'Apple kampt met synchronisatieproblemen geluid bij AirPods'

Apple lijkt de release van de AirPods tot na de feestdagen te moeten uitstellen. Volgens geruchten zijn er problemen met het synchroniseren van het geluid tussen de oordopjes, en heeft de fabrikant hier nog geen oplossing voor gevonden.

Apple heeft officieel geen bericht naar buiten gebracht over de AirPods. De draadloze oordopjes zouden eigenlijk al in oktober geleverd moeten worden, maar werden destijds uitgesteld. Een Apple-woordvoerder gaf toen aan dat er meer tijd nodig was voor de ontwikkeling.

Volgens bronnen van The Wall Street Journal ligt het euvel bij de draadloze verbinding tussen de oordopjes. De bedoeling is dat beide oordopjes zelfstandig verbinding maken met bijvoorbeeld een iPhone of Mac, voor het doorsturen van de audio. Daarbij treden echter problemen met de synchronisatie op die Apple nog niet heeft weten te repareren, zo stellen de bronnen. Beide oordopjes moeten namelijk hun audiosignaal tegelijkertijd ontvangen om een goed geluid te kunnen geven.

Apple kondigde de AirPods in september aan, bij de release van de iPhone 7. Tim Cook liet eind vorige maand nog weten te verwachten dat de levering in 'de komende weken' van start zou gaan. Het lijkt er dus op dat deze doelstelling niet behaald zal worden. Wanneer de AirPods wel worden verwacht blijft vooralsnog onduidelijk.

Apple Airpods (Wit)

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

10-12-2016 • 09:32

418

Reacties (418)

418
388
244
25
1
37
Wijzig sortering
Misschien hadden ze dan ook even moeten wachten met het schrappen van de 3.5mm jack... als ze er zelf nog niet klaar voor zijn, hoe kan de klant er dan klaar voor zijn?
Dat is geheel in lijn met wat elektronicafabrikanten in deze tijd doen: zo snel mogelijk producten op de markt kwakken en later bugs hopen te kunnen fixen met firmwareupdates. Je hebt je omzet dan al behaald en hebt de concurrent afgetroefd. Dat de consument de gedupeerde partij is, lijkt ze weinig te interesseren, we blijven hun producten toch wel kopen :)

Maar ja, ik wil ook geen telefoon zonder 3,5mm jack. Ik heb een goed setje oordopjes dat ik niet zomaar de container in wil gooien omdat de fabrikant vindt dat ik geen 3,5mm jack meer nodig heb. Het stoort me sowieso wat fabrikanten me al opdringen (ook wat ik wel nodig zou hebben).
Een goeie tip, want gelijk altijd wordt veel opgeblazen.
Bij aankoop van een iPhone 7 krijg je 2 leuke dingen.
Oortjes met Lightning aansluitingen
EN een lightning naar 3,5mm adapter.
Problem solved!
Ik snap niet zo goed waarom dat "problem solved" is? Het is "problem created" misschien. OK, formeel kan ik mijn dure oortjes dan wel aansluiten (ik zit nml echt niet te wachten op die crappy gratis meegeleverde oordopjes), maar je weet zelf ook hoe kut dat zit met een verloopstukje. Bovendien kun je hem dan niet meer gebruiken als je de telefoon oplaadt, neem ik aan? Door het combineren van al die functies in 1 aansluiting creëer je problemen.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 16:24]

Waarvan de geluidskwaliteit bij de lightning jack poort beduidend lager is wat bewezen is uit verschillende benchmarks.

Tevens is het gewoon fucking lomp om dat ding de hele tijd bij je moeten hebben om muziek te luisteren.
Je klikt dat op uw 3,5mm kabel van uw hoofdtelefoon.
Het zit heel secuur dus dit is gewoon moeilijk doen om moeilijk te doen.

Ja je kan hem niet tegelijk laden en ik neem aan dat het voor enkele een probleem zal zijn.
Ik ken persoonlijk niemand die zoveel na elkaar luistert dat ze moeten laden terwijl ze hun oortjes gebruiken. Lijkt me ook niet bepaald handig.

De geluidskwaliteit durf ik niet zeggen, dit zou normaal beter moeten zijn volgens de informatie, maar als tests het tegendeel bewijzen is dit wel zeer spijtig.

Grappig is dat er nog enkele telefoons ondertussen uit zijn zonder 3,5mm jack en daar hoor je dan weinig van.
Voorbeeld vandaag in de winkel: klant heeft wagen zonder bluetooth dus geen iPhone 7 voor hem want geen audio jack zoals hij nu gebruikt
Voorbeeld vorige week in de winkel: klant heeft een auto MET bluetooth maar een oudere versie. Gevolg: audio kwaliteit is vreselijk...

Stop nu eindelijk eens met jezelf als de gemiddelde gebruiker te zien!

Het weglaten van de audio jack is wel degelijk een premature en lompe zet geweest.
Anoniem: 698090 @Starr0w10 december 2016 15:24
Maar de adapter werkt niet in de auto?
Jawel, dus het is maar net waar je een probleem van wilt maken. Er zijn ook genoeg adapters al die audio out en opladen tegelijk doen. Ideaal voor in de auto.
Jij doet precies hetzelfde 8)7

Ik gebruik die audio jack nooit, ik heb een moderne auto met een radio met bluetooth en als ik muziek wil luisteren zet ik mn stereo wel aan met een chromecast audio.

Mij boeit het weglaten van die audio jack dus helemaal niets, jou wel en dus is een iPhone of andere telefoon zonder audiojack niks voor jou of die klanten, prima toch?
Stop nou eindelijk eens met jezelf als tweaker te zien of ga denken in oplossingen in plaats van in problemen.

Je krijgt een leuk lightning -> 3,5 mm verloopstukje, hang die in je auto = geen probleem in de auto
Anoniem: 698090 @Starr0w10 december 2016 19:57
Ik denk dat het geen domme zet is. Er zijn nou eenmaal niet zoveel mensen die met een dure koptelefoon met hun iphone luisteren die geen adapter willen gebruiken.
Vrijwel elke moderne radio in een recente auto heeft USB. Ik zie het probleem niet zo. En anders gebruik je de meegeleverde DAC kabel van de iPhone 7. Of je koopt hem niet. Of je koopt een nieuwe autoradio. Of een nieuwe auto.

Mooi hè, zoveel keus.
Wat heeft die klant met de iPhone 7 te maken?

Je kan altijd wel scenarios bedenken waar het voor bepaalde mensen niet handig is.

Nou pech gehad dan, je kan toch moeilijk een product maken dat goed werkt voor iedereen?
IK ben de gemiddelde gebruiken, de persoon uit uw voorbeeld NIET!
Get it straight.
En ik verkoop dagelijks vele smartphones, dus weet dat dit geval van u geen dagelijkse kost is.
Je hebt een punt, maar je zou de iPhone ook via USB kunnen aansluiten. Laadt ie ook direct op.
Ik denk dat hij daar wel aan gedacht had, maar het feit dat die batterijen niet lang mee gaan als men muziek EN google maps, of zoals mij, iCoyote aan heb, een probleem vormen als men geen BT heeft in de wagen.

Je koop geen nieuwe wagen om BT te hebben, en kom niet af met "Koop een nieuwe auto radio" want dan ben je weer eens 200€ verder.

Ik snap wel dat een normale Apple person dure dingen kopen die niet veel nut hebben, dus dat ze de jack er uithalen, of een 3D touch Knop (Ik lach er nog zo veel mee) invoeren en al die tralala die geen enkele nut heeft, niet veel zal veranderen van hun gebruik.

Ik zou persoonlijk niet graag met een extra paar centimeter in lightning to 3.5mm converter in mijn zak willen lopen, vooral dat mijn koptelefoon een L connectie heeft om zo weinig mogelijk de female jack te kunnen breken. Besides, die converter zal binnen een paar maanden gebruik naar de zak zijn, zoals ELKE kabel die ze in productie hebben...
Apple, grow up...
Met het eerste gedeelte ben ik het helemaal met je eens. Vervolgens ga je kompleet offtopic en maak je niet doordachte statements. Waaroom lach je nog steeds om de 3D touch functionaliteit? De druk gevoelige knop is geimplementeerd, omdat Apple de iPhone waterdicht wilde maken. Het gevolg hiervan is dat je bewegende delen in een apparaat wil vervangen door onderdelen die geen seal vereisten. Om toch dezelfde functionaliteit te behouden heeft Apple de druknop met touch vervangen voor een druksensor met touch. Omdat het gevoel van de drukknop weg is, heeft Apple de taptic engine recht boven de home knop geplaatst. Dit was mede mogelijk doordat de 3.5mm jack is vervangen.

De rest van je uitingen vind ik nog vreemder en verdienen zeker geen aandacht.

[Reactie gewijzigd door idutcher op 22 juli 2024 16:24]

Inderdaad, ik vraag ook niet echt naar aandacht, dat is het verschil...

3D touch is eigenlijk "waterdichte knop met trilling" en een paar andere functionaliteiten. Dit 3D touch noemen is belachelijk, maar das mijn opinie. Ik had dan liever dat ze een organisch scherm ontwerpen dat bij het ragen en soort van gevoel geeft die wel leterlijk gebeurt. Niet een trilling...

Ik snap niet waarom het off topic is, maar dit gaat nu eenmaal waarom dat apple de 3.5mm jack weghaalde.
De converter is bij mijn broer al versleten, binnen een week of 2 werkt die niet meer, maar bon, voor een paar tientjes heb je een nieuwe zeker?
De rest was sarcasme, maar die snapte je precies niet.
Ik probeer je iets uit te leggen, vervolgens maak je uit m'n uitleg op dat het een "waterdichte knop is met trillingen"? Achteraf zie ik dat het bij jou gaat om de benamingen van een bepaalde technologieën die bedrijven tegenwoordig gebruiken. Misschien moet je eens op een andere forums gaan rondkijken, een filosofie forum bijvoorbeeld. Kan je daar lekker filosoferen of de technologie bedrijven bepaalde technieken wel correct benamen.

Je gaat wel degelijk offtopic, je begint opeens over dat Apple klanten alles kopen wat duur is. Ja leuk dat sarcasme, maar het valt in je eerste post moeilijk te onderscheiden. Maar het maakt in beide gevallen niet uit, aangezien je in één situatie Apple uitlacht en in de andere situatie de klanten van Apple uitlacht.

Om heel eerlijk te zijn snap ik echt totaal je toon/houding niet die je aanneemt in beide post, wat vervolgens weer af te lezen is in mijn posts. Je hebt blijkbaar een enorm felle mening en dat mag, maar je stelt je vervolgens ook enorm offensief op en dat vind ik wat minder fijn. Waarom niet? Omdat je namelijk een hele doelgroep over één kam scheert en ze vervolgens uit gaat lachen, omdat jij vind dat zij een vereerde keuze maken.
Sorry dat je het zo hard opneemt, enkel was ik meer van plan de verkoper te verdedigen uit jouw reactie EN om mijn mening aan de rest te geven. De wereld draait niet enkel om je heen.

Ik zie net dat jouw reactie echter een -1 gekregen heeft, en ik heb zelf nog geen kans gehad om die te waarderen. Ik wil je ook niet in de grond trappen, ik respecteer elke mening van iedereen, maar de verkoper had zijn job gedaan. Er zijn namelijk Apple dingen die ik wel waardeer, zoals toen de Airplay of ... wel ik moet er even over denken. Zelf zit ik niet in de Audio en Video editing, dus ga ik ook nooit kritiek geven over de echt Apple hardware die daarvoor bestemd zijn. Dat zie je me ook niet doen.
Je klikt dat op uw 3,5mm kabel van uw hoofdtelefoon.
Het zit heel secuur dus dit is gewoon moeilijk doen om moeilijk te doen.
Ja, en dan kom je thuis en wil je je headphone aansluiten op je nieuwe MacBook. Die heeft geen Lightning en wel "dat ouderwetse stekkertje uit 1980", dus moet je verloopje er weer af. 8)7 Je kunt hierbij MacBook natuurlijk vervangen door om het even wat voor andere apparatuur waar je graag een goede headphone op aan zou willen sluiten, maar het meest wrange is wel dat je dat dus zelfs al moet toen tussen de nieuwe generatie hardware van twee verschillende Apple producten.
Anoniem: 310408 @MadEgg10 december 2016 10:41
, maar het meest wrange is wel dat je dat dus zelfs al moet toen tussen de nieuwe generatie hardware van twee verschillende Apple producten.
In de gedachtegang hadden we nu allemaal nog RS232 poorten op het moederbord.

En als je het werkelijk zo veel moeite vind om het verloopstukje er even af te moeten halen zou ik inderdaad geen nieuwe iPhone kopen op dit moment.
In de gedachtegang hadden we nu allemaal nog RS232 poorten op het moederbord.
Die mag je even uitleggen. Apple brengt eerst een iPhone 7 uit waarbij ze de 3.5mm jack als ouderwets bestempelen en eraf slopen. Enkele maanden later brengt datzelfde Apple een MacBook Pro uit waarbij andere poorten als ouderwets bestempeld worden en geschrapt worden, maar de 3.5mm jack blijkbaar opeens nog wel actueel en relevant is. Maar die o-zo-moderne Lightning-poort van de iPhone 7 straalt door afwezigheid. Daarmee stuurt Apple conflicterende berichten de wereld uit over wat zij als ouderwets zien en wat zij als de toekomst zien, en creëren bovendien conflicten tussen twee van hun nieuwste vlaggenschippen. Wat dat met een RS232-poort te maken heeft is mij een raadsel.

RS232-poort werd door bijna niemand meer gebruikt op het moment dat die geschrapt werd. Apple heeft recent de 3.5mm jack geschrapt die door zeer veel mensen gebruikt wordt, en de USB-A en HDMI-poorten die ook door zeer veel mensen gebruikt werden. Dat is een enorm verschil.
bij de iphone hadden ze geen ruimte in die formfactor, in de macbook wel. Lijkt me een logisch, simpel antwoord dat je zelf ook had kunnen bedenken.
Dat is complete onzin. Kijk naar de galaxy s7 edge. Die is stukken kleiner als de 7plus en heeft 700mah meer accucapaciteit. De lg g3 is ook veel kleiner en heeft 5.5 inch, en een 3000 mah accu.
Ruimtegebrek is gewoon geen argument. Als je een taptic engine had toegevoegd aan de s7 edge of g3 dan waren de telefoons alsnog kleiner als de 7plus.

De enige echt reden is geld. Niets mis mee, apple wil zo veel mogelijk geld verdienen. En door andere fabrikanten de rechten om een lighting jack te maken te verkopen maken ze meer geld.

Sowieso geeft apple veel conflicted messages af. 330ish ppi is schijnbaar genoeg voor een scherp beeld (ben ik het niet mee eens) maar dan heeft de plus versie ineens wel een 401ppi scherm die beduidend scherper is, ook voor het blote oog.
Dat is niet de reden waar ze mee adverteerden.
Ik poog altijd marketing praat te negeren, zeker van Amerikaanse bedrijven.
Maak dat jezelf maar wijs.

Je bent heus niet een uniek mens met andere type hersenen.

Je bent vast wel meegegaan met de marketing van een bepaald merk bewust of onbewust.
Je lijkt ook andermans daadwerkelijke punten te negeren.
Waarom hebben die andere fabrikanten die ruimte dan wel? Het gewoon een keuze die ze hebben gemaakt. En kom niet dan alsnog met het argument wat waterdichtheid want dat hadden andere fabrikanten ook al lang.
De reden van de taptic engine
Zo kun je inderdaad ook kijken naar de oplaadkabels. De iPhone heeft gewoon nog steeds lightning, terwijl de macbooks USB-C hebben. Het lijkt wel alsof ze gewoon nog steeds twee gedachten hebben.
Het kwalijkste eigenlijk aan de nieuwe macbooks nog in dat opzicht ( en dus die nieuwe 'directie' van apple ) is dat je er idd geen lightning port op kan vinden. Stel dat je investeert ( nooit doen, maar goed ik gebruik gewoon de adapter zelf ) in dure lightning headphones, dan kan je die dus heel erg moeilijk goed aansluiten op je nieuwe rete dure macbook.
Nou dat is idd wel een goed punt. Dat 3,5mm vervangen wordt ben ik verder niet tegen (De DAC In het gros van de smartphones is toch al ruk) maar waarom ze dan voor lightning gaan kan ik als Apple Fan niet begrijpen.

Had de iPhone 7 uitgerust met Usb-C dan had ik een goeie USB-C koptelefoon gekocht (Mits beschikbaaR) en kon ik deze ook op mijn mac aansluiten.

Nu loop ik dus te rommelen met dat verloopje of moet ik het doen met BT audio terwijl ik dat eigenlijk ook niet wil.
Je begrijpt het dus niet en wilt dus weten hoe het zit?

Nou het komt dus omdat er in een telefoon weinig ruimte zit voor een jackplug en in een Macbook is er voldoende ruimte voor een jackplug.
Onzin - hij zat toch ook in de iPhone 6? En in tientallen andere telefoons? Apple's slappe verhaal over de speakers is natuurlijk ook gelul - mijn iPhone 5S heeft ook twee speakers waarbij de ene iets minder grating heeft voor de 3.5mm jack. Er zijn zat andere telefoons waarbij de headphone jack aan de bovenkant zit waardoor dat probleem niet eens optreedt.

Daarnaast is het geluid uit een smartphone ALTIJD abominabel, met dergelijke kleine volumes is er geen fatsoenlijke klankkast dus blijft het altijd belabberd klinken. Zonde dus om juist een eenvoudige laagdrempelige manier om wel goed geluid eruit te krijgen, de headphone jack, weg te bezuinigen zodat de speaker wat groter kan worden.
Ja en de iPhone 7 heeft wel meer accu capaciteit en een taptic feedback engine.

Daarnaast kan je je 3.5mm jack nog steeds gebruiken net een verloopje dat wordt bijgevoegd.

Wat is dan het probleem?
Het verloopje is het probleem. Ondingen. Altijd kwijt, en je kunt hem ook niet aan de kabel laten zitten want dan past hij niet in je MacBook.
Alsof ieder persoon die zijn koptelefoon aansluit aan een iPhone ook verplicht iedere avond dezelfde koptelefoon altijd aan zijn macbook aansluit.

