Astronomen hebben sterke aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van een exoplaneet die zich relatief dicht bij de aarde zou bevinden. Het gaat om een planeet die vermoedelijk om de Ster van Barnard draait. Deze ster staat op bijna zes lichtjaar van de aarde.
Ignasi Ribas, de hoofdwetenschapper van het Europese onderzoeksteam, meldt dat het 99 procent zeker is dat de planeet daadwerkelijk bestaat. Hij houdt nog wel een kleine slag om de arm; het team blijft de Ster van Barnard nauwkeurig onderzoeken om uit te sluiten dat de waargenomen dip in de helderheid van de ster toch is toe te schrijven aan natuurlijke variaties. Een dergelijke dip in de helderheid van een ster is de kern van de toegepaste transitmethode. Daarbij wordt gekeken naar dalingen in de helderheid, die kunnen wijzen op onontdekte exoplaneten die voor een ster langs schuiven.
Er is al vaker gezocht naar een planeet die om de Ster van Barnard draait, maar tot nu toe leverde dat niets op. De recente vondst van het onderzoeksteam was mogelijk door het combineren van data van allerlei zeer gevoelige instrumenten, afkomstig van verschillende aardse telescopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de High Accuracy Radial velocity Planet Searcher, een spectrograaf die onderdeel is van de La Silla-telescoop in Chili. Een andere hoogwaardige spectrograaf waarvan de data is gebruikt, is de Ultraviolet and Visual Echelle Spectrograph.
De ontdekte exoplaneet krijgt de naam Barnard's Star b en is voor zover bekend de op een na dichtstbijzijnde exoplaneet. Alleen Proxima b, een in 2016 ontdekte exoplaneet die om de ster Proxima Centauri draait, staat nog dichter bij de aarde. Met de lichtsnelheid zou een ruimtevaartuig er iets meer dan vier jaar over doen om Proxima b te bereiken.
Ook al staat de planeet relatief dicht bij zijn moederster, een afstand van ongeveer veertig procent van de afstand van de aarde tot de zon, het is allesbehalve een hete planeet. De Ster van Barnard is een koele, relatief lichte rode dwergster; de exoplaneet ontvangt slechts twee procent van de energie die de aarde van de zon ontvangt. Men denkt dat het wel -170 graden Celsius kan worden, waardoor bijvoorbeeld eventueel aanwezig water bevroren zal zijn. Barnard's Star b kan waarschijnlijk als superaarde worden geclassificeerd, aangezien wordt gedacht dat de planeet een massa heeft die 3,2 keer zo groot is als die van de aarde. De planeet draait in 233 dagen om de ster heen.
De Ster van Barnard is vernoemd naar de Amerikaanse astronoom E.E. Barnard. Hij ontdekte in 1916 dat de ster een relatief hoge 'bewegingssnelheid' heeft. De totale snelheid van de ster ten opzichte van de zon bedraagt ongeveer 500.000km/u. Gezien vanaf de aarde is de Ster van Barnard de snelst bewegende ster aan de nachtelijke hemel; elke 180 jaar 'reist' de ster ongeveer een afstand die vergelijkbaar is met de diameter van de maan.
De onderzoekers hebben ook nog aanwijzingen gevonden voor een andere exoplaneet in dit systeem. Deze zou een veel ruimere baan om de Ster van Barnard hebben, met een omlooptijd van 6600 aardse dagen. Het signaal van deze eventuele planeet is echter te zwak om het al serieus te nemen als een potentiële planeetkandidaat. Johanna Teske, een medeonderzoeker van de studie, zegt tegen de website Space.com dat er op dit moment te weinig data is over deze eventuele exoplaneet.
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, onder de titel A candidate super-Earth planet orbiting near the snow line of Barnard’s star.