iOS 9 krijgt slimmere Siri en verbeterde accuduur

Apple heeft op zijn eigen ontwikkelaarsconferentie iOS 9 gepresenteerd. De nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem van Apple richt zich onder meer op verbeteringen voor virtuele assistent Siri en nieuwe features voor iPads.

Met iOS 9 voegt Apple een low-power-mode toe, waarmee een iPhone 6 tot drie uur langer mee moet gaan op een acculading. Hoe dat precies werkt, legde de fabrikant niet uit. Ook zonder die modus moet de accu een uur langer meegaan, zo claimt de fabrikant.

Apple heeft de mogelijkheden van de virtuele spraakassistent Siri uitgebreid. De digitale assistent, die sinds een paar maanden ook in het Nederlands werkt, krijgt er een functie bij die Apple Proactive Assistent noemt. Die geeft gebruikers op bepaalde momenten informatie, bijvoorbeeld om op tijd te vertrekken naar een afspraak of de muziek-app starten als de gebruiker zijn oortjes inplugt.

Veel van de functies komen overeen met concurrenten als Google Now en Microsofts Cortana. Ook kan Siri linken naar content van apps via een api die Apple zal vrijgeven. Daarnaast kan de assistent uitnodigingen in e-mails automatisch in de kalender zetten zonder dat de gebruiker de mail hoeft te openen. Apple legt net als Microsoft met Cortana veel nadruk op de privacy: de gegevens zal de fabrikant niet linken aan een Apple ID.

Apple heeft met News een nieuwe app in iOS 9. De app doet enigszins denken aan Flipboard, waarbij artikelen in een door Apple vastgestelde layout. Apple moet de bronnen zelf toevoegen. Er zitten geen Nederlandstalige media in de app. News volgt Newsstand op, een digitale kiosk van Apple die al enige jaren in iOS zit.

De app Notes krijgt in de volgende iOS-versie ondersteuning voor foto's en tekeningen, waardoor gebruikers meer met de Notes-app zouden moeten kunnen doen. Apples Kaarten-programma krijgt ondersteuning voor ov-routes, maar dat vooralsnog niet in de Benelux. Google heeft live ov-info voor Nederland vorige week toegevoegd aan Google Maps.

Apple kondigde ook aan dat zijn betaaldienst Pay uitkomt in het Verenigd Koninkrijk. Ondanks dat er sinds vorig najaar geruchten gaan, heeft de fabrikant niets bekendgemaakt over de komst van Apple Pay naar de Benelux. Bovendien vervangt het zijn Passbook-app door Wallet, waarin naast Apple Pay ook klantenkaarten een plek krijgen.

Voor de iPad heeft Apple ook enkele functies toegevoegd. Zo kan het virtuele toetsenbord als trackpad dienen door er met twee vingers overheen te gaan en hebben kopiëren en plakken eigen knoppen boven het toetsenbord gekregen.

Bovendien kunnen gebruikers vanaf iOS 9 twee apps naast elkaar gaan draaien. Beide apps zijn dan actief op de voorgrond. Gebruikers kunnen bovendien zaken tussen apps 'draggen en droppen'. Ook is het mogelijk om te videochatten in een kleine hoek van het scherm met picture-in-picture, terwijl de rest van het scherm actief blijft. De functies, die Samsung en Microsoft al enkele jaren hebben op hun tablets, werken alleen op iPads en niet op iPhones. De Splitview-functie werkt alleen op de iPad Air 2.

De nieuwe versie van iOS draait op alle iPhones vanaf de 4s en nieuwer, iPads vanaf de iPad 2 en nieuwer en de iPod touch v5. Apple brengt al jaren telkens vlak na WWDC de eerste testversie uit, waarna de release enkele maanden later volgt. Dat gebeurt nu ook: er komt een publieke bèta vanaf juli, maar ontwikkelaars kunnen de eerste versie dinsdag al installeren.

Foto's van de keynote van Apple. Foto's: Anandtech en The Verge

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-06-2015 • 20:00

128 Linkedin

Lees meer

Reacties (128)

128
123
84
2
0
2
Wijzig sortering
Toch jammer dat de tijd voorbij is dat er nog echt fantastische nieuwe features in een OS zitten. Wilde zelf mogelijk weer de overstap naar iOS maken mits het systeem een update zou krijgen op het gebied van UI. Na de 3Gs, 4S en 5 te hebben gehad ben ik wel een beetje klaar met de simpele rijen met icoontjes en ik hoopte dat iOS 9 hier verandering in zou brengen.

Het lijkt er nu meer en meer op dat Apple, Google en Microsoft bij hun updates vooral features overnemen die de concurrent reeds biedt, zoals bijvoorbeeld 'proactieve assistent' wat Google en Microsoft reeds bieden. Ook News is bijvoorbeeld iets wat in WP8 was opgenomen.

