Apple presenteert iPhone 7 en 7 Plus met vernieuwde camera's en langere accuduur

Apple heeft de iPhone 7 en 7 Plus gepresenteerd. De toestellen hebben niet langer een 3,5mm-jack voor headsets, maar hebben nu wel stereospeakers. De behuizing is bovendien waterbestendig gemaakt en het toestel heeft volgens de fabrikant een langere accuduur dan zijn voorgangers.

Apple motiveert het verwijderen van de 3,5mm-jack door te zeggen dat het gelooft in 'een draadloze toekomst'. Het luisteren van muziek gebeurt via de Lightning-poort of via draadloze hoofdtelefoons. Apple levert met elke iPhone 7 wel een Lightning-naar-3,5mm-adapter mee. In plaats van een headsetplug heeft Apple nu een tweede speaker toegevoegd aan zijn telefoon. Daardoor kan de smartphone stereo-geluid laten horen. Het is voor het eerst dat een Apple-smartphone dit heeft, hoewel de iPad Pro als eerste iOS-apparaat meerdere luidsprekers aan boord had.

Apple komt bovendien met optionele AirPods, draadloze oordopjes. De fabrikant heeft een eigen implementatie van bluetooth gebruikt om die automatisch te kunnen koppelen zodra gebruikers ze uit de doos halen. Via infraroodsensoren detecteert de hardware wanneer gebruikers de AirPods in de oren stoppen. Apple claimt dat de accu 5 uur meegaat op een lading.

Het is voor het eerst dat een iPhone stof- en waterbestendig is, hoewel de iPhone 6s naar verluidt ook al een zekere vorm van waterbestendigheid zou hebben. Vermoedelijk heeft Apple plekken waar vocht het toestel kan binnenkomen, zoals de simkaart-tray en de Lightning-poort, omsloten met rubber om waterbestendigheid voor elkaar te krijgen. Apple claimt een ip67-rating en dus is de telefoon stofdicht en moet hij zonder schade een half uur tot een meter onder water kunnen.

Met de waterbestendigheid volgt Apple een trend van andere fabrikanten. Sony begon in 2013 als eerste zijn reguliere toestellen uit te rusten met waterbestendige behuizingen en Samsung volgde in 2015. Inmiddels is waterbestendigheid een reguliere feature van veel telefoons.

Dubbele camera en een feller scherm

De camera van de iPhone 7 heeft nog steeds een resolutie van twaalf megapixels, maar het gaat wel om een nieuwe sensor. Apple heeft bovendien een nieuwe isp ontworpen om de beelden snel te verwerken. De lens heeft een diafragma van f/1.8, tegenover f/2.2 van de iPhone 6s. De beide nieuwe iPhones hebben bovendien optische beeldstabilisatie, waar de afgelopen jaren alleen de Plus-versie die feature meekreeg.

De 7 Plus heeft een dubbele camera, waarvan een groothoeklens en een met 'telelens'. Die lenzen hebben brandpuntsafstanden van respectievelijk 28mm en 56mm in kleinbeeldtermen. Gebruikers kunnen in de camera kiezen voor 1x of 2x zoom. Bij die laatste stand kan ook nog verder ingezoomd worden, tot een maximale gecombineerde vergroting van 10x. De telelens is met een diafragma van f/2.8 minder snel dan het groothoekexemplaar.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De fabrikant houdt de karakteristieken van het scherm grootdeels hetzelfde. De kleine iPhone heeft een 4,7"-lcd, de grote heeft een 5,5"-display. Wel kan het scherm volgens Apple 25 procent feller, waardoor deze makkelijker in direct zonlicht af te lezen moet zijn. Ook kunnen nu meer kleuren weergegeven worden; volgens Apple is het scherm afgesteld op de dci-p3-kleurstandaard. De functie 3D Touch, die bediening door middel van diverse drukniveaus op het scherm mogelijk maakt, heeft nu meer toepassingen. De iPhone 6s-serie heeft ook 3D Touch, in de nieuwere maar goedkopere SE ontbreekt die.

Apple heeft de fysieke Home-knop vervangen door een aanraakgevoelig exemplaar, met daarin de haptische feedback die de fabrikant ook gebruikt in de trackpad van zijn MacBooks. In de knop zit nog altijd een vingerafdrukscanner.

Nieuwe A10-soc met vier cores en langere accuduur

In de iPhone 7-serie zit de A10 Fusion-soc van Apple zelf. Dat is een quadcore, terwijl Apple bij vorige smartphones een dualcore toepaste. Het lijkt op een big.LITTLE-ontwerp dat andere fabrikanten al jaren toepassen, met twee grotere kernen voor prestaties en twee zuinigere kernen voor lichtere taken. Die opzet lijkt op die van bijvoorbeeld de Snapdragon 820 van Qualcomm, eveneens een quadcore met twee krachtigere en twee zuinigere kernen. Apple claimt 'console-achtige' grafische kwaliteiten, maar gaf geen details vrij over de gpu.

Apple claimt bovendien een langere accuduur van de iPhone 7 ten opzichte van de 6s. Vermoedelijk komt dat door een combinatie van een zuinigere soc en een grotere accu. Geruchten over een grotere accu in de nieuwe iPhones gingen al maanden. Apple claimt dat de iPhone 7 gemiddeld twee uur langer meegaat dan de 6s, terwijl de 7 Plus het een uur langer uithoudt dan de 6s Plus.

Op draadloos gebied ondersteunen de nieuwe iPhones 4g via lte-advanced met een maximale downloadsnelheid van 450Mbit/s. Vorige iPhones deden dat tot 300Mbit/s. Het is nog niet duidelijk of in de Benelux te profiteren valt van die in theorie hogere snelheden. Er gingen geruchten dat Apple een Intel-modem in de iPhone 7 zou stoppen. De XMM 7360 ondersteunt de zaken waarover Apple sprak.

De presentatie komt niet als een verrassing. Er gingen al sinds oktober vorig jaar geruchten over beide toestellen en Apple zei vorige week al dat het woensdagavond een evenement zou gaan houden. De iPhone 7 en 7 Plus komen op 16 september uit in varianten van 32GB, 128GB en 256GB. Daarmee heeft Apple na jaren de 16GB-variant geschrapt. Dat gebeurt ook bij de 6s, die niet meer in een 16GB-variant zal worden verkocht. De iPhone SE zal wel in de schappen blijven liggen in een 16GB-versie.

In tegenstelling tot eerdere jaren komen de nieuwe iPhones gelijk beschikbaar in de Benelux en de prijzen beginnen bij 769 euro voor het 32GB-model van de iPhone 7. De nieuwe AirPods gaan 179 euro kosten en de Lighting-naar-jack-verloopkabel, die ook in de doos zit, kost los 9 euro.

iPhone iPhone 7 iPhone 7 Plus
32GB 769 euro 909 euro
128GB 879 euro 1019 euro
256GB 989 euro 1129 euro

Apples AirPods

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-09-2016 • 20:49

1.151 Linkedin

Lees meer

Apple maakt AirPods beschikbaar Nieuws van 13 december 2016
Apple voegt 2TB-optie toe aan iCloud Nieuws van 31 augustus 2016

Reacties (1151)

1151
1070
419
20
1
305
Wijzig sortering
Los van alles merk ik sinds gisterenavond een collectieve "boosheid" op, op Apple. Zijn jullie ook boos als er een Porsche Cayenne op de markt verschijnt met een 1.6l diesel-motor, die bovendien veel te duur blijkt te zijn? Je lacht er eens mee. Ik ben pro-Apple, sinds een jaar of vijf, maar ben niet boos. Ik overweeg, als mijn iPhone 6 het begeeft, misschien wel over te schakelen naar Android. Ben ik nu een verrader? Ik denk het niet. Ik koop wat bij mijn verwachtingen aanleunt.

Men vergeet wel eens dat "Apple" een luxe-merk is dat door veel mensen als "standaard" wordt gezien. Net zoals velen dien ik hier hard voor te werken/sparen alvorens ik me dergelijk toestel kan kopen. Als ik iets te duur vind, koop ik het niet. Dat is toch zo wat toepasbaar op alles? Ik hoorde vandaag nog mensen zeggen "Het zijn bloedzuigers, afzetters, en melkkoe, en ...". Nooit zo frustrerende reacties gehoord op een product dat verschijnt.

Een fabrikant kiest toch zelf hoe hij zijn product op de markt brengt, al dan niet luisterend naar feedback van gebruikers. Boeit Apple je niet? Koop een Samsung, Huawei, of één van de honderden types die op de markt zijn. Apple is gehyped. Bijna 1000 comments in deze post met voor- en tegenhangers zeggen ook wel genoeg. Benieuwd of we de 1000 comments halen als Sony morgen zijn nieuw vlaggenschip aan de wereld toont. Ik gok alvast van niet.
Ik overweeg juist om van Android over te stappen naar een iPhone. Er is op dit moment geen waardige vervanger van mijn Sony Xperia Z5 Compact te vinden. Elke toptelefoon met Android is tegenwoordig 5"+. Dit vind ik persoonlijk te groot, waardoor een iPhone op den duur de enige optie wordt, zeker gezien de "opvolger" van de Z5 Compact...
Geen waardige opvolger als het aan mij ligt. Slechtere SoC waar ik er niet mee vooruit zou gaan. Enkel het ram geheugen is leuker.
Je hebt een punt. Ik was in de verkeerde kolom aan het kijken.
Ik doe alvast een schietgebedje dat men in het Android kamp nog wel zijn hersens gebruikt en de audio jack er niet uit sloopt. Hoe je het ook draait of keert, adapters zijn k*t. Zeker als je ze moet gebruiken zonder dat er enige voordelen aan verbonden zijn. De nadelen hiervan zijn gigantisch, terwijl de voordelen miniem tot onbestaande zijn. Niemand zit trouwens te wachten op dunnere smartphones, dus een jack kan er gerust nog steeds bij. Laat die jack nou maar gewoon zitten.
Wat is eigenlijk het nadeel aan een adapter?
De adapter is misschien niet het echte nadeel, maar wat te denken van DRM?
..."this is not a supported playback device"...
Er zit er 1 in de doos. Blijft kut though
het is onhandig, onnodig en niet efficient voor een aansluiting als een 3,5mm jack aangezien die veelvuldig gebruikt word door menig smartphone bezitter.
Onhandig: Persoonlijk. Kwestie van erin klikken en gaan.
Inefficiënt: blijkbaar niet. Het lijkt me juist efficiënt doordat je toestel nu zowel het nieuwe lightning adapter en het oude Aux ondersteund.
Onnodig: als je toch je Aux wil gebruiken is het niet onnodig :)

Naast al je nadelen mis ik ook de voordelen van de lightning headset Zoals betere interactie, noice reduction en waarsch betere geluidskwaliteit. En dat allemaal zonder externe accu.
Je leest volgens mij alleen maar wat je wilt lezen.

Ik heb het hier over de meest gebruikte audio in & uit -gang in de wereld.
Het is een belangrijke aansluiting in elk apparaat wat over een audio-playback functie beschikt, ongeacht het formaat of codec.

Die adapter gaat de meerderheid alleen maar kwijtraken(resulteert in meer winst voor apple om het te vervangen, dus ze verdienen op een functie die voorheen een standaard was.

Bovendien maakt dit de lightning aansluiting van de iPhone alleen maar fragieler omdat je met een platte stekker zit die 2 kanten op bijzonder makkelijk beweegt & dus uiteindelijk breekt(even een simpele natuurkundige beredenatie + het feit dat nagenoeg iedereen zijn telefoon in een broekzak heeft oid.)

Dit is niks anders dan een weloverwogen besluit van Apple geweest om winst te maken op functie's die voorheen standaard waren.

En het klinkt misschien raar, maar met dit soort fratsen houd Apple als bedrijf zijnde de technologische voortgang in haar bedrijf zelf tegen in het belang van een hoger winst-marge.
Ik heb het hier over de meest gebruikte audio in & uit -gang in de wereld.
Het is een belangrijke aansluiting in elk apparaat wat over een audio-playback functie beschikt, ongeacht het formaat of codec.
Net zoals de floppy drive en de dvd toentertijd de meest gebruikte opslagmedia waren... Als we zó stug aan legacy standaarden bleven vastklampen, zaten we nu LP's in onze autoradio te douwen.
Die adapter gaat de meerderheid alleen maar kwijtraken(resulteert in meer winst voor apple om het te vervangen, dus ze verdienen op een functie die voorheen een standaard was.
Waarom zou je de adapter kwijtraken? Je klikt'm domweg aan het einde van het snoer van je headphones en laat 'm daaraan zitten. Het financiële argument wat je voert is kul: Apple verdient klauwen geld met Earpods met een los contact erin bij de jackplug die vervangen worden door een nieuwe (à €35,-): nu is het vervangen van de adapter voldoende om dit probleem op te lossen.
Bovendien maakt dit de lightning aansluiting van de iPhone alleen maar fragieler omdat je met een platte stekker zit die 2 kanten op bijzonder makkelijk beweegt & dus uiteindelijk breekt(even een simpele natuurkundige beredenatie + het feit dat nagenoeg iedereen zijn telefoon in een broekzak heeft oid.)
Ik heb nog nooit niemand gezien met een gebroken Lightning-poort. Dit ook nagevraagd bij een vriend van me die werkt bij één van de grootste reparatiecentra in Nederland die (o.a.) Apple-producten repareren: nog nooit voorgekomen. Wat wél incidenteel voorkomt is dat het witte deel van de Lightning-stekker afbreekt (het deel buiten de iPhone). Vervolgens kan de connector zelf er eenvoudig uitgetrokken worden met een tangetje omdat er altijd een klein deel uit blijft steken. Het is klaarblijkelijk dusdanig gemaakt dat de connector zelf áltijd eerder zal breken dan de poort in het iOS-device. Simpele natuurkunderedenatie ;)
Dit is niks anders dan een weloverwogen besluit van Apple geweest om winst te maken op functie's die voorheen standaard waren.

En het klinkt misschien raar, maar met dit soort fratsen houd Apple als bedrijf zijnde de technologische voortgang in haar bedrijf zelf tegen in het belang van een hoger winst-marge.
Ik zou die zwarte bril eens afdoen als je naar Apple kijkt, misschien concludeer je zelf dan wel eens dat je behoorlijk bevooroordeeld bent ;)


Ik begrijp verder de afweging Apple wel:
Nadelen:
1. Niet laden tijdens het luisteren van muziek.
2. Het gebruik van een adapter voor headphones met een jack-aansluiting.

Voordelen:
1. Meer ruimte in de telefoon zelf waardoor er een betere Taptic engine, stereospeakers en een grotere accu in geplaatst kunnen worden.
2. De iPhone (betrouwbaarder) waterdicht kunnen maken, zonder gebruik te hoeven maken van plugjes etc. om de poorten te sluiten. De taptic engine zorgt er bovendien voor dat de home button niet meer fysiek indrukbaar hoeft te zijn.

Zelf maak ik al geruime tijd gebruik van een bluetooth hoofdtelefoon ook al zat die poort op m'n telefoon: de vrijheid die draadloos biedt is écht een verademing. Geen kabelbreuken meer, de vrijheid om rond te kunnen lopen zonder een kabel tussen je hoofd en je broekzak, geen verfrommelde kabels meer die ellendig zijn om uit elkaar te halen. Wat me voorheen weerhield was de geluidskwaliteit van bluetooth, maar nu er BT APTX is, is dat euvel ook vervallen. (Samsung S7 in combinatie met B&W P5) :)
Mag ook wel een beetje geluid zijn voor een headset van 250-300 euro .... waar je voorheen een bedrade set kon kopen voor minder dan de helft die dezelfde of betere kwaliteit leverde.

En alle veranderingen in het verleden, zoals floppy drive verwijderen, zijn allemaal gedaan toen er al betere, en betaalbare standaarden beschikbaar waren. In dit geval zijn we nog niet zover. Wireless en 3,5 jack kan prima naast elkaar bestaan. Draadloos de toekomst, denk het wel, maar nu nog absoluut niet.
"Net zoals de floppy drive en de dvd toentertijd de meest gebruikte opslagmedia waren... Als we zó stug aan legacy standaarden bleven vastklampen, zaten we nu LP's in onze autoradio te douwen"

Dat hebben we ook gedaan hoor.
Zie: http://marijnkrijger.nl/2014/06/platenspeler-de-auto/
Natuurlijk zouden we niet verder zijn als de floppy ..... enig verschil is... toen ik nog een floppy drive in mijn PC had kon er nog een CD-ROM speler naast zonder dat ik die floppy uit mijn PC moest slopen om hem via (USB, dat was er niet eens) aan de achterkant van mijn pc aan te sluiten....

Domme zet apple... had de Jack nog heel even laten zitten en was DAN pas overgestapt....geeft de mensen in de winkel en je gebruikers ook de mogelijkheid om er aan te wennen ipv. ze min of meer te verplichten...
Heb je wel eens een Lightning aansluiting gevoeld? Die is véél sterker dan een jack hoor... In de Apple stores ís de Lightning aansluiting de stand van de telefoon, houdt met gemak het hele ding overeind en Apple kennende doen ze dat niet tenzij ze zeker weten dat het heel gaat blijven. Een gewone audio-aansluiting kan hij met gemak hebben, in je broekzak is de kans groter dat de telefoon buigt dan dat die aansluiting het begeeft. Dat eerste is wel een realistische mogelijkheid bij Apple, ja ja :+

Als je uiteindelijk van oude logge aansluitingen af wil moet iemand een eerste stap nemen, en Apple is machtig genoeg om dat soort stappen te maken, de rest van de wereld volgt dan. Of je het leuk vindt of niet, USB-C is ook een product van het feit dat Lightning zoveel beter was dan Micro-USB.

Jack is achterhaald en moet worden uitgefaseerd. De overgangsperiode overleef je met de converter, over een paar maandjes koop je gewoon je headsets in de winkel met óf een Jack, óf een Lightning. En binnenkort, óf een USB-C aansluiting, want die kan dat ook. Maar als Android dit doet met USB-C dan is het een handige feature, let maar op ;)

M'n vriendin heeft een Bose QuietComfort 25 headset, die wordt dus ook geleverd met twee verschillende stekkertjes, vooral omdat anders de afstandsbediening niet goed werkt i.c.m. met Android danwel iOS. Fabrikanten hebben er blijkbaar ook geen moeite mee om twee/drie versies te leveren.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 8 september 2016 12:56]

Veel sterker dan een jack? Sorry hoor, maar nog nooit een gebroken jack aansluiting gehad en er ook nog nooit van gehoord.
Luidspreker aansluitingen zijn ook al jaren hetzelfde, dit omdat er geen enkele technische reden is om dit te moeten veranderen. Geluid is nou eenmaal analoog en er is geen enkele technische reden om dit te willen versturen door een kabel/connector die voor iets heel anders is gemaakt.

Een hoofdtelefoon is nou eenmaal gewoon een (setje) speaker(s) en dat de aansluiting daarvan niet veranderd is dan ook helemaal geen probleem.
Lightning is ook ontworpen voor geluidsoverdracht. Ik denk dat het vanuit Apple ook een grote zaak is van "cleaner is beter", en minder aansluitingen is cleaner/symmetrischer. Ze geilen nu eenmaal nogal op het uiterlijk van hun producten.

Natuurlijk is geluid analoog, maar wanneer je van digitaal naar analoog gaat boeit niet. Sterker nog, zo laat mogelijk beperkt in principe kwaliteitsverlies. En alle muziek die je op je telefoon hebt is ergens een keertje digitaal geweest natuurlijk :)

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 8 september 2016 13:52]

De omzetting moet inderdaad altijd gebeuren. Ik heb echter liever dat het door 2 meter extra kabel gaat terwijl het nog analoog is dan dat het door een mindere DAC wordt omgezet.

Ja het is een poort minder, maar het is niet zo dat hierdoor elders een voordeel is behaald. Daarnaast heeft deze aanpak ze bij de Macbook 12 ze ook al niet echt positieve reacties opgeleverd, dus ik snap er niet zo goed bij waarom ze dit toch zo koppig doorzetten.
Luidspreker aansluitingen zijn ook al jaren hetzelfde, dit omdat er geen enkele technische reden is om dit te moeten veranderen. Geluid is nou eenmaal analoog en er is geen enkele technische reden om dit te willen versturen door een kabel/connector die voor iets heel anders is gemaakt.
HDMI :) Maar dat is natuurlijk voor Beeld EN Geluid :P
HDMI is geen luidspreker aansluiting....
Nou, lees dan maar over HDMI ARC, zou ik zeggen.
Gedaan, dit legt het misschien iets duidelijker uit.
https://www.homecinemamag...channel-en-hoe-werkt-het/
Dit is dus geen speaker aansluiting, maar eerder een two way aansluiting zodat je tv ook geluid over de hdmi aansluiting terug kan sturen naar je receiver (voor bijvoorbeeld je ingebouwde decoder).
Dit vervangt dus je eventuele tullip of spdif, die vroeger van je tv terug ging naar je receiver.
Waarom zou de audio kwaliteit via een adapter beter zijn?
Het is een achteruitgang en doet mij aan mijn SE toestellen denken die ook altijd zo'n adapter hadden. Was altijd gekut al konden die wel opladen tijdens het afspelen.

En die aansluiting was beter dan de lightening want zoals het er nu uitziet breekt dat ding bij het minste of geringste af.

Tevens zie ik de voordelen niet, er is ruimte zat om die poort te behouden.
En noicecancelling kan ook over de minijack.
Raar dat Sony het dan wel kan via de normale 3,5 mm jack.
En dan zit er geen accu in de dopjes zelf. Wat trouwens ook nog een oplossing zou kunnen zijn. Dus stop zelf maar met roeptoeteren.

Mijn moeder heeft een iPhone en het is gewoon een ontzettend fragiele verbinding, dat is het al bij de oplaadsnoer laat staan in je broekzak. De semi rechthoekige vorm en de relatief lange lengte werken ook niet mee om de krachten gelijk te verdelen. Ik verzeker je dat je veel mensen gaat krijgen met afgebroken aansluitingen in hun iPhone. Denk bijvoorbeeld eens aan fietsen of gaan zitten met dat ding eraan. Maar ik wil best in een Apple store wat lightening aansluitingen gaan afbreken.

Verder geeft jack vooral storingen bij oudere aparatuur. En zorgt de ronde vorm ervoor dat als er teveel krachten op staan de plug gewoon wegdraaien. Ik zelf heb er zelden last van. Het is alleen een voordeel als je een externe dac wil gebruiken maar dat doet nog geen 5% van de mensen. Plus dat kon je al als je wilde.
Pin me er niet op vast, maar volgens mij meet die Sony het geluidsniveau via de mond-microfoon, en als je een jas o.i.d. aanhebt kan het geluidsniveau daar anders zijn dan bij je oren wat het resultaat vertroebelt. Je kunt via jack sowieso niet meer dan 1 microfoon hebben, dus ook niet per oor de cancelling aanpassen of een andere meting bij je oren hebben dan bij de mond-microfoon, allemaal dingen die een digitale interface wel ondersteunt (en daarmee bedoel ik dus ook USB-C). Accu's in de oortjes zelf vind ik een bezopen idee, de nieuwe airpods kunnen me ook echt gestolen worden.

