Een Californische rechter heeft Apple opgedragen mee te werken aan het ontgrendelen en ontsleutelen van een iPhone 5c. Deze behoort toe aan de man die in december veertien mensen doodde bij een schietpartij in San Bernardino.
De smartphone is versleuteld en het is de FBI tot nu toe niet gelukt om bij de gegevens op het apparaat te komen, aldus Ars Technica. Daarom heeft een Californische federale rechter Apple bevolen een speciale firmware, oftewel een ipsw-bestand, te ontwikkelen, waarmee toegang tot het apparaat alsnog mogelijk is. Het bevel noemt specifiek dat de auto-erase-functie uitgeschakeld dient te worden, indien deze is ingeschakeld. Daarnaast moet de firmware het mogelijk maken via een externe poort passcodes naar de iPhone te sturen, waarbij er geen aanvullende vertraging ingebouwd mag worden.
De rechter maakt voor het bevel gebruik van een wet uit de 18e eeuw, die het mogelijk maakt door middel van een 'writ' een bedrijf of persoon tot het verrichten van een bepaalde prestatie te verplichten. Volgens Ars Technica is deze wet vaker tegen smartphonemakers ingezet, waaronder Apple. Het zou echter de eerste keer zijn dat een bedrijf via deze wet wordt opgedragen om speciale software te ontwikkelen om daarmee opsporingsambtenaren bij te staan. Een Amerikaanse hoogleraar laat aan Ars Technica weten dat dit bevel grote gevolgen kan hebben, zo vraagt hij zich af of de overheid dan ook Facebook de opdracht zou kunnen geven om bijvoorbeeld crimineel gedrag van zijn gebruikers te voorspellen.
Apple maakte in 2014 bekend dat het niet meer in staat zou zijn om passcodes te omzeilen van iPhones en iPads met iOS 8 of hoger. Daardoor zou het bedrijf opsporingsdiensten niet meer kunnen helpen met het ontgrendelen van dergelijk apparaten. Deze houding staat door het huidige rechterlijke bevel en andere Amerikaanse rechtszaken onder druk. Het debat over het verplicht inbouwen van backdoors in encryptie is in de VS nog volop bezig, zo werd vorige week een wetsvoorstel ingediend dat moet voorkomen dat achterdeurtjes in encryptie wettelijk verplicht kunnen worden.
Apple heeft in een open brief aan zijn klanten laten weten dat het de beslissing van de rechter aan zal vechten. In de brief geeft het bedrijf aan dat het hier om een 'gevaarlijk precedent' gaat, wanneer een technologiebedrijf door de overheid wordt gedwongen in feite een 'master key' voor al zijn apparaten ter beschikking te stellen.