Hacker 'Voksi' heeft een workaround online gezet voor zes verschillende recente games die de bekende 'antiknoeitechnologie' Denuvo gebruiken. Die staat erom bekend dat hij zeer moeilijk te kraken is, maar hiermee is in ieder geval tijdelijk een overwinning geboekt op de software.
Tot op heden heeft Voksi workarounds voor Doom, Rise of The Tomb Raider, Just Cause 3, Inside, ABZÛ en Total War: Warhammer online gezet. Het gaat hier nadrukkelijk niet om een crack. Als dat zo was, zou dat betekenen dat Voksi Denuvo volledig wist te verwijderen. In plaats daarvan werkt het als workaround: de bestanden van de hacker werken met vervalste app manifests die Steam doen denken dat de gebruiker gewoon een Steam-licentie voor de game in kwestie heeft. Die komen van een server van de hacker. Gebruikers moeten dan ook gewoon inloggen op Steam om de game uiteindelijk werkend te krijgen. Men doet dit om voor de hand liggende redenen met nieuw-aangemaakte accounts.
De workarounds zullen naar alle waarschijnlijkheid niet voor eeuwig werken. Het succes ervan hangt ervan af of Voksi's eigen server blijft werken, Denuvo na een eventuele toekomstige update nog steeds niets door heeft en dat Steam de vervalste manifests voor legitiem blijft aanzien. Op het moment dat een van deze schakels van de workaround verandert of volledig uitvalt, zullen de games waarschijnlijk niet meer te spelen zijn. Het 'voordeel' van deze aanpak is wel dat, zolang de workaround werkt, online-functionaliteiten als multiplayer en leaderboards ook werken.
De invloed op de verkoopcijfers van de games zal niet alleen beperkt zijn omdat de workaround niet voor eeuwig zal werken, maar wellicht ook omdat de getroffen games al iets ouder zijn en dus mogelijk een aanzienlijk deel van hun verkopen al gehad hebben. Just Cause 3 kwam in december uit, Rise of The Tomb Raider in januari en Doom en Total War: Warhammer in mei. Voor Inside en ABZÛ gaat dat alleen veel minder op: Inside is net een maand oud en ABZÛ is nog geen week oud.
Denuvo staat bekend als een kopieerbeveiliging die uitzonderlijk moeilijk te kraken is. Zeer veel games die recente versies van de technologie gebruiken, zijn nog altijd niet verkrijgbaar op Torrentsites. Het blijkt zo'n sterke beveiliging te bieden, dat bijvoorbeeld crackergroep 3DM het bijltje momenteel neer heeft gelegd. De groep is zelfs van mening dat Denuvo het einde van gamepiraterij zou kunnen betekenen. Hoe Denuvo precies werkt, maakt de Oostenrijkse ontwikkelaar bewust niet bekend.
Niet alleen gebruikers die niet voor games willen betalen, klagen over Denuvo. Bij iedere aanpassing aan hardware die een gebruiker doet, moet een game opnieuw geactiveerd worden. Daar zit een bepaald maximum per 24 uur aan dat een betalende gebruiker in de weg kan zitten. Daarnaast zit de technologie het gebruik van mods in de weg bij bijvoorbeeld Doom en kunnen gebruikers geen Windows-Denuvo-games spelen op Unix-besturingssystemen met Wine. Tot slot groeit naar verloop van tijd het risico dat de activatieservers van Denuvo offline gaan en ontstaat de mogelijkheid van incompatibiliteit met nieuwe besturingssystemen, zoals dat bij SafeDisc en SecuRom gebeurde onder Windows 10. Het stopzetten van Games for Windows Live bracht soortgelijke problemen met zich mee. Zonder zaken als cracks werken veel van deze oudere games niet.