De tweede spiegel van de James Webb-telescoop is geïnstalleerd. Daarmee zijn beide spiegeloppervlakken aangebracht. De constructie van de eerste spiegel werd op 3 februari afgerond met het plaatsen van het laatste segment van achttien spiegeldelen.
De James Webb-spiegeltelescoop, die uiteindelijk op zo'n 1,5 miljoen kilometer afstand op een vast punt vanaf de aarde moet staan, zal vooral grotere golflengtes gaan onderzoeken dan de huidige ruimtetelescoop Hubble. Die laatste vierde een klein jaar geleden zijn vijfentwintig jarig bestaan op zo'n 570 kilometer van de aarde in de ruimte.
De Webb-telescoop is lichter en groter dan zijn illustere voorganger. De grote, gesegmenteerde eerste spiegel is bijvoorbeeld al 6,5 meter in diameter tegen 2,7 meter van Hubble. Het geheel moet worden opgevouwen om in een Ariane 5-raket te passen.
In tegenstelling tot de achttien segmenten van de eerste spiegel die een honingraatstructuur heeft, is de tweede spiegel rond en convex zodat het gereflecteerde licht zo wordt weerkaatst dat het in het midden van de eerste spiegel uitkomt, waar een derde systeem met een spiegel zit dat zorgt voor beeldstabilisatie. Daarna komt het opgevangen licht op het instrumentarium terecht.
De spiegels zijn gemaakt van beryllium, een materiaal dat heel stijf, licht en stabiel onder extreem lage temperaturen is. De afwijking is niet meer dan een paar miljoenste millimeter bij temperaturen in de ruimte. Omdat beryllium niet heel goed reflecteert, hebben alle spiegels een goud-coating om goed infraroodlicht te reflecteren. Daarmee kan Webb verder in het verleden kijken dan Hubble. Een van de hoofddoelen van de wetenschappelijke missie van Webb is dan ook zoeken naar licht van de eerste sterren en sterrenstelsels die zich vormden in het universum na de Big Bang. Die observaties kunnen beter gedaan worden in nabij-infrarood dan in zichtbaar licht. Hubble kijkt bijvoorbeeld naar zichtbaar of ultraviolet licht. Webb zal golflengtes tussen de 0,6 en 28 micrometer kunnen waarnemen, waarbij 0,6 micrometer de golflengte van oranje licht is.
De James Webb-telescoop kost meer dan begroot. In eerste instantie moest het geheel in 2011 de ruimte in gaan en werden de kosten van het project begroot op 1,6 miljard dollar. Nu is het doel om de telescoop in 2018 in de ruimte te hebben en mag deze niet meer kosten dan 8 miljard dollar.