Dat is echt zoeken naat scenarios die bijna nooit voorkomt, en zelfs al gebeurt het dan nog is het toch geen moeite om het verloopje van de jackplug af te halen?
Dat is niet echt een issue natuurlijk. Ze hadden de telefoon ook 2mm groter kunnen maken. Dat is een probleem verzinnen.

Aan de andere kant past het wel in de filosie van Apple: 'Design over function'.
Het is eerder design inclusief function.

De 3.5mm jack kan je namelijk nog steeds gebruiken.

In principe is er dus niks veranderd.

Wat ook niet veranderd is is dat mensen zoals jij wat Apple ook doet kritiek zullen leveren, al hadden ze de jackplug er op gelaten had je nog steeds gezeik en dan voornamelijk van de mensen die het niet kopen.
En op een Macbook is er ook genoeg ruimte voor een lightning aansluiting. Waarom is die er niet dan?
Ja verdomde handig. Mijn laptop is net zo dun en licht als een Apple maar heeft gelukkig wel een hele trits aan aansluitmogelijkheden. Wel zo praktisch aangezien je er nog dagelijks tegen aan loopt bij deze of gene op kantoor. Lading usb poorten, display poortje, vga poortje, netwerk poortje, enz. Geen van allen is nog maagdelijk dus ben blij dat ze er op zitten. Plug en het werkt, geen gekloot met verloopjes of wat dan ook.
Benieuwd waar je dat op baseert. Durf eigenlijk wel met vrij grote stelligheid te zeggen dat het gros van de mensen met een laptop toch op z'n minst 1 of 2 usb poorten, muisje telefoon toetsenbordje etc, gebruikt en vaak ook de network en video poort.

Inderdaad, gelukkig geen verplichting tot aanschaffen. Leuk spul maar prijzig en beperkt in mogelijkheden voor een tweaker.
Dus minder dan 5% gebruikt de 3.5mm plug?
95% van de mensen gebruikt een 3,5mm jack voor hun oordopjes. Of ga je nu beweren dat 95% van de mensen BT-oordopjes gebruikt? Ik geloof er nml he-le-maal niks van.

Apple haalt een aansluiting uit hun telefoon en dwingt daarbij hun gebruikers over te stappen op een nieuwe standaard. En van nieuwe standaarden weten we dat ze niet lang standhouden. De 3,5mm jackplug is er al decennialang (sinds de 50'er jaren!) en is de ultieme standaard voor het aansluiten van oordopjes. Hoelang denk je dat de lightning-aansluiting standhoudt? Ook 65 jaar? :+

Je bent nu overgeleverd aan de commerciële gedachtengang van Apple die het niet zullen laten om over een paar jaar de aansluiting weer te veranderen omdat hij "niet meer in hun telefoon past". Iedereen weet toch hoe snel standaarden tegenwoordig weer overboord worden gezet? USB, HDMI/DP/DVI... Allemaal moderne, digitale standaarden die iedere zoveel jaar weer een update krijgen waardoor je vorige apparaat allerlei functies moet ontberen.

Dat laatste is aantoonbaar een kulargument omdat de concurrentie de aansluiting nog prima in compactere behuizingen kan plaatsen. Op een punt heb je wel gelijk: als het je niet bevalt hoef je het niet te kopen. Ik snap echter wel dat Apple-gebruikers er niet gelukkig mee zijn, want welk iOS-alternatief kunnen ze nu gebruiken?
Kom eens met een bron voordat je zomaar wat gaat roepen en het presenteert als feit.
Grappig dit. Ik moet met een bron komen, maar jij mag maar wat aan blaten :D Bewijs eerst je eigen statement maar eens, dan zal ik eens zoeken of ik kan bewijzen dat er meer bedrade hoofdtelefoons dan BT-hoofdtelefoons in gebruik zijn :)
Jij wilt dus zeggen dat 95% van de mensen die een iPhone bezit dagelijks een 3.5 mm jack gebruiken?

Als je met zo een vergezochte stelling komt mag je die wel even onderbouwen lijkt me?
Lastig he, een bron vinden voor deze uitspraak?
Leuk voor jou, 95% van de mensen gebruiken het echter nooit.
Ik vind het kinderachtig dat je van mij bronnen verlangt, maar zelf niet inziet dat je uitspraak nergens op gebaseerd is. Er is een groot grijs gebied tussen "dagelijks gebruiken" zoals je mij in de mond probeert te schuiven en "nooit" zoals jij toch echt hebt gezegd.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 16:24]

Ik heb nog steeds een RS232 poort op mijn HP ProBook650.
Ideaal voor het configureren van Cisco apparatuur.
Geen usb verloop stekker nodig, ik zie mijn collega met zijn Macbook Air constant prutsen met verloopjes.. o.a. voor LAN(lekker handig om even met Wireshark te sniffen)
Waarom heb je een MacBook Air als je hobby of werk het configureren is van Cisco apparatuur? Gebruik me Lamborghini ook niet om riool pijpen af te leveren.

[Reactie gewijzigd door KaiTak op 22 juli 2024 16:24]

Waarom zou hij geen Macbook air kunnen gebruiken?
Iets met Apple fetisjisme..
Typisch reactie! Made my day!
Ouderwets zeg. Een Fortigate configureer je met een lightningkabel of micro USB.

Natuurlijk zit in mijn tas ook de nodige verloopjes om mijn Surface Pro met alles te verbinden ondanks de enkele USB poort.
In de gedachtegang hadden we nu allemaal nog RS232 poorten op het moederbord.
RS232 hebben we voor een redelijk lange tijd gewoon naast USB poorten op pc's gehad, wat de overgang veel makkelijker maakte.
[...]
In de gedachtegang hadden we nu allemaal nog RS232 poorten op het moederbord.
De RSR232 is van een algemene inzet naar specialistische taken gegaan.
Waar je "vroeger" bijna alles wel op die poort moest aansluiten, of op de parallelle poort, zijn beide uiteindelijk vervangen door een snellere versie.
Zou je nu een specialistische inzet voor één van de poorten willen, kan je nog steeds native moederbordjes vinden die die aansturing prima aankunnen.
Het zijn geen highend gamemachines, maar dat hoeft helemaal niet.
( een kleine al dan niet industrieel bordje is 10x10cm )
Die markt is gewoonweg verschoven, niet verdwenen.
Het grootste effect wat het dumpen van RS232 heeft gehad is de toename van beschikbaarheid van USB>Serial adapters/PCI-karrten, dat maakte de aansluiting "overbodig", als standaard-aansluiting dan. Daarbovenop gebeurde dat pas op een punt dat RS232 al amper werd gebruikt, hier is het allebij een tegenovergestelde.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 22 juli 2024 16:24]

De RS232 poort is vervangen voor andere poorten. De 3.5mm jack is nu gewoon weggehaald, totaal verschillende dingen lijkt me.

Ik ben het wel eens met de comments dat ze eerst hadden moeten zorgen dat hun eigen producten werken voordat ze die jack hadden weggehaald. Het kwam op mij sowieso al over als een wanhopige poging om mensen (slaafjes) binnen het Apple ecosysteem te te trekken. Maar nu wordt toch pijnlijk duidelijk dat het echt een soort wanhoopsdaad was als ze er niet eens een goed alternatief op hebben.
Dan zijn de Airpods beter want die kun je dan draadloos aan je MacBook pairen... Hoef je niet die enorme, bijna onoverkoombare handeling te verrichten die je hierboven noemt om je adapter los te koppelen van je oortjes...
Weet je zeker dat dat kan? Ik begreep dat de Airpods een aparte chip hebben die niet helemaal compatible is met Bluetooth. Die chip zit in de nieuwe iPhone, maar zit die ook in de Macbook?
Ik zit vaak in het vliegtuig en om filmpjes te kijken gebruik ik externe powerpack.
Ik kan u makkelijk enkele use cases geven uit mijn eigen leven waarbij het wenselijk is om te laden + een bedrade headset te gelijkertijd te gebruiken.

Wat dacht je van lange videoconferences ? Ik heb er 3 van 1,5 uur per week. Gewoon aan m`n buro (geen desktops met webcams en geen admin rechten anyway maar wel telefoon v.d zaak = die dan maar gebruiken)

Om andere collega's niet tot last te brengen gebruik ik mijn koptelefoon (bedraad) , want mijn Shure SE486 voldoet nog prima en is niet aan een bluetooth vervanging toe. Maar zo`n lange videoconference is wel een enorme aanslag op m`n batterij : -40% typish. Dus is het wenselijk om hem tegelijkertijd te laten laden terwijl ik de headset gebruik.

Ik heb nog andere redenen waarom ik graag de 3,5 mm jack gebruik en dat heeft met mijn fotografie te maken. Voor mijn analoge fotografie heb ik een lichtmeter die met de 3,5 mm jack werkt en daarnaast heb ik voor bepaalde zaken zoals een timelapse netjes te kunnen doen via een app en een 3.5 mm -> wired trigger kabel. Ik zou niet weten of zulke oplossingen dan ook werken via een verloop kabel met zijn eigen electronica (dac etc.? niet in verdiept)

Dus ja. Zoals alles in deze wereld. Er zijn vele usecases, maar die usecases gelden niet voor iedereen want niet iedereen is hetzelfde. Gelukkig ook maar.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 22 juli 2024 16:24]

Ik laad anders vaak genoeg mijn telefoon in de trein met een powerbank terwijl ik muziek luister. Of terwijl ik op bed muziek lig te luisteren ook effe snel opladen.
Er zijn genoeg mensen met powerbanks die hetzelfde probleem hebben.
Constant diezelfde smoesje van Apple gebruikers.

Ik help je uit je droom, er is met andere merken dan ook geklaag en de meeste mijden die toestelen want qua Android is er keuze zat en qua Apple zit je ermee opgeschept dat het weg is als iOS de voorkeur heeft.

Paar jaar terug kwamen paar merken met micro USB verloopstekker voor je 3,5mm aansluiting omdat deze weg was, ze kwamen snel op terug door geklaag.

En dan de jaren ervoor toen er nog geen smartphones waren, ook geklaag doordat mensen een veel te dure crappy verloopstekker nodig hadden, ja die zat er meestal erbij maar als ze stuk gingen was zo 20 of zelfs 40 euro kwijt ervoor.

En wat Apple nu doet is een probleem creëren en mensen aftroggelen met een bijgeleverde verloopstekker, ik kan je garanderen dat volgend jaar deze er niet bij zit en je die los bij moet kopen voor een Apple prijs aangezien in de Lightning stekker een chip zit waardoor de meeste crappy China verloopstukjes niet gaan werken.
Ehm, dit ligt dus niet aan lightning he. Er zit een DAC in die kleine lightning stekkers.

Daarnaast is het zo dat die "benchmarks" cijfertjes laten zien die voor het gemiddelde oor nagenoeg niet te horen zijn. En JA ik ben een Iphone gebruiker dus niet zeuren over fanboy gedrag.

Ik vind het belachelijk dat ik nu geen haakse aansluiting meer kan gebruiken ( jack plug ). Had voorheen UE9000 en dat ging opzich wel oke via BT.. Maar daar hoor je duidelijk wel verschil in audio ( enorm versterkt ).
Dat is niet helemaal waar. Deze Duitse testers toonden aan dat los van de eerder gemeten verschillen, de DAC in de stekker niet-lineaire compressie toepast op het dynamisch bereik, wat er toe leidt dat bij rustige passages de perceptuele ruis juist kan worden versterkt. Dat zal niet zo snel opvallen met koptelefoon van mindere kwaliteit i.c.m. sterk gecomprimeerde muziek, maar wel bijv. bij connectie met een audio installatie en goed bronmateriaal. En ergens is het dan wel jammer dat een high end telefoon die voorheen gebruik maakte van een zeer goede ingebouwde DAC, nu in de praktijk enkele stappen terug doet v.w.b. audiokwaliteit via de eigen apparatuur.

M.a.w., als je voor dezelfde kwaliteit als voorheen gaat, ben je aangewezen op (toekomstige) 3rd party oplossingen.

@ Mida hieronder:
"Zeer goed" is natuurlijk een relatief begrip en in dit geval in de context van vergelijkbare high end telefoons. Daar zitten een aantal DAC's tussen die meetwaarden neerzetten die voldoen aan professionele audio standaarden. Dat er nog betere (externe) DAC's zijn voor de echte high end liefhebber, is echter evident.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 juli 2024 16:24]

En ergens is het dan wel jammer dat een high end telefoon die voorheen gebruik maakte van een zeer goede ingebouwde DAC, nu in de praktijk enkele stappen terug doet v.w.b. audiokwaliteit via de eigen apparatuur.
Ik vind het belachelijk dat de audiokwaliteit minder wordt bij een volgende generatie telefoons. Duidelijk voorbeeld van iets waar ze wat geld kunnen besparen, zonder dat de meeste consumenten het opvalt. Laten ze mooi zien dat een goed product ontwikkelen nooit het doel geweest is.

Alleen dat voorheen iPhones, of andere telefoons, een zeer goede ingebouwde DAC hadden is gewoon niet waar. Telefoons hebben praktisch allemaal hele goedkope DACs, wel goed genoeg om niet als storend ervaren te worden door de meeste mensen, maar zeker niet goed. De markt voor externe DACs voor telefoons is dan ook al een tijd best groot.
Dat is eigenlijk een non-argument.
Als je lightning als "alternatief" aanbiedt, is het absolute onzin om dat op zo'n biased wijze te doen.

Eerst wordt er gepronkt met dat als je lightning gebruikt en daardoor zo laat mogelijk DAC toepast dat je geluidskwaliteit zonder-meer beter wordt (marketing-communicatie van apple), dan kan je geen adapter standaard meeleveren waarbij de geluidskwaliteit standaard zo laag ligt.
Verder heb ik nog geen vergelijkbaar product van een andere producent mogen vinden die het beter doet... dat helpt ook al niet mee.

De situatie is zo slecht dat genoeg veel-te-goede hoofdtelefoons relatief prut klinken vergeleken met apple's lightning-hoofdtelefoon, dat is letterlijk zelf bias creëren... alles-behalve goed.
Als ik een hema onderbroek heb ben ik geen hema fan.
wil dus ook niet zeggen dat je geen android fanboy bent 8)7
Ik heb wel alles van apple, maar dat nog steeds ben ik dan geen fanboy
De Lightning kabel heeft een ingebouwde DAC die net dezelfde blijkt te zijn als die in de vorige iPhone. Dus de geluidskwaliteit is niet veranderd.
Huh? In het artikel dat hierboven aangehaald wordt, wordt toch juist met feiten aangetoond dat het een andere DAC moet zijn. Hij presteert immers minder.

Verder vind ik het opnoemen van wat lijstjes vrij zinloos om de kwaliteit van een DAC te beoordelen. Het is net als roepen dat je monitor een bepaalde kleurruimte aan kan: dat zegt nog niets over de beeldkwaliteit en natuurgetrouwheid van de kleuren.
Die verloopje maak je toch vast aan de jackplug van je koptelefoon en laat je daar zitten.

Dan merk je niet eens dat je het bij je hebt.
Oh ja, CT Duitsland? Klopt, het is nog steeds beter dan CD audio (en dat voor oortjes). Oh ja, als je een kwalitatieve HP aan je adapter hangt... huh, zoals....???
En om wat te luisteren: 256kbps AAC?
da's zoals: de nieuwste stortkar van merk X is voor de aardigheid eens niet een paar PK sterker, of misschien zelfs wel, maar is zuiniger, sneller in de hernemingen maar van 0-100 net iets trager maar nog onder de 3 seconden en de top bedraagt (als je de begrenzer eraf haalt) geen 290 km/u maar 285 km/u. SO...???!!!
Zelfde verhaal bij computers en de kloksnelheden van hun processoren, of het aantal piepen van de grafische kaarten, enz enz...
Cijfertjeszever...
Ben je een beetje passief agressief boos op me?😂
@eternia16
Euh... moest effe zoeken waarom dat zou zijn...:
Waarvan de geluidskwaliteit bij de lightning jack poort beduidend lager is wat bewezen is uit verschillende benchmarks.

Tevens is het gewoon fucking lomp om dat ding de hele tijd bij je moeten hebben om muziek te luisteren.
naaaah... al vind ik 'beduidend' een beetje verkeerd, toch? :)
Waarvan de geluidskwaliteit bij de lightning jack poort beduidend lager is wat bewezen is uit verschillende benchmarks.
Je komt wat sterker over als je een bron vermeldt...
Oftewel: een paar honderd euro uitgeven om vervolgens gebruik te maken van een 3,5mm adapter/aansluiting die al gewoon jaren zijn werk doet en zijn diensten bewezen heeft... ;)
Dat vind jij misschien maar er zijn zat mensen die graag hun telefoon opladen en tegelijkertijd muziek willen luisteren... in dat geval moet je weer voor veel te veel geld een adapter bij gaan kopen waarmee dat kan..
Een goeie tip, want gelijk altijd wordt veel opgeblazen.
Bij aankoop van een iPhone 7 krijg je 2 leuke dingen.
Oortjes met Lightning aansluitingen
EN een lightning naar 3,5mm adapter.
Problem solved!
Iets met een converter/adapter aansluiten is zo pre 2000.
Volgens mij probeert Apple het probleem van de AirPods juist op te lossen voordat ze het verkocht hebben...
Ja, maar de AirPods waren bedoeld als antwoord op het verdwijnen van de 3,5mm jack op de iPhone 7. Die iPhone 7 word dus maanden lang verkocht zonder dat hun nieuwe oortjes er zijn.
Die zijn er wel. Je krijgt ze meegeleverd met je nieuwe iPhone.
Ik snap niet waarom je hier +2 voor krijgt want de oortjes worden JUIST NIET op de mark gekwakt voor ze goed werken. Netjes van Apple lijkt mij.
Het product mag dan weliswaar nog niet op de markt gebracht zijn, maar als ik dit dan zo lees heb ik nog weinig vertrouwen in dit product.
Maar ze hebben ze alleen aangekondigd en nog niet op de markt gekwakt. Wel de release uitgesteld.
Kan je nog altijd voor dergelijke oplossingen gaan. Echter, het zou niet moeten hoeven.
Je geeft het antwoord op het probleem al, de consumenten blijven de producten toch wel kopen. Waarom stoppen als het iets oplevert?
Ze hebben het toch nog niet op de markt gezet.

Waar heb je het dus over? :?
Klopt, vooral dat Flash is een ramp. Daardoor dumpen fabrikanten al snel iets op de markt wat niet af is want ze denken dat wel te kunnen fixen met een update en ze kunnen dan alvast wat omzet behalen.

Je ziet het veel bij spelletjes, maar de laatste tijd bij vrijwel alle elektronische producten waar een computer in zit.
Dat laatste dat je zegt... Heb zelf hier ook goed setje oortjes liggen. Die trend van 3.5mm schrappen is echt belachelijk.
Consument is niet de dupe, want hij is niet verplicht deze experimentjes van Apple aan te schaffen. Er is keuze genoeg, laat ze maar lekker aanklooien.

Ik overweeg al wel op de beurs short te gaan op Apple, want ik heb persoonlijk iets minder vertrouwen in Tim Cook dan in Steve Jobs.
Dit is net een voorbeeld van een product dat niet "zo snel mogelijk" op de markt wordt gezet. Eigenaardig hoe mensen situaties die het tegendeel illustreren, gebruiken om hun punt te maken :)
Eigenaardig hoe sommige mensen gebreken zien in producten die zelfs nog niet op de markt zijn 8)7
Er zijn ook zat producten van Apple die wel gewoon recent op de markt zijn gezet waar gebreken in zitten :)
Dat wordt schromelijk overdreven - prettige clickbait namelijk. Er is recent inderdaad de Macbook Pro die in bepaalde gevallen (wellicht gaat het om een erg klein percentage) problemen heeft met de GPU aansturing. De iPhone7 is de facto probleemloos, net als de Apple Watch 2. Wat is er recent nog op de markt gezet?
Het is zoals mensen die schrijven "dat de nieuwe versie van iOS altijd problemen geeft": er zullen altijd wel ergens problemen zijn, maar in mijn ervaring (upgrades van 4 verschillende types iPhone, 2 types iPad, sinds iOS6 of iOS7, dus dat zijn naar schatting minstens 50 upgrades) ging het altijd probleemloos.
Apple heeft een hele lijn aan bluetooth koptelefoons die allemaal dit probleem niet hebben hoor.... (En daarnaast zat er een 3.5mm adaptertje in de doos, dus in het ergste geval kan je nog je pluggie uit 1980 gebruiken....)

[Reactie gewijzigd door t1mmy op 22 juli 2024 16:24]

Dat het "pluggie" uit 1980 is maakt niet uit omdat we het hebben over iets wat inherent analoog is (audio). Hoe je het ook wendt of keert, je kan een speaker alleen analoog aansturen, daarom snap ik ook niet dat Apple per se de 3.5mm Jack wil verwijderen en alles draadloos wilt, ze maken een simpele techniek (draadje naar speaker) overgecompliceerd
1980? maak er maar gerust 1878 van! het is begonnen met de Jack plug met de eerste telefooncentrales waar je nog handmatig werd door verbonden.

Des al niette min, om van draad naar draadloos te gaan moet de oplossing wel niet zo goed zijn, en dat is het niet. In mijn ogen gaan we nu bergen zeldzame grondstoffen gebruiken terwijl de oplossing (accu) amper vooruit is gekomen de afgelopen decenia's.

Houd het lekker bij het kabeltje en stap pas in als er daadwerkelijk baanbrekend wordt ontwikkeld in de accu markt.

Het is op dit moment meer gimmick en als Apple ziet dat mensen geen weg meer terug hebben komen gegarandeerd Airpods 2.0 met een eigen bluetooth standaard waar andere fabrikanten voor moeten betalen. Er is maar een winnaar en er is maar een verliezer. En wie dit ontwikkeling noemt moet echt eens een marketing boek gaan lezen.

[Reactie gewijzigd door downcom op 22 juli 2024 16:24]

Dat is echt onzin. Apple zal gewoon de bestaande en toekomstige Bluetooth standaard blijven ondersteunen en gebruiken. Ze gebruiken ook geen eigen WiFi of GSM standaard. Je laad het ding ook nog steeds op met een USB adapter.
Waarom zouden ze? Weet je wat apple verdiend heeft aan het "made for iphone / ipad" labeltje? Daarnaast het uiteinde van de lightning kabel is een normale usb aansluiting maar volgens mij interpreteert appel de regels zoals zij ze zouden willen zien. De usb aansluiting hoort op het apparaat te zitten en niet op de kabel. iets met universeel... en het voorkomen van 1001 soorten kabeltjes én opladers. (in het kader van jawel zuinig zijn met grondstoffen en minder afval)

De echte onzin begint pas bij draadloze oordopjes (headset en grotere koptelefoons kan ik nog inkomen maar dat kon al met een iphone 3g!)
Dus wat is er veranderd? juist de jackplug is weg dus de consument heeft geen keuze (imo is een adaptertje voor een mobiel apparaat geen oplossing maar een lap middel), nadeel opladen van nog een extra apparaat. Het kan aan mij liggen maar een accu en bluetooth chipje in de oortjes verwerken = geen innovatie maar marketing.Ten kosten van grondstoffen die we later (bij betere energie opslag hard nodig zullen hebben)

[Reactie gewijzigd door downcom op 22 juli 2024 16:24]

De usb aansluiting hoort op het apparaat te zitten en niet op de kabel.
De aansluiting hoort helemaal niet op het apparaat te zitten, maar op het laadblok. Het gaat helemaal niet om het kabeltje, maar om de lader.

Hier een artikel van Engadget die normaal gesproken goede berichtgeving heeft: https://www.engadget.com/...cro-usb-phone-charger-st/

En dat is dus waar het fout gaat. Er is inderdaad afgesproken dat Micro-USB de standaard wordt, maar er is ook afgesproken dat dit met een adaptertje mag.

Het gaat stiekem nog wat verder daar het idee is dat je een "captive" kabel mag gebruiken (dus geïntegreerd in het blok zoals samsung dat vroeger deed), of een detachable cable, zolang de connector tussen kabel en blok, maar USB-A is. Detachable cables worden op zichzelf gezien als adapters, dus wat Apple doet met de lightning kabel is volkomen valide binnen deze wetgeving. Hier een excerpt over de EU standaard EPS:
A common EPS must include a cable with a micro USB-B connector for connecting to a mobile phone. This cable can be either captive (permanently attached to the power supply) or detachable. If detachable, the cable must connect to the power supply via a standard USB type-A plug.[1]

The MoU which defines the common external power supply as well as the related EC standardisation mandate both allow for the use of the common external power supply also with phones not equipped with a micro-USB receptacle. "... [MoU] 4.2.1 ... if a manufacturer makes available an Adaptor from the Micro-USB connector of a Common EPS to a specific non-Micro-USB socket in the Mobile Phone, it shall constitute compliance to this article" and, "... An Adaptor can also be a detachable cable."[2][3]
[1]http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/rtte/files/chargers/chargers_annex_ii_to_mou_january_12_2010_en.pdf
[2]http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/rtte/files/chargers/chargers_mou_en.pdf
[3]http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/rtte/files/chargers/m455_chargers_en.pdf

Niks interpretatie, gewoon keihard de specificatie volgen. Apple was een van de eerste die akkoord ging met de regel. Zij voldeden feitelijk gezien namelijk al in 2001 aan deze wetgeving met de lancering van de 30-pins dock connector (USB-A) en losse adapters die later verkrijgbaar werden.
De jackplug is er nog als adapter kabel. Word bijgeleverd. Laat het aan je headphone zitten, nonproblem. Er zijn maar weinig mensen die hun oordopjes steeds op andere apparaten doen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 22 juli 2024 16:24]

Dat is ook maar een gerucht van voor de launch. En ze kunnen zelf best een dedicated connectie gebruiken, maar ze zullen de Bluetooth standaard niet laten vallen, dan zullen deze naast elkaar bestaan.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 22 juli 2024 16:24]

In 2017 met BT 5.0 hardware in de nieuwe (Samsung/Apple) toestellen klopt gans je profetie al niet meer ;)
Dan moet Apple zijn draadjes steviger maken... Ik hoop ook dat je die Airpods per stuk kan kopen straks, anders raak je niet 90 euro kwijt maar 180. Dat is pas hinderlijk. ;) Dan prefereer ik een gebroken kabeltje :+ Overigens zou een draad tussen de Airpods het synchronisatie probleem oplossen én de kans kleiner maken dat je er één verliest, dus als je het mij vraagt is het weer teveel een gimmick/desaain keuze.

En bovendien wat belet je de jack niet te gebruiken en gewoon een wireless headset te gebruiken?

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 16:24]

Mijn SE215 heeft een kabeltje met plastic oid eromheen (gaat dus niet stuk) én afneembare oortjes én een draagtasje.

Lijkt me een betere oplossing dan a) batterijen b) slechts 5 uur batterij tijd c) makkelijk kwijt te raken als ze uit je oor vallen d) geen compatibiteit met andere apparaten (zoals het hierboven genoemde vliegtuig).
Inclusief het doosje 24uur. Dus als je niet langer dan 5 uur achter elkaar luistert is er geen probleem, volgens mij zijn de dopjes in het doosje ook in een mum van tijd opgeladen.
De gemiddelde bluetooth oordopjes halen niet eens de 3 uur.

5 uur is juist best veel, en je hebt juist meer capaciteit met het doosje.

Je kan binnen een paar minuten opladen voor een paar uur gebruik.
Die is er al tijden. Heb al jaren een draadloze bt headset. Alleen voor de dopfielen onder ons was er nog een kort kabeltje tussen de dopjes. Als je dat weet te slopen ben je vrij lomp. Heeft overigens als voordeel dat als er een uit je oren valt, je hem niet van de grond hoeft te rapen en als je ze ff uit doet, ze gewoon om je nek hangen ipv dat je ze op moet bergen.
Maar ben zelf nooit zo van de dopjes geweest.
Als je dat weet te slopen ben je vrij lomp.
Dat is vrij eenvoudig te bewerkstelligen hoor. Vaak zat gehad dat ons in-ear monitor system eigenlijk net te ver stond/hing waardoor er teveel strain op de kabel kwam. Of dat ik met het kabeltje achter mijn zadel ben blijven hangen met het op slot zetten van mij fiets. en iedere dag moeilijk doen met mijn laptop tas die je niet over het kabeltje wil hebben hangen. Of de rits van je jas waar hij tussen komt te zitten. Of je laat je telefoon vallen met de jack er in (wat dan wel weer een goedkopere optie is dan het glas vervangen, kabeltje is toch nog ergens goed voor dan).

Of bedoel je dat nekkoordje zodat er nog enigszins een houvast is voor als ze uitvallen?
Apple wil die niet verwijderen, op elk ander apple aparaat zit nog een audiopoort. Dit is gewoon een cashcow.
Waardeloos artikel. Blteutooth connecting werkt perfect icm meerdere iPhones op mijn logitech pure fi mobile uit het jaar 0. Daarnaast levert apple standaard het adaptertje mee. Dus hoezo €9 Apple Tax? Daarnaast pakt hij voor usb C wel een aftermarket third party adapter van Amazon en voor Apple niet. Die zijn dan ook een stuk goedkoper.

Je kunt je oude hifi headphones en andere jack acc gewoon blijven gebruiken. Je kaneltje is dan hooguit 10 cm langer. Big deal.
Dat het een praktische oplossing kan zijn snap ik deze stap nog wel. Je moet toch met wat nieuws komen en draadloos is hip en handig.

Maar als je redeneert vanuit de mens die goed geluid waardeert dan weet je dat dit onbegonnen werk is. In theorie zou 't misschien nog enigszins kunnen met zo'n klein oordopje, maar je moet dan zoveel techniek in dat dopje doen om ook maar enigszins in de buurt te komen van een normale DAC en versterker. Dat is voor de audio liefhebber gewoon niet acceptabel.

Waar Apple voorheen met nieuwe dingen kwam die ook functioneel waren, waardoor ze tov de concurrentie gewoon de zaken voor elkaar hadden, is dit weer een perfect voorbeeld van een nutteloze innovatie waar de functie in ontbreekt (vanuit de audio liefhebber gezien). En dus verlagen ze zichzelf weer naar 't niveau van de gemiddelde "gadget maker".

Vergeet niet dat Apple nog bekend stond als een merk wat z'n audio redelijk goed voor elkaar had. Dat je het kunt verbinden en dat het prima werkt zal voor sommige misschien voldoende zijn, maar voor veel ook niet. Ik moet er niet aan denken in ieder geval.
Het probleem met Apple momenteel is dat ze "innoveren" om het innoveren. Niet om het de gebruiker makkelijker te maken. Ja hun apparaten zien er simpeler en gestroomlijnder uit, maar door deze over simplificatie gaat er een hoop gebruiksgemak en flexibiliteit verloren. Ik heb het hier over de laatste iPhone en Macbooks.
Het grote kritiek punt van veel mensen die vooral anti Apple zijn was juist dat ze niet innoveren.

Ik vind het wel grappig dat iedere keer er een argument wordt verzonnen om maar iets negatiefs te kunnen zeggen over Apple.

Wat is er met feiten gebeurd?
Er is een verschil tussen innoveren en zomaar dingen weg te laten. Apple is jarenlang een toonbeeld geweest van vereenvoudiging en de ultieme gebruikerservaring. Maar vandaag heb je een adapter nodig om je hoofdtelefoon aan je uPhone aan te sluiten en heb je een adapter nodig om diezelfde iPhone aan je nieuwe MacBook te hangen.

Je mag me trouwens tonen welke echte innovaties Apple de laatste jaren gedaan heeft ... . De touchbar bijvoorbeeld is gewoon een touchscreen, iets wat fabrikanten al heel wat jaren op veel grotere schaal doen. De AirPods en Bluetooth audio is ook niet nieuw. Ik gebruikte reeds 10 jaar terug een BT headset (toegegeven deze was wat groter dan de airpods).

Apple is niet zozeer aan het innoveren, ze zijn gewoon beslissingen aan het nemen om dingen te veranderen maar waar het in het verleden een verandering in de goede richting was, is het vandaag gewoon met de gedachte: wat kunnen we nog weglaten.
Ga je nu serieus de touchbar bagatelliseren?

Apple koopt die touchbar in bij Samsung of LG en die produceren het maar kunnen er nkks zinnigs mee doen.

Apple implementeert op een zodanige manier dat het een toegevoegde waarde heeft.

Ja als jij zomaar gaat roepen het is maar een touchscreen dan probeer je het te simplificeren.

Terwijl het niks te maken heeft met of het een touchscreen is of niet, het gaat om hoe het is geimplementeerd en wat het toevoegt aan de gebruikservaring.

Het geeft juist mogelijkheden die je met een gewoon touchscreen niet hebt, en dan heb ik het niet eens over de ergonomie.

Wat ik ook niet begrijp is dat mensen altijd massaal reageren op dit soort topics over Apple en mensen komen ook nog enotioneel over, alsof Apple ze iets heeft aangedaan terwijl iedereen de keus heeft om het wel of niet te kopen.

Als het je niet bevalt dat de koptelefoon aansluiting weg is koop je het niet, waarom is dat zo een probleem?
Het zou inderdaad voor niemand een probleem moeten zijn. Echter is het voor de mensen die in het Apple ecosysteem geinvesteerd hebben in de tijd dat Jobs aan het roer was en werkelijk gebruiksvriendelijke producten maakte, nu dus een best groot probleem als hun oudere iphone of macbook kapot gaat. Ze zitten dan dus met de keuze om of oudere/tragere hardware te kopen, of om een berg gerbuiksgemak en functionaliteit op te geven.

Dezer dagen lijkt het alsof Apple innoveert om het innoveren en niet omdat er ook daadwerkelijk gebruiksgemak toegevoegd wordt. Dit heeft niks met mijn emoties te maken maar is enkel een observatie die ik als fervent volger van de tech industrie (via verschillende bronnen met allemaal verschillende voorkeuren en bias') heb gemaakt.

Ben het niet helemaal eens met alle critici op de touchbar. Ik geloof dat met de juiste support van software makers als Adobe er een hoop toegevoegde waarde mee gecreeerd kan worden.

Echter blijft het mij verbazen dat ze vorm over functionaliteit hebben gekozen bij de laatste iphone en macbooks. Iedereen die meer met hun apple producten wil doen dan Facebooken en Internetten, zal een hele haffel dongels moeten aanschaffen en meezuilen.
Voor een bedrijf dat groot is geworden met gebruiksgemak en simplicity, is dit een erg vreemde zet.

Niet dat het mij iets kan boeien. Ik heb nog nooit langer dan een half uur een apple product gebruikt en wordt wegens recente zetten niet echt geenthousiasmeerd om dit wel te gaan doen.
Het grote kritiek punt van veel mensen die vooral anti Apple zijn was juist dat ze niet innoveren.
Klopt, dat kwam omdat ze in het verleden meestal achter de concurrentie aanliepen qua innovatie. En op bepaalde gebieden is dat nog steeds het geval (kijk bijvoorbeeld naar de beperkte resolutie op sommige nieuwe iPhones).

Punt is dat Apple zich nu vooral focust op hun eigen nieuwe standaarden en dat consumenten hiertoe gedwongen worden om deze te gaan gebruiken. Innovatie prima, maar dan wel positieve innovatie!
Ik zeg dat niet omdat het klopt, ik geef juist aan dat mensen die zeggen dat Apple niet innoveert hypocriet zijn omdat ze ook kritiek leveren als Apple wel innoveert.

Bovendien zie ik de concurrentie helemaal niet innoveren maar daar praat niemand over.

Resolutie verhogen is niet echt innoveren, en al helemaal niet als 99% van de mensen het verschil niet eens zien tussen de lagere en hogere resolutie.

Waarom zou je de resolutie dan verhogen waardoor je de SOC ook hoger moet klokken en een grotere accu erin moet stoppen met meer geheugen terwijl de huidige iPhone laat zien dat het totaal geen punt is.

Het is alleen een punt voor de mensen die het niet kopen en alleen kijken naar cijfertjes.

Ook heel raar dat je notabene het bedrijf bekritiseert voor gebrek aan innovatie terwijl dat bedrijf de iPhone, de iPad, aluminium behuizingen, Magsafe, Vingerafdrukscanner, 3D touch, Saffier, custom SOC's, omkeerbare stekker, Touchbar enz enz op de markt heeft gebracht.

Waar zijn de reacties op LG, Sony, Huawei, Oppo, One Plus, HTC, Samsung, Acer, Asus enz die dit lijstje niet heeft?

Het is wel heel eigenaardig om juist het meest innovatieve bedrijf van de afgelopen jaren niet innovatief te noemen, terwijl de Android fabrikanten niks anders hebben gedaan dan alleen maar die ideeën te implementeren.

Is net de omgekeerde wereld, alsof je zegt Tesla is niet vernieuwend want Opel heeft net een nieuwe Astra uitgebracht.
Dat lijstje met Apple "innovaties"...
Je weet dat die zaken allemaal al bestonden toen Apple er mee kwam?
De enige echte innovaties die ze hebben gedaan zijn op marketing gebied geweest. Dat ze jou hebben weten te overtuigen dat ze heel innovatief zijn is er één van. :+
Uhh nee?

Mini displayport is een uitvinding van Apple.

Daarnaast of dat de 'uitvindingen' nou voor Apple bestonden of niet is helemaal niet van belang.

Het gaat er om dat het uberhaupt in een computer is gebruikt, ja magneten bestaan ook al lang maar het verwerken in een aansluiting voor je laptop is iets totaal anders.

En een rolex had ook saffier glas, maar verwerken in een telefooncamera lens is iets anders.

Dat begrijp je dondersgoed alleen je wilt gewoon liever hier lopen afgeven op Apple om je 'argument' kracht bij te zetten.
Punt is dat Apple zich nu vooral focust op hun eigen nieuwe standaarden
Waar dan? Ik zie in de laatst line-up geen nieuwe standaarden van Apple zelf terugkomen hoor. Alle interconnects zijn gestandaardiseerde, marktconforme aansluitingen.
En ik vind het grappig dat iemand die kritisch is op iets wat Apple doet meteen bestempeld wordt als anti Apple.
Ik vind het ook grappig dat wanneer Apple eens een miskleun maakt, ja serieus die maken ze weleens, dat er allerlei argumenten worden verzonnen om het positief te maken.
Toen het nieuws naar buiten kwam dat Apple deze jack wegliet werd er beweerd dat deze toch niet werd gebruikt. Wat is er me de feiten gebeurd? Goeie vraag!
De feiten zijn niet exclusief in het voordeel voor Apple.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 22 juli 2024 16:24]

In een tijd waarin discussieren steeds meer verwordt tot het spuien van meningen zijn feiten hoogstens relevant wanneer ze passen in het eigen betoog. In geval van twijfel worden feiten dus achterwege gelaten en vervangen door meningen en stellingen die bedoeld zijn om het eigen gelijk te bevestigen.

tot zover de off-topic, als niet betroffen consument heb ik helaas niet veel on-topic te melden; behalve misschien dat de consument niet verplicht is iets te kopen. Als een product je niet bevalt moet je het niet kopen. 'Stemmen met de voeten' heeft een docent van me dat vroeger wel eens genoemd.


.
Welke feiten?

Smartphones zonder audio jack zijn reeds langer beschikbaar en volledig draadloze stereo oordopjes zijn er ook reeds een jaar (sommige iteraties al veel langer).

Dat terwijl Apple blijkbaar nog tot ergens in 2017 gaat innoveren wat er al is.

[Reactie gewijzigd door anessie op 22 juli 2024 16:24]

Welke "audio liefhebber" luistert muziek uit de DAC van een telefoon?

trouwens een echte audioliefhebber gebruikt een 6,35 mm jackplug voor een headset.
Wie zegt dat ik 't over een telefoon heb?
Je reactie bevestigd mijn verhaal ;-)

Maar zelfs vanaf een telefoon, met redelijke dac en matige versterker zal beter klinken dan deze draadloze dingen.
Dus chargeren en appels met peren vergelijken zijn geen sterke argumenten.

Overigens gebruik ik gewoon een dedicated DAP voor mobiel gebruik.
En dan zo'n oneliner erin slingeren dat je 6,35mm voor mobiel gebruik nodig hebt bewijst ook geen enkel punt. Dat doe ik thuis inderdaad wel. Het moet ook nog praktisch blijven natuurlijk - we hebben het hier over mobiele toepassingen.

Ik zeg ook bewust audio liefhebber en niet audiofiel.
Het hoeft ook niet zo te zijn dat altijd alles top of the bill moet zijn, maar waar je bij deze oordoppen aan een stap voorwaarts denkt is het op connectiviteit en geluidskwaliteit (hele praktische primair zaken bij een headphone) 2 stappen achteruit.
Dus je moet wel bereid zijn om al die concessies te doen, zodat je draadloze doppen hebt, die je overigens ook nogal makkelijk kwijt raakt.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 16:24]

connectiviteit
Ieder toestel kan er mee verbinden hoor.
geluidskwaliteit
eigenlijk kompleet gelijk aan die van de 6S met de standaard bedrade earpods.
Dus je moet wel bereid zijn om al die concessies te doen, zodat je draadloze doppen hebt, die je overigens ook nogal makkelijk kwijt raakt.
welke consessies? Ik raak de huidige earpods meestal kwijt doordat de kabel ergens blijft haken en ik die dan weer kapot trek.
Ieder toestel kan er mee verbinden hoor.
Zie post hieronder van Stiggy.
eigenlijk kompleet gelijk aan die van de 6S met de standaard bedrade earpods.
Dat zou zomaar kunnen, die vond ik sowieso al dramatisch. Ik beredeneer even vanuit de audio liefhebber en het marktaanbod. De meesten kiezen hiervoor dan andere dopjes. Dat jij 't vergelijkt met de oude dopjes is natuurlijk een prima punt. Maar gezien de prijs van deze dingen, en de gebruikte techniek, kun je echt wel een hoop winst halen met andere (bedrade) doppen. Dat was enkel m'n punt. Kwestie van gebruik / perspectief / verwachtingen.
welke consessies?
Geluidskwaliteit en connectiviteit (zie quote 1). En persoonlijk heb ik geen last van het draad, zal voor iedereen anders zijn denk. Ik zou ze zo sneller verliezen.

Ik zeg dat draadloos een bepaald gemak kan bieden als je dat zoekt. Maar je moet dan dus wel concessies doen op bepaalde zaken. Persoonlijk zie ik meer nadelen dan voordelen. Maar dat mag iedereen natuurlijk zelf bepalen.
En dan gebruik je toch gewoon het meegeleverde adaptertje? Alle dingen die jij hierboven noemt zijn kompleet niet relevant aangezien dat draadje netjes een dac bevat die eenzelfde kwaliteit heeft als de dac van de 6S. Kwalitatief ga je er dus niet 2 stappen op achteruit en qua connectiviet ook niet.
Met draadje wordt je koptelefoon gedreven door de internals van je iPhone. Je krijgt nooit hetzelfde in zo'n airpod.

Er komt toch meer bij kijken dan alleen een dac.
Dit product is dus duidelijk voor jou bedoelt en niet voor mij.

In reviews wordt het vergeleken met koptelefoons van kwaliteit als de sennheiser cx300 oa
Dat zijn doppen van 28 euro. En dan zijn sommige cheap ass koptelefoons zoals de xiaomi pistons ed nog weer beter die je voor 15 eu kunt kopen.
Blijft natuurlijk subjectief,maar dat is de context waar ik naar kijk. En niet naar die matige standaard Apple doppen. We hebben t wel over 179 euro voor deze Airpods.

Maar inderdaad, leuk dat 't draadloos kan. Al hebben ze daar nog wat moeite mee vooralsnog.

Adaptertjes. Het toverwoord bij Apple tegenwoordig. Misschien maken ze zaken ingewikkelder dan nodig is.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 16:24]

Ja die CX300 zijn leuk hoor, maar ik vind ze vies tegenvallen. Vooral in het mid hoog. Ook de pistons zijn leuk, maar ook daar geldt weer. het zijn in-ears. Ik kan daar gewoon niet mee spelen. Vallen continu uit mn oren en blijven gewoon niet strak zitten. Een goeie koptelefoon speelt dertig keer lekkerder.

De earpods zijn dan weer een welkome afwisseling. Semi in ear, maar dusdanig open dat je niet alleen maar laag hoort op het podium. Het geluid is daarnaast ook absokuut niet slecht. Goede weergave in het laag waar een strakke kick en bas heel goed door prikken. Het mid hoog is voldoende aanwezig en wordt niet weggedrukt door overdreven laag. En het hoog is sprankelend op de juiste frequenties.

Ik ben er redelijk zeker van dat de Airpods hetzelfde zullen presteren als de earpods daar de internals van de iPhone 6S vrijwel hetzelfde zijn als de karakteristieken van het pcbtje waar ik eerst een foto van plaatste. Als apple wat aan de efficiëntie van de drivers heeft gedaan hebben ze veel minder vermogen nodig op de uitgang dan de earpods nu hebben (ook dankzij de afwezigheid van de draad).
Welke concessies?

Die Airpods hebben niks te maken met de iPhone 7.

Je kan ook een willekeurig andere bluetooth koptelefoon gebruiken.

De Airpods zijn gewoon een op zichzelf staan product.
Ik heb 't ook over de airpods. Dat je inlevert op kwaliteit voor 't gemak van draadloos zijn. En qua connectiviteit, zie reactie van Stiggy hieronder o.a. Ik leg ook uit waarom draadloos (digitaal) audio versturen naar een ontvanger zonder de kwaliteiten van een fatsoenlijke dac / versterker niet dezelfde kwaliteit kan behalen.
Ik leg 't volgens mij prima uit ...

Laat je niet verwarren door de discussie die ik n.a.v. de reactie core_dump voer.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 16:24]

Mmmm.....ik denk dat je 'audio liefhebber' even moet definiëren. Diverse telefoons van Samsung hebben een vrij goed Wolfson-DAC aan boord en LG heeft twee telefoons uit gebracht met een ESS-DAC erin. Dat zijn ook onder audio-liefhebbers volgens mij gewoon serieuze DAC's.

En wat heeft de grootte van de plug nu te maken met audio-kwaliteit? Ik heb notabene een iBasso audio-speler (dubbele ESS-DAC) met een serieuze BeyerDynamic-headset. Jawel, met een mini-Jack er aan. Zelfs de meest high-end portable audio-spelers van Astell&Kern hebben een mini-jack uitgang?
eenvoudig, groter contactoppervlak = betere signaaloverdracht, contacten dichter bij elkaar = storing.

dat "betere" merken producten maken voor de meer kapitaalkrachtige amateurs wil niet zeggen dat daarmee simpele natuurwetten ongedaan worden gemaakt.

de 3,5 plugs zitten daar meer voor de goedbedoelende leek :)
Dus.....de grootte van je plug doet er toe. Size does matter! _/-\o_

Maar serieus: natuurkundig gezien zul je gelijk hebben. Maar het gaat er ook om of het verschil te horen is: ik heb daar gezonde twijfels bij.
Nog los van het contactoppervlak verhaal en het feit dat ze simpelweg robuuster zijn: probeer maar eens een serieuze hoofdtelefoonversterker te kopen die die priegelige 1/8" jack aansluiting heeft: die vind je niet. Dus alle hi-fi en studio kwaliteit hoofdtelefoons komen met een 1/4" jack en hebben soms een adaptertje meegeleverd om naar 1/8" te gaan.

Wat dat betreft leven we al decennia in "dongle hell" met koptelefoons en helemaal niemand die er over klaagt. Maar goed als Apple een dongle meelevert tussen lightning en 1/8" dan breekt de hel natuurlijk los voor de zelfde serieuze audioliefhebbers.

Gek genoeg kan ik maar weinig losse DA's vinden voor lightning die ook naar 1/4" gaan, er zijn er wel een paar maar dat zijn vaak grotere audio interfaces van Apogee.
Dat is nou juist de insteek van Apple.

99% van de mensen horen het verschil niet tussen goed geluid en slecht geluid dus waarom moeite doen om goed geluid te leveren?

Aangezien er ook op veel andere punten van de iPhone wordt kritiek wordt geleverd (voornamelijk door mensen die de iPhone niet kopen) zou Apple een iPhone moeten maken die dus alle sterke punten van alle merken in 1 telefoon stopt.

Want het argument is 'je betaalt er zoveel voor'
...

Maar als je redeneert vanuit de mens die goed geluid waardeert dan weet je dat dit onbegonnen werk is. In theorie zou 't misschien nog enigszins kunnen met zo'n klein oordopje, maar je moet dan zoveel techniek in dat dopje doen om ook maar enigszins in de buurt te komen van een normale DAC en versterker. Dat is voor de audio liefhebber gewoon niet acceptabel.

Waar Apple voorheen met nieuwe dingen kwam die ook functioneel waren, waardoor ze tov de concurrentie gewoon de zaken voor elkaar hadden, is dit weer een perfect voorbeeld van een nutteloze innovatie waar de functie in ontbreekt (vanuit de audio liefhebber gezien). En dus verlagen ze zichzelf weer naar 't niveau van de gemiddelde "gadget maker".

Vergeet niet dat Apple nog bekend stond als een merk wat z'n audio redelijk goed voor elkaar had. Dat je het kunt verbinden en dat het prima werkt zal voor sommige misschien voldoende zijn, maar voor veel ook niet. Ik moet er niet aan denken in ieder geval.
Euhm, we hebben het hier over een DAC,ADC en BLE system ter grootte van dit stukje PCB: https://d3nevzfk7ii3be.cl...igi/IiMMPFDrwtVSvsEu.huge.

dat is echt heel weinig en dat is dus precies wat ze in 1 hele chip (die W1) hebben geïntegreerd. De DAC doet nauwelijks onder voor de DAC in de 6S en is dus prima. Zeker als je er 1tje geïsoleerd hebt per kanaal.

Voor de rest kan je nog altijd het lightning naar mini jack kabeltje gebruiken. Het verschil is nagenoeg niet hoorbaar en zit hem alleen in de uiterste gevallen zoals maximale hardheid en vervorming van het geluid op max volume.
De DAC an sich is het probleem niet nee. Daarom noem ik ook de versterking en doel daarbij ook nog het hele design / layout van een dedicated mobiele speler. Dat moet allemaal in die airpod.
Het kan natuurlijk wel, maar ik zie niet in hoe je hiermee niet inlevert op geluidskwaliteit.

Maargoed, ik zal de doelgroep niet zijn :-) Het is natuurlijk ook maar net wat je ermee doet en ervan verwacht.
Jij ziet niet in hoe je hiermee niet inlevert, maar vanuit de technische aspecten weet ik dat je dat niet doet. Dat chippie kan makkelijk in zo'n klein behuizinkje gestop worden. Apple heeft miniaturisatie goed op orde.
Goed onderbouwt ook en fijn dat je alles compleet verkeerd leest. Ik heb 't toch niet alleen over de dac. Dat je niet wilt lezen of accepteren wat ik zeg maakt het nog niet minder waar.
Over welke technische aspecten heb je 't dan? Er komt meer bij kijken dan een chipje.

Of zal ik m'n home theater of stereo set dan ook maar vervangen voor een chip? Volgens jou maakt dat blijkbaar niet uit.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 16:24]

Nee maar een home theater set is ook wel iets groter dan een iPhone.

Als die dingen uit zijn dan weten we meer, maar ik durf een wedje te leggen dat de kwaliteit van deze doppen exact hetzelfde is als van de earpods. Daar moet je die vergelijking mee trekken.
Het was gecharcheerd, maar wilde er een punt mee maken, want het klonk heel erg dat je niet voor rede vatbaar was. Je klonk als zon irritante fanboy.

De airpods zijn immers ook niet zo groot als de iphone. Dat was nou juist m'n punt. En dan laat ik de discussie dat een iPhone als bron gebruiken ook niet optimaal is even voor wat 't is.

De dac is het begin van t audio signaal. Dat is wanneer binair naar analoog gaat. Vanaf dat moment moeten de airpods dus alles gaan doen wat een dedicated audio speler, of telefoon met meer versterking aan boord o.a. doet, en daarbij nog als normale speaker fungeren.
En dan heb ik 't nog niet eens gehad over de enorme interferentie die mogelijk is op een draadloos signaal vs shielded internals.

Dan kun je wel slappe kreten de ruimte in gooien zonder onderbouwing of wedjes gaan leggen, maar dat zijn geen argumenten natuurlijk.
Zoals ik al eerder gezegd heb, als je redeneert vanuit de standaard Apple doppen, zal vast wel ongeveer net zo goed zijn, dat was ik al met je eens in een vorige post. Die zijn zo slecht dat dit inderdaad draadloos haalbaar is. Ik heb nu ook al 3 keer uitgelegd wat mijn context was in vergelijking met standaard doppen in die prijsklasse. Hell, dopjes van 15 euro met goede bron zullen beter klinken dan deze dingen.
Om terug te komen op m'n 1e post: als audio liefhebber zijn deze doppen gewoon geen optie omdat je de technische beperkingen zult horen. Het is een beetje hetzelfde als die kleine satelliet speakers. Mensen vinden het leuk en hip, maar je weet gewoon dat het technisch niet haalbaar is daar hetzelfde uit te krijgen als grotere speakers. En daarmee zeg ik niet automatisch dat het soms knap is wat ze met trucs en moderne techniek toch nog uit zoiets kunnen halen, maar het is niet hetzelfde.

Mijn opmerkingen zijn niet voor jou bedoelt. Je hebt andere eisen bij oordoppen, dat is wel duidelijk.
Dat je deze dingen cool vindt en wilt kopen is prima hoor. Dat mag iedereen zelf bepalen. Als je muziek liefhebber bent doe je er jezelf alleen enorm mee tekort om de redenen die ik nu al vaak herhaalt heb. Zeker voor deze prijzen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 16:24]

Draadloze interferentie gaat niet op bij digitale overdracht. Althans niet in de vorm van ruis. Het is het zelfde verschil als FM radio (matig signaal = matig geluid) en DAB+ (matig signaal = geen geluid). De storing die je waar zou kunnen nemen is dan dus happerend geluid of audio die wegvalt.

