Door Joris Jansen

Redacteur

Alles over octrooien van techbedrijven

Uitvindingen, verkoopverboden en trollen

26-04-2020 • 06:00

76

Hoe techbedrijven hun uitvindingen beschermen

Wat kan een bedrijf dat onder meer fysieke toegangspoortjes maakt nu tegen Netflix hebben? Tegenwoordig is Netflix nauwelijks nog weg te denken, zeker niet in deze verplichte thuiszittijd, maar het succesverhaal van de streamingdienst had in Nederland en andere Europese landen een valse start kunnen krijgen. Eind 2012 sleepte het Zwitserse Kudelski Netflix niet alleen voor de Amerikaanse rechter, maar ook voor de Nederlandse. Kudelski, een beveiligingsbedrijf dat onder meer toegangspoortjes en digitale beveiligingssystemen maakt, vond dat Netflix inbreuk maakte op een aantal van zijn Europese octrooien, waaronder een patent dat gaat over 'een werkwijze voor het aan een gebruiker van gekoppelde informatiediensten verschaffen van automatische en directe toegang tot gekoppelde informatie'. In essentie ging het om een patent voor een toegangssysteem voor online mediadiensten. Kudelski kreeg dat octrooi in handen toen het in 2010 OpenTV inlijfde.

OpenTV octrooiOpenTV octrooiOpenTV octrooi

Afbeeldingen uit octrooi van OpenTV, genaamd 'Media online service access system and method'.

Eind 2014 stelde de Haagse rechtbank OpenTV in het ongelijk. De rechter was het eens met Netflix en vernietigde het octrooi omdat het niet voldeed aan de vereisten van nieuwheid en inventiviteit. Dit betekende dat OpenTV de proceskosten van Netflix moest betalen, die werden vastgesteld op ruim 234.000 euro. OpenTV voerde zoals gezegd ook in de VS een zaak tegen Netflix, maar uiteindelijk is daar na het Nederlandse vonnis vrij snel geschikt. Netflix kwam er in de VS dus relatief goedkoop vanaf. Als deze zaak anders was afgelopen, was dat voor Netflix meteen een flinke kink in de kabel geweest. Niet alleen vorderde OpenTV dat Netflix in ieder geval een deel van zijn winst moest afstaan. Volgens de toenmalige advocaat van Netflix zou een voor Netflix negatief oordeel ook betekenen dat het bedrijf zijn streamingdienst niet meer had kunnen aanbieden in Nederland tot begin 2017, de datum waarop het octrooi eindigde.

OpenTV logoHet lijkt niet erg waarschijnlijk dat deze specifieke rechtszaak de opmars van Netflix serieus had kunnen hinderen, maar in theorie kunnen de gevolgen van een uitspraak in een octrooizaak verstrekkend zijn en een bedrijf zelfs lamleggen. In de medische sector zijn octrooizaken vrij gangbaar, en dat geldt in iets mindere mate ook voor technologiebedrijven. Talloze grote namen hebben zaken gevoerd of zich voor de rechter moeten verweren, waaronder Philips, ASML, Nikon, Samsung, Apple, Huawei, Asus, Intel en Xiaomi. Niet alleen tegen elkaar, maar vooral ook tegen kleinere partijen met onbekende namen die zelf geen producten aanbieden, maar wel in het bezit zijn van octrooien en daarom al dan niet terecht weleens als patenttrollen worden aangemerkt. Hoe verstrekkend kunnen de gevolgen zijn voor techbedrijven als ze octrooizaken verliezen? Waarom worden er aardig wat zaken in Nederland gevoerd? Wat zijn patenttrollen eigenlijk, en is het systeem van octrooien en het afdwingen van verboden en licenties eigenlijk wel houdbaar?

Wat betekent het schenden van een octrooi voor techbedrijven?

Om te begrijpen wat de gevolgen kunnen zijn als een technologiebedrijf een octrooizaak verliest, kan als voorbeeld worden gekeken naar een kort geding in december vorig jaar. In die zaak klaagde het Spaanse bedrijf Fractus niet alleen Xiaomi aan, maar ook een hele rits distributeurs, waaronder BCC, Alternate, Belsimpel en Coolblue, omdat ze op hun websites en in hun winkels Xiaomi-telefoons verkochten.

Fractus patent afbeeldingen
Afbeeldingen uit een octrooi van Fractus.

Fractus werd in 1999 opgericht met als doel om telecommunicatieantennes te ontwikkelen en commercieel te exploiteren. Het draait daarbij om antennetechnologie op basis van fractale geometrie. Fractalen zijn wiskundige structuren met een patroon dat zich blijft herhalen; je zou het simpel gezegd kunnen zien als vertakkingen. Antennes met fractale vertakkingen kunnen een groot oppervlak beslaan zonder een groot volume in te nemen. Deze antennes zijn compact en kunnen veel verschillende frequenties ontvangen en uitzenden. Ze zijn dus erg geschikt voor bijvoorbeeld mobiele telefoons. Het octrooi waar de zaak van Fractus om draaide, betrof een monopoolantenne die uit een stralingsarm en een massaplaat bestaat.

StralingarmStralingarmStralingarm

In lichtgrijs de stralingsarm. Links is de plaats van de stralingsarm in de Redmi 6A gemarkeerd met de gele kleur.

Fractus wilde een verbod op telefoons waarbij inbreuk werd gemaakt op zijn octrooi, in alle landen waar dat octrooi van kracht was. In feite komt dit neer op een verbod op de verkoop van alle Xiaomi-producten, wat zou betekenen dat de telefoons van de Chinese fabrikant van de markt hadden moeten worden gehaald in Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. De rechter oordeelde echter dat de Xiaomi-telefoons niet onder de bescherming van het octrooi vallen, omdat de vorm van de stralingsarmen van de Xiaomi-antennes niet voldoet aan het in het octrooi beschreven kenmerk van een 'closed loop', wat aan de hand van een Redmi 6A-telefoon werd uiteengezet. Aldus was er volgens de rechter geen sprake van een inbreuk en werden de eisen van Fractus afgewezen. Het bedrijf moest de proceskosten van Xiaomi betalen, begroot op ruim 228.000 euro.

Fractus

De gevolgen voor technologiebedrijven kunnen ook minder verstrekkend zijn dan het uit de schappen moeten halen van producten, maar dan kunnen er nog altijd aanzienlijke belangen en bedragen mee zijn gemoeid. Als een rechter oordeelt dat een bedrijf inbreuk maakt op een of meer patenten, kan een schadevergoeding aan de orde zijn. Fractus wist dat bijvoorbeeld in 2012 af te dwingen via een rechtszaak tegen Samsung, waarbij het ook ging om antennetechnologie voor mobiele telefoons. Samsung moest 23 miljoen dollar betalen aan Fractus. Het Spaanse bedrijf had toen al licentiedeals en schikkingen ter waarde van zo'n 70 miljoen dollar uitonderhandeld met een behoorlijk aantal grote smartphonefabrikanten, zoals LG, HTC, RIM, Motorola, Sanyo, Pantech, Sharp, Palm, en UTStarcom.

Wat zijn standaard-essentiële octrooien?

Xiaomi logo

Octrooien beschrijven soms tot in het kleinste detail de kenmerken van een bepaalde technologie of uitvinding. Mede daardoor zijn er wereldwijd heel veel octrooien van kracht. Daarbij is het zeker in de techsector belangrijk om onderscheid te maken tussen reguliere octrooien en zogeheten standaard-essentiële octrooien. In de zaak van Fractus tegen Xiaomi draaide het om een specifiek product, namelijk antennes die geen onderdeel waren van een technologiestandaard. Mobiele telefoons en andere techproducten maken echter vaak genoeg ook gebruik van een bepaalde standaard, zoals umts of lte. Om een standaard te ontwikkelen, stelt de industrie bepaalde eisen en kenmerken vast door middel van een standard setting organisation waar doorgaans de grote en relevante bedrijven uit de betreffende sector bij zijn aangesloten. Deze organisaties moeten niet alleen zorg dragen voor een efficiënte standaardisering en werkende technologie, maar ook toezien op een situatie waarin de technologie daadwerkelijk door iedereen kan worden gebruikt.

Dat laatste kan lastig zijn, want een standaard beschrijft soms vele technologieën die al dan niet zijn vastgelegd in octrooien die op hun beurt weer eigendom zijn van vele verschillende bedrijven. Wil een partij de standaard toepassen in een van zijn producten, dan kunnen die octrooien dat in principe dwarsbomen. Het handhaven van de octrooien door de verschillende bedrijven kan een nogal verstikkend effect hebben, bedrijven van de markt houden en de ontwikkeling van producten en zelfs de adoptie van de standaard beperken. Men kan niet of nauwelijks om dit soort octrooien heen, vandaar de naam standaard-essentiële octrooien.

Zendmast 2g 3g 4g

Standaarden hebben natuurlijk weinig nut als de onderliggende technologieën niet kunnen worden gebruikt. Om dat laatste te voorkomen, is het systeem van het licentiëren van octrooien op Frand-voorwaarden in het leven geroepen. De term Frand staat voor fair, reasonable and non-discriminatory. Het idee erachter is dat een octrooihouder die meewerkt aan de ontwikkeling van een standaard vooraf aangeeft dat hij bereid is de octrooien waarvan de technologie in de standaard terechtkomt, beschikbaar te stellen aan geïnteresseerden, door onder redelijke voorwaarden een licentie voor het gebruik van de octrooien te verstrekken. Zijn positie verschilt daarmee aanzienlijk van die van een normale octrooihouder. Een houder van een normaal octrooi heeft doorgaans een alleenrecht en kan zelf besluiten wat hij ermee doet en of het in licentie wordt gegeven. Als de houder van een standaard-essentieel octrooi licenties weigert of veel te hoge royalty's voor het gebruik van een octrooi vraagt, heeft dat een marktverstorend effect. Dan kan het verbod op misbruik van een machtspositie om de hoek komen kijken.

Huawei logo nieuw grootDit lijkt een helder systeem, maar uiteraard wordt er vaak genoeg over geprocedeerd. De reden daarvoor is dat octrooihouders en gebruikers het niet altijd eens zijn over wat Frand-voorwaarden zijn. Zo sleepte Huawei in Duitsland ZTE voor de rechter, waarbij het ging om een standaard-essentieel octrooi op een onderdeel van de lte-standaard. Dat octrooi was in handen van Huawei. Het lukte Huawei niet om een licentieovereenkomst met ZTE te sluiten, waarna Huawei in Duitsland een inbreukverbod vorderde. Uiteindelijk kwam de zaak bij het Europese Hof van Justitie. Het ging hier om de vraag wanneer een houder van een standaard-essentieel octrooi misbruik van zijn machtspositie maakt als hij geen licentie verstrekt en een verbod vraagt. Vóór deze zaak uit 2015 was de lijn in Duitsland en Nederland dat een bedrijf dat gebruik wil maken van de gepatenteerde technologie actief de octrooihouder moest verzoeken een licentie te verstrekken. Anders mocht er geen gebruik van de standaard worden gemaakt. De EU-rechter bepaalde echter dat de bal bij de octrooihouder - in dit geval dus Huawei - kwam te liggen. De houder van een standaard-essentieel octrooi moet de gebruiker duidelijk maken dat als deze gebruik wil maken van gepatenteerde technologie, hij een licentie moet nemen op Frand-voorwaarden en daarbij specifiek moet aangeven over welke octrooien het verzoek gaat. De gebruiker moet vervolgens aangeven een licentie te willen nemen, waarna de octrooihouder weer aan zet is en een Frand-licentieaanbod moet doen. De gebruiker kan dat aanbod accepteren of een tegenaanbod doen. De octrooihouder mag alleen naar de rechter stappen en een verbod eisen als tijdens dit proces duidelijk wordt dat de gebruiker niet daadwerkelijk geïnteresseerd is in een licentie en niet te goeder trouw daarover wil onderhandelen, maar tegelijkertijd wel de technologie blijft gebruiken.

Asus Zenfone Max (M2) 4GB ram, 64GB opslag BlauwGoed nieuws dus voor partijen die gebruik willen maken van onderliggende technologie van een standaard, zou je denken. Maar zo'n partij kan niet eindeloos dralen. Dat ondervond Asus vorig jaar, toen het Gerechtshof Den Haag in een rechtszaak alsnog in het voordeel van Philips oordeelde. Philips was in het bezit van een standaard-essentieel octrooi op het hsupa-protocol, onderdeel van de umts-standaard. Het protocol stelt een mobiel apparaat in staat om bijvoorbeeld foto's en video's met hoge snelheid te uploaden naar een netwerk. Het ging dus om belangrijke technologie voor smartphones. Philips wilde zijn octrooi handhaven met een inbreukverbod, maar Asus vond dat Philips hiermee misbruik maakte van zijn machtspositie. De Haagse rechters vonden dat Asus niet daadwerkelijk de bereidheid toonde om te goeder trouw te onderhandelen over een licentieovereenkomst onder Frand-voorwaarden. Philips werd volgens hen te veel aan het lijntje gehouden, daarom mocht Philips het octrooi handhaven en had het recht op een verbod. Het betekende dat Asus zijn smartphones uit de Nederlandse schappen moest halen.

Wat kost het in stand houden van een octrooi?

Het beschermen van een bepaalde uitvinding en de mogelijkheid om ontwikkelingskosten en andere investeringen terug te verdienen, is bepaald niet onbelangrijk voor een bedrijf. Als iedereen zomaar met een vinding aan de haal kan gaan zonder dat er licentiebetalingen worden afgedwongen, kan het snel gedaan zijn met innovatie. De Nederlandse overheid stelt dan ook dat het verlenen van octrooien het juist aantrekkelijk maakt voor bedrijven om te blijven innoveren. In ruil voor de exclusiviteit die een octrooihouder krijgt, moet de uitvinding wel in het octrooi openbaar worden gemaakt, zodat de kennis voor iedereen beschikbaar komt en iedereen op basis daarvan de techniek verder kan ontwikkelen.

Als octrooien eeuwigdurend zouden zijn, zou dat de innovatie ook aanzienlijk afremmen. Daarom is op grond van Europese en Nederlandse regels een octrooi geldig voor maximaal twintig jaar. Het verkrijgen van een octrooi in alle EU-landen kost een octrooihouder al snel minimaal 20.000 euro. Daarmee is een bedrijf er nog lang niet, want het in stand houden van een patent of octrooi is ook niet gratis. In Nederland kost het je in de eerste drie jaar niets. In het vierde jaar volgt er een taks van 40 euro per jaar per octrooi, en dat bedrag loopt jaarlijks flink op. In het tiende jaar zit het al op 400 euro en in het twintigste jaar moet een octrooihouder 1400 euro neertellen.

EPO
Het in Rijswijk (ZH) gevestigde European Patent Office.

Een simpel rekenvoorbeeld leert dat het aanhouden van een enorme portefeuille met octrooien allerminst goedkoop is. Stel, een bedrijf heeft 10.000 octrooien geregistreerd die allemaal op dezelfde datum zijn aangevraagd. Dan betaalt dit bedrijf twintig jaar later in totaal 1,4 miljoen euro. Het jaar daarvoor betaalt het 1,3 miljoen euro en het jaar daar weer voor 1,2 miljoen euro. De kosten die gepaard gaan met het in stand houden van een octrooiportefeuille kunnen dus aanzienlijk zijn, en dan gaat dit voorbeeld alleen nog maar uit van Nederland. Die 1,4 miljoen euro in het twintigste jaar na de aanvraag geldt alleen voor hier. Maar vaak wil een bedrijf deze octrooien ook in andere landen van kracht laten zijn. Wil je dat in alle 27 landen, dan zit je zomaar op pakweg 37 miljoen euro aan kosten in één jaar. Het idee daarbij is dat je in dat twintigste jaar al dermate veel hebt verdiend met producten op basis van je octrooien dat die kosten wel zijn te dragen.

Wat is een patenttrol?

Bij de term patenttrol of octrooitrol wordt al snel de associatie gemaakt met een profiteur, een bedrijf dat misbruik van zijn rechten maakt door al dan niet ten koste van anderen snel veel geld te verdienen zonder dat daar echt iets tegenover staat. Met dat laatste wordt bedoeld dat het bedrijf in kwestie zelf geen producten heeft gemaakt of ontwikkeld, maar simpelweg de rechten op meerdere octrooien heeft verkregen en ze te gelde maakt. Daarbij geldt dat de patenttrol vaak niet eens zelf de geoctrooieerde technologie heeft uitgevonden, maar de octrooien met een zak geld van iemand anders heeft gekocht, met als enig doel om er licentiegelden mee te genereren. Er wordt ook wel de term 'niet-praktiserende entiteit' voor gebruikt.

Patenttrol is geen officiële benaming. Het is een term die nogal eens wordt toegeschreven aan Peter Detkin, die in de jaren '90 als jurist werkzaam was voor Intel. Hij kreeg te maken met nogal wat exorbitante eisen van bedrijven die geld wilden zien. Detkin kwam toen met een referentie naar het Noorse sprookje van de drie geiten en de trol. De geiten zijn op weg naar een wei met sappig groen gras om te eten, maar moeten daarvoor eerst een brug oversteken. Een trol die onder de brug verblijft, wil de geiten echter niet ongeschonden de brug laten passeren, ook al is die brug helemaal niet van hem. De ironie wil dat Detkin later eigenlijk zelf deze trol werd toen hij Intellectual Ventures oprichtte, een bedrijf dat geld verdient aan octrooien op technologie die het niet zelf heeft ontwikkeld.

patenttroll
Afbeelding afkomstig van stopbadpatents.com

Een negatief effect dat onder meer aan patenttrollen wordt toegeschreven zijn de vele procedures die erdoor worden gevoerd, en de daaruit voortvloeiende druk op het juridische systeem. Een juridische procedure of alleen al de dreiging daarvan betekent voor een aangesproken bedrijf dat er geld moet worden gestoken in advocaten; geld dat dan niet meer beschikbaar is voor het aannemen van meer personeel of voor nieuwe investeringen. Voor kleinere bedrijfjes kan dat meteen einde oefening betekenen. Verhoogde kosten voor een bedrijf dat met een patenttrol te maken krijgt, kunnen mogelijk worden doorberekend aan de consument. Kortom, de innovatie kan een knauw krijgen en de producten worden wellicht duurder.

Een voorbeeld van een bedrijf dat door velen als een klassieke patenttrol wordt gezien, is AlphaCap Ventures, een bedrijf dat inbreukprocedures begon tegen allerlei crowdfundingplatforms, op basis van een patent op online equity financing. Meerdere grote namen, zoals Indiegogo en GoFundMe kozen eieren voor hun geld en besloten te schikken, maar crowdfundingplatform Gust bleef zich verzetten. CEO David S. Rose besloot AlphaCap aan te klagen en kreeg de Amerikaanse rechter aan zijn zijde, mede op basis van Amerikaanse jurisprudentie waarin is vastgesteld dat een abstract idee niet zomaar kan worden gepatenteerd door het op een computer te implementeren. In het geval van de crowdfundingplatforms betekende dit dat het feit dat bestaande technologie op een website wordt gebruikt, niet per se betekent dat een patent geldig is.

Zo zijn er talloze voorbeelden, waarbij de meest schrijnende nogal eens in de medische sector zijn te vinden. Sommige bedrijven die daar actief in zijn, kopen simpelweg patenten op en drijven de prijzen van geneesmiddelen er flink mee op. In de technologiesector kan gedacht worden aan bijvoorbeeld IPCom, een Duits bedrijf dat in 2007 allerlei patenten van Bosch op het vlak van mobiele communicatie overnam. Niet lang daarna begon het bedrijf procedures tegen een scala aan smartphonefabrikanten, waaronder HTC en Nokia. IPCom zou in 2013 honderden miljoenen hebben verdiend aan een grote schikking met Deutsche Telekom. In 2014 wees een Duitse rechter de eisen van IPCom af, in een zaak tegen Apple die ging over een belangrijk patent voor 3g en lte in mobiele telefoons. Als IPCom deze zaak wel zou winnen, zou dat Apple 1,6 miljard euro kunnen kosten. IPCom had dus een aanzienlijk bedrag binnen kunnen slepen, terwijl het op het vlak van mobiele communicatie nog nooit iets heeft gemaakt of uitgevonden.

Patent
Afbeelding van IPCom.

Maar er zijn ook voorbeelden van bedrijven die je minder duidelijk het predicaat patenttrol kunt opspelden. Fractus is daar een voorbeeld van. Volgens octrooiadvocaat Mattie de Koning, die als advocaat voor Xiaomi optrad in de procedure tegen Fractus, is er dan ook zeker een grijs gebied. "Fractus is ooit begonnen met het ontwikkelen van antennes. Het heeft in dat kader uitvindingen gedaan waarvoor octrooien zijn aangevraagd en verkregen. Omdat andere bedrijven betere of goedkopere antennes hebben ontwikkeld, is de verkoop van Fractus’ eigen antennes spaak gelopen. De omzet uit productverkoop is opgedroogd, maar er is nog wel een octrooiportefeuille waarmee omzet kan worden gegenereerd. De onderneming verschiet dan in feite van kleur. De kernactiviteit is niet langer de verkoop van producten, maar het genereren van licentiegelden. De onderneming transformeert tegen wil en dank in een non-practicing entity, al was dat oorspronkelijk wellicht niet het doel."

Waarom kiezen bedrijven voor het kleine Nederland om te procederen?

Het is lastig om een algemeen beeld te krijgen over de ontwikkeling van het wereldwijde aantal octrooizaken door de tijd heen, omdat het per land verschilt. Duidelijk is wel dat het beschikken over een octrooiportefeuille in de loop der jaren voor veel bedrijven steeds belangrijker is geworden. Niet alleen om de eigen producten te beschermen, maar ook als middel om zich te verweren tegen aanvallen van andere bedrijven, en van patenttrollen. De Nederlandse markt is op wereldschaal klein, maar toch is Nederland in Europa een van de populairste landen voor bedrijven om een octrooiprocedure te beginnen.

Rechtspraak

"Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor de populariteit van Nederland als octrooirechtjurisdictie", zegt De Koning. "Procedures in Nederland behoren tot de snelste in Europa en zijn relatief goedkoop als je het vergelijkt met de kosten in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Van oudsher is de Nederlandse rechter bereid verbodsvorderingen ook grensoverschrijdend toe te wijzen, en dat is in kort geding ook nog steeds het geval. De Nederlandse octrooirechters zijn daarnaast gespecialiseerde rechters die zich alleen bezighouden met ip-geschillen en die hun vonnissen in het algemeen goed motiveren. De populariteit van het Nederlandse octrooirechtsysteem is de reden waarom bedrijven hun octrooien ook in Nederland valideren, ondanks het feit dat de Nederlandse markt niet zo belangrijk is."

Na verschillende Nederlandse rechtszaken waarin Samsung en Apple de degens kruisten, is het in Nederland lang betrekkelijk rustig geweest, wat procedures over standaard-essentiële octrooien betreft. De Koning verwacht dat het aantal procedures de komende tijd weer zal toenemen. De reden daarvoor is een serie recente arresten van het Haagse gerechtshof in zaken tussen Philips en Asus en Philips en Wiko, waarin het hof zich bereid heeft getoond verbodsvorderingen toe te wijzen en daarbij gevoerde Frand-verweren af te wijzen. Houders van standaard-essentiële octrooien zullen die bereidheid aangrijpen om voor Nederland te kiezen als jurisdictie voor het uitvechten van een octrooigeschil. Er zullen in de komende jaren dan ook wat meer zaken in Nederland worden gevoerd. Het zal daarbij niet alleen om zaken gaan waarbij grote bedrijven tegenover elkaar staan, maar ook om zaken die aanhangig worden gemaakt door niet-praktiserende patenttrollen, omdat ook zij standaard-essentiële octrooien bezitten.

Mercedes-Benz CLA coupé

In Duitsland ligt dat net even anders. Duitse rechters zijn volgens De Koning de afgelopen tijd strenger geworden, en in zaken over standaard-essentiële octrooien wijzen ze verbodsvorderingen minder makkelijk toe. "Dat is misschien ook wel wel logisch als je bedenkt dat de Duitse auto-industrie steeds meer gebruikmaakt van gestandaardiseerde technologie. Denk bijvoorbeeld aan connected cars. Houders van standaard-essentiële octrooien willen geld zien voor het gebruik van hun technologie, met als logisch gevolg een sterke stijging van het aantal octrooiprocedures in die industrie. Het toewijzen van verbodsvorderingen zou grote impact hebben op de voor Duitsland essentiële auto-industrie, die in feite zou kunnen worden lamgelegd. Dat is één van de redenen waarom de Duitse rechter gebruikers van standaard-essentiële technologie nu meer in bescherming lijkt te nemen dan een aantal jaren terug. Het is ongetwijfeld ook een beetje politiek gedreven."

Is er verandering in zicht voor het strakke systeem van verboden?

Het systeem van octrooien en rechters die inbreuken vaststellen en verboden opleggen lijkt alleszins redelijk. Als we innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten willen stimuleren, moet een bedrijf wel de mogelijkheden hebben om investeringen voor een uitvinding terug te verdienen. Als het de uitvinder niet lukt een product te maken, maar een ander bedrijf lukt dat - voortbordurend op die uitvinding - wel, lijkt het redelijk om daarvoor een vergoeding te kunnen vragen. Dat er dan een stok achter de deur is voor als het producerende bedrijf niet wil betalen, is logisch.

De keerzijde is natuurlijk dat die stok achter de deur ook kan worden misbruikt en dat de gevolgen groot kunnen zijn als een verbod wordt toegewezen. Het vooruitzicht dat onder meer patenttrollen in de komende jaren in toenemende mate in Nederland zullen procederen over standaard-essentiële octrooien zal niet iedereen een goede ontwikkeling vinden. Wordt het geen tijd dat er meer aan andere belangen wordt gedacht en dat patenttrollen met de dreiging van een verbod niet langer zomaar geld kunnen binnen harken?

Octrooi proces

In de Europese literatuur is een discussie gaande over de vraag of bij een inbreuk op een geldig octrooi automatisch een verbod moet volgen. Die discussie komt voort uit het feit dat een verbod verstrekkende gevolgen kan hebben, in die zin dat het inbreukmakende bedrijf zijn producten van de markt moet halen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering en werkgelegenheid, maar ook voor de consument als bijvoorbeeld geen alternatief product voorhanden is. Aan de andere kant staat het belang van de octrooihouder. Als die zelf geen concurrerend product aanbiedt, heeft dat belang alleen een financieel karakter.

In de Verenigde Staten is om die reden eerder bepaald dat niet zomaar meer een verbod kan worden toegewezen bij een inbreuk. De Koning: "In de VS speelt proportionaliteit een belangrijke rol. In veel Europese landen zoals Nederland en Duitsland hebben we nog altijd het systeem van een bijna automatisch verbod in geval van inbreuk op een geldig octrooi. Daarbij speelt belangenafweging geen of bijna geen rol. Gezien de huidige discussie in de octrooigemeenschap denk ik dat proportionaliteit op termijn ook in Europa belangrijker wordt."

Europees patent
De eerste Europese patentaanvraag, ingediend door Euratom en gepubliceerd op 20 december 1978.

Daarbij is de gedachte dat het ook wel tijd wordt om meer aan bijvoorbeeld de belangen van werknemers te denken. Bij een verbod kan een ondernemer immers niet meer verkopen en zal hij wellicht personeel moeten ontslaan. Is dat belang van werkgelegenheid niet belangrijker dan het belang van een octrooihouder die zelf geen product aanbiedt maar alleen geld wil vangen? Die vraag lijkt meer prangend dan ooit, nu veel bedrijven door de coronacrisis flinke klappen gaan krijgen.

Op termijn zullen deze overwegingen ongetwijfeld een sterkere rol gaan spelen in Europese zaken. Voorlopig is dat nog niet het geval, omdat de wetten en rechtssystemen nu eenmaal nog zijn ingesteld op een automatisch verbod bij inbreuk op een octrooi. Voorlopig kunnen de trollen dus rustig achterover leunen onder de brug en overstekers om de oren slaan met fikse dreigementen. De bal ligt bij de Europese wetgever; hij kan niet-praktiserende entiteiten trollen door verboden niet langer zomaar mogelijk te maken.

Lees meer

Strijd om patent op streaming media
Strijd om patent op streaming media Nieuws van 10 februari 2003

Reacties (76)

76
76
44
8
0
26
Wijzig sortering
Dit is weer zo'n zaak, waar alles in theorie heel goed in elkaar zit, mar de praktijk niet altijd even lekker werkt. Patenttrollen klinken heel negatief, maar als jij bijvoorbeeld een kleine ondernemer bent, en een grote uitvinding doet, kan je voorstellen dat je een bedrijf in de arm neemt, die zorgt dat jij daar iets aan verdient, want zelf heb je de juridische kennis en middelen niet om bij grote bedrijven langs te gaan om dat te regelen.

Maar een groot probleem zijn het aantal wazige patenten waar geld voor gevraagd wordt en helemaal als die wazige patenten worden door verkocht aan een patenttrol, dan gaat het helemaal mis.
Ik weet dat er daarom een discussie was of je voor procedures/ideeën een patent kon krijgen. voorbeeld was de Amazone "one button buy" https://knowledge.wharton...-1-click-goes-off-patent/
Het patent dat je een product kon kopen door maar een keer te hoeven clicken op een button. Dit was gepatenteerd en geen enkel bedrijf mocht dat gebruiken. De vraag is hoe vernieuwend zo'n idee is. En er zijn meer van dat soort voorbeelden.

Dit probleem ontstaat, omdat patenten na indienen niet worden gevalideerd, of ze echt uniek zijn en of er geen prior use is (het gewoon opschrijven van iets dat eigenlijk al gebeurt) Dit wordt pas bekekn zodra er een conflict ontstaat. Het probleem is dat er zoveel patent aanvragen zijn dat dit ondoenlijk is voor een overheidsinstantie en de vraag is dan nog een keer of dit in in elk land moet gebeuren...
Dat is niet helemaal waar. Dat klopt voor een nationaal (Nederlands) octrooi,maarniet voor een Europees octrooi waarbij een nieuwheidsonderzoek verplicht is. Dan wordt door het Europees Octrooi Bureau wel degelijk onderzocht of de octrooiaanvrage voldoet aan de materiëlevereisten voor het verkrijgen van een octrooi.

In zoverre heb je gelijk dat dat geen garantie biedt aangezien in een procedure voor de rechter een partij die de geldigheid van dst octrooi in twijfel trekt met gro dige onderzoek alsnog een octrooi kan alten vernietigen door de rechter.

[Reactie gewijzigd door scherpp op 23 juli 2024 04:06]

Probleem is dat voor patenten er veel technische kennis nodig is om te kijken hoe vernieuwend ze nu echt zijn. Bij de patentbureaus zitten ook maar mensen en uiteindelijk weten ze niet alles en slipt en van alles doorheen.

Een rechter kan dan een patent ongeldig verklaren. Probleem is dat het veel geld kost dat te laten doen. Kleinere bedrijven hebben dat geld niet en dus maken grotere bedrijven goed misbruik van het feit dan patentprocedures veel geld kosten. Als kleintje laat je het dan maar zitten.

Een patent is ook net zo krachtig als het bedrijf dat er achter zit. Jij als kleine ondernemer met patent, leuk maar heb je ook het geld om je patent te verdedigen. Dus 100.000 euro of meer in een rechtszaak te stoppen en hopen dat je wint.
Het is daarom soms best verstandig qua patent met een grote partner in zee te gaan. Dan laten anderen het sneller uit hun hoofd tegen het patent te verstoten.
Sinds 1839 is coca cola zonder patent op de markt !
Bezit een technisch patent ex: auto *carrosserie ingediend* echter zonder motor !
Standaard patent is uitsluitend voor een Multi-nationale onderneming (wereld octrooi).
https://www.theguardian.c...ual-property-rights-china
Patenttrollen zijn niet bedrijven die (kleine) uitvinders helpen hun uitvinding te beschermen. Een patenttrol koopt patenten van bedrijven die (bijna)failliet zijn met als doel om vervolgens andere bedrijven aan te klagen.
Bedrijven die (kleine) uitvinders help met hun uitvinding portfolio zijn geen eigenaar van de patenten, ze sturen rekeningen voor de service die ze verlenen.
Er is natuurlijk geen officiële definitie van een patent trol. Naar mijn mening (maar die van andere mensen kan natuurlijk anders zijn) is het een bedrijf dat geld verdient aan patenten van uitvindingen of ideeën die ze zelf niet hebben ontwikkeld.
Er zijn eigenlijk drie manieren waarop ze aan die patenten kunnen komen.
1. Het patenteren van een idee of systeem dat al bestaat maar waar nog geen paten voor is (als hier een rechtszaak over komt zullen ze die waarschijnlijk verliezen)
2.Overname van de patent folio van een ander bedrijf door de patenten te kopen of het hele bedrijf over te nemen.
3.Het kopen van individuele patenten.
Patenttrol heeft natuurlijk een nogal negatieve klank (en dat zijn ze meestal ook) en als ze in het nieuws komen is het meestal omdat er weer iets excessiefs gebeurt. Maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn (mijn mening)
Patenttrol is een naam die bedacht is. Maar wat wel eens vergeten wordt is dat de meeste grote bedrijven net zo hard trol zijn. Sterker nog het zijn grotere trollen.

Laat ik het zo omschrijven. Grote bedrijven patenteren alles wat los en vastzit, wat ze kunnen bedenken. Of ze het gebruiken is dan weer iets anders.
Onderling sluiten grote bedrijven dan deals, ik krijg dit van jou dan krijg jij dat van mij. Noem het een kwartetspel. Het je niet genoeg kaarten zul je bij alle grote bedrijven keihard moeten betalen.

Nu zijn er idd bedrijven die patenten opkopen maar ook dingen ontwikkelen maar niet zelf maken. Dan verstoot een groot bedrijf tegen een patent en ja de ruilhandel werkt dan niet meer. Ze zullen dan ook gewoon moeten betalen. Dan janken ze ineens keihard en roepen ze dat het andere bedrijf een troll is.
Dat zijn ze zelf natuurlijk ook keihard als de ander niets te ruilen heeft.
Klopt niet echt. Er wordt wel degelijk een onderzoek gevoerd of iets vernieuwend is. Zogezegd door specialisten die niets anders doen. Het nadeel is dat deze specialisten vaak niet uit de relevante industrie zelf komen, en de bal dus wel eens mis slaan. Neem hier bij dat het standaardpraktijk is om je patent zo breed mogelijk te definiëren en tijdens het onderzoek te verfijnen, betekent dus dat er wel degelijk vaak patenten goedgekeurd worden op een niveau wat nog te algemeen is en overlapt met andere patenten of algemene kennis. Deze patenten hebben ook voordelen voor de bedrijven zelf, bijvoorbeeld in de vorm van korting op belastingen of subsidies. Best begrijpelijk dat ze gemaakt worden dus.

Wij schrijven er bij ons op kantoor ook redelijk wat met als redenering ze defensief en in fiscale situaties te gebruiken. (Het helpt natuurlijk ook je bedrijfswaardering als je kan tonen dat je patenten hebt en dus "innovatief" bezig bent.)
... Patenttrollen klinken heel negatief, maar als jij bijvoorbeeld een kleine ondernemer bent, en een grote uitvinding doet, kan je voorstellen dat je een bedrijf in de arm neemt, die zorgt dat jij daar iets aan verdient, want zelf heb je de juridische kennis en middelen niet om bij grote bedrijven langs te gaan om dat te regelen.

...
Het patent dat je een product kon kopen door maar een keer te hoeven clicken op een button. Dit was gepatenteerd en geen enkel bedrijf mocht dat gebruiken. De vraag is hoe vernieuwend zo'n idee is. En er zijn meer van dat soort voorbeelden.

Dit probleem ontstaat, omdat patenten na indienen niet worden gevalideerd, of ze echt uniek zijn en of er geen prior use is (het gewoon opschrijven van iets dat eigenlijk al gebeurt) Dit wordt pas bekekn zodra er een conflict ontstaat. Het probleem is dat er zoveel patent aanvragen zijn dat dit ondoenlijk is voor een overheidsinstantie en de vraag is dan nog een keer of dit in in elk land moet gebeuren...
Interessante dingen. Voor wat betreft dat je als kleine ondernemer een patenttroll zou kunnen zijn: wat als er een discussie zou ontstaan over hoe erg het zou zijn om niet te weten dat jouw uitvinding elders wordt gebruikt?
Waar ik heen wil is dat een patenttroll in dit geval actief op zoek gaat naar waar de uitvinding gebruikt wordt, tegenover een situatie waarin dat niet is. Stel dat die uitvinding bij toeval ontdekt is, dan heb je wel recht op als iemand anders met die uitvinding inkomsten genereert. Maar wat als iemand onbewust iets later dezelfde uitvinding zou doen, zou toepassen, tien jaar lang zonder dat je er weet van hebt? Heb je daar dan last van? Als je het dan ontdekt, heb je (vind ik) alsnog recht op vergoeding (met terugwerkende kracht), maar het helpt denk ik het grotere geheel niet om actief op zoek te gaan.
Dat sluit ook aan met prior use: het bijt niet zolang het niet bijt. Zodra het bijt, kun je het rechttrekken. Maar het enige nut dat actief zoeken of het bijt, is dat je daarmee actief gaat zoeken naar manieren om je octrooi te exploiteren. En dan ga je in mijn ogen je octrooi niet gebruiken om jezelf te beschermen, maar om anderen "aan te vallen". Ik heb sterke twijfels of dat de intentie van octrooien moet zijn.

Ik denk ook dat we geholpen zouden zijn dat behalve de eis dat een patent innovatief moet zijn, ook de mate van innovativiteit meegenomen mag worden. In het voorbeeld dat je aanhaalt: het gebruik van één druk op een enkele knop om een aankoop te doen, is heel matig innovatief. Eigenlijk combineer je wat eigenschappen, wat al dan nog niet gedaan is. De mate van innovativiteit is laag en dan zou je de regels omtrent het octrooi daarop kunnen aanpassen. Bijvoorbeeld door de duur van het octrooi te verlagen. Ja, dan is het innovatief, maar ook erg weinig innovatief en dan heb je geen alleenrecht nodig om dat jaren te gebruiken.

Ik denk dat het wel mooi is om te kijken of patenten al gebruikt worden (dit zal een octrooi-database ook schoon houden), maar dat dit ook enorm moeilijk is. Hoe groter de database met patenten is, hoe meer werk dat elke keer kost. En dan kom ik weer terug op dat octrooien jezelf moeten beschermen: op het moment dat geconstateerd wordt dat octrooien botsen, dan moet gekeken worden wie als eerste het octrooi heeft verkregen en een passende vergoeding plaatsvinden. En als je dat niet eerlijk vindt als (beginnende) ondernemer: dat kan kloppen, maar daar heeft de concurrentie ook last van. En een vergoeding zal eigenlijk nooit moeten leiden tot een faillissement (hooguit bij uitzondering).
Maar wat als iemand onbewust iets later dezelfde uitvinding zou doen, zou toepassen, tien jaar lang zonder dat je er weet van hebt?
Dat nodigt wel weer uit voor anderen om je octrooi te gaan kopiëren zodra bekent wordt dat je niet actief je IP beschermd.
Hoe ga je de mate van innovativiteit meten?

Hoe in de VS de innovatieve stap vereiste vziw werkt:
Iemand dient een patent in,
Patent bureau vraagt welk probleem het oplost,
Patentbureau zoekt experts uit het vakgebied die het patent niet kennen,
Patentbureau legt ze het probleem voor,
Als de experts zonder moeite met dezelfde oplossing voor het probleem komen, als de implementatie die in het patent beschreven is, dan is niet voldaan aan de innovatieve stap vereiste en is het patent niet geldig.

Dan heb je een ja of een nee; 1 andere expert had ook die oplossing bedacht of niet; dat is nog enigszins meetbaar.

Maar hoe wil je daar dan een cijfer aan hangen?
Geen cijfer, maar inderdaad een toetsing door een commissie. Daar kun je bezwaar tegen hebben, dat kun je aanvechten natuurlijk, maar ik denk dat een commissie goed in staat is te bepalen welke rechten een octrooivrager kan krijgen.
Het was bij dit artikel wel handig geweest om te beginnen met wat uitleg over wat een octrooi precies inhoudt in Europa en de VS, want daar zitten best wel verschillen tussen die belangrijk zijn voor het hele verhaal.

Zie bijvoorbeeld https://nl.wikipedia.org/..._aan_het_Europees_Octrooi voor de regels die hier gelden:
  • Het moet een uitvinding zijn.
  • De uitvinding moet nieuw zijn.
  • De uitvinding moet inventief zijn.
  • De uitvinding moet industrieel toepasbaar zijn.
Een octrooi op iets wat commercieel misschien een briljant idee is maar technisch niet inventief (zoals de Senseo bijvoorbeeld) houdt hier dus geen stand, en ideeën die je alvast maar opschrijft voor de toekomst zonder dat je ze in de praktijk kunt brengen ook niet.

[Reactie gewijzigd door Onno op 23 juli 2024 04:06]

Helaas geldt dat in andere landen niet. De VS staan er bv om bekend dat de octrooibureau's daar zonder al te veel onderzoek klakkeloos de meest stompzinnige patenten en octrooien toekennen. Het beroemde/beruchte Apple "rounded corners" octrooi/patent bv. Welke debiel zoiets goedgekeurd heeft........ Ook nog omdat er al prior art bestond in de vorm van een speelgoed telefoon voor kinderen die voor de veiligheid van de kinderen, jawel, ronde hoeken had.

[Reactie gewijzigd door TJ Roelsma op 23 juli 2024 04:06]

Ho even, hier worden verschillende rechten door elkaar gehaald. Ten eerste de terminologie: 'patents' in het Engels vertaalt zich niet 1-op-1 naar 'octrooi' in het Nederlands.

Je hebt in de VS namelijk ook design patents wat zoveel betekent als 'modelrecht' in NL/EU. Modelrechten zien op ontwerpen van een product, niet de techniek of de werking zoals dat wel het geval is bij octrooien, tevens waar dit artikel over gaat.

De rounded corners waar jij het over hebt zouden door een modelrecht beschermd kunnen worden en niet door een octrooi (want ziet niet op een technische toepassing, maar een ontwerpfeature).
De rounded corners waar jij het over hebt zouden door een modelrecht beschermd kunnen worden en niet door een octrooi (want ziet niet op een technische toepassing, maar een ontwerp feature).
Een veel genoemd voorbeeld dat ironisch genoeg niet klopt; Samsung's verdediging tegen Apple was dat het wel functioneel was, omdat ronde hoeken krachten beter verdelen bij stoot-belasting, en dus minder puntbelasting als het valt.
Vandaar dat er ook al jaren 'prior art' was in telefoons en afstandsbediening met ronde hoeken, zodat ze beter stuiteren als je ze uit je handen laat glippen.
Het _is_ gewoon een goedgekeurd ontwerp-patent en geen patent; dus de USPTO vond kennelijk dat het wel klopte.

http://assets.sbnation.com/assets/1701443/USD670286S1.pdf
Helaas geldt dat in andere landen niet.
Nee, dat is wat ik al zei, en dat is dus precies waarom een artikel over "alles over octrooien" nogal nutteloos is zonder uitleg daarover.

Overigens is het voorbeeld dat je noemt natuurlijk niet per se verkeerd, zoiets kan ook komen door een verschil tussen toetsing vooraf en achteraf: als de regels verder wel gelijk zijn (wat tussen de VS en EU niet zo is) zal dat uiteindelijk geen andere uitkomst opleveren. (maar ook voor zo'n verschil geldt dat dat in dit artikel benoemd had moeten worden)
Als er 1 ding duidelijk is, dan is het dat het huidige systeem niet werkt: als alle landen via eigen interpretaties naar een octrooi/patent kijken heeft dat weinig nut. Een wereldwijde standaard alsmede een wereldwijde database/registratie zou dus zeer wenselijk zijn.

Daarnaast zou ik het liefst wat strictere voorwaarden zien in de vorm van:
- in geval van een octrooi/patent op theoretische basis: binnen x jaar een werkend prototype
- in geval van een "normaal" octrooi/patent: actieve navolging en bescherming van het octrooi/patent en niet zoals nu vaak gebruikelijk is wachten totdat iedereen het gebruikt en dan ineens met je octrooi/patent op te komen draven om te cashen.

Dat zou het allemaal wat duidelijker en acceptabeler maken. Nu zie je een hoop rechtszaken over octrooien/patenten die zó vaag en algemeen geformuleerd zijn dat ze ontwikkeling alleen maar frustreren om wat extra geld binnen te kunnen harken.
Er is nog één veel simpelere uitleg waarom dit systeem niet klopt.

Stel je voor ik heb morgen een product wat wereldwijd nuttig is. Stel je voor ik heb een bewezen medicijn tegen Corona.

Ik vraag patent aan. Maar dat moet ik op elke plek doen.

Het patent zou wereldwijd goedgekeurd zijn maar ik vraag het dus alleen in Nederland aan.

In Nederland krijg ik geld. In de rest van de wereld niet. (iig niet van het patent misschien van het product wat je dan zelf moet verkopen).

Wanneer je patenten echt eerlijk wil regelen moet in basis een patent wereldwijd gelden mits het aan de regels van dat land voldoet. Maar een patent moet niet door persoon X aangevragd kunnen worden in land x en daarna door persoon B in land Y.
Had ik nog niet eens aan gedacht, maar inderdaad. De tijd dat iets per land geregeld kan/moet worden zou al lang voorbij moeten zijn, dus waarom dit antieke systeem nog steeds in stand wordt gehouden zal vast wel de een of andere financiële (als in: geld mee te verdienen) oorzaak hebben.
Het blijft opmerkelijk dat ze voor handel één uniforme markt willen hebben, maar voor dit soort dingen die er werkelijk toe doen alles zoveel mogelijk gefragmenteerd willen houden.
de reden is heel simpel hoor. elk land van de wereld hiervan overtuigen en het ook effectief laten goedkeuren is te moelijk.
Dat laatste kan ook niet als land Y kijkt of er prior art is (wat elk land doet, hetzij bij aanvraag, hetzij bij een rechtszaak). Dat is nou net de voornaamste reden dat patenten openbaar zijn.

Als je binnen x maanden van je patentaanvraag in land X je aanvraag bij de wipo als persoon A doet, krijg je gewoon een wereldwijd patent (als land X lid is van de European patent convention kan je ook iets dergelijks bij de EPO doen voor een patent dat de meeste Europese landen dekt, meer landen dan de EU alleen). Dan kan je bijv. met een relatief betaalbaar patent bij de Benelux investeerders zoeken die je weer helpen met je EPO, WIPO, of land specifieke aanvragen.

Het systeem werkt verassend goed :)
Het gaat niet binnen maanden. Het gaat erom dat het nooit nodig zou moeten zijn. Waar ik het ook aanvraag moet automatisch wereldwijd worden.

Dan kan het nog zo zijn dat Land A het goedkeurt en Land B niet. Maar dan kan het patent in Land B uberhaupt niet.
Dan vraag je het toch gelijk bij de WIPO aan? Met één aanvraag dien je het dan gelijk bij 153 landen in: https://www.wipo.int/pct/en/pct_contracting_states.html

De andere landen hebben het betreffende verdrag niet getekend, maar zijn voor het grote merendeel van de patenten ook niet interessant door de waarde van de markt (vaak de meest arme landen).
Anoniem: 696166 @Onno26 april 2020 11:10
Het was bij dit artikel wel handig geweest om te beginnen met wat uitleg over wat een octrooi precies inhoudt in Europa en de VS
...en ook het verschil duiden tussen een patent/octrooi, modelbescherming ("design patent") en auteursrechterlijke bescherming (copyright). Ik heb vaak de indruk dat de artikelschrijvers op tweakers dat verschil niet snappen.
Tja, auteursrecht is een leuk iets in het schrijven van programmatuur. Elke programmeur loopt het risico dat (een deel van) zijn programma al eens eerder is geschreven. Je kan gerust stellen dat het voor programmeurs een onmogelijke taak is om zijn programmatuur te beoordelen op hergebruik. Ook als je uitsluitend open bronprogramma bibliotheken gebruikt bestaat nog steeds de kans dat een verbindende routine of script al is gepatenteerd.

Dit geldt ook voor de makers van muziek... bij opladen van (delen) van je eigen compositie zul je merken dat o.a. YouTube dit scherp in de gaten houdt (verplicht oplaad filter). Berucht is het experiment met ruis(!)
Het idee van patenten snap ik wel, maar ik zie patenten eerder als een nadeel dan een voordeel.

Als bedrijf is het een voordeel, je bent. Namelijk exclusief iets aan het ontwikkelen wat je onderscheid.

Het nadeel is dat soms iets zo enorm essentieel is dat je de toekomstige ontwikkeling remt. Als je iets pas na 20 jaar mag namaken of verder ontwikkelen dan is het vaak niet meer nuttig. Terwijl als je na 1 jaar het had mogen namaken of verder ontwikkelen dan waren er veel meer innovaties mee mogelijk.
Als er niets aan te verdienen valt, zal er ook veel minder in R&D geïnvesteerd worden. Dat zou nog veel nadeliger zijn voor toekomstige innovaties
Als er niets aan te verdienen valt, zal er ook veel minder in R&D geïnvesteerd worden. Dat zou nog veel nadeliger zijn voor toekomstige innovaties
Ja en nee.

Als je dat argument hoort van bedrijven die belang hebben bij het patentsysteem, dan is het bijna zeker gedeeltelijk gelogen. Natuurlijk zullen die dit argument gebruiken, want het klinkt redelijk. En het is ook gedeeltelijk waar. Wat ze vergeten erbij te zeggen, is dat heel veel patenten aangevraagd en gegeven worden op triviale zaken, op niet-innovatieve zaken, of op abstracte ideeën waaraan geen seconde R&D ten grondslag ligt. Waarbij de grootste kosten, die van de patentaanvraag zijn. Bijkomend probleem is, dat de patentaanvrager relatief weinig moeite hoeft te doen om een patent aan te vragen, terwijl een slachtoffer van een patentzaak juist relatief erg veel moeite moet doen om het aan te vechten.

Aan de andere kant worden juist heel veel innovaties tegengehouden omdat een patent-eigenaar uit monopolie-overwegingen (of om andere redenen) z'n patenten niet in licentie geeft, of er te veel voor vraagt. Of omdat ie z'n patenten gebruikt om kleine, concurrerende, veel innovatievere bedrijven te smoren.

Ik heb een tijd geleden een verhaal gelezen van een patentconflict tussen een groot bedrijf een een klein bedrijf met een innovatief produkt. Uiteindelijk won het kleine bedrijf de zaak, maar was daarna financiëel zo zwak, dat ze het bedrijf moesten verkopen, en het grote bedrijf ze kon kopen, en alsnog (goedkoop) eigenaar worden van het patent. Waarna ze het patent hebben laten verstoffen. Vaarwel innovatie !

Wat R&D kosten betreft: patenten zijn met name nuttig om R&D kosten te beschermen en terug te verdienen waar die ten eerste eenmalig zijn (dwz: een concurrent hoeft die kosten niet opnieuw te maken), en ten tweede een significant deel uit maken van de totale kosten van een produkt. Heel veel patenten voldoen niet aan die voorwaarden. Er zijn dus héél véél R&D investeringen (misschien wel het grootste deel) die niet aan die voorwaarden voldoen, en die dus niet minder zouden zijn als er geen patenten waren.
Ik heb al vaker het idee gehoord/ gelezen dat je de duur van een patent zou kunnen koppelen aan de kosten (R&D) die gemaakt moeten worden. Daarmee vermijdt je dat patenten die in "een uurtje brainstormen" uitgevonden zijn een bescherming van 20 jaar krijgen, maar het is dan ook mogelijk dat vindingen waar zeer vele jaren aan gewerkt is een langere bescherming krijgen. Bij de laatste kan het nu bijvoorbeeld zo zijn dat bij een in beginsel een goed idee de ontwikkeling gestopt wordt omdat de tijd om de kosten terug te verdienen te kort is.
[edit] ik zie dat scsirob een gelijksoortige reactie heeft

[Reactie gewijzigd door Lennis op 23 juli 2024 04:06]

Als er niets aan te verdienen valt, zal er ook veel minder in R&D geïnvesteerd worden.
Dat argument hoor ik wel eens vaker, maar... Is dat ook zo? Hoe weet je dat? Vergeet niet dat patenten pas een dikke 200 jaar bestaan, en het is niet alsof we voor die tijd niet innoveerden.

De motivatie om te investeren in nieuwe ontwikkelingen bestaat zonder patenten natuurlijk nog steeds; het zorgt er voor dat je een bestaand probleem beter op kunt lossen, en voor fabrikanten geeft het je een beter product om te verkopen aan je klanten. Zonder de bescherming van patenten is dat laatste effect waarschijnlijk van kortere duur maar daarom niet onbestaand.

Ik denk ook dat de negatieve effecten van patenten niet te onderschatten zijn; Je kunt tegenwoordig niks meer ontwikkelen zonder een leger juristen nodig te hebben. Dit maakt het ook steeds lastiger voor nieuwe, kleine bedrijven om daadwerkelijk nieuwe ontwikkelingen te doen. En dat terwijl innovatie door jonge bedrijven juist zo belangrijk is voor een gezonde markt.

Een interessant artikel is Do Patents Encourage or Hinder Innovation? The Case of the Steam Engine, waarin naar de invloed van patenten op de ontwikkeling van de stoommachine wordt gekeken. En de conclusie is dat - naast positieve effecten - patenten wel degelijk innovatie kunnen afremmen:
The second downside of the patent system is the devastating effect it has on incremental innovation. From 1786 to 1800 there was no increase in the duty of steam engines at all, as Boulton and Watt successfully sought to prevent competition by suppressing innovation.
Als je geen zin hebt het hele artikel te lezen, kijk dan op zijn minst even kort naar de grafiek bovenaan de tweede pagina, waarin de efficientie van stoommachines door de tijd heen te zien is. Daarin is duidelijk te zien dat de ontwikkeling veel harder is gegaan na het verlopen van Watt's patenten.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap de gedachte achter patenten, maar ik ben er eigenlijk niet van overtuigd dat ze in de praktijk een positieve bijdrage aan innovatie leveren. Ja, zonder patenten is een idee makkelijker over te nemen door anderen, maar dat betekent juist ook dat de wereld een stukje beter wordt. En zonder alle overhead van patenten zijn er ook meer resources beschikbaar voor daadwerkelijk innoveren.
Dat argument hoor ik wel eens vaker, maar... Is dat ook zo? Hoe weet je dat? Vergeet niet dat patenten pas een dikke 200 jaar bestaan, en het is niet alsof we voor die tijd niet innoveerden.
Maar tegenwoordig is de wereld een stuk kleiner dan 200 jaar geleden en informatie is ook een stuk makkelijker te delen/kopiëren.

Innovatie in sommige technologieën is bijzonder prijzig, als je daar de kosten niet uithaalt omdat je concurrenten het gewoon kunnen kopiëren houdt het snel op lijkt me. Uiteindelijk moet er wel brood op de tafel.

Maar goed, zeker weten doe ik het niet nee. Ik geloof het best dat voor sommige technologieën waar geen gigantische investeringen nodig zijn de vooruitgang zal versnellen zonder patenten. Het is natuurlijk nooit zwart wit.
Om het in de woorden van de USPTO Director te zeggen
(...)
But for all of it to happen, we need a robust IP system that incentivizes and protects that innovation. Let me be clear: There is no known substitute. Humanity simply does not know progress without the modern IP system.

Think about it: human civilization has existed for thousands and thousands of years. Greeks, Romans, Hebrews, Ancient Chinese, Egyptians, Aztecs, and countless other societies across the world and across time. And despite millennia of human existence, just a couple of hundred years ago, we would have arrived here on foot or on horse or by boat, just like they were doing thousands of years ago. We would be having this meeting by candlelight, just like they were doing thousands of years ago. And just a couple of hundred years ago, anesthesia for surgery was still just a shot of whiskey. (Or Tuica, here in Romania.)

Despite millennia of human existence, the state of the human condition just two hundred years ago was about the same as it was in ancient Rome. The tremendous progress we take for granted today has mostly been made over the past 200 years. And only in the context of modern IP systems that started about two hundred years ago with the American Constitution, which expressly called for patents precisely for this purpose.

The main reason this level of progress worked while all other prior systems failed is that the modern patent system for the first time democratized invention. Anyone could participate. No need to be friends with the Crown. No need to be wealthy or to have a patron or, frankly, any funds at all. Not even a requirement to manufacture—the modern IP system has been open to all. Anyone now can now invent, and everyone is now incentivized by our modern patent systems to do so.

And the results have been remarkable. The pace of technological progress in the modern era far exceeds all such progress in all of the millennia of human existence combined. Our modern patent systems have given rise to a spark of ingenuity and development the magnitude of which humanity has never before known.

Electricity and the telephone; the automobile and the airplane; recombinant DNA and DNA synthesis; the microprocessor, genetics and cancer treatments. And so much more. Despite the millennia of human existence, none of this was possible until the modern patent system. Because as American President Abraham Lincoln said, our patent system “added the fuel of interest to the fire of genius.”

Instead of secrecy and medieval guilds, a well-balanced patent system incentivizes disclosure and competition to forever create the next improvement.

First, IP is the ultimate expression of global creativity and talent. Patents, trademarks and copyrights encourage this creativity because they incentivize people to share their ideas. In return, those people receive the support and protection of a strong IP system.

Second, IP promotes competition and forces technical advances. If the first inventor is successful, others want to partake of the new market or the new technology. But because that first particular application is patented for a period of time, competitors are forced to invent something different, often something better.

And so, a pro-competitive cycle develops. In other words, intellectual property protection creates perpetual innovation, and at accelerating rates.

There can be no legitimate debate about the success of intellectual property protection. Various studies, including from our Chief Economist at the USPTO, find that IP drives economic prosperity.

For example: IP-intensive industries directly and indirectly support about one-third of all U.S. employment. The share of total U.S. GDP attributable to IP-intensive industries is about 40%. Workers in IP-intensive industries earn almost 50% higher wages, on average, than workers in non-IP-intensive industries in the private sector.

The approval of a startup’s first patent application increases its employment growth over the next five years by a remarkable 36 percentage points on average, and the effect on sales growth is even larger. Plus, patent protection motivates U.S. companies to invest 20-30% more in R&D than they would otherwise (if patent protection was eliminated).

Some of these numbers are repeated elsewhere in the world. For example, recent studies from the European Patent Office find remarkably similar results when it comes to IP intensive industries.

It is clear: a robust IP system is critically important to the prosperity of any modern economy. In fact, as Stanford Professor Stephen Haber found, “there are no wealthy countries with weak patent rights, and there are no poor countries with strong patent rights.
(...)
https://www.uspto.gov/abo...ce-epo-patent-information

tldr; meerder economische studies tonen aan dat het IP systeem weldegelijk innovatie en welvaart promoveert. Dat betekent niet dat het huidig systeem perfect is, verre van, maar het is sowieso beter dan helemaal geen systeem hebben.

[Reactie gewijzigd door DrKepa op 23 juli 2024 04:06]

Wij van het patentburo adviseren patenten. Logisch want anders zouden de jongens en meisjes bij het patentburo zelf een andere baan moeten zoeken.

Patenten zijn voor bankiers en investeerders, en niet voor techneuten en innovators.
De stoommachine is het bekendste voorbeeld wat volgens bepaalde lezingen (which? Citation needed) laat zien, dat er niet ontwikkeld werd (in R&D) _omdat_ er een patent was.

De lezing: De eerste gepatenteerde stoommachine was niet zo geweldig, en totaal onbruikbaar voor de industriële revolutie.

Toen het patent afliep, gingen allerlei uitvinders het onding verbeteren, werd het toepasbaar en ontstond de industriële revolutie.

Allebei kan kloppen, misschien was een patent ook wel de reden om de eerste stoommachine te ontwikkelen. Belangrijkste om te onthouden, is dat de wereld niet zwart-wit is.
Anoniem: 57381 @demonite26 april 2020 09:53
Je kunt ook zeggen dat juist door een patent minder in R&D geïnvesteerd wordt omdat men op hun patent zit en dus niet hoeft te vernieuwen voor hun marktpositie. Zelf geloof ik in voorsprong door innovatie, een patent is daarbij niet strikt noodzakelijk maar een patent aanvraag maakt wel duidelijk waar je zelf staat qua innovatie.
Tsjah, maar waar trek je de grens. Als je als bedrijf enorm veel geld investeerd in R&D en je kan de uitvinding dan niet beschermen, dan heb jij het geld geïnvesteerd en een ander gaat met het resultaat lopen. Of als jij als kleine uitvinder een goed idee hebt, het op de markt brengt en een groot bedrijf gaat het dan zomaar even namaken, gebruikt daarna zijn kapitaal om jouw uit de markt te drukken dan heb je ook niets aan je briljante idee. Leuk dat anderen er dan geld mee verdienen, maar daar heb jij niets meer aan.

En ja, dat betekend dat soms ook triviale dingen gepatenteerd worden. Maar waar trek je de grens tussen triviaal en innovatief?
Of als jij als kleine uitvinder een goed idee hebt, het op de markt brengt en een groot bedrijf gaat het dan zomaar even namaken, gebruikt daarna zijn kapitaal om jouw uit de markt te drukken dan heb je ook niets aan je briljante idee.
En als je als klein bedrijf dan wel een patent hebt, en het grote bedrijf wat daardoor niet met jouw produkt kan concurreren gebruikt jouw patent zonder toestemming, dan moet jij dure advokaten huren om je recht te halen. Jij bent echter geen partij voor de grote financiële kracht van de tegenpartij, waardoor je als klein bedrijf wel gelijk hebt, maar toch uiteindelijk financiëel het onderspit delft. Of het grote bedrijf klaagt jou aan wegens inbreuk op een aantal duidelijk triviale patenten van hun. Ook in dat geval heb je niet de financiële mogelijkheden op je te verdedigen, en delf je alsnog het onderspit. Uiteindelijk ga je dan wellicht failliet, of moet je verkopen, of een onvoordelige licentieovereenkomst sluiten, en verdien je toch nagenoeg niets aan je mooie patent.
Leuk dat anderen er dan geld mee verdienen, maar daar heb jij niets meer aan.
Inderdaad.

Het is allemaal natuurlijk niet zwart-wit, maar voor elk argument dat de ene kant op gaat, bestaat er een minstens even goed argument dat de andere kant op gaat.
En ja, dat betekend dat soms ook triviale dingen gepatenteerd worden. Maar waar trek je de grens tussen triviaal en innovatief?
Dus moet je maar niets doen, en het huidige gebrekkige systeem handhaven ? Zeker als de signalen van misbruik overduidelijk aanwezig zijn ?
Het idee is ooit geopperd, om indieners die later (door de rechter besloten) ongeldig verklaarde patenten hebben ingediend, een boete te laten betalen. Onder het mom: De vervuiler betaalt.

En degene die voor de rechtbank aantoont dat ze ongeldig zijn ontvangt een premie.

Zou fantastisch werken, hoe groter het bedrijf en hoe meer onzinpatente , hoe harder ze kapot geprocedeerd worden.

Waarom is dat er niet?

De EPO ontving in 2019 181.000 applicaties. In het T.net artikel staat, dat ze ca €27 000 per stuk kostten. Dat is €5 miljard in de zakken van degenen die de patenten moeten keuren.

Hoe kritischer ze zijn, hoe minder patenten bedrijven nog zullen indienen en hoe minder inkomsten voor de juridische industrie.

Het zullen best integere mensen zijn, daar niet van. Maar de patent-mensen vragen stellen over inperken van het systeem, is hetzelfde als aan de kalkoen vragen wat hij van kerst vind.

Zie het juridisch comite (JURI) van het EP dat over patenten moet beoordelen: Bijna allemaal juridische mensen, maar technici, ingenieurs, programmeurs of fabrieks-mensen: Hooguit 2 van de ~50.

https://www.europarl.euro...tees/en/juri/home/members
Ik vind niet dat het falen cq misbruik maken van het juridische systeem als tegenargument van het patenten systeem gebruikt kan worden.

Verder eens dat het niet perfect is en dat er ook misbruik vh patenten systeem gemaakt wordt, maar de lange quote/reactie van DrKepa hierboven legt het mooi uit. Nog altijd beter dan geen systeem.
Het probleem is juist dat de meeste patenten helemaal geen briljant idee zijn of veel ontwikkel tijd/geld hebben gekost.
Waar ik werk zitten dagelijks een hoop mensen te brainstormen om nieuwe patenten te bedenken, jaarlijks worden er honderden afgevuurd om te kijken wat er blijft plakken. Bij de meeste patenten zit er dus niet meer dan een paar uurtjes schrijven achter.
Vervolgens wordt 'innovatie' gemeten aan de hand van hoeveel patenten zijn toegekend, kwantiteit over kwaliteit.

Het huidige systeem is verrot en zou hervormd moeten worden.

[Reactie gewijzigd door Meessen op 23 juli 2024 04:06]

Klopt natuurlijk. Maar ik zou toch wel wat verschillen willen maken.

In de huidige samenleving zijn sommige patenen zo snel nuttig en zo snel gemeengoed. Hier zouden patenten rekening mee moeten houden. Ook moet er betere controle komen of iets soortgelijks al bestaat en of het idee wel echt een idee is.

Er zijn ook goede patenten die product klaar zijn maar niet op de markt komen. Patenten die daarna alleen maar doorverkocht worden niet om gebruikt te worden maar alleen voor licentiegelden.

Ergens moet je er voor zorgend at patenten ook gebruikt gaan worden. En als ze product klaar zijn en langere tijd niet gebruikt worden zou een patent moeten vervallen. (iets meer nuance natuurlijk).

De basis is goed, en de tijd waarin ze bedacht zijn misschien ook. Maar de manier waarop is slecht.

Overigens het beste voorbeeld van falende patenten was in Nederland waar de molenaar die de "zaag" uitvond nooit geld heeft gekregen omdat de Nederlandse regering het weigerde te gebruiken. Na afloop begon onze "gouden eeuw". Wie weet hoe het eruit had gezien als we dat 10 jaar eerder hadden gedaan.(ik zal hier historisch vast niet 100% correct zijn overigens).
Ben ik op zich met je eens maar de vraag is natuurlijk wel ook van hoelang duurt het voordat de uitvinding winst levert. Als dat niet dan binnen het jaar is dan heeft het voor get bedrijf financieel geen zin gehad om het te ontwikkelen wat dan misschien ook weer vooruitgang tegenhoud
Het grootste nadeel van die patent ellende is dat je als je iets maakt/ontwikkelt geen idee hebt wat er allemaal gepatenteerd is zonder dat het een gigantische juridische afdeling hebt om alles uit te zoeken. Als je zo'n team niet hebt dat er in gespecialiseerd is kan je eigenlijk alleen maar iets maken, en hopen dat er niemand opstaat met een "ja maar deze 0,05% van jouw product lijkt op het patent van ons miljardenbedrijf, en hoewel het misschien niet exact aan ons patent voldoet denken we je wel te kunnen intimideren, dus gaan we je even met ons bijna onbeperkte juridische budget aanpakken"
Ik denk dat het eerder (grote) innovatie remt dan daadwerkelijk bevorderd.
Er zijn zo belachelijk veel patenten op onzinnige dingen dat het gewoon een mijnenveld is geworden voor vooruitgang.
Edit: patenten zouden imho dus eigelijk beperkt moeten blijven tot dingen die aantoonbaar veel tijd en geld hebben gekost om te ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door VNA9216 op 23 juli 2024 04:06]

Ook grote bedrijven hebben geen juridische afdelingen die gaan uitzoeken of elk stukje ontwerp niet mogelijk een patent zouden schenden. Dan zou alle innovatie tot een halt komen.
Het voordeel wat grote bedrijven hebben tov kleine, is dat als ze door een concurrent worden aangeklaagd, ze hun eigen portfolio van duizenden patenten op de tafel gooien, en lief vragen of die concurrent heel zeker is dat ze geen één daarvan overtreden. Echter dit helpt tegen een patenttrol weinig, gezien die toch zelf niks maken.
En ook daarvoor heb je een team nodig dat dat uitzoekt en regelt ;)
Het systeem zou er op gebaseerd moeten zijn dat er een redelijk vaste winstmarge op te behalen is. Dat kan door bij het aanvragen van het octrooi ook een inschrijving te doen over de verwachtte waarde. En dan de jaarlijkse kosten daarop afstemmen, door een vast percentage van bijvoorbeeld 10% per jaar. Voorbeeld:
- Je investeert een miljoen in R&D en doet een uitvinding
- Je schrijft je patent in en claimt die 1 miljoen. Jaarlijkse instandhouding 10%, dus 100K.
- Je krijgt het recht om tot 100x R&D kosten winst te maken. Dus 100 miljoen. Mooie ROI toch?
- Licentierechten worden openbaar ingeschreven. Zodra die 100 miljoen gehaald is dan is het patent vrij.
- Bij iedere verkoop van het patent halveert het recht, dus 50->25->12.5 enz. Zo blijft het interessant om bedrijfsovernames te doen voor het IP, maar je moet er nog steeds licenties van verkopen.
- Betaal je geen handhavingskosten, dan vervalt het patent en wordt het IP public domain

Lijkt me een mooi en eerlijk systeem, toch?
En hoe zorgt men ervoor dat er geen sprake zal zijn van creatief boekhouden waarbij zelfs meest de absurde dingen opeens R&D worden?
Het is zelfregulerend. Er is een relatie tussen inschrijving, instandhouding en max rendement. Als iemand een onbeduidend schroefje van €0.10 bedenkt en dit inschrijft voor 1 miljoen, dan kost het nog steeds €100.000 per jaar om het patent te handhaven. Maar als de vinding onbeduidend is dan zal niemand een licentie afnemen. Dan schiet je jezelf in je voet.
Als een bedrijf bedenkt dat een uitvinding die echt 1 miljoen R&D gekost heeft toch niet zo uniek is, dan kunnen ze er ook voor kiezen het voor een lager bedrag in te schrijven, tegen lagere instandhoudingskosten, en de vinding zo toch aantrekkelijk voor licensering te maken, al is het max rendement dan lager.

[Reactie gewijzigd door scsirob op 23 juli 2024 04:06]

Dat ze in Duitsland afnemers van standaard technologie nu meer in bescherming lijkt te nemen is eigenlijk bizar. Regels zijn regels toch, dan moet je de regels aanpassen. Dat Duitsland toevallig grote jongens in de auto industrie huisvest, zou toch niet mogen betekenen dat ze meer rechten krijgen.

Ik heb overigens niet veel verstand van rechtzaken, ben microbioloog. Vind het wel een schimmige wereld. Mijn pa heeft na dik 10 jaar procederen op papier een rechtzaak verloren, omdat het anders een grote Nederlandse verzekeringsmaatschappij, en dus werknemers, financieel in gevaar kon brengen. Maar er is dan wel zo aangestuurd op een schikking dat mijn pa er zelf niet slechter op werd. De verzekeringsmaatschappij was gewoonweg to big to fail, en de uitspraak voor mijn pa kon niet gaan gelden voor iedereen die een soortgelijk product had genomen. Gaat natuurlijk over een woekerpolis dit.
Rechtbanken horen recht te spreken en niet aan politiek te doen. En de meeste doen dat ook gewoon. Dat een uitspraak zware nadelige gevolgen kan hebben voor een bedrijf is niet iets dat een rechter in overweging mag nemen bij zijn/haar vonnis. Daar had de gedaagde partij maar eerder aan moeten denken. En als het een verzekeringsmaatschapij is dan zou ik verwachten dat zij net zeer goed zijn in het inschatten van risicos. Je vader had ook gewoon de schikking kunnen weigeren en de zaak kunnen verder zetten met het risico op verlies. Maar aangezien de tegenpartij heeft willen schikken betekend dat ook dat ook zij niet zeker waren van hun winst en na al die jaren gewoon de zaak wilden sluiten.

Dat rechtbanken hun focus verleggen, zoals in Duitsland kan zijn omdat er vanuit de politiek nieuwe richtlijnen worden gegeven, of omdat er gewoon rechters zijn die de wetgeving anders interpreteren. In tegenstelling tot wat velen denken is wetgeving vaak echt niet zwart wit, maar is er redelijk wat ruimte voor interpretatie. En kleine aanpassingen over tijd alsook inzichten op andere niveaus kunnen ervoor zorgen dat rechters anders gaan beginnen oordelen.
Anoniem: 85014 @Ruw ER26 april 2020 08:39
Dat ze in Duitsland afnemers van standaard technologie nu meer in bescherming lijkt te nemen is eigenlijk bizar. Regels zijn regels toch, dan moet je de regels aanpassen.
Wel, dat doen ze toch? De regels (van bv. Nederland) bevalt Duitsland niet, dus past Duitsland hun regels daar op aan. Dat heet soevereiniteit en zo. En als Nederland dat dan weer niet bevalt dan zou Nederland kunnen pogen om dit soort regels op EU niveau gelijk te krijgen.

Wat ik uit het artikel lees is dat de EU landen vooral regels hebben gemaakt om hun eigen industrieën te ondersteunen. M.a.w. dus niet om meer innovatie te bekomen maar wel om meer geld vanuit het buitenland naar het binnenland te trekken d.m.v. patentrechtzaken. M.a.w. misbruik van het systeem dus.

Het is dus maar goed dat Duitsland als economische grootmacht in de EU hier neen tegen zegt.
Dat Duitsland toevallig grote jongens in de auto industrie huisvest, zou toch niet mogen betekenen dat ze meer rechten krijgen.
Je kan ook zelf in eigen land die auto's gaan beginnen maken en de Duitse modellen niet importeren of zelfs verboden maken om te importeren. Soevereiniteit en zo. Veel success met de nodige productiecapaciteit te creëren. Begin alvast maar met een paar tientallen hectaren industrieterrein te alloceren.
Het verschijnsel patenttrollen doet mij denken aan bedrijven die inschrijven op een Europese aanbesteding, niet om die aanbesteding te winnen, maar om te kunnen procederen over een schadevergoeding achteraf want bij veel aanbestedingen wordt wel ergens een procedurefoutje gemaakt...
Dat zijn dus óók trollen. Centric is in NL een berucht voorbeeld. Veel gemeenten zijn door hun voor het gerecht gesleept omdat ze een aanbesteding niet wonnen.
Eenzelfde slag mensen zijn degenen die een WOB-verzoek indienen, liefst op vrijdagmiddag als Kerstmis de dinsdag en woensdag er op valt en de bezetting minimaal is.
Maar we dwalen af... ;-)
Een leuk/verschrikkelijk patent is nog dat Microsoft window snapping heeft gepatenteerd. Daarom moet je betalen om bij Apple een goede/snelle manier te hebben om dit te doen.

Echt belachelijk dat dit bestaat.
En de dubbelklik
En op FAT, toen op een moment bleek dat dat heel veel op b.v. USB-sticks werd gebruikt

Met géén andere reden om geld te verdienen met IP, terwijl de "vinding" vrijwel geen ontwikkelkosten had en/ of al lang terugverdiend was. Duidelijk voorbeeld van het remmen van innovatie.
Ik vraag me vaak genoeg af wanneer iets nou afwijkend genoeg is om een octrooi, patent of copyright te omzeilen. Als simpel voorbeeld een aansteker. Zou ik er een iets zwaardere of lichtere klik systeem ingezet had het dan al voldoende geweest om een "uniek" product te hebben. Of als ik hetzelfde omhulsel zou gebruiken maar een iets andere vloeistof?
Of wanneer alles hetzelfde maar dat alleen de omhulsel groter is waardoor er meer inhoud in kan?

Of als ik een videokaart zou kunnen namaken maar dan met een andere geleider materiaal. Of iets net iets groter zodat alles net allemaal iets verder uit elkaar staat en dus toch een andere design heb.

(ja het is soms chaos in me hoofd)
Mooi Artikel. Wel mis ik een stukje aandacht voor intellectueel eigendom voor content / media. Bijvoorbeeld filmrechten. Deze vorm van patentenis steeds meer relevant.

Zeker nu er steeds meer alternatieven voor Netflix als het standaard streaming platform. Dat zorgt dat content ook meer waarde krijgt. Zeker onder streaming platformen met een aanzienlijk deel content die ingekocht moeten worden. Voor NPO / videoland maar ook Netflix die voor een groot deel van derden afhankelijk zijn voor content wordt een schaarste gecreëerd en een "marktwerking" op basis van "uniekheid van die content". Patenten op op content. Of IP.

Een voorbeeld DFW (Dutch Filmworks) die distributie voor buitenlandse films regel. Een aantal succesvolle en deze IP vervolgens tegen betaling aanbied. Deze heeft overeenkomsten met een patent troll middleman. DFW zet zich dan ook in juridisch zaken tegen piraterij / illegaal downloaden.

DFW heeft overigens wel een belangrijke functie in het financieren van Nederlandse films.

[Reactie gewijzigd door Wobblier op 23 juli 2024 04:06]

intellectueel eigendom is geen patent of octrooi
Volgens mij start je een semantische kwestie. Ik zie niet direct verschil.
Zou mooi geweest zijn als er ook was ingegaan op de de rechtzaken van Rambus. Zij beëindigde hun deelname aan JDEC waarna ze zaken zijn begonnen tegen de andere leden. Schoolvoorbeeld Patenttrol.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rambus
Ah, dit doet me denken aan vroeger.
Op sommige scholen worden wel eens innovatie dagen georganiseerd waarbij je prijzen kunt winnen.
Ik heb daar eens meegedaan en ontwikkelde simpel product "borstelafklopper". Het gaat om een gesloten kast waar leraar zonder krijtwolken te maken borstel kan afkloppen van krijt.

De concept werkt goed en ik word zelfs geholpen om een kast te bouwen. Al snel krijg ik te horen dat er een patent bestaat op een product en leer ik dus voor het eerst over patenten systemen. Het blijkt dat patent nog niet in Nederland aanwezig is, maar wel in andere landen. Iemand anders heeft jaren terug ook zoiets bedacht.

De kosten voor een patent loopt in duizenden guldens (lang geleden dus). Eigenlijk is Nederlands patent al genoeg om te kunnen verkopen in duizenden scholen. Voor Europese kost het nog meer geld, logisch, de markt is ook veel groter.
De Amerikaanse markt is niet mogelijk, want daar is (oude) patent gevonden. (als ik me nog herinner)

Helaas heb ik geen macht om zoveel geld binnen te halen, ondanks dat ik prijsje heb gewonnen voor leuke innovatie dat ook nuttig is. En de product wordt vreemd genoeg niet meer verder gebruikt in vele scholen (ik weet ook niet meer of elders gemaakt wordt). Ondanks dat het wel goed en nuttig idee is! Ik maak zelf al vaker mee met krijtwolken en afkloppen. Je moet naar buiten of raam open doen, maar niet alle scholen kunnen dat! Niet op 3e verdieping.

En aan andere kant, ondanks dat scholen innovatie wedstrijden houden, zal tegenwoordig moeilijker worden door vele patenten. Je mag bijna niks meer. Wie kijkt nog de innovatie programma's op de televisie jaren geleden? Mensen maken nuttige producten en proberen de investeerders te overtuigen om hun uitvinding te ondersteunen en te verkopen. Dit televisie programma zie ik al jaren niet meer, maar dat komt ook deels omdat het moeilijker is om produceren zonder last te hebben van een patent.

Het blijft wel uitdaging voor jonge uitvinders om nieuwe dingen te bedenken. Het is net als domeinen, er zijn zoveel goede namen geregistreerd dat je gedwongen wordt om minder mooie domeinnaam te nemen in plaats van eentje te kopen van domeinkaper.
Misschien is domeinkaper wel beetje te vergelijken met patenttroll. Want die mensen kopen domeinen in maar doen er niks mee. Ze zetten alleen hoog prijs op en verkopen het. Patenttroll heeft ook zelfde effect: patenten kopen maar doen niks mee.
Ik denk dat patenttroll eigenlijk beetje verboden moet zijn, ze staan puur de innovatie vrijheid in de weg. Je helpt gewoon niemand mee en is alleen maar geldverspilling.

Voor de rest ben ik mee eens dat patenten eens moeten aflopen, vooral als het te lang in de ijskast ligt en niemand mee doet, of dat eigenaar reeds overleden is. Daarom moet het gewoon beperkte levensduur hebben. Anders komt er niks van terecht dat er letterlijk een weg naar innovatie geblokkeerd wordt door al die patenten op de weg waar niemand ze even kan opruimen omdat ze erg verouderd zijn of dat eigenaar allang verdwenen is.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 23 juli 2024 04:06]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.