Astronomen hebben met de in de Verenigde Staten gelegen Karl G. Jansky Very Large Array een solitaire exoplaneet ontdekt op basis van zijn radiostraling. De planeet is veel zwaarder dan Jupiter en heeft relatief gezien een zeer sterk magnetisch veld.
De planeet, genaamd SIMP J01365663+0933473, staat op een afstand van 20 lichtjaar van de aarde. Het object heeft twaalf keer de massa van Jupiter, maar slechts 1,2 keer de straal van Jupiter. Het is de eerste keer dat een planeetachtig object buiten onze zonnestelsel door middel van zijn radiostraling is ontdekt. Volgens de onderzoekers kan deze manier van het detecteren van de radiostraling een nieuwe manier worden om exoplaneten te ontdekken.
Ook is het de eerste keer dat het magnetisch veld van een zogeheten solitaire planeet of weesplaneet in kaart is gebracht. Dit zijn planeten die niet zoals gebruikelijk om een ster heen draaien. Het magnetisch veld zou 200 keer zo sterk zijn als dat van Jupiter en miljoenen malen sterker dan het aardmagnetisch veld. Jupiters magnetisch veld is 20.000 keer zo sterk als dat van de aarde. De ontdekking kan uiteindelijk meer aan het licht brengen over de magnetische processen in sterren en planeten.
Het magnetisch veld creëert een aurora, al is niet precies duidelijk hoe dat gebeurt; het gaat op een andere manier dan bij het poollicht op aarde, waar elektrische geladen deeltjes afkomstig van de zon voor het groene schouwspel zorgen. SIMP heeft echter geen ster, dus zijn de deeltjes daar wellicht afkomstig van een maan, zoals dat bij Jupiter ook het geval is met de maan Io.
Het object werd al in 2016 ontdekt en werd toen samen met vier andere objecten geclassificeerd als een bruine dwerg. Dat zijn hemellichamen die wat hun massa betreft kleiner zijn dan sterren maar groter dan gasreuzen zoals Jupiter. Men vermoedde dat het om een erg grote bruine dwerg ging, tot een groep onafhankelijke wetenschappers vaststelde dat het object toch als een planeet moet worden beschouwd.
Op SIMP J01365663+0933473 is het zo'n 825 graden Celsius. Op Venus, de heetste planeet in ons zonnestelsel, is het 470 graden en dat komt voornamelijk door de straling van de zon. De enorme exoplaneet draait niet om een ster, waardoor de hitte waarschijnlijk nog afkomstig is van de formatie van de planeet, zo'n 200 miljoen jaar geleden. Het onderzoek is gepubliceerd onder de titel The Strongest Magnetic Fields on the Coolest Brown Dwarfs.