De NASA heeft bekendgemaakt dat de Transiting Exoplanet Survey Satellite, in feite de opvolger van de Kepler-ruimtetelescoop, op 16 april met een Falcon 9-raket van SpaceX wordt gelanceerd. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaat met de telescoop zoeken naar exoplaneten.
Op dit moment zijn de laatste voorbereidingen voor de lancering vanaf Cape Canaveral begonnen. Na de lancering op 16 april komt de ruimtetelescoop via een zwaartekrachtslinger van de maan in een sterk elliptische baan waarin hij in 13,7 dagen om de aarde draait. In deze bijzondere baan komt de satelliet op het verste punt op een afstand van 373.000km van de aarde. Op het meest nabije punt van de aarde zal de afstand 108.000km bedragen. Als de telescoop dicht bij de aarde is, wordt de data verzonden; dat gebeurt eenmaal per omloop.
Deze baan is gekozen omdat hij zeer stabiel is, waardoor de noodzaak van motorassistentie om correcties uit te voeren is weggenomen. In theorie kan de telescoop duizend jaar in deze baan blijven functioneren. Ook zal TESS op 373.000km afstand relatief weinig last hebben van interferentie van de aarde.
De satelliet heeft in totaal vier breedhoekcamera's, waarmee 85 procent van de observeerbare ruimte kan worden bekeken. Dit enorme gebied is opgedeeld in 26 sectoren, die in totaal in twee jaar een voor een worden onderzocht op de aanwezigheid van exoplaneten. Dat gaat via de bekende transitmethode, waarbij wordt gekeken naar een kleine dip in de helderheid van sterren, die kan duiden op een voor de ster passerende planeet.
De nieuwe ruimtetelescoop is nodig omdat de brandstof van de in 2009 gelanceerde Kepler-telescoop op begint te raken. Kepler heeft zich vooral gericht op een deel van de ruimte met zo'n 150.000 sterren die zich allemaal op een afstand van meer dan duizend lichtjaar van de aarde bevinden. TESS gaat een veel groter gebied onderzoeken en daarbij gaat het om sterren die dichterbij staan, op maximaal driehonderd lichtjaar van de aarde. Ook zijn de doelwitten van TESS zo'n dertig tot honderd keer zo helder als die van Kepler. Vermoedelijk zal dit leiden tot de ontdekking van veel nieuwe exoplaneten.