De Transiting Exoplanet Survey Satellite is officieel in gebruik genomen door NASA, wat betekent dat er gespeurd kan gaan worden naar onontdekte planeten buiten ons zonnestelsel. Volgende maand moeten de eerste series gegevens worden ontvangen.
Ruimtevaartorganisatie NASA heeft te kennen gegeven dat de operaties woensdag al zijn begonnen en dat de satelliet inmiddels data aan het vergaren is. Ergens volgende maand wordt de eerste dataset verwacht, waarna elke 13,5 dagen een nieuwe set gegevens ontvangen moet worden; TESS draait in een baan om de aarde en staat eens in de 13,5 dagen het dichtst bij onze planeet, wat de gegevensoverdracht gemakkelijker maakt.
Wetenschappers hopen meteen na het ontvangen van de eerste gegevens op zoek te gaan naar nog onontdekte planeten buiten ons eigen zonnestelsel. De wetenschappelijke missie wordt geleid door onderzoekers van het gezaghebbende technologie-instituut MIT.
Tijdens de missie moet TESS in totaal 85 procent van de zichtbare ruimte observeren. Dat is aanzienlijk meer dan wat de Kepler-satelliet, de voorganger van TESS, kon. NASA hoopt dan ook dat de nieuwe missie voor een aanzienlijk aantal ontdekkingen zorgt. Voor het bekijken van sterren en de eventuele planeten in hun baan heeft TESS vier camera's aan boord.
SpaceX lanceerde in april een Falcon 9-raket met aan boord de satelliet. Na een succesvolle lancering kon de satelliet in een baan om de aarde worden gebracht, maar NASA had TESS nog niet eerder operationeel gekregen.