Tim Cook, ceo van Apple, pleit in een memo aan alle Apple-medewerkers en aan de FBI voor het beëindigen van de eis dat het bedrijf meewerkt aan het beschikbaar maken van data op de iPhone van een aanslagpleger in San Bernardino.
In het memo waarin Cook onder andere de werknemers bedankt voor hun steun, stelt hij voor om een commissie of ander panel van experts in te stellen die zich moeten buigen over zaken die inlichtingendiensten, technologie en burgerrechten betreffen. Daarvoor moeten wel de eisen onder de zogenaamde All Writs Act teruggetrokken worden die nu van kracht zijn. Dan kan er in een dergelijke commissie een discussie plaatsvinden over de implicaties voor ordehandhaving, nationale veiligheid, privacy en persoonlijke vrijheid. Apple zou graag deelnemen aan een dergelijk debat, stelt Cook aan het eind van zijn brief. De door Cook voorgestelde commissie is volgens hem ook door enkele congresleden voorgesteld.
De All Writs Act stamt uit 1789 en staat de federale rechtbanken van de Verenigde Staten toe om alle mogelijke manieren uit de kast te trekken om iemand of een bedrijf te dwingen te doen wat gevraagd wordt.
Apple heeft ook een publieke q&a opgesteld voor klanten om vragen te beantwoorden over de feiten van de zaak en de positie van Apple daarin. Het bedrijf probeert ook de argumenten te weerleggen die de FBI aandraagt, namelijk dat wat het Apple vraagt te doen helemaal niet zo'n 'big deal' is.
De FBI stelt namelijk helemaal niet de encryptie van iedereen te willen kraken of een master key te eisen. Ook zouden volgens FBI-topman James Comey beslissingen over publieke veiligheid niet genomen moeten worden door corporaties die 'voor de kost spullen verkopen'.
Apple brengt daartegen in dat ondanks dat de FBI claimt niet een master key te willen, dit wel precies is wat ze zouden krijgen omdat het, in tegenstelling tot de fysieke wereld, niet mogelijk is een eens gemaakte techniek te vernietigen in de digitale wereld. Cook vergelijkt het met de fysieke wereld waarin de sleutel honderden miljoenen sloten kan ontgrendelen.
Het bedrijf uit Cupertino zegt verder alles gedaan te hebben wat binnen zijn mogelijkheden lag om de FBI te helpen. Een van de beste opties om data te kunnen terughalen, was het verbinden met een netwerk waarmee eerder verbinding gemaakt was, waardoor het mogelijk zou zijn om een back-up te draaien. Het bleek dat het Apple-id-wachtwoord van de telefoon gewijzigd was terwijl de telefoon in bezit van de FBI was. Doordat het wachtwoord gewijzigd werd, kon er geen verbinding met de iCloud-diensten meer gemaakt worden.
De zaak gaat over de iPhone 5c van de man die in december veertien mensen neerschoot in San Bernardino. De FBI kan niet bij de gegevens en het lukt de organisatie ook niet de telefoon te kraken. Apple zou daarom speciale firmware moeten ontwikkelen om bij de gegevens te komen.