Onbemande testvlucht SpaceX Crew Dragon-capsule is uitgesteld tot januari 2019

De onbemande testvlucht van de SpaceX Crew Dragon-capsule is uitgesteld naar ergens in januari volgend jaar. Deze eerste vlucht zonder astronauten is al vaker uitgesteld. Bemande vluchten volgen waarschijnlijk pas in de tweede helft van april 2019.

De NASA laat weten dat de eerste onbemande testvlucht voor de Crew Dragon-capsule in januari 2019 plaatsvindt, gelet op de mogelijkheden om de capsule te kunnen koppelen aan het International Space Station. SpaceX werkt samen met NASA's Commercial Crew Program om de hardware en andere benodigdheden in ieder geval al in december klaar te hebben.

Hans Koenigsmann, een onderdirecteur bij SpaceX, zei onlangs tegen Spacenews dat de hardware waarschijnlijk al wel aan het einde van dit jaar klaar is, maar dat er wellicht nog wat papierwerk moet worden voltooid voor de benodigde certificering. Volgens hem was het daardoor kantje boord of het nog ging lukken om dit jaar de Crew Dragon nog te kunnen lanceren.

Ook de eerste onbemande vlucht van Boeings concurrerende Starliner-capsule, die eveneens onderdeel is van het Commercial Crew Program, is weer uitgesteld. Deze vlucht staat nu gepland voor maart 2019, terwijl de lanceerdatum eerder nog op eind 2018 stond.

Volgens de oorspronkelijke plannen had de Crew Dragon al moeten vliegen: de eerste onbemande testvlucht stond voor augustus gepland, waarna de eerste bemande testvlucht in december had moeten volgen.

Zowel de Starliner als de Crew Dragon zullen bij hun eerste onbemande testvlucht na de lancering naar het ISS vliegen, met het ruimtestation koppelen, om vervolgens weer te ontkoppelen en terug te keren naar de aarde. Hiermee moet worden aangetoond dat de systemen klaar zijn om op termijn ook astronauten naar het ISS te vervoeren. Daarvoor is de NASA nu nog afhankelijk van Russische Sojoez-capsules.

Links de Crew Dragon-capsule van SpaceX en daarnaast de Starliner van Boeing.

Door Joris Jansen

Redacteur

05-10-2018 • 11:09

31 Linkedin

Lees meer

Reacties (31)

Wijzig sortering
Die Crew Dragon lijkt me toch nog een stukje minder oncomfortabel dan de Starliner, qua ruimte... hoop dat ze alles in VR gaan livestreamen tegen die tijd. Of op z'n minst later in VR beschikbaar maken...
Een stukje minder oncomfortabel? Als je woorden zo bedoeld zijn, bedoel je dan: een stukje comfortabeler?
In ieder geval is een ruimtereis in deze tijd hoe dan ook erg oncomfortabel. De ruimte in een capsule is klein, de reis duurt vrij lang, je kunt niet even stoppen onderweg, je kunt niet zomaar naar een wc en als je gaat moet dat op een erg lastige manier, eten en drinken is niet makkelijk en niet leuk, sterke versnelling tijdens burn-fases, maar ook de misselijkheid tijdens de fases van gewichtloosheid, 'angstmomenten', enz.
Ik denk dat ik van alle mensen op aarde het meeste respect hebt voor de prestatie van astronauten (plus het team erachter).
Reizen naar het ISS kan al enige tijd in 6 uur. Dus dat valt nog wel te bezien, ja het is krap in zo'n capsule, maar daar zijn de austronauten wel op voorbereid. Ze hebben ook een speciaal pak aan dat helpt om de sterke versnellingen tegen te gaan. Tevens tja de WC kan vaak wel in het pak als het echt nodig is. Echter denk ik wel dat ze het 6 a 8 uur vol kunnen houden ;)

https://www.engadget.com/...-cuts-travel-time-to-iss/
In de Starliner zullen ze inderdaad hun speciale astronautenondergoed moeten gebruiken, de Crew Dragon heeft echter gewoon sanitaire voorzieningen.
Mijn zoontje van 1 heeft ook speciaal astronautenondergoed waardoor hij gewoon altijd en overal zijn behoefte kan doen ;) Erg handig ook dat ie 's nachts niet alleen uit zijn bed hoeft te klimmen!
met het verschil dat de crew het ook weer moet op kunnen drinken ;) heeft je zoontje niet zo'n behoefte aan...hoop ik
Wat de astronauten in de capsule (zowel Orion als Crew Dragon) produceren wordt niet gerecycled, wat ze in het ISS produceren wel.
Anoniem: 1092407
@Bensimpel5 oktober 2018 13:39
Door gewichtloosheid ontstaat een verschuiving van de vloeistoffen in het lichaam. Dit is vergelijkbaar met de condities tijdens duiken en als duiker kan ik je vertellen dat als je voor een duik voldoende drinkt dit er tijdens een duik vrij snel weer uitmoet. Ophouden is dan niet alleen behoorlijk oncomfortabel maar ook nog gewoon erg slecht. Ik kan me wel voorstellen dat plassen in een luier minder fijn moet zijn dan het gewoon de zee in kunnen laten lopen ;) maar als dat het enige echt oncomfortabele is tijdens een ruimtereis dan teken ik hoor. :D

Het voordeel van micro-G is natuurlijk dat de bloedsomloop in alle posities optimaal blijft. In tegenstelling tot bijv langdurig in een vliegtuig zitten waarbij in de zitpositie vloeistoffen de neiging hebben om op te hopen in de onderbenen en voeten, met zwelling tot gevolg. Anders gezegd: in de ruimte hoeven de benen niet omhoog. Alleen af en toe wat beenoefeningen doen lijkt mij afdoende om de kans op trombose te minimaliseren. Als het al nodig is want er wordt een speciaal drukpak gedragen dat op zichzelf wellicht al de circulatie op gang houdt (vergelijkbaar met reis-/steunkousen).
Het heet niet "wetsuit" voor niks. }>
ikke zou 't meteen al in m'n broek doen.
Denk dat "comfortabel" inderdaad nogal een overstatement is. Het is sowieso proppen en passen en meten allemaal. Dus ja, iets minder oncomfortabel dan de Starliner die nóg kleiner oogt.
De Crew Dragon proppen en passen? Misschien heb je de foto's/filmpjes dan nog niet gezien (en vergeleken met de Soyuz capsule). Als je eenmaal zit heb je een zee van ruimte in de Crew Dragon. En op je plekje komen is echt niet zo lastig als jij zegt.

Erin klimmen is ongeveer vergelijkbaar met achterin instappen in een wat kleinere auto.

https://cdn.teslarati.com...bin-081318-SpaceX-7-c.jpg
Ja maar was het niet zo dat die renders vooral een érg positief beeld lieten zien en geen bagage/vracht meerekenden? (Oprechte vraag). Meen daar ooit een discussie over te hebben gezien 'ergens' ..
Zonder vracht (of met beperkte vracht) kan er 7 man in een Crew Dragon, dit lukt je in de Sojoez alleen als je alle ledematen individueel in kan laden zodat de packing optimaal is.
daar hebben ze in Saudi-Arabië een specialistisch team voor.
Nee niet echt eigenlijk, er is ook de mogelijkheid om de onderste 3 stoelen weg te halen en te vervangen door 3 pallets aan vracht. Volgensmij standaard 1 pallet maar dat weet ik niet meer helemaal zeker. Er is echt wel een grote hoeveelheid ruimte voor de astronauten
“Astronauten”
“Mensen op aarde”
Wat een leuke contradictie 8)7 ;)

[Reactie gewijzigd door efari op 5 oktober 2018 11:45]

Elon Musk heeft al getweet dat de maanreis over een paar jaar wel in HD VR wordt gestreamd. Dit wellicht ook al dus, hoewel ik gok dat NASA goedkeuring moet geven. Ben benieuwd! :)
Wat is nu de reden voor deze vertraging? Echt pas omdat het ISS geen 'slot' heeft?
Hans Koenigsmann, een onderdirecteur bij SpaceX, zei onlangs tegen Spacenews dat de hardware waarschijnlijk al wel aan het einde van dit jaar klaar is, maar dat er wellicht nog wat papierwerk moet worden voltooid voor de benodigde certificering
Ja dat was al oud nieuws.. Wat voor papierwerk? Ugh klinkt als typisch NASA red tape.
Die red tape heeft zijn redenen. NASA heeft in het verleden aan aantal zeer harde lessen moeten leren + een hele hoop near-misses gehad. Als het over satellieten gaat steekt het allemaal niet zo nauw. Af en toe gaat er iets mis gaan, daar heb je verzekering voor. Maar als het over mensen gaat moet je echt proberen zo dicht mogelijk tegen 100% zekerheid proberen te geraken als je kan. Sommige regeltjes van NASA zijn waarschijnlijk overbodig of te streng, maar veel andere zijn dan wel weer kritisch. Dat is kennis waarvoor we betaald hebben met mensenlevens...

De eerste vlucht is misschien onbemand, maar die gaat wel naar het ISS wat natuurlijk wel bemand is. Als er daar iets grondig mis gaat zijn er dus ook mensenlevens in gevaar. Geduld is een schone zaak. Januari is al binnen 3 maand. Het is echt niet lang meer. We hebben ook ettelijke jaren moeten wachten op Falcon Heavy. Die moest origineel vliegen in 2013 of 2014 dacht ik... Maar het is goed dat ze hun tijd hebben genomen. Die eerste vlucht was een gigantisch succes. Laten we hopen dat de Dragon 2 even succesvol gaat worden!
Precies. Als die Crew Capsule met 200 km p/u vol in het ISS boort in plaats van netjes af te remmen, hebben vooral de bewoners van het ISS een probleem.
Inderdaad. Maar op zich hebben ze wel al ervaring me het koppelen aan het ISS door de cargo missies. Het lijkt me niet dat er zoveel verschil is tussen het koppelen van de Cargo en crew versie.
De manier waarop Dragon 2 zich koppelt aan het ISS is helemaal anders dan Dragon 1. Dragon 1 brengt zich in de buurt, maar uiteindelijk is het de Canadarm die Dragon vast pakt en aan het ISS koppelt. Dit noemt "berthing".

Dragon 2 doet dit helemaal zelf, zoals de Soyuz capsule dat doet. Die moet dus op zijn eigen kracht en onder eigen controle zich vastkoppelen.

De approach naar het ISS is dus heel gelijkaardig, maar de laatste en meest cruciale stap is dus volledig anders. Je kan er zeker van zijn dat hier heel veel werk in is gegaan om dat goed te krijgen, en dat NASA ook veel aandacht heeft besteed om te controleren dat alles in orde is.
Ik denk dat er dan geen probleem meer is en er niks meer gedaan kan of zelfs hoeft te worden.
Die kans is wel gelukkig vrijwel 0.

Het ISS is een erg klein doelwit om te raken, en als de crew capsule met een 200 km/u snelheidsverschil in de buurt van het ISS komt werkt het guidance system sowieso niet, approach snelheden zijn vaak erg laag (<1 m/s).

Het is niet zoals een auto die naar zijn bestemming rijdt en dan stopt. De capsule wordt in een baan gezet die op zijn hoogste punt bij het ISS komt, en moet dan juist gas bij geven om dezelfde snelheid en baan als het ISS te houden.

Het voornaamste risico imo is dat er een probleem bij of na docking ontstaat. Als na docking ineens één van de motoren aan gaat, of het docken op de één of andere manier verkeerd gaat, kunnen er ook grote problemen ontstaan.
Hee, wat vreemd nou. Alweer uitstel.

Volgens meneer Musk zouden we toch op zeer korte tijd allemaal op vakantie naar Mars kunnen gaan....... En een tweede woning op de maan hebben (of net omgekeerd). Tja...de realiteit van alledag kun je toch niet zo makkelijk negeren......
Of NASA's red tape en/of de grote tegenbeweging van Boeing e.a. tegen SpaceX.
Er is heel veel politieke & commerciele weerstand tegen het succes van SpaceX. (lees subsidie potten)

Nee, geen fanboy, maar bovenstaande is een gegeven. Wacht maar totdat Amazon met zijn raketten commercieel gaat meedraaien, dan zie je daar ook ineens een hoop 'red tape' ontstaan.
Nu is het bedrijf nog een 'leuk hobbyproject'......

En ja, het is nu eenmaal rocket science dat vaak in de weg zit met mooie planningen en ideeen. ;)
Het is allemaal niet zo makkelijk, wees blij dat dankzij oa Elon Musk er weer gekeken wordt naar Mars, zeker als je weet dat we daar al eigenlijk hadden kunnen zijn als Nixon indertijd niet zo terughoudend was geweest, Von Braun had de plannen toen al klaar liggen, de Saturn raket was zelfs al ontworpen met dat in gedachte, voor de rondjes naar de maan was die raket eigenlijk overbodig, dat had met een veel mindere raket ook gekunt. Maar Von Braun had dus zijn gedachte toen al gezet op mars..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee