Apple presenteert iPhone 6s en iPhone 6s Plus

Apple heeft de iPhone 6s en 6s Plus gepresenteerd. De smartphones hebben op grote lijnen hetzelfde ontwerp als voorgangers iPhone 6 en 6 Plus, maar Apple heeft zoals gewoonlijk bij de 's'-generatie van zijn smartphones veel componenten een upgrade gegeven.

De iPhone 6s en 6s Plus hebben net als de voorgangers schermen met een diagonaal van 4,7" en 5,5", waarmee het formaat van de behuizing hetzelfde blijft. Wel past Apple zijn eigen metaallegering toe, het zogenaamde '7000 series aluminium'. Dat moet een volgende 'bendgate' voorkomen, waarbij toestellen verbogen zouden zijn nadat gebruikers erop gingen zitten. De nieuwe iPhones zijn wel iets groter: ze zijn beide 0,1mm hoger, 0,1mm breder en 0,2mm dikker. De iPhone 6s is 14 gram zwaarder dan de 6, de 6s Plus heeft er 20 gram bijgekregen ten opzichte van de 6 Plus en weegt 192 gram.

Apple heeft een drukgevoelig touchscreen in de toestellen gezet, dat nieuwe commando's mogelijk maakt in de interface. Apple noemt dat 3D Touch. Daarmee is het onder meer mogelijk om met een lichte aanraking content te previewen, terwijl met meer druk het gehele bericht wordt geopend. Drukken op iconen van apps opent een nieuw menu met daarin onder meer enkele snelkoppelingen.

De technologie werkt volgens Apple door sensoren die de kleine wijzigingen in de afstand tussen het glas en de backlight meet en acties daarop aanpast. Apple heeft bovendien de Taptic Engine uit de Apple Watch in de nieuwe iPhone gezet, waardoor subtielere trillingen mogelijk zijn.

De processor in de toestellen is de A9-soc, ontworpen door de fabrikant zelf. Processortaken zouden 70 procent sneller moeten gaan dan op de A8, terwijl de gpu 90 procent sneller zou zijn. Daarnaast is vingerafdrukscanner Touch ID volgens Apple sneller gemaakt. De iPhone 6s ondersteunt 4g+, iets dat KPN, Vodafone en T-Mobile in Nederland ondersteunen of gaan ondersteunen.

Daarnaast heeft de camera een update gehad. Die heeft nu een maximale resolutie van twaalf megapixels en heeft net als onder meer de camera's in de Nexus 6, Motorola Moto G 2015, Huawei P8 en Samsung Galaxy S6 deep trench isolation om crosstalk tegen te gaan. Bovendien kan de camera video's maken op 4k-resolutie. De frontcamera heeft een maximale resolutie van vijf megapixels. Het scherm kan als 'led-flitser' dienen voor de frontcamera, waarbij het scherm drie keer feller kan dan bij normaal gebruik. Apple noemde geen sensorgrootte en de iPhone 6s lijkt geen optische beeldstabilisatie te hebben zoals veel andere high-end smartphones.

Apple voegt bovendien een functie toe met de naam Live Photos en dat doet denken aan de kleine filmpjes, zoals Nokia die toevoegde aan zijn Lumia-toestellen en HTC in 2013 deed met zijn Zoe-functie op de One M7. De camera neemt anderhalve seconde voor en na de foto op met geluid op onbekende resolutie.

De nieuwe iPhones draaien bij het uitkomen in iOS 9, dat als update ook naar alle iPhones sinds de 4S zal komen. Versie 9 van Apples mobiele besturingssysteem heeft onder meer verbeteringen aan spraakassistent Siri, die sinds iOS 8.3 ook in het Nederlands werkt. Daarnaast is er een low-power-mode en maakt een aanpassing aan Safari content blocking mogelijk, waardoor ontwikkelaars adblockers kunnen uitbrengen voor de smartphones.

De prijzen voor de nieuwe iPhones komen vermoedelijk te liggen op 749 euro voor de 6s en 859 euro voor de 6s Plus. Daarbij gaat het om de 16GB-modellen. De prijzen voor de Benelux zijn nog niet bekend, maar de nieuwe lagere prijzen van de iPhone 6 komen overeen met Frankrijk. Dat komt vermoedelijk door de zwakke euro van afgelopen jaar. In Duitsland vraagt Apple een tientje minder voor de iPhone 6 en 6s. De toestellen komen 25 september uit in diverse landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, maar de Benelux volgt pas later dit jaar.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-09-2015 • 21:03

460 Linkedin

Lees meer

Reacties (460)

460
429
169
6
2
0
Wijzig sortering
"Wel past Apple zijn eigen metaallegering toe, '7000 series aluminium'. Dat moet een volgende 'bendgate' voorkomen, waarbij toestellen verbogen zouden zijn nadat gebruikers erop gingen zitten."

7000-series Aluminium, dat kan ook makkelijk een gewoon commercieel verkrijgbare aluminiumlegering zijn in plaats van een eigen legering van Apple.

Over 'bendgate', de elasticiteitsmodulus van de alu 7000 en van alu 6000 (vorige iPhone) is bijna gelijk, het verschil is een paar procent. Voor de doorbuiging van de telefoon gaat het dus niks helpen, die zal bij dezelfde belasting net zo ver doorbuigen. Wel zal het langer duren (kan meer belasting hebben) voor ie blijvend vervormt (over de elastische grens heen gaat).
7000-series is gewoon een standaard verkrijgbare handelskwaliteit - volgens het International Alloy Designation System. Dus "eigen metaallegering uit de 7000-serie" klinkt mij in de oren als lulkoek, hoewel het best kan dat ze een beetje van de standaard zijn afgeweken. Ieder soort in de 7000-serie is weer in varianten verkrijgbaar afhankelijk van nabehandeling.
ed:
We created an alloy of 7000 Series aluminum
- exacte bewoording van Apple zelf, lijkt erop dat ze verschillende standaard handelskwaliteiten uit de 7000 serie hebben gemixt. Vervolgens kan de leverancier voor deze nieuwe verhoudingen een nummertje aanvragen bij de aluminium-vereniging, maar daarna worden de verhoudingen gepubliceerd en kan de concurrentie deze ook gebruiken.

Bekend zijn o.a 6081 (iPhone 5)/ 6083 (iPhone 6) voor pisbakken-aluminium, leuk voor huishoudspulletjes en kan je goed anodiseren / verven. Goedkope troep voor een peperdure telefoon zou ik zeggen, maar wie de marge-eisen van Apple stelt kan zich geen betere materialen veroorloven want dan wordt het "te duur" (lees: Misschien wel meer dan €100 om te maken). Zelf heb ik ook ooit met 5754 gewerkt want dat last lekker voor in de luchtvaart en verspaant ook aardig.

Op 7000 kan je kennelijk precipitatie-harden toepassen, dan wordt het goed sterk, vaak wel afhankelijk van nabehandeling. Bepaalde typen hiervan worden in de auto-industrie gebruikt.

[Reactie gewijzigd door kidde op 9 september 2015 22:19]

Als materiaalkundige durf ik wel wat te zeggen over het verschil tussen 6000 en 7000 alu legeringen.
Namelijk dat het niet zoveel zegt. De aanduiding 6000 of 7000 zegt iets over de basis legeringselementen (resp Mg, Si voor 6000 en Zn voor 7000) en dat het om een smeedlegering gaat (itt gietlegering).
Volgens het ASM handbook (materiaalkundige bijbel) zijn er circa 50 basissoorten 6000 en ca 65 soorten 7000 aluminiumlegeringen.
Daarnaast hebben ze een "temper" aanduiding wat iets zegt over de warmtebehandeling die het materiaal krijgt.
En zoals eerder opgemerkt, zal een sterkere alu legering net zo makkelijk buigen als een zwakkere broeder. Alleen zal een sterker materiaal meer kracht kunnen opvangen voor het definitief krom blijft staan. (Elasticiteitsmodulus vs vloeigrens.)

Kortom, lekkere marketing praat :)
Goedkope troep voor een peperdure telefoon zou ik zeggen, maar wie de marge-eisen van Apple stelt kan zich geen betere materialen veroorloven want dan wordt het "te duur" (lees: Misschien wel meer dan €100 om te maken).
Blijkbaar weet jij meer van aluminium dan ik, maar misschien leken die soorten aluminium wel sterk genoeg voor hetgeen ze voor gebruikt worden en is daarom de keuze daarop gevallen. Natuurlijk is winst ook een belangrijke factor, maar misschien wel meer dan €100 om te maken is een beetje een gemeen statement omdat er meer kosten bij komen kijken dan alleen de productiekosten! Beetje jammer dat veel mensen daar geen rekening mee blijken te houden...
maar misschien wel meer dan €100 om te maken is een beetje een gemeen statement
Klopt, deze uitspraak is enigszins achterhaald, gebaseerd op de 3G uit 2008, en kwam als volgt tot stand:
 • Apple 3G kostte €109 om te bouwen, inclusief materialen en "toenmalige" (jul 2008) dollarkoers.
 • Apple 5s kostte €150 om te maken, inclusief materialen en "toenmalige" (sept 2013) dollarkoers.
 • Apple 6 kost ca. €203 om te bouwen, met huidige dollarkoers, werd vlak na introductie verkocht rond €700 dus marge van 65% (BTW al verdisconteerd).
.
Maw, stel, uit marketing-onderzoek blijkt dat mijn Apple-klant inc. BTW max. €35 wil betalen voor het frezen en het aluminium materiaal. Dan mag dat met mijn gewenste marge max. €10,30 kosten. Daarom kies ik als Apple dus voor "goedkope troep" a.k.a. 6081 of 6083. Kies ik echter voor mijn "eigen mix" van 7000, is dit duurder om te kopen want wordt in minder grote hoeveelheden geproduceerd. Het is ook misschien lastiger dus duurder om te frezen. Dan moet, met instandhouding van mijn marge, of de verkoopprijs een stuk duurder worden, klant over de zeik, of mijn marges lager, aandeelhouder over de zeik.

Echter, gewoon het 'ontwerp fixen' en dezelfde "goedkope troep" aluminium blijven gebruiken was goed genoeg geweest, en had ik mijn marge in stand gehouden. Alleen dat kan weer niet vanwege "imago"-redenen. Dus om dat imago te poetsen, doe je fijn een PR-praatje over "created an alloy" en websites als Tweakers herkauwen die PR fijn als "eigen legering", dus zo buig je een onnodige materiaal-wissel om in iets dat lijkt als een 'pluspunt'.

[Reactie gewijzigd door kidde op 10 september 2015 10:09]

Om wel even een kanttekening te plaatsen; de marge is namelijk klinkklare onzin. Marge is wat er aan het toestel echt overgehouden wordt. Dat is niet 65 of 70%, want je kijkt nu alleen naar de waarde van de onderdelen. De winkelier pakt z'n aandeel, de distributeur pakt z'n aandeel, de importeur pakt z'n aandeel, de fabrikant pakt z'n aandeel. Dan is er r&d, licentiekosten, allerlei belastingen en invoerrechten etc etc etc.