Eventuele grote features zoals Apple Pay duren dan eigenlijk weer te lang voordat ze in Nederland worden toegevoegd.
Ik denk niet dat er mensen zitten te wachten op zo'n verandering. Je spendeert het meeste van je tijd toch al niet in een homescreen, daar is het niet voor. Je moet er vooral apps mee starten, en zoals dat nu gaat is voor veel mensen al op het randje van begrijpelijk. Het maken van mappen is voor veel mensen al te ingewikkeld, laat staan iets anders dan een grid met icoontjes.
Je spendeert het meeste van je tijd toch al niet in een homescreen, daar is het niet voor.
Als je een saai iDevice hebt dan niet nee. Heb je een Windows device, zoals een Windows Phone, dan biedt het Start scherm een stuk meer dan de gedateerde icon grids. De LiveTiles van Windows geven je een boel persoonlijke interactieve info zonder apps te hoeven openen. Dat is een stuk moderner dan die oude statische icoontjes die niets voor de gebruiker doen.

Wil ik bijvoorbeeld de weersvoorspelling zien, dan hoef ik alleen maar naar de LiveTile van de Weather app te kijken. Zelfde geldt voor de laatste artikelen op WindowsCentral, laatste WhatsApp berichten, Calendar afspraken, Laatste Tweets, Ingestelde Alarmen, Facebook Status updates, batterij status etc. etc.
Ja, maar ik wil helemaal geen weer zien. Of een kalender, of tweets. Als ik dat wil, dan schuif ik wel even m'n statusding naar beneden, of open ik een app. En als het echt belangrijk is, dan komt er vast wel een melding op m'n lockscreen.

Ik heb wel wat beters te doen dan de hele dag naar m'n homescreen staren. En zo zijn er wel meer mensen. De wereld is in beweging om dat mensen dingen doen, niet om dat er mensen zijn die de hele dag naar nutteloze stroom data kruimeltjes zit te kijken.

Misschien dat je een scenario kan bedenken waarbij je een stroom data wil checken, terwijl je daar geen ander apparaat voor bij de hand hebt, maar verder niks beters te doen hebt. Ik kom het zelf niet tegen, niet tijdens gewone werkdagen, niet in het weekend en ook op vakantie niet.

Verder is met stembediening en automatische meldingen 99% van die onnozele notificatie streams overbodig geworden. Als je bepaalde data echt live nodig hebt gebruik je alerts, als je iets specifieks nodig hebt wat je niet van tevoren weet zal je het toch wel op moeten zoeken.

Dat is ook meteen een reden om altijd voor een OS te gaan dat niet in de weg zit: ik wil geen apparaat dat deurtjes en laagjes en muurtjes heeft voor dat je bij de apps die je nodig hebt kan komen. Het is leuk en soms handig als er van alles geintegreerd is en mogelijk is, maar by default wil ik gewoon als 1e actie mijn apps zien. En zo werkt dat voor heel veel mensen die hun telefoon 'gebruiken' om dingen mee te doen, in plaats van er constant mee bezig zijn als ding op zich.
Dat is ook meteen een reden om altijd voor een OS te gaan dat niet in de weg zit: ik wil geen apparaat dat deurtjes en laagjes en muurtjes heeft voor dat je bij de apps die je nodig hebt kan komen. Het is leuk en soms handig als er van alles geintegreerd is en mogelijk is, maar by default wil ik gewoon als 1e actie mijn apps zien. En zo werkt dat voor heel veel mensen die hun telefoon 'gebruiken' om dingen mee te doen, in plaats van er constant mee bezig zijn als ding op zich.
Geef je hiermee nu niet zelf aan dat het principe zoals Windows en Android dat hanteren met respectievelijk Live Tiles en Widgets een stuk gemakkelijker is dan eerst een app icoon te moeten opzoeken en opstarten? Ik heb bijvoorbeeld een agenda widget op mijn homescreen met alle afspraken en taken van vandaag (of hoe lang ik het wil). Kwestie van mijn telefoon ontgrendelen en ik zie wat ik vandaag moet doen.
Net zo een widget voor direct bellen naar een nummer: heel handig voor de 2 nummers die ik het meest bel. Ontgrendelen, klikken, telefoon naar oor, klaar. Of een widget voor direct navigatie starten: Ontgrendelen, klikken, locatie inspreken, klaar.

JUIST het OS wat je nu ophemelt heeft een extra "muurtje" voordat je kunt doen wat je wil. Met de Live Tiles of de widgets heb je direct toegang tot je meest gebruikte functies, zonder eerst door een eindeloze lijst met apps te moeten zoeken.
Telefoon aan oor: siri open TomTom Bluetooth op auto radio sms naam dat ik in de file sta en later thuis ben. En het werkt :-) daarnaast als je niet van het ouwehoeren tegen je telefoon bent: homescreen drag down niet up en zoek tik de eerste 3 letters van je app en presto daar staat die.

Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden.
Het verschil is natuurlijk wel dat je met WP op je homescreen zowel direct apps kunt starten alsook notificaties/informatie kunt krijgen. Of een combinatie hiervan neemt. Bij iOS bestaat die keuze mogelijkheid niet en daarom ben je voor veel apps (zoals het weer of kalender) sowieso meer handelingen kwijt dan bij WP. In mijn ogen breng je het nu alsof het extra/omslachtig is, terwijl in mijn ogen juist de manier van iOS omslachtig is omdat het meer handelingen vereist.
Het verschil is natuurlijk wel dat je met WP op je homescreen zowel direct apps kunt starten alsook notificaties/informatie kunt krijgen
Met Nokia toestellen met de Glance functie hoef je zelfs je toestel niet te unlocken om belangrijke updates te zien. Op mijn Lumia 920 heb ik bijvoorbeeld de Weather app als Glance screen ingesteld waardoor je direct de weersvoorspelling op je scherm ziet zodra je het toestel uit je zak haalt. Ook notificaties van bijv. WhatsApp en de kalender zijn direct zichtbaar. Een onmisbare functie inmiddels voor mij en ook zeker een eis voor een volgend toestel.
Anoniem: 300525
@johnkeates8 juni 2015 23:11
Widgets zijn anders erg handig, snel, overzichtelijk (te maken), estetisch verantwoord (te maken) en daardoor van praktisch nut. Dit lijkt Apple ook een beetje te snappen, want "widgets" in de pulldown. Idealer (en daarom blijf ik voorlopig bij Android) is een open structuur, imho, waar je zelf je inhoud bepaald.

Daarnaast kan het ook nog eens een leuke bezigheid zijn. Dat schuiven en trekken op mijn iPad Air 2, vergeleken met 1 druk op een widget op mijn Note 4 (CM12), vind ik minder prettig, snel en mooi.

Ieder zijn/haar ding.
Dat is ook meteen een reden om altijd voor een OS te gaan dat niet in de weg zit: ik wil geen apparaat dat deurtjes en laagjes en muurtjes heeft voor dat je bij de apps die je nodig hebt kan komen. Het is leuk en soms handig als er van alles geintegreerd is en mogelijk is, maar by default wil ik gewoon als 1e actie mijn apps zien. En zo werkt dat voor heel veel mensen die hun telefoon 'gebruiken' om dingen mee te doen, in plaats van er constant mee bezig zijn als ding op zich.
Je spreekt jezelf een beetje tegen imo. Aan de ene kant zeg je dat je geen "laagjes en muurtjes" wil maar aan de andere kant zeg je dat je dat je alerts en het openen van apps nodig hebt om aan je informatie te komen.

Dat zijn imo toch een aantal beperkingen van iOS; er is geen interactie met de gebruiker. Voor alles is extra handelingen nodig. Niet heel "Smart" van een Smartphone als de iPhone. Het grid van icoontjes waar je, met een behoorlijk aantal apps, toch behoorlijk bezig bent om een app te vinden is daar al 1 van.
Apps zijn er om je in de meeste gevallen van info te voorzien. Zoals het Nieuws, weer, afspraken e.d. Het feit dat de Live Tiles van Windows daar in voorzien zonder daarvoor de specifieke apps te openen, betekend dat de gebruiker hieraan minder handelingen én dus tijd besteed en is het daarom een laagje en muurtje minder.

Je hebt specifieke voorkeuren als het gaat om je smartphone, maar ik kan je vertellen dat niet iedereen die zelfde voorkeuren heeft. Voor veel mensen is het belangrijk dat hun smartphone persoonlijk is en gebruiksvriendelijk. En laat een Windows Phone daar nou in uitblinken. Vergeleken met Android en iOS vind ik een WP toestel zelfs het meest gebruiksvriendelijk. Er is over nagedacht hoe een smartphone voor de gebruiker moet werken en persoonlijk vind ik iOS meer een evolutie OS van het eeuwenoude icoontjes OS concept wat dus niets met moderne gebruikersinteractie te maken heeft.

[Reactie gewijzigd door LCP op 9 juni 2015 22:15]

Anoniem: 678127
@LCP9 juni 2015 20:57
Helemaal mee eens,kijk alleen maar eens naar de nieuwe buienradar app van wp,ziet er toch gelikt uit .
Like wp tiles :P
iOS al heel compleet. Veel mensen zitten niet te wachten op nieuwe features, maar op stabiliteit, snelheid, accuduur en performance. En dat pakt Apple met deze release aan. Hopen dat het niet bij woorden blijft.
Anoniem: 672930
@MarcoC9 juni 2015 11:33
Eerst zien ... IOS 8.3 was voor mij absoluut geen vooruitgang wat betreft stabiliteit en snelheid/performantie, vorige updates trouwens ook niet echt ...

Maar doordat bepaalde apps/games versie 8.3 vereisen moet je wel upgraden. Tja, zo krijg je natuurlijk een grote user-adoption :-)
Zeker, eerst zien, maar dit is de eerste keer dat Apple het zo stellig belooft.
...mits het systeem een update zou krijgen op het gebied van UI. Na de 3Gs, 4S en 5 te hebben gehad...
Ehm, je weet dat (momenteel) één versie geleden de UI een complete rehaul heeft gehad? Sommige mensen vinden iOS 6 en lager mooier maar persoonlijk ben ik wel een beetje gewend aan iOS7. Ik heb zelf lang gewacht voordat ik de update deed installeren maar heb er geen spijt meer van.

Verandering van spijs doet eten.
Sorry, ik bedoelde UI eigenlijk meer gericht op een wijziging van de 'homescreen' en de manier hoe je met iconen omgaat. Dus bijvoorbeeld widgets toevoegen of zelf bepalen hoeveel en waar de iconen op je scherm staan. Zelf vond ik de iOS7 overgang een mooie stap de goede richting in qua look and feel.
Ik denk dat Apple het zo ver niet laat komen, ze hebben heel erg een "one size fits all" mentaliteit. Dus Apple zegt "zo ziet het er uit" en dat heb je maar mooi te vinden.

Dat hoeft niet per se slecht te zijn, een hoop mensen houden van de simpliciteit van iOS en willen expres geen berg opties om te tweaken.

Ik heb zelf al 6 generaties iPhones, een iPad en ooit een iPod Touch gehad en mij bevalt het wel. Ik heb mijn vorige iPhones gejailbreaked en vond het leuk te pielen met de oneindige tweaks die Cydia biedt, maar sinds mijn iPhone 6 heb ik die behoefte eigenlijk niet meer zo. Ik vind het fijn werken en ben blij met stock :)
De echt grote nieuw features worden samen met de nieuwe iPhones in september gepresenteerd. WWDC previews zijn eigenlijk de verbeteringen in bestaande features.
nu.nl meldde "gericht op prestaties". Betekend dit dat ik mn iPad 2 nu naar dit iOS kan upgraden zonder snelheidsverlies? Dat zou namelijk welkom zijn...
Daar kun je niet van uit gaan.

Aan het begin van de WWDC werd ook geboast met het feit dat 80%+ van de iPhones/iPads draait op iOS8. Daar werden een aantal redenen bij gegeven maar performance was een duidelijke afwezige, waardoor ze dus stiekem toegeven dat je voor betere performance op een oudere device niet naar de nieuwste iOS kunt switchen.
Deze update is gestaafd op performance, in dat opzicht heeft Apple vana mountain lion een 'tick-tock' update-pad: een mayor update met grote veranderingen; een update met stabiliteit en performance. De Keynote gaf voor zowel os x als ios aan dat de core, de basis, werdt versterkt.
De core ja, echter werd er niks vermeld over de performance van iOS8/9 op oudere devices.

OS X gaat dit gesprek niet over.
Vanaf de laatste iOS 8 versie (8.3.1 oid) is het weer lekker vlot op de iPad 2. De eerste 8 versie was rete traag. Als je dan ook nog eens animaties uitzet is het helemaal goed te doen. Echt wel knap hoor van Apple dat het nog steeds ondersteund wordt.
iPad 2 wordt nog ondersteund omdat de eerste iPad mini dezelfde hardware heeft maar later uit kwam. Kost volgens mij niet veel extra die er ook nog bij te ondersteunen.
nu.nl meldde "gericht op prestaties". Betekend dit dat ik mn iPad 2 nu naar dit iOS kan upgraden zonder snelheidsverlies? Dat zou namelijk welkom zijn...
Ja, daar mag je (volgens de keynote) wel vanuit gaan, als je nu iOS 8 draait. iOS 9 draait op oude hardware soepeler dan iOS 8. Of er ten opzichte van iOS 7 snelheidsverbetering of -verslechtering is, weet ik niet.
Sorry maar een vier jaar oude iPad kun je van verwachten dat hij niet meer ondersteund wordt door de nieuwste software. Dat dit vooral commercieel gedreven is snap ik wel maar er zijn maar weinig producten die vier jaar softwarematige ondersteuning ontvangen.
Er staat toch duidelijk vanaf een iPad 2 dus het wordt wel ondersteund, je mag niet verwachten dat het snel is maar goed ondersteuning is er.
Hoezo zou je niet mogen verwachten dat het snel is? Met goede optimalisatie had iOS 8 waarschijnlijk ook als een zonnetje gedraaid op oudere hardware. Apple vraagt vrij hoge prijzen en ze zijn trots op hun lange ondersteuning. Wat mij betreft zouden ze wel meer mogen doen om nieuwe iOS versies soepel te laten werken op oudere hardware, hopelijk is dat met iOS 9 inderdaad verbeterd.

Probleem voor Apple en hun concurrentie is alleen dat het lastiger wordt om nieuwe spullen te verkopen terwijl de laatste software ook prima werkt op oude apparaten. Android OEMs geven vaak maar korte ondersteuning en Apple optimaliseert niet goed. In beide gevallen zul je een nieuw apparaat moeten kopen als je snelheid en nieuwe software wilt. Bij Android kan je wel vaak nog een custom rom gebruiken, maar dat is niet voor het grote publiek.
Niet mogen verwachten om dat geld steken in een dood product vrij zinloos is voor een bedrijf. Supporten en 'bijhouden' is al duur genoeg, en boven dien al veel meer dan wat je bij een concurrent kan verwachten. Kortom: er is geen motivatie voor.
Nou voor een bedrijf dat begin van dit jaar meer dan $ 178.000.000.000 in cash op de bank had staan (en dat is flink wat meer dan de US Treasury), lijkt het me dat ze wat betere ondersteuning op een 4 jaar oud apparaat kunnen geven. Microsoft heeft XP 12,5 jaar ondersteund...
Volgens mij is er totaal geen commercieel belang bij 'betere' ondersteuning of splitsing van versies of speciale light/normaal/pro edities. Bovendien past dat totaal niet in hun strategie.

Verder maakt het geen zak uit wat Microsoft met Windows XP doet, leuk wat ze doen, zo kunnen we IBM's mainframe OS support ook nog wel even uit de kast halen, of OS/2 support om dat de underground in londen er nog op draait enz.

Zou het leuk zijn om gratis te krijgen? Sure. Is het te verwachten? Niet echt.
Nee dat klopt dat commerciële belang is er niet. Sterker nog het commerciële belang is dat ik een nieuwe koop. Maar te duur om te ondersteunen gaat er bij mij echt niet in...
Hoezo betere ondersteuning? Welk ander mobiel apparaat (onder de laptop) heeft meer dan 2 jaar een fatsoenlijk ondersteuning naar een nieuwe versie van het OS? Uiteindelijk is het OS niet het grootste probleem, het is meer de software die op dat OS draait. Pak een P4 uit 2000 met de bijpassende specs, zet daar XP SP3 op met alle updates, zet er een stuk software op uit 2010 en kijk naar de slideshow waar je tegenaan zit te kijken. 4 jaar ondersteuning is meer dan lang genoeg voor een mobiel apparaat, je moet op een gegeven moment ook los durven laten. XP bevat heel veel oude legacy meuk die niet meer nodig is voor nieuwe hardware. Daarom werd het Windows OS ook groter en groter en logger en logger.
Niet mogen verwachten om dat geld steken in een dood product vrij zinloos is voor een bedrijf. Supporten en 'bijhouden' is al duur genoeg, en boven dien al veel meer dan wat je bij een concurrent kan verwachten. Kortom: er is geen motivatie voor.
Tenzij het Windows XP is, dat moet tot in den treure ondersteund worden zonder extra kosten ;)
Ja, maar dat is gewoon een trieste zaak :p
Apple maakt sier met het lange ondersteunen van iOS apparaten. Ze roepen dat ze zelfs de iPhone 4s ondersteunen, maar waar het nu op neerkomt is dat ze gebruikers toestaan daar de rom van de iPhone 6 (min een paar functies) op te installeren. Het logische gevolg is dat het niet soepel draait. Als je zegt oude apparaten te ondersteunen, doe dat dan echt en optimaliseer de boel ook een beetje. Belofte maakt schuld.
Volgens mij gaat het wel wat verder dan dat. Somaar met wat ROMs klooien is wat je voornamelijk bij andere fabrikanten ziet. Zelfs bij de release werken producten vaker niet compleet dan dat alles in een keer goed gaat.

Wat Apple doet is je apparaat bruikbaar houden tot dat de hardware zelf zo goed als afgeschreven is. Dat is ook een beetje waar ik op doelde. Je kan dan zelf kiezen of het nog snel genoeg is. Een oudere CPU gaat gewoon nieuwe complexe en zware taken niet trekken. Je kan dan wel heel hard willen, maar de enige oplossing is dan die complexe of zware taken niet uitvoeren en dat komt dan weer neer op een ouder OS draaien. Het enige wat je dan moet hebben is een app developer die meerdere versies in de store houdt, zodat je ook op een ouder OS je apps kan blijven gebruiken.

Niemand verplicht je op up te graden, maar je krijgt in elk geval een supported optie van de fabrikant, en er is ook een provider tussen de fabrikant en de gebruiker in die even een custom branded OS moet maken voor dat je mag bijwerken.
Niemand verplicht je op up te graden
Dat is niet helemaal waar.
Als je, om wat voor reden dan ook, je iPhone wilt / moet herstellen, dan krijg je automatisch het laatste iOS, of je nu wilt of niet.
Bovendien eisen bepaalde apps dat je een bepaalde nieuwe versie van iOS hebt.
Mijn 4-en-een-half jaar oude iPhone 4S draait anders tegenwoordig weer zeer soepel op iOS8. Was net na iOS7 wel even traag, nu dus weer supervlot!

[Reactie gewijzigd door Blaise op 8 juni 2015 22:01]

Zelfde ervaar ik met de ipad2. Geen reden om te upgraden voorlopig. Sterker nog, net alle android meuk er uitgegooid, een verademing.
De ipad retina kan praktisch in de vuilnisbak na de upgrade naar ios8. Ik heb nog nooit zo'n trage tablet gehad. Hopen dat dit verbetering brengt maar ik verwacht er niets van.
Heb je iOS 9 al uitgebreid getest dat je dit weet?
Je weet nu helemaal niet in hoeverre het niet of wel goed loopt. Dat het minder soepel loopt, dat zal logisch zijn. Het is een ouder en langzamer apparaat.
volgens mij hebben ze net een presentatie gehouden waar ze dit juist hebben aangekondigd; mede door Metal word de boel soepeler dan nu, ook voor oudere devices.
Dit kan natuurlijk niet. Als je altijd een super-optimalisatie zou toepassen wordt een nieuwe versie met meer features onherroepelijk trager dan de vorige versie. Als dat niet zo is dan had je de vorige versie dus niet goed geoptimaliseerd. (Wat we nu dus misschien gaan zien met de upgrade van 8 naar 9. )
Anoniem: 672930
@dezero9 juni 2015 11:38
"Probleem voor Apple en hun concurrentie is alleen dat het lastiger wordt om nieuwe spullen te verkopen terwijl de laatste software ook prima werkt op oude apparaten."

Daar gaat het uiteindelijk om, Apple haalt z'n inkomsten uit de verkoop hardware, waar je dus ook ineens voor je OS betaalt ...

Het is een voordeel voor Apple dat updates op een ouder toestel niet meer vlot werkt, zo verkopen ze nieuwe hardware.
In tegenstelling tot Windows die wel veel belang hebben om een nieuw OS vlot te laten draaien op oudere hardware, is een heel ander businessmodel.
Bij Apple zijn het gewoon een bende geldwolven.
Ik heb 2 iPad 1's liggen thuis. Releasedate van die dingen was 2010. In 2012 is iOS6 gereleased. "Oh jammer, iPad1 ondersteuning, daar doen we niet meer aan..." 8)7
1200€ in de recyclagebak na 2 jaar. Goeie investering geweest. :(
kun je toch nog gebruiken met ios5?
Probeer maar eens een paar recente apps te installeren, ze hebben allemaal minstens ios 6 of 7 nodig...
De leukste twitter die ik voorbij zag komen was "geef het maar toe elke IOS gebruiker heeft een mapje met Apple programma's die hij niet gebruikt en niet kan verwijderen"
Er komen dus weer meer niet te verwijderen Apps aan....
Tja. Wel heerlijk dat dit het commentaar is wat wordt geleverd bij een nieuwe iOS. Dikke care dat we een mapje daarvoor moeten hebben, hahaha. Niet dat het op Android veel beter is.
Dat mapje boeit niet, maar de 1GB (ofzo) opslagruimte die je kwijt bent daarentegen...
1GB? Meer in de buurt van 50MB. Ze zitten er juist deze keynote over te boasten dat de hele update net boven de 1GB uitkomt.
Zo'n mapje heb ik ook ja. ;)
Maar goed, ze zouden veel van die apps ook gewoon in de App Store kunnen zetten zoals iBooks en de hele rits iWorks apps dat ook staan, terwijl die ook gratis zijn.
Nee dat kan niet, want apps in de App Store moeten zich houden aan bepaalde richtlijnen en mogen niet alle API's benutten. Als Apple deze apps in de App Store zet, dan verandert dat dus de functionaliteiten van de apps zelf. Geven ze het meer functies, dan krijgen ze een shitstorm aan kritiek dat ze hun eigen apps in de App Store meer toegang geven dan andere apps.

Pre-installed en ze kunnen de apps helemaal integreren in iOS.
Haha, ja. Ben Paul Thurrott ook aan het volgens, vind zijn commentaar hier echt geweldig bij. :p Zelfde situatie als op een PSVita eigenlijk, daar krijg je ook steeds een grotere lijst aan niet te verwijderen apps op je home scherm. Jammer dat Apple hier zo mee omgaat voor een smartphone OS. Het zou al een stuk beter zijn als het homescreen ook niet het app overzicht zelf zou zijn, maar eerder zoals Windows Phone en Android dat hebben: 2 aparte weergaven.
Met de huidige vergrijzing lijkt het me niet heel praktisch om 2 weergaven te maken. De meeste mensen hebben al genoeg moeite met 1 weergave.
De leukste twitter die ik voorbij zag komen was "geef het maar toe elke IOS gebruiker heeft een mapje met Apple programma's die hij niet gebruikt en niet kan verwijderen"
Er komen dus weer meer niet te verwijderen Apps aan....
Ja, en die map wordt inderdaad groter!

Maar, die map is vele malen kleiner dan zo'n zelfde verzameling op een Android telefoon, vooral als die is geleverd door Samsung…

Met andere woorden: wees een vent (m/v), leer ermee leven, stop met zeiken, want bij de concurrentie is het veel erger.
"Maar hij doet het ook" is geen argument natuurlijk, op beide systemen is het even erg en zou op beide systemen mogelijk moeten zijn die troep eraf te halen.
De leukste twitter die ik voorbij zag komen was "geef het maar toe elke IOS gebruiker heeft een mapje met Apple programma's die hij niet gebruikt en niet kan verwijderen"
Er komen dus weer meer niet te verwijderen Apps aan....
Klopt. Gelukkig staat het in een mapje zodat het weinig ruimte inneemt. Wat is daar erg aan?
Neemt ook hardeschijfruimte in.
Lijkt me dat de Note update nogal een reactie is op OneNote. Jammer dat het niet cross-platform is.

Is News trouwens ook wéér een app die je niet kan verwijderen?

Mijn god, Snap op iPad. Maar enkel voor iPad Air 2. De nieuwe app switcher lijkt ook sterk op Windows Flip 3D als je het mij vraagt, maar dan met fades.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 8 juni 2015 20:12]

Dat lijkt me logisch dat het alleen op de Air 2 draait. De andere iPads hebben maar 1GB aan RAM geheugen. Ik merk op mijn Air 1 al dat het lastig is om te multitasken (in en uit een app gaan), dus nog zonder splitview.
Anoniem: 483276
@D-TECH8 juni 2015 21:55
De oudste iPads die ondersteunt worden (de 2 en de mini 1) hebben zelfs maar 512MB ram.
'Snap' werkt op alle iPads vanaf de iPad Air. Het is picture-in-picture dat enkel op de Air 2 werkt.
Apple has announced a new “Slide Over” feature in iOS 9 that will allow users to run two iPad apps side-by-side. The feature was first reported by 9to5Mac as being in development for iOS 8, but was ultimately cut because it wasn’t ready. Earlier the same feature was introduced for full-screen apps on the new OS X El Capitan.


The feature is accompanied by a new app switcher that allows users to quickly swipe an app into place running at the width of an iPhone app alongside an iPad-sized app. Users can also switch to a view that shows two iPad-sized apps next to each other, but only on the iPad Air 2.

Users will also be able to shrink videos down and watch them while working in other apps by tapping incoming notifications.

Apps developed using Auto Layout and Size Classes for iOS 8 are already mostly compatible with most this feature. The two most recent iPad mini and both iPad Air models will support the “Slide Over” feature that puts one smaller app on screen, but as mentioned above only the iPad Air 2 will be able to use the full multitasking feature.
aldus 9to5mac
http://9to5mac.com/2015/0...plit-screen-multitasking/

Dus op de iPad Mini Retina en de iPad Mini Retina 2 (de nieuwste) en beide iPad Airs kun je sliver over gebruiken waar je een app in het klein (iPhone formaat) er naast zet. De Air 2 kan als enige twee grote apps naast elkaar zetten (50%/50%)

[Reactie gewijzigd door Selmer op 8 juni 2015 22:09]

Goh... waar heb ik dit eerder gezien? ;)
Wow zelfs de Ipad 2 krijgt IOS 9.

Daarom alleen al zal ik nooit een andere tablet kopen, ik geef liever meer uit voor een mooiere Ipad die ook nog eens veel langer de nieuwste software zal draaien.
Deels met je eens, ja de support is uitmuntend, iPad 2 kwam uit met iOS 4.

Echter, vanaf iOS8 werd hij flink wat trager, logisch want het is maar een dual-core met 512mb ram, qua snelheid valt het mee, echter de RAM zorgt ervoor dat herladen van apps vaker voorkomt.

Persoonlijk, tot nu toe kun je beter de laatste update overslaan, echter onverwacht maar toch krijgt iPad 2 een update, ook hoorde ik van een kennis dat bepaalde winkels toch maar de prijs van de iPhone 4S over voorraad niet verlagen door dit nieuws, niet eens zo vreemd.
Dat ze de iPad 2 een update naar iOS 9 geven zegt wel iets over de performance boost in iOS 9. Ik denk dat het een hoop goedmaakt.
Anoniem: 672930
@jeffhuys9 juni 2015 11:46
Of het wordt nog trager waardoor die iPad2 gebruiker eindelijk een nieuwe tablet gaat kopen ;)

Het is maar hoe het het bekijkt ... mijn iPad is sinds IOS 8 en later stukken trager geworden, had liever een oude versie behouden maar dat kan niet omdat app updates de nieuwe IOS versie vereisen
Hier snijdt apple imo in hun vingers door te lang 1GB werkgeheugen in hun producten te hebben gestopt. Nu kan alleen de Air 2 split-view, baal daar wel van... Want dat is echt de toevoeging waar ik echt op zat te wachten... maar goed heb de air... niet de air 2 :|
Ik dacht dat de air 1 split view ook kon, en dat alleen picture-in-picture op de air 2 kon? Kan het mis hebben tho.
Klopt, had het niet lekker begrepen... maar dan de zwaar uitgeklede versie. Wat ik er van begrijp kan je niet de venster breedte aanpassen.

Alleen slide-over & Picture in picture...
http://www.apple.com/ios/ios9-preview/#ipad

Voelt toch raar aan dat video picture-in-picture wel kan @ air en splitview niet. Al kan ik het me ook wel indenken dat dat wel lukt, video door de hardware video decoder van de CPU kost imo minder CPU tijd dan twee applicaties soepel te laten werken....

[Reactie gewijzigd door xppn op 9 juni 2015 23:42]

Ah, bedankt voor de verbetering.
Ik denk dat picture-in-picture inderdaad wel werkt omdat alle video in iOS door de native player word afgespeeld (met uitzondering van apps als VLC of iets dergelijks), en dit hevig geoptimaliseerd is.
Verbeterde accuduur is een beetje een dood doener.
altijd fijn natuurlijk, maar word een beetje standaard :)
en hoe veel? 1%? 10%? waar hebben we het over?

Als ze de standaard scherm brightness met 0.1% verlaten halen ze al een "verbetering".
Ze claimen bij standaard gebruik een uur langer en bij savings mode nog eens drie uur extra. Daar moeten ze sowieso bij in de buurt komen.
Die haal je natuurlijk alleen maar wanneer je accu nog 100% van zijn originele capaciteit heeft. Je kunt voor OS X via de coconutBattery applicatie de "gezondheid" van de battery van je iPhone, iPad en iPod bekijken door hem aan je Mac te hangen.

Als ik kijk naar de iOS apparaten van zowel mijzelf als mensen in mijn omgeving, zijn veel iPhones van 2 jaar oud al ruim 15% van hun totale capaciteit kwijt, terwijl de iPads - zelfs iPad 2's van 4+ jaar oud - nog op 95%+ zitten. Komt waarschijnlijk omdat ze vrijwel elke nacht aan het stroom hangen. Veel gebruikers die batterij problemen hebben, hebben gewoon een opgebruikte batterij. Als je 20% mist, betekend dat toch al gauw 2 á 3 uur minder gebruiksduur.
Yess, maar de publieke beta's van zowel iOS als OS X zullen pas in juli uitkomen. Tot die tijd zal je moeten wachten, voor $99 deelnemen aan het developer program of je iOS device laten registreren door een bestaande developer (niet nodig voor OS X) en het installatiebestand elders bemachtigen.

Overigens niet geheel aan te raden, de software is natuurlijk nog niet af en dus niet geschikt voor dagelijks gebruik.
Ik draai inmiddels de beta van OSX en tot nu toe werkt functionaliteit als IntelliJ, spotify, Mail, Safari, Docker, MySql, Jenkins, Nexus e.d. allemaal prima.

Wifi, BT e.d. heb ik ook geen problemen mee, werkt prima via Timecapsule, Wifi in de trein en een hotspot op mijn werk.

Ik merk persoonlijk weinig verschil met voorheen..... maar dingen als batterij performance, snelheid van de UI e.d. had ik al nooit een issue mee dus dat zal ook even duren voordat ik dat merk.

iOS heb ik nog niet geprobeerd, heb hem al wel gedownload maar ik moet eerst een backup maken :).
Overigens niet geheel aan te raden, de software is natuurlijk nog niet af en dus niet geschikt voor dagelijks gebruik.
...zegt ie op tweakers.net. Ik denk dat we dat zelf wel kunnen bepalen, maar bedankt voor je wijze woorden, KIDo.
En jij denkt natuurlijk dat elke bezoeker op Tweakers.net ook daadwerkelijk lid is, tweaker is en weet waar hij/zij mee bezig is wanneer ie een developer preview op zijn prive apparaat installeert en vervolgens gaat lopen klagen dat de helft van de apps het niet meer doet?

Ik probeerde alleen maar iets toe te lichten, plaats die bijdehante opmerkingen maar lekker op FB, past beter.
Low power mode zal denk ik hetzelfde zijn als battery saver nu op windows phone aanwezig is.

Op het moment dat ik deze aanzet dan heb ineens een paar uur extra batterij. :)

Wat mij opvalt is dat Apple nu veel zaken overneemt van de concurrentie. In dat opzicht bewegen alledrie de mobiele OSsen steeds meer naar elkaar toe en is het verschil (bijna) verdwenen.

[Reactie gewijzigd door ll roel j op 8 juni 2015 20:45]

Anoniem: 601896
@ll roel j8 juni 2015 20:49
Alle vier bewegen steeds meer naar elkaar.
Ook in tijden van droid4.4, BBos10.2.1, IOS7 en WindowsPhone8.1 was er qua functionaliteit al een overlap van ruim 90% tussen de meeste os'en.
Leuk dat Apple ook multitasken heeft ontdekt. :z
Maar waar blijft de multiuser functie, daar heb je veel meer aan.
Anoniem: 672930
@Marc Veen9 juni 2015 11:50
Inderdaad, een iPhone heeft normaal maar één gebruiker maar een iPad in een gezin waar ieder z'n eigen ding wil doen is gewoon onmogelijk nu.

Onbegrijpelijk dat dit na zoveel jaar nog altijd niet mogelijk is. Technisch kan dat geen groot probleem zijn dus is een strategische keuze van Apple. Multi-user is natuurlijk een nadeel voor de verkoop van hardware ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee