De Amerikaanse president Obama heeft op het South By Southwest-festival in een interview het belang benadrukt van een backdoor voor autoriteiten in de encryptie van smartphones. Hij zegt gevaar te zien in absolute privacy, maar evenzo in volledige toegang voor opsporingsdiensten.
President Obama was op vrijdag een gastspreker bij het South by Southwest-festival, een jaarlijks muziek-, film- en media-evenement dat gehouden wordt in Austin, Texas. Hoewel Obama zijn zienswijze uitsprak over de huidige strijd tussen partijen die zich hard maken voor de privacy en degene die juist een backdoor willen om gemakkelijker misdaad en terrorisme te bestrijden, ging de Amerikaanse leider juist niet in op actuele zaken die daarmee te maken hebben. Hij sprak dus nadrukkelijk niet over de strijd om encryptie die momenteel woedt tussen Apple en de FBI.
Wat Obama wel benadrukte was dat hij gevaar zag in een situatie waarin autoriteiten absolute, onbeperkte toegang hebben tot de smartphones van burgers, maar ook van een praktijk waarin autoriteiten met geen mogelijkheid de gegevens van een eventuele verdachte kunnen bemachtigen. Volgens hem is een balans tussen de twee belangen een mogelijkheid en een noodzaak. 'Als het technologisch gezien mogelijk is om een ondoordringbaar systeem te maken, hoe moeten we dan de kinderpornografen en de terroristen opsporen?' Obama zegt te concluderen dat een absoluut standpunt innemen in deze zaak geen mogelijkheid is.
Verder stelde Obama dat hij vreesde dat als de Amerikaanse techbedrijven niet meewerkten met de autoriteiten, er mogelijk een draconische en ondoordachte backdoorverplichting door het Amerikaanse Congres ingevoerd zou worden, wat volgens hem vermeden moet worden. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse president zich zo uitgebreid uitlaat over de kwestie.
Apple-ceo Tim Cook neemt dat absolute standpunt juist wel in. Hij is tegen het inbouwen van een backdoor in bijvoorbeeld Apples iPhone omdat een dergelijke master key in handen kan vallen van andere partijen dan bijvoorbeeld de Amerikaanse FBI. Wanneer dat gebeurt, kan een kwaadwillende toegang krijgen tot alle honderden miljoenen apparaten waarop deze encryptiesleutel van toepassing is. De zaak van Apple versus de FBI gaat over de iPhone 5c van de man die in december veertien mensen neerschoot in San Bernardino. De FBI kan niet bij de gegevens en het lukt de organisatie ook niet de telefoon te kraken. Apple zou daarom speciale firmware moeten ontwikkelen om bij de gegevens te komen.