Dat betreft octrooi in het koninkrijk Nederland. Dat koninkrijk bestaat echter pas sinds 24 augustus 2015.
Nadat Napoleon in oktober 1813 bij Leipzig verslagen was, op 31 maart 1814 de geallieerden Parijs hadden veroverd, op 6 april 1814 Napoleon was afgetreden en verbannen naar Elba. Op 30 mei 1814 werd vervolgens bij het
verdrag van Parijs o.a. bepaald dat het huis Oranje-Nassau over de Nederlanden zou worden aangesteld. Verdere details zouden bij het
congres van Wenen worden bepaald. Dat begon eind 1814 en duurde tot 9 juni 1815 waarbij de nieuwe grenzen werden bepaald
(Ceylon, de Kaapkolonie en de helft van Nederlands Guiana gingen naar Groot-Brittanië, Nederland kreeg de voormalige Oostenrijkse Nederlanden en het huis Oranje-Nassau kreeg tevens het Groothertogdom Luxemburg (personele unie). Voordat de gedelegeerden het hadden kunnen ondertekenen (26 juni 1815) was Napoleon inmiddels voor de tweede keer verslagen, op 18 juni 1815 bij Waterloo. Bij het 2e verdrag van Parijs gesloten op 28 november 1815 werden nog wat stukjes van Frankrijk toegewezen aan het nieuwe Koninkrijk der Verenigde Nederlanden.
In het machtsvacuüm dat was ontstaan na Leipzig werd door een
Driemanschap van edellieden op 21 november 1813 het
Soeverein Vorstendom der Verenigde Nederlanden uitgeroepen, en werd de prins van Oranje uitgenodigd. Deze kwam 10 dagen later aan in Scheveningen en werd op 1 december tot soeverein vorst uitgeroepen. Daarna werd door het driemanschap een [url=]https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Grondwet]grondwet[/url] opgesteld die op 29 maart 1814 werd bekrachtigd.
Ondertussen was er door de gealliëerden voor in de Zuidelijke Nederlanden het
Generaal Gouvernement opgericht. Na het sluiten van het 1e verdrag van Parijs wordt
dit ontbonden en vanaf 1 augustus 1814 treed de prins op als
Goeverneur-generaal.
Nadat hij te horen krijgt dat Napoleon is ontsnapt van Elba roept Willem van Oranje zichzelf op 16 maart 1815 uit tot koning der Nederlanden. Nadat de Zuidelijke Nederlanden op het congres van Wenen 13 februari 1815 aan het koninkrijk zijn toegevoegd, moet er natuurlijk wel weer een
nieuwe grondwet komen. Deze wordt op 24 augustus 1815 uitgeroepen. De inhuldiging van koning Willem I vond op 21 september 1815 plaats te Brussel in het Stadhuis van Brussel en de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele.
Logisch dus dat er voorheen in het koninkrijk geen octrooiwet was, er was namelijk eerder ook geen koninkrijk. Ook van 1813 tot 1814 (eerste grondwet) of zelfs tot 1815 kun je immers niet spreken van een echte legitieme staat.
Ze zullen waarschijnlijk wel een octrooi gekend hebben, maar er was niets wettelijk geregeld. Lijkt me een leuke tijd, wel iets hebben wat wettelijk niet bestaat.

http://www.encyclo.nl/begrip/Octrooi%20en%20Monopolie
Octrooi werd in 1602 door de regering van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan de VOC verleend met uitsluitend recht om handel te drijven ten oosten van Kaap de Goede Hoop en ten westen van de Straat Magallaan (Magalhaes). Dit octrooi beschermde de VOC alleen tegen andere handelaren uit de eigen Republiek. Het octrooi werd telken...
http://rond1900.jouwweb.n...ang/patenten/in-nederland
Octrooien in Nederland tot 1810
In de Nederlanden werden in de 16de eeuw voor eerst octrooien op uitvindingen verleend, ongeveer een eeuw nadat dit in Italië gebeurde. Het waren de koningen Karel V en Phillips II die het voortouw namen. De eer de allereerste octrooihouder in de Lage Landen te zijn valt overigens te beurt aan Bruggenaar Simon Stevin die er in 1584 een kreeg voor een waterpomp.
Na 1581 nam de Staten-Generaal het verstrekken van octrooien binnen de Republiek der Nederlanden over van de Spaanse bezetter. Dat pakte voordelig uit in een natie die op dat moment midden in een gouden eeuw zat: gedurende de eerste helft van de 17de eeuw steeg het aantal octrooien/uitvindingen sterk. Daarna daalt het weer en bleef het tot ver in de 18de eeuw erg laag.
Octrooirecht in Nederland 1810-1867
Rond 1800 komen er in steeds meer landen speciale octrooiwetten die het verstrekken van patenten regelen. In Nederland is dat niet meteen het geval. Onder Lodewijk Napoleon wordt in 1810 echter de Franse octrooiwet, die uit 1791 stamt, ook in Nederland van kracht. Na het terugtrekken van de Fransen in 1815 komt die wet alweer te vervallen.
Ofwel, het was wel wettelijk geregeld, maar niet door het koninkrijk Nederland. Eerst door Spanje, daarna door de Republiek der Verenigde Nederlanden en tijdens de Franse bezetting door Frankrijk.
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 12:06]