Maar goed ik denk dat jij een beetje het punt mist wat ik probeer te maken. In vergelijking met de earpods is dit geen achteruitgang.

Daarnaast verkoopt samsung dezelfde "prullaria" voor ~€220. Qua prijs en accuuduur zijn deze airpods al een stuk beter. ;-)
Klopt. En getuige ook dit artikel dus. Blijkbaar hebben ze nog wat problemen met de draadloze techniek.
Ipv ruis / storing kan 't zelfs uitkomen op 0,0 geluid omdat er storing is en de overdracht niet goed / corrupt plaatsvind. Of ipv ruis krijg je glitches of vervormd geluid omdat een stukje datastream corrupt is geraakt.

Je vergelijkt earpods van 13 euro met draadloze doppen van 179 euro. Sorry, maar dan verwacht ik echt wel wat meer dan wegwerp doppen die voor nog geen euro de fabriek uit rollen en je voor 5 euro bij de kruidvat kunt kopen.

Als je nou 's een punt wilt maken, vecht dan mijn onderbouwing niet aan en zeg gewoon dat je deze concessies wilt doen omdat je draadloos ideaal vind en 't jou goed uitkomt. Dat je ze fijn vind zitten en het geluid, net zoals die van de 6S doppen, fijn vind.
Want dat is verder prima en gaat de discussie niet over. Ik heb al vaak aangegeven wat mijn context is en waar de kritiek dan vandaan komt. Ik vind 't verder prima als mensen dat niet belangrijk vinden of het verschil niet horen en dit mooie koptelefoons vinden.

Ik kies persoonlijk voor een dedicated DAP met goede koptelefoon hierbij. Niet alleen voor de kwaliteit, ook om praktische redenen zoals je batterij niet leeg slurpen van je mobiel onderweg o.a. Dus nee, ik ben niet de doelgroep, zoals ik al eerder zei. Ik heb alleen m'n bedenkingen bij de kwaliteit van deze doppen om de redenen die ik heb aangegeven. Ik zou voor 179 euro echt serieus wat veel beters kopen en dat draadje voor lief nemen. Ik vind deze oplossing echt een gimmick. Moeilijk doen terwijl 't makkelijk kan. Zal vast een 1e stap zijn in bepaalde innovaties, maar dat zien we dan wel weer. Dat duurt nog wel even voordat dat volwassen zou zijn.

En nou knal je zomaar weer een andere kreet de ruimte in over Samsung. Wat heeft dat hier nou weer mee te maken? Daar geldt toch hetzelfde voor als deze airpods. Het gaat mij niet om 't anti-apple zijn hoor. Gewoon om 't technische aspect waar ik wat opmerkingen bij had.

Ik snap niet zo goed wat je nou wilt aanvechten of wilt bewijzen. Je eigen onzekerheid over dit product?

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 16:24]

Nee helemaal niet, maar ik zie dus nergens wat nou het probleem is met het feit dat de jack aansluiting weg is. Zoals je zelf ook aangeeft gebruik je een extern apparaat met eigen accu omdat dit gewoon veel beter is. Dat ben ik met je eens namelijk. Alleen snap ik dan niet waarom we een discussie aan het voeren zijn over kwaliteit (die niet achteruit gaat door het weglaten van de jack) en conncectiviteit (aangezien er gewoon een jackplug meegeleverd wordt die dezelfde karakteristieken heeft als de 6S). Dus op die punten geef ik aan dat je een punt probeert te maken dat toch al niet van toepassing is. Ik zie geen consessie aangezien de kwaliteit en connectiviteit out-of-the-box exact hetzelfde is als bij de 6S.
Ik vind de prijs nog wel een concessie. En ook om de redenen die stiggy hieronder ook aangeeft. En ik zou over 't geluid niet tevreden zijn. Dat allemaal omdat het per se draadloos moet.

Maar ik snap je wel. Je zal vergeleken met de 6s wellicht geen kwaliteit inleveren idd. Dus zijn we 't daar over eens toch?
Het verhaal wat stigfy hieronder geeft is kompleet van de pot gerukt en totaal niet kloppend met de werkelijkheid.

De huurautos waar ik heb gereden op vakantie hadden vrijwel altijd een usb aansluiting met smartphone ondersteuning.

En voor de rest, je hebt dan toch je noise cancelling headset mee? Hang je die toch lekker aan je in flight audio systeem (waar overigens vrijwel altijd aparte 2x2,5mm stekkers voor nodig zijn)
Pff ... i rest my case. Geen eer aan te behalen zo. En dan vragen ze zich af waarom mensen een hekel aan Apple fan boys krijgen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 16:24]

Een normaal scenario: je gaat op reis met je iPhone 7, iPad of laptop. Vliegreis (verbinden met in-flight systeem), huurt een auto en zit in een of meerdere hotels. Ga eens na hoe gecompliceerd dit nu geworden is? Op een iPad of laptop (zelfs op de nieuwe Apple MacBook Pro) kun je je lightning headphones niet aansluiten. In het vliegtuig, huurauto of wat er op je hotelkamer staat al helemaal niet. En gezien de levensduur van auto's en vliegtuigen gaat dat ook nog heel lang niet gebeuren en is een nieuwe aansluiting dus zinloos, zeker als dat een Apple only (lightning) formaat is. Bluetooth gaat ook niet werken in het vliegtuig, dus die kan je thuislaten of ook als extra meenemen. En als je tijdens je vlucht alleen maar met je eigen devices wilt verbinden: jammer, de AirPods gaan het niet de hele vlucht volhouden. Was er nou maar 1 stekker die ik overal in kan steken. Oh wacht...
Ik volg je niet. Of je krijgt AirPods die minimaal over bluetooth werken, of je krijgt een verloopje voor je bestaande headset. Klagen dat je een bij een iPhone meegeleverde headset niet op een MacBook kunt aansluiten is natuurlijk mogelijk maar je krijgt die headset bij een iPhone, niet bij een MacBook.
Het punt lijkt me duidelijk: je wilt zo min mogelijk mee op reis nemen. Hoe meer je mee moet nemen, hoe meer kapot kan gaan, kwijt kan raken of heb je net niet bij je als je het nodig hebt. Met 1 standaardaansluiting heb je maar 1 headset nodig. En verhip, die is er: een 3,5mm jack!
Helaas zat die nogal in de weg en is het wat vervelend voor waterdichtheid, dus heb je een klein dongeltje nodig. Iets wat meerdere fabrikanten al jaren doen. Het is dan ook een totaal non-issue en eerder een soort luxe probleem dan dat het écht een probleem is.
Als je serieus gelooft dat het weglaten van de jack met waterdichtheid te maken heeft dan ben je toch wel iets te goedgelovig mbt Apple marketing vrees ik. Andere merken maken al jaren waterdichte telefoons met een 3.5mm jack
.
Jij noemt het een non-issue. Ik noem het een achteruitgang in usability waardoor ik misschien toch maar weer eens naar een Android toestel ga kijken.

Het zijn natuurlijk wel 1e wereldproblemen waar we het hier over hebben ;)
Ik heb ze niet gezien zonder vervelende lelijke klepjes, maar dat kan aan mij liggen natuurlijk. :)

Maar ik mis de jack plug dan ook echt totaal niet. Het enige wat er op inprikt is m'n Marshall koptelefoon, daar hangt de dongle aan. :P

Esthetisch vind ik het ook mooier eigenlijk, plus zou het toestel dunner kunnen - maar dat hoeft van mij dan ook weer niet. :X Liever de ruimte opvullen met accu. :)
Ik heb ze niet gezien zonder vervelende lelijke klepjes, maar dat kan aan mij liggen natuurlijk. :)
Huh? Heb je wel gekeken dan? Gewoon de directe concurrenten v/d iPhone 7: Galaxy S7, S7 Edge, Sony XZ en vast nog wel meer.
Eerlijk gezegd het afgelopen jaar sowieso niet. De toestellen van Samsung zijn erg mooi, maar ik heb nog steeds zo'n enorme grafhekel aan dat TouchWizz dat het me te weinig interesseert om de specs en alle ins en outs te kennen; zeker over kleine puntjes als jackplugs. In Android-land boeit enkel HTC me nog, geniale toestellen en prachtige designs - ben nog altijd bang dat HTC op een dag uit de markt stapt. ;(

Maar mooi om te horen dat ze die verachtelijke rubbertjes weggewerkt hebben, ik vond dat wel zoiets belachelijks... Maar je moet ergens beginnen natuurlijk. :)
Htc heeft laatst ook een nieuw toestel geïntroduceerd waar geen 3,5mm jackmeer op zit.

USB-C oordoppen worden dat dan. Het zal denk ik niet zo lang meer duren voordat Apple iig met een lightning naar USB-C adapter komt. Ze hebben immers ook die micro usb adapters.
De Sony XZ zou IP68 moeten zijn, maar ik vraag me heel erg af of ze dit ook waar kunnen maken. Sony heeft namelijk niet echt een goed track record als het aankomt om waterdichtheid met de Xperia series. Daar hebben ze laatst ook iedere onderwaterfoto uit de marketing campagne van verwijdert.
Mijn jaren oude Xperia Z2 heeft een jack zonder klepje.
En heeft al verschillende regenbuien en wasbeurten onder de kraan overleefd.
De standaard is 1/4" makker :P
Ja inderdaad. Dmv USB in de auto bijvoorbeeld. Meeste huurauto's hebben dat wel tegenwoordig. Daarnaast moet je bij driekwart van de in flight systemen een losse headset kopen met een speciale 2x 2,5mm jack.

Maar goed. Neem lekker je jack headset mee en hang het adaptertje er gewoon vast aan. Hele probleem opgelost.
Je redeneert nog steeds krom.
Omdat sommige auto's een oplossing hebben is het net zo goed / beter dan een oplossing die in elke auto werkt?
En je gaat toch dat in flight systeem niet gebruiken? Het gaat er juist om dat je een iPhone of iPad gebruikt, wat dan dus niet werkt. Waar je met een normale jack plug wel een goede oplossing hebt, want die prik ik gewoon in m'n Android, Windows phone, oudere iPhone of DAP. Dus wederom, je verliest wat mogelijkheden t.o.v. het origineel.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
En dan kijken we onder aan de streep, ok, dus we moeten wat concessies doen op connectiviteit. En eerlijk gezegd, ook behoorlijk in kwaliteit t.o.v. een bedrade koptelefoon van laten we zeggen de helft van de prijs.
Wat is nou precies de winst van deze innovatie dan, behalve het draadloos kunnen zijn en het design misschien als 't je ding is? Ik zie meer nadelen eerlijk gezegd.
Het gaat er juist om dat je een iPhone of iPad gebruikt, wat dan dus niet werkt. Waar je met een normale jack plug wel een goede oplossing hebt, want die prik ik gewoon in m'n Android, Windows phone, oudere iPhone of DAP. Dus wederom, je verliest wat mogelijkheden t.o.v. het origineel.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Heb je uberhaupt wel naar de box contents gekeken? Er zit gewoon een jack aansluiting bij dus je kan je oude headset gewoon aansluiten in whatever situatie je zit.
Weer een klein adapterje bij je moeten hebben dus.
Net als die in flight adapters die je ook altijd kwijtraakt.
Ze zouden een speciale iBag moeten uitbrengen voor al die adapters. Of hebben ze die al?

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 16:24]

vliegtuigen hebben hun eigen vage systeem voor headphones.Ik heb tijdens een vlucht Boston-> AMS gepoogd een film (avengers) op de macbook van de zaak te kijken en ik kon meestal de gesprekken in de film niet volgen omdat het vliegtuig zoveel lawaai maakt.
Dat ligt waarschijnlijk aan je oordopjes/koptelefoon. Met goed sluitende in-ear of gesloten koptelefoon zul je dit probleem denk ik niet meer hebben. Het viel me op dat de standaard Apple earbuds ook niet sluiten en dat lijkt me niet ideaal in een lawaaiige omgeving.
Klopt, EarBuds sluiten niet af. Normaal (kantoor, sporten, thuis) vind ik dat veel fijner dan van die afsluitende in-ears. Maar in een vliegtuig hoor je de motoren er inderdaad behoorlijk doorheen. Filmpje kijken op de iPad of het in-flight systeem gaat nog wel hoor, maar dan heb ik het volume wel redelijk maximaal.
Het viel me op dat de standaard Apple earbuds ook niet sluiten en dat lijkt me niet ideaal in een lawaaiige omgeving.
Voor zover ik weet is dat gedaan vanwege het gevaar dat de omgeving kan vormen voor reizigers die naar muziek luisteren. Er is ergens een interview van...
Op een iPad kan je wel degelijk je lightning oordoppen aansluiten. En anders neem je gewoon je normale oordoppen mee en het meegeleverde verloopstukkie eraan. Ik zie niet in hoe jouw scenario +2 zou moeten krijgen als het van geen kant klopt.

Je laatste opmerking is dan ook een beetje raar. Alle genoemde device ondersteunen 3,5mm jack. Ook de iPhone 7.
Maar op de iPad kan je wel een Lightning headphone aansluiten.
Ja, dat is waar. Maar op je MacBook (en al die andere devices die ik noemde) niet. Dus dan had Apple bij je iPhone 7 ook een andersom dongle mee moeten leveren (lightning naar 3.5mm). Dan had je in ieder geval weer met 1 setje (+ dongle) afgekund.
Welke alle andere devices?
Alleen de MacBook toch?
iPad en iPhone werken beide met lightning.
Klopt hoor wat je zegt. Op die MacBook zit er geen, dat is idd jammer.
Maar om dit nu zo een dealbreaker te noemen.
Jij vindt al die verschillende aansluitingen onhandig . Ik vind het behoorlijk onhandig om 3 van die devices mee te nemen in het vliegtuig en continue te switchen tussen die 3 devices. Eigenlijk onhandiger dan die adapter.
"Welke alle andere devices?": De audio aansluiting in het vliegtuig. De audio-in op je huurauto. De koptelefoonaansluitingen op het spul in je hotelkamer. De aansluiting op de telefoon van je vriendin als die zegt: hey een grappig kattenfilmpje, kijk eens even, etc.

By the way, ik neem geen 3 devices mee: een telefoon en iPad OF laptop. En vriendin neemt haar telefoon ook mee natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Stiggy op 22 juli 2024 16:24]

Gezellig! In je auto met een koptelefoon, en met je iPhones en iPads , in het vliegtuig ook weer, op je hotelkamer met een koptelefoon. Etc.

Dan kan je idd beter die dongle meenemen. Past overal op, behalve een laptop of MacBook die je toch niet meeneemt.

Ik vind het een beetje overdreven hoor....
Inderdaad, koptelefoons, welke allemaal 1 bluetooth device hebben waar twee speakers op aangesloten worden met draad, welke door het midden van de koptelefoon lopen.
Niet 2 apparte bluetooth devices welke afzonderlijk van elkaar gekoppeld moeten worden en daarna samen moeten werken om het geluid tegelijk af te spelen ;)
Dat zegt ie toch ook niet :) meer dat als je draadloos wilt luisteren dat dat nu ook al prima kan.
Dat zegt ie toch ook niet :) meer dat als je draadloos wilt luisteren dat dat nu ook al prima kan.
Nee, dat kan niet, er zit tegenwoordig namelijk nog steeds een draadje tussen beide oortjes.
Volledig draadloos is dat dus nog niet ;)
1950 ;) maargoed t blijkt wel dat t werkt :D
Als je de 3.5mm jack afdoet als een 'pluggie uit 1980' dan is dat gewoon fanboy gedrag.
Het is toch ook gewoon een plugje uit 1980?

Als Apple was overgegaan naar de kleinere 2.5mm versie hadden ze ook de poppen aan het dansen gehad omdat je dan ook altijd een verloopje moet hebben. Dan maar direct goed en em helemaal verwijderen. Hebben we dat gezeik niet nog een keer over 5 jaar.
Je vergeet de optie om dat ding gewoon te laten zitten, werkt goed en er is geen verloopje nodig. Er is geen goeie reden geweest om dat ding weg te halen, zeker als het gekozen alternatief niet goed werkt.
Anoniem: 474132 @Vexxon10 december 2016 11:34
Door het weg te halen, "verbrandt je de schepen achter je" en stuw je de innovatie eenduidig in de wensrichting: een wireless mobiel hifi audiosysteem.

Want bedraad raakt altijd in de knoop, je krijgt altijd draadbreuken en het is lastig op te bergen.

Wireless is de toekomst kijk maar naar wireless laden, dat wil ook iedereen maar over een bedrade audio interface begint vrijwel iedereen te miepen, omdat ze te veel in de status quo leven. Alleen maar goed om de jack dus af te schaffen zodat de mensen wel mee moeten in de innovatie waarna ze vanzelf niet meer anders willen.
Haha, je doet je eigen menig af als een universele waarheid.

Kan ik ook: wired is the future! Makkelijker op te bergen en terug te vinden. Als er een uit je oor valt (bv tijdens moutainbiken) dan ben je hem niet kwijt, je hoeft nooit te pairen, de verbinding valt nooit weg, je zit nooit met een lege batterij, het werkt altijd en overal in 1x omdat er (for once!) een wereldwijde standaardstekker voor is, het is storings & stuttervrij, je hebt een goede plek voor de microfoon en controls. Kortom: de voordelen zijn legio!
Mijn huidige setje oordoppen is alles behalve storings en stutter vrij. Weet je waarom? Komtie: kabelbreuk.

Oh en een jack plug moet ik ook altijd pairen. Is niet altijd even makkelijk in het donker.

En hoevaak ik wel niet een gig heb met in ear audio systeem (aviom, behringer, allen&heath) waar dan nog weer een losse 1/4" jack omvormer voor nodig is... De meeste mengtafels hebben ook 1/4". De "wereldwijde standaardstekker" is er gelukkig in 3 maten. 2,5mm voor communicatie apparatuur zoals walkie talkie, portable intercom systeem (denk aan DIY zaken als praxis, gamma en karwei) en in vliegtuigen, 3,5mm voor standaard consumenten elektronica waar we het nu over hebben en 6,3mm voor het pro audio segment, waar dus ook wel een overlap mee is tegenwoordig. Zo standaard is het dus ook weer niet.

Daarnaast heeft het internet ondertussen vrijwel alle oordopjes met ronde draad omgetoverd tot automatische veters. Je bergt ze netjes weg en voordat je het weet zitten ze dusdanig in de knoop dat het een paar minuten duurt voordat je er wat mee kunt. Ik zou ze dan ook in m'n schoenen stoppen. Vet handig ;).

Kortom, de nadelen zijn ook legio.
Wireless charging... bedoelen ze daar mee je wireless oordopjes elke opladen? Buiten je toestel om. Nog meer laders meeslepen, handig!
Er is wel degelijk een prima reden om dat ding weg te halen. Er is gewoon geen ruimte voor een analoge plug die meer ruimte inneemt dan de aansturing van die plug en met de nieuwe taptic home button moest die ruimte er wel komen. De optie om dat ding er te laten zitten is voor de echte audiofiel niet interessant en voor de rest de kwaliteit exact hetzelfde.

Het gekozen alternatief in de vorm van de earpods met lightning aansluiting werkt overigens prima.
Dus voor de echte audiofiel is die analoge aansluiting niet interessant? 8)7 8)7
Nee want de echte audiofiel heeft een externe DAC met losse amp. De 265 ohm headsets die sommigen hebben houden anders ook nul volume over rechtstreeks vanuit de jack. Daar koop je een FIIO voor oid. Dan kan je pas echt goed genieten.
Een van de redenen is ook de waterdichtheid van de iPhone geweest.

Apple hobbelt tegenwoordig achter Samsung en Android aan, terwijl dat eerder andersom is geweest. Samsung had immers de waterdichtheid al beter voor elkaar.

Ik ben zelf een iPhone-gebruiker, maar erger me behoorlijk aan de gang van zaken de laatste jaren bij Apple. Daarom is een overstap naar Android voor mij een serieuze overweging.
Jawel, want dan kan je de telefoon niet dunner maken dan 3,5mm! :X
Ja vind ik ook, een blu-ray geeft ook prima beeld zelfs beter beter beeld dan streamen.zelfde geldt voor een cd, die geeft veel beter geluid dan een mp3. Maar desondanks dat streamen makkelijker is, verkopen we nog steeds veel meer cd' s en blu-rays dan dat we streamen.
Oh wacht.....

Nu is gewoon de koptelefoon aan de beurt.
The 3.5 mm or miniature and 2.5 mm or sub-miniature sizes were originally designed as two-conductor connectors for earpieces on transistor radios since the 1950s, the standard still used today.[8] The 3.5 mm connector, which is the most commonly used in portable application today, was popularized by the Sony EFM-117J radio which was released in 1964.[9][10] It became very popular with its application on the Walkman in 1979.
20e eeuw dus. En dat het een boutoplossing is ben ik niet met je eens. En draadloos heeft ook problemen, niet in het minst het kwijtraken van de in-ears. Daarnaast beperkte luistertijd vanwege de batterij. Ik vind niet dat je kan zeggen dat het één per definitie beter is dan het andere. Dat zal ook de reden zijn dat apple er een convertortje bij levert.
Ongelofelijk. Die jack schrappen maakt het toestel voor niemand bruikbaarder. Jaaaaa, maar "de toekomst is draadloos" riepen veel adepten toen. En nu blijkt dat ze het, maanden na de release van de iPhone 7, zelf niet eens draadloos kunnen leveren. Good call. Ze hebben zich dus ernstig verkeken en hadden beter een generatie kunnen wachten (of helemaal niet schrappen, ik hoop vurig dat ze er bij de 8 toch op terug komen, hoe klein die kans dan ook is).
Vreemd, zijn de airpods de enige BT headsets dan? Ja, dan snap ik al dat gebash wel. En anders pak je toch je 3.5mm verloopstuk?

Edit: ja mod maar weg. Ben niet anders gewend meer hier 👎

[Reactie gewijzigd door Yzord op 22 juli 2024 16:24]

Vreemd, zijn de airpods de enige BT headsets dan? Ja, dan snap ik al dat gebash wel. En anders pak je toch je 3.5mm verloopstuk?
Ik heb in andere reacties al vaak uitgelegd waarom een wereldwijde standaardaansluiting vervangen door een eigen aansluiting een slecht idee is (zie ook verwijzing naar The Verge hierboven). En ook waarom draadloos in een aantal scenario's een vele slechtere optie is als bedraad. Dat is geen gebash, dat is gewoon een feit. En dat spijt me, want ik gebruik met veel plezier aardig wat Apple producten.
En in sommige gevallen is draadloos beter dan bedraad. ;)
Het mag dan wel een feit zijn dat in sommige situaties een draadje beter is, en het lijkt me ook niet dat iemand dat tegenspreekt, maar wat je zelf het liefst als keuze maakt zegt niets over of het in het algemeen wel of geen slecht idee is. Besides, rekening houden met ALLE situaties is een onmogelijke taak.
De redacteur van The Verge geeft ook slechts zijn mening. :)

Het komt dus voornamelijk neer op persoonlijke voorkeur, niet meer dan dat.
En in sommige gevallen is draadloos beter dan bedraad. ;)
Het mag dan wel een feit zijn dat in sommige situaties een draadje beter is, en het lijkt me ook niet dat iemand dat tegenspreekt,
Nou ik lees toch heel vaak "wireless is de toekomst" en meer van dat soort uitspraken (zie post alfredjodocus). Er zijn nogal wat mensen die vinden dat wireless altijd beter is,
Besides, rekening houden met ALLE situaties is een onmogelijke taak.
De redacteur van The Verge geeft ook slechts zijn mening. :)
Het komt dus voornamelijk neer op persoonlijke voorkeur, niet meer dan dat.
Mee eens!
(Laat die jack dan lekker zitten en geef me ook die keus! :o )
Neuh, zeker als je lang op reis bent is draadloos een beetje kak. Nog een device om op te laden. ;) Al eerlijk is eerlijk: Apple heeft dat probleem via dat oplaadkistje nog redelijk opgelost.
Voor geluidskwaliteit maakt het vaak niet veel uit, maar weinig toestellen die echt vermogen en een flinke range bieden - al zijn er een paar toestellen te noemen. Maar de meeste? Geen verschil.

De keuze moet je zeker hebben, en daarom krijg je er ook een verloopstekkertje bij. Ik snap dat dat niet voor iedereen gewenst is, maarja... Deal with it, denk ik dan. Vroegâh was het niet anders en kreeg je helemaal geen jack. Denk aan de SE telefoons en Nokia's met eigen stekkers die enkel op hun koptelefoontjes konden. Dát was pas vervelend. :P
Maar hier zie ik 't probleem niet. Wel snap ik dat dat voor iedereen anders is, en daarom is t zo mooi dat er meer keuze op de markt is dan enkel Apple. :P
Vreemd, zijn de airpods de enige BT headsets dan? Ja, dan snap ik al dat gebash wel. En anders pak je toch je 3.5mm verloopstuk?
Het is een verschillend item.
Het is wel een BT device, sterker nog, het zijn er twee tegelijk, ook nog samen moeten werken.
Elke andere BT headset is er één die daarna de 2 kanalen regelt, maar de airpods moeten dus samenwerken om er alsnog een eenheid van te maken.
Niets zo vervelend als microseconden out of sync in het geluid.

Het lijkt zo eenvoudig, maar blijkt dus toch iets meer in te houden ;)
Wat maakt dat nou uit. Je kan bij die andere producten perfect de master dop solo gebruiken of beide in perfecte stereo.
Of moet er soms een versie voor 'linksorige' komen?
Ik zou je gelijk kunnen geven maar als Apple zo hoog van de toren blaast is het wel zielig dat ze het dan niet waar kunnen maken. Maakt het eerst en dan roepen.

Zie onemorething
http://www.onemorething.n...apple-niet-voor-iedereen/

Waar ik op het volgende doel:

Bluetooth wordt al jaren voor audio gebruikt, maar kent de nodige problemen. Verbindingen die verbroken worden, apparaten die niet gevonden kunnen worden, vertraging en meer. ‘It just works’ gaat nog lang niet op.
Only Apple

“Tot nu toe heeft niemand de kans gegrepen om draadloze audio tussen je smartphone en hoofdtelefoon eens flink te herzien en de plooien glad te strijken,” betoogde Apple-topman Phil Schiller op het podium.
U vroeg:

http://robbreport.com/ele...apple-airpods-look-boring

http://1reddrop.com/2016/...-headphone-bragi-arrived/

Tevens deze week verzending van Bragi The Headphone voor de pre-december orders. :)

[Reactie gewijzigd door anessie op 22 juli 2024 16:24]

Er zijn toch voldoende BT koptelefoons? Dat Apple problemen heeft met zijn dopjes betekent nog niet dat het hele verhaal een mislukking is.
Dat ze terugkomen kan je echt wel vergeten, ik blijf zeggen dat vele kampen gaan volgen. Ook in het USB-C kamp is hier hard aan gewerkt.
Het doet schijnbaar op korte termijn bij mensen wat zeer, maar over een paar jaar is het de normaalste zaak van de wereld.
Persoonlijk loop ik liever zonder draadje en met een BT koptelefoon dan regelmatig ruzie te hebben met een kabeltje
Kunnen we het er in ieder geval over eens zijn dat dit een wel heel futuristisch artikel is, en dat het daarom niet zo gek is dat het wat problemen geeft? Want voor de rest werkt Bluetooth ook al Jaren prima.
Je kunt altijd nog de Samsung Gear IconX gebruiken voor dezelfde functionaliteit ;)
Waarom gelijk zo negatief? Juist door de Jack weg te halen is er totaal nieuwe markt ontstaan waar ik enorm blij mee ben. Vroeger was het echt een zoektocht naar een gewoon mooi en goeie koptelefoon, maar sinds dat Apple deze stap heeft doorgevoerd zijn alle koptelefoon fabrikanten wakker geworden. Ik heb nu Plugfones en daar ben redelijk te vreden mee. Thuis maken wij gebruik van Sonos en we willen niks anders meer. Waarom altijd kabels? Draadloos is de toekomst en waarom zouden we dat tegenhouden?
http://www.nickhunn.com/h...reach-45-billion-in-2020/

One of the most interesting developments is the use of voice to interact with the internet, whether that’s buying stuff, asking questions, or running your smart home. Google have already announced that 20% of web queries from mobile devices are now voice queries, claiming that “we’ve started becoming truly conversational because of our (Google’s) strengths in language processing”. Despite that claim, it is Amazon that is currently making the running in Internet of Voice with their Alexa, but Google is keen to claim their place and grow their presence.

Both Amazon’s Alexa and Google’s Home use directional microphones to cover a room. As people wear hearables for more of the day, local keyword detection and wireless connections in the hearables will extend that capability around the home. The world of the film “Her” may be closer than we think.

[Reactie gewijzigd door anessie op 22 juli 2024 16:24]

Flinke misser inderdaad
Dat heeft zeer weinig met het schrappen van de 3.5mm jack te maken, aangezien je gewoon oordopjes via de lightning poort kan aansluiten. De draadloze dopjes hadden zowel naast een 3.5mm als lightning poort geïntroduceerd kunnen worden.

Het is natuurlijk gewoon even wachten op het Apple statement: "Oordopjes zijn niet bedoeld om in stereo te gebruiken. Als je óf de een óf de andere aanzet, heb je twee keer zo lange batterijduur, en de kans om ze beide tegelijk kwijt te raken wordt gehalveerd. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat mensen met een hoger IQ aan mono genoeg hebben om de audio informatie tot zich te nemen."

En hoppa.... niet gesynchroniseerde oordopjes it shall be :)
Precies mij gedachte.. Is dit niet allemaal uitvoerig getest voordat het product 'live' ging zeg maar?

Het begint erop te lijken dat Apple z'n hand overspeeld heeft deze generatie van iPhones.. Ik ben benieuwd of we daar nog iets van terug gaan zien in de cijfers, of dat consumenten hun producten echt ondanks alles toch wel blijven kopen..
Ik mis het dagelijks mijn headphone jacket op mijn iPhone 7..... verder prima toestel. Laatste jaren zit er al een steekje bij ze los, wel jammer.

Oh. Voor de azijn zeikerds dat de 3.5mm oude technologie is, de stopcontact is dat ook.
Wat ik niet snap, een van de redenen om hem te schrappen was plaatsgebrek en de dikte van de telefoon die erdoor beperkt werd. Waarom dan niet gewoon een 2.5mm jack en daar een adaptertje voor meeleveren? Dan is er tenminste geen signaal conversie en blijft de kwaliteit hetzelfde. En zo'n adapter kun je gewoon aan je plug laten zitten dus ook nauwelijks gedoe met meenemen.
Anoniem: 583079 @mark-k10 december 2016 11:29
Dat was pas belachelijk geweest, een nieuwe plug introduceren |:(
Waarom dat? Het is gewoon exact dezelfde plug alleen dan wat kleiner. Wordt al net zo lang gebruikt in allerhande toepassingen, zoals bijvoorbeeld portofoons, dus een nieuwe plug is het niet. In mijn ogen was dit de beste optie geweest als 3.5mm te dik was.
Anoniem: 583079 @mark-k10 december 2016 12:01
Dat is echt een halve oplossing. Als je naar de toekomst kijkt is draadloos toch echt wel de way-to-go.
Dat is echt een non-argument. Zolang draadloos nog niet goed genoeg is (en blijkbaar is het dat niet) heeft het geen zin om het te pushen en andere opties te verwijderen. 10 jaar geleden was ook al duidelijk dat elektrische auto's de toekomst zouden zijn, maar als dan opeens de grote merken gestopt waren met het maken van auto's met verbrandingsmotoren en alleen maar van die Nissan Leaf achtige dingen hadden geproduceerd was het hek van de dam geweest.

Ja, het draadloos is waarschijnlijk de toekomst. De toekomst moet nog komen dus wacht er dan ook mee met volledig opdringen totdat het de manier van het heden is.
Anoniem: 583079 @mark-k10 december 2016 14:24
Draadloos is al volop realiteit. Fabrikanten als Apple zijn het nu mainstream aan het maken. Binnen 2-3 jaar zullen er meer draadloze koptelefoons verkocht worden dan telefoons met draad. Ik denk dat de verhouding vandaag al 30/70 is.

Niet vergelijkbaar met elektrische auto's dus die nog niet op 0.5% zitten, en waar nog altijd allerlei technische belemmeringen moeten omzeild worden vooraleer de elektrische auto mainstream kan worden.
Op zich een logisch probleem, dat ze dat bij Apple niet eerder hadden bedacht..

Als ik een Bluetooth headset aansluit aan mijn mediaplayer loopt die ook nog al eens achter bij het beeld. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit met 2 individuele connecties onderling ook problemen geeft.
Een probleem dat alternatieven opgelost hebben in 2015 met eigen methoden zoals nfmi. Net door elk oortje een apart signaal te geven maken ze de hele boel ingewikkelder.

[Reactie gewijzigd door anessie op 22 juli 2024 16:24]

Precies, ze willen blijkbaar graag nieuwe wielen uitvinden :)
Anoniem: 636203 @MadEgg11 december 2016 10:28
Nog erger vind ik dat andere fabrikanten alles nadoen wat Apple doet, zodat je eigenlijk geen keus meer hebt. Ik had graag gezien dat Samsung gewoon nog een 3,5mm headphone jack zou meeleveren. En als de Galaxy S8 daardoor iets dikker wordt, so be it.
Des te groter de vreugde als de Iphone 8 met BT 5 hardware komt en iedereen weer kan/moet upgraden ;)
Qua geluidskwaliteit zijn de normale 14 euro bedrade earpods vergelijkbaar als ik reviews moet geloven. Vrij triest voor 170 euro kostende pods.
Noem eens een vergelijkbare dop, die ook vertraagd is in levering?

Daar zijn ze dus uniek in :)
Er bestaat een oplossing voor het gebruik van een verloopstukje en voor problemen met bluetooth. Eentje waar veel gebruikers heel blij van worden. Eentje die al heel lang bestaat. Eentje die erg betrouwbaar is gebleken. Het heet een 3.5mm jack.

Het is komisch om alle drogredeneringen te lezen om een inperking van mogelijkheden waar een groot deel van klanten niet op zit wachten te verdedigen. Als een toestel een 3.5mm jack heeft dan heeft verder niemand daar last van. Als een toestel geen 3.5mm jack heeft, dan heeft een significant deel van gebruikers daar last van. Dat er consumenten zijn die dit besluit van Apple verdedigen met allerlei drogredeneringen blijft toch een interessant fenomeen. :o

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 22 juli 2024 16:24]

Het heet een 3.5mm jack
Dus waarom kopen mensen dan draadloze hoofdtelefoons?
Zelfde zie je bij netwerken. Netwerkkabel werkt al jaren en erg betrouwbaar met hoge snelheid. Toch wil de meerderheid Wifi...
Anoniem: 325463 @PPie10 december 2016 12:48
Nouja bij netwerken is er inmiddels geen significante kwaliteitsverschil meer, ik haal gewoon 700mbit op zelfde verdieping als mijn router en met 2 etages ertussen nog 400mbit met 2ms latency. Zie zelf geen reden meer om netwerkkabels te gebruiken.
Nouja bij netwerken is er inmiddels geen significante kwaliteitsverschil meer
Potentieel kan CAT7a nu 100 GBit halen, toch nog wel sneller.
Tevens is de stabiliteit van bedraad natuurlijk beter dan Wifi, zeker in drukke omgevingen. Ik zie ongeveer 30 netwerken... :/

En gezien de ontwikkeling in Wifi, zoals je zelf aanhaalt, wat denk je dat er met de draadloze hoofdtelefoon zal gebeuren? Die zal ook beter gaan klinken en een stabielere verbinding krijgen...
Anoniem: 325463 @PPie10 december 2016 16:52
> Ik zie ongeveer 30 netwerken... :/
Waarvan 26 op 2ghz en 4 op 5ghz? Met 5ghz is het zeer stabiel met een beetje moderne apparatuur.
Wat denk je dat de verhouding bedraadde koptelefoons ten opzichte van draadloze koptelefoons is? Dat er mensen zijn die een alternatief kopen, betekent niet meteen dat dat de standaard moet zijn. Het is juist een alternatief.

