
Flash is eigenlijk nooit wat geweest.

Zelfs in de hoogtijdagen, begin jaren '00 waren de sites die helemaal in flash gemaakt waren afschuwelijk om te gebruiken. Het was puur een dingetje voor designers zonder webervaring om mooie zoef-zoef dingen te maken maar de bruikbaarheid was waardeloos. Ook in die tijd slaakte men al een zucht bij de prompt "This site requires flash".

Uiteindelijk werd het puur een tool voor irritante reclames en natuurlijk als videoplayer.

Edit: Dit was met name uit ervaring, in die tijd werkte ik wel eens met webdesigners aan backend spul en er waren er enkelen die weigderden HTML/Javascript te leren want Flash snapten ze zo veel beter. Daardoor kreeg je van die sites die volledig in Flash gebouwd werden. De gebruikers klaagden steen en been maargoed... Dit designbureau wist het beter. :X

Uiteraard waren er ook wel goede dingen waar het voor gebruikt werd zoals video. Maar ik ben blij dat het weg is, de tijd dat je bepaalde extra software moest hebben in je browser om gewoon een site te kunnen gebruiken was erg vervelend. Overigens vind ik dat niet alleen van Flash maar ook van ActiveX, Silverlight en de Java plugin. Ik ben blij dat dit allemaal verleden tijd is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 22:05]

- Videoplayer
- Online spelletjes sites (lang voordat dat serieus kon met HTML5)
- Animaties (buiten het maken van videos om was het ook een indrukwekkende tool voor het maken van animaties)
- Kleine componenten die grafisch onmogelijk waren op de client side in javascript
- Alles wat vector graphics nodig had (Google Maps werktte toentertijd nog met jpgs en er was een tijd lang een engels bedrijf met vector kaarten in flash die geweldig waren in vergelijking)

Ben altijd een beetje geïrriteerd als mensen negatief doen over flash. Natuurlijk vergrootte Flash de attack surface (het is alsof je een tweede browser tegelijkertijd gebruikte) en verlaagde het de usability voor mensen met beperkingen, maar tegelijkertijd zou het internet waarschijnlijk niet zijn geweest wat het nu is. Ondanks dat ik met flash heb ontwikkeld en ook met heel veel plezier ben overgestapt van flash naar html5 heb ik niks te klagen over flash. De tooling was goed voor die tijd, de performance was indrukwekkend voor die tijd, de mogelijkheden waren indrukwekkend voor die tijd (3D was eerder mogelijk in Flash dan met WebGL), etc. Punt is, het was zeker niet "puur een dingetje voor designers zonder webervaring", het was een geweldig platform voor z'n tijd die was echt dood is gemaakt door Apple vanwege technische problemen op Mac OSX en business overwegingen (de angst dat Flash applicaties teveel gebruikers weg uit de App Store zouden houden) en sowieso doordat flash voor smartphones nooit goed ontwikkeld was (maar dat was compleet een op te lossen probleem).

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 22 juli 2024 22:05]

Flash is wel de reden dat videosites konden bestaan. Er was toen geen <video> tag en alternatieven kwamen vooral ná (lees: dankzij) Flash.
Dat 1 procent nuttig was wil niet zeggen dat het pakket nuttig was in mijn simpele optinie. QuickTime had ook een degelijke plugin en zonder flash had die waarschijnlijk de video sites wel voorzien.
Het was puur een dingetje voor designers zonder webervaring om mooie zoef-zoef dingen te maken maar de bruikbaarheid was waardeloos.
Ik ben met je eens dat het gros een grote bende was en voor nachtmerries zorgde. Echter zijn er ook zat prachtige en uitstekend bruikbare Flashsites geweest die dingen deden die op geen andere mogelijke manier gedaan konden worden. En zeer zeker werden gemaakt door mensen die zeer ervaren webdesigners/ontwikkelaars waren.

We kunnen nu echter zoveel in webbrowsers dat de vraag nu niet moet zijn of de lekken niet verplaatst zijn van de plugin naar de browser zelf...
Ik heb het ooit eens gebruikt voor een dynamische vector kaart. Toentertijd was SVG met Javascript simpelweg nog geen optie, of super traag (Firefox + Linux). Ach, daardoor heb ik tenminste nog ActionScript gezien).
Dat is wel wat kort door de bocht. Het is gebruikt voor veel cartoons, niet alleen voor web maar ook tv (o.a. Bob's Burgers). Het gaf behoorlijk unieke manieren van illustreren, ontwerpen en animeren. Ik heb er veel banners mee gemaakt voor leuke merken en ik kon er altijd wel iets tofs mee maken.

Ik snap dat je irritante reclames niet leuk vindt, maar datzelfde kan je html5 nu ook verwijten. De mogelijkheden zijn daarmee alleen beperkter en het is met de verschillende eisen per advertentieplatform nogal een gedoe om het goed te maken. Er zijn wel work arounds en imitaties maar het is zowel in productieproces als output niet erg efficient.

Het afscheid van Flash was onvermijdelijk, maar zolang ik met de alternatieven geen output van vergelijkbare kwaliteit kan krijgen, maak ik geen banners meer.
En wat een voorspelbare flauwe reactie. Het was mijn werk, dropveter. Ik kon geld verdienen met wat ik leuk vond, animeren.
Jij leest het als dreigement. Dat is iets anders.

En de rest van je argument is natuurlijk onzin. Dat ik er mee stop, betekent gewoon dat iemand anders meer werk heeft. Niet dat er ineens minder banners zijn. Ik mocht willen dat ik zoveel invloed op een markt kon hebben :D

Daarnaast, wat men wel eens lijkt te vergeten: banners werken. Anders waren er nooit banners geweest. Dat is geen bezigheid die merken voor de lol doen ofzo.
We zouden het er inderdaad gewoon niet meer over moeten hebben: Flash is gewoon verleden tijd.
Helaas zijn er nog applicaties die hierop draaien. Wij hebben op werk Bijv Zaalagenda wat de Flash plugin vereist. Ik weiger categorisch nog flash te gebruiken en heb daardoor vaak problemen met het boeken van een vergaderruimte. Het verbaast mij echter dat ik de enige ben op kantoor die er bezwaar tegen heeft om flash te installeren.

Het getuigt van slecht ontwikkelaarschap om nu nog op die verouderde basis te werken.
Het getuigt van slecht ontwikkelaarschap om nu nog op die verouderde basis te werken.
Dat is heel kort door de bocht, vaak zit er een enorme hoeveelheid werk in zo een applicatie en is het omzetten naar een modern platform (html5) een berg werk. Daarnaast moet een bedrijf nog support en standaard ontwikkeling leveren voor de dienst/applicatie. Zeker voor kleinere bedrijven met een kleine niche hebben hier heel veel issues mee en hoe complexer de applicatie, hoe langer het duurt.

Zie ook:
Zaalagenda maakt nu nog gebruik van Adobe Flashplayer. <snip>
Vanaf 2019 zal Zaalagenda geen gebruik meer maken van Flashplayer en volledig HTML5 zijn.
Wat mij dan weer verbaast is dat jij op een dergelijk manier protesteert tegen bedrijfsbeleid. Het bedrijf heeft besloten dat dit het beste is, inclusief de eventuele risico's, en het is jou eigen computer en data niet, dus waar maak je je druk om?
Vooral ook omdat Flash gewoon nog ondersteund en gepatched wordt, het default uit kan staan, en je het selectief activeren kan voor die Zaalagenda als je hem echt nodig hebt.

Als ik je baas was zou ik je vertellen dat we Flash voorlopig nog even nodig hebben en dat je je voorkeuren maar in je eigen tijd na moet jagen, maar niet in de mijne.
Het is BYOD en dus wel mijn eigen computer. Zelfs de werkgerelateerde data moeten overigens zorgvuldig door de organisatie worden bewaard.

Een ander voorbeeld is het invoeren van contactgegevens in CRM. Hiervoor adviseren ze een Chinese app die in Android onwijs veel onnodige machtigingen vraagt. Die installeer ik ook niet op mijn telefoon. Dan maar handmatig.
Dat. En elk product dat het nog steeds gebruikt loopt extreem achter, inmiddels is er echt tijd genoeg geweest om het te updaten/veranderen/uitfaseren.
Helemaal mee eens. Helaas kwam ik deze week op de ikea site nog een online configurator voor kasten tegen die alleen in flash werkt. Heel jammer om daar alleen voor flash te moeten installeren. Beetje jammer voor zo'n groot bedrijf met een wereldwijd gedeelde website.
Snap dat je lang genoeg nog compatibel wil zijn, maar is de wereld niet gewoon al verder gegaan?
Is flash überhaupt nog ergens relevant?
Anoniem: 1128097 @Blonde Tux14 januari 2019 11:17
Is wel een gemis, de meest leuke dingetjes op het internet waren wel de flash dingetjes. Er gaat nu een hoop meuk de vergetelheid in.
Het is ook een probleem voor de archivering. Als Flash plugins helemaal niet meer zouden bestaan of konden werken dan zijn we een hoop geschiedenis over een bepaalde periode kwijt. Het is niet voor niets dat er nog steeds initiatieven zijn om alternatieve Flash players te onderhouden (volgens mij werkte Mozilla ook aan zoiets, specifiek voor archiefdoeleinden).

Ik zou er niet op rekenen dat je dat soort players in dagelijkse browsers tegen zult komen. Eerder in speciale edities voor nationale archieven en dergelijke. Net zoals je nu in archieven apparaten ziet die microfiches kunnen lezen.
gewoon een VM met een oude browser en oude flash plugin ;) En na elke usage gewoon de snapshot erover gooien zodat je zeker weet dat alles weer schoon is.

Maar true, in het dagelijkse leven zijn we dit kwijt, wat wel een gemis is imho.
gewoon een VM met een oude browser en oude flash plugin
:) Ik denk niet dat dat een toekomstbestendige optie is. Over twintig jaar draaien we misschien wel allemaal ARM256* en zal het moeilijk zijn om nog een OS, browser en binaire plugin uit 2009 te kunnen draaien.

De enige serieuze oplossing lijkt mij een open source player die geschreven is in één of andere high level taal (Java? Python?) zodat hij enigszins portable is naar nieuwere machines en architecturen.

*Als geschiedenis ons iets leert dan is het dat we slecht zijn zover vooruit voorspellen als het op technologie aankomt dus zeer waarschijnlijk gebruiken we een architectuur waar nu nog niemand van heeft gehoord.
True, ik bedoelde ook meer voor jezelf. En misschien net zoals dat sommige nog steeds een PSX hebben staan, een oude PC met dit erop ;)
Och, tegenwoordig hebben we toch ook emulatoren die een computers van de jaren '80 kunnen emuleren. Dus ik verwacht dat er tegen die tijd ook emulatoren voor de machines van dit tijdperk hebben.

Maar high level talen als oplossing? Ik weet het niet, of dingen die we in Java of zo schrijven het over 20 jaar nog gaan doen.
Het is ook een probleem voor de archivering. Als Flash plugins helemaal niet meer zouden bestaan of konden werken dan zijn we een hoop geschiedenis over een bepaalde periode kwijt. Het is niet voor niets dat er nog steeds initiatieven zijn om alternatieve Flash players te onderhouden (volgens mij werkte Mozilla ook aan zoiets, specifiek voor archiefdoeleinden).
Spijtig, maar historisch belangrijke documentatie hoort ook niet opgeslagen te worden in een bestandsformaat van een bedrijf met commerciële inslag. Deze fout maakt men al héél lang, maar men leert er maar niks van. Zaken met historische waarde behoor je gewoonweg op te slaan in een open, gecertificeerde bestands-standaard waarbij je deze te allen tijde kan blijven openen en inkijken, ook al is dat 20 jaar na dato.

Voor mij is het al jaren een doorn in het oog dat men zich afhankelijk maakt van bedrijven met hun gesloten standaarden en open standaarden terzijde schuift. Als men zaken in .swf opslaat en het blijkt later dan niet meer te openen.... dan is dat wat mij betreft "jammer maar helaas".

Ik ben blij dat het Flash-gedrocht tot de geschiedenis behoort. Weg ermee! Ben er nooit fan van geweest. Altijd dat gedoe met die plugins en een CPU die richting de 100% ging en er niet meer uit wilde komen zolang het speelde...

[Reactie gewijzigd door Qalo op 22 juli 2024 22:05]

Ik was eigenlijk verbaasd te lezen dat Flash nog werkte,
Ik niet zozeer, want ik wist dat het nog niet volledig obsolete was. Ik kom in de praktijk (gelukkig) al een tijd geen Flash content meer tegen, en als ik het tegenkom ben ik geenszins van plan om speciaal daarvoor iets te installeren dat Flash weer laat werken. Dan kan ik de content dan maar niet openen, jammer dan. ;)
Ik dacht dat alle browsers al een tijdje terug de plugin functionaliteit hadden uitgeschakeld, en dat Flash die gebruikte, dus vandaar dacht ik geen plugins is geen flash meer.
Mozilla zegt DIT hierover. :)
Helaas maken de BESTÂ planner en de PAX planner van IKEA nog wel gebruik van Flash. De keukenplanner is al wel zonder te gebruiken (en is veel complexer in mijn optiek).
Offtopic; ik vond de keukenplanner veel fijner werken. Makkelijker om precies te tweaken naar wens en het 3D-renderen leek veel sneller te gaan. De complexiteit lag vooral in het kunnen definiëren van elk kastje zijn deurtje, handgreep, scharnierrichting, aantal planken, et cetera. Zolang de startinstellingen goed zijn vastgesteld vulde hij die vaak correct automatisch in.
Pas terug een bank samengesteld op de iPad met een dergelijke planner. Ging prima. Lijkt me dat de rest vanzelf wel zal volgen dan. Wel slecht eigenlijk dat een miljardenbedrijf als Ikea nog steeds gebruikmaakt van flash op z'n site.
Helaas is het nog heel erg relevant in het (basis)onderwijs. Een deel van de uitgevers van methodesoftware is nog steeds niet volledig gestopt met het gebruik. Wat momenteel al tot veel problemen lijd.
Is flash überhaupt nog ergens relevant?
Voor online spelletjes: jazeker. Kijk maar eens op een verzamel-site als Kongregate. Iedereen daar weet welke kant het met Flash op gaat, maar desondanks is het overgrote deel van hun aanbod nog steeds gemaakt in Flash.

En tja, eigenlijk is dat ook wel logisch. Het enige goede alternatief is immers HTML5 en dan moet je als ontwikkelaar helemaal van voren af aan opnieuw beginnen; al je libraries, al je utility functies, al je ervaring ("probleem X los je op met Y, daar hoef ik niet over na te denken"), alles gaat rechtstreeks het raam uit. Dat maakt het onverstandig, maar wel heel verleidelijk, om "nog net iets langer" op Flash te blijven hangen, ook al komt de deadline erg dichtbij...
Flash is inderdaad verleden tijd voor veel moderne zaken en de gemiddelde mens gaat het ook niet missen. Echter speel ik nu en dan wel nog eens een Flash game op newgrounds of zo.
Niemand gaat ooit die games porten. Dus hoop ik dat er een legacy Firefox build of een plugin beschikbaar blijft voor deze toepassingen
gewoon oude install files bewaren en in een VM gooien. Ik heb inderdaad in een andere subcomment aangegeven dat er heel wat leuke flash dingetjes gaan verdwijnen.
Firefox heeft al zijn oude builds online staan.
https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/

Wil je Firefox 0.10 hebben? Ga je gang. :-)
Wel op eigen risico natuurlijk. Oudere browsers hebben bekende beveiligingslekken.

[Reactie gewijzigd door fluffy1 op 22 juli 2024 22:05]

Volgens mij zijn we ondertussen al langer aan de uitfasering bezig dan dat het uberhaupt ooit "standaard" is geweest :+
Is het ooit een standaard geweest dan? :?
Niet "een standaard", wel "standaard"; Toen elke website het nog wel gebruikte voor het één of het ander.
Of gewoon zelf even uitschakelen via about:config of een user.js:
user_pref("plugin.state.flash", 0);
Leg dat anders even uit aan je schoonmoeder.. :X
Die zit toch niet op tweakers, heeft geen enkel idee wat flash is en die verstaat gewoon fles en snap de connectie niet met de computer. :) Maar daarom ben ik er ook.
Mooi, flash is er nu uit.
Is er ook al een planning om Java er uit te werken?
Anoniem: 1128097 @beerse14 januari 2019 11:24
Enige wat ik ken dat Java(en niet javascript) gebruikt in de browser is runescape.
Dan heb je het al minstens een jaartje of twee niet meer in de browser gespeeld. ;) Deze wordt alleen nog als losse download aangeboden.
De huidige versie van RS is geschreven in C++. Old School is nog wel in Java, maar als een standalone programma.
Anoniem: 1128097 @DnJealt14 januari 2019 11:43
Ik heb ergens vorig jaar gewoon nog via de browser de Java versie kunnen spelen. Ook via de door mij toendertijd geschreven Java code die de client scraped en in een eigen frame laad dmv params van de site werkt ook nog steeds.

En ik geloof wel dat dat old school was.
Waar kom je Java in de browser nog tegen dan? Vrijwel niemand heeft die plugin dus je moet wel wat exotische toepassingen hebben om dat nog nodig te hebben. De remote console van mijn Dell iDRAC heeft het nodig, maar verder kom ik het eigenlijk nergens meer tegen. Gelukkig, want in tegenstelling tot Flash is Java in de browser ook echt een UI-nachtmerrie.
UPS gebruikt nog Java voor het aanmaken van zendingen en etiketten af te drukken... (word hier op het werk dagelijks gebruikt en na elke java update werkt heel het systeem niet meer.)
Vooral in technische zaken zoals remote-console in servers en de web-interface van veel te veel hardware die we nu 'iot' zouden noemen. Voor dit soort toepassingen zou een speciale browser ontwikkeld kunnen worden die alleen maar de java (of flash of zo) toepassing kan draaien maar verder geheel in een sanbox draait en niets kan/mag.

Mijn achtergrond is dat Java ooit als prototype-taal is ontwikkeld en gepropageerd. Met daar in het begin het expliciete advies bij om de applicatie na goedkeuring door de klant geheel opnieuw te schrijven in een waardige taal.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 22:05]

Corporate software wil het nog wel eens bevatten, al gaat dat gelukkig langzaam steeds beter.
Bijvoorbeeld BusinessObjects of BMC Remedy, om eens wat te noemen, of wat eerder geopperd is, eLearning tools.
Java wordt nog veel gebruikt in kantooromgevingen. Zo ook nog bij mijn werkgever, waarbij een bedrijfskritische applicatie nog volledig in Java draait. Op Java 6 update 31 welteverstaan. |:(
Java in browsers wordt al nauwelijks meer gebruikt. Bedoel je Javascript? Want dat wordt wel veel gebruikt en zal ook niet snel verdwijnen denk ik.

Ook de maker van Java, Oracle, is erachter dat er betere manieren zijn en heeft sinds Java 9 (2017) de Java browser plugin deprecated gemaakt. Als je nog software hebt die je via Java in de browser moet gebruiken zou ik even contact opnemen met de leverancier, want die moeten hun software om gaan schrijven ;)
Firefox 96? of toch 69?
69 idd, zie bug report.
Bug 1519434
Disable Flash support by default in Firefox 69
edit: ik kan niet typen

[Reactie gewijzigd door jimshatt op 22 juli 2024 22:05]

Volgens de Bugzilla pagina is het inderdaad 69 en niet 96.

[Reactie gewijzigd door ocwil op 22 juli 2024 22:05]

Ik heb het idee wat html5 video en streaming nog niet helemaal goed ontwikkeld is.

Ik merk het bij een bepaalde site. Ik zet een stream open, en dan zoek ik naar andere interessante streams en die zet ik tegelijkertijd open. Op een piek zit ik op 4 of 5 tegelijk.

Als ik die streams in Flash bekijk, dan gaat dit zonder problemen. Ze zijn allemaal scherp en haperen niet. Als ik die streams in html5 kijk dan begint het te stotteren, sommige streams geven foutmeldingen en sommige geven een fatal error. Ik kan met Flash doorgaan tot een stuk of 20 streams voordat ik wat merk, waarbij dat bij html5 al bij 4 of 5 streams gebeurd...

Op een i3 5005u
ls het op youtube? Dan kan je de plugin h254ify gebruiken. Je cpu ondersteun geen VP9 en dan wordt het door de CPU gecodeerd. Al kan je dan niet hoger dan 1080 wat ik mij herinnert.

Edit. Las het verkeerd. Dacht dat het om gewoon video's ging. Zou er mee te maken hebben met de code. Maar dan weet ik niet of het daarmee helpt.

[Reactie gewijzigd door Calamor op 22 juli 2024 22:05]

Niet geheel ontopic maar:

Ik ben opzoek naar een +3 bericht hier op Tweakers (of misschien was het +2) onder een nieuwspost van iets van een jaar geleden waar een gebruiker verrassend goed had weergegeven waarom het eigenlijk een slecht idee is geweest om Flash in de ban te doen ook al zit het vol met lekken... een stukje tegenlicht en een eyeopener ten opzichte van alle blijheid dat Flash een stille dood sterft. Ik kan alleen het bericht niet meer terugvinden, omdat ik geen flauw idee heb waar het meer staat, maar misschien dat iemand weet welk bericht ik bedoel?

[Reactie gewijzigd door Username3457829 op 22 juli 2024 22:05]

Nee, ik had geloof ik al eens eerder gezocht in al die Adoble Flash download updates die hier op Tweakers voorbij kwamen om vervolgens alle commens door te spitten van de afgelopen 2 jaar, maar daar stond het volgens mij niet tussen. Het ging geloof ik over het verschil tussen HTML5 en Flash en ik meen dat het ging om een artikel waarbij er een ernstige bug met HTML5 ofzo was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.