Opvolger van Kepler-ruimtetelescoop gaat op 16 april de ruimte in

De NASA heeft bekendgemaakt dat de Transiting Exoplanet Survey Satellite, in feite de opvolger van de Kepler-ruimtetelescoop, op 16 april met een Falcon 9-raket van SpaceX wordt gelanceerd. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaat met de telescoop zoeken naar exoplaneten.

Op dit moment zijn de laatste voorbereidingen voor de lancering vanaf Cape Canaveral begonnen. Na de lancering op 16 april komt de ruimtetelescoop via een zwaartekrachtslinger van de maan in een sterk elliptische baan waarin hij in 13,7 dagen om de aarde draait. In deze bijzondere baan komt de satelliet op het verste punt op een afstand van 373.000km van de aarde. Op het meest nabije punt van de aarde zal de afstand 108.000km bedragen. Als de telescoop dicht bij de aarde is, wordt de data verzonden; dat gebeurt eenmaal per omloop.

Deze baan is gekozen omdat hij zeer stabiel is, waardoor de noodzaak van motorassistentie om correcties uit te voeren is weggenomen. In theorie kan de telescoop duizend jaar in deze baan blijven functioneren. Ook zal TESS op 373.000km afstand relatief weinig last hebben van interferentie van de aarde.

De satelliet heeft in totaal vier breedhoekcamera's, waarmee 85 procent van de observeerbare ruimte kan worden bekeken. Dit enorme gebied is opgedeeld in 26 sectoren, die in totaal in twee jaar een voor een worden onderzocht op de aanwezigheid van exoplaneten. Dat gaat via de bekende transitmethode, waarbij wordt gekeken naar een kleine dip in de helderheid van sterren, die kan duiden op een voor de ster passerende planeet.

De nieuwe ruimtetelescoop is nodig omdat de brandstof van de in 2009 gelanceerde Kepler-telescoop op begint te raken. Kepler heeft zich vooral gericht op een deel van de ruimte met zo'n 150.000 sterren die zich allemaal op een afstand van meer dan duizend lichtjaar van de aarde bevinden. TESS gaat een veel groter gebied onderzoeken en daarbij gaat het om sterren die dichterbij staan, op maximaal driehonderd lichtjaar van de aarde. Ook zijn de doelwitten van TESS zo'n dertig tot honderd keer zo helder als die van Kepler. Vermoedelijk zal dit leiden tot de ontdekking van veel nieuwe exoplaneten.

Door Joris Jansen

Redacteur

29-03-2018 • 11:10

46

Lees meer

Reacties (46)

46
45
29
4
0
3
Wijzig sortering
Het is best wel een klein schattig satellietje met een gewicht van 350 kg en afmetingen van 3.7 × 1.2 × 1.5 m. Ter vergelijking:
  • Kepler: 1041 kg, 4.7 × 2.7 m
  • GPS Block IIIA: 3880 kg
  • Hubble: 11110 kg, 13.2 × 4.2 m
Ook een van de weinige projecten die niet over het budget is gegaan ($75 miljoen) en geen noemenswaardig uitstel heeft gehad.

[Reactie gewijzigd door Balance op 27 juli 2024 08:35]

Het is best wel een klein schattig satellietje met een gewicht van 350 kg en afmetingen van 3.7 × 1.2 × 1.5 m. Ter vergelijking:
  • Kepler: 1041 kg, 4.7 × 2.7 m
  • GPS Block IIIA: 3880 kg
  • Hubble: 11110 kg, 13.2 × 4.2 m
Ook een van de weinige projecten die niet over het budget is gegaan ($75 miljoen) en geen noemenswaardig uitstel heeft gehad.
TESS is dan ook geen vooruitstrevend project al wordt het wel zo gepresenteerd. Het project heeft naast de wetenschappelijke waarde een andere waarde voor de NASA, het wordt naast een aantal andere projecten gebruikt om te laten zien dat NASA wel op tijd en binnen budget kan leveren als de projecten geen componenten bevatten die nog ontwikkeld moeten worden. Dus gewoon een kwestie van budget veilig stellen bij het congres.
En twee dagen terug werd bekend gemaakt dat de James Webb Space Telescope niet voor 2020 gelanceerd kan gaan worden. Waarmee een deel van TESS' missie dus zal moeten wachten, het deel van de missie waarin TESS transities vind, en JWST spectrogrammen maakt van die transitie, zodat er misschien gemeten kan worden of planeten een atmosfeer hebben, en wat de samenstelling daarvan is.
Het ligt iets ingewikkelder. De polen van TESS' observatie gebied worden permanent bekeken en TESS zal hier dus alle transisities waarnemen die er plaats vinden en hiermee dus ook altijd de periode van omloop van een planeet rond zijn ster. In de andere observatie gebieden kan TESS een transities missen en dus de verkeerde omloop tijden bepalen.

Deze gegevens gaan niet verloren en kunnen gebruikt worden om de metingen van de James Webb telescoop al van te voren te plannen. Hier ligt ook de crux van het verhaal zoals je verteld wordt, de James Webb telescoop dient gericht te worden en kan dus bezig zijn met een meting die niet onderbroken kan worden terwijl er een transitie plaastvind, je mist deze transitie dan ook als je de James Webb eerder zou hebben gelanceerd.

Door het frequentie bereik van de James Webb, de type sterren geobserveerd door TESS en de nabijheid van die sterren is de combinatie TESS and James Webb al geoptimaliseerd echter de kans dat de Webb een transitie mist is groot.

Bovenstaande is ook een van de redenen waarom er voor het communicatie protocol is gekozen voor de TESS (short burst high density packets) waarbij informatie alleen dicht bij de aarde wordt overgedragen.
Satellieten maken toch gebruik van plutonium of uranium als brandstof? Voyager 1 doet het nog steeds na al die jaren. Hoe kan het dat de brandstof van een in 2009 gelanceerde satelliet nu al op begint te raken?
Omdat de Voyager 1 de plutonium niet als brandstof voor z'n stuurraketten gebruikt. Het plutonium zit in de RTG die de elektriciteit levert.
Daarnaast hoeft de voyager niet echt meer bij te sturen waar de kepler dat wel moet.
De meeste satellieten halen hun stroom gewoon uit zonnepanelen. De brandstof wordt gebruikt om koerscorrecties te kunnen doen om in de juiste baan te blijven.
Keppler gebruikt bleubare brandstof om baan correcties toe te passen en juist deze brandstof raakt op.
Je hebt energievoorziening nodig (zonnepanelen of Thermo-elektrische radio-isotopengenerator), en je hebt brandstof voor de thrusters nodig voor koerscorrecties. Deze 2e raakt op bij Kepler.
Buitenaardse wezens hebben Voyager 1 "bijgetankt" of verbeterd, zie "Star Trek 1 : The Motion Picture" :')
Dat was de fictieve Voyager 7, niet Voyager 1 of 2 :)
Anoniem: 455617 @onok29 maart 2018 16:38
Correctie: Voyager 6
ah had ik m bijna goed :P
Het enige wat ik hoop is dat er leven ontdekt gaat worden! :)
Anoniem: 421923 @Biogi29 maart 2018 11:49
vind ik zelf niet eens zo belangrijk.
Belangrijker is dat we planeten ontdekken waar we zelf kunnen leven.
En dan zijn wij het leven wat daarop ontdekt gaat worden :P

Kolonisatie!
Wat is het toch met blanken en kolonisatie? ;) 8)7

Denk dat we eerst iets dichter bij huis moeten uitproberen. Maar het kan geen kwaad om een doel te hebben zodat we kunnen dromen. :)

[Reactie gewijzigd door Ryack op 27 juli 2024 08:35]

Anoniem: 421923 @Ryack29 maart 2018 13:06
dichterbij huis moeten te veel terraformen of anderssoortig moeilijk doen met geisoleerde leefomgevingen.
Kan natuurlijk ook geen kwaad als we daar beter in worden, maar nog beter en makkelijker zijn natuurlijk exoplaneten.

Dichtbijzijnde plek om überhaupt te koloniseren zal zo'n maan als Europa ofzo zijn.
Het grootste probleem met exoplaneten dat we op dit moment hebben, is om er binnen een redelijke termijn levend aan te komen. Ik denk niet dat we kolonisatie van een exoplaneet tijdens ons leven nog zien gebeuren. De kolonisatie van een maan of planeet in ons eigen zonnestelsel, dat zou wel moeten lukken.
En zelfs dat laatste zal voorlopig niet gebeuren. Zijn we ooit terug naar de Maan geweest na het Apollo programma? Nee, want waarschijnlijk financieel niet aantrekkelijk. Voor Mars vanwege de grote afstand nog minder.
Sterker nog, NASA heeft nog niet eens een serieuze opvolger van de Space Shuttle gereed. Het lijkt wel of ze er helemaal geen interesse meer in hebben. Als ze nog langer wachten hebben de Chinezen straks opeens een basis op de maan. Voor de Russen hoeven ze niet bang te zijn, die hebben het geld er (ook) niet voor.
Simpel, die aliens moeten kennis maken met god en pizza's
Wat heeft dat te maken met blanken? Bedoel je niet gewoon de mensheid an sich? Of bedoel je dat mensen met een huidskleur niet willen/kunnen koloniseren?
Je moet voor de grap eens een langs Geenstijl en Joop. Of tegenwoordig het NOS nieuws. Er gaat geen dag voorbij zonder dat een persoon of groep niet ergens de schuld van krijgt. Zo las ik op een van de twee sites laatst nog dat de blanken schuld waren aan het kolonialisme, slavernij en racisme en nog een hele berg aan andere slechte dingen.