Ik ben het wel eens met je punt dat jack "aan de kant" kan draaien, daar had ik nog niet echt aan gedacht. Het geldt echter wel alleen voor de gehoekte versies en dat zijn ze lang niet allemaal. Ik heb met jack kabels (de stekker zelf is inderdaad sterk, vooral de "klik" slijt na een jaar al behoorlijk) vooral de ervaring dat kabelbreuk naast het stekkertje een ding is.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 8 september 2016 14:00]

Ik heb geen idee hoe het werkt maar ze hebben ze met batterypack en zonder.
http://www.pocket-lint.co...-smartphone-and-z2-tablet

Het lijkt erop dat ze de processing in de telefoon doen. En gebruik maken van een 5 polige jack ipv 4. Het werkt dus alleen op sony telefoons.

Klopt je moet een haakse hebben maar als ik eerlijk ben heb ik die altijd gekocht omdat die veel comfortabeler zijn in je broekzak.

[Reactie gewijzigd door icecreamfarmer op 8 september 2016 14:44]

Sony oordopjes met NC hebben een extra "connector" (geen idee hoe het heet, het is zo'n randje om de 3.5mm plug). Stop je hem in een Sony telefoon met NC dan kan je dat aan of uit zetten, terwijl het in andere apparaten genegeerd wordt. In de oordopjes zitten aan de buitenkant/achterkant microfoons die dus per oor de achtergrondgeluiden opvangen en naar de telefoon sturen. Op de telefoon stel je de omgeving (en eigenlijk de agressie van de nc) in. Werkt perfect: in het vliegtuig heb ik mn muziek op hetzelfde volume als normaal en je hoort niet dat je in een vliegtuig zit.

Zelf zou ik gek worden van zo'n adapter. Soms gebruik ik m'n oordopjes (heb 2 setjes: 1 in m'n jas en 1 thuis) en soms een koptelefoon. Die adapters gaan vast geen 5 euro kosten, dus het kost of klauwen met geld of het levert frustratie op als je de adapter weer ergens anders hebt liggen.
En je kan niet meer opladen als je muziek aan het luisteren bent.
Doe je dat wel eens dan? Als ik thuis ben zit ik echt niet met mijn oordopjes in. Beetje ongezellig. Lijkt me ook beetje toeval dat je perse wilt laden als je muziek luisterd. Beetje zoeken om de klagen vind ik dit.
Beetje zoeken om te klagen? Ik zal je even wat situaties schetsen:

1. In de auto gebruik ik mijn telefoon als navigatie en luister ik via AUX naar muziek.
2. In de trein leg ik mijn telefoon geregeld aan de lader of powerbank en wil ik ook graag muziek luisteren.
3. Soms ga ik 's avonds slapen met oordopjes in om geen last te hebben van omgevingsgeluid. Mijn telefoon wordt 's nachts ook altijd opgeladen.

Kortom: de situatie komt regelmatig voor en de enige reden dat er consumenten zijn die dit verdedigen is omdat het het oh zo heilige Apple is. Sony, LG of Samsung zou het eens moeten flikken, de wereld had te klein geweest.
Perfecte situatieschets Peter.

Ik vlieg regelmatig en luister muziek, kijk een film of doe wat games op de telefoon. Dit alles kan met een Powerbank op zak, zeker als de vlucht 4 uur of langer is.

Als dit niet meer kan blijf ik mijn iPhone wel ff houden tot ze inkeren met deze bullshit. Of anders hoop ik dat mijn werkgever mij een Android toestel wil laten kiezen voor de volgende.

Gewoon belachelijk. Hoe dan ook moet het omgezet worden naar analoog. Waarom heb ik daarvoor een extra kabel voor nodig?
Je kan 14 uur muziek luisteren met de iPhone 7, meer nog met de plus..

Ik zou me eerder zorgen maken om je telefoon die binnen 4 uur al een powerbank nodig heeft.
Ik doe wel wat meer met mijn telefoon dan alleen dat. Zoals velen overigens die niet alleen luisteren naar muziek...... :+

Je bent onderweg naar vliegveld bezig met mailtjes, bellen etc etc. Vaak als ik het vliegtuig in stap zit ik al op 60% met wat ik onderweg doe, ook al stop ik hem nog ff in de lader voor ik instap.

Maar goed, ben niet de enige die een powerbank mee heeft in een vliegtuig, je ziet het echt vaak hoor. aangezien ik elke week wel minimaal twee vluchten maak weet ik wel waar ik het over heb.
Dan zou je verwachten dat je wel een groter scherm kunt gebruiken, waarom zit je in godsnaam zovaak en zolang met zo'n klein schermpje te priegelen..
... Nou omdat ik dat prima vind misschien? Maakt dat iets uit?

Maar goed wil het wel uitleggen, waarom ook niet...

Ik sleep altijd een laptop mee van 17" en 3,5 kg die maar 45 minuten vol houd (past niet tussen op het tafeltje bijna) incl adapter (ook een kilo) harde schijven, standaard electronica, lader, papierwerk, toilet artikelen wat casual kleren en twee pakken met shirts, schoenen, dassen en riem.

Als jij reist weet je dat dit al ruim boven wat eigenlijk mag zit maar kom er nog altijd mee weg (KLM is behoorlijk flexibel en controleert nauwelijks), want check liever mijn bagage niet in duurt allemaal te lang. ELKE keer dat ik op reis ben en dat is minimaal drie weken er maand (excl weekenden gelukkig), soms iets minder kleren omdat het korter is.

GEEN ZIN om nog meer (lees tablet/e-reader + lader) mee te nemen... Dus ik gebruik gewoon mijn 6s+ hiervoor.

Vind je het nu prima dat ik dit zo doe?

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 9 september 2016 00:57]

Haha je moet het helemaal zelf weten hoor, maar jij snapt toch ook wel dat anderen dat omslachtig vinden? Er zijn tegenwoordig maar zat kleine laptopjes (bijvoorbeeld een macbook air) die jou je reizen een stuk makkelijker kunnen maken.

Maar hé, succes met "zeuren" over het niet kunnen muziek luisteren en opladen tegelijk :+
.....

Erg duidelijk dat je niet wil begrijpen hoe het voor sommigen zit, en in mijn ervaring meer dan je denkt.

Dus prima als je mij/ons vindt zeuren, samen met de rest die een gewone 3.5 jack missen.
Dat is het hem juist, alleen mensen die toch de iPhone 7 al niet zouden kopen roepen hard dat ze hem zullen missen. Zo is er altijd wel wat te zeuren op nieuwe iPhones, maar dan komen de argumenten over de 3.5kg laptops en andere onzin :+

Ik kan me er heel erg om vermaken, laten we het daar op houden. :+
ben blij dat ik je heb kunnen vermaken.... 8)7

Hoe kan ik er ook over oordelen, blijkbaar heb ik er geen verstand van.... |:(
Of gewoon...

Telefoon bijna leeg en toch willen opladen en muziek luisteren (onder het studeren)
Die wieltjes heb je sowieso wel nodig, zeker bij de 7 Plus met die belachelijk grote bezels ;) het vreemde vind ik dat er gewoon geen reden te bedenken is om een koptelefoonaansluiting weg te laten uit het toestel. De iPhone 7 Plus is namelijk nog dikker dan de iPhone 6 Plus, dus ruimtegebrek kan het volgens mij niet zijn. Er zijn een aantal dingen die Apple nu ein-de-lijk op orde heeft, maar ook pas jaren nadat de concurrentie er mee gekomen is. Denk aan waterdichtheid, standaard 32GB en duo-speakers.

Apple is zijn magie kwijt.
En dat wil ik ook duidelijk maken, apple was van het minimaliseren. Dit hele gebeuren zorgt alleen maar voor meer kabels en rommel.

Dat ze somige dingen nu overnemen zie ik als "beter laat, dan nooit"

- Afgezien van de draadloze oordopjes, dat is gewoon een mooie ontwikkeling, maar persoonlijk vind ik het dan niet leuk dat ze dat niet eerder hebben uitgebracht zodat je nog een transitie-periode hebt (en tijd om te zien of mensen genoeg hebben aan de specs van de oordoppen)

[Reactie gewijzigd door IplugNplay op 8 september 2016 17:43]

Mijn auto is 6 jaar oud en heeft standaard geen bluetooth. Ik heb pas een radio ingebouwd met AUX. Nu zou ik hem dus om moeten gaan bouwen naar een Bluetooth versie omdat Apple (zonder reden) de koptelefoonaansluiting er zo nodig uit moest halen als ik graag een iPhone wil? Dit is recht proberen te lullen wat ontzettend krom is. Je kunt allerlei theorieën verzinnen om de keuze van Apple recht te lullen en veel oplossingen bedenken om uiteindelijk hetzelfde resultaat te krijgen als mét koptelefoonaansluiting, maar het blijft gewoon achterlijk. Simpelweg achterlijk.
In de Action --> aux naar bluetooth adapter kost rond de 8Euro ;)
Allemaal prachtige work-arounds mensen, bijna allemaal als oplossing hebben jullie aangegeven dat er weer iets gekocht moet worden. Of het nu een hele nieuwe auto, andere radio of adapter is.

En nu een oplossing voor de powerbank + oordopjes in de trein of in bed? Dan mag je zeker weer een bluetooth headset gaan kopen?

En er niet aan voorbij gaande dat sommige mensen misschien wel een dure hoofdtelefoonversterker+hooftelefoon hebben die ze nog willen gebruiken.

Het is een erg dure telefoon mensen en het ontbreken van zoiets triviaals is toch echt onnodig.
Mijn auto is 16 jaar oud en heeft gewoon een radio met Bluetooth erin. Dat je er een oude radio inzet zonder Bluetooth anno 2016... Tja.
Waarom zou ik er een radio met Bluetooth in zetten als 99% van de radio's compatibel is met AUX?
Toekomst gericht, geen onhandige kabels in je auto, stukje veiligheid. Ik wist niet eens dat je tegenwoordig nog radio's zonder bluetooth kon kopen.

Het is gewoon evolutie denk ik. Mensen hebben toch ook geen VHS recorders in de woonkamer staan, of zelfs een dvd-speler.

Alles zal draadloos worden en dit is, naar mijn idee, één van de grotere stappen die gemaakt zal moeten worden, het verwijderen van de 3,5mm jack.
Ze leveren er toch een lightning->3.5 adapter bij? Je hebt inderdaad ook BT-aux adapters voor in de sigarettenaansteker, zo kan je laden en via BT-aptX naar je AUX sturen. Kost je dan wel 30 EUR of zo zeker. Ben je wel ineens mee voor handsfree bellen ook. Of hoe doe je dat nu praktisch met je 600-700 EUR iPhone en AUX-kabeltje? :+
Je logic is flawed. Je hoeft namelijk niet per sé een iphone 7 aan te schaffen; dat is een keuze. Net zoals je ervoor kiest een auto van 6 jaar oud te rijden, waarvan de radio niet van bluetooth is voorzien. Koop (of blijf) bij een iphone 6 en je hebt precies dat wat je zegt nodig te hebben.

Je bent behoorlijk aan het stromannen om je gelijk te krijgen :o
Ik kan het met je eens zijn als je zegt dat mensen die een telefoon kopen voor 700 euro ook best 100 euro uit kunnen geven aan een goede autoradio.

Maar het blijft een fiasco dat je niet met je oordopjes tegelijkertijd kunt opladen, tenzij je draadloze oordopjes hebt.


(en het "blijf bij iphone6" is een goede oplossing voor de komende tijd, tot dat je echt een nieuwe nodig hebt om wat voor reden dan ook)
Nee klopt, maar als ik bijvoorbeeld veel waarde hecht aan waterdichtheid en iOS is het dus al onmogelijk om dat beiden te krijgen. En daarnaast koopt niet iedereen elke drie jaar een nieuwe auto, een auto van 6 jaar is in mijn optiek nog best jong ;) natuurlijk is ontwikkeling goed, maar in mijn optiek is de wereld gewoon nog niet klaar voor dit soort veranderingen. Het gros van de high-end headsets is namelijk niet draadloos, om maar even wat te noemen. Het komt gewoon te vaak voor dat je wilt laden en muziek luisteren tegelijk.
Ik schreef het een beetje "grappig" en overdreven op, maar de kern van mijn verhaal is dat Apple zich alleen maar problemen op de hals haalt.

Apple heeft al een aantal selectie ronden achter de rug waarbij zij kiezen voor een bepaalde consument, hoeveel klanten wil je verliezen om iets te veranderen waar niet eens grote vraag naar is om het te veranderen.

-Waterdicht maken kan ook met 3.5mm jack.
+Dunner maken kan nu wel
Jammer dat de iPhone 7 Plus dan weer dikker is dan de 6 Plus, de ruimte is er op dit moment dus nog wel.
Ik laad mijn telefoon vaak op op kantoor terwijl ik muziek luister. Soms laad ik mijn telefoon onderweg op, in sommige landen zitten er gewoon opladers in de trein ;). Maar je kan ook een losse batterij meenemen.
Wat dacht je van een studerende student in de bibliotheek die dat doet met achtergrondmuziek?
De hele dag bellen met een 3.5mm headset zal ook niet lukken op een enkele batterijlading vrees ik.
Met een draadloze oplader, of wordt dat nog niet ondersteund bij de iPhone?
Helaas, niet of nog niet. Ik denk wel dat dat er mettertijd van zal komen, maar dan moeten de draadloze opladers eerst beter uitgewerkt worden. Aan de andere kant, het zou niet de eerste keer zijn dat Apple gewoon met hun eigen systeem komt. De draadloze oordopjes laden ook draadloos op (soort van), kan een eerste stap zijn.

Maar eerlijk gezegd had Apple vijf jaar geleden al draadloos opladen kunnen hebben en aanbieden.
Wat een er beter worden uitgewerkt aan draadloos laden?
Op het moment dat IKEA zelfs draadloos laden ondersteund moet Apple het toch ook wel kunnen ;). Het voornaamste probleem zal de metalen achterkant zijn waardoor inductief laden moeilijk wordt, maar of ze daar ooit wat anders voor gaan verzinnen dat weet ik nog niet. Misschien toch tijd om voor een glazen achterkant te gaan. Draadloos laden gebruik ik al 1.5 jaar en moet zeggen dat het erg goed werkt, als vind ik mijn aftermarket lader (draadloze lader en draadloze accupack) allebei veel beter werken dan de draadloze lader die Samsung levert en ik bij mijn S6 heb gekregen..
las daarnet en 'lek' dat de volgende iPhone dan wel drastisch zou veranderen: zirkonium composiet of zo. En daar kan dan wel gelijk dat opladen mee zeker (alhoewel Zirkonium ook een (overgangs)metaal is hé). Anderzijds is draadloos laden minder economisch/ecologisch dan kabelladen, toch?
"draadloos" opladen vind ik toch wel de mooiste marketing term.

In plaats van de kabel uit je telefoon naar de usb/stroom connector, gaat de kabel naar een dock waar je je telefoon oplegt. Dit is natuurlijk niet draadloos.

Het zou pas draadloos zijn als je binnen een straal van 3 á 5 meter om het laadstation de telefoon nog kan gebruiken.
Het enige, maar dan ook enige echt prettige van mijn nokia 930 was draadloos laden. Ondanks dat je hem alsnog op een plaatje moet leggen is het ontzettend handig.

Ik zou zoiets verwelkomen bij mijn oneplus3; gen gedoe meer met kabeltjes; op mijn werk liggen gewoon van die plaatjes... perfect.
Hangt van je telefoon af. Mijn xperia kan ook aan de zijkant opgeladen worden met zo'n magnetische lader. Verder zijn er ook telefoons die draadloos opgeladen kunnen worden. Neemt niet weg dat de gewone koptelefoon aansluiting natuurlijk moet blijven
Wat knap irritant is in de auto waarin ik de iPhone jack in de aux van mijn radio stop. Gevolg is twee uurtjes Sygic en accu laag.
Ja, voor 180 euro extra kun je dan opladen en headset gebruiken.
Ik ben 100% anti-apple met hun dwangbeleid, maar je kunt natuurlijk ook gewoon andere bluetooth headsetjes gebruiken.
pricewatch: Philips SHB5800 (Zwart)
50 euro.
Feitelijk is de audio jack een beetje achterhaald, als je ziet wat er met de andere aansluitingen de afgelopen 10 jaar is gebeurd. De audio jack is veel te groot, voor de functie die het heeft (geluid doorgeven) . Ik vind de keuze van Apple niet goed, maar een overgang naar een kleinere poort zou ik wel toejuichen.
nadeel van bluetooth is dan weer dat je je headseat opgeladen moet hebben. ik vind de oortjes via de jack wel zo handig. werkt tenminste altijd....
Voor de standaard luisteraar van audio gaat jou betoog zeker op en daarmee voor verreweg het grootste deel van de smartphones.

Het gaat minder op voor de audiofielen. Neem b.v. de nieuwe LG V20 met de high-end DAC: die heeft toch echt een mini-jack nodig. Zogauw je met bluetooth werkt zit de DAC eigenlijk in de headset. Daar komen inmiddels ook volwassen oplossingen voor op de markt heb ik begrepen (in de LG V20-post) repte iemand over een Bower&Wilkins-headset op bluetooth. Dat zijn over het algemeen audiofiele headsets: ben benieuwd of dat net zo lekker klinkt als de bedrade exemplaren.
Apple gebruikt ook geen BT maar eigen nieuwe methode ivm kwaliteit; uitgebreide testen hebben al aangetoond dat iPhone 6 onder andere zeer goede interne DAC heeft. Heo dat dan met de iPhone 7 zit en aan welke kwaliteit audio overgedragen wordt...? Even afwachten nog.
Die interne DAC in de iPhone 7 heeft geen nut: de draadloze overbrenging van de muziek vind immers digitaal plaats.

De DAC zit in die peperdure oordopjes van ze. Daarom: hoe goed is die DAC uitgevoerd?
Die slopen ze er in een volgende versie dan ook wel uit misschien?
Mijn punt was dat voor analoog geluid de interne DACs van Apple best ok zijn/waren, en dat ze dat nu ook wel op orde zullen hebben. Het blijven natuurlijk wel oortjes. Maar voor lightning toestellen krijg je dus digitale overdracht en kan iedereen zijn eigen topspul lanceren. Ik denk dan aan Qc van Bose, of met ingebouwde DAC en diverse aansluitingen waaronder ook lightning: Sony MDR-1ADAC.
Het verandert, maar het wordt daarom niet slechter. Maar Apple bashen is zo leuk hé. Denk aan het hierboven vernoemde merk met de zo wonderbaarlijke waterdichte smartphone: moesten die bij hun Betamax niet plooien voor VHS? En wat als we nu 4K op VHS tape moesten gaan vastleggen omdat niemand er van af wou? Die reacties begrijp ik nog van mensen die krantenkoppen napraten, maar op Tweakers verwacht je toch iets meer inzicht in de technische aspecten en in het aanbod op de markt....
Ik weet niet of je op mij doelde, maar ik zit Apple niet te bashen hoor. Maar ik ben gewoon benieuwd of een DAC bij de hoofdtelefoon een net zo goed resultaat kan opleveren als een high-end DAC in het muziek-apparaat. Als dat zo is kan ik het als audiofiel alleen maar toejuichen! :)

Wat ik wel apart vind is waarom Apple blijkbaar iets afwijkends moet doen t.o.v. de BT-standaard. Ik bedoel: omdat de DAC in de hoofdtelefoon zit maakt de manier waarop de enen en nullen naar die hoofdtelefoon komen niet bar veel uit. Of laat BT steken vallen in die overdracht en gaat er dus veel informatie verloren? Ik betwijfel het eigenlijk en daarom snap ik, puur vanuit een technisch oogpunt, de aanpassing van Apple niet op die BT-standaard.
Die aanpassing heeft vooral met het koppelen te maken lijkt me. Qua enen en nullen kan je over BT wel wat kwijt (16/44.1 geen probleem, en tot 24/96 gaat dat ook zonder veel problemen aangezien je dan dik 4 Mb/s moet doorsturen over een verbinding die 20Mb/s aan kan bij goede verbinding).

Ik denk dus dat een DAC in de hoofdtelefoon wel nuttig kan zijn. Voor vaste opstellingen kan je nog steeds losse DAC's hebben. Problemen: gecombineerd apparaat (DAC + HP) + audiofielen warm krijgen voor BT. Jasmine BL-1 had/heeft zo bvb. BT2.1+EDR (max. 2 Mb/s en dus geeft dat sowieso wat 'losless' problemen).
Sommigen zweren bij echte losless, ttz uncompressed. Dan vallen Flac en Alac ook al af dus. Maar als je een deftig signaal losless doorstuurt in een goede format, lukt het wel.
Ik gebruik thuis naast rechtstreeks aangesloten vinylspeler gewoon een Airport Express met optical out om te streamen en te eindigen bij mijn vintage B&W's. Gaat prima, en ik hoor bij sommige nummers verschillen afhankelijk van het bronbestand; Dus zeggen dat de vinyl steeds beter is gaat niet op: als het digitale bronbestand een slechte downsample naar 44.1 is of -erger nog - een opgepompte 44.1 naar 96 omzetting met gepruts aan de sliders, kan je de ene keer meer details of een voller laag hebben draadloos en de andere keer via vinyl. :)
Het maakt het stekkertje langer, je kunt het kwijt raakten, vergeten, het zit k*t in je broekzak, en het lijkt me extra fragiel.
Hmm is het zo'n groot dingetje dan? Maar goed, dan weet ik dat.
Een 3.5 mm jack is een zeer robuuste aansluiting. Heb de adapter gezien en snap dat men daar niet blij van wordt. Ik zelf gebruik al jaren alles draadloos, koptelefoon via bleutooth en thuis over WiFi. Maar kan mij goed voorstellen dat veel mensen hier niet op zitten te wachten
Je hebt gelijk, ondanks dat ik het niet zo erg vind dat de poort verdwijnt betwijfel ik wel of de lightning poort/stekker van Apple robuust genoeg is om deze taak op zich te nemen. Als ik de 2 vergelijk buigt een lightning stekker veel makkelijker dan een 3,5mm stekker. De kans dat je dus je stekker ombuigt of zelfs knapt in je broekzak tijdens het muziek luisteren is daarmee velen malen groter.

Ik denk zelfs dat dit een nieuwe "bendgate" gaat worden voor Apple

[Reactie gewijzigd door Crp op 8 september 2016 07:51]

Ik denk zeker dat er een failure-rate gaat zijn, maar die zal niet veel anders zijn dan die van jack. De lightning stekker zelf is vrijwel massief, maar ik heb ook tig jack-kabeltjes weg moeten gooien door een domme kabelbreuk, niets van doen met de stekker aansluiting.

Daarnaast, al mijn telefoons (Android en Apple beiden) met Jack hebben één ding gemeen: in nieuwstaat klikt een jack mooi vast, na een paar jaar floept ie soort van op z'n plek en stoort hij bij draaien van de aansluting. Nog een paar jaar verder en het is alsof je een wortel in een tunnel flikkert. Ik gebruik Lightning bij m'n iPad en iP6(en +), die klikt nog als dag 1. Dus in dat opzicht is de aanlsluiting wel degelijk robuuster.

Toekomst blijft draadloos, maar gewoon niet totdat het spul wat langer meegaat.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 8 september 2016 13:06]

Misschien zit er stof en vuil in je stekker? Daar had ik wat problemen mee in de lightning aansluiting die niet meer goed pakte af en toe. in de iStore maakte ze de aansluiting schoon en geen problemen meer...

Maar is mij nog nooit opgevallen... Mijne klinkt na twee jaar nog prima met jack aansluiting.
Is 3,5mm zo robuust? Bij mij is de 3,5mm jack meestal het eerste wat er kapot gaat in een telefoon. Dat was zo bij mijn sony ericssons, mijn nokia 5800, en mijn iphone 4.. Bij garantie word de schuld gegeven aan de oordopjes, maar met nieuwe oordopjes werdt het nog niet.

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 8 september 2016 08:26]

In verhouding met een usb of lightning. Is een 3.5mm een stuk sterker. Omdat je veel minder kleine aansluitingen heb. Bij mij gaat de stekker zelf stuk. Dus de 3.5mm waardoor ik over gegaan ben op draadloos.
Hmm denk je dat die zo snel kapot gaat? En gaat het dan om het slot, of om de stekker? In dat laatste geval is het niet zo erg, kun je voor een paar euro een nieuwe adapter kopen — behalve als alleen Apple-adapters werken en die €100 kosten...
Een 3.5mm jack is het gaatje waar alle stof uit je broekzak, boekentas,... de kruimeltjes op tafel, papiervezeltjes van je bureau, zand van naast het voetbalveld of van de bosweg bij het MTB tochtje o zo graag in kruipt. Liever USB micro, lghtning, usb-c dan toch. Kan je als het nodig is met een tandenstokertje,... even reinigen. In dat 3.5 gaatje begin je normaal gezien niet zo maar te prutsen, toch?
Het enige nadeel is dat het een Apple product is, dat schijnt voor veel mensen een groot probleem te zijn.

Het gaat om een kort snoertje van ongeveer 6/7 cm die je altijd aan je huidige headset gekoppeld kan laten zitten. Dus je zult hem ook niet zomaar kwijtraken.

Voor de audio jack gebruiker maakt het totaal geen verschil.
Dit is ook wat ik zou denken eigenlijk. Maar Inorde zegt dat het kut zit in je broekzak?
Het snoertje steekt gewoon uit je broekzak, dus daar merkt je niks van. Als je je toestel in je broekzak steekt met het snoertje aan de onderkant van je zak, ja dan ga je het merken maar dat had je ook in de oude situatie met 3.5mm jack onderin je broekzak.
Dat is waar. Ik kan me opeens wel herinneren dat ik eens, lang geleden, een snoertje gebruikte dat makkelijk losschoot bij mijn Tytn II.
Even los van een I-Phone, maar een collega van mij heeft een macbook (geen idee welk type).
Met bijbehorende etui met een sloot aan adapters om dingen aan te kunnen sluiten.
Heb je zo'n mooi plat en licht ding sleep je een kilo aan kabels mee om er gebruik van te kunnen maken :+

[Reactie gewijzigd door M.Koers op 8 september 2016 13:50]

Om een paar procent ruimte in de iPhone te besparen worden koptelefoongebruikers gedwongen om altijd een adapter mee te nemen die ook weer ruimte in beslag neemt. Daarnaast moeten die adapters ook D/A converters zijn. Dus zullen ze wat stroom verbruiken en moet je weer gaan opletten of het wel een goede D/A converter is.
Dat je weer iets extra's hebt dat je mee moet nemen, kan vergeten, kwijt kan raken enz.
Maar je laat het toch gewoon vastzitten aan het snoertje van je koptelefoon? Mits het goed vastzit zou dat toch wel OK kunnen zijn?
Ja, maar als je meerdere snoertjes gebruikt..
Het is onlogisch, maar het levert meer geld op.
Als iemand straks een kapotte adapter heeft om hem kwijtraakt (eigen schuld), dan zul je zien dat je weer eentje moet hebben met een appel logootje erop, dat het anders weer niet goed werkt. En die vind je niet in de uitverkoopbak mij de Media Markt.
Hmm zou het niet mogelijk zijn om een generieke adapter te gebruiken bij een Iphone? Dat is inderdaad objectief gezien een groot nadeel, maar Apple-gebruikers zullen dat juist wel leuk vinden, vermoed ik.
Dat je ze bij je moet hebben en net op het moment dat je er eentje nodig hebt zul je zien dat je hem thuis bent vergeten.
Maar als je hem permanent aan de plug van je koptelefoon vast laat zitten?
Dus wat je nou zegt is dat je een adapter nodig hebt voor je oordopjes, voor je auto, voor je externe stereo en voor die ene keer dat je bij een feestje of bij iemand je telefoon op de stereo wil aansluiten.

Wordt een duur en onhandig grapje, is het dan gewoon niet beter en handig dat die connector gewoon standaard op je telefoon zit?

Maar daarnaast. connector op connector op connector is mechanisch een grotere kans op breuken e.d. plus dat je (voor de audiofielen onder ons) een hoop signaal verlies krijgt.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 9 september 2016 02:51]

OK dat is waar, als je je telefoon ook op allerlei andere apparaten aansluit krijg je inderdaad een compatibiliteitsprobleem.
de audiofeilen kunnen dan beter een Sony MDR-1ADAC kopen, dat werkt nu rechtstreeks, en daar moest je vroeger eerst een USB-gevoede DAC voor aan je 3.5 hangen, wat je nu nog moet doen bij de wonderbaarlijke Samsung of Sony.
Kan je lekker je 3.5 gebruiken (want hij heeft een 3.5 ingang, maar D/a en dan A/D en dan weer naar de drivers, is dat dan beter? Of gaat ie dan rechtstreeks naar de drivers, zonder Sony DAC)
Je wil gewoon zwartkijken en Apple bashen. Excuseer, ik vergeet een andere mogelijkheid: metathesiofobie. :+
De voordelen minimaal!? Ur?! De voordelen zijn ENORM!
Plots krijgt Apple geld voor iedere koptelefoon die er voor de iPhone verkocht wordt! Moet je kijken hoe ze de bergen geld binnen gaan harken!

Voorheen kon dat niet, hadden ze een standaard aansluiting waar ze geen royalties over konden vragen. Maar nu! Die miljarden op de bank zijn natuurlijk niet genoeg, daar moeten nog eens miljarden en miljarden bij komen....
Inderdaad een eigen versie van bluetooth omdat we dan lekker iedere simpele ziel met een draadloze koptelefoon dubbel kunnen laten betalen voor draadloze koptelefoontjes.

Apple gaat steeds verder in haar doel zo veel mogelijk geld uit de zakken van haar slachtoofers te kloppen. Een telefoon met een fulHD scherm, 4 cores, een dubbele camera en en net wat meer geheugen kost je maar 1200,- maar dan moet je nog wel even 200,- neer leggen voor de koptelefoon want geen draadje en dus heel speciaal...
Of je koopt een concurrerend model voor de helft of minder die precies het zelfde bied zonder de beperkingen van de AppStore en de regeltjes van die dooie hippie over wat je wel en niet mag doen met jouw telefoon.

Ik weet dat er heel veel mensen het niet met me eens zullen zijn maar ik zie echt geen verschil tussen de Apple van nu en Microsoft uit de jaren '90. Beide sluiten de de consumment in met een veel te duur product met weinig innovatie en veel marketing onzin. Een product dat in het geval van Microsoft in ieder geval een stuk meer vrijheid bood. Laten we zien hoe lang Apple het vol houd dit anti consumenten gedrag.
Je vergeet twee dingen. Ten eerste krijgt iedereen een adapter erbij voor lighting naar jack, en ten tweede krijgen kopers die oortjes er 'gratis' bij.

Dat 1200 voor een smartphone gigantisch veel en belachelijk is, zeker vergeleken met vergelijkbare producten die veel goedkoper zijn, dat ben ik helemaal met je eens.
Voor alle duidelijkheid: kopers krijgen de lightning (standard) oortjes. Niet de Airpods.

Als je dus een beetje betere kwaliteit wil moet je of een adapter gebruiken zodat je je huidige setup kan gebruiken of de airpods die misschien 5 uur meegaan op een charge en waarvan ik de geluidskwaliteit nog moet horen.
Owja je hebt inderdaad gelijk. Ik dacht dat je de draadloze oortjes erbij kreeg maar dat is weer niet het geval. Niet dat ik graag draadloze oortjes zou willen. Ze zouden op zijn minst een kabeltje tussen de twee oortjes kunnen doen zodat je ze minder snel kwijtraakt!
Dat zijn ook Airpods, alleen bedraad (nu via de Lightning poort).

Je hebt gelijk maar die dingen heet ook gewoon Airpods :) :) :)
En zo leert een mens elke dag bij :)
De oordopjes (zonder draadje) zitten er niet standaard bij. Daarnaast een adapter... goed Apple is zo'n mooi product kijk naar de design dat is zeker met een extra adapter op een (voor apple fans) toch al grote telefoon echt heel ver te zoeken. En dan nog steeds 1200,- durven vragen voor zo'n ding dat is erg dapper maar misschien niet zo slim van Apple.
Normale bluetooth oordopjes/koptelefoons werken prima op de iPhone 7. Dat Apple een apart negotiate protocol en een eigen chip in die airpods heeft gepropt brengt daar geen verandering in.
Tja, ze moeten €13 miljard aan onterechte belastingkorting gaan nabetalen...
Dat speelde natuurlijk ook al toen ze de iPhone 7 in massaproductie hadden 8)7
Anoniem: 673310
@Croga8 september 2016 07:42
Hoeveel kost een nieuwe adapter?
5 euro? 10? Of.....toch weer de hoofdprijs? ;)
Lightning naar Jack om een koptelefoon aan te kunnen sluiten: €10
Lightning naar USB om een normale adapter aan te kunnen sluiten: €25
Standaard Apple oplaad kabel: €25
Apple lichtnet adapter: €25 (snelladen is niet beschikbaar op niet-apple adapters)

Al met al ga je heel veel geld uit moeten geven voor zaken die bij andere merken universeel zijn en dus op iedere straathoek voor €2 te krijgen.....
Alleen ga ik persoonlijk geen snellader kopen van een goedkoop merk. Veel te risicovol. Verder heb je gelijk!
Eigen opladers van apple hebben we al . Minder aansluitingen op de macbook zit al in de nieuwste macbook. Het was gewoon te verwachten dat de audio jack eraan zou gaan. En die praatjes van " we geloven in een draadloze toekomst" kloppen wel maar de toekomst is er nu (nog) niet en kunnen alle apple kopers leuke adapters kopen.
De nadelen zijn i.d.d. gigantisch.
Ik ken zóveel iphone gebruikers (zoals mijn dochter) die absoluut tijdens het muziek luisteren een oplader nodig hebben vanwege de nogal beperkte accuduur (zie op vliegvelden bijna alleen maar apple gebruikers rond de wandcontactdozen voor opladen rondhangen).
Deze gebruikers worden nu gewoon, als ze naar een 7 model zouden willen upgraden het bos in gestuurd. Ja koop maar een draadloos setje van apple voor € 179,- alsof de telefoon al niet duur genoeg is.
Helaas wuiven de merkblinde apple fanaten dit soort omissies gewoon weg naast het feit dat er verder nauwelijks vernieuwingen binnen het besturingssysteem hebben plaatsgevonden.
Een apple kopen staat gelijk aan je met gouden handboeien aan het eco-systeem van apple overgeven.
Alle eigen keuze is weg en voor alles zul je zwaar moeten dokken.
En dat dit zo is bewijst het weglaten van de koptelefoon aansluiting maar eens te meer.
Precies. Helaas verkoopt Apple toch altijd miljoenen iPhones, en dat zal nu weer gebeuren. Het maakt mij eerlijk gezegd niks uit wat Apple uitspookt, zolang Android telefoons er maar niet negatief beïnvloed door worden. Hopelijk blijft de jack.
Ik voorspel je nu al dat Android telefoons binnenkort overgaan op headsets via USB-C. Ga je dat net zo moeilijk doen of accepteer je dan een convertertje totdat je een USB-C headset hebt? Een nieuwe koptelefoon kopen van tijd tot tijd is toch geen ramp?

Gek genoeg is het altijd Apple die al het gezeik over zich heen krijgt, en om de een of andere reden gaan de andere fabrikanten daarna wel mee...

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 8 september 2016 13:17]

Wat moet je dochter met een telefoon van rond de 1000 euro? No offense, maar ze is de doelgroep niet.

Die "merkblinde" fanaten hebben gewoon een ander eisenlijstje, met bovenaan "geen Android", over het algemeen, en de prijs wordt niet zo heel erg boeiend geacht. Hoewel ik het veel geld vindt, moet ik zeggen dat m'n smartphone pretty much het belangrijkste apparaat is dat ik bezit. Ik zie het nut niet om dat moeilijk te doen over een afschrijving van 20 of 40 euro per maand (ik pak de volle cyclus, niet de S'en dus die 1000-ig euro gaat over 24 maanden). Ja, het is twee keer zoveel, maar zowel 20 als 40 euro doen me niet zoveel, en daar hoef je echt geen patser voor te zijn. Je moet alleen je eigen prioriteiten kennen.

Mijn 6 plus gaat trouwens bij normaal gebruik met gemak 2 dagen mee, en de SE heeft helemaal een zieke accuduur. Ik weet niet hoe jij het presteert alleen Apple gebruikers aan het stopcontact te zien :)
http://www.belkin.com/us/...urce=impactradius&irgwc=1
audio-charge adapter

[Reactie gewijzigd door yourt op 12 september 2016 16:35]

Zoals laden en muziek luisteren. Totaal verleden tijd! WAT EEN INNOVATIE VAN APPLE wauw
Maak je niet zo druk. De concurrenten zullen vast wel volgen. Meestal is Apple een trendsetter met nieuwe (of beter uitgewerkte) functies

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 8 september 2016 08:36]

Daarom dat zowat alle concurenten netjes op USB(-C) blijven zitten.
Maak je niet zo stuk. De concurrenten zullen vast wel volgen. Meestal is Apple een trendsetter met nieuwe (of beter uitgewerkte) functies
Dat trendsetter status is gestorven met steve jobb.
Welke nieuwe functie gaat het hier over dan? Volgens mij is dit eerder een ontbrekende functie. Nou heb je op dat gebied helaas wel gedeeltelijk gelijk, zie bijvoorbeeld de micro SD kaart en de FM-radio. Maar er blijven partijen die deze zaken aanbieden, juist omdat ze belangrijk gevonden worden door sommigen. Ik kan mij niet voorstellen dat de complete markt nu opeens 3,5 mm gaat afschaffen en dat als een feature weet te presenteren. Ik verwacht eerder dat Android fabrikanten met reclames komen waarin ze onderwater naar Apple steken dat je op hun telefoons nog wel een normale koptelefoon aan kan sluiten.
Precies, die draadloze meuk ga ik niet de auto mee in hoor... Leuk als er weer eens 1 uit je oor valt, mag je lekker tijdens het rijden dat ding gaan zoeken??

Neuh laat maar, lang de iPhones gekocht, deze duidelijk NIET :D Grotendeels als ik bel is het via de headset, ik ga ook niet klote met adapters, die vergeten/kwijt raken en ik weet niet wat allemaal.

Enige reden waarom Apple dit doet (althans dat denk ik) is omdat ze het anders niet waterdicht wisten te krijgen. Als men zo graag draadloos wil, dan had men dat wel al. Telefoons kunnen al jarenlang (al min of meer sinds de eerste telefoon met BT) draadloos oortjes laten verbinden, er is simpelweg niks speciaals aan. Die headjack is juist dat gene wat vrijwel iedereen prettig vind, niet het draadloze systeem.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 8 september 2016 08:45]

Ik denk niet dat waterdichtheid een argument is, ik heb hier een Z3C met een headphone jack zonder klepje en een betere IP rating dan de iPhone 7, ik kan mij niet voorstellen dat Apple geen toegang heeft tot die technologie.

Ik heb geen idee wat de werkelijke reden is, maar het lijkt een zet te zijn om mensen nog meer geld afhandig te maken.
Mja Apple is altijd wat voorzichtig met z'n claims. De 6S had maarzo een IP67 rating kunnen hebben als ze het getest hadden, maffe ding werkte gewoon onder water hoewel Apple er niets over gezegd heeft. Als ze IP67 aangeven, reken maar dat hij dat met gemák aankan. Ik weet verder niet wat jij allemaal met je telefoons doet, maar voor 99,99% van de mensen durf ik te beweren dan 67 ook wel genoeg is :+
Klopt, maar het is dus niet de reden voor het weglaten van de headphone jack.
Nee zeker niet, dat zal met de taptic engine te maken hebben gehad, die je zo dicht mogelijk onder je home-button wil hebben lijkt me.
Hoofdtelefoon op in de auto ? dat is wel het meest belachelijke wat ik ooit heb gehoord.
Genoeg voordelen aan wireless,
-geen kapotte kabels meer
-geen nopen meer in kabels
-vrij bewegen
-geen telefoons meer die tegen de grond knallen wanneer je even niet oplet

Ik geef het 2 jaar en je vindt jacks enkel nog op de budget toestellen.
En net zo goed nadelen:

- constant de accu moeten opladen
- is de accu stuk dan kan je je hele headset wegooien
- duurder in aanschaf
- hogere ontwikkelingskosten dus bezuinigen op componenten door de fabrikant
- accu altijd op het verkeerde moment leeg
- geluidskwaliteit is minder (zeker bij BT en ja zelfs bij MP3's van gemiddelde kwaliteit hoor je dat verschil overduidelijk)

Kapotte kabels heb ik overigens voor het laatst gehad in de jaren 80 toen Yoko nog een ding was.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 9 september 2016 18:54]

Bestaat er niet de mogelijkheid om een adapter uit te brengen waardoor je tegelijk kunt laden en de koptelefoons kunt aansluiten?
Nu kan ik mijn Trigger Trap ook wel in de prullenbak gooien. Dit gaat niet meer werken via een adapter denk ik: https://vimeo.com/73898960
Geen adapter... Wireless!
Dus jij neemt degradatie in de fidelity van de muziek voor lief om draadloos te kunnen hebben?!

Nee bedankt, ik pas :)
Als de iphone net als andere smartphones eindelijk aptx ondersteunt dan kun je draadloos zeer goede kwaliteit behalen die niet te onderscheiden is van een 3,5 mm poort en draadje. Dan moet de headset die codec natuurlijk wel ondersteunen. En de vraag blijft of de iphone 7 meewerkt met zijn "eigen implementatie van buetooth." Het eigenwijze Apple blijft natuurlijk het eigenwijze Apple.
iPhone ondersteund al AAC over bluetooth, geeft net zo goed geluid.
AAC is een lossy formaat, AptX ondersteund lossless. Hoewel het subjectief is of je het verschil kan horen, geeft het niet dezelfde kwaliteit.
Ook is AAC niet echt een grote bluetooth audio standaard (alleen Apple gebruikt het?), terwijl de rest van de industrie aptX ondersteund. Maar dat zal nu vast wel snel veranderen, Apple is daar erg goed in.

[Reactie gewijzigd door marking op 8 september 2016 07:11]

Hoewel het subjectief is of je het verschil kan horen, geeft het niet dezelfde kwaliteit.
Als het dan toch subjectief is, hoe belangrijk kan het kwaliteitsverschil dan nog zijn? Het proeft een beetje als de specificatiehonger die we hier op tweakers zo vaak zien. Het getal is hoger dus is het beter. Dat het verschil eigenlijk onmerkbaar is verliest men uit het oog. Plasma vs LCD, je hebt toch minstens een Canon 5D nodig anders zijn je foto's niet om aan te zien. Het moet echt een i7 6700k anders loopt je spel niet goed. Allemaal enorme ontevredenheid over vrijwel onmerkbare details. In mijn beleving is kunnen relativeren de sleutel naar levensgeluk.

[Reactie gewijzigd door mashell op 8 september 2016 09:50]

Grappig, je hebt plasma vs lcd als een onmerkbaar verschil genoemd.

Hij geeft aan dat het verschil wel merkbaar is, maar dat niet iedereen het verschil hoort. In die zin is het dus subjectief.
Yep bij op het einde van plasma was de beeldkwaliteit van LCD net zo goed of zelfs beter. En subjectief gezien was het voor sommigen als mij LCD altijd al beter, dat je een kamer moest verduisteren voor de optimale kleurbeleving van plasma en het beeld altijd iets onscherp is (filmachtig wordt dat genoemd) vond ik maar niks.
marking zegt "Hoewel het subjectief is of je het verschil kan horen"
Je kunt er dus aan twijfelen of de mensen die beweren het verschil te kunnen horen niet gewoon wat verzinnen. Misschien doorstaan ze een blinde test niet eens. Dat kan alleen als het verschil eigenlijk al verwaarloosbaar klein is.
Dat je reflectie eventueel vervelend vindt kan ik me voorstellen. Dat in een zeer zwaar verlichte winkel de lcd er door de helderheid meer uitspringt is mijn inziens niet echt relevant, maar wat jij wilt.

Dat zwart op een plasma veel dieper (echt) zwart is en op een lcd niet is echter iets wat ierdereen kan zien. Ook de meer levensechte kleuren tegenover koelere en vaak veel te felle kleuren kan iedereen zien.
Scherpte is erg afhankelijk van de bron, maar ook hierin doet plasma echt niet onder voor een lcd. Echter is ruis en oneffenheid wel beter zichtbaar op een lcd en wordt dit op een plasma wat meer vervaagt. Als jij dit scherper vindt dan is dat jouw mening en wat je ziet en prettig vindt is ook erg persoonlijk.

Dat je het echter afdoet als onzin en het ziet als een generiek feit dat het allemaal maar puur op een theorie berust i.p.v. van gewoon zichtbare feiten en een daarop gebaseerde mening is toch echt klinkklare onzin.
Dat zwart op een plasma beter is bestrijdt ik niet, maar of dat nou zo belangrijk is? Die meer levenechte kleuren is subjectief, zo beleef ik dat niet.
Dat je het echter afdoet als onzin en het ziet als een generiek feit dat
Nee. Wat ik bedoel in het is dat het verschil in merkbare geluid kwaliteit tussen lossless en lossy codecs zo klein is in combinatie met lossy hooftekefoons en lossy oren dat de kans op een "meetfout" bij de hoorder heel groot is.
Ik ben ook van mening (lees goed mening) dat dit verschil erg klein is en dat zeer veel mensen het verschil niet horen. Echter betwist ik ook niet dat sommige mensen dit verschil wel horen.
Dat een aantal hier en daar doen alsof ze het wel horen, om een beetje interessant te doen zal vast ook wel, maar ik denk dat je deze groep nu toch echt wel groter maakt dan hij is.

Betreffende het stukje waarin we een beetje afgedwaald zijn haal ik het volgende punt graag aan:
ISF states that the most important aspects of picture quality are (in order): 1) contrast ratio, 2) color saturation, 3) color accuracy, 4) resolution. Resolution is 4th on the list, so look at other factors first
https://carltonbale.com/does-4k-resolution-matter/

Dieper zwart (en dus hoger echt contrast) en kleur(echtheid) zijn wat mij betreft en ook vele anderen dus inderdaad erg belangrijk.
Mijn inziens zijn het juist de resolutie freaks die meer op specs geilen dan iets anders.
Je haalt de mening van 1 of ander bedrijf aan als ware het een feit. We leven in vrijheid. Ieder mag zij eigen mening vormen over wat belangrijk is. Ik kan me goed voorstellen dat liefhebber van zwart wit horror films zwartweergave erg belangrijk vindenen dat lingo kijkers het niet kan schelen.
Nee, ik zeg dat het wat mij betreft en ook voor vele anderen erg belangrijk terwijl jij pretendeert dat het een of andere rare niche mening is.
Gezien je laatste opmerking zie ik echter dat je de mogelijkheid om een constructieve gefundeerde discussie te voeren verloren bent, dus ik wou het dan ook graag hierbij laten voordat de flamewars beginnen op te laaien.
O+
Met 7 miljard mensen zit je nooit alleen in een niche. Maar als iemand het niet met je eens is het wel een beetje flauw om te zeggen dat de ander geen constructieve discussie kan voeren. Kijk eens een gewone avond TV, kijk wanneer de weergave primair zwart is. En kom tot de conclusie dat dit vooral in de reclame blokken is (logo's).
Prima, ik zal de fout dan maar bij mezelf zoeken.
Ik kan me goed voorstellen dat liefhebber van zwart wit horror films zwartweergave erg belangrijk vindenen dat lingo kijkers het niet kan schelen.
Dit kan ik niet zien als een serieus argument en leek mijn inziens meer op trollen.
Kijk eens een gewone avond TV, kijk wanneer de weergave primair zwart is. En kom tot de conclusie dat dit vooral in de reclame blokken is (logo's).
En dit lijkt dan weer meer op het niet begrijpen van het voordeel van zwartweergave en wat dit doet met het contrast.
Het gaat in ieder geval niet alleen om een volledig zwart beeld, net zoals het beter weergeven van de kleur geel ook niet alleen beter is bij een voornamelijk geel beeld.

Dus het spijt me en het is mijn tekort dat ik vind dat je op basis hiervan meer aan het trollen bent dan dat je een serieuze discussie wilt voeren. Het ligt in ieder geval absoluut niet aan het feit dat je het niet met me eens bent. Dat, dat niet zou gaan gebeuren had ik vanaf je eerste reactie al wel enigzins zien aankomen.
Faire reactie.
net zoals het beter weergeven van de kleur geel ook niet alleen beter is bij een voornamelijk geel beeld.
Zwart weergave is wel iets anders dan een geel weergave. Zwart weergave is veel moeilijker, immers je moet iets niet weergeven. Zwart weergave is altijd moeilijk geweest, CRT beelschermen konden het eigenlijk helemaal niet, beamers kunnen het niet goed, ook in bioscopen is het moeilijk. LCDs hebben er moeite mee. Plasma liefhebbers hameren er nogal op maar op de meeste manieren van weegeven kan het niet perfect en is het geen echt groot probleem. Dat komt omdat beelden meestal heel kleurrijk zijn en maar zeer zelden heel donker. Als ruimtefilms of zwart-wit horror je ding is dan wordt het echt belangrijk maar kijk je gewoon TV is het voor de meesten eigenlijk totaal oninteressant.
Dat klopt zeker!

Ik wil je quote over "eigenwijze Apple" wel herhalen maar volgens mij weet het meerendeel van ons tweakerts dondersgoed dat Apple zo te werk gaat en je daar weinig tegen kan doen.

Maar ik doelde dan ook op dit geval, waar aptx dus hoogstwaarschijnlijk(Apple kennende) niet van toepassing is en dat dus ten koste gaat van de kwaliteit van het geluid.
Hoor jij het verschil? Al eens een goede wireless koptelefoon met de laatste iPhone geprobeerd?
Denk je dat de techniek zal stilstaan als er volop op wireless wordt ingezet?
Jazekers, sinds BT koptelefoons een ding begonnen te worden ben ik al aan het proberen. Het is zeker verbeterd alleen het evenaard geen degelijke DAC icm jack aansluiting
Als dat al zo is, dat de kwaliteit niet even goed of beter is, dan zal dat snel veranderen: Apple creëerde nu de facto een markt hiervoor.
Sorry maar dan moet je ool geen gecomprimeerde nummers luisteren en alleen 96/24 sacd. En geloof me oordopjes zijn toch al crap dan maakt draadloos ook niet meer uit
Gebruik jij ook nog een sony minidisk speler? Superieure geluidskwaliteit tov mp3!

Voor sommige mensen is gemak belangrijker dan geluidskwaliteit.. Of het echt een gemaksvoordeel oplevert valt nu nog niet te zeggen. Daar wordt pas achter gekomen door gebruik er van.
Eindelijk een reactie die wel een goed argument bevat.

Maar ja, dat had ik al bedacht. Het punt is alleen meer dat mensen wéér inleveren op geluidskwaliteit terwijl dat helemaal niet nodig is.
Je impliceert dat ik iets beweer, terwijl ik dat helemaal niet genoemd heb.

Het verschil is aanzienlijk namelijk.
Het verschil is verwaarloosbaar. Jij hebt duidelijk nog geen goede BT hoofdtelefoon met een iPhone geprobeerd. Al die onzin over degradatie van fidelity van de muziek is te belachelijk voor woorden in tijden waar streaming de bovenhand heeft over downloads.

Het begint al bij het formaat, vervolgens de apparatuur en dan ook nog eens de headphones die standaard bij een smartphone zitten. Sorry hoor maar als je dan nog durft zeuren over degradatie van de klank dan zoek je gewoon maar iets om over te zeuren.
Het gaat om muziek, dat is beleving geen meting.Wie gaat meten gaat aan de essentie voorbij. Ja mijn iPod via USB klinkt beter dan mijn iPhone via BT. En de BT klinkt beter dan de FM radio. Toch kan je ook met plezier naar de FM radio luisteren. En als zelfs als de band live niet zo zuiver speelt als op het album en er wel eens een toon naast zit is de beleving toch zoveer rijker bij het optreden. Het gaat om de beleving, niet om het meetresultaat.
Ik beweer ook niet dat een analoge verbinding informatie verliest.

Bovendien heb ik het over het feit dat een draadloos audio protocol MEER dataverlies heeft.
Als je weet hoe radiosignalen werken zou je dat kunnen beamen.
Er zit heel veel verschil tussen een instap DAC en een serieuze DAC. In hoeverre de DAC-oplossingen in BT-headsets al onder serieus vallen weet ik niet: lijkt me leuk voor een test :)
waar baseer je op dat ik naar MP3 luister?
Ik denk dat je wel weet wat ik bedoel, maar ik zal het nog eens specifiek benoemen: de gemiddelde gebruiker luistert naar MP3's vanaf zijn telefoon en die gemiddelde gebruiker zal geen hoge eisen stellen en dure hoofdtelefoons aanschaffen.
Als jij de aansluitmogelijkheden van de iPhone 7 niet goed genoeg vindt dan moet je niet iedereen de les lezen maar gewoon een andere telefoon kopen.
Nee niet echt.

Apple presenteert het gebrek van een poort als een nieuwe functie.
Daarmee foceren ze een audio protocol wat meer dataverlies heeft en resulteert in slechtere audio kwaliteit. Daar kan je niet om heen en is bovendien feitelijk aan te tonen.
Dat is wat ik probeer te zeggen.

En dat jij de keuze van Apple probeert te verantwoorden vind ik nogal lachwekkend gezien het juist nadelig is in veel opzichten.
Dus mijn vraag aan jou is; hoe veel heeft Apple je betaald?

[Reactie gewijzigd door w4v3g0d op 15 september 2016 22:16]

Apple betaalt mij om mensen te adviseren een andere telefoon te kopen? 8)7

Ik verdedig Apple absoluut niet, maar het is een vrije markt. Wat ik wil zeggen is dat je de keuze hebt dus ga dan voor een Samsung of HTC alternatief. En als je stiekum toch een iPhone wilt dan koop je de 6S of je wacht een jaar af of Apple onder de indruk is van je klachten en de audiojack weer monteert in het volgende model. Wie weet.

Succes met je keuze.
Deze is zo geniaal _/-\o_
http://www.dumpert.nl/mediabase/6877353/c2c4b086/
Volgend jaar de zin die je overal zult horen: "Kan ik je verloopstukje lenen? Ik ben de mijne kwijt :'( En dan draadloze earpods voor €160, terwijl je voor dat geld veel betere Sony of Sennheiser oordopjes kunt krijgen..............(met een 3,5mm audiojack aansluiting). Die van Sony of Sennheiser hoef je tenminste niet op te laden na vijf uur. Dat houdt dus in dat je je earpods elke twee dagen kan opladen als je veel reist. En alles waar verder naar is gevraagd is niet gekomen.
Ik moet het even gezegd hebben. Heb twee weken geleden mijn Oneplus 3 ontvangen. Ik. Snap. Niet waarom er in godsnaam telefoons van €1000 euro bestaan die massaal verkocht worden.
Ik kan een lang verhaal houden. Maar in het kort, voor €400 heb je een top telefoon, top kwaliteit, werkt rete soepel, ziet er high-end uit. Ik vind dit gewoon belachelijke discussies. Voor €400 heb ik een spiksplinternieuwe telefoon. De fotograaf haalt misschien meerwaarde uit een telefoon van €1000 en misschien heeft de Iphone een beter accuduur. Maar verder gaat dit gewoon totaal nergens over.

Doe lekker met je geld wat je zelf wil. Maar echt belachelijke discussies. Voor *minder* dan de helft van de prijs heb je een top telefoon die van alle markten thuis is. Een telefoon die op een aantal vlakken *net* wat minder presteert, maar technologie draait blijkbaar om hoe je zoveel mogelijk geld uitgeeft. Een beetje perspectief en realiteitszin bestaat blijkbaar niet. DUIZEND euro voor een telefoon om mee te appen en andere simpele zooi te doen.
Mee eens, maar naast de hardware heb je ook twee kampen van het besturingssysteem. Als je om wat voor reden dan ook iOS wilt dan heb je geen keuze.
Ik vind Android niets en gebruik al jaren iOS (al blijf ik bij mijn iPhone 6).
Daarnaast is de ondersteuning subliem. Zelfs de "oude" iPhone 5 gaat over naar iOS 10. Die is nu vier/vijf jaar oud?

Dus ik betaal voor top hardware, een perfect OS (imho) en járen ondersteuning.

Wil je met een high end Android bij blijven dan betaal je om de 2 jaar vaak 400 euro want veel langer wordt het vaak niet onderhouden. Dus dan ben je ook 800+ euro kwijt.

Neemt niet weg dat het inderdaad achterlijk veel geld is.

[Reactie gewijzigd door NLAnaconda op 8 september 2016 02:21]

Mee eens.
Heb vandaag te maken gehad met de helpdesk van asus en in vergelijking met Apple stelt het bar weinig voor. Asus product in het buitenland gekocht waar je nog garantie op hebt? Nee, daar kan Asus NL niks mee, intern doorsturen kan ook niet. Beter koopt u een nieuwe telefoon raadt de medewerker mij aan! Apple product in het buitenland gekocht? Heb je nog garantie? Reparatie in nl absoluut geen probleem. Dit is dan ook waar Apple met hoofd en schouders boven de rest uitsteekt: service en onderhoud. Kunnen zogenaamde hi end android en windows oems nog wat van leren.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 8 september 2016 03:57]

Er zijn voldoende fabrikanten die, net als Apple, wereldwijde garantie geven. Daarnaast heeft Apple ook geen onbesproken geschiendenis als het op garantie aankomt. Ik kan mij nog veroordelingen herinneren omdat ze niet eens de europees wettelijke minimum termijn hanteerden. Apple kan net nog het een en ander bijleren van andere fabrikanten op dat gebied.
Even een voorbeeldje van hoe goed de Apple-garantie en hun update-beleid is. Een vier jaar oude iMac wordt teruggeroepen omdat er problemen zijn met de hdd. Wordt keurig vervangen binnen de 2 dagen én "meneer ik hoop dat je het ni erg vindt dat we jouw scherm ook hebben vervangen, het zag er niet perfect uit, btw het heeft nog een hogere resolutie ook". En nu nog eens 4 jaar later staat ie nog mooi op het nieuwste OS te draaien
Dat mag al eens iets kosten bij aankoop.
Voor jou verhaal evenveel andere verhalen die een andere ervaring met apple garantie hebben.

Een fout in de hdd kost apple niets dat zal seagate wd of de fabrikant van de hdd geld gekost hebben.
Wellicht hebben ze een foutje gemaakt, waardoor ze niet meer wisten of het scherm bij aankomst al beschadigd was, of dat zij dat zelf hebben gedaan. Geen bedrijf en zeker Apple niet gaat zomaar een scherm vervangen zonder kosten.
Dat ze het leuk naar jou hebben verkocht is natuurlijk wel zo :)
Hi Blokker

Om gebruik te maken van wereldwijde garantie moet je Applecare+ kopen en dat kost 149 euro naast +- 1000 voor het toestel.

Ik vind het teveel. Voor dat geld kan je TV kopen LOL
Daar kun je niet mee bellen en past zo slecht in je broekzak...
De ervaring met Asus zegt natuurlijk niets over de klantenservice van HTC, Sony, Samsung of Microsoft.

Die laatste heeft een zeer gebruiksvriendelijk systeem. Zij sturen direct een vervangend apparaat en na ontvangst stuur je de kapotte terug. Zo zit je niet weken zonder.

Met de HTC klantenservice heb ik nog nooit te maken gehad in 6 jaar HTC telefoons...

Van sommige collega's en vrienden met Apple hoor ik juist ontevreden ervaringen met een star systeem en alles zelf moeten betalen.
Met service en onderhoud doelde ik niet alleen op de hw maar ook op de sw (updates etc), het hele pakket dus. En dan zie je dat apple het gewoon beter doet dan andere hi end Android/Windows oems.
MS is misschien een uitzondering maar zij hebben van windows mobile10 en nokia ook een potje gemaakt.
Als iPhone bezitter moet ik het daarmee oneens zijn. Je vergelijkt nu Apple (fabrikant) met Android (OS). Trek dat naar servicelevel niveau en wijs specifieke fabrikanten aan want HTC had de zaakjes in het verleden prima op orde. Deze vergelijking gaat een beetje mank.
Dit is dan ook waar Apple met hoofd en schouders boven de rest uitsteekt: service en onderhoud.
Valt wel mee, er zijn bijv. genoeg mensen met een macbook waar het scherm vlekken vertoond en Apple niet thuis geeft. Zo zijn er nog een aantal cases te noemen uit het recente verleden waarbij de houding van Apple niet kosjer is. En wat betreft onderhoud: jij brengt je iPhone regelmatig naar de genius bar voor een kleine beurt? :P
Omdat jij problemen had met Asus bekend dat niet dat alle Android telefoons slechte service bieden. Ik had met Sony juist met mijn Z3 compact super service. Mijn voorkant liet enig sinds los. Via de ingebouwde app binnen1 minuut een medewerker gesproken. Vraagt wanneer iemand langs kan komen om de telefoon op te halen. binnen 2 dagen opgehaald en een 5 dagen laten weer in huis (opgestuurd). Alles binnen de garantie en geen problemen. Het is gewoon apple vs 50+ merken zitten altijd goede en slechte bij.
Hetzelfde geldt ook voor Microsoft. Koop je een Microsoft product in het buitenland dan krijg je hier gewoon garantie. Dat is niet uniek voor Apple.
Als je ios wilt dan heb je geen keuze... Dat is nogal paradoxaal. Je doelt wellicht op het gegeven van vendor lock-in. Mensen zijn als ze eenmaal meerdere diensten afnemen van een bedrijf niet snel geneigd om over te stappen naar een concurrent omdat dat nogal lastig is. Je zou willen dat het net zo makkelijk is als veranderen van energieaanbieder maar dat is natuurlijk niet realistisch.

Blijkbaar kan Apple heel wat vragen voor een nieuwe telefoon voor mensen zich bekocht voelen. Daar kun je veel van zeggen maar slimme business is het alleszins. Mij ook niet gezien hoor. Voor 1000 euro moet ik een aardige tijd werken. Dat geld besteed ik veel liever anders. Een paar honderd euro voor een telefoon is meer dan genoeg.
Eens, maar je bent niet gedwongen die hoofdprijs te betalen: voor iets meer dan de helft van het geld (nog steeds veel) heb je een iPhone SE 64gb die ook ruim snel genoeg is om jaren mee te kunnen.
Jaa ik gebruik ook al jaren iPhones, maar ook al jaren niet meer vanwege de updates. Want zeg eerlijk, wat voegen die updates nou eigenlijk toe bij Apple? 9 van de 10x helemaal niks, of je krijgt een lading apps erbij die je niet kan verwijderen.

Nu zal ik ook sinds de iPhone 3 lekker geen iPhone kopen, ik hoef geen toestel zonder headjack. En al helemaal niet als het wel kan door speciaal gecertificeerde koppelstukjes (al was het niet gecertificeerd en bij de action te koop, nee dankje).

Zeer slechte keuzen voor mij wat Apple wederom maakt.
Die koppelstukjes zijn echt een giller inderdaad.

Ik denk dat Iphones in de muziekwereld ook veel worden gebruikt en daar is een Line-out wel zo fijn. Of misschien gebruiken die een dock bij hun apparatuur.

Blijft over de mensen die een flinke investering hebben gedaan in een mooie non-apple headset... Aan de andere kant, grote kans dat die nu hard aan het werk gaan om meer bluetooth headsets op de markt te brengen.

5 uur speelduur vind ik wel wat weinig. Na wat slijtage blijft daar 4 uur van over..
Er waren laatst drie zero days gefikst met de laatste update, maar dat boeit niemand behalve de criminelen die ze exploiteren, natuurlijk. :')
Dat zijn ook de updates waar het gros niet om schreeuwt, altijd goed dat ze komen (ik had laatst een htc desire opgestart die had nog een update klaar staan die ~2 jaar geleden uitgekomen was, ook security, schreeuwt niemand op maar goed, heb ik het over 1 van de eerste populaire android telefoon ooit).
Echter wat voornamelijk men met updates bedoelt, zijn leuke toepasselijke extra's. En dat had Apple op het begin inderdaad, kwam er weer iets leuks bij of bepaalde zaken gingen een stuk sneller etc etc.
Nu is dat gewoon al een hele tijd niet meer zo.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 9 september 2016 21:42]

Daar heb je idd een goed punt. Apple is de enige fabrikant die meer dan 2 a 3 jaar ondersteuning op zijn toestellen geeft en daar kunnen andere fabrikanten nog wat van leren. Alleen aan de andere kant kan ik voor dat prijsverschil elke 2 jaar ook een nieuwe Android telefoon kopen en dan heb ik uiteindelijk ook 4 jaar ondersteuning en halverwege nog een nieuw model. Als er een Android fabrikant opstaat en ook 4 jaar updates geeft dan denk ik dat dat best een goed verkoop argument gaat zijn.
Nou ja, geen keuze... Er zijn toch goedkopere versies? Alleen als je het topmodel wilt (de nieuwste) ben je inderdaad een klein fortuin kwijt, voor veel mensen rustig een half maandsalaris en dat is serieus geld. De oude generatie blijft echter gewoon bestaan met korting. Komt bij dat dat niet uitmaakt, want die oudere modellen worden veel langer ondersteund dus ook met het oude model kun je eigenlijk minimaal 4 jaar vooruit... het is dat Apple gebruikers dan vaak al lang weer een nieuwe hebben gekocht.
Ik weet niet of het niet-lang-genoeg-updates-leveren echt een probleem is. Dat is vooral een bezwaar van 'tweakers', mijn moeder weet amper dat er updates zijn. Mijn vrouw vindt het alleen maar irritant 'moet ik weer wachten'.

En eerlijk gezegd zie ik het voordeel ook niet zo. Een oude Android tablet van alweer een jaar of 4 of 5 oud doet het als een zonnetje.
Het is natuurlijk fijn dat je 4 jaar updates krijgt, maar een Android toestel kun je ook langer gebruiken dan 2 jaar zonder dat je de laatste feature updates krijgt. Mijn HTC One M8, nu 2,5 jaar oud, krijgt waarschijnlijk geen officiële update naar Android 7, maar werkt natuurlijk gewoon nog prima.

Beveiligingsupdates zijn een ander verhaal, maar de meeste kwetsbaarheden zijn toch ook afhankelijk van de gebruiker die een app uit onbetrouwbare bron moet installeren oid.

Mooi dus dat Apple zo lang ondersteunt, ik vind ook zeker dat Android fabrikanten dit ook moeten doen, maar dat maakt een Android toestel niet direct onbruikbaar na twee jaar. En het kost kennelijk een hoop. Misschien is het wel zoals biologisch vlees: veel mensen zijn er wel voor, maar worden toch afgeschrikt door de meerprijs.

NB veel populaire Android toestellen krijgen overigens veel langer updates via de community.
Vind ik echt zo'n onzin. Waarom is prijs zo belangrijk voor jou? Als mensen een dure B&O televisie willen kopen, ipv een Samsung, een Porsche ipv een Volkswagen of een G-Star broek ipv een H&M. Het gaat om design, uitstraling en je willen identificeren met een merk.

Blijkbaar zijn er hordes mensen die zich met Apple willen identificeren, een mooie telefoon willen en er geld voor hebben. Waarom zou dit dan verkeerd zijn?

Wij Tweakers zijn gevoelig voor specs, en prijs/kwaliteit. De gemiddelde wereldburger kijkt naar andere aspecten. Ik ben het met je eens dat je voor minder geld een net zo'n goed product kan kopen, maar ik snap best dat er genoeg mensen zijn die er wel geld voor over hebben.
Dat kan zo zijn, maar ik hoef geen Android. Windows Phone gaat helaas nog niet echt mee qua apps. iOS vind ik geweldig fijn en overzichtelijk. Conclusie: deze meneer koopt gewoon weer een iPhone.
Ik snap je heel goed. Toen ik las dat de gene ik wil hebben 1019 kost moest ik ook wel even slikken. Aan de andere kant, ik moet er niet aan denken om Android te gebruiken. Of om bij schade het apparaat meer dan 1 uur (Apple Store) of 2 dagen (opsturen) kwijt te zijn. Waar ook ter wereld kun je support ontvangen op je product.
Gelukkig doe ik meer dan appen en simpele zooi. Omgerekend betaal ik 1,39 per dag voor mijn telefoon en voor wat ik er allemaal mee doe vind ik dat prima.
Daarnaast, en niet onbelangrijk, verkoop ik mijn iPhone waarschijnlijk ook nog voor een net bedrag. Dat moet je ook niet vergeten!
Ja, dit is echt een zinloos argument. Waarom zou je een peperdure BMW kopen als een 2e hands Dacia net zo goed je van A naar B brengt? Waarom zou je honderden euro's uitgeven aan designer tassen, waarom zou je een dure TV kopen als het 300 euro model bij de MM ook zenders door geeft? Waarom zou je Coca Cola kopen als het huismerk ook zwart is en prik heeft? De een rookt zich te pletter, terwijl de ander voor dat geld lekker elk jaar naar de Malediven op vakantie gaat.

Kortom, je kunt een waarde oordeel gewoon niet zo stellig maken. Voor JOU is het wellicht klare koek, andere mensen hebben duidelijk een andere mening. Laat mensen dat lekker vooral zelf uitmaken. Dat is nu een van de weinige positieve aspecten aan het westers kapitalisme :o
Die mening mag je hebben, maar er zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen.

Allereerst mag iedereen lekker zelf weten waar hij zijn geld aan uitgeeft. Je hebt zelf vast ook een uitspatting die je niet rationeel kunt verklaren. Misschien een dure vakantie, een auto, of wat dan ook. Daar komt bij dat 1000 euro veel poen is, maar voor veel mensen is het het belangrijkste apparaat in hun leven, waar ze uren per dag aan besteden. In dat opzicht wordt het al minder erg.

Belangrijker punt is het eco systeem. Ik geef je gelijk dat een iPhone in hardware alleen absoluut niet twee keer zoveel zou moeten kosten dan een high-end Android. Daar staat tegenover dat men mogelijk al een lock-in heeft, iOS gewend is en fijn vind, en apparaten heeft die er mee samenwerken. Ikzelf wil bijvoorbeeld absoluut geen Android, dat is de ultieme afknapper.
Hier ook een OnePlus 3, maar ik zou niet eens zeggen dat het echt minder is: je hebt 6GB RAM tov 3GB op de iPhone, 64GB tov het 32GB model, een OLED scherm ipv LCD en quick charging. In het filmpje lijkt dat scrollen ook vrij schokkerig te gaan.

Op zich heb ik niks tegen dure hardware, maar blaas dan alles omver. Ik ben gewoon verbaasd over het gebrek aan innovatie, zou mijn telefoon er niet eens tegen ruilen als het kon. Ook het design is niet spectaculair. De camera een leuke gimmick, maar niet meer dan dat en eerder gezien. Andere fabrikanten zullen nu ongetwijfeld ook durven te besparen op de jack port en ik moet zeggen dat Bluetooth headphones tegenwoordig prima zijn (verschil hoor ik niet, zeker niet met MP3/streaming, al heb je buiten in de stad dat het bereik buiten minder is en het weg kan vallen als je bijvoorbeeld op de fiets zit). Voor oordopjes is een jack echter handiger. Draadloze earbuds vragen om eruit te vallen of kwijt te raken.Van 5 uur batterijduur word je ook niet vrolijk.

Stop er voor dat geld tenminste een 4K scherm in en lanceer een VR-ecosysteem oid. Dan hadden ze het Daydream meteen lastig kunnen maken. 1 platform waarbij iedereen tophardware heeft zou het interessant hebben gemaakt voor ontwikkelaars.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 8 september 2016 02:45]

Specs zeggen maar weinig. iOS is helemaal geoptimaliseerd voor de iPhone en zijn hardware. Android moet op elke telefoon werken en is daarom niet geoptimaliseerd voor bijvoorbeeld een bepaalde processor. Daarom heb je zwaardere hardware nodig om dezelfde snelheid te evenaren.

Kijk bijvoorbeeld dit filmpje: https://www.youtube.com/w...1FFoJFy0&feature=youtu.be

De iPhone 6S met maar liefst de helft van het RAM verslaat met groot gemak de Galaxy Note 7. Natuurlijk heb je wel gelijk met de opslagruimte etc, maar puur en alleen op specs vergelijken is zinloos.
Dat is simpelweg niet hoe je werkt in Android. Hij sluit de apps namelijk niet af, waardoor ze gewoon blijven draaien. De tweede run had hij dus gewoon de app switcher kunnen gebruiken en dan was het vele malen sneller geweest. Android heeft altijd echte multitasking gehad waarbij je snel rechtstreeks tussen apps kan switchen. Bij de iPhone zie je dat de staat van de app wordt bevroren en deze wordt hervat met een kleine vertraging. Heb je een paar apps draaien, dan ben je dus sneller op Android. Ga je als een dolle 1 voor 1 alle apps aanklikken, dan ben je sneller op de iPhone want die runt er eentje tegelijk.
Specs van een telefoon zeggen niets. Het gaat om de software. Ook al duw je 12gb ram in een smartphone.
Idd.. de meeste mensen gebruiken hun smarthphone voor chat, facebook, af en toe eens als gps en voor spelletjes.... Duur speelgoed.
De meeste mensen gebruiken een auto om van A naar B te gaan.
En toch rijden er volksstammen in dure Audi's, etc. ipv een degelijke Skoda o.i.d.

Ik ben het met je eens, maar een telefoon is (net als een auto) ook een status symbool.
En daarnaast heb je ook nog een redelijke groep mensen die ios gewoon prettiger vinden werken dan Android.
(Says the Samsung S5 user ;))
Niet alleen dat, hoeveel mensen doen meer met hun computer dan facebook, excel, mails, SAP, word en ppt? Die mensen kunnen dan allemaal op een computer werken van 400-500Eur, die kan ook alles. Waarom hebben er dan zoveel mensen een laptop van 700+Eur? Voor niets nodig, die van 400-500Eur kan het ook allemaal... Om dan nog niet te spreken van alle mensen die 1200Eur uitgeven aan een laptop en er niet meer mee doen. Statussymbool, ik heb er niets op tegen (goed voor de economie zeker?), maar je mag niet ontkennen dat er heel veel mensen wel iets hebben. Is het niet hun telefoon, is het hun tv, auto, keuken, jacuzzi, computer,... Bijna iedereen heeft wel iets waar hij meer geld aan uitgeeft dan andere mensen.

Eerste iPhone sinds lang die ik wel eens zou overwegen (mocht mijn huidige S7 plots kapot gaan hoop het niet). Vorig jaar nog afgeketst op de 'gewone' iphone:
+ eindelijk beeldstabilisatie in de 4,7inch camera
+ eindelijk (redelijk) waterdicht
+ betere camera (diafragma)
- te lage schermresolutie voor zo'n 4,7 scherm (nog steeds)
- eventueel oortjes, maar je krijgt er oortjes bij die lightening zijn én mocht ik mijn sennheiser willen gebruiken krijg je het koppelstuk er al bij (is dit een first voor de iphone/Mac?)

Volgend jaar nog gewoon beide Full HD maken en dan overweeg ik echt...
offtopic:
Tussen een Audi en een Skoda zit ook een groter gat qwa prijs.
Trouwens ben ik het niet met je eens dat premium auto's niet per definitie beter rijden dat is net wat je voorkeur is, zo heb ik een tijdje in een BMW 1-serie gereden en ik was blij toen ik daar vanaf was.


MIsschien is de vergelijking wat mank, het neemt niet het feit weg dat voor een deel van de mensen een telefoon een statussymbool is.
Dat het net als DeerDitch inmiddels zijn glorie een beetje verliest klopt wel en jou opmerking, dat ze niet meer weten wat ze moeten qwa functionaliteit klopt ook ;)
Ja voor de iPhone zal dat vast zo zijn, ik heb ook een stagiaire die redelijk veel gepest is (geen grap) en nu nog altijd niet bepaald vrienden heeft.
Hij probeert zijn kleding te veranderen maar ook minimaal de nieuwste iPhone te hebben..
Heel krom en dit gaat uiteraard niet voor iedereen op (ik heb ook vrijwel alle iPhones gehad nu ik erover nadenk behalve de iPhone 2 en iPhone 6s niet), maar je ziet inderdaad dat sommige mensen geen voldoening krijgen uit een goede telefoon voor een lagere prijs.
Ik ben er uiteraard niet om te zeggen: met een mooie telefoon krijg je ook geen echte vrienden, of met een golf spoiler gti syndroom krijg je ook geen vrienden. Maar toch voelt hij zich dan minder ''kneuzig'' nouja goed als het hem helpt (als is het maar de gedachten..) dan is het goed.

Maar dit is dus wel zo'n ''waargebeurd verhaal'' wat van toepassing is op jouw reactie!
Ik vind dit gewoon belachelijke discussies.
Waarom voer je hem dan? 8)7

Mijn eerste laptop was een machine met Vista, bij de eerste keer opstarten kreeg ik een blauw scherm. Ik kon hem niet naar XP downgraden omdat er geen drivers waren. Ik zat vast aan Vista. Later kocht ik mijn eerste smartphone: een HTC/T-mobile G1 en ik had een hekel aan dat ding, misschien mijn eigen fout omdat het het eerste Android toestel was. Daarna kocht ik een Macbook Pro, met enige twijfel, het was duur, was OSX wel iets voor mij? Na een dag was het verzot op dat apparaat! Toen ik mijn G1 voor een iPhone 4 inruilde ben ik Apple fan geworden, wat een vooruitgang was dat! Mijn eerste en enige tablet tablet is een Nexus 7 uit 2013 en ik heb er een hekel aan. Android en ik klikken niet. Persoonlijk boeit die 600E me trouwens niet zo veel.

Ik houd van technologie dus ik vind het leuk om met verschillende producten te kloten, maar voor mij gaat er niets boven Apple en dat is iets dat ik voor mezelf keer op keer bevestig. Op dit moment flirt ik met de Surface van Microsoft. Wellicht wordt dat een turningpoint, wellicht een bevestiging van mijn keus voor Apple?
Same here, jarenlang gekloot met Windows laptops, een weekje geforceerd werken met de touchpad van een MacBook en je koopt zelf zo'n ding. Jarenlang gekloot met Android telefoons, was het weer niet, custom rom erop, onvolledige drivers en weet ik veel wat voor ongein ik heb uitgehaald, uiteindelijk een iPhone 4 en sindsdien ook daar om. In alle eerlijkheid, voor m'n MacBook heb ik een tijdje gedwongen met PowerMacs gewerkt (werkte op een grafisch lyceum) en die konden me destijds niet overtuigen over te stappen.

Apple bevalt gewoon retegoed en ik kijk elke keer weer verlekkerd naar de nieuwste Android toestellen als ik m'n telefoon heb afgeschreven (altijd over 2 jaar), zoals nu ook weer de Samsung Note 7, vind ik een erg vet ding. Exploderende batterijen fixen ze wel, ook 850 euro maar als Applegebruiker ben je dat wel gewend, echter het blijft Android en ik durf de overstap eigenlijk niet te maken omdat ik er slechte ervaringen mee heb. Apple is soms een beetje te versimpeld bij bepaalde zaken, maar 't werkt altijd. Up-time: 8 weken and counting. Ik start soms maar opnieuw op omdat dat voor m'n gevoel nodig is voor apparaten, maar je merkt niks aan die telefoon. Noem het vendor lock-in, maar 't bevalt gewoon. Beetje jammer dat je dat zo stug moet verdedigen altijd :)

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 8 september 2016 13:35]

[...]Mijn eerste laptop was een machine met Vista, bij de eerste keer opstarten kreeg ik een blauw scherm. Ik kon hem niet naar XP downgraden omdat er geen drivers waren. Ik zat vast aan Vista.
[...]
Daarna kocht ik een Macbook Pro, met enige twijfel, het was duur, was OSX wel iets voor mij? Na een dag was het verzot op dat apparaat!
Dus een apparaat van merk X dat toevallig defect is, vind je minder goed dan een apparaat van merk Y dat niet defect is? Verrassend zeg... En ja, een laptop die bij de eerste boot een blauw scherm geeft is defect en zou ik direct terugsturen.
Later kocht ik mijn eerste smartphone: een HTC/T-mobile G1 en ik had een hekel aan dat ding, misschien mijn eigen fout omdat het het eerste Android toestel was.
[...]
Toen ik mijn G1 voor een iPhone 4 inruilde ben ik Apple fan geworden, wat een vooruitgang was dat!
Tsja, het allereerste Android toestel met een iPhone 4 vergelijken komt niet eens in de buurt van een eerlijke vergelijking. Zeker in die periode toen mobiele OSen nog volop in ontwikkeling waren en ieder jaar forse stappen gemaakt werden. Ter vergelijking, de eerste iPhone had niet eens een appstore (en was technisch gezien dus niet eens een smartphone).
Nou ik heb wel meer slechte ervaringen met Windows en met Android, hierboven stond ook dat ik een Nexus 7 had ;) Die windows laptop werkte een half jaar later redelijk met XP. maar nooit zo lekker als een van mijn Macbooks.
Er zijn een heleboel mensen die graag veel geld betalen voor een statussymbool. Dat zie je ook bij auto's, horloges, juwelen, wijnen,... Mij geen zorg hoor; ze doen maar :-)
Zullen we het even hebben over de S7 note van Samsung?
Die kost ook €850

"Doe lekker met je geld wat je zelf wil. Maar echt belachelijke discussies. Voor 5% van de prijs heb je een top telefoon die van alle markten thuis is".
ja... warom zou je een auto van 15 000 kopen als je ook een 2e handsje kan kopen voor 5. of een huis van 2,5 ton yerwijl je ook 1 van 1.5 ton kopen?

ligt allemaal aan wat je ervoor wil betalen. zon yelefoon gaat 4 jaar mee, terwijl een "top telefoon" 3 jaar meegaat
Ten eerste mag jij mij uitleggen waarom jij maar 3 jaar met een "top telefoon" kan, en ten tweede mag jij mij uitleggen hoe 2 a 3 keer zoveel betalen wat maar 1/4 langer gebruik oplevert uit kan.
Ik heb dit ook nooit helemaal begrepen. Ik heb een 300 euro telefoon sinds 1,5 jaar en die heeft al een FHD scherm, prima camera, Dualsim en een microSD slot (én 3,5mm ingang :Y) )
En nee, dit is niet uit een dubieuze chinese webshop, gewoon uit de fysieke winkel hier.

Met PC´s kan ik zien waarom mensen naar iets beters willen upgraden (gaming, simpit, rendering, simulaties berekenen, noem maar op) maar het gebruik met telefoons is veels te beperkt om dit te kunnen rechtvaardigen. Een downloadsnelheid van 450 Mbit zie ik ook alleen een nuttige toepassing hebben op een PC, niet op een telefoon.
Kwaliteit kan nog goedkoper hoor, ik heb een Xiaomi Redmi Note 3 Pro gekocht voor 144 euro.
Misschien niet super high-end maar die zou m.i. ook al prima zijn voor 99% van de iPhone gebruikers.
Ik denk ook 99% van de Samsung HTC Sony LG gebruikers
Uhm, genoeg ja, maar ik wil hem niet.

Da's het hele eieren eten.
Ik rijd Mini. Voor de helft van het geld kan ik een Ford Ka rijden die net zo snel gaat. Je punt is?
Er is niet zoiets als een gratis toestel bij een abonnement.
Na het aflopen van het abonnement heb je dat toestel gewoon betaald.
(MET rente)
"Terecht dat de prijzen van een los toestel zeer hoog liggen. Echter valt het in abonnement vorm nog best mee. Tussen de 30-50pm heb je al een gratis IPhone in het algemeen. " ...really?! Je betaald uiteindelijk toch echt hetzelfde (of meer) voor die iPhone...
Vind het toch jammer dat ze de headphone jack eruit hebben gehaald. Ik begrijp om eerlijk te zijn niet helemaal waarom. De telefoon lijkt dik genoeg om er eentje te ondersteunen. En ze hebben wel ruimte gevonden voor de haptic feedback engine en de dubbele camera. Dan had ik persoonlijk toch liever een jack gezien.

Het wordt mijn telefoon iig niet.
Voor degene die hem wel nemen, wens ik jullie er veel plezier mee.
Want je vind tegelijk opladen en muziek luisteren met oordopjes belangrijker dan de zaken die je noemt?

Persoonlijk laad ik hem alleen snachts op, en dan slaap ik. Doordat ze zo'n adapter meeleveren vind ik het een prima oplossing.
Ik vind het een probleem om de volgende reden:
  • Lightning is een gesloten iOS-only standaard. Ik kan geen koptelefoon gebruiken voor mijn iPhone die ik ook op mijn laptop kan aansluiten. Dat laatste doe ik regelmatig op mijn werk. Als de iPhone nu USB-C had gehad, dan had ik me er nog iets positiefs van kunnen vinden. Natuurlijk kun je een adapter gebruiken, maar die raak je natuurlijk erg makkelijk kwijt en is gewoon gedoe.
  • Die wireless standaard is ook een Apple-only standaard. Er wordt nergens gesproken over A2DP compatibiliteit, dus die koptelefoons zijn alleen voor je iPhone te gebruiken. Dat vind ik erg beperkt.
Het grootste probleem is dus de gesloten standaarden die ze gebruiken. Het werkt allemaal heel mooi, maar alleen binnen het Apple eco-systeem. Helemaal prima als je dat voldoende vindt, maar ik kan me er niet in vinden.

Ik vind ook de lightning plug er vrij lomp uitzien (van de meegeleverde EarPods en adapter). Aangezien die niet zo heel diep in je iPhone gaat hoop ik dat de connector heel blijft. Een 3.5mm jack gaat veel verder in je telefoon, dus zal steviger zijn. De praktijk zal het leren...

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 7 september 2016 21:17]

Ik ben het helemaal met je eens! Maar, hoe Apple het geregeld heeft met die AirPods, dat kan serieus niemand anders. Hoe vet is het dat je 1 paar AirPods hebt die via iCloud synchroniseren en op het apparaat werken waar je dan achter zit: niets pairen of rommelen.
Het probleem is dat er geen standaard komt met dit soort features, en daarom wordt het door een bedrijf opgepakt en bij dat merk gehouden. Logisch en heel vervelend.
Niet pairen? En hoe komen die pods dan bij iCloud? Dat gaat vast niet vanzelf.

Ter vergelijking over die niet bestaande techniek, mijn huidige Bluetooth headset paired ook met het device waar ik achter zit door alleen op dat device de headset aan te klikken of door de headset heel even naast mijn device te leggen (nfc).

Dus tja, die techniek bestond natuurlijk nog niet, dus laten we vooral een Apple only protocol en chip ontwikkelen :)
Als je de eerste keer het doosje open doet verschijnt er een scherm op de iPhone waarmee je eenmalig de dingen moet pairen: druk op connect.
Geen pairmode, naar bluetooth settings accepteren, enz.
Nadeel blij bluetooth is dat je niet altijd meerdere devices kunt pairen en dat als je dat wel kunt je altijd nog iets moet doen om de koppeling te realiseren.
Deze technieken en toepassing zijn vaak gebaseerd op single user gebruik. Thuis delen wij een bluetooth headset(s) en tablets en ik ben blij dat ie niet 'paired' met het apparaat waar ik het dichts bij zit/ben want als ik dan even door de kamer loop heb om de beurt 3 verschillende tablets aan m'n oor hangen 8)7
Ik zie eerder een probleem in openbare ruimtes. Je opent je doosje Airpods en iemand anders drukt sneller op connect dan jij. mooi is dat :+

Daarnaast, in mijn oren blijven de standaard Earpods al voor geen meter hangen, ik zou er nooit vertrouwen in hebben dat dit bleef zitten.
Bij andere bluetooth hoofdtelefoons valt dit ook nogal mee hoor. Bij de Bose QC30 bijvoorbeeld, houd je de aan/uit schakelaar gewoon een seconde of zo naar rechts, waarna hij in pairing mode gaat. Op je toestel gewoon de beschikbare bluetooth toestellen tonen, en 1x je hoofdtelefoon selecteren, en vanaf dan kennen ze elkaar.
De QC30 kan ook gelijktijdig verbonden blijven met 2 apparaten, wat soms handig is.

Het blijft een mooie implementatie van Apple, maar zoveel voegt het niet toe. Bovendien zijn ze niet bruikbaar met niet-apple toestellen.
En hoeveel kost dit fraai apparaatje met noise cancelling? Juist ja: even veel of meer dan de Airbuds! ;) :+
Ze kosten inderdaad meer dan 2 setjes airbuds, maar ik zie niet dadelijk wat dat met deze discussie te maken heeft?
Het ging erover dat de features van Apple niet zo bijzonder veel gebruiksgemak toevoegen, tenzij je wel heel vaak nieuwe apparaten toevoegt aan je collectie en deze ook allemaal wil koppelen met je airbuds.

Zowel de airbuds als de meeste noise cancelling headphones zijn premium producten, waar dan ook een prijskaartje aan hangt. Ik denk dat het moeilijk wordt om vergelijkbare producten met dezelfde prestaties en feature-set te vinden voor een veel lagere prijs.

De QC30 vind ik best duur, maar als ik dan zie hoeveel plezier ik eraan heb door de schitterende geluidsonderdrukking, de batterij die lang meegaat en het prima draagcomfort, dan heb ik er nog geen seconde spijt van gehad. Ze klinken ook aardig, al zijn er puur voor de klankkwaliteit wel betere opties, dus perfect zijn ze niet.
Pairen met NFC is net zo makkelijk, maar dat is geen eigen standaard, dus dat komt er niet in. Kun je overigens al betalen met iPhones in Nederland?
Daar heb je gelijk in. Ik weet eigenlijk niet hoe Apple het pairen doet. Misschien wel met NFC... maar die is voor de rest afgesloten, helaas.
Nee, volgens mij zijn de wel bezig, ING heeft een tijd terug al aangegeven er "mee bezig te zijn"; maar wat bezig zijn dan precies is... geen idee.
Ze zullen wel pairen. Alleen zal de MAC en pin via iCloud syncen. Pairen gaat daarna zonder dat je het ziet.
Alleen al als ik naar die AirPods kijk raak ik ze al kwijt. Heel mooi stukje techniek, daar niet van. Maar praktisch? Ik weet niet. Ja je kan ze opladen via je dat opberghoesje, maar dan kan je uiteraard geen muziek luisteren. Zal je net zien dat ze op die momenten leeg zijn als je muziek wilt luisteren. Geef mij ook maar een jack ingang.
Gelukkig is 15 minuten in het opberghoesje genoeg voor 3 uur luisterplezier bij 50% volume.
Dan wil je net op je fiets stappen en dan is hij leeg. Jammer, moet je 15 minuten wachten. Of ze zijn halverwege leeg, jammer, geen muziek.
Je gaat er wel aan wennen natuurlijk, maar die keer dat je het vergeet, dat is balen.
Ik zou zoiets wel willen proberen, maar wil er niet teveel geld aan uit geven. Heb al een klap geld uitgegeven aan Shure dopjes, die ik nog graag wil houden. Dat moet dan nu weer met een verloop stekker ;( .

Nee dat hoeft helemaal niet met een verloop stekker, want ik ga deze te grote/dure telefoons helemaal niet kopen :*) . Ik wacht wel op de 7SE.
Tja, klinkt allemaal leuk, maar we weten allemaal hoe goed fabrikanten (ja ook Apple) zijn in het vermelden van de theoretische laad en gebruikstijden.
Het blijft lastig, de tijd is te kort als ik aan het reizen ben en daarbij is zeker laden van mijn telefoon en tegelijkertijd kunnen luisteren naar muziek wel een prettige.
Daarnaast ben ik het helemaal met BugBoy en de anderen eens. Apple gaat voor de vendor lock met al hun producten en probeert ondertussen met gesloten standaarden nog meer geld binnen te harken.

Sommige zullen gevoelig zijn voor de marketing praat. Maar de marktaandelen van Apple zakken langzaam maar zeker. Proberen de consument dmv een lock bij je te houden gaat uiteindelijk tegen ze werken. Ik voorzie (het zal nog wel een aantal jaren duren) dat als ze op deze voet doorgaan ze ergens de komende jaren keihard onderuit gaan.
Ik zie niet echt een voordeel. Hoe veel verschillende apparaten gebruik je? Elk apparaat hoeft maar 1 keer ingesteld te worden en klaar.
Dus als je, al muziek luisterend op je iPhone, even je macbook of ipad erbij pakt om een website te bekijken die toevallig een geluidje afspeelt switcht ie automatisch naar dat apparaat? Lijkt me erg praktisch O-)
De nadelen die je noemt kun je bij alles van Apple toepassen. "Apple-only".
Ik ben het helemaal met je eens, maar dit is met alle connectors al zo, alle software, etc.etc.
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Op de MacBooks zitten volgens mij alleen aansluitingen die standaard zijn. Ze lopen juist vaak voorop met nieuwe standaarden (bijv. Thunderbolt). Ik heb niet begrepen waarom ze op lightning zijn overgestapt voor de iOS apparaten. Waarom niet gewoon USB-C? Dat kan volgens mij minstens zoveel en dan had je al dit gedoe niet gehad.
Omdat toen ze lightning introduceerde (2012), USB-C nog niet bestond (2014). De rest van de telefoon wereld was toen met aan het overstappen van mini naar micro USB.

USB-C is deels geinspireerd op Lightning, bijvoorbeeld de omkeerbaarheid.
Thunderbolt is gewoon een standaard die ook displayport kan uitsturen. Niets mis mee. Heb liever alleen Thunderbolt dan alleen HDMI.
Maar niet universee. Apple only, en je hebt een adapter nodig.
Klopt niet, Thunderbolt is een standaard ontwikkeld door Intel, zie https://en.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_(interface) en dus zeker niet Apple-only

Bovendien zijn de thunderboltpoorten compatibel met mini-displayport dus een adapter is ook al niet nodig ...
Goh, Apple volgt zijn eigen weg en zijn eigen gesloten standaarden. Je verwacht het niet he.
Klopt niet. Je kunt nog steeds gewoon je oude koptelefoon erop aansluiten want ze leveren een verloopstukje mee met iedere iPhone. Wil je geen verloopstukje, dan gebruik je de eveneens meegeleverde Lightning koptelefoon.
Lol, de iPhone 7 ondersteund net zoals de iPhone 6S gewoon bluetooth 4.1. Dus je kunt prima al je bluetooth speakers en headsets gebruiken.

De apple W1 chip, tja daar is nog niets over bekend. Niet welk protocol het gebruikt, en of het open of closed is.
Ik heb ook niet beweerd dat de iPhone 7 geen A2DP ondersteund. Sterker nog. Ik ga er vanuit dat dit er in zit, anders is elke BT speaker ook ineens waardeloos. Dat doen ze echt niet.

Ik gaf aan dat de AirPods waarschijnlijk een eigen standaard gebruiken (anders kun je niet zo pairen). Hopelijk hebben ze alleen de pairing via NFC geautomatiseerd en blijft het gewoon A2DP. Ik verwacht het echter niet. Nergens wordt er in de specificaties gesproken over A2DP of normale bluetooth connectivity. Ik vermoed dan ook dat dit er niet in zit en daardoor zijn ze alleen te gebruiken met de iPhone 7. Grote kans dat er op termijn ook ondersteuning komt in nieuwe iPads en wellicht in de MacBooks. Ik verwacht niet dat Apple de standaard gaat openstellen voor andere apparaten.
Wellicht is het Bluetooth, herkent de iPhone het MAC adres van de AirPod als zodanig en stuurt het automatisch de verwachte pincode. Het hoeft niet meer te zijn dan een dergelijk klein slimmigheidje op een bestaand protocol. We zullen het binnenkort weten..

Edit: volgens consumerreports is het gewoon Bluetooth en werken de airpods ook met andere smartphones. Alleen moet je dan zelf de pairing doen.

[Reactie gewijzigd door glaasjejus op 8 september 2016 00:37]

Hoezo zonder stroom? Ze kunnen toch gewoon via een accu werken?

Bijvoorbeeld deze Bluetooth headset: http://uncrate.com/p/2013...ireless-headphones-xl.jpg
Of deze Bluetooth speakers: http://www.vanoutlet.nl/m...bluetooth-speaker-s1-.jpg

Snap je punt niet helemaal eigenlijk?
Anoniem: 143912
@defixje8 september 2016 00:55
als de accu leeg is werkt die dan nog door? Heb altijd al slechte ervaring met zulke dingen op batterij (headset/muis/etc). Elke keer als je nodig heb is er geen stroom. Nee bedraad headset is altijd nog betrouwbaarder. Als de batterij net zo lang mee gaat als een batterij in een afstandsbediening dat is het wel fijn.
Er zijn nog altijd best veel mensen die in de auto de telefoon via AUX verbinden én tegelijkertijd op willen laden. Mensen die op vakantie gaan (lange reis) en een powerbank bij hebben, die vallen ook buiten de boot. Op het werk zijn er wel eens mensen die de telefoon op aan het laden zijn en daarop muziek luisteren, ook die moeten het maar bezien.

Toegegeven, ik gebruik de AUX zelf nauwelijks en opladen doe ik draadloos, maar hem uit de iPhone halen vind ik een beetje jammer. Bij de Macbook verving Apple alle aansluitingen zo ongeveer door één USB-aansluiting en daar waren de reacties nou niet bepaald positief op. Dus wat denken ze? Misschien dat het bij de iPhone wel goed uit pakt? En dan kun je wel zeggen 'maar er zit een gratis adapter bij!'. True, en da's een goed gebaar vanuit Apple, maar dan loop je daar weer mee te kutten. Adapter vergeten? Geen muziek via kabel! Adapter kwijt? Nieuwe kopen voor een tientje of 2.
Tegenwoordig heb je ook al bluetooth naar aux dongles voor een paar euro op eBay ect. Dus er is zeker wel een weg omheen.

Ik begrijp Apple wel, op een gegeven moment moet je de ballen hebben om iets anders te doen. Dat gebeurde al met optische media, de floppy drive, usb A poorten op de MacBook. Kortom het gebeurt wel vaker om een standaard eruit te gooien. Zeker als je ziet dat het echt naar draadloos toe gaat is het wat mij betreft echt niet zo'n punt dat de 3,5mm jack eruit gaat.

Het is inderdaad wel jammer dat je oudere apparatuur niet zonder dongle kan gebruiken, maar daar zal vast en zeker een 3rd party een stekker voor gaan ontwerpen.
Ballen hebben om iets anders te doen??
Ik lees alleen maar over nieuwe features voor de 7 en 7plus, die andere fabrikanten al langer hebben.
Optische beeldstabilisatie, waterdicht, dubbele speaker enz.
Verder alles lekker via eigen bekrompen standaard en allemachtig dure oordopjes. Zo geweldig kan ik het niet vinden...
Laat staan dat je voor 1000 euro nog steeds een full HD LCD scherm in je telefoon krijgt.

Als je dan toch zo'n ultra-high-end telefoon met dito prijs op de markt brengt, stop er dan in ieder geval een fatsoenlijk scherm in.
Zeker als je ziet dat het echt naar draadloos toe gaat is het wat mij betreft echt niet zo'n punt dat de 3,5mm jack eruit gaat.
Waar zie je dat het echt naar draadloos toegaat? Omdat Apple die filosofie hanteert? Kwalitatief blijft draadloos toch nog steeds achter t.o.v. bedraad.
Kwalitatief blijft draadloos toch nog steeds achter t.o.v. bedraad.
Haal jij een hogere snelheid met je mobiel internet of met de vaste bedrading thuis?

De kans op mobiel is groot genoeg dat ik alvast zeg: I rest my case. ;)
Wat heeft dit met audio te maken?
Ah, had je het puur over audio? Ik nam de thread mee in gedachte.

Desondanks vind ik dat de discussie over kwaliteit bij wireless headphones meer een principeel dan wel audiofiel standpunt is. Ik betwijfel of meer dan 5% van de bevolking consistent kan/zal aangeven dat de kwaliteit lager is bij een draadloze variant.
nouja, kijk maar eens om je heen. Er zijn al zoveel mensen die met bluetooth headsets, speakers, carkits ect werken. En die kwaliteit is echt niet zo slecht als je een wat recente bluetooth variant gebruikt.

En dan nog, alsof een iPhone/android machine de audio chips en dac heeft om een dermate verschil te kunnen maken dat je het verschil echt kunt merken. En al helemaal niet als je source youtube/spotifiy ect is. Daar maakt die 3,5mm jack echt geen verschil in.

Kortom voor je hiFi geluid moet je idd ergens anders zijn. Maar daarvoor is een telefoon ook niet gemaakt.
Kijk eens om je heen? Ja, het wordt meer maar verreweg de grootste meerderheid zie je nog gewoon met bedrade oordoppen rondlopen hoor.
gek he, als het een trend is die zich ontwikkeld |:(
Die ontwikkeld zich dan wel heel langzaam en al 15 jaar.
Het is gewoon prut weer een aparaat wat je moet opladen erbij.
zijn er ook draadloze sets waar je geen stroom nodig heb?
De context van deze vraag ontgaat mij even...
als je nog een batterij nodig heb voor een draadloze set dan is het gewoon knudde. Je zit altijd zonder stroom wanneer je wilt gebruiken
Je smartphone hangt ook altijd aan de netstroom?
Als je je draadloze hoofdtelefoon gewoon af en toe oplaadt, dan is er toch geen enkel probleem? Veel van die dingen kunnen 10 a 20u spelen op één lading, dus daar kom je al een eind mee als je ze af en toe eens aan de lader hangt. Vaak zit er ook een draadje bij, zodat je bij een lege batterij ook weer verder kan...
Anoniem: 143912
@GORby8 september 2016 14:01
Wow headsets vergelijken met smartphones. Ik weet niet hoe het zit bij anderen maar bij mij zit smartphones laden im de routine maar en gebruik ik ook elke dag. ... headsets bij lange na níet. Ik vond al zo irritant dat mijn draadloze muis altijd vaak zonder batterijen zit dan kun helemaal niets mee. Bij mij nooit meer muizen op batterijen. .. dezelfde situatie als bij headsets. Als de batterij nou net zo lang mee gaan al in tv afstandsbediening dan is wrl fijn ja.
hangt inderdaad van je routine af... Ik gebruik mijn hoofdtelefoon meerdere malen per week, en die is nog nooit gestopt met een lege batterij. Ik heb dan ook daar de reflex, net als met de meeste andere apparaten (accuboormachine durft wel al eens plat zijn), dat ding regelmatig op te laden.
Als je je telefoon zo sporadisch zou gebruiken als je headset, zou je misschien daar ook hetzelfde probleem mee hebben :p

Bij sporadisch gebruik zal dat inderdaad meer kans op problemen geven.

Mijn draadloze muis doet het een half jaartje op een oplaadbare batterij, en zo liggen er altijd wel opgeladen exemplaren in de buurt... even wisselen en we kunnen er weer een half jaar tegen.
Kans zit er nochtans dik in dat je geliefkoosde audio toch al een stuk draadloos getransporteerd is.
Het mag dan inderdaad niet via consumer bluetooth zijn, doch gebruikt men meer en meer draadloze technologie om data te versturen, waar audio onder valt.
Die dongels zijn er inderdaad. Maar mijn ervaring is dat het vertraging opleverd en daardoor telefoongesprekken in de weg zit vanwege de galm..
Tja, 'iets anders'... Dat lijkt de enige reden dat ze hiervoor gekozen hebben. Wat mij betreft zijn smartphones hardwarematig bijna uitontwikkeld. Om dan nog onderscheidend te zijn bij een nieuw product moet men blijkbaar naar dit soort fratsen grijpen.

Iemand die dagelijks muziek luistert zal er wel niet zoveel last van hebben, hoewel de voordelen t.o.v. bedraad luisteren wat mij betreft marginaal zijn (tja, geen draad).

De nadelen zijn echter immens. Ten eerste moeten de doppen opgeladen worden. Ten tweede zijn ze uiteraard eenvoudiger te verliezen dan bedrade exemplaren.

Voor mij persoonlijk (en velen met mij) die niet dagelijks muziek luisteren komt daar nog het probleem bij dat je die dingen niet altijd bij je zult hebben. Met bedraad geen probleem. In het vliegtuig krijg je gratis (kwalitatief waardeloze) oordopjes, op vakantie kun je ze overal voor weinig kopen en ook anderszins ben je met een 3.5mm jack altijd zo gered.

Dat is natuurlijk een andere zaak met deze technologie. Je gaat geen AirPods (tm) van €179 aanschaffen omdat je die van jezelf vergeten bent.

Deze technologie is het antwoord op een vraag die er niet is, enkel om de iPhone 7 een 'unieke feature' te geven.
Floppy drive en optische stations eruit hadden een duidelijk doel: Het apparaat dunner maken. In dit geval dient het geen enkel doel behalve licentiegeld innen voor lightning connectors en bluetootht headsets verkopn. Dat is de énige reden waarom Apple dit gedaan heeft.
Daar heb je helemaal gelijk in, al die mensen moeten gewoon geen iPhone 7 kopen. Lekker voor een Android toestel of oude iPhone gaan.

Of je koopt een autoradio van 5 tientjes met bluetooth (hebben alle auto's dat niet al jaren?).
Nee, niet alle autoradio's beschikken over Bluetooth en niet iedereen heeft een nieuwe auto/autoradio.

En het vervelende is dat Apple waarschijnlijk toch wel succesvol gaat zijn en bepaalde merken hier mogelijk in mee gaan. De meeste high-end smartphones lijken qua features ontzettend veel op elkaar. Ongeacht welk merk iets bedenkt, andere merken zullen het ongetwijfeld oppikken. Denk aan waterdicht, de vingerafdrukscanner, twee lenzen, slowmotion video, een flitser bij de frontcamera, geen fystieke toetsen aan de voorkant, een irisscanner, etc.
Wat dacht je van geintegreerde systemen van een aantal jaren oud? Die hebben meestal wel voice ondersteuning maar geen muziekoptie om over BT af te spelen. Niet alle auto's hebben van die JVC klinkdingen, er zijn ook auto's met een mooi (maar beperkt) systeem.
'al die mensen moeten gewoon geen iPhone 7 kopen. Lekker voor een Android toestel of oude iPhone gaan'

Een iphone 5 voor 150 euri op marktplaats voldoet nog prima een oude nexus 5 voor 100 euro voldoet ook nog prima. Afgelopen 3 jaar is helemaal nix spectaculairs gebeurt.
Yes, hier ook één. Ik had bij mijn eerste auto achttien jaar terug al een aux aansluiting, overigens helemaal zelf gemaakt. Daarna via wat omwegen als USB, bluetooth uiteindelijk toch weer uitgekomen bij aux. Toch vaak omdat het makkelijk is.

Mijn nieuwe auto kan overweg met sd kaartjes. Dat heb ik nog niet getest, maar hoop ik spoedig alsnog te gaan doen. Kon nog weleens het einde van aux worden.
Ik heb hier behoorlijk wat koptelefoons liggen...deze moeten allemaal via een adapter (dus alle lightning "voordelen" vallen weg). En dan kan opladen dus niet. Wat ik nu met mijn Android telefoons (S7 Edge, Nexus 6P, Note4) (vooral 's avonds) wel kan en doe.

Daarnaast, simpele jacks (voor audio uit) naar opname apparatuur (analoog opnemen) is lastig wanneer opladen tijdens recording niet kan.

*dit is allemaal zeer specifiek, i know, maar voor mij dus geen iPhone 7*
Dan zet je die allemaal op marktplaats en koop je er 1 goede draadloze van :+

Nee zonder gekheid, dan is een iPhone niks voor jou. Prima toch? Met je 3 Android toestellen was je waarschijnlijk toch al niet van plan voor iOS te gaan kiezen.
Dat..was ook mijn conclusie. :+
En nog steeds is er niet 1 enkele draadloze (voor zover ik weet) die mijn akg omver blaast.

En om toch even op je gekheid in te gaan...het lijkt er wel een beetje op dat Apple dit wenst. Omruilen voor compatible hardware. Dus prima analoge (waar ze overigens écht zeer uit de hoogte over deden vanavond, jammer) hardware omruilen voor 2 (of meer) x zo dure lightning devices.
Toch is het concept voor een draadloze koptelefoon wel interessant mits de verbinding goed is.

Laten we eerlijk wezen, het geluid dat uit telefoons komt is redelijk matig. Dit is inclusief toestellen als de HTC One en ZTA Axon of de komende V20 van LG die ook een uitgebreidere DAC schijnt te hebben. Een MP3-spelertje van 150 euro als de Sony A15 of de FiiO X1 blaast die toestellen volledig uit het water (om een Engelse uitdrukking te gebruiken).

De omzetting van digitaal naar analoog moet sowieso gemaakt worden. Waarom zou je dit dan niet in de koptelefoon zelf inbouwen waar je meer ruimte hebt voor een degelijke DAC? Draadloze verbindingen voor kleine bestanden als muziekbestanden (lossless formaten worden niet ondersteunt in iOS toch? Maar ook al zou het wel zo zijn, dan nog is het qua overdrachtssnelheid geen bottleneck voor bestanden van rond de 50 MB laat staan voor mp3'-bestanden van een paar MB) zijn snel en stabiel genoeg.

Theoretisch maakt het dus sense. Dat dit komt met een meerprijs, tsja. Maar dat is Apple eigen.

Overigens is het natuurlijk niets nieuws. We hebben jaren steeds meer goed klinkende draadloze koptelefoons gezien in verschillende prijsklassen, gericht op verschillende segmenten (bijv. Sony Gold Wireless, Parrot Zik of de Bose QC35). Apple wil dit nu volledig doordrukken met een eigen protocol waar ze natuurlijk het nodige aan verdienen. En doordat er altijd zo veel iPhones verkocht worden, volgen de audio-accessoire makers en masse.
Anoniem: 300525
@RaJitsu7 september 2016 22:19
Nja...nee. voorlopig nog even niet. Ik draai over het algemeen 24 bit wav's (pre-mixes of pre-masters van eigen producties) en ik merk dat op Android (poweramp bijvoorbeeld) dit helemaal prima werkt i.c.m. bedrade toestellen. Draadloos is echt flink minder. Echt hoorbaar minder. Natuurlijk is het een kwestie van ontwikkeling en tijd, maar voor mij persoonlijk is er totaal geen reden om de 3,5 jack te laten vallen.

Natuurlijk is mijn reden vrij specifiek, maar dat maakt het niet minder waar. En ik zie daarom voorlopig ook niets in het afschrijven van de welbekende en wijdverspreide jack aansluitingen. Het werkt gewoon en er zijn nog zoveel devices met deze aansluiting.
Klopt. Ik hoor het in de auto ook gelijk als ik vergeten ben de Jack in te pluggen. Dan gaat hij vanzelf over op A2DP. En dat klinkt echt veel minder. En dan gebruik ik nog de gratis spotify ook, met hoge compressie. Kan je nagaan.

En zo'n verloopje vind ik ook niks. Als ik hem in de auto ingeplugd laat dan moet ik een tweede kopen voor onderweg en als ik hem mee neem dan ben ik hem zo kwijt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 september 2016 23:53]

Er is een verschil tussen apparaten. Wanneer ik de autoradio van mijn ouders gebruik via A2DP, is de geluidskwaliteit vrij matig. Maar ik heb ook een hoofdtelefoon die aptx ondersteunt en die klinkt verassende goed.

Geen idee hoe dit theoretisch zit, maar het is wel een gegeven.
Laten we eerlijk wezen, het geluid dat uit telefoons komt is redelijk matig.
We hebben jaren steeds meer goed klinkende draadloze koptelefoons gezien
Klinkt erg geloofwaardig 8)7
Anders lees je even wat reviews na. En draadloos betekent dus dat de telefoon geen DAC-functie meer vervult.
Ja, ik laad heel vaak op en luister muziek tegelijk, ik ben dan ook geen iPhone bezitter, maar ik zou dat een mega minpunt vinden.
Heb al een tijdje een goede wireless headphone. Ik zie het probleem niet echt, maar ja ik ben dan ook een iPhone bezitter.
Je hebt je profielnaam mee :P
Helemaal met je eens, ook iPhone en ook wireless
Nja...toch doen ze nu zelf dit;

https://nl.hardware.info/...laden-en-muziek-luisteren

Er zal dus zeker markt voor zijn. Wel apart weer. Onnodig modulair maken tegen betaling....apart
Wel dat kan nu nog steeds.
Ja, ik vind het erg belangrijk :) ik rij 2 uur auto op een dag. In de auto laad ik mijn telefoon op terwijl ik muziek luister (via de audio jack). Nu moet ik mijn telefoon van te voren opladen.
Wat een onzin, net of je voor je telefoon een andere autoradio koopt, fuck dat.

Don't fix what is not broken.
Jawel, maar onnodig extra kosten + ik heb een ingebouwde auto radio. Het staat erg lelijk als je er een andere radio inbouwt.
Omdat Apple wilt dat iedereen Apple accessoires bij zijn Apple product koopt. Een Apple ecosysteem, hoe sommigen het ook wel noemen. Hebben ze eindelijk het laatste stukje universeel teniet gedaan.

Edit: Ik wist niet dat je er een verloopstekkertje van lightning naar audio jack erbij kreeg.

[Reactie gewijzigd door ShakerNL op 7 september 2016 22:10]

Nou die bewering kan je al weer aan de kant gooien als je ziet wat er allemaal van accessoires van andere fabrikanten voor het iPhone platform beschikbaar zijn.
Het is gewoon een grote open markt.

Je kan altijd bij je oude standaard blijven (saai en blokkerend voor snelle vooruitgang) of een keer een stap nemen. Ze komen meteen met nieuwe airpods (ook beats) en anderen zullen snel volgen. En laten we over een oordeel wat betreft geluid maar even wachten op de eerste tests. Zelfs bij de standaard bluetooth koptelefoons zijn grote stappen gemaakt en zijn er koptelefoons beschikbaar welke beter klinken dan menig bedrade versie.
Nu roepen velen boe en bah.... maar er zullen snel velen volgen. Vooruitgang... welkom in de wireless wereld. ;-)
Nou die bewering kan je al weer aan de kant gooien als je ziet wat er allemaal van accessoires van andere fabrikanten voor het iPhone platform beschikbaar zijn.
Het is gewoon een grote open markt.
Dat is het zeer zeker niet. Andere fabrikanten hebben toestemming nodig van Apple om accesoires voor de iPhone te maken en daar moeten ze voor betalen.
Ze hebben geen toestemming nodig van Apple voor het maken van accessoires, maar mfi certificering heeft ook wel voordelen voor de consument en niet alleen een prijs nadeel zoals het nu veelal bekeken wordt.
Er wordt voldaan aan een bepaalde kwaliteit en leveranciers moeten voldoen aan de supplier responsibility code.
Een grote open markt of moeten de apparaten "Apple Certified" zijn? Nu alles digitaal is liggen de mogelijkheden voor DRM helemaal open... "sorry, this is not a certified playback device"
Certificering hoeft geen probleem te zijn, maar het is zeker geen open markt. Als Apple besluit dat ze bijvoorbeeld alleen JBL exclusief toegang geeft tot het platform omdat die nu eenmaal het meeste hebben betaald dan ben je mooi klaar met je "open markt"
Het gaat er om of het een open markt is of niet, en zolang je als producent Apple moet betalen om jouw device te laten werken op het platform van Apple én afhankelijk bent van Apple of je device uberhaupt wordt toegestaan dan is er in mijn ogen geen sprake van een open markt.
Maar op wat voor manier is afwijken van een degelijk en universeel geadopteerde standaard saai en staat dat garant voor snelle vooruitgang?
Dit is zeker geen "snelle vooruitgang" te noemen. Sterker nog, persoonlijk zie ik het als achteruitgang.

Elke Apple gebruiker is natuurlijk vrij om zijn dure gecertificeerde accessoires in te kopen waar Apple waarschijnlijk ook nog wat van kan afromen, maar dit voelt gewoon als teruggaan naar de tijd dat alle Samsung en LG telefoons van die rare brede koptelefoon aansluitingen hadden, en dat veel Nokia's nog met 2.5mm werkte.
Hoezo, je kunt toch gewoon universele audioapparatuur blijven gebruiken mbv d dongel. Iedereen die een dure koptelefoon in zijn bezit heeft kan deze gewoon blijven gebruiken op de nieuwe iPhone.
Je kunt alleen niet tegelijk het toestel opladen.

Maar met de verbeterde batterijduur duur is dat probleem ook weer een stukje minder, tenzij je altijd je telefoon oplaad terwijl je muziek luisterde via de audiojack...
Ik heb een vermoeden dat opeens een heleboel mensen dit toch blijken te doen.
Maar daar komt ook vast wel een dubbel verloop je voor oid.
Daarom dat ze reclame maakten voor JBL lightning earbuds?
Ja, want bluetooth is idd. een exclusief Apple iets... :O
Er is een 3,5mm jack verloop bijgeleverd, dus je hoeft geen enkel Apple accessoire te kopen.
Totdat 'ie kwijt is.
Probeer maar iets via bluetooth naar een Android toestel te verzenden.
We hebben het over audio.
Gebeurd dat nog steeds??
Ja, aangezien er nauwelijks andere opties zijn.

WhatsApp ondersteunt veel bestandstypen niet,
niet iedereen gebruikt Telegram,
er kan geen sd kaart in de iPhone,
via de computer heb je iTunes nodig,
dan maar e-mailen...
Nee, want ze leveren een adapter mee voor universeel.
Dus behalve bij opladen en luisteren met de headphones tegelijkertijd, zie ik het probleem niet.
Daarnaast gaat de accu sowieso langer mee, dus hoef je hem ook minder snel op te laden.
Van lightning naar headphone jack? Dat zou dan niet verkeerd zijn, maar alsnog voor de mensen die muziek luisteren of handsfree willen bellen in de auto, terwijl ze de telefoon willen opladen, is het een achteruitgang. Ikzelf heb vaak mijn telefoon aan een powerbank en luister naar muziek via m'n oordoppen na een lange dag gereisd te hebben met het OV.
In is het misschien een idee om je gebruik zo aan te passen dat je de telefoon bij laadt voordat je muziek gaat luisteren in de trein?! Je zult toch niet de hele dag in het openbaar vervoer zitten met je telefoon continue in gebruik neem ik aan...
Dit is oplossingen zoeken voor een probleem dat er niet was... Juist in de trein is een mooi moment om je telefoon op te laden, zeker als ns straks stopcontacten gaat inbouwen. En een mooi moment om muziek te luisteren. Tegelijk.
Je hebt gelijk het probleem was er niet en is er nu nog steeds niet, je kiest gewoon een ander moment om je telefoon bij te laden.
Ik ben dan ook zeker niet diegene die de problemen zoekt of heeft...
Of je neemt een telefoon die dit probleem niet heeft, nog makkelijker.
Als je graag een iPhone wilt en je ziet een probleem dat er niet is, dan kun je idd voor een 6s gaan. Is ook niets mis mee.
Ik denk dat hij handsfree bellen via oordopjes bedoeld...
Niet iedereen heeft bluetooth in zijn auto. Sommigen maken gebruik van aux.
Die haptic feedback engine is er al sinds de iPhone 6S, dit werd aangehaald omdat ze home knop deze ook aanspreekt.. Echter is er nu een dubbele speaker.
Apple wist al dat deze kritiek ging komen. Desondanks houden ze hun poot stijf, net als bij de Macbook met enkel de USB-C aansluiting. Het is: take it or leave it.

Als alternatief bieden ze nu de ietwat hoog geprijsde Airpods, welke te gebruiken zijn tijdens het opladen.

Of je het er nu mee eens bent of niet, het zijn gewaagde keuzes. Keuzes die waarschijnlijk alleen Apple zich kan veroorloven vanwege het "magische" (beter gezegd: gedurfde) karakter en de grote groep hardcore fans.
Die Airpods lijken me ook geen viable alternatief voor die prijs. Ik raak ze al kwijt door er naar te kijken.

Daarnaast nog steeds geen OLED en geen Quick charging.. De dubbele camera lijkt me ook meer een gimmick dan heel nuttig. Nee helaas, iOS blijft voor mij koning qua gebruiksgemak en design, en ook het design van Apples hardware vind ik retegeil (alhoewel iets te rond voor mijn smaak), maar ik kan het niet voor mezelf goedpraten om mijn Samsung S7 hiervoor in de verkoop te doen en er een paar honderd euro bij te leggen, dan zou ik bijleggen om er deels op in te leveren. Jammer dit.
Waarom mis je OLED precies? Apple lijkt er niet genoeg voordelen in te zien en de voordelen die er bekend van zijn lijken ze elk jaar weer toe te passen met LCD's.
Dat is voor mij ook een "deal breaker"... Ik ga echt mijn Etymotics (oordoppen) niet wegdoen! Dan wordt het maar een Samsung oid.
Je kan je Etymotics toch gewoon aansluiten via de lightning dongle die je er bij krijgt. |:(
Niet iedereen wil lopen met een verloopstuk. Anderen willen weer muziek luisteren tijdens het opladen ... :)
Verloop stukjes kun je kwijt raken en kunnen makkelijk kapot gaan. Ik bedoelde dat je thuis geen muziek kan luisteren terwijl je iPhone wordt opgeladen. Bluetooth is weer een oplossing
Het gaat niet alleen om de dikte om de headphone jack te verwijderen, de headphone jack is enorm diep (in deze formaten gesproken) en daarbij is hij analoog, door deze jack te verwijderen hebben ze juist meer plek gekregen en ruimte voor die haptic feedback en een betere versterker in de telefoon (waar helaas niet over gesproken is).

Wat ze in de presentatie ook al zeiden is dat de headphone jack gewoon simpelweg te veel ruimte in beslag neemt en je moet op den duur eenmaal beslissingen nemen om vooruit te gaan.

- meer naar draadloos
- meer feedback mogelijkheid
- verbetering van homebutton ( mede door haptic feedback)
- toekomst ook meer ruimte voor accu e.d.
"daarbij is hij analoog"

Dat klopt, je oren zijn ook analoog, dus de audio moet dat ook zijn, ook in de nieuwe draadloze of lightning oordopjes.
Nou is dat op zich waar, echter kan er kwalitatief gezien meer klank gehaald worden uit digitale aansluitingen mits de drivers van je headphone van afdoende kwaliteit is.
Jouw oordopjes hebben een analoog signaal nodig. Of dat nu door de telefoon via de 3.5mm jack wordt geleverd of door een ingebouwde driver maakt heel weinig uit. De ingebouwde driver kan in principe beter geoptimaliseerd worden voor de oordopjes, maar zolang dat gewoon dopjes in de 4-8 ohm range zijn gaat dat niet veel verschil maken. De klok zal zeer waarschijnlijk van mindere kwaliteit zijn als wat in de iPhone zelf zit, wat voor meer jitter op het signaal zal zorgen. Overigens ook hier betwijfel ik of het significant gaat zijn.
Efficientie van de versterker zal belangrijker zijn bij de oordopjes vanwege het mini-accutje wat erin zit, dus mogelijk is er wat kwaliteit voor efficiëntie omgewisseld. Maar ook dat is gissen, en ik zou er gewoon vanuit gaan dat het voor de kwaliteit niet heel veel uitmaakt. Grote verschil is wel natuurlijk dat je niet even andere oordopjes erin kan doen, en als ze uit je oren vallen mag je gaan zoeken.

Oftewel, nee, dit zorgt niet voor een groter frequentie bereik wat geleverd kan worden, want het moet toch nog naar analoog gaan. Daarnaast is een groter frequentie bereik door de driver ook weinig zinvol, die is al groot genoeg. (Overigens als er eentje in zit zonder ontkoppel condensatoren kan hij aan de lage kant al tot nul).

Overigens is dat verhaal van ikwilwp8 ook irrelevant. Digitale audio heeft genoeg bits om geen hoorbaar verschil te genereren, en de frequentie is boven Nyquist en heeft dus geen invloed op het signaal.
Kan je technisch onderbouwen waarom er meer klank uit een digitale aansluiting gehaald kan worden tov een analoge aansluiting?
Wanneer je de analoge output gebruikt ben je tot op zekere hoogte gebonden aan de amplificatie van het desbetreffende apparaat, in dit geval de iphone welke nu een verbeterde versterker heeft gekregen op de plek van de headphonejack.

De bijgeleverde earpods gebruiken dan ook nog altijd het analoge audio signaal over de lightning connector.

Echter bij meer high end headphones/audio apperatuur kan er met het digitale audio signaal gewerkt worden, door de bandbreedte die een digitale aansluiting kan deze apparatuur dus gaan werken met een breder scale aan frequenties in het hoge en lage gebied.

Zie ook de reden dat veel mensen een optische signaal aansturing liever zien dan een analoge aansturing naar dit soort aparatuur.
Als het signaal digitaal naar de koptelefoons gaat, dan hebben die niks aan de versterker in de telefoon zelf. Het signaal is immer digitaal. Een 1 wordt niet ineens een 1 ofzo. De versterker in de koptelefoon moet van goede kwaliteit zijn, aangezien die het werk nu moet doen. Als er een analoge jack in zat, dan had je wat aan de verbeterde versterker, nu niet (afgezien van de ingebouwde speakers, maar die zijn toch zo brak dat je dat verschil niet hoort).

De DAC moet in dit geval goed zijn. Dan heb je er wat aan bij draadloze koptelefoons!

Audiopeople, correct me if I'm wrong! :o
In principe heb je gelijk. Callmebackdraft stelt alleen dat de earbuds gebruik maken van de analoge audio uitgangen van de Lightning, dan wordt er dus wel degelijk gebruik gemaakt van de versterker in de iPhone.
Daar heb je gelijk in. Was ik even vergeten. :)
"door de bandbreedte die een digitale aansluiting kan deze apparatuur dus gaan werken met een breder scale aan frequenties in het hoge en lage gebied."

De audio is ín de telefoon uiteraard digitaal, de vraag is zit de DAC binnen of buiten de telefoon. De plaats waar deze DAC zit heeft natuurlijk geen invloed op de bandbreedte van dit digitale signaal.
edit:

Het was trouwens toch al lang mogelijk om audio digitaal uit de lightning poort te krijgen?


Daarbij heeft de bandbreedte (of eigenlijk frequentie) van het digitale signaal geen invloed op lage frequenties, alleen op hoge (maar dan praten we wel over zo hoog dat het helemaal niet meer relevant is).

Als je het signaal digitaal verder wil verwerken is het natuurlijk handig dat dat kan, maar dit heeft geen invloed op de klank.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 7 september 2016 22:26]

Rijnste bullshit. Een high-end DAC zorgt inderdaad voor een mooi(er) geluid ten opzichte van een goedkope DAC. Echter zou het volledig analoog houden van het signaal een hogere kwaliteit verzorgen, daar er geen geluidsgolven in miniscule blokjes hoeven worden gesneden door een ADC.
Beetje offtopic, maar zo werkt digitale audio niet hoor ;)
Er is bij digitale audio geen sprake van blokjes of trappetjes. Er is sprake van samples die geen tijdsduur hebben (ze zijn oneindig klein in tijd). Er is (zolang je Nyquist respecteert) ook geen sprake van een gedegradeerd signaal als de boel weer analoog is gemaakt. Dit is een hardnekkige misvatting mbt digitale audio en zeer zeker niet hoe het werkt.
Dat is natuurlijk allemaal theorie en alleen maar waar als je een ideaal (en dus praktisch niet bestaand) reconstructie filter gebruikt. In de praktijk zie je nogal wat vervorming veroorzaakt door het filter. Overigens, er bestaan nogal wat Super high-end zero oversampling dacs die wel degelijk mooie blokjes en trappetjes produceren .... :X
Geluid die uit je headphones komt is altijd analoog. Om muziek of geluid te kunnen horen moet het vroeg of laat omgezet worden in een analoog signaal.
Dit stelt Kvuivbribumok toch ook nergens? De vergelijking slaat ook nergens op.
Dat was noodzakelijk om het waterbestendig te maken
Nee, de galaxy S7 is ook waterbestendig en heeft wel een 3.5 inch jack. Het is gedaan om ruimte te besparen.
Ik denk dat het op de eerste plaats is gedaan om de kabel te kunnen doorknippen. Apple beweegt nu al een tiental jaren naar draadloos. Daarom hebben ze ooit Wi-Fi helpen normaliseren, zijn (Wi-Fi +) Bluetooth en zoveel mogelijk draadloos gebruik vaste kenmerken van veel van hun apparaten en passen ze ook draadloos opladen toe waar nodig (nog niet per se waar mogelijk, maar alleen waar dat echt nodig).

Ruimte besparen en hun apparaten nog slanker te maken zijn doelen waar ze continu naartoe werken, maar dat is een jonger doel.

Verder motiverende bijkomstigheden zullen ook wel zijn dat dit Lightning-accessoires boost, waar ze niet onaardig veel geld aan verdienen.
Het ene type kabel vervangen voor het andere is niet niet bevorderlijk om meer naar draadloos te bewegen, tenzij je bedoelt dat hierdoor de wireless earbuds meer gaan worden gebruikt / verkocht.

Om meer of andere features in een beperkte ruimte te krijgen moet je soms zaken opofferen en in dit geval is dat de 3.5 inch jack geweest.

Maar waar ik op reageerde was de stelling dat de 3.5 inch jack weg moest om waterbestendig te zijn en dat klopt niet.

Apple is wat bruter bij het loslaten van gevestigde zaken als het, volgens hen, vooruitgang brengt voor de producten die zij maken. Persoonlijk denk ik dat dat een goede strategie is.
Mijn Sony heeft gewoon een 3.5 jack en is waterdicht, afsluiten niet nodig
Er zijn al telefoons die waterbestendig zijn en een headphone jack hebben. (En nee, je hoeft de jack niet apart af te sluiten).
Die claimen het net als Apple het nu ook claimt, of heb jij al mogen testen?
Oh das gek, ben vaak zat met mijn Xperia Z3 wezen zwemmen, maar heb nog nooit bubbeltjes gezien...
Ja, en dan? Waterbestendig wil zeggen dat als hij nat wordt dat hij blijft werken (en je geen garantie verliest)
Het verbaast me overigens niets. Het is tenslotte Apple, die zijn altijd al voor het pushen van eigen standaarden geweest.
Zoals Wi-Fi, USB etc. |:(
Ze hebben voor afwijkingen gekozen waar de standaard voor hen niet toereikend was. (overigens hanteert Apple in heel veel gevallen gewoon een standaard) Dat moet je als fabrikant ook durven. Altijd bij de standaard welke vaak traag en na veel gesteggel geïntroduceerd worden, kan soms blokkerend zijn in vooruitgang.
Apple gebruikers weten dat op het platform wel eens wordt afgeweken van standaarden, maar vaak krijgt men er vervolgens een betere techniek voor terug. Veel van die gebruikers zal de standaard een worst zijn. Wil je alles volgens de standaard dan moet je lekker naar een andere gaan. ;-)

Men verwacht van Apple enige innovatie, maar zodra ze dat doen door ook maar iets af te wijken van een standaard of er iets aan toe te voegen, worden ze door menig kamp volledig neergesabeld. het zal wel aan mij liggen dat ik het niet meer snap.
Zoals Firewire en Lightning ...

Apple adopteerd vaak zeer snel standaarden, liefst die ze zelf (mee) ontwikkeld hebben om daarna gesloten te houden of enkel tegen hoge kosten beschikbaar te stellen.

De betere techniek is leuk, maar als dat betekend dat je je in een klein hoekje van de markt laat duwen dan is dat imho geen vooruitgang voor de klant. Open standaarden zijn imho belangrijker en beter voor de eindgebruiker.
Maar de klant bepaald zelf of ze dat willen of niet soms? Ja hebt keuze en als je een Apple koopt zal het geen verassing zijn. Ik koop graag Apple omdat ik weet dat ze af en toe echt durven af te wijken van de standaard door betere technologie te implementeren. De standaarden zijn bepaald niet altijd heilig. de oude USB connectoren zijn daar wel mijn grootste ergernis.

Firewire is overigens gewoon een industrie standaard welke voordeel had boven de USB. Er hoeft geen 1 standaard te zijn.
Lightning was een heel logische keuze, want de USB micro en mini aansluitingen waren gewoon niet goed genoeg en hadden teveel nadelen. Dit is inderdaad een voorbeeld waar ze afwijken omdat de huidige standaard niet goed genoeg is.
Na vele jaren heeft het USB kamp eindelijk weten aan te haken met USB-C.
De connector is erg belangrijk voor het hele eco systeem van accessoires, logisch dat ze vervolgens eigen keuzes maken.
Het is overigens allemaal niet zo dramatisch, want voor het grootste gros loopt Apple mee met standaards en is ze ook betrokken bij de ontwikkeling. (sommigen mogen graag doen of ze constant afwijken) Daarbij zijn ze ook vaak echt een duwer geweest van nieuwe standaarden zoals Wi-Fi en USB welke ze snel hebben opgepakt en uitgerold over hun devices.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 8 september 2016 09:08]

Apple was de eerste die de floppy drive weg liet. De CD speler en DVD speler waren ook het eerst verdwenen bij Apple. Macbooks hebben geen ethernet aansluiting meer. Dat heeft allemaal prima uitgepakt. Ik zou het een tijdje geven, over 3 jaar zit er op geen enkele telefoon meer een 3.5mm jack. Vooruitgang noemen ze dat.
Niet vergeten het klavier op een telefoon. Dat gaf ook zo'n dramatische toestanden in de comments van over hoe het gewoon niet kon dat een telefoon geen klavier had. Het is altijd wel iets en binnenkort als geen enkele smartphone nog een jack heeft gaat men weer liggen zeiken dat de AirPod's versie 3 gepikt is van Samsung ;)
Ik zou het zelf vooruitgang noemen als ik naast een nieuwe optie ook nog mijn verzameling aan 3,5 mm kan blijven gebruiken zonder adapterkabeltje. De nadelen van het werken met losse adaptertjes zijn in dit topic al uitgebreid naar voren gekomen. Zelf kies ik het liefst voor koptelefoons met een 3,5 mm aansluiting in een hoek om het hefboomeffect te beperken.
Goede bluetooth (Aptx) koptelefoons zie je steeds meer en deze kan je neem ik aan ook met de nieuwe Iphone gebruiken.
Floppydisks en cd's werden steeds minder gebruikt en daarbij is het niet zo'n gekke keuze om deze weg te laten. Ik durf zonder verdere onderbouwing te beweren dat het gebruik van koptelefoons enorm is toegenomen de laatste jaren. Nu zijn alle bedrade versies niet meer te gebruiken zonder een adapter en dat kan ik nou niet als vooruitgang zien.
je krijgt een 3,5mm meegeleverd
Waarbij?

De iPhones komen gebundeld met Lightning EarPods én een losse 3,5 mm naar Lightning adapter.
Als je wil luisteren en opladen tegelijk: koop een apple iphone dock. Daar zit nog een audio jack uitgang op.
Hoe kom je daarbij? Er zijn meerdere telefoons met een jack aansluiting die gewoon waterdicht zijn.
Iets met appels met peren vergelijken...
Op ebay staat het vol met Bluetooth-naar-cassetteband adapters!
Behalve dat vrijwel iedereen wel eens een 3,5mm jack gebruikt. Die dingen zijn zo standaard als maar kan.
Maar hoe lang nog. Beats heeft ook al aangegeven dat men tegenwoordig aanzienlijk meer draadloze headphones verkoopt dan bedrade versies en zij zullen niet de enige fabrikant zijn. Kijk om je heen en je ziet het ook steeds meer.
Ik denk dat het een flink vlucht kan nemen en vooral wanneer BT goed geïmplementeerd is. Tja ze nemen als eerste het lef om maar afscheid van een techniek te nemen die op den duur zal verdwijnen. Je hoeft geen genius te zijn om het aan te zien komen. Kijk ook naar audio apparatuur in de huiskamer.

Wie weet gokken ze verkeerd.... ik vermoed van niet en geeft het waarschijnlijk een flinke duw in de markt van draadloze headsets.
Bowers & Wilkins (B&W) heeft zijn P5 en P7 ook draadloos in het aanbod tegenwoordig. En een audiofiel merk als Audeze heeft met de Sine een geweldig ontvangen Lightning headphonee ontwikkeld, die de dac van de iPhone omzeild.

Ik denk dat op wat aanpassings en groeipijntjes na deze stap over een paar jaar net zo logisch is als het verdwijnen van de floppy, cassette en dvd drive.

Ja, ik laad ook vaak op terwijl ik luister. Soms moet je offers maken om de voortgang een duwtje te geven, als ik daar (tijdelijk) wat gebruiksgemak voor op moet geven of kosten maken, dan zij dat zo.

[Reactie gewijzigd door john milton op 7 september 2016 22:49]

Naast de vele nadelen van bluetooth en lightning, heb je bij bluetooth ook een stel batterijen op je kop. Wat nu als die gaan ontbranden/exploderen? Dat zal heus wel eens gaan gebeuren. Nu de bluetoothmarkt wel zal gaan exploderen, zullen er vele vage Chinezen hun bluetoothrommel proberen te slijten.

Als je die Apple-gecertificeerde koptelefoons niet kunt betalen, wijk je misschien uit naar zo'n Chinees prul. Met allen gevolgen van dien..
En wanneer je er vanaf stapt gebruikt je het gewoon niet meer en mis je het ook niet. Sinds ik mijn BT hoofdtelefoon heb (waar ook een jack kabel bijzit) heb ik nog geen enkele keer de jack ingang gebruikt op geen enkel apparaat.

Een DVD drive was ook maar zo standaard als het kan zijn, al jaren geen DVD gebruikt zelfs niet op mijn PS4 waar ik disks heb ingeruild voor PSN downloads.
Ik ben benieuwd of release prijs van 32GB zelfde word als een nieuwe iPhone release van een 16GB. Aangezien de 16GB geschrapt is.

[Reactie gewijzigd door HaruHaru op 7 september 2016 20:53]

Aangezien ze deze prijs in de VS hanteren zal het hier ook zo wel zijn.
Is aangekondigd. De 32 GB iPhone 7 is net zo duur als de 16 GB iPhone 6S nu is.
Is aangekondigd. De 32 GB iPhone 7 is net zo duur als de 16 GB iPhone 6S nu is.
Niet dus, hij is wel degelijk een tientje duurder (of 2?)
Nee, keep on dreaming. Het instapmodel van een iPhone 7 (32GB) kost nu net zoveel als de iPhone 6s plus (16 GB), namelijk 769 euro. Kortom weer een mooie prijsverhoging waar je bijna een instap telefoon voor kunt kopen. Zolang mensen maar hun portemonnee blijven trekken kunnen ze het ervoor vragen.
Iphone 7: vanaf €769,-

Meen dat ze in de presentatie 649$ zeiden.

Bron: http://www.apple.com/nl/shop/buy-iphone/iphone-7
gaap...blijft vermoeiend om te blijven uitleggen dat er nog koersverschil en btw bijkomt (nog afgezien van logistieke kosten).

In de USA betaal je op de genoemde prijzen ook nog sales tax.
Gelukkig hoeven ze hier in Europa geen winstbelasting te betalen anders zouden ze denk ik failliet gaan. Zoveel innovatie voor zo'n lage prijs, dat kan haast niet...
gaap
Onder een steen geleefd of ben je zo'n vreselijke appel fanboy dat je dit soort berichten niet hoort of leest? Het is 100 keer op journaal geweest en weet ik niet wat voor media nog meer.
Kleine link voor je, niet schrikken hoor.
http://www.nu.nl/internet...d-belasting-ontwijkt.html
En ja ze zijn veroordeeld om belasting te gaan betalen en iets meer dan 0,005%
Normale burgers betalen 25% bij elkaar aan belasting als ik me niet vergis.

[Reactie gewijzigd door Rixter223 op 7 september 2016 23:21]

Dit is niet helemaal correct, de afspraken met Apple zijn niet conform de Ierse wetgeving maar aparte afspraken met één bedrijf dat daardoor een (ongeoorloofd volgens EU wetgeving) voordeel verkrijgt ten opzichte van zijn concurenten. Er wordt ook geen boete opgelegd maar Apple moet het onterechte belastingvoordeel dat het kreeg alsnog aan de Ierse overheid betalen. Het gaat hier niet over lagere belasting voor bedrijven in Ierland, maar over voordelen voor één bedrijf, vandaar ook dat de EU commissaris voor mededinging zich hiermee bezig houdt. Apple vindt dat niet leuk, hoewel ze die 13 miljard uit de porto kassa kunnen betalen.
Waar staat dat het speciale afspraken zijn? Zowel Ierland als Apple ontkennen dat er sprake is van een voorkeursbehandeling.

Kom eens met bewijs van je stelling dan?
Volgens mij heb je echt oogkleppen op. Dit kun je prima zelf googelen, maar laat mij je helpen.
Volgens eurocommisaris Vestager zijn de belastingafspraken tussen Apple en Ierland zo gunstig, dat die in feite neerkomen op illegale staatssteun. „Lidstaten mogen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven: dat is illegaal volgens Europese regels die staatssteun verbieden”, aldus Vestager in een verklaring. „Ons onderzoek concludeert dat Ierland illegale voordelen gaf aan Apple waardoor het gedurende vele jaren minder belasting betaalde dan andere bedrijven.” Volgens Vestager betaalde Apple in 2014 slechts 0,005 procent belasting over de in Europa gemaakte winst: dat is 50 euro belasting per miljoen euro winst.

Die extreem lage belastingdruk werd volgens de Commissie geregeld door twee rulings, individuele belastingafspraken tussen Ierland en Apple. Die rulings zouden het mogelijk hebben gemaakt dat de belastbare winst van twee Ierse dochterbedrijven van Apple kunstmatig laag werd gehouden. „Op een manier die niet overeenkwam met de economische werkelijkheid”, volgens Vestager. Vrijwel alle winst die de twee bedrijven maakten werd toegeschreven aan een ‘hoofdkantoor’ waarvan de Commissie zegt dat dat alleen op papier bestond. Dit hoofdkantoor hoefde in geen enkel land belasting te betalen dankzij specifieke bepalingen in de Ierse belastingwet.
http://www.minbuza.nl/ece...voordelen-in-ierland.html
https://www.nrc.nl/nieuws...-miljard-4060004-a1518652

[Reactie gewijzigd door Joepjoepjozef op 9 september 2016 08:42]

Innocent until proven guilty geldt ook hier nog steeds.

Het is een aanklacht, geen veroordeling.

We zullen zien hoe deze zaak afloopt.

In een vergelijkbare case (Santander) in Spanje werd de EU ook teruggefloten.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 9 september 2016 09:30]

Beste Isheara, je bent best vermoeiend toch reageer ik, waarom? Gezien je argumentatie lijk je mij nog vrij jong dus je kunt nog leren :) Waarom werp je je hier op als verdediger van de belangen van een amerikaanse multinational, wat is je belang hierbij? Laat je toch niet -om redenen van misplaatste loyaliteit- voor hun karretje spannen (ook niet voor andere karretjes overigens) wees kritisch naar alle kanten maar zeker t.o.v. bedrijven wier enige oogmerk is winst te maken voor hun aandeelhouders. Hier is verder niets mis mee en de producten van Appel zijn beslist de moeite waard, maar om het nu tot een soort geloof te verheffen waarin het betreffende bedrijf per definitie niets fout kan doen gaat mij te ver. Je opmerking dat het hier een aanklacht geen veroordeling betreft klopt natuurlijk en de Ierse staat en Appel hebben natuurlijk alle recht in beroep te gaan. Vergeet echter niet dat de EU commissaris verder geen belang heeft dan op te komen voor gelijkheid op het gebied van mededinging.
Als je nu eens begint met niet zo kinderachtig de naam Apple te schrijven neem ik je gelijk een stuk serieuzer. Begrijp niet wat leeftijd met mijn standpunt en mening te maken heeft, maar wellicht is leeftijd voor jou een reden om mij niet serieus te nemen....

Ik werp me niet zozeer op voor een Amerikaanse multinational, ik verzet me tegen de steeds verdergaande (en onterechte) bemoeienis van de EU die zich in stand houdt met het nemen van bemoeizuchtige standpunten die indruisen tegen de wetten van een land. Wat denk je dat dit voor gevolgen heeft voor het investeringsklimaat in Europa, want als deze rechtszaak gewonnen wordt door de EU volgen er meerdere (Amerikaanse) multinationals, die zich ook in de EU gevestigd hebben, zoals Microsoft, DELL, HP en Google.

Bovendien gaat niet alleen Apple tegen het vonnis in beroep, maar ook Ierland, dus er zal wel iets fout zitten in de redenatie van de EU. De EU heeft al eerder een poging gedaan om een bedrijf te betichten van onterechte staatssteun en daar kregen ze ook het deksel op hun neus.

Het is niet meer dan logisch dat de Britten voor een Brexit gekozen hebben, omdat de EU in de huidige vorm zijn beste tijd gehad heeft. Nederland zou er goed aan doen om het Britse voorbeeld te volgen.

Stick to the facts en hou aub op met het kinderachtige appel, en je belerende vingertje om mij te vertellen wat mijn mening moet zijn.
Mijn God, als je dit al normaal vind wat moet appel dan doen om moreel iets fout te doen? Hoe blind kun je zijn, triest.
Lees de uitspraak van het hof van de EU even door, ik denk dat die jouw opvatting van "al 30 jaar aan de Ierse wetgeving" toch enigszins ontkrachten en ik heb toch iets meer vertrouwen in hun dan in jouw geblaat.
Niet zoveel mis met mijn spelling geloof ik maar dat is ook bijzaak lijkt mij.
Opmerking van JoepjoepJozef gelezen? Ik geloof het niet.
Lees het verslag van de EU nou eens.
Heb je overigens gezien wat de baas van appel gekregen heeft voor bonusje?
Snelheidsmetingen? Je bent nu echt de weg kwijt geloof ik.
Koop jij lekker de nieuwe appel maar vermoei ons niet met je onzinnige geblaat want je raakt kant nog wal. (keurig NL).
Leuke telefoon maar veels te duur en weinig innovatie is mijn mening, klaar.
Ja dus :+

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 7 september 2016 20:55]

Nu schrappen ze de 64GB versie weer helemaal waardoor de stap nog veel groter word en er nog meer mensen voor de duurdere versie zullen gaan. Ik had op de 5s de 16 gb versie en die volstond toen al niet om optimaal van alle functies op je telefoon gebruik te maken (slomovideo etc.) nu zal 32 GB ook vast al wat krapjes worden.
Naar mijn mening hadden ze gewoon de 64GB er in ieder geval in moeten houden
Verdubbelen ze alles tegen dezelfde prijs.. Is het nog niet goed?
Ik heb vorig jaar een 64GB gekocht omdat 16 voor mij te weinig is, met 32 haal ik het wel. Scheelt me weer 100 euro dus :)
Ik geef ook alleen een mening :) voor bijvoorbeeld 50 euro meer dan de 32 de 64
Ik bedoel dat ik alleen bang ben dat de 32 tegenwoordig ook niet meer volstaat voor veel mensen met de nieuwe camerafuncties en live photos. Ik heb zelf op mijn Windows phone genoeg aan 32, maar dat is indien nodig wel uit te breiden.
En dan voor 25 euro meer 48GB er ook maar tussen stoppen? :+
Sd kaartje zou handig zijn toch
Er zit €110 tussen elke stap, dus van 32 naar 128 en ook van 128 naar 256.
Misschien je eerst wat beter inlezen voordat je gaat klagen,

Voor de prijs van een 64gb heb je nu een 128 gb apparaat.

Marketing technisch is het niet handig om 4x hetzelfde product te hebben met verschillende capaciteiten, het is het simpele small -> medium -> large concept wat zelfs in de fastfood industrie al jaren lang zich bewezen heeft als perfect concept.
Dat is ook een prima stap van apple. Verschil met de fastfood is dat een large menu niet 3x zoveel kost als een smal.
De negativiteit komt er vandaan dat ik op mij iPhone 4s 32GB zeer veel ruimte over had dus ik dacht ik kan wel af met een 5s16GB bespaar ik mooi 100 euro. Zit die telefoon met 2 weken tjokvol. Zit je dan met een bijna onbruikbare telefoon van 700 euro. Behoorlijke deksel op mn neus :|
ik begrijp je punt. Het fastfood voorbeeld is ook enkel dat een voorbeeld het is bewezen dat small medium large gewoon het beste werkt in de menselijke psychologie.

Zijn heel veel testen naar gedaan ik geloof zelfs de mythbusters die hiernaar gekeken hebben
Mijn vraag is of nu de €150,- kostende draadloze oordopjes gratis meegeleverd worden... denk het niet. Dus nu kunnen ze iphones verkopen zonder headset/oortjes :+

Bedankt voor het correctie ! Blijkbaar worden de standaard oortjes meegeleverd :)

[Reactie gewijzigd door FireBladeX op 7 september 2016 21:05]

Oordopjes met een lightning connector zitten er gewoon bij...ook een lightning - jack adapter wordt meegeleverd. Niks aan de hand dus.
Klopt, even opladen en tegelijkertijd muziek luisteren hoort hierbij tot het verleden...
Ik vraag me af in hoeverre dit nou echt een levensgroot probleem is. Ik kan mij niet herinneren dat ik dat ooit in combinatie gedaan heb.

Nou ben ik geen maatstaf voor iedereen en begrijp dat sommigen er incidenteel best last van hebben, maar ik begrijp wel dat je soms dingen moet veranderen om verder te komen.
Mensen zoeken nu eenmaal naar problemen bij verandering. Of dat nu een nieuw plantsoen in de straat is, een andere layout van het kantoor of een nieuwe connector. Dezelfde discussie was er toen PC's zonder floppy drive geleverd gingen worden en toen laptops geen DVD drive meer kregen. En na een maand is iedereen er aan gewend.

En volgend jaar is het standaard bij de meeste merken dat er geen ouderwetse koptelefoonconnector meer wordt gebruikt.
If it ain't broke, don't fix it. De 3.5mm poort voldoet en blijft waarschijnlijk nog lang voldoen. Het is betrouwbaar, spotgoedkoop, vrij klein, extreem ingeburgerd en biedt goede geluidskwaliteit. Draadloze oplossingen hebben accu-, betrouwbaarheidsproblemen en kosten veel meer. USB-C en Lightning zou je kunnen gebruiken voor audio, maar dat is ook onnodig moeilijk doen.
De 3.5 mm jack is al heel lang een standaard (1964!) en voldoet nog steeds. In 1964 was het nog mono, nu als stereo + microfoon. Je kunt ze zelfs allemaal zonder storing door elkaar gebruiken.
Het geluid kan al langer via USB worden verstuurd, maar dat is nooit ingeburgerd.
Dat juist Apple de jack buiten gebruik stelt is niet onverwacht. De draadloze varianten vinden steeds meer gebruikers, maar het draadje heeft nog steeds veruit de meeste gebruikers. Gelukkig is er een adaptertje, wat je maar beter aan de Jack kan laten zitten om het niet kwijt te raken, of je kan via een dock je jack aansluiten en tegelijk opladen.

Nu is een Iphone voor mij niet heilig (wat mij betreft zijn ze gewoon te duur) en er zijn genoeg alternatieven, maar dan moet je wel Android kunnen accepteren.
Nou laten we dan even de nadelen noemen van de headphone Jack: analoog (gevoelig voor ruis), verschillende standaarden (volume en skip functies verschillen per fabrikant) en enorm groot tov de telefoon. Meet de lengte voor de grap maar eens op van de stekker en je hebt een idee hoeveel ruimte het inneemt. Om maar te zwijgen over die eeuwige irritante draad die constant verwikkeld raakt. Wellicht een leuke standaard van vroeger maar het heeft z'n tijd wel gehad.

Is Lighting een goed/beter alternatief? Nee, veel te proprietary.
Is Bluetooth in z'n huidige staat een goed/beter alternatief? Nee niet echt (mindere geluidskwaliteit).

Al met al is Apple weer te vroeg met een poort afschrijven..net als bij USB-C.

Zal dit de invoering van een betere standaard versnellen? Ik denk t wel, maar de gebruikers zijn de dupe in de tussentijd

[Reactie gewijzigd door Spam op 7 september 2016 23:00]

Need I say more?? https://www.buzzfeed.com/...erm=.tvXlPer10#.fxw7nGAOr


Het is een lompe aansluiting, die maar 1 ding doet. De lightning connector kan diezelfde taak veel beter. Die 3.5mm jack zit gewoon in de weg.

Wellicht ben je te jong, maar ik heb de hele riedel meegemaakt. Ditchen van:
- seriëele poort
- parallle poort
- de ronde keyboard aansluiting
- tapes
- 5 1/4 floppies
- 3.5 floppies
- de diverse connectors op het moederbord
- etc etc

Er is een plaats en tijd voor alles en de 3.5mm is overbodig.

Je kunt er vergif op innemen dat de lightning poort ook zal verdwijnen over een paar jaar, en dan zul je weer dezelfde reacties hebben als die van jou.
Ik wel bijna dagelijks.
Als je savonds in bed ligt (dan in mijn telefoon vaak leeg) nog even een film/serie/YouTube kijken met dopjes omdat dat 100x beter klinkt.
AirPods kopen dan ;) Kun je opladen en luisteren tegelijk.
Totdat die leeg zijn, mag je die weer opladen. Dus nee bluetooth oordopjes is niet de toekomst. Zelf ook 1 van Sony die zeker niet slecht is, maar ik werd gek van het opladen als ik even snel iets wilde luisteren.

Wat er ook nog eens bij komt is de kwaliteit van de kabeltjes van Apple. Laten we eerlijk zijn die zijn gewoon ruk. Als je het verloopkabeltje net zo vaak gebruikt als de oplader mag je die ook x aantal keer per jaar gaan kopen. Mijn Bose oordopjes doen het daar in tegen al jaren zonder problemen. ;)

[Reactie gewijzigd door vali op 7 september 2016 22:24]

Ik verwacht dat met deze nieuwe iPhone's het eind van de dag zeker gehaald moet worden
Dat beloven fabrikanten al jaren. Maar softwarematig treukjes werken niet goed als je je telefoon de heledag intensief gebruikt. Dan werkt alleen een grote baterij.
jaja want je hebt er wel 1 uur extra life bijgekregen haha..
Muziek luisteren kan draadloos. Of je gebruikt de dock die heeft zowel een audio uit als een gelijktijdige oplaadfunctie
DIe dock is standaard meegeleverd?
betaal je dus wel mooi meer voor een van die 2 accesoires
Je hebt net een telefoon van 1000 euro gekocht; dan varwacht ik toch eigenlijk wel dat je hem gewoon kan gebruiken zonder extra poespas.
Een feature die niet in de keynote werd genoemd is de aanwezigheid van een smart connector op de iPhone (net zoals op de iPad Pro). Hiermee kun je dus de telefoon opladen en tegelijkertijd de lightning connector gebruiken om muziek te luisteren.
Ik heb de info van deze site:
https://www.t-mobile.nl/iphone/iphone-7

Edit: Hmmmm, T-Mobile heeft die pagina nu ge-edit en die informatie weggehaald. Seems you're right...

[Reactie gewijzigd door DexterDee op 7 september 2016 21:42]

Het was wel de ideale oplossing geweest.
nog even wachten dus want de anniversary iPhone volgend jaar heeft waarschijnlijk wireless laden...
Leuk als je net €1500 hebt neergelegd voor een 12" retina MacBook die twee poorten heeft (usb-c en 3,5mm). Kan je dus niet je oordopjes van bijna €1000 gebruiken met je gloednieuwe dure laptop.
1200 euro aan nieuwe laptop en 800 euro aan telefoon en dan nog steeds draadjes gebruiken?
Wat is daar mis mee? Kwalitatief ligt draadloos nog achter t.o.v. de betere bedrade koptelefoons.
Als je verwacht dat je 1000 euro oordopjes iets uitmaken als je een DAC van een flinterdun laptopje gebruikt, gaat er iets mis....

nog mp3-tjes ook nog denk ik?

Muziekjes met een telefoon of laptop is vooral gemak, dan is een handige BT hoofdtelefoon echt wel gemakkelijk en goed genoeg. Als je echt wilt genieten ga je op je luie stoel naast je stereo zitten, met een draadje naar een clas-A versterker waar een mooie oude draaitafel op aangesloten staat.
Ik heb nog een toetsenbord uit de jaren 80, met zo'n ronde stekker. Die past ook niet in mijn nieuwe Macbook Pro. Wat is je punt?
Maar hoe groot is zo'n verloopstekkertje, als het te lang is gaat dat nooit lekker zitten in je broekzak, ook meer kans op breken. Afwachten maar, hopelijk valt het mee.
een snoertje (ook een 3.5mm stekker) aan je telefoon zit sowieso niet lekker in je broekzak. Vandaar dat Apple ook vol inzet op wireless, en voor degenen die echt een draadje willen hebben ze een (meegeleverd) alternatief.
Best, maar voor degenen die al hun mooie dure bedrade koptelefoons gekocht hebben daar dus niets aan, deze hebben ook beter geluid.
Er zijn genoeg goedkope die natuurlijk slechter zijn dan wireless, maar de echt goede koptelefoons met draad zijn veel beter. En daarbij de goedkoper zijn dan ook echt cheap tegenover wireless waar dan misschien weinig verschil in zit in geluidkwaliteit.
Wat ze vragen €179 is toch veel te veel tegenover hetzelfde bedraad €35.
Nee ze hebben aangegeven dat de lightning pods mee worden geleverd. de nieuwe draadloze dopjes komen pas in Oktober
detail is ook om te vermelden dat een 3,5mm jack verloopstekkertje meegeleverd gaat worden wat voor Apple een first is.
Het is goed dat er dopjes worden geleverd.
Apple motiveert het verwijderen van de 3,5mm-jack door te zeggen dat het gelooft in 'een draadloze toekomst'... De fabrikant heeft een eigen implementatie van bluetooth gebruikt om die automatisch te kunnen koppelen zodra gebruikers ze uit de doos halen.
Haalden ze het geintje uit met de lightning connector, dan lijken ze het nu dunnetjes over te doen. Een eigen implementatie? Betekent dat dan dat normale bluetooth dopjes niet te gebruiken zijn? Gelukkig wordt de pijn verzacht met een verloopadapter.
En nog iets: waarom niet beide?
Bluetooth blijft natuurlijk ook nog gewoon werken. Apple claimt dat de 'eigen' ontworpen verbinding veel spoepeler gaat. Ik hoop het, bluetooth zuigt.
Apple is een van de belangrijkste partners in het Bluetooth consortium. Ik ben er nog niet ingedoken, maar dit kan zomaar al een spec van bluetooth zijn, en anders wordt het dat wel op korte termijn.
Al is het maar om de mensen die dure Beats hebben niet compleet te naaien, dat is nu natuurlijk ook onderdeel van Apple.
En slim dat beats ook die nieuwe chip krijgt. Alsof dit al het plan was vanaf dat ze beats hadden gekocht.
Zo'n stekkertje is qua productiekosten verwaarloosbaar en veel R&D zal er ook niet ingezeten hebben. Dat ding gratis mee geven is gewoon damage control omdat ze weten dat veel mensen redelijk over de zeik gaan als hun koptelefoon/oordopjes/auto niet meer aan te sluiten is, mits ze zo'n stekker kopen voor een tientje. Een stekker van een tientje dat Apple niks kost, niet gratis bij een telefoon van 650+ euro stoppen zou echt een hele stomme zet zijn geweest.
Apple is eerder niet zo happig geweest op het meeleveren van verloopstekkers of doosjes. Een voorbeeld is de macbook met 1 usb-c poort voor 1500 euro zonder verloopstekkertje naar gewone usb al dan niet met meerdere poorten, out of the box kun je dus niet tegelijk opladen en een stick aansluiten.Nu leveren ze dus een verloopstekkertje mee met voorbedachte reden, anders had je effectief vrijwel geen oordopjes of apperaten gehad om muziek te kunnen luisteren op je Telefoon en out of the box mag ik dat voor dat geld toch wel verwachten ;)
Uh ja, maar het is ook voor het eerst dat die adapter nodig is. :')
Niet in het algemeen. Apple heeft ook een Macbook Air uitgebracht met alleen een enkele USB-C connector, die je dus ook moet gebruiken om op te laden. Nu zou je kunnen stellen dat je helemaal geen adapters per se nodig hebt daarbij, maar in ieder geval wel om je oortjes aan te sluiten ;) en ook eventueel voor een scherm, etc etc. Die adapters waren toen niet inbegrepen en zijn wel heel duur.
Ik gebruik al jaren een laptop met een goede accu duur.

Daar steek ik nooit adapters in, dus ik zou niet weten wat ik nu mis als ik maar een poort zou hebben.

Mijn laptop gaat met gemak een dag mee bij normaal gebruik en als ik prik nodig heb hang ik hem een half uurtje aan de stroom.

Als het gevolg van minder poorten is dat ik een grotere batterij en een lager gewicht/dunnere laptop krijg hoor je mij niet klagen.
Macbook Air met USB-C...? Die bestaat niet. Ja in geruchten, maar hij is nog niet aangekondigd in ieder geval.

Ik denk dat jij gewoon op de Macbook doelt, die heeft 1 USB-C poort; en daar moet je inderdaad een dongle voor hebben om allerlei zaken tegelijk mee te verbinden.
... Maa