Het ministerie van Justitie dringt er bij de rechter op aan om Apple te dwingen mee te werken aan het beschikbaar maken van data op de iPhone van een aanslagpleger. Volgens het Openbaar Ministerie weigert Apple vooral vanwege marketing en zijn businessmodel.
Aanvankelijk had Apple vijf dagen om te reageren op de eis om mee te helpen de data op de iPhone te ontsluiten, maar na de publieke reactie van Apple-ceo Tim Cook, dringt het ministerie van Justitie er vast op aan bij de rechter de fabrikant te bevelen mee te werken, meldt onder andere Wired.
"In plaats van te helpen bij een onderzoek naar een dodelijke terroristische aanslag en het bevel van deze rechtbank van 16 februari op te volgen, heeft Apple dit publiekelijk verworpen", schrijft het Openbaar Ministerie. Die houding lijkt volgens het OM op niets anders gebaseerd dan zijn "zorg voor zijn businessmodel en marketingstrategie". Apple zou de technische mogelijkheden hebben om aan het bevel te voldoen en daarom verplicht moeten worden om mee te werken. "Aan een discreet en beperkt rechterlijk bevel voldoen betekent niet het einde van privacy", staat verder in het document van 35 pagina's.
Apple had eigenlijk tot dinsdag om te reageren bij de rechtbank en het OM maant dus tot spoed, maar de fabrikant lijkt juist uitstel te krijgen tot volgende week vrijdag, schrijft Bloomberg. Het zal dan inhoudelijk moeten uitleggen waarom het niet wil voldoen aan de eis.
Apple-ceo Tim Cook schreef woensdag in een open brief aan zijn klanten dat het de beslissing van de rechter aanvecht. Volgens Apple gaat het om een 'gevaarlijk precedent', wanneer een technologiebedrijf door de overheid wordt gedwongen in feite een 'master key' voor al zijn apparaten ter beschikking te stellen.
De zaak gaat over de iPhone 5c van de man die in december veertien mensen neerschoot in San Bernardino. Het lukt de FBI niet om bij de gegevens te komen en Apple moet daarom een speciale firmware, oftewel een ipsw-bestand, ontwikkelen.