De eerste regel in mijn reactie probeerde daar een beetje de draak mee te steken. :)
Je moet voor de grap eens een langs Geenstijl en Joop.
Als dat jouw gevoel voor humor is dan kun je ook gewoon je hoofd een paar keer goed hard tegen de muur rammen; als je dan toch van hoofdpijn houdt... :(
Zo las ik op een van de twee sites laatst nog dat de blanken schuld waren aan het kolonialisme, slavernij en racisme en nog een hele berg aan andere slechte dingen.
Nou is het op zich wel gewoon zo dat, historisch gezien, het voornamelijk uitsluitend?? de blanken waren (of, beter gezegd, een subgroep van de blanken) die aan kolonialisme deden. Ik kan me in elk geval het hoofdstuk in mijn geschiedenisboek niet herinneren waarin de Inca's de oceaan overstaken en Europa onderwierpen aan hun overheersing... De reden daarvoor heeft natuurlijk niets met huidskleur te maken, dus op de vraag "bedoel je dat mensen met een huidskleur niet willen/kunnen koloniseren?" is het antwoord "nee, alleen dat ze het in de praktijk niet hebben gedaan". Het is een uitspraak die heel erg vatbaar is voor verkeerde interpretatie, maar strikt genomen is ie niet onwaar.

Met als kanttekening: hierbij heb ik het dan wel over "kolonialisme" in de zin waarop de Europese landen op ontdekkingsreis gingen en de al aanwezige bevolking onderdrukte. Als je "kolonialisme" opvat als "op ontdekkingsreis gaan en in nieuw, onbewoond gebied een nieuwe samenleving beginnen (dus de betekenis van "Mars koloniseren"), dan wordt het een heel ander verhaal. Zover we nu weten is de moderne mensheid in Afrika begonnen en zijn de Afrikanen dus, per definitie, de beste kolonisten; zij zijn ermee begonnen en zij hebben (indirect) deze hele planeet (behalve Antarctica) gekoloniseerd.
Anoniem: 455617 @robvanwijk29 maart 2018 17:02
De reden daarvoor heeft natuurlijk niets met huidskleur te maken, dus op de vraag "bedoel je dat mensen met een huidskleur niet willen/kunnen koloniseren?" is het antwoord "nee, alleen dat ze het in de praktijk niet hebben gedaan".
Dat is ook weer sterk afhankelijk van hoe je kolonisatie interpreteert. Strikt genomen is het dat je dan als kolonisator veel van je eigen mensen vestigt in het gebied dat je koloniseert. Meestal word dit geinterpreteerd dat je zelfs zoveel van je eigen mensen in een voor jou nieuw gebied vestigt dat je daar een ruime meerderheid van de totale bevolking gaat vormen. Hiervan zijn slecht enkele voorbeelden bekend die vanuit Europa hebben plaatsgevonden. Dan moet je denken aan Noord Amerika, Australië en Nieuw Zeeland.

Een andere vorm is dat je als kolonisator een klein deel van je bevolking vestigt in een gebied en daar de macht naar je toe trekt. Of in simpelere bewoordingen: veroveren en (langdurig) bezetten. Indien je dit als kolonisatie omschrijft dan zijn het niet alleen de Europese landen geweest die hier actief in zijn geweest. Mongolië, China, Japan, India, Perzië en Egypte zijn hier b.v. allemaal in verschillende periodes van hun geschiedenis zeer actief in geweest.

Dus de stelling dat kolonisatie uitsluitend door blanken is uitgevoerd slaat echt nergens op.
Nou is het op zich wel gewoon zo dat, historisch gezien, het voornamelijk uitsluitend?? de blanken waren (of, beter gezegd, een subgroep van de blanken) die aan kolonialisme deden.
Als je de geschiedenis bekijkt dan zie je dat alle rassen aan kolonisatie en expansie deden en nog steeds doen. Dat het voornamelijk of uitsluitend de blanken waren is gewoon onzin.
Ik kan me in elk geval het hoofdstuk in mijn geschiedenisboek niet herinneren waarin de Inca's de oceaan overstaken en Europa onderwierpen aan hun overheersing...
Maar de inca's hebben zich wel degelijk in grote delen van zuid Amerika gevestigd en dat ging niet vriendelijk. Dat we hier niet zo veel over in de geschiedenis boeken vinden is omdat wij meer gefocust zijn op onze eigen geschiedenis. Denk je werkelijk dat Columbus de eerste was die Amerika ontdekte? Er zijn bewijzen dat andere volken al veel eerder de wereld zeeen over gingen.

Of wat dacht je van de overheersing van grote delen van Europa door de Ottomanen. Daar leren ze tegenwoordig op school niet heel veel over.

De Europeanen zijn gewoon de volgende in een lange lijst en ze zullen zeker niet de laatste zijn.
mensen met een huidskleur, zoeken het gewoon bij de buren, en slaan die de koppen in als ze niet willen luisteren, gebrek aan ambitie als je het mij vraagt.
mensen met een huidskleur, zoeken het gewoon bij de buren, en slaan die de koppen in als ze niet willen luisteren, gebrek aan ambitie als je het mij vraagt.
Kun je even mijn geheugen opfrissen; welk continent (met nagenoeg uitsluitend bewoners met welke huidskleur) was het ook alweer die allebei de potjes "wereldwijd elkaar de koppen inslaan" heeft veroorzaakt....!?

En daarnaast, als jij vindt dat "naar een ander continent gaan en daar iedereen die je tegenkomt vermoorden, verkrachten en onderdrukken" synoniem is met "ambitie" dan vind ik "gebrek aan ambitie" het hoogst haalbare in de categorie "beschaving".
Planeten die op honderden lichtjaren staan zijn nou niet zo 1 2,3 te koloniseren.
Dan zal toch echt tussenlandingen moeten maken en daar eerst koloniseren.
Nee, dan gebruik je generatieschepen.

Alleen hopen, dat er niet dezelfde soort problemen komen, zoals in 'Orphans of the Sky'
Anoniem: 421923 @OneTimer29 maart 2018 13:05
vanzelfsprekend. Maar we hebben een doel nodig.
Zodra we zien waar we naar toe moeten, komt er mogelijk geld vrij voor extra verbeterd onderzoek naar betere transportmethoden.
Het zijn drukke tijden voor SpaceX: da's de derde lancering in een periode van iets meer dan 2 weken. Morgen en maandag hebben ze ook al lanceringen op de agenda staan.
Morgen Iridium Next 5,
2 april CRS,
16 april TESS,
24 april Bangabandhu-1 (Eerste Block 5),
'Late April' iridium Next 6

5 lanceringen in zo goed als een maand

[Reactie gewijzigd door Twanekel op 27 juli 2024 08:35]

Na het nieuws van het verplaatsen van het launch window van de james webb telescoop, is het toch fijn om te horen dat deze wel op schema zit.
En twee dagen terug werd bekend gemaakt dat de James Webb Space Telescope niet voor 2020 gelanceerd kan gaan worden. Waarmee een deel van TESS' missie dus zal moeten wachten, het deel van de missie waarin TESS transities vind, en JWST spectrogrammen maakt van die transitie, zodat er misschien gemeten kan worden of planeten een atmosfeer hebben, en wat de samenstelling daarvan is.

[Reactie gewijzigd door burne op 27 juli 2024 08:35]

Stiekem hoop ik altijd diep van binnen dat budgetten voor dit soort projecten 1000 maal omhoog gaan (of iets haalbaarders uiteraard). Wat zouden de mogelijkheden zijn als je 10 van die TESS dingen in diezelfde baan knalt. Plus talloze andere projecten. Waardoor wij de data veel sneller binnen hebben en ermee aan de slag kunnen. Hopelijk komt ruimte mining snel van de grond, als grote corperaties/overheden daarin zitten zullen alle andere budgetten en uiteraard mogelijkheden tot ‘meeliften’ makkelijker worden.
Eigenlijk vind ik het vreemd dat de keppler begonnen is met de moeilijker objecten, en de vervanger de sterren die veel dichterbij staan, en veel helderder zijn gaat bekijken.
Heeft iemand een idee hoe die gravity-assist uitgevoerd gaat worden? Ik wil deze missie graag simuleren met Orbiter. Een apogee op 373,000 km en perigree op 108,000 km kom ik nog wel uit, maar de rest van de parameters zoals de inclinatie en de uiteindelijke gravity-assist heb ik nog geen voorstelling van.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.