Apple heeft een gezonde winstmarge, dat klopt. Maar de onderdelen optellen is natuurlijk kort door de bocht.
De winkelier pakt z'n aandeel, de distributeur pakt z'n aandeel, de importeur pakt z'n aandeel, de fabrikant pakt z'n aandeel.
_Dat_ is pas klinklare onzin, de onnozelheid hiervan beseft u zich hopelijk zelf.

Sprint betaalde destijds 15,5 miljard om de iPhone te _mogen_ verkopen. Sprint betaalt dan de distributie, winkels, in het geval van Europa betaalt Orange France de import, en welke fabrikant u bedoelt is mij een raadsel; als het Foxconn is, is het al lang duidelijk dat ze geen drol erop verdienen.

Maw, met distributie meegerekent komen die miljarden die de telco's aan Apple moeten betalen zodat _telco's zelf_ de distributiekosten mogen betalen erbij op, en komen ze boven die 65%. Zo erg dat de EU onderzoek doet naar boehoe van de telco's.

R&D en licentiekosten: Die licenties betalen ze aan hun Nederlandse B.V. die praktisch geen belasting betalen, en R&D is eenmalig wat kleine kosten voor een miljardenwinst. Alles wat _daadwerkelijk_ R&D vereist, zoals 3G/4G, ontwikkelt Apple niet zelf maar nemen ze door FRAND-eisen voor een Apple en een ei in licentie van de bedrijven die wel miljarden hebben besteed aan 3G/4G zoals Samsung / Ericsson / Qualcomm et. all.

Dus ja, winstmarges optellen is te kort door de bocht, met de miljarden die ze van telco's binnen hengelen komen ze _boven_ de som uit!

[Reactie gewijzigd door kidde op 10 september 2015 12:04]

Je vergeet even voor het gemak dat een groot gedeelte van de iPhones via Apple stores en de Online Apple store verkocht worden, waardoor de importeur, distribiteur en winkelier allemaal Apple zelf zijn.

Is natuurlijk niet waar voor alle verkochte iPhones, maar zeker wel voor het grootste deel.

Apple heeft toch zelf ooit eens geroepen dat ze een winstmarge van boven de 50% hadden op hun devices. Was volgens mij in een van de keynotes.
Grootste deel? Tech data mobile pakt veruit het grootste deel in Nederland.
Je vergeet voor het gemak even dat Apple behoorlijk veel uitgeeft aan design en r&d, die kosten moeten terugverdiend worden met de zogenaamde "marge" die iedereen lijkt aan te houden.. Die kosten kunnen ook moeilijk per device worden berekend dus kan Apple makkelijk roepen dat ze een marge van >50% per verkocht device hebben.
Winstmarge is wat overblijft van de omzet na aftrek van alle kosten, dus ook R&D, design etc. Winst is winst!
Ah come-on, is niet gemeen, apple is gemeen op dat gebied. Ik vind de toestellen heerlijk werken hoor daar niet van (gister toevallig de iphone6 verkocht en eens kijken wat de opvolger wordt). Maar Apple maakt ontiegelijk veel winst op een toestel, ze houden de productie laag en op gebied van marketing zie je ze ook niet bijzonder veel doen. Althans Samsung bijv die zie je overal op TV terug, in reclame's in series en etc, ondanks dat hun productiekosten veel hoger zijn voor een toestel + ze aan marketing doen weten ze de prijzen alsnog lager te houden ( met release moa zit het tegenwoordig wel allemaal in de buurt met apple, maar een maand later niet, ondanks dat de productiekosten een stuk hoger zijn ).

Iedereen houd er rekening mee dat Apple heel veel winst maakt op de toestellen, de iphone5 meen ik me te herinneren waren een aantal tientjes om te maken, waar is de rest naartoe gegaan? Tuurlijk, onderzoek, ergens vast wel marketing en etc, maar dat hebben alle andere fabrikanten ook. Maar toch hebben andere fabrikanten lagere verkoop prijzen en tegelijk hogere productiekosten.
Hou ook in je achterhoofd dat Apple het heel lang heeft weten vol te houden door maar 1 jaar garantie te geven, toestel defect daarna? Pech, andere fabrikanten die repareren het alsnog gratis na 1 jaar mits het niet door de gebruiker komt ( logische ), wat denk je hoeveel het kost om 2 jaar garantie te geven itt de 1 jaar van apple?

Ik heb het er nog weleens voor over aangezien ik zeer goed te spreken ben over de iphones, maar de prijzen nah die hadden vast wel een heel stuk goedkoper kunnen zijn en nog maken ze bakke winst.
Marketing is alleen noodzakelijk om mensen er toe te zetten om je spullen te kopen. Waarom zou Apple dure reclame moeten maken als mensen toch hun producten kopen?

Er zal best misschien wel een jaar of zelfs langer onderzoek worden gedaan naar een betere legering voor het ALU maar ook voor de processor..

Het maken daarvan kan idd goedkoop zijn.. 100E voor een toestel, maar je moet ook het design (is iets dikker en breder) aanpassen, processor is uitgebreid, functies zoals 3D touch (marketing naam :+) te onderzoeken enz enz..

Daarnaast vergeten heel veel mensen dat de iPhones en Mac's gratis Updates krijgen naar major releases.. Dat kost ook geld. en dat wordt betaald door de hogere prijs van de iPhone en Mac's o.a.
Nou ik vergeet niet dat er updates komen en dat ze gratis zijn ( even niet over macs praten want dan gaan we een totaal andere richting op ), dit is echter ook zo bij bijv de windows telefoons en/of android.
Het argument dat Apple lang hun telefoons ondersteund maakt mij totaal niks uit, ervaring leert dat veel updates de producten slechter (lees: trager, hardware kwaaltjes etc ) maakt. Daarbij zijn de verschillen in de updates nauwelijks tot niet opmerkbaar. Hier en der af en toe een ander kleurenschema en dat is het ( althans de buitenkant, wat onder de motorkap gebeurt is dus meestal ten slechte van het toestel. .

Bij bijv android want die heb ik ook in gebruik(gehad) merk je dat veel updates echt ten goede komen van het toestel: langere accuduur, betere performance en veel functionaliteit erbij. (nee ik wil geen discussie krijgen over android / apple aangezien ik beiden lekker vind werken, echter bij apple probeer ik zoveel mogelijk updates uit te stellen tenzij ze echt de security verbeteren )
Nee de prijs is gewoonweg niet rechtvaardig, de enige reden waarom ze het kunnen permiteren is wat jij aangeeft in de eerste alinea: mensen kopen het toch wel.
Hoewel dit laatste steeds minder wordt, voorheen zag je half nederland met een iphone 4/4s/5 lopen, daarna zie je steeds minder mensen ( althans ik zie ze steeds minder :D ) met een high end iphone lopen, 5s/6. Wel zie je vele overstappen naar oa samsung en andere fabrikanten, andersom niet.

Dus hoelang ze de hoge prijzen nog vol kunnen houden gaan we hopelijk nog achterkomen.
...ze houden de productie laag...
Hoezo, ze houden de productie laag? Afgelopen kwartaal verkocht Apple maar liefst 47,5 miljoen iPhone's. Geen enkel ander mobiel toestel op deze aardkloot doet namelijk beter. Er zijn trouwens slechts een handvol bedrijven die een dergelijke grote hoeveelheid toestellen kunnen leveren. De eerste weken is het natuurlijk altijd even zoeken om er eentje vast te krijgen. Het is steevast een stormloop bij een modelwissel en het duurt ook wel even eer de productie en logistiek terug op volle toeren draait, maar na die initiële periode zijn de toestellen toch vrij vlot verkrijgbaar. ;)
...ze houden de productiekosten laag...
there fixed it for you (was blijkbaar nog niet duidelijk genoeg)

[Reactie gewijzigd door Zoop op 10 september 2015 11:10]

Dat doet ieder bedrijf natuurlijk slimmerd. Is nou niet echt heel erg origineel in de zakenwereld om je inkoop en productie kosten zo laag mogelijk te houden. Iedere weldenkende Harry kan dat bedenken.

Apple kan dat doen door de wet van de grote getallen. Bij het bestellen van 50 miljoen Iphone behuizing is dit specifieke productie procédé per iPhone een stuk goedkoper dan bij 20 of 30 miljoen toestellen. Bij die extra 20 miljoen is het namelijk puur grondstoffen en manuren plus een klein beetje extra voor slijtage aan apparatuur. De bouwkosten voor de apparatuur en de fabriek (het ombouwen dus) zijn er voor de fabrikant dan dus allang uit.

Met zulke getallen is Productie aantallen laag houden geen optie. Het verkoopt toch wel (ieder jaar weer record aantallen) dus het heeft geen nut hier mee te wachten.
Hey slimmerd, anders reageer je dat even op de gene die het zei. Ik corrigeerde deze meneer alleen omdat hij uitging van lage productie, terwijl er over productiekosten gesproken werd.

Dus, hold your horses
de marketing is de prijs, het is het merk, mensen zijn op de hoogte van Apple en als iemand een nieuwe telefoon wilt kijkt de klant vaak ook wel naar wat het nieuwste model van Apple is.
Apple is minimalistisch in alles, in marketing ook, ze laten op een conferentie hun nieuwe producten zien, en heel veel mensen kijken hem later (deels) na.
heb je ooit een reguliere klant naar een conferentie van Samsung zien gaan?
Hier een filmpje waarbij de 6S behuizing wordt vergeleken met de gewone 6:
https://www.youtube.com/watch?v=ChUsy8gWwvo

Spoiler: Het 6s aluminium is echt meer dan dubbel zo bestendig tegen doorbuigen.
Wat je zegt is niet helemaal uit de video te halen.
De video laat zien dat de 6S dubbel zo bestendig is tegen doorbuigen dan de 6.

Aangezien de legering van de 6S nog niet door iemand exact nagemaakt en getest is kunnen we daar eigenlijk nog niet zo heel veel over zeggen. Het is naar alle waarschijnlijkheid sterker dan 7005 maar zwakker dan 7075.
7075 zal ongeveer 2 keer zo buigbestendig zijn dan het voorheen gebruikte 6063, echter 7005 is ongeveer 1.5 keer 6063.

Info van de materialen hier:
http://www.makeitfrom.com...perties/6063-T6-Aluminum/
http://www.makeitfrom.com...perties/7005-T6-Aluminum/
http://www.makeitfrom.com...perties/7075-T6-Aluminum/
Het aluminium niet noodzakelijk, buigsterkte is
 • kwadratisch afhankelijk van de dikte van de telefoon, en
 • in het geval van Apple van de vorm rond de volumeknop; waar ze bij het vorige ontwerp een groot gat hadden geboord in de zijkant van de behuizing,
 • van het ontwerp (of bij de 6 Plus de ontwerpfout van de stalen (?) versteviging achter de volumeknop om het vorige punt minder erg te maken.
Tijdens de keynote heeft Apple zelf aangegeven dat dezelfde aluminium legering gebruikt wordt in de luchtvaart...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 10 september 2015 11:30]

Dat soort uitspraken worden vaak gedaan om een air van kwaliteit op te wekken, maar 7000-series aluminium is vrij standaard materiaal dat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt in fietsframes, maar dat klinkt (zeker in Amerika) wat minder sexy ;)

Wel typisch Apple dat er tussen de honderden aluminiumlegeringen die al verkrijgbaar zijn geen geschikt materiaal zat en dat ze een net iets ander (te patenteren?) aluminiumlegering hebben bedacht 8)7 En waarom? Een off the shelf materiaal is goedkoper (want een bulkmateriaal, zoveel volume zijn die miljoenen iPhones niet qua aluminiumproductie) en betekent dat je een betere (sterkere) aluminiumlegering kunt gebruiken tegen dezelfde kosten...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 10 september 2015 20:30]

In het vliegtuig zit misschien ook wel een aluminium pisbak :+
Tijdens de keynot heeft Apple zelf aangegeven dat dezelfde aluminium legering gebruikt wordt in de luchtvaart...
In de luchtvaart spelen totaal andere krachten dan wanneer je op een telefoon gaat zitten. Dus het lijkt mij dat die statement niet veel zegt.
Elasticiteitsmodules gaat over de elastische rek (buigt weer terug na het verwijderen van de belasting), niet over plastische rek (blijft gebogen na verwijderen van de belasting). Plastische rek (daar waar bendgate over gaat) wordt pas bereikt wanneer de 0,2% rekgrens is bereikt. Die is bij 7075 t6 aluminium heel hoog. Zo'n 500 mpa tegenover 300 van 6083 t6 en 235 van standaard staal.
Er zit wel degelijk een groot verschil tussen de 6000 en 7000 aluminium en er is aanzienlijk meer belasting nodig om de 7000 aluminium te buigen. Zie iPhone 6S - No More Bend?.
Apple gaf zelfs nota bene aan tijdens de keynote dat dat hetzelfde aluminium is als wat in de luchtvaart gebruikt wordt...
Apple gaf zelfs nota bene aan tijdens de keynote dat dat hetzelfde aluminium is als wat in de luchtvaart gebruikt wordt...
Ja, maar voor wat? Als het voor een onderdeel binnenin het vliegtuig is, dan is hun statement in principe correct maar zegt het tegelijkertijd helemaal niets over de kwaliteit van het gebruikte materiaal.
Unboxtherapy had laatst een filmpje waar hij de nieuwe alu buitenkant van de 6s vergelijkt met die 6 en het verschil wat ze konden verdragen was behoorlijk groot.

/spuit 11.. Contrast hierboven heeft de link.

[Reactie gewijzigd door Vuvuzela op 10 september 2015 02:25]

Mooi ding. Eindelijk mijn 5s upgraden, ik ben benieuwd naar de Tweakers review!
De A9 processor schijnt dus erg rap te worden, maar volgens mij heb ik het stukje over de batterij gemist.

[Reactie gewijzigd door Choasmarkk op 9 september 2015 21:05]

Op de site van Apple ondertussen alle techspecs. Zelfde accu claims als voor de iPhone 6. Daarin dus geen vooruitgang, maar ook geen achter uitgang.
(http://www.apple.com/iphone-6s/specs/)
Ben benieuwd wat de bevindingen van Tweakers zullen zijn met betrekking tot batterij duur.

Nog even sparen verder, maar ik denk dat de 6S wel een mooie upgrade vanaf een iPhone 4 is....

[Reactie gewijzigd door DoubleJOnline op 9 september 2015 21:30]

Zowel de 6S als de 6S Plus zijn 0,2 mm dikker dan hun voorgangers. Grote kans dat dit is om de accuduur op ongeveer dezelfde niveau's te houden.
Dat heeft eerder te maken met anodisering van 7000 serie aluminium, welke gevoeliger zou zijn voor corrosie en daardoor een dikkere laag anodisering om zich heen heeft.
Dan zou je het zelfde maatverschil ook verwachten in de andere dimensies. Maar dat is niet het geval.

Aluminium dat minder corrosie bestendig is wil niet zeggen dat er bij het anodiseren voor een dikkere laag gekozen is. Ook de 7000-serie aluminium is niet zomaar weg of lelijk wanneer deze bloot zou komen te liggen door en val. Hij kan inderdaad wat minder goed tegen zuren dan een 6000-serie maar goed ik neem aan dat de meeste gebruikers toch al niet van plan waren hem in een zuurbad te leggen.

Daarnaast beidt Apple de telefoons in 4 verschillende kleuren aan, en is het met anodiseren zo dat hoe dikker de laag moet worden hoe donkerder de kleur en hoe moeilijker het proces te controleren is. Verwacht met laag diktes van 100μm+(aangezien de vorige wss ook al op +/-25μm zaten) niet dat ze alle 50 miljoen er het zelfde uit komen.

Dus hoe wel de kans aanwezig is dat de laag dikker is lijkt me dat niet de reden voor de dikte van de telefoon.

[Reactie gewijzigd door laurensschu op 10 september 2015 06:24]

Hoewel ik niet weet of dit met anodiseren te maken heeft is het wel zo dat de iPhones in alle richtingen gegroeid is. Hoewel de dikte met 0.2mm is toegenomen zijn de andere maten met 0.1mm toegenomen. Dat betekent dus dat er aan elke kant 50um is bij gekomen en die laatste 150um in de dikte zou te verklaren kunnen zijn door de nieuwe 3D Touch laag die in het scherm zit.

Uiteindelijk gaat het om zulke kleine hoeveelheden dat het voor accucapaciteit nauwelijks zal uitmaken en ik me niet kan voorstellen dat de extra kosten voor de nieuwe accu's (nieuwe productie tov oude accu's, nieuw ontwerpen, etc.) een vegroting van misschien maar 1% verantwoorden.
Apple staat bekend om de manier van hun dunne manier van anodiseren.
Lees bijv. hier over de apple watch:

"The best theory that we've developed is that Apple is using a combination of tricks to achieve anodizing superior to the typical processes everyone else employs, combined with post-anodizing processing. Most likely, Apple uses the high currents and chilled baths of Type III anodizing to produce a dense, thin layer."
Bron: http://www.imore.com/apple-watch-and-durability

Die zou het zelfde aluminium gebruiken als de nieuwe 6S.

Ik ben het met je eens dat ik niet denk dat het de accu is die voor een grotere behuizing zorgt. Het 3DTouch scherm lijkt mij veel logischer, en het zou me niet verbazen dat die ook voor de verbreding zorgt.
Nee er zit een kleinere accu in, maar door de nieuwe processor (zuiniger) doe je er even lang mee. Die extra dikte heeft te maken met het nieuwe aluminium.
Komt ook door het nieuwe 3D Touch :)
De legering van het gebruikte aluminium is veranderd. Die is sterker en lichter, maar wel iets dikker. Dat is de verandering van 0,2mm in de dikte. Het heeft als het goed is niets te maken met de batterij.
Ik denk eerder dat dit is om bend gates te voorkomen...
Alle specs? Het is totaal onbekend hoeveel RAM er in de iPhone 6S zit, dit is overigens bij geen enkel product vermeld.

Ik weet dat er geruchten zijn over 2GB, maar ik vind het heel bijzonder dat Apple dat niet duidelijk heeft gemaakt.
Over het algemeen betekent het dat als ze er in de Keynote geen aandacht aan schenken, het ook niet is om over naar huis te schrijven. Als het 2GB ram zou zijn zouden het wel duidelijk hebben gepresenteerd :).

Zo spendeerde ze ook geen aandacht aan de resolutie van de Apple TV, want 1080p is toch wel de ondergrens...

Overigens moet ik er wel bij zeggen dat ik bij mijn iPhone6 nooit last heb gehad van 'weinig ram'. Performance is prima en multitasking doet zijn werk super.
Dit gaat over de iPhone 6 maar ik was, net zoals vele anderen, ook lang aan het twijfelen om de 6 te kopen doordat ik las dat deze niet lang zou meegaan. Echter met normaal gebruik (2u per dag spotify offline, 30min surfen, 4g altijd aan, thuis WiFi, snapchatten en Facebook ) gaat hij gemiddeld 19 uur mee met een gebruik van tussen de 7-12u. Maw ik haal hem meestal rond een uur of 6-7 van de lader en in de avond als ik thuis ben rond 23h heb ik nog steeds 10% ongeveer. Ik draai wel de ios9 beta welke bij mij langer meegaat als ios8.

Als de 6s dit kan evenaren is het een hele goede prestatie gezien de kracht die erbij komt. Wel raar want de iPhone 6 is echt al loeisnel in alles wat hij doet.
Ze hebben bij Apple.nl ook een mooie vergelijking tussen alle modellen gezet. http://www.apple.com/nl/iphone/compare/
"Mooi ding. Eindelijk mijn 5s upgraden,"
Hij ziet er precies hetzelfde uit als de reguliere 6. Dus voor het 'mooie' had je net zo goed je 5s kunnen vervangen voor een reguliere 6. Of mis ik iets?
Mooi in de zin van spec boost?
Zelfs dan snap ik het niet. Heb je de reguliere 6 wel eens vast gehad? Zelf heb ik niet zoveel met Apple maar mijn vrouw heeft een iPhone 6 dat is echt een mooi en bizar snel ding. Denk dat je weinig verschil gaat merken in 'specs' met een reguliere 6 hoor.
Maar goed, we wachten geduldig de reviews en benchmarks af.
3D Touch kan natuurlijk best veel toevoegen aan de gebruikerservaring. Ik zag best wat handige dingen voorbij komen die toch wel een extra dimensie toevoegen aan het dagelijkse gebruik. Subtiel, maar toch ingrijpend aangezien straks niemand meer anders wil dan drukgevoeligheid omdat men dat nu eenmaal gewent is. Net zoals multitouch opeens heel gewoon was.
Ik ben extreem benieuwd naar de gevoeligheid hiervan, ik denk dat dit voor de gemiddelde gebruiker nog best wel eens onverwachte acties kan opleveren.
Zoals ze het in de demo gebruikte zag het er uit zoals op de Apple Watch. Als het dus in de praktijk net als op de Apple Watch werkt moet je nog best wel druk uitoefenen. Het is anders dan een long-press, je moet echt het scherm voor iets langere tijd indrukken dan je 'natuurlijk' zou doen om een actie te genereren.
Maar bij hard drukken hou je automatisch je vinger langer op het scherm, immers kost harder indrukken simpelweg meer tijd dan zacht indrukken. Tenzij je er op gaat rammen, dan zou het misschien net zo lang kunnen duren.

Overigens doet het me denken aan een gimmick van een paar jaar terug wat een ander niet nader te noemen merk heeft geïntroduceerd :D Geloof iets met de naam air view...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 10 september 2015 09:39]

Ja en nee. Het is volgens mij iets dat leuk lijkt maar dat je na verloop van tijd ook niet gaat missen als je dan toch bijvoorbeeld een ander toestel zou gaan halen. Het doet mij denken aan dat van Samsung met hun extra gevoelige touchscreens waarbij je van op afstand al een menu kreeg let enkele opties (net zoals de s pen)... Dacht ook dat ik het zou missen op mijn iPhone 6...
Kijken hoeveel Apple fans hun 6 nu het "huis uit gooien". Is altijd leuke het vorige top model te scoren voor een leuke prijs alleen omdat het model "te oud" is ;)
Anoniem: 103465
@bonus9 september 2015 23:05
Je kan de 6 gewoon houden tenzij je glijdt op de slogan "3D touch screen"

De nieuwe feature's zijn grappig en snap niet dat ze gewoon drie dingen benoemen zoals camera, betere performance en stevige body ofzo.

Nee het is een mega update met :

Strong Cover glass
7000 serie aluminium
LTE advanced ?
Snellere wifi
3D Touch (swipe en peek van wederom BlackBerry ,doen ze goed)
A new Color
Live Photo's
Better Camera
ID Touch 2.0

Dit is gewoon schreeuwen om niets en als je een 6 hebt zie ik geen reden om over te stappen, tenzij je van 16 naar 64 GB wil en je 16GB goed kunt verkopen via marktplaats :)
Ik vervang vaak mijn iPhone ieder jaar, in de parkijk ook niet erg veel duurder dan om de 2 jaar een nieuwe.

De restwaarde op een iPhone is dan ook erg hoog, waardoor de kosten bij mij vaak maar uit komen op iets van €300/Jaar.

EDIT: Dan heb ik het over het 128GB Model, deze is ~€899 iirc. De kosten op een kleiner model zijn natuurlijk langer.

[Reactie gewijzigd door smiba op 9 september 2015 23:40]

Dat is geen geld inderdaad :'(
Het is maar wat je er voor over hebt :9

Voorbeeld ging er onderandere ook om dat een goedkopere Windows/Android Telefoon wel goedkoper is als aanschaf prijs maar de restwaarde daalt veel harder. Wat de uiteindelijke kosten vrijwel gelijk zou maken.

EDIT: Ik wou een reactie plaatsen op je reactie hier onder, enkel gezien de stroom van -1'tjes lijkt me het beter om "apple" en "iphone" maar niet meer te noemen de komende dagen. Lijkt NUJij hier wel :+

[Reactie gewijzigd door smiba op 9 september 2015 23:39]

Lijkt me sterk dat je je Oneplus One al 2 jaar hebt terwijl dit toestel in April 2014 werd gepresenteerd.
Die mensen zullen er best zijn? Maar wat heeft dat met smiba te maken?

Daarnaast zit ik zelf ook wel op 300 euro per jaar wat ik krijg ben aan nieuwe telefoon(s) gezien de tijd die ik er mee loop te klooien/spelen/internetten (oftewel plezier aan heb) is dat eigenlijk peanuts :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 10 september 2015 09:47]

'maar' 300 euro per jaar? Ik heb mijn Nexus 5 gekocht voor 400 en verkocht voor 250 na bijna 2 jaar gebruik ervan gemaakt te hebben.
Da's de helft van het geld tegenover twee keer zoveel tijd...

Zelfs voor een iPhone is 300 euro per jaar gewoon veel geld. Het eerste jaar maakt ieder toestel immers de grootste afschrijving mee, net als alle andere spullen. Het is hoe dan ook, in welk opzicht dan ook, helemaal niet goedkoop :P

Overigens heeft Apple opnieuw de prijzen verhoogd, de 128GB 6S 4,7" gaat in Duitsland €959 kosten. Voor Nederland zijn de prijzen nog niet bekend, maar gezien ons hogere BTW-tarief is een prijs van €979 zeer aannemelijk. Da's weer 80 euro meer dan je voorspiegelt, oftewel €380 per jaar :P

Zou je de Plus-variant nemen, dan mag je €1069 euro aftikken trouwens, in Duitsland welteverstaan.
Altijd een serie overslaan... Anders betaal je je helaas blauw aan die Apple meuk ;)
De S versie is nooit goedkoper dan de reguliere versie toch?
Wat hij bedoeld is, als je wilt upgraden doe dan niet elke maar skip. Dus èèn van de volgende twee scenario's:

4 -> 5 -> 6 -> 7 of 3s -> 4s -> 5s, etc...

Je telefoon gaat gemakkelijk twee jaar mee (tegenwoordig neig ik zelfs naar 3, ik heb de 3S, 4S en nu de 5S en ik twijfel zeer of ik overstap.
Ja precies, dat bedoelde ik ;)

Met mijn iPhone 4s echter te lang gewacht, die was echt op (4 jaar is te lang blijkbaar voor een telefoon tegenwoordig; mijn Nokia 5110 doet het nog perfect..) ... en had veel eerder een 5s moeten nemen dan te wachten op een 6. De 4s is de vuilbak in gegaan, had ik eerder een 5s genomen had ik nog wat voor kunnen vangen....

En vaak heeft men een contract van 2 jaar voordat er weer een nieuwe telefoon bij een abonnement genomen wordt. Vaak sla je daarmee ook een generatie over als het zo uitkomt.

[Reactie gewijzigd door mjl op 9 september 2015 21:55]

Ze brengen een abonnementsplan zodat je elk jaar een nieuw toestel kan hebben, vanaf $ 36 per maand dacht ik te zien.
Welke dat is weet ik niet, ik denk de 6s met weinig geheugen, niet de plus.
En je zal je oude toestel in moeten leveren verwacht ik. ;)

Skippen is zóóóó 2014...... :9~
Gewoon het juiste abo afsluiten en dan heb je voortaan het nieuwste toestel.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 9 september 2015 22:00]

Skippen is zóóóó 2014...... :9~
Gewoon het juiste abo afsluiten en dan heb je voortaan het nieuwste toestel.
Welk abonnement je ook neemt, je betaalt het toestel zelf met rente...
Theoretisch wel, en is zelf kopen en een sim goedkoper.

Maar geen idee wat Apple precies voor dienst aan gaat bieden en of ze dan zelf provider worden.
Maar 12 x $ 36 = $ 432, als je daar een 6s 16GB voor krijgt en een groot genoege telefoon en internetbundel dan ben je denk ik leuk uit als je zo elk jaar een nieuw toestel kan nemen omdat Apple jouw 1 jaar oude inneemt en refurbished.

Ik betaal meer per maand, en heb inmiddels een twee jaar oud toestel. (geen Apple overigens)
je betaalt ook ngo eenmalig minimaal 200 dollar afhankelijk van je abbo he....
Theoretisch wel, en is zelf kopen en een sim goedkoper.
Ik heb voor mijn vrouw (ikzelf heb een zakelijke telefoon; een HTC One M9 nu) die berekening gemaakt. Een high-end toestel met abonnement van 2 jaar vs zelf een high-end toestel kopen met sim-only. Na ongeveer 1.5 jaar heb je je toestelprijs eruit. Ik heb toen (inmiddels ruim 2 jaar geleden) voor haar een HTC One M7 gehaald en die heeft ze nog. Binnenkort koop ik weer iets nieuws voor haar en verkoop de M7.
De goedkoopste optie van de service kost $32 per maand voor een 16GB iPhone 6 en loopt tot $45 per maand voor een 128GB iPhone 6S Plus.

Ik dacht in de Keynote te lezen dat je bij deze service een unlocked iPhone krijgt waarbij je daarna nog een keuze moet maken uit je provider. De kosten voor het abbonement of sim-only komen hier dus nog bovenop. Wat wel in de service zit is AppleCare+.

Helaas is de service voor nu alleen in Amerika beschikbaar (Het zal ook eens niet).

Een kort artikel erover van The Verge: http://www.theverge.com/2...upgrade-program-announced
Maar deze is sneller. En mijn abbonement verloopt morgen. Bovendien is er een nieuwe kleur
Ja want de gewone 6 is zo langzaam. Sneller is niet altijd beter. Je betaald veel, voor meer snelheid, die je waarschijnlijk nooit gaat merken (tenminste, niet het verschil tussen de 6 en de 6s)
Vanwaar al die kritiek op mijn beslissing? Ik vind dit een mooi ding, net als de 6. Maar deze komt uit op het moment dat ik een nieuwe moet hebben.
Ik heb geen kritiek op je beslissing. Je moet zelf weten waar je je geld aan uit geeft. Ik vind alleen je beredenatie zo vreemd. Je roept 'Mooi' terwijl het ding er precies hetzelfde uit ziet. Vervolgens roep je 'Maar deze is sneller' terwijl je in real life waarschijnlijk nooit dit verschil zal merken. Mijn persoonlijke gedachte is dat de 's' niet echt de hogere kosten meer waard is dan de reguliere 6 daar de reguliere 6 echt al een snel en prachttoestel is. Maar hey, dat is mijn mening. Gewoon lekker kopen dat ding. Trek je van mij niets aan ;)
Nou ja je gaat er pas iets van merken in het laatste jaar van support. Echter denk ik niet dat bovengenoemde tweaker meer dan 2 generaties met zijn iPhone zal doen gezien zijn huidige iPhone die hij nu wil upgraden. Alleszins gaat hij een upgrade hebben want alles is beter, en zoals hij zegt als hij het bijvoorbeeld via zijn abbo koopt zou ik ook gaan voor de 6 want daar zijn de kinderziektes ook al uit.
Nouja de beredenatie is dus dat ik pas vanaf dit moment een nieuwe kan kopen zonder het heel onvoordelig te maken. Bovendien lijkt het 3D touch gebeuren mij prettig en is snelheid altijd mooi meegenomen. Een tweaker die zegt geen extra snelheid te hoeven in zijn of haar apparaat? Apart 8)7
Nogal zo'n vreemde beredenering: "Als je niet het snelste van het snelste wilt dan ben je geen echte Tweaker"? |:( |:(
Tenzij hij zijn mening projecteert op anderen.
"dan hoef jij je daar niet mee te bemoeien."
.. iets met pot en ketel.
Ik vraag me alleen maar af wat de reden is waarom men nu voor een 6s zou gaan boven een 6. Duidelijk is dus dat deze vraag niet gewenst is, het spijt me! Sorry meneer!
zit zeker wat in, en nu zal de 6 ook nog wat in prijs gaan zakken, dus wordt het ook interessant om voor de 6 te gaan.
Dankjewel, eindelijk iemand die het wel snapt en niet door een roze Apple bril kijkt. Ik word langs alle kanten -1 gemodereerd, dat maakt me weinig uit maar het getuigt wel dat men gewoon niet leest en denkt 'oho hij vindt Apple niet leuk dus hij krijgt een -1'
Je bedoelt dat je nu goedkoper een oude kan krijgen bij een abo, die ook goed is (voor de meesten volgens jou), MAAR die de nieuwe functies zoals 3D touch niet heeft?
En die ook eea aan nieuwe functies in iOS9 niet aan zal kunnen?
Dus je kan nu een goedkope iPhone kopen die niet alle functties aankan.....als je wilt.

Misschien kan je dan ook snappen dat sommige mensen dat geld er wel voor over hebben (hij is net zo duur gebleven als de 6(+) was), óf die een nieuw abo af kunnen sluiten met telefoon voor weinig, óf die een nieuw aboplan van Apple gaan volgen om zo elk jaar de nieuwste iPhone te hebben?

Zodat ze het laatste iOS, met alle leuke nieuwtjes, optimaal kunnen gebruiken.......... ;)
Ik was ook op batterij aan het wachten, werd volgens mij niks over verteld op de keynote.
Batterij is even goed als de iPhone 6
Thx for that info :)
4K video
12 MP live foto's
5 MP selfie camera

En dan gewoon vrolijk het 16 GB model handhaven in plaats van een upgrade naar minimaal 32 GB. Gut, gut, gut wat moeten ze hard gelachen hebben bij Apple! :/

Verder een top upgrade, maar vind 16 GB inmiddels een schande anno 2015 met features die zoveel schijfruimte in beslag nemen.

[Reactie gewijzigd door n-evo op 9 september 2015 21:08]

16 GB is vrijwel nutteloos, ding zit zo vol met alle data....
Kortom, de 16Gb uitvoering is niets meer dat een lokkertje, ik hoop dat de toekomstige kopers dit ook door hebben
16 GB is vrijwel nutteloos, ding zit zo vol met alle data....
Kortom, de 16Gb uitvoering is niets meer dat een lokkertje, ik hoop dat de toekomstige kopers dit ook door hebben
Lekker genuanceerd ook, 16GB = vrijwel nutteloos.
Blijkbaar kan ik dan al jaren helemaal vrijwel niets met mijn iPhone en iPad. Ik heb tot op heden nog nooit een gebrek aan ruimte op mijn devices gehad. Ik red mij uitstekend met de 16GB.
Jij misschien niet, maar ik ken ook genoeg mensen die hun iPhone niet meer updaten vanwege ruimtegebrek, of die lopen te vloeken dat ze geen ruimte hebben voor hun vakantiefilmpjes. Te veel geheugen is voor niemand een probleem (de kosten zijn ook te verwaarlozen), te weinig geheugen kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Ik vind het daarom een rare zet van Apple.
Jij misschien niet, maar ik ken ook genoeg mensen die hun iPhone niet meer updaten vanwege ruimtegebrek, of die lopen te vloeken dat ze geen ruimte hebben voor hun vakantiefilmpjes. Te veel geheugen is voor niemand een probleem (de kosten zijn ook te verwaarlozen), te weinig geheugen kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Ik vind het daarom een rare zet van Apple.
Niet kunnen updaten ivm ruimtegebrek is gewoon luiheid of onkunde van die mensen.
Hiervoor heb je zat opties:
 • Download de Update via iTunes, dan heb je helemaal geen extra ruimte op je telefoon nodig.
 • Maak een backup naar pc of Mac.
 • Upload je spul naar iCloud of een andere Cloud dienst.
 • Ruim de rotzooi (oude foto's, filmpjes of ongebruike apps/games etc) op je telefoon op.
iCloud behoort tot de gebruikerservaring van Apple. Deze zet van Apple is een geniale marketing strategie om mensen naar iCloud te krijgen. Verlaag daarvan de prijzen en integreer dit overal in het OS zodat je als eindgebruiker niets hoeft te doen en voila meer geld in het laadje. Persoonlijk heb ik helemaal niets met iCloud maar voor de meeste mensen is het een ideale manier om je foto's "veilig" te stellen voor het geval je telefoon kwijt raakt etc. Daarnaast scheelt het je in de lokale opslag van je telefoon zodat je daar niet te kort aan komt. Heb je toch meer opslag nodig, ook goed, trek dan de portomonee maar weer iets meer.

Je kan het een rare zet vinden of niet, er is zeker wel overnagedacht.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 9 september 2015 22:12]

Apple spul hoort toch altijd "gewoon te werken" zonder bij het gebruik hoeven na te denken? Het is niet handig om continu alles te moeten exporteren.
Dit is natuurlijk gewoon een bewuste hardwarebeperking omwille van winstmaximalisatie.
Apple spul hoort toch altijd "gewoon te werken" zonder bij het gebruik hoeven na te denken? Het is niet handig om continu alles te moeten exporteren.
Dit is natuurlijk gewoon een bewuste hardwarebeperking omwille van winstmaximalisatie.
De backups naar iCloud hoef je naast het aanzetten niets te doen. Het zelfde geld praktisch ook voor backups naar je PC/Mac met het enige verschil dat je itunes een keer moet opstarten. De rest gaat vanzelf via wifi of optioneel via een kabeltje. Dus het hoort gewoon te werken gaat dan nog steeds gewoon op. Als je zelf niet kritisch bent met je schijfruimte dan loop je met 32gb ook tegen het zelfde probleem aan alleen wellicht een paar maanden later. Opschonen zul je uiteindelijk moeten alleen met een 32gb versie valt er ook weer meer op te schonen. Het komt er gewoon op neer dat je niet te lui moet zijn.

Het zelfde princiepe kom ik ook dagelijks op werk tegen. Het zijn altijd de zelfde collega's die vragen om de maximale mailbox grote te verhogen terwijl ze gewoon alle mogelijkheden hebben en kennen hoe zelf te archiveren/opruimen. Het is de luiheid van deze groep mensen waar IT meer werk aan overhoud. We kunnen niet oneindig de mailbox blijven vergroten. Met vergroten stel je het opschonen alleen maar uit. Uiteindelijk zijn ze een keer zo lang bezig met opschonen als niet langer. Die personen moeten gewoon hun manier van werken aanpassen.
Zeker nog niet in 4K gefilmd en een flinke serie foto's in 12 megapixels geschoten? Sommige mensen, bijna iedereen, wil meer dan 5 apps op z'n toestel kunnen parkeren. Zeker wanneer je de aanschafprijs van een iPhone in acht neemt..
16GB interne opslag zonder uitbreidmogelijkheid kan simpelweg anno 2015 niet meer, zeker niet voor 700+ euro.
Zeker nog niet in 4K gefilmd en een flinke serie foto's in 12 megapixels geschoten? Sommige mensen, bijna iedereen, wil meer dan 5 apps op z'n toestel kunnen parkeren. Zeker wanneer je de aanschafprijs van een iPhone in acht neemt..
16GB interne opslag zonder uitbreidmogelijkheid kan simpelweg anno 2015 niet meer, zeker niet voor 700+ euro.
Nee dit is lekker genuanceerd. Niet meer dan 5 apps? Wat een onzin zeg hou toch op. Ik heb op mijn iPhone met 16GB (net even geteld) 64 apps geinstalleerd en 2121 foto's in mijn camera rol staan. Je moet niet zo belachelijk overdrijven. Daarnaast weerhoud niemand jou om wel een telefoon te kopen met meer opslag.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 9 september 2015 22:50]

Misschien moet je eens wat muziek of podcasts op je telefoon zetten. Dan gaat het namelijk makkelijk. En sommige games op mijn Windows Phone zitten ook al aan 700+ MB per stuk. Nog wat offline navigatie erbij, en dan zit je al snel met nog maar 4,46GB vrije ruimte op je 32GB model (Lumia 930).
Misschien moet je eens wat muziek of podcasts op je telefoon zetten. Dan gaat het namelijk makkelijk. En sommige games op mijn Windows Phone zitten ook al aan 700+ MB per stuk. Nog wat offline navigatie erbij, en dan zit je al snel met nog maar 4,46GB vrije ruimte op je 32GB model (Lumia 930).
Muziek en podcast gebruik ik streaming diensten voor. Ik zet alleen de games er op die ik op dat moment ook echt speel. Wat iedereen doet is 15 games op je telefoon pleuren waarvan er 12 een jaar lang niet aangeraakt zijn. Iets minder lui omgaan met wat je op je telefoon zet doet ook wonderen. En ik blijf het zeggen, niemand verplicht je om een 16GB model te kopen, ze zijn ook gewoon beschikbaar met meer opslag. Men moet alleen eens ophouden met dat gejank over pietluttige dingen en niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Iedereen weet inmiddels wel hoe Apple marketing werkt, Don't like it? Dont buy it.
Mwah. Ik ben persoonlijk niet zo van de internetbundels en streaming, en heb graag alles ten alle tijden beschikbaar, ook als ik in the-middle-of-nowhere ben (vandaar ook het vetgedrukte offline navigatie)
Precies... als je als fabrikant 700 euro voor je toestel vraagt neem je je klanten niet serieus. Met zo weinig opslag kun je het potentieel van zo'n toestel ook niet ten volle benutten. En dan afschepen om alles maar in de cloud te zetten... erg gebruiksvriendelijk!
Jij klaagt dan zeker ook als er weer berichten naar buiten komen dat er bij Foxconn berichten naar buiten komen dat er mensen overuren draaien om de iPhone te kunnen produceren?

Apple kiest er blijkbaar voor om eventueel minder te verkopen met meer winstmarge.

Hoe kan je verwachten dat Apple de prijs laat zakken als ze met veel pijn en moeite en al die berichten uit de Foxconn fabrieken de vraag maar met moeite kunnen bijhouden?

Dan zouden ze toch helemaal afgemaakt worden door hun aandeelhouders afgezien van dat het sowieso een oerdomme beslissing zou zijn uit financieel en wellicht ook bedrijfstechnisch oogpunt.
En dat is ook de truuk. Apple hoopt dat de meeste voor 32 gb gaan verdienen ze weer 100 euro meer per toestel.

Waar denk je dat die megawinsten vandaan komen?
Zou jij voor mij een 32gb versie kunnen regelen dan?

Lijkt me ook weinig truc-achtigs aan. Je beslist toch gewoon of je 16, 64 of 128 gb nodig hebt? En ja, een upgrade is al jaren duur, dat weten we onderhand. Lekker laten liggen als je het te duur vind toch?
Hier tevreden gebruiker van 16gb model hoor. Foto's en filmpjes verdwijnen toch automatisch in de cloud. Enige wat ik mis is filmen in lagere kwaliteit. Niet alles hoeft 1080p met 60 fps...
Zit daar dak een 4K camera op? Want daar gaat het over. Lees even de context door.
Zit daar dak een 4K camera op? Want daar gaat het over. Lees even de context door.
Gezien de iPhone 6s nog niet uit is kan je zelf wel antwoord geven op die vraag niet? Ik ging voornamelijk in op zijn 5 apps opmerking want dat is gewoon kul.
Als hij persee in 4k wil filmen dan kan dat ook prima op een 16GB model, hij zal alleen iets vaker een export moeten maken naar zijn PC/Mac. Maar goed voordat jij 16GB volgefilmd hebt met de bitrates die gehanteerd worden op een telefoon ben je wel een paar uur aan het filmen.
Ik heb ook altijd redelijk uit de voeten gekund met 16 GB, maar merkte deze zomer met bijvoorbeeld festivals dat m'n schijfruimte als sneeuw voor de zon verdween na het schieten van een aantal filmpjes. Laat staan dat het op 4K was geweest.
Dat verschilt natuurlijk per gebruiker. Ik heb een 64GB iPad gekocht. Na twee jaar (intensief) gebruik voor mijn studie. werk en amusement heb ik "slechts" 11,5 GB in gebruik. Daarnaast maak ik veel gebruik van Microsofts OneDrive.

Nu zal ik ruiterlijk toegeven dat ik niet de meest fanatieke fotograaf of app-consumer ben. Maar voor mij zou de 16GB versie prima voldoende zijn.
Ik snap niet waarom iedereen 16gb te weinig vind. Ik zal zelf eerder voor 32gb gaan nu alleen als je regelmatig je foto's/video's op je laptop zet en verwijderd dan heb ik in ieder geval genoeg aan de 16gb. Nu ga ik door de 4k video toch voor het 32gb model, wel jammer dat er niks werd gezegd over batterij en wireless opladen. :/ :?
Dat zal vast bij de iPhone 7 volgend jaar met een staande ovatie aangekondigd worden.
16Gb is meer dan voldoende voor mijn vriendin, die krijgt hem niet eens vol. Foto's worden netjes weggeschreven op de Synology. Mocht ze die willen opzoeken dan gaat dat super makkelijk.
90% krijgt het niet vol. Bellen, email, social media en zo nu en dan foto's . Meer doen ze er niet mee. Het is alsof je de duurste Mercedes koopt en er alleen maar boodschappen mee gaat halen in het weekend.
Ik red mij al jaren uitstekend met een 16GB iPhone, na een jaar gebruik heb ik nog meer dan 3GB over. Ik ben persoonlijk meer geschrokken van het feit dat ze weer zijn blijven vasthouden aan dat LED-scherm. Hoe bedenk je het, persafbeeldingen maken met een zwarte achtergrond, terwijl je een LED-scherm gebruikt,

Duitsland €739
Frankrijk €749

Het moet echt niet gekker worden.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 9 september 2015 21:35]

idd de dollarprijzen zijn dan wel gelijk gebleven, maar de € prijzen niet.

De iPhone 6 wordt €50 goedkoper en een geheugenupgrade van 16GB naar 64GB is nu €110 extra.
Ik heb voor 66 euro een EVO plus 128 GB gekocht 80MB/s read en 20MB/s write en heerlijk snel op mijn nieuwe BlackBery Passport SE met 13 MP camera met een betere lens.

Met Apple ben je 800-900 euro kwijt ,terwijl ik 585 kwijt was met korting en ik heb ook als het moet itunes en aac ondersteuning for muziek, maar daarnaast nog meer zoals flac. k heb daarnaast ook stereo speakers en ondersteuning voor Android apps . Zo heb ik Spotify, Netflix, KPN TV, NPO , ABN AMRO, ING. BlackBerry Kaarten van TomTom en file informatie en zoeken op onderwerp,locatie,postcode etc. .

Ik vind de Passport al duur ,maar heb real mutitasking,goede specs en 3GB werkgeheugen en standaard 32 GB en als je het vergelijk kan ik alles en zekers niet minder met mijn toestel.

Ik kan zelf meer qua streamenen delen en je kan zelf van een airpad ,airbook, tablet Android of windows je toestel via wifi of gedraad uitlezen zoals je emails, geheugen, etc. op het toestel (blend) Het werkt gewoon op BlackBerry OS 10.3.2

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 10 september 2015 00:32]

Ben je nu serieus?

Je beseft wel dat je 3 jaar te laat bent met deze "discussie" die je wilt voeren he?
Haha ik wist het, de nieuwe modellen zijn weer duurder geworden!

Toen ik de nieuwe iphone 6 prijzen zag dacht ik het al.
Ongelovelijk, die bedragen zijn inmens, durf je zo een toestel nog wel normaal te gebruiken en mee rond te lopen op straat.

Nice dat je er overal mee foto's kan maken, beetje jammer dat je meteen een target bent voor criminelen omdat je met 1000 euro in je handen staat te fotograferen.
Anoniem: 103465
@REDSD10 september 2015 00:59
iphone 4 was ook tijdens de lancering 599 euro en dan had je de 16 GB

Daarvoor dacht ik 500 euro voor de 2G en weet nog dat ik krom heb gelegen over Steve Jobs.

Toen de iphone uitkwam had het alleen 2G, terwijl samsung,lG ,etc dat al had en je kon niet echt copieren en plakken en zo waren er nog veel meer dingen.

Steve Jobs zei toen dat het toesel 5 jaar vooruit liep op alle concurrenten :)

Marketing is en blijft leuk bij Mediamarkt ,sorry Apple

Als medewerker in de telecom weet je niet wat je hoort ,maar het werkt. Het is echt dat de marketing die slim elke keer weet in te spelen op kennis van de klant, die is er niet en daarom denken Apple gebruikers dat ze het beste in handen hebben en daar is niks mis mee.

De iphone 4 was een toestel met slecht bereik en een zeer hoge dropout en dat voor een toestel in de prijs klasse. Nu is het misscalls, dropouts en switch problemen. Maar als je vraagt wat ze van bereik vinden boeit het de klant niet.

De iphone 3G was ook geweldig , elke merk had al een bijna 2 jaar 3G en toen kwam Apple met 3G. . Een tekst als "3G introductie met de Apple 3G" . Klanten kochten het omdat men dacht dat dit het eerste toestel was met 3G.

De laatste slogan "The only thing that’s changed is everything" Het gaat nergens over maar mensen denken dat alles is anders , het toestel is compleet anders, zelf een nieuw kleurtje ,dus kopen. De voorkant is het zelfde ,de achterkant , kweenie .

Het is slimme marketing. Het is iets waar ze goed in zijn en je verzint het niet en daar kun je geld voor vragen blijkt wel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 10 september 2015 01:04]

Behalve het feit dat Apple bijzonder weinig aan marketing doet zit je nu het eeuwenoude Apple discussie weer te voeren.

Dit is toch al een miljoen keer al op Tweakers bediscussieerd ?
In veel onderzoeken van de marketingmix van Apple is één ding wat ook altijd terugkomt en is dat ze ook publisher zijn. Dus reviews dicteren aan media en ze betalen daarvoor infomedia adverteren.

Het opbouwen van een tribe en communiceren in de taal van de klant en hardware die alleen Apple kan maken. Ze praten dus niet over gigahertz, Ram geheugen of opslag maar over bijzaken zoals mooiere foto's, nog betere wifi etc. en gebruiken namen die anders zijn dan gangbaar inclusief dingen die niet gangbaar zijn zoals aansluitingen of codecs voo muziek etc.

De marketingmix van Apple is waar het bedrijf zich aan vast klemt
Als je naar klanten communiceert is het toch ook niet gek dat je niet over megaherzen praat, maar over "razendsnel" en "snappy", En simpelweg "prachtige foto's" in plaat van allerlei technische specs. Helemaal omdat bij Apple de pure specs meestal niks zeggen. Je kunt een 30 megapixel camera hebben die pure bagger produceert. Dan heb ik liever een telefoon met mindere specs waarvan het resultaat gewoon super is. Dat is waar het voor de consument uiteindelijk om gaat.
Alleen heb je niet zoveel aan een gestolen iPhone.. Verdiep je daar maar eens in.
Nu nog criminelen zich erin laten verdiepen, dan hebben we er wat aan ;)

Overigens biedt Android een soortgelijke service aan.
Criminelen weten dat dondersgoed en daar helpen zulke berichten aan mee, een paar uur geleden :)

http://www.omroepwest.nl/...telefoon-uit-den-haag-opg

Dit is dan weer van wat langer geleden:
http://www.icreatemagazin...rk-teruggedrongen/168190/

Naar mijn weten kan je een Android toestel gewoon leeg gooien en hem gebruiken, maar ik hoor graag hoe ik instel dat dat niet kan natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 10 september 2015 00:56]

Geweldig, ik ben trots op BlackBerry. Niet dat een dief die überhaupt wilt stelen omdat je ze, zeker tweedehands, nog niet aan de straatstenen kwijt kan..

Heb je ook wat info over Android of WP?
Oh zeker wel, alleen wat minder dan "vroeger".

Als je zo moet leven kan je maar beter in een grotje gaan wonen.. Er zijn nog zoveel makkelijkere manieren als je toch aan het straatroven bent dat ik zeker niet bang ben voor een iPhonerover.

Bron:
http://www.icreatemagazin...rk-teruggedrongen/168190/

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 10 september 2015 00:56]

Waar zie jij de Europese prijzen staan?
Op de Duitse en Franse pagina's.
Ik snap dat werkelijk niet. Maar daarentegen wel de prijzen van iCloud verlagen, alsof dat wat oplost. :)
iCloud opslag verkopen ze inderdaad als officieel excuus om die 16 GB in stand te houden.
als ik me niet vergis kreeg je 50g als je je fotos in de cloud zet
als ik me niet vergis kreeg je 50g als je je fotos in de cloud zet
Dat was puur tijdelijk voor geregistreerde developers om iCloud features te testen. Niet voor ons, het gepeupel.
Oplossen? Wat moet er opgelost worden?
Daarom koopt iedereen die dat nodig heeft de 64/128.
Maar denk je dat mijn vrouw of jouw moeder meer dan 16 nodig heeft?
Waarom denkt iedere Tweakers dat er zo weinig verschillende doelgroepen zijn? Sommige mensen worden zelfs afgeschrokken door teveel opslag en denken dan teveel te betalen voor ruimte die ze toch niet nodig hebben. We krijgen met z'n allen keus en dat kan toch nooit kwalijk zijn?
Als je het dan echt per se over m'n moeder wilt hebben: die klaagde vorige week nog dat d'r 16 GB iPhone in no time vol zat tijdens d'r trip naar Rome. Als überleek zijnde snapt die inmiddels namelijk ook hoe ze de Camera app op filmen kan zetten door te swipen. Het moet allemaal niet gekker worden hè?

Ik heb het verder niet over prijsstijgingen en minder keus: voor de huidige prijs moet Apple anno nu gewoon eens de 16 GB upgraden naar 32 GB. Dat hebben ze immers ook gedaan met 32 GB -> 64 GB voor dezelfde prijs en 64 GB -> 128 GB. Apple bouwt allemaal nieuwe functies in die gigantische hoeveelheden ruimte innemen. 4K filmen en live foto's bijvoorbeeld. De laatste hebben ze voor het gemak ook nog eens standaard aan staan (aldus de keynote). Iedere foto neemt zo dus standaard een factor tig meer schijfruimte in omdat het allemaal burst shots zijn. Ook de maximum bestandsgroottes van apps worden recentelijk steeds verder opgerekt. Het is pure commercie en geldklopperij dat ze de 16 GB als enige hebben gelaten voor wat het is. Niks meer, niks minder.

Dus ja, als jouw vrouw af en toe een plaatje wil schieten op d'r toekomstige iPhone zal ook zij sneller tegen de lamp lopen met 16 GB opslag. Iedereen op deze manier. Dat weet Apple zelf ook donders goed.

[Reactie gewijzigd door n-evo op 10 september 2015 11:33]

Dat begrijp ik ook niet. Nou ja, vanuit Apple's standpunt wel... Apple leunt zwaar op z'n cloud. Alle foto's, video's, films, tv series en muziek heb je streaming (iTunes, Music, Spotify, iCloud en Netflix). Dus daarvoor heb je geen ruimte nodig.
Met App Thinning hebben apps straks minder ruimte nodig. Dus 16GB is voor heel veel mensen een prima instapper. Maar omdat de 32/64GB versie gelijk zoveel duurder is voelt het een beetje aso en is het zo'n lokkerige 'vanaf'-prijs.
16GB is in principe de nieuwe 8GB versie.
De bruikbare iPhone 6S begint pas bij 64GB.
Niets anders dan een ordinair verkapte prijsverhoging dus.

[Reactie gewijzigd door TheMandroid op 9 september 2015 21:09]

Dat is niet geheel waar. Bij de iPhone 6 start het ook met 16GB en de prijs van de 6S is t.o.v. de 6 gelijk gebleven.
16GB is in principe de nieuwe 8GB versie.
De bruikbare iPhone 6S begint pas bij 64GB.
Niets anders dan een ordinair verkapte prijsverhoging dus.
Wat doe jij in godsnaam met je telefoon als je alles onder de 64GB ruimte niet bruikbaar vind? Ik red mij al jaren uitstekend met een 16GB versie. Zo 1x per jaar maak ik even een backup van mn foto's en video's op mn iMac en heb weer alle ruimte tot mijn beschikking.
Live foto's, ze verkondigen het als 'new technology'...
Dank u (Nokia) Lumia Living Images. Het is maar hoe ze het verkopen. Of het wiel heruitvinden en doen alsof zij de ontdekkers zijn.
Apple zegt toch nergens dat ze het uitgevonden hebben?
Ik keek live en ze deden alsof ze het nieuwste van het nieuwste hadden uitgevonden, zij hadden het 'bedacht'. Mooi niet dus. Zeker leuk dat ze het toevoegen in hun nieuwe iPhone, maar de manier van het uitleggen en aankondigen is eigenlijk letterlijk hun consument beliegen.
Daar hebben we andere woorden voor: geweldige marketing die ervoor zorgt dat er (volgens Apple) in het najaar 100 miljoen (!) iPhones verkocht gaan worden.
Bedoel je niet Lumia cinemagraph? Of is dat weer een stap terug?
Ja, het gaat nergens meer over.
16gb keuze manager is rijp voor TBS !!

In feite is de 16gb puur voor de vanaf prijs. Kan men zeggen dat ze de nieuwe iPhone scherp (qua prijs) in de markt zetten.
De meesten zullen echt meer betalen voor een werkbare 64gb versie.
De meesten? Laat daar maar eens wat statistiekjes van zien dan. Genoeg mensen die nog met een 8GB iPhone 4 rondlopen. Niet iedereen gebruikt de telefoon op dezelfde manier. Beetje facebooken, whatsappen en af en toe een fototje maken en dan kom je prima weg.
Mensen die een Iphone 6 kopen of zelfs de 6S verbruiken meer opslag dan met een iphone 4.
Logisch want veel meer zaken zijn HD en het apparaat kan eigenlijk alles aan en dus ook de laatste zware apps en games.
Laat ik het zo zeggen, als je aan die versie genoeg hebt dan had je ook een 5 kunnen kopen en honderden euro's in je zak steken.

Maar eh, kijk een rond op het web naar de user wishes ... Ik denk dat dat genoeg zegt.
Een paar topics of comments op een forum zijn niet representatief. Veel mensen kopen nou eenmaal graag de nieuwste iPhone of Galaxy, puur omdat het abbo afloopt en ze toch een nieuwe willen. Dat ze er uiteindelijk bijna niets mee willen maakt natuurlijk niets uit. Maar daarom gebruiken ze dus niet alle capaciteit.
Ja dat klopt maar voor de 1000e keer, die groep is HEEL ERG klein.
De meesten gebruiken hem toch echt naar prestaties en doen er dus wat mee. En dat zijn echt niet allemaal geeks maar ook opa's en oma's die graag video en foto's van de kleinkinderen schieten en allerlei spelletjes doen ..
Het gaat gewoon SUPER snel met het geheugen en niet iedereen is dagelijks bezig met het opruimen van data om geheugen te besparen.
Alleen whatsapp kan al aardig aan tikken met de nodige funnies, clipjes. Zeker als je in een aantal groepchats zit. En ja, zelfs ouderen zitten daar tegenwoordig in om makkelijker contact te hebben en van alles mee te krijgen.

Over de jeugd hoef ik niet eens te praten.

Kortom, 16Gb is niets ...
Maar wel met dezelfde prijzen als de 6. En dat is fijn.
Dat noemen ze decoy pricing.
Die camera is wel een mooie upgrade, vind de huidige 8MP in de 6 zeer ondermaats presteren.
Ben ook benieuwd naar force touch.

Ik kijk uit naar de review :)
Even testen afwachten, maar ik schat zo in dat de camera van de 6S beter zal dan de Samsung S6 en LG G4 die overigens momenteel toch duidelijk beter uit de testen komen dan de iPhone 6. Blijft jammer dat er geen optie is voor een kleinere 6S met een 12 MP camera heb je toch een handig telefoontje met een goeie camera. Lijkt erop dat Sony dit segment helemaal voor zich alleen heeft, alhoewel de Sony camera's nog steeds niet als top uit de bus komen.
Waar komt Sony niet top uit de bus? Fabrikanten zoals LG en Samsung gebruiken zelfs de Sony camera module. De eigen Sony camera is geweldig (ervaring: Sony Z0 en Z2), ongeëvenaard door elk ander merk (ervaring; dagelijks verschillende telefoons van verschillende merken in handen). Uiteraard ieder zijn mening, maar vraag me af op basis van wat je beweert dat de Sony camera's niet goed uit de bus komen... :?
Sony sensoren zijn zeer goed. Ze worden vaak verpest op Sony's eigen toestellen door slechte software/optimalisaties, wat zorgt voor meer noise en onjuiste kleuren (Dit haal ik uit reviews van verschillende Sony Z-serie modellen). Bedrijven als Samsung, Apple en LG hebben laten zien met hun recente topmodellen dat ze dat in ieder geval beter beheersen.
Apple gebruikt ook gewoon Sony sensoren.

Maar een camera is meer dan een sensor en lens. Apple's DSP en software is vele malen beter waardoor ze met 'mindere' specs toch mooiere foto's straight-Out-camera kunnen krijgen. Ga je nu RAW schieten en zelf een hoop nabewerking doen dan kun je met die andere toestellen vast hetzelfde of een beter resultaat krijgen. Maar dat willen normale consumenten niet.
Dat lijkt me extreem sterk, de 6s krijgt alsnog geen optische stabilisatie en een lens van f/2.2. Hoogstwaarschijnlijk dezelfde sensor als de galaxy S6, mits ze dat erin kunnen passen. de locatie van de camera zou er nog wel eens voor kunnen zorgen dat ze een kleinere sensor moeten gebruiken wat de kwaliteit omlaag zou halen. Apple telefoons hebben nooit de beste foto's gemaakt, de enige reden dat dit niet opviel is omdat het formaat zo klein is gehouden met 8mp. Hierdoor heeft nabewerking een veel groter effect en sta je er ook niet zo van te kijken dat het onscherp wordt bij inzoomen.
Ik heb een normale iPhone 6, geen 6+; dus die vlieger gaat helaas niet op.
Onder sublieme omstandigheden voor foto's wil ie nog wel eens een goede foto produceren hoor, daar niet van; maar over het algemeen laat de camera het afweten, kan het niet omgaan met donkere situaties (of ben ik te verwend geworden na UltraPixel van HTC?) en moet je te vaak handmatig de instellingen wijzigen voordat je er een mooie foto uitkrijgt.

Ben met de camera echt niet tevreden op dit moment, maar gelukkig gebruik ik m'n cam vrijwel nooit... Baal alleen als een stekker dat ik bij concerten niet meer zulke goede kwaliteit (zowel video als geluid) videos krijg als ik gewend was bij HTC, maar juist zeer slechte. ;(

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 9 september 2015 21:48]

Wel echt jammer inderdaad. Ik heb met mijn 5S eigenlijk weinig tot geen problemen. wellicht toch eens kijken of apple wat voor je kan doen want het is en blijft mogelijk dat je gewoon een rotte/slechte sensor hebt. apple is vrij serieus met klachten zeker als je bijvoorbeeld een apple store bezoekt. (wel ff plannen vooraf met de app)
Mijn vrouw heeft een iPhone 6 en het enige waar ik nu net echt van onder de indruk ben, is de camera. Zeer snel en goede foto's. Ook in het donker. Kinderen bij een kampvuurtje geeft een mooi beeld.
Jammer dat er niks is verteld over de batterij van het toestel. Ik was wel benieuwd of dit verbeterd was sinds de 6. Ik denk dat de batterij wel het belangrijkste punt had kunnen zijn, maar daar hebben ze niks over verteld helaas.
Het feit dat ze erover zwegen vertelt genoeg volgens mij. Zoals in de presentatie getoond werd is er een forse "Taptic Engine" toegevoegd in de behuizing van de iPhone, net onder de batterij die ongetwijfeld plaats heeft moeten maken.

Het nieuwe beeldscherm met die 3D Touch zal tevens niet zuiniger zijn dan de vorige schermen.

Maak de som en het mag duidelijk zijn dat deze nieuwe iPhones bijlange niet langer zullen meegaan dan de huidige iPhones.
"Maak de som en het mag duidelijk zijn dat deze nieuwe iPhones bijlange niet langer zullen meegaan dan de huidige iPhones. "

In plaats van wild speculeren kun je ook gewoon de website erbij pakken:

http://www.apple.com/nl/iphone-6s/specs/
Zal wel niets bijzonders zijn anders werd dat echt wel vermeld. Met dit soort populaire aanpassingen gaat men doorgaans wel erg prat op.

Kortom zal niet echt verbeterd zijn maar mischien door de nieuwe cpu iets zuiniger.
Anoniem: 634684
@Phntm9 september 2015 21:09
Helemaal mee eens..

Je gaat bijna denken dat het slechter is geworden als ze er niets over zeggen....
Niks vertellen is geen nieuws. Zelfde gebleven dus.
Helaas gaat dat bij apple niet op. Dan blijken dagen later er toch nog allemaal andere kleine dingetjes veranderd...
Behalve dan dat ze al wel hebben aangegeven dat met iOS 9 je batterij een stukkie langer mee kan gaan.
Ik denk dat het niet noemen van de batterij al genoeg zegt helaas :(
Dat doen ze nooit, men moet het altijd van ifixit horen, google het maar es. Dat is nl te technisch, dat gaat boven het doel van dit soort evenementen. Maar je mag ook gewoon je negatief vooroordeel behouden natuurlijk. :)
Bezopen dat er nog een 16 GB model is. Voor nauwelijks meer productiekosten maak je een 32 GB telefoon. Als de gebruikerservaring zo belangrijk is voor Apple zorg je toch dat er voldoende opslag aan boord is zolang jet het verrekt om een micro-SD slot in te bouwen?

Dit geldt overigens voor elke fabrikant. Maar het zal wel met het uitmelken te maken hebben.
Het is helaas het verkoopmodel dat ze hanteren: ervoor zorgen dat de gemiddelde prijs van een iPhone hoog blijft. Voor de upgrade naar de 64GB krijg je veel meer waar voor je geld. Ik ben vorig jaar voor de 64GB gegaan. Mocht de instapversie nu 32GB worden dan zou ik daar voor gaan.
Sterker nog, de kans is groot dat 32GB inmiddels al goedkoper is om bulk in te kopen dan 16GB. Fabrikanten van geheugen schalen continue op en de goedkoopste geheugenmodule schaalt mee op. Het is duidelijk een bewuste strategie van Apple om 16GB te leveren, het zal geen overweging van kostprijs geweest zijn.
En er is helemaal niks verteld over de batterij. Ik ga er dan ook maar vanuit dat het dezelfde is als de normale iPhone 6 (plus) wat natuurlijk een grote tegenvaller is voor mij iig.
De capaciteit zegt niet zoveel, als de CPU en overige hardware zuiniger is geworden heb je per saldo alsnog veel betere accu resultaten.
Kijk voor de lol eens naar het verschil tussen de HTC One M7 en One M8: de M8 heeft 300mAh meer capaciteit, maar de accu gaat gemiddeld 2x zo lang mee dankzij veel efficientere soft- en hardware.

Ze hebben nu ook iets meer ruimte in de behuizing als ik goed gekeken heb (scheelt niet veel, maar toch); dus misschien dat we en een paar mAh erbij krijgen: en de hardware een stuk zuiniger is.
Dan moet je iPhone toch een stuk langer meegaan. :)
Dat klopt maar als dat zo was hadden ze er wat van gezegd neem ik aan.
Ik denk dat ze bang zijn dat mensen mogelijk over de specs gaan mekkeren.
Volgens de hardnekkige geruchten (net ff op zoek gegaan :P) uit meerdere bronnen krijgt de telefoon namelijk slechts een 1715 mAh accu, dat is minder dan het huidige model.
Maar dankzij de nieuwe CPU, een mooie nieuwe Qualcomm chip en een aanpassing aan het scherm zou de accuduur minstens gelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid hoger, moeten zijn.

Ik ben dan echter wel bang dat ie snel gaat aftakelen.
Als er iets is wat ik tot nu toe veel bij iPhone's heb gezien is dat de accu op relatief korte termijn steeds slechter gaat presteren totdat je hem al na een paar uur aan de lader moet gaan hangen, keer op keer. En dan laat je de accu vervangen.
Ik zit daar zelf niet zo op te wachten. :P
Ik denk dat er toch wel een krachtigere accu in zit, omdat we 1 jaar verder zijn en dan is de krachtigere generatie even duur en groot om in te bouwen. Zie bij de 5 en de 5S:

iPhone 5 battery: 1440 mAh, 3.8V, 5.45 Watt Hours.
iPhone 5s battery: 1558 mAh, 3.8V, 5.92 Watt Hours.
Het probleem is echter wel dat ze, nu ik de presentatie heb bekeken, kennelijk dus *minder* ruimte hebben in de binnenkant. Ze hebben voor 3D Touch een nieuw systeem moeten inbouwen en een andere haptic engine moeten plaatsen binnenin. Hier wordt wat ruimte door ingenomen.

Wat dat betreft kan ik me dus voorstellen dat de geruchten (1715mAh accu in 6S vs 1810mAh in S) kloppen: nieuwe generatie, dus wat meer power; maar omdat er ruimte ingeleverd is: is het per saldo alsnog minder.
Maar dat hoeft weinig uit te maken natuurlijk als de output iets hoger ligt, en de hardware een stuk efficienter is. :)
echt jammer dat weer de nieuwe iphones zo groot zijn.

Waarom geen 4 inch iphones meer |:(
Ik had ook wel gehoopt dat er een nieuw 6 model gepresenteerd zou worden die dezelfde grootte heeft als de 5/5s. Volgens mij is daar best behoefte aan voor mensen die de 6 te groot vinden.
Ben bang dat dat niet gaat gebeuren omdat die 'size size size' hypetrain nog steeds dendert.
De mensen zoals jij en ik die genoeg hadden aan 5(s)-size zijn in de minderheid..en we hebben straks geen andere keuze meer. Net als met 4 >5 ..moest ook wat in grootte omhoog, maar het gaat mij allemaal zo hard richting phablets :(
Je bent zeker nog blijven steken in die 3.5-4" priegelschermpjes anno 2007.
Anderen hadden allang grotere schermen Apple kwam er pas heel laat mee (een jaar geleden).
Grotere schermen kwamen er niet omdat men die per se wilde, maar omdat de energie slurpende electronica van android toestellen grotere accu's vereisten en zo beter gekoeld konden worden. Dat het aansloeg omdat het scherm lekker groot was was een mooie bijkomstigheid....


http://www.extremetech.co...-phablets-so-darn-popular


Daarom kwam apple er pas redelijk laat mee, omdat zij niet de weg van de quad CPU's, RAM slurpers insloeg, en nauwlettend het OS en de hardware op elkaar afstemt.
Ja, en daarna bedachten ze dat een groot scherm een 2K resolutie nodig heeft, en daarom ook een defitge GPU en een grote accu. Drijft allemaal weer de prijs van de telefoon op. Tussen de Xperia Z3 en Z3 Compact zit een prijsverschil van €100, voor de iPhones ook.
Het is heel mooi dat veel mensen grotere schermen fijn vinden. En ik ben blij dat zij zo veel opties hebben.

Maar het zou toch fijn zijn als de mensen die een kleiner scherm fijn vinden ook een goede optie hebben.

Persoonlijk vind ik 4.7 inch een ideale grote. Maar ook in deze grote zijn er bijna geen telefoons meer te krijgen. Het is xperia z3/z5 compact, or iPhone.
En toch hoor ik er erg veel mensen over. Een kleinere telefoon zou fijn zijn.. Ik denk er precies zo over. Heb nu een HTC One M7 en die zit echt al op mijn persoonlijke max qua grootte. Maar inderdaad, veel kleiner ga je ze niet meer vinden tegenwoordig. Erg jammer.
Ik vind 't 4"-scherm op m'n iphone 5S prima ja, maar ik denk wel dat het te maken heeft met hoe je je telefoon gebruikt hoor :) Zie de jongere generatie het ding voor tv kijken/youtuben gebruiken, daarbij snap ik dat je liever een groter scherm hebt. Ik draai Spotify, lees wat nieuws af en toe, Runkeeper, niks wat een groter scherm nodig heeft. Hou niet zo van lang op zo'n schermpje turen, daar heb ik een 24" voor thuis staan. Bovendien past dit dingetje nog goed in de broekzak. Non cargopants edition :+
Uhm, de iPhone 5S 16GB gaat naar 499 euro. Dat is een mooie prijs hoor. :)
Voor een 2 jaar oude smartphone? Ik denk niet dat er iemand is die nog zoveel zou betalen voor eender welk ander flagship device dat dezelfde prijs zou hebben bij launch. 500 euro voor wat nu een mid-range toestel is, is veel.
Waarom niet? Tis een goed toestel, even zuinig als de 6 en voor de (niet) tweakert een mooie keus. Ik heb zelf een 6 en een 5, en als ik ga stappen neem ik altijd de 5 mee, die past beter in mijn broekzak dan de 6. En facebook gaat er even snel op als op de 6, en dat is wat de meeste mensen ermee doen. De mindere foto kwaliteit zou storend kunnen zijn...maar persoonlijk vind ik die op alle telefoons knudde.
Omdat een Moto G van 150 euro al zo'n beetje sneller is dan een iPhone 5S misschien? Het is inderdaad een prima toestel, maar als je verder dan iOS kijkt, zie je talloze, eveneens 2 jaar oude flagships, voor de helft van die prijs. Die geven (imo) héél veel meer bang voor je buck.
"sneller" op android wil zeggen dat het op papier sneller is maar niet qua gebruikerservaring. de lag zit hem in het touchscreen in samenwerking met het OS.
Sneller op Android wil zeggen dat je app sneller de data toont waarom je gevraagd hebt. Dat daar op budgettoestellen soms een framedrop mee aan te pas gaat doet niks af aan de snelheid.

Wel op de gebruikservaring, maar persoonlijk kijk ik liever 1 seconde naar een animatie met twee framedrops dan 1,5 seconde naar een vloeiende animatie zonder framedrops.

En lag in het touchscreen? Touchscreens op Android gebruiken dezelfde en vaak nieuwere technieken dan in iPhones, dus geen idee hoe je daar aan komt.
Was vorige week al bij de mediamarkt te halen voor 420...
500 euro voor een toestel van 2 jaar oud. Liever jij dan ik :P
Eens, maar mijn 5s is nu echt aan vervanging toe dus ik moet er maar aan geloven. Het schijnt te wennen :'( :'( :+
Omdat de markt dit niet meer wilt.
De meesten wilden geen koelkast, en toen kwam de iPhone 6 en heb nog niemand horen klagen over het formaat.

Als je aan een 4 inch scherm genoeg hebt moet je gewoon met je 5S blijven. Niks mis mee toch ....
Niemand heeft meer behoefte aan 4"-telefoons. Probeer de Sony Xperia Z3 Compact eens anders, door smallere bezels is dat toestel fysiek helemaal niet zoveel groter.
Onzin. Er zijn nog genoeg mensen die een kleiner scherm willen. Ik ben er ook een van want ik wil mijn toestel graag met 1 hand kunnen bedienen en mijn telefoon niet of nauwelijks voelen als ie in mijn broekzak zit.

Dan wordt dus een iPhone 5S als volgend toestel (heb nu een 5) tot Apple 'ons' als nieuwe afzetmarkt ziet. Of een andere producent }>
Ik kan 5,1" telefoons prima met 1 hand bedienen, je moet ze alleen een beetje laten balanceren op je hand. Volgens mij kan iedereen (met 5 vingers) dat.
Zeer mooie upgrade, maar hoopte toch op Amoled deze keer... Design vind ik ook wederom tegenvallen (lijntjes :\ ) maar 16Gb instap is gewoon pure misleiding. 32 of 64 is gewoon absolute must, dus prijzen +100€ altijd inschatten...

Ik wacht op de iPhone 7 met standaard 64gb instap en oled. M'n GT i9505 doet't nog prima.

Mits Amoled of gelijkaardige scherm technologie had ik de overstap denk ik wel gemaakt... Wil iOS nog eens een kans geven, maar Vind de ips lichtbakken in smartphones echt irritant.

[Reactie gewijzigd door musback op 9 september 2015 21:27]

Ik begrijp die roep om amoled schermen niet: lcd schermen van de iPhone zijn echt wel top.
Dan heb je waarschijnlijk de laatste generaties AMOLED display's niet gezien. Ja, de schermen uit iPhones zijn top. Hey, een BMW is ook snel. Maar dat betekent niet dat er niks snellers bestaat :P

Vrijwel iedere professionele onafhankelijke schermtester is er over uit dat de Galaxy S6 het beste display bevat. Tegenwoordig heeft AMOLED immers eenzelfde kleurbereik en ook kleurechtheid als LCD, danwel beter. Met één voordeel: het contrast van AMOLED is oneindig omdat de pixels dan uit gaan, wat overigens ook energiezuiniger is.
het contrast van AMOLED is oneindig omdat de pixels dan uit gaan, wat overigens ook energiezuiniger is.
Oneindig is het natuurlijk niet omdat (zelfs als je omgevingslicht niet meerekent) licht van niet-zwarte pixels zich toch door het scherm zal verstrooien.
Volgens mij verschillen daar de meningen over ;) Hoe dan ook, het contrast van welk LCD-paneel dan ook kan niet in de buurt komen bij een OLED.
Ik hoop dat ze geen 16GB model meer gaan verkopen want dat is voor zo'n grote foto's en videos echt te weinig.. ze hebben hierover geen mededelingen gedaan.

**Update** net op CNET gehoord dat het instapmodel 16GB heeft |:(

[Reactie gewijzigd door BillyTheClit op 9 september 2015 21:15]

Euh..jawel hoor..ze verkopen de 16 GB modellen nog.
Maar als je dat te weinig vind dan koop je toch de 64 GB?

Maar ik snap wel wat je bedoelt, vind het eigenlijk ook niet kunnen dat ze nog de 16 GB verkopen..snap niet dat ze niet bij de 32 GB versie beginnen en die net zo duur maken als de huidige 16 GB. Mensen die daarover klagen kan ik alleen maar gelijk geven.
Omdat iedereen dan een 32 GB model koopt en de 64 GB links laat liggen.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee