Nintendo laat webversie Super Mario 64 HD-project offline halen

Nintendo heeft een takedownverzoek gestuurd om een site die een webversie van Super Mario 64 HD speelbaar maakte offline te halen. Dit fanproject voor een hd-versie van het eerste level van Mario 64 kreeg in korte tijd veel aandacht. Op de originele site is de download nog beschikbaar.

Super Mario 64 HD is een project van Unity-ontwikkelaar Erik Roystan Ross om het eerste level van het spel, Bob-Omb Battlefield, in een hd-versie speelbaar te maken. Zip-bestanden van het speelbare Unity-project zijn te downloaden voor Windows, Mac en Linux.

Vorige week kreeg het project veel aandacht, vooral ook omdat er een speelbare webversie online verscheen, die werkte met de Unity-player. Op die pagina is inmiddels echter een klacht op basis van de Amerikaanse DMCA-auteurswetgeving te zien. Nintendo zou het project offline willen hebben vanwege auteursrechteninbreuk en de beheerder van de site heeft daarop de webplayer offline gehaald. Voorlopig blijven de overige downloads wel beschikbaar. Niet bekend is of Nintendo daar ook takedown-verzoeken voor heeft ingediend.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

31-03-2015 • 16:07

113 Linkedin

Reacties (113)

113
112
68
0
0
0
Wijzig sortering
Jammer ik dacht iets dat na 25 jaar je er alles mee kon doen wat je eigenlijk zou willen, of klopt dat niet met dit.? Ben ik wel benieuwd naar eigenlijk.

Het was al echt een top game, en nog steeds vind ik het een geweldige game.
Maar HD voegt er toch nog een beetje aan toe wat je mist tegenwoordig.

Dus jammer Nintendo !

Ben benieuwd of ze hem nu zelf gaan uitbrengen, er zal wel veel vraag naar geweest zijn.

Edit : hmm stom zolang bestaat hij nog geen eens haha

Ik ben zelf van 94 en ja ben er eigenlijk mee opgegroeid vandaar dacht ik dat die al langer bestond.

[Reactie gewijzigd door TweakTwitch op 31 maart 2015 16:12]

Super Mario 64 is nog geen 20 jaar oud.

Prima dat Nintendo zijn intellectuele eigendommen beschermt. Zeker ook omdat deze gewoon uitgebracht kan worden op een huidige console van Nintendo. En je kan hem nog steeds spelen op de 3DS (als je de DS cartridge van de heruitgave hebt).
Sterker nog, dat ben je zelfs verplicht.
Anders vervalt jouw recht op het ding waar het om gaat.
Niet met auteursrecht, wel met Amerikaans patentrecht.
Op de WiiU kun je 'm ook nog gewoon spelen hoor, net als de Wii. SM64 staat immers gewoon in het Wii Shop Channel wat op beide consoles beschikbaar is.
Prima dat ze iets verdedigen wat ze schade toe kan brengen, maarrrr....
Jammer dat ze bij Nintendo het concept gratis reclame niet echt snappen en dit soort onschuldige dingen (is eigenlijk niet echt meer dan een demo) direct de nek omdraaien.
Mario 64 komt uit 1996 :)
Super Mario 64 is al bijna 20 jaar oud? Tjezus... Het moment waarop je jezelf (vrijdag wordt ik 28) begint te realiseren dat je oud begint te worden nadert met rappe stappen voor mij...
Super Mario 64 is al bijna 20 jaar oud? Tjezus... Het moment waarop je jezelf (vrijdag wordt ik 28) begint te realiseren dat je oud begint te worden nadert met rappe stappen voor mij...
Same here (27 jaar). Echter wat ik merk is dat wanneer je veel technlogie volgt, de snelheid van technologie je niet snel genoeg kan gaan. Voor veel ontwikkelingen (space, medisch, virtual reality) worden nu pas belangrijke stappen gezet, terwijl de toepassing soms nog wel 20 jaar kan duren.

Toch raar dat een geweldige en nog steeds grafisch acceptabele game, alweer 20 jaar oud is :'( . Tevens brengt Nintendo ook nog steeds remakes uit van games van 20 jaar geleden (mario 64, Zelda oot en ms,etc)
Heb hier de nintendo 64 nog liggen met mario64 op een hd tv ziet het er voor geen meter meer uit. maar deze hd versie is best wel mooi. Zou deze best wel eens op full hd willen spelen :)
Dat geloof ik graag, de resolutie was iets van 320 *280. Maar op een full hd resolutie via een emulator ziet het er best goed uit. Mss is er ook wel een hd versie te vinden op het www.

De reden dat ik vind dat Mario 64 er best ok uitziet komt omdat het vrij veel simpele objecten gebruikt worden. Daarom valt de beperkte gpu kracht minder op (zoals bij golden eye wel te zien is). Hetzelfde geld voor UT classic: Simpele objecten.
Wat een tijd he de n64 tijd. ik krijg er weer heimwee naar als ik eraan denk. Wat was dat toen een evolutie in de console wereld.

Jammer dat Nintendo statistisch gezien nu zo ver achter loopt. Terwijl ze eigenlijk best leuke dingen bedenken maar het toch niet echt aanslaat.

Ik vind het jammer.... Ik heb de wiiu niet gekocht. Simpel weg omdat ik het te duur vind voor wat het te bieden heeft. Wel weet ik nu al dat wanneer in 2016 Zelda uit komt ik gelijk het ding in huis haal. Ook al ben ik dan 30+.. Ik vind Zelda games nog altijd heel leuk om te spelen. Ik denk niet dat dat er nog ooit uit gaat bij mij :)
Ja, ik herken (geheel offtopic) wat je zegt!
Ik zag laatst een foto van alle Tomb Raiders voorbij komen, dan zie je wat voor sprongen er gemaakt zijn... maar toch kan het niet snel genoeg gaan.
Ik laat me vaak leiden wat technologisch wel mogelijk is maar nog niet voor een nette prijs in gadgets verwerkt kan worden... en dan is men toch niet innovatief genoeg!
Vergeet niet dat het opnieuw uitgebracht is ten tijde van de Nintendo DS... dat is weer een stuk recenter. Ik weet ook niet of het ook nog als Wiiware (of hoe heet dat download platform) naar buiten is gebracht? Die 25 jaar zitten we in ieder geval nog lang niet aan als dat al zou gelden.
Auteursrecht voor bedrijven vervalt in Nederland 70 jaar na introductie of publicatie van het werk. Publicatie begon dus met de N64 versie en niet opnieuw met de DS versie tenzij de rechter bepaald dat deze wezenlijk verschilt van de N64 versie. En in dat geval zijn er dus twee auteursrechten (maar dat is niet zo want de twee versies zijn in essentie hetzelfde).

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 31 maart 2015 18:34]

Dat is geenszins waar. De meeste abandonware en remakes bestaan omdat de originele bedrijven allang niet meer bestaan, maar het is natuurlijk Nintendo's intellectuele eigendom in dit geval.
Dat is geenszins waar. De meeste abandonware en remakes bestaan omdat de originele bedrijven allang niet meer bestaan, maar het is natuurlijk Nintendo's intellectuele eigendom in dit geval.
En zelfs daar is het copyright nog wel geldig, maar is het eigendom van bijvoorbeeld een failliet bedrijf, waardoor niemand het kan afdwingen. (Hooguit de curator ten tijde van het faillisement, maar dat is 9 van de 10 keer niet rendabel).

Die verweesde auteursrechten zijn dan ook een juridisch grijs gebied.
Ja, het ging me er meer om dat niemand dan meer procedeert omdat het bedrijf dood is. Niet dat het niet meer geldig is.
Fout, de meetse abonware bestaat omdat het intellectuele eigendom niet actief word aangevochten door de rechthebbende.

Als Nintendo hier niets zou doen dan zouden we ervan uit mogen gaan dat we dit gratis mogen gebruiken.
Nee dit klopt niet. Het ligt natuurlijk aan de jurisdictie waar de copyright geld en dat is bij Nintendo nogal lastig, aangezien het in zowat alle territoria geld waarin ze opereren.

Maar laten we voor het gemak even van Japan uitgaan, dan zegt in ieder geval Wikipedia dat copyright in Japan pas 50 jaar na de dood van de maker verloopt.