Ethernet jack is ook niet zomaar uit pc's/laptops gehaald voordat er een basis was van gebruikers met wifi mogelijkheid.
Wat denk je dat de verhouding bedraadde koptelefoons ten opzichte van draadloze koptelefoons is?
Dat zal niet evenveel zijn in aantallen, inderdaad.
In omzet wel voor aftermarket wel, Bluetooth en bedraad zijn gelijkaardig (BT is natuurlijk duurder).
Maar hoeveel mensen kopen losse hoofdtelefoons en gebruiken niet gewoon de bijgevoegde hoofdtelefoon? En dan maakt het weinig uit of het een 3,5 mm, USB-C of Lightning aansluiting is...
Wat zou het uitmaken wat de omzet is van producten? Dat het ene product duurder is per stuk, betekent niet dat die de voorkeur heeft lijkt me. Je beredenering vat ik op als: BT koptelefoons zijn duurder per stuk, maar worden minder verkocht. De omzet is daarom gelijk.

Als je het op die manier gaat bekijken, is het juist nog onlogischer dat 3,5mm jacks weg worden gehaald. Er worden meer, per stuk goedkopere, 3,5mm jack koptelefoons verkocht, dus meer mensen hebben ze ook.

Het maakt m.i. juist wel uit of het 3,5mm/usb-c/lighting aansluiting is. 3,5mm is de standaard. Als je nu de 3,5mm jack weghaalt, zorg je ervoor dat een groot deel van de afzetmarkt (in aantallen) niet meer compatible is met jouw product.

Stom idee dus.
Er worden meer, per stuk goedkopere, 3,5mm jack koptelefoons verkocht, dus meer mensen hebben ze ook.
Hoeveel daarvan zijn hoofdtelefoons die waren meegeleverd met een product?
Net als je nu een Lightning/USB-C hoofdtelefoon meegeleverd krijgt?
En dus maakt het niet uit wat voor aansluiting het eigenlijk is, want mensen gebruiken toch meestal de bijgeleverde hoofdtelefoon?
Voor het kleine aantal dat een duurdere, bedrade hoofdtelefoon hebben gekocht is het natuurlijk triviaal om de meegeleverde adapter te gebruiken...
3,5mm is de standaard.
Soms moet je een stap nemen naar een nieuwe standaard, anders is er ook geen vooruitgang.
De 3,5 mm jack is van 1964 en was gebaseerde op de 1/4 inch plug uit 1878.
Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heeft de computer die jij nu gebruikt geen cassettespeler of 5 1/4" inch floppydrive.
Waarom heb je die niet? Dat was toch de standaard?
Of een parallelle poort om te printen? Was ook een standaard.
En Ethernet met een coaxkabel? Was ook een standaard.
En twee PS/2 connectors, voor de muis en het toetsenbord?
En die oudere DIN connector en DB-9 en DB-25 voor het toetsenbord en muis daarvoor?
En de Apple ADB? SCSI? ATA?
Een klacht over de iPhone 7 is dat hij geen draadloos opladen heeft. Waarom zou je dat willen, bedraad opladen werkt toch? En nog beter en betrouwbaarder...
En voor je mobiele telefoon, waarom heeft die geen Symbian OS? Was een grote wereldstandaard.
En mini-USB, dat was ook een gebruikte standaard. Waarom zou je micro-USB willen? Of dan nu USB-C?

Volgens mij is er eenvoudige manier om te laten zien dat de keuze van Lenovo, Apple en volgens de geruchten Samsung fout is: Gewoon het product niet kopen.
Ik wil er echter meer dan een kop koffie op inzetten dat 'geen 3,5 mm audioplug in een smartphone' de nieuwe standaard gaat zijn.
Ik hoop dat je dan wel bij je standpunt blijft en dan geen smartphone meer koopt?
Je mist het punt van KoffieAnanas. Op een smartphone zitten normaal gesproken zowel een 3.5mm jack als de mogelijkheid om via Bluetooth muziek af te spelen. Die keuze vrijheid is er. Het voordeel van het 'ouderwetse' draadje is de betere geluidskwaliteit, die van BT dat hetzelfde draadje weg is en dus niet in de weg kan zitten.

Die keuze-vrijheid is bij een smartphone die alleen BT doet weg. Of je moet via een irritant verloopstukje (sorry, elk mogelijk verloopstukje is gewoon irritant) je oude headset aansluiten.
Je mist het punt van KoffieAnanas
Die de tweede alinea heeft bijgevoegd. Punt blijft. Als draadloos zo waardeloos is als meerdere tweakers hier beweren, waarom kopen mensen dan draadloze hoofdtelefoons?
Ik wist dat niet van die tweede alinea.

Wat betreft je punt: volgens mij heb ik daar antwoord op gegeven. Om het in andere bewoordingen te zeggen: muziek over BT is niet belabberd, maar goed is het zeker niet. Waarom dan toch al die mensen die BT hoofdtelefoons kopen? Gewoon, puur gebruiksgemak. Form over function.....
Denk dat wifi zo populair is vanwege de mobiele apparaten waar meestal geen lan-kabel in gaat, daarnaast is het ook niet echt handig om verplaatsbare apparaten van een netwerkkabel te voorzien. Zou meteen een stuk minder portable zijn dan.

Voor de grote pc's die op 1 plek staan wordt meestal gewoon een kabel gebruikt die je netjes kunt wegwerken.
WiFi voor mobiele apparaten is natuurlijk goed te begrijpen, maar mensen die ook WiFi gebruiken voor een desktop PC of MAC etc die begrijp ik ook niet.. Ik vermoed dat het pure gemakzucht is, niet de moeite willen nemen om even een kabel te trekken..

Van de 500Mbit glasvezel internetverbinding die ik heb zou ik ook niet goed gebruik kunnen maken via WiFi.. En dan alle mogelijke stabiliteits problemen die WiFi oplevert, nee dank je..
Gewoon "ouderwets" een UTP-kabel vanaf router naast modem in meterkast naar alle PC's..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 22 juli 2024 16:24]

Ik heb een iPhone 7 en verdedig Apple voor geen meter!!!!!!!
Het meest idiote besluit ooit om de 3.5mm Jack te ditchen.
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat 10 december 2016 09:40
Serieuze vraag: Draadloze headphones bestaan al een tijdje. Wat maakt de techniek van Apple zoveel anders dat ze dit soort "simpele" problemen niet gefixed krijgen?
Het verschil zit in de manier waarop Apple ze aanstuurt. Bij andere merken zijn óf de schelpen/doppen verbonden via een kabel en zit er 1 ontvanger in, bij merken als Bragi gaat het signaal naar 1 oordop die het doorstuurt naar de andere.
Dit soort oordoppen moeten dus altijd allebei geluid weergeven, de ene werkt niet zonder de andere.

Bij de Airpods is dit wel het geval, als je 1 oordop uit doet, stopt deze met geluid weergeven en speelt de andere gewoon door. Je kunt dus bv 1 oordop gebruiken om te bellen (en het maakt ook niet uit welke). Ik heb dit nog niet eerder bij andere merken gezien en begrijp de problemen die Apple ondervindt.

Maar ze hadden deze problemen mijns inziens op moet lossen voor de aankondiging. Ze wilden ze waarschijnlijk voor kerst op de markt hebben, maar het is niet des Apples om producten aan te kondigen die nog in ontwikkeling zijn...

EDIT: Bronnen dichter bij Apple geven aan dat het om een productieprobleem gaat, geen technisch probleem: http://daringfireball.net/linked/2016/12/09/airpods-delay

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 22 juli 2024 16:24]

Wat ik me dan afvraag is waarom Apple het per sé anders moet doen als de rest, en of ze ooit overwogen hebben om te bedenken dat er een reden is dat de rest van de wereld het op een andere manier doen.

Ik weet niet of alle Bragi's NFMI gebruiken, maar dat is iig een oplossing die gewoon wel werkt: Je gaat met bluetooth naar ene oordopje, en dan met NFMI naar andere. Oké Apple wil blijkbaar dat alle oordopjes gelijk zijn en je er eentje uit kan doen, en dat andere het blijft doen. Prima, ik zou zeggen voor het geld wat die dingen kosten kunnen ze ook wel wat extra hardware erin doen, waarbij beide een Bluetooth verbinding kunnen doen, en beide een NFMI link kunnen maken. Dan optie A een protocol erbij wat automatisch eentje de master maakt en de ander de slave, waarbij de slave via NFMI zijn audio krijgt en de master dat stuurt. Of je gebruikt voor beide Bluetooth voor audio, maar je stuurt via NFMI enkel een synchronisatie signaal bijvoorbeeld.

En misschien zie ik nu wel wat over het hoofd, laten we wel wezen, bij Apple werken ook geen domme mensen. Maar het komt me wel een beetje over alsof ze op deze manier wat extra konden besparen op de hardware kosten. (En granted, daardoor natuurlijk ze ook wat kleiner houden).

Dus hun oplossing heeft bij de randvoorwaarde dat ze allebei standalone moeten kunnen werken wel een voordeel, maar dan moeten ze het wel fatsoenlijk werkend krijgen.
Voor de duidelijkheid, de rechter Dash werkt perfect zonder de linker, die moet je zelfs niet bij hebben. Als die linker buiten NFMI bereik is staat die tevens niet eens aan (als ik hem in mijn broekzak steek bv). Enkel omdat mensen moeilijk moeten doen en persé alleen met het linker oortje dezelfde optie willen hebben moet daarvoor dubbele apparatuur voorzien worden, wat gezien het formaat en de mogelijkheden van de Dash tov Airpods nochtans niet eens zo moeilijk zou moeten wezen voor een miljardenbedrijf zoals Apple.

[Reactie gewijzigd door anessie op 22 juli 2024 16:24]

Ik gebruik zelf al meerdere jaren bluetooth koptelefoons bij mijn telefoon en hoewel het heel prettig en goed werkt, kan het soms voorkomen dat er heel even een kleine storing in de verbinding is. In de praktijk heb je hier nauwelijks last van, maar ik kan me prima voorstellen dat wanneer één oortje van de Airpods tijdelijk kampt met een probleem met de verbinding en de andere niet, dit voor problemen in de synchronisatie kan zorgen.
Ik verbaas altijd over alle comments over bluetooth oortjes/hoofdtelefoons. Waarom heeft bijna nooit het iemand over de kwaliteit van het geluid?

Het lijkt tegenwoordig enkel om gemak te gaan, niet om kwaliteit, ter voorbeeld wanneer een Netflix artikel gaat over de belabberde kwaliteit van Netflix vs. Fysieke media houdt elke comment praktisch in; "maar het is zoveel makkelijker en die kwaliteit zie ik niet".. Niemand die denkt "hmm wat zonde eigenlijk zo'n peperdure 4K TV gekocht, kijk je er netflix op in 4k welke niet beter is dan een normaal tv 1080i signaal."

Zo ook met audio. Bluetooth verbinding vs fysieke verbindingen klinkt echt zo aanzienlijk slechter. Sommige bluetooth hoofdtelefoons hebben beiden opties, switch eens tussen analoog en bluetooth, en iedere leek kan dat horen.

Ik snap de obsessie van veel geld in audio apparatuur stoppen niet, wanneer de kwaliteit ruk is. En de obsessie om alles te willen versimpelen vooral ten koste van de kwaliteit. Kom eerst eens met iets wat werkt en geen achteruitgang is.
Wellicht omdat niet iedereen geluidskwaliteit als prioriteit #1 heeft. Dat het voor jou zo is, wil niet zeggen dat voor de rest van de wereld geluid ook het belangrijkst is.

Daarnaast, horen veel mensen überhaupt het verschil niet, dus missen ze het ook niet. En dan is het mooi meegenomen als de functionaliteit wel beter is, de vormgeving, etc.
Jouw reactie is precies mijn hele punt. Je prioriteit is niet de kwaliteit, maar de functionaliteit en de vormgeving. Het is grappig hoe mensen een achteruitgang in audio-kwaliteit verdedigen.

Mijn punt is niet dat de functionaliteit niet ontzettend fijn is, maar dan het alle nieuwere technieken de laatste tijd vaak ten koste gaan van de kwaliteit. En omdat iedereen er dan maar 'tevreden" mee is, wordt het een standaard.

Er wordt vaak aangehaald dat mensen het niet horen, dus missen ze het niet? Heb je het ook wel eens getest? Even je bluetooth hoofdtelefoon analoog aansluiten vs. bluetooth?

Er zijn op dit soort vlakken zo veel verschillende voorbeelden te vinden, resolutie, zwartwaardes, FPS (in games), etc etc etc. Overal hoor je (terechte) kritiek wanneer iets niet voldoet aan de huidige standaarden. Maar bij audio lijkt die standaard achteruit te gaan, en krijg je vervolgens opmerkingen over "ja maar het design en de functionaliteit"? wait wut.
Probleem 1 is natuurlijk de vraag of je het echt hoort. Audiofielen beweren vanalles te horen wat in de praktijk gewoon onhoorbaar is. Nu gooit Bluetooth wel redelijke compressie eroverheen, dus in principe geloof ik wel dat het hoorbaar zal zijn. Als je specifiek het gaat testen. Maar als ik een rondje ga hardlopen en mijn oordopjes in doe, denk je echt dat het me uitmaakt of ik in een theoretische situatie met goede luisteromstandigheden iets van verschil hoor? Nee natuurlijk niet, wat in de praktijk hoor je dat niet als je gaat hardlopen.

Veel mensen vinden gebruiksgemak simpelweg belangrijker dan dat ze misschien net aan wat verschil kunnen horen, vooral gezien voor hun met Bluetooth het ook gewoon prima klinkt. Dat bij jou de geluidskwaliteit boven alles gaat is prima, maar je moet ook accepteren dat andere mensen andere prioriteiten hebben.
Jouw reactie is precies mijn hele punt. Je prioriteit is niet de kwaliteit, maar de functionaliteit en de vormgeving. ....
Je zit helemaal mis. Here's why:
Mijn prioriteit is wel degelijk geluidskwaliteit. Maar ik geef jou aan dat je jezelf beter moet verplaatsen in een ander. Omdat *jij* of *wij* in dit geval geluidskwaliteit belangrijk vinden, wil niet zeggen dat de rest van de wereld dat ook van mening moet zijn.

Wat verwachten mensen van oordopjes?:
  • Ik moet er makkelijk mee kunnen bellen.
  • Het zou heel tof zijn als ik op een knopje kan drukken, en ik kan de naam inspreken van degene die ik wil bellen.
  • Kan ik misschien dicteren?
  • Het moet er wel een beetje tof uit zien! Beetje in stijl zoals je zelf ook stijlvol bent...toch?!
  • Als hij me waarschuwt met een bliepje als er een bericht binnenkomt, handig, want dat trillen voel ik toch nooit.
  • Muziekje op de achtergrond is ook leuk. Mind you, het gros van de mensen vindt het al prima als er een enigszins herkenbaar melodietje uit komt waar ze vals op mee kunnen neuriën of fluiten.
  • En dan heb je nog een groep die voornamelijk muziek luistert, maar geluidskwaliteit gewoon niet kán onderscheiden.
In bovenstaande gevallen, als ik dat soort zaken belangrijk zou vinden: wat brengt betere geluidskwaliteit me dan? Oogt het beter? Kan ik er meer mee? Ben ik meer vermaakt door dezelfde muziek?
Nee... dus waarom zou ik dan gaan discussiëren over geluidskwaliteit?

Je maakt de denkfout dat omdat oordopjes iets met audio te maken hebben, dat de geluidskwaliteit direct heel belangrijk moet zijn. Dat is gewoonweg niet zo. Hoe veel mensen hebben wel niet een Sonos systeem of soundbar onder de tv? Dramatische geluidskwaliteit, maar oh-oh, wat is het hip en handig en design.

De markt vraagt niet om geluidskwaliteit. Daarom leveren de producenten het niet. Goede geluidskwaliteit is steeds meer een niche product. Dat heb je goed gezien, maar je doet zó verbaasd dat het net lijkt alsof je je niet kan verplaatsen in een ander.
Wacht.. Je probeert me te overtuigen hier dat mensen geen behoefte hebben aan geluidskwaliteit in oordopjes en dat oordopjes niets te maken hebben met audio? Serieus? Dat is als zeggen dat een monitor of TV niets te maken heeft met beeld.

Het lijkt mij toch dat de meest primaire functie van oordopjes überhaupt toch is om geluid af te kunnen spelen? Hoe kun je dan zeggen dat dit niet belangrijk is.

Knopjes indrukken, dicteren, design, bliepjes met berichten, zijn in 90% van de gevallen bijzaken lijkt mij. En zelfs als dat niet zo is, dan vervalt er niets aan de eerste functie van oordopjes; Geluid kunnen afspelen. Die extra's kunnen prima op goede oordopjes zitten, zonder verlies van kwaliteit.

"En dan heb je nog een groep die voornamelijk muziek luistert maar geluidskwaliteit niet kán onderscheiden." Altijd dat argument weer..

Dat is zo'n ontzettende onzin en tevens aanname. Ik heb werkelijk waar deze discussie al zo vaak gevoerd zien worden en regelmatig tests gedaan. Vrijwel iedereen zonder oor-problemen kan geluidskwaliteit prima onderscheiden. Wellicht het verschil tussen .flac en .mp3 niet helemaal plaatsen, maar het verschil tussen bluetooth of .mp3 128/320 spreekt voor velen al boekdelen. Als je mijn Shure in-ears vergelijkt met de low-budget in-ears kan ook iedereen dat verschil horen.

Het is voor iedereen hoorbaar, maar het is een vóórkeur om extra geld te betalen voor die betere kwaliteit audio. Wanneer iemand volledig tevreden is met 5,- hema oordopjes hoor je mij niet klagen, heel fijn voor ze. Maar mijn punt is dat de huidige trent is om kwaliteit in audio te vervangen voor matige technieken als bluetooth, puur om iets kabelloos te maken. De primaire functie van de dopjes verliest hiermee zijn kwaliteit.

Ik snap dus de obsessie niet om dingen te versimpelen ten koste van die kwaliteit. Ik snap wel wáárom ze het willen versimpelen, draden kunnen nou eenmaal onhandig zijn, maar doe het dan goed. Ik ben niet tegen draadloos of vernieuwing.
Wacht.. Je probeert me te overtuigen hier dat mensen geen behoefte hebben aan geluidskwaliteit in oordopjes en dat oordopjes niets te maken hebben met audio? Serieus? Dat is als zeggen dat een monitor of TV niets te maken heeft met beeld.
Nee, dat is totaal niet wat ik zeg. Je hele relaas gaat dus wederom nergens over helaas :+

Bijvoorbeeld (om je een beetje op weg te helpen): Als ik zeg dat "omdat oordopjes iets met audio te maken hebben, etc" dan zeg ik dus niet "dat oordopjes niets te maken hebben met audio". Letterlijk.... 8)7

Volgens mij wil je graag lekker rellen. Doe maar niet... wel zo gezellig :)
Zal je over een week melden hoe de nieuwste van Bragi klinken ;)

Los van al dat, je kan moeilijk je een Iphone 7 aan de man brengen als die hardwarematig nog geen BT 5.0 ondersteunt. Kwaliteit is voor volgend jaar.

http://uk.businessinsider...-energy-2016-10?r=US&IR=T

[Reactie gewijzigd door anessie op 22 juli 2024 16:24]

Eindelijk een comment die exact mijn gedachtenlijn volgt.

Ik heb een gloedhekel aan bluetooth, tenzij het voor bellen in de wagen is, dan werkt het super. Maar zelfs daar hangt m'n iphone aan de kabel, en loopt de verbinding ook over die kabel, want ik heb CarPlay in de wagen.

In m'n vorige wagen (Ford Fiësta) was er gewoon een overduidelijk verschil te horen tussen bedraad en bluetooth, zo erg zelfs dat ik een dure Ford-specifieke Y-kabel had gekocht om mijn iPhone dan maar te kunnen aansluiten. Op zo'n moment gebruik ik liever een 15cm (mega kort kabeltje voor in de auto), en dat 5 jaar lang, met enige frustratie, maar wel wetende dat het geluid dat ik eruit haalde op z'n minst mijn minimum vereisten haalde.

Nuja, zoals hier ook aangehaald, extreme geluidskwaliteit is hier niet het doel, maar gewoon normaal zuiver geluid. Zo'n Bose Dock met bluetooth klinkt fantastisch voor wat het is, maar via bluetooth naar je AV Receiver klinkt voor geen meter, t.o.v dat mp3tje op een stickje, maar ja, het is makkelijker. Die afweging maak je uiteraard voor jezelf.
Precies dit en het mooie is dat nu Apple nu een probleem moet oplossen wat ze zelf gecreëerd hebben door de jack weg te laten. En waarom? Ze moeten toch wat verzinnen.
Ja! Dankjewel! Jij mag van mij part heilig verklaard worden!:)
Laat die onder je maar zeuren dat 't offtopic is, dat vind ik totaal niet 't geval.
Er mort inderdaad vaker gekeken worden naar audiokwaliteit.
Het voordeel is wel dat elk device een eigen dac mee kan leveren en gezien het toch om digitale media gaat maakt het niet zo heel veel uit of je het tussen disk en analoge audio een stukje door de lucht stuurt.

Wat Bluetooth audio wel verhelpt is situaties waarin de standaard DAC niet geschikt is voor wat je probeert te doen (SE215 veel te luid, en ruis met volume op extreem laag, HD598 bijna niet te horen), of waarin de fabricant graag een eigen geluidsbeeld geeft, onafhankelijk van de fabrikant van het toestel.
Ik weet niet wat je bedoelt met je analogie met 4K tv/video: in veel situaties (dwz op normale kijkafstand) zal je het verschil met FHD onmogelijk kunnen zien.
(tl;dr audio op bluetooth is prima, bij elke situatie moet je een afweging van kwaliteit en handigheid maken)

Waar komt toch dat idee vandaan dat het geluid van bluetooth waardeloos is? Het is tegenwoordig gewoon prima. Mijn keuze voor bluetooth on the go is weloverwogen geweest, aangezien ik idioot werd van kabels die in de knoop raakten, in de weg zaten en vervolgens stuk gingen. Een goede koptelefoon met bluetoothverbinding is duurder dan een vergelijkbaar bedraad model, maar dat heb ik er graag voor over.
Zo ook met audio. Bluetooth verbinding vs fysieke verbindingen klinkt echt zo aanzienlijk slechter. Sommige bluetooth hoofdtelefoons hebben beiden opties, switch eens tussen analoog en bluetooth, en iedere leek kan dat horen.
Mijn bluetoothkoptelefoon (Plantronics Backbeat Pro, prima ding, treble is wat minder) kan ook met een 3,5mm-kabeltje gebruikt worden en klinkt dan echt precies hetzelfde. En het is niet alsof mijn oren stuk zijn. Ik besteed graag veel geld aan goede geluidsapparatuur en ik heb op de middelbare school bijvoorbeeld mijn profielwerkstuk over audiocompressie gedaan. Ik blijf echter wel realistisch. Het is echt onzinnig om bijvoorbeeld flacbestanden op je telefoon te zetten, terwijl uit verschillende dubbelblindonderzoeken is bewezen dat mensen bij mp3-bestanden boven een bitrate van ongeveer 200kbit/s het verschil al niet meer horen. Hier is het eerste resultaat dat ik zo snel even vond in een zoekopdracht naar een dubbelblindtest.

Daarmee wil ik niet zeggen dat ik beter geluid niet kan waarderen. Als ik thuis ben en handigheid minder belangrijk is, gebruik ik een AKG K612 Pro, die ik na veel onderzoek heb gekozen boven andere modellen. Dat is een uitstekend klinkende koptelefoon, maar onderweg lever ik graag een beetje geluidskwaliteit in voor gebruikersgemak.

Met je argument over Netflix ben ik het deels eens. Ook daar is het een afweging van kwaliteit en gemak. Ja, Netflix ziet er minder mooi uit dan een blu-rayfilm en ik zou je voor gek uitmaken als je op een flinke thuisbioscoop alleen maar met Netflix kijkt. Het is echter een stuk minder omslachtig dan een torrent opzoeken, die downloaden, eventueel ondertitels erbij zoeken als je de originele taal niet voldoende beheerst en het vervolgens afspelen op een mediaspeler die vaak minder makkelijk in het gebruik is dan een chromecast of een smart-tv. Een Netflix-film zet je zo op en is voor een simpele film of serie vaak voldoende. Voor een heftige actiefilm of een mooie epic ben ik het zeker met je eens dat het de moeite waard is om een kwaliteitsversie op te zoeken.

[Reactie gewijzigd door faraga op 22 juli 2024 16:24]

Over geluid .... het is PERSOONLIJK. De previews zijn mixed ... sommige negatiever andere positief. Maar nogmaals geluid is persoonlijk.
Ik zelf heb geen probleem met de gewone apple dopjes .... net zoals honderden miljoenen anderen ... al die mensen die met de gewone apple dopjes op straat zie.

Hier enkele positieve PREviews .... bespaar me je reply met negative voorbeelden.... kan ik zelf ook vinden ... net zoals jij onderstaande had kunnen vinden als je de moeite had genomen.

Gizmodo :
As for the sound quality, I couldn't help but be impressed by how loud and full the sound from the AirPods was. Listening to a Sia track, the notes were crisp and the highs seemed really solid. The track I was listening to didn't have a ton of bass, but on first inspection it seemed to be at least passable.

Let me put it this way: AirPods sound way better than wired EarPods.

Daily Mail :
The audio quality is excellent, and is surprisingly bassy and well-rounded.
We were also impressed at the sheer volume they were capable of - a song played at maximum volume through the AirPods sounded much louder than the included lightning connector EarPod pair.

ExpertReviews:
I touched on sound quality earlier, and it’s very good indeed – far better than standard Apple earphones. Some will hope for a bit more bass, but most listeners will be pretty happy with their output. What’s more, they make a lot of noise. On my iPhone, putting the volume up to the halfway mark was the dream spot. I did push it to the top of the slider, and was rewarded with music so loud it was actually almost painful. Unless your ears are seriously faulty, these will do the job nicely.

[Reactie gewijzigd door dgh op 22 juli 2024 16:24]

Hoe kunnen die reviews er nou zijn als Apple nog steeds geen goed werkende airpods heeft.
Anoniem: 583079 @hiostu10 december 2016 12:04
Omdat ze blijkbaar wel voldoende goed werkende exemplaren hadden om aan de pers te geven bij de aankondiging. Er zijn dus twee mogelijkheden: ofwel klopt dit gerucht over synchronisatieproblemen niet, ofwel treedt er in bepaalde situaties (of met bepaalde toestellen...) een probleem op en heeft Apple besloten dit product nog niet te gaan verkopen voor die opgelost zijn.
Maar ja wat gaat er nog veranderen in de definitieve versie. Dat ze overigens beter zijn dan de originele Apple oortjes zegt niet zo veel. Die zijn ook niet echt heel goed. Iemand die graag naar goede audio kwaliteit luistert gebruikt deze ook niet. Die zal eerder een fatsoenlijke overear headphone gebruiken.
Ik verbaas altijd over alle comments over bluetooth oortjes/hoofdtelefoons. Waarom heeft bijna nooit het iemand over de kwaliteit van het geluid?
Altijd? En Alle?
Ik denk dat ik mij altijd verbaas over alle comments die niet over het artikel gaan, maar blijkbaar mensen hun zegje willen doen hoe offtopic dat dan ook is.

Het artikel gaat niet eens over de audio kwaliteit, maar over synchronisatie (kwaliteit).
Omdat deze 2 oordopjes niet met een draadje aan elkaar zitten, en er dus met 2 verschillende apparaten verbonden moet worden, en naar gestreamed moet worden. Verder heb ik zelf de earin draadloze *oordopjes* en die hebben geen last van dit probleem, dus opvallend dat Apple hier mee stoeit vind ik wel
Anoniem: 583079 @t1mmy10 december 2016 11:25
Bij andere modellen wordt het signaal blijkbaar naar één oortje gestuurd en van daaruit doorgestuurd naar het andere.
Ook met 2 losse oordopjes, of met een soort van verbinding tussen beide?
Ja, ear in, bragi, samsung etc.
Die werken met een verbinding van het ene naar het andere, naar het schijnt.
Bij dingen als draadloze headsets is er 1 draadloze verbinding naar de telefoon/computer. Hierover komt het stereo signaal en die wordt in 1 keer afgespeeld.
Bij de airpods zijn er 2 aparte draadloze links die beide een aparte mono stream krijgen. De kunst is om deze 2 signalen zo goed mogelijk te synchroniseren zodat je aan beide kanten hetzelfde hoort op hetzelfde moment. Dit is erg lastig om goed te krijgen.
Je kan wel doen of andere BT dopjes altijd met draad verbonden zijn en Apple iets nieuws bedacht heeft, maar die zijn er wel degelijk en niet van Apple en wel goed werkend...

Het ia vast lastiger maar om daar maanden over te doen na je aankondiging is wel erg knullig.

https://www.google.nl/amp...-arent-the-apple-airpods/

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 16:24]

Echter heeft Apple schijnbaar wel degelijk andere techniek erin zitten, waar ze herkennen dat beide in het oor zitten of alleen 1. Dat kan nogal een verschil uitmaken.
Apple zal ongetwijfeld ook een gewone draadloze dop uit kunnen brengen, ze hebben met beats immers de kennis in huis, en erg dom schat ik ze ook niet in.
Er zit schijnbaar toch wat meer complexiteit in wat Apple poogt te behalen.
Snap ik, alleen werd er gedaan alsof Apple de eerste/enige was met draadloze doppen, en dat klopt niet ;)

Wat de verdere problemen zijn weten we niet, het lijkt iets complex, maar das niks meer dan speculatie...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 16:24]

Ik zie nergens wat de onderliggende technologie is, maar mijn *vermoeden* zou zijn dat de betreffende earbud paren allemaal gebruik maken van een single BT verbinding plus een proprietary connection van de hoofd-bud naar de bij-bud. Dat is dus iets heel anders dan de airpods omdat je hoogstens 1 van de twee als single kunt gebruiken, en niet de andere.

Wat ik gehoord heb van degenen die review units hebben van de airpods werkt het overigens prima, met weinig tot geen problemen...
Wie claimt dat uberhaupt ... apple niet hoor !
Die zullen met 1 gekoppeld zijn en dan bedraad naar de andere kant zijn dan hoeft dat niet appart gesingroniseerd te worden.
Omdat we hier te maken hebben met twee receivers en de afstand kan variëren aangezien een hoofd beweegt. Een tweede factor kan zijn dat radio signalen langzamer door water gaan. Op een kleine schaal zal het ene oordopje het signaal sneller oppakken dan de ander. Dan moet je dit oplossen, maar hoe? Communicatie tussen de twee oordopjes? Dat zal wel weer van de batterij levensduur afgaan (en hij lijkt me al niet zo groot)
Normaliter wordt er een stereo signaal naar de headphones gestuurd en dan via een kabel verdeeld tussen links en rechts. Ik neem aan dat met de airpods het signaal op de verzender moet worden gesplitst, en dan pas wordt verstuurd. Als dit niet exact tegelijk aankomt/verwerkt wordt, heb je last van faseverschil wat een zeer slecht effect op het geluid heeft.

[Reactie gewijzigd door Luapper op 22 juli 2024 16:24]

Ik geloof dat de meeste draadloze koptelefoon nog wel een bedraadde koppeling hebben tussen de twee oortjes. Iets dat deze niet heeft. Iets wat voor de-sync kan zorgen omdat ze beiden een andere latency krijgen.
Beide oortjes hebben een aparte Bluetooth ontvanger.

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 22 juli 2024 16:24]

Het lijkt erop dat dit gerucht niet waar is. Apple blogger John Gruber geeft aan hij vermoed dat het productie problemen zijn.
It makes more sense to me that Apple has run into a manufacturing problem, not that they discovered a design defect after they were announced.

"More difficult to manufacture at scale than expected" is also what I've heard through the grapevine, from a little birdie who knows someone on the AirPods engineering team. Things like what happens when you lose one or the battery dies -- Apple solved those problems during development.
Wat die blogger zegt is echter ook slechts een gerucht en niks meer dan dat.
Hij kan wel bevestigen dat het prototype het probleem niet heeft.
Tot zo ver heeft zijn gerucht evenveel toegevoegde waarde als het artikel wat Tweakers schrijft.
Ik vond het al raar dat geen enkel van die preview exemplaren er blijkbaar last van had. Toch geen enkele er over weten klagen.
Waar zijn ze toch mee bezig. Steve draait zich om in zijn graf. De USB-c en schrappen van de 3.5mm is de grootste flater. Veel te gehaast iets willen. En deze dingen gaan ook massaal op marktplaatsen terechtkomen als ze uitkomen, omdat ze overal worden vergeten zonder 'touwtje', worden gevonden en dan de handel in gaan. De smartwatch vond ik ook al niks, en ben niet de enige. Ze zijn te geforceerd bezig.

[Reactie gewijzigd door BanglaRoad op 22 juli 2024 16:24]

Steve is zelf altijd fel voorstander geweest van het afschaffen van legacy poorten (en disken).
Jammer dat dit moest gebeuren.

Het gebeurde soms ook bij goedkope varianten van draadlooze oordopjes. Waardoor ik hem niet wou kopen.

Ben blij dat er in iedergeval genoeg bluethoot oordopjes zijn die wel goed werken. Maar wachten tot deze uit is dan kunnen we hem in ieder geval goed testen.
Hmm.. dus achteraf heeft Apple de AirPods veel te vroeg aangekondigd. Maar aan de andere kant hebben we bij de concurrentie kunnen zien, wat er gebeurd als je producten te snel op de markt brengt. Met dat in het achterhoofd, is het extra opvallend dat Apple de huidige MacBook lijn op de uitgebracht heeft, terwijl er grafische problemen zijn en er een Bootcamp-audiodriver nodig is...
Ik hoorde bij de leverancier dat ze toch al wat doosjes gesignaleerd hadden en er een zouden achterhouden voor me. Ik heb ze beroepsmatig nodig om dingen te testen en ik wilde ze toch wel voor februari in ieder geval hebben.

Verder begrijp ik één ding niet: ik heb al jaren Sennheisers en AKG's als headsets. Die hebben standaard een 1/4" aansluiting en een verloopje naar 1/8" (meestal, heb er nu tientallen rondslingeren thuis).

Wat is het verschil tussen een dongle gebruiken nu en het verloopje wat ik de afgelopen?.....25 jaar of zo? van mijn leven heb moeten gebruiken om een fatsoenlijke koptelefoon op een walkman / diskman / minidiskman / iPod / iPhone / laptop aan te sluiten? Of omgekeerd, even een simpele oortelefoontje in een mixer te prikken om te kijken hoe een mix klinkt over een crappy headset? De jack klikt stevig in het verloopje en blijft gewoon goed zitten bij verder gebruik tenzij je hem weer los wil trekken.

Ik maak me maar om één ding zorgen: wat is de audiokwaliteit van de losse DA die in het verloopje zit? Voor de rest: tja....ik zoek nog een SCSI verloopje voor een oude sampler. Over dongle hell gesproken....vroeger was niet alles beter :+

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 22 juli 2024 16:24]

Als je geld hebt voor een iphone. Koop dan gewoon een Fiio muziek speler en dopjes met draad en al het gezeik is opgelost :p snap zoiezo niet waarom alles draadloos moet. Kabel van in-ears achter trui ofzo langs in de speler in je broek en nergens last van :) ik zou zoiets niet kopen. Heb je zin in muziek en is de batterij leeg van je dopjes :s ik vraag me wel af of die lightning verloop stekker niet makkelijk uit de mobiel gaat. Zo'n plat ding. Ja je snapt me wel. En hoe raak je iets kwijt haha alles los van elkaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.