De NASA laat weten dat de Kepler-ruimtetelescoop nu echt geen brandstof meer heeft. Het ruimtevaartuig zat al langer met weinig brandstof en is ter besparing geregeld in een slaapmodus gezet. De missie van de naar exoplaneten zoekende telescoop is nu definitief voorbij.
Een lid van het Kepler-team van de NASA maakte op Twitter bekend dat elke druppel van de hydrazine is verbruikt en dat er nu echt geen brandstof meer over is. Het is de NASA nog gelukt de data van de recentste, negentiende observatiecampagne te downloaden.
Het ruimtevaartuig blijft voor eeuwig in zijn baan om de zon, waarbij de aarde rond 2060 de baan van Kepler als het ware inhaalt. Er zal echter altijd meer dan een miljoen mijl tussen Kepler en de aarde blijven. Rond 2060 zal de zwaartekracht van de aarde dermate aan Kepler trekken, dat de telescoop in een snellere baan om de zon komt en weer uitloopt op de aarde.
Het was al duidelijk dat het einde nabij was voor de Kepler-ruimtetelescoop. Het ruimtevaartuig werd in de afgelopen maanden al meerdere keren in een slaapmodus gebracht, omdat moeilijk was te bepalen hoeveel brandstof precies over was. Deze brandstofbesparende handelingen werden uitgevoerd in de hoop genoeg brandstof over te houden om de antenne van het ruimtevaartuig in de richting van de aarde te kunnen manoeuvreren, zodat ook de recentste data nog kon worden doorgestuurd.
Thomas Zurbuchen van de NASA zegt dat Kepler alle verwachtingen heeft overtroffen. Volgens hem toonde Kepler ons hoeveel planeten zich buiten ons zonnestelsel bevinden, waarmee het ruimtevaartuig in feite een nieuw wetenschappelijk onderzoeksveld heeft gecreëerd.
Kepler werd op 6 maart 2009 gelanceerd en heeft in totaal 2662 exoplaneten ontdekt. De missie duurde jaren langer dan was voorzien. Na vier jaar waren de primaire doelen behaald en gaven enkele gyroscopische vliegwielen de geest, waardoor het oriënteren lastig werd. Vanaf mei 2014 werd de missie van Kepler echter hervat, waarbij het blikveld van de telescoop elke drie maanden werd veranderd en de druk van het zonlicht werd gebruikt voor de stabilisatie van het ruimtevaartuig.
Het ligt voor de hand dat op basis van de data van het ruimtevaartuig in de komende jaren nog meer exoplaneten worden ontdekt. Daar waar Kepler zich richtte op een relatief beperkt gebied met 150.000 sterren, gaat de officieuze opvolger TESS zich richten op een veel groter gebied. Deze nieuwe ruimtetelescoop is in april gelanceerd en is al begonnen met het zoeken naar exoplaneten.