In de Verenigde Staten is dit nog ingewikkelder, volgens dezelfde bron:
Works created in or after 1978 are extended copyright protection for a term defined in 17 U.S.C. § 302. With the passage of Congressman Sonny Bono's Copyright Term Extension Act, these works are granted copyright protection for a term ending 70 years after the death of the author. If the work was a work for hire, e.g., those created by a corporation, then copyright persists for 120 years after creation or 95 years after publication, whichever is shorter.
In dit geval kunnen we dus van 120 jaar na 1996 uitgaan. Met andere woorden, het kan nog lang duren voordat Mario 64 niet meer onder copyright valt.
Hopelijk hebben we dan na 120 jaar denken eindelijk iets bedacht dat wat beter werkt dan zo lang mogelijk op een idee blijven kapitaliseren.
Nee.
Het gaat om copyright: dus het verbieden om 120 jaar dat over te typen.
Patenten (ideeën om iets te maken) zijn maximaal 20-25 jaar geldig.

Dus het patent op de CD speler is verlopen, maar de copyright op het gedachtenspinsel van Michael Jackson niet.
Sinds wanneer is een patent niet net zo goed een idee als een werk? :p
"Trademarks rights must be maintained through actual lawful use of the trademark. These rights will cease if a mark is not actively used for a period of time, normally 5 years in most jurisdictions."

Mario is een Trademark en wordt nog elk jaar gebruikt, dus dit gaat niet op.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 31 maart 2015 16:14]

Het gaat hier niet over trademarks, het gaat over copyrights. En die verlies je nooit.
Het gaat hier niet over trademarks, het gaat over copyrights. En die verlies je nooit.
Het gaat hoogstwaarschijnlijk wel degelijk (tenminste deels) over trademarks:
Super Mario 64 HD is een project van Unity-ontwikkelaar Erik Roystan Ross om het eerste level van het spel, Bob-Omb Battlefield, in een hd-versie speelbaar te maken. Zip-bestanden van het speelbare Unity-project zijn te downloaden voor Windows, Mac en Linux.
Als ik dit lees dan is Super Mario HD een eigen werk. Het auteursrecht op de code is in dat geval van Erik Roystan Ross. Echter de naam Super Mario is beschermd. Ook het beeldmerk van Nintendo, logo's en zelfs de specifieke karakters die in de spellen voorkomen zijn allemaal beschermd. Echter niet onder copyright maar onder Trademark wetgeving.

Als jij zelf een cartoon teken met Donald Duck in de hoofdrol dan is die weliswaar copyrighted aan jou, maar Disney kan je alsnog aanklagen. En dat doen ze ook.

EDIT: Offtopic??

[Reactie gewijzigd door OddesE op 31 maart 2015 22:45]

copyrights vervallen gewoon, in nederland 70 jaar nadat de maker van het originele werk overleden is
Anoniem: 463321
@mschol31 maart 2015 17:51
Het hier niet om Nederland.
Overigens is het 70 jaar na de 1ste januari dat een maker overleden is. Sterft een maker op 1 januari moet je dus 71 jaar wachten. Bij een film moet je zelfs wachten tot er meerdere mensen zijn overleden (de regisseur, de dialoogschrijver, de scenarioschrijver en de componist).
Wanneer de server zich in Nederland bevind gaat het wel om Nederlands recht (in combinatie met internationaal auteursrecht). Verder gaat het hier niet om de auteur als persoon, want Nintendo heeft waarschijnlijk alle auteursrechten op de games en niet de mensen die er aan gewerkt hebben. Dit kan ook voor films gelden, maar daar worden vaker andere afspraken gemaakt.
Mario is een Trademark van Nintendo. Dus wel degelijk.
Zie jij in de games overal ™ of ® achter Mario staan?
En zo staat er op de verpakking van een willekeurige mario game wel dat Nintendo een trademark is maar niet dat Mario een trademark is.
Ja, en? Daar staat nergens dat ze een trademark hebben op het woord 'Mario'. Maar dus wel op 'Super Mario Bros.®'.

Je moet streng zijn met dit soort dingen. :)
Dat zijn enkele voorbeelden. Neem aan dat ze meer hebben dan slechts een game uit de jaren 80. En als ze dat al trademarken, dan zeker de rest wel. Overigens is Mario 64 op de Wii U te koop en valt dus nog makkelijk binnen elke periode, auteursrecht, trademark etc.

Edit: hier TM op de boxart: http://img.gamefaqs.net/box/7/9/0/7790_front.jpg

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 31 maart 2015 18:29]

Trademarks zijn merken en gaan over eigennamen (en logo's). Dus de naam Super Mario Bros en de naam Nintendo. Niet de naam Mario, dat zou nooit een trademark kunnen zijn omdat het niet uniek is. Dat zou betekenen dat mensen die Mario heten hun eigen naam niet kunnen gebruiken omdat ze dan door Nintendo kunnen worden aangeklaagd. In de boxart geldt de TM voor het merk en/of het logo van Super Mario 64.

Merken moeten geregistreerd worden, auteursrechten niet. Al is het voor auteursrechten aan te raden om bewijs te hebben dat jij de eerste was anders kan iemand anders er alsnog met jouw werk vandoor gaan.

Overigens is Mario als character geen trademark maar valt het onder copyright. Copyright wordt automatisch aan de maker gegeven wanneer deze een uniek werk maakt (en dit te bewijzen is) en in dit geval is het denk ik contractueel doorgegeven aan Nintendo.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 31 maart 2015 19:10]

Wat betekenen de tekens TM of ® ?
TM en ® hebben geen juridische betekenis in het Benelux gebied. Er is geen verplichting om deze symbolen te gebruiken wanneer u een merkdepot heeft verkregen. In de VS zijn deze symbolen wel officieel geregeld: TM betekent dat het merk gedeponeerd is maar nog niet ingeschreven, terwijl ® betekent dat het merk ingeschreven staat bij US Patent and Trademark Office, USPTO. Het ®- teken mag in VS niet zomaar worden gebruikt.
Indien een bedrijf (in dit geval Nintendo) over het auteursrecht beschikt, vervalt de auteursrechtbescherming (in Nederland) 70 jaar na introductie of publicatie van het werk.
de originele is misschien wel redelijk oud, maar het spel wordt nog enigzins bijgehouden door nintendo.
er zijn veel recentere uitgaves van SM64, en er gaan geruchten dat ze later deze week een WiiU uitgave gaan aankondigen.
Dat geld wel voor vrijwel alle andere dingen waar patent op zit, maar op copyright niet. Dat heeft Disney zo weten te regelen nadat ze eerst zelf alles hadden gekopieerd van andere.
De orginele game is nog steeds beschikbaar als je een emulator gebruikt en een rom van het internet maar dat is alleen legaal als je een echte kopie in huis hebt van dat spel.
Hoezo is Nintendo zo self destructief bezig? Waarom ondersteunen ze het niet? ik denk dat veel mensen wel wat willen betalen voor een hd remake voor op de pc. Helemaal als 't goed is geoptimaliseerd, ik heb ook eens zo'n emu geprobeerd voor Super Mario Galaxy maar dan ben je 2 uur aan het kloten en dan heb je alsnog een klote framerate. (i7 3770k@ 4,2 gigahez icm gtx 980).
Anoniem: 628318
@MetalSonic31 maart 2015 16:34
Nintendo 64 emulators zijn ook niet echt goed van de grond gekomen, wat dat betreft kan je beter Wii or GameCube games doen met Dolphin of SNES games met Higan wat twee uitstekende emulators zijn.
Uh wat? Er zijn al meer dan 10 jaar prima emulators voor de N64. Vroeger had je Nemu64, Project64, 1964, UltraHLE en TR64 om er een paar te noemen. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld Mupen64plus.
Anoniem: 628318
@Spinal31 maart 2015 17:56
Ik heb dan nooit gezegd dat er geen N64 emulators waren. Maar "prima" zijn ze allerminst, op het oog doen ze het redelijk goed maar de code is bij vrijwel allen bestaande uit archaische plugins en er is altijd gefocussed op snelheid i.p.v. accuracy. Met als gevolg dat de code een bende is en je niet veel verder gaat komen dan wat kleine verbeteringen tenzij je de code opnieuw gaat schrijven wat een enorm werk is.
Je zegt dat ze "niet echt goed van de grond gekomen" zijn, dat is gewoon feitelijk onwaar.
Als je nauwkeurigheid wilt boven snelheid, dan moet je eens naar BizHawk kijken.
In Project64 zijn zelfs populaire games nog niet zonder grafische glitches te spelen (vier zonnen in Ocarina of Time) en andere games zijn zelfs nauwelijks speelbaar zonder plugins. Paper Mario bijvoorbeeld ziet er alleen fatsoenlijk uit als je Glide64 gebruikt, de standaard renderer maakt er een potje van.
De N64 emulators werken anders nagenoeg perfect en zijn razend populair. Kom zelden titels tegen die niet fatsoenlijk werken. Dolphin daarentegen...
Ze ondersteunen het hartstikke goed juist. Ze hebben speciaal voor dat doel een perfect werkende oplossing: een wii.
Waarom zouden ze het wel ondersteunen? Deze ontwikkelaar had dit al lang aan zien kunnen komen, want dit is zoooooooo standaard, ga jij een (bekende) game namaken en deze dan ook nog publiceren, dan weet je gewoon dat de kans heel groot is dat het bedrijf die de rechten heeft jou vraagt om het weg te halen. Hij mag blij zijn dat hij (nog) niet is aangeklaagd..
En hoeveel nintendo games zijn er op de pc uitgekomen? juist....... geen..... en als nintendo daar wel plannen voor zou hebben, dan hadden ze dat wel al lang gedaan..
IMHO kan Nintendo zich beter bezig gaan houden met het porten van hun games naar alle grote platformen dan zelf nog met hardware gaan komen....
Wil je SMG 'lekker' kunnen spelen, dan schaf je toch gewoon een Wii(-U) aan, dat is namelijk precies wat Nintendo wil, net zoals Sony en Microsoft bepaalde exclusieve spellen hebben die alleen voor hun consoles beschikbaar zijn...
Als ze daar mensen voor laten betalen kunnen ze een heel nieuw bedrijf starten om contracten te sluiten/af te wijzen met de hordes andere programmeurs die dan bij Nintendo voor de deur staan.
heb ook eens zo'n emu geprobeerd voor Super Mario Galaxy maar dan ben je 2 uur aan het kloten en dan heb je alsnog een klote framerate. (i7 3770k@ 4,2 gigahez icm gtx 980).
Dan doe je toch echt iets verkeerd, want zelfs op m'n oude systeem ( 5970 + i7 950 @4,0 Ghz ) speelde ik Mario Galaxy gewoon op Full HD 60 fps vSync, en nog in stereoscopic 3D ook. Nu op de R9 290X zelfs in 4K (non 3D)

Ik snap de nut van dit project niet helemaal, met de huidige systemen kun je vrijwel alle Nintendo games op HD emuleren..

Ben wel eens met je statement dat het wat tijd kost om het allemaal aan de gang te krijgen, maar dat komt omdat elke game in de emulator andere settings nodig heeft. Oplossing hiervoor is om voor elke game afzonderlijk een emulator install te hebben ( dus voor elke afzonderlijke game alles 1 keer goed zetten )

edit: typo

[Reactie gewijzigd door micla op 4 april 2015 16:32]

Dan verkopen ze mogelijkerwijs toch alleen maar minder consoles als het gangbaar wordt dat je Nintendo-spellen ook gewoon op de computer kan spelen.
Een paar games voor de pc voor wat extra centen is nog niet een volledige vervanging van de console hé. Plus dat meer mensen dan weer in contact zouden komen met de echte Nintendo klassiekers. Wie weet zijn ze zo enthousiast dat ze even later ook een Nintendo console kopen. Ik zie dus vooral mogelijkheden. Maarja ik begrijp Nintendo af en toe helemaal niet, ook toen ik zag dat ze youtubers die Nintendo gameplay filmpjes maakten dwongen om inkomsten af te staan.
Ik zou best toegang willen hebben tot Nintendo titels en daar ook voor willen betalen, ik zal echter nooit meer een Nintendo console kopen, of welke console dan ook.
Inhuren die gozer en snel ook als je Nintendo heet :). En snel een HD remake maken van 1 van de beste Mario games die er in mijn ogen is :)

Of hem natuurlijk keihard hersenloos aanklagen en niet de waarde van dit soort mensen voor je bedrijf zien :)
Exact. De maker heeft duidelijk talent en kan Nintendo helpen te overleven in een tijd waarin consoles uitsterven. Als Nintendo zou ik hem aannemen.
Waarom? er zijn binnen Nintendo zelf echt meer dan genoeg capabele ontwikkelaars om het uit te voeren, en die hebben gewoon de beschikking over de originele modellen waarmee het spel ontwikkeld is (en in veel gevallen zijn die vaak gedetaileerder dan de modellen die in het spel zelf gebruikt zijn)..
Ik zie hier niet zozeer het talent in hoor, want als je een beetje met de Unity engine kunt werken dan is dit helemaal niets bijzonders om na te maken..
Laten we ook niet vergeten dat Nintendo plannen heeft om in de mobiele markt te stappen. De telefoons van tegenwoordig zijn krachtig genoeg om een implementatie van Mario 64 te kunnen draaien. Dat maakt de game dus ook nog een keer van commerciële waarde.
Laten we ook niet vergeten dat Nintendo plannen heeft om in de mobiele markt te stappen. De telefoons van tegenwoordig zijn krachtig genoeg om een implementatie van Mario 64 te kunnen draaien. Dat maakt de game dus ook nog een keer van commerciële waarde.
Implementatie? Gewoon een N64 emulator op een willekeurige telefoon installeren en je kan elke game uit die periode zonder enig probleem spelen.
Zeker maar ik denk dat Nintendo zelf toch eerder met een her-implementatie zal komen.
Anoniem: 221563
@Caladai31 maart 2015 16:59
Dat is net een stap te ver. Nintendo heeft aangegeven geen bestaande games over te zetten. Het is al een wonder dat we uberhaubt Nintendo content gaan zien op smartphones e.d.
Logisch lijkt me, ik vond het ook al verwonderlijk dat dit nog online stond. Hoewel de game al een paar jaartjes oud is, is het gewoon een game, en dat lijkt me net zo illegaal als het aanbieden van een Universal-film op bijvoorbeeld Youtube.

Al moet ik wel zeggen dat ik het enorm indrukwekkend vind hoe dit allemaal herschreven is!
Aan de ene kant is het logisch , aan de andere kant schiet nintendo zich door zijn eigen voeten door dit offline te houden ipv er een coole promotie aan te hangen , gratis reclame voor mario! en daarbij ook nog is een nieuw platform waar ze zelf op verder kunnen borduren , remake mario via unity voor een tientje via steam onder licentie van nintendo en boom de dollars lopen binnen bij ze. Helaas kiezen ze eerder voor het beschermen van hun trademark zodat ze het weer verder kunnen "uitmelken" ipv dat ze hun pareltjes een keer oppoetsen en fatsoenlijk uitbrengen voor een leuke prijs ipv de volledige pond (wat men altijd doet bij nintendo).

Als je kijkt naar bv de hype van twitch plays pokemon , dat heeft toch ervoor gezorgd dat er een hele hoop mensen weer met pokemon betrokken raakten en dat heeft wel degelijk positieve invloed gehad op de verkopen van pokemon games.
Lol! Er valt best wel wat voor te zeggen dat dit gratis reclame is, eens. Maar natuurlijk kan een codebase van een stapeltje fans gebruikt worden als basis voor nieuwe AAA-games, laat staan dat ze dit uit mogen brengen voor geld terwijl het een open source project is 8)7

Daarnaast snap ik totaal niet hoe dat dan geen uitmelken zou zijn. Hell, er worden volledig nieuwe games rond Mario gemaakt, dat noemt dan iedereen uitmelken, maar een 100/100 remake rond Super Mario 64 zou niet onder uitmelken vallen?

Oppoetsen? Ik raad je aan eens Mario Kart 8 te spelen.

Games als Captain Tomas gaan voor de adviesprijs van €39,99 over de toonbank terwijl menig PS4 titel een adviesprijs van 64,99 heeft, ook dat 'argument' slaat nergens op.

[Reactie gewijzigd door Richh op 31 maart 2015 18:14]

Lol! terug.

Deze code is gebaseerd op de unity engine dus dat kan wel degelijk gebruikt worden als basis voor bijvoorbeeld een speciale pc editie van super mario.

Nu snap ik al dat je er zelf geen kaas van hebt gegeten , immers kom je aan met ga eens mario kart 8 spelen..... Laat ik het zo zeggen , de laatste "fatsoenlijke" mario kart was double dash op de gamecube , de Wii en Wii U varianten trekken de fps amper en zitten al sinds de release op hun bottleneck. Ze kunnen nu met "sterkere" hardware niet eens dezelfde raceervaring bieden die de snes en ngc wel konden bieden , zeker qua snelheid.

Laten we dan nog even de lompe controllers buiten wegen laten.

leuk dat je het ook probeert met een prijsvergelijking van ps4 games, maar je 'tegenargument' (hoe klein en ongeldig het ook is) klopt van geen kant.

Laat ik het even wat duidelijker voor je neerzetten zodat je het misschien dit keer wel snapt 8)7 |:(

Wat bedoelen we met uitmelken :

Met uitmelken bedoelen we dat men mario misbruikt voor 90% van de kansloze projecten van nintendo, in tijden dat ik nog de inkoop deed voor een multimedia winkel kregen we met regelmaat de meest lompe mario titels binnen voor je raad het al , de volle mikmap van bijvoorbeeld 44,95.

Met uitmelken bedoel ik ook alle slecht geporte remakes van oude nintendo games mbt mario die ze opnieuw uitbrengen voor een te hoge prijs tov het werk wat ze erin hebben gestopt om het als digitale download aan te bieden. (als je een beetje kunt coden en de homebrew scene volgt dan snap je wel wat ik bedoel , zo niet .... go google it.)

Met de start van wat deze ontwikkelaar al heeft neergezet (qua porten , optimizing in unity etc) is er al aardig een grondwerk gelegd waardoor men daar toch wel leuk mee aan de slag , als ik zo zijn source bekijk zou ik zelfs al toevoegingen kunnen gaan coderen op zijn basis. Dus ja als ik dat kan dan zou nintendo dat ook kunnen hoor. En aangezien het een gelicenceerd karacter is betekend dat " open source 8)7 " van je ook niets . Nintendo kan zo afspraken maken met de ontwikkelaar en daarna doorbouwen. Het is al eerder gebeurd dat getalenteerde ontwikkelaars ingehuurd werden nadat er bepaalde evenementen hadden voorgedaan (fanmade port / kraken van beveiliging etc).

een 100% remake met HD graphics is geen uitmelken maar een upscale naar de huidige tijd. hoeveel van ons gamers zouden niet de goede echte oude games willen spelen met een nieuw jasje waar we uren instaken vroeger omdat ze gewoon kei goed waren. Niet de saaie afreksels die we vandaag de dag krijgen , altijd maar hetzelfde maar dan net een ander jasje met totaal geen echte vernieuwing. (en nee een wiimote is echt geen vernieuwing , en ook de veredelde tablet van de wii-u ook niet).

Een remake van Theme hospital in HD , Jagged alliance 2, Doom, Jedi knight etc , nou mensen zouden massaal ze gaan pre-orderen , kijk maar naar LSL Reloaded.
Daarbij worden de meeste HD remakes ook niet voor de volle mep verkocht maar gewoon schappelijke prijzen (20-30 euro max).

Als we het over prijzen hebben , de prijzen van xbox en ps4 titels liggen nu eenmaal hoger omdat de consoles ook gewoon veel meer kracht hebben , hierdoor is het ontwikkelen een stuk duurder en dat word doorberekend. Als je vergelijkt dat een ps4 over 1.3 TF aan rekenkracht heeft en een Wii U maar 0.352 dan is het toch eigenlijk wel triest dat we voor zulke slappe was de volle 39,99-49,99 moeten gaan betalen. Directe 1 op 1 ports van xbox / ps4 -> wii gaan ook altijd voor de volle wii prijs maar wat krijg je ervoor terug , een haperend half (en ook meestal nog erg slecht) functionerend spel.

De Wii U is niets meer dan een tablet op steroids. Uiteindelijk zal nintendo ook wel moeten inzien dat het verschil nu dusdanig groot begint te worden dat ze of verder moeten gaan met uitmelken van oa mario en hard met takedowns gaan gooien naar elke fan die hun laat zien hoe het eigenlijk moet.

Uiteindelijk gaat nintendo zijn handheld markt verliezen aan tablets en telefoons, de wii was een one time success , de wii-u doet het helemaal niet zo goed en ze liggen nu al zover achter qua kracht en prestaties dat ze na deze generatie het wel heel erg goed moeten doen anders zal het een stuk moeilijker worden voor nintendo , sony en microsoft doen het heel goed met hun plek in de huiskamer veroveren en je zult zien dat in een jaar of 10-15 max nintendo hetzelfde lot zal zijn ondergaan als sega. Ze hebben maar een "paar" titels waarvoor je echt een console van hun zou willen , meer dan op 1 hand zijn ze niet te tellen. Op de huidige console (wii-u) is er geen enkele game waarvoor de aanschaf verantwoord zou zijn (heel misschien mario , puur voor de leveldesign). door het gebrekkige aanbod (wat ook de vorige twee consoles trof , goede oude gamecube /sniff) kun je al zien dat ze doen alsof het goed gaat maar eigenlijk gaat het helemaal niet zo goed.

Eind met al , voor een goede orginele game uit het verleden wat gewoon heerlijk speelde en fatsoenlijk gemaakt is (niet zoals veel meuk van tegenwoordig , voorbeeld EA sim city ;p, COD 2099, fifa 3019) willen mensen graag geld neerleggen , hoe lang men al niet om een remake vraagt van FF7 of Theme hospital HD / Dungeon keeper HD enz. Allemaal titels die met een remake gewoon niet "uitgemolken" zouden zijn maar gewoon volwaardig en vooral verschillend genoeg om zeer rendabel te zijn onder de 1001 battlefields en 1001 call of duty clones of in ons geval de 1001 mario doet dit uitmelkerij.

Cities:Skylines is ook een mooi voorbeeld , Gewoon het orginele concept van simcity met daarin eigenlijk alles verwerkt wat je zou verwachten van een volwaardige opvolger.
En dat nog wel gemaakt door een groep van 9! ontwikkelaars die een beter product afleveren dan bijvoorbeeld de 150-200 dev's van EA.

Leisure Suit larry Reloaded : Volledige remake van deel 1 + een extra lady omdat het kan :).

dat is wat anders dan : mario tennis , mario golf , mario party , mario world , paper mario en dan om nog maar niet te noemen de 25-50 mario titels die voor de ds/dsl/3ds uitkwamen in de afgelopen jaren.

Je hebt uitmelken en je hebt een succesvol concept updaten naar hedentijdse graphics. (ik zal de wii fans hier er 1tje geven wat in mijn ogen een succesvolle update was : mike tyson punch out voor de wii). gewoon simpel en gelukkig na aansluiten van een normale controller erg leuk om te spelen.

[Reactie gewijzigd door Aionicus op 31 maart 2015 22:57]

Jeetje zeg, ik wist niet dat het zo diep zat zeg. Je praat zelfs vanuit de 'we' vorm! Je haalt er nu ook bijzonder veel offtopic gezeik bij, alles waarop jij wil haten bij Nintendo, maar echt antwoord op mn stellingen geven doe je niet. Ik heb er helemaal geen zin en tijd voor om deze hele lap tekst te analyseren maar ik denk dat ik er niet aan ontkom :P

Laat ik eerst maar eens beginnen met dat ik gewoon een PC gamer ben (zie mijn invetaris) en dat hier ook nog eens een PS4 op mijn bureau staat. Ik heb ook een Wii U maar een fanboy ben ik zeker niet. Ik heb ervaring met het maken van games in Unity en ben werkzaam als software developer. Volgens mij heb ik dus wel eens kaas gegeten :) Dus ik ben geen MBO netwerkbeheerdertje die af en toe een spelletje speelt ofzo.
Cities Skylines is voor mij GOTY 2015 so far, en ik heb gewoon de volle mep betaald voor mijn The Last of Us remake. En dan nog even snel een ander feitje: de PS4 doet 1,8 TFLOPS, niet 1,3. De exacte details van de GPU zijn nooit vrijgegeven, maar naar schatting is dit zo'n 400-500 TFLOP is op basis van foto's van de shaders, welke op NeoGaf volledig geanalyseerd zijn. Procentueel net zo'n groot verschil ten opzichte van wat jij zegt, maar als je wil doen alsof je het beter weet, moet je het ook echt beter weten ;)

Het punt wat ik wou maken was dat het totaal onbenullig zou zijn om wat deze hobbyist aan code heeft neergezet, te gebruiken als basis voor nieuwe games. Niet om deze topdeveloper te min te doen, maar meer omdat Nintendo tientallen gasten in dienst heeft die bewezen hebben dat ze enorm efficiënte engines kunnen bouwen.
Nintendo zou deze kerel prima in dienst kunnen nemen als ze overtuigd waren van zijn kunnen (dat soort dingen doen ze ook wel eens) maar in principe is iets in Unity programmeren nou ook weer niet zo impressive dat je geen sollicitatie meer bij Nintendo in hoeft te leveren.

Hoewel Unity gewoon draait op de Wii U, zijn er al complete engines gebouwd die meer uit de Wii U kunnen halen dan dat er met Unity mogelijk was. Bovendien heeft Nintendo ook al hele tooling gebouwd voor hun eigen engines, welke je terug vind in mening Wii U game. Waarom zouden ze dan overstappen naar iets wat een fan heeft gebouwd terwijl je inhouse massa's aan kennis hebt? - dat is de vraag.

Misschien als ze voor andere platformen zouden ontwikkelen, maar zoals je weet gaan ze dat niet doen en het is heel waarschijnlijk dat dat de komende tijd ook niet gaat gebeuren. Het huidige business model van Nintendo heeft zich als enorm winstgevend bewezen, zelfs bij de geflopte GameCube. De Wii U is het enige systeem van Nintendo ooit wat geen centen oplevert, de 3DS maakt al behoorlijk wat goed van het falen van de Wii U. Nintendo gaat dus gewoon haar verlies accepteren en met een nieuw platform komen (de werktitel Nintendo NX is al bekend gemaakt) waarop Nintendo haar ijzersterke verdienmodel gewoon weer in gaat zetten.
Sega maakte 3 consoles op rij zwaar verlies en had geen geld en een zwakker IP. Nintendo maakt 1 console verlies (het schijnt dat de Wii U inmiddels ook al weer winst maakt trouwens, je hoeft niet 50% marktaandeel te hebben om winst te maken) en heeft miljarden in kas zitten. Dat verhaal is dus simpelweg uitgesloten, in ieder geval de volgende jaren.

Wat betreft uitmelken: mijn punt is dat deze remake zelf uitbrengen, meer uitmelken is, dan een volledig nieuwe Mario platformer uitbrengen. Met dat voorstel spreek je het verwijt dat Nintendo uitmelkt gewoon keihard tegen en dat vond ik wel lollig, vandaar de 'lol!'.
Verder snap ik best wat uitmelken is, maar neem het Nintendo eens kwalijk (oh wacht, dat doe je serieus). Het werkt namelijk en het levert bakken met geld op. Net als Assassins Creed dat voor Ubisoft doet, net als Battlefield dat voor EA doet en net als Call of Duty dat voor Activision doet. Uitmelkerij, en mensen houden ervan. Mensen willen dat juist, daarom kopen ze het ;)

Ohja, en meer power betekent helemaal niet _per definitie_ meer development werk. Voorheen waren objecten in een spelwereld vrij zeldzaam en moest alles uit 1 vlak uitgebouwd worden. Nu zie je dat ontwerpers 1 deur ontwerpen die je telkens, met een ander textuurtje of effectje random generated, hetzelfde object telkens weer gebruiken. Extra performance kan daar ook aan mee helpen.
Als het verschil echt zo gigantisch was, verklaar dan maar waarom een PS4 game net zo duur is als een PS2 game tien jaar geleden, want die waren toch ook veel minder gedetailleerd? :)

En wat hebben we verder nog? Mario Kart Double Dash was ook mijn favoriet hoor, maar deeltje 8 draait gewoon stabiel op 60fps, evenals de Wii versie. Qua snelheid moet je ze inderdaad eens naast de N64 houden voor de grap, dan zie je zelf ook in dat je nu gewoon ongefundeerd keihard zit te bashen op basis van onderbuikgevoelens :Y)

Je mag het best nog eens proberen, maar probeer dan eerst eens een fatsoenlijk antwoord op de twee onderstreepte vragen te formuleren in plaats van zo'n haatpost over vanalles en nog wat. Ik ga weer even Hardline doen :)

[Reactie gewijzigd door Richh op 31 maart 2015 23:41]

zucht het is zo simpel. maar goed :

Waarom zouden ze dan overstappen naar iets wat een fan heeft gebouwd terwijl je inhouse massa's aan kennis hebt?

- antwoord :

Nintendo zou best zelf de graphics kunnen upscalen , maar heeft nintendo ook een team wat kan programmeren met de unity engine ? nintendo is van origins dat ze alles "zelf" deden op hun eigen manier. Ze missen al jaren de kennis om 100% een game vloeiend te laten draaien op hun console zonder hun games onwijs te moeten downsamplen. De geporte games van PS/XB -> Nintendo lijden ten alle tijden aan downsampling in het kwadraat. En dat zijn ook nog vaak ports van professionele teams die op de overige consoles en de pc's gewoon max fps kunnen neerzetten en de game echt hd kunnen aanbieden.

Juist door bijvoorbeeld dit soort kennis op te nemen en in te huren kunnen ze zich gaan focussen op de overlap die zal gaan komen aangezien nintendo het al 10 jaar zwaar heeft en eigenlijk door opkomst van de tablets steeds verder weggeconcurreerd gaat worden. Er komt een moment in de komende jaren dat het niet meer loond om een hele console + 4 controllers + nunchuck troep (extra 80 euro omzet voor ze) aan te schaffen voor die 5 titels ( a 49,95 )die je op je vingers kunt tellen .... terwijl je via een tablet voor 2,99 soms al een leuk spelletje hebt waar de kids uren zoet mee zijn. Uiteindelijk gaat de tablet door zijn multifunction het toch echt winnen hoor. Het enige wat nintendo nog kan doen hiertegen is meegaan met de flow , of ze worden de volgende sega / kodak / blackberry wat te laat doorhad dat ze moesten veranderen.

Deze ontwikkelaar heeft fan based de hele level in stijl nagemaakt , als je het filmpje ziet dan krijg je ook echt dat typische mario gevoel erbij. Dat houd in dat ze hier een hele dedicated maar ook nauwkeurige ontwikkelaar hebben met kennis voor nieuwe platforms. Unity gaat nog een grotere rol spelen in de komende jaren en dat zou een grote stap kunnen zijn voor mario op tablets/telefoons in een fatsoenlijk geupgrade jasje.

Van mijn twintig neefjes en nichtjes hebben der 20 een tablet en een mobieltje , ik geloof dat er 2-3 een ps vita hebben en misschien iets van 5 of 6 een nintendo 3ds. Tijden veranderen . vandaar dat dit soort projectjes ook zeker een potention employement kunnen vormen.

op naar je 2e :

deze remake zelf uitbrengen, meer uitmelken is, dan een volledig nieuwe Mario platformer uitbrengen


Dit is ook weer een hele simpele. Het gaat om de kwaliteit van de game en soms heeft het ook zeker met cult status te maken.

Zo was mario 64 de eerste echte 3d mario en was het ondanks de gebrekkige n64 controller een zeer goed geslaagd concept. van alle mario's is het de mario die het meeste benefit heeft aan een fatsoenlijke hd variant. De snes / nes mario's waren immers niet in 3d en scalen opzich nog zeer redelijk op de huidige televisie's. De N64 heeft door de lage resolutie soms echt grote issues afhankelijk van wat voor tv je hebt. Hoe nieuwer en groter , hoe minder plesant het is om deze titel door je kind te laten spelen. Ondanks dat het een top titel is waar je eigenlijk van vind dat is een stukje geschiedenis die zou je moeten meepakken.

Een game zoal Final fantasy 7 zal nog jaren en jaren gestreamed en gespeeld worden , puur omdat het verhaal super was , de karacters , opbouw en hele vibe was enorm. Tuurlijk had het spel minpunten (en die zouden ze met een mooie hd remake dmv community feedback kunnen repareren). Maar door de grote lading van goed bedachte en uitgewerkte elementen.

Sommige games zijn altijd pareltjes geweest ,echte " must have played it once ". sommige vervolgdelen daarintegen waren een stuk minder of werden niet gemaakt. Pareltjes van 10-20 jaar geleden zijn langzamerhand aan het dateren en ondanks dat de gameplay nog steeds super solid is en de Ai duidelijk niet zo goed is als hedendaagse ai zou je zonder nadenken direct de game aanschaffen als hij opnieuw uitgebracht zou worden met gewoon een goede resolutie , hd animaties enz.

Een perfect voorbeeld hiervoor :

Er was ooit is een game genaamd dungeon keeper. in dit spel was je een bad guy die controle had over zijn ondergrondse kerkers. Door gangen te graven en door de missies heen te gaan unlockte je meer gebouwen en kreeg je als je geheimen vond ingame hele leuke cut scenes waar je destijds een grote glimlach van kreeg.

Ondanks fan made patches is er tot op heden geen enkele game die hetzelfde doet in deze setting. Er is na lang wachten een kickstarter variant gekomen en deze komt geloof ik binnenkort uit , heeft wel net iets andere gameplay and looks maar ze hebben door alle sponsoring zelfs de orginele stemacteur van dungeon keeper kunnen inhuren. Ik heb wat demo's gezien en als je dan die stem hoort dan voel het al kriebelen. Daarbij is de nieuwe look van deze kickstarter trouw aan dungeon keeper maar wel opgepoetst naar onze huidige resolutie standaarden.

EA daarintegen had ook een plannetje met dungeon keeper. EA vond het leuk om heel de serie om gal te helpen. Er was een dungeon keeper aangekondigt door EA met 1 screenshot erbij , ik klik op de link en ik zie een plaatje van een nintendo met daarop de "dungeon" en de "engste/sterkste" mob die je destijds kon krijgen (horny reaper) stond op dat plaatje met een grote glimlach en de game zelf was licht en totaal niets in vergelijking met het orginele concept en de leuke sarcastische donkere humor die er in de titel verwerkt was. Er was niets meer aan donkere humor in het spel terug te vinden.

Een HD remake van dungeon keeper met wat sleuteling aan de AI zou zo een success worden. Immers is een city building / dungeon building nou niet zo uniek , maar de setting en manier hoe het was gedaan was zo orgineel dat eigenlijk ook de nieuwe generatie de kans moet krijgen om ervan te genieten.

Leisure suit larry is een success remake die al uit is gekomen . De uitgever had in het verleden sinds lsl 6/7 (verschild per speler) alleen maar heel en dan ook echt heel slechte games uitgebracht met larry. Al lowe was het anderhalf jaar geleden zat en heeft leisure suit larry 1 nagemaakt met helemaal nieuwe graphics , het hele zelfde verhaal , dezelfde humor en als extratje een nieuwe dame waar je nog even voor moest puzzelen.

Het spel zelf is zo trouw aan larry 1 dat het zelfs de age-check van vroeger in een nieuw jasje heeft gegooid en erin heeft gelaten (iets wat eigenlijk helemaal niet meer van deze tijd is). Desondanks zal iedere maar dan ook echt iedere larry speler die vroeger ooit door die vragen moest hard lachen en glimlachen met het gevoel van " this is awesome ". Het is ook zeker geen uitmelkerij omdat het een remake betreft van een oude game die de huidige generatie voor geen cent zou aanraken " oooh het is zwart wit , oooh je moet typen om een deur open te doen..... oooh het heeft geen online zoals hardline.... dan ga ik maar weer hardline spelen..."

nu hebben ze in dit geval er kleur in gegooid , ze hebben er een met muis aangestuurde besturing ingezet (ala lsl6-7) wat gewoon goed werkt, buiten dat hebben ze alles orgineel gelaten , de humor is hetzelfde en soms als bonus extra fout , de manieren van hoe je de pijp uitgaat zijn allemaal hetzelfde gebleven maar dan geupgrade.. en zelfs de scene waar je een lubber moet gaan kopen in de winkel is hetzelfde maar dan hedentijds met nog wel de geweldige scene die dan volgt . natuurlijk zullen er wel meerdere tweakers hier zijn die waren vergeten af te rekenen de eerste keer. hehe

een remake van een goede game kan altijd falen , maar als ze trouw blijven en elementen beetje bijwerken is het een sure win.


Waar ik het over had met mario uitmelking is dat ze hem echt overal in stoppen , ook al zijn de games totaal niets en zijn ze zo simpel gemaakt dat de ontwikkelingskosten voor een game van die qualiteit nooit hoog kunnen hebben liggen. Neem mario tennis. Doodsimpel , paar effectjes buiten het tennissen om en dat was het. dan daarvoor gewoon 45 euro vragen is eigenlijk oplichting. Is het nu een volledig nieuwe super mario world dan zou je kunnen zeggen ja top leuk koop ik . maar buiten de orginele "mario" zou je alleen party / kart aanschaffen. Nu is mario in kart onmisbaar maar mario party zou eigenlijk ook 'nintendo party' kunnen heten met andere karacters erin , weliswaar in het nintendo universum maar niets speciaals waarvan je zou zeggen die mario die moet in die game!.

omdat je liep te miepen dat ik er erg mee zat zal ik zelfs een goed voorbeeld noemen van een game waar mario ook word uitgeleend waarbij het wel gewoon geen enkele issue is. Er bestaat er welliswaar 1 : Luigi's mansion.
In die game speel je met luigi en mario is zoek , nou in die context is het helemaal geen probleem , maar mario golf , mario tennis , al die andere zinloze games waar mario in voorkomt is allemaal niet nodig. Verbaasde me dat ze Wii Fit hadden en dat ze snugger genoeg waren om mario daar niet voor te gebruiken.Ze kunnen het dus wel.

Nou jongen , nu heb ik hierboven al je vraagjes beantwoord , ga jij nog even lekker knallen op hardline. scheelt mij weer dubbel dingen moeten uitleggen aan je omdat je de materie niet beheerst.

p.s als je het nogmaals wilt proberen zou ik zeggen , dont bother.
Als het kwartje nu nog niet bij je is gevallen dan ben je echt een gevalletje jan gat zoals wij dat noemen. Weet niet of ze dat leren aan vmbo'rs tegenwoordig , maar je kan het altijd aan je leraar navragen!

Veel plezier in hardline 8)7 . verklaard een hoop.

[Reactie gewijzigd door Aionicus op 1 april 2015 01:03]

Nintendo zou best zelf de graphics kunnen upscalen ,
Duh! Dat doen ze al.
maar heeft nintendo ook een team wat kan programmeren met de unity engine ?
Nee, waarom zou dat moeten? Unity is niet de heilige graal ofzo. Sterker nog, engines die speciaal op consolehardware draaien zijn efficiënter en dus beter voor Nintendo.
Ze missen al jaren de kennis om 100% een game vloeiend te laten draaien op hun console zonder hun games onwijs te moeten downsamplen.
Wut? Juist Nintendo weet wel 60fps games neer te zetten met een stabiele framerate. Lees Digital Foundry maar eens over Mario Kart 8 of Smash Bros en vergelijk dat met een willekeurige andere '60fps' game. Dit geeft echt aan dat je geen idee hebt waar je het over hebt.
De geporte games van PS/XB -> Nintendo lijden ten alle tijden aan downsampling in het kwadraat.
Welke geporte games? Je hebt geen idee waar je het over hebt want er is vrijwel niks geport naar de Wii U.
En dat zijn ook nog vaak ports van professionele teams die op de overige consoles en de pc's gewoon max fps kunnen neerzetten en de game echt hd kunnen aanbieden.
Alsof Nintendo met hun huidige userbase uberhaupt serieus genomen wordt. Vrijwel alle ports die er zijn, zijn gefinancieerd door Nintendo om zo wat core gamers naar het systeem te krijgen, en dus van de derde partij (niet Nintendo, moet ik je dat nog leren?) met minimale inzet gebouwd omdat het toch niet werkt, zie de sales van CoD. Bovenal is de Wii U hardwarematig gewoon niet in staat tot de graphics van een PS4, laat staan een PC. Dat ligt niet aan de softwareontwikkeling van Nintendo maar aan de budget hardware.
Juist door bijvoorbeeld dit soort kennis op te nemen en in te huren
Heb jij enige ervaring in het bedrijfsleven? Met een budget als dat van Nintendo kan je de beste developers bij Dice, Naughty Dog of welke studio dan ook wegkapen mocht je dat willen. Dan ga je niet een student met wat vrije tijd en de basiskennis van Unity inhuren. Hoe vaak moet ik dat nou nog zeggen voordat jij het een keer begrijpt?
kunnen ze zich gaan focussen op de overlap die zal gaan komen aangezien nintendo het al 10 jaar zwaar heeft en eigenlijk door opkomst van de tablets steeds verder weggeconcurreerd gaat worden.
Dat wordt al jaren geroepen sinds de opkomst van spelletjes op telefoons, en toch doet de 3DS het prima :S verder zie je dat Sony en Microsoft juist in een groei zitten in de consolemarkt, dus er is plek zat voor Nintendo als ze de juiste positie maar aannemen.
Uiteindelijk gaat de tablet door zijn multifunction het toch echt winnen hoor.
Dacht Microsoft ook met haar Xbox One als multimedia en gaming console, oh boy wat zijn ze daar op teruggekomen. Waarom bestaan er uberhaupt nog consoles, PC's hebben veel meer functies toch?
Deze ontwikkelaar heeft fan based de hele level in stijl nagemaakt , als je het filmpje ziet dan krijg je ook echt dat typische mario gevoel erbij.
Duh! Het is verdorie dezelfde game 8)7 tuurlijk ademt een port hetzelfde gevoel! Overigens kan Nintendo met nieuwe Mario's nog prima datzelfde gevoel neerzetten.
Dat houd in dat ze hier een hele dedicated maar ook nauwkeurige ontwikkelaar hebben met kennis voor nieuwe platforms.
Gewoon een fan met engine kennis. Dit is zeker impressive, maar heus geen hogere wiskunde. De beste developer die dit heeft gebouwd hoeft geen verstand te hebben van multithreading en hoefde niks in Assembly te doen, iets waar een beetje console engineer toch echt wel mee te maken moet hebben voor leuke prestaties. En Unity is allang niet nieuw meer. Vooralsnog is dit 1 dingetje op een CV waar andere developers wel 3 AAA-titels op hun naam kunnen hebben staan.
Unity gaat nog een grotere rol spelen in de komende jaren en dat zou een grote stap kunnen zijn voor mario op tablets/telefoons in een fatsoenlijk geupgrade jasje.
Je hebt echt niet gelezen he. Nintendo 3rd party gaat voorlopig nog even niet gebeuren. Nogmaals, je wil geen uitmelken, maar wel remakes op je tablet/telefoon? Je spreekt jezelf opnieuw keihard tegen.
Unity draait op de Wii U, Nintendo laat ze niet links liggen, maar hun toekomst ligt toch echt ergens anders dan multiplatform engines.
Van mijn twintig neefjes en nichtjes hebben der 20 een tablet en een mobieltje , ik geloof dat er 2-3 een ps vita hebben en misschien iets van 5 of 6 een nintendo 3ds.
Dus? Hoeveel daarvan hebben apps gekocht voor hun tablet of mobieltje? En hoeveel hebben 2 of 3 fullpriced titels voor hun 3DS gekocht, waar Nintendo aan verdient op hardware, licenties en de games, in plaats van een paar ads?
En zelfs al had je gelijk, dan nog ga je als Nintendo zijnde topmensen inhuren (Hell, NIntendo heeft de Japanse app-ontwikkelaar DENA ingelijfd!) en geen studentje die dit in elkaar heeft geknutseld.
Als je ook maar enige ervaring had binnen een managementfunctie weet je dat je echt poep zit te praten. Misschien voor een startup waar de budgetten laag zijn, dan zijn dit de gasten die je moet hebben. Maar als gevestigde multinational doe je dat niet.

Al met al slaat je 'beargumentatie' dus helemaal nergens op. Je doet net alsof Nintendo per sé Unity moet gaan gebruiken, wat simpelweg een domme keuze zou zijn. Zouden ze dat wel doen, dan zouden ze wel betere mensen in gaan huren. Sterker nog, in de eerste zin van je antwoord geef je al toe dat Nintendo het gewoon zelf kan - en dit dus helemaal niet nodig heeft ;)

En dan je tweede antwoord, 'het gaat om de kwaliteit van de game'.
Ik weet niet of je Gamerankings of Metacritic kent, maar als je Nintendo wilt betichten van slechte kwaliteit opleveren, dan heb je dus echt geen enkel idee waar je het over hebt 8)7 Nintendo is juist de uitgever die gigantisch veel 80+/90+ titels uitbrengt. Dat is niet alleen mijn mening, maar ook de mening van mensen die er 'verstand' van hebben. Nintendo weet met haar huidige titels prima de kwaliteit te evenaren van oude titels, dat lijkt me overduidelijk.
Dus ook dat antwoord slaat nergens op. De 8 alinea's over remakes die jij leuk vind/zou vinden voegen geen reet toe aan het hele verhaal, laat staan dat het überhaupt relevant is }:O
Neem mario tennis. Doodsimpel , paar effectjes buiten het tennissen om en dat was het. dan daarvoor gewoon 45 euro vragen is eigenlijk oplichting.
Mario Tennis gaat toch wel wat verder. Of is FIFA ook doodsimpel, een paar voetballers en een AI en dat was het, daar 60 euro voor vragen is oplichting? Overigens is Mario Tennis zo goed verkocht dat er een 3DS versie gemaakt is en zijn beide games gewoon prima ontvangen door critici, dus ik zie echt het probleem niet. Mensen willen het en kopen het. Het zou Nintendo een worst wezen dat er 1 Tweaker hier op aarde is die de game niet wil kopen omdat Mario erin zit als er duizenden anderen consumenten wél op zitten te wachten.
Nu is mario in kart onmisbaar maar mario party zou eigenlijk ook 'nintendo party' kunnen heten met andere karacters erin , weliswaar in het nintendo universum maar niets speciaals waarvan je zou zeggen die mario die moet in die game!.
Nintendo Land, Wii Party en Wii Party U zijn precies de titels die je bedoeld ;)

Mijn opleiding is al achter de rug btw :) Als jij na je MBO opleiding nog door wil leren, zou ik tevens een paar lesjes Nederlands meenemen als ik jou was, want het is bedroevend. Het is 'characters' of 'karakters', en let eens op je interpunctie.

Verder heb je geen enkele vraag beantwoord, je hebt er een eeuwigheid om heen zitten draaien, En je hebt laten zien dat je geen idee hebt van wat er in de gaming development wereld speelt, laat staan dat je ook maar een lesje management gehad.

Zou maar snel een mailtje naar Miyamoto sturen met een nieuw bedrijfsplan. Ik heb even jouw mening samengevat:
 • Enkel Mario platformers, Kart en Party uitbrengen! De rest mag miljoenen keren verkopen en nog veel meer dollars opleveren, maar dat is uitmelking en dat vind ik kut dus dat doen we niet meer!
 • Fuck inhouse kennis! Trek onbekende, onervaren studenten aan! Waarom zou je developers met een uitgebreid CV willen die zich hebben bewezen?!
 • Tijden veranderen, sinds de opkomst van 3D graphics, sinds de opkomst van internet... dat was allemaal goedgekomen ondanks dat er toen ook wel missers waren zoals de Virtual Boy waar Nintendo gewoon bovenop is gekomen. Maar nu smartphones doorbreken en 1 console tegenvalt is het echt einde verhaal!
 • Unity is de toekomst! Nintendo kan echt niet langer zelf engines schrijven, zoals Sony en Microsoft dat ook doen om de max uit hun hardware te halen. Nee, alles moet multiplatform Unity worden! En als ze die kennis niet hebben, gooi die duizend ontwikkelaars dan maar de deur uit en trek Unity ontwikkelaars aan! Want dat gaat nog heel groot worden!
 • Kwaliteit van de huidige Nintendo games is kut! Iedere gamejournalist spreekt me daar in tegen maar ik weet alles beter, dus!
 • Stop met het maken van nieuwe games, breng remakes uit! Want nieuwe games wil niemand spelen vind ik (hoewel de verkoopcijfers het tegenovergestelde zeggen). En wat we over 20 jaar moeten doen als we niks meer kunnen remaken? Geen idee!
Echt, bizar hoe je zo kortzichtig, onrealistisch en ongefundeerd kan denken. Ik heb zoiets nog niet eerder gezien op Tweakers.

[Reactie gewijzigd door Richh op 1 april 2015 01:59]

Heb je zelf weleens MK8 gespeeld? Gemiddelde framerate is 59FPS.. en ik heb pas nog de SNES MK gespeeld maar die is echt niet sneller dan MK8, misschien lijkt het zo omdat je 5 laps van 45 seconden rijdt.
Remake voor Theme Hospital in HD
http://themehospital.co.uk/corsix-th/

KeeperFX for DK in HD https://keeperklan.com/threads/551-Download-KeeperFX

En War for the Overworld is een goede opvolger voor DK1/2.
...tbh; had iemand iets anders verwacht? gezien de voorgeschiedenis van nintendo en roms/youtube en fanpaginas?
Voor Youtube en Fanpagina's gaat Nintendo wel zijn beleid aanpassen (als goed is ondertussen al gedaan):
http://www.gamnesia.com/n...-be-used-for-fan-projects

[Reactie gewijzigd door VincentdeVreede op 31 maart 2015 17:25]

Niet heel verassend, wel heel jammer.

De persoon in kwestie kan waarschijnlijk wel wegkomen met het spel als ie mario vervangt en de textures van de rest een beetje aanpast, Nintendo kan geen aanspraak maken op het idee, alleen op hun intelectueel eigendom over Mario
Auteursrecht geldt ook voor software, en deze webversie is duidelijk namaak van de software. Een rechter zal moeten beslissen of het nog steeds namaak is wanneer de textures vervangen zijn. Ik neem aan dat het dan nog steeds namaak is aangezien het design van de levels en quests uniek zijn en ook onder het auteursrecht vallen. De eigennaam Super Mario Bros is een trademark en dat is iets heel anders, al kan Nintendo daar in dit geval ook aanspraak maken. Er zijn veel aparte overtredingen: het auteursrecht voor het spel (onderverdeeld in visuele display, characters, muziek, artwork, etc.) en overtredingen wat betreft het merk Super Mario Bros en Nintendo. Het is dus niet alleen Mario als character maar ook alle andere unieke werken die zich in het spel bevinden. Op textures zou je trouwens de minste aanspraak kunnen maken omdat deze meestal niet echt uniek zijn, d.w.z. iemand anders zou het zo per ongeluk na kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 31 maart 2015 18:53]

Om vervolgens straks dat ding als mobiele game uit te gaan brengen in HD versie?
Om vervolgens straks dat ding als mobiele game uit te gaan brengen in HD versie?
Ik heb al eens eerder voorgesteld wat Nintendo zou kunnen doen voor meer inkomsten: breng spellen voor oudere console-generaties opnieuw uit op andere platformen. Backwards compatibility is niet een reden om een platform te kopen. Iemand met bijvoorbeeld een Xbox One of Playstation 4 zal nooit een Wii (U) of een andere nieuwe Nintendo console kopen om alleen maar oude spellen te herleven.
Had niks anders verwacht van Nintendo, die gasten zitten op hun copyright als een aasgier op roadkill :P
Als je niet je copyright merkrecht beschermd, dan verlies je het recht erop. Niet raar dus dat Nintendo niet het copyright merkrecht op Mario wil kwijt raken.

Edit:
Verward met merk recht, maar de vlieger gaat nog steeds op.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 31 maart 2015 16:41]

Als je niet je copyright beschermd, dan verlies je het recht erop. Niet raar dus dat Nintendo niet het copyright op Mario wil kwijt raken.
Dat geldt alleen voor merkenrecht, niet voor copyright.
Als je niet je copyright beschermd, dan verlies je het recht erop.
Hoelang gaat deze mythe nog verdergezet worden? En dat wordt dan +2 gemod |:( .
http://sites.lib.byu.edu/copyright/about-copyright/basics/
Myth #11: If I don’t defend my copyright I may lose it
False. Copyright protection is effectively never lost, unless explicitly given away or the copyright has expired. However, if you do not actively defend your copyright, there may be broader unauthorized uses than you would like. It is a good idea to pursue enforcement actions as soon as you discover misuse of your copyright protected material.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 31 maart 2015 16:37]

Net als elk ander bedrijf ja.
Zeker niet net als elk ander bedrijf...

Zie bijv. het rare affiliate program op Youtube videos: http://www.polygon.com/20...program-youtube-copyright
Of het feit dat ze region locking hebben uitgevonden: http://en.wikipedia.org/wiki/Regional_lockout#Nintendo
Of het feit dat vrijwel geen enkele console van ze backwards compatible is...

Geen enkel ander bedrijf doet dit, en dat komt vooral doordat Nintendo enkel games recycled en dus teert op hun vorige successen.
Nintendo heeft best veel compatibiliteit met voorgaande generaties:
- De Game Boy Color is compatibel met Game Boy spellen.
- De Game Boy Advance is compatibel met Game Boy en Game Boy Color spellen.
- De Nintendo DS is compatibel met Game Boy Advance spellen.
- De Wii is compatibel met Game Cube spellen.
- De Wii U is compatibel met Wii spellen.
Volgens mij is de enige console van Nintendo die NIET backwards compatible is en waar geen andere console backwards compatible mee is de N64.

Voor de rest kon je op iedere console de vorige generatie spelen als ik het goed heb.

Je verwart ze volgens mij met Sony, waar de PS3 en PS4 niet backwards compatible zijn. (In ieder geval de PS3 die hier te koop was/is). En de Vita, en de PSP (beloofde programma om de cartridges voor download codes om te ruilen kwam nooit).

Of Microsoft, zowel de Xbox 360 als Xbox One zijn niet backwards compatible.
De 360 kon meer dan genoeg normale xbox games spelen. En succes om je NES cartridge in je SNES te proppen. Deze was ook niet backwards compatible
Niet backwards compatible? Zowel de Wii als Wii U zijn backwards compatible. Ook de handhelds zijn vaak backwards compatible.

Voor de GameCube werden door Nintendo nog cartridges gebruikt, daarmee is backwards compatibility toch wel een stuk moeilijker.
Je kon in ieder geval wel een gameboy player ervoor kopen :)
Dat heeft hier helemaal niks mee te maken en ps. geen enkel ander bedrijf doet zoveel aan backward compatability als nintendo ;) eerst denken voordat je typt voortaan.
Bron?

En hoezo heeft het er niks mee te maken? Als zij hun games re-releasen op nieuwe platforms is dat toch een reden om alles wat hun marktpositie kan beinvloeden (zoals een gratis web-based versie van Mario64) snel de kop indrukken toch een prima manier om dat te beinvloeden?

Overigens de SNES, N64 en Gamecube zijn niet backwards compatible. Van de handhelds zijn de DSi en nieuwer niet backwards compatible met GBA games, wel met ROMs via de DS2 supercard.

Toegegeven, ze zijn niet het ergste qua backwards compatibility, maar hun klassiekers zijn allemaal op niet backwards-compatible systemen uitgebracht en worden nu gere-released op nieuwere systemen zoals Zelda Ocarina of time, Mario 64, Starfox 64...
Waar heb jij het over? Nintendo wil niet dat Mario 64, die nog gewoon speelbaar is op een current gen. console, nagemaakt wordt en jij klaagt over dat de SNES geen NES spellen kon spelen?

Ja Nintendo is inderdaad niet vies van een remake en fans zien dit graag.

Xbox One heeft geen backward compatibility
PS4 heeft geen backward compatibility
Wii U is wel backward compatible.

Wat denk je dat Sony doet als ik een browser versie van Uncharted of Jak en Daxter maak?
Waar heb jij het over? Nintendo wil niet dat Mario 64, die nog gewoon speelbaar is op een current gen. console, nagemaakt wordt en jij klaagt over dat de SNES geen NES spellen kon spelen?
Daar gaat dit hele artikel toch over? In mijn argument haal ik de meest waarschijnlijke reden aan; De nieuwe consoles van Nintendo zijn niet backwards-compatible met de oude cardridge-based systemen en ze re-releasen de oude games op nieuwe systemen OMDAT ze niet backwards compatible zijn.

Dat is overigens niet vanuit het oogpunt van fan service maar puur uit winstbejag, dat laten ze blijken door zeer agressief tegenover fan-made content te staan, of dit nu een let's-play video op youtube is of een gratis browsergame met 1 nagemaakt level uit een game van 19 jaar oud die ze nu weer voor full-price verkopen.

Ik heb nooit beweerd dat Sony niet zou reageren als er een gratis browser-based remake gemaakt zou worden van een oude game, maar ze halen tenminste geen let's-plays offline.

[Reactie gewijzigd door Blue_Entharion op 1 april 2015 11:41]

Deze "port" lijkt net op super mario galaxy voor de wii, deze vind ik wel heel erg knap gemaakt. Is het niet een rom waar ze HD textures in doen? Daar zijn namelijk ook projecten voor. Mensen die upgraden de textures die je met een speciale plugin (in een emulator jammer genoeg) kunt